The man who laughs

Miről/Kiről Oldal Írás Mikor
Wounds
Sebek
www.filmtekercs.hu A(z alig) nézhető piszok
Babak Anvari 2016-os első, nagyjátékfilmes rendezése, az Under the Shadow egy nagyon precízen felépített, velőtrázóan nyomasztó és brutálisan félelmetes alkotás, amely egyaránt működik horrorként, drámaként és háborús traumafilmként is. Sajnos azonban a Netflixen most debütált filmjébe, a Sebekbe (Wounds) már nem sikerült átmentenie ezeket az erényeket.
2019-11-03
Light from Light
Fényből fénybe
www.filmtekercs.hu Paraunalmas jelenségek
A Fényből fénybe című, szellemjárta művészfilm brutális és kijózanító erővel emlékeztet minket arra, hogy a filmfesztiválokon nem pusztán jó filmek vannak, hanem olykor nagyon rosszak is.
2019-11-03
Friday the 13th: A New Beginning
Péntek 13. - V. rész: Az újrakezdés
trashneveles.blog.hu Na ezért nincsen Péntek 13. Jason nélkül!
A show nem állhat meg! Így alig 11 hónappal az Utolsó fejezet után (soha nem telt el ilyen kevés idő két Péntek 13. film között) meg is érkezett Az újrakezdés, ami pont annyira bizonyult hűnek a címéhez, mint elődje. Azaz semmit sem kezdett el, de azt legalább iszonyú röhejesen tette.
2019-11-03
Friday the 13th Part VI: Jason Lives
Péntek 13. - VI. rész: Jason él
trashneveles.blog.hu Jason visszatért: viccesebb, keményebb és menőbb, mint valaha!
Jason él! Ez pedig remek hír. Hiszen a hatodik rész nem csak a béna elődjéhez képest felüdülés, de egyben a(z eddigi) széria messze legjobb és legszórakoztatóbb része.
2019-11-03
Deep Rising
Kísértethajó
trashneveles.blog.hu A hajó neve: csápos halál
Még a dalos kedvű Treat Williams torka is elakad, amikor a világ legdrágább és legnagyobb luxus óceánjáróját egyszerre támadja meg egy marék kapzsi zsoldos és egy minden csáppal megkent, indokolatlanul nagyméretű lábasfejű. „Na, most mi jön?” – kérdezi hősünk, a válaszom pedig, hogy egy meglepően szórakoztató, a szó legnemesebb értelmében vett B-film.
2019-11-03
Dark Night of the Scarecrow
A madárijesztő
trashneveles.blog.hu A társadalmilag érzékeny gyilkos madárijesztő
Egy bő harmincéves, gyilkos madárijesztős TV film. Teljesen megértem, hogy ez a leírás elsőre nem túlzottan csigázza fel a mai nézőket. Pedig az itthon szimplán A madárijesztő címen megjelent Dark Night of the Scarecrow sokkal érdekesebb alkotás, mint amilyennek első blikkre tűnhet. Valószínűleg minden idők legjobb gyilkos madárijesztős filmje. Egy feszült "poszt-horror", három évtizeddel az előttről, hogy megszületett volna ez a fogalom.
2019-11-03
Crawl
Préda
roboraptor.24.hu Túl a mozin és a Netflixen: ezek 2019 eldugott horror-gyöngyszemei
2019 ilyen független horror gyöngyszemei közül mazsoláztunk. Ez nem egy „az év legjobb horrorfilmjei” lista (noha azért lennének átfedések), hanem pusztán egy válogatás az idei esztendő kiemelten érdekes horrorjai közül, amelyek a plázahorrorok és a kritikuskedvenc sztáralkotók filmjeinek árnyékában nem kapták meg az őket megillető figyelmet.
2019-11-03
Beats
Lüktetés
Dübörög a lábunktól a föld, a királyságot ritmus rázza föl
Ha a családod nem ért meg, ha a társadalom szürke kispolgárt nevelne belőled, akkor csak a barátaidra számíthatsz, és a zenére, ami felszabadít. Íme, az idei CineFest legkellemesebb meglepetése, a rave generációs Tökéletlen idők, azaz a Lüktetés.
2019-11-03
Await Further Instructions
 
roboraptor.24.hu Még a Black Mirrorban sem volt ilyen sötét a karácsony
Karácsony. Az év legszebb időszaka. A mennyei fényekben pompázó karácsonyfa alatt pár meghitt órára végre újra egyesül a család. Remélhetőleg az ünnepi asztal fölött sikerül a kínos témákat is elkerülni („Mikor lesz már unoka?” „Miért nem hívsz többször?” „Mi az, hogy AZOKRA szavaztál”?). Mindenki degeszre tömi magát, örül a harmincnegyedik zokni és nyakkendő ajándéknak, majd egy kis társasjáték, esetleg félkómás Reszkessetek betörők bámulás után mindenki nyugovóra tér, hogy másnap a könnyes búcsút követően hazamenjen. Ezt az ünnepet is túléltük. Na, de mi van, ha az éjszaka valami hermetikusan lezárja a házat? Ha egy ismeretlen erő elvágja a családot a külvilágtól? És ha ennyi nem lenne elég, akkor tetézzük azzal, hogy mi van, ha ez az egész épp egy olyan családdal történik, amelynek tagjai egy normális karácsonyt sem képesek úgy eltölteni, hogy ne essenek egymás torkának? Ezzel a szituációval veszi kezdetét az idei év nyugtalanító sci-fi/horror-meglepetése, az Await Further Instructions.
2019-01-11
Aquaman
 
roboraptor.24.hu Conan, a tengeri Flash Gordon bájosan giccses kalandjai
A Warnernek most sem sikerült az a bravúr, hogy egy legitim, elejétől a végéig, a szó minden értelmébe véve jó filmet készítsen egy DC hős köré. Helyette viszont kaptunk egy bájosan ízléstelen mélytengeri vurstlit. Rikítóan színes, butácska, megmosolyogtatóan melodramatikus, de lendületes bűnős élvezet.
2018-12-18
Suspiria
Sóhajok
roboraptor.24.hu Végre egy remake, amire nem csak sóhajtunk egyet
A Suspiria remake ugyan messze nem hibátlan mű, ám végre egy olyan (horror)remake, amelynek van létjogosultsága, hisz Guadagnino épp azt teszi, amit minden újrafeldolgozó alkotónak kéne: újra értelmezi és más megvilágításba helyezi az eredetit. Ezzel pedig elkészítette az év egyik legkülönlegesebb horror(filmjét).
2018-11-29
Siberia
Gyémánthajsza
www.filmtekercs.hu Szenzációs áttörés az insomnia gyógyításában!
Keanu Reeves újabban aneszteziológusnak csapott fel. Másként legalábbis értelmezhetetlen, hogy legújabb filmje: az altatóan unalmas - és már címében hazug - Gyémánthajsza mi céllal készült el.
