idomtalan

Csak egy apróságot szólnék hozzá inkább a pszichopátiával kapcsolatban, semmint a film értelmezésével kapcsolatban (szakképesítésem nincs ugyan a területen, de elég rég foglalkoztat a téma, rendszeresen olvasok tanulmányokat-kutatásokat-könyveket ezzel kapcsolatban): egy igazi, tényleges pszichopata SOHA nem állna meg és öklendezne (max ha gyomorbántalmai vannak, mint ahogy a film is enyhén utal rá). Ott ahol nekünk a bűntudat és egyéb emberi érzések vannak, nekik nincs semmi. A pszichopata nem kell eltemesse vagy mélyre nyomja magában a bűntudatod, mert nincs amit eltemessen. Nem jön létre benne ez az érzés. Rudolf Höss minden bizonnyal egyébként az volt, bár biztosra nem vehető. Pszichopátia nélkül is sajnos lehet valaki tömeggyilkos.

előzmény: Olórin (#15)

2023-06-19 17:01:36 Asteroid City (2023) idomtalan (3) #9

A French Dispatch sem tetszett különösebben, ez még kevésbé. Számomra egyre üresebbé válik WA stílusa. Különösebb emberi mélységet nem igazán fedeztem fel a filmben, és (nekem legalábbis) kevés egy történet a történetről.

előzmény: GeryFlash (#8)

esetleg ezt a filmet szavazhatóvá lehetne tenni?

https://kritikustomeg.org/film/133169/talk-to-me-beszelj-hozzam-2022

még odébb van a magyarországi bemutató, de máshol már volt lehetőségem megnézni.

2020-10-08 19:15:06 Szürkület (1990) idomtalan (5) #26

Köszik! Ha jól tudom, novemberben a filmarchívum is indít egy VOD alapú cuccot, reméljük ez a darab is felkerül oda.

2020-10-07 18:47:07 Szürkület (1990) idomtalan (5) #20

Van valakinek ötlete, hogy ezt hol lehet elfogadható minőségben beszerezni/megnézni? :)

Hello, ezt az elég elfogadható koreai Coen-Tarantino filmet kérném:

https://www.imdb.com/title/tt9747594/?ref_=nm_knf_t1

köszi!

2020-06-11 07:19:31 Unbelievable (2019) / Hihetetlen idomtalan (5) #5

annyira mókás, amikor férfiak mondják meg, hogy nők miképp reagálnak, vagy kellene reagáljanak a szexuális abúzusra, traumatizáló helyzetekre.

előzmény: tomasso (#3)

2020-05-14 10:33:23 [Általános fórum] idomtalan #8525

én is pontosítok: nem tűntem el, nyilván, szeretem az oldalt, és a saját, kissé túlzó hisztimre vonatkozó irónia (is) volt az, hogy eltűnök. na. :)

előzmény: ChrisAdam (#8522)

el is, mentem átt letterboxdra, pá.

előzmény: MicaHiro (#41)

Kicsit átverve érzem magam ezzel az egész dologgal, főleg, hogy semmilyen formában nem volt jelezve, hogy ha átállítom, nem lehet vissza (illetve, körüzenetet nem találtam, fórumot meg nyilván nem mindig nézek, de az a minimum, hogy átállítás előtt figyelmeztet az oldal), főleg meg, hogy az új desing teljesen unalmas és ötlettelen, hideg fehér semmi.

előzmény: ChrisAdam (#33)

Hello, én is nagyon szeretném vissza a régit. Véletlenül állítottam át erre a kimondottan kellemetlen kékre, nem tudván, hogy nem lehet majd visszaállítani az eredetit (az egyéni beállítások menüpont alatt sajnos nincs ilyen opció).

2020-04-01 19:10:17 [Filmet keresek] idomtalan #2708

Gett (Ronit Elkabetz, Shlomi Elkabetz, 2014) című filmet jó szívvel tudom ajánlani :)

előzmény: Atazzz (#2707)

2020-03-25 13:34:15 The Hunt (2020) / Vadászat idomtalan (2) #2

szvsz: úgy tesz, mintha mondana valamiről valamit, de sajnos semmiről nem mond semmit.

2020-02-28 19:06:34 Color Out of Space (2019) idomtalan (3) #9

Secondhand Annihilation. Nem rossz, de Cage-et nehéz komolyan venni :(

2020-02-25 12:23:54 Doroga (2016) idomtalan (5) #1

Ezt csak ajánlani tudom, gyakorlatilag egy igényesen összevágott "fail compilation" orosz fedélzeti kamerák felvételeiből. Vicces és tragikus, helyenként mintha egy Roy Andersson jelenetet néznék.

