Simpleton Larry

  • 1
  • 2
  • ...
  • 6
2024-02-22 08:03:00 Nimona (2023) Simpleton Larry (?) #3

Valamilyen okból a Netflix feltöltötte az egészet a YouTube-ra, így eredeti nyelven egészében megtekinthető ott.

2023-05-06 07:28:00 [Tévésorozatok] Simpleton Larry #4311

Valóban. Ugyan mindig felmerül bennem, hogy mennyire fog jól korosodni, mert ami igazán közelivé tette az az volt, hogy magam is ott éltem, úgy, annyi idősen, abban az időben, és mindig is kiváncsi voltam, hogy vajon azt is ugyanúgy megtalálja-e, aki idősebb vagy fiatalabb, és sosem járt arra. Proto-Wright energiája és tempója, az ezernyi pop-kultúrás utalás remélem, hogy segít ebből a szempontból.

Más:
A Disney a sztrájk alatt is folytatja, folytattatja a forgatásokat, ami némi kételyt ébreszthet már jó előre az Andor most készülő második évadjával kapcsolatban.

előzmény: manuva (#4310)

A Marvel filmek kénytelenek azzal a hátránnyal indulni, hogy Marvel filmek. Értem ezt úgy, hogy meg kell felelniük olyan kritériumoknak, amik egy filmnek sem válnak előnyére, de egy franchise működtetéséhez elengedhetetlenek. Példának okáért ebben a filmben egy kivételével minden szálat nyitva hagynak, amit bármely más esetben negatívumként hoznánk fel, de itt kötelezőnek tekintik, hisz csatlakoznia kell az univerzumhoz, és ezt úgy tűnik, nem képesek másként elérni.
De ugyanígy előírtnek tűnik, hogy a fényképezés ugyanabból a négy beállításból dolgozzon a teljes 160 perc alatt, mint bármely más marveles filmben is tapasztalhatjuk. Vagy hogy a film íve is fedje bármely másikét a studió művei közül.
Ezért szerintem nem lehet jó film, nem tud az lenni, nem hagyják neki fentről, hogy az lehessen.
De ehhez képest jó. De csak ehhez képest.
Pozitívum, hogy tiszteletteljesen kezelték a főszereplő halálát, amennyire lehetett. Hogy nem próbálták az egyébként ilyen jelenetek alatt full hangerővel játszott fanfárokkal tolni le a néző torkán a szomorúságot, sőt, a zene hiányával még nagyobbat ütöttek.
De két pár galambnyi szárny nem bír el egy embernyi tömeget!!!!
De kár érte. Ki tudja, milyen klassz művek születnének, ha nem receptre rendelnék őket? Ha nem kellene minden filmnek kötődnie minden filmhez, hanem önálló, kerek művek születhetnének, rendezői, írói, fényképezői, színészi szabadsággal. Még amiatt sem kellene aggódnia a stúdiónak, hogy vajon melyik, húsz filmre leszerződött színészük fog badarságot nyilatkozni, kavarva nekik ezzel PR-vihart.

Nagyon üdítő volt, hogy a készítők semmilyen tekintetben nem engedték magukat a megszokott határok közé szorulni. (És mindezt mennyi pénzből!)
A teljes szereplőgárda remekelt, de úgy érzem, Michelle Yeoh és Ke Huy Quan mellett nem kap elég említést Stephanie Hsu, pedig hű, de megérdemli ő is, sőt.

2022-12-05 13:23:28 [Tévésorozatok] Simpleton Larry #4187

Anno mikor a Dark véget ért, az volt a benyomásom, hogy ez a sorozat okosabbnak tűnik a felszínen, és ha kicsit megkapirgálnánk, beleásnánk magunkat, akkor belebotlanánk hibákba, de mivel elég jól leplezte ezt sorozat, így nem volt szívem felhánytorgatni neki az ilyeneket. Ezt csak így előszóban, ha már ugyanabból a forrásból származik az
1899
Azt kell, hogy megállapítsam, hogy ha a második évaddal kezdeném a sorozatot, semmivel nem tudnák kevesebbet, mint azok, akik végignézték az elsőt. Ezzel nem feltétlen lenne baj, ha kapnánk élményeket, érzelmeket, ha már információt nem. De sajnos, egyrészt mivel a tét nem igazán tiszta, sőt, egyre inkább homályos, vagy sőt, egyre inkább úgy tűnik, hogy kicsi vagy nem létező, így izgulni nem nagyon tudunk min. Másrészt mivel mindenki vagy egyenesen unszimpatikus, vagy minimum gyanús, így szurkolni sincs kinek. (Bár a sorozat megpróbál később megváltani egy rakás karaktert, akik előtte nem resteltek volna legalább szándék szintjén borzalmas dolgokat elkövetni, amiket a készítők vérszegénység híján nem engednek meg nekik.) Így aztán csak nézzük a történéseket, amikről nagyjából az első öt percben elhintett szinkronpoháremelés óta meg tudjuk saccolni, hogy nem történnek meg, és nem tudjuk, hogy miért érdekeljen, amit látunk.
Reméltem, hogy ezúttal nem három évadra nyújtják a történetet, hanem megkapunk mindent egy évadban, de végülis lehet, hogy igazam lesz, csupán az az egy évad a harmadik lesz.

2022-11-28 12:39:29 Black Adam (2022) Simpleton Larry (?) #3

Annyira.... középszerű. Ötlettelen, ezerszer látott darabokból, közönségkutatások mentén összerakott felejthetőség. Kellett ez? Adott hozzá a világhoz bármit vagy csak rabolta a néző idejét?
Mikor fog végre a DC tehetségeket is leszerződtetni, valamint hagyni őket dolgozni szabadon ahelyett, hogy tárgyalótermekben összeállított listákat pipáltatnának ki velük? De legalább végig lenne gondolva az a lista! Miért pont egy olyan szuperhőst választanak, aki ideje nagy részét elmosódott szélvészként töltené, hogy aztán utólag kapjanak észbe és kelljen a jeleneteibe lassításokat rakni, nehogy elfelejtsük, hogyan is néz ki? És ráaggatni, hogy szuperintelligens, de feladatul adni neki, hogy ugyanazt a bárgyú mosolyt tartsa arcán függetlenül attól, hogy éppen vicceskedik vagy egy sűrűn lakott várost szed darabjaira, miközben antihősünk éppen tömeggyilkol? Vagy hogy egy olyan rátermett csapatot küldenek egy harmadik világbeli országba, hogy onnan egy robbanékony egyént begyűjtsön, amiben nincs egyetlen személy, aki ismerné a deeszkaláció fogalmát?
Őszintén, még ha csak vasalás mellé tenné is be az ember magának, hogy háttérzajként szolgáljon, akkor is találna megfelelőbbet.

2022-10-09 14:54:08 [Tévésorozatok] Simpleton Larry #4181

Oké, szóval Rings of Power.
Ilyen lehet az, amikor adva van egy rakás pénz és egy rakás tehetséges ember, de a lényeges pozíciókban sajnos... mondjuk úgy, tájékozatlan emberek ülnek. Mert hogy tagadhatatlan, hogy van mit dícsérni a sorozatban. Bőven. De ha nincs jól megírva, akkor eltékozolt. Márpedig nincs jól megírva. Gyakorlatilag az az ember benyomása, hogy a készítők nem igazán értették, hogy mitől is LotR a LotR, ezért lemásolták azt, ami szerintük azzá teszi. A hangzatos, pátosszal telt, szenvedélyes kamerábabeszélések, gyönyörű tájak, képek, belassítással dramatizált képsorok, tündék, törpök, mittomén. De ami mögötte van... jaj. Tán semmi.
És ez az utolsó előtti rész volt az, ahol mág tényleg nem lehetett tovább bírni kínos röhögés vagy jajgatás, fejfogás, értetlenség nélkül. Mert azt még el tudnám engedni, hogy egy rakás hobbit fog versenyt sétálni kétszer olyan hosszú léptékű szereplőkkel, akik tán teleportálni is tudnak és jókora előnyük van. De olyan vágás előzi azt meg, ami elképesztő. Néhány varázslónak látszó tárgy lángba borítja a táborukat, és csupán ennyit látunk, aztán meg szomorú, sokkolt félszerzeteket. Azt nem, hogy a varázslószerűségek közben mit csinálnak. Lelépnek? Vagy csodálják remekbeszabott terrorizmusuk eredményét? Fogalmunk sincs. Lehet, hogy még mindig ott állnak. A kamera nem tartotta érdekesnek megmutatni, hogy ez a pár lény, aki igencsak veszélyt jelent szereplőink számára, az mit csinál vagy hol van.
De ennél is bántóbb az, amit sokan üdvözöltek, hogy megjelenik a Balrog, jócskán idő előtt (éppen csak néhány száz esztendő különbséggel, de nem ez bánt benne) aki ezáltal már nem a mértéktelenség, kapzsiság eredményére figyelmeztet bennünket, hanem ebben a történetben arra int bennünket, hogy szövetségeseinket, barátainkat segíteni a bajban nem vezet jóra. (És most abba nem megyek bele, hogy számunkra ez miért lehet különösen jelentős mondanivaló, tekintettel jelen külpolitikai helyzetünkre.)
Nem jó sorozat ez, nagyon nem, hiába szép, hiába fektetett bele munkát a CGI részleg, pénzt Bezos.

