Alfie

2020-04-22 23:16:48 Day & Night (2010) / Nappal és éjszaka Alfie (2) #6

Kiábrándító, unalmas, közhelyes. Nem tetszett a napszakok antropomorfizálása, vagyis macsósítása...

2019-08-16 20:00:29 Tolkien (2019) Alfie (5) #1

A játékidőből is sejthető, hogy nem egy monumentális biográfiára kell készülni, és nem éreztem különösebben koherensnek sem a történetet, ezek ellenére mégis nagyon közel tudott hozzám kerülni.
Elvarázsolt a hangulata, az emberség, a dráma és a jó komponált filmzene, szóval érzelmi alapon osztályozok ezúttal.

Számomra ez értékelhetetlen mint vígjáték, még csak meg sem mosolyogtatott. Bugyuta, felszínes, és nagyon fárasztó, egy két-jobb pillanata volt csak.
Kicsit sajnálom is, hogy végignéztem, és nem hagytam abba, amikor éreztem, hogy ez nem az én világom...

2019-01-24 18:24:09 Lady Bird (2017) Alfie (5) #20

Szívemből szóltál, ugyanezeket akartam leírni a filmmel kapcsolatban. Annyi, hogy nekem a Brooklyn sokkal nagyobb horderejű film volt, mint ez, és témáját tekintve is összetettebb volt, de ez szubjektív.

Én is nagy coming-of-age dráma plusz Saoirse Ronan rajongó vagyok, úgyhogy nagyon kíváncsi voltam már erre filmre.
Nekem pont a történetvezetése és a vágás tetszett, hogy nem volt hangsúlyozva egyik téma sem és nem egy nagy fordulatra volt kiélezve, hanem egyszerűen, életszerűen sorra történtek a dolgok, drámai hatásszünet nélkül. Ilyennel nemigen találkoztam még és ez nagy pluszpont.
A főszereplőben pedig, minden környezeti, kulturális, stb. különbözőségek ellenére megláttam azt a kései kamaszt, amilyen én is voltam: következetlen döntéseket hoz, impulzív, és bizonytalan, de vannak jó pillanatai és próbál a maga erkölcsi gondolkodásához mérten helyesen cselekedni. Persze, hogy hibázik, hisz az is a tanulási folyamat része, de számomra pont emiatt lett életszerű.
Engem megvettek kilóra.

előzmény: ChrisAdam (#1)

2019-01-24 15:25:55 Juliet, Naked (2018) / A Meztelen Juliet Alfie (4) #5

Nekem pont fájó téma, hogy úgy kell vadászni moziban az eredeti nyelvű filmeket, gyakran már az európai művészfilmek is le vannak szinkronizálva, pár éve ez az arány kiegyensúlyozottabb volt. Még az a szerencse, hogy Pesten legalább 1-2-t adnak felirat nélkül eredeti nyelven, meg néha befigyel 1-2 feliratos. Na jó, az legyen az én bajom, hogy nekem rengeteget elvesz a hol érzelemmentes, hol ripacskodó magyar szinkron, és szeretem filmekkel (is) szinten tartani v. éppen fejleszteni a meglévő nyelvtudásomat.

Ami ezt a filmet illeti, nagyon kellemes meglepetés volt, csak egy kicsi hiányzott az 5-ös értékeléshez. Számomra a film dráma volta jött át leginkább, volt mondanivalója is, persze a téma nem új, de fontos üzenet. A karakterek kellő mélységig ki lettek dolgozva a kereteken belül, így érzelmileg is be tudott vonni. Plusz pont jár érte, hogy nem volt csöpögős egy ponton sem.
Tudom ajánlani, ha valaki könnyedebb, de tartalmas filmre vágyik, és szereti ezt az angol kisvárosi miliőt.

előzmény: bambula (#1)

Nagy kedvencem a könyvtrilógia, így ismét adaptáció-értékelés következik.
A film első fele kifejezetten jól sikerült, abszolút meg lett idézve a könyvek hangulata, és még a két karakter (Emma és Fiona) összekutyulása sem rontotta el a kellemes összhatást: teljesen helyén volt, hogy Tim Burton másképp képzelte el őket. Még az sem zavart, hogy Alma (Vándorsólyom kisasszony) Eva Green személyében túl szép volt - ez kit is zavarna?
Aztán a második félidőben valahogy minden félresiklott. Nyilván amiatt, mert 3 részes a könyv, a film pedig csak az elsőt vette alapul, és így össze kellett csapni a végét valahogyan, de kritikán aluli megoldásnak tartom a csontvázak csatáját az üresrémekkel, ahogyan a karakterek szálainak elvarrása sem volt kielégítő. Számomra a tipikus gagyi happy ending nem igazán illett a történethez, sikerült igazán lebutítani az egész világot.
A dramaturgia is bőven hagy kívánnivalót maga után, elsősorban a cirkuszi jelenetre gondolok, ahol például a "macskanő" eldob 4 kést, majd percekig lóg a levegőben (szó szerint) semmit téve, míg társát, Sub Zero-t odalenn elintézik.
Pedig Burton miatt reménykedtem, hogy jó lesz - így csak azok a részek, ahol az ő stílusa elnyomja a hollywoodi sablonokat, voltak értékelhetőek. Sajnos abszolút felejthető film lett.

