ifj. Ó. Posszum

  • 1
  • 2
  • ...
  • 6
2023-03-06 10:33:12 Baxter (1989) ifj. Ó. Posszum (5) #2

"Soha ne légy engedelmes!"
Azt hiszem ezt a mondatot soha nem felejtem el. Érdemes, nagyos is érdemes megnézni!

2023-03-03 07:59:25 [Tévésorozatok] ifj. Ó. Posszum #4255

Dominique Fernandez a Ganümédész elrablásában ír arról, hogy kb. a 80-as évek közepétől kezd megjelenni a filmben az (és kb. Almodóvar-ral), hogy a filmben a melegség nem, mint aberráció jelenik meg (pl. Kötél), vagy éppen nem azért egy meleg szereplő a film főhőse, hogy bemutasson egy tragédiát (pl. A fiúk nem sírnak). Egy tragédiát, ami a nemi identitása, különbözősége miatt éri.
Hanem egyszerűen egy meleg férfi/nő/queer jelenik meg.
Nem regén láttam A bostoni fojtogatót (1968, amerikai) ahol a rendőrök felkutatnak minden regisztrált! aberráltat, például a homokosokat is. A felügyelő, pedig amikor bemegy a melegbárba, azt mondja, alá szállt a pokolba, vagy valami ilyesmi.

És ez nem volt olyan régen. Se 68, se a 80-as évek közepe. Hollywood most kezdi helyretenni a dolgokat, rendezni a soraikat, igen, néha túlzásba eszik, ahogy Hollywood szereti is a túlzásokat.
De itt Magyarországon, hol tartunk még? Nem éppen most zajlik a sorok rendezése. Sőt.
Szóval a többségben lévő negatív hang releváns, hiszen eddig az volt a természetes, hogy rejtve vannak a melegek. Most meg sokk terápiaként minden honnan bújnak elő, mint a gombás zombik.
Ha Hollywoodnak ilyen sok idő kellett, akkor Magyarországnak? Fárasztó a türelem. De legalább vannak ezek a filmek, sorozatok, és akarva akaratlanul elindul egy párbeszéd, akár egy zombi horror kapcsán is. Ez pedig jó, nagyon jó.

Nem azért érdekelt, mert 68-as és, hogy már akkor volt osztott képernyő. Hanem pont azért, mert akkoriban baromi izgalmas dolgokat műveltek vele. Pl. Thomas Crown ügy nyitójelenet. Meg ez a film.

előzmény: BonnyJohnny (#6)

Ugor, nagyon éljenzem a "Hogy ne halj meg műveletlenül!" projektedet, és a hozzászólásodat. Ha nincs, szerintem soha nem jutok el ehhez a filmhez.
Az osztott képernyőre kaptam fel a fejem, hogy hű, na ez egy 68-as filmnél baromira érdekel. És azta kutya, hát ez valami zseniális. Eszméletlen sok vizuális ötlet, baromi átgondolt, olyan vágásokkal, hogy csak kapkodtam a szemem. Régen ugrottam vissza jelenekre, hogy megnézzem még ötször.
Az meg már hab a tortán, hogy amikor kiderül a tudathasadás, akkor döbbensz rá, hogy ezért az osztott képernyő és nem csak egy vizuális bravúr, hanem baromira átgondolt koncepció.
Köszi Ugor! És olvassatok véleményeket!

előzmény: Ugor (#4)

2023-01-22 14:20:14 [Vapiti 2022] ifj. Ó. Posszum #29

Na ilyen még nem volt, egy film és egy férfi jelölésem se jött be. Viszont a nők közül mind a három :D

Női ezüst
Mia Goth - Pearl
Jessie Buckley - Ők (Men)
Penélope Cruz - Út a díjesőig (Competencia oficial)
végül megváltoztattam erre: Tang Wei - A titokzatos nő (Heojil kyolshim)

Mia Goth vagy Jessie Buckley? Kő papír olló, bárcsak lehetne két első helyezett. Ha valamelyik nyer, én már elégedett vagyok.

2023-01-18 16:34:06 The Menu (2022) / A menü ifj. Ó. Posszum (5) #25

És aki nem érti, de tetszik neki? Azzal mi van, az mondhat?

előzmény: energoman (#22)

Engem nem érdekel az Avatar, de már ez a pár sor baromi izgi, amit a film kapcsán a CGI-ről írsz, és, hogy mit, hogy csinálnak és, hogy miért szenzációs ennél a filmnél a technika. Ezt viszont olvasnám nagyobb terjedelemben!

előzmény: ChrisAdam (#49)

Had rajongjanak. Illetve volt, hogy egy bemutatóról és is úgy értesültem, hogy olvastam hozzászólásban. Sztem hasznos :)

előzmény: Mityu (#14680)

2023-01-08 08:55:24 The Menu (2022) / A menü ifj. Ó. Posszum (5) #16

Először 4-est adtam, mert zseniálisan van megcsinálva, de közben mégis folyamatosan azt kérdezgettem magamtól, hogy oké, de miért kellett megcsinálni ezt a filmet? Hisz a külcsín fantasztikus, ugyanolyan a profi a szerkezet és ugyanolyan teátrális a film, mint a séfünk. De mégis, tök felszínes és üres. Nincs mögötte semmi. A semmiért csinálták ezt a filmet? És utána rádöbbentem, hogy igen, a semmiért. Ez a semmi ott lappang néhány kult rendező, alkotó mögött, akik nem csinálnak mást egy idő után, csak ismétli önmagukat. Ez a büdös semmi van a kiégés során, ez a semmi folyt meg.
Ezeket az értelmezési utakat, lehetőségeket hiányoltam például a Nope-ból, ami ugye egy "tökéletes baromság", de mégis, az talán tényleg üres. Itt viszont az üresség a kulcs, egy félig rágott sajtburger.

2023-01-06 08:10:09 [Vapiti 2022] ifj. Ó. Posszum #8

Arany
Fabian: A vég kezdete (Fabian oder Der Gang vor die Hunde)
Bones and All
C'mon C'mon - Az élet megy tovább

Női ezüst
Mia Goth - Pearl
Jessie Buckley - Ők (Men)
Penélope Cruz - Út a díjesőig (Competencia oficial)

Férfi ezüst
Colin Farrell mindent visz A sziget szellemeiben (The Banshees of Inisherin), még Joaquin Phoenix-et is kenterbe vágja, de mivel a januári mozis bemutató miatt ez 2023-as Vapiti lesz, ezért az ezüst a következő:

Joaquin Phoenix - C'mon C'mon - Az élet megy tovább
Tom Schilling - Fabian: A vég kezdete (Fabian oder Der Gang vor die Hunde
Mark Rylance - Bones and All

Oilboy, itt a Shutter Island-et spoilerbe tehetted volna, ennek tudatában az első perctől tudtam, hogy mi a sztori és mire megy ki a játék. Azért "abból" már lehet tudni, aki látta azt a filmet.
Ennek ellenére a spoiler nem vett le a film élményből, ugyanis nem a rejtély a lényeg, hanem, hogy hogyan jutunk el oda. Olyan dramaturgiai bravúrt csinál a film, hogy öröm nézni. Ha valaki szereti, ha egy film rafinált, akkor hajrá, tessék megnézni.

előzmény: oilboy (#4)

Azért nem maradtál le semmiről, mert ismered a pause gombot? Vagyis a pause gomb ismerete olyan plusz tudást adott neked, hogy tisztában voltál a film cselekményével, anélkül, hogy néznéd?
Már megérte elindítanod, ha ilyen kvalitásra tettél szert közben.

