Sziez

Tapasztalat: 173 film
Kompetencia: 0 film
Súly: 173
Regisztráció: 2017. május 8. (3 év)
Kedvencnek jelölték: 9 user

Bemutatkozás

Ex-mozigépész és moziüzemvezető (amikor még voltak mozik Budapesten) :-)

Kedvencek

Rendezők: Fábri Zoltán, Stanley Kramer
Színészek: Diane Keaton, Páger Antal
Korszakok: Mindegy

Demográfiai adatok

Nem: nő
Születési év: ?
Lakhely: ?

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Captain Phillips
Phillips kapitány
1 2020-05-31 3,9
(639)
Guernica
 
1 2020-05-31 ?
(3)
Ripacsok
 
4 2020-05-18 3,7
(145)
Le grand bleu
A nagy kékség
5 2020-05-18 4,2
(415)
La vita è bella
Az élet szép
4 2020-05-18 4,4
(958)
The Magnificent Seven
A hét mesterlövész
2 2020-05-14 4,3
(612)
Sophie's Choice
Sophie választása
5 2020-05-08 4,1
(138)
Sweet November
Édes november
2 2020-05-08 3,7
(483)
Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events
Lemony Snicket: A balszerencse áradása
2 2020-05-08 3,4
(451)
Hacksaw Ridge
A fegyvertelen katona
2 2020-05-01 3,9
(468)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

"A nap kérdése...vajon mitől vonzó 2 ember egymásnak?
Talán mert működött a kémia, többek közt, nem kicsit."

Értem én ezt, csak azt nem értem, mitől jobb a másik egy már működő, amúgy elkötelezett kapcsolatnál. Erre nem kapok a filmből magyarázatot.

előzmény: Lady Ópium (#7)

Rég idegesített film ennyire, mint ez. Tom Hanks erőszeretettel játszik idiótákat, de Forrest Gump ehhez a kapitányhoz képest Nóbel-díjas atomtudós. Ráadásul megtörtént eset, szóval tényleg létezik ilyen hülye, aki még a világ elé is tárja mekkora egy balfék!
Már ott elkezdődött a bosszankodásom, hogy miért vállalta el a fuvart kalózveszélyes vizeken anélkül, hogy ragaszkodott volna legalább egy nyugdíjas fegyveres biztonsági őrhöz, aki esetleg néhány levegőbe lövéssel elejét tudta volna venni az egész támadásnak. Akkor már minden repülőn is volt egy ilyen marsall, ide miért nem jutott egy. A 20 fős legénység gázsija mellett az ő nyugdíjkiegészítése már igazán nem jelenthetett volna túl nagy tételt, vagy ha igen, akkor ehelyett a kapitány helyet inkább őt rakták volna fel a hajóra. Merthogy ez az impotens, dilettáns kapitány végig csak bajnak volt ott, azt kezdettől fogva láttam. Még amikor a legénység önállóan megoldotta a helyzetet túszul ejtve a kalózvezért, azt is sikerült elbaltáznia. Saját magát navigálta túszhelyzetbe, és egyfolytában Pierre Richard-féle bohózatba illő idióta módjára viselkedett. Neki köszönhető, hogy a végén már egy hadsereg kellett a kimentéséhez, de a saját mentését is sikerül jól megnehezítenie. Ezt az embert felelősségre kellett volna vonni a legénység és a hajó veszélyeztetéséért, nem pedig újra hajóra ültetni.
Tom Hankset amúgy szeretem, de ennek a kapitánynak a bénázása engem annyira bosszantott, hogy a végén már a szomáliai kalózoknak drukkoltam.

2020-05-31 12:31:47 Guernica (1982) Sziez (1) #1

A filmből megtudjuk, hogy közvetlen összefüggés van a imperialista fegyverkezés és a nyugatnémet sztriptízbárok között, különös tekintettel az ázsiai nőkre a német peepshowkban. Merthogy Hiroshima is volt meg Guernica is van, és mindkettőben gyilkoltak. Nyugati fegyverek persze, mert, ugye, a keletiekre csak a nyugati fenyegetés miatt van szükség. Harc a békéért! Mindezt megtudjuk a film magasröptű moralizálásából, amire minden szereplő erősen hajlamos, a világfájdalmas szobrászművésztől a téglagyári munkásnőig, meg a gerinctelen pesti ügyeskedőig, na és a disszidens, kissé már megereszkedett sztriptíztáncosnőig.
Nem is gondoltam, hogy a 80-as években, amikor már kezdett a magyar film felszárnyalni, ilyen 70-es éveket is alulmúló, bűnrossz demagóg film is készült.

