Navina

2016-01-04 20:57:50 Child 44 (2015) / A 44. gyermek Navina (4) #28

Hátránnyal indult nálam a film, mert egyrészt olvastam a könyvet, amit nagyon szerettem, másrészt a Vox magazin véleményével általában egyezni szokott az enyém, és az igen pozitív volt.

Nem rossz film, itt szeretném leszögezni, de magas elvárásokkal indultam neki. Az első benyomás nekem is az orosz akcentus volt, amit nem tudtam hova tenni. A másik az, hogy mindenki a hangulatot emelte ki, és ez a könyvhöz képest sehol nincsen. Én nem tudtam hova tenni a karaktereket, a motivációikat, és nem éreztem őket komplexeknek sem. Nem értettem, Lev miért nyomoz is meg nem is a felesége után, Raisza miért marad végül Levvel, ki mikor miért "genyó" vagy akkor most mindenki az, aki a rendszer fogaskereke... A film hol a nyomozás, hol pedig a rendszer-/korrajz felé húzott, de én egyikről sem kaptam teljes képet, hol ide, hol oda billent a mérleg.

Tudom, hogy alapvetően nem kellene a filmet a könyvvel összehasonlítgatnom, de ha már ilyen hosszú játékidő, én kicsit megpróbáltam volna Lev világát és annak összeomlását bemutatni, hogy ő hogy hisz az egészben és mikor, hogyan fordul meg ez az egész. Szerintem ez az út izgalmasabb lett volna, még ha egy kicsit más jelenetek meg is sínylették volna (megjegyzem, nekem időnként indokolatlanul lassúnak tűnt és pár jelenetet nem tartottam fontosnak sem a történet, sem pedig a hangulat szempontjából).

De még egyszer: nem rossz film. Viszont ha szerettek olvasni, a könyvet ajánlanám.

2015-03-23 19:49:38 Big Eyes (2014) / Nagy szemek Navina (4) #3

Teljesen véletlenül sikerült beülnünk pont erre a filmre egy mozis estén. Bár örültem, hogy Tim Burton filmre mehetek, kicsit aggódtam is - mostanában elvesztettem a reményt, hogy újraértelmezi saját magát a rendező úr és nem csak önismétel. De pozitív meglepetés ért. Az abszurd nem túl sok benne, a színek csak annyira rikítanak, amennyire még jólesik, Christoph Waltz egyensúlyoz a "túl sok" és a "zseniális" határán (én személy szerint az utóbbi mellett teszem le a voksom, de elfogult vagyok). A sztori nem váltja meg a világot, de teljesen rendben van. És bár nem fogom megnézni még évente sem újra, viszont 1. abszolút kellemes vasárnap esti mozi volt, szívderítő, szép, de azért nem sekélyes, 2. a következő Tim Burton filmre nagyobb lelki nyugalommal fogok beülni.