Benny Bug

  • 1
  • 2
  • ...
  • 8
2021-07-28 21:58:51 Freaky (2020) Benny Bug (4) #5

Úgy indul, mint bármelyik átlagos slasher, a testcserét követően azonban iszonyúan magára talál és a lendület többé-kevésbé egészen a végéig kitart. A szokásos elemeket egy kis horror-vígjáték vonallal feldobva a Freaky tényleg képes volt egy kis új színt vinni a stílusba, egy igazi non-stop szórakoztató agymenés az egész - méghozzá kérdés nélkül a jobb fajtából. Két okból is sokkalta jobban tetszett, mint a Boldog halálnapot: egyrészt, végre bevállalták a magasabb korhatárt, amit a film minden téren előnyére is fordít. Másrészt Vince Vaughn alakítása nagyon szórakoztató és hiába hajlik bőven ripacsba, képtelen voltam nem jóízűen röhögni rajta. Kathryn Newton szintén nagyon meggyőző, mindig bírtam a csajt, szép karrier előtt áll, ha így folytatja. Nem örökbecsű műremek, mindazonáltal pofátlanul szórakoztató és jól összerakott zsánermix, habozás nélkül adom rá a négyest.

Messze a második a trilógia legsikerültebb darabja. Ennek inkább az első fele a jó, ameddig valóban megpróbál hangulatot építeni. Valószínűleg a The Witch atmoszférája lebeghetett a készítők szeme előtt, olyan magasságokba azonban még legjobb pillanataiban sem jut a film, ugyanakkor próbálkozik erősen, amit nem lehet elvitatni tőle. A második fele sajna nem több, mint egyszerű konklúzió az első részhez, természetesen nem kihagyva a szokásosan unalmas happy end-et A színészi játék nem túl erős, így három film után eléggé kifulladt nálam ez a recept. Vicces a rendező nyilatkozata, hogy el tudna képzelni egy filmes univerzumot ebből. Azért ennél acélosabb színvonal kellene ahhoz, mert egyedül a második rész tetszett igazán, a többi tipik szódával elmegy-színvonal.

2021-07-25 15:58:45 The Ice Road (2021) / Jeges pokol Benny Bug (3) #5

Nehezen lehetne bármiféle eredetiséggel vádolni, viszont ha egyszeri kikapcsolódást keresel a mozi sötétjében és kedveled a Liam Neeson hasonló jellegű filmjeit, akkor simán elleszel vele. Valóban a színész korábbi filmjeiből lett összeollózva a cselekmény (egy kis Dermesztő hajsza itt, egy kis Fehér pokol ott, egy kis Elrabolva amott, stb), azonban meglehetősen könnyen csúszik és túlzott baromságokkal vagy idegesítő dolgokkal sincs teletömve. Láthatóan Neeson viszi a prímet, tény hogy sokadszorra játszik hasonló karaktert, valahogy neki mindig be tudom kajálni, hiába tudom, hogy láttam ezt már párszor előtte. Persze én nagyon kedvelem őt, úgyhogy ez is állhat a dolog mögött, mindazonáltal ha már járművekkel való akciózás, a rohadt béna CGI ellenére is bármikor szívesebben nézném újra, mint a Halálos iramban 9-et. Ez a film legalább tudja magáról, hogy mi és még csak véletlenül sem akar 2,5 órában lefárasztani. Messze nem maradandó élmény, viszont az agyamra sem ment nettó 10 perc után, úgyhogy nálam a hármas kategóriát bőven eléri.

Nem vagyok képben G.I. Joe-témában, az előzetes azonban nem tűnt rossznak, gondoltam akkor miért ne? Tulajdonképpen nem is csalódtam, egy chilles akciófilm az egész. Története csak vázként van jelen, a forgatókönyv sem acélos, Henry Golding viszont meglepően ügyesen áll helyt Kígyószem szerepében, megvan benne a karizma hozzá. A másik dolog, hogy a keleti kultúra mindig is vonzott, ez a harcművészeti-yakuzás-Japános vonal tehát mondhatni elég közel áll hozzám alapjáraton is. Nagyon kiszámítható persze, gyakorlatilag egy tipikus blockbuster, de legalább a trailer sem akart hazudni. Nem fogok hazudni: simán elvoltam vele, nem éreztem elnyújtottnak, az agyamat sem szívta le mint például egy Halálos iramban 9, jó megoldások is akadtak hellyel-közzel, úgyhogy nincs okom nem megadni rá a hármast. Mi több, nem is gyenge hármas, teljesen rendben volt ez a film.
Azért az csúnya dolog, hogy Samara Weaving jó ha 5-10 percet szerepel az egészben...

Meglepő, hogy mennyivel jobban összerakott, mint az első. Még az üresjárataival együtt is szórakoztatóbb, jobban horrornak érződik, ügyesebben használja ki a műfaj adta lehetőségeket és Sadie Sink személyében még némi színészi tehetség is tetten érhető, amiből az első nagyon hiányt szenvedett. Ezzel együtt is elég kiszámítható, a vágóollót is sűrűbben lehetett volna használni, a gyenge négyes kategóriába azonban belefér. Ja, meg a zenék, most is teltitalálat az összes!

2021-07-19 15:34:12 Pig (2021) Benny Bug (5) #1

Nic Cage barátunk végre megint odatette magát. A Pig nem egy John Wick-utánzat és központi témájának sem a bosszút teszi meg, hiába akad hasonlóság az alapcselekményben. Egy lassú sodrású, átélhető drámát kapunk, felesleges sallangok és hülyeségek nélkül. Szépen fényképezett, jól megrendezett, miközben nagyon is van mit mondania. Nem is keveset. Cage pedig ismételten bizonyította, hogy képes ő zseniális színészi teljesítményt nyújtani - hatalmas karakterfejlődésen megy keresztül ebben a szűk másfél órában. A Pig minden elemében egyszerű, minimalista dráma, ugyanakkor tanítani lehetne, hogy mennyire profi és megalapozott minden egyes pillanatában. Tőlem megérdemli az ötöst, Cage ezen oldalát nagyon szívesen látnám többször is a jövőben.

Nagyon látszik rajta, hogy az alap nem egy "kemény" horror, így hiába turbózták fel véresebb és kegyetlenebb részekkel, a végeredmény így is furának hat. Mintha nem tudná eldönteni, hogy horror vagy vígjáték akar lenni, így kicsit jutott belőle mindkettőből - de egyikből sem elegendő, összeállni pedig nagyon nem akar. Tulajdonképpen egy soft-Sikoly az egész, némi tiniflmes beütéssel. A kisvárosi hangulat, pár jobb popkulturális utalás, valamint a remek zeneválasztás Fear of the Dark, yeahh! mindazonáltal feldobja az összképet, a hibákat azonban nem javítja ki. Kíváncsi vagyok, a maradék kettő milyen lesz.
Ja, a színészek sem voltak a helyzet magaslatán. Nem igazán rossz, de senkit nem tudnék jó szívvel kiemelni. Az meg mi már, hogy épp Maya Hawke-ot kell kinyírni az első 10 percben? Messze a legjobb (színész)nő, az egész stábból, úgyhogy nagy kár érte...

2021-07-17 18:31:00 Loki (2021) Benny Bug (4) #2

Loki közkedvelt figura, Tom Hiddleston-nál pedig senki nem tudná jobban hozni a karaktert. Ekkora előnyből indulva nem is akkora meglepetés, hogy a sorozat jól sikerült. Rendesen megkavarja az állóvizet az egész MCU-ban, miközben érdekes új irányt is kijelöl számára. Az atmoszféra néhány ponton már-már a Brazil című klasszikus mozit juttatta eszembe, a cselekmény pedig kellőképpen dinamikus ahhoz, hogy az érdeklődésünk ne lankadjon. A már méltatott Hiddleston mellett Sylvie szerepében Sophia Di Martino is meglepően pimasz alakítást nyújt. Ja, meg Owen Wilson is kellemes meglepetés, ezúttal ugyanis tényleg nem a tőle megszokott karaktert láthatjuk tőle - ez pedig csak és kizárólag jól áll neki. Mindent összevetve a Loki egészen bátor és merész sorozat, ugyanakkor nem lehet azzal vádolni, hogy egy-egy pillanatában ne félne "ihletet meríteni" innen-onnan. Azonban számomra ezzel együtt is a legjobb Disney+-os Marvel sorozat, a végén látható óriási cliffhanger pedig nem teszi kérdésessé: érkezik majd a második évad. Ha pedig hozza ezt a szintet, akkor nagy szeretettel várom!

Az eredeti Halálos kitérőn szenvedtem rendesen, így nem is bánom, hogy mertek eltávolodni tőle. Más kérdés, hogy ez a próbálkozás is csak hajszálnyival jobb. Pedig jól indul a két szálon futó cselekménnyel és valamennyire még az érdeklődést is fenn tudta tartani. A végére viszont akkora észveszejtő baromság lett belőle, hogy ezt a hármast is csak a jó szívemnek és az általam igen gyengének tartott eredeti film minőségének köszönheti. A színészek sem voltak éppen a helyzet magaslatán. Harmatgyenge hármas.

