convar

Tapasztalat: 120 film
Kompetencia: 0 film
Súly: 120
Regisztráció: 2012. július 22. (7 év, 2 hónap)
Kedvencnek jelölték: 2 user

Bemutatkozás

Pár kiegészítés még a kedvenceimről:

- filmek:

1. Pink Floyd The Wall
2. Sin City
3. The Straight Story - Igaz történet
4. Dogville

Csak eddig vagyok biztos a sorrendben, tehát a többi csak felsorolásszerűen:

Féktelen Minnesota (Feeling Minnesota)
Őfelsége pincére voltam
A cigányok ideje
Amerikai szépség (American Beauty)
Rekviem egy álomért (Requiem for a Dream)
Bourne-rejtély/csapda/ultimátum

Egyébként imádom a scifiket is, már-már betegesen vonzódom a műfajhoz. Nagy Terminator fan vagyok, de a Szárnyas fejvadász (Blade Runner), az Alien-ek, és a Predator-ok is alap.

Amiket általában kerülök: a Michael Bay és társai féle popcornokat és a vígjátékokat. Ez utóbbinál kivételt képeznek a "magyaros ízesítésűek". Az Üvegtigriseket pl. nagyon is szeressük! :)

- sorozatok: Twin Peaks, Maffiózók (The Sopranos), TSCC - Sarah Connor krónikái, Drót (The Wire), Sötét angyal (Dark Angel), Dollhouse

- TV műsor: Beugró, Mindenből egy van

- sportág: tenisz, autó-motorsportok

- sportoló: Ayrton Senna forever

- sportolónő: Agnieszka Radwanska, Simona Halep, Ana Ivanovic, Sabine Lisicki, és nem utolsósorban Li Na

- zene: Vaya Con Dios, Bruce Springsteen, Dire Straits, Ghymes, Quimby, Pink Floyd, INXS, The Doors, Led Zeppelin, Deep Purple, Aerosmith, Lenny Kravitz, Sheryl Crow, Santana, Franz Ferdinand, Oasis, Katie Melua, Norah Jones, Faithless, Depeche Mode, Apollo 440, Kosheen

- könyv: George Orwell: 1984, Frank Herbert: A Dűne

Filmes osztályzataim, összegyűjtve:
http://www.filmkatalogus.hu/ertekelesek-350150

Szimulátorozom is, én lennék a magyar Grand Prix Legends bajnokság, a HGPLM utolsó bajnoka:
http://hgplm.gtr-masters.hu/index.php?page=archivum

Jelenleg itt versenyzek: http://www.eolc.de/board/open.php?f=member&mID=909 de itt is sokszor indultam: http://freeleo.hu/weekly/?page=Driver&driver=Gabor%20Olah

Indavideo: http://indavideo.hu/profile/convar
Youtube: http://www.youtube.com/channel/UCH9fakOo40rOv7HGvbGc1rQ

Kedvencek

Rendezők: Guy Ritchie, Quentin Tarantino, Robert Rodriguez, Woody Allen
Színészek: Ashley Judd, Charlize Theron, Jennifer Connelly, Jessica Alba, Kate Winslet, Leonardo DiCaprio, Michael Madsen, Rudolf Péter, Salma Hayek, Steven Seagal, Summer Glau
Korszakok: alapjában véve nekem nem ettől függ hogy egy film jó-e.

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1979
Lakhely: nem publikus

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Get Out
Tűnj el!
3 2019-09-26 3,8
(601)
Atomic Blonde
Atomszőke
4 2019-05-25 3,2
(292)
On the Milky Road
Tejben, vajban, szerelemben
4 2019-03-02 3,0
(30)
Skřivánci na niti
Pacsirták cérnaszálon
5 2018-12-21 4,2
(113)
Never Tear Us Apart: The Untold Story of INXS
 
