Edwest12

Tapasztalat: 2026 film
Kompetencia: 14 film
Súly: 2376
Regisztráció: 2016. október 28. (7 év, 4 hónap)
Kedvencnek jelölték: 7 user

Kedvencek

Rendezők: Brian De Palma, Clint Eastwood, David Lynch, Martin Scorsese
Színészek: Al Pacino, Ethan Hawke, Harry Dean Stanton, Jake Gyllenhaal, Mifune Toshirô, Robert De Niro, Sean Penn, Stanley Tucci
Műfajok: dráma, háborús film, horror
Korszakok: '80-as évek, és persze a többi időszak is.

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1982
Lakhely: Pécs

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Beast
Fenevad
3 2024-03-07 2,9
(77)
Brightburn
Brightburn - A lángoló fiú
3 2024-03-04 2,8
(173)
Dune: Part Two
Dűne: Második rész
4 2024-03-04 4,3
(177)
Revenge of the Ninja
A nindzsa bosszúja
2 2024-02-26 3,0
(63)
Jack Reacher
 
4 2024-02-16 3,4
(515)
Coming out
 
3 2024-02-16 2,5
(264)
Top Gun: Maverick
 
4 2024-02-04 3,9
(410)
Love Is in the Air
Szerelem a Levegőben
3 2024-01-29 ?
(1)
Så Var Det Jul Igjen
Csak egy átlagos karácsony
4 2024-01-28 ?
(8)
Man on Fire
A tűzben edzett férfi
4 2024-01-05 3,8
(617)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2024-03-07 12:58:45 Terrifier (2016) / Bohócrém Edwest12 (2) #4

Valószínűleg öregszem, mert bár a horror műfaj rajongójának vallom magam, ez a film egy kicsit soknak bizonyult számomra. Ugyanakkor aki kegyetlen, vérbő, ám könnyed alkotásra vágyik, az bátran tehet vele egy próbát. Maga a sztori papírvékony, de valahogy mégis működik a film. Igazából nem értem, miért csak 2 csillagot adtam, mert nem rémlik annyira rossznak, de biztos megvolt az oka. Amit mindenképp pozitívumként említenék, hogy Art, a bohóc figurájában abszolút benne van, hogy idővel bekerüljön a kultikus, mindenki által ismert karakterek közé. Nem tudom, mi ennek a receptje, hiszen láttunk már gyilkos bohócot, többet is, sima gyilkost is, aki válogatott szerszámokkal ont vért, szóval első ránézésre semmi nem emeli ki ezt a gonoszt a többi közül, aztán mégis, érezhetően van benne potenciál.

2024-03-07 08:36:18 Life of Brian (1979) / Brian élete Edwest12 (5) #51

Így igaz. Valahol olvastam, hogy az külön szempont volt, hogy Jézus megjelenjen, és a személye még véletlenül se legyen karikírozva. Talán épp azért, hogy elkerüljék még a látszatát is annak, hogy Jézust gúnyolják. Aztán ahogy távolodik tőle a kamera, megjelennek a bumburnyákok, és onnan már nincs megállás. :D

Szerintem egy olyan mű, ami - számomra - egyszerűen nem tud veszíteni a humorából. Valljuk be, sok olyan film van, amit újra nézve már nem értjük, mit is ettünk rajta. Engem tán még némi szégyenérzet is meglegyint néha. :) Na, ez nem olyan! A borókabokor csodája, az exleprás, a vásártéren prédikáló "próféták"... és még hosszan sorolhatnám.

előzmény: kistroglodita (#49)

Tök érdekes az elgondolás, de nekem sajnos valahogy nem jött át az egész. Talán ha nem úgy hallok róla először, hogy ez egy szuperhős film, amiben a főhős rosszra használja a hatalmát. Mert a szuperhős film nekem könnyed szórakozást jelent, a műfajt nem lenézve (a mai napig veszek képregényeket, amiket elolvasok és nagy becsben tartok). Talán az vele a baj, hogy számomra a horror nem fér össze a szupererővel rendelkező lényekkel. Ez a film is bármennyire erőlködik, nem spórolva a vérrel és kegyetlenkedéssel, nem tudom komolyan venni. Pedig a színészek jók. Jackson A. Dunnt például úgy nyakon verném! Ebből is látszik, hogy jól játszik. Elizabeth Banks és david Denman is jó alakítást nyújt, bár szerintem egy kicsit több is lett volna a szülők karaktereiben. De korrekt alakítást nyújtottak, tehát ebbe sem tudnék belekötni. A lezárás meg szerintem nagyon klisésre sikerült, bár ha más fordulatot vesz a sztori, akkor meg az lesz klisés. Nehéz jót tenni az egyszeri nézővel, no. :)

Mindent összevetve jó film, ami végig fenn tudta tartani az érdeklődésemet. Izgalmas volt, látványos volt, szóval érdemes megnézni.
Sajnos öt csillagot viszont nem tudok adni, mert én már csak ilyen javíthatatlan könyvrajongó vagyok. Különösen a befejezéssel vannak gondjaim. Nekem nagyon hiányzott a gyermek Alia, aki - talán négy évesen - maga végez a gróffal. Nyilván ennek itt dramaturgiai okai voltak, mivel rövidebb időbe szorították bele a sztorit. Azért kár érte. Nem tetszett Rabban végzete sem, akit eredetileg lefejeznek a fremenek. Persze sokkal hollywoodibb volt így, hogy Gurney áll rajta bosszút a családjáért... de talán épp ez vele a bajom. És az is nagyon hiányzott, hogy Paul beszéljen Csaninak a döntéséről: azoknak a nőknek, akiket Atreidesek szeretnek, csak az ágyas szerepe marad. Így járt Jessica is.

