King of Körút

Tapasztalat: 10 film
Kompetencia: 0 film
Súly: 10
Regisztráció: 2014. augusztus 16. (9 év, 7 hónap)
Kedvencnek jelölték: 1 user

Demográfiai adatok

Nem: nem publikus
Születési év: nem publikus
Lakhely: nem publikus

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Groundhog Day
Idétlen időkig
5 2020-09-23 4,3
(1123)
Freaks: You're One of Us
Szörnyszülöttek - Egy vagy közülünk
4 2020-09-06 ?
(7)
Terminator 2: Judgment Day
Terminátor 2.: Az ítélet napja
5 2017-09-11 4,4
(1423)
Dunkirk
 
5 2017-08-08 3,7
(732)
Forró vizet a kopaszra!
 
5 2016-05-31 4,0
(78)
Logan's War: Bound by Honor
Logan bosszúja
4 2015-04-06 2,3
(54)
Whiplash
 
4 2015-04-06 4,4
(962)
The Exorcist
Az ördögűző
5 2015-04-05 4,1
(715)
Interstellar
Csillagok között
3 2015-04-03 4,1
(1263)
Sinister
 
5 2014-08-16 3,3
(335)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

"itt meg mindig nappal van" - a film utolsó egyharmadában nem, meg azért a mexikói nappalnak/naplementének is van egy külön atmoszférája, illetve ettől van egy íve a filmnek (nappal > alkonyat > éjszaka > hajnal). Meg valószínűleg nem volt cél újra leforgatni az első részt.
"Kristanna Loken T-X-e is sokkal fenyegetőbb volt ennél" - a valóságban generációknak voltak rémálmai Robert Patrick T1000-esétől, és pont ez a kontraszt volt a lényeg, hogy a folyékony terminátornak már nem kell osztrák testépítőnek kinéznie.
"egy akciókra, lövöldözésekre és gyilkolásokra épülő filmben talán nem az emberi erőszak rossz oldaláról kéne papolni" - ez a történet része volt, enélkül nehezen lett volna magyarázható John Connor és a terminátor kölcsönhatása. Nem állította a film, hogy az erőszak jó, a világ megmentéséért pedig ennyi erőszak belefér.
"Jó pár giccses jelenettel is bosszantanak minket" - egy olyan filmben, amiben egy gyerek meg egy gép összebarátkozik az apokalipszis fenyegetésében, valamiféle érzelmi magyarázat szükséges. Ettől több a film egy látványos, de egysíkú akcióhentelésnél.
"hogy sikerült az első rész komor, nyomasztó zenével aláfestett rémálmától a Bad To The Bone rockszámra motorozó Terminátor laza popcorn-világáig eljutni." - és teljesen jól áll neki, így lett a T101-ből jó terminátor. Cameron tökéletes egyensúlyban tartotta a nyomasztóságot, az akciót, az érzelmet és a humort.
Az első rész természetesen egy megkerülhetetlen monolit, és a két film leforgatása után nem lett volna szabad a franchise-hoz nyúlni. (Legfeljebb olyan közelítésben, mint a Salvation, csak sokkal minőségibb írással és megvalósítással.)

előzmény: timidwolf25 (#135)

Szokatlan hangvételű szuperhőstörténet, erős atmoszférával, kiváló zenével, és megjegyezhető alakítást nyújtó szereplőkkel. Nem csak ahhoz képest jó, hogy német, hanem tényleg kellemes meglepetés volt, szombat esti Netflix-kalandként.

Még elcsíptem egy csöndes vasárnap este a Corvinban: hát, azt a hétszázát!

Ez a film egy percet nem öregedett! Minden kockáján látszik, hogy Cameron legdédelgetettebb alkotása. Az összes ikonikus egysorosa a mai napig üt, a kora 90-es évek technopesszimuzmusa "hihetetlenül hihető" sötét víziót eredményez, de mégis ott pislákol benne a reménysugár egy boldogabb jövő iránt.

A nagy vászonnak köszönhetően előjött rengeteg finomság, amit eddig észre sem vettem: tonnányi apró utalás a T1-re (annak szándékosan újrahasznosított elemeivel), és Linda Hamilton szépségesen karakteres arcának az apró rezdülései. Nála erősebb női karakter egész egyszerűen azóta sincs: elszánt katona, ugyanakkor szerető anya, akinek a pókerarcán is átüt a kétségbeesés. Ekkora vászonnal és hanggal a rémálomjelenet és a Dyson-ház drámája is tízszeres erővel hatott, és a sokadszor megtekintés ellenére a T-1000-es újra meg tudja ijeszteni az embert.