2018-11-23
Halloween
 
roboraptor.24.hu Laurie Strode nagymamaként keményebb, mint valaha
1978. Október 31. A Gonosz megérkezik Haddonfieldbe, és ezzel nem csak a kisváros lakóinak az életét változatja meg örökre, hanem a horrorfilmek történetét is. Negyven év telt el a rémület éjszakája óta. A halál fakó arcú ügynöke most újra visszatért kedvenc vadászmezejére, ám ezúttal már várták. Felejts el mindent, amit a Halloween-filmekről tudsz! Négy évtized kellett, de végre meg érkezett a (szinte) egyetlen, méltó folytatás, mely történelmet ugyan már nem ír, ám a kifordított, kopottas William Shatner-álarcra sem hozz szégyent.
2018-11-16
The Night Comes for Us
 
roboraptor.24.hu Az éjszaka eljön, és cafatokra tépi a tested
The Night Comes for Us tökéletes szellemi örököse A rajtaütés filmeknek. Letaglózóan kegyetlen és kegyetlenül túlzó akcióorgia, a hús olyan mértékű dekonstrukciója, amelyet látva a legdurvább horror filmek is kénytelennek szégyenlősen odébb pislantani.
2018-11-13
The Meg
Meg - Az őscápa
24.hu Nagyra nőtt B film a Happy Meal menü mellé
Steve Alten nagyon hiányolhatta a cápákat a Jurassic Parkból, így Michael Crichton és Steven Spielberg hibáját orvosolandó megírta főművét a Meg, ​a jurassic cápát. Ám míg Crichton Őslényparkja – amellett hogy komolyan vehető horror – egy csomó izgalmas morálfilozófia kérdést is felvett, addig Alton főművének lényege kimerül annyiban, hogy a Megalodon annyira hatalmas, hogy megeszi a T-Rex-et reggelire. Noha a Jon Turteltaub által rendezett filmadaptációból kimaradt az utóbbi jelenet, ám ettől a Meg pont olyan komolyan vehetetlen az IMAX vásznon, mint amilyen a papíron. Persze nem is vártunk mást.
2018-11-06
Sharktopus
 
roboraptor.24.hu A 10 legabszurdabb cápafilmes koncepció
Összeszedtük a legabszurdabb és legelképesztőbb Cápa-elfajzásokat. Fontos, hogy toplistánkon a helyezéseket a nem a filmek minősége, hanem a koncepciójuk elborultsága határozta meg. Eleve, ha őrült Cápa-koppintásokról van szó, a legjobb a Háborgó mélység lenne, de abban csak intelligens cápák vannak, az pedig kevés ehhez a mezőnyhöz. Ahogyan a bosszúszomjas cápa, az atomcápa, a robotcápa és a női börtönt elárasztó őscápák is csak a futottak még kategóriába fértek bele.
2018-11-06
Predator 2
Ragadozó Los Angelesben
www.filmtekercs.hu Az ördög ügyvédje: Méltó folytatás a Ragadozó 2.?
A Ragadozó olyan, mint maga Arnold Schwarzenegger: monumentális, ikonikus, megkerülhetetlen mementója és korlenyomata a ’80-as éveknek. Noha bemutatója idején a kritikusok korántsem voltak érte oda annyira, azóta évtizedének széles körben kedvelt kultfilmjévé nőtte ki magát. 1990-ben az osztrák tölgy nélkül folytatódott a csillagközi hobbivadász sagája. Az eredmény pedig… nos, az első ránézésre merőben más lett, mint az előzménye. Na de tényleg annyira más? És ha más, akkor már egyértelműen rossz is?
2018-11-06
Pengabdi Setan
Satan's Slaves
roboraptor.24.hu Erdei rémálmok, ördögi paktumok és sátáni szekták riogatnak 2018 eldugott horror-gyöngyszemeiben
2018-ban nagyon jó dolog horrorrajongónak lenni. Szinte egymást érik a kegyetlenül brutális (Apostle), a meghökkentően formabontó (Örökség) vagy éppen az eszeveszettül elborult (Mandy) horrorfilmek. Sőt, manapság a kínálat már olyan terjedelmes, hogy egyes művek érdemtelenül is a radar alatt maradhatnak. Főleg itthon, ahol a nem amerikai alkotások rendre elkerülik a mozikat, egy-egy eldugott Netflix-gyöngyszem, vagy fesztivál kedvenc pedig aligha veheti fel a versenyt Az apáca jelegű blockbusterek hájpjával. Éppen ezért most összeszedtünk három sajnálatosan mellőzött idei horrorremeket, hogy nektek is kellően rémisztően teljen a halloween éjszaka.
2018-11-06
Mission: Impossible - Fallout
Mission: Impossible: Utóhatás
roboraptor.24.hu Tom Cruise eszelős, az Utóhatás meg a világ legjobb filmje
Lerágtad a körmödet a CIA-központba való betörésen? Eldobtad az agyadat John Woo motoros balletjétől? Rettegtél Philip Seymour Hoffman főgonoszától? A mai napig nem hitted el, hogy Tom Cruise megmászta a Burj Khalifát csak azért, hogy négy évvel később olyan természetességgel lógjon egy felszálló repülő oldalán, mint aki csak tejért ugrott le? Nos, ez mind semmi ahhoz a brutálisan elképesztő akcióorgiához képest, ami a Mission: Impossible – Utóhatás.
2018-11-06
Event Horizon
Halálhajó
trashneveles.blog.hu Limonádé Lovecraft a mélyűrben
A Halálhajó egyike a kevés űr-horrornak, tele van általam kedvelt színészekkel (Sam Neil, Jason Isaacs, Laurence Fishburne, Sean Pertwee), a sztorinak igen erős H.P. Lovecraft érzete van, a díszletei pedig olyanok, mintha Clive Barker legszörnyűbb rémálmainak a tervezői dolgozott volna rajtuk. Papíron tehát minden adott lenne ahhoz, hogy a Halálhajó az egyik kedvenc filmem legyen. Szóval jogosan teszem fel magamnak a kérdést: mi az istenért nem néztem meg korábban?
2018-11-06
Den skyldige
A bűnös
roboraptor.24.hu A Bűnös Lajka Keresése a Csuklyások videótékájában – Ezt láttuk a CineFesten
Szeptember 14. és 23.-a között immár 15. alkalommal kerül megrendezésre az ország legnagyobb és legjobb filmfesztiválja a Jameson CineFest. Meggyőződésünkre, miszerint minden magát valamire adó filmrajongónak legalább egyszer el kell látogatnia a miskolci filmszemlére, most sem sikerült rácáfolni. A CineFest még mindig a hazai filmes élet legpazarabb rendezvénye. A filmeken túl számtalan szakmai program, előadás és valódi fesztiválhangulat (street foodos, sörfőzdés kitelepülésekkel, esti bulikkal és utcazene fesztivállal) várja az ideérkezőket.
