convar

Tapasztalat: 118 film
Kompetencia: 0 film
Súly: 118
Regisztráció: 2012. július 22. (6 év, 9 hónap)
Kedvencnek jelölték: 2 user

Bemutatkozás

Pár kiegészítés még a kedvenceimről:

- filmek:

1. Pink Floyd The Wall
2. Sin City
3. The Straight Story - Igaz történet
4. Dogville

Csak eddig vagyok biztos a sorrendben, tehát a többi csak felsorolásszerűen:

Féktelen Minnesota (Feeling Minnesota)
Őfelsége pincére voltam
A cigányok ideje
Amerikai szépség (American Beauty)
Rekviem egy álomért (Requiem for a Dream)
Bourne-rejtély/csapda/ultimátum

Egyébként imádom a scifiket is, már-már betegesen vonzódom a műfajhoz. Nagy Terminator fan vagyok, de a Szárnyas fejvadász (Blade Runner), az Alien-ek, és a Predator-ok is alap.

Amiket általában kerülök: a Michael Bay és társai féle popcornokat és a vígjátékokat. Ez utóbbinál kivételt képeznek a "magyaros ízesítésűek". Az Üvegtigriseket pl. nagyon is szeressük! :)

- sorozatok: Twin Peaks, Maffiózók (The Sopranos), TSCC - Sarah Connor krónikái, Drót (The Wire), Sötét angyal (Dark Angel), Dollhouse

- TV műsor: Beugró, Mindenből egy van

- sportág: tenisz, autó-motorsportok

- sportoló: Ayrton Senna forever

- sportolónő: Agnieszka Radwanska, Simona Halep, Ana Ivanovic, Sabine Lisicki, és nem utolsósorban Li Na

- zene: Vaya Con Dios, Bruce Springsteen, Dire Straits, Ghymes, Quimby, Pink Floyd, INXS, The Doors, Led Zeppelin, Deep Purple, Aerosmith, Lenny Kravitz, Sheryl Crow, Santana, Franz Ferdinand, Oasis, Katie Melua, Norah Jones, Faithless, Depeche Mode, Apollo 440, Kosheen

- könyv: George Orwell: 1984, Frank Herbert: A Dűne

Filmes osztályzataim, összegyűjtve:
http://www.filmkatalogus.hu/ertekelesek-350150

Szimulátorozom is, én lennék a magyar Grand Prix Legends bajnokság, a HGPLM utolsó bajnoka:
http://hgplm.gtr-masters.hu/index.php?page=archivum

Jelenleg itt versenyzek: http://www.eolc.de/board/open.php?f=member&mID=909 de itt is sokszor indultam: http://freeleo.hu/weekly/?page=Driver&driver=Gabor%20Olah

Indavideo: http://indavideo.hu/profile/convar
Youtube: http://www.youtube.com/channel/UCH9fakOo40rOv7HGvbGc1rQ

Kedvencek

Rendezők: Guy Ritchie, Quentin Tarantino, Robert Rodriguez, Woody Allen
Színészek: Ashley Judd, Charlize Theron, Jennifer Connelly, Jessica Alba, Kate Winslet, Leonardo DiCaprio, Michael Madsen, Rudolf Péter, Salma Hayek, Steven Seagal, Summer Glau
Korszakok: alapjában véve nekem nem ettől függ hogy egy film jó-e.

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1979
Lakhely: nem publikus

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
On the Milky Road
Tejben, vajban, szerelemben
4 2019-03-02 3,0
(28)
Skřivánci na niti
Pacsirták cérnaszálon
5 2018-12-21 4,2
(110)
Never Tear Us Apart: The Untold Story of INXS
 
5 2018-12-17 ?
(2)
La ragazzina
Monika
3 2018-05-31 ?
(2)
Pane, amore e fantasia
Kenyér, szerelem, fantázia
4 2017-07-19 3,7
(24)
L'ours
A medve
5 2017-07-08 4,3
(162)
À l'intérieur
A betolakodó
2 2016-03-31 3,5
(207)
Profumo di donna
A nő illata
5 2015-12-04 4,2
(89)
La Piovra
A polip
4 2015-09-27 4,2
(89)
The Hot Spot
Forró nyomon
5 2014-11-22 2,8
(18)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