2020-02-22 18:18:31 [Filmzene] idomtalan #618

Szerintem is kiváló. Kár, hogy erre a filmre pazarolták :D

előzmény: tomside (#617)

2020-02-20 22:43:37 Boze Cialo (2019) / Corpus Christi idomtalan (5) #1

Izgalmas, gondolatgazdag mozi. Helyenként picit művészfilmesen komótos és talán nincs egy annyira erős, kiforrott és pontos rendezői stílus mögötte (meg minden bizonnyal költségvetés se), mint a Parasite mögött (jelölés miatt szerintem releváns az összehasonlítás), de a társadalmi érzékenysége bőségesen vetekszik vele, ráadásul nagyon érdekes a párhuzam is, hisz mindkettőben egy másik közegbe tett beépülési kísérletről, szerepbitorlásról van szó. Töltöttem némi időt Lengyelországban és tényleg látszik, hogy mennyire átszövi a társadalmat a katolicizmus, a hagyományok, a rituálékhoz való ragaszkodás, a film pedig nagyon érzékenyen tapint rá erre és forgatja ki ezt. Belengi a filmet egy példabeszédszerű hangulat, ami ízléstől függően negatívumként is felróható, de egy ilyen témájú filmhez szerintem bőven passzol.

Megnéztem, mert Natalie Portman felhímezte a rendezőnő nevét az Oscar-gálás ruhájára :)) Semmivel nem rosszabb mint bármelyik tetszőleges Oscar-jelölt biopic/igaz történeten alapuló film. Szívesebben láttam volna ezt az idei jelöltek között, mint pl. a Ford v Ferrarit.

2020-02-07 16:42:14 Joker (2019) idomtalan (4) #286

Egy dolgot nagyon hiányoltam ebből a filmből, vagy nekem nem volt egyértelmű (és biztos hogy már volt szó korábban a kommentekben róla): semmit nem kezd a film azzal a nagyon fontos kérdéssel, hogy a mentális betegségek által mennyire legitimizálódnak a különböző elkövetett bűncselekmények. Ugye a film állítása az, hogy van a "társadalom", az kitermeli magából a Joker-szerű embereket, akik végül a társadalom ellen fordulnak, a film értelmezésében jogosan. Ennek a jogosságnak a tárgyalása nem nagyon történik meg a filmben, ami miatt tényleg elég egyoldalú az egész. Az viszont biztos, hogy a kapitalizmus valóban rengeteg neurotikus, depressziós, szorongó embert termel ki magából és szerintem a film miatt erősen felháborodó és höbörgő emberek pontosan ezt nem ismerik el, hogy az aktuálisan fennálló társadalmi rendszernek igenis elég nagy felelőssége van a "Jokerek" létrejöttében, de az elfordítja a fejét. Szerintem az alapvetően nem gáz, hogy Jokerrel megyünk végig a filmben, mert valahogy pont ezt a felelősséget akarja aláhúzni, felhívni rá a figyelmet, de nagyon hiányzik a probléma árnyalása.

Phoenix nyilván nagyon jó a filmben, a magyarázó flashback meg teljesen fölösleges.

2020-02-07 15:40:15 Jojo Rabbit (2019) / Jojo Nyuszi idomtalan (4) #8

Szép film, igényesen megcsinálva, van szíve és dobog, de senki nem gondolja, hogy ennek a történelmi kornak és Hitlernek az ilyesfajta ábrázolása kicsit problematikus, és lényegében bagatellizáló? Nem tudom én sem eldönteni, az biztos, hogy a háború esztétizálása, a háború esztétikai élménnyé való alakítása vet fel etikai problémákat. Ez a baj/bajom pl. az 1917-tel, meg igazából az amerikai háborús filmek javarészével: "szép" totált mutatni egy ilyen helyzetről nagyon komoly politikai döntés, de meglátásom szerint nem foglalkoznak ezzel a filmek. Nagyon kevés olyan filmet láttam, ami megugorja ezt a problémát: Saul fia egyértelműen, a Jöjj és Lásd, Az éjszaka gyémántjai, talán (de minden bizonnyal nem nézek elég háborús filmet). Problematikus az is, hogy nézőként szinte kérdések nélkül elfogadjuk a Hollywoodi dialektust. Az amerikai filmipar nagyon sokszor használta arra a film médiumát, hogy kérdéses és ellenmondásos történelmi lépéseket legitimizáljon (indiánirtás a westernekben, Birth of a Nation, Gone with the Wind) vagy enyhítse a saját bűntudatát (Avatar, ami szerintem az egyik valaha készült legkárosabb mainstream film) és valahogy ez a heroizáló, érzelmes, giccses, és minden pillanatában a nézőt a dolgok helyességéről meggyőzni akaró filmnyelvi beszédmót lett a háborús, történelmi filmek sarokköve.