2018-11-06
Beta Test
 
trashneveles.blog.hu Ready Player One házilag
A sors iróniája, hogy ha a film forgatásának nehézségeiről szóló, erősen önéletrajzi ihletésű, dokumentumfilmbe hajló „meta-dráma” a Legmélyebb pont nem készül el, akkor a Béta teszt valószínűleg sosem kerül be a Jameson Cinefest programjába. Tekintve, hogy a magyar származású Nicholas Gyenei 2016-os filmje egy szuper alacsony költségvetésű, a B kategóriát alulról is alig megközelítő akciófilm, nem is véletlen, hogy eddig elkerülte az A kategóriás fesztiválokat. Ugyan itt-ott meglepően érdekes és egyedi, de alapvetően egy olyan trashbe hajló alkotás, amely sokkal otthonosabban érezné magát egy agyonmásolt VHS kazettán, mint sem egy Sundance és Cannes-i sikerfilmeket felvonultató filmfesztiválon. Csak éppen a Béta tesztet nem a videotékák polcaira, hanem a független filmes presztizs fesztiválokra szánták.
2018-11-06
Solo: A Star Wars Story
Solo: Egy Star Wars-történet
Kritikus Tömeg A Solo az első olyan Csillagok Háborúja film, amiben említés szintjén sem kerül elő az Erő, a Jedik és a Sithek. Sőt még egy nyamvadt fénykard sem villan meg. Sokak szerint pedig ezek nélkül nincs értelme Star Wars filmet készíteni, hiszen épp ezek azok a jellegzetességek, amelyek kiemelik vetélytársai közül George Lucas űreposzát. Noha én szerintem ennél több is lehet a Star Wars mítoszban, de való igaz, hogy ha ezektől megfosztjuk bármelyik Star Wars filmet, akkor marad egy szimpla (űr)kaland ... 2018-06-11
Deadpool 2
Deadpool 2.
roboraptor.24.hu El lehet-e sütni ugyanazt a poént kétszer?
Csak úgy, mint amikor a kilencvenes években megkapta az első önálló képregény sorozatát, a Deadpool 2016-os, első filmes eljövetele egy sokak számára üdítő és időszerű attitűdöt képviselt. Épp akkor sikerült véres viccet csinálnia a szuperhős műfajból, amikor már a geekek nagy részének is kezdett kissé fárasztóvá válni, hogy a pizsamás igazságtevők nem csak uralják a mozivásznakat, de a történeteik is egyre sematikusabbak. Most, hogy itt a folytatás, felmerül a kérdés: van-e/lehet-e a karakterben (és a köré épülő) filmben több mint néhány erőszakos, infantilis vagy éppen a negyedik falat ledöntő, önironikus geg? Avagy másodjára is ül-e ugyanaz a vicc?
2018-06-11
Rampage
Rampage - Tombolás
roboraptor.24.hu Az albínó gorilla és a varacskos-sárkánykrokodil még Godzillánál is menőbb
Tombolás! A genetikai kísérlet csúfosan félresikerül! Tombolás! Borzalmas fenevadak támadják meg a várost! Tombolás! Csak egy ember állíthatja meg a pusztítást! Tombolás! Szenzációs látványeffektek! Tombolás! Lélegzetállító akció, könnyfakasztó dráma, rekeszizom szaggató humor! Tombolás! Hát persze, hogy a Tombolás is a VICO filmje. A VICO filmje az ön kedvenc filmje!
2018-04-24
Annihilation
Expedíció
roboraptor.24.hu Ez a nő a végére már azt sem tudja, hogy fű-e vagy lény
Mi a közös az Expedícióban, az anyám!-ban, a Kiéhezettekben, és az Érkezésben? Miért utálta ezt a filmet a közönség, miért van, és miért nincs igazuk? Szereplőihez hasonlóan maga a film is elvesztette az identitását? Számtalan kérdés, és ezek csak a legtriviálisabbak azok közül, amiket Alex Garland filmje felvetett bennünk. Így legújabb podcastünkben egyesült erővel próbáltunk magyarázatot találni az év legmegmagyarázhatatlanabb filmjére.
2018-04-01
xXx: Return of Xander Cage
xXx: Újra akcióban
trashneveles.blog.hu Így kell túltolni a lazaságot
Miután The Rock nagyjából gerinctelen puhapöcsnek nevezte Vin Dieselt, az asszonyverőt újra divatba hozó hajmodellt elhatározta, be fogja bizonyítani az ellenkezőjét. Így fogta magát és leforgatta a folytatást, amit senki sem kért. Íme, az xXx: Újra akcióban, vagy ismertebb címén „a film, amelyben Diesel görcsösen igyekszik bebizonyítani, hogy az a szarfaszú, aki mondja, és nem ő, mert ő férfiasabb, keményebb, tökösebb, érző lelkűbb, társadalmilag tudatosabb, szexibb és viccesebb, mint bárki más”.
2018-02-28
The Cloverfield Paradox
God Particle
roboraptor.24.hu Kicsi füstnek lángja sincsen
J.J. Abrams nevével fémjelzett brand eddig is a titokzatosságáról volt híres, ám a Netflix-szel közösen készített harmadik filmre úgy felpörgették a Mystery Boxot, mint még soha. Példa nélküli, hogy egy forgalmazó minden előzetes jelzés nélkül, pár órával az első videó anyag megjelenése után közzé tegye a teljes filmet. A kérdés már csak az, hogy mi van, ha a The Cloverfield Paradoxon azért kapott zéró marketinget, mert nincs is benne semmi olyan, amit lehetne pozitívan reklámozni?
2018-02-28
Blackadder's Christmas Carol
A Fekete Vipera karácsonyi éneke
roboraptor.24.hu A 12 leggeekebb karácsonyi különkiadás
Végre itt a karácsony, a bejgli, a fenyőillat, a családi veszekedések és persze az egész napos semmittevés, és ágyból való rajzfilmnézés időszaka. Persze egy geek karácsonykor is geek marad, szóval, hogy ne kelljen huszadjára is megnéznetek a Grincset, vagy a Jóbarátok karácsonyi tatúját most összeszedtük nektek a lehető leggeekebb karácsonyi különkiadásokat, amelyek egyszerre szólnak a bennetek élő gyereknek, hoznak karácsonyi hangulatba és persze kielégítik a fantasyra/sci-fire/akcióra vágyó geek szíveteket. (
2018-01-31
Batman Returns
Batman visszatér
roboraptor.24.hu Antikarácsonyi vásár Gothamben – 25 éves a Batman visszatér
1989-ben minden megváltozott. Leomlott a berlini fal, megszületett a (mai értelemben vett/civil használatra szánt) internet, és persze, nem utolsó sorban a Denevérember is berepült a mozikba! Tim Burton első Batman filmjének sikerére még a kirobbanó is visszafogott jelző (ez volt az első film, ami egy hétvége alatt 100 millió dollárt keresett, miközben pusztán 35 millióba került, itthon, a rendszerváltás évében pedig aztán tényleg valóságos batmania uralkodott.) Szóval a producerek – a vadonatúj gyémántberakásos jacuzzijaikban – nyugodtan dőlhettek hátra, miközben Tim Burton – most már teljes kreatív kontroll birtokában – nekiállt a folytatásnak. Aztán a végeredményen úgy meglepődtek, hogy azon nyomban kiköpték az éppen csak kitöltött koktéljaikat. A Batman visszatér ugyanis úgy és akkor lett meglehetősen különc szuperhősfilm, amikor még rendes szuperhősfilmek sem voltak igazán. Műfaji revízió, a műfaj kialakulása előttről.