Sloboda Micalovic-ra, alias Milenára még visszatérve: a karakter egyik legmarkánsabb, legemlékezetesebb jelenete, amúgy meg tessék, na ilyen ám egy igazi tűzrőlpattant menyecske :D Álomnő na :) bár.... talán egy kicsit azért sokat iszik, vagyis nem is csak kicsit, hanem inkább mint a gödény :D
https://www.youtube.com/watch?v=wxpkTIG8uTY

Kicsit sok volt benne a mese(szerű elem) (a legszembetűnőbb talán az a fáról elrepülés volt, mondjuk megszokhattam volna már Kusturicától az ilyesmit, lásd pl. hogy már a Cigányok idejében is volt repülő villa), meg különben is, nem tetszett SPOILER!!! amerre a film felénél kanyarodott a történet. Szóval ugye tényleg szinte pont a játékidő felénél jelennek meg a feketeruhás kommandósok, akik ugye brutális módon ki is nyírnak mindenkit aki csak elébük kerül. Így nagy szívfájdalmamra Milenát is - ill. (utólag) épp az zavart a legjobban hogy ez nála pont nem volt teljesen egyértelmű. (Mert pl. a bátyját nagyon könnyen be lehetett azonosítani az elszenesedett holttestéről is, Milenát nem. Mutatnak egy női alakot is szénné égve, de abban nekem nem sikerült felismerni Milenát. *) És ezért én annyira számítottam arra hogy 1x még visszatér, mondjuk úgy hogy ő menti ki végül az Emir Kusturica által mondhatni meglepően (azért meglepően, mert bár a színészkedés sem idegen tőle, ő elsődlegesen, „főállásban” azért mégis csak egy rendező volna) jól alakított Kostát és Monica Bellucci-t (akinek viszont igazából ki sem derült a filmbéli neve, amúgy Bellucci meg egész szépen elsajátította a nyelvet) a feketecsuhások karmai közül. Ezt végig tényleg annyira vártam, és mivel elmaradt, bennem egy elég komoly hiányérzetet szült.

És hogy miért? Hát mert férfiszemmel nézve hát nem vétek egy olyan jó nőt mint Milena már a film közepénél kiírni a történetből? :)
SPOILER VÉGE!!!

(És akkor magáról Sloboda Micalovic-ről - merthogy végre őt is a valódi nevén illessem, aki nekem, mint az nagyjából gondolom le is jött mindenkinek az eddigiekből még Bellucci-nál is sokkal jobban tetszett, szóval róla még egy kis esszé: hát ő nekem tényleg hiányozni fog – hacsak nem vállal még szerepet egy soronkövetkező Kusturica filmben, merthogy amúgy ahogy néztem az imdb-s adatlapját nemigen mozdul ki hazájából, viszont Kusturicán kívül nem sok szerb film jut el hozzánk, tehát ha nem lesz több Kusturica filmben szerepe akkor könnyen meglehet hogy most láttam vele filmet először és egyben utoljára. Áucs.)

Na de összességében azért egy igen szép (szerelmi) történet volt ez egy kis háborús szatírás fűszerezéssel, sok-sok finom szimbolikával és ezzel összefüggésben sok-sok állati szereplővel (kígyó, vándorsólyom, szamár, hogy csak a legfontosabbakat említsem), némelyik tényleg igencsak fontos, történetformáló szereppel is felruházva. És mindez term. itt is Kusturica hamisítatlanul nagyon egyedi stílusában, tele a rendező filmjeire szokás szerint jellemző emlékezetes, remek karakterekkel, és tele a rendező filmjeire szokás szerint jellemző remek muzsikákkal (persze ehhez kell egy kis fogékonyság is a balkáni zenék iránt). Meg különben is, néha olyan jó elmerülni az ő (kis mikro)világában ** – sőt sokszor tényleg úgy elvágyódnék oda (na persze nem pont oda és nem pont akkor amikor jön a fekete kommandó), pl. Milenával még tehenet is szívesen fejnék én is :) Meg azok a rezesbandás, egyébként végletekig felfokozott ereszdelahajam bulik (lásd pl. a fenti videót is, de ugye a régebbi filmjei is tele voltak ilyen full feelgood típusú őrületekkel), hát azokról már nem is beszélve….. Kusturica szereplői aztán tudnak élni, na! :)