--
Áthelyezve a(z) Mother! topikból.

előzmény: Igaz_Mondó (#0)

Magasan McDonagh legjobb filmje nálam. Más, teljesen más, mint az eddigiek, nyugodt, lassú, csak az ember és a hétköznapok abszurditása maradt meg. És a szellemek, mert azok itt maradnak, filmen, drámán, háborún túl is.
Collin Farrell pedig azért lett színész, hogy ezt eljátszhassa.

2022-11-25 23:49:32 Amsterdam (2022) / Amszterdam ifj. Ó. Posszum (5) #5

David O. Russel ravaszabb, fifikásabb és kemény szavúbb, mint valaha.
Azzal, hogy narrátornak egy, a gyógyszerektől mámorban lebegő orvost tesz meg, olyat csavar az egészen, hogy ilyet ritkán látni Hollywoodban. Mert hepiend, a nácikat elkergetik, ki van mondva, hogy szeretettel lehet legyőzni a gyűlöletet, de basszus, minderre egy becucozott orvost
használ szócsőnek. És tudjuk, hogy nem így fog történni és a szeretet bizony nem jut el a Németországig. Végletekről beszél, oldalak libikókájáról, ahol nincs középút, csak az egyik vagy a másik. Mai korrajz ez keményen és Russel azt mondja vigyázz!

Fantasztikus, hogy elindulunk két veterán burleszk szerű figurájából és hova is fut majd ki a film. Olvastam kritikákat, hogy a sztárok végigripacskodják az egészet. Hát, a szinkronos előzetes alapján tényleg úgy tűnt, de eredeti nyelven nézve. Erről szó sincs.
Christian Bale egy csoda, a legfinomabb, legérzékibb alakítása ez, egyszerűen szép, ahogy játszik. Margot Robbie soha nem volt ennyire izgalmas.
A zene pedig, Pemberton az U.N.C.L.E óta nem írt ennyire zseniális filmzenét.
Nagyon jól esett ez a film, még, ha negédesen is nyomorgat.
A dada dal, az bekerült nálam a top jelenetek közé.

Ryan Gosling tökéletesen hozza a karaktert, annyira szürke, hogy néha fel se tűnik, hogy a jelenetben játszik. Amikor pedig igen, akkor olyan, mint egy óvódás, akinek nem jutott lekvár a vajas kenyerére. Chris Evans fantasztikusan bohóckodik, ennyire eltúlozni egy sablonkaraktert már művészet.
Viszont ami tényleg tetszett, azok az abszurd karakterroncsolások. Pl. amikor Chris Evans a filmvégi csúcsbunyóban feljajdul, hogy megfájdult a keze, vagy valami ilyesmi. Az elbaszások filmje ez, ami egy nagyon infantilis miliőt kölcsönöz végig az egész filmnek. Mintha gyerekek játszanának lövöldözős bunyósat. Szürreális élmény, nekem ez megér egy 3-ast.

2022-11-19 10:57:27 Pearl (2022) ifj. Ó. Posszum (5) #8

Az összehasonlítások nem mindig szerencsések, viszont a Pearl teljesen azt az érzést váltotta ki bennem, mint amikor a Joker-t néztem. Valami elszakad és egy olyan társadalmi feszültséget ábrázol, ami most nagyon sokak bőre alatt ott bujkál. Csodálatos az idézetvilág, a stílus, és csodálatos Mia Goth. Oscar jelölés minimum, de bilibe lóg a kezem.

Huh, nincsenek szavak. Nekem magasan az év filmje. Az elején ijesztő lehet, hogy ez mi a f*s, mert kifejezetten progresszív filmnyelvet használ, rengeteg benne a vizuális ötlet, mozaik szerűen építkezik, de utána kisimul. Nem azért mert elfogy a szufla, hanem szépen csupaszodik a film, ahogy halványul el Fabian is.
Csodálatos. Tom Schillinget pedig már szerettem a Mű szerző nélkül-ben is, de most ezzel a filmmel belépett a kedvenc színészek közé.
Illetve az még bekerülhetne a leírásba, hogy Erich Kästner - Fábián: egy moralista regénye c. műve alapján.

2022-11-08 21:44:13 [JÁTÉK] ifj. Ó. Posszum #51127

7. Elszakadás/Taking Off (1971) ?

2022-11-05 10:49:37 Enola Holmes 2 (2022) ifj. Ó. Posszum (4) #2

Sokkal jobb, mint az első rész, kezd észhez térni ez az Enola. Nem egy nagy cucc, gondolkoztam is az osztályzaton, de basszus, baromi jó nézni, szórakoztat, szóval, mint gondűző limcsire csak rányomtam az ötöst. Millie Bobby Brown meg láthatóan nem találja még a helyét, néha egész jó, néha kifejezetten sok, de annyira szimpatikus a filmen, mint ember, hogy még akkor is jó nézni, amikor szenved a szereppel. Elfogult egy ötös ez, de ez van.

Welles életművét és élettörténetét nézve hátborzongató.
Mint magát a filmet nézve: Ahogy Báron György is írja Volt egyszer egy… Hollywood c. kritikájában (bár nagy hangsúlyt fektet arra, hogy Tarantino mennyire béna, és ez eléggé ront szövegen, de ettől eltekintve) lepipál minden posztmodern utáni törekvést.
Friss, baromi friss, félelmetes mit művel a filmnyelvvel, újra értelmezi a szatírát, minden mondat, sóhaj, svenk, zoom, hirtelen közeli egy-egy fricska. De közben nem röhögsz térdcsapkodva, mert ez gúny, maró gúny. Összetett, rétegzett, Esterházy szövegeihez tudnám hasonlítani.
Nem könnyen emészthető darab, de mindenképp ajánlott, aki valami újszerűt, kísérletit szeretne látni.

Tökéletes szatíra és paródia, ami minden percében az, még akkor is, amikor véresen komoly. Ugyanis nem kifordít, eltúloz, hanem a művészet és művészvilág abszurd helyzeteit mutatja meg a maga valójában. Realista, mert ezek momentumok megtörténnek, és közben mégis egy groteszk világ tárul fel. Ettől annyira zseniális.

