bumbayo

Tapasztalat: 749 film
Kompetencia: 14 film
Súly: 1099
Regisztráció: 2014. július 7. (9 év, 7 hónap)
Kedvencnek jelölték: 1 user

Bemutatkozás

Frank McCloud: When your head says one thing and your whole life says another, your head always loses. [Key Largo, 1948]

Kedvencek

Rendezők: Alfred Hitchcock, David Lynch
Színészek: Humphrey Bogart, Rudolf Hrušínský (V)
Műfajok: dokumentumfilm, krimi, thriller, vígjáték
Országok: amerikai, magyar, olasz, szovjet
Korszakok: 1950

Demográfiai adatok

Nem: nem publikus
Születési év: nem publikus
Lakhely: nem publikus

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Himizu
 
5 2024-03-01 4,1
(10)
Fish Tank
Akvárium
5 2024-02-29 4,0
(302)
Tyrannosaur
Tirannoszaurusz
5 2024-02-29 4,1
(190)
The Out-Laws
Szélhámos rokonok
2 2024-02-29 2,5
(46)
Love Letter
Letters of Love
5 2024-02-29 ?
(6)
Atarashii kutsu wo kawanakucha
I Have to Buy New Shoes
5 2024-02-27 ?
(2)
Soom
Lélegzet
5 2024-02-26 4,0
(44)
Bi-mong
Álom
5 2024-02-26 3,8
(60)
Urideul-ui haengbok-han shigan
Maundy Thursday
5 2024-02-26 ?
(4)
Geuhae yeoreum
Once in a Summer
5 2024-02-26 ?
(1)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2024-02-29 09:53:33 Love Letter (1995) / Letters of Love bumbayo (5) #3

„Lehet, hogy ő az?” – tépelődsz, de a másik nem vesz észre téged az emberek áradatában. Legalábbis úgy tűnik. Hát nem ilyenek az emlékek? És nem ilyen a valóság is? Töredezett és málló, lassan oldódik fel és keveredik el az idő habarcsában. Minél távolabb kerülünk a múlttól, annál mélyebbre hatolnak a szilánkok a szívünkbe.

Különös táj a lelked: nagy csapat / álarcos vendég jár táncolva benne; / lantot vernek, de köntösük alatt / a bolond szív mintha szomoru lenne.“ — Paul Verlaine: Holdfény (Szabó Lőrinc fordítása)

Az elménk győz, mert az elménk győzelemre termett; szívünk törékeny kapacitásával szemben van egy nagy előnye: a „mindent megmagyarázás“ képessége. De ki is volt a fiú Fujii? AZ álomszerű keresés hozza össze a két nőt; az egyik szabadulni próbál tőle, a másik pedig olyan értékes emlékeket talál róla, amelyek nem is létezhettek.

leírás

https://kritikustomeg.org/film/47224/lalka-a-babu-1968

A film az 1800-as évek második felében hirtelen nagyvárossá fejlődő Varsóban játszódik. A nemesi származású Wokulski, először kereskedősegédként próbál szerencsét, s volt főnöke özvegyével kötött házassága hamarosan vagyonhoz juttatja. Lelke mélyén azonban mégsem tipikus polgár, képzelete, álmai messze ragadják. Felesége halála után megismerkedik egy elszegényedett gőgös arisztokrata család leányával, Izabellával, és halálosan beleszeret. Jól tudja, hogy egyszerű kereskedőként sohasem közeledhet szerelméhez. Hihetetlen lendülettel veti magát az üzleti életbe, nagyszabású vállalkozásokba fog: semmitől sem retten vissza, csak hogy elnyerhesse Izabella kezét.

Sziasztok, szeretném kérni:

https://www.imdb.com/title/tt0923703/

köszönöm!

Angol címe: Once in a Summer

Ismertető: 1969-et írunk. Koreában tombol a zsarnokság, a diákok lázonganak, Neil Armstrong a Holdra lép. Suk-young, a szöuli egyetemista srác kissé kelletlenül utazik társaival vidékre, hogy segítsen a mezőgazdasági munkában, ám ott elvarázsolja Jung-in, a csinos könyvtáros lány. Vajon lesz-e jövője a szerelmüknek? Évtizedekkel később egy tévéműsor rendezője és szerkesztője megpróbálja kideríteni a történteket.