2020-05-18 14:20:15 Ripacsok (1981) Sziez (4) #5

Én szórakoztató filmnek találtam 81-ben is, most pedig a művészi érékeit is megláttam. Szerintem szép film barátságról, tisztességről, felelősségről, hűségről, természetes alakításokkal, mosolyogtató és szívszorító jelenetekkel egyaránt.

2020-05-18 14:16:55 Le grand bleu (1988) / A nagy kékség Sziez (5) #15

Szerintem ez a két főszereplő nem egymással versengett, hanem önmagával és a tengerrel.
Nekem is a hegymászók jutottak eszembe erről a két búvárról. Hasonlóan érthetetlen, minden más értéket felülíró szenvedély hajtja őket, amit bizonyára csak az tud felfogni, aki ismeri ezt az érzést. A lánnyal pl. jobban lehet azonosulni, mert a szerelem szenvedélyét többen ismerjük, akár olyan ember iránt is, akinek egy másik szenvedély az első az életében, vagy akár az egyetlen.
Nekem tetszett ez a film, a látvány gyönyörű, a hangulat rabul ejtő, és a színészek nagyszerűek.

2020-05-18 14:11:19 La vita è bella (1997) / Az élet szép Sziez (4) #37

A hibáival együtt is ez egy olyan film, ami után nehéz megszólalni.

2020-05-16 16:10:56 [Ajánlj egy dokumentumfilmet] Sziez #40

Egy paradigmát feszegető, vitaindító dokufilm:
Az élet rejtélyének megfejtése
https://www.youtube.com/watch?v=ekCdbbewFWU

Lehet, hogy az a problémám, hogy ez a film túl komolyan veszi magát. Vagy én öregedtem ki a westernből. De azért maradt még egy-két kedvencem is.

előzmény: csabaga (#41)

Calvera rosszul beszélt angolul, viszont az összes többi mexikói tökéletesen, még a gyerekek is. 40 fegyveressel szerintem nem lehetett túl nehéz bankot rabolni, Butch Cassidyék csak ketten voltak. :-)
Nem számítottak árulásra, de számítottak támadásra, ennek ellenére mindnyájan elhagyták a falut.
Calvera magafajtának veszi őket, és tisztességesebben viselkedik velük, mint azok vele. Ezért lényegében Calvera magasabb erkölcsi szinten áll, mint a szuperhősök. Bukta ez a film minden tekintetben.

előzmény: csabaga (#39)

40 év után láttam újra. Régen se tetszett, de most meg aztán egyenesen rémesnek találtam. Nem kell hasonlítani Kurosawához, ez önmagában is úgy rossz, ahogy van, lapos, unalmas, hiteltelen papírmasé figurákkal, iskolapéldája annak, hogy jó sztorit jó színészekkel is gallyra lehet vágni.
Még ha el is fogadjuk, hogy ez a történet Mexikóba áthelyezve, a kor jellemzőit figyelembe véve (pl. hogy az országban volt jelentős karhatalom, ami meg tudta volna védeni a parasztokat a fegyveres rablóktól), abszolút egy mese, és hogy minden mexikói jól beszélt angolul, vagy a szuperhősök spanyolul, ha azt is leszámítjuk, hogy a bandavezér egy mexikói bank, vagy egy szatócsbolt helyett inkább a parasztokat rabolja ki 40 fegyveressel (végül is a kukorica ára felfelé megy), satöbbi, szóval ha mindezeket leszámítjuk is, akkor is ott maradnak a film komoly logikai és erkölcsi buktatói. Pl. Calvera név szerint ismeri az embereit, de nem tűnik fel sem neki, sem a többieknek, hogy Bucholz nem tartozik közéjük. A hét lövész együtt megy a banditák felkutatására, őrizetlenül hagyva a falut, aminek amúgy az őrzésével meg voltak bízva. A bandita nem akarja a mesterlövészeket megölni, tartva az amerikaiak bosszújától, mégsem volt neki elég pusztán a mesterlövészek jelenléte, hogy odébb álljon másik faluba. Miért bocsátkozott velük harcba, ha ő ebből mindenképp csak rosszul kerülhet ki? És mennyire tisztességes az, hogy a bandita elengedi a mesterlövészeket, sőt, még a fegyvereiket is visszaadja (abszurd, nem csak biztonsági szempontból, hanem mert a fegyverek értéke több lehetett, mint a kukorica ára, amit rabolni készült), mire azok visszamennek, és hálából legyilkolják a banditát az embereivel együtt? Nagyon hősies. A végén az volt a benyomásom, a mesterlövészeket a stáb tagjai lövöldözték le, mert bandita már égen-földön nem volt a közelben, de kósza golyók még repkedtek valahonnan, és eltalálták egyik másik bambán bámészkodó szuperhőst.
Yul Brynner és Bronson miatt két pont, mert őket szeretem, egyébként katasztrófa!

Összes komment...