2018-01-31
Justice League of America
Az ötödik hős
roboraptor.24.hu Ezt a ligát még a DC is letagadja
Megesik, hogy az egyszeri szuperhős kedvelő belefut egy olyan filmbe, mint az 1997-es Justice League of America, amely után, nos, amely után kénytelen átértékelnie a világhoz való viszonyát. Jesszum pepi, hol is kezdjem!? Egyáltalán, hogyan is írhatnám le ezt a képernyőre okádott förtelmet?
2017-11-27
À l'intérieur
A betolakodó
smokingbarrels.blog.hu A betolakodó
Noha a bemutató óta már eltelt egy évtized, A betolakodó ma is felér egy gyomorba (ló)rugással. Csak erős idegzetüeknek szóló, iszonyúan zsigeri horror élmény.
2017-11-03
Tenacious D: The Pick of Destiny
Tenacious D, avagy a kerek rockerek
roboraptor.24.hu Filmek, amelyek olyanok, mint a Kaliforniai álom, csak Sátánnal
Hogy a musical egy csöpögős, nyálas műfaj lenne? Ugyan már! Van élet a Kaliforniai álmon túl is! Eheti adásunkban olyan zenés filmeket mutatunk be, amelyek bármely geek szívét megmelengetik, legyen akár rocker, akár szupergonosz vagy éppen egy transzszexuális Transzilvániából! Podcast.
2017-11-03
The Hidden
A rejtőzködő
www.filmtekercs.hu Cooper ügynök a Ferrari rajongó űrlény ellen
„A Testrablók támadása és a Terminátor keveréke” olvashatjuk A rejtőzködő című film VICO kiadású VHS kazettájának borítóján. Persze a VICO marketinghez érdemes óvatosan közeledni, hiszen a Cannon stúdió csődjében komoly szerepet játszó A világ urai filmet is képesek voltak a „világsiker” jelzővel illetni. A rejtőzködővel szemben azonban kevésbé kell elővigyázatosnak lennünk, az ugyanis épp olyan szórakoztató, mint a fenti leírás. Amellyel nem mellesleg a köztiszteletnek örvendő, egykori kritikus Roger Ebert jellemezte a filmet. Jack Sholder filmje ugyanis a 80-as évek legméltatlanabbul elfeledett gyöngyszeme.
2017-10-30
Mother!
Anyám!
smokingbarrels.blog.hu Ó, anyám!
Az Anyámra! azt mondani, hogy megosztó film, erősen eufemisztikus kijelentés. Már a kritikusok sem rajongtak érte egyöntetűen (volt, aki az évtized legrosszabb filmjének titulálta), a mozi nézők pedig egész egyszerűen utálták. Az amerikai filmpremierek közönség-elégedettségét mérő Cinemascore közvélemény kutatáson a nézők a legalacsonyabb, F osztályzattal jutalmazták a filmet. Az idei Jameson Cinefesten mi is megnéztük és természetesen minket is megosztott a film. Duplakritika.
2017-10-17
Friday the 13th: The Final Chapter
Péntek 13. - IV. rész: Az utolsó fejezet
trashneveles.blog.hu Péntek 13. - IV. Rész: Az utolsó fejezet
Dacára annak, hogy a korábbi filmek rengeteg pénzt hoztak a Paramount stúdiónak, a cég akkori vezérigazgatójának fia (és az első két folytatás producere, Frank Mancuso Jr.) egyre cikibbnek érezte, hogy a neve lassan teljesen összenő a nem éppen a művészi kvalitásairól ismert sorozattal. Így elhatározta, hogy ideje egyszer és mindenkorra véget vetni Jason ámokfutásának. Szóval jöjjön a most már tényleg, és minden kétséget kizáróan (cserkész becsszó!) utolsó Péntek 13. film.
2017-10-15
Blade Runner 2049
Szárnyas fejvadász 2049
smokingbarrels.blog.hu Az emberi tényező
A Szárnyas fejvadász 2049 értelemszerűen nem olyan forradalmi, mint elődje. Gondolatilag bár egyértelműen színesíti, de annyit talán nem add hozzá az első filmhez, mint azt sokan elvárták volna. Ám minden apróbb hibája ellenére is egy szavakkal nehezen leírható, meditatív, de súlyos és lenyűgöző mozi élmény. Villeneuve tisztelettel és rettentő alázattal (és persze tehetséggel) folytatta Scott klasszikusát. Így pedig a Szárnyas fejvadász 2049 nem pusztán az év egyik legmaradandóbb filmje, de olyan kiváló folytatás is, amilyet ritkán látni manapság.
2017-10-10
Brigsby Bear
Brigsby Mackó
smokingbarrels.blog.hu A geekség diadala
Az év legkedvesebb és legszerethetőbb filmélménye. Egy felnövéstörténetbe ágyazott örömóda a geekséghez, lelkesedéshez és kreativitáshoz.
2017-09-19
Wizards
Varázslók
roboraptor.24.hu Tündék a náci propaganda ellen
Pink Floyd és J.R.R. Tolkien között félúton, avagy egy varázslatos, vérrel és szexualitással átitatott mese tündékről, mágusokról, hősökről, háborúról, propagandáról és a a technológia veszélyeiről (na meg egy kicsit a nácikról).
2017-09-03
The Dark Tower
A Setét Torony
24.hu Ennél szürkébb már nem is lehetne A setét torony
Az utóbbi évek alacsony költségvetésű, trash-be hajló adaptációi után végre elkészült Stephen King főművének, A setét torony-sorozatnak a filmváltozata is. Ám van egy olyan érzésünk, hogy nem ez fogja elhozni a King-filmek újabb aranykorát, mert bár bizonyos szempontból lenyűgöző alkotás lett, nem úgy, ahogy azt a rajongók, a filmnézők, a moziteremben szórakozni vágyók szerették volna. A setét toronyról kritikát írni nagyjából olyan érzés, mintha a kómából frissen felébredőt kérdeznék arról, mit csinált eddig.
2017-08-10
roboraptor.24.hu Amikor világok találkoznak: Star Trek a majmok bolygóján
Emlékeztek a klasszikus Star Trek sorozatnak arra a részére, amikor Kirkék egy olyan Földön találták magukat, amelyet intelligens főemlősök uraltak? Nem? Pedig, olyannyira kézenfekvő ötlet, hogy nem is értem, hogy eddig miért nem jutott eszébe korában senkinek. Szerencsére 2015-ben a Tipton testvérek és Rachel Stott végre elhozta azt a crossovert, amire már majdnem negyven éve várnak a sci-fi rajongók: Star Trek a majmok bolygóján!