2022-06-04 07:21:33 X (2022) ifj. Ó. Posszum (5) #14

Már attól tapsikolok, ha valaki filmnyelvet használ. De Ti West nem csak használja, hanem gondolkodik vele. Olyan tarantinoi figura, aki nem egy huszadik másoló, hanem ugyanazzal a szellemiséggel készíti a filmeket.
Az X pedig a legabszurdabb, legátgondoltabb, legletisztultabb és egyben a legrétegeltebb filmje. A legjobb. Az életműben is, és 2022-ben is, amit eddig láttam.
Az pedig nektek leesett, hogy Mia Goth játssza az öregasszonyt (Pearl) is? Eszméletlen szép húzás, csavar még egyet a sztorin, idézőjelbe teszi az egészet.
Lesz folytatás, spoileres: Pearl

Kicsit sok benne a pukis, hányós WC humor.
De, ha bírod Mike Myerst, és arra vágysz, hogy ne kelljen gondolkodni, csak nézz valami teljesen egyszerű gyökérséget, akkor adj neki egy esélyt. Illetve egy konteó paródia az egész.

2022-01-22 12:06:39 [Vapiti 2021] ifj. Ó. Posszum #62

A Külön falkán meglepődtem. Öröm. (Nem láttam még, akarom nagyon!)

2022-01-22 11:50:03 Tick, Tick... Boom! (2021) ifj. Ó. Posszum (1) #12

Igen és ezt már Az ártatlanok kapcsán is kifejtettem, hogy mi lehet itt az alapvető gond. Nem, tényleg nem állított olyat, amit a spoileres részekben írunk. Ki is kapcsoltam volna, ha állít ilyet vagy olyat :D
De, ha végig nézed a filmet, és azt az időszakot, amit a film bemutat, a csávó így élt, a barátnőjével, a munkájával, a barátaival, stb. Halogat, stressz helyzetbe keveri magát. Ez ide vezethet...

Kérdezek egyet, egy banális példán keresztül. Van egy film, aminek a főszereplője egész életében hazudik. Megkeseríti ezáltal a saját és környezete életét is. A főszereplő felismeri a helyzetet, de már annyira beleivódott ez a mechanizmus, hogy nem képes változtatni. A film pozitívan zárul, a főszereplőnk a hazugságait használja fel megmentő fegyverként és hazugságokkal fogja megmenteni saját magát és a környezetét is a bajtól. Legitimizálta ez a sztori a hazugságot vagy sem?

előzmény: Dió (#11)

2022-01-22 11:07:29 Tick, Tick... Boom! (2021) ifj. Ó. Posszum (1) #10

"Számomra az, hogy Larson halogatott, majd az utolsó pillanatban mégis összejött neki és megkapta a jutalmát, nem más, mint az egyik legősibb filmes sablon, amelyben a forgatókönyv azért gördít akadályokat a célját elérni próbáló főhős útjába, hogy nézőként még jobban izgulhass, majd vele együtt örülhess, amikor azok elgördülésével végül mégis elnyeri jutalmát. Ez egy sima, ártatlan, klasszikus játékfilmes húzás"
Nem is a filmmel, ezzel a szokásos sablonnal van gondom. Borzasztóan káros húzás.

A stressz helyzeten alapuló munkamódszer bizony nagyban hozzájárul komoly megbetegedésekhez, ezt nem képzelem bele, ez így van. Akkor vagyok aktív, ha szorít az idő, ezért ilyen helyzeteket generálok, hiszen csak ebben tudok működni. Ebbe beletartozik pl. a halogatás, ami a filmben is elég erősen jelen van.
Amikor vége lett a filmnek, rögtön az volt a konklúzióm, hogy szegénynek ilyen életmód mellett (nem a bulizás) eléggé borítékolható volt a rövid élet.
És akkor itt lettem dühös, hogy ez a sztori fürdik egy szirupos cukormázba és kap felmentést az ihlet romantikájára hivatkozva. Hát jól van, éljen a múzsacsók, meg a korai fűbeharapás.

előzmény: Dió (#9)

Nekem az egyik Vapitis filmem lett volna, ha lehetne rá szavazni.
Ezért akartam ellenvéleményezni, amit írsz, írtok, hogy nekem mi miatt nem ütötte ki a biztosítékot. Sőt, volt nagyon is erős filmélmény. Aztán mikor elolvastam a spolieres részt, megértettem, mi a gond.

"Ha egy rendező az átlagnál durvább erőszakot kíván használni egy drámai elemekkel is operáló filmben, akkor elvárom, hogy azt konkrét céllal alkalmazza a film központi üzenetének tolmácsolására, illetve abba történetileg is kösse bele szervesen."


Központi üzenet tolmácsolása. Itt a baj. Régen el lenne b*szva minden, ha bármilyen művészeti alkotásnak központi üzenetet kéne tolmácsolnia. Bár nagyon efelé haladunk.

Sztem pont akkor mennek nagyon félre a dolgok, ha a film, és esetünkben De uskyldige is át akarna adni egy üzenetet. Akkor meg propagandát kiáltana mindenki.

Nem csinál mást, csak vesz egy popkultúrában agyon rágott, műfaji toposzt - szuperhősös identitás filmek - és megkeveri egy tucat pszichoanalitikus elmélettel és persze pszichológiával. Aztán szevasz, jöhet a kódolás, a néző következik.

De, hogy ne tűnjön úgy, hogy a levegőbe beszélek, csak leírom, mi az, ami miatt igen is baromi jó film és egyáltalán nem öncélú.
Az összes gyerekkarakter kitaszított, perifériára szorult figura (autista lány, frissen költözött, magányos kislány, pigmenthiányos kislány, alkoholista anyával élő kisfiú, stb.) Mind a körülmények áldozatai. És veszettül dühösek. Mert kiszolgáltatottak. Mi lesz akkor, ha erőt kapnak? Építés vagy rombolás? Nagyon kicsin múlik, hogy melyik fél győz.
És igen, minden a gyerekkorba kezdődik, és, bizony, ott van a gonoszság is. Jelen van, a jóra törekvéssel együtt. Ez minden archéja.
És ebből én kiolvasok egy nagyon dühös korleletet akár klímaszorongásról, akár a társadalmi elnyomásról, akár multikulturális közösség szorongásáról.
Mert a film hála a jó égnek nem akarja a számba rágni, mit látok, hanem mankókat ad és kérdez. Ez lenne a dolga.

És Mikkey, igen nekem is rögtön eszembe jutott Csáth.

előzmény: Dió (#3)

2022-01-21 00:38:16 [Vapiti 2021] ifj. Ó. Posszum #50

Csak változott a végére a lista, célegyenesbe feljöttek a magyarok. Szerettem volna látni nem színész hangon beszélő színházi színészeket a magyar filmben.
Láttam. Szavaztam is.

Arany Vapiti
Annette (Leos Carax)
Természetes fény (Nagy Dénes)
Spencer (Pablo Larraín)

Ezüst női
Huzella Júlia (A legjobb dolgokon bőgni kell)
Rainer-Micsinyei Nóra (A legjobb dolgokon bőgni kell)
Walters Lili (Űrpiknik)

Ezüst férfi
Adam Driver (Annette)
Mads Mikkelsen (Druk/Még egy kört mindenkinek)
Szabó Ferenc (Természetes fény)

Ránéztem Seberg interjúkra, mert furának tűnt, hogy Stewart-nak úgy jár az arca, mint egy ugrálóvár egy raplaknyi gyerekkel.
De nem, Sebergnek nem volt egy másodperc nyugta sem. Baromi jól megcsinálta Kristen Stewart, baromi jó színésznő.

