kajaktej

Tapasztalat: 1181 film
Kompetencia: 6 film
Súly: 1331
Regisztráció: 2015. október 27. (8 év, 4 hónap)
Kedvencnek jelölték: 5 user

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1988
Lakhely: Budapest

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Dream Scenario
Álmaid hőse
4 2024-03-18 3,7
(97)
Million Dollar Baby
Millió dolláros bébi
5 2024-02-08 4,2
(1162)
The Fountainhead
A forrás
4 2024-02-04 3,7
(31)
Napoléon
Napóleon
4 2024-01-28 3,7
(91)
Welcome to the Dollhouse
Isten hozott a babaházban
4 2024-01-21 3,9
(89)
The Parent Trap
Apád-anyád ide jöjjön!
4 2024-01-20 3,0
(351)
Napoleon
Napóleon
1 2024-01-19 2,9
(173)
Jingle All the Way
Hull a pelyhes
4 2023-12-15 2,9
(473)
Frozen II
Jégvarázs II.
1 2023-12-05 3,0
(159)
Closer
Közelebb
3 2023-11-13 3,9
(755)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2024-01-28 00:18:37 Napoléon (2002) / Napóleon kajaktej (4) #7

Ez a sorozat milliószor jobban dolgozta fel Napóleon életét, mint az új film.

2024-01-28 00:08:58 Napoleon (2023) / Napóleon kajaktej (1) #29

Csomó dolog tévesen van ebben a filmben, nem csak a szubjektív dolgok, mint a színészi játék, de még a kifejezetten tényszerű dolgok is. Egyrészt teljesen félrevezető képet ad, ha Jozefin és Napóleon kapcsolatára húzzuk fel az ember teljes pályafutását. Ugyan tényleg írt leveleket Jozefinnek, némelyik még hasonlít is azokhoz, amik a filmben elhangzanak (online el lehet őket olvasni, itt). Némelyik viszont 100% történelemhamisítás: például az Elbából való visszatérését úgy mutatják be, mintha Jozefint akarná "visszaszerezni", akinek a haláláról persze nem értesítették. Na ez például kamu levél, a valóság ezzel szemben az, hogy Napóleon 1814. május 4-én érkezik meg Elba szigetére, Jozefin május 29-én hunyt el, nem torokgyíkban, hanem tüdőgyulladásban. A haláláról Napóleon értesült, tehát egyrészt nem emiatt ment vissza, másrészt levelet sem írhatott Jozefinnek (utolsó levele április 16-án kelt)... Persze azt is kihagyták, hogy ekkoriban beszélték azt is, hogy az angolok el akarják tenni láb alól Napóleont Elbán, vagy áthelyeztetni onnan Szent Ilona szigetére, tehát igazából nem sok vesztenivalója volt.

Azt is hibásan mutatja be a film, hogy egyáltalán miért alapított dinasztiát. Az ötlet a filmben Talleyrandtól jön, a történészek szerint is így volt, de a filmben az indoklás csak annyi, hogy "az európai dinasztiák csupán egy korzikai banditának tekintik", és ezért legyen inkább császár. A valóságban az volt mögötte, hogy akkor már Napóleon túl volt két merényleten (ami mögött az angolok álltak) és komolyan felmerült az, hogy mi lesz akkor, ha a következő sikerrel jár, ki lesz az utód, ha marad a konzulátus.

Egy másik történelemhamisítás: Éléonore Denuelle-t, Napóleon egyik szeretőjét sem az anyja mutatja be neki, "hogy végezzenek el egy kísérletet" a nemzőképesség tesztelésére. A lány Napóleon húgának, Caroline-nak volt a társalkodónője, ő mutatta be Napóleonnak, de nem úgy, hogy "ott fekszik meztelenül"....

Napóleon többi szeretőjéről szó sem esik, pedig ha már a Jozefinhoz fűződő kapcsolata a film fő témája, ez azért említés szintjén bekerülhetett volna.

A film bemutatja azt is, ahogy Napóleon megfenyegeti az angol követet azzal, hogy megszállja Britanniát. Minden érmének két oldala van... Azt már kihagyták, hogy a britek megölették I. Pál orosz cárt, aki Napóleon szövetségese volt, hogy a fiatal Sándor kerüljön a trónra, ahogy a Napóleon elleni merényletek is kimaradtak, illetve az, hogy az egyetlen angolok és franciák közti egyezségnek, az amiens-i békének is hivatalosan az angolok vetettek véget egy hadüzenettel.