Számomra furcsább, hogy én vagyok a helyzetben a furcsa, mert harminc rántotta után a harmincegyedik rántottát is öröm és ujjongás övezi, míg én halkan megjegyzem, hogy kezd unalmassá válni a menü.

előzmény: Hege (#29)

Kevés vajon apróra vágott fokhagymát főzni kakukkfűvel és rozmaringgal, és arra önteni a felvert tojást.
Pikáns, tán ízletes is akár, de továbbra is ugyanúgy rántotta, mint amit már napok óta eszel, hol így, hol úgy.
Néha nem elég csupán vadítani, kiegészíteni, újítani az alapreceptet. Néha már szeretnél mást is enni.

2022-08-16 10:48:42 [Tévésorozatok] Simpleton Larry #4167

Szerintem elbúcsúzhatok a Westworld-től, akár lesz még évad, akár nem. (Márpedig eléggé finálé íze volt az utolsó perceknek, bezárta a kört.) Mi volt ez az évad? Kinek szólt? Mit mondott (olyat, amit előtte még nem)? Azt kell, hogy mondjam, pocsék volt.
Bár régen volt már az első évad, de úgy rémlik, hogy ott még kaptunk válaszokat. Nem feltétlen könnyen, sokszor a sorok közé rejtve, de kevesebb volt a megválaszolatlan kérdés, mint a megválaszolt. Illetve talán találóbb azt mondani, hogy amire nem kaptunk választ, az szándékosan történt így. Most viszont...? Egy rakás kérdés, egy rakás részlet, amivel látszólag nem akartak foglalkozni az írók, hanem pakolták elénk a következő jelenetet, és csak az orruk alatt dünnyögték, hogy ne oda figyelj, az nem lényeg. Nem lényeg, hogy a lány semmit nem ért el azzal, hogy a városba behatolt. Nem lényeg, hogy Doloresnek semmi hatása nem volt arra, ami történt vele. Egy golyóbisban töltötte a napjait, és abszolút nem volt beleszólása abba, hogy az a golyóbis hol van és ki mit csinál vele. Nem lényeg, hogy a robotok a robotokká tett emberekről még mindig, mint a "ti fajtátok" beszélnek, és nem akarja vizsgálni, hogy áll-e még ez. Nem lényeg, hogy egy kihalt világban hagyott számítógép nem fog örökké működni magától, hogy évei meg vannak számlálva. Nem lényeg, hogy egy igencsak fejlett "faj" egy városnyi népességgel az irányítása alatt képtelen megállítani néhány betévedő lázadót. Ezekkel mind nem vagyunk hivatottak foglalkozni, mert az alkotók valami mással próbálják lekötni az agyunkat, de nem világos, hogy mi is az a más, vagy miért érdemesebb a figyelmünkre.
Az pedig valószínűleg sajnos a pandémia átka, hogy egy igencsak néptelen világban töltötte az idejét a sorozat. Sosem tűnt élethűnek, hogy egy népes nagyvárosban mindig nagyjából ugyanannyi, még éppen nem sok, de nem is kevés, és mindig egyenletesen eloszló népesség tapasztalható.
Meghasonlott és kihagyható évad volt ez is. Bár még mindig ajánlanám másoknak a sorozatot, de azt hiszem a második évaddal bőven befejezhető a megtekintése egy új néző számára.

"Csak azért van benne, hogy benne legyen, mert most ez a kötelező."
Sokáig pedig fehér férfi volt szinte kötelezően a főszereplő minden filmben, mert "az volt a kötelező" vagyis arra volt kereslet - illetve a befektetők így érezték biztonságosabbnak. Még ebben az állítólag hiper-pc világban is hamarabb teremtődik pénz arra a filmben, aminek nem nő a főhőse, de ez nem baj, hanem az a baj, ha az, "mert most ez a kötelező." Hát jó. Illetve, ha mondjuk egy film történetének valamely kissebbség is része, akkor meghívják esetleg egy tagját is annak a csoportnak, nem pedig olyanok fogják megmondani, hogy milyen is olyan emberként élni, akik sosem tapasztalták, akkor ez is baj. Hát jó. De abban egyet értek, hogy erről márpedig - szemmel láthatóan - beszélni kell, mert egyesek számára nem világos, hogy miért is van így, milyen célt szolgál ez. De ez talán nem szorosan kötődik ehhez a filmhez, hanem inkább általánosságban a kultúrához.

--
Áthelyezve a(z) Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore topikból.

előzmény: Gruden Gergo (#26605)

2022-04-22 11:16:20 [Tévésorozatok] Simpleton Larry #4058

Erősnek erős, de ugyanakkor az, amivel nem foglalkozik a sorozat, az érdekesebb, mint amivel igen. Mondjuk általában egy jó scifire ez a jellemző, hogy a részleteibe bele tudod ásni az agyadat, és akár napokig járatni rajtuk még akkor is, mikor egyébként maga a mű annyira nem tárgyalja.
Mit jelent önkíméletből létrehozni egy személyt, akivel utána osztozol a testeden? Mentesít-e bármi alól? Nem ugyanúgy a teljes észlelt időt ugyanazokkal az érzésekkel, gondolatokkal telve töltöd? Mennyivel másabb a megkérdezése nélkül hozni őt létre, mint egy "rendes" újszülöttet? Mit jelent "megölni," amikor készen állsz újra teljes életet élni? Nincs-e neki is ugyanannyi joga a teljes élethez? Mi történik, ha egyikőtök bűnt követ el? Hogyan lehet büntetni anélkül, hogy a másik is büntetést szenvedjen?
Miért olyan engedelmes minden munkavállaló? Miért nem mond sohasem senki nemet? Mi történne, ha megtenné? Azt kell-e gondolnunk, hogy mindegyikük könnyen manipulálható voltáért lett kiválasztva vagy abuzív kapcsolatokon ment keresztül, és emiatt nincs hozzászokva az ellenkezéshez? (Ez utóbbi sem Helly, sem - mint kiderült - Irving esetében nem tűnik adottnak, mégis az utóbbi az egyik leglelkesebb alkalmazott sokáig, és az előbbi is, bár rebellis, ugyanakkor aláveti magát a büntiszobának viszonylag önként.)

Ezek mellett azok a rejtélyek és csavarok, amikre a sorozat a játékidő nagy részét szánja, annyira nem is tűnnek érdekesnek. (A finálé nagy része konkrétan kiszámítható volt előre - főként a cliffhangeres lezárás - még ha valóban feszült is volt.)
De tulajdonképpen nem is kell, hogy jobb legyen, elég, hogy teljesen kompetensen van kivitelezve az egész.

előzmény: Ubul (#4057)

Kicsit féltem, hogy akadály lesz a korbeli különbség (cca. 10 évvel előztem meg a főszereplőt) de hamar berántott. Szórakoztató, pörgős, mulatságos.
Nem vitatom, hogy elsődleges közönsége a lányok, de mivel ez a ritkább, ez inkább erőssége. (És nem nagyon van létjogosultsága, hogy egyszerre idegenkedjünk a lányos termékektől, valamint aztán problémázzunk, hogy mennyire másképp gondolkoznak és nem értjük meg őket, ha egyszer mi vetünk el minden alkalmat, hogy a nézőpontjukból láthassuk a dolgokat, empatizáljunk velük.)

2022-02-04 11:47:07 [Tévésorozatok] Simpleton Larry #4031

Érdemes, mert bár az első évad kicsit túlságosan "we live in a society"-ízű, és a második évadban tényleg kicsit gyengélkedik, sokszor találkozik olyannal az ember, amikor egy lezárás annyira pocsék, hogy az egész sorozatot visszamenőlegesen elrontja (khm... GoT) olyannal viszont szinte sosem, amikor a lezárás annyira helyén van, hogy visszanézve még a gyengébb részek is mintha helyükre kerülnének, feljavulnának - márpedig a Mr. Robot lezárása ilyen.

előzmény: ChrisAdam (#4024)

Nem rossz és néha tud is mondani valamit, amikor éppen nem akar nagyon mondani valamit.
(A férfi főszereplő elmélkedései a hitről illettek volna kifejezetten inkább egy kamasz szájába, mert annyira tutimegmondósak.)

2021-10-23 22:43:26 Dune: Part One (2021) / Dűne Simpleton Larry (3) #24

Második megtekintés után még mindig hármas, de tudok mondani olyat ami tetszett: klassz, hogy annyi fizika szorult bele, hogy megjelenik, ahogy a homok rezgés hatására folyadékszerűen kezd el működni. És az is jó pont, hogy az öltözékeknek a hölgyeken nincs "boobplate" változata (bár ez alacsony léc.)
Ami jobban zavar, az a pajzs, és mostmár jobban értem, hogy akiknek ez az első találkozása a művel, az miért nem érti, hogy minek vannak. A film alapján ugyanis a pajzs maximum gyors kardvágásokat véd (bár ezt a koreográfia teljesen figyelmen kívül hagyja, és aszerint enged át vágást/szúrást, hogy éppen mit szeretnének a készítők) miközben a lövedékeket csupán lelassítja, de mi értelme ennek, ha miután áthatol a pajzson, ugyanúgy célt ér? (Pl. kábítólövedék, bombák) És sehol nem hangzik el, hogy a lézer és a pajzs találkozása nukleáris detonációt vált ki, sőt, a lézert nagyon is liberálisan használják ahhoz képest, hogy az irodalom szerint a látatlanban pásztázással bármikor megsemmisíthetnek mindent pár mérföldes körzetben, ha véletlen útjába akad egy olyan ember, akin aktivált pajzs van - ami egy harcmezőn nem olyan valószerűtlen.
Fergusson másodjára jobban tetszett, viszont Chalemet továbbra is rossz választásnak tűnik. A srácon sosem látni pozitív érzelmeket, még a haveri ölelések is kilógnak. Nem tudok nem úgy tekinteni rá, mint egy sértődött kamaszra, minden megszólalása, hangneme, mozdulata ezt súgja, miközben Paul eredetileg még kamasznak is igencsak koravén. Nem gondoltam, hogy ebből a gárdából pont Momoa fog kiemelkedni, de no, így történt.
És Arrakeen városa miért néz ki úgy, mint egy félig elsüllyedt, barnára festett csillagromboló alja?
Marad a hármas.