2022-01-10 07:32:15 [Vapiti 2021] ifj. Ó. Posszum #35

Nagyon erős év volt. Az Annette tartotta magát, de ahogy Ugor írtad lejjebb, filmnézésenként változott a lista.

Arany Vapiti
1. Robin Robin (Vörös, a vörösbegy) Az Aardman új csodája.
2. Annette (Leos Carax)
3. Nomadland (A nomádok földje) / Chloé Zhao
4. The Lost Daughter (Az elveszett lány) / Maggie Gyllenhaal
5. De uskyldige (Az ártatlanok) / skandináv művész X-men gyerekekkel
6. Spencer (Pablo Larraín)

Ezüst női
1. Alva Brynsmo Ramstad (A De uskyldige/Az ártatlanok)
2. Rakel Lenora Fløttum (A De uskyldige/Az ártatlanok)
3. Mina Yasmin Bremseth Asheim (A De uskyldige/Az ártatlanok)
4. Frances McDormand (Nomadland/A nomádok földje)
5. Jessie Buckley (The Lost Daughter/Az elveszett lány)
6. Sally Hawkins (Spencer)
7. Olivia Colman (The Lost Daughter/Az elveszett lány)
8. Kristen Stewart (Spencer)

Ezüst férfi
1. Sam Ashraf (A De uskyldige/Az ártatlanok)
2. Adam Driver (Annette)
3. Mads Mikkelsen (Druk/Még egy kört mindenkinek)
4. Nicolas Cage (Pig)

Őszintén. Ha egy Gyűrűk ura végigzsebelhette az Oscart, akkor egy Marvel film miért ne?
Mi az oly nagy filmművészeti különbség A király visszatér és mondjuk az Infinity War között?

2022-01-08 08:48:08 [Vapiti 2021] ifj. Ó. Posszum #33

Köszi szépen. Bepróbáltam, mint kutya a tűzcsapot.
Sajnálom a The Lost Daughtert, de ez van.

előzmény: cucu (#26)

2022-01-07 18:11:31 [Vapiti 2021] ifj. Ó. Posszum #23

Kérdés!
Szegény The Lost Daughternek esélye se volt, hogy jelölhető legyen a december 31-i Netflix premierrel. De gyorsan, pár nap alatt elérte a 20 szavazatot.
Így járt és kész, vagy lehet kérni, hogy jelölhető legyen? Vagy a szabály a szabály?

Maggie Gyllenhaal első rendezése egy csoda. Tud újat mutatni. Vagy nem tud, de annyira friss, hogy újnak hat.
Olivia Colman zseniális, mint mindig, de Jessie Buckley... ezt a filmet ő viszi el.

Netflix pedig igazán egyeztethetne már a KT-val, hogy ne rakjon dec. 31-re premiert, mert akkor képtelenség jelölni Vapitire. :D

Hátha bejön moziba is - kötve hiszem - és akkor meg is vannak 2022-es női ezüst jelöltek.

2021-12-26 21:45:18 Tick, Tick... Boom! (2021) ifj. Ó. Posszum (1) #8

Nagyon szeretem Andrew Garfieldot és szerettem itt is, hozta azt a tipikus musical eszköztárat, amit a műfaj megkövetel, ahogyan azt kell. Sztem nem átlagon felüli, ilyen alakítást még a legtöbb profi, magyar musical előadásban is látni lehet. Egészen addig szerettem, amíg meg nem láttam az eredeti felvételeket. Larsontól felrobbant a színpad, Garfield karaktere pedig hozzá képest uncsi lúzer. Ez nem az ő hibája, ez a rendezői koncepció. De hát ilyen ez, kinek ez, kinek az, ebben egyetértek teljesen.

Nem a bohém életmódot népszerűsíti, nem ezt írtam. Larson alkotói életmódját, talán jobb szó lett volna a módszer és a munkamorál. 8 évig írt egy musicalt. És nekem drukkolnom kéne,
hogy befejezze azt az egy dalt, amit halogatásból évekig írhatott volna, de nem tette és az utolsó pillanatban kapkod. És a számára oly fontos darab.ja helyett minden mást csinál, csak azzal nem foglalkozik. Halogató személyiség, akinek az utolsó pillanatban összejön. Meg van a dal, meg lesz a bemutató és a jutalmat is megkapja, felhívja Stephen Sondheim.
A film a felnőtt kor elől a művészetekbe menekülést idealizálja, illetve a halogatást, ami bizony nagyon kórossá tud válni, és azt ezt kiváltó stressz miatt, illetve a a folyamatos menekülés miatt az ember egészségére is rámehet. Larson esetében így is lett.
Többször elhangzik az ihlet, hogy várja szerencsétlen Larson. De Esterházy Péter is megmondta, az ihlet nem létezik, romantizált közhely. Munka van. Legyen az írás, zeneszerzés, bármi. Napi több óra munka, akkor is, ha nem jó, amit csinálsz éppen. Max kidobod, vagy átírod, vagy újraírod. De munka van.
Ebben a filmben pedig megy tovább az ihletett alkotó hamis képének a propagálása. Mert trendi, mert eladható, mert biztonságos sablon.
És nagyon káros, hogy ezzel tizen- és huszonéves fiatalok is találkoznak. Hát igen, a művész ilyen, szenved. A lófaszt. A művész dolgozik. Ha szenved, feltehetően korán hal.

előzmény: Dió (#7)

2021-12-26 08:29:06 Tick, Tick... Boom! (2021) ifj. Ó. Posszum (1) #6

Igen, de Andrew Garfield az előadásrészleteken is High School Musical szökevény.

előzmény: BonnyJohnny (#5)

2021-12-26 01:02:43 Annette (2021) ifj. Ó. Posszum (5) #3

Visszaadta a hitem, hogy a filmnyelv nem fog végleg elkorcsosulni. Illetve hogy a film nem válik teljesen biztonságos, szórakoztatóipari árucikké.
Mindig jönni fog egy Carax, vagyis ezt kívánom, hogy mindig jöjjön el egy Carax.

A film pedig: 139 perces paródia a musicalről, a filmről és a színházról. Rámutat és kifordítja az összes klisét, ami eddig ránk hagyományozódott. Ironikus, szatirikus, rengeteg kísérleti elemmel és közben meg rámutat arra, hogy, ha jól használod az archetipikus jegyeket, akkor még egy szatírában is menetrendszerűen érkezik a katarzis.
Az elmúlt 10 év legjobb filmje.
Adam Driver pedig élete legjobb alakítását hozza. Finom, visszafogott, vagyis inkább visszafojtott és lenyűgöző.