Rendkívül emberi és életszagú, végtelenül szerethető kis mozi. Egy amerikai rendező - vezesse bármilyen jószándék - ezt a témát nem tudta volna giccs nélkül vászonra vinni, Lee Isaac Chung azonban képes volt rá. Helyenként szomorkás, helyenként életigenlő és reményteli történet, nagyon szép, letisztult képi világgal. Tökéletes példája annak, hogy nem kell mindent túlbonyolítani, mert egyszerű tálalás mögött is rejtőzhet igazi kincset érő, fontos filmélmény. A humor nagyon különös és bájos, engem ezen része is megvett kilóra. A színészi alakításokat is csak dicsérni tudom, de tényleg mindenkit. Nem volt gyengébb láncszem. Tudom, hogy több hónap kimaradt, eddig azonban toronymagasan a Minari az idei év legjobb moziélménye nálam. Nagyon szép film, szerettem. Nem sajnálom tőle az ötöst. Nem bánnám, ha több hasonló alkotás jutna el a hazai vásznakra is.
(Mondjuk igény sajnos annyira nem lehet rá. Én például családdal mentem, hármunkon kívül azonban senki más nem volt...)

2021-07-12 00:43:39 Black Widow (2021) / Fekete Özvegy Benny Bug (4) #2

Több okból is a jobb MCU-szólófilmek közé sorolnám. Mintha a Marvel kicsikét változtatni szeretne a jól bevált, már kicsit unalmas formulán: nagyon erősen kezd, nagyjából egy amerikai indei-film benyomását kelti. Van idő karakterépítésre, a műfajhoz képest a jellemek kibontása is rendben van. Feszültség terén az eddigiek közül maximum A tél katonája veheti fel vele a versenyt. Komolyabb szuperképesség nélküli főhősnő, intenzív összecsapások, mindez pedig egy hidegháborús thrillerbe/kémfilmbe csomagolva. Scarlett Johansson rutinból lehozza, az igazi rivaldafény leginkább a mindig kiváló Florence Pugh és a mindig szerethető (ezúttal pedig kifejezetten vicces) David Harbour köré összpontosul. A végére sajnos előjön a szokásos megalomán májkölbéjeskedés, az utolsó harmada feleslegesen túlnyújtott. Amikor viszont földhözragadtabb és feszültebb, akkor nagyon tudtam szeretni - szerencsére bőven voltak benne ilyen szegmensek. A Fekete Özvegy nem egy hibátlan film, ugyanakkor mégis éreztem mögötte szívet meg némi szándékot az újításra, persze szigorúan a műfaj keretein belül. Nekem ennyi ezúttal bőven elég volt egy négyeshez.

2021-07-11 01:18:56 The Nest (2020) / A fészek Benny Bug (4) #1

Jude Law elképesztően zseniális színész. Amit itt is játszott, az a színészet magasiskolája. Félelmetesen jó volt. Maga a film pedig szintén érdekes dráma, ugyanakkor nem éppen egy könnyed élmény, kellhet hozzá nyitottság a nem éppen megszokott mozik iránt. Témái ugyanakkor érdekfeszítőek, sok érdekes dolog kerül terítékre. Rendezőnk nagyon értett a feszült atmoszféra megteremtéséhez is: hiába dráma javából A fészek, néhol már-már thrillerbe hajlik, annyira nyugtalanító. Remek film, a szó hagyományos értelmében azonban cseppet sem szórakoztató. Ha tudod kezelni a lelki terrort és érdekel egy remek színészi alakításokkal tarkított dráma (Carrie Coon is nagyot ment), akkor csak ajánlani tudom.
(Vajon mit szívhatott a forgalmazó, mikor az előzeteshez odaírta a romantikus műfajt? :D)

Szerintem nem vesztettél vele semmit. :)

előzmény: KicsiPeti (#7)

Fú. Szavak nincsenek arra, mennyire fárasztó A holnap háborúja. Nem tudom, hány részletben sikerült a végére érnem, de hogy 3-4 volt, annyi bizonyos. Pedig nincs ellenemre egy szórakoztató, agyatlan popcornfilm, de ez most nagyon nem talált be. Ki volt az az elmeháborodott, aki jó ötletnek tartotta ezt a játékidőt? Logikai baki is akad szép számmal. Ezekre alapvetően annyira nem zavarnak, itt azonban sokka-sokkal több volt az elviselhető mennyiségnél. A legjobban mégsem itt vérzik el nálam: lehet egy agyatlan akciófilm jó kis guilty pleasure, de ahhoz szükségeltetik hangulat és stílus is. Na, azoknak nyomát sem véltem felfedezni. Szerencsétlen film annyira jellegtelen és tucat, hogy már nekem fájt. Fárasztó, agyzsibbasztó, felesleges. J.K. Simmons egy jelentében több stílus van, mint az egész 140 perces borzalomban. A látvány jó, ennyi érdemet azért ne vegyünk el tőle. Egy kettesre elég is, többre nem. Jó szívvel tudom ajánlani a film kihagyását. Már 20 éve is cink lett volna...

2021-07-04 01:52:58 Last Shift (2014) Benny Bug (3) #2

Nem kimondottan egy jól sikerült film, annyit azonban mindenképp díjazok, hogy a szokásos jumpscare-áradat helyett igyekeztek atmoszférát építeni. Maradjunk annyiban, hogy felemás sikerrel, de legalább a szándék megvolt ténylegesen. A semminél az is több. A horror műfajban nálam ez egy betonerős közepesre elég. A hatásosabb jeleneteket sajnos ellensúlyozza a nem túl eredeti, feleslegesen csűrt-csavart lezárás és a hozzáértés hiánya. A főszereplő csaj ugyanakkor egész szimpatikus volt.

2021-07-02 23:00:32 Nobody (2021) / Senki Benny Bug (4) #20

Élvezet nézni, hogy minden ismerős manír ellenére mennyire egyben van és milyen ügyesen használja ki a műfaj adta lehetőségeket. Maga az alaptörténet persze nem túl eredeti, egyfajta John Wick - A védelmező szerelemgyerek, egy kevés gúnyos humorbombával. Viszont az egészet belengő hangulat, a vászonról szinte lerobbanó stílus, valamint a jó zeneválasztás mind bizonyítja, hogy a Senki igenis tud meglepetést okozni. Mindeközben pedig véres, erőszakos és abszolút nem szégyenlősködik a kamera, nem fordul el a véresebb részeknél. Bob Odenkirk-et régóta nagyon kedvelem, a dráma és komédia után pedig most már nyilvánvaló: az akciófilm is nyerő terep neki. Hatalmasat megy, kemény berzerker módban tolja végig és minden pillanatban látszik rajta hogy szívügye volt a projekt és az arra való készülést komolyan is vette. Azért az menő, hogy jó darabig nem csináltak belőle félistent és ő is kapott rendesen a bunyókban. A végére persze már nem annyira, de hát kevés film hibátlan, ugyebár. A buszos rész egyenesen isteni egyébként, profin rendezett-vezényelt és koreográfia is csillagos ötös. Jó kis film a Senki: semmi rendhagyó nincs benne, minden ismerős eleme ellenére mégis üde élmény, éltem rendesem. Nem vállalja túl, csak annyira veszi magát komolyan, amennyire kell. Viszont amit ígért, azt az élményt hozta bőven. Odenkirk for president!

Nagyon sok minden akar lenni ez a film, legjobban talán a "skandináv Harcosok klubja" címre pályázik, legalábbis nekem egyből az ugrott be, miközben néztem. A nyomasztó hangulatot eltalálta a rendező, a cselekmény felépítése azonban nem az igazi. Vannak mozik, amiknek jól áll a sok elvarratlan szál, a néző fantáziájára bízott dolgok és a túltolt misztikum- jelenlegi alanyunkat jó szívvel nem sorolnám ebbe a kategóriába, pedig szemmel láthatóan rendelkezik igencsak pozitív tulajdonságokkal és próbálkozik szorgos diák módjára, mégsem tudott igazán átütő vagy emlékezetes élményt szolgáltatni. Egyébként nem rossz, arról szó sincs, csak sokkal több is lehetett volna.

2021-07-01 18:52:01 Censor (2021) Benny Bug (4) #1

Érdekfeszítő, jól megcsinált film volt. Kicsit tisztelettel adózik a VHS-korszak iránt. Manapság már elképzelhetetlen, hogy valaki például csak így jusson hozzá ahhoz a filmhez, amit apu-anyu tilt (ha már egyszer a cenzorok nem bannolták egyből :D ). Kreatív megoldásokkal él, magát az alapcselekményt is ügyesen építi fel, tartalmaz egy keveset az adott korhangulatból is, miközben nyugtalanító horrornak sem volt rossz. A végére totál elborult agymenés lesz, mindazonáltal bőven a jobb fajtából. Biztos vagyok benne, hogy a zsáner kedvelői közül sem fogja mindenki szeretni, ugyanakkor van annyira különös trip, hogy egy megtekintést tudjak ajánlani.

2021-06-26 01:00:57 F9 (2021) / Halálos iramban 9. Benny Bug (2) #3

Ez a franchise nagyon elfáradt. Pedig én még elvoltam az előző részekkel is, minden baromság ellenére nem haragudtam rájuk, mert tudtam rajtuk szórakozni. Volt, amelyik még kifejezetten tetszett is. Nos, ezúttal nem jött össze. Szegény Vin Diesel eléggé belefásult a szerepbe, a fordulatokkal teletömött alibi-történet nevetséges, az akciójelenetek pedig hiába akarják emelni megint a tétet, ezúttal csak szolid ásítozást váltottak ki belőlem. A flashback-szcénák érdekesebbek és Michael Rooker vászon töltött két percével együtt mentik a menthetőt - mindez azonban nagyon kevés. Ráadásul több mint két órában? Na ne szórakozzanak már... Hatalmas nagy hülyeség, pár jobb pillanattal és rengeteg agyzsibbasztással. Tessék felkészülni: le fog fárasztani, nem is kicsit. Pedig én többé-kevésbé tényleg ki voltam békülve az eddigi részekkel, de ez most gyenge eresztés lett. Majd elfelejtettem: Charlize Theron haja, te jó ég...
Ja, Statham meg Johnson hiánya eléggé tetten érhető volt. Ott tartok, hogy a Hobbs & Shaw folytatását sokkal jobban várom, mint a tizedik részt.

