somogyireka

Tapasztalat: 487 film
Kompetencia: 8 film
Súly: 687
Regisztráció: 2012. január 2. (6 év, 4 hónap)
Kedvencnek jelölték: 79 user

Bemutatkozás

http://somogyireka.hu/
http://somogyireka.hu/blog/

Demográfiai adatok

Nem: nem publikus
Születési év: nem publikus
Lakhely: nem publikus

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Dans la maison
A házban
5 2018-05-19 4,0
(199)
Mary Magdalene
Mária Magdolna
1 2018-04-26 3,2
(12)
En familie
Egy család
5 2018-04-16 3,5
(26)
Call Me by Your Name
Szólíts a neveden
5 2018-04-01 4,0
(163)
The Place
A hely
5 2018-03-26 3,7
(46)
Lucky
 
4 2018-03-20 3,9
(40)
Aus dem Nichts
Sötétben
5 2018-03-14 3,9
(35)
El sol del membrillo
A birsalmafa árnyéka
5 2018-02-24 ?
(9)
Happiness
A boldogságtól ordítani
5 2018-02-23 4,0
(274)
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Három óriásplakát Ebbing határában
5 2018-02-15 4,5
(634)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2018-05-19 23:42:51 Dans la maison (2012) / A házban somogyireka (5) #15

Mint a visszafelé folyó patak, a kezet rajzoló kéz, meg az önmagát néző szem, vagy éppen a vízesés, ami a festményről a szoba padlójára zúdul alá, de írhatom úgy is, hogy egy mondat, amit épp kiejtesz és a tévében a bemondó ott folytatja, ahol te befejezted, de lehetnek a könnyeid is, melyek egy másik arcon folynak aztán tovább, pedig nem is érintkeztek testileg, de az is megeshet, hogy csak gondolod, hogy megsimogatod, akit nagyon szeretsz, az meg pont meg is érzi és felhív, hogy de jólesik..
Néztem vonaton, vonatpótló autóbuszon aztán vonaton megint tovább, majd megérkezve kaptam egy olyan levelet, mely Ozon stílusában folytatódik tovább, hogy nem tudom, hogy hol kezdődik az én ölelésem, hol éri az el a másikat és miként érzi azt meg egy harmadik, aki aztán a szíve szerint inkább belém rúgna, de inkább csak mosolyt hazudik az éteren át..Ozon úgy alkot filmet, mint ahogy Escher bontja szét a szokásos látványt, hogy végre eltévedjünk, a művészet csomót köthessen a mindenbe beleokoskodó agyunkba és innen ne érthessük végre semmit tovább..

ja, vannak hibái, de itt most erősebb a szenvedély, ahogy lelkesedek, mint valami kamaszkori lángolás úgy vagyok vele, hadd maradjak hát itt, a hibákat majd úgyis kibeszélik a többiek

hetekkel azután, hogy láttam egy másik írásom kapcsán így írtam a filmről:
A Gart Davis-féle Mária Magdolna-film gyalázatosan rossz, élvezet volt rányomni az egyest, mikor pontoztam, legalább ennyi örömöm hadd legyen. Egy felszínes ismeretek által összevissza tákolt szörnyű építmény, amely tárgyi szinten is több helyütt téved, de hadd emeljem ki a legfontosabbat, ugyanis Krisztus az Írás szerint, úgy tudom, nem vízzel keresztelt, azt elvégezte előtte az a másik..És talán egy élő, az Abszolútat megvalósított Mesternek, akinek annak a ténye, hogy én és az Atya egy vagyunk az egyetlen valóság, nem valószínű, hogy a szomszédba, lásd ez az édes leányka kell tanácsért mennie, hogy ugyan már Mária, aki Magdolna is segíts, mit tanítsak ma ennek a sokaságnak. Na meg, tudom illene nőként egy nagyot tapsolnom, hogy végre minket tesznek a polc tetejére, mint legszebb díszet fel, de nehogymár Mária Magdolna legyen az az egyetlen egy, aki a jézusi tanítást igazán meghallotta volna, mert ugye a híres-hírdedt női érzékenység és odaadás..és a többiek, mind a tizenkettő, aki egytől egyig férfi csak sertepertéltek ottan mellette, és ilyen-olyan vágyaik kielégítése okán követték a Mestert.
Aztán még hosszú és unalmas elkenése annak a végtelen mélységű tanításnak, amely a krisztusi..De viszont ennek okán könnyen fogyasztható, ám az emésztése érzékenyebbek, a kereszténységet a forrása felől és nem a történelem irányából vizsgálók számára megterhelő lehet. Mint mikor a mcdonaldsos hamburgert, hogy erről is legyen ismeretem kipróbáltam, eszed és noha az ízfokozók miatt akár finomka is lehet, de azért utólag olyan, mintha a csomagolást is lenyelted volna.

2018-04-16 21:00:32 En familie (2010) / Egy család somogyireka (5) #6

Csodálatos, bátor és végtelen természetes mozi. A haldoklás folyamatát oly közel hozza, mint retinám.

Oktatófilmmé kéne tenni legalább már középiskolában, nem félteni senkit attól, amit bemutat. Hisz hol a fenébe is szereztük útközben azt a "képességünk", hogy attól, ami a világ legtermészetesebb ügye, hogy ami megszületik és meg is hal attól így rettegünk? Ki nevelt minket ennyire el?
Mert finom babapopsit krémezni színes, szagos reklámfilm, az életvégi meg valami kellemetlen ügy, amiről beszélni sem tudunk. Pedig éppen olyannyira aktuális mindennap és holnap, mint a kisbabákkal. Hol lettem útközben ilyen finnyás, ilyen félős, ilyen a teljes enyészettől megriadó?
A lehető legjobbkor néztem, életem aktualitásat gyönyörűen körbeölelte. Egy film, mely pontosan megértett engemet, most, hogy testközelbe kerültem veled haldokló majd halál. Most, hogy hozzá mertem érni, és tenni, ami legtermészetesebb mozdulat..és még mindig félek direktben írni, mert állítólag őrizni illik a távozó méltóságát. Miért? Minek ez a színjátszás..Mikor merem leírni azt, ami ténylegesen történik, ahogy bomlik szét a test és még mindig dobog a szív, és egyszerre szörnyen fájdalmas, de közben meg kimondhatatlan gyönyörű. A haldokló már szinte nincs is itt, még ugyan ritkán visszajelez, tekintete csatorna, mely....utolsó szavai pedig előhírnökei...
Közben meg nem kínos azt kívánni bárcsak halna már meg. Nekem soha semmilyen más vágyam ilyenkor nincs, csak minél gyorsabban vehesse le ezt a megfáradt testet, mely már semmilyen szolgálatára nincