somogyireka

Tapasztalat: 538 film
Kompetencia: 3 film
Súly: 613
Regisztráció: 2012. január 2. (7 év, 2 hónap)
Kedvencnek jelölték: 85 user

Bemutatkozás

http://somogyireka.hu/
http://somogyireka.hu/blog/

Demográfiai adatok

Nem: nem publikus
Születési év: nem publikus
Lakhely: nem publikus

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Îmi este indiferent daca în istorie vom intra ca barbari
Bánom is én, ha elítél az utókor
4 2019-03-22 4,0
(13)
Styx
Styx - Hamis szelek
5 2019-03-22 4,6
(11)
Mi volt ez az egész?
 
4 2019-03-16 ?
(9)
BUÉK!
 
4 2019-03-12 3,9
(61)
Bohemian Rhapsody
Bohém rapszódia
2 2019-03-08 3,7
(401)
Ajándék ez a nap
 
4 2019-03-07 3,9
(95)
Maudie
 
4 2019-02-26 3,8
(31)
Ordet
 
5 2019-02-20 4,6
(46)
Sejtjeink
 
5 2019-01-30 4,3
(33)
Manbiki kazoku
Bolti tolvajok
5 2019-01-22 4,3
(64)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2019-03-19 11:11:05 Szamárköhögés (1987) somogyireka (?) #12

Leginkább, ha távol vagyok a hazámtól érzem csak igazán, mennyire odatartozom, mennyire az enyém annak minden szava, szeglete. Míg közel vagyok hozzá az események, a mindennapok eltakarják előlem szépségességét. De a sebei közel is, távol is nagyon fájnak, ha ő sír, én is könnyezek. Ebben a közel másfél órában mintha nagyon közel jött volna, s a fülembe susogta volna bánatát. Fájdalmasan szép az együttlétünk e csodálatos filmnek köszönhetően.

2019-03-18 21:17:21 Mi volt ez az egész? (2004) somogyireka (4) #7

Fent van a gépemen, el tudom küldeni.

előzmény: xaladu (#6)

2019-03-16 11:00:01 Mi volt ez az egész? (2004) somogyireka (4) #5

Egyik szemem sír, a másik...se nevet annyira. Mert na jó, mennyire csodálatos, hogy volt egyszer egy pécsi filmfesztivál, ahol a szakma legjava találkozhatott, picit nyaralt is a Mecsek lábainál. Odaérve inkább már Észak-Olaszországba jut az ember, szinte mediterrán a táj. Na de mi maradt nekünk ebből 2019-re? Hova lett a magyar filmművészet? Szórványos alkotások azért szerencsére vannak, de mi ez ahhoz képest, amikor a legjobb rendezőink évente állhattak elő új filmmel?
És ez a parádés összefogás, ahol a rendezők, vágók, operatőrök.. mint nagy család támogatják egymást, az egyes filmek át-átnyúlnak a másikba, és valójában egy hatalmas nagy mozi készül, amibe mindenki beleadja legjavát.
Lenyűgöz az alkotói együttműködés, amikorra tényleg kiderül, itt egyedül ugyan nem jutunk semmire. Kell nekem a másik, hogy saját magamból a legszebbet kifaragjam..
Na jó, nem kesergek, inkább, mint példakép állítom magam elé ez a pár évet Pécsen.

