offerus

Tapasztalat: 1443 film
Kompetencia: 5 film
Súly: 1568
Regisztráció: 2016. november 30. (6 év, 10 hónap)
Kedvencnek jelölték: 31 user

Bemutatkozás

Jó itt. Itt is jó.

Amúgy a filmekkel úgy vagyok, mint az ételekkel: mindegyiket szeretem, ha jól van elkészítve.

Osztályozni leginkább a hármas-ötös skálán szoktam. Nem mintha nem lennének ennél rosszabb filmek, de azokat igyekszem elkerülni.

Nemrég találtam rá egy szövegre, ami megérintett. Ugyan a zenéről és az irodalomról szól, de alkalmazható a filmekre is:

„Hogy a kamaszkorban választott zene és szépirodalom ne kopjon ki a felnőttkori mindennapokból: dolgozni kell érte. A kamasz még igényli saját narrációit, mintha önmaga filmjét rögzítené, úgy éli a valóságot, narratívákat keres, mágikus okokat és drámai csomópontokat, ám mivel ezekhez figyelem és fantázia kell, lélekemelő regényekre és szívpezsdítő slágerekre van szüksége. Alig néhány évvel később, a fiatal felnőttkor önbizalma, hogy minden örökké van, elengedi a kamasz befogadót, de olyan önhitten hagyja kószálni, hogy gyakran sohasem tér vissza. Ezért (is) lesznek könyvek és dallamok adott generációknak korfestők, mert később már bántóan kevés új élmény karcolja meg a lelket, és az egykori befogadás körülményei hozzáadódnak a műhöz.” (Grecsó Krisztián)

Több mint tíz éve dolgozom azon, hogy az egykoriak mellett új élmények karcoljanak meg filmeken keresztül (is). Az azóta látott kb. 2000 film (a csatlakozásom előtt látott filmeket itt csak elvétve osztályoztam) keletkezési éveinek átlaga idején 18 éves voltam. A szórás azóta nő. Időben és földrajzi értelemben is.

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: nem publikus
Lakhely: nem publikus

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Hors normes
Különleges életek
5 2023-09-30 4,1
(73)
Zemlja
Föld
5 2023-09-29 4,0
(67)
Tian qiao bu jian le
The Skywalk Is Gone
4 2023-09-28 ?
(1)
Orphée
Orfeusz
4 2023-09-26 4,1
(58)
Orfeusz és Euridiké
 
5 2023-09-25 ?
(8)
Du levande
Te, aki élsz
4 2023-09-20 3,7
(96)
Sånger från andra våningen
Dalok a második emeletről
5 2023-09-19 3,8
(128)
La bestia debe morir
The Beast Must Die
4 2023-09-17 ?
(2)
Le genou de Claire
Claire térde
5 2023-09-16 4,3
(45)
Le rayon vert
A zöld sugár
5 2023-09-15 4,3
(46)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2023-09-30 07:03:10 [Általános fórum] offerus #10022

Szemben önmagunkkal

Bő egy hete elindult itt egy beszélgetés dittike távolléte kapcsán (#9974-). Aztán szinte észrevétlenül átváltott egy KT értékelő, dicsérő, nosztalgiázó beszélgetéssé, kicsit már a 20. évforduló jegyében (#9984-). Majd név nélkül, de visszakanyarodott a beszélgetés a kiindulópontjához (#10019). Ez utóbbihoz szeretnék kapcsolódni, tovább fűzve az eddig elhangzottakat is. Gondolkoztam, hogy írjak e egyáltalán erről, mert lehet, hogy ünneprontó lesz. A dolgok jelen állása alapján úgy tűnik, hogy dittike önszántából elhagyta a KT-t. (Nem vagyok kapcsolatban vele, a pontos történetet nem ismerem). De azt tudom – a bemutatkozásában most is ott áll a mondat, hogy őt a filmek szeretete élteti. Szép, bár kicsit szomorú mondat is egyben. Azt is tudom – mert évek óta elolvasok szinte minden friss tartalmat az oldalon -, hogy minden filmjéhez fűzött egy egy-két mondatos kommentárt, vagy legalább a filmélményéről írt. Úgy, ahogy ő tudott, kitartással. Ezekre azonban gyakran kapott nyilvánosan bántó megjegyzéseket. (Azt nem tudom, hogy privátban ez lett-e ellensúlyozva.) Vérmérséklete válogatja, de egy idő után akármennyire is szereti valaki a filmeket, és akármennyire jó oldal a KT, ebből elege lehet az embernek. Azt is tudom, hogy idén év elején próbált tiszta lapot nyitni új felhasználónéven. Azonban a névből nem volt nehéz kitalálni, hogy kiről van szó. Nem is késett a szabályzat szerinti válasz: az új felhasználónév végleges kitiltása.

