Seymour Glass

2020-12-05 23:37:00 Tenet (2020) Seymour Glass (2) #128

Baromi érdektelen, személyiséget nyomokban sem tartalmazó karakterek szaladgálnak előre, meg vissza. Ez teszi ki a játékidő 80%-át. Sziporkázó párbeszédekre,vagy emlékezetes színészi játékra sem nagyon kell számítani a film során. Az alapötlet egyébként érdekes, meg ötletesen próbálja azt Nolan kibontani, de a jó filmtől ez azért messze van.

Benne volt a lehetőség ebben a filmben, csak kihasználatlanul maradt. A sztori, a történetvezetés, és leginkább a hangulat, és a fényképezés nálam 5-ös. Viszont a karakterek bosszantóan klisések, a párbeszédek meg rendszeresen oravecz nórai mélységű bölcselkedésbe torkollnak. Kár érte.

A Fishing and hunting csatornára beférne, amúgy meg túl sok érdemi dolog nem történik a filmben. Minden, egyébként a történet szempontjából érdekes szál, karakter, esemény annyira elnagyolt, hogy mire eljutunk a fináléhoz, nincs kivel azonosulni, nincs kit utálni, egyaránt érdektelen minden és mindenki.

Az egész előzmény trilógia igazából Anakin személyiségén bukik el. Az alkotók megoldhatatlan feladat elé kerültek azzal, hogy egy mesefilmbe a többi egybites meseszereplő mellé, akik többnyire vagy jók, vagy rosszak, be tudjanak integrálni egy összetettebb figurát, egy olyat akinek emberi érzési vannak, tud dühös lenni, vagy nagyképű, vannak félelmei, vágyai stb., aki fokozatosan, és tudatosan kerülhetne a másik oldalra. Ehelyett a megoldás végül az lett, hogy létrehoztak egy súlyosan skizofrén figurát, akiben a jó és rossz tulajdonságok nem alkotnak egy emberi egészet, hanem egymástól függetlenül léteznek, Anakin meg minden komolyabb előjel nélkül váltogatja személyiségjegyeit, ami elég bizarr hatást kelt.
Ebben a részben, amit nem értettem, hogy Padmé személyiségét a terhességi hormonok ennyire megváltoztatták, vagy mi? Az előző részben egy határozott, olykor felelőtlen, de aktív politikus volt, aki még Anakint is befolyásolni tudta, itt meg a végét leszámítva az események passzív szemlélője, papucsfeleség, nem mintha hiányoztak volna a demagóg dumái, csak fura.

2015-12-31 16:19:22 Félvilág (2015) / Demimonde Seymour Glass (2) #15

Azt hittem Londonban játszódik, állandó köd, már vártam, hogy Hasfelmetsző Jack előugrik egy házrésből. A sztori gyenge volt, a konfliktusok nem voltak rendesen felépítve, volt gy derült égből villámcsapás veszekedés, egy kis szexkezdemény, és a komorna már ki is nyírta Elzát, a párbeszédek jók voltak (bár egyáltalán nem tükrözték a kor hangulatát). Kulka, és Gryllus Dorka jól játszottak, Kovács Patrícia meg erősen kilógott játékával a mezőnyből, lefelé. Annyi magyar filmben játszott, egyszer valaki észrevehetné, hogy egyszerűen rossz. Amúgy ha egy film a végső történés bemutatásával kezd, mint ebben az esetben, akkor nagyon ügyesnek kell lenni utána, hogy fenntartsa a törénet feszültségét. Ez szerintem nem sikerült. A végkifejlethez vezető út izgalmát elrontották fölös jelenetekkel, pl.: Elza pénzért megveszi a miniszterelnök feleségének kézfogását, vagy látogatást tesz egykori "munkahelyén" , amik túl sokat nem raktak hozzá Elza személyiségéhez, mert az, hogy mi volt, azt egy félmondatban el lehetett mondani, azt meg, hogy mi lett belőle, addig is láttuk.
Amúgy a történet elvileg a boldog békeidők utolsó hónapjainak Budapestjén játszódik, Budapest fénykorában, ebből nem sok derül ki, egy kort nem elég ruhákkal, meg díszletekkel megidézni, semmi komolyabb reflektálás nincs a korra, amelyben játszódik. Zavaró, hogy még a kor igencsak híres-hírhedt miniszterelnökét Tisza Istvánt és feleségét se nevezik nevén ("a miniszterelnök felesége"), nemhogy bármi más közéleti eseményre, korban híres személyre tennének utalást. Pedig ez a kávéházi nyüzsgés Budapestje, elvileg. Bár leszögezem, hogy ez az én nyomorom, a film minőségét ez nem befolyásolja, nem követelmény, csak volt olyan vélemény mely szerint nagyszerűen visszaadja a kor hangulatát a film, efelől vannak kétségeim.