2016-07-25 21:24:43 Sing Street (2016) Alfie (5) #1

Fantasztikus hangulatú film, jó zenékkel, értelmes, kedvelhető karakterekkel, a gyönyörű fényképezésről nem is beszélve! Nagyon egyben volt nekem.
Kifejezetten tetszett, hogy giccs- és túlzásmentesre sikerült a drámai szál is.

2016-03-24 14:39:33 God Help the Girl (2014) Alfie (3) #4

Így már sokkal jobb, köszönöm! Mindjárt küldök akkor egy kicsit bővebb összefoglalót! :)

2016-03-24 14:02:38 God Help the Girl (2014) Alfie (3) #2

Nagyon tetszik a szinopszis:
"Éva, egy kórházban foglalkozik érzelmi problémákkal és dalokat ír." Ha valaki pszichés zavarokkal küzd, akkor érzelmi problémákkal foglalkozik? Vajon teljes-, vagy csak részmunkaidőben? Az Éva pedig szép, ausztrál eredetű név, tudtátok?
"Ez lesz az vezérlő ok számára a városba, ahol találkozik James-szel és Cassie-vel, a két zenésszel." - Ez milyen nyelven van? Google fordító-gyanús amúgy... Cassie pedig ráadásul nem is zenész, hanem énekes, a kettő szerintem nem ugyanaz.
Bocsánat, csak fennakadtam rajta.

2016-03-05 03:46:21 Brooklyn (2015) Alfie (5) #17

De jó! Nem is számítottam ilyen gyors reakcióra!
Szuper, nagyon köszönöm!

előzmény: Ugor (#16)

2016-03-04 14:18:55 Brooklyn (2015) Alfie (5) #15

Én is ugyanígy éreztem: aki volt hasonló cipőben, került ilyen döntéshelyzetbe (menjek vagy maradjak?), vagy közeli barátja, hozzátartozója révén tapasztalta meg ezt a szituációt, annak rengeteget tud adni ez a film.
Minden oldalról remekül mutatja be az emberben kavargó érzelmeket, a nagy, sorsdöntő dolgoktól kezdve egészen az apróságokig (mikor például kimennek az ír tengerpartra). A lassúságot nem tudom objektívan megítélni, engem minden pillanata lekötött, vitt magával a film, szinte meg sem mozdultam. Minden érzelmi állapotot, és döntési helyzetet át tudtam élni. Nagyon tetszett az is, hogy - főként az első felében - kis humorral is oldotta a történet feszültségét, komolyságát, és összességében egyáltalán nem volt lehangoló, hanem életigenlő.

Az viszont nagyon érdekelne, hogy aki írta a filmleírást, az vajon látta-e a filmet? Mert hogy idegengyűlöletről szinte szó sem esik a filmben, és egyáltalán nem tapasztalja ezt a főszereplő...

előzmény: hedike (#8)

2016-03-03 22:10:55 Room (2015) / A szoba Alfie (4) #84

Vártam ezt a filmet, mert nagyon tetszett a regény, és kíváncsi voltam, hogyan hozzák létre azt a világot, amit olvastam. Kimondottan örültem, hogy a forgatókönyvet az írónő írta a filmhez, ilyenkor nem szoktak nagy torzítások lenni az eredeti mondandóhoz képest, ami egy ilyen történetnél kiváltképp fontos. El kell ismernem, hogy amennyire filmen meg lehetett alkotni a sztorit, annyira sikerült neki, de maradt bennem egy kis hiányérzet, ami nem a film hibája, hanem inkább a könyv fórja. Akinek tetszett a film, szerintem nagyon fogja élvezni a regényt is, mert rengeteg pluszt ad, még akkor is, ha a "csattanót" már lelőtte. (Nekem sikerült úgy olvasnom, hogy nem ismertem a történetet, és tényleg nagyobbat ütött.) Néhol hátborzongató, máskor nagyon megható, ahogyan Jack mesél az ő világáról, ahogyan értelmezi a dolgokat, a sajátságos módján. Talán ezt nem sikerült igazán visszaadnia filmnek, csak bele-bele kóstoltunk a gyermeki nézőpontba. Több monológgal szerintem hatásosabb lett volna.