2024-02-22 10:18:56 Sogongnyeo (2017) / Microhabitat bumbayo (5) #1

A film szól a modern városi élet nyűgeiről, egy fiatal nő bizonytalan életviteléről, megöregedésről és azoknak a kapcsolatoknak az elvesztéséről, amelyeket még az egyetemen szőttek társaival.
Mi-so („Micro“ koreai nyelven), egy 30 év körüli nő, aki még mindig takarítóként dolgozik, és inkább felmondja a lakásbérletét, minthogy rossz szokásairól (elsősorban a cigi, és időnként egy pohár whisky) lemondana. Újra felveszi a kapcsolatot egykori egyetemi társaival, miközben hezitál, egyáltalán hol lakjon és hogyan tovább, de a találkozások csak rávilágítanak arra, hogy már mindannyian különböző utakon járnak. Marad a melankólia, a hajlék- és társtalanság, a kontemplatív szemlélése a történéseknek, de mindez olyan fájóan őszintén bemutatva, ahogy csak a koreaiak tudják.
Azt írom, sehova se vezet Mi-so élete? De közben nem tűnik vesztesnek, a szereplők közül talán csak ő őrizte meg a teljes szabadságát, amelyhez minden körülmények között ragaszkodik. Nem húzzák le a napi megalkuvások, nem alázkodik meg a sikerért, társaságért, nem érdekli a társadalmi rang, úgy őrzi egyéniségét, hogy nem törődik a kárörvendő tekintetekkel, a megvető lenézésekkel. Gyönyörű záróképen a kivilágított sátor az éjszakai nagyváros pusztaságának közepén: Mi-so története a kiharcolt boldogság története! Öt csillag, a fényesebbek közül!

Egy napon a főszereplő Józef* megérkezik a szanatóriumba, amelyet egy bizonyos Dr. Gotard vezet. Józef idős apját látogatja meg, aki a valódi (kinti) világban halott, de a szanatórium párhuzamos (ezoterikus) valóságában nagyon is él és nagyon is jól van, mert a hely valamiféle korridor az élők és holtak világa között. Józef/Josef különféle időhurkokban és síkokban találja magát, ahol is az elveszett gyermekkor képeivel szembesül, az álmok összekeverednek a valósággal, és a köztük lévő határokat nehéz felismerni.
Wojciech Has mester megint ütős remekművet alkotott.
———
* a kafkai Josef?

2024-02-20 09:34:05 Urideul (2016) / The World of Us bumbayo (5) #1

Pontos kórlelet a gyermekkor kasztjairól, azok rangsoráról és dinamikájáról.
Közeli felvételen látjuk a főszereplőt, Sun-t, ahogy arra vár, hogy kiválasszák a kidobós játékra. Minden a szemében van, és már ebből a rövid jelenetből is nyilvánvaló, hogy pontosan tudja, ki ő és hol az helye az osztályklikkek hierarchiában. Egyszerre reménykedő és lemondó ez a tekintet. Sun, bár folyamatosan igyekszik megfelelni az osztály kiváltságosainak és vidámnak lenni, de minden újabb nappal újra kezdődik minden és megint a „társadalom“ legalján találja magát. A kislány alsóbbrendűsége (leginkáb) abból fakad, hogy a családja szegény, és nem engedheti meg magának például a legújabb mobilt. Ennyi nyilvánvalóan elég, hogy kizárják a csoportból. Egy pillanatra villan fel a változás esélye, amikor összebarátkozik az új diáklánnyal, úgy tűnik, hogy a dolgok jobbra fordulhatnak, de jönnek a gonosz „osztályhercegnők“, és minden a régi kerékvágásban folytatódik.
Kedves, időnként szívszorító film, rendkívül jó (gyerek)színészi teljesítményekkel. Nagy hangsúlyt fektet a karakterek közötti valósághű interakciók bemutatására, lenyűgöző és összetett ábrázolása a gyermekkori konfliktusoknak és barátságoknak.

2024-02-16 10:12:26 So-won (2013) / Hope bumbayo (5) #1

Ó, ezek a koreaiak!
A bűbájos So-won (Remény!) a nyolcévesek örök optimizmusával nézi a világot, szülei (a nehéz anyagi helyzetük ellenére) gondtalan gyerekkort teremtenek a kislánynak. Ez az ártatlan világ változik igazi pokollá, amikor So-won-t brutálisan bántalmazzák és megerőszakolják.
A film a család pokoljárásáról szól, a család tagjai a borzalmas tragédia utáni sokkból próbálnak kilábalni, addigi életükből sok mindent kénytelenek átértékelni – barátok, szomszédok és munkatársak segítségével próbálkoznak a mindennapokban újra boldogulni.
Talán csak a koreaiak mernek ilyen kendőzetlenül bemutatni ilyen durva témát, mint ez, nem próbálják meg a „végül minden rendbe jón“ hazugságaiba csomagolni a történetet: az egész életet végigkísérő traumáról tudnak őszintén mesélni, de közben meg mutatják a feldolgozás lehetőségeit is. (Az egyszerre szívfájdító, és felemelő, ahogy az apa a lánya kedvenc karakterének jelmezét ölti magára, hogy egyáltalán a lánya közelében lehessen.)

Talán nem lehet megnyerni minden csatát, de mindig ki kell hozni a legtöbbet és tovább kell tudni lépni. Viszont ehhez bátornak kell lenni, be kell mutatni a legnagyobb poklot is. Egy gyönyörűen elkészített film egy borzasztóan aljas dologról: lassan visz végig a történeten, sallangmentesen és teljesen őszintén beszél a borzalmakról. Öt fekete csillag.

https://kritikustomeg.org/film/138743/urideul-2016

Angol címe: The World of Us

Sziasztok, szeretném kérni:

https://www.imdb.com/title/tt5502816/

köszönöm!

Ugyanaz a személy:

https://kritikustomeg.org/muvesz/254951/ji-woo-jung

https://kritikustomeg.org/muvesz/88621/chung-ji-woo

Összes komment...