Ahhoz pedig egy Cameron és egy Schwarzenegger kell, hogy a Halálosztó ördögien idegen és kegyetlen gyilkológépéből ilyen természetességgel legyen egy szerethető apafigura. Ezt a kettősséget Sarah karakterének szemüvegén keresztül tökéletesen láthattuk: amikor Reese gyilkosa teljes valójában kilép a liftből, de aztán John személyében megérkezik a feloldás, és Sarah legrosszabb rémálmainak főszereplője felé nyújtja a kezét: "Jöjjön velem, ha élni akar!" Miközben az új ellenség már ott közeledik, egy még fejlettebb és még pusztítóbb technológia képében. Zseniális!

És ezen az sem tud rontani, hogy a körkörös idő elmélete, illetve a múltba utazás maga egy feloldhatatlan paradoxon. Nem tudományosan érdemes nézni a Terminátor filmeket, hanem az erős vízió és a megunhatatlan feeling miatt. Aki teheti, ne hagyja ki!

2017-08-08 13:12:19 Dunkirk (2017) King of Körút (5) #51

Onnan látszik, hogy jó a Dunkirk, hogy mennyire eltérnek a vélemények a film különböző attribútumairól ;)
Valóban klasszikus nagyvásznas mozifilmről van szó, aminek (főleg ha az IMAX teremben az 5. sor kellős közepén ülsz) beszippant az atmoszférája. A konstans Zimmer-féle "csűrdöngölés" pontosan kiszolgálja a rendező célját: érzékeltetni a helyzet kilátástalanságát, embertelenségét, a folyamatos nyugtalanságot, halálfélelmet földön, vízen, levegőben. Oly módon akar szórakoztatni, hogy szélsőséges reagálást váltson ki: vagy imádd, vagy gyűlöld nézni! Én imádtam - egymást érik az olyan beállítások, amik mehetnének festménynek, plakátnak vagy a lexikonba a film címszava mellé. A zene pedig inkább a gépzaj "meghosszabbítása": a levegőben a repülőgépek siklása, zuhanása, a vízben a tenger moraja, a hajótest kongása, a gépház csattogása. Nem egy lecsiszolt sarkokkal operáló, patikamérlegen kicentizett hollywood-i iparosmunka ez, hanem egy koncepciófilm, ami - divatos kifejezéssel élve - beleáll abba, amit felvállalt, 100%-osan. Mindezt repkedő végtagok, fröcsögő vér, szerelmi szál, nagyívű, moralizáló monológok és más olcsó klisék nélkül.
A gyerkőcök se voltak rosszak, viszont Branagh, Rylance és Hardy visszafogott játéka félelmetes!

Az a helyzet, hogy a kedvenc magyar filmem. Kiváló szatíra egy langyos, mégis fojtogató atmoszférájú korból.

Hihetetlenül erős hangulata van, olyan, mint egy kortárs mesekönyv, amiben minden egy kicsit eltúlzott, karikatúra jellegű.

Vukán György zenéje nagyon kellemes, fülbemászó, Zsombolyai János képei pedig végig álomszerűek, a kettő kombinációja egyszerűen tökéletes!

És az egyik jelenet abban az utcában játszódik, ahol lakom :)

10/10

2016-03-07 12:24:03 Deadpool (2016) King of Körút (?) #63

Szórakoztató filmecske volt, bár a szinkron összességében inkább szar, mint jó, de ez ugye nem a film hibája.
A negyedik falat szerintem nagyon erőltetett volt több ízben áttörni, értékelem az öniróniát, de ez már túlzás volt.
Viszont némelyik poén akkorát ütött, mint Tyson fénykorában - a főszereplő rondasága, a kocsmáros haver és a vak feka lakótárs néni zseniális poénforrások voltak, és ha már önreflexió: az egész X-Men univerzum Xavier-estől, Rozsomákostól, mutánsvillástól gyönyörűen porrá lett alázva :) A főgonosz is szórakoztató volt, és nem is baj, hogy nem annyira fajsúlyos, világuralomra törő villain (nem illett volna filmbe).
A szerelmi szál szerintem nem lógott ki a történetből, sokkal inkább emberibbé tette a karaktert - ha sérthetetlen lennék, és nem lenne senkim, eszembe nem jutna üldözni egy másik mutánst, inkább csinálnám, amit eddig (embereket ölnék pénzért). De így, hogy van egy nő, aki imád (és akit imádok), már van értelme harcolni azért, hogy visszanyerjem a régi külsőmet.

2015-09-06 01:09:33 Moonraker (1979) / Holdkelte King of Körút (?) #35

Komikus túlzásokba eső, parodisztikus, a Földtől szó szerint túlságosan elrugaszkodott epizódja a szériának. Látszik a Star Wars hatása: űr, lézerfegyverek, röhejes, sárga egyenruhás, fehér tornacipős űrsereg, kiherélt Jaws... és a fizika törvényeinek látványos ignorálása.

