zpetes

2021-12-07 01:53:07 Flowers and Trees (1932) zpetes (4) #1

Ezzel a zenével remekül működik ez a rövidfilm:
DWIG - Orange Evening
https://www.youtube.com/watch?v=0RXdd0pCJ9Q

2018-11-18 21:52:29 Nyitva (2018) / Open zpetes (3) #6

Ebben az évtizedben, de talán még a megelőző kettőben sem volt még olyan, hogy egyszerre annyi jó magyar film menjen a mozikban, mint most. Ezt felismerve, az X – A rendszerből törölve, Egy nap, Remélem legközelebb sikerül meghalnod és a Ruben Brandt után beültünk a Nyitvára.

Vérbeli közönségfilm az igényesebb fajtából, kevés hangosan nevetős és sok magunkban mosolygós jelenettel, párbeszéddel. Két ember, egy férfi és egy nő, szeretik egymást, ugyanakkor érzik, hogy a dolgok, különösen a szexualitás, már nem olyan mint régen. Elkezdenek nyíltan beszélni erről és tenni azért, hogy jobb legyen, ám ez nem megy fennakadások, szokatlan helyzetek, komoly kapcsolati próbák nélkül.

A film, mint műfaj számomra egyik fontos szerepe a közvetítés. Közvetítés emberek, gondolatok, érzések, énállapotok stb. között. Kinyitja azokat a témákat, amelyeket, ha nem figyelünk eléggé, könnyen zárva tarthatunk. Kényelmes nem dolgozni ezeken, kínos, felbolygató, nehéz lehet, na meg amúgy is millió más gondunk van. Aztán eltelik egy élet és nem lett jobb, sőt, 70 évesen a tükörbe nézve felismerjük (ha felismerjük), hogy eltelt a java és bánhatjuk, hogy nem tettük meg, amit meg kellett volna. Például őszintének lenni, vágyakat, igényeket megfogalmazni, vagy csak mélyen a másik szemébe nézni. A Nyitva, mindamellett, hogy egy szórakoztató film, ezt az üzenetet adja át számunkra. Meggyőződésem, hogy a film után, hazafelé sokan kezdenek el beszélgetni magukról, a kapcsolatukról, a szórakozáson túl ezt is adja a film.

A film megjelenése nekem kicsit olcsóbb tévé sorozatos, keveselltem a szépen bevilágított, igazán igényes szereplő megjelenítést (ami pl. az Egy napban zseniális), de amúgy rendben volt. A színészek jók, ugyanakkor Kovács Lehel színházban sokkal erősebb tud lenni, remélem mindketten kapnak még főbb film szerepeket és természetes közegükké válik a vászon is. Külön kiemelendő Eötvös András, színdarabnak és filmnek is jót tesz, ha ő megjelenik.

Összességében tehát jól éreztük magunkat, esti szórakozásnak, beszélgetéseket indító filmnek tökéletes alkotás, sok ilyenre (is) van még szükség a magyar filmkultúrában. 3,49 pontot adnék neki, ha lehetne.