Edwest12

Tapasztalat: 1443 film
Kompetencia: 15 film
Súly: 1818
Regisztráció: 2016. október 28. (9 hónap, 3 hét)
Kedvencnek jelölték: 5 user

Kedvencek

Rendezők: Brian De Palma, Clint Eastwood, David Lynch, Martin Scorsese
Színészek: Al Pacino, Ethan Hawke, Harry Dean Stanton, Jake Gyllenhaal, Robert De Niro, Sean Penn
Műfajok: dráma, háborús film, horror
Korszakok: '80-as évek, és persze a többi időszak is.

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1982
Lakhely: Pécs

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Bugsy
 
4 2017-08-14 3,9
(109)
Ying hung boon sik
Szebb holnap
4 2017-08-13 3,9
(107)
Open Water 2: Adrift
Elsodródva
4 2017-08-12 3,1
(56)
Guardians of the Galaxy Vol. 2
A galaxis őrzői vol. 2.
5 2017-08-10 3,9
(223)
The House on Sorority Row
 
4 2017-08-09 3,0
(16)
The Initiation
Vércsapda
3 2017-08-04 3,1
(11)
Spectre
Spectre - A Fantom visszatér
4 2017-08-02 2,9
(391)
Mai wei
My Way
5 2017-08-02 4,0
(23)
King Arthur: Legend of the Sword
Arthur király: A kard legendája
3 2017-07-31 3,2
(154)
The Best of Me
Vissza hozzád
3 2017-07-28 3,0
(66)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

A félreértések elkerülése végett: ebben a filmben nincs cápa egy darab sem!

Nagyon hezitáltam a három és négy csillag között de végül megadtam a négyet, mert végig képes volt fenntartani a figyelmemet, megteremteni és szinten tartani a feszültséget. Valóban elkerülték a halál hollywoodi ábrázolását, ami nagy előnye a filmnek.

2017-08-09 18:33:36 The House on Sorority Row (1983) Edwest12 (4) #4

Szerintem is kiemelkedik az átlag '80-as évek slasher filmjei közül, nem is értem a 3 alatti átlagot. Mindenképp kiemelendő, hogy a lányok nem eltúlzottan idegesítő/gonosz/nemtörődöm karakterek, ahogy ez a hasonló filmekben szokott lenni, hanem - némi túlzással persze - egész szimpatikus kis banda. Még a főkolompos sincs gonosznak beállítva, szóval én egyikük esetében sem drukkoltam, hogy az áldozatok közé kerüljenek.
Persze itt is akadnak igazi logikátlan reakciók. Például ha valakit megpróbál elbújni a gyilkos elől, akkor ha nem is bírja ki, hogy hányjon az idegességtől, hát legalább nem húzza le maga után a wc-t. :)

2017-08-04 18:43:41 The Initiation (1984) / Vércsapda Edwest12 (3) #1

Semmi nincs ebben a filmben, ami kiemelné a korszakban nagy számban gyártott kaszabolós tinihorrorok közül. Adott egy rakat fiatal, többségében unszimpatikus gyökér, akik egyetemre járnak, isznak, buliznak, paráználkodnak, és aztán valaki elkezdi őket kiirtani. A film végén nagy dobásnak szánt csavart is ellőtték már pár évvel korábban egy filmben, aminek most nem írom ide a címét, hátha valaki azt még nem látta, aki ezt igen. A fordulatok és elhalálozások teljesen kiszámíthatóak.
Bár a kornak ez igen gyakori sajátossága, mindenképp megemlítendő, hogy amennyiben egy erős harmincas, de inkább negyvenesnek kinéző nőre fiatalos ruhákat adnak, még nem lesz hihető, hogy huszonéves. Kellemetlenül éreztem magam, mikor ez a szereplő egy valóban húszas évei elején járó sráccal keveredik intim helyzetbe. Persze az is lehet, hogy csak a színésznő tartotta rosszul magát. Ha így van, és ért magyarul, és olvassa a soraimat, akkor bocs; tök fiatalos volt igazából! :D De tényleg nem lóg ki a film ezzel a húzással a környezetéből, hiszen a lényegesen jobb minőséget képviselő Sleepaway Camp-ben is vannak huszonévesek, akik max. 18-nak vannak eladva azáltal, hogy öt számmal kisebb pólót és sortot feszítettek a testükre. :)
Színészi játékról nemigen kell beszélni a film kapcsán. Mindenképp megemlítendő az ekkor 22 éves Daphne Zuniga. Na, ő sem az alakítása miatt, hanem mert az ő neve ismerős lehet a többségnek. Ő a húzónév. :) Kb. ennyi.

