kajaktej

Tapasztalat: 1013 film
Kompetencia: 5 film
Súly: 1138
Regisztráció: 2015. október 27. (4 év, 1 hónap)
Kedvencnek jelölték: 2 user

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1988
Lakhely: Budapest

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Chernobyl
Csernobil
5 2019-12-15 4,8
(368)
The Hudsucker Proxy
A nagy ugrás
4 2019-12-12 3,8
(298)
Secondhand Lions
Leharcolt oroszlánok
3 2019-12-12 3,8
(170)
The Front
A jónevű senki (A stróman)
3 2019-12-12 4,1
(64)
Amores perros
Korcs szerelmek
5 2019-12-12 4,3
(589)
A papucshős
 
5 2019-12-09 4,0
(49)
Smultronstället
A nap vége
5 2019-12-09 4,6
(330)
Black Swan
Fekete hattyú
4 2019-12-08 4,2
(1347)
What We Do in the Shadows
Hétköznapi vámpírok
4 2019-12-03 3,9
(446)
The Pervert's Guide to Cinema
 
4 2019-12-03 4,0
(22)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2019-12-15 02:15:50 [Tévésorozatok] kajaktej #3735

Én is féltem tőle, mert a színvonal az utolsó előtti évadban számomra nem volt az igazi, szerintem már túl sokat járatták a Pied Pipert a startup-hullámvasúton ahhoz, hogy komolyan vehetőek legyenek azok a válságok, amiken keresztülmentek - az ember egy idő után megunja, hogy mindig jön valami trükk, amivel kimenthetik magukat. Az utolsó évadban is vannak ilyen deus ex machinák, de nem ez a fő bajom vele, hanem, hogy sok kimondottan gyenge mellékszál van, a poénok nem ülnek, az évad eseményei össze vannak csapva (a Pied Piper csak úgy megveszi a Hoolit egy rész leforgása alatt?), egy új, de a sorozat egyben leggyengébb karakterét pedig csak azért szerepeltették, hogy a végén hozzáférést adjon a srácoknak egy szerverhez. Az utolsó résznél éreztem azt, hogy az írók is odatették magukat, az valóban jól meg volt írva, csinálva. Tetszett, hogy formabontó a stílusa, bár azért Erlich visszajöhetett volna egy jelenet erejéig

előzmény: Dió (#3732)

Nekem pont ez volt a legjobb ebben a filmben. Bár nem szoktam nagyon utánaolvasni a filmeknek, azért erről tudtam, hogy a Sharon Tate-gyilkosságokról fog szólni, és hogy jobban képben legyek, még el is olvastam a gyilkosságokról szóló Wikipedia-cikket. A filmről meg tudtam, hogy jó hosszú, de úgy elrepült az idő, hogy nem érzékeltem, hogy a film végénél járunk, így amikor kiírták, hogy vége, csak néztem ki a fejemből, hogy tényleg ennyi volt? Szóval engem teljesen meghökkentett, mert tényleg átverés, de örülök, hogy így bedőltem neki, mert így nekem jobban átjött az üzenet. Biztos, hogy arra vagyunk kárhoztatva, hogy újból és újból rekonstruáljuk a múlt traumáit? (már ha az ember filmet akar forgatni egy megtörtént tragédia alapján) Vagy pedig a művészetnek megvan a hatalma, hogy újraírja az eseményeket? Bemutatni, hogy mi is lehetett volna. Amúgy meg valahol szerintem a közönségnek is görbe tükröt mutatott ezzel. Biztos vagyok benne, hogy a legtöbben olyan elvárásokkal ültek be a moziba, hogy lássák, hogy Tarantino milyen brutalitással vagy éppen fekete humorral ábrázolja majd a film végén a mészárlást. Persze a várt végkifejlet elmarad, a közönségnek pedig hiányérzete támad. Van azért abban valami szomorú, ha a közönség egy terhes nő meggyilkolásának a rekonstrukcióját szeretné végignézni.