2017-07-23
Beneath the Planet of the Apes
A majmok bolygója II.
trashneveles.blog.hu A majmok bolygója (színvonala) alatt
Hogy folytassuk minden idők egyik legikonikusabb filmjét, amely a a totális elveszettség és reménytelenség meglehetősen véglegesnek tűnő képével ért véget? Lehetőleg ne így!
2017-07-15
Planet of the Apes
Majmok bolygója
smokingbarrels.blog.hu Variációk egy témára – A majmok bolygója
Pierre Boule könyve, Franklin J. Schaffner eredeti filmje és Tim Burton újragondolása három egészen különböző megközelítése ugyanannak témának. Egy koncepció, három alkotó, megannyi izgalmas kérdés. Bár a bolygó a főemlősöké, A majmok bolygója mégis alapvetően rólunk, emberekről szól.
2017-07-12
Morgan
 
www.filmtekercs.hu Álmodnak-e az androidok közhelyekkel?
Luke Scott első rendezésével megpróbált legendás apja, Ridley Scott örökébe lépni, ám a Morgan a következő Szárnyas fejvadász helyett inkább egy másodkategóriás és egészen érdektelen Ex Machina utánérzés lett.
2017-07-02
Contamination
A rémület ivadékai
trashneveles.blog.hu A rémület ivadékai
Az italo-Star Wars és a talján (Star Warsba hajló) Conan között Luigi Cozzinak maradt még ideje arra, hogy Olaszországba hozza a Halált. Az olasz rendező válasza az Alien-re egy egészen bájos és viszonylag szórakoztató trash. Mivel nem olyan elvetemült, mint a rendező más filmjei, így könnyebben befogadható a videotékák alsó polcait ritkábban szemléző nézők számára is, ám épp ezért messze nem válik olyan emlékezetessé, mint a Starcrash vagy a Herkules. Trash kedvelőknek mindenképpen ajánlott darab.
2017-06-06
Knightriders
Motorlovagok
trashneveles.blog.hu Motorlovagok
A zombicézárként elhíresült George A. Romero egyik legkülönlegesebb és legszemélyesebb rendezése. Egy "zenekari film", a Szelíd motorosok és a Különben dühbe jövünk motoros viadalainak kereszteződéséből született zseniálisan furcsa lovagtörténet. Nem mellesleg a Motorlovagok Ed Harris első főszerepe is. Valódan páratlan filmélmény.
2017-05-24
Conan the Barbarian
Conan, a barbár
smokingbarrels.blog.hu Kard és varázslat a maximumon
Pont harmincöt éve mutatták be minden idők három ikonikus fantasy klasszikusának legidősebbikét, a Conan, a barbárt. Tudjátok, hogy ez mit jelent? Azt, hogy éppen harmincöt éve nem készült egyetlen olyan sword&sorcery film sem, ami akár kicsit is méltó lenne John Milius rendezői főművéhez.
2017-05-14
Lo strano vizio della Signora Wardh
Szerelmi vérszomj
trashneveles.blog.hu Szerelmi vérszomj
A Szerelmi vérszomj pontosan az, amit a címe sejtett: Norah Jones leggiccsesebb regénye és egy vérgőzös slasher film szenvedélyes nászából született költőien kegyetlen (anti)-romantikus thriller. Ez a meghökkentő egyveleg pedig éppen annyira szórakoztató, amennyire hangzik: nagyon.
2017-04-03
The LEGO Batman Movie
LEGO Batman - A film
smokingbarrels.blog.hu Lego Batman - A film
Sokan írták már, hogy a Lego Batman a legjobb Batman film a Sötét lovag óta és tudjátok mit: igazuk is van. McKay és a Seth Grahame-Smith által vezetett írógárda ugyanis nem csupán ismeri, de láthatólag szereti is a Denevérember mítoszát. Viszont akik szerint Batman csak sötét és komor lehet (amit ellenben a gyerekes Marvellel muszáj komolyan venni), azok nem fogja szeretni ezt a filmet. Ám a Denevérember azon rajongói, akik nemcsak ismerik a karaktert, de még humorérzékük is van, imádni fogják a Lego Batmant (Csakúgy, ahogyan a 10-en éves gyerekek, vagy bárki, aki vevő egy roppant szórakoztató animációs filmre.)
2017-02-11
Resident Evil
A Kaptár
smokingbarrels.blog.hu Resident Evil Maraton - A Kezdetek
Idén hatodik részéhez ért minden idők legsikeresebb videójáték adaptációs film szériája: a Resident Evil sorozat. Ebből az apróból, visszamentünk a kezdetekhez és probáltuk megérteni, hogy mi a létjogosultsága Alice zombiországi kalandjainak. Mi a jó a Resident Evil filmekben? Hogy a kérdésre választ kapjunk, vissza kell mennünk a kezdetekhez: az év 2002, a helyszín pedig a Kaptár....
2017-01-28
Resident Evil: Afterlife
A Kaptár: Túlvilág
smokingbarrels.blog.hu Resident Evil Maraton - Túl a csúcson
Paul W.S. Anderson még három film után is volt képes meglepetést okozni. A 4. részre a Kaptár széria ugyanis hivatalosan is lesüllyedt a színtiszta, hamisíthatatlan, nagybetűs Trash mélységeibe.
2017-01-28
smokingbarrels.blog.hu Filmes évösszegzés: Ilyen volt 2016 a moziból nézve
Nem igaz, hogy régen minden jobb lett volna vagy, hogy a filmeknek befellegzett. Ugyanis, bár szkeptikusan álltam hozzá kezdetben, el kell ismernem, hogy 2016 nem csak, hogy nem volt egy rossz filmév, a végére kifejezetten erős lett. (Persze, hogy ezt felismerjük, nem árt, ha nem csak Hollywoodra és a leghájpoltabb látványfilmekre fókuszálunk
2017-01-09
The Muppet Christmas Carol
Muppeték karácsonyi éneke
smokingbarrels.blog.hu Muppeték karácsonyi éneke
Brian Henson filmjének tökéletesen sikerül Dickens történetét összeházasítania a Muppeték markáns stílusával és humorával. Így pedig a Muppeték karácsonyi éneke, azon kevés családi film jelzővel ellátott alkotás egyike, amely tényleg ajánlható az egész családnak.
2016-12-28
It's a Wonderful Life
Az élet csodaszép
smokingbarrels.blog.hu A kisember karácsonyi kálváriája
Míg a karácsony külsőségei elől szinte lehetetlen elbújnunk, addig a nagy rohanásban legtöbbször éppen annak lényege veszik el. Mindezek után nem meglepő, ha rengetegen érzik úgy, hogy elvesztik az ünneppel vívott harcot. Nos, nekik szól az alábbi három film, mely remélhetőleg segít átvészelni az ünnepi készülődés, okozta stresszt és kimerültséget.