2021-10-17 20:23:38 Dune: Part One (2021) / Dűne Simpleton Larry (3) #12

Látványos. Nagyon látványos. Baromira látványos. Gyönyörűen fényképezett. Szép. Minden alárendelt a látványnak, vitathatatlanul. A szemem lubickolt, viszont a szívem, a fejem unatkozott. Nem éreztem különösebb megrendülést, ha elhullott valaki, izgalmat, mikor épp veszélyben voltak. A zene sosem hagyott nem hogy kérdést, de menekülést sem az ügyben, hogy éppen mit kellett volna éreznem, viszont a forgatókönyv, az alakítások nem tudták kiváltani azt - ez utóbbi gyanítom, hogy a rendezésnek köszönhetően. És ha már mindent a látványnak rendelünk alá, akkor a jelmezek és a díszletek is kaphatnának akkora figyelmet, mint a beállítások, mert eléggé zavaró, hogy minden műanyagnak látszik a karaktereken, a helyszínek pedig egyhangúan brutalisták.

2021-02-15 11:13:18 [Ha brit humor, akkor... ?] Simpleton Larry #11

A bit of Fry & Laurie, meg Alas Smith and Jones.
(A Black Books meg az IT Crowd nagyon tetszett anno, de már nehéz úgy nézni, hogy ne jusson folyton eszembe Graham Lineham, meg a problémás gondolatai.)

Ez eléggé más volt, mint amire a trailer alapján számítani lehetett. Nem azt mondom, hogy rossz, de elég sokan lesznek csalódottak, joggal.

Érdekes számomra a sok magyarázat, hogy minek is szimbóluma a film (és egyre inkább tűnik úgy, hogy pusztán, mint szimbólum működőképes), mert mi van, ha már ott elakadtam, hogy miért küldik be a sokadik csoportot a legeslegmélyébe a zónának, ha egyszer minden alkalommal kudarcba fullad a dolog? Hol van a procedúra, ahol mondjuk egy embert, kötélen, védőfelszerelésbe küldenek be, először mondjuk csak pár méterre, pár percre, mintákat gyűjteni, hogy utána vissza tudják húzni, és onnan haladni egyre bentebb, egyre hosszabb ideig, egyre nagyobb csoporttal? Nem ezt diktálná a józan ész?

2017-03-19 18:27:50 [Tévésorozatok] Simpleton Larry #2930

Iron Fist
Az eddigi leggyengébb Marvel-Netflix sorozat - ami nem feltétlen jelenti azt, hogy rossz, hanem inkább, hogy már háromszor látott formula kibontakozását látjuk újra. Tudjuk, hogy hol jönnek a fordulatok, tudjuk, hogy a hetedik epizódba lesz valami erősebb, váratlanabb, etc. És Danny Rand, a nagyranőtt gyerek találkozása a nagyvilággal bár Finn Jones által hihetően van előadva, mégsem olyan érdekes, mint egy vak árva a szerethető barátaival, vagy egy erőszak miatt PTSD-ben szenvedő nő, vagy egy golyóálló fekete fickó. Ami leginkább leköti ezúttal a nézőt, az a Daredevil-ből már megismert, titokzatos Hand, ez az amiről mégtöbbet szeretnénk tudni. De ismétlem, nem egy rossz sorozatot látunk, csak az eddigieknél kicsit kevésbé érdekes karaktert látunk egy már ismert formulán végighaladni. Talán újítani kellett volna ezúttal Marveléknek.

2017-01-08 14:32:08 [Tévésorozatok] Simpleton Larry #2892

Sherlock s04e01 jaj. Csak szimplán jaj.
A harmadik évad után már eleve nem terveztem esélyt adni a dolognak, de mégis megtettem, és bánhatom is.

"Ha nem lenne szép, meg sem torpantál volna megnézni."

Kilencven perc DVD-extra anyag; vágatlan vagy kihagyott jelenetek halmaza inkább, semmint film.
Nem kötelező, sőt, nem is nagyon ad sokat sem a sorozathoz, sem a filmhez (bár egy bizonyos kórházi jelenet érdekes lehet, attól függően, hogy figyelembe veszi-e majd az új sorozat), így csak azoknak ajánlott akiknek nagyon bejött a film, és nekik is inkább csak érdekességképp. De aki nem látta, nem kell izgulnia, hogy valami fontosról lemaradt.

Sokan hozták fel mindenfele, hogy mennyi mindent hagy nyitva a film, mily keveset magyaráz meg, pedig gyakorlatilag Nichols filmjei közül ez magyaráz meg, mutat meg a legtöbbet, és úgy érzem, ez kárára is válik. Minden, amit megmutat vagy megmagyaráz, erőtlen, kevesebb, mint amit a néző elképzelt volna a helyébe, ha rá hagyják.

Hangulatfüggő. Többnyire a könnyedebbekre, viccesebbekre könnyebben nyitok (Stardust, Easy A, The Princess Bride, de a Chaos Theory is egész jó volt), ha meg még furcsa is, akkor főleg, de máskor akár a színtiszta érzelem is bejöhet (pl. Szerelemre hangolva). És ezt akár párral, akár baráttal, akár egyedül.
A színtiszta szirup riaszt, meg a valószerűtlen forgatókönyv.

Listára jöhetett volna még:
Groundhog Day (!!!!!!!!!)
Lars and the Real Girl
Stranger than fiction
Szerelemre hangolva (!!!)
Csungking expressz (!!!!!!)

2015-10-27 12:38:43 Dune (1984) / Dűne Simpleton Larry (2) #37

Gondoltam utánajárok, vajon tényleg olyan rossz-e, mint mondják. Nos,... igen. Nehéz pozitívumokat kiemelni, mert csapnivaló a forgatókönyv, pocsék a rendezés, és Von Sydow-tól eltekintve az alakítások is fájdalmasak. A díszletekben van fantázia, de a kivitelezésük már nem hibátlan: a formák klasszak, de a "fényük", anyaguk olcsó fröccsöntött műanyag benyomását kelti. A trükkök gyengék és sokszor ismétlik őket (néhol pedig teljesen hiányoznak: sok akciójelenetnél a fegyverekkel pásztáznak, de nincs torkolattűz, nincs lövedék, csak hang). És a filmzene sem emlékezetes vagy hangulatos.
Nem értek egyet azzal, hogy ha tetszett a könyv, akkor jobb. Inkább fájdalmas, hogy néhol összeollózzák a könyv sorait, de úgy, hogy a karaktereken nem érződik, miért teszik/mondják azt, amit. Csak azért, mert volt a könyvben egy ilyen sor. Inkább írták volna át. De ahol meg nem, ott meg pont azért rosszabb: a Harkonnenek borzalmasak, kegyetlenek a kegyetlenség kedvéért, undorítóak a sokkhatás kedvéért. Feud egy rossz karikatúra egy méltó trónörökös helyett, de maga a báró is egy nevetséges sablongonosszá lett alacsonyítva.
Inkább az érződik rajta, hogy valakik a SW sikerén felbuzdulva meríteni akartak egy vödörrel, semmint, hogy tisztelettel el akarták készíteni ezt a művet (kb. ugyanaz a különbség, mint a Hobbit meg a LotR közt).
Nem ajánlom senkinek.

2015-10-08 09:26:42 [PC- és konzoljátékok] Simpleton Larry #750

Mad Max
Íme, egy open world játék, ami a lehető leglustábban lett megcsinálva. Gyakorlatilag az egész játék egy nagy lista végigpipálva: legyenek mindenféle összegyűjtendő apróságok, legyenek táborok, amiket elfoglalhatsz, legyenek tornyok léggömbök, amivel felfedheted a régiókat, meg tulajdonságok, amiket fejleszthetsz. De mindez úgy, hogy egy óra játék után már mindent láttál, amit a játék ad. A következő 4-14 óra (játékstílustól függően) teljesen ugyanaz, csak könnyebb lesz, ahogy a kocsid és karaktered erősödik. Sztori szinte nincs ("el akarsz jutni egy bizonyos helyre, de ehhez jobb kocsi kell, menjél és csinálj dolgokat, hogy az alkatrészek elérhetővé váljanak a menüben", de ugye nem mintha a filmbeli motiváció ennél bonyolultabb lenne), és még az is gyakorlatilag arról szól, hogy igazolja a többi játékelemet. Ez a Shadow of Mordor a nemezis-rendszer és a LotR-mondavilág nélkül vagy a Far Cry a nagy, eltúlzott gonoszok, sztori és a fegyverek nélkül.
Ami pozitívum, hogy akinek bejön a filmek világa, az megtalálhatja ezt a játékban, van a nagy semmi, ahol minden darab kacat és minden csepp víz és üzemanyag érték. Valamint ez a nagy üres, megsemmisült világ gyönyörűen mutat a monitoron. De ez kevés, nagyon kevés.
Aki szeret mindenféle mondvacsinált tennivaló után szaladgálni órákon át, összegyűjteni minden szakadt fényképet, elfoglalni minden tábort, átugratni minden szakadékot, megszerezni minden alkatrészt a kocsiba, bepipálni minden készséget a karakteren, pusztán azért, mert benne van a játékban, annak tetszhet.