Viszont két jelenet miatt mégis megéri megnézni a filmet:
Az egyik Corinne Dufour halála. Az egész Bond-franchise egyik leggyönyörűbben fényképezett és zeneileg legszebben megkomponált, egyben legszomorúbb és legvérfagyasztóbb jelenete, míg Bond centrifugás kalandja az egyik legizgalmasabb (még ha sok realitása nincs is.)

No, megnéztem. Nem hittem volna, de összességében kifejezetten tetszett a film. Azt hihettük, hogy a trailerekben mindent ellőttek: hát, közel sem. Amellett, hogy a film nagy része a cameroni alapvetések újragondolása, mégis képesek voltak újdonsággal, tartalommal megtölteni az ismerős képsorokat. A nosztalgia-faktor teljesen működik, ugyanakkor van benne önreflexió, reagálás a korszellem változására, továbbá ezidáig kikezdhetetlennek gondolt illúziók és mítoszok kerülnek lerombolásra, kimondottan bátor húzásokkal, miközben némelyik poénon még most is röhögök a nagy komolykodás közepette.

Schwarzenegger briliáns, az öreg T800 minden eddiginél esendőbb, ugyanakkor helytállása - bárminemű irónia nélkül - könnyfakasztóan heroikus. 1984 hangulatos, nélkülözi az ízléstelen popkulturális utalásokat (az egyetlen Ramones dal is igazából megdicsőül), 2017 jövőjével pedig nem szálltak el. A poszt-apokaliptikus világ olyan, mint a cameroni időkben, igaz, sokat nem is tesz hozzá.

A negatívumok: John Connor figurája akkor sem lenne képes szimpátiát ébreszteni, ha egydimenziós pozitív hős lenne, Kyle Reese kifejezetten bénácska (Michael Biehn-t csupán centiméterekben és kilókban sikerül felülmúlnia), az öregedő terminátor és Arnold T1000-ré válásának koncepciója pedig igencsak homályos és elnagyolt, illetve a 2017-es rendőrök (beleértve Simmons) szerepét gyakorlatilag elfelejtették megírni. Emellett néha túlzott a "tisztelgés" a régi filmek irányába, több eredetiség nem ártott volna itt-ott.

Rajongóknak kötelező, "terminátor-szüzeknek" a film nagy része nem ül majd úgy.

Kicsit félek tőle. Eleve sok nekem, ahogyan a vén Arnold túltolja önmaga parodizálását a közösségi médiában, és teszi kissé nevetségessé saját magát, persze a maga szerethető - és rajongható - módján.

A 3. és a 4. résszel a tehetségtelen készítők sajnos jól oldalba rúgták a szériát. Az egyik paródia, a másik egy sötét tónusú transformers-utánzat.

A 2. részben Cameron nagyon ízlésesen oldotta meg a történet "cukormázasítását", a nagy költségvetésű hollywoodi jelleg nem ártott meg a színvonalnak. És a T1000-es tényleg vérfagyasztó, csakúgy, mint a baljós látomások.

De számomra mindig is az 1984-es Halálosztó marad nemcsak a legjobb Terminátor-film, de a legjobb akciófilm is. A fiatal Schwarzenegger a legfélelmetesebb, legsokkolóbb főgonosz, aki valaha előfordult a filmvásznon, és a sötét, pre-apokaliptikus hangulatot nagyon kevés másik film tudja hozni. Durva, fésületlen, 80-as évekbeli remekmű, ami ma is odaszögezi az embert.

2015-05-15 17:14:03 Signs (2002) / Jelek King of Körút (?) #32

Szerintem ez az értelmezés is elég megalapozott, vagy legalábbis képes az egész UFO-sztorit egy nagy metaforává varázsolni. Ugye ahogy a Chris Stuckmann-féle elemzésben is benne van, a film elején mutatják a kukoricás melletti hátsó kertet a tűzrakó hellyel, a hintával, a kutyaházzal, és az egész szürke, sötét baljós, a végén meg ugye az egész napfényben fürdik - nekem ebből az jön le, hogy ez a sok-sok lelki teher az egész családot, a farmot, mint mikrokörnyezetet lehúzta a "mocsárba". A végén a földönkívüli lény támadása valójában nem csak egyenként a szereplők, hanem maga a család, a "farm" szembenézése volt a hétköznapokat befeketítő "démonokkal", amiket itt egyetlenegy lény jelenített meg, és akit mindenki a maga módján legyőzött.

De az is teljesen megállja a helyét, hogy csak kellett egy keretsztori ahhoz a konklúzióhoz, amit GothMan említett, és el is adja a filmet :)

előzmény: Jereváni Rádió (#29)

Összes komment...