Sziez

Tapasztalat: 125 film
Kompetencia: 0 film
Súly: 125
Regisztráció: 2017. május 8. (1 év, 10 hónap)
Kedvencnek jelölték: 7 user

Bemutatkozás

Ex-mozigépész és moziüzemvezető (amikor még voltak mozik Budapesten) :-)

Kedvencek

Rendezők: Fábri Zoltán, Stanley Kramer
Színészek: Diane Keaton, Páger Antal
Korszakok: Mindegy

Demográfiai adatok

Nem: nő
Születési év: ?
Lakhely: ?

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
To Live and Die in L.A.
Élni és meghalni Los Angelesben
4 2019-03-06 3,8
(78)
Ben-Hur
 
1 2019-03-04 2,3
(71)
Piedone lo sbirro
Piedone, a zsaru
5 2019-02-24 3,7
(427)
Vesničko má středisková
Az én kis falum
5 2019-02-24 4,4
(271)
Hadaka no shima
A kopár sziget
5 2019-02-24 4,5
(153)
Die Geschichte vom weinenden Kamel
A pityergő teve története
5 2019-02-24 4,0
(42)
Gone Girl
Holtodiglan
1 2019-01-02 4,1
(981)
Falling in Love
Zuhanás a szerelembe
1 2018-12-27 3,6
(78)
Mr. Majestyk
 
5 2018-11-21 3,6
(49)
Alice Doesn't Live Here Anymore
Alice már nem lakik itt
5 2018-11-21 3,9
(101)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

Felejthető filmecske, bár nem rossz éppen, de egyetlen dolog maradt meg belőle számomra így 30 év távlatából: ez a remek betétdal ezekkel a képkocákkal:

https://www.youtube.com/watch?v=-U9uk0B3k30

És itt a teljes dal a klipjével együtt:
https://www.youtube.com/watch?v=bf4x36XKhsM

Ez mindent megért a filmből!

2019-03-04 13:15:05 Ben-Hur (2016) Sziez (1) #69

Ez de borzasztó rossz! Ez még úgy is rossz, ha egyáltalán nem hasonlítom az 1959-es verzióhoz. Úgy önmagától rossz.
A karakterek hiteltelenek, a pálfordulásaik logikátlanok, a sztoriból "kilógnak" a könyvből átvett elemek, nem passzolnak az "átíráshoz", a díszlet inkább egy fantasy-játék háttere, semmint az ókori Júdea, a jelmezek ugyancsak korhűtlenek, még a római katonáké is. Lapos, vontatott, giccses hollywoodi klisé lett belőle semmi több, ami számítógépes grafika segítségével ismétli meg az 59-es változat ikonikus jeleneteit, és nem tudván a technika lehetőségeinek ellenállni, jól rá is tesz néhány lapáttal, amitől a jelenetek nem lesznek se látványosabbak, se tartalmasabbak, csak hosszabbak és unalmasabbak. Ha ezek a jelenetek nem lennének benne, azt mondanám, semmi köze a Ben Hur sztorihoz, sem a könyvhöz, sem a korábbi filmverzióhoz.
Itt Messala a jófiú, ő a központi figura, Júda pedig egy gyenge, töketlen jellem, aki összevissza szerencsétlenkedik, és lényegében ennek köszönheti balsorsát, nem pedig Messala hatalom és hírnév utáni vágya áldozza be őt. Ez még nem lenne baj, de ezzel az átírással annyi logikai bakit vittek a történetbe, hogy azzal már lényegében nem csak élvezhetetlen, de bosszantó is. (Pl: Júdea hercege egy zelótát (értsd: terroristát) bújtat és ápol (?), közben az erőszakellenességről papol neki, és amikor a házából a srác merényletet követ el a római kormányzó ellen, akkor a római katonák nyomozni kezdenek, hogy ki lőtt.... na neeeee!!! Hát úgy gyújtották volna fel az egész kócerájt, és mészároltak volna le mindenkit, még a környéken is, mint annak a rendje! És nem gályarabságra ítélték volna Júdát, hanem azonnal feszítették volna keresztre több száz lakossal együtt! Történelemből egyes!)
Jézus alakja katasztrofális lett, amolyan kelekótya humanista, nem tudjuk, mitől hat Ben Hurra vagy másra, nem véletlenül oldotta meg ezt Wyler úgy, ahogy annak idején megoldotta. Egy biztos, ebben a verzióban a film hurráoptimista, ellovagolunkanaplementébe, szirupos heppiendjéhez Jézusnak és a kereszthalálának az égvilágon semmi köze sincs, ellentétben az 59-es verzióval. Ez a verzió biztos, hogy nem vezetne istenkeresésre és istenhitre sokakat, mint az 59-es verzió, amiben volt valami ihletettség. Na ebben aztán nyoma sincs ilyesminek. Ez csak felejthető, hollywoodi vicek-vacak. Még az 1 pont is sok érte!

Aki ezt a filmet csak tévén vagy videón látta, az nem tudhatja, mekkorát robbant ez film a 70-es években a mozikban. Teljesen újszerű volt a kőkemény krimi és a bunyós gegek ötvözete. Mert ennek az első Piedone filmnek köze nincs a folytatásokban megjelenő, kissé bárgyú komédiákhoz. Ez mélyen beletúr a nápolyi alvilág mocskába, naturálisan ábrázolja a gátlástalan bűnözők világát, és semmi humorosat nem mutat a szervezett bűnözés kisstílű, visszataszító figuráiról, sem az ellenük folytatott, többnyire kilátástalan harcról. Bud Spencer remekül megírt és megformált karaktere az egyetlen, aki vígjáték-elemeket visz a filmbe, noha neki sincs esze ágában sem viccelni. És ettől a dráma és a vígjáték valami zseniálisan finom mixtúrája jött létre, amiből a későbbi Piedone-folytatásokban csak a komédia elemeit lúgozták ki. A Piedone a zsaru még egy komoly film volt, komoly társadalomkritikával, amit Spencer alakja tett egyedivé, emberivé, emészthetővé, sőt szórakoztatóvá.