2015-09-07 11:32:18 [Tévésorozatok] Simpleton Larry #2595

Mr. Robot
Nagy meglepetés, nem is hallottam róla az első rész előtt, de nagyon "beült" a heti menetrendbe. Fogalmam sincs miért, a "rendszerkritika", "az elkommercializálódott" világ szapulása rendre, mintha egy dühös tinédzser naplójából lett volna kiemelve, és maga a történet is csak egy hackerekre átültetett Fight Club. De mégis, valamiért baromira szórakoztató, a nézőkkel önfeledten szórakozó sorozat, ami könnyedén tartotta a néző figyelmét az egész évad alatt. Érdemes belelapozni és nem figyelni nagyon a kamaszos "nagyonrosszhelyavilág" kirohanásokra. 9/10.

Hand of God pilot
Na ez egy nagyon, nagyon veszélyes sorozatnak tűnik az első részből. Ószövetségből vett indokokkal kezdeni el gyilkolni/gyilkoltatni, majd pedig elhinteni, hogy a főszereplő valóban isten keze lehet nagyon felelőtlennek tűnik egy vallási fanatikusokkal bőven meghintett országban. Megnézzük, hová tart, de ijesztő az alapfelállás.

2015-09-01 12:08:11 [Tévésorozatok] Simpleton Larry #2581

Hannibál finálé: háááááááááááááááááááááátttt.............
Összességében számomra a legerőtlenebb évad volt (persze még így is ki tudott emelkedni a "mezőnyből"), az első fele még úgy is nagyon lassú volt, hogy egy-egy évadnyi történetből csináltak fél-fél évadot. A számomra már a második évad fináléjában is túlzott lassú képsorok, erőltetett művészkedés itt szinte egész epizódokra lett nyújtva, és csak az évad második felébe került elég cselekmény, hogy ezekből a töltelékekből kissé visszavegyenek. A színészekre nem lehet panasz, Dancy és Mikkelsen hozták a megszokott remeket (bár sajnáltam, hogy Pitt nem tért vissza Mason Verger-ként, mert zseniális volt a második évadban, de úgy tűnik arc nélkül nem akart játszani), Armitage nagyon jó sárkány volt, Gillian Anderson pedig élvezetesen incselkedett az ördöggel (ebből a nőből sokkal többet kellene látni!).
Bántam, mikor hallottam, hogy nem lesz negyedik évad (bár már nem biztos), de a finálé után nem érzem úgy, hogy mindenképp kell ebből több (ellenben az első évaddal).

Kiváncsian várom Fuller következő projektjét, mert mindig tud villanni, de sajnos minden esetben évadjai ereszkedő tendenciát mutatnak (bár - ismételten - még így is kimagaslanak a mezőnyből).

2015-07-24 19:37:07 [Tévésorozatok] Simpleton Larry #2539

Mr Robot a semmiből első nézésre elég keményen beleállt a heti menetrendembe :O
Érdemes beletekinteni!

A Sliders azért annyira nem volt jó :) De jó színészekkel, jó alakításokkal, jól megírt forgatókönyvvel, tisztességes rendezéssel és fényképezéssel és kompetens CGI-vel lehet, hogy jó lenne. De vajon az még mindig Sliders akkor? :P

Egy jó X-Akták még mindig várat magára. Talán a humorosabb részekből kellene meríteniük, mert még mindig azok a messze legzseniálisabbak (S03E04 Clyde Bruckman's final reprose a leges-legzseniálisabb). Van abban a sorozatban még potenciál, ha az 6-9. évadokat elfelejtjük (talán az 5.-et is.

Magnumot megnézném, de annak még az eredetije is bőven állja a sarat. Különben is, biztosan Ryan Reynolds kapná a főszerepet. (Elba tök jó Higgie Baby lehetne!)

2015-07-13 12:13:32 [PC- és konzoljátékok] Simpleton Larry #749

Közben én is végeztem a Witcher III-mal. Még csorgatják ugyan a DLC-ket, de már nem hiszem, hogy visszatérek hozzá. És bár érdekes lehet, hogy milyen lett volna, ha más döntéseket hozok, hogyan befolyásolják a végét (főként ahogy a W2-ben alakítottam a történetet), nem hiszem, hogy meg tudom tenni, amit a Mass Effect sorozattal, hogy nekiüljek az egésznek még egyszer-kétszer, mert HATALMAS a játék, egyszerűen nincs időm rá (az apró, ingyenes DLC-k pedig amúgy is csak egy-két mellékküldetés, nem fog senkinek sem hiányozni, ha kihagyja).
Tudom ajánlani (mindenképpen ezerszer ezt ajánlom, mint BÁRMELYIK más "open world" játékot a piacon), jó játék, bár néhol kicsit nehéz már követni a "trónok harcát" (még mindig könnyebb itt, mint a második részben). A gwent lehetett volna kicsit kevesebb, mert annyira nem mély, hogy még a harmincadik játéknál is szórakoztasson (az meg röhejes, hogy egyesek jobbnak tartják a Hearthstone-nál), de hát nem is kötelező - mint ahogy a legtöbb mellékküldetés kihagyható, de a legtöbbet nem éri meg kihagyni, mert hozzáad a karakterekhez, a világhoz, a történethez. Szinte minden új szál egy újabb árnyalat, ami igencsak számít egy ilyen világban, ahol semmi sem fekete-fehér.
Megérdemli a jó kritikákat, a lengyel srácok megmutatták, hogy milyennek kellene lennie egy AAA-játéknak manapság, és hogy nem kell a világ összes pénzét beleölni, csak egy elhivatott csapat kell, ami nincs teljes egészében alárendelve a marketingnek, a kiadónak.

2015-07-12 09:46:48 [Hamarosan a mozikban!] Simpleton Larry #5756

Eisenberg a mutáló tinédzser hangjával nehezen lesz meggyőző Luthor.

2015-07-08 07:50:01 Bound (1996) / Fülledtség Simpleton Larry (3) #8

Másodjára már nem négyes, sőt, hármas is alig. A történet bár nem rossz, bizony nem nevezhető ötletesnek vagy többrétegűnek. Igazából az egész film ilyen: nem rossz, de hiányzik belőle egy jó film kimunkáltsága. Nincsenek utalások, rejtett tartalom, elgondolkodtató részletek a háttérben. Annyi az egész, amit látsz. Sekély, mert a hangsúlyt a stílusra helyezi, amit meg elcsépelt, sablonos eszközökkel próbál elérni. De egynek elmegy.

2015-07-05 15:10:29 Timecop (1994) / Időzsaru Simpleton Larry (2) #8

Sokat töprengtem és arra jutottam, hogy azért mert valami önmagát megérinti egy magasabb dimenzió mentén még nem kellene feltétlenül megsemmisülnie, vagy megsemmisítenie az univerzumot, sőt.

2015-07-04 10:55:28 [PC- és konzoljátékok] Simpleton Larry #745

Volt még régebben a Gun a Neversoft-tól, ami nevezhető RPG-nek (de tűnhet egy western-be oltott GTA-szerűségnek is), igaz, elég rövid és kicsit néptelen, de nekem akkoriban bejött.

A Red Dead talán egyszer kijön majd PC-re is :( Majd egyszer. Remélem.
A Gunslinger nekem is fel van vésve, nagyon dícsérték a rendhagyó történetvezetés okán, de a sorozat többi darabját általában középszerűnek jellemzik. Ezek szerint azokat is érdemes felírni?

előzmény: Tenebra (#744)

2015-07-02 11:08:11 [Tévésorozatok] Simpleton Larry #2515

Sense8: Hogy az életbe kapnak még mindig ennyi pénzt Wachowski-ék a blöffjeikhez, a Mátrix-folytatások, Speed Racer, Cloud Atlas meg Jupiter Ascending után :I
Anno a Bound-ot meg tudták oldani kevésből, csak normális forgatókönyv kellett hozzá.

Esposito nyűgöz le leginkább, mikor eszembe jut, hogy ez a Yoyo, Gus Fring is, és mindkettőben elhittem, hogy ő az; eszembe sem ötlött, hogy egy színészt nézek. Tud játszani.

Jól gondolom, Battle: Los Angeles-szint?

2015-05-31 12:29:37 [PC- és konzoljátékok] Simpleton Larry #743

Én is, amikor nem érzem úgy, hogy egy single player MMO-t játszom.

