offerus

Tapasztalat: 1181 film
Kompetencia: 3 film
Súly: 1256
Regisztráció: 2016. november 30. (5 év, 6 hónap)
Kedvencnek jelölték: 27 user

Bemutatkozás

"Mindegy mit mondunk magunkról az számít mit mond rólunk a KT"

Profil a rendelkezésre álló adatok alapján:

Saját bevallása szerint férfi, született 1964-ben, lakik Budapesten. 2016 decembere óta rendszeres látogatója az oldalnak. Kb. évi 200 filmet osztályoz. Egy bejegyzésben utalt rá, hogy a rendszeres filmnézést 2012 körül kezdte. Ezt a sebességet feltételezve jelenleg kb. 1800-1900 filmnél járhat. A taggá válása előtti filmeket jellemzően nem osztályozza. Érdeklődése sokrétű, bár úgy tűnik, hogy jobban szereti a szerzői filmeket, mint a közönségfilmeket (saját szóhasználatában bekapcsolódós, illetve kikapcsolódós filmek). Eddigi tagsága első felében hallgatott, csak osztályzataiból lehetett tudni, hogy létezik (a törzstagságot így is kiérdemelte). 2019 júliusa óta írogat is, értékeli egy-egy filmjét. A kommentelés szabályait betartja, de a kereteit igyekszik tágítani. Sejthető, hogy az imdb-n szocializálódott, az oldalra való hivatkozások, a kommentek ott szokásos hosszúsága erre utalnak. Igyekszik a kommentjeit személyessé tenni, de hasznosnak gondolt külső információkat is szeret beilleszteni (ezeknek a forrására korrekten hivatkozik). A korszakokat tekintve horizontja a filmművészet bő évszázados története. Ízlésében még az európai filmek dominálnak, második helyen az amerikai kontinens filmjei, de egyre több keleti film kerül érdeklődése fókuszába. Osztályzatai valamivel engedékenyebbek a KT átlagánál. Inkább kedvet szeret csinálni másoknak a neki tetsző filmekhez, mint elvenni a kedvet a neki nem tetszőktől. Ha hozzászól az oldal működéséhez, azt igyekszik konstruktívan tenni. A filmek forrásait illetően a régi iskolát követi: elsősorban lemezeket gyűjt (emiatt valószínűleg nem is nagyon engedheti meg, hogy neki nem tetsző filmek kerüljenek a gyűjteményébe, a beszerzés, szállítás, tárolás nem olcsó). Néha így is sikerül mellényúlnia. Offline filmes irodalmat is olvas. Anyanyelvén kívül ért még angolul. Nem szakmabeli, a lelkes amatőrök közé tartozik. Ez meglátszik időnként a filmes szakkifejezések bizonytalan használatában. Alapvetően ártalmatlan.

Jelentés lezárva 2021.11.01.

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1964
Lakhely: Budapest

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Angels with Dirty Faces
Mocskos arcú angyalok
5 2022-06-21 4,6
(159)
Passione d'amore
Szerelmi szenvedély
5 2022-06-19 4,3
(10)
I Confess
Meggyónom
4 2022-06-18 4,1
(182)
Trans-Europ-Express
Transzeurópa expressz
4 2022-06-17 4,2
(15)
The Killing
Gyilkosság
5 2022-06-16 4,3
(262)
La meglio gioventù
Szépséges fiatalság
4 2022-06-14 4,3
(39)
Notorious
Forgószél
5 2022-06-07 4,2
(252)
Csönd
 
4 2022-06-07 3,4
(15)
North by Northwest
Észak-északnyugat
4 2022-06-06 4,4
(591)
Double Indemnity
Gyilkos vagyok
5 2022-06-05 4,6
(277)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