2017-08-02 19:53:36 [Tévésorozatok] Edwest12 #3041

Igen, ez most szerintem is visszalépés volt. Számomra Audrey és a férje beszélgetés is idegesítő volt. Fogalmam sincs, tudnom kellene-e valakiről a diskurzusban elhangzott nevek közül, hogy kit takar. Sokan majd elalélnak a gyönyörtől, hogy Lynch milyen jópofa, ahogy húzza a nézők idegeit, de nekem ez egyszerűen sok. Most kicsit azon a ponton vagyok, hogy kezdem elveszíteni a reményemet, hogy az egészből bármi ki fog sülni a végére. Nem mondom, hogy értékelhetetlen számomra az új évad, de kicsit olyan érzésem van... Nem is tudom: mintha az egész egy, az első két évadtól különböző sötét dimenzióban játszódna, ahol minden ki van fordítva. Elismerem a sorozat értékeit, de egyre kevésbé tudom szeretni az egészet.

előzmény: Mizi (#3040)

Jobb film lenne, ha nem Arthur királyról akarna szólni. Mivel nagy rajongója vagyok az Arthur-mondakörnek, egyszerűen zavar. Azt végképp nem értem, hogy egy angol ember hogy képes a legendás királyukról egy ilyen, az eredeti történethez csak nyomokban hasonlító sztorit mozgóképre vinni. De hagyjuk is, ez az én problémám!
A kapkodó kamerakezelés is zavaró volt, de még zavaróbb az idősíkok kapkodó, ide-oda ugráló kezelése. Végül is lehetett követni, csak a filmélményt rontotta. A mágusokról vajmi keveset tudunk meg, a lány neve valóban nem derül ki, Merlint csak említik, és Uther öccsének mágus mivolta sincs igazán kidolgozva. Ahhoz képest, hogy a történet mikor játszódik, nekem zavaróan modern volt a szereplők ruházata. A kötött sapkák például nagyon nem tetszettek. Guy Ritchie ne rendezzen olyan korban játszódó filmet, ahova sehogy nem képes beszuszákolni az általa megálmodott cselekményt! Tudom, elég zavaros és csapongó, amit írok: egyszerűen próbálom megfogalmazni, mi volt a baj ezzel a filmmel. Egy névtől és egy Excalibur nevű kardtól még nem lesz valami az, aminek szánják. Nemigazán tudok rájönni, mit akart a rendező ezzel a filmmel.

Iskolapéldája annak, mikor egy jó ötletből minél több pénzt akarnak csiholni, de nemigazán tudják, hogyan lehetne. Hát nem így. Ami ebben a részben érdemben történik, azt 10, maximum 20 perc alatt el lehetne intézni. A többi olyan látványosan csak töltelék, hogy még egy gyengénlátó ötéves szemét is kiverné, hogy csak időhúzás. Inkább fektettek volna energiát a filmhez kapcsolódó ajándékiparba, ha már mindenképpen pénzt akartak.

Hát pedig... Kapaszkodj meg, de a napokban olvastam, hogy nagyon keresnek egy Aladdint, de még nem találták meg a megfelelő színészt. :)

előzmény: Ubul (#13)

2017-07-13 14:59:53 Umur (2002) Edwest12 (5) #1

Mókás dolog ez, mert a filmet eredeti nyelven láttam egy egyetemi kurzuson, mindenféle felirat nélkül, finnül pedig nem beszélek. A tanár néha lefordított egy-egy mondatot, de többnyire megbabonázva meredt a képernyőre. És még így is olyan hatásos, szép filmként él az emlékeimben, hogy muszáj volt öt csillagot adnom.
A történet talán a finn Love Story-nak is nevezhető, habár annál mélyebb mondanivalót lehet sejteni. Sajnálom, hogy nem hozzáférhető nálunk, hogy még egy amatőr feliratot sem lehet hozzá találni, mert szívesen újranézném, és akkor értelmesebben is tudnék róla írni, mint így, mindössze a kb. tíz évvel ezelőtti emlékeimre és benyomásaimra támaszkodva. Aki hozzájut és fogékony a romantikus drámákra, annak tudom javasolni a megtekintését.

