kaamir

Tapasztalat: 1172 film
Kompetencia: 0 film
Súly: 1172
Regisztráció: 2012. május 17. (9 év)
Kedvencnek jelölték: 20 user

Bemutatkozás

Krimiket írok, hátha valaki majd megfilmesíti őket.

Kedvencek

Rendezők: Alejandro González Iñárritu, Alfonso Cuarón, Brad Bird, Clint Eastwood, David Fincher, Ethan Coen, Joel Coen, Matthew Vaughn, Milos Forman, Peter Weir, Roman Polański, Terrence Malick
Színészek: Al Pacino, Daniel Day-Lewis, Edward Norton, Jack Nicholson
Műfajok: dráma, horror, krimi, sci-fi, thriller
Országok: amerikai, angol
Korszakok: '70-es évek, '90-es évek

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1983
Lakhely: Baracska

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Aniara
 
5 2021-06-10 3,3
(12)
Blinkende lygter
Gengszterek fogadója
4 2021-06-03 4,0
(465)
Retfærdighedens ryttere
Az igazság bajnokai
5 2021-05-29 4,2
(65)
Friends: The Reunion
Jóbarátok: Újra együtt
2 2021-05-29 3,7
(56)
Rocketman
 
3 2021-05-26 3,5
(220)
In the Line of Fire
Célkeresztben
4 2021-05-25 3,8
(293)
Escape from Alcatraz
Szökés Alcatrazból
4 2021-05-23 3,9
(275)
Oxygène
Oxigén
4 2021-05-19 3,3
(102)
Blade Runner 2049
Szárnyas fejvadász 2049
2 2021-05-16 3,9
(633)
The Bridges of Madison County
A szív hídjai
5 2021-05-16 4,3
(482)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2021-06-10 12:52:53 Aniara (2018) kaamir (5) #12

Nem is hallottam erről a filmről, amíg nem olvastam apáncsórt pók kommentjét, ami igencsak alkalmas a figyelem felkeltésére :)

Kár lett volna kihagyni, mert az Aniara az utóbbi évek egyik legjobb sci-fije, ami brutális erővel mutatja be az ember elveszettségét a kozmoszban. Mintha Kim Stanley Robinson zseniális Aurorájának depressziós változatát nézném, a társadalom szétbomlása pedig a Ködöt idézi. A forgatókönyv mesterien egyensúlyoz a pszichedelikus elemek, a karakterrajz és a nagyobb kérdések között, az utolsó 5-10 percben pedig levegőt is elfelejtettem venni.

Külön tetszett a kapitány figurája, és hogy még olyan apróságokra is odafigyeltek, hogy először bajuszt, majd nagy szakállat növeszt. Ez pszichológiailag nagyon pontos és jellemző azokra az emberekre, akiknek komolyan meg tagadniuk önmagukat (ld. Szájer József).

Az egyetlen apró kritika, hogy néha kicsit szegényszaga van a filmnek. Na, nem a CGI miatt, az rendben van. Inkább a belső terek tűnnek szegényesnek, és ahhoz képest, hogy mekkora a hajó, csak nagyon kis szeletét ismerjük meg.

2021-06-09 11:05:17 Druk (2020) / Még egy kört mindenkinek kaamir (4) #36

OK, nem fogunk ebben egyet érteni. Sztem a sorok között kommunikálja, nekem legalábbis ez jött át :)

előzmény: Olórin (#35)

2021-06-09 10:51:46 Druk (2020) / Még egy kört mindenkinek kaamir (4) #34

Már hogy lennének ugyanolyan nyomorultak?? Mindenkinek varázsütésre megoldódott az élete, elillant minden baja. A családok újra összeállnak, a feleségek visszatértek, még a magányos zenetanár is talált magának valakit.