Margaret Qualley alakítása egyszerűen imádnivaló. Nagy karrier áll előtte, ha így folytatja. Öröm nézni kezdéstől stáblistáig, jobb főszereplőt nem is találhattak volna. Van egyfajta megfoghatatlan kisugárzása, nem tud nem ragyogni. Sigourney Weaver pedig csak természetes, hogy most sem okoz csalódást. A cselekmény is rendben van: könnyed, de nem súlytalan, közben érint pár fontosabb/komolyabb témát is, a hangulata is tetszetős volt. A sok CGI-akcióorgia korában nagyon jól tud esni egy ilyen - a szó lehető legpozitívabb értelmében- egyszerű és kedves kis filmecske, nagy szívvel. Úgy, ahogy azt kell. Szerettem.

Krasinski az előd színvonalához méltó folytatást készített és továbbra is rendkívül jól ért a feszült alaphangulat megteremtéséhez. Az egész tulajdonképpen egy nyugtalanító másfél órás horror-feszt, a műfaj jól ismert, ugyanakkor jobb elemeinek felhasználásával, plusz Emily Blunt és Cillian Murphy is remek alakítást nyújt. A szörnyeket a kelleténél kicsit többször mutatja meg, pedig a legerősebb pillanatok épp azok, amikor nem tudjuk, mi történik a következő pillanatban, honnan éri fenyegetés a főszereplőket. A már megismert világ kinyílt ugyan egy kicsit, összességében azonban sikeresen hozza annak hangulatát és szellemiségét. Sok horror -folytatás már nem tud akkorát szólni, mint az első rész, Krasinski és csapata most azonban szerencsére rácáfolt erre. Ha szeretted az elsőt, nagy valószínűséggel ezt is komálni fogod.

Pontosan annyit tud, mint az előző rész. Retro-köntösbe csavart, elszállt B-film, tripla A-kategóriás színészgárdával. Könnyed nyári élményként elmegy a mozi sötétjében, de pár nap múlva tényleg szinte semmire nem fogsz emlékezni belőle. Karakterei továbbra is karikatúrák, főleg a főgonosz. A stáb szemmel láthatóan élvezték a forgatást és színészkedés helyett inkább ökörködtek egyet, más kérdés hogy egy ilyen filmet amúgy sem lehet ép ésszel komolyan venni. Van benne Halálos iramban-mozikat majmoló akciójelenet is, na az például nem tetszett, felesleges volt. Reynolds és Jackson adok-kapok szócsatái és a buddy-feeling többé-kevésbé továbbra is megvan, Salma Hayek szerepét pedig karakterépítés hiányában egyértelműen a művésznő "adottságai" köré helyezték - és ebből maga a film sem csinál titkot. Elmegy kategóriás marhaság, kategóriáján belül azonban közel nem a legrosszabb.

2021-06-18 01:24:09 Nomadland (2020) / A nomádok földje Benny Bug (5) #21

A filmnek nincs konkrét A-ból B-be tartó cselekménye, egyszerűen életképek sokaságával mesél nekünk egy szívfacsaró, mégis giccsmentes történetet. Majdhogynem dokumentumfilm-érzete volt, a kamera csak forgott, de közben mintha nem színészeket láttam volna, hanem azt, ahogy zajlik az élet, a maga kendőzetlen valójában. Zseniális húzás hogy valódi nomádokat is láthatunk -akik nem színészek, hanem maguk is így élnek. Lassú, borongós meditatív utazás a Nomádok földje, ami kevés szóval is rengeteget tud mondani. Frances McDormand pedig hatalmasat megy. Az all time kedvenc marad tőle a Három óriásplakát, de nincs sokkal lemaradva jelen filmünk sem. A gyönyörűszép, letisztult képi világ és a határozott, magabiztos rendezés miatt mindenképp ajánlom nagyvásznon megnézni, ha még van rá lehetőségetek. Gondolkodtam kicsit ugyan négy és öt között, de inkább utóbbi felé hajlok - megérintett, magával ragadott, nagyon is sokat adott. Remélem, Zhao ragaszkodik kézjegyeihez az Örökkévalók forgatása során is és nem hagyja, hogy alkotói vízióját romba döntse a profitéhség és a megfelelni akarás.

Kate Winslet nem hiába az egyik kedvenc színésznőm. Hiteles, élettel teli, átélhető minden egyes rezdülése. Fantasztikus alakítást nyújt. A kisvárosi atmoszféra ábrázolása szintén eltalált, ahogy maga a nyomozós szál is érdekes, bár szerintem messze nem a sorozat legerősebb oldala volt. Mindent összevetve azonban képernyő elé szegezett, nagy igénnyel elkészített és abszolút javasolt kategóriába tartozik. Az ötödik rész pedig számomra "tízpertízes" kategória. Ha szereted a lassan építkező, átélhető drámával átitatott nyomozós thrillereket - vagy tetszett mondjuk az Éles tárgyak -, akkor jó szívvel tudom ajánlani. Hozza az elvárható HBO-minőséget, erős négyes.

2021-06-16 13:28:43 Night Walk (2019) Benny Bug (2) #1

Lehetséges, hogy ötlet szintjén volt értelme, de ebből nagyon kevés látszik a kész filmen. Papírszagú, erőltetett dialógusok, nevetséges cselekmény és összességében annyira bűzlik az olcsóságtól, hogy az már fáj - pedig én nagyon szeretem a kisköltétségvetésű filmeket, ahol bármi egyéb ötlettel, alkotói vízióval dobják azt fel, de itt erre láthatóan még szándék se volt. Egyedül Mickey Rourke pár jelenete ér valamit (talán jó 5 perc játékideje van), aki még így, jócskán túl fénykorán is messze az egyetlen ember, aki színészileg bármit is tud nyújtani. Ömlesztett DVD 100-200 ft-os kupacba való "műalkotás", katasztrófaturisták előnyben.
Kicsit azért elgondolkoztam, hogy vajon létezik olyan film, amit Eric Roberts nem vállal el? :D

2021-06-15 00:44:16 Black Box (2020) / Fekete doboz Benny Bug (1) #1

Rém unalmas és ötlettelen Memento-utánérzés. Megmondanám, hogy hány részletben sikerült végignéznem, de őszintén szólva egy idő után nem számoltam. Lehet, hogy akart valamit mondani, de ez most nagyon nem működött így. A saját érdekedben nézz bármi mást a Prime Video kínálatában...

Nem örülök neki, hogy Wan átadta a rendezést, ráadásul épp annak az embernek, aki a Gyászoló asszony átkát dirigálta? Úgy látom, Michael Chaves valamennyit fejlődött azóta, vagy csak komolyabban vette a feladatát. Ennek ellenére is elmarad az előző két rész színvonalától, amiket nagyon kedvelek. Maga a történet pedig legalább annyira érdekes, mint előzőekben, illetve végre el is mert távolodni kicsit a kísértetházas tematikától és új dolgokat hoz be. Hiába van ugyanakkor hangulata, hiába imádnivaló Patrick Wilson és Vera Farmiga továbbra is a Warren-házaspár szerepében, a Démonok között 3 egy dologban bukik el: a félelemkeltésben. Lehet, hogy csak én néztem sok horrort az évek során, mindenesetre nem igazán sikerült megijednem vagy rettegnem. Az első két rész sem találta fel a spanyolviaszt, mégis tökéletesen tudta felépíteni az ijesztegetéseket és épp jókor használta őket. Ilyen szempontból a harmadik rész sajnos messze mögöttük kullog. Ugyanakkor egy stabil hármast nekem így is megér, a The Conjuring 1-2 és az Annabelle 2 után negyedik helyen rangsorolnám ebben a rémuniverzumban. Nem utáltam, a rossz számomra nem itt kezdődik, de több helyütt is kihagyott lehetőség, hiába a fentebb már taglalt erények. Remélem azért a negyedik rész esetében másnak Wan fenntartva az a bizonyos rendezői szék.

Simán az elmúlt évek legjobb Jason Statham-filmje. Itt tényleg elhittem, hogy ő maga a legyőzhetetlen egyszemélyes hadsereg, miközben mégsem lett belőle szuperhős vagy halhatatlan. Kellett hozzá Ritchie is, aki ezúttal sem él megszokott rendezői kézjegyeivel, viszont olyan szikár, kőkemény, jól megrendezett slowburn akció-thriller ez, hogy annyira nem is hiányoltam. Mint említettem, nem éppen "gájricsis" film, viszont inkább csináljon ezer ilyet, mint még egy csili-vili, de belül üres és lélektelen Aladdint. Logikailag persze bele lehet kötni nem is egy helyen, de most inkább nem teszem. Fasza film, minden téren megdolgozott a négyesért. Komáltam, na.