2015-03-01 20:36:47 Cloud Atlas (2012) / Felhőatlasz Seymour Glass (3) #147

Oké, csak egyszerű életbölcsességekről minek ilyen grandiózus csilli-villi filmet forgatni, hacsak nem parasztvakítás céljából? A tartalom és a forma finoman szólva sincs ennél a filmnél összhangban. Ha veszek valakinek egy tábla csokit ajándékba, nem csomagolom be egy 2x2 méteres ajándékdobozba, és kötöm át aranyozott masnival, mert aki kinyitja, nagyon csalódott lesz. Az egyszerű igazságokhoz minek ekkora körítés?

előzmény: morcosmedve (#146)

2015-01-29 03:19:00 [Általános fórum] Seymour Glass #5528

glasseye-t nem tudom kicsoda, a troll fájt...

előzmény: Ugor (#5527)

2015-01-29 03:08:53 [Általános fórum] Seymour Glass #5526

Ez fájt. :(

előzmény: ryood (#5518)

A háború lelki szenvedéseit nincs még egy film, ami ennyire közel tudja hozni a nézőhöz. A legnyomasztóbb filmművészeti alkotások egyike. Bár a németek feltűnése után kissé erőtlenebbé válik, amikor az ellenség még láthatatlan valahogy hatásosabb. Talán kicsit el is túlozza a nácik gonoszságát, a a mészárlás közben az autóban homárt eszegető náci nő képe már egy kicsit túllő a célon. Meg a partizán parancsnok képe is kissé idealizált. Persze ez nem feltétlenül rovom fel a rendezőnek, hiszen orosz, természetes és megengedhető némi elfogódottság.
A mű mindenképpen zseniális.

Ez kissé kínos volt. Ha jó kamaradrámát akar forgatni az ember, ahhoz mindenek előtt erősebb szövegkönyv, és jobb színészek kellettek volna.
Sokkal több időt kellett volna tölteni anyaggyűjtéssel, mert az elég nevetséges, hogy
egy történelem professzor, meg egy ember, aki élt az őskorban, annyit tud a korról, mint egy átlagos középiskolás, ráadásul a főhős a barlangrajzok kapcsán egy 1980-as években megdőlt elmélettel azonosul.
Ennyit a hitelességről, és sajnos ez a felszínesség az egész filmen végigvonul, pedig egy sci-fi-nél érdemes odafigyelni a tudományos háttérre.
A töredékét nem hozta ki a rendező a filmben rejlő lehetőségeknek, pedig a hit elvesztése, a hivő viszonya hitének tárgyához téma elég sokat ígért.

2015-01-26 01:55:32 Primer (2004) / Találmány Seymour Glass (5) #20

Ha azt nézem, hogy mindössze 7 ezer dollárból készült, nem tudok nem 5-öst adni neki. Minden idők legbonyolultabb sci-fi-je, itt aztán papírt, ceruzát kell az ember elővegyen, hogy jusson valamire. :D De akkor is zseniális.