2021-12-25 23:58:17 Tick, Tick... Boom! (2021) ifj. Ó. Posszum (1) #4

Az hagyján, hogy huszadrangú, középszerű musical, de afelett nem tudok elmenni, hogy népszerűsíti azt az alkotói életmódot és munkamorált, ami feltehetőleg
Jonathan Larson halálához nagyban hozzájárulhatott.
A film pedig közel akart maradni a valósághoz és nagy pofon a végén az eredeti felvételek bejátszása. Larson egy igazi bohém energia bomba lehetett, Andrew Garfield meg egy unalmas, szépelgő lúzer.
Megy rá a karó.

2021-11-13 20:22:45 Finch (2021) ifj. Ó. Posszum (5) #3

Soha nem volt az American Pie az Amerikai pite zenéje. Madonna feldolgozása a Második legjobb dolog c. filmjének a betétdala.
De ez eredetileg egy 1972-es Don McLean dal. Számos utalással az akkori korra.
Nem a pitek*rás miatt szól állandóan a filmben, hanem az édeskés zenei világot ellenpontozó dalszövege miatt. És mert a zene sejteti is a történet végét. Kib*szott katartikus, már amikor először felcsendül.

Találtam egy aránylag elfogadható fordítás részletet:
"Ég veled Miss American Pie
Levezettem a partra a Chevymmel
De nem volt egy csepp víz sem
A régi jóbarátok whiskyt iszogattak
S arról daloltak, ez lesz életük utolsó napja
Ez lesz életünk utolsó napja"

2021-10-20 07:57:55 Old (2021) / Idő ifj. Ó. Posszum (3) #8

Kettest érdemelne, mert faék egyszerű, idegesítő és érdektelen. Olyan, mintha egy török szappanopera szereplői elől eldugták volna a ránctalanító krémet és kialakul a kamerák előtt az apokalipszis.

DE. Gyönyörű filmnyelvi megoldások vannak benne, néhol elképesztő. A kamera mozgások, a beállítások. A formanyelvi részben végig ott suttog Tarkovszkij. Olyan jó látni, hogy még van aki, beszéli a film nyelvét. Kár, hogy ilyen sutaságokra pazarolja Shyamalan.

2021-09-12 07:03:29 Kate (2021) ifj. Ó. Posszum (4) #2

Semmi eredeti nincs benne. Mindent látunk már valahol, minden fordulatot, karaktert, akciót, stb.
Viszont Mary Elizabeth Winstead a tömegfilmek Charlotte Gainsbourg-ja. Finom, érzéki játék, a tekintetével, vagy akár a levegővételével is monologizál és közben akkora titok lengi körül, hogy fülled a monitor. Rajongok.

A kameramozgások és a látvány is pazar. Akár felesleges is lehetett volna, de valami miatt működik. Talán - ahogy mondani szokták - leszállt a filmisten a vágószobába.

Most nem tudom eldönteni, hogy komolya vagy irónia? :D

Amit kifogásolsz, pont az az erénye sztem. Fejetlenül, átgondolatlanul, minden el van baszva, kapkodnak, mert egyszerűen itt a vége. Az emberek meg birkáznak, mert eddig is ezt tették.
Én már inkább túl szájba rágós klíma katasztrófa példázatnak találtam, de akkor ezek szerint mégsem? Vagy csak nem vagyok ma iróniámnál?

előzmény: Lady Ópium (#15)

Elképzeltem, ahogy a NANE fogja somogyirekát, beülteti egy katapultba, és a nők elleni erőszak jegyében kilövi egy ujgur munkatáborba.
Komoly baj van. Egy véleménynek nekiszállni úgy, hogy nem ismeritek azt, amire reagál? Erőszakkal az erőszak ellen... Lapozzunk.
Én ajánlanék egy közös filmnézési projektet. Nézzük meg a filmet, és egy hónap múlva térjünk ide vissza és vitassuk meg úgy.
Én sem láttam, de most kedvet kaptam hozzá somogyireka a gondolataid alapján.

2021-06-06 11:56:08 JAG (1966) / Én ifj. Ó. Posszum (5) #1

A leírást kiegészítve, nem a férfi és a nő viszonya válik bonyolultabbá, hanem a film :D
Itt inkább csak az identitás keresésről van szó. Tipik modern téma, de inkább kísérleti film. Avantgard identitáskereső utazás.
Aki szereti az ilyesmit, annak nagyon ajánlatos, aki kapcsolati drámát keres, az nem azt fogja kapni, amit vár.

Köszi St4nt0N a cikket, így már minden érthető, és kissé felháborító, hogy ennek fényében a Netflix felkarolta a projektet.
A sztori egy szutyok. De tényleg, az az igazi, összelopkodott, unalmas kliséhányás.
Wright pedig megtette, amit megkövetelt a megrendelő. Kicsit többet, amit egy jó szándékú iparos megtehet. A film nagyjelenetében, a vérciki monológból csinált egy színházi jelenetet. Úgy, ahogy a Broadway darabok vérciki monológjainál lenni szokás. Az a rész fantasztikus. És még van benne több trükk a Wright játszóházból.
Ezért érdemes. Amy Adamsért érdemes. Julianne Moore-t érdemes.
Aki viszont egy zseni hátsó ablak átgondolásra vár, az várjon még, nem ez a film az.

2021-05-09 16:43:13 Mortal Kombat (2021) ifj. Ó. Posszum (3) #39

Mintha szuper erővel megáldott növényeket néztem volna másfél órán át. Látványos zöldségfesztivál.

Egy mesterséges intelligencia átveszi a hatalmat?
Lehet valóság.
Egy kenyér alakú kutya szuperfegyver?
Lehet valóság.
Felvesznek az egyetemre mert trash homevideókat töltesz fel a YouTube-ra?
Csak mese.

Azt értettem, hogy szatírát látok, csak inkább tűnt erőlködésnek, mint túlzó fricskának.
Ami a legnagyobb bajom, hogy a filmnyelve nagyon átlagos, ami egy Scorsese filmnél roppantul zavar.
Egy óráig bírtam, de ízlések és farkasok.
Kap majd még egy esélyt.

Először használom úgy az osztályzást, hogy szó szerint értelmezem a nézhetetlent. Nem bírtam végignézni, de bevarrom az egyest. Mert ez a film megérdemli. Scorsese sablon pufogtatás, túltolt ripacskodás, túltolt forgatókönyv és unalmas filmnyelv. Scorsesehez képest minősíthetetlen.

A Disney tényleg csinált egy filmet egy szuperhős mókusról? Egy szuperhős mókusról? Várom már a Szuperkutyabébit a Disney+-on, bébi Nick Fury cameóval.

Sajnáltam, hogy nem moziban néztem, fogom majd, ha lehet. Még jobban beránt, ebben biztos vagyok.

előzmény: BalaKovesi (#8)

2021-03-24 22:53:32 Soul (2020) / Lelki ismeretek ifj. Ó. Posszum (5) #8

Szétbőgtem ba***ameg.
Dunát lehet rekeszteni a segítség, felnőttem sztorikkal. Húztam is a szám, mikor kiderült, hogy erre megy ki a játék, de annyira őszinte, húsbavágó, hogy kiemelkedik a több tucat közül. Szárnyal.
Egyik legjobb és a legfelnőttesebb Pixar. Agymanók szint. (Pedig azt nagyon nem kedveltem, de csak mérce, a hétszázát.)

