Újpest Ostora

Tapasztalat: 646 film
Kompetencia: 30 film
Súly: 1396
Regisztráció: 2014. december 14. (2 év, 2 hónap)
Kedvencnek jelölték: 11 user

Bemutatkozás

"...Köpet korom óta a lököttek között van a helyem
Néha hetekig csak csukott szemmel közlekedem
Végigszövegelem az utam, miközben közeledem
Önmagam felé..."

----

Kritikusi énem pedig itt ébred öntudatra: Retrun To Holy Mountain

Kedvencek

Rendezők: Alejandro Jodorowsky, David Lynch, Ethan Coen, Jim Jarmusch, Joel Coen, Luis Buñuel, Martin McDonagh, Nicolas Winding Refn
Színészek: John Cleese, Mads Mikkelsen, Steve Buscemi
Műfajok: dráma, krimi, szatíra
Országok: dán, japán, spanyol
Korszakok: porszagok

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1992
Lakhely: Tar...

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Perfetti sconosciuti
Teljesen idegenek
3 2017-02-18 4,1
(58)
Paterson
 
4 2017-02-18 4,4
(21)
Mindenki
 
3 2017-02-13 4,2
(152)
Ataraxya
 
5 2017-02-13 4,1
(14)
The Guard
A guardista
5 2017-02-13 4,0
(522)
Az igazi Mao
 
4 2017-02-08 4,3
(146)
Dobro pozsalovaty, ili posztoronnyim vhod voszprescson
Hurrá, nyaralunk!
5 2017-02-08 4,4
(36)
The Cook the Thief His Wife & Her Lover
A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője
4 2017-02-08 4,1
(268)
Blast of Silence
Blast of Silence - Egy gyilkosság krónikája
5 2017-02-05 4,7
(50)
Nobi
Tüzek a síkságon
4 2017-02-05 4,6
(15)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2017-02-14 01:16:35 Mindenki (2015) Újpest Ostora (3) #48

Újranézve már annyira bántóak néhol a barátokközt-párbeszédek, hogy elvesztettem jóindulatomat. Azért szurkolok, persze!

2017-02-14 00:01:49 Mindenki (2015) Újpest Ostora (3) #47

Itt fent van egyelőre. Egyébként meglepő volt számomra olvasni a tanárnőt védő hozzászólásokat. Alapból hibásnak tartom a "csakgyőzniszabad"-logika sulykolását kisgyerekek esetében (is), de olyan eszközökkel meg pláne, amelyeknél ennyire egyértelműen sérülnek az érintettek. Ha az itt láthatónál sokkal kisebb mértékben, akkor is. Ki a túróstáskát érdekel egy nyeremény-utazás ilyen áron? Erika néni totál kretén, de ezt a szánkba is rágja a rendező rendesen. Ahogy minden más is túl didaktikus a filmben, de az alapkoncepció, a fényképezés, na meg az anarchista végkicsengés (igen, én mindenbe ezt látom bele, de legalább vállalom :D) miatt jár egy jóindulatú négyes.

előzmény: Korben (#46)

2017-02-13 11:16:07 The Guard (2011) / A guardista Újpest Ostora (5) #21

Én nem tudom, hogy a McDonagh-tesók milyen koszton nőttek fel, de annyira zsigerből hozzák a szigetországi szarkazmus legszebb hagyományait, hogy az elképesztő! Bár a finálé szerintem nem nőtt fel a filmhez (túlzottan az arcunkba lett tolva, hogy a zord küldő érző szívet takar - értettük enélkül is), addigra annyi 10/10-es dumát kaptunk már, hogy nem tudok 5-ösnél rosszabbat adni. Az ilyen pofátlan fekete humor nálam mindig nyitott kapukat talál, ha minőségi a megvalósítás. Brendan Gleesonnak meg elhiszek bármit az írekről, annyira autentikus! Gerry Boyle-lal teljesen eggyé vált, akinél szerethetőbb rendőr-karaktert én még nem láttam. De ez a nyitójelenet bélyeg-felnyalással egybekötött "wat a beautiful fokin day"-énél kiderült már. :D