Még nem is ajánlottam a Wolfenstein-t!
Játszátok! A The New Order talán a legjobb FPS, amit játszottam évek óta! És ahhoz képest, hogy agyatlan náci-irtást vár az ember, bizony még érez is dolgokat. Van mélysége a sztorinak és a szöveg sem 100% egysoros beszólások.

előzmény: JeszKar (#742)

2015-05-31 12:05:44 [PC- és konzoljátékok] Simpleton Larry #741

Nem t'om, ott ledaráltam valahogy néhány napban.

Igazából a hossz itt szerintem nem lesz gond. Ez a játék kivételnek tűnik. Általában nem bírom a hosszú, haszontalanságokkal töltött játékokat, mert hamarabb megunom, mint hogy vége lenne. Skyrim három nekifutásra sem kötött le két-három óránál tovább, de a Far Cry játékok is leuntattak még a játék fele előtt a sok töltelékkel (kivéve a Blood Dragon, ami pont annyira volt hosszú, amennyire illett, még a gyüjtögetéssel együtt is). De a Witcher-nél úgy tűnik, még a töltelék sem haszontalan, még a mellékszálak is érdekesek és kötődnek egymáshoz és/vagy a főszálhoz is. Még a véletlenül meglelt ládákban levő papírfecnikről is kiderülhet, hogy ok-okozatként kötődik egy küldetéshez vagy egy karakterhez, akivel valamikor összefutottál (lehet, hogy játékokkal korábban).
(Meg kell dicsérnem azt is, milyen jól néz ki a világ. Mármint nem a grafika minősége, a textúrák, etc. hanem pl. hogy a vihar itt viharnak hat, a szél tépi a fákat, az esőfelhők sötétséget borítanak a földre, nem csak vízcseppek jelennek meg a kamerán, mint más játékokban.)

előzmény: JeszKar (#739)

2015-05-31 10:04:45 [PC- és konzoljátékok] Simpleton Larry #738

Jaj, gondoltam, a Witcher 3-t felrakom, lejátszom egy-két délután alatt, mint a kettőt - aztán odaérek Velen-be, megnézem a térképet és rájöttem, hogy ez nem fog menni... Hol van erre dolgozó embernek ideje? Heti 5-8 órával egy hónapig is eltart....

2015-05-23 11:04:18 [Tévésorozatok] Simpleton Larry #2476

Ez lenne a Flash-évadzáró? Elég izé egy cliffhanger. Már csak az lett volna izébb, ha mégis csak megelőzi anyja halálát és aztán szuperhősök háborújára tér haza.

Azt viszont meg kell kérdeznem, másnak nem ötlött fel, hogy jónéhány rész óta ott van egy szuper-AI-szerűség (Gideon) a folyosón és senkinek nem jut eszébe kikérdezgetni dolgokról?

Rossz. De nem abszurddul, szórakoztatóan rossz, csak unalmas és rossz. Aki pedig kitalálta, jó ötletnek tartotta, jóváhagyta, leforgatta a 'bürökrácia'-részt, az nyugodtan adja be a felmondását és vonuljon nyugdíjba, mert ilyen mélyről nem lehet visszakapaszkodni.

2015-05-10 11:55:18 [Tévésorozatok] Simpleton Larry #2470

Akkor még most frissiben csapd hozzá a Fire walk with me-t. (Szerintem érdemes - de mondjuk én azok közt vagyok, akik 5-ösre osztályozták.)

előzmény: ifj. Ó. Posszum (#2469)

Ha nem akarunk nagyon belemenni, akkor általában ez a felállás úgy zajlik, hogy Superman nem akar kárt tenni a denevérben nagyon, a denevér meg túl makacs, hogy a földön maradjon, amikor leütik.
Egyébként én vmi olyasmire számítok, hogy Luthor szervezkedik a háttérben, egymás ellen fordítja a két hőst, és ott lesz vége, hogy mikor már majdnem legyőzi valamelyik a másikat hirtelen kiderül, hogy végig Luthor volt a ludas, és így összefognak, és onnantól van JL, cliffhanger (kb. mint a legutóbbi pókmenben), credits.

előzmény: simijohnny (#21533)

2015-04-13 09:48:33 [Tévésorozatok] Simpleton Larry #2452

És még nincs vége a képregény-univerzum-"tévésorozatos" kellemességeknek! Habár még csak most kezdtem az első pár epizóddal, a Daredevil is igen jónak tűnik! (Sokan remélték, hogy jobb lesz, mint a film - de hát az elég alacsony mérce volt. Annál sokkal jobb.) Van olyan sötét és kemény, mint a Gotham, de annak az igen gyenge pontjai nélkül, normálisabb karakterekkel, kevésbé fájó párbeszédekkel. Tudom ajánlani. (Netflixes, mint a House of Cards, szinkronosan nem várható.)

2015-04-05 22:26:03 [Tévésorozatok] Simpleton Larry #2448

És az eheti Flash is mekkora fan-service! Akinek még rémlett Hamill ugyanebben a szerepben garantáltan nem tudta megállni a vigyorgást, és hogy az akkori Flash-el is egy jelenetbe kerülhetett, azt hiszem ellátott "nerdchill"-ekkel minden nerd-et :)
Mondjuk a Hamill-től a SW-utalás azért egy kicsit erős volt már, de nem tudok haragudni érte :)

Na most ha még ezek után is valami hatalmas fordulatot ígérnek a szezonzáróra, már nem is merek belegondolni, mit találhattak ki!
Milyen jól alakul ez a szezon képregény-univerzumilag, ennek és az Agent Carter-nek köszönhetően!

2015-03-14 07:21:41 [Tévésorozatok] Simpleton Larry #2444

Nem mintha nem erre számítottunk volna, de a House of Cards harmadik évadja is van olyan jó, mint az eddigiek. Sőt, szerintem a részek, ahol mertek aktuálpolitikát belerakni, egyenesen hátborzongatóra sikerültek (nem vagyok benne biztos, hogy lesz a közeljövőben Netflix az oroszoknál). Ritka, hogy egy sorozat, illetve készítői nem lábujjhegyen járkálnak cégek és nagyhatalmak témái körül, nehogy magukra haragítsák a lobbistákat - de mondjuk a Netflix sem a leghagyományosabb "tévécsatorna".
No de még nem értem a végére; nem szabad az ilyet ledarálni, ahhoz túl jó.

2015-02-13 18:54:32 [Tévésorozatok] Simpleton Larry #2424

A Suits folytatása viszont elszomorít. Adtak maguknak egy lehetőséget, hogy Louis végre egy karakter legyen, mint egy emberi lény, egy bohóc helyett, de egy epizódig sem bírták :(

A filmekben Minárovics Péter a magyar hang? (A sorozatot akkor hagytam abba anno, mikor lecserélték. Jobb, mint az angol hangja.)

2015-02-11 07:48:26 Big Hero 6 (2014) / Hős6os Simpleton Larry (4) #13

No, úgy volt, ahogy gondoltam :) Nekem nem volt sok a tragikum. A Disney túl sokszor cukormázaskodik, kellemes meglepetés, amikor tud igazinak hatni, nem elzárkózni a tragikumoktól (azok is része a világnak, életnek). De nem is értem, egy szereplőt veszítünk el, ez elmondható pl. Az Oroszlánkirályról is, vagy akár a Bambiról.
Baymax remek figura, főként az elején, ahol lassú mozgásaival egyszerű jeleneteket tesz fergetegesen viccessé. De mégis csak négyes, nem érzem zseniálisnak, de ez a négyes igen erős - ami nálam kivételes, ha Disney-meséről van szó.

2015-02-10 08:30:14 [Tévésorozatok] Simpleton Larry #2410

Az Arrow-hoz hasonlítva bizony sokkal jobban indult. Tény, hogy nem egy zseniális kategória, de nem próbál "Nolan-kodni", szuperkomolyan venni magát, mint anno az Arrow, így az egyszerű szövegek sem fájnak annyira, sőt. De azt hiszem az is elmondható, hogy egy geek-kel a többségnek könnyebb azonosulni, mint egy százszobás családi házban lakó milliomossal, akit próbára tesz, hogy a város megmentése közben még partikat is kell szervezni a város leggazdagabbjainak, nem is beszélve egy nagyvállalat vezetéséről. A Flash viszont light-os szuperhősös kikapcsolósdi, de annak remek.

előzmény: ChrisAdam (#2403)

Jaj, de rövid volt. Alig történik valami a filmben, ha össze kellene foglalni, egy-két mondat lenne az egész cselekmény. Persze ennek is megvan az előnye, talán emiatt fér bele annyi nyugtalanító mozzanat, ettől lesz jó a hangulat. Pedig volt benne mondanivaló többre, és nem ártott volna neki a lassússág.
Viszont továbbra sem értem miért akarja Carpenter csinálni a zenét filmjeihez, mert annyira borzalmasan gagyi és oda nem illő, valamint idejét múlt mindegyik. Kapásból a főcím mérhetetlenül rossz, minden tekintetben. Mindennek az ellenkezőjét éri el, mint amit egy főcímnek kellene, és ezt hatványozza a pocsék zeneválasztás.
Az igen jó 'A Dolog' mellett talán az egyetlen Carpenter horror, amit el tudtam viselni.
(A 'Nagy zűr Kis Kinában' teljesen más okból jó szorakozás.)