McDormand azért vigye el az Oscart, mert ennyire full természetesen játszani rohadt nehéz. Amikor az látszik, hogy az alakításban nem volt semmi különös, csak le van filmezve az adott színész, na, ott lapul a dög. Abba van az igazi munka. Nagyot játszani rettentően látványos és flow élmény, viszont tisztán, természetesnek maradni rohadt nagy meló. Főleg ebben a filmben, ahol ráadásul civilekkel kellett vegyülnie a színészeknek. Egy apró hazug mozdulat, és azonnal lebukik.
A filmnek is ez a legfőbb erénye. Rohadtul természetes, mintha egy doksit néznél. Van nyelve, de nem tolakodó, van sztori, mégis megmarad az epizodikus szerkesztésnél. Csepegtetve vannak az infók, részletekben kapod meg, ki, miért, mit csinál.
Sodrása van, költői nyelve, zseniális ritmusa. Régen láttam ilyet amerikai filmnél. Talán a legjobb filmnek való drukkom már szubjektív, de akkor is, hajrá Nomadland. Vigyen is még el sok-sok díjat.

előzmény: Mario Brothers (#6)

McDormand kapja csak meg a harmadik Oscarját, a Nomadland pedig a legjobb filmet, akkor is, ha van jobb nála. Mert ez valami csoda, amit itt műveltek.

Az elején nagyon szájbarágósnak találtam, aztán amikor leesett, hogy a múlt történéseit is az idősebb színészek játszák, akkor teljesen átértékelődött a film. Spike Lee csinált egy teátrális (a szó szakmai és nem pejoratív értelmében), politikai, moralitás játékot. A magyarázó képbevágások, dokumentum részletek is inkább a brechti, kizökkentő vonalat képviselik. Ezt a sztorit eljátsszák, de ezt viszont nem magyarázza már Lee, nem látsz stábot, mint mondjuk a Jézus Krisztus szupersztárnál, hanem ezt te olvashatod ki, már, ha ki akarod olvasni :)
Költői film ez, zseni.

Ajánlanám a zoom helyett a Google meetet.
Nem kapcsol szét 40 perc után, nem kell prémium fiók és akár 100 főt is elbír.

2021-02-07 10:00:13 [Vapiti 2020] ifj. Ó. Posszum #85

Tegnap néztem meg a Pilátust, és szuper dolog, hogy Hámori Ildikó bekerült a tíz közé, de Györgyi Annáért nagyon fáj a szívem, hogy rá nem lehet szavazni. Az eddig látott vapiti filmek közül messze az ő alakítása a legerősebb. Mindegy, hajrá Hámori Ildikó!

2021-02-04 23:33:10 Egy nő (2020) ifj. Ó. Posszum (?) #1

I!

2021-01-21 07:13:31 [Vapiti 2020] ifj. Ó. Posszum #24

Kissé renitens lista a Capone-val, de legalább lesz egy szavazata :D

Arany Vapiti
1. Capone
2. A mennyországnak kell lennie / It Must Be Heaven
3. Kisasszonyok / Little Women

Női Ezüst
1. Renée Zellweger [Judy]
2. Haley Bennett [Nyelés / Swallow]
3. Maria Bakalova [Borat utólagos mozifilm / Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan]

Férfi Ezüst
1. Elia Suleiman [A mennyországnak kell lennie / It Must Be Heaven]
2. Tom Hardy [Capone]
3. Mark Rylance [A chicagói 7-ek tárgyalása / The Trial of the Chicago 7]

2021-01-02 10:15:41 Freaky (2020) ifj. Ó. Posszum (2) #2

A forgatókönyv garantál egy közepes szórakozást, sablon karakterekkel, sablon sztorival. Viszont Landon elfelejtette elmesélni Vince Vaughn-nak, hogy milyen filmben is játszik. Szerencsétlen Vaughn pedig hozza az összes tini klisét, amit látott és megtanult a B-kategóriás filmekből. Affektál, amikor fut, fenn tartja a két karját, ha örül sikít, ujjong, stb. A probléma csak az, hogy Millie, a végzős lány nem ilyen. Visszahúzódó, terhelt, elnyomott félénk tininek ismerjük meg a film elején, aki pasi testben úgy jelenik meg, mint egy huszadrangú kabaré két perc alatt megírt karaktere. Úgy tűnik, mintha Vaughn egy másik filmben játszana, egy másik rossz filmben.
Kár érte, mert az ötlet jó és benne volt az egy estés szórakoztatás. Így viszont még a Tökös csaj színvonalát se közelíti meg, ettől még Rob Schneider is elviselhetőbben bohóckodott.

Meglepődve nézem, hogy jó kritikákat kap itt ez a film. "Erős mondanivaló, olyan téma, amihez nem nem sokan nyúlnak, stb." Hasonló filmekre szokták írni, hogy blöff :D
Nagyon szeretem Kaufmant, de nekem ez a film most nem jött be. Most éreztem először, hogy blöfföl. Ugyanazt a témát pörgeti, mint eddig, csak most még zavarba ejtőbb, még kuszább, még több a direkt érthetetlenség. Ami nem lenne gond, sőt, vaduljunk a narratívával, vaduljunk csak, itt viszont valami nem stimmel.
Ez a film Kaufmannak készült, nem nekünk. És falra másztam a mini pszichoanalitikus filmelemzésektől.
David Thewlis-t pedig imádom, de most sajnos nem jó. Hullámzik, egyszer zseni, szép tiszta a játéka, egyszer meg elemelt karikatúra. Toni Collette-t pedig nem kedvelem, de zseniális amit itt művel.
Kényelmetlen film, de nem jó értelemben. Depresszív önmaszti.

Teljesen ötlettelenek. Teljesen teátrálisak. Teljesen didaktikusak.

Vagy karantén, vagy öregszem, de szétbőgtem az egészet.
Más, mint a Lady Bird, és ez marha jó. Elsőre tök klasszikusnak tűnik, de közben rohadtul rétegelt, okos, érzékeny és finoman pimasz.
Greta Gerwignek imádat.

2020-04-29 17:50:32 [JÁTÉK] ifj. Ó. Posszum #32249

Half Nelson?

előzmény: macready (#32242)

Adott egy zseniális színész gárda, wes anderson-i karakterek, finom rendezés. Ennek ellenére nem működik. Talán azért, mert nagyon le kell tolni a sztorit és nincs idő mélázni az abszurd helyzeteken. Nem tudom. Hugh Jackman és Allison Janney lubickol, kapjanak sok díjat.

Én azt nem értem, hogy ennek miért nyilvánosan kell zajlania, és magát a vádat facebookon közölni, a másik felet kihagyva ebből. Elegánsabb lett volna, ha Vitézy felkeresi Hajdut, és úgy mondja el:
- Öreg, átszabom a szádat, ha nem változtatod meg a címet.

Vagy mondjuk, csak simán megkérdezi tőle, hogy miért választotta ugyanazt a címet? :) És megbeszélik, négy fül között. De ez itt nem szokás.