És vajon meddig fog ez tartani az alapján, amit a megelőző két órában láttunk?

előzmény: Olórin (#33)

2021-06-09 10:11:32 Druk (2020) / Még egy kört mindenkinek kaamir (4) #32

De hát ilyen az élet nem? Az emberek nem vállalnak felelősséget a tetteikért, és folyton visszacsúsznak a függőségeikbe. Sztem kár lett volna ezt a hitelességet feláldozni egy jól lobogtatható üzenetért.

a zene, a képek, a hangulat, az egész filmnyelv azt üvölti az utolsó percekben, hogy teljes a happy end.

Annyira túl van tolva, annyira über-happy az egész, hogy sztem egyértelműen cinizmus a dolog, egy gúnyos gesztus. Mit ünnepeltek, marhák? Ugyanolyan nyomorultak vagytok, mint voltatok.

előzmény: Olórin (#31)

Sziasztok,

mától a könyvesboltokban a második regényem, Veszettül címmel.

Online is megrendelhetitek, pl. ezen az oldalon.

Tartalom:

2019, Budapest
Egy férfi sétál a Margit hídon. Gondolatban elbúcsúzik a fiától, aki több mint két évtizeddel korábban tűnt el. Magában elszámol a bűneivel, és meggyászolja a halottjait. Azokat is, akik miatta haltak meg. Már csak egyetlen dolga maradt az életben.

Belép egy budai bevásárlóközpontba, felmegy a második emeletre, benyit egy üzletbe. Szó nélkül előveszi a fegyverét, és fejbe lő egy férfit. Az ember a gyerekéért mindent.

1996, Terecseny, a Zselic mélyén
Balogh Sanyikának nyoma vész. A rendőrség tehetetlen, a kisfiú barátai sem tudnak semmit. A tizenkét éves Major Tímea sem, aki anyja bosszantására csapódott a főleg cigányokból álló fiúcsapathoz. Amikor néhány nappal később a kislányt se találják, az apró falu élete fenekestül felfordul.

Nagyon sokértű ez a film, nekem mégis az tetszett a leginkább, ahogy görbe tükröt tart az olyan eszetlen bosszúfilmek elé, mint a John Wick, a Taken vagy a Senki. Mert Anders Thomas Jensen bizony erősen megkérdőjelezi a bosszú létjogosultságát és értelmét. Jobb lesz bárkinek? Segít feldolgozni a gyászt? Egyáltalán biztos, hogy azokon állsz bosszút, akiken kéne?

Mads Mikkelsen pedig hatalmas színész, amit az a film csak tovább bizonyít. A filmtörténetben is nagyítóval kell keresni az ennyire inkompetens, érzéketlen apát, amit ő itt előad. Van egy döbbenetes jelenet, ahol elképesztően rideg módon, az empátia leghalványabb jele nélkül magyarázza a gyászoló, a hitben enyhülést kereső lányának a racionális érveit. Hátborzongató.

Amúgy viszont az egész film valahol félúton van a vérkomoly és paródia között, a mellékszereplők pedig rettentő viccesek (miközben azért mélységet is kapnak). Talán a kedvenc Jensen-filmemhez, az Ádám almáihoz nem ér fel, de 5-ös ez is, nem is kérdés.

Mi tagadás, egyszer-kétszer elkapott a nosztalgiahangulat, és meg is hatódtam, nevettem is párszor. Viszont ezzel együtt is a Reunion rettentően szomorú élmény és egy döbbenetesen cinikus alkotás.

Ott ül minimum kettő, de inkább három totál emberi roncs, az egyik közülük méla csendben magába roskadva. De ugye, ugye, milyen jól érzed magad? Ugye milyen vicces volt? Hát nem csupa rózsaszín minden? Én értem, hogy a Jóbarátok világában minden örök happy és felhőtlen jókedv, de ezek a színészek, nem a sorozatbeli karakterek. Itt a kettő teljesen összemosódik, emiatt egyetlen valóban őszinte, hiteles, természetes pillanat nincs a 100 percben. Sőt, egészen odáig mennek az alkotók, hogy Ross és Rachel viszonyát megpróbálják ráhúzni a való életre is. Kegyetlenül kínos.