Nekem tetszik, hangulatos, anno moziban láttam, de megvan DVD-n is, szinte fejből tudom a szövegét. Nyilván, aki nem érdeklődik a keleti vallások, gondolkodás iránt, annak érdektelen ez a film. Meditatív utazás Csoma Sándor nyomában.

előzmény: Beka (#4)

Nekem ez a kedvenc Kusturica filmem, persze objektíven nézve nem ez a legjobb filmje. De nincs mit tenni, hatalmába kerített, ennek a filmnek köszönhető, hogy elkezdtem szerzői filmeket nézni, hogy megszerettem a filmet, mint művészetet.

Ilonka a végén a Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország-ot énekli. :)

A Venti-quattromila Baci kezdetű dal verhetetlen. :D

2015-01-25 00:11:26 Zardoz (1974) Seymour Glass (3) #13

Egyszer meg lehet nézni, de tényleg nehéz eldönteni, hogy ezt most komolyan gondolták, vagy csak egy rossz vicc az egész.

2015-01-25 00:05:37 Berberian Sound Studio (2012) Seymour Glass (5) #5

Lynch világát idézi a film, nem tudok belekötni. Toby Jones zseniális.

Egy szép, de szikár film bennszülöttekről, fehér emberről, felelősségről, a civilizáció irányáról.

Nem egy sétagalopp végignézni az biztos. De Godard már csak ilyen, nem adja könnyen a bőrét. Könnyen maga alá temet ez a súlyos idézethalom.
Amúgy az én szívemnek kedves ez a film.

2015-01-24 23:11:45 Riget (1994) / A Birodalom Seymour Glass (5) #23

Ez a sorozat olyan, mintha a Monty Python csoport és David Lynch közösen készítették volna. :)
Zseniális.

Szokásos propaganda szagú dokumentumfilm készítési technika. Nem vagyok oda az ilyen dokufilmekért. Amúgy az egész egy egyszeri eseményt bővít világméretű összeesküvéssé. Semmi összeesküvés nincs abban, hogy a gyártók minél olcsóbb alapanyagokból akarják előállítani a termékeiket, ezért nem tartósak, a legújabb technológiák csak így adhatók olcsón. Például ha anno a DVD lemezeket olcsó szerves anyag helyett az eredeileg alkalmazott aranyból vagy platinából kezdik gyártani, soha nem terjedhetett volna el, persze az olcsó szerves anyagnak meg az a hátránya, hogy hamar bomlik, 5-10 év után lőttek a DVD-nek.
A kommunizmusban könnyű volt tartós használati cikkeket gyártani, mivel a gyártók keveset fejlesztettek, elavult technológiával készült termékeket forgalmaztak.
Szóval vagy tartós, vagy fejlett technológiájú eszközeink lehetnek, de a kettő együtt nem megy, legalábbis megfizethető áron nem.

Viszonylag korrekt sci-fi, már abból a fajtából, ami 0% science-t tartalmaz. :D
Nem vitték túlzásba a történet kibontását, igazából az egész dologról, annyit tudunk meg, amennyit nagyon muszáj, vagy még annyit se. A vége az meg a szokásos hollywoodi hitványság, a kényszerű happy end oltárán áldozzunk fel a logikát, értelmet, mindent.
Blunt meg még mindig nagyon rossz színésznő.

2015-01-24 21:26:37 Zatôichi (2003) / Szamuráj Seymour Glass (5) #16

Sokszor hívják Takeshit a japán Tarantinonak, ezzel a filmmel azt hiszem rászolgált.

Én a zenéjét bírtam. :D Nem volt azért olyan rossz, láttam sokkal gyengébb Fassbinder drámából készült produkciót színházban.

2015-01-24 21:06:31 Saw (2004) / Fűrész Seymour Glass (3) #58

Nem értem a kultuszát, semmi extra. A vége megdobja, de addig inkább a két bezártra kellett volna fókuszálni, és nem mindenféle flashback-ben elmutatni az előzményeket.