Olvastam olyan kritikát is a műről hogy csak ismétli magát benne a direktor. Hát könyörgöm, akik már lassan 40 éve pályán vannak mint Kusturica is, azok közük melyik nem fut bele előbb-utóbb önismétlésbe? Woody Allen pl. minden évben megteszi ezt, ehhez képest hogy Kusturica meg elköveti átlag 5-10 évente az semmi - sőt ennyi időközönként még tőle jól is esik újrázni az embernek, újra megélni azokat az elemi impulzusokat, meg néha annyira primer de egyébként meg annyira kellemes érzelmeket amiket ő és csak ő képes adni a filmjeiben (még akkor is ha valóban sokszor csak az újrafelhasznált elemeknek, az újra és újra visszatérő filmes eszközeinek is köszönhető mindez, egyszóval az általa nyújtott „feelingnek”), teljességgel egyéni filmes látás- kifejezés- és előadásmódjának valamint világképének köszönhetően.

Meg olyat is hogy egyébként is elég sekélyes ami a mondanivalót illeti, hiszen ha lecsupaszítjuk a cselekményt ***, akkor végülis csak egy egyszerű love storyt kapunk. Erre meg azt tudom mondani, hogy ha valaki, mint ő egyszer már leforgatta minden idők egyik legszívhezszólóbb drámáját (Cigányok ideje), aztán meg a leggrandiózusabbat (Underground), majd végül a legszórakoztatóbbat is (Macska-jaj), az mégis mit csináljon, ill. mit kellett volna csinálnia? Vissza kellett volna vonulnia 1998-ban, csak azért mert az addigi életművét már úgysem lehet überelni, max. tovább színesíteni? Szerencsére ezt Kusturica sem így gondolta.


* SPOILER!!! Belliucci-t (és ezzel együtt minket) persze a végén megkímélte a rendező attól hogy véres húscafatokként lássuk, sőt igencsak fennköltté tette ezt a pillanatot is. SPOILER VÉGE!!!

** Nem véletlen fogalmaztam így, hiszen amiket Kusturica filmjeiben látunk az persze nem az igazi Szerbia/ill. 1992-ig Jugoszlávia/vagy tágabb értelemben véve Balkán, hanem csak Kusturica Szerbiája, ahogy az ő fejében létezik (mert amúgy, hogy egy másik kultikus rendező kultikus filmjéből idézzek, nyilván „ugyanaz a sz*r van ott is, mint itt”). Szóval nem az igazi Szerbiába vágyódom én olyankor, az kell a rossebnek, hanem Kusturica Szerbiájába.

*** Mondjuk miért kellene lecsupaszítani? A film szépsége, esztétikai értéke épp abban gyökerezik sztem ahogyan egy már valóban vagy 600x megírt alaptörténet összetalálkozik Kusturica stílusával.


Na és akkor zárszó: szóval minden tökéletlensége ellenére inkább 100 ilyen, mint akárcsak egy Vasember és társai marveles szuperhősös baromság, vagy a szintén igencsak infantilis Star Wars, vagy Halálos iramban féle hamis és üres parasztvakítás. Mert amiket Kusturica csinál (na persze azért nem csak ő, főleg nem itt Európában) azok legalább filmek, filmes alkotások, nem pedig csakis és kizárólag pénzügyi befektetésnek szánt celluloidhalmazok. Nem kicsit sarkos vélemény tudom, de egy délszláv, és nem mellesleg szerzői film topikjában talán megengedhetem magamnak.