2015-01-20 14:48:10 [Tévésorozatok] Simpleton Larry #2398

Szegény Agent Carter nemigen éli meg a következő évadot (bár ugyanezt mondták anno a S.H.I.E.L.D.-ről is). Pedig üdítő látni a főhősnőt ahogy játszik a férfiak világában a férfiak világával, és az akció is pont elég ütős. De amennyire élvezem ezt az aspektust, én is úgy érzem, hogy nem alakult ki különösebb kapcsolat a karakterekkel három epizód múltán sem. Elszórakoztat, de nem mozgat meg. Hát nézzük, amíg tart.

2015-01-15 10:00:49 Big Hero 6 (2014) / Hős6os Simpleton Larry (4) #9

Most kezditek felkelteni a kiváncsiságom, mert nekem pont az szokott lenni a gondom a "mesékkel", hogy túl keveset várnak a fiatalabbaktól, keveset néznek ki belőlük, cukormázba mártanak mindent, félve, hogy egy gyerek nem képes felfogni vagy feldolgozni egy komolyabb, esetleg súlyosabb témát. Ha ez a film nem fél az ilyesmitől, akkor mindenképpen felrakom a listára.

Egész középszerű lehetett volna, ha egy szemernyi megerőltetést vettek volna magukon a készítők. De így a sztori minden morzsája sablon, abból is a legsablonosabb, amit még egy gyerek is százszor látott. A "poénok" meg... nos, attól, hogy valami undorító, még nem feltétlenül vicces.
És mégis, még így is le tudja kötni az embert valamiért. Talán ugyanaz tartja az ember figyelmét, ami anno a "Volt egyszer..." francia sorozat emberi testtel foglalkozó részeinél is.
Az osztályozásnál azonban nem tudom megbocsájtani, hogy semmi energiát nem fektettek a forgatókönyvbe vagy a karakterekbe - legyen szó akár az élőszereplős, akár az animált részekről.

2014-12-19 09:15:00 [Tévésorozatok] Simpleton Larry #2377

A The Missing-et nézi valaki? Érdemes belenézni? A szereplőgárda jónak tűnik, de a tartalomleírás egy kicsit sablon.

Szemeztem már ezzel a filmmel a pozitív visszajelzések alapján, de most, hogy látom a rendezők nevét, Jemaine "Flight of the Concords" Clement és Taika "Shark vs Eagle" Waititi... Ezt bizony meg kell nézni! De felteszem itthoni mozik nem fogják vetíteni?

Könnyű, agyeldobós látványfilm, s ennél többet várni tőle felesleges (bár én vártam volna, mert megint elkövettem a hibát, hogy engedtem a hype-nak). Még mindig beleesek a csapdába, hogy az efféle kikapcsolódástól is várok el jó forgatókönyvet és jól megírt és kibontott karaktereket, ha már ekkora a hype körülötte. De igazából nem lehet, mert öt főhős + egy-két ellenfél esetében nem juthat erre elégséges idő. Még a Bosszúállóknál is megelőzte a filmet főhősönként legalább egy film pusztán alapozásnak. De ha már erre nem szánható elegendő játékidő, legalább a párbeszédek lehetnének olyanok, hogy ne csak a tízévesnél fiatalabbak számára legyen szórakoztató (Drax fájdalmas volt, ahányszor csak megszólalt).
Túl kevés jutott Ronanból, túl kevés a nővérekből (Gamora motivációja még épp érthető volt, de érezhető kevésbé), és még Rocket-ből is jöhetett volna kicsit több, a szomorúbb oldaláról.

2014-11-13 09:12:32 [PC- és konzoljátékok] Simpleton Larry #734

A Mount & Blade most ingyér elérhető a GoG-ről, illetve minimális időráfordítással a sokat dícsért Witcher 2 is megszerezhető anyagi áldozat nélkül, ugyanitt.

2014-10-25 08:25:44 [PC- és konzoljátékok] Simpleton Larry #732

Eredetileg némileg pozitívan akartam jellemezni a Shadow of Mordor-t, vagy legalábbis, hogy egynek elmegy (mert pár órára azért elszórakoztam vele), de ahogy gondolok vissza rá és dolgozom fel az élményt, egyre kevesebb aspektusáról tudok jó szavakat mondani.
Sorban. Akció-RPG-kaland a játék, ami sokat nem jelent, csak azt, hogy harmadik személyes karddal kaszabolós, néha lopakodós. Van benne 'skill tree', mint mostanában minden nagyobb játékban, meg pár tucat mellékküldetés, meg néhány marék 'collectibles', mint mostanában minden játékban, meg 'open world' - ami miatt kezd mostmár olyan érzésem lenni szinte minden játéknál, mint ahogy az MMO-knál is, hogy minden recept szerint készül és azt az érzést adja, hogy ezt én már csináltam máshol és elégszer. Ami itt az újdonságot hivatott adni, az a "nemezis rendszer", de ez is elég hamar elveszti varázsát, mert az orkok mind ugyanolyanok, nincs önálló személyiségük, ami emlékezetessé tenné őket.
Sajnos e szempontból a többi karakter sem jobb. Főhősünk egy átlagos főhőskarakter, cseppet sem érdekel minket az (átlagos) motivációja, csupán az hajt minket, ha valami, hogy többet megtudjunk, meg a gyanú, hogy ennek rossz vége lesz, hogy nagy csavar jön majd. Mindenki más két-három rövid küldetésre tűnik fel, ami nem elég ahhoz, hogy érdekeljenek bennünket.
A legnagyobb fájdalom a játék végén jön azonban, a nagy csavar elmarad (van kis csavar, de az még a szürke főhősünknek is csak egy felháborodott félmondatra elég), a gondosan felépített orkseregünk öt orkként jelenik meg egy fél percre, a két végső kapitány pedig három kattintással elhullik előttünk. És persze nincs lezárás sem egészen, mert manapság könyvek és filmek mellett már játékokból sem készül önálló darab, csak franchise.
Szóval nem tudom ajánlani. Ami miatt megérheti a Tolkien-fanoknak, az a nyolc egyperces cinematic, amiket a kaland során fedünk fel. Ezek klassz elmesélései a gyűrűk születésének. Egyébként kihagyható. Pont olyan, mint bármely más Ubisoft játék (csak ez most Warner Bros), rakás töltelék, hogy kitöltsük a "skill tree"-t, meg bejárjuk az "open world"-öt.

Fáradtabb, mint az előző, és ezen nem változtat az, hogy ezt maga is belátja az önirónikus pöckölésekkel. Az első megmutatta, hogy a két szereplő tud vicces lenni, de itt most kevés volt a nevetés a forgatókönyvben (vagy improvizálásban, nem tudom). Pedig tetszene, ha csinálnának belőle egy sokfilmes franchise-t, de csak ha meg tudják tölteni ötlettel és poénokkal. Ezzel ellentétben.

2014-10-09 23:05:41 [PC- és konzoljátékok] Simpleton Larry #731

Az őszintesége pedig külön tetszett! Akármennyire szeretem a komolyabb, a műfajokat megújítani képes játékokat, azért jól esik, ha néha egy játék felvállalja, hogy pl. egy FPS-nél, legyen a sztorija akár Bioshock Infinite, akár Doom, a lényeg mégiscsak annyi, hogy "go and kill shit". És itt nincs erőlködés, nyíltan felvállalja (ha poénból is), hogy bizony a tutoriálokat nem komáljuk, és csak lőni akarunk és szuperhősnek (kiborgkommandónak) képzelni magunkat, aki megmenti a napot.

előzmény: Tenebra (#730)

2014-10-09 14:13:28 [PC- és konzoljátékok] Simpleton Larry #728

Nem nagyon jön mostanában újdonság utamba, plusz a közelmúltból is bőven akad bepótolnivaló, a Far Cry 3 Blood Dragon kiegészítése is így akadt elém. Egyszóval: tökéletes :)
Bár nem hibátlan, valahogy mégis minden pont klappol benne számomra. Aki nem ismerné, egy mindenben VHS-klasszikus-scifi-akció hangulatot árasztó FPS, amiben egy kiborgkommandót alakítunk Michael Biehn hangjával. Eltúlzott, de hatalmas egysorosok, plafonegyszerű sztori, mindent átitató önirónia. De ez azt is jelenti, hogy talán a fiatalabbaknak, akik nem néztek amerikai nindzsa 8-at VHS-en, talán nem fog annyira átjönni.
Méretében is inkább illeszkedik egy felnőtt ember idejéhez, a sziget talán fele akkora, mint az eredeti játék egy szigete (talán kissebb), és ha sajnos át is vették a "tölteléktartalmat" (mellékküldetések, gyűjtendők), azokból nincsen 100+, csak pár tucat (s azokhoz is kötődik néhány poén), amivel nem nehéz végezni. A sztori is rövidebb, de így pont elég az ötlet benne, mire kifáradna már vége is.
De a hangulat és a direktgagyi párbeszédek viszik végig a hátukon a játékot. A neonban úszó világ, a háttérben feltűnő gombafelhők, a gyakori utalások (kezdve kezünkben a robotzsaru pisztolyával) és a tökéletesen illeszkedő zene mind hozzájárulnak, hogy pont úgy érezhessük magunkat, mint gyerekkorunkban a videó előtt.
Az alapjátékkal ellentétben, amit számomra végtelenül felhigítottak tölteléktartalommal és borzalmas főhőssel próbáltak meg előadni (sajnos nem csak a kitűnő gonoszok miatt volt bármelyik elvetemült bűnöző szimpatikusabb, mint akár főhősünk, akár barátai), ezt tudom szívből ajánlani. Ha a Halálosztó, Bolygó neve halál és társai tetszettek, ez a játék méltó társuk, elhihetitek.