Az is érdekes, hogy Dumas generálist egy teljesen fekete bőrű színész játszotta (persze a színész meg se szólal, mert nem kapott egy sort se, csak "dísznek" van), míg Dumas tábornok a valóságban mulatt volt, fekete anyától és fehér apától származott és amúgy ő volt Alexandre Dumas író apja.

A piramisok ágyúzása meg no comment...

A legsúlyosabb tévedés mégis az austerlitzi csata bemutatása. Napóleon egy székben ücsörög egy domboldalon (!) felállított búvóhelyen, miközben azt mondja: "let them think they have the higher ground". Előtte egy befagyott tó terül el, meg egy "csalitábor", amit az ellenség odacsalogatására állítottak fel. Az ellenség meg mit csinál a filmben? Elkezdenek rohamozni a befagyott tó jegén. És csak akkor jönnek rá, hogy az egy tó jege, amikor az egyik katonájuk elesik és félrekotorja a kezével a havat. :D
De itt még nincs vége. Napóleon parancsot ad, hogy vegyék le a ponyvákat az ágyúkról. Fontos, hogy az ágyúkon ponyvák voltak addig, hiszen Ridley Scott így akarta bemutatni Napóleon katonai zsenijét. Hát ez inkább az orosz és osztrák hadsereg teljes hülyének nézése. Úristen, ágyú! :D Ki gondolta volna?

A valóságban ebben a csatában nem a tó szétágyúzása volt a lényeg. Az csak a csata végén történt, amikor az orosz csapatok hirtelen nem tudtak hova menekülni, csak a tó jegén át, mivel be voltak kerítve. De attól még tudták, hogy az jég, és hogy kilőhetik alóluk, de nem volt sokkal jobb választásuk... Illetve pont, hogy az volt a francia taktika kulcsa Austerlitznél, hogy átengedték a magaslatokat az ellenségnek. Tehát pont az ellenkezője, mint amit a filmben látunk.

Persze lehetne még sorolni, hogy mik maradtak ki, a spanyol hadjárat például, legalább említés szintjén valami dialógusba bele lehetett volna préselni, de a film legnagyobb hibája mégsem tárgyi tévedés, hanem az, hogy Napóleont egy befordult, karizma nélküli figuraként ábrázolja, aki mindenféle vezetői képesség hiányában van.

Joaquin Phoenix sajnos egy kicsit úgy játssza Napóleont, mint Jokert...

Nem tudom, hogy ez a film egy angol propaganda akart-e lenni (ha igen, akkor 200 évet késtek vele), vagy csak az írót/rendezőt nem érdekelte a végeredmény, hogy egy ilyen tiszteletlen és koncepciótlan film szülessen...

Elhagyott dolgok: egy Helena, két hidrogénbomba :)

előzmény: mimóza (#5)

2023-10-22 15:36:36 [Általános fórum] kajaktej #10091

Isten éltesse :D

2023-10-19 20:06:37 The Society (2019) / A Társadalom kajaktej (3) #4

Nem azért mondtam, hogy egy véresebb forgatókönyv jobb lett volna, mert szeretném az öncélú erőszakot, de itt hitelesebbnek éreztem volna... A covid első napjaira visszagondolva, amikor azért bőven volt törvényes rend, emlékszem hogy vitték haza az emberek a boltokból a WC-papírt, tésztát, lisztet, cukrot, húsokat, zöldséget, hogy üresek voltak a polcok... Igaz, ez a sorozat 2019-ben készült :)

Az ő városkájukban nincs rendőrség, ráadásul minden második ház üres. Szerintem a valóságban tuti feltörték volna a házakat, és összelopkodtak volna mindent a szomszédból... A boltot őrző egy szem srác nem tudta volna megakadályozni, hogy be ne törjenek a boltba. Valaki eltereli a figyelmét, egy másik addig bedobja az ablakot...

Ez nem a Legyek ura, nem egy szigeten vannak, a szűkös közös erőforrás itt a kaja. Ehhez képest nincs kiélezett küzdelem érte, Allie és Cassandra szerintem túl békésen szerzik és tartják meg a hatalmukat. Ezt egyedül azzal tudnám magyarázni, hogy mindenki abban bízik, hogy hazamehetnek, így nem érdekli nagyon őket, ki a főnök, és a többség abban bízik, hogy úgyse fognak elfogyni a készletek. Csak akkor meg a hőbörgés az aránytalan (pl. az a hálaadási előadás?), mert ha minden mindegy, akkor nem mindegy az is, hogy ki nyer a választáson...? Persze lehet, hogy az évad végére átértékelődik a többségnek a vezetőségről alkotott képe, de mivel a többség arctalan tömeg, nehéz megmondani, hogy ez volt-e az írók mondanivalója.