5 2018-12-17 ?
(2)
La ragazzina
Monika
3 2018-05-31 ?
(2)
Pane, amore e fantasia
Kenyér, szerelem, fantázia
4 2017-07-19 3,7
(25)
L'ours
A medve
5 2017-07-08 4,3
(164)
À l'intérieur
A betolakodó
2 2016-03-31 3,5
(213)
Profumo di donna
A nő illata
5 2015-12-04 4,2
(91)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2019-10-05 00:43:31 Reservoir Dogs (1992) / Kutyaszorítóban convar (5) #103

Úgy gondoltam hogy minden idők egyik legjobb, legőrültebb Tarantino karaktere külön is megér(demel) egy tribute videót:

Kutyaszorítóban - "bestof" Mr. Drapp/Mr. Szőke
https://www.youtube.com/watch?v=2CH31Biui-Y

2019-09-26 20:14:43 Get Out (2017) / Tűnj el! convar (3) #66

Ja, és a kérdésedhez annyit tudott hozzáfűzni, hogy igen, ez is egy komoly bug a sztoriban, az ilyenek miatt csúszik végül félre az egész film úgy ahogy van.

előzmény: dubag (#55)

2019-09-26 20:10:27 Get Out (2017) / Tűnj el! convar (3) #65

"Kiderül, hogy az első esti hipnotizáláskor csúszott valami félre, és a film során a legtöbb dolog valamiféle paranoid elferdítése a valóságnak. Valójában fokozatosan megőrül, és végül egy tök ártatlan családot mészárol le."

Ez tényleg sokkal jobb forgatókönyv lett volna, mert így végig "halálosan" komolyan lehetett volna venni a filmet, bármekkora képtelenségeket is látunk egyre inkább benne (hiszen az úgyis csak a srác fejében létezik).

Persze valszeg ilyen sztori is volt már a filmtörténelemben :)

előzmény: dubag (#55)

2019-09-26 20:02:45 Get Out (2017) / Tűnj el! convar (3) #64

Nem rossz nem rossz, de azért nem egy sebből vérzik a sztori. A legnagyobb képtelenség sztem az benne, hogy 2 ember a semmi közepén, egy kisszobában az agyátpakolgatásokat azt úgy megoldja maszekba :D

Meg aztán onnantól hogy felerősödött a survivor vonal jöttek a klisék is mondhatni menetrendszerűen: a betört tarkójú srác még 1x nekimegy a srácnak, mert hát az hogy kapott nem is egy akkora ütést vmi baszomnagy és kemény sárga golyó által az mi az neki, a karambolba hát persze hogy a néger nő=nagymama belehal, a srác meg term. nem, a nagypapa hát persze hogy csak hasbalövi a Jennifer Connelly hasonmásverseny 4. helyezett nőt, és aztán hát persze hogy fejbelövi magát is (miért is? az illető épp visszakapta a személyiségét! ennyire nem örült volna neki? miért nem?), ja, és eleve amikor a nagypapa fojtogatja a srácot, hagyjuk már hogy a fogyó levegő közepette is tökéletes lélekjelenléte van még ahhoz hogy kivegye a telóját és csináljon egy fényképet azért hogy általa működésre késztesse a vakut.

De visszább is pl. semmi nem magyarázza meg azt hogy a barátnő, aki akkor már hónapok óta tökéletesen játszotta a barinőt miért beszél a reptéri őrhöz úgy(=annyira 0 érzelmi töltettel, pedig ugye elvileg máris újra csábítani akarna!) mint egy GPS.

(Amúgy utáltam ezt a fordulatot, mert amíg nem derült ki hogy a másik oldalon áll a csaj, addig nagyon szimpi volt, én azt reméltem volna hogy közösen fognak menekülni mindenki más elöl.)

Apropó, amúgy az is elég béna megoldás volt ahogy a csaj kiléte/hovatartozása kiderült. Pont abban a szobában kellett tárolni azokat a fényképeket - de hamár ott is tárolták, nem kellett volna legalább bezárni azt a k. ajtót? De nem, még direkt nyitva is hagyták félig, szinte tálcán kínálva fel a srác számára hogy rájöjjön a turpisságra. De tényleg, olyan volt mintha vki direkt rá akarta volna vezetni a srácot az igazságra. De akkor meg miért nem volt utána semmi visszautalás erre?