Légvédelmi gyakorlat idején

Sokáig lényegében ismeretlenek voltak számomra a dél-koreai filmek. Bő másfél évvel ezelőtt kiválogattam közülük húszat, főleg az itteni értékelések, ajánlások alapján. Köztük volt ez a film is. Egy új filmes világ nyílt meg előttem. Az egyik észrevételem az volt, hogy gyakran szélsőségesebb skálán mozognak, hajlamosabbak a túlzásokra, mint az általam megszokott európai-amerikai filmek. De még az általam inkább ismert egyéb ázsiai (japán, iráni) filmekhez képest is azok voltak. Ami erőszakos, az erőszakosabb, ami érzelmes, az érzelmesebb, ami bizarr, az bizarrabb. Vajon miért? Talán az ország gyors felemelkedése, az életmód gyors átalakulása és az ezekkel járó belső ellentmondások, esetleg egy nép ennyire abszurd módon való kettészakítottsága, mint itt (észak és dél) állhatnak a háttérben. Mindezek a mai emberiség egyik érdekes kísérleti terepévé teszik Dél-Koreát. De a korábbi történelmi múlt hatása is érződhet – Korea ritkán volt önálló, legtöbbször más keleti birodalmak uralkodtak rajta (Kína, Japán), emiatt az erős önálló kultúra biztonságot nyújtó háttere is kevésbé alakulhatott ki. Mindenesetre a koreai film az elmúlt évtizedekben gyorsan felnőtt az új élethelyzetek ábrázolásához. Az pl. hogy olyan drámai jelenségeket, mint az eladósodás miatti öngyilkosság, vagy a teljes bezárkózás, mint a menekülés egy másik destruktív formája képes abszurd vígjátéki formában ábrázolni, számomra inkább az érettség (fejlett önreflexió) jele. Az sem véletlen, hogy mindkét főszereplőt Kim-nek hívják, amely az egyik legelterjedtebb koreai név. Bárki kerülhet olyan helyzetbe, mint a főszereplők.

A filmeknél utólag utána szoktam nézni a kritikusi véleményeknek. Jelen filmnél egy egészen döbbenetes adatot találtam: a Rotten Tomatoes oldalán 0 kritikusi vélemény található, míg 1000 feletti közönségértékelés, 93%-os átlaggal. Ez lenne a tökéletes közönség film? Vajon milyen megfontolás alapján válogatnak az ítészek? Nem tudom. Mindenesetre az a film, amelyik egyszerre képes megnevettetni és megkönnyeztetni, az nálam a legmagasabb polcra szokott kerülni. Mint ez is.

Jelenleg magyar felirattal itt.

2022-05-29 20:32:53 [JÁTÉK] offerus #49035

10. Amerikai anzix?

2022-05-29 20:25:27 [JÁTÉK] offerus #49032

10. Feldobott kő?

2022-05-27 23:22:43 [JÁTÉK] offerus #48964

7. Hologram a királynak?

2022-04-24 23:01:37 Madadayo (1993) / Not Yet offerus (5) #2

Kicsit féltem ettől a filmtől. Vajon hozza-e majd azt a színvonalat, vagy legalább meg tudja közelíteni öregkori, utolsó filmjében (Kurosawa 83 éves volt, amikor készítette), amit megszoktunk tőle. Végül – akárcsak másik nagy kedvencem – Lucian Pintilie – utolsó filmjének minapi megtekintése után ebben sem csalódtam. Sőt. A témaválasztás, az egyébként valós személyről mintázott tanár, író öregkorának ábrázolása telitalálatnak bizonyult. Részben tiszteletadás a mesterként tisztelt, tanítványokkal körülvett ember előtt, egyúttal az életigenlés megnyilvánulása is. Az évről-évre, a születésnapi ünnepségeken felhangzó kérdés és válasz („Maada-kai? Készen állsz?” - „Madadayo! Még nem!”) egy bújócskázós gyerekjátékból származik, de itt az életre és halálra vonatkozik. Persze nem lenne teljes a kép, ha az elkerülhetetlen hanyatlással nem szembesítene a film. Ezt azonban Kurosawától szokatlan szelídséggel teszi. Amikor az ember már mindenen túl van és nem fél akár szentimentális lenni. Az élet végén az ember visszatér a kisgyerekkorba. Szép film, méltó befejezése az életműnek.

Magyar felirattal itt.

2022-04-23 15:13:39 Tertium non datur (2006) offerus (5) #2

Harmadik lehetőség nincs.