A Jojo szerencsére nem épp ezen a vonalon mozog, nem egy konkrét háborús történetet mesél el, meg mintha tudná a határait (nagyon furmányos az pl. szerintem, ahogy utalnak a koncentrációs táborokra, épp csak egy félmondat erejéig, mintha a film azt mondaná, hogy tudjuk, hogy voltak azok is, de most nem foglalkozunk azokkal, ez nem egy arra alkalmas film), de talán az zavart a legjobban, hogy helyenként csak rossz értelemben vett vígjáték, nem pedig szatíra, megfelelő gondolati mélységgel. Hitlerről lehet szatírát készíteni, de nem szabad soha semmilyen körülmények között vígjátékot készíteni. A film javarészére szerencsére ez nem igaz, meg a fejünkben élő Hitler ötlete nagyon izgalmas.

Igazából nem is ezzel a filmmel van bajom, hanem a háború, a terror, a milliók halálát követelő és az egész világot megrázó történelmi események reprezentációs lehetőségeire kérdezek rá. Elég felelősséggel teszi a film, meg úgy amúgy, a tágabb értelemben vett filmművészet ezt? Persze, szép az üzenete, csak nem tudom, hogy ez a filmnyelv alkalmas-e elég mélyre menni a témában. Mindegy, az biztos, hogy érzelmes-giccses ábrázolásmód sokkal károsabb, mint ez.

2019-12-18 18:55:18 Doctor Sleep (2019) / Álom doktor idomtalan (3) #16

lécci írd le a többi 19 dark fantasy film címét, szeretem a műfajt de alig találok filmeket :(

előzmény: Trashman (#14)

2019-11-29 20:11:55 Midsommar (2019) / Fehér éjszakák idomtalan (5) #111

nemcsak a gyász, én inkább úgy értelmezem, hogy Dani méregteleníti az egész életét (kipucolja magából Christian-t, többek között) és átadja magát valami teljesen újnak, ahol nem egyedül kell viselje az ilyen-olyan érzelmi terheket (mert ugye erről szól ez a közösség). de persze az jogos, hogy inkább szimbolikusan értelmezendő az egész, nem föltétlenül reális-logikus motivációk láncolataként. és azt se felejtsük el, hogy szét vannak drogozva tetőtöl talpig :))

előzmény: Mario Brothers (#110)

2019-11-29 18:34:26 Midsommar (2019) / Fehér éjszakák idomtalan (5) #107

Szerintem nem a féltékenység a kulcs, hanem az az erős közösségi szellem, amit elvileg képviselni akar ez a szekta-mikrotársadalom. Több jelenetben is látjuk, amint osztoznak egymás örömén-fájdalmán: a film végén együtt ordítanak a fatemplomban égők fájdalmával, együtt ordítanak Danival, miután ő meglátta Christian-t "kopulálni" a másik lánnyal, és ebben a jelenetben is, a többi nő együtt nyög fel a lánnyal. A végén Dani mosolya szerintem innen értendő: ő is feloldódik ebben az élményben, átadja magát, a részévé válik, hisz egyrészt elvesztette a saját családját, másrészt meg minden bizonnyal soha nem is volt egy nyugodt és bizalommal teli családi élete. Christian meg ebben az esetben pont az ellentété képviseli annak, amit ez a közösség: az individualizmust, azt a személyt, aki nem akar osztozni más (Dani) fájdalmán. nekem valami ilyesmi :)

előzmény: Mario Brothers (#106)

2019-11-29 18:07:13 Midsommar (2019) / Fehér éjszakák idomtalan (5) #105

Milyen "cselekedetek" nem egyértelműek? (nem harcias védése a filmnek, de tényleg érdekel, szerintem teljesen világos és érthető, hogy ki mit miért csinál.) És mit jelenet az "ilyen" film? :D

előzmény: Mario Brothers (#104)

ezeket kérném:

Walker

Code 8

köszönöm szépen!

ezt a Pawlikowski dokfilmet kérném:

http://www.imdb.com/title/tt0454942/?ref_=nm_flmg_dr_8

köszi!

Ez kérném szépen:

http://www.imdb.com/title/tt3996792/?ref_=fn_al_tt_1

köszönöm.

Az Aferim! című filmet nem lehetne szavazhatóvá tenni?

2015-05-03 20:50:16 Predestination (2014) / Időhurok idomtalan (4) #41

előzmény: project640 (#40)

A Gladiátort lerendezni az "ókori kardozós-szandálos látványpornó" szószerkezettel elég átgondolatlanság azért :)

Cameron szerintem az egyik legtúlértékeltebb blockbuster rendező. Terminátor, oké, szeretjük mert terminátor, klasszikus cucc, rendben van, Aliens szintúgy, habár az Alien kvadrológia legunalmasabb darabja, végig érződnek a tanult, kiszámítható rendezői fogások, semmi stílusjegy, neadjisten merészség benne, Avatar is sajnos a nagy hype ellenére mélyen el van felejtve, Titanic meg a többi pedig szóra sem érdemes. Spielbergnek viszont jóval változatosabb az életműve, "okosabb" is, nagyon bután megfogalmazva, ami eléggé felülmúlja a Cameroni filmográfiát.