palevala

Tapasztalat: 795 film
Kompetencia: 2 film
Súly: 845
Regisztráció: 2017. január 6. (2 év, 7 hónap)
Kedvencnek jelölték: 2 user

Demográfiai adatok

Nem: nő
Születési év: 1976
Lakhely: Győr

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Nightcrawler
Éjjeli féreg
4 2019-07-09 4,2
(834)
Final Cut: Hölgyeim és uraim
Final Cut: Ladies and Gentlemen
4 2019-07-09 4,4
(404)
How to Train Your Dragon: The Hidden World
Így neveld a sárkányodat 3.
5 2019-07-09 3,6
(123)
A hetedik testvér
Vacak, a hetedik testvér
3 2019-07-09 3,6
(108)
The Wild
Vadkaland
2 2019-07-09 2,6
(113)
101 Dalmatians II: Patch's London Adventure
101 kiskutya II. - Paca és Agyar
3 2019-07-09 2,5
(114)
The Angry Birds Movie
Angry Birds - A film
3 2019-07-09 2,9
(115)
Home
Végre otthon!
4 2019-07-09 3,2
(116)
Alvin and the Chipmunks: The Squeakquel
Alvin és a mókusok 2.
2 2019-07-09 1,8
(121)
Ralph Breaks the Internet
Ralph lezúzza a netet
5 2019-07-09 3,6
(135)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2019-01-08 13:57:18 Pandorum (2009) palevala (4) #40

A spojlerezés döcög . A 39-est törölni akartam, de ezek szerint nem jött össze.

előzmény: palevala (#39)

2019-01-08 13:53:25 Pandorum (2009) palevala (4) #39

a bezártság és a reményvesztésből eredő tudathasadást teljesen jól ábrázolta, a flashek, a villanásszerű emlékképek, a valóságtól elrugaszkodott hallucinációk átadták számomra az érzést. Már rohadtul szabadulni akartam erről a nyomorult helyről. A mutációk az alkalmazkodást segítő szérum miatt és a közel egy ezredév eltelte miatt magyarázatra leltek, noha a lények ábrázolása nem fokozta a film nézhetőségét. ezen a boldog vég némileg enyhített.

2019-01-06 18:20:01 [OFF (Ide offolj, mert ez a helye!)] palevala #24036

a bezártság és a reményvesztésből eredő tudathasadást teljesen jól ábrázolta, a flashek, a villanásszerű emlékképek, a valóságtól elrugaszkodott hallucinációk átadták számomra az érzést. Már rohadtul szabadulni akartam erről a nyomorult helyről. A mutációk az alkalmazkodást segítő szérum miatt és a közel egy ezredév eltelte miatt magyarázatra leltek, noha a lények ábrázolása nem fokozta a film nézhetőségét. ezen a boldog vég némileg enyhített.

--
Áthelyezve a(z) Pandorum topikból.

2018-08-24 11:03:44 Every Day (2018) / Nap nap után palevala (5) #3

Magamon is meglepődtem. Alapvetően ez a film egy "egyszerű" szerelmes történet. Az értékelésem a filmes ízlésembe abszolút nem passzol bele.
Ami miatt mégis 5öst adtam, hogy át tudta adni egy befogadható köntösbe azt az élményt, amit úgy gondolom (mostmár) nem csak én éltem át. Évek óta próbáltam magamban megfogalmazni azt a napot, amikor úgy ébredtem, hogy magamban át kellett pörgetnem, hogy kik ezek az emberek körülöttem?... ki vagyok?... hogy kerültem ide?...Azon a napon döbbentem rá, hogy az életem egy ajándék, milyen szerencsés vagyok. - és nem szedtem be semmit :)
Az filmben az apa szerepe is utalt arra, hogy ez nem egy egyedi történet, hanem a valóság egy arca. kifejezetten tetszett, hogy azt is bemutatta, hogy ezt a vallás bűvkörében élők hogyan élik meg.
Én úgy könyveltem el, hogy angyali látogatás volt. :)
Mindenesetre, ha az ember minden napját képes úgy megélni, ha csak egy napra kapja meg azt az esélyt, akkor sokkal gazdagabban tölti ki azt.

2018-08-16 00:10:39 Mother! (2017) / Anyám! palevala (4) #63

azok számára is sejthető szimbolika, akik erre alapvetően nehezen nyitnak. Nyilvánvaló, hogy a szürrealitásba átcsapó képek mögött átvitt gondolatok bújnak. a savanyú emberekben már-már a szájbarágás sziruposságát keltve.
A filmben is utaltak arra, hogy a költő alkotása mindenkit másként szólít meg, mintha mindenkihez személyesen szólna. attől válik értékessé egy mű, ha gondolatot ébreszt.
ma néztem meg a filmet és bevallom a gondolataim rendezésére a Ti segítségetekre szorultam. átolvastam a véleményeket, cikkeket.
szeretnék azonban a biblia párhuzamba helyezésén átlépni, noha Tenabra 24-es kommentje tökéletesen jól leköveti azt.
a Te gondolataid, kedves MicaHiro, mindközül a leginkább közelítenek az én benyomásomhoz.
A nő az aki anyagba önt. a ház is maga a nő a férfi a szellemi erő. a férfinek ahhoz, hogy szellemi értéket teremtsen kell a nő, mint anyag, és mint szeretet forrás. szokás az állítani - gondolom nem alaptalanul-, hogy minden sikeres férfi mögött egy nő áll. (keresd a nőt)
a filmben a nő rendez, rendszerez, tisztáz. amikor elveszíti az irányítást a rend felett, amikor a káosz olyan mérhetetlenné válik, hogy az felett már tehetetlen, összeomlik, a "háborúban" pedig maga is gyilkossá válik, amikor már nincs miért élni, mert már mindent elveszített. a férfi még a teljes pusztulás után is képes a nőben megtalálni a kincset és elvenni azt a továbblépéshez. a továbblépéshez nem kell semmi tárgy, anyag : "Ezek csak dolgok. Pótolhatóak. Ne aggódj." az egyetlen ami az újrakezdéshez kell a szeretet maga, melyet a filmben a szívből megmaradt kristály szimbolizált.