Míves, igényesen elkészített életrajzi film, közel mégsem tudott túlzottan kerülni hozzám. Szépen mondja fel a leckét, de semmi olyan nincs benne, ami igazán a műfajban megszokott színvonal felé emelné. Ez bőven elég is volna egy erős hármashoz, amit csak és kizárólag Michelle Williams zseniális alakítása tornászott eggyel feljebb. Fogalmam sincs, milyen volt Marilyn Monroe valójában, de neki azt is készséggel elhiszem, hogy minden rezdülése, apró manírja pontosan ilyen volt, amilyennek itt láthatjuk tőle. Ez bizony színészet volt a javából, egyúttal csillagos ötös alakítás.

A kettes alatti átlagot látva lelkiekben már a legrosszabbra készültem. Nagyon szeretem az első Fűrészt, 2-3 elment, négyet még megnéztem, de utána kiszálltam, mert már nagyon kezdett süllyedni a színvonal. Tudom nagyjából, mi történt utána, több részletet is láttam belőlük itt-ott, illetve a legutóbbi részt teljes egészében meg is néztem - a gödör legalja volt, nem kellett volna. Mondanom sem kell, elvárások nélkül ültem be rá. Magam is meglepődtem, de egy hármast nekem megér. Végre el mertek távolodni attól, amit egész eddig nyomtak megállás nélkül. Végre egy Fűrész-film Tobin Bell nélkül. A félreértések elkerülése végett, semmi bajom vele, mindazonáltal éppen ideje volt új vizekre evezni. Chris Rock és csapata egy klisékből építkező, jól ismert zsarudráma-thriller hibridet készített, nyomokban egy kis horrorral. Talán a brutalitás is kevesebb, ahogy a csapdák is, amik persze most sem nyújtanak kellemes látványt. Nincs a végén akkora "csattanó", mint megszoktuk, egyszerűbb a történet, meglepetést nehezen okozhatna. A nagyvárosi atmoszféra mégis hozzá tudott adni egy keveset, ami nagy szó, mert én az első rész után egyik rész hangulatát sem tudnám igazán pozitívan kiemelni. Annak pedig örülök, hogy Chris Rock kacsintgat a komolyabb (értsd: nem vígjáték) szerepek felé is. Azért tegyük hozzá, hogy ő az Adam Sandler és haverjai gittegylet egyik visszatérő tagja, szóval ezek után nem tudom nem értékelni, hogy próbál kilépni abból a skatulyából, ami szinte egész eddigi karrierjét jellemezte. Samuel L. Jackson-t pedig személy szerint bármiben szívesen nézem, bár bőven kaphatott volna nagyobb szerepet. A vége annyira nem ütött, nem is a fordulat hiánya miatt, hanem mert gyakorlatilag a folytatásnak ágyaz meg, ami tuti lesz, ha pénzügyileg nyereséges lesz a film Mindent összevetve azonban az alapötlet tetszett, a megvalósítás viszont felemás. Fűrész-mércével nézve nálam megér egy betonbiztos közepest. Legalább a szándék megvolt.
Tudom, hogy senkit nem érdekel, de egyébként ha már Saw-reboot, én tuti csináltam volna egy régivágású, iszonyú feszült, lassan építkező, noir-ba hajló slowburn thrillert egy rutinos "vén róka" zsaru és egy kegyetlen sorozatgyilkos macska-egér harcáról. Lett volna a végén szigorúan egy "csapda" maximum. Persze innen könnyű osztani az észt, ezzel is tisztában vagyok. :D

Volt egyszer egy Hollywood-utánérzés, kevésbé értő kezek által elkészítve. A három színészlegenda ennél ötletesebb forgatókönyvet és rendezést érdemelt volna. Az atmoszféra helyenként megkapó, a múltidézése korrekt és van pár jóleső név, filmcím, utalás, stb ha valaki képben van a korszakkal kapcsolatban. Kicsit öreges, kicsit kiszámítható, de megvoltak a pillanatai. Kedves kis semmiség, mindazonáltal George Gallo finoman szólva sem egy Tarantino. Az elvárásokat alacsonyra helyezve el lehet rajta szórakozni, de sokáig garantáltan nem fogunk rá emlékezni.

Volt neki egy nagyon markáns hangulata, érdekes feldolgozása az egyébként közismert történetnek. Oz Perkins előző filmjei szintén elvontabb cuccok voltak, ezen a nyomvonalon halad a Gretel & Hansel is, habár inkább nevezném egyfajta sötétebb rémmesének. A remek atmoszférán túl a rendező jóféle képi világot álmodott meg. Nyomasztó, hozzáértéssel elkészített film, gyerekek számára természetesen nem ajánlott. Ahogy látom, IMDb-n nem nagyon szeretik, meg itt se igazán. Szerintem bőven érdemel egy esélyt, főleg ha bírod a letisztult képi világgal bíró, sötét rémtörténeteket. Netflixen is elérhető.

Felemás dráma, ami egyúttal egy európai film remake-je. Évekig nem tudtak forgalmazót találni, végül a Blumhouse csapott le rá, akik horrorként próbálták marketingelni. Helyenként érint érdekes dolgokat és az is egy nagyon központi téma, hogy meddig képes egy szülő védeni a gyermekét, tudatában annak, hogy valójában bűnös Leginkább a színészi alakításokat emelném ki - Joey King meglepően jól nyomta, illetve Peter Sarsgaard-nak is megvannak a maga pillanatai az aggodó apa szerepében. A többi inkább marad a tisztességes próbálkozás kategóriában. A nagy "csattanó" a végén gáz volt, nálam iszonyúan félrement. Sokkal jobb lett volna a film nélküle, hiába szánták nagyon meglepőnek.

2021-06-01 00:57:57 Nocturne (2020) / Noktürn Benny Bug (3) #2

A rendező le sem tagadhatná, hogy a Suspiria adott neki némi ihletet. Tulajdonképpen annak modernebb feldolgozásának is beillene, csak itt táncakadémia helyett zenesuli van, meg nem annyira szuggesztív, plusz a zenei része is kevésébé emlékezetes. Tudom, nem annyira tisztességes Argento klasszikusával összehasonlítani, de akarva-akartatlanul is ott lyukadok ki, hogy a Nocturne egy korrekt, helyenként nagyon is átgondolt utánérzés, de arra már nem túlzottan képes, hogy a saját lábán is megálljon. Ez még így is egy erősebb hármas, vannak jó gondolatai és működőképes jelenetei, tehát semmiképp sem egy vállalhatatlan szemét. A szokásos tini-problémák persze ide is kellettek, csak az a gond vele, hogy ezek egyértelműen a leggyengébb részei és itt esik legnagyobbat hasra a sok sablon között. Egyébként rendben volt, kicsit nagyobb odafigyeléssel viszont sokkal több rejlett volna benne.

2021-06-01 00:53:45 Saw IV (2007) / Fűrész IV. Benny Bug (2) #31

Nagyon elfáradt már ez az egész. Ugyanazt zongorázza végig, amit az előző három. Helyenként undorító, de ezek a jelenetek is inkább csak azért vannak benne, mert megtehették, hogy beleteszik. Jigsaw múltjának bemutatása még érdekes is lehetne, de ez nem elég ahhoz, hogy akár egy másfél órás filmre elegendő legyen. Ha nem folytatják a hármas után, akkor korrekt trilógiaként maradna meg bennem, egy nagyon klassz első résszel. De mi lesz itt még annyi részig, van egy olyan érzésem, hogy nagy részben csak időhúzás+ undorító gusztustalankodás kombó...

Nem láttam a rendező előző filmjét, a Sztálin halálát, de mostmár nagyon kíváncsi vagyok rá. Annyit tennék hozzá, hogy a könyvet sem olvastam, így fogalmam sincs, miben másabb tónusát, stílusát tekintve. Viszont az is biztos, hogy elég jól szórakoztam. Tetszett a szatirikus megközelítés, az egészen poénos helyzetkomikumok, a "nem százas" karakterek és az egész őrült, de szerethető elbeszélésmódja. Egy bő másfél órás játékidő jobban feküdt volna neki, mert a végére azért már kicsit sok lett a jóból, mindent összevetve azonban szerettem. Ja, meg iszonyú jó a szereposztás is, ráadásul senki nem nyújt gyenge alakítást vagy lóg ki a sorból. Hugh Laurie külön kiemelendő, zseni a csávó, mégha csak mellékszerepben is. :)

2021-05-30 23:52:36 Tom and Jerry (2021) / Tom és Jerry Benny Bug (2) #1

Kár volt megvárni vele a mozibemutatót. Fantáziátlan, fárasztó film a javából. A poénok nagyon gyengék, ezerszer látott dolgok, inkább ízléstelenek, mintsem kicsit is viccesek. Reméltem, hogy legalább valami lesz benne a rajzfilmsorozat szerethetőségéből. Nos, tévedni emberi dolog. Ti ne járjatok úgy mint és még csak véletlenül se nézzétek meg, főleg ne moziban. Az állatok animációja tetszett, illetve Chloe Grace Morezt sem éppen egy ronda látvány, de ennyi bőven nem elég ahhoz, hogy bárkinek tudjam ajánlani ezt a förmedvényt.