2014-10-06 20:44:12 [Tévésorozatok] Simpleton Larry #2356

Hát már volt párszor nem igaz. De ha igen, megnézem, mit hoznak ki belőle. Nem igazán lehet felvenni a második évadvégi cliffhanger-nél, és nem csak azért, mert pl. "Bob" már nem él (R.I.P.). MacLachlen sem, de a többiek sem néznek már ki még csak hasonlóan se. Kb. úgy kötődhet, mint a filmnek (Fire walk with me) az első fele (nagyon lazán).
Apropó MacLachlen, feltűnése az Agents of S.H.I.E.L.D. epizódjában igazi kellemes meglepetés, és milyen jó is volt abban a fél percben is!

Te jó ég. Ez nagyon borzalmas volt. De várjunk, ezt muszáj kibontani, mert ez nem csak "ó hát ez egy Bay-féle Transformers film" féle rossz. Ez a film képes azt a szintet is mélyen, MÉLYEN alulmúlni. Az, hogy csak akció van, robbanások mindenütt, meg futás, meg logikai ellentmondások, meg józan ész rég magunk mögött hagyva, pocsék forgatókönyv, szánalmas párbeszédek, a szinészek arcára kiülő kínt láthatóvá tevő hülyeségek, hát mindezeket már megszoktuk az előző háromban. De hogy ehhez képest még hosszú is (értsd: 90 percnél már toporog az ember, hogy lassan vége lehetne, de akkor még csak a felénél járunk!), hát igazából még azt is el tudnám intézni legyintéssel. Amiket nem tudok, az ami még emellett van. Hogy muszáj volt egy leheletnyi japán csáppornó-utalást hozzácsapni. Vagy... vagy... áááá... sorolhatnánk. Vagy, hogy oké, Kína felé egyre több film kanyarodik, mert az ottani piacot így jobban ki tudják aknázni. De hogy az ottani rezsim propagandájából is jusson, az undorító és megbocsáthatatlan. Egy dolog meghajolni a pénz előtt, más a lelked eladni.
Nullás, mínusz egyes, elégtelen, szégyenletes.

2014-09-29 14:06:56 [Tévésorozatok] Simpleton Larry #2351

No, eljutottam az évadnyitókig.
Gotham: Háááát... minekután folyamatosan hallottuk a készítőket hajtogatni, hogy ugyan, ez majd Batman nélkül is jó lesz és érdekes tud lenni, nem kell ide a denevér, hogy izgalom legyen... szóval ezek után nyitójelenetnek kapásból a denevér születése (majd pedig minden öt percben egy leendő ellenfél feltűnése) minimum visszatetsző volt. Ha azt szeretnék, hogy hihessük, ez egy izgalmas város a képregényhősök előtt is, akkor ne használják már őket mankónak tucatjával. Hellertől többet vártam. Emellett a karakterek kora is felemás, Bullock és Montoya is valahogy fiatalabbnak kellene, hogy legyen, vagy nem fognak valamiért öregedni a következő 20 évben.

Person of Interest: Ez sem túl magabiztos. Úgy záródott az előző, igen erős évad, hogy minden megváltozott, most pedig úgy tűnik, azt próbálják megalapozni, hogy igazából semmi sem változott. A volt bunker oda, hát itt egy új. Óvatosnak kell lenni, mert figyelik és vadásszák őket, de hát ez sem volt másképp, sőt, igazából FBI, CIA, Vigilance letudva, már csak Decima maradt. S hogy van egy szupergép, ami mindent lát... hát ugye, kivéve őket. Nem használhatnak modern technikát sem, csak mostmár mégis. Nagyon remélem, ez nem efelé halad, hogy ugyanaz, csak más köntösben, mert két isten harca semmiképpen sem lehet ilyen limonádé ízű. Ezen kívül az epizód igen ramaty is volt, párbeszédek, vágás, fényképezés, rendezés tekintetében is, ami lehet, hogy eddig sem volt kiemelkedő, de most tűnt fel, hogy ebben a részben mennyire pocsék.

Az eleje klassz, vicces, pörgős, aztán kezdi pakolni egymásra a kliséket, míg a végén már nem is látni mást belőle. Kár.

2014-09-11 08:31:33 [Tévésorozatok] Simpleton Larry #2334

Manapság csak Strain, mint diszkont-szórakoztatás. Még éppencsak le tud kötni, de már fuldoklik a klisékben és gagyi párbeszédekben. Plusz az sem hasznos szerintem, hogy a közönség egy jelentős hányadát kizárja, mert bizony sokak gyomra az ilyet nem veszi be.

Meg a Legends. Ez is színtiszta klisé, ezerszer megvalósított elemekből építkező, diszkont-akció. Ráadásul úgy hat, hogy kevés történik egy epizódban. Így, ha mondjuk tévén nézné az ember, és nem pár epizódot egyszerre, "on-demand", akkor lehet, nem elégítené ki annyira a nézőt, hogy következő héten is odakapcsoljon.
Viszont meg kell hagyni, klassz Sean Bean-nek adni a főszerepet, mert így nem tudhatjuk előre, meg fog-e halni a főhős (zing). Plusz, komolyabban, tud is játszani a fickó.

De egy hét már csak, vagy kettő, aztán indul lassan a szezon.

Persze, benne van a filmben, hogy mit miért tesz, de mégis baromira bötén jelenítik ezt meg, ezért mondom, hogy csapongónak tűnik, szinte egyik pillanatról a másikra fordul szinte 180 fokokat, rettentően leegyszerűsítve. De igen, ott van mindenre a magyarázat, hogy miért.

előzmény: TomPowell (#96)

Igazából Fassbender lehetne jobb, de a professzor karakterét legalább megpróbálták megírni, míg Magnetónál ez nem látható.Eric csapong, szörnyként írják le a vélemények, hogy aztán szembesítsenek vele, hogy ő tulajdonképpen nem is olyan rossz, nem gyilkos, menteni próbált, aztán egy szempillantás alatt mégis el tudná dobni Raven-t, a végére pedig egyszerű sablongonosszá válik.Pedig, megintcsak mondom, talán a legjobb, legösszetettebben megírt főellen-karakter lehetne.

előzmény: gerbence (#93)

Nem rossz ez, de mégiscsak kár. Kár, mert az X-men lehetne a legérettebb a képregény-film-franchise-ok közül, ha azt nézzük, milyen témákat érint, milyen jó, összetett karakterekkel van megpakolva (kevés olyan jó főgonosz akad, mint Eric Lehnsherr). De még itt is lustaságból inkább egyszerűen feloldják a drámát (Eric morcizik egyet a repcsin, aztán pajtásként játszanak újra), semmint, hogy végigvezetnék, hagynák a karaktereket egy kicsit vívódni magukkal és egymással. Amíg ilyen lusták vagy félszegek az írói eme franchise-nak, addig nehezen lehet ötös, pedig itt van meg rá a legnagyobb potenciál.

Második megtekintésre, a várakozásoktól immár nem befolyásolva jár az ötös. Még mindig nem ért fel szememben az előző filmhez, de a "metázás" már sokkal jobban bejött. Valamint az is nagyon feltűnt immár, hogy ez a legkevésbé Walken Walken, amit eddig láttam filmben, és ehhez képest (vagy talán pont emiatt) mekkorát alakít itt! Amikor a kórház várójában leül Harrelson-nal szemben, ahogy beszélnek, elképesztő alakítás.

Azért sosem gondoltam volna, hogy egy film közben valaha az fog bennem dolgozni, hogy "mikor láthatom már Dolph Lundgren jeleneteit?". Behozzák Snipes-ot, Ford-ot, Banderas-t ott van Statham és Lundgren, és akkor ezeket a fiatal sosemláttamhallottamróla színészeket. Pont azt nem láttuk, amire vártunk. Egyedül Gibson volt klassz, de ő belőle is kevés. Pedig klafa gonosz, csak majdnem ugyanazt a félig-pszichopata karaktert kell játszania, mint a halálos fegyverben (annak is az első részeiből).

Az első Home Alone elviselhető, de ő tipikusan az a rendező, aki még a gyerekek intelligenciáját is rendre lebecsüli gyerekfilmjeivel.

2014-08-26 08:09:07 Godzilla (2014) Simpleton Larry (2) #89

Ha Watanabe szerepe hálátlan, akkor Sally Hawkins mit mondjon? :D
Őszintén, a humor hiánya fájt nekem a legjobban. Nem baj, ha baromság egy film, csak tudja a helyén kezelni, ne akarja irtó komolyan venni magát.
És az, mikor a feleség kétségbe esve próbálja elérni a katonát a japán katasztrófát látván a tévében, majd két perccel később vidáman játszik a gyerekkel, miközben a telefon három szobával arrébb, lenémítva(!) pihen? Azt az aggodalmat, tyűha!

A T2 semmiképp, mert az rengeteget ismételt az elsőből, az Aliens pedig fájdalmasan béna szöveggel rendelkezett (a franchise nélkül bármelyik más 80-as évekbeli akcióval behelyettesíthető lenne).
A True Lies nekem mindig is a legjobb (egyetlen valamirevaló?) Cameron-filmnek számított, szerintem itt is ő a választott.