Hát ez szenzációs volt! Botrányosan kevés a szavazat, szóval pótolja mindenki, aki vevő egy ízig-vérig szovjet szatírára! Klimovtól eddig a Jöjj és lásd!-ot és ezt láttam, mit ne mondjak, széles skálán mozgott a pali. Na de hogy látnok is legyen? Konkrétan '64-ben vászonra vitte a Szovjetunió bukását. :D Mert az úttörőtábor a szovjet rendszer allegóriája, ez nem kétséges. Bravúros, hogy mennyire könnyed, szórakoztató film, mégis - minden elnagyoltsága ellenére - milyen pontos ábrázolása egy minden felett uralkodni akaró rendszer (aki itt egy személyben Dinyin elvtárs) mechanizmusának, szereplőinek és szükségszerű bukásának.

Itt van a rendszer számos típusfigurája, az ellenszegülő, a megalkuvó vagy a besúgó táborlakó, de amint elérhető közelségbe kerül, mindenkinek jobban ízlik a szabadság. Szép lassan lesz mindenki kisebb-nagyobb mértékben ellenszegülő, a felszabadulás tehát szerves folyamat, nem pedig külső hatás eredménye. Noha a megérkező befolyásos elvtárs „jóváhagyása” kell a sikerhez, de ő már csak sodródik az árral, nem irányít. (Ez talán azért kellett a végére, hogy átmenjen a cenzorok rostáján, de ügyesen kerülte ki az ebben rejlő csapdákat a rendező. És tényleg meglepő még így is, hogy ezt vetíthették. :D)

A gyermeki lelkesedést és egy tábor hangulatát olyan hűen és bájosan sikerült visszaadni, hogy mögöttes tartalom nélkül is jó lenne nézni. De a felszín alatt baromi erős hasonlatok bújnak meg: a gúnyrajzot készítő kissrác „mit tehettem volna”-mentegetőzésében pl. ott van a vasfüggönyön túli átlagember minden beletörődése. Amikor pedig Kosztya tartja a deszkákat, hogy a táborvezető trappolásától be ne szakadjanak, az megmutatja mi tart életben egy totális rendszert: a félelem a retorzióktól. De előbb-utóbb legyőzi ezt a szabadságvágy, ahogy itt is. Ami ha lappang is, pont olyan magával ragadó és magától értetődő, mint a gyerekek kifogyhatatlan energiája.

Baron nyers, de nagyon is kifejező mimikája, a hűvös jazz-betétek és a narrátor távolságtartó és kicsit cinikus baritonja igazán balladisztikus filmélményt eredményeznek. Ballada a tömör magányról. Frankie akkor sem találna társra, barátra vagy bármilyen kapcsolódásra az őt körülvevő közeggel, ha a feje tetejére állva nézné a piros hóesést. A narrációt nem lehet eleget dicsérni, szépirodalmi igényességű. Gyakran csak tőmondatok halmozása, de minden a helyén van, pont ilyen életunt, szorongó, valahol mégis halál laza gondolatfoszlányok illenek egy ilyen anti(szoc)hős fejébe. Néha elmélázik arról, hogy lehetne a társadalom megbecsült tagja is. Egy híd szerkezetét nézve: "lehettél volna mérnök", egy házat nézve: "lehettél volna építész". Úgy tűnik, ezt arra alapozza, hogy precíz, hidegfejű és kitartó. Ezek igazak, mégis önámítás erről ábrándoznia, mert ezek olyan együttműködést igénylő feladatok, amire ő képtelen. A magánya ezért csak látszólag választás eredménye, valójában az egyetlen út számára. De önmaga társaságát sem tudja élvezni. Az a "képessége", hogy áldozatait mindig meg tudja gyűlölni, szerintem az öngyűlöletéből fakad. Azt vetíti ki minden másra, így próbál túlélni. Mikor próbál kilépni ebből a gyűlölet-vezérelt rendszerből, az hamar a vesztét is okozza. Vagy lehet, hogy inkább a megváltást. Mert jellemfejlődésnek itt halvány szikrája sincs fellobbantva. De ez így kerek. A semmiből a semmibe tartunk, és valakinek itt a Földön is csak a nihil jut...

