D0ndraper

Tapasztalat: 53 film
Kompetencia: 0 film
Súly: 53
Regisztráció: 2016. július 25. (7 év, 8 hónap)
Kedvencnek jelölték: 2 user

Kedvencek

Rendezők: David Lynch, Martin Scorsese, Nicolas Winding Refn, Stanley Kubrick
Színészek: Clint Eastwood, Jack Nicholson, Robert De Niro
Műfajok: dráma, musical, western
Országok: magyar
Korszakok: 40-es évek, 80-as évek.

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1998
Lakhely: ?

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Call Me by Your Name
Szólíts a neveden
5 2018-06-05 3,9
(366)
Whiplash
 
5 2018-06-05 4,4
(962)
Schindler's List
Schindler listája
5 2018-06-05 4,3
(1465)
Peter Pan
Pán Péter
5 2018-06-05 3,6
(278)
Singin' in the Rain
Ének az esőben
5 2018-06-05 4,4
(412)
Cloud Atlas
Felhőatlasz
5 2018-06-05 3,5
(866)
The Royal Tenenbaums
Tenenbaum, a háziátok
5 2018-06-05 3,8
(576)
Inherent Vice
Beépített hiba
5 2018-03-26 3,2
(176)
The Master
 
5 2018-03-26 3,7
(443)
There Will Be Blood
Vérző olaj
5 2018-03-26 4,1
(801)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

Nekem a kedvencem Andersontól, de tény hogy nem egy könnyen befogadható alkotás. A rejtély egyébként pár nézés után úgy-ahogy összeáll, azonban ennek a filmnek nem elsősorban a nyomozás áll a középpontjában. Ez egy mélységesen keserédes film, valami egészen páratlan. Maga a rendező szándékosan zavar össze több módszerrel, pl az időt is manipulálja, két egymást követő jelenet közt napok is eltelhetnek, de mivel a beszélgetés ugyanott folytatódik nem tűnik fel. Valamint a hipnotikus zene, ami azt az érzést kelti hogy flashbacket látunk, és az a sok felesleges információ, okkal mutatnak közeliket arról, hogy Doki hülyeségeket jegyzetel, ami első nézésnél zavart. Nagyjából a 10. percben vesztettem el a fonalat, és ez csak egyre rosszabb lesz ahogy haladunk előre. Aztán a felénél mikor jött az esős flashback jelenet, tejesen átértékeltem a filmet. Teljesen mellékes mi történt Mickey Wolfmannal, hogy most akkor kinek az oldalán áll Harlingen, ki kell kapcsolni, és el kell merülni az operatőri munkában, a zenében, a hangulatban és a poénokban, mert abból is elég sok van (Kurrogtak?). Ez a film Dokiról szól, hogy szaladt el mellette az idő, hogy nem találja a helyét a világban, és hogy nem változtathatja meg a múltat. Ettől lesz igazán életszagú, és erre egyszerűen nincs jobb példa, mint az esős jelenet amit most be is linkelek https://www.youtube.com/watch?v=LBhhQozUP2U . Ne akarj egy fordulatos detektív sztorit látni, arra van sok másik fim, ott a Fincher életmű nagyrésze és a korai Nolan vagy Cohen munkák. Azonban ha akarsz látni egy megigéző hangulatot, egy kikapcsoló filmélményt, és NAGYON jó karaktereket (Big foot személyes tragédiája második nézésnél annyira szemet szúr hogy arra nincs szó ) és ha /elviseled/bírod/szereted a Terrence Mallick életművet (Anderson filmhez nem igazán tudom hasonlítani) akkor látnod kell a Beépített hibát. +tipp: bitang erős másnaposság esetére is ajánlani tudom.

Ennél a filmnél részletekbemenőbben, bonyolultabban összerakottabb filmet még életemben nem láttam.