2014-08-08 07:29:28 Utopia (2013) Simpleton Larry (?) #10

Lehet, az S02E01 miatt esett ennyire, vagyis az rettentett el nézőket?
(Mint a Sherlock-nál is, semmi baj sorozatoknál évadonként egy-két epizódot 'fan service'-nek meg visszatekintősnek csinálni, kivéve, ha ama évad 3-6 epizód és nem 10-23. Ja, és ama epizód nem az évadnyitó.)

2014-07-31 14:35:18 [Általános fórum] Simpleton Larry #5262

De ebbe mondjuk sok a redundáns, pl. az Ex3 Hale Ceasar-ja nem ua., mint az Ex1 vagy Ex2 Hale Ceasar-ja, illetve, ha rákattintok a nevére, akkor csak az a film jön fel, amelyikből kattintottam. Vagy nem?

Érdekes, nekem a kémia az egyetlen, ami pozitívkumként jelent meg a filmben. A karakterek, a cselekmény, a zene, a rendezés, a tempó (vagy inkább hiánya), a csapnivaló ellenfelek,... minden azon kívül borzalmas volt. Na jó, a CGI egész elfogadható, de ott meg az volt a gondom, hogy a film felének jeleneteiben gyakorlatilag mást sem látunk (mint pl. a végén, ahol Giamatti arcán kívül semmi sem igazi a képen).

előzmény: tomside (#37)

2014-07-26 13:55:25 [Tévésorozatok] Simpleton Larry #2322

Remélem a The Strain tartani fogja ezt, nem ijesztget, nem drámáz, nem filozofál, csak szimplán szórakoztat. Pontyó.

2014-07-24 07:21:04 [Tévésorozatok] Simpleton Larry #2320

Mert más. Túl más. (ld. Bryan Fuller sorozatok) Ha nagy nézettséget akarna, akkor könnyű lenne, bevált sablonokból építkezne, nem pedig ez a "brainf*ck", wtf, hasonlókból felállított hangulat itatná át.

2014-07-15 07:46:38 [Tévésorozatok] Simpleton Larry #2310

Eléggé megtömték a pilotot, az ilyen misztikumosságoktól lassú építkezés lenne a bölcs, de mindenképpen jó lenne, hogy előbb talán érdekeljen a karakter, hogy mi történik vele.

A Last Ship pilot sem nyert meg, végig a BSG rémlett fel előttem, csak annak azért mérföldekkel jobban írták meg a karaktereit és (talán pont ezért) a színészi játék is hihetőbb volt. De hát Bay, szóval amerikai katonák nagyon faszák és megmentik a világot.

előzmény: freakin (#2309)

Túlértékelt, de tehetséges.

2014-07-11 09:19:05 Avatar (2009) Simpleton Larry (2) #960

Most komolyan lesz ebből még 3(!) rész, Avatar 2-4.? Mikor egy 170 perces filmbe se jutott egyetlen eredeti ötlet sem? O tempora! O mores!

2014-07-09 08:16:41 Noah (2014) / Noé Simpleton Larry (3) #79

Hát,... ez aztán minden bizonnyal valami volt.

Újratekintés közben, nagyon erőlködve, hogy figyelmen kívül hagyjam, hogy éppen olvasom, mégiscsak nyugtáznom kellett, hogy akármennyire hangulatos, a forgatókönyv bizony pocsék. Nem tud, nem kell, hogy tudjon egy adaptációnak a forrás szintjén mozogni, de itt barbár módon lett ollózva az alapanyag, és a lehulló darabok is hanyagul lettek csak összehajítva egy kupacba. A karakterek még csak távolról sem hasonlítanak eredeti formájukra (kivéve talán Salvatorét, de ő is csak nagyjából). Ahelyett, hogy az alapanyag egy vonalát, egy aspektusát kiválasztották volna és azt rendesen kidolgozták volna az írók, inkább mindenbe belekaptak, így viszont sosem lesz kerek egész a filmből.
Fiatalon ez nem annyira bántotta a szemem, most viszont már fájt nézni. Két osztályzatnyi bánja.

2014-07-04 07:31:29 [Tévésorozatok] Simpleton Larry #2283

Nekem elég humortalan volt, főleg egy brit sorozathoz. Inkább hasonlított egy brit sorozat amerikai koppintásához, szellemtelenségével. (A régi sztereotípiákra való építést meg csak azért nem említeném, mert talán McKellen jobban tudja, s ha neki nem volt vele baja...)
Inkább Scrubs, nyolcvankettedjére is (természetesen nem tudomást véve a legutolsó, új szereplőgárdás évadról).

előzmény: TomPowell (#2277)

2014-07-03 10:13:15 Calvary (2014) / Kálvária Simpleton Larry (5) #9

Ezek a McDonagh-fiúk tudnak valamit. Ezzel a filmmel a rendező bizony közel halad el testvére (általam nagyon nagyra tartott) In Bruges-hez, mind színvonalban, mind témában. Gleeson pedig még mindig nagyon tud alakítani. Persze általánossában a casting igen jól sikerült (egyedül Gillen ír akcentusa tűnt egy kicsit erőltetettnek, talán mert úl sokat hallottuk a GoT-ban nélküle).
Elég erős négyes ahhoz, hogy akár ötös is lehessen.

Sokat halljuk, hogy a kevesebb néha több. Ez a film emlékeztetett arra, hogy akkor bizony a több többnyire több. Inkább próbál különcködni, művészieskedni, hangulatteremteni, mint filmnek lenni, mesélni.

2014-07-01 12:51:34 [Tévésorozatok] Simpleton Larry #2262

Megkésve, Got S4, de még mindig nem tudom hová rakni,
Mi a fenének tett kitérőt Tyrion? El akart búcsúzni a családjától? Akart magával vinni a kedvenc borából, megragadni egy palackkal a szobájából?
Miért akarta Cersei megmentetni a Hegyet? Nem jobban illene karakteréhez, hogy 'kiszolgálta, amit kellett, vessenek véget a szenvedésének'? Nem az a könnyen kötődő, hálás, hanem inkább praktikus típus ő.

2014-06-26 08:50:55 Enemy (2013) / Ellenség Simpleton Larry (3) #28

Az angol magyarázat egészen közel visz, de még mindig hagy dolgokat.
Valóban, a feleség nem tűnik túl birtoklónak, féltékenynek (hacsak azt a vitát nem tekintjük annak, de ha valóban csalt már a srác, akkor jogos az), akkor miben leledzik pók léte? Ez a kisebbik.
Az sem tiszta, hogy honnan a hatalmas pók a város felett? Az, hogy az összeroncsolódott autó szilánkos üvege is hálóra hajaz, még valahogy ugyanabba belemagyarázható.

Túl közel a Mulholland Dr.-hoz.
(Vicces számomra, hogy mindenkivel aláírattak egy szerződést, ami szerint senki sem magyarázhatja el a pókokat a filmben - így biztosan sosem fogja senki megtudni.)

Akkor legyen enyém az első nem pozitív hsz.
Bár még feldolgozás alatt állok, mindenképpen valami szinten csalódás volt, mert több szatírát vártam Jarmusch-tól (pláne e témában, mert ez gazdag táptalaj lenne hozzá), és abból is a könnyed félét. Ehelyett, mint férfi főhősünk, a történet is életunt, mondanivalója szegényes (relatíve, hozzáteszem, mert nyilván mozi-viszonylatban ez fordítva mondható, de ha a rendező más filmjei mellé teszem, akkor azok mellett halovány), parttalan. Na már most, ez lehet szándékos, mivel Ádám szemével pont ugyanez a vámpír-lét, a "zombik világa", de ettől még úgy hatott nekem, mintha a készítők kedvszegetten láttak volna hozzá a filmhez.
Nehéz, minden negatívum szememben talán épp a hatás, amit a rendező elérni hivatott volt. Lehet, hogy kell ehhez még egy megtekintés és még pár nap agyban-érlelés. Pillanatnyilag még nem tudok négyest nyomni.

2014-05-26 08:46:09 [Tévésorozatok] Simpleton Larry #2226

Egen, sikerült meglepniük a készítőknek, még úgy is, hogy már az első epizódban megmutatták, hová tart az évad. Viszont, még úgy is, hogy egyébként rajongója vagyok a sorozatnak, s a sorozat stílusának, itt éreztem először, hogy túlerőltették. Mesterkéltség érződött az elnyújtott vágásokon, lelassításokon, most először hatott úgy számomra, hogy komikumba csapott át e stílus.

2014-05-19 10:23:05 [Tévésorozatok] Simpleton Larry #2224

Az új, sokak által várt Penny Dreadful így két epizód után elég.... unalmas. Mindkét epizód egy sablonos, ötlettelen jelenettel nyitott, melyet egy sablonos, minden eredetiséget nélkülöző, ötlettelen főcím követett. A történet csapongó, a hangulat semmilyen, melyet mégrosszabbá tesz, hogy érezhető a készítők kínlódása, hogy hangulatot teremtsenek, lassú, elnyújtott jelenetekkel, mesterkélt fényképezéssel, erőltetett, tolakodóba csapó zenével. A színészek valószínűleg tudnának mit nyújtani, de az alapanyag, amiből dolgoznak, harmadosztályú.
Hogy csatornán belül keressek viszonyítási alapot, talán leginkább a Dexter utolsó évadjának szintjén mozog.

  • 1
  • 2
  • ...
  • 6