Ez így szerintem csak keserű figyelemfelkeltés.
És tök jó ingyenreklám Hajdunak

2020-04-14 12:59:06 Reakciók (2012) ifj. Ó. Posszum (4) #3

Köszönet. Marhajó kis körkórkép.

Szegény Martin Lawrence, nagyon drukkoltam, hogy kibírja a filmet. Mintha a Gagyi Mami Coelho-s változatát forgatta volna csípőficammal. Marcus karaktere sótlan, az utolsó fél órában villan fel benne valami élet.
A film tempója is nyugdíjas. Vánszorog. Ellenpélda a Halálos fegyver 4. Hiába szól az öregedésről, a megnyugvásról, a cselekmény, a jelenetek eszetlenül pörögnek végig. A két főhőst, pedig bedarálja a száguldás és nyafognak, hogy már öregek ehhez. Lehet így is.
Sokan megköveznek ezért, de hiányzik Bay frissessége, dinamikája :D

2020-04-03 01:28:26 Swallow (2019) / Nyelés ifj. Ó. Posszum (5) #3

Szebb lett volna, ha maga a nyelés megmarad, mint szimbólum, és nem magyarázza meg az okát. Sokkal izgalmasabb, ha a nézőre bízza, miért eszik a csaj tárgyakat. Főleg az üveggolyó, a föld. Van, mit kódolni. De így, hogy konkretizálja az erőszakkal, agyoncsapja a filmet. Nem tetszett a döntés, és, utálni való, hogy felold a végén, de elfogadom, mert ennek ellenére is zseniális. Mélyre túr.

Hugh Grant mikor volt ennyire jó? Colin Farellt meg betenném a spájzba a cukorborsó mellé.
Fasza, hogy Guy Ritchie újra gengszterkedik, de ez a két faszi viszi a filmet.

2020-03-31 08:08:00 Bloodshot (2020) ifj. Ó. Posszum (2) #4

Vin Diesel a Steven Seagal paródia verseny megkérdőjelezhetetlen győztese.
Ez a film pedig még bűnös élvezetnek is béna. Olyan, mint amikor tevének öltöztetnek egy kecskét a falusi szafari parkban.

2020-03-23 00:37:22 Hellboy (2019) ifj. Ó. Posszum (5) #18

Amikor először láttam, nem értettem, miért ez a sok nyavalygás, elmeszelés, hasalás, rossz átlagok, rajongók, akik fel akarják gyújtani David Harbourt. Én jól elvoltam vele.
Aztán telt múlt az idő, fél év. Nekifutottam még egyszer. Meg kellett bizonyosodnom, mi az oka, hogy júliusban ennyire félresiklott nálam ez Hellboy gyerek. Lehet, csak rosszat ettem, azért tetszett. Vagy csak bepállott az agyam a koponyámban. Vagy azóta már felnőttem, megjött az eszem.
Megnéztem. Tévedtem. Nem érdemel négyest. Csak egy kibaszott nagy ötöst, mert ez egy kibaszott jó film.

Meglepően kurvajó. Nem csak a zombisémákra épít. Szatirikus, húsbavágó beszólásokkal, ábrázolásokkal. A Cinemaxon csípjétek el. Vajdaságiaknak pedig kötelező.

2020-01-04 22:20:34 Campeones (2018) / Bajnokok ifj. Ó. Posszum (4) #2

Nagyon cuki, nagyok kedves film.

2020-01-01 20:31:53 [Vapiti 2019] ifj. Ó. Posszum #15

Arany vapiti
The Favourite / A kedvenc
Climax / Eksztázis
Missing Link / A hiányzó láncszem

Női ezüst
Olivia Colman [The Favourite / A kedvenc]
Nicole Kidman [Destroyer / Pusztító]
Walters Lili [Drakulics elvtárs / Comrade Drakulich]

Férfi ezüst
Taron Egerton [Rocketman]
Sam Rockwell [Vice / Alelnök]
Brad Pitt [Once Upon a Time in... Hollywood / Volt egyszer egy... Hollywood]

2019-12-25 00:34:31 Aladdin (2019) ifj. Ó. Posszum (1) #4

Annyira jelentéktelen.

Modern Bud Spencer és Terence Hill vígjáték a Marvel univerzumban.

Az egész csapat zseni, csak itt nem működik. Az ötletek üdítőek, csak itt nem működnek. Minden adott egy szórakoztató filmhez, csak nem ehhez.
Muschietti egy másik filmet akart már csinálni, nem ezt. Hajrá a következőhöz!

Én is nagyon sokat röhögtem, a moziban egyedül :D Ezek szerint olyan humora van a filmnek, ami vagy nagyon működik, vagy nagyon nem. Az elbaszott filmes és szoci utalások, Nagy Ervin karaktere úgy ahogy van, Nagy Zsolt coolsága, és a film fikciója rendkívül szórakoztató.
Pl: Az egyik legviccesebb jelent volt, ahogy Thuróczy a kutyáját gyászolja és Máté Pétert énekel. Emlékszünk a Kántorra? Groteszkségében, abszurditásában lesz marha vicces.

előzmény: Doc (#17)

Karcos, de ez a karcosság az erénye is. Tényleg hasonló, mint az Isteni műszak, nem volt tökéletes, de beégett a retinámba. Ez is. Nagyon szerethető, beránt, mint a Ica néni a kifőzdében.

Az említett csavart már vágtam, a legelején. Kiszámítható volt. Na ennek ellenére egy baszott nagy ötös. Nincs kvázi főszereplője, a hálózatra koncentrál. és mégsem szálazódik szét, nem veszik el a karakterek között, végig tart egy feszes tempót roppant ügyes dramaturgiával.
Inváziós zsánerbe csomagolt kémfilm, ami lefest egy aktuális állapotot, hangulatot.
Fontos és kényelmetlen film.

Négyest adtam rá, de most, 5 nap után megpróbáltam felidézni, de csak annyira emlékszem, hogy jól lekötött és Dexter játszik benne. Hármas lett, maradhat?

Ebben most nem éreztem a flowt. Csak az univerzum sebének a nyaldosását és az önmaszturbálást. Hát, na, de mikor maszturbáljon az ember orbaszájba, ha nem 16 évesen.

Mint X-Men film, hozza a megszokott szintet, se több, se kevesebb.
De, van-e élet a Logan után? Hát, nem úgy néz ki. :D

2019-09-12 17:24:20 [Színház] ifj. Ó. Posszum #197

Kedves színházba járó KT-sek! Nem tudom, hogy ilyet illik-e, de aki mer, az nyer.
Szeretnék ajánlani számotokra egy előadást! Most vasárnap Budapesten, az Óvóhelyen lesz egy szegedi független társulat bemutatója 18:00-kor: a Homo Ludens Project: HUMÁNIA.
Humorban gazdag, elgondolkodtató körkép a hazáról, hazaszeretetről és a minket megillető jövőről.
Mellesleg megsúgom, van aktív KT-s fórumozó kötődése is a darabnak ;)
Bővebb infót itt találtok!
Gyertek! :) Köszönet!