Szabó Dániel: Egy csomó kérdésedre az a válasz, hogy azért van így, mert a Frank Herbert alkotta világban ez így működik. Az, hogy Jessica terhesen ivott a "kék lé"-ből, nagyon fontos, nagy hatású dolog. Itt is megmutatkoztak ennek következményei. Olyan dolgokat kifogásolsz, amik nélkül a Dűne már nem ugyanaz a mű lenne, és a rajongók és kritikusok joggal húznák le. Más filmre vinni valamit, ami addig csak forgatókönyvben létezett egy fiókban, és egészen más, ha olyasmihez nyúlsz, ami egy kb. 60 éves kultikus mű, folytatásokkal (amikben jelentősége van olyasminek is, ami mondjuk egy korábbi epizódban jelentéktelen apróságnak tűnt). Ha leülsz megnézni egy filmet vagy elolvasni egy könyvet, kimondatlanul köttetik egy megállapodás az alkotó és a befogadó közt, hogy ami itt következik, az a mű valóságában így és így működik, és azt elfogadod. Máskülönben a legfantáziadúsabb művek is zavaros ökörségeknek minősülnek.

2024-02-26 14:33:06 Top Gun: Maverick (2022) Edwest12 (4) #24

Azzal kezdem, hogy az első rész nem kötött le. Nagyon nem. Megnéztem, vannak belőle emlékfoszlányok, de ennyi. Ez a film viszont képes volt végig fenntartani a figyelmemet: volt benne izgalom, voltak karakterek. Azt is sikerült viszonylag sutaságmentesen megoldani, hogy elmondják, mi minden történt a két film közt eltelt időben. Valószínűleg a drámai részek is képesek lettek volna mélyebbre menni, ha képes vagyok szeretni az első filmet, értékelni, ahogy "Iceman" és "Maverick" riválisokból barátokká váltak a végére. És akkor talán egy kicsit több is megmoccant volna bennem, látva, hogy Val Kilmer - túlélve a rákot - visszatért az ikonikus szerepében, hogy emléket állítsanak neki és a régi szép időknek. Mindenképp a film előnyeihez sorolom, hogy egy nagyon emberi főhőst kapunk, nem pedig egy héroszt.
Akadnak hölgyismerőseim, akik az első részből is valami röplabda meccsre emlékeznek a legszívesebben. Nekik örömmel üzenem, hogy ebben a filmben is van ilyesmi. Illetve üzenném, ha nem látták volna már, előbb is, mint én - konkrétan ők nézették meg velem. :P

Mikor úgy harmadikos-negyedikes lehettem, rémlik, hogy pár osztálytársam mesélt a ninjákról, meg játszottak is ninjásat, és nagyon hasonlóan prezentálták a dolgokat, mint ahogy ebben a filmben van. Lehet, nekem is akkor kellett volna megnéznem, és akkor jobbra tudnám osztályozni. Megvan benne minden, ami elvarázsolhat egy alsóst, aki most kezd ismerkedni az akciófilmekkel egy engedékenyebb apa mellett. Nem akarok nagyon rosszindulatú lenni, de tényleg rossz ez a film. A kisfiú és az elvileg valamennyi képzésben már részesült bögyös szőke harca közben például kellemetlenül ficeregtem a kanapén, és küzdöttem némi szégyenérzettel, pedig nem is vettem részt a forgatáson... Aztán ott vannak a ninják, akik tök jól fel vannak fegyverezve, csak nem nagyon tudják használni az eszközöket. Konkrétan úgy áll a kezükben a kard, mint valami herceg/hercegnő kezében állna a seprű, pedig ő eddig azt hitte, a szoba az magától olyan tiszta mindig. De legalább udvariasak, mert míg a főszereplő az egyik társukat szabdalja, előzékenyen csak jobbra-balra ugrálnak, ne adj isten, lépkednek a háttérben, várva a sorukra. Ja, és olyan tapintatosak, hogy alig véreznek. Na ne már, hogy szegény főhősnek este még kardot kelljen pucolni, mert ők összemocskolták! Kivéve persze a főgonosz, mert az a köcsög a végén annyi vért ürít, hogy egy kétszáz kilós disznónak is sok lenne. Biztos gyűjtötte, hogy ha majd egyszer valaki lenyomja, legalább okozzon egy kis kellemetlenséget. (Oké, oké, tudom amúgy, hogy az ilyen filmekben mindenkinek több vére szokott lenni! :))
Mindenképp kiemelném a főhős harci tudását, és környezettudatosságát. Mikor kilőnek rá három nyilat, egyet elkap jobb kézzel, egyet ballal, egyet meg szájjal, mert nehogy már simán csak elhajoljon! Akkor talán meg sem találják a bokrok közt, aztán szennyezi a környezetet. Bezzeg az ellenfele nem ilyen gondos: zárfeltörés közben simán maga mögé hajít egy marék szegecset, aztán mikor jön a portás, dob még csapágygolyókat is, hogy az a szegény ember arccal beleguruljon a szögekbe.
Lényeg a lényeg, én szeretni akartam ezt a filmet, de nagyon nem sikerült. Megtekinteni csak annak ajánlatos, aki gyerekként látta, és nagy benne a megbocsátásra való hajlam a hülyeségek iránt. De szerintem inkább próbálja megőrizni egy szép emléknek, és a világért se tegye a lejátszóba!