Az egész filmben annyi történik, hogy Tom Cruise betép, meghallgatja a felesége mondanivalóját, elfekszik sértődötten aludni, és mindenféle hülyeséget álmodik. Mert attól a résztől kezdve egészen a végég minden álom. Gondoljunk csak arra, amit a két "könnyűvérű hölgy" mond mindenki kedvenc Szcientológusának: Oda mennek, ahol a szivárvány véget ér.Innentől kezdve a film tele van szivárvánnyal: A színek, a diszletek egytől egyig a szivárvány színeiben tündökölnek. A párbeszédek nagyon furcsák. Persze hogy azok, hisz ez csak álom! Valaki csak úgy eltűnik, mindenféle mozgatórugó nélkül történnek az események, amik teljesen váratlan és szürreális fordulatokat vesznek. És a legárulkudóbb jel mind közül: A jelmez bolt (Szivárvány, már megint.) háttere. Amikor kijönnek Tom-ék az étteremből a háttérben láthatunk egy nagy "Dinner" táblát. Beszáll a taxiba és elhajt a jelmez boltig taxival. A jelmez bolt hátterében ott van ugyanaz a "Dinner" tábla. Cruise taxiba szállt és átment az út túloldalára, mivel az álomlogika érvényesül. És akkor még bele sem mentünk a nevek elemzésébe (Alice, aki szinte mindig a tükörbe néz), a 4 leírt szerelem a 4 filmben megjelenő nővel. A legalulértékeltebb mestermű a film történetében.

2016-10-04 19:28:59 La dolce vita (1960) / Az édes élet D0ndraper (5) #29

Kedves BonnyJohnny! Köszönöm, hogy megosztottad éretlmezésedet a film végéről! Bár a filmet kedvencemnek tartom, sajnos volt benne egy-két jelenet amit nem sikerült megfejtenem/megértenem. Így viszont már teljes kerek egészet alkot a film számomra, és még jobb érzés nézni! Köszönöm!
Végezetül csak annyit, hogy bár én is ezzel az értelmezéssel értek egyet (most már), ha ez egy rémálom, az utolsó képsor miért nem Marcello arcát veszi? Egyébként, hála egy egykori osztálytársamnak, aki folyton az álom/szellem világgal kapcsolatos dolgokkal foglalkozott (fúú, de utáltam is vele beszélni), szóval ő magyarázta el, hogy ha álmodban kiáltani akarsz, de nem tudsz, vagy épp futni/mozogni akarsz, de nem bírsz, az azt jelenti, hogy a jelenlegi környezetedben nem érzed jól magad. És ez tökéletsen meg állja a helyét a filmértelmezésében!

előzmény: BonnyJohnny (#27)

Mint a legtöbb ember, én is egy "Drive 2"-őt vártam ettől a filmtől. Kb a 10. perc után jöttem rá, hogy ez valami más lesz, mint a rendező előző munkája (a rendező teljes filmográfiájának megtekintése után jöttem rá, hogy igazából a Drive volt "más"). A látvány, a megvilágítás, a beállítások, engem teljesen lenyűgöztek. Bár szeretem a szimbolikát a filmben, de én csak pár cikk elolvasása után jöttem rá, hogy ebben volt más is a színeken túl. Számomra ez egy neo-western volt, vadnyugat helyett a távol-keleten. Ha szereted Alejandro Jodorowsky munkásságát, nem nagyon lehet mellé lőni, de ezt inkább azoknak tudom ajánlani akik a filmMŰVÉSZET iránt vonzódnak, nem pedig a filmipar iránt. Egyébként egy nagyon egyedülálló darab Hollywood palletáján, és ha este leülsz egyedül a sötétben a TV elé megnézni, biztos bevonz a látványvilága. 4/5

2016-08-11 14:14:28 Drive (2011) / Drive - Gázt! D0ndraper (5) #270

Az egyetlen egy film, amit képes vagyok havonta 7x megnézni, és semmit nem veszít a varázsából. A hangulat egyszerűen felülmúlhatatlan, megismételhetetlen. A történet maga pedig egy igazi Grimm mese (aki tudja mi a vége az még jobban érti, hogy miért). És ha már vége. Bár olvastam a rendező interjúját, melyben elárulja, hogy A végén Driver túléli, és mint a Grimm mesék hősei, újabb kalandok után néz. Az én értelmezésem szerint, Driver a "végső csatában a gonosszal" meghal. Nem pont egyből utána,de tudja, hogy itt a vége, és tudja, hogy elfog vérezni. És végül így, élete utolsó óráiban azt teszi aminek mindig is élt, amit mindig is szeretett: Vezet. Egyszóval Gyönyörű film. Nem nagyon szoktam új filmeket nézni, de ezt tényleg vétek kihagyni, mert ez a film biztosan nem fog hidegen hagyni. Lehet utálod majd, lehet imádod majd, de biztos, hogy nem lesz "semmilyen".

Összes komment...