Román (és kelet-európai) sorstörténet pintiliei szatírába csomagolva. Abból a fajtától, amit az érintetteknek nem kellemes nézni.

A film allegorikus értelmezésére a Metropolis cikke tesz kísérletet, ebből a spoileres idézet: „A miniatúra, mint a kisebbségi komplexust és túlzó nemzeti büszkeséget ötvöző nemzeti identitás metaforája a legkifejtettebben, központi narratív funkcióval jelenik meg a Tertium non datur történetében, amely kortárs politikai események allegorikus jelölőjévé válik. A második világháború idején játszódó anekdotikus történet román tisztek hivatalosnak szánt találkozóját eleveníti fel a német szövetségeseikkel, egy német tábornokkal és annak kelet-európai származású szárnysegédjével. Azonban a stratégiai megbeszélés megalázó helyzetbe fordul át, amely arra készteti a román résztvevőket, hogy felülvizsgálják egyéni és nemzeti büszkeségüket. Az interkulturális találkozás jelenete, egyértelműen Románia uniós, a Pintilie filmjének megjelenésével csaknem egybeeső, a 2007-es csatlakozást megelőző tárgyalásainak allegóriája. A két német tiszt az Európai Uniónak Kelet-Európával és főként Romániával szembeni kétféle attitűdjét képviseli: a közönyös távolságtartást (a tábornok egyetlen szót sem szól a találkozó alatt, kimért és kifejezéstelen marad) és az egzotikus Másik vonzásába került „gyűjtő” kíváncsiságát (amelyet tábornok lelkes szárnysegédje képvisel). A vacsora alatt kiderül, hogy a szárnysegédnek egy ritka, meglehetősen értékes, a Moldvai Fejedelemség címerét formázó bélyeg van a birtokában, egyike a két utolsó fennmaradt darabnak. A bélyeg eltűnik, és egy nagyon érzelmes, drámai jelenetben a román tábornok megparancsolja a jelen lévő tiszteknek, hogy vetkőzzenek le teljesen, bebizonyítandó, hogy nem lopták el az értékes tárgyat. Végül kiderül, hogy a bélyeg felragadt egy tányérra, a vendégek távoznak, majd az egyik román tiszt beismeri, hogy birtokában van a másik bélyeg, amely ajándék az anyjától, egyfajta védelmező amulett. Mégis, a román fél számára megalázó jelenet után elégeti a bélyeget, mint az intimitás és nemzeti büszkeség szimbólumát, amelyet a külső nyugati tekintet immár a „másik” (nem túlságosan hízelgő, de ennek ellenére belsővé tett) képévé alakított. A cím (jelentése: nincs harmadik, köztes lehetőség), amelyet a szárnysegéd latinul mond ki, hogy hangsúlyozza a bélyeg ritkaságát, a film által bemutatott két identitásdiskurzus — a hazafias nemzeti és a vállalt másság — közti feszültség kifejezéseként is értelmezhető.”

Magyar felirattal itt.

2022-04-15 10:29:20 Baal (1970) offerus (4) #1

A kárhozat útja 24 képben

Aki meg akarja ismerni Fassbindert, nyugodtan kezdheti ezzel a filmmel. Bár nem ő rendezte, a főszerepet (első jelentős filmszerepét) ráosztották, ami szerintem telitalálatnak bizonyult. Eredetileg nem ő kapta volna. Amikor végül rá esett a választás, hozta magával filmkészítőként már alakuló csapatát. Így utólag Sclöndorff és Fassbinder közös szerzői filmjének is tekinthető. Mindenképpen az új német film fontos darabja. (Az irányzat későbbi jeles alakjai közül a már említetteken kívül megjelenik Margarethe von Trotta is). A témaválasztás – Brecht első drámája merész és provokatív, főleg az akkori jelenbe - a 60-as évek végi radikális anarchista környezetbe áthelyezve. Ez utóbbi már sok volt a kelet-német oldalon élő Brecht örökösöknek, évtizedekre letiltották a filmet. Csak a 2010-es évek közepén kapta meg újra a forgalmazás jogát. Valószínűleg ezért is olyan kevéssé ismert. Ma már magyar felirattal is megtekinthető. Ethan Hawke, aki maga is eljátszotta Baal szerepét, nyilatkozta, hogy „Ha a Baal-t jól játsszák, senki nem fogja szeretni”. Igen, ebben a ’road movie’-ban minden benne van, ami az önpusztítás útját kíséri a polgárpukkasztás, az alkoholizmus, a nyomor, a gyilkosságig fajuló kapcsolati erőszak, végül a dicstelen halál. 24 jelenet, amelyek zaklatottságára a kézikamera is ráerősít. A nincs visszaút érzése már a kezdetektől fogva megvan.

