kaamir

Tapasztalat: 1213 film
Kompetencia: 32 film
Súly: 2013
Regisztráció: 2012. május 17. (9 év, 8 hónap)
Kedvencnek jelölték: 23 user

Bemutatkozás

Krimiket írok, hátha valaki majd megfilmesíti őket.

Kedvencek

Rendezők: Alejandro González Iñárritu, Alfonso Cuarón, Brad Bird, Clint Eastwood, David Fincher, Ethan Coen, Joel Coen, Matthew Vaughn, Milos Forman, Peter Weir, Roman Polański, Terrence Malick
Színészek: Al Pacino, Daniel Day-Lewis, Edward Norton, Jack Nicholson
Műfajok: dráma, horror, krimi, sci-fi, thriller
Országok: amerikai, angol
Korszakok: '70-es évek, '90-es évek

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1983
Lakhely: Baracska

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
These Final Hours
 
4 2022-01-22 3,8
(108)
A Perfect Murder
Tökéletes gyilkosság
3 2022-01-17 3,5
(330)
Greenland
Greenland - Az utolsó menedék
4 2022-01-17 3,2
(162)
Awake
Ébrenlét
2 2022-01-12 2,2
(46)
The Matrix Resurrections
Mátrix: Feltámadások
2 2022-01-11 2,6
(202)
The Lost Daughter
Az elveszett lány
4 2022-01-04 3,5
(81)
Notting Hill
Sztárom a párom
5 2022-01-01 3,4
(688)
FOMO - Megosztod, és uralkodsz
FOMO: Fear of Missing Out
3 2021-12-30 3,7
(177)
Don't Look Up
Ne nézz fel!
3 2021-12-29 3,8
(454)
Soul
Lelki ismeretek
4 2021-12-26 4,2
(235)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2022-01-22 14:12:14 [Vapiti 2021] kaamir #66

Valószínűleg az is sokat nyom a latba, hogy az Apa, a Dűne és az Ígéretes fiatal nő stb. elérhetők steamen/torreneten, a magyar filmek meg nem.

előzmény: Ugor (#65)

Csatlakozom a többség véleményéhez: nagyon kellemes meglepetés ez a film. Végig szórakoztató, izgalmas, és az érzelmi töltet is működik, sőt, még Gerard Butler is értékelhető színészi alakítást nyújt. Morena Baccarin pedig egyenesen remek.

Nekem a gyerekrablós rész is tetszett. Szerintem nagyon jól bemutatta, hogy egy amúgy vélhetően teljesen normális átlagember is milyen irracionális, elvetemült tettre képes stresszhelyzetben.

Hogy egy kicsit mégis rossz szájízzel álltam fel a végén, annak a bugyuta és kissé túl nyálas finálé az oka.

Szerencsés véletlenek sorozatával tud csak eljutni a forgatókönyv a végéig. Kanadában csodás módon éppen megtalálják azt a repteret, ahonnan éppen felszáll az utolsó gép. Aztán a fél Európa nagyságú Grönlandon a gép éppen a búvóhelyek mellett zuhan le. Ahol még annyi a szabad hely az utolsó pillanatokban is, hogy válogatás nélkül beengednek boldog-boldogtalan. Akkor mire volt korábban a szigorú kiválasztási folyamat?!

2022-01-16 16:14:41 Soul (2020) / Lelki ismeretek kaamir (4) #11

Igen, ebben tök igazad van. Alighanem bennem volt a hiba, mert végig vártam azt a Bizonyos Jelenetet, és valószínűleg ezért volt csalódás a hiánya.

Én biztos voltam benne, hogy 22 és Joe találkoznak az életben az újjászületésük után. Talán évekkel, évtizedekkel később.

De biztos, hogy még jó párszor újra fogom nézni ezt a filmet a jövőben, úgyhogy lehet még belőle 5-ös.

előzmény: shrek (#10)

Bár múltkor azt írtam, hogy újranézés után az eredeti Mátrixot se tartom jó filmnek, de az legalább egy innovatív, stílusteremtő és korának meghatározó filmje volt. Na, a 4. részt ilyen veszély nem fenyegeti. Ez már most is csak egy tucat-remake. Pont olyan, mint az összes blockbuster napjainkban.