2016-12-25
Hacksaw Ridge
A fegyvertelen katona
smokingbarrels.blog.hu A fegyvertelen katona
Az biztos, hogy Mel Gibson rendezői visszatérése tarolni fog az Oscaron (legalább a jelölések terén). Ebből a szempontból méltó örököse a Rettenthetetlennek, ami pedig magát a filmet illeti, nos az egy vérbeli Mel Gibson-film: erőszak és pátosz vegyül benne, olykor hatásvadász módon, olykor pedig valóban megrendítően.
2016-12-16
Fantastic Beasts and Where to Find Them
Legendás állatok és megfigyelésük
smokingbarrels.blog.hu Legendás állatok és megfigyelésük
Egy laza, szórakoztató fantasy kalandfilmre vágytam (hisz ezekből úgy is hiány van), ami tele van mindenféle varázslatos dologgal. Nos, a Legendás állatok és megfigyelésük valóban egy laza kalandfilm, a probléma csupán annyi, hogy nem túl sok varázslatosság szorult bele.
2016-12-03
The Legend of the 7 Golden Vampires
Van Helsing és a 7 arany vámpír
trashneveles.blog.hu Peter Cushing esete a kungfu-vámpírokkal
A 60-as évek két kultikus stúdióóriásának nászából megszületett minden idők első (és egyetlen) kungfu-vámpír filmje. A Van Helsing és a 7 aranyvámpír egy egészen különleges darabja a 70-es évek filmtermésének. Egy furcsa, szórakoztató és egyedülálló müfajmix.
2016-11-29
Ravenous
Farkaséhség
smokingbarrels.blog.hu Belezős lélektani horror a vadnyugaton
A Farkaséhség a western és kannibál filmek meglehetősen sajátos ötvözete. Viszont senki ne asszociáljon egy olyan konvencionálisabb western-horror hibridre, mint amilyen (az egyébként kiváló) Csontok és skalpok. Antonia Bird filmje ugyanis egy annál sokkalta furább, de éppen annyival tartalmasabb tripet kínál a nézőjének.
2016-10-15
Chopping Mall
 
trashneveles.blog.hu Chopping Mall
A létező legnyolcvanasévekbelibb slasher. Egy szórakoztató bűnös élvezetet, a szórakoztató bűnös élvezetek aranykorából.
2016-10-13
Battle Beyond the Stars
Csata a csillagokon túl
trashneveles.blog.hu Hét mesterlövész az űrben
James Camneron effektjeivel Roger Corman már 1980-ban leforgatta a Galaxis őrzőit. Ez volt a Csata a csillagokon túl, amely, bár értelemszerűen, minden szempontból mesze elmarad a Csillagok háborújától, a korszak egyik legszerethetőbb low-budget sci-fije/Star Wars koppintása.
2016-10-01
Split Second
Őrült Stone, avagy 2008: a patkány éve
trashneveles.blog.hu Őrült Stone, avagy 2008: A patkány éve
Az Őrült Stone, avagy 2008 a patkány éve egy feszes tempójú, szórakoztató B film, emlékezetes karakterekkel (botrány, hogy Harley Stone nem kapott folytatást), és – sablonossága ellenére is – viszonylag egyedi atmoszférával (illetve egy meglehetősen lehangoló „jövő”képpel).
2016-09-22
Suicide Squad
Suicide Squad - Öngyilkos osztag
trashneveles.blog.hu Az év trashélménye
Ritkán látni ilyen rosszul elmesélt történetet. A DC Moziuniverzum legújabb tagja nem csak anti-szuperhősfilm, de egyben anti-film is. Nézed, és nem hiszed el, hogy egy nagy költségvetésű, stúdió film is ennyire félre tud sikerülni.
2016-09-09
Star Trek: The Motion Picture
Űrszekerek
filmespolc.kulton.hu A Csillagösvényen innen és túl
A Star Trek Phase 2 koncepció hamvaiból megvalósuló, első Star Trek mozifilm valószínűleg kevésbé köti majd le a Star Trek szüzeket, ám a rajongóknak a lassú tempója ellenére is meglehetősen kellemes élménnyel szolgálhat.
2016-09-09
Jaws 2
Cápa 2.
smokingbarrels.blog.hu Így csinálj egy tökéletesen fölösleges folytatást
Nem egy szentségtörés ez, csupán egy feledhető, újramelegített (és helyenként egészen B filmes hangulattatot árasztó) változata az első résznek. Meg lehet nézni, többnyire még szórakoztatott is, csak közben folyamatosan benne volt a fejemben hogy ennyi erővel nézhetném az eredetit is.
2016-09-07
Sharktopus
 
trashneveles.blog.hu Sharktopus
A részeges Eric Roberts kalandja a cápolippal egy hihetetlenül buta és még annál is kiszámíthatóbb kiszámítható, de azért a maga módján egészen bájos filmet eredményezett.
2016-08-31
Open Water
Nyílt tengeren
smokingbarrels.blog.hu Az óceánon senki sem hallja a sikolyodat
Cápás filmekkel Dunát lehetne rekeszteni, igazán komolyan vehetőt mégis alig találni köztük. A Nyílt tengeren és a Zátony azonban mindenképpen a kivételek közé tartoznak. Realista, minimalista és elképesztően feszült/nyomasztó filmek, amelyek után garantáltan nem akarsz majd a tenger köztelébe menni.
2016-08-29
Raw Force
Kung Fu Cannibals
trashneveles.blog.hu Kungfu zombik a szerelemhajó ellen
Elképesztő félig amerikai, félig fülöp szigeteki trash gyöngyszem kannibál szerzetesekkel, zombi nindzsákkal és egy páncéltörő rakétás Hitler hasonmással.
2016-08-11
filmespolc.kulton.hu 25 év 25 meghatározó filmélménye
25 éves fennállásom örömére összeszedtem azt a 25 filmet, amelyek a leginkább meghatározták a filmes ízlésemet, és öröké tartó rajongásomat a médium iránt.Lugosi Bélától, Clint Eastwoodig és John Carpentertől a Coen fivérekig, nekik köszönhetem a legtöbbet.
2016-08-05
Blue Ruin
 
filmespolc.kulton.hu A bosszú mocskosan tálalva a legjobb
Jeremy Saulnier 2014-es filmje könyörtelenül leszámol az összes bosszúfilmes klisével. Kijózanítóan kegyetlen, végtelenül komor, ám végig elképesztően valóságos történet az erőszak és a bosszú természetéről. Az elmúlt évek legeredetibb és egyik legfontosabb thrillerje.
2016-07-31
Un piede in paradiso
Fél lábbal a paradicsomban
trashneveles.blog.hu Fél lábbal a Paradicsomban
Nem a legemlékezetesebb filmje az olasz óriás csecsemőnek, de egy roppant kedves és kellemes alkotás, amelyből nagyszerűen átjön az a mentalitás, amelyet Spencer képviselt. Inkább csak olyan végigmosolygósan, mintsem térdcsapkodóan vicces, ám így is egy végtelenül szerethető, épp olyan mint a főszereplője
2016-06-30
Faster, Pussycat! Kill! Kill!