Nekem azt hozta, amit vártam. Egy korrekt horror, persze a zseniálistól messze van. A sötét szobában egyedül adta azért az érzést. :)
Jobb mint a maszkmesterek csodáitól ijedezni a tucathorrorokban.

2015-01-24 20:57:59 Hosszú alkony (1997) Seymour Glass (5) #3

Janisch a magyar Lynch. :) Nálam a rendezés ötös, nagyon jól sikerült az atmoszféra teremtés, kevés ennyire korrekt magyar film készült az elmúlt 25 évben. Érdemes megnézni.

Kamaszként láttam először, magával ragadott, azt gondoltam, na ilyen egy művészfilm (még semmit nem tudtam a filmművészetről). Szóval nem tudom érzelmek nélkül, objektíven pontozni, nekem most is zseniális. Ki gondolta volna, hogy a két úriember későbbi filmjeit mennyire nem fogom szeretni.

Nekem kicsit sok volt (illetve kevés), nem tudott az atmoszféra magával ragadni, ami egy ilyen filmnél elég baj, mert az ember piszkosul elkezd unatkozni. Pedig én tényleg kevés filmet unok, sajnos Jarmuschnak ezzel a filmmel sikerült elérnie.

Krasznahorkai úgy ír, ahogy gondolkodik az ember, hosszú végeláthatatlan mondatokban, amik sokszor csak lazán kacsolódnak egymáshoz, az emberi gondolkodást próbálja visszaadni, fellengzősnek nem hiszem, hogy nevezhető.

előzmény: critixx (#21)

A legjobb magyar film, legalábbis nekem. Az első perctől az utolsóig magával ragadott. A Tarr-Krasznahorkai-Víg hármas mindegyik tagja zseni.

2015-01-24 20:05:34 Amarcord (1973) Seymour Glass (5) #23

Nagyon kedves, szerethető és mindenek előtt jó film. Fellini szerelmes-játékos ódája a filmhez, a szülőföldjéhez, az emberekhez, az élethez.

Ez a film inkább őrült, mint zseniális, de ilyen opció nem volt, úgyhogy megadtam neki a zseniálisat. Vékony a határ, ugye. :D
De a szerzői filmmel való ismerkedést szerintem senki ne ezzel a művel kezdje...

2015-01-24 19:42:57 Zabriskie Point (1970) Seymour Glass (3) #24

Elég rég láttam, lehet újra kéne néznem, de anno nagyon nem az én világom volt ez a film, a hippimozgalom, diáklázadások, miegymás, a téma amitől önmagában falra mászok, ez a film sem kedveltette meg velem ezt a világot. Valahogy jobban érdekelnek a megcsömörlött olasz értelmiségiek, fene érti. :D

2015-01-24 19:30:21 Blowup (1966) / Nagyítás Seymour Glass (4) #27

Én személyesen szeretem ezt a filmet, de azért vannak hibái, kissé túltolta ezt Antonioni mester, egy kicsit sok, nem csoda, ha néhányan kissé öncélúan "művészkedőnek" tartják ezt a művet.
Az utolsó jelenet még Mészöly Miklósnak (az írónak) is sok volt, kell azért egy adag sznobizmus ennek a filmnek a maradéktalan élvezetéhez.

2015-01-24 19:17:12 Pi (1998) Seymour Glass (4) #21

Egyrészt remek film, másrészt a végén csak belefullad egy bugyuta gondolatba az egész, nem Aronofsky lenne, ha ezt nem így csinálná. Nehéz osztályozni, ráadásul elfogult vagyok negatív értelemben az alkotóval, korunk legtúlértékeltebb rendezőjének tartom.