Az első 45 perc kifejezetten kínszenvedés. Egyrészt pontosan tudjuk, hogy ki Neo és ki Trinity. Semmi feszültség nincs abban, hogy ők újra felfedezik az igazi énjüket. Másrészt ultrakínos, ahogy Lana Wachowski magyarázza a bizonyítványt. Dehogy a gonosz WB miatt kellett elkészíteni ezt a filmet, Lana! Azért kellett, mert az elmúlt húsz évben minden, amit csináltál, az ócskaság volt.

Utána jön egy átlagos akciófilm. Elnagyolt konfliktusokkal és karakterekkel, kapkodó dramaturgiával és olcsó fanservic-szel. Még az akciójelenetek is sótlanok, olcsók és ötlettelenek (hogy lehetséges, hogy manapság 190 millió dollárból is csak olyan trükkökre futja, amiknél 30 évvel ezelőtt is jobbak készültek?).

A film legnagyobb erénye Keanu Reeves megtört tekintete. Talán erre kellett volna az egészet építeni, és egy sokkal intimebb kamaradrámát összehozni. Mert Trinity és Neo reménytelen szerelmében még lenne is potenciál. Ha nem csak alibiként szolgálnának a látványosság mellé, és ha valóban elmélyülnének. De nem. Trinity pl. egy másodperc alatt, egyetlen vállrándítással mond le a gyerekeiről. Hogy hat ez rá? Hát, ki tudja.

Ez már OFF: Lehet amúgy, hogy bennem van a hiba. Mert már nem vagyok 16 éves lázadozó kamasz, mint az első film idején. Most inkább úgy látom, hogy a Mátrix win-win helyzet mindenkinek. A gépek megkapják az energiát, az emberek meg viszonylag értelmes életet élhetnek.

Vagy mi lenne az alternatíva? Egy élhetetlenné vált bolygó egyetlen városában megküzd 8 milliárd ember azért az egy szem eperért? De jó.

Ok, a Mátrix nem a valóság. Egyesekből és nullákból áll. A mi világunk meg a dolgok mélyén kvarkokból, mezonokból és barionokból áll. Ezek mennyivel kézzel foghatóbbak, valóságosabbak a szó hétköznapi értelmében, mint az egyesek és nullák? Számít ez igazán egy ember életében?

Újranézést nem ígérek a következő 100 évben :)

De nem is hiszem, hogy változtatna a véleményemen. Azokra a filmekre szoktam 1-est adni, amik idegesítenek, irritálnak, vagy nem értem/nem érzem őket. Na, ez a film mindet hozta.

Idegesített és irritált, hogy mennyire olcsó konyhapszichológiát akartak itt eladni mélynek álcázva. És nem értettem, hogy miért kell ennyire homályosan megfogalmazni mindezt. Vagyis de: azért, mert különben azonnal lelepleződne, hogy ez egy sekélyes film.

A karakterek számomra átélhetetlenek voltak, és a mai napig nem értem, pontosan milyen ellentétek feszültek itt köztük. Lányregényes hisztinek tűnt mindenki nyavalygása. Ráadásul mindenki totál ellenszenves is. Ami önmagában nem baj, de akkor legyenek érdekesek, sokrétűek. Nem voltak azok.

Persze, a színészi játék jó és a fényképezés is szép. De attól még a hajam téptem ebben a két órában, úgyhogy marad az egyes.

előzmény: pokroc (#14)

2022-01-06 14:52:28 Don't Look Up (2021) / Ne nézz fel! kaamir (3) #35

Szerintem arra gondol, hogy landolnak az űrhajóval, és minden védőruha vagy előzetes tájékozódás nélkül kilépnek egy idegen bolygóra. Ez tényleg olyan Prometheus-os baromság, de hát ez egy szatíra. Én nem akadnék fenn rajta.

előzmény: Xuja (#34)

Bitang erős, mégha nem is tökéletes rendezői bemutatkozás ez Gyllenhaaltól. A The Lost Daughter nagyon sokféle értelmezésnek ad lehetőséget, és azt hiszem, sokáig fognak még vitázni, beszélni erről a filmről.