Gyorsabban, cicababa! Ölj! Ölj!
trashneveles.blog.hu Gyorsabban, cicababa, ölj, ölj!
Russ Meyer 1965-ös kult rendezése az egyik – jó értelemben véve – legfurcsább film, amihez valaha szerencsém volt. Egyszerre egy szex nélküli sexploitation, egy szatirikus műfaj paródia és egy feminista állásfoglalás (bár utóbbi ellenkezőjét sem nehéz belelátni). Akármi is legyen, az biztos, hogy egyedi hangulatának köszönhetően a Faster, Pussycat! Kill! Kill! kötelező program mindenkinek, akit kicsit is érdekel Hollywood sötét oldala.
2016-06-23
The Jungle Book
A dzsungel könyve
filmespolc.kulton.hu Látványorgia jól csinálva – Dzsungel könyve és a CGI szerepe
Manapság sokan panaszkodnak a CGI egyre nagyobb térnyerése miatt. Tényleg árt a filmeknek, ha túl nagy részét hozzuk létre számítógéppel? Nos a Dzsungel könyve bebizonyítja, hogy nem. Bár Kipling művének legújabb adaptációjának inkább csak a felhasznált technikai miatt van létjogosultsága, az olyan eszméletlenül látványos, hogy akár egy új fejezetet is nyithat a vizuális effektusok történetében. (Cikkemben Favreau új filmjének kritikája mellett a CGI mai filmekben betöltött szerepéről is elmélkedek pár sort.)
2016-06-08
Ercole alla conquista di Atlantide
Hercules and the Captive Women
trashneveles.blog.hu Herkules meghódítja Atlantiszt
A 60-as évek szuperhősfilmjében Mr. Universe dróton rángatott keselyűvel, alakváltó mágussal és egy klón hadsereggel veszi fel a harcot.
2016-06-07
Ben-Hur
Ben Hur
kulton.hu Ezért kell a moziban nézni a Ben-Hurt
Ez a film olyan, mint egy piramis. Egy elképesztő, és letaglózó teljesítmény, amit lehet szeretni, lehet nem szeretni, de a néző tiszteletét minimum megérdemli. És, bár – ahogyan a piramisok is – az idő során veszített a szépségéből, kicsit porosabb lett, vagy éppen itt-ott megkarcolódott, ám ezek ellenére továbbra is rendíthetetlenül áll.
2016-05-22
Friday the 13th Part 3: 3D
Péntek 13. - III. rész: Véres kirándulás
trashneveles.blog.hu Jason közbelép
Bár a Péntek 13-at eredetileg önálló, egyke filmnek szánták, ez esetben nem baj, hogy a "művészeti" megfontolások felett győzött a pénzhajhász producerek akarata, hiszen így megkaptuk minden idők egyik legmenőbb horror ikonját, aki immár 35 éve tanítja móresre a léha életű fiatalokat.
2016-05-13
Masters of the Universe
He-Man - A világ ura
trashneveles.blog.hu A világ urai
A Világ urai! Egy világsiker a kölcsönzőkben! A Világ urai! Fantasztikus kalandok, küzdelem a csillagrendszer meghódításáért! A világ urai! Káprázatos technika, lézercsodák, varázslat! A Világ urai! Hát persze, hogy a Világ Urai is a Vico filmje!
2016-05-12
Amsal
A bérgyilkosság
filmespolc.kulton.hu Izgalmak a keleti féltekéről
A Titanic Filmfesztivál kínálatába ugyanúgy belefér egy könnyed háborús kalandfilm (A Bérgyilkosság), a komor családi drámába hajló thriller (Tiszteld az Atyádat!), és egy krimi szállal dúsított felnövéstörténet (Ami a sötétben rejlik!). Több ázsiai filmet a hazai mozikba!
2016-04-16
The Witch
A boszorkány
filmespolc.kulton.hu Boszorkányok hozzák el a megváltást
Robert Eggers rendezői debütjének alapját – ahogy azt már az alcíme is sejteti – az amerikai telepesek rémtörténetei adták, amelyeket a lehető leginkább forráshű módon igyekezet visszaadni. Ennek, illetve Jarin Blaschke – főleg természetes fényt használó – fényképezésnek, és Mark Korven feszült aláfestő zenéjének segítséggel pedig sikerült egy olyan hidegrázós, feszült és nyomasztó hangulatot teremteni, amely valóságos felüdülésként hat napjaink egy kaptafára épülő (főleg fantáziátlan jump scarekkel operáló szellemes/ördögűzős) mainstream horror filmjei között.
2016-04-13
The Batman Superman Movie: World's Finest
Batman és Superman - A film
filmespolc.kulton.hu Miért kéne a hősöknek utálniuk egymást?
Azért az csak ciki, hogy Zack Snydernek az év egyik legjobban várt, legdrágább és legnagyobb publicitást kapó filmjével nem sikerült megugrania, egy közel 20 éves, alig több mint egy óra hosszú TV rajzfilm szintjét.
2016-03-29
Superman
 
filmespolc.kulton.hu Truth, Justice and the American Way
Nem mondom, hogy a Superman tökéletes lenne, mert nem az. Ám mégis annyira profin összerakott, szórakoztató és legfőképpen elképesztően szerethető film, hogy nagyon könnyű elnézni neki azt az egy-két (vélt vagy valós) hibát, amit az ember esetleg találna benne. És ami még ennél is fontosabb, az az, hogy a mai napig Richard Donner az egyetlen olyan rendező, akinek pontosan sikerült visszaadnia azt, hogy miről is szól Superman mítosza.
2016-03-28
Darkman
 
filmespolc.kulton.hu Darkman
Az Evil Dead rendezőjének szokatlan szuperhős története még napjaink képregényfilmes dömpingjében is egy meglehetősen egyedi, és üdítően friss alkotás. Mondhatni a 90-es évek Deadpool filmje.
2016-03-15
Mad Max: Fury Road
Mad Max: A harag útja
kulton.hu Kontinuitás a Mad Max filmekben
Akkor most, hogyan is illeszkedik a Harag útja az eredeti Mad Max trilógiához?
2016-02-29
Gods of Egypt
Egyiptom istenei
filmespolc.kulton.hu Az istenek érdektelen harca
Kezdem azt hinni, hogy igazából ez csak egy pénzmosó projekt volt a stúdiónak, mert más logikus magyarázatot nem tudok arra, hogy egy ennyire elavult és ötlettelen forgatókönyvre miért költene bárki ennyi pénzt.
2016-02-29
Creed
Creed - Apollo fia
filmespolc.kulton.hu A tigris szeme újra lángol
Meglepő módon a Creed nem csupán méltó folytatása a Rocky mítosznak, de az év egyik legjobb filmje is.
2016-02-29
The Search for Weng Weng
Weng Weng nyomában
trashneveles.blog.hu A törpe James Bond akcióba lendül
Kevéssé ismert tény pedig, hogy volt egy rövid időszak, amikor a Fülöp szigetek egy kisebb filmes nagyhatalomnak számított. Az ország filmgyártásának második aranykoraként számon tartott közel tíz éves időszak filmtermésének, ha nem is a legjobb, de kétségtelenül a legegyedibb darabjai a csupán 83 centiméter magasságú Weng Weng főszereplésével készült akciófilmek.