előzmény: MicaHiro (#26)

Előttem szóló tökéletesen megfogalmazta a bennem keltett pozitív benyomásokat, melyeket sajnos nem egészít ki semmi maradandó gondolat, csíra, ami igazán értékessé tesz egy filmet. Így ez egy kikapcsolódásra szolgáló filmecske, mely nem igényel különösebb agyi kapacitást.

előzmény: noresz02 (#51)

Előttem szóló tökéletesen megfogalmazta a bennem keltett pozitív benyomásokat, melyeket sajnos nem egészít ki semmi maradandó gondolat, csíra, ami igazán értékessé tesz egy filmet. Így ez egy kikapcsolódásra szolgáló filmecske, mely nem igényel különösebb agyi kapacitást.

előzmény: noresz02 (#51)

a moziból kifele jövet teljes lefagyás, kiégés állapota volt. Később csak gépi hangon tőmondatokban, jelentéktelen dolgokról tudtunk nyilatkozni. mire beültünk a kocsiba már kezdett kirobbani belőlünk valami.
nagyjából átfutottam a kommenteket, vajon az teljesen lényegtelen, hogy hogyan tudta előidézni a fiú mindezt?
tudjátok engem azért is ütött meg a film, mert kapcsolatba kerültem a fiam megmagyarázhatatlan "betegsége" kapcsán számtalan különböző szakterületeken tevékenykedő gyógyítóval. a leghátborzongatóbb az volt, aki gondolati síkon kezeli a pácienseket és nem is feltétlenül kell testi kontaktus. az első gondolatom az volt, ha a szervek működését, a test fizikai állapotát képes jobb belátásra bírni, a helyes működés felé terelni, akkor ezt fordítva is megteheti?! fel is tettem neki a kérdést, mire a válasz, hogy ne aggódjak neki ilyen eszébe se jutna. jó de másnak? akit pl a bosszú, a sértettség, az akár milyen rossz szándék vezérel!
plusz még egy sokkoló esemény koronázta a filmélményemet, hogy másnap reggel a 7 éves fent említett kisfiam, belenézett a tükörbe és megkérdezte: anya, ha nagyon piros lesz a szemem akkor vérezni fog?
kész voltam.
nekem nem szabadna ilyen filmeket néznem.
teljesen felkavar.
gondolom ez volt a célja.
elérte.
nem szeretem.
... vagy mégis?

2017-03-12 20:31:36 Arrival (2016) / Érkezés palevala (5) #201

Sokszor hangoztatják a magyar nyelv kapcsán - a japánnal párhuzamosan -, hogy teljesen más lelkiséget hordoz pl a germánnal szemben. Mi, vagy legalábbis őseink, akik a nyelvet megalkották - vagy megörökölték - az egészből haladtak a kicsi felé. Nem az ego a lényeg, hanem amiből ered. Pl név, lakcím, dátum. Ez a szemlélet, nézőpont, gondolkodás igenis mértékadó lehet arra a személyre nézve, aki a nyelvet használja. Alapvetően. Miértne tudna még ennél is többet hordozni egy nyelv.
A másik, ami a film kapcsán eszembe jutott, az az élmény, amelyet Golenya Ágnes trilógiája olvasása révén kaptam, az idő a fizikai léten túli állandósága. Az ott leírtak összeegyeztethetőek a filmben felvetett jelen múlt és jövő egyidejűségével

Egy hétköznapi esemény, amikor a párkapcsolcsolatban az érzelemgazdag férfit a nő, aki ahogy megteszi már bánja is racionáĺis döntését, de elhagyja. Nem azért hagyja el, mert nem szereti, sőt egész életében szeretni fogja. Ez egy helyrehozhatatlan lelki gyilkosság volt, amit soha nem másíthat meg. Mindezt fogalmazza meg a film egy olyan művészi látásmódban, mely kellően felkavaró ahhoz, hogy mindenki, aki hasonlót átélt, kicsit magába roskadjon, hogy vajon mit kellett volna másképp csinálni...
A film réteges felépítése tovább gazdagítja az élményt. Látjuk a jelent, a múltat és azt, ahogy a férfi átélte a vele tett "merényletet", amit a szeretett nő követett el ellene.
Ez a film számomra olyan, mint egy hosszan felszívódó vitamin, pár nap múlva is rádöbbenek valamire. pl a bosszú felirat miért kapott hangsúlyt, vagy miért a cím?
A kezdő képkockák elborzasztó látványa, mely elvileg a nő érzelemvilágát tükrözi, sokkoló.

Összes komment...