Bár az is igaz hogy az viszont meg szenzációs, hogy ahova végül kifutott a sztori az egy csomó korábbi jelenetnek mennyire új értelmet ad (pl. szolgálólány/nagymama: "Biztosíthatom, hogy nem kell elszámolnom senkinek.", aztán a gondnok/nagypapa éjszakai futása, ugye fiatal="fehér emberkorában" olimpiai futó volt, vagy pl. az eltűnt jazzzenész véleménye arról, milyen érzés afro-amerikainak lenni, itt lényegében egy fehér ember válaszát halljuk, aztán szintén ő amikor fordul egyet maga körül, és látszólag a ruháját mutogatja, valójában meg az új testét, stb. stb. Szóval ezek miatt meg hatalmas pirospont a készítőknek.


Meg hát végülis maga az alapsztori, mint a cselekmény fő mozgatórugója, ill. maga a téma amit a rendező boncolgatni kívánt vele, amúgy nem volna éppenséggel rossz. Meg hát a színészek is egész jók, a fényképezés is, a vágások is, stb. stb. stb..........

............csakhát ott van a rengeteg baki ill. klisé is.... így hát hogyan is lehetne értékelni ezt a filmet? Hát pl. így, 3 csillaggal, ahogy én (is) tettem.


Viszont még ami biztos, hogy egy komoly tanulsága a filmnek: ha már túl vagy egy testcserén, akkor a fényképezkedés szigorúan tilos!!!!!!!!! :D

2019-06-08 21:35:15 Atomic Blonde (2017) / Atomszőke convar (4) #18

Én nagyon élveztem a filmet. Eleve ott van/volt Theron, aki egyik kedvenc színésznőm, és akiben van vmi megfoghatatlanul vonzó, jéghideg, egyben mégis olykor igencsak tüzes elegancia, ami egyben ha ő úgy akarja akkor nagyfokú coolság is, amit mellesleg nagyon imádok benne. Így aztán imádtam ebben a szerepben (is), na, mert ebben a filmben aztán a csúcsra járathatta ezt az adottságát.

Aztán azok a pasztelesen gyönyörű neonfények, színek (különösen pl. Theron szállodai szobájában), amik végig jellemezték a film látványvilágát, egyszóval nekem nagyon bejött az operatőri munka is.

Aztán persze maguk azok az akciók……………. a lépcsőházi verekedés pl. sztem az egyik legnagyobb action scene evör - nem mondom hogy A legjobb, mert nehéz vagy inkább egyenesen értelmetlen rangsorolni köztük, dehogy ez is oda került közéjük, az biztos:
https://indavideo.hu/video/Atomszoke_Atomic_Blonde_-_a_lepcsohazi_verekedes_1 vagy ha valaki esetleg rühelli az indát:
http://videa.hu/videok/film-animacio/atomszoke-a-lepcsohazi-verekedes-akcio-akciofilm-blockbuster-mE8CwaaaNT8MbZD3
Nem is értem hogy csinálták meg, egy deka vágás nélkül (??? vagy legalábbis látható vágás nélkül, tehát ha mégis vágták, akkor baromi ügyesen csinálták), hiszen bár persze, azt már ősidők óta tudjuk hogy a pofonokat lehet imitálni, nade! pl. aki legurul a lépcsőn az tényleg legurul (vagy nem????), akinek nekivágják a rezsót annak tényleg nekivágják (vagy nem????), stb. stb. Egyszóval utólag is már egy párszor visszanézve, nézem nézem, de akkor se ill. annál inkább nem értem hogy ezt a 8 percet hogy úszhatták meg a színészek sérülés nélkül. (Pedig megúszták, erről egy werk videóban Theron maga is nyilatkozik, ill. ezzel kapcs. még poénkodik is :) https://www.youtube.com/watch?v=gNX5TgW0gTs „A kaszkadőrök rengeteg ütést álltak ki, amiért nagyon sok alkoholt kellett vennem kiengesztelésül.” :DDDD Amúgy az azért sokat elmond Theron képességeiről és a munkája iránti áldozatkészségéről , hogy nemhogy egyáltalán kaszkadőr nélkül, de a tetejébe hosszú snitteket is fel tudtak vele venni, amivel még a rendezőt is nem kicsit lepte meg.) De hát Hollywood nagy varázsló, mint tudjuk :)