Hatalmas film arról hogy embernek maradni mindenek felett, a végefelé nem egy meglepetéssel.

Butuska Pavel, kellett neki beszólni annak az Einstein fizimiskájú főmuftinak.........

Alapjában véve méltó megemlékezés az INXS-ről, Ausztrália egyik - vagy konkrétabban az AC/DC mellett - legfontosabb zenei exportcikkéről. Még akkor is ha ezt nem egy Oliver Stone rendezte és nem is (az akkori) A listás hollywoodi színészek játszanak benne, mint pl. a Doors filmben, és így nem is lett ennek akkora visszhangja. Ezt az ausztrálok csinálták, nagyrészt "helyi" actorokkal (mondjuk egyikőjüket már jól ismertem, méghozzá Damon Herriman-t a Justified-ből Dewey Crowe-ként, de itt derült csak ki igazán számomra hogy milyen jó színész, mert amennyire hitelesen alakított abban egy 60-as IQ-jú vidéki rednecket, itt azt is el tudtam neki hinni hogy ő a világ egyik legéleseszűbb, megdörzsöltebb zenei managere), de ez sztem nem vált az alkotás kárára, mert ettől függetlenül/épp ezért "nem spóroltak ki belőle semmit", magyarán kaptak rá költségvetést normálisan (gondolom mindenki kicsit amolyan "nemzeti ügyként" kezelte a projectet), meg ami talán még ennél is fontosabb, érződik hogy hogy szívvel-lélekkel készült. Ami nagyon fontos.

És bár igaz, mindkét rész végén külön ki is írják hogy "A DRAMATURGIAI HATÁS ÉRDEKÉBEN NÉHÁNY JELENET ÉS KARAKTER ELTÉR A VALÓS ESEMÉNYEKTŐL.", de egyrészt ki gondolta volna, másrészt én még nem sok filmet/sorozatot láttam aminek a végén van tökük a készítőknek erről ilyen szinten színt vallani. (Amúgy azért ahogy utána még utánaolvasgattam a zenekar és Hutchence életének, valszeg olyan nagyon nagy csúsztatások talán nincsenek is benne.)

Egyedül a frontembert alakító színésszel van egy kis baj, mert bár ő is igyekszik, sajnos ő hasonlít legkevésbé arra akire kellene. Dehát ez igazából nem is meglepő, mert Michael Hutchence-nek, amilyen karizmája volt ő nyilvánvalóan pótolhatatlan, sőt még utánozni is lehetetlen. Ezt a halála után maga a zenekar is megtapasztalta, akik 15 éven keresztül próbálták megtalálni a méltó utódját, persze hasztalanul.

Viszont talán épp ezért is üt akkorát amikor a 2. rész legvégén, sztem nagyon jó ötlettől vezérelve kapunk eredeti felvételeket is, és ezzel eredeti Hutchence-t is. Nem vagyok túl érzelgős de amikor ezeket a zenekar maga által, kis kézikamerával felvett életképeket megláttam turné előtti készülődésekről, kirándulásokról, marhulásokról, az színtiszta katarzis volt, sőt bevallom majdnem meg is könnyeztem. Szóval ez az utolsó pár perc aztán tényleg feltette az i-re pontot, ill. itt biztosította részemről az 5 csillagot.

De akkor íme, azok a bizonyos utolsó percek, akit most csak ez érdekel:
https://indavideo.hu/video/INXS_Never_Tear_Us_Apart_The_Untold_Story_a_vege

Apropó, visszatérve Hutchence halálára, pontosabban annak előzményeire: amúgy a sorozat óta kicsit hülyén érzem magam, mert mint megtudtam Hutchence-t tul.képpen az a Bob Geldof kergette a halálba (még ha nem is szószerint) és azáltal azt az embert kellene utálnom aki viszont egy másik nagy kedvencem, a Pink Floyd egyik albumának megfilmesítésében, a The Wall-ban játszott főszerepet, és amely a tetejébe mint film meg egyértelműen a legnagyobb kedvencem a mai napig. És én eddig semmit sem tudtam Hutchence és Geldof 90-es évek közepi szembenállásáról. Végtelenül szomorú hogy ez Michaelt olyan hamar, és teljesen felőrölte :(((((((((((((((((((((((

De pl. Kyle Minogue-gal és Bono-val való kapcsolata is számomra elég újdonságként hatott..........