2021-05-30 01:23:48 Falling (2020) / Zuhanás Benny Bug (4) #1

Viggo Mortensen szívét-lelkét beleadta a filmbe. Nemcsak ő az egyik főszereplő, de mellette rendezte és a zenét is neki köszönhetjük. Alakítása pedig kifinomult, aprolékos és rendkívül alapos. Ugyanez igaz Lance Henriksen-re is, aki nagyon régóta nem volt látható ennyire minőségi alkotásban. Személyes, átélhető és életszerű cselekmény: apa-fiú ellentétek, demencia, homofóbia, a megbocsájáts témaköre mind sorra kerül. Helyenként szívszorító, helyenként szimplán "csak" szomorú, de minden szempontból tisztelttel és alázattal elkészített dráma. Nagyon tetszett és mindenkit bátorítanék rá, hogy váltson rá jegyet, ha kicsit is érdekli a téma vagy kedveli a benne játszó színészeket. Nagyon örülök neki, hogy itthon is bemutatták, mert az ilyen filmek nagyonis vászonra valók.
Ja, és jó volt már végre mozizni egyet. Napra pontosan hét hónap telt el az előző alkalom óta. Mondjuk ez az értékelést nem befolyásolja, minden körülmény között megilleti a négyes. Csak mégis jó volt leírni hogy moziban voltam, végre. :)

2021-05-25 15:02:54 Homunculus (2021) Benny Bug (2) #3

Netflixen ebben a kategóriában kerestem, mikor összefutottam vele. Plusz a rendező eddigi munkáinak nagy része is horror. Az eredeti mangasorozat is az volt.

előzmény: Ubul (#2)

Aranyos, teljesen szerethető film. Alapvetően romantikus történet, de nem az a visszataszítóan giccses és nyálas fajta, inkább visszafogott és a korhangulatot is remekül sikerült megidézni. A végére kicsit veszít erejéből, mindazonáltal megéri a négyest, kedveltem. Egyszerű, de annál nagyobb szíve van. Pattinson már itt is erősen bizonyította, hogy remek színész és van számára élet a csillogó vámpír után, Christoph Waltz pedig mesteri ezúttal is.

2021-05-24 23:32:10 Homunculus (2021) Benny Bug (2) #1

Felületes, katasztrofálisan érdektelen film. Horrornak egy nagy nulla, drámának nem elég mély, helyette viszont rettentően unalmas. Az eredeti mangasorozat minden bizonnyal csak jobb lehet, bár nem ismerem. Mindenesetre, ebből maximum akkor lehetett volna nagyobb katasztrófa, ha esetleg az amerikai készítik az adaptációt...

Elképesztően zavaros, sehova nem tartó film. Az első fele alapján még egy langyos hármasnak el is menne, de ami utána következett, attól nekem égett a képem a készítők helyett. A színészeket sajnálom, mert az alakításokkal semmi probléma nincs. Minden mással viszont annál több. Nagyon különleges művészfilm akart lenni - na, ez az ami abszolút nem sikerült. Helyette lett olcsó, művészieskedő és rendkívül fárasztó. Javasolt nagy ívben elkerülni.

Hatalmas nagy trash, B-film a javából. Ezzel teljes mértékben tisztában is van, amikor pedig nem akar ennél többnek lenni, az nagyon szórakoztató pillanatokat eredményez. Elég, ha elereszti a gyeplőt és hagyja, hogy a pusztítás és a káosz töltse be a képernyőt. Snyder DC-s filmjeivel ellentétben abszolút nem "komolykodó", inkább laza, emelett nincs benne filmművészeti értek, sem logika. A dráma nem igazán megy neki, illetve az utolsó 20-30 perc elég szenvedős, ebben egy nagyon szórakoztató két óra rejlett inkább. Ugyanakkor nem mondom, hogy megbántam a megnézését. Hatalmas nagy marhaság, de abból mindenképpen a jobb fajta. Az értékelésem ezúttal annak tudható be, hogy nagyon is jól szórakoztam, egy ilyen jellegű film esetében más nem volt szempont ezúttal. Aki nem szereti az ilyesmit, tényleg messziről kerülje el!

2021-05-23 01:20:52 The Killing of Two Lovers (2020) Benny Bug (5) #1

Miután megnéztem, alig tértem magamhoz. Nagyon sajánlom, hogy a film úgy fog eltűnni a mezőnyben, hogy alig páran látták. Tökéletesen megírt-megrendezett, szívszorító és átélhető dráma a kisember szemszögéből. Semmi sallang, csak a realisztikus, átélhető mindennapok pokla egy megtört, családját egyben tartani igyekvő férfi nézőpontján keresztül. Mesteri, 80 perc alatt többet mond, mint sok két órás film. Minden téren ötöst ér számomra, a vége felé pedig van egy jelenet, amikor a főszereplővel együtt nálam is eltörött a mécses. Még most is rosszul érzem magam, ha a film azon részére gondolok. Apropó, Clayne Crawford! Amit itt alakít, az bátran tenné ki az ablakba egy csúcsformában lévő De Niro vagy Pacino is. Mindig kedveltem őt, de ilyen mély, átélhető alakítást korábban nem láttam tőle. Nincs körülütte hype, pedig ha lenne, akkor ez az alakítás simán megérdemlene legalább egy jelölést valamelyik rangosabb díjátadón. Nézzétek, éljétek át, hagyjátok, hogy hatással legyen rátok és a maga szomorúságával együtt varázsoljon el a film különös, depresszív hangulata. Nálam kétségkívül az idei év legerősebb filmje eddig. Valamikor újra tervezem majd nézni, de valószínű nem mostanában, mert előbb még kell hozzá erőt gyűjtenem. Nem is keveset.

Köszönöm! :D Az meglehet, az első két klasszikus rész idejében még gondolat se voltam. Jó egyébként, hogy vannak itt is akik ismerik/szeretik a Resident Evil-t. :)

előzmény: Ugor (#870)

Halihó!
Aki szeret játszani, minden bizonnyal hallott már a Resident Evil-sorozatról. Nemrég kijött legújabb része, a Village. Hatalmas hype övezte a megjelenést, ebben a videóban pedig arról osztom meg tapasztalataimat, hogy is sikerült a Capcom horrorjátéka. Jó szórakozást! :D
Ui: A játéksorozatot, kérlek amennyiben nem ismeritek, semmiképp se ítéljétek el a borzalmas filmadaptációk miatt. Köszönőviszonyban nincs a kettő egymással. :)

2021-05-17 01:15:09 Oxygène (2021) / Oxigén Benny Bug (4) #2

Aja immáron másodszor okoz meglepetést! Az aligátoros filmjét illetően sem reménykedtem abban, hogy tetszeni fog, aztán kellemes csalódás ért. Ahogy most is. Úgy látszik, a rendezőnek fekszik a kevés helyszínen zajló, klausztrofób feszültségkeltés. Az Oxigén is nagyon szépen adagolja a rejtélyeket, fokozatosan tudunk meg egyre többet, az eseményeknek pedig ténylegesen van értelme. Jól felépített és megírt film, ami ugyan nem abba az irányba megy, amerre előzetesen számítottam, mindazonáltal nagyon is tetszett. Egyszerű alapötlet, hozzáértő kezek által megvalósítva. Mélanie Laurent pedig természetesen most sem tud csalódást okozni.

Helyenként vicces és merész, máskor unalomba fulladó politikai szatíra. David Gordon Green bőven rendezett már jobb filmet, de nem volt komolyabb problémám vele. Sandra Bullock felemás volt, akárcsak a film, Billy Bob Thornton alakításával viszont ezúttal is elégedett voltam. Zoe Kazan pedig jöhet bármilyen filmben. :D
Párszáz forintért futottam bele a Blu-ray változatba, annyit gond nélkül megért.

A Lány a vonaton jutott róla eszembe, annál azonban kicsivel jobban tetszett. Erősen látszik, hogy az "inspiráció" Hitchcock-mestertől jött. Papíron minden benne van, ami egy ilyen klausztrofób thrillert naggyá tud tenni: feszültségkeltés, bizonytalanság érzete, satöbbi. Mégis, a végére válik igazából érdekessé, az odáig megtett út inkább csak a szokásos. Ez nem egy rossz film, de ekkora nevekkel kicsit többet vártam. Amy Adams azonban immáron sokadszorra parádés, nincs olyan szerep, amivel ne boldogulna. Gary Oldman szintén jó lenne, de annyira keveset szerepel, hogy csak fogtam a fejem. Mindenképp több játékidőt adtam volna neki. Ja, egyébként azt olvastam, hogy az első tesztvetítések után változtatni kellett a filmen, mert sok néző nem tudta követni az eseményeket. Nem mondom, hogy most akkor petíciózzunk egy esetleges "Wright-cut"-ért, de elgondolkoztam rajta: nem lehetséges, hogy az eredetileg elképzelt változat jobban működött, csak le kellett butítani/egyszerűsíteni, hogy nagyobb tömeget szólítson meg?

2021-05-14 02:02:55 Broken City (2013) / Megtört város Benny Bug (3) #7

Két filmet kaptam egyszerre. Bitang jól indul, kis neo-noir, lassú történetvezetés, sötét és reménytelen. Olyan cucc, ami manapság már nem igazán készül, de a megjelenése idejében sem már. Nagyon-nagyon örültem, hogy találtam egy újabb rejtett gyöngyszemet. Aztán a második felében egymást követik az inkoherens történések, karakteridegen cselekedetek, merül alá abba a klisés mocsárba, amibe nagyon nem kellene. Russell Crowe azonban kétségkívül most is nagyot megy, számomra Marky Mark sem okozott csalódást.
Az első fele erős négyes, a második fele ketteske. A hármas kijön végeredményben, nem egy rossz film, de mégis csalódtam kicsit. Mekkora cucc lett volna már ez, ha nem kezd félúton mélyrepülésbe...