És hogy mennyire nem vicces film volt, azt a Púpos Peppino alakja jelzi a legjobban, aki füleseivel segíti Piedone munkáját, és ezért némi díjazást kap tőle. Az egyik jelenetben azonban Piedone közli, hogy most nincs nála pénz az infóért, mire Peppino azt feleli: "Sebaj, akkor majd eszünk holnap". A halála pedig egyenesen megrendítő volt, hiszen néhány líráért kockáztatta az életét, és ezért bukott el. A nyomor ábrázolása több ponton is végigkíséri a filmet, megjelenik az egyébként humoros, ingyenélő, sokgyerekes tolvaj figurájában is.
Az ilyen elemek a későbbi Piedone filmekből teljesen eltűnnek.

Ha tehetném, én ezért a filmért adnék Menzelnek egy nagy-nagy puszit! :-) Imádom! Tényleg antidepresszáns!

2019-02-24 21:39:13 Hadaka no shima (1960) / A kopár sziget Sziez (5) #20

Aki ezt a filmet egyszer látta, soha nem felejti el. Én már közel 40 éve láttam, de belém vésődött örökre.

Én még moziban láttam ezt a filmet, és imádtam úgy, ahogy van, ezen nőttünk fel, megnéztük vagy tucatszor, és Giuliano Gemma ebben a filmben lett örök kedvencemmé! Számomra ő az egyetlen, igazi Robin Hood!

2019-01-02 13:36:17 Gone Girl (2014) / Holtodiglan Sziez (1) #117

Ritka rossz film, véleményem szerint. A legnagyobb hibája a motivációk hiánya. Rögtön az elején érthetetlen, mi a baja a férjnek a csinos, intelligens és odaadó feleségével. A történetből az derül ki, hogy nem azért rossz a házasság, mert a nő zakkant (kezdetben nem is látjuk annak), hanem azért lesz a nő zakkant , mert a házassága rossz. De mitől és miért rossz? Nem derül ki.
Annyit tudunk meg, hogy a nőnek elege lett abból, hogy jobb képet mutasson magáról, mint amilyen, és önmaga akar lenni. De mikor akarta tőle a férfi (aki szerinte egyszerű, mint a faék), hogy másmilyen legyen, mint amilyen?
Mi az oka ennek a nagy gyűlöletnek kettejük között? Mi vezetett ide?
Miért nyomoz a rendőrség eltűnési ügyben, holott a nő mindenhol leveleket hagy maga után, lényegében bújócskázik a férjével?
A történetbeli csavarok éppoly hiteltelenek, mint a rendőrség viselkedése és reakciói. A valószínűtlen karakterekben mindenki csak gyenge paródiája önmagának. "A gonosz vagyok, mert csak", ezúttal sem kellő magyarázat a nő viselkedésére. Mindez receptszerűen összeollózva a szokásos thriller sablonokból, belemixelve mindent, ami csak nézőszámot generálhat. Az alkotók nem kockáztattak holmi eredetiséggel, vagy egyéni ötleteléssel, így az egész nem lett más, mint egy vontatott, lapos, hollywoodi klisé, amin a színészek játéka sem tudott segíteni. Újra csak bebizonyosodott, hogy a rossz cselekményszövés és a rossz karakteralkotás menthetetlen.

Én meg azt nem értem, hogy a görög család tagjai egymás között miért beszélnek akcentussal.

A film megdönthetetlen bizonyítéka annak, hogy rossz forgatókönyvből nem lehet jó filmet csinálni, még akkor sem, ha a főszerepet két nagyágyúra bízzák. Sz...ból még ők sem tudnak várat építeni.
Pedig Streep és De Niro bevet apait-anyait, hogy élettel töltse meg a sablonos, elnagyolt karaktereket és valahogy hitelessé tegye a kidolgozatlan kapcsolatukat. A film nincs felépítve, nem kapunk magyarázatot arra, mitől vonzó ez a két ember egymásnak, mitől lesz fontosabb számukra a kapcsolatuk az amúgy működő házasságuknál, nem is szólva a két gyerekről. Plusz a giccses befejezés, amiért végképp kár volt végigszenvedni a filmet.
Felejthető, unalmas, semmitmondó film, nem véletlenül nem lett ismert. Épp oly ötlettelen, mint a címe (meg a cím szó szerinti magyarra fordítása).

Jó ellenpélda egyébként a hasonló témájú, Streep-Eastwood kettősére épített Szív hídjai, na, úgy kell megcsinálni egy ilyen lávsztoris, kiugorjak, ne ugorjak, őazigazi, szerelem vagy a családom-filmet! Az tökéletesre sikerült! Jó forgatókönyv, hiteles karakterek, jó rendezés!

Ez viszont kuka sajnos! Még a két főszereplő sem menti meg!

2018-11-23 09:25:39 Mr. Majestyk (1974) Sziez (5) #3

Most, hogy így mondod, tényleg jó kis liberális agitpropot lehetne csinálni belőle :-D

előzmény: tomside (#2)

Összes komment...