A fegyverek beszolgáltatásáról: az egyik lány, ha jól emlékszem mondja is, hogy ő aztán oda nem adja a fegyverét, és ha ez nem tetszik, akkor vegyék el tőle... Nem teszik... Amúgy még a saját lakásomban is el tudnék rejteni olyan dolgokat, amiket egy rendőri házkutatási tapasztalattal rendelkező srác ne tudna megtalálni, nem hogy egy olyan városban, ahol minden második ház üres. Bedobják a szomszéd házába és kész.

A sorozat szerintem nem mutatja be azt, hogy az emberek egy ilyen helyzetben úgy általában önzőek és kifordulnak magukból.

Az itt bemutatott társadalom fegyelmezett és bár nem tökéletes, de jól működik.
A rendszer bomlasztói pedig vagy irigy, frusztrált geekek, vagy szadista, kutyagyilkos pszichopaták. A legyek urában is van hasonló karakter, de ott valahogy mégis jobban ki van fejtve, hogy mivel nyeri meg a többieket magának.

előzmény: Dió (#3)

2023-10-17 21:53:37 The Society (2019) / A Társadalom kajaktej (3) #2

Az ajánlód miatt kezdtem el nézni, de valahogy nálam nem érte el a kívánt hatást... Számomra hiteltelen volt, pl. az olyan dolgok miatt is, hogy miért csak majd' egy év múlva, amikor már beköszönt a tél, kezdenek el azon aggódni, hogy honnan lesz majd kaja? Hát hány szupermarket volt abban a városban? Vagy amiatt, hogy a vezetőknek eszükbe se jutott kijelölni az önjelölt Gordie-n meg a másik önjelölt lányon kívül több embert, akiknek csak az lett volna a dolguk, hogy elmerüljenek az orvostanhallgatóknak szóló anyagok tanulmányozásában, hogy legalább vészhelyzetben tudjanak segíteni? A villanypóznák, vízvezetékek követése pedig olyasmi, amit legalább megemlíthettek volna.

Számomra nagyon iskolás a sorozat kérdésfeltevése és nem azért, mert fiatalok a szereplők. Nagyon hatékonyan működő minitársadalmat építettek fel, mert egy évadon belül egy gyilkosságon meg egy majdnem tragikus véget érő mérgezésen kívül semmi nem történik. A gyilkosság persze sokkoló, de nem lett belőle rendszerszintű probléma, úgyhogy azt bár értem, hogy Allie-t a sorozat végére egy autokratikus vezetőként akarják ábrázolni, de nekem ez egyszerűen nem hiteles...

A "gárda" szerepe is túl van tolva... Ha mindenkinek lehet fegyvere, akkor mit ér pár megtermett focista, ha a többiek úgy döntenek, hogy ellenük fordulnak? Nem úgy tűnt, hogy azért működne ez a társadalom, mert a "gárda" (4 emberről van szó) mindenkire rákényszeríti az akaratát.

Az is bosszantó, hogy a szereplők sokszor logikátlanul viselkednek. Az utolsó részben Campbell elengedi Gordie-t, aki bemegy a kórházba és nagyokat hallgat a puccsról. Miért nem szól egy szót sem senkinek? Miért hallgatja végig Allie szép csendben Lexie monológját, és miért nem mond semmit a publikumnak azon kívül, hogy "ez nem igaz, hazugság"?

Illetve... vajon mit kell annyit menedzselgetni 60-80 olyan emberen, akik a takarításon kívül nagyon nem is csinálnak semmit, mert a menzán felváltva pár ember mindig megfőz mindenkire? Talán még el is hangzik a sorozatban, hogy azért is kell valami munkát adni nekik, mert így legalább elfoglalják magukat. Ehhez képest Allie kb úgy strategizál füstös szobákban titkos szövetségeseivel és a "gárdájával" mintha egy sokmilliós országot vezetne, közben meg csak Perőcsény polgármestere.

Egy sokkal kegyetlenebb, véresebb sorozat hihetőbb tudott volna maradni szerintem.

előzmény: Dió (#1)

2023-10-02 12:45:07 [Általános fórum] kajaktej #10061

A gamification résszel én se értek egyet. :D Meg a technológia-szkepticizmusodat is teljesen megértem.

Szerintem a Redditet kifejezetten toxikus hellyé teszi a gamification, nem véletlen, hogy egyre több subreddit kapcsolja ki azt, hogy látszik hány upvote van egy poszton. De talán az Instagram is kikapcsolta már a lájkok számát (nem tudom, mert azt nem használom). Persze a kapitalista berendezkedésnek a folytonos növekedés kell, szerintem pontosan érti pl. a Reddit mögött álló venture capital a problémát, csak nem érdekli, mert kellenek a számok, hogy nőjön a reklámbevétel. Örülök is, hogy a KT nem ilyen és hogy non-profit.