2019-03-12 08:57:53 BUÉK! (1979) somogyireka (4) #13

Mint valami alázuhanás "énem bányáiba", földtörténeti koraimnak feltérképezése, a rétegeim aprólékos vizsgálata, melyeknek felszínén kényelmesen álldogálok vagy éppen kínlódva, na olyan ez a film..Ha születésem számítom az alapnak akkor az ötödik rétegem ez, pont semmi de semmi emlékem róla, valami békés nemtudásban éltem akkor még, magamról meg pláne alig sejtettem bármit is. Erre most itt egy film és felfedi előttem annak díszleteit, napjainak illatát, a kornak sötétségét, de édességét is, ó bizonybizony a "boldog" léha szocializmus, amikor még volt helye a paradicsomnak e földtekén...Csak pár kilométert kellett utazni nyugatra.
Éppen alig történik valami a filmben, na jó, 1978. december 31-e múlik el épp. Aznap is csak a szokásos emberi mizéria, egymást átvágjuk, csaljuk, másokból az igazságot kilopjuk és elkótyavetyéljük. Történhetne akár ma is. De ezek a csodálatos színészek kiemelik a történetet a kor szürkeségéből. A MI színészeink. Legszebb arcaink. Micsoda gazdaság ez.

Itt a világ végén még egy Queen-film is esemény, úgyhogy elmentem a moziba..persze százhuszonhárom fenntartással, de ne már, mondtam magamnak. Nem lehet az, hogy folyton az előérzeteimre hallgatok, hátha egyszer nem lesz igazuk..és csakis azért írok róla,hogy én legyek a százhuszonharmadik, aki kimondja, mekkora egy orbitális botrány ez...Mint a film egyetlen élményét azért hadd emeljem ki gyorsan a színészek játékát, a csapattagok esetében a szuper maszkírorást, Freddienél pedig a 200%-os imitációt.(a színészi játékra gondolok, a külső az inkább egy gúny csak) Rögvest meg is néztem az eredeti Live Aid koncertet, és bizony nekem a filmbéli játék élesebb, lángolóbb volt, mint az igazi..Ja, persze, mert ott a színésznek Freddie kb hattyúdalát kellett eljátszani az AIDS pozitív teszt miatt, a valóságban akkor pedig még nem is tudott a kórról.Szóval az igazi Freddie kapcsán nyoma sincs a felvételeken afféle "halállal szembenézésnek", míg a filmben az egész tényleg olyan, mintha egy alagút végén állna már "valamilyen fényesség előtt és annak dalolna".
De a legnagyobb botrány számomra az, hogy ez a cuki, felszínes, a valódi történéseket rendesen torzító, 12+-os korhatárra szelidítő vasárnapi családi mozi készítésében az együttes tagjai is részt vettek, és képesek voltak egykori mesterük valódi lényének ilyen szintű torzítására, mélységeinek, tényleges küzdelmeinek elhallgatására..Pedig basszus mindent Freddietől kaptak. Ehhez képest nagyon olcsóka, amit ebből visszaadnak.
Ilyen filmeknek nem kéne megszületnie. Történelemhamisítás.

2019-03-07 10:59:05 Ajándék ez a nap (1979) somogyireka (4) #14

Ajándék ez a film. Milyen jólesik is kicsomagolni.
A bőröm alatt a szövetekben, a zsigerekben látom ezt a kort, ebből vagyok, ott az enyém, ahol ritkán találkozom magammal fényes nappal, hisz azóta rám is rakódott egy kis történelem. Milyen régen jártam erre, most, hogy néztem tudatosult, mennyire hiányzott ez a biztos alap, ahol kezdődtem..1979. Ebből az évből még nincs tudatos emlékem, csak mint valami sötét nyomat hordom magamban annak az esztendőnek pillanatait. E másfél óra bevilágított e terekbe idebenn. Segített visszaköltözni kicsit. Egy részem marad is itt.
Persze, hogy fáj nézni és együtt szenvedni e kilátástalan életekben, közben meg olyan édes is, hisz bármelyik utcasarkon akár felbukkanhat anyám vagy nagyanyám, és kezdődhet újra az életem. Végül is mennyire szeretem, most hogy látom, lassan elfolyik.
És micsoda pompás véget ígér. Micsoda ragyogó női találkozást. Mert férfin osztozkodni ér. Az okos nő tudja ezt. Esztergályos Cecília és Pogány Judit okos nők.