Kiszámítható, közhelyes, és nincs benne semmi eredeti.

SPOILERES írás következik!!!

Oké, valahol az lenne a meglepő - pláne ilyen címmel -, ha a főhősök nem szeretnének egymásba, ezt aláírom. :D Kezeket fel, ki nem látott még olyan romantikus filmet, amiben a nő kezdetben nem kedveli a férfit, majd egymásba bolondulnak, majd kiderül, hogy a férfinak van egy kínos titka (fogadott, anyagilag tönkretette a nőt vagy arra készül, átműtötték, halálán van, nem mosakodott két hónapja, stb...). Konfliktus, aztán persze kiderül, hogy már rég nem úgy van, mert szerelmes lett, és újra gondolta az életét. A kemény szívű főnökről és/vagy apáról pedig végül kiderül, hogy álruhában maga a Mikulás, vagy valami olyasmi. Eddig bárkit földbegyalult a profitért, de most, hogy a fia szerelmes lett, ellágyul, és mindenképp tenni akar az emberiségért, az árvákért, az őslakosokért vagy épp a bálnákért. Happy end, és főcím.

2024-01-04 13:01:39 Konferensen (2023) / Csapatépítés Edwest12 (3) #3

Maga a film felütése zseniális azokkal a tipikus állami hivatalnok karakterekkel, akikkel már mindenki találkozott, aki megfordult ilyen munkahelyen:
- A törtető fiatalember, aki jó eséllyel hosszú nyelvével és mindenkin átgázoló, nyomuló hozzáállásával a projekt élére került,
- a "nagy öreg", aki olyan, mint egy kopott bőrfotel, ami már akkor az iroda sarkában hevert, mikor az első munkatársak beléptek a céghez
- a középkorú, felszínen mézesmázas, de valójában erőszakos és gerinctelen főnökasszony
- az idősebb nő, aki folyamatosan hímez, és látszik rajta, hogy a munkaidő nagy részében is ezt csinálhatja...
- stb.
Vajon mit tesznek ezek az első ránézésre nem túl életképes karakterek, ha elkezd rájuk vadászni egy gyilkos?
Hol bicsaklik meg mégis ez a film? Talán ott, ahol a különféle hivatalnok-sztereotípiákat a humor oltárán feláldozva és túltolva karikatúrává silányítja az addig is mókás, de még hús-vér szereplőket. Jópofa vérengzés ide vagy oda, egy ponton elkezdtem unatkozni, pedig a tempó cseppet sem lassult, sőt! Szóval a végeredmény felemás, de lehet, csak én nem vagyok kellően ráhangolódva a skandináv humorra.

A film hangulata, stílusa a '80-as évek könnyed családi vígjátékaira emlékeztet. Mondhatni, kicsit idejétmúlt, hiszen mindössze egy évvel készült az Amerikai pite előtt, amit lehet szeretni vagy nem szeretni, de jobban megfelel az adott korszak elvárásainak, ingerszintjének. Amolyan könnyed kis semmi ez, ami persze karácsonyi, ezért egy kicsit azért meg is bocsátjuk neki, hogy olyan, amilyen. Mert minden igyekezete ellenére lapos a sztori (majdnem azt írtam, hogy "leül a sztori", de ahhoz legalább egy kicsit pörögnie is kellett volna), fárasztóak a poénok, és nem tudják eldönteni, még hány kanyart tegyenek bele, hogy nyomorult srác a Jóistennek se érjen haza olyan egyszerűen. Ugyanakkor persze, egynek elmegy. Ha nem alszol el rajta, majd a végén mondhatod párás szemmel: Ej, az anyja kínja: jön a karácsony!

2023-12-08 12:25:01 Tropic Thunder (2008) / Trópusi vihar Edwest12 (5) #98

Ben Stiller azt nyilatkozta, hogy szerinte ma nem biztos, hogy elkészülhetne ez a film. Merthogy ugye nem annyira polkorrekt. Tekintve, hogy ez egy igazi klasszikus, ami számtalan szállóigével, és szórakoztató, újra és újra röhögve felemlegetett jelenettel gazdagította a filmszeretők közösségét, érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy szar irányba megy Hollywood. Mondjuk szerintem ezzel nem találtam fel a spanyolviaszt, csak nem bírtam magamban tartani. :D

Összes komment...