Meg azok a remek egysorosok, mint pl. ...

...de inkább lásd az idézetek fület, oda beírtam egypárat.

...vagy a végén, ahogy megkapjuk a stáblistát.


Persze egy filmnek szokott lenni sztorija is. Ennek is volt, de tény hogy ezt a filmet nem ez emeli ki a középszerűségről (hanem amikről eddig volt szó, ill. abban is van vmi amit egy helyen olvastam, hogy maga az idő és a hely, ill. maga az a neves történelmi esemény, amely ott zajlik közben a szereplők körül inkább mintha csak egyfajta hangulatos díszletként szolgált volna - hát igen, viszont legalább így tényleg nagyon hangulatos lett :) ), mert ami igaz az igaz: a forgatókönyvön azért lehetett volna még csiszolni(=egyszerűsíteni). És emiatt, tehát egész pontosan a kicsit már túlzottan is elkoptatott sok csavaros felépítésben gyökerezik számomra a film legnagyobb hibája is: méghozzá az, hogy itt is bekövetkezett így az ami ilyenkor rendszeresen beszokott, tehát hogy a legvége (pontosabban az utolsó előtti) csavar, tehát amikor kiderül hogy Lorraine volt Satchel, a kettősügynök, az utólagosan zárójelbe, vagy ha úgy tetszik majdhogynem illegitimmé tett egy csomó addigi (akció)jelenetet. Persze azért megpróbálják gyorsan egy odavetett mondattal kimagyarázni (Lorraine: „Egy pillanatra azt hittem, meg akartok ölni.”), de ez lássuk be, nagyon gyenge duma, avagy nagyon kevés annak kimagyarázására, amik addig történtek a filmben. Hogy csak egyet említsek, mint ahol ezen csavar miatt a leginkább kilóg a lóláb, ami pl. ott a lépcsőházban (meg aztán abban az utcai incidensben is, aminek a végén a vízbe is lökték Lorraine autóját) történt. Mert ott márpedig igenis rohadtul biztos, hogy az életére törtek Lorraine-nek. Mert ha mégsem (mondjuk ez a látottak alapján nagyjából amúgy kizárt, de mondjuk úgy hogy ha mindezek ellenére mégis azt akarná nekünk beadni Leitch), akkor azzal ott pont a lényeg veszne ki teljesen abból a jelenetből, mégpedig a dolog élethalálharc jellege ugyebár, ami azt a jelenetet annyira naggyá teszi (ill. nem pont ez, igazából ez csak az egyik alapfeltétele volna annak hogy úgy ill. azon a magas predesztinálon kezeljük azt a végletekig véres és csontropogtató bunyót ahogy sztem a rendező is szeretné, nameg ahogy a filmrajongók is, így pl. én is). Szóval ez sztem egy óriási logikai hiba a film cselekményében úgy érzem, ezért (és csak ezért) a -1 csillag.


Viszont amiért 4 csillagnál rosszabbat erre akkor se tudnék adni ha egy hónap internetmegvonással fenyegetnének, azt megintcsak lásd visszább, ill. hameg azokat egy adott perspektíva mentén összegezni akarnám: mert látszik hogy ez egy olyan film amibe rengeteg melót tettek a színészek meg mindenki más is, ill. amin ezek tényleg látszódnak is nem kicsit. Ja és még mert...