Sajnos ez a film is olyan, mint a legtöbb Aronofsky mű. Zseniális képi világ, nagyszerű zene, mögötte meg a nagy Aronofsky-féle üresség. Zseniális filmkészítő, korunk egyik legnagyobb filmművésze lehetne, ha lennének gondolatai a világról. De sajnos nincsenek, egy árva gondolat, annyi se.
A film egyetlen tartalmi mondanivalója, hogy "ha drogozol, akkor neked annyi". Ezért az éles szemű meglátásért nem kellett volna egy egész estés filmet leforgatni.
Ennek a filmnek nincsenek mélységei, ez a film tényleg csak annyi, amennyit látsz a vásznon belőle.
A karakterek nincsenek kidolgozva, az öreglányon kívül senkiről nem tudjuk, hogy miért kezdett el drogozni, annyit tudunk, hogy drogoznak, oszt megszívják. Ennyi. Előtte biztos happy volt az életük, csak hát ahhoz a rusnya droghoz nyúltak, minden ok nélkül.
Nincs társdalomkritika, minden szinte sorsszerűen történik, drogoztál, hát akkor édes egy öcsém, ne csodálkozzál, ha orvos, zsaru, és mindenki leszarja mi lesz veled, ilyen ez a drog, nincs mit tenni. A filmben az egyetlen gonosz a drog maga, minden rossznak az egyetlen oka.
Az egész valami megállíthatatlan hipnotikus süllyedés a semmibe, mintha a barbár ápolók, zsaruk, érzéketlen emberek nem tehetnék meg, hogy segítsenek a szerencsétleneken, mintha eleve el lenne rendelve, hogy senki ne legyen emberséges hozzád.
Az egész egy hatásvadász propagandafilm, ez a véleményem.

2015-01-24 18:16:14 Cloud Atlas (2012) / Felhőatlasz Seymour Glass (3) #143

A film legfőbb tanulsága, hogy ha már valami színes-szagos ezoterikus kiadvány mélységeit idéző tanulságot sikerül csak kipréselni egy sztoriból, legalább ne ismételgesd el két tucatszor a film során, mert roppantul idegesítő tud ám lenni.
Erre a filmre is igaz a mondás, hogy aki sokat markol, keveset fog.
Amúgy nem lenne egy annyira rossz film (számos erénye van), ha nem keltené a világ megfejtésének hamis illúzióját, hogy nesze paraszt ez az élet értelme, most aztán megmutattuk, közben meg nem mutattak semmit.

2015-01-24 17:58:09 Mr. Nobody (2009) Seymour Glass (2) #31

A sokat ígér, keveset ad tipikus esete ez a film. A teljes ismeretterjesztő szakirodalmat felmondja Skinner galamb kísérletétől a párhuzamos univerzumokon át a káosz-elméletig, csak éppen teljesen fölöslegesen, hiszen mindezeknek végül is semmi közük a filmhez, ami tulajdonképpen egy gejl szerelmes film. Ami akár jobb is lehetett volna, ha a rendező nem akarta volna belerángatni ebbe az egész univerzumot. Rengeteg hibája van amúgy a filmnek. Egyrészt túlságosan is elnyújtott, a második fele már unalmas ismétlődések sorának tűnik, másrészt a végső konklúzió lapossága, és a hangsáv irritáló elütése a képi világtól is jelentősen ront az film értékén. A következetlenségekről már ne is beszéljünk.
Bár a rendező mentségére legyen mondva, nála nagyobb alkotók bicskája is beletörött már ebbe a "megfejtjük a létezés értelmét" projektbe, elég csak a Felhőatlaszra, vagy Aronofsky Forrására gondolni, ahol a grandiózus sztori hangzatos konklúziója végül csak egy bugyuta közhely.

2015-01-24 17:34:00 El Topo (1970) / A vakond Seymour Glass (5) #3

A film egy metafizikai utazás, minden idők egyik legnagyobb spirituális filmje.

2015-01-24 17:28:50 Kaidan (1964) / Kwaidan Seymour Glass (5) #5

Nekem az egyik legnagyobb kedvenc ez a film, pedig tök véletlenül akadtam rá úgy 10 évvel ezelőtt, 300 ft-os DVD formájában. Akkor még nem is ismertem az amúgy zseniális rendezőt. Egyszerűen megbabonázott a képi világ, a díszletek, a zene.