Na de akkor a zenék, hamár egy zenekarról szól, amikből aztán lehetett a válogatni a készítőknek, hiszen nem véletlen hogy sorozat készült róluk, mert az sem amennyire a 80-as évek végén/90-es évek elején beleégtek a popkultúrába, olyan daloknak köszönhetően mint pl.:


Suicide Blonde. Az a szájharmonika szóló benne külön is az egyetemes poptörténelem egyik legnagyszerűbb pillanata sztem:
https://www.youtube.com/watch?v=Ma4TOv2f_WY

Mystify
https://www.youtube.com/watch?v=dMi5KU0UjYE

Disappear
https://www.youtube.com/watch?v=qKAa20ukR-s

Original Sin
https://www.youtube.com/watch?v=2c7fElWw2oA

Need You Tonight
https://www.youtube.com/watch?v=w-rv2BQa2OU

Bitter Tears, egyben egyik személyes kedvencem:
https://www.youtube.com/watch?v=zqGWrLGaTZc

The Gift. A sorozatban van egy jelenet amikor a szám első változatának felvétele közben Hutchence egyszercsak leállítja a felvételt és azt mondja: "Ez így túl steril. Több bátorság kell." erre Andrew Farris mondja is rá, hogy "Michael, igen, karcosabb, számot akarok én is." Hát az lett :)
https://www.youtube.com/watch?v=Aqr9brikgIs

New Sensation
https://www.youtube.com/watch?v=iV-QGQVZv0k

és az egyik hattyúdal az utolsó albumról, a címadó szám, a 97-es Elegantly Wasted-ről:
https://www.youtube.com/watch?v=aYTSkPi6v8w

Ill. két merengősebb, balladisztikusabb darab is, szintén csak a legismertebbek közül:
Never Tear Us Apart,
https://www.youtube.com/watch?v=_VU9DjQpvMQ

és a By My Side:
https://www.youtube.com/watch?v=VHlVdayWfOw


Rohadt nagy zenéket írtak írtak na, és hozzá volt egy nagyon jó kis egyedi soundjuk. Szóval én imádtam őket, ill. imádom most is, bár ez már gondolom az eddigiekből már kiderült :)

2017-07-08 17:57:29 L'ours (1988) / A medve convar (5) #5

"Azért a film nézése közben sokszor eszembe jutott,hogy egy medvebocs tényleg ad ki ilyen hangokat,vagy csak "aranyosabbá" akarták tenni ezekkel ?"

Erre én is kíváncsi lennék :)


Amúgy gyerekkorom egyik meghatározó darabja ez a film, amely még felnőttként újranézve is képes volt levenni a lábamról.

előzmény: fatbastard (#4)

2016-03-31 00:43:00 À l'intérieur (2007) / A betolakodó convar (2) #65

Sztem meg kizárt hogy az a rendőr volt, mert annak - kijelentéseddel ellentétben - tulképpen a fél fejét levitte a golyó:
http://kepkezelo.com/images/js0exuit7gwfeub572dg.jpg


És hogy én is mondjak még egy bakit: az csak nekem tűnt fel hogy karácsonykor még zöldell minden, a fák, a bokrok, a fű is, minden? Értem én hogy globális felmelegedés, meg az is igaz hogy még egyetlen francia telet sem tapasztaltam meg személyesen, de azért na. A lombhullató növények sztem még 2007-ben elhullajtották a leveleiket Franciaországban.