...az a teljesen váratlan, és ezzel együtt kivételes(en szürreális) élmény, hogy Charlize Theron-t látni a magyar 3-as metrón, miközben szól a Depeche Mode Behind the Wheel-je *** : MEGFIZETHETETLEN :) 1000 köszönet érte, David Leitch!!!! :)


Jöhetnek a folytatások!


*** fél OFF

Bocs hogy a végén itt majd kicsit kitör belőlem a DM fan, de amúgy aki még esetleg nem ismerné a Behind the Wheel-t, minden idők egyik legnagyobb szintipop muzsikáját (mondjuk a másik sztem legnagyobb is egy DM szerzemény, a Policy of Truth: https://www.youtube.com/watch?v=7smG_3QdYtw közöttük sosem tudtam dönteni :) ) annak tényleg érdemes egy esélyt adnia a death metál, opera, és Lagzi Lajcsi rajongókon kívül kb. mindenkinek, mert a magán a zenén kívül az Anton Corbijn által rendezett videóklipje is vmi egészen varázslatosan hangulatos, ill. a kettő együtt egy tényleg páratlan élmény, én legalábbis úgy gondolom: https://indavideo.hu/video/Depeche_Mode_-_Behind_The_Wheel

2019-06-08 21:32:20 Atomic Blonde (2017) / Atomszőke convar (4) #17

.

Sloboda Micalovic-ra, alias Milenára még visszatérve: a karakter egyik legmarkánsabb, legemlékezetesebb jelenete, amúgy meg tessék, na ilyen ám egy igazi tűzrőlpattant menyecske :D Álomnő na :) bár.... talán egy kicsit azért sokat iszik, vagyis nem is csak kicsit, hanem inkább mint a gödény :D
https://www.youtube.com/watch?v=wxpkTIG8uTY

Kicsit sok volt benne a mese(szerű elem) (a legszembetűnőbb talán az a fáról elrepülés volt, mondjuk megszokhattam volna már Kusturicától az ilyesmit, lásd pl. hogy már a Cigányok idejében is volt repülő villa), meg különben is, nem tetszett SPOILER!!! amerre a film felénél kanyarodott a történet. Szóval ugye tényleg szinte pont a játékidő felénél jelennek meg a feketeruhás kommandósok, akik ugye brutális módon ki is nyírnak mindenkit aki csak elébük kerül. Így nagy szívfájdalmamra Milenát is - ill. (utólag) épp az zavart a legjobban hogy ez nála pont nem volt teljesen egyértelmű. (Mert pl. a bátyját nagyon könnyen be lehetett azonosítani az elszenesedett holttestéről is, Milenát nem. Mutatnak egy női alakot is szénné égve, de abban nekem nem sikerült felismerni Milenát. *) És ezért én annyira számítottam arra hogy 1x még visszatér, mondjuk úgy hogy ő menti ki végül az Emir Kusturica által mondhatni meglepően (azért meglepően, mert bár a színészkedés sem idegen tőle, ő elsődlegesen, „főállásban” azért mégis csak egy rendező volna) jól alakított Kostát és Monica Bellucci-t (akinek viszont igazából ki sem derült a filmbéli neve, amúgy Bellucci meg egész szépen elsajátította a nyelvet) a feketecsuhások karmai közül. Ezt végig tényleg annyira vártam, és mivel elmaradt, bennem egy elég komoly hiányérzetet szült.

És hogy miért? Hát mert férfiszemmel nézve hát nem vétek egy olyan jó nőt mint Milena már a film közepénél kiírni a történetből? :)
SPOILER VÉGE!!!