2017-06-29 11:38:11 [Tévésorozatok] Edwest12 #3027

Hááát... Laurának központi szerepe van, ez vitathatatlan, de úgy gondolom, hogy a történet szempontjából is előnyösebb, ha ő ezzé vált az események során, nem pedig elrendeltetett erre a szerepre, valamilyen magasabb erő közbenjárásával. De ez már tényleg ízlésbeli kérdés, szóval kár vitatkozni.
Abban igazad van, hogy nagyon jó dolog, hogy valaki szabad kezet tudott kiharcolni. Én nem hiszek abban, hogy ebben túl sok szerepe lenne a régi szereplők kiállásának vagy a rajongók elvárásainak. Vettek már le úgy sorozatot Amerikában, hogy sok százezer aláírás jött össze rajongók részéről a folytatásért. Szóval nagy szó, és teljes mértékig pozitív számomra is. Engem az zavar, ahogy Lynch látványosan tesz mindenféle nézői elvárásra. És tényleg azokat a dolgokat kifogásolom, amiket már leírtam. A "fogyatékos Cooper" nekem sem a szívem csücske, de valahol sejtem, vagy sejteni vélem, miért ilyen, és elfogadom.

Azt viszont nem teljesen értem, miért jó, ha egy régi rajongónak nem jön be az új évad.

előzmény: miraculum (#3026)

2017-06-29 08:12:04 [Tévésorozatok] Edwest12 #3024

Lehet, megkapom majd itt a magamét, de csak leírom a véleményem az új Twin Peaks-ről. Az első sorozat nagyon meghatározó élmény volt számomra, és ezt nem csak mondom. Ott figyel a polcomon eredeti kiadásban, mai napig a kedvenc sorozatom. Elfogult vagyok vele kapcsolatban, és ezen nem is akarok változtatni.
Számomra is nyilvánvaló volt, hogy az új évad nem lesz, nem lehet majd ugyanolyan, de nagyon vártam. És várok azóta is, valamiféle áttörésre. Mert eddig nagyon zavaros. Az Inland Empire óta tudom, hogy Lynch már nagyon messzire hajózott a köznapi ember számára emészthető filmezéstől, de abban bíztam, hogy Mark Frost majd jelent számára valami féket. Az utóbbi két részben viszont kezdem úgy érezni, Lynch szórakozik a nézőkkel, és nem jó értelemben véve. Miért van szükség arra, hogy percekig nézzek egy üres bárban söprögető embert? Miért kell végighallgatnom egy számomra élvezhetetlen számot? Még Julee Cruise andalító dallamait is megvágták, akkor ezt miért kell végigszenvedni? Akinek nagyon bejön, az majd megnézi a youtube-on. Szóval ez a nyolcadik rész: ígéretes kezdet, aztán... Hát most nem is tudom, minek nevezzem. Olyan történt velem, amit nem tudtam volna elképzelni: beletekertem. Aztán újra és újra, és akkor vége lett az epizódnak. Órák múlva újra nekiültem, mert én ilyen elhivatott rajongó vagyok, de szenvedtem. Nagy szerencse, hogy az évad már le van forgatva, mert ha folyamatában menne a dolog, biztos levennék a műsorról. Egyszerűen, mert a TV-sorozat nem az a műfaj, amibe az ilyesmi belefér. És hiába mondják, hogy ezt egy darab nagyon hosszú filmnek kell kezelni, mert bizony tetszik vagy nem, ez egy sorozat. Bosszant, hogy mindenki örömmel tapsikol, hogy mekkorát robbantott az öreg (képletesen is, meg valóságban is :D), holott szerintem bebizonyította, hogy magasról tojik a műve befogadóira. Neki volt egy olyan érzése, hogy hosszasan időzni a bombatölcsérben jó lesz, neki mindenképp, és akkor úgy lett. Szerintem amikor végül megadták neki a kisírt összeget, nem erre gondoltak. Itt nyilván nem azokat a pénzembereket kívánom védeni, meg ajnározni, akik úgy döntenek projektekről, hogy talán évek óta nem láttak mozgóképet, max monitoron futó bevételi adatokat. Lynch arra kapott pénzt, hogy csináljon egy új TP évadot a nézőknek. Nem magának. Mindegy, ugorjunk!
Az csak személyes véleményem, hogy mítoszrombolás a félelmetes és megmagyarázhatatlan gonosznak eredettörténetet adni, még akkor is, ha mindezt zavarosan tesszük. Laura Palmer piedesztálra emelése meg végképp nem jó ötlet. Ő egy diáklány volt, egyszerre romlatlan és velejéig romlott, akire nagyon vágyott az apjában lakozó gonosz démon. Nem megváltó volt, hanem maga is vágyott a megváltásra.

Összes komment...