A vígjáték nem igazán az én műfajom, az Ananász expressz azonban szórakoztató élménynek bizonyult. Néha nem tudja magáról, hogy most akció legyen inkább vagy komédia, de leszámítva ezen pillanatokat, az élmény ütős. Nagyon elborult, kicsit hangulatfilm, komolyanvehetetlen is, de nálam épp ebben rejlett a bája. Megértem, ha valaki a háta közepére sem kívánja, nálam valamiért betalált. James Franco nagyon menő volt. :D

Túlzottan nem ismerem Tom Clamcy-világát, pedig érdekesnek tűnik. Filmek közül is csak a 2014-es Árnyékügynök volt meg, de nem igazán jött be. Sollima kézjegyei néhol felismerhetők, mindazonáltal tud ő ennél sokkal többet is. Oké, hogy hozott anyagból dolgozott, de Tye Sheridan színvonalát én ebben abszolút nem láttam, kicsit sem. Az akciójelenetek egész jól sikerültek és összességében rendben van, mint akciófilm. A stáblista utáni jelenet - a mai trendek majmolása mellett - erősen utal valamire, ami akár jól is sülhet el. Kiderül, lesz-e folytatás. Ennél a tisztességes kategóriánál egy kicsit többet várok tőle, ha esetleg megvalósul.

2021-05-05 20:45:44 Predestination (2014) / Időhurok Benny Bug (4) #50

Nagyon izgalmas időhurok-tematikájú történet, ami sorra adagolja a fordulatokat, ám cserébe a nézőnek ott kell lennie fejben. A dialógusok igencsak kreatívak, Ethan Hawke pedig most is kiváló alakítást nyújt, ahogy Sarah Snook szintén. Kellemes meglepetés volt, nagyon összetett és ötletes film, sokkal több figyelmet érdemelne. Erős négyes.

Amanda Seyfried abszolút nem rossz színésznő, a Mank után ismét kellemes meglepetést okoz. Sajnos a magát gótikus történetnek tartó film az utolsó harmadában kap csak erőre, addig megszokott kliséket adagol csak. Horrornak abszolút nem nevezhető, thrillernek is langyos, inkább dráma, mélyre ásni viszont nem tud, vagy nem is nagyon akar. A helyenként szép képi világ, valamint egy nagyon ötletes megoldás miatt nem tudtam rá haragudni, tipikusan az az egyszer megnézős, vállalható Netflix-film kategória.

2021-05-04 17:06:17 Take Back (2021) Benny Bug (2) #1

Iszonyú rossz film, a készítőknek valószínűleg semmi ötletük nem volt. Bevonni a thrilleres cselekménybe a harcművészeti dolgokat nem vállalhatatlan ötlet, de a megvalósítás annyira gyenge, hogy az már fáj. Ritmustalan, érdektelen, gyengén megírt film, ami közben még olyan színészeket is elpocsékol, mint Mickey Rourke, James Russo vagy Michael Jai White. “Aligkettes” kategória...

Míg a WandaVision erősen kezdett és a végére kicsit unalomba fulladt, addig ez a sorozat inkább egy állandó színvonalat tart, kisebb-nagyobb kilengésekkel. A látványra nincs panasz, hozza azt a Marvel-szintet, amit a mozis produkciók kapcsán is megszokhattunk. A történet sok meglepetést nem tartogat, de az utalások tetszetősek és azt is lehetett sejteni, hova fut ki az egész. Sólyom sem rossz karakter, de szerintem Bucky, avagy Winter Soldier sokkal összetettebb és menőbb figura, akár külön filmet is érdemelne. A Buddy-movie feeling többnyire átjön, nagyjából a Marvel saját képére formált Halálos fegyvere a sorozat. Tipikusan hozza azt, amit a téma rajongói elvárnak egy 6 részes minitől, újoncok és a szuperhős-tematikát hátuk közepére sem kívánó nézők ne próbálkozzanak vele, felesleges. Személy szerint jól szórakoztam, maradok a második évadra is. Állítólag lesz.

2021-05-03 15:30:59 Sound of Metal (2019) / A fém hangja Benny Bug (4) #11

Sokszor mondják azt egy film kapcsán, hogy könnyű azonosulni a főszereplővel. Szinte klisébe hajlik számtalanszor elpuffogtatni ezt a kijelentést, most azonban éppen így éreztem. Bő 10 hónapja kezdtem el gitározni és valami olyat adott, amit előtte soha, semmi. Nem tudom szavakba önteni, de remélem lesz, aki érti. No, megmondva az őszintét, fogalmam sincs, hogy reagálnék, ha hasonló problémám lenne, mint itt a főszereplőnek. Pedig az én játékomért nem rajong egy stabil (néző)közönségg maximum az ősök és a szomszédok fogják a fejüket, ha késő este kezdek neki, mégis nehéz volna feldolgozni. Finoman, mégis erőteljesen árnyalja a témát. Riz Ahmed simán karrierje legjobb alakításában remekel, megérdmelt volt a jelölés. Ha ezen az úton marad, lesz ő még Oscar-díjas színész. Valamiért a film nálam így is lemarad az ötösről, de betonerős négyes, újranézés esetén mehet felfelé is. Mindenképp ajánlom mindenkinek, akkor is, ha valaki soha nem fogott a kezében hangszert. Kivételes élmény, kellett is pár nap az élmény feldolgozsára.
A történet pedig egyébként Derek Cianfrance nevéhez kötődik, akit remélem hogy nem csak én tartok nagyra olyan munkái után, mint a Blue Valentine, Ez minden, amit tudok, stb...

Sziasztok,
Épp az Oscar előtti délutánon tudtam megnézni a "The Father" című filmet, ami meghozta a második díjat Sir Anthony Hopkins-nak. Legújabb videómban erről a filmről beszélek egy keveset, illetve ajánlom figyelmetekbe. Köszönöm, ha megnézitek! :)

2021-04-25 23:14:17 The Father (2020) Benny Bug (5) #18

Anthony Hopkins alakítása minden létező skálán maximális pontot érdemel. A film pedig szívszaggató portréja egy fontos és szomorú témának. Nyerjen bármelyik kategóriában, a díj már rossz helyen nem lesz. Nem könnyű, de annál kiválóan alkotás.

Sziasztok! :D
Ma az új Mortal Kombat-filmről dumálok egy kicsit friss videómban.
Fontos megjegyeznem, hogy az alapjául szolgáló játékokat nem igazán ismerem, eddig egy résszel játszottam nagyon keveset, szóval ez abszolút egy laikus szemmel készített kis ajánló.
Köszönöm, ha megnézitek. :)

2021-04-23 14:20:10 Viena and the Fantomes (2016) Benny Bug (3) #1

Elég zavaros film, nem képes megtalálni a saját hangját. Kicsit ebbe-abba is belekap, de nehéz megfogalmazni, hogy tulajdonképpen miről is szól. A hármas a kétségkívül szimpatikus szereposztás miatt jár, hisz a színészek próbálkoztak rendesen, illetve helyenként a hangulat sem volt rossz. Mindenesetre, ebben tényleg sokkal több volt, főleg ilyen nevekkel...
!!! A film hivatalosan 2020-as és nem 2016-os, ahogy itt látható. Aki tudja, kérem írja át. Egyébként még kb hat évvel ezelőtt forgatták, mégis csak tavaly lett bemutatva...

Majd igyekszem mindenképp kevésbé hadarni, a következő videókban. :)

előzmény: Ugor (#862)

Köszönöm szépen az észrevételt, Ugor. Örülök hogy így látod. Szerintem ez arra vezethető vissza, hogy nem igazán kedvelem ezeket a “ki ha nem én” kategóriás nagyképű videósokat, így ezen formátumban is igyekszem önmagam adni.
A hadarás teljesen jogos észrevétel, sajnos néha becsúszik, de dolgozom rajta. :)

előzmény: Ugor (#860)

Sziasztok!
Én is megnéztem Thomas Vinterberg & Mads Mikkelsen új filmjét - Még egy kört mindenkinek - ha pedig érdekel a róla szóló videóm, akkor katt ide és meg tudjátok nézni. Annyit már most elárulnék, hogy rég nem láttam ennyire tökéletes filmet. Sok szeretettel várok mindenkit, akit érdekel a téma. :)

Sajnálom, hogy nem nagyvásznon láthattam először. Színtiszta zsenialitás elejétől végéig. A Vinterberg - Mikkelsen páros A vadászat után ismét nem tudott hibázni. A Még egy kört mindenkinek egyszerre szomorkás, melankolikus, elgondolkodtató és életigenlő alkotás. A történet remek lehetőséget kínál a főszereplők összetett jellemének ábrázolására és kibontására, amit kiváló rendezés és a klisék kerülése tesz egészen különleges élménnyé. Mads Mikkelsen hogy nem lett jelölve legjobb színész kategóriában? Hát van ezeknek szemük? És ha van, akkor miért nem használják arra, hogy lássanak? Elképesztő színészi teljesítmény, az utolsó pár perc pedig maga a tökéletesség. Abban benne van minden, ami miatt imádom a mozgóképek világát. Tökéletes lezárás egy tökéletes filmnek. Akkora ötös, hogy már inkább hatos.
Csak nyissanak ki a mozik újra, gondolkodás nélkül beülök rá, amint lehet.