Úgy tűnik, nem elég, ha aggódni kezdünk, amikor valaki már nincs itt, megfelelően kell bánni vele akkor is, amikor még itt van. Ez egy tanulság a maradóknak. Azoknak is, akik aktívak voltak és azoknak is (mint pl. én), akik hallgattak. Egy közösség erejét az mutatja meg igazán, hogy mennyire tudja hordozni a nehezebb helyzetbe került/helyzetben lévő tagjait.

(Összefügg ezzel, de én örülök, hogy nincs ignorálási lehetőség a KT-n. Ami a szabályokkal ellentétes, azt a szerkesztők gondosan gyomlálják, a többi pedig kifejezetten alkalmas arra, hogy megtapasztaljuk a körülöttünk lévő sokféleséget és talán nagy szó, de toleranciát tanulhassunk. Fontos, hogy ha megszólalunk, akkor tudjuk, hogy az a létezés, a gondolkodás, az érzelemvilág különböző állapotában lévő társakhoz szól.)

L(etterboxd)M(ubi)P(ort)R(ottenTomatoes)I(MDb) - attól, hogy nézegetem őket, nem változik meg a KT iránti múlhatatlan vonzalmam D:

2023-09-24 07:11:03 [Általános fórum] offerus #10009

A napokban itt leírtak, de a közelgő 20. évforduló is arra ösztönöztek, hogy átgondoljam, miben más (adott esetben miért jobb) a KT más filmes véleménynyilvánító oldalaknál. Nagyon sok szempontot meg lehetne nézni és az itteni kereteket bőven szétfeszítő elemzést lehetne erről készíteni. Én alapvetően azt vizsgáltam, hogy milyen felhasználói aktivitást tesz lehetővé az oldal és milyen adatokat lehet megtudni a felhasználókról, az oldalon folytatott tevékenységükről. (Egy másik szempont csoport lehetne, hogy mit lehet megtudni magukról a filmekről).

A vizsgált oldalak a KT-n kívül: IMDb, Letterboxd (LB), Rotten Tomatoes (RT), MUBI, Port.hu (Port)

- Mindegyik oldal lehetővé teszi, hogy a regisztrált felhasználók osztályozhassák és kommentelhessék a filmeket.
- A filmekhez kapcsolódó fórumok kialakulását (a válaszok lehetőségét a filmes kommentekre) a KT-n kívül csak a Port és a LB tartalmazza.
- Magukat a kommenteket az IMDb, a LB és a MUBI oldalán lehet értékelni. Előzőn hasznosként/nem hasznosként, utóbbi kettőn lájkolva, ahol a jelölő visszakereshető.
- A külföldi oldalak mindegyikénél van „feljelentőgomb”, amivel a konkrét megnyilvánulásra lehet azonnal észrevételt tenni. A magyar oldalakon ezt az éles szemű moderátorok hivatottak pótolni (mintha a Port-on azért kevésbé lennének éberek).
- Blokkolni felhasználót a Port-on és a LB-on lehet. A KT-n korlátozható a privát üzenet, a LB-on pedig a saját kommentekre adott válasz lehetősége.
- A Port-on kívül mindenhol megnézhető az osztályzott filmek listája. (A Port-on csak az adott film adatlapjára kattintva látható a saját osztályzat).
- Kívánságlista mindenhol készíthető.
- Egyéni szempontok szerint összeállított listák (’toplisták’) a Port-on és a RT-n kívül készíthetők.
- Egyéb topikok (pl. szavazások, kötetlen témájú fórumok, játék) csak a KT-n találhatók.
- A KT kiemelt figyelmet fordít a felhasználók filmes ízlése hasonlóságának tudatos felhasználására. Míg más felhasználók követésére a LB és a MUBI is lehetőséget ad, a KT a követettekre (’kedvencekre’) vonatkozó információt több helyen is felhasználja. Erről a Rólunk menüben részletesen is lehet olvasni.
- A tagok közötti kapcsolatot erősítendő egyedül a KT-nak van az említettek közül privát levelezési rendszere.
- A közösségépítést szolgálják szintén egyedülálló módon az olyan lehetőségek, mint az oldal saját filmes díja, a Vapiti, a rendszeresen indított képes játék, illetve a szervezett találkozók lehetősége.