Gyakran keresem a filmek ’párjait’. Ennél a filmnél már az első képkockáknál beugrott és azután többször visszatért egy másik, szintén kívülálló vándor útjának története. A Madárszabadító, felhő, szél c. filmről van szó. Amelyik azonban tökéletes antitézise ennek a filmnek. Mindkét film megtekintésre erősen ajánlott. A húsvéti időszakra való tekintettel most mégis inkább a Madárszabadítót javaslom.

„A rizsre öntött zöld tea egy válsággal küszködő középkorú házaspárt melegít össze húsz viharos év után. Az asszony nagyon nem bírja unalmas férjét, ezt többek közt azzal mutatja ki, hogy undorítónak nevezi, ha az teát locsol a rizsre. Tokiói jobb körökben ez nem szokás, a falun nevelkedett férfi pedig, akárhogy igyekszik, nem bír leszokni róla. Aztán egy éjjelen a férj váratlanul beállít, mert a repülőgépe meghibásodott, éhes, semmi mást nem enne, csak ochazukét, az a legjobb ilyenkor. A cselédlány már alszik, lemennek hát ketten a konyhába, keresgélik a hozzávalókat, s mire összedobják, az otthonos, közeli matatásban, akár egy váratlan, titkos légyotton, megszeretik egymást. „Ez volt életem legboldogabb napja” – meséli másnap az asszony a barátnőinek, s mi láttuk, miközben főztek és ettek, a boldogságot.”

Báron György kitűnően foglalja össze a történet lényegét. Amit csak azért nem rejtettem el, mert Ozu-nál többnyire nem a történet a lényeg, hanem az odavezető út, a karakterek pontos megrajzolása, a finom gesztusok, a jól elhelyezett mondatok, a gondosan megkomponált tárgyi környezet és valami nehezen megfogható báj – talán a bölcsesség és a humor elegye. Amelyek szinte kortalanná teszik a filmjeit. Ez az itteni is éppen hetvenéves és teljesen bele lehet feledkezni. Röpke két órára kilépni abból, amiben éppen vagyunk. Szeretek Ozu univerzumába vissza-visszatérni. Most valószínűleg Hulla88 egy másik filmje kapcsán írt méltatása vett rá. Nem bántam meg. A négyes legfeljebb csak Ozu többi filmjéhez képest ennyi. Én eddig csak jó, meg zseniális filmeket láttam tőle.

Jó minőségben, angol felirattal itt.

2022-03-27 20:33:16 [JÁTÉK] offerus #47481

9. A dunai hajós?

Köszönöm a visszajelzéseket. Azt hiszem, én nem tudtam túltenni magam a befejezésen. Az egyébként jól bemutatott történet gyakorlatilag végig oda látszott kifutni, hogy a feltétel nélküli (vak)hitet csak a közvetlen személyes tragédia lesz képes megtörni. Ennek elmaradása szerintem meghátrálás, illetve hiba volt a rendező-producer részéről.

Amúgy ambivalens érzéseim vannak a rendezővel kapcsolatban. Akármihez nyúl hozzá, érződik rajta a tehetség (ez már a sokadik filmje, amit megnéztem). Ugyanakkor nem látom az irányvonalat, a belső iránytűt, amit követne. Mintha mindig a pillanatnyilag kínálkozó lehetőségekkel próbálna élni. Ryood off-jához kapcsolódva egy aprócska, mégis jellemző korábbi hírre bukkantam a neten. Utólag micsoda megérzés volt: a McDonalds most zárta be az éttermeit Oroszországban.

Összes komment...