előzmény: Dió (#157)

2019-11-13 01:19:11 Taxi Driver (1976) / Taxisofőr kajaktej (5) #115

Ez a komment megelőzte a korát :o)

előzmény: morcosmedve (#102)

2019-09-01 11:49:32 Suna no onna (1964) / A homok asszonya kajaktej (5) #21

Na megnéztem a végét még egyszer, mert elbizonytalanodtam. Nem figyeltem volna? :)

Úgy ér véget a film, hogy megpróbálhatna elszökni, mert ezúttal ott a létre az orra előtt, de nem megy, azt is csak képzeli, hogy a tengerparton sétál. Aztán odamegy a vödörhöz, és a szinkronos verzióban ezt mondja:

"Most már nincs miért sietnem. Kezemben a retúrjegy. Úgy használom fel, ahogy akarom. Akkor és oda utazom, amikor és ahova tetszik. Ráadásul égek a vágytól, hogy beszámolhassak valakinek az én pompás vízgyűjtő berendezésemről. Bár erről a témáról a falu lakóinál hálásabb hallgatóságot máshol aligha remélhetek. Ha nem ma, hát holnap. De okvetlenül el kell mondanom nekik. És hogy mikor szököm meg, erről még bőven lesz időm gondolkozni."

Ehhez képest a felirat:

"Ráérek, nem kell sietni. Bár szívesen beszélnék valakivel a víztartályról. Jobb lenne ha szólnék a falusiaknak. Biztos, hogy végül elmondom valakinek. Ha nem ma, majd holnap."

Szerintem ez egy kulcsmondat: "Bár erről a témáról a falu lakóinál hálásabb hallgatóságot máshol aligha remélhetek."

Ugyan miért érdekli, hogy a falu primitív és barbár lakói mit gondolnak az ő találmányáról?

Szerintem az történt, hogy legbelül tudja ő is, hogy onnan nem tud megszökni, mert abból a lyukból még kijönni sem egyszerű, és bár egyszer sikerült neki, de a falusiak így is túlerőben vannak, ő pedig nem ismeri a terepet (korábbi szökése is emiatt nem sikerült, és szerintem épp emiatt akart kimenni sétálni a tengerpartra korábban, hogy szépen lassan felmérje a terepet - de ez sem jött össze). A vízhiány leküzdése nem oldja meg ezeket - ha nem a vízzel, akkor a kajával továbbra is tudják zsarolni a falusiak, szóval ez a víztartály nem megoldás.

De a főszereplő mégis úgy tesz, mintha megoldás lenne, mintha ezzel meglenne a kulcs a meneküléshez, és innentől már ő dönti el, hogy mikor megy és meddig marad. Szerintem egyszerűen csak feladta, hogy folyamatosan a szabadulásért küzdjön, csak ezt nem akarja beismerni magának. Amíg ott volt vele a nő, addig legalább nem volt egyedül, de így hogy tudja, hogy a nőt valószínűleg sosem látja viszont (tuti, hogy nem kórházba vitték...), feladja a próbálkozást, inkább fel sem mászik a létrán, mert tudja, hogy a homokdűnéken nem jutna túl élve. Nem akar újból kudarcot vallani a szökéssel, inkább elhiteti magával, hogy ő már teljesen szabad, azt csinál amit akar.

előzmény: csabaga (#20)