Összességében

A vizsgált oldalak közül véleményem szerint a KT teszi lehetővé a legszélesebb körű felhasználói aktivitást.

A KT-n lehet a legtöbbet megtudni a felhasználókról, és talán a legkönnyebben is. Külön kiemelném a személyes bemutatkozás lehetőségét, a személyes profilon belül az ízlés fül sokrétű információit, az aktivitási grafikont, az osztályozáson, kommenteken túli hozzájárulás lehetőségét az oldal működéséhez és ennek nyilvántartását (Jófejek lista, Kassza), a Mindenki listát, filmes ízlés hasonlóságára építő fentebb említett fókuszt, az adatok könnyű áttekinthetőségét, sok esetben rendezhetőségét.

Annak idején a KT alapvetően jól lett megtervezve, és ez a mai napig érezteti a hatását. A felhasználók jönnek, mennek, aktivitásuk az időben változik, ahogy ez természetes. A kortendenciák alól nyilván nem tudja magát kivonni a KT sem és talán az utóbbi években tapasztaltnál több fejlesztés is ráférne, de így is jó eséllyel tarthat igényt az egyik leghasznosabb és a leginkább szerethető filmes oldal címére.

(Személy szerint örülnék, ha a 20. születésnapot a napján, október 22-én tudnánk megünnepelni.)

2023-09-12 19:50:02 Breaking Glass (1980) / Üvegtörők offerus (5) #3

Szerintem jó a zenéje, van épkézláb története, korfestő film a szubkultúra őshazájából. Még ha a zene már nem is az a keresetlen őspunk, hanem egy kifinomultabb változat, amelynek a tehetséges különc, Hazel O’Connor nem csak az előadója, de dalszerzője is. Aki ráadásul színésznőnek is jó. A film egyik betétdalában pedig az egyik legszebb szaxofon szóló hallható (2:42-4:47).

előzmény: Sziez (#2)

2023-09-05 21:52:41 Les pires (2022) / A legrosszabbak offerus (5) #3

Szeretem azokat a filmeket, amelyek arról szólnak, ami van. Ha kell, nyersen, kendőzetlenül, az indokolt érzelmeket nem visszafogva. Sokszor a jól kiválasztott amatőr szereplők tudnak ilyenek lenni. És mintha egyre több tehetséges fiatalt lehetne látni a filmekben. Üdítően jók az itteni gyerekszereplők. Talán a legkisebb, az ADHD szindrómában szenvedő Ryan a legjobb. Nyilván voltak a filmtörténetben olyan alkotások a témában, amelyekhez ez a film nem ér fel. Pl. az Elhagyottak (Bunuel), vagy akár az egyik közelmúltbeli filmélményem, a Szép nyári nap (Edward Yang). De ha már francia film, lehetne említeni a Négyszáz csapást is. Ide idézek egy véleményt egy másik oldalról: „Mint amikor Haneke forgat egy Wim Wenders mozit, miközben érezzük a Dardenne fivérek kézikameráját, néha pedig zavarba jövünk, mint egy Östlund filmben” – keresik/keressük a támpontokat egy elsőfilmes páros filmjéhez, miközben csak arról szól a történet, hogy hogyan lehet azt a rég elveszett mosolyt elővarázsolni. Pedig a titok nem is olyan nehéz. Ahogy a költő mondja: Hiába fürösztöd önmagadban, csak másban moshatod meg arcodat…

Köszönöm az ajánlást.