Hogy ne (csak) könyv-propaganda legyen a kommentemből, el kell ismernem, hogy tudott újat adni a film is, az a pár apróság, amiben eltért, jó változtatás volt, illetve a két főszereplő alakítása is méltán elismert, kiválóak voltak, jó alkotás lett belőle. Még gondolkodom az 5ösön.

Alapvetően jó lenne.
Viszont, ha bevonnánk a sorozatokat az értékelésbe, tényleg nehézkes lenne a feldolgozásuk, mert nagyon sokfélék. Mondjuk már így is fent van az oldalon pár rövidebb sorozat, ami lezárult, de azért nem mini sorozat (pl.: Cranford), ennek mintájára felkerülhetne még pár.
A részenkénti értékelési lehetőség tényleg nem működne sok esetben (ld.: How I met your Mother és más sitcomok, Dallas, szappanoperák...). De, hogy rögtön ellent is mondjak magamnak, sérelmezem, hogyha már a Columbo-részek fel vannak töltve, illetve mindkét Miss Marple sorozat epizódjai is különálló filmként, akkor a Poirot sorozat adaptációi miért nem kerülhetnek fel szintén? Ez nyilván saját vélemény, de mind az alapul szolgáló regények és a belőlük készült, önállóan is értékelhető filmek bőven megütik a Columbo színvonalát. (Sőt, kifejezetten igényesek és mindegyiket más rendezte, a részek számát tekintve viszont kevesebb az említett sorozaténál.)

2016-03-01 19:31:57 Freier Fall (2013) / Szabadesés Alfie (2) #1

Még egy ilyen hitvány forgatókönyvet... Klisé klisé hátán; a karakterek egy 15 éves középiskolás érzelmi szintjén vannak (holott késő húszasokról szól a film); a párbeszédek abszolút élettelenek és sekélyesek; a főszereplő iránt pedig nem sikerült szemernyi szimpátiát sem ébresztenie a filmnek, pedig kőkemény dráma lévén ez fontos mozzanat lett volna. A főhős gyakorlatilag egy tulok, semmilyen belső értéke nem lett felmutatva, így az őrlődése is teljesen hidegen hagyott.

Egy hajszál híján ötöst adnék rá. Az a hajszál csak annyin múlott, hogy a különböző szálak lezárásában a hangsúlyok igencsak eltolódtak, mint az több "sokszereplős" filmnél is előfordult már. Nagyon sok eredeti ötlet volt benne, több kedvelhető, esendő ember, csak egy-két történetfonál hiányérzetet hagyott bennem. Azért mindenképpen ajánlott (és Jennifer Garner sajnos nálam is kicsit kilógott a sorból...)!

2016-01-16 09:44:40 Lily & Kat (2015) Alfie (1) #1

Rettentően gyenge film, szerethetetlen és hiteltelen szereplőkkel, banális, értelmet és következetességet erősen nélkülöző történettel. Ezek pedig, tekintve, hogy a film dráma lenne, súlyos hiányosságok. Nem számítottam az első kritikák után sokra, de sikerült mindent alulmúlnia sajnos. Egy szóval: pocséklás.

2016-01-04 03:13:44 Man Up (2015) / Férfi kell! Alfie (4) #1

Egy abszolút klasszikus rom-com: kedvelhető karakterek, megmosolyogtató helyzetek (megnevettetnie nem sikerült sajnos), szívmelengető történet... Egyszeri kikapcsolódásnak megfelelő, nagy mélységeket, magasságokat nem kell várni tőle, de kategóriáján belül megérdemel egy gyenge 4-est. Lake Bell-t jó volt látni a Kergetjük az amerikai álmot c. HBO sorozat után újra főszerepben, Simon Pegg és Rory Kinnear is hozzák a formájukat.

2015-04-04 05:45:28 Into the Woods (2014) / Vadregény Alfie (1) #4

Következetlen és gyenge történet, borzasztóan repetitív, rosszul megírt dalbetétek (komolyan mondom, szinte mind egy dallamra és ritmikára lett felhúzva). Mindez rosszul tálalva sokkal többre érdemes színészek által. Számomra ez volt az utóbbi idôk egyik legrosszabb filmélménye sajnos, nagy kár volt végignézni.