2019-02-26 11:26:40 Maudie (2016) somogyireka (4) #3

Ha lehetne három kívánságom az egyik biztos az lenne, szeretnék egy ilyen érinthetetlen, kikezdhetetlen belső teret, mint ami Maud Lewisnak a film címszereplőjének van, mely erejét ténylegesen nem ebből a felbukkanó és alázuhanó világból nyeri. Valami itt bennem, ami noha tisztában van a körötte zajló eseményekkel, ám ezek valójában hozzá nem érnek el.
Mint ahogy a reggeli harmat egy napos nyári délelőtt tűnik el a pázsitról, úgy lesz semmivé a világ is, mikor Maudiehoz megtér.
És akkor innen lehet ténylegesen árnyék nélkül festeni, egy olyan helyről, melyet nem ér el fény és sötét.
Talán emellé már nincs is szükség még két kívánságra.

ő pedig az igazi Maudie:
https://www.youtube.com/watch?v=ryqC0Tz5N4Q

2019-02-20 09:37:05 Ordet (1955) somogyireka (5) #13

Ez a film, amikor csakis elhalkulni illik, itt ér véget az összes mondat. A gondolkodás megtette feladatát, elhozott minket a legutolsó pontig, ameddig a kutatásban eljuthatunk. Könnyeink is elfolytak már, aggódtunk, örültünk az élet okán eleget. Talán most először töltődik fel valódi tartalommal az Isten szó is. És a "csoda" válik az egyetlen valósággá, mellette minden más innentől csak felsejlik, úgy tűnik, mintha lenne, de nincs.

2019-02-08 12:45:54 [Színház] somogyireka #171

Pintér Béla: Jubileumi beszélgetések
Nagyon szeretem ezt a darabot. Azt nem mondom, hogy minden ponton tapsoltam neki, a közepén egy picikét eltéved, s ahol botránkozni és sikoltozni kellett volna, mert Stefanovics Angélát, mint a társulat egy másik színésze, épp nem tudom már melyik.. végbelébe töltött kolbászként szolgálják fel ott inkább untam. Ami sok akart lenni az inkább volt kevés nekem..De követtem a szándékot. Mindannak, ami eddig volt a totális lebontási vágyát. A teljes úthengerezést, a tegnapok eldöngölését, önmagunk, szerepeink totális megkérdőjelezését.
Keményen midlife crisis van itt a közepén, ezt nem ússzuk meg, úgy tűnik. Ami 20 évig kísért, szép lassan bomlik le rólunk, félelmetes, rettegést keltő, nyomasztó idők..Friss darab az eddig ismert öntőtégelyben nem készülhet épp, valami új kell, mely úgy tűnik a régi romjaiból nő majd ki, vagy nem? Ezt itt ebben a pillanatban nem tudni. Itt éppen rombolunk, annak a biztos tudása nélküle, hogy építünk-e még.
Pintér Béla a maga zsenialitásával talán még jobban kínlódik, hogyan tovább. Őszinte, önreflektáló mű. Pontosan nem vicces, inkább sírnivaló. Megtettünk mindent útközben, lényünk legjavát építettük alkotásainkba bele, és most mégis itt ez a pont, ahol nem lehet abban a sávban folytatni, ahol eddig haladtunk. Béla formát bont, olyannyira vetkezik előttünk meztelenre amennyire csak a legbátrabbak mernek, mert nincs vesztenivalójuk. A "mindenséggel kötöttek szövetséget", neki alkotnak, egyet tehet az ilyen művész, lehetőségeihez képest még inkább áttetsző, önfeltáró, kritikus és szókimondó lesz, és a legkevésbé sem kíméli magát.
Persze, hogy tudom, lesz folytatás. És már az új nyomvonal is kezd felderengeni..csak most nehéz a senki földjén épp.

2019-02-01 14:44:35 [Színház] somogyireka #170

Nagyon jó, ezt most hallom.

előzmény: ryood (#169)

Összes komment...