Én azt gondolom, hogy a film kulcsjelenete az, amikor Leda a bárban mesél a felnőtt lányairól Willnek. Pszichológiailag tökéletesen lefesti a lányokat, hihetetlenül éles szemmel látja őket. Viszont ebben a leírásban semmi érzelmi kötődés vagy hangsúly nincs. Mintha csak egy regény szereplőit elemezné.

A flashbackekből kiderül, hogy valóban nem tudott igazán közel kerülni hozzájuk és intim viszonyt kialakítani. Mondhatjuk, hogy pocsék, rideg anya volt? Abszolút. Könnyű ítélkezni felette? Fú, de még mennyire. Amikor szenvtelenül, egy szó nélkül kisétál a házból, én legszívesebben megrángattam volna. De emberi dolog ez, látunk ilyen nap mint nap? Nagyon is, és ettől lesz ez a film fájdalmasan igaz.

És akkor ott van ez a fiatal lány a parton, aki valószínűleg nem tudna ilyen alapos elemzést adni a kislányáról. Viszont reagál minden rezdülésére és beleteszi magát a feladatba. Nem csoda, hogy Ledában ez feltépi a sebeket, és szerintem a babát is ezért lopja el. Ki akarja ugrasztani a nyulat a bokorból: lássuk, hogy ez a "mintaanyuka" hogyan reagál egy krízishelyzetre.

Gyllenhaal ugyanakkor mélyebben is próbálja megérteni a főszereplőjét, és árnyalni a motivációit. Látjuk például, hogy Leda rendkívül hevesen reagál, ha csak kis mértékben is megsértik az integritását. Nem hajlandó egy métert sem arrébb menni a strandon, inkább konfliktusba keveredik olyan emberekkel, akikkel első ránézésre is világos, hogy nem ajánlatos konfliktusba keveredni. Egy gyerek, egy család pedig napi szinten sérti az ember integritását, függetlenségét, szabadságát - nem meglepő, hogy ő ezt nem tudta elviselni hosszú távon.


A rendezés művészi, a színészek csodásak mind egy szálig, és a film hangulata is csillagos ötös. Hogy mégsem a legmagasabb osztályzatot kapja, annak csakis a befejezés az oka. Az újjászületés a vízben, fehér ruhában vizuálisan is rendkívül együgyű, a bájcsevely a lánnyal pedig nagyon rózsaszín az előzmények ismeretében.

2022-01-01 21:41:08 Don't Look Up (2021) / Ne nézz fel! kaamir (3) #21

Tetszett is, meg nem is.

Tetszett, ahogy bemutatja korunk működését. De nem tetszett, hogy nem elég görbe a tükör, hogy igazán fájjon.
Tetszett, ahogy sarkítva bemutat néhány ismerős figurát a 2020-as évekből. De bátortalan a film, mert ezek nem egyértelműen beazonosíthatók.
Tetszett a stílusa. De a 140 perc indokolatlanul sok.
Tetszett a stáblista utáni jelenet. De nem tetszett, hogy a finálé unásig ismert közhelyeket puffogtat, meglehetősen összenyálazva a filmet.
Tetszettek a színészek. De Cate Blanchett vagy Mark Rylance ennél többet is tud. Jonah Hill pedig továbbra is elviselhetetlen számomra.

Az első 45 perc, a nemi erőszakig kifejezetten zseniális. Hihető karakterek, tűpontos miliőábrázolás és egy húsbavágó probléma felvázolása.

Aztán sajnos nagyon vakvágányra fut a film. A második fele nem csupán érdektelen, de kifejezetten tanmese-szerű, didaktikus és légből kapott is. Itt is van ugyan egy-két jó jelenet (az aluljárós például, bár azért itt is megjelenik a lelkiismeretes állampolgár), de néhány nagyon rossz is (a taxis). A finálé pedig gyenge, teljes mértékben hiteltelen és bátortalan. Egy ilyen kényes és fontos témát nem lehet ennyivel lezárni.

2021-12-27 14:23:27 [Általános fórum] kaamir #9392

A The Father fenn van Apple TV-n magyar felirattal. Szerintem ezt érdemes lenne hivatalos bemutatónak tekinteni, hogy a film indulhasson a Vapitin :)

Összes komment...