Amúgy semmi gond azzal hogy ősszel forgattak, de akkor miért kellett a karácsonyi időszakra tenni a sztorit? Magának a karácsonynak a történetben semmi jelentősége nem volt, szóval nyugodtan játszódhatott volna ősszel a story, és akkor egy baromsággal máris kevesebb lenne a filmben.

A realitásokat meg hagyjuk már, amikor a nőnek is még annyi esze sincs hogy a törött üvegdarab (amit fegyverként akar majd használni ill. vésőként is fog) "nyelére" rátekerje a törülközőt, hogy az ne vágja már szét közben a kezét miközben az adrenalintól begőzölve görcsösen markolja. Persze, értem én, ennek ürügyén így megint el lehetett csorgatni pár deci művért.

Na meg az ollókezű Edward boszorkány hogy jutott be egyáltalán a házba?

előzmény: Ubul (#50)

2015-12-05 02:55:29 [Kritikus kód] convar #1306

Bocsánat de.... én pl. nem tudom addig igazán "komolyan venni" a KT-et, addig nem tud számomra úgymond teljes értékű filmes fórum lenni amíg itt nincsenek sorozatok. Nélkülük, kitalálhattok bármi mást akkor is csak félkarú óriások vagytok - az én szememben legalábbis.

Mivel én úgy látom és gondolom hogy a film és a sorozat, mint "megjelenési forma" egymáshoz túlzottan is közel álló médium a nagy képzőművészeti palettán hogy csak úgy szét lehessen választani őket, akár pl. egy fórum keretén belül, mint itt. Magyarán azzal nyilván semmi baj ha egy weboldal pl. csak festményekkel foglalkozik, de a szobrászattal nem. Ezzel viszont sztem van.

És ezen "mesterséges kiválasztás" leginkább talán a színészek adatlapjainál ütközik ki a legnegatívabban, hisz a KT így a sorozatbéli munkásságaikról nem ad semmiféle tájékoztatást. Amely így viszont igencsak hiányos, foghíjas tud lenni, márcsak azért is mert ahogyan növekszik mostanában a sorozatok nívója, így szakmai valamint társadalmi elismertsége is, úgy látjuk hogy egyre több nagy "sztár" is vállal szerepet bennük. Mást jelent ma már sorozatozni, főleg mondjuk egy HBO-nál, régebben még elég egyértelműen csak azok sorozatoztak akik nagyfilmekbe nem kellettek (vagy mert nem voltak elég tehetségesek, vagy mert egyszerűen kiöregedtek a jobbféle filmbeli szerepekből). Ma már azért közel sem ilyen egyszerű és világos a helyzet, már nem feltétlenül "ciki" sorozatszerepet vállalni.............

Persze visszaolvastam, tehát olvastam hogy néhány hete milyen jó kis vita volt ebből. Szóval tudok a kapacitásproblémákról, amit meg is értek. De mégis, ezzel akkor is kellene kezdenetek vmit, volt is ott erre sztem egy életképesnek tűnő javaslat.

Amúgy további jó munkát és sok sikert az oldalnak.

2015-12-05 01:54:01 Profumo di donna (1974) / A nő illata convar (5) #9

Ezt miből gondolod? (Vmi felett ennyire elsiklottam volna?)

előzmény: tractorking (#7)

2015-09-27 17:52:05 La Piovra (1984) / A polip convar (4) #83

Ez egy eredetileg még 2010-ben készült írás (egy másik fórum számára), de egy-két kisebb változtatást leszámítva úgy döntöttem hogy változatlanul közlöm az akkori gondolataimat itt is. Mivel azok a mai napig nem változtak, tehát ma is ugyanúgy érvényben vannak mint akkor. Így a cél pediglen szentesíti az eszközt.


Mindenekelőtt: tudom, sokaknak Polip = Cattani. Pedig (szerintem) az utána jövő 2 Davide Licata-s évad még nagyon erős, a 7. évadnál jött rám először a "lerágott csont" érzés. Igaz, a végére elmúlt.