(És akkor magáról Sloboda Micalovic-ről - merthogy végre őt is a valódi nevén illessem, aki nekem, mint az nagyjából gondolom le is jött mindenkinek az eddigiekből még Bellucci-nál is sokkal jobban tetszett, szóval róla még egy kis esszé: hát ő nekem tényleg hiányozni fog – hacsak nem vállal még szerepet egy soronkövetkező Kusturica filmben, merthogy amúgy ahogy néztem az imdb-s adatlapját nemigen mozdul ki hazájából, viszont Kusturicán kívül nem sok szerb film jut el hozzánk, tehát ha nem lesz több Kusturica filmben szerepe akkor könnyen meglehet hogy most láttam vele filmet először és egyben utoljára. Áucs.)

Na de összességében azért egy igen szép (szerelmi) történet volt ez egy kis háborús szatírás fűszerezéssel, sok-sok finom szimbolikával és ezzel összefüggésben sok-sok állati szereplővel (kígyó, vándorsólyom, szamár, hogy csak a legfontosabbakat említsem), némelyik tényleg igencsak fontos, történetformáló szereppel is felruházva. És mindez term. itt is Kusturica hamisítatlanul nagyon egyedi stílusában, tele a rendező filmjeire szokás szerint jellemző emlékezetes, remek karakterekkel, és tele a rendező filmjeire szokás szerint jellemző remek muzsikákkal (persze ehhez kell egy kis fogékonyság is a balkáni zenék iránt). Meg különben is, néha olyan jó elmerülni az ő (kis mikro)világában ** – sőt sokszor tényleg úgy elvágyódnék oda (na persze nem pont oda és nem pont akkor amikor jön a fekete kommandó), pl. Milenával még tehenet is szívesen fejnék én is :) Meg azok a rezesbandás, egyébként végletekig felfokozott ereszdelahajam bulik (lásd pl. a fenti videót is, de ugye a régebbi filmjei is tele voltak ilyen full feelgood típusú őrületekkel), hát azokról már nem is beszélve….. Kusturica szereplői aztán tudnak élni, na! :)

Olvastam olyan kritikát is a műről hogy csak ismétli magát benne a direktor. Hát könyörgöm, akik már lassan 40 éve pályán vannak mint Kusturica is, azok közük melyik nem fut bele előbb-utóbb önismétlésbe? Woody Allen pl. minden évben megteszi ezt, ehhez képest hogy Kusturica meg elköveti átlag 5-10 évente az semmi - sőt ennyi időközönként még tőle jól is esik újrázni az embernek, újra megélni azokat az elemi impulzusokat, meg néha annyira primer de egyébként meg annyira kellemes érzelmeket amiket ő és csak ő képes adni a filmjeiben (még akkor is ha valóban sokszor csak az újrafelhasznált elemeknek, az újra és újra visszatérő filmes eszközeinek is köszönhető mindez, egyszóval az általa nyújtott „feelingnek”), teljességgel egyéni filmes látás- kifejezés- és előadásmódjának valamint világképének köszönhetően.

Meg olyat is hogy egyébként is elég sekélyes ami a mondanivalót illeti, hiszen ha lecsupaszítjuk a cselekményt ***, akkor végülis csak egy egyszerű love storyt kapunk. Erre meg azt tudom mondani, hogy ha valaki, mint ő egyszer már leforgatta minden idők egyik legszívhezszólóbb drámáját (Cigányok ideje), aztán meg a leggrandiózusabbat (Underground), majd végül a legszórakoztatóbbat is (Macska-jaj), az mégis mit csináljon, ill. mit kellett volna csinálnia? Vissza kellett volna vonulnia 1998-ban, csak azért mert az addigi életművét már úgysem lehet überelni, max. tovább színesíteni? Szerencsére ezt Kusturica sem így gondolta.


* SPOILER!!! Belliucci-t (és ezzel együtt minket) persze a végén megkímélte a rendező attól hogy véres húscafatokként lássuk, sőt igencsak fennköltté tette ezt a pillanatot is. SPOILER VÉGE!!!