Nagyon ötletes film, tele remek megoldásokkal. Sajnos elég kevesen ismerik. Nem sok Franco Nero-filmet láttam eddig, de eddig egyértelműen ez a kedvenc alakításom tőle. Zseniális a bomlott elméjű festő szerepében, aki egyre inkább kezdi elveszíteni a kapcsolatot a külvilággal. Vagy mégsem ez a helyzet? Sok a filmben a kérdőjel, de még azokat is elegánsan, borzongatóan és kellő egyediséggel tálalja, plusz ott van Morricone mester zenéje, amin ezúttal sem lehet fogást találni. A befejezés lehetett volna erősebb, viszont maga a film betonbiztosan megér egy négyest. Kicsit giallo, kicsit horror, kicsit misztikum, mindazonáltal nagyon jó élmény, ha valaki fogékony az elvontabb, jól felépített és atmoszférikus dolgokra. Nem lennék meglepve egyébként, ha Stephen King is látta volna a filmet. :D
Fun fact: a rendező eredetileg Jack Nicholson-t nézte ki a főszerepre.

2021-04-17 20:58:47 Showgirls (1995) Benny Bug (3) #33

Nehéz dolgom van ezzel a filmmel, mert komolyan venni szinte lehetetlen - ha így nézem, bizony kifejezetten rossz. Viszont szatírának nézve más a helyzet, mégha messze is van a Verhoeven életmű nagyjaitól. A másik dolog, hogy a főszereplő ritka ellenszenves figura, nem tudtam megkedvelni vagy megérteni egy pillanatig sem. Az őt játszó színésznő alakítása borzalmas és az egyedüli korrekt alakítás Cooper ügynökhöz köthető, bár ő is volt már sokkal-sokkal jobb. A Showgirls számomra egyszerre nézhetetlen és zseniális élmény volt, úgyhogy maradjunk a kettő között. Kár, hogy a Verhoeven - Eszterhas duó nem tudta megismételni az Elemi ösztön sikerét - az egy stabilan jó múvi a szememben, nem ilyen hullámzó színvonal.

2021-04-11 16:07:41 Young Adult (2011) / Pszichoszingli Benny Bug (4) #22

Ne dőljön be senki a rossz magyar címnek, remek filmmel van dolgunk. Reitman érdekesen, sallangmentesen és reálisan mutat be egy élethelyzetet, illetve ötletes szatíraként is működik. A végére érve szép íve lesz a cselekménynek, Charlize Theron és Patrick Wilson pedig most sem okoznak csalódást.

Piszok látványos és amikor a két címszereplő összecsap, az kellően szórakoztató ha valaki kedveli a műfajt. Erre lehetett számítani. A dialógusok, karakterek említést sem érdemelnek. Egy ilyen filmben általában sokadrangúak, ez tény. Erre is lehetett számítani. Nem haragszom rá, mert elvoltam vele és nem is akar többnek látszani annál, ami. Látványos agykikapcs, semmi más. Mondjuk azt tényleg nem értem, hogy ilyen rutinmunkához minek kellett egy Adam Wingard.

2021-04-08 13:22:44 Pretenders (2018) / Színlelők Benny Bug (3) #1

Erősen csapongó korkép a hetvenesek végéről és a nyolcvanasok elejéről. Látszik, hogy James Franco ismeri és szereti a korszakot és a milliónyi kisebb-nagyobb filmes utalás betalál, ha valaki fogékony erre. Némely jelenet azonban nehezen komolyan vehető és nem ad sokat az összképhez. Mintha nem csak tisztelettel adózna, de egyúttal ki is gúnyolná a kort, amiben játszódik. Érdekes összkép, annyi bizonyos. Nézhető film teljes egészében, sok tehetséges színésszel kisebb-nagyobb szerepekben - de az arányok eltalálásával sokkal több is lehetett volna.
Jack Kilmer arca alapján le se tagadhatná, ki az apja. :D

2021-04-07 16:53:19 The Dark and the Wicked (2020) Benny Bug (4) #1

Az elmúlt időszak legnyomasztóbb horrorfilmje, ami elképesztően fullasztó és nyugtalanító atmoszférát teremt. Egy szikra újdonság nincs benne, mégis ötletes, feszült és vérfagyasztó élmény. Mindezt úgy, hogy nincs minden ötödik percben jumpscare - sőt, inkább az oldschool feszültségkeltésre megy. Milyen jól is teszi.

Teljesen aranyos és szórakoztató kis agymenés. Van benne szív és lélek. Újdonság mondjuk már nem igazán, de majdnem a négyes is megvan. Elég jól szórakoztam. (az ősök már nem annyira... :D)

2021-04-06 20:26:31 Host (2020) / Az utolsó rítus Benny Bug (3) #1

Még egy film, ami ilyen formájában soha nem készülhetett volna el, ha nincs ez a mostani helyzet. Az alapötlet egyébként érdekes, a megvalósítás felemás. A kb 57 perces (!) játékidőhöz képest iszonyúan sok a felvezetés és nagyjából lehet sejteni, mit kapsz ha megnézed. Vannak benne ijesztőbb részek, de meglepetés senkit nem fog érni, aki már látott úgy 2-3 horrort.

Egész jól indul, de hamar érdektelenné és unalmassá válik. John Carpenter mestertől ez bizony édeskevés, hiába Christopher Reeve vagy Mark Hamill.

2021-04-05 00:08:07 The Way Back (2020) / A visszaút Benny Bug (4) #3

Affleck hatalmasat megy. Épp a visszafogottság teszi ennyire hihetővé az alakítását. Fogalmam sincs, mennyire merített saját életéből - de a lényeg, hogy zseniális volt. Ja, maga a film is elég jó. Szomorkás atmoszférával, életszerűségével éri el, hogy a tavalyi év egyik kisebb gyöngyszemként hivatkozzak rá. Kifejezetten megtekintésre érdemes.

2021-04-04 18:04:19 Citadel (2012) / Citadella Benny Bug (4) #2

Nem érdemes hinni az IMDb-nek. Annyira torokszorító és nyugtalanító a kezdés, hogy azt tanítani lehetne. Egy kicsit Lynch mester Radírfeje jutott eszembe, eléggé túlmutat a műfaj megszokott határain. Sötét, reménytelen és érdekes történet, remek atmoszférával. Nagy kár, hogy a rendező azóta elég rendesen leadta a mércét... Sinister 2 meg Eli kaliberű szemetek egy ilyen pazar film után? Belegondolni is rossz...

2021-04-04 18:00:59 Rush (2013) / Hajsza a győzelemért Benny Bug (4) #95

Valamiért sosem érdekelt a Forma 1, öt perc elég volt hogy bealudjak rajta. Viszont a film rendkívül érdekesen prezentálja a versenyeket, miközben a két főszereplőnek is érthető motivációt ad. Lehet, hogy abszolút nem az én világom, de a versenyzők emberfeletti kitartását és akaraterejét nem tudom nem tisztelni. Daniel Brühl most is remek, Chris Hemsworth pedig simán karrierje legjobb alakítását nyújtja.

Sziasztok!
Egy merőben más jellegű videómhoz kerestem háttéranyagot, amikor érdekes témába botlottam. Meglepődve tapasztaltam, hogy a magyar YouTube-on még senki nem foglalkozott külön videó keretében a témáról, pedig egyébként nagyon érdekes, így vettem a bátorságot.
Egy kis kitekintő a sok filmajánló és egyéb mellé: A Borley-birtok története, avagy Anglia egyik leghíresebb paranormális helyszíne. Ha van kedvetek, nézzetek bele, elég sok időt beletettem az elkészítésébe. Remélem hogy érdekesnek találjátok. :)

Nem egy könnyed film, hiába látszik annak, a felszín alatt nagyon nem az. Vannak benne túlzások, de nem akkora mértékben, hogy az számomra zavaró legyen. Egy súlyos téma érdekes módszerrel való feldolgozása, amit a különös hangulat és remek színészi alakítások egészítenek ki. Carey Mulligan alakítása igencsak figyelmre méltó és aprólékos, maga a film pedig tipikusan az a kategória, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Kedvelni vagy utálni lehet, meg bármit a két véglet között, de szó nélkül elmenni mellette nem hinném, hogy lehetséges.

2021-04-02 18:11:20 Bad Dreams (1988) / Lidérces álmok Benny Bug (2) #1

Egy kifejezetten érdekes alapszituációval indul a film, amiből aztán semmi komolyat vagy hatásosat nem tudtak kihozni. Sajnálom, mert értő kezekben és nagyobb hozzáértéssel elég jó kis film lehetett volna, így még kihagyott ziccernek is alig felel meg.

2021-04-02 00:13:17 Wonder Woman 1984 (2020) Benny Bug (3) #19

Az első részt kifejezetten szerettem, itt azonban könnyen észrevehető a visszalépés. Nem sok filmet láttam ami az imádott nyolcvanasokat ennyire jellemtelen módon mutatja be. Jobb pillanataiban megmuatja hogy van benne kraft, de nem akar egészzé összeállni. Az akciójelenetek is inkább csak "oké" hatást váltanak ki, az egyik láttán meg már kb azt vártam, mikor jön Dom Toretto meg a tsalád. :D Hosszabb is mint kellene, az elejéből sokat lehetett volna vágni gond nélkül. A film lelke Gal Gadot, aki továbbra is imádnivaló a címszerepben, illetve Chris Pine és Pedro Pascal is igyekeznek - érdekes karaktert viszont elfelejtettek írni nekik, így hiába jó színészek, csodát ők sem tudnak tenni. Ja, Kristen Wiig - talán a DCEU (vagy akármi is most a neve) eddigi legnagyobb félre-castingja, egyszerűen nem jó Gepárd karakteréhez, a figurájával pedig semmi érdemlegeset nem kezd a forgatókönyv, egy lufi ami a végén még kis sem pukkad, csak pisszen egyet. Rossznak nem nevezném, de az első rész cipőfűzpjét sem kötheti be. Elment, de ebben sokkalta több volt, csak ki is kellett volna aknázni.