De az app meg a push noti önmagában még nem lenne rossz szerintem, attól még, hogy sokan exploitolják és orrba-szájba tolják, lehetne ezt visszafogottabban is csinálni, lényeg, hogy a cél inkább a "ne felejtsd el teljesen a KT-t" legyen, ne a "szétspammelünk ha akarod ha nem".

Pl. az én telefonomon majdnem minden push noti le van tiltva, de ha lenne egy KT app, és az itt beállított "kedvenc" felhasználók válaszkommentjeire jönne egy értesítés, akkor annak lehet, hogy örülnék. Nem hiszem, hogy mimóza egy válaszkommentjétől ne tudnék elaludni :)

De akár ezt is le lehet csökkenteni, hogy mondjuk napi vagy heti 1 push noti jön, amiben jelzi az app, hogy azon a héten X.Y. felhasználó 4 kommentemre reagált.

Azért ez még bőven élhető, minimális "nudging".

Vagy pl. figyelni, hogy ha az illető 2x kapott notificationt, de mégsem lépett be, akkor abbahagyni a "zaklatását", esetleg a következő bejelentkezéskor felajánlani neki, hogy kikapcsolja.

előzmény: cucu (#10059)

2023-10-02 12:23:26 [Általános fórum] kajaktej #10058

"Mondjuk az kérdés, hogy csak a filmes kommentek számítanak? Ez a beszélgetés itt nem érdekes?"

Szerintem minden "számít", mert itt úgy általában a közösségről van szó, meg az oldalról, még akkor is, ha a filmekhez kevesebb komment érkezik. Mondjuk az "In memoriamot" talán kivenném, mert talán nem a gyászjelentésekkel érdemes mérni, hogy mennyire él egy közösség. Én oda nem is kommentelek, mert annyira lehangoló.

előzmény: cucu (#10055)

2023-10-02 12:19:59 [Általános fórum] kajaktej #10057

"Hanem hogy ennek nincs egy fix aránya"

De azt lehet tudni, hogy az egy évben regisztrált felhasználókból milyen arányban lett gyakori kommentelő?

előzmény: cucu (#10054)

2023-10-02 12:11:36 [Általános fórum] kajaktej #10056

Nem tudom, hogy a Redditet mennyire szoktad nézegetni, de az upvote/downvote/award gamification rendszerük egyszerre ösztönzi az egysoros vicceskedő, szarkasztikus odamondogatásokat, kötekedéseket, és a részletes, akár több oldalas elemzéseket, és ezek váltakozása elég hosszú, de sokszor feszült eszmecseréket eredményez. Plusz az alkalmazásuk egyből küld értesítéseket, ha valaki válaszol, ha kaptál awardot, 5 upvote-ot, 10 upvote-ot, 100-at, stb. A komment folyamokat kinyithatod, becsukhatod, mint a Disqus felületén, ettől áttekinthetőek maradnak az egyes vita szálak, ezek mind ösztönöznek arra, hogy visszamenj, és válaszolj, ha jön valamire reakció.

A Redditre, imdb-re meg a többi filmes oldalra is lehet név nélkül regisztrálni, szóval az szerintem még nem garantálja az öröklétet, mert a Facebooktól elidegenedett filmszerető fiatalokat nem biztos, hogy ez az oldal fogja felszívni.

Azzal egyetértek, hogy az elmúlt évek a túlzó vizuális tartalomfogyasztásról szóltak, de attól szerintem még nem válna a KT-ből TikTok, ha mondjuk egy film adatlapjára kikerülne a film plakátja, vagy hogyha a főoldalon első helyen lenne a napi film, bélyegképpel együtt, ha épp nem vagy belépve.

Nem ismerem a Letterboxd oldalt, de megnyitom a főoldalt, és képeket látok az új filmekről, azzal "csalogatnak" oda hogy regisztráljak. Egy ember átlagos "attention span"-je 8 másodperc, ha netes keresésben van valaki, akkor szerintem 4 másodpercet se fog eltölteni az oldalon, mielőtt eldöntené, hogy érdekes-e az oldal és tovább olvas. Sajnos szerintem az internetre az jellemző manapság, hogy a "vizualitás megfog, a tartalom megtart".

A KT tartalma jó, csak olyan mintha egy könyvet adnál valakinek a kezébe. Csak akkor fogja kinyitni, ha a borítója szép (sajnos).

előzmény: ChrisAdam (#10050)

Összes komment...