** Nem véletlen fogalmaztam így, hiszen amiket Kusturica filmjeiben látunk az persze nem az igazi Szerbia/ill. 1992-ig Jugoszlávia/vagy tágabb értelemben véve Balkán, hanem csak Kusturica Szerbiája, ahogy az ő fejében létezik (mert amúgy, hogy egy másik kultikus rendező kultikus filmjéből idézzek, nyilván „ugyanaz a sz*r van ott is, mint itt”). Szóval nem az igazi Szerbiába vágyódom én olyankor, az kell a rossebnek, hanem Kusturica Szerbiájába.

*** Mondjuk miért kellene lecsupaszítani? A film szépsége, esztétikai értéke épp abban gyökerezik sztem ahogyan egy már valóban vagy 600x megírt alaptörténet összetalálkozik Kusturica stílusával.


Na és akkor zárszó: szóval minden tökéletlensége ellenére inkább 100 ilyen, mint akárcsak egy Vasember és társai marveles szuperhősös baromság, vagy a szintén igencsak infantilis Star Wars, vagy Halálos iramban féle hamis és üres parasztvakítás. Mert amiket Kusturica csinál (na persze azért nem csak ő, főleg nem itt Európában) azok legalább filmek, filmes alkotások, nem pedig csakis és kizárólag pénzügyi befektetésnek szánt celluloidhalmazok. Nem kicsit sarkos vélemény tudom, de egy délszláv, és nem mellesleg szerzői film topikjában talán megengedhetem magamnak.

Hatalmas film arról hogy embernek maradni mindenek felett, a végefelé nem egy meglepetéssel.

Butuska Pavel, kellett neki beszólni annak az Einstein fizimiskájú főmuftinak.........

Alapjában véve méltó megemlékezés az INXS-ről, Ausztrália egyik - vagy konkrétabban az AC/DC mellett - legfontosabb zenei exportcikkéről. Még akkor is ha ezt nem egy Oliver Stone rendezte és nem is (az akkori) A listás hollywoodi színészek játszanak benne, mint pl. a Doors filmben, és így nem is lett ennek akkora visszhangja. Ezt az ausztrálok csinálták, nagyrészt "helyi" actorokkal (mondjuk egyikőjüket már jól ismertem, méghozzá Damon Herriman-t a Justified-ből Dewey Crowe-ként, de itt derült csak ki igazán számomra hogy milyen jó színész, mert amennyire hitelesen alakított abban egy 60-as IQ-jú vidéki rednecket, itt azt is el tudtam neki hinni hogy ő a világ egyik legéleseszűbb, megdörzsöltebb zenei managere), de ez sztem nem vált az alkotás kárára, mert ettől függetlenül/épp ezért "nem spóroltak ki belőle semmit", magyarán kaptak rá költségvetést normálisan (gondolom mindenki kicsit amolyan "nemzeti ügyként" kezelte a projectet), meg ami talán még ennél is fontosabb, érződik hogy hogy szívvel-lélekkel készült. Ami nagyon fontos.

És bár igaz, mindkét rész végén külön ki is írják hogy "A DRAMATURGIAI HATÁS ÉRDEKÉBEN NÉHÁNY JELENET ÉS KARAKTER ELTÉR A VALÓS ESEMÉNYEKTŐL.", de egyrészt ki gondolta volna, másrészt én még nem sok filmet/sorozatot láttam aminek a végén van tökük a készítőknek erről ilyen szinten színt vallani. (Amúgy azért ahogy utána még utánaolvasgattam a zenekar és Hutchence életének, valszeg olyan nagyon nagy csúsztatások talán nincsenek is benne.)

Egyedül a frontembert alakító színésszel van egy kis baj, mert bár ő is igyekszik, sajnos ő hasonlít legkevésbé arra akire kellene. Dehát ez igazából nem is meglepő, mert Michael Hutchence-nek, amilyen karizmája volt ő nyilvánvalóan pótolhatatlan, sőt még utánozni is lehetetlen. Ezt a halála után maga a zenekar is megtapasztalta, akik 15 éven keresztül próbálták megtalálni a méltó utódját, persze hasztalanul.