2017-02-02 14:54:30 Il ladrone (1979) / A lator Újpest Ostora (5) #7

A leírás alapján azt gondoltam, a film egy része a főhős és Jézus kapcsolatáról szól majd, de hiába vártam, ez a poénfaktor nem lett kiaknázva. Számomra szellemi síkon viszont mégis kicsit az ő párhuzamukról szólt a film. Ha nem is nyúl bele az Evangéliumba, mint ahogy mondjuk Scorsese tette, de új nézőpontból tekint rá. Ezzel mutatja meg, hogy a szent és a profán milyen jól megfér egymás mellett. A Földön, s mint kiderül, az Égben is. A kettő határán, a kereszten Kaleb is megérti, hogy Jézus "trükkjei" más alapokon nyugszanak, mint az övéi. A film végére több is lett ez, mint egyszerű vígjáték, ugyanis látszólag ellentétes figuráknak mutatja meg a hasonlóságát. Jézus és Kaleb is a szabadságot hirdeti, két szélsőséges módon. A hatalom pedig egyikük világképét sem tolerálja. Ez köti össze őket, illetve Deborah is, aki mindkettőjüket megérti. Sok az ötletes poén is, de nem az a gurgulázva nevettetős mozi. Az ötösre inkább a szeretetteljes atmoszférájával szolgált rá nálam. Kalebet és Deborah-t igazán a szívembe zártam - utóbbinak minden porcikáját... Előbbinek pedig pofonegyszerű, mégis zseniális az utolsó monológja, benne van a film esszenciája. Ilyen az, amikor egy olasz rendezőnek csuklóból megy az életöröm ábrázolása. Kompetensek a témában, annyi szent!

Nyilván nem nekem készült, de ezt figyelembe véve sem érzem, hogy a nosztalgiavonat fénysebességbe kapcsolásán kívül lenne más mutatvány a filmben.

2017-01-06 17:56:07 Hype! (1996) Újpest Ostora (4) #4

Igen, itt található. Tényleg korrekt munka, élvezet volt nézni. Képi megoldásaival, vágóképeivel is szépen illeszkedik a grunge atmoszférájához. Több számomra ismeretlen banda is felkeltette az érdeklődésemet, úgyhogy hálás lehetek a filmnek. A színtér kialakulásáról szóló résznél mondjuk elbírtam volna, ha valamivel mélyebbre megy, és a legnyilvánvalóbb motivációkon kívül más is előkerül. Noha jobban szeretek személyes élményekből tájékozódni, itt talán nem ártott volna több külső nézőpont. Ami viszont nagyon jól lett bemutatva (bár néha önismétlően), az a szubkultúra és a mainstream találkozásának ellentmondása, tehát az a bizonyos "hype". Meredek, hogy a seattle-i favágók flanel ingjei a divatvilág kifutójáig is eljutottak, de hát ilyen ez a popszakma...

előzmény: necksprain (#3)

A sznob nem pejoratív? Ilyet még nem hallottam.
Alapvetően egy őszintétlen szemléletet takar a jelző. Amikor nem meggyőződésből szeretsz/utálsz egy filmet vagy bármi mást, hanem azért mert bizonyos körökben is így ítélik meg. De ezeknek a köröknek soha nem lesz teljes értékű tagja a sznob, ahhoz önálló vélemény is kellene.

2017-01-02 08:49:03 Valgaften (1998) Újpest Ostora (5) #3

Nagyon intelligens humorral mutatja meg, hogy hogyan eshet valaki saját értékrendjének csapdájába. Annyira túllihegi a tag a toleranciát (szerinte rasszizmus csak hazai sört inni), hogy az végül megbosszulja magát. Alapvetően hasonlókat gondolok, mint a főszereplő, de ennél nagyságrendekkel lazábban kell létezni a világban - akkor is, ha sok gyűlölködő barom keresztezi az utadat. A végén azért csak felpattintja a Carlsberget ő is, nagyon helyesen! :D Anders Thomas Jensen és Ulrich Thomsen párosa itt is totál ütődött volt már, a szó legnemesebb értelmében.

Összes komment...