2014-11-30 14:26:17 White Bird in a Blizzard (2014) Alfie (4) #3

Remek a történetvezetés, a két nôi fôszereplô (Woodley, Green) bravúros volt, de Gabourey Sidibe alakítását is kiemelném, nagyon eltalált mellékszereplô volt. A megidézett kor hangulata is tökéletes, a zenék is jól lettek összeválogatva. Ha nem ül le kicsit a kétharmadánál a film, 5öst érdemelne. Shailene rajongóknak kötelezô darab, engem megnyert végre!

előzmény: Umberto (#2)

2014-11-28 22:25:59 White Bird in a Blizzard (2014) Alfie (4) #1

Mikor lehet majd értékelni? Itthon úgysem valószínű, hogy bemutatják, az Amazon Instantról pedig már szept. 25 óta letölthető. Köszi.

2014-05-20 20:20:27 Het Diner (2013) Alfie (2) #1

Az alapjául szolgáló holland regény elolvasása után tekintettem meg a filmet közvetlenül - bár ne tettem volna -, így természetesen elkerülhetetlen az összehasonlítás. Ilyen borzalmas adaptációt már rég nem láttam szerencsére! Koch regénye szellemes, cinikus, pergôs és remekül dolgozik a feszültséggel. A filmnek nem sikerült semmit átültetnie ebbôl: a karakterek gyengén kidolgozottak, sablonosak, a történések indokolatlanul és következetlenül lettek megcsonkítva, és az egész unalmasan lett megoldva. Nem hiszem, hogy a könyv olvasásának hiányában jobb értékelést kapott volna tôlem, csak így még haragszom is a kihagyott ziccerekért. Gondosabb kezekre lett volna méltó az alapanyag.

Érzelmileg nagyon nem volt helyén ez a film. Szerintem is kidolgozatlanok voltak a karakterek és a kapcsolataik, emiatt valahogy nem mûködött jól a film. A történet lassan hömpölygött, a beállítások hosszúak voltak, a dialógusok is elnyújtottak, ezek miatt helyenként untam. De láthattunk nagyszerû operatôri munkát és kaptunk egy jó adagot a korszellembôl, a komponált zene pedig nagyon el lett találva és a sok remek angol színész is kihozta a legtöbbet a szerepébôl, de elég limitáltak voltak a lehetôségeik.

2014-03-12 23:37:57 Violet & Daisy (2011) / Violet és Daisy Alfie (3) #1

Nagyon a "B" kategória határán mozog a film, ami szerintem jól áll neki, de a rövid játékidő ellenére sokszor unalomba torkollik. Valahogy nem éreztem, hogy nagy szív lenne benne. De a lányok szépsége, bája (főként Saoirse-é), és a néhány eredeti ötlet sokat javít az összképen.

A történet kissé csapongó és nehézkes követni pontosan az eseményeket, karaktereket, de rendkívül jó megoldások vannak benne és a színészgárda is sokat ránt a filmen.

Tényleg egy nehezen értékelhetõ alkotás. Legszívesebben 1-5-ig minden osztályzatot rádobnék. Hol erõltetetten mûvészieskedõnek, hol giccsesnek, hol pedig lenyûgözõen bizarrnak találtam. A remekül megírt monológok és dialógusok sem találtak be mindig, néha untam, sokszor viszont sziporkázott. Külön érdekes volt, hogy többször is fricskát adott az öncélú mûvészetnek, holott maga is affelé (is) hajlott. Tisztában vagyok vele, hogy nem realista szemléletû film, és nem is úgy álltam hozzá, egyszerûen kaotikus volt, sok mindenbe belekapott, de keveset markolt szerintem.

Nagyon ígéretesen indult, de a második felétől elkezdett idegesíteni a film. Nem a zenés betétek miatt. Bár nem szeretem őket alapvetően, a Björk által írt-előadott dalok helyén voltak a filmben - még jobb lett volna, ha a többi színész is tud énekelni. Sokkal inkább a fő karakter iránti szimpátia lassú elszivárgása volt a problémám (aminek ellenkezőleg kellett volna történnie, hogy jól működjön a film). Selma tehetetlen, néhol ostoba viselkedése ellenére a körülmények alakulása miatt nagyon szájbarágós volt az erkölcsi tanulság. Sajnos így a végén a katarzis is elmaradt. Megértem, miért lehet szeretni a filmet, de nálam nem ez a recept. Lars von Trier-t továbbra is nagy mesternek tartom, még akkor is, eddig nem tudott igazán szíven ütni, a Melancholiával, a Hullámtöréssel és a Dogville-el sem, pedig azokat szeretem.