2019-08-30 20:05:13 Suna no onna (1964) / A homok asszonya kajaktej (5) #19

Szerintem nem a víz hiánya miatt nem tudott meglépni, hanem mert a falusiak túlerőben voltak, ráadásul a dűnéket sem ismerte. Volt egy jelenet, amikor megszökött, és menekülés közben majdnem elsüllyedt a futóhomokban, ezután úgy kiabált segítségért. Bár én a felirat rossz minősége miatt végül a szinkronos változatot néztem, abban a végén azt mondja a főszereplő, hogy valakinek el kell mesélnie a felfedezését, és a falusiaknál jobb hallgatóságot úgysem találna erre. De a felirat nálam sokszor elég mást mutatott a szinkronhoz képest, úgyhogy kételyeim vannak a különböző változatokat illetően. :D Jaj, ráadásul a szinkron nem fedte le az egész filmet, szóval elképzelhető, hogyha anno le is adták ezt a TV-ben, akkor kivágtak belőle bizonyos részeket, így az is lehet, hogy a menekülős rész is kimaradt valakinél, attól függően, melyik verziót látta.

előzmény: csabaga (#18)

2019-08-30 18:49:43 Suna no onna (1964) / A homok asszonya kajaktej (5) #17

"a gödör mélyén találta meg azt, amit a szerinte "szabad világban" hajszolt"

Na várj, szerinted megtalálta?

előzmény: mimóza (#16)

2019-08-30 00:58:37 Suna no onna (1964) / A homok asszonya kajaktej (5) #15

Egyrészről köszönöm, mert a dicsérő szavaid nyomán néztem meg ezt a filmet, másrészről viszont aki ez alapján a komment alapján nézi meg, azt lehet, hogy meglepetésként éri majd, hogy ez a "Csoda" valójában egy szörnyű rémálom, az "örökzöld üzenet" pedig legnagyobb optimizmussal nézve is olyasmi, hogy az életünk egy reménytelen lapátolás egy gödör mélyén :D

De persze értem én, hogy értetted, a filmnek tényleg ma is érvényes, súlyos mondanivalója van, ráadásul több mindent is bele lehet látni, én allegorikus szinten időnként még a saját életem szűrőjén át is néztem, de gondolom a szimbólumok egyszerűsége és a téma absztraktsága miatt talán nem csak én vagyok így ezzel.

A film végkicsengésével nem értek egyet, de gondolom nem is ezért van. Részemről ment egy ötös szavazat. :)

előzmény: mimóza (#12)

"És bizony vannak szülők, akik nem tudják, hogy egy gyereknek életet adni, az igen komoly felelősség (is)."

Sajnos minél nagyobb a nyomor meg a létbizonytalanság, annál nagyobb a születésszám...

előzmény: zéel (#4)

2019-06-21 19:32:03 Van egy határ (2017) kajaktej (4) #4

Spoiler

előzmény: dittike (#3)

2018-12-27 02:28:01 Bird Box (2018) / Madarak a dobozban kajaktej (4) #12

Az alapjául szolgáló könyvet már vagy 3 éve olvastam és már akkor láttam a neten, hogy tervezik filmre vinni. Kár volt eddig húzniuk az időt, mert így, hogy a Quiet Place hamarabb kijött, megelőzve ezt a filmet az "érzékszervi horror" újszerűségével, ezért most ezt a filmet hasonlítja mindenki a Quiet Place-hez, pedig ez a film egy sokkal kevésbé ellentmondásos történetet mutat be. Susanne Bier inkább a cselekmény drámai vonalát emeli ki, ami a végeredményt szerintem csak érdekesebbé teszi, de a Quiet Place után persze gondolom mindenki sok feszültségkeltést vár egy ilyen filmtől (ez esetben hiába, mert horror az itt nem sok van).
Elképzelésem sincs, hogy lehetett volna a "vak" jeleneteket nagyon eredeti módon megcsinálni, de ha sikerült volna, akkor most nem azon gondolkodnék, hogy mi hiányzott itt a félelemkeltésből, ami a regényben viszont megvolt. A filmet szerintem lehúzza még a vége, az túl optimista és már-már nyálas, kapkodós befejezés lett. A könyvben a menedék sem egy volt vakok intézete, hanem a menedék lakói önként vállalták a vakságot, hogy túléljék a katasztrófát. Egy kis különbség azért. :D
Szóval a könyv persze jobb, de azért ez a film sem rossz.

Összes komment...