Amúgy tegnap néztem meg az utolsó részt. Jó volt, összességében megérte újranézni, de azért nem szeretném az egekbe sem magasztalni. Van egy-két zseniálisan kidolgozott karakter (pl. Tano Cariddi, a 6. évad "kislányelrablója", Camastra grófnő (főleg a s1-s2-ben), Espinosa, a bábos, Bronta), de nagyon sok a sablon szereplő sablonszöveggel és sablonreakciókkal. Egyébként is, a sorozat tele van klisékkel, néha túlzottan is, néha már-már mintha egy brazil szappanoperát láttam volna. Időnként a tetejébe elég vontatott a tempó, részeken keresztül mintha egy helyben állna az egész.

De elég a kritikából, akkor most nézzük a pozitívumokat: a már említett, zseniálisan kidolgozott karakterek, a kiszámíthatatlanság, hogy soha nem tudhattad, lesz-e (rész)happiend, a történet maga, és nagybetűvel a HANGULAT, amihez kétség kívül Morricone zenéje rengeteget hozzátesz. Ha nem is A polip a világ legjobb bűnügyi sorozata (legalábbis azért szerintem nem), viszont mind közül talán az egyik legemocionálisabb - köszönhetően tényleg a soundtrack-nek, amely viszont kétség kívül a mai napig valami egészen kiemelkedő, és nemcsak a sorozatok világában. Szerintem Ennio Morricone itt nyújtotta a legjobbját. Pl.:

La morale Dell'immorale
http://www.youtube.com/watch?v=diiIIqvez0Q

Intimamente
http://www.youtube.com/watch?v=MWTC9kMPs6Y

Strana Bambina
http://www.youtube.com/watch?v=K4CR3keMqGk

Morte Di Un Giusto
http://www.youtube.com/watch?v=gJzQP4wxy-M (ez két tételből áll)

És persze a főcím maga is:
http://www.youtube.com/watch?v=Jawnm9zYMb4

Egyszerűen fantasztikusak. Ha meghallom őket még mindig a hatásuk alá tudok kerülni.


Na és a gyönyörű nők, férfi szemmel azért ezt is meg kell említenem :) Különösen Esther Rasi, avagy Simona Cavallari szépsége bűvölt el. De sajnáltam................... :(


Szóval összességében ez egy jó sorozat, egyedi hangulattal, kuriózum a mai amcsi sorozat dömping közepette. A tempó meg, nyilván ebbe a gyártási dátum is belejátszik, mostmár nem ehhez vagyunk szokva, no :)


De nézzük évadonként:

s1: hát ez még nem "olyan" mint amilyen a többi lesz (érződik hogy ekkor még nem is Perelli volt a rendező), de legenda indítónak tökéletes. Szimpla krimi, amely egy szicíliai kisvárosban játszódik. Kb. ez az érzésem róla.

s2: na ez már "olyan" :) Bár zavart, hogy Cattaninak csaknem a teljes szezonja ráment arra, hogy közéjük csapjon.

s3: egyre jobb, fokozatos a "generációváltás" (pl. pá pá Terrasini), és színre lép a sorozat innentől egyik legfontosabb kulcsszereplője (sőt, igazából szerintem már a színrelépésének pillanatában ő lett A főszereplő, idővel teljesen köré is építették a cselekményt amihez aztán Cattani, majd Licata és Conti bírónő is csak asszisztálhatott) és egyben legérdekesebb, legvitathatóbb személyisége, Tano Cariddi.

Tano-ról külön is: ő szerintem minden idők egyik legkidolgozottabb, "legéletszagúbb" sorozat (sőt film!)karaktere, tele ellentmondással és saját vívódással. Mert alapjában véve negatív főhős volt, de gyakran megingott: s4 amikor egy teherautónyi játékot küld a gyerekeknek, aztán a felesége megölését talán soha nem bocsájtotta meg magának, aztán s5 amikor végül képtelen hagyni hogy felrobbanjon a pályaudvar, s6-ban alapból más, itt egy megtört, magától és a világtól megundorodó embert látunk, s10 vége, amikor felfedi magát a lány előtt, szinte oda-vissza törnek rá az érzések, és végül belátja, hogy ez így nem járható út. Viszont megoldást már csak egyvalami jelenthet...