2021-03-31 23:39:22 Creep 2 (2017) Benny Bug (4) #7

Az első rész igen kellemes meglepetés volt, de ez is hozza legalább azt a szintet. Az atmoszféra továbbra is nagyon frusztráló és vaskos, a karakterek pedig érdekesek. Vevő lennék egy esetleges harmadikra is hasonló minőségben. Kifejezetten ajánlom.

2021-03-28 20:23:17 Cam (2018) / Webkamera Benny Bug (3) #2

Valóban izgalmas film és nem fél némi társadalomkritikát is alkalmazni. A minimalista megvalósítás határozottan jót tett neki és a feszültség is megvan. A főszereplő viszont egy pillanatig sem tudott szimpatikus lenni, valamint a véget is jobban csűrték-csavarták a kelleténél. Erős hármas, Netflixen lehet sasolni.

2021-03-25 13:08:13 Big Eyes (2014) / Nagy szemek Benny Bug (4) #7

Szinte semmi “timbörtönös” nincs benne, azonban az alapsztori kellően érdekes, van egy hangulata és a rendezés is megfelelő. Ez egy erős hármast érne alapvetően, a kiváló színészek azonban felemelik. Amy Adams remek visszafogott karaktere bőrében, míg Christoph Waltz - nos, maradjunk annyiban, rég nem láttam színészt ilyen jól egyensúlyozni ripacskodás és zsenialitás között.

2021-03-22 00:02:10 The Maus (2017) Benny Bug (2) #1

Érdekes lenne a téma amivel foglalkozik, de nagyon felesleges és mire véget ér, nagyjából egy konklúzió vonható le: erre lehetett volna egy remek filmet építeni, de a készítőknek valószínűleg fogalmuk sem volt arról, ezt hogyan is kéne megvalósítani.

Meglepően szórakoztató kis buddy-movie. Semmi új a nap alatt, de a poénok nagy része működik, nem fullad unalomba és nem is akar többnek látszani annál, ami. Az akció is rendben van, The Rock és Sean William Scott pedig bőven megteszi a kötelezőt. Ja, meg Christopher Walken is jól hozta a rosszarcot.

Határozottan jobb a mozis változatnál. Snyder túltolta a lassításokat erősen, de így is több egyénisége van, mint az eredetinek. Az R-besorolás bevállalása merész lépés volt, de jól sült el. A négy óra kicsit soknak érződik, valamivel lehetett volna rövidebb. Viszont a komorabb hangulat átjön és hála égnek az ostoba poénokat is kivágták. Semmi szükség rájuk. Az epilógus meg egyenesen zseniális, Géza pedig továbbra is remek Batman. Snydert meg lehet szeretni vagy nem szeretni, de azt én mindenképp tisztelem benne, hogy nem próbálta a Marvelt majmolni, míg a DC-filmeket készítette. Jó volt ez, én legalábbis jól szórakoztam.

Az eredeti két órás filmből ebben nagyjából fél óra van benne. A maradék három és fél nagy része kivágott anyag vagy a tavaly októberi forgatás eredménye. Tehát azért kicsit több, mint egy, az eredetit 10-20 perccel kibővítő cut.

előzmény: Mizi (#9)

Ebben a filmben tényleg inkább a tisztes iparos kategóriát lőtte be Ron Howard, elég sok benne a túlkapás -azt a színvonalat viszont ettől függetlenül tudja tartani elejétől végéig. Leginkább a színészi alakítások miatt ajánlom, azok tényleg zseniálisak. Amy Adams bármit élettel tud megtölteni, Glenn Close az egész lelke, illetve Haley Bennett is filmről filmre jobb színésznő lesz.

2021-03-18 14:38:35 Possession (1981) / Megszállottság Benny Bug (5) #18

Nehéz bármit is mondani, egyszerűen színtiszta zsenialitás az egész. Összetett, többféleképp értelmezhető történet, többrétegű cselekmény és a nagyvárosi helyszínek miatt (is) nagyon nyomasztó a hangulat, szinte vágni lehetne. Horrornak sem rossz, számomra azonban inkább drámaként csillagos ötös kategória, a szimpla vérengzésre/ijesztegetésre vágyó néző itt alaposan hoppon marad. Ki merem jelenteni, hogy Sam Neill itt nyújtja karrierje legjobb alakítását, illetve Isabelle Adjani is zseniális. Felkavaró, erőteljes, sokkoló és rendkívül különleges film. Csak erős idegzetűek számára ajánlom.

2021-03-16 00:56:32 Mosaic (2017) / Mozaik Benny Bug (3) #1

Az első fele számomra elég nehezen adta magát, a végére viszont jelentősen javít és érdekesebbé válik. Beau Bridges például kifejezetten jó volt, a Steven Soderbergh-életműben azonban maximum valahol középtájt van helye.

2021-03-15 15:29:53 Severance (2006) / Csapatleépítés Benny Bug (4) #32

Szórakoztató horror-vígjáték, ráadásul hazánkban forgott. Nagy szerencse, hogy épp annyira veszi magát komolyan, amennyire kell. Semmi újszerűt nem tartalmaz, de végig lekötött, véres és meglepően humoros másfél óra. Egy gyenge négyest megérdemel.

2021-03-15 15:27:32 Unlocked (2017) / Élesítve Benny Bug (3) #1

Egyszer meg lehet nézni, de a benne szereplő színészek névsora önmagában izgalmasabb, mint az egész film.

2021-03-14 16:21:33 The Incident (2011) / Az incidens Benny Bug (3) #1

Az elején hosszú a felvezetés, a vége pedig szükségesnél jobban túl van bonyolítva. A kettő között szerencsére aránylag rendben van, a feszültséggel is ügyesen bánik helyenként. Egyre inkább eldurvul a cselekmény és bőven tartogat “válogatott” dolgokat. Nálam egy erős hármast ér meg.
Fun fact: a film írója egy bizonyos S. Craig Zahler, a Dragged Across Concrete, Brawl at Cell Block 99 és a Csontok és skalpok rendezője. Így már sok minden érthető... :D

2021-03-09 23:57:00 Adverse (2020) Benny Bug (4) #1

Az év első komolyabb meglepetése. Kőkemény neo-noir megalapozott történettel, nagyon nyomasztó hangulattal, ami feltárja LA azon oldalát, amit nem szívesen mutogatnának képeslapon. Egyben van elejétől a végéig - talán a finálé lehetett volna kicsit jobban kivitelezett, de más problémám nincs vele. Van benne egy kis Taxisofőr, némi Sosem voltál itt, talán egy kis Drive is. A másik meg a karakterépítés, ami meglepően jó. Igazából senki sem fekete vagy fehér, na itt jön képbe a film másik nagy erőssége: Mickey Rourke. Plasztika, botox persze továbbra is látszik az öregen, viszont ez most szineszkedes volt a javából. Karaktere bár papíron a “rosszfiú”, képes azt árnyalni remek alakításával. Van középtávon egy rövid, ám annál velősebb monológja, ami kérdés nélkül zseniális. De maga a film is gond nélkül megér egy négyest, nagyon is érdemes, pedig szinte a semmiből jött, nulla marketinggel és egészen minimális költségvetés állhat mögötte.

2021-03-09 17:28:59 WandaVision (2021) / WandaVízió Benny Bug (4) #3

Valószínűnek tartom, hogy nem sokat. A legtöbb néző kb épp azt várta tőle és nem azt, amit a sorozat első fele nyújtott.

előzmény: Bubu (#2)

2021-03-09 16:08:56 WandaVision (2021) / WandaVízió Benny Bug (4) #1

Jó látni, hogy a Marvel végre mert egy kicsit kísérletezni. A WandaVision nem a megszokott formulát követi és épp ettől lesz élvezetes sorozat. Ahogy közeledik a végéhez, egyre inkább veszít ezekből a stílusjegyekből, de az alap volt annyira erős, hogy ez se legyen súlyos gond. Az meg zseniális, hogy az első két rész szinte végig fekete-fehér.
Kiváncsi vagyok, hány nézőt vesztettek addig, akik csak egy “sablon” Marvel-sorozatra vágytak. :D (közösségi médiában pl ment a sírás miatta rendesen)

2021-03-07 16:56:18 Contraband (2012) / Csempészek Benny Bug (3) #19

Tipikus “oké”-kategóriás film, kiszámítható és meglepetést nem okoz. Pár jobb jelenet van, valamint Wahlberg és Foster úr sem volt rossz, a kihagyhatatlan kategóriából azért messze van. Egyszer nézős, Kormákur rendezett már ennél sokkal jobbat is.

2021-03-06 00:03:57 The Void (2016) Benny Bug (4) #4

Bőven kellemes meglepetés. Azon kevés film egyike, ami sikeresen idézi meg Lovecraft mester írásainak szellemiségét és hangulatát. A végére kicsit túlmagyarázzák, mindazonáltal kellemesen borzongató, megdolgozott a magasabb korhatárért és kifejezetten egyben van. Sokkal jobb, mint amit például az IMDb értékelése suggall. ;)

Szórakoztató kis film, ami épp annyira veszi magát komolyan, amennyire még jól áll neki. Nekem kifejezetten tetszik Peter Jackson A gyűrűk ura-trilógia előtti arca is, hiába teljesen más. Michael J. Fox pedig itt sem okoz csalódást.

  • 1
  • 2
  • ...
  • 8