A listáról A torinói ló, Az ember, aki ott sem volt, A fehér szalag, Kávé és cigaretta.
A listán kívülről 1945, Persepolis (amennyiben animációs film szóba jöhet).

Volt egyszer egy tajvani új hullám. Valamikor az 1980-as, 90-es években. Itt egy lista a jelentősebb filmekről. Kellett hozzá a szerencsés együttállása a változó politikai helyzetnek (erről írtam a Yi yi kapcsán), a tehetséges alkotók feltűnésének és együttműködésének. Ez utóbbira egy jellemző példa: a mozgalom egyik vezéralakja, Hou Hsiao-hsien saját házára vett fel jelzáloghitelt, hogy Edward Yang egyik filmjét finanszírozni tudják. Hou egyébként Yang több filmjében szerepelt, ebben is. A mozgalomról 2014-ben készült egy dokumentum film: Tajpej virágai. Az adatlapjára feltettem egy képet a „főszereplőkről” (középen Yang).

Az itteni film az első újhullámos filmek egyike, egyben Yang első egészestés játékfilmje is. Úgy alakult, hogy a jelentősebb filmjeit időben visszafelé néztem. Ezúttal nem éreztem az ’elsőfilmességet’, sokkal inkább azt, amit ritkán látni: íme valaki, aki készen lépett elénk. Egyszerű, de láthatóan gondosan megtervezett, szerkesztett film. A kávézóbeli beszélgetés alatt flashback-ek során át bomlik ki a két főszereplő nő és családjaik, kapcsolataik története. Két nő, akik más módon, de a saját útjukra léptek a férfiak által dominált világban. Yang mesterien játszik az idősíkokkal, a feltett kérdésekre a választ gyakran a képek adják meg. Kompozíciói ’láthatóvá tételében’ ezúttal Christopher Doyle (alias Dù Kěfēng), Wong Kar-Wai későbbi állandó operatőre segítette. Hosszú, de egy percig sem unalmas film, sok-sok kifinomult részlettel, remek szereplőkkel. Egykori friss levegője a mai napig érezhető.

Jelenleg megtekinthető itt (hd, angol felirat)

2023-07-25 20:49:55 [JÁTÉK] offerus #53365

14. Eastern Promises - Gyilkos ígéretek?

Akik maradtak

Azon tűnődtem a film után, hogy a Tibhirine-i szerzetesek vértanúságra készültek, vagy ’csak’ vértanúvá váltak. Úgy gondolom, az utóbbi. Normális lelkületű, jó kedélyű emberek voltak. Nem meghalni akartak, hanem élni azon a helyen, amelyhez évtizedek óta kötődtek és folytatni azt a békés, segítő együtt-élést a helyi muszlim közösséggel, amely működésük értelmét adta. Azt ezt bemutató képek különleges, a filmen túlmutató harmóniáról tanúskodnak.

Hogy sorsuk végül úgy teljesedett be, ahogy, amiatt nem csak a terroristákat terheli a felelősség sőt vannak feltételezések, hogy egyáltalán nem is őket, hanem a hadsereget.

Két kulcsmondat is elhangzik a filmben. Az egyik a helyi francia tisztviselőtől: "Nem hinnék, de én a francia gyarmatosítást hibáztatom.” A másik a vége felé van megemlítve, a túsztárgyalásokkal kapcsolatban: A francia kormány nem hajlandó tárgyalni a csoportjukba tartozó elfogott terroristák szabadon engedéséről a szerzetesek szabadsága fejében. A francia díjeső valószínűleg a lelkiismeret megnyugtatására is szolgált.

Azon kevés film egyike, amelyik a vallásos hitet anélkül mutatja meg, hogy kéretlen térítő szándéka lenne.

Jelenleg magyar hanggal itt, magyar felirattal itt.

Összes komment...