Szerintem is ikonizálta. És Sharon Tate nem volt üresfejűbb és butább Rick Dalton karakterénél. Sőt, egy szinten mozognak. Nálam nagyon működött a drámája bárhogy küzdött, ő nem volt más, mint Polanski felesége. Neki ebben a filmben is csak ennyi jut, mert neki csak ennyi jutott. A mozis jelenete pedig egyszerre volt bájos, szívszorító és gyönyörű.

előzmény: necksprain (#68)

Aki ismeri Will Ferrell egyre jobban önismétlő filmjeit, az a film infantilis humorán sem lepődik meg. Még mindig tudok mosolyogni a felnőtt korban tébláboló, önimádó, nagyra nőtt gyerek paródián, de kérdés, meddig lehet még csavarni ugyanazt a rongyot.
Az biztos, mindegy, hogy Ron Burgundynek, Sherlock Holmesnak vagy Ricky Bobbynak hívjuk, Ferrell mindig ugyanazt játssza.
Majd talán a A százéves ember remakejében látunk valami újat :D

2019-09-03 07:05:42 Au poste (2018) / Az őrsön ifj. Ó. Posszum (5) #1

Aki ismeri Mr. Oizo, vagyis Quentin Dupieux munkásságát, az tudja, hogy a vígjáték címke meglehetősen átejtős. Finomabban és megfontoltabban folytatja az avantgárd marháskodást, mint ahogy azt a Rubbernél és a Wrongnál tette.
Lassú alámerülés a szürrealistásba, abszurd humorral és tisztelgős beidézésekkel, hogy kit idéz be, az maradjon titok.

Filmbuzi szerelmeslevele a filmbuziknak.

2019-08-13 13:14:48 [Tévésorozatok] ifj. Ó. Posszum #3658

Én megtudtam, mert ez a 2. évadban kiderült, hogy itt bizony ez a lényeg.
Beismétlődéseket használ és mintákat, pont azokat, amiket ennek a korszaknak a filmjei használnak. Minden évad egy bizonyos alzsánert spézic ki, és annak a struktúráját követi. Rá is mutat, hogy mennyire pofonegyszerű dologról van szó. Valakinek el kell tűnnie, meg kell halni, sérülnie kell. Pl. 3. évad, a Dolog és a Testrablók volt a legerősebb minta, tehát elkerülhetetlen, hogy a férfi hős életbe maradjon. De jön a 4. évad, akár vissza is lehet hozni, egy újabb zsáner kliséjével. Ahogy nőnek az évadszámok, úgy tárul fel egy 70-80-as évek műfaji filmjeinek a vizuális kézikönyve.
De annyira gondos a karaktereivel, annyira szereti őket, hogy én ezt teljesen elfogadom, mert szívvel csinálja.

előzmény: Ubul (#3657)

2019-08-13 08:37:23 [Tévésorozatok] ifj. Ó. Posszum #3656

Írhattam volna Bambit is :D Teljesen levitt tiniszintre. És ez benne a csodálatos. Sokaknak az Infinity War és az Endgame volt a nagy katarzis, nekem ez :D A főszörny rendíthetetlenül jön, haladunk szépen a nosztalgia vasúton, Dolog, Testrablók, Terminátor, ugyanott körözünk még mindig. Viszont ezt olyan szívvel teszik a Duffer tesók, hogy teljesen levesz a lábamról. Hajlamos vagy a széthájpolt dolgoktól elfordulni, de itt nem megy.

2019-08-13 00:55:07 [Tévésorozatok] ifj. Ó. Posszum #3654

Úristen, most csavartam le a Stranger Things 2. és 3. évadot és...

2. évad
Valami elképesztő fasza. Jobb, mint az első rész. És majdnem elfelejtettem, hogy a Stranger Things miatt kezdtem el úgy általánosságban sorozatokat nézni. De, semmi, nyomába se... ez valami istencsászárság.

3. évad
Bőgtem, mint egy szaros gyerek, mint amikor meghalt Sirius Black.

Nektek leesett,
hogy a kezdő képen, festményen a film sztorija van előre lerajzolva? Zseniális önspoiler, úgy, hogy észre sem veszed. Visszakerestük és eldobtuk az agyunk.

Olyan ez a film, mint Dennis Quaid mimikája.
A csávó próbálkozik, erőlködik, hogy érzelmet préseljen ki orcájára. Akarja, szeretné, küzd érte. Hiába. Az egész játékidő alatt csak egy grimaszra futja. Mint amikor az emberfia arra ébred, hogy összeszarta magát.
Na, ilyen ez a film.

Kihasználtam a lehetőséget, hogy még egy bőrt lehúznak a sorozatról, és elmentem hát a bővitett verzióra a moziba és bepótoltam a nagy elmararadást.
Hát, nyáron szentimentálisabb vagyok, úgyhogy engem megvett a lezárás. Ahogy az előző epizódnál nem jött a katarzis, most bezúzott. Félelmetes ez az önmítosz teremtés, amit a Marvel csinál. Foggalmam sincs, mit gondoljak, csak azt, hogy úgy éreztem magam, mint egy állami ünnepségen, ahol a felajzott tömeg ünnepel, emlékezik, lezár, a múltba tekint, majd pedig várja, mit hoz a jövö. Nem tudom, hogy valami szép, vagy valami káros dolog részese lettem. Lenyűgöző az a tudatosság, ahogy a Marvel dolgozik, de felsejlenek erről a technikáról rossz beidegződések. Vakarom a fejem...

Aranyosan bugyuta tv film, a Galaxy4 csatornán jó lesz premiernek a Murdoch nyomozó után.

2019-07-07 23:53:09 The Grinch (2018) / A Grincs ifj. Ó. Posszum (2) #7

A film megadja rá a magyarázatot, szerintem ez így rendben van, hű a leírás. Ugyanolyan gáz, mint ahogyan hangzik. :D

előzmény: Ubul (#6)

Elsőre nyavalyogtam
hogy miért kellett megcserélni, miért nem Gaget üti el a kamion... fekete hajú, ijesztegetős zombikislány, vao, de eredeti. Pont az volt a megrázó, taszító beteg és szokatlan a könyvben, hogy az egész sztori a kisfiúval történik. Aztán belegondoltam, hogy egy 2-3 év körüli kisfiú, szikével öldös, háááát, elég Chucky fless. Sokkal odabaszósabb így a vége, hogy nem látjuk a gyerekgyilkosságot
Megbékéltem vele. Teljesen rendben van. Lassabb, régi vágású horror. Tökéletes kedvcsináló a könyvhöz.

2019-07-07 17:28:32 11.22.63 (2016) ifj. Ó. Posszum (2) #6

Elitista Luz Maria. Eszembe juttatta, hogy annak idején miért ódzkodtam annyira a sorozatoktól.

2019-07-04 23:29:25 The Grinch (2018) / A Grincs ifj. Ó. Posszum (2) #5

Ettől okádna a Grincs.

  • 1
  • 2
  • ...
  • 6