Nekem ő volt a kedvenc karakterem, pont a jellemének összetettsége miatt, még így is, hogy ugyebár alapvetően azért nem a jófiú szerepkörben tisztelgett.

s4: ezt mondják a legjobb évadnak. Bár valóban nagyon jó évad (bár Cattani halála, mármint annak rendezése szerintem már túlontúl szentimentálisra, hősiesre sikerült), ez vitathatatlan, de...

s5: ...nekem talán ez a kedvencem. Licata számomra abszolút be tudta pótolni Cattani halála utáni űrt, sőt, talán vele még jobban is tudtam azonosulni.

s6: ugye az utolsó titok :) Szenzációs befejezése van, ha innen nem lett volna tovább, nem lett volna semmilyen hiányérzetem.

s7: ekkor untatott először a sorozat, ekkor volt először hogy nem egybe néztem meg egy részt. Mintha valami eltűnt volna a sorozatból, nem adta azt a hangulatot, túl sok volt az új arc, igaz Camastra visszatérő volt, de ez már nem az a Camastra volt, így talán kár is volt visszahozni. Summa summárum, nekem kicsit erőltetett ez az évad, erőltetett ez a "térjünk vissza a gyökerekhez", egyedül Bronta személyisége az, ami emelte a színvonalat. Igaz, azért a végére csak kikerekedett ez a történet is, összeállt a kép, ezért végül csak befogadtam ezt is.

s8, s9: teljesen feleslegesek, azon kívül, hogy fogyhatott a celluloid, semmi másra nem jók. Más a rendezés is, ezeknél a legerősebb az ún. szappanopera hatás. Komolyan, néha mintha egy Esmeraldát néztem volna. Borzasztóak.

s10: nem rossz (kivéve a CGI, mert pl. Tano ablakában az a háborgó Etna ultragáz volt :D), de nem is zseniális. Annyiban mindenképpen megérte, hogy ne a történelmi katyvaszokkal legyen vége, szóval lezárásnak megfelel. Azért hogy elrepült az idő, pl. furcsa volt egy Polipban Skoda Fabia-t látni :)


Így utólag visszagondolva tudom már mi zavar a s7 és a s10-ben: az, hogy annyira a Cattani-ig történtekre van ráépítve az egész, hogy olyan, mintha a s5 s6-ot és az azokban történteket el is felejthetnénk, mintha nem is léteznének :( Szinte semmit nem idéznek belőlük, sőt a legdurvább nekem az volt, ahogy még mindig akörül forog a sztori, hogy ki ölte meg Cattanit. Pedig a s5e1-ben megmondta a bábos: Linori báró. Innentől kezdve ez a s5 arculcsapása, még akkor is, ha ezt megmagyarázhatjuk úgy is, hogy Linorinak meg Ramonte mondta, na mind1, szóval szerintem ezekkel így lett egy kis képzavar, az ilyenek miatt nehéz komplexen, egyben kezelni a Polipot.

Amúgy meg a sorozatot is csak azért érezhetjük lezártnak, merthogy a s5 és a s6 a folytatásokban le lett sz*rva. Pedig a s6 végén Brenno fia átvette a hatalmat, életben maradt...és nem tudni hogyan tovább... ezt a szálat mindenképpen lehetett volna folytatni. És szerintem érdemesebb is lett volna annál minthogy újra Cattani-t erőltessék a középpontba.

2014-11-06 00:59:33 Elysium (2013) / Elysium - Zárt világ convar (5) #43

"A Breaking Bad-ban is hasonló séma szerint kellett (volna) megmenteni a latino fiatal nőt és a kisfiát."

Ugye ez nem egy fontos spoiler volt a sorozat története szempontjából?

Mások is válaszolhatnak, sőt, kérem.

előzmény: Klein András (#23)

Összes komment...