nttsk

2019-03-27 14:35:41 Us (2019) / Mi nttsk (4) #31

Nem tudom, érdekes kérdés. Az életben is vannak emberek, akik ahelyett, hogy változtatnának - magát az alap helyzetüket megmásíthatatlannak vélik - “csak” bosszút forralnak, és a náluk jobb helyzetben lévőket hibáztatják a saját életükért. Lehet a személyiségéből fakadóan eszébe sem jutott, hogy megpróbáljon kitörni onnan. Én erre tudok esetleg gondolni.
Bár nem teljesen elhanyagolható körülmény, hogy OV néztem, és Red torzított hangja miatt lehet elkerülte valamilyen fontos részlet a figyelmemet.

előzmény: Locke(d) (#30)

2019-03-27 00:34:17 Us (2019) / Mi nttsk (4) #28

A helycseréről: számomra egy olyan kicsengése volt, hogy milyen erős befolyással van ránk a minket körülvevő világ, milyen hihehetlen módon alakít minket, a mentalitásunkat a sorsunk, a környezet amiben felnövünk. Főként ha semmilyen fajta kitörési lehetőség nincs belőle. Nyilván fontosak az genetikusan, epigenetikusan kódolt személyiségjegyek, valószínűleg emiatt válhat vezetővé a lent ragadt lány. Azonban alapvetően mindkét lány adaptálódik az őt körülvevő világhoz, annak a keretein belül, annak mentén teljesedik ki a személyiségük örökölt magja.

Fantasztikus film, vagy inkább helyénvalóbban mondva alkotás. Annyi szinten hat az emberre egyszerre, annyi rétege, fontos részlete van.. olyan, mint egy puzzle, aminek külön-külön minden darabkája egy önálló kép. Maga a képi világ lenyûgözô, akár egy festmény, nem lehet vele betelni.
Ezeken túl egy meghatározó pszichológiai vonallal is bír, kritikával átszôve. Elgondolkodtató, gondolatébresztô, szintén egy nagyon erôs összetevôje a filmnek.
És mindezeken túl a sztori önállóan is megállná a helyét, minden mögöttes tartalmat kizárva. Egy igazi mûalkotás. Nem is csoda, hogy ennyi év szükségeltetett az elkészítéséhez.
A záróképsorok fenomenálisak, Eredet, Harcosok klubja rajongóknak külön csemege.
Számomra egyébként emellett a részletgazdagság mellett olybá hatott, mintha az egész film egy hatalmas filmkockák közé rejtett titkos üzenet lenne. Várom, hogy mikor bukkanak fel majd részletek az álmomban, amik most fel sem tûntek :D
És persze azt hiszem mindezek után nem is kérdés, hogy a filmben felcsendülô zenék is nagyon el lettek találva, de ez már csak a hab a tortán.
Én tényleg csak szuperlatívuszokban tudok kb. errôl a filmrôl beszélni, biztosan többször újra fogom nézni. Menjetek és nézzétek meg!

2017-11-02 19:18:21 Mother! (2017) / Anyám! nttsk (5) #28

Nagyon sok mindent én is így értelmeztem, jól összefoglaltál sok mindent.
Viszont számomra nem csak azt jelentette a film, hogy az ember rossz, és visszaél Isten szeretetével; hanem valahol az egész zűrzavar, az emberek mindenféle viselkedése azt is bemutatta, hogy egyes emberek, egyes vallások hogyan interpretálják az isteni tanítást. Mennyi mindent elkövetnek ma az emberek az "Isten nevében", a hittől vezérelve. Kezdve az elvakult imádattól, a dogmatikus kereszténységen, a szereteten át a terrorizmusig. (Elképesztően leíró volt az a képsor számomra kicsit kritikusabb keresztényként, amikor már az egyik rajongó jelölte meg a többi ember homlokát, illetve az emberek feltűzték a Férj arcképét, mint egy szentképet a falra, ami akár a Siratófalat is szimbolizálhatja.) Számomra inkább vagy leginkább ezt jelentette a zűrzavar. És Isten mindezek ellenére a keresztény tanítás alapján egyformán szeret mindenkit.
Illetve szerintem valahol a férj és a feleség ellentéte bemutatta az ember és az Isten világlátásának az ellentétét. Főleg a gyermek megszületése utáni képsorok ábrázolták élesen, hogy mekkora ellentét húzódik aközött ahogy az emberek látják a világot, és ahogy Isten látja, illetve szeretné, hogy lássuk azt.
Ezentúl több szinten, kisebb rendszerekben is nagyon szimbolikus a mű, sok témát, problémát feszeget, de holisztikusan a bibliai értelmezés mentén fejthető fel a leginkább. Több esti sörözéshez is elegendő beszédtémát ad a film :D

előzmény: Tenebra (#24)