Viszont talán épp ezért is üt akkorát amikor a 2. rész legvégén, sztem nagyon jó ötlettől vezérelve kapunk eredeti felvételeket is, és ezzel eredeti Hutchence-t is. Nem vagyok túl érzelgős de amikor ezeket a zenekar maga által, kis kézikamerával felvett életképeket megláttam turné előtti készülődésekről, kirándulásokról, marhulásokról, az színtiszta katarzis volt, sőt bevallom majdnem meg is könnyeztem. Szóval ez az utolsó pár perc aztán tényleg feltette az i-re pontot, ill. itt biztosította részemről az 5 csillagot.

De akkor íme, azok a bizonyos utolsó percek, akit most csak ez érdekel:
https://indavideo.hu/video/INXS_Never_Tear_Us_Apart_The_Untold_Story_a_vege

Apropó, visszatérve Hutchence halálára, pontosabban annak előzményeire: amúgy a sorozat óta kicsit hülyén érzem magam, mert mint megtudtam Hutchence-t tul.képpen az a Bob Geldof kergette a halálba (még ha nem is szószerint) és azáltal azt az embert kellene utálnom aki viszont egy másik nagy kedvencem, a Pink Floyd egyik albumának megfilmesítésében, a The Wall-ban játszott főszerepet, és amely a tetejébe mint film meg egyértelműen a legnagyobb kedvencem a mai napig. És én eddig semmit sem tudtam Hutchence és Geldof 90-es évek közepi szembenállásáról. Végtelenül szomorú hogy ez Michaelt olyan hamar, és teljesen felőrölte :(((((((((((((((((((((((

De pl. Kyle Minogue-gal és Bono-val való kapcsolata is számomra elég újdonságként hatott..........

Na de akkor a zenék, hamár egy zenekarról szól, amikből aztán lehetett a válogatni a készítőknek, hiszen nem véletlen hogy sorozat készült róluk, mert az sem amennyire a 80-as évek végén/90-es évek elején beleégtek a popkultúrába, olyan daloknak köszönhetően mint pl.:


Suicide Blonde. Az a szájharmonika szóló benne külön is az egyetemes poptörténelem egyik legnagyszerűbb pillanata sztem:
https://www.youtube.com/watch?v=Ma4TOv2f_WY

Mystify
https://www.youtube.com/watch?v=dMi5KU0UjYE

Disappear
https://www.youtube.com/watch?v=qKAa20ukR-s

Original Sin
https://www.youtube.com/watch?v=2c7fElWw2oA

Need You Tonight
https://www.youtube.com/watch?v=w-rv2BQa2OU

Bitter Tears, egyben egyik személyes kedvencem:
https://www.youtube.com/watch?v=zqGWrLGaTZc

The Gift. A sorozatban van egy jelenet amikor a szám első változatának felvétele közben Hutchence egyszercsak leállítja a felvételt és azt mondja: "Ez így túl steril. Több bátorság kell." erre Andrew Farris mondja is rá, hogy "Michael, igen, karcosabb, számot akarok én is." Hát az lett :)
https://www.youtube.com/watch?v=Aqr9brikgIs

New Sensation
https://www.youtube.com/watch?v=iV-QGQVZv0k

és az egyik hattyúdal az utolsó albumról, a címadó szám, a 97-es Elegantly Wasted-ről:
https://www.youtube.com/watch?v=aYTSkPi6v8w

Ill. két merengősebb, balladisztikusabb darab is, szintén csak a legismertebbek közül:
Never Tear Us Apart,
https://www.youtube.com/watch?v=_VU9DjQpvMQ

és a By My Side:
https://www.youtube.com/watch?v=VHlVdayWfOw


Rohadt nagy zenéket írtak írtak na, és hozzá volt egy nagyon jó kis egyedi soundjuk. Szóval én imádtam őket, ill. imádom most is, bár ez már gondolom az eddigiekből már kiderült :)

Összes komment...