Nyilván nem azt vártam, hogy majd kiteregetik a szennyest és mélyinterjút csinálnak a színészekkel. De itt valami őrületes ellentét feszül az übervidám, már-már cirkuszi körítés és az arcokon ülő fájdalom, keserűség, kiégettség, nem is tudom, mi között. És akkor nézed ezeket az embereket, akiket megrágott, aztán kiköpött a Jóbarátok, és a cinizmus netovábbjaként bevágják a nézőket, akik elrebegik, hogy nekik meg az életüket mentette meg a sorozat. Tényleg egyetlen ember nem volt, aki azt mondja, hogy ez kurva ízléstelen?!

Ja, és James Corden. Minden halotti toron van egy flúgos nagybácsi, akinek nem esik le a tantusz, hogy milyen rendezvényen van, és borzalmas viccekkel traktálja a többieket. Na, Corden pontosan ilyen. Még véletlenül se reagálna semmire, aminek esetleg valami mélysége lenne. Nem, nem, hölgyeim és uraim, Justin Bieber, WOW, Lady Gaga, hűűűűha.

Valaki azt írta Facebookon, hogy három szereplőben maradt valami emberi: Schwimmerben, Kudrow-ban és LeBlanc-ban. Sztem pont a másik három az igazán emberi, csak erre ebben a cukormázas vurstliban senki nem kíváncsi. The show must go on. Legalább háromszor akartam kikapcsolni, annyira kellemetlen, gyászos élmény volt. Azt hiszem ezek után soha nem tudok majd ugyanolyan szemmel nézni egy Jóbarátok részt. Mindig beugrik majd Perry 17 évvel későbbi tekintete.

2021-05-26 16:27:25 [Tévésorozatok] kaamir #3961

Szerintem ezek jó választások. Én még kettőt javasolnék:

- White Bear: nagyon jól rímel a közösségi oldalakon kialakuló lincshangulatra és bosszúszomjra
- San Junipero: ezt egyrészt mindenkinek látnia kell, másrészt sztem ezt a korosztályt érdekli az örök élet, alternatív élet téma

előzmény: Umberto (#3960)

2021-05-26 15:47:55 [Tévésorozatok] kaamir #3959

Love, Death & Robots 2. évad

Az első évad leginkább a nagy számok törvénye alapján működött. 18 részbe belefért sokféle stílus, műfaj, világkép, koncepció. A 2. etap már csak 8 rész, így jobban kidomborodik egy-egy rosszabb epizód. Amúgy is zuhant a színvonal, valahogy nem elég bátor és fantáziadús ez a 8 kisfilm, raádásul tematikusan is elég egysíkú. Vannak köztük jobban sikerültek (Snow in the Desert, All Through the House és a legjobb, a The Drowned Giant), de a többire már alig-alig emlékszem. A Pop Squad pedig egyenesen dühítő: egy ilyen karakterfordulatot és egy ekkora erkölcsi/társadalmi dilemmát nem lehet 10 percben kifejteni.

6/10 összességében

2021-05-26 11:03:54 Star Wars (1977) / Csillagok háborúja kaamir (3) #274

Sztem a SW-nál kulcstényező, hogy az ember hány évesen találkozik vele. Én is felnőtt fejjel láttam először, és hát én is csak lestem, hogy ez lenne az? Ezért vannak oda százmilliók? Talán ha 10-12 évesen látom, én is rajongó leszek.

Nekem pl. a A függetlenség napja ilyen. 13 évesen láttam, és akkor nekem ez volt a Nagybetűs Film. Minden percét imádtam, és ma is megnézem, ha adják valahol. Ha 23 évesen látom, alighanem hülyére röhögöm magam rajta.

Összes komment...