2016-02-22
Samurai Cop
A szamuráj zsaru
trashneveles.blog.hu Szamuráj Zsaru
Mégis mit várhatunk egy olyan filmtől, melyet számszerűsíthető költségvetés nélkül, jórészt amatőr színészekkel forgatott egy olyan iráni rendező, aki még az angol nyelvet sem beszélte rendesen? Egy csodálatosan abszurd, negatív értelemben vett remekművet. Minden idők egyik legszórakoztatóbb rossz filmjét.
2016-02-19
filmespolc.kulton.hu EZ VOLT 2015 – ÉVÉRTÉKELŐ ÉS A 15 LEGJOBB FILM
Kannibál indiánok, öreg Sherlock Holmes és hajsza a posztapokaliptikus atomsivatagban: ezek voltak 2015 legjobb filmjei
2016-01-05
Star Wars: The Force Awakens
Star Wars: Az ébredő Erő
filmespolc.kulton.hu A nosztalgia ereje
Ahogy egyre idősebb lettem, úgy kezdtem a filmekre is más, érettebb szemmel nézni, így aztán elkerülhetetlen volt, hogy számomra is nyilvánvalóvá váljon az előzmény trilógia számos hibája. Éppen emiatt irigylem a mostani tizenéveseket, ugyanis szinte biztos vagyok abban, hogy tíz év elteltével nekik nem kell majd ilyen kiábrándító felfedezést tenniük Az ébredő Erő kapcsán. Mert bár a saga hetedik felvonása sem hibátlan, és önmaga jogán valószínűleg nem is válik majd olyan korszakos klasszikussá, mint a ’77-es epizód, mégis sikeresen teljesíti a legfontosabb célkitűzéseit.
2015-12-28
filmespolc.kulton.hu Van karácsony Kevin nélkül! – A 12+1 kedvenc ünnepi filmem
Imádom a karácsonyt, és annak minden aspektusát a bejglitől kezdve, a Jingle Bell Rockon át a gagyi kínai táncoló mikulásokig. Karácsonykor pedig karácsonyi filmet kell nézni, szóval következzék hát az én 12(+1) kedvenc karácsonyi filmem, hogy az ünnep minden napjára jusson egy néznivaló. Persze ez egy abszolút szubjektív lista, és csak az én személyes preferenciáimat mutatja. Nincsen sem Igazából szerelem, sem Grincs, de még Reszkessetek betörők sem.
2015-12-28
Ewoks: The Battle for Endor
Harc az Endor bolygón
filmespolc.kulton.hu Lucas zabigyerekei: Az ewok filmek
Ha azt hitted, hogy Jar Jar-nál nincsen infantilisebb dolog a Star Wars univerzumban, akkor még bizonyára nem láttad az élőszereplős ewok filmeket. Ám szerencsére ellentétben a logófülű debillel a galaktikus plüssmackók - és így a filmjeik is - aranyosak és szerethetőek is.
2015-12-16
You Better Watch Out
Christmas Evil
trashneveles.blog.hu Christmas Evil
Mi sem jelzi jobban azt, hogy milyen elvárásokkal ült be a nyolcvanas évek horrorra vágyó közönsége a Christmas Evil-re, mint amit Warner Brothers-nél mondtak a filmmel házaló rendezőnek: „ha Mikulás leharapta és megette volna az egyik gyerek ujját, akkor ma már milliomos lennél”. Ám a nézők többségének bánatára ilyen jelenet nem került a filmbe, – sőt összesen két erőszakosabb jelenet van, és azok sem túlzottan véresek - ám így is voltak páran, akiknek ennek ellenére is tetszett. Mint például a meglehetősen egyedi ízléséről elhíresült John Waters, aki valósággal rajong Lewis Jackson filmjéért. Nem elég, hogy rendszeresen levetítette az éves karácsonyi buliján, de szerinte konkrétan ez mindenidők legjobb karácsonyi filmje.
2015-12-06
Death Line
Raw Meat
trashneveles.blog.hu Death Line (Raw Meat)
Gary Sherman neve még a horror rajongók körében sem túlzottan ismert. Pedig 1972-es filmje a Death Line (vagy ismertebb, amerikai címén a Raw Meat) két évvel a Texasi Láncfűrészes Mészárlást megelőzve szabadította a világra a degenerált, kannibál gyilkos rémképét. Ráadásul Sherman filmjében az emberevő fenyegetés, nem valami civilizációtól távol eső helyen (minimum egy vidéki tanyán), hanem pont annak közepén, a londoni metróban tanyázik.
2015-11-02
Poultrygeist: Night of the Chicken Dead
 
trashneveles.blog.hu Poultrygeist: Night of the Chicken Dead
Nehéz szavakkal leírni azt az élményt, amit a Poultrygeist megnézése jelent. Egy ízléstelen, gyomorforgató, sértő és rohadt vicces horror-komédia, a Troma istállójából. Na, de tőlük pontosan erre is számítunk.
2015-11-01
The Monster Squad
Szörny csapat
kulton.hu Szörnykaland kicsiknek és nagyoknak
A méltatlanul alulértékelt The Monster Squad az a halloween-nek, ami a Szörnyecskék a karácsonynak. Egy roppant szórakoztató, minden korosztálynak élvezetes kaland film.
2015-11-01
The Last Witch Hunter
Az utolsó boszorkányvadász
kulton.hu Így ne csinálj B kategóriás fantasyt – Az utolsó boszorkányvadász
Az utolsó boszorkányvadász minőség terén a lehető legkisebb meglepetéssel sem szolgál a nézője számára. Pontosan olyan gagyi lett, mint ahogy az az előzetes promóanyagok alapján várható volt. És még mielőtt félreértenétek: én lennék az utolsó, aki lehúz egy B kategóriás fantasy filmet azért, mert az csupán egy B kategóriás fantasy film. Hiszen már a Solomon Kane is bebizonyította, hogy lehet kevés pénzből, egyszerű történettel is egy szórakoztató és hangulatos kalandfilmet csinálni.
2015-10-26
The Incredible Shrinking Man
A hihetetlenül zsugorodó ember
Kritikus Tömeg Jack Arnold rendezése valószínűleg a filmtörténet első test horrorja, hiszen más horrorfilmekkel ellentétben a főhős számára itt nem valami külső erő (szörny, vagy sorozatgyilkos) jelenti a fenyegetést, hanem éppen ellenkezőleg: a saját teste. Pontosabban az, hogy nem tud úrrá lenni azon. Kézenfekvő értelmezés, hogy A hihetetlenül zsugorodó embert a gyógyíthatatlan betegek (vagy egy baleset következtében megnyomorodók) allegóriájaként értelmezzük. Ez utóbbi áthallást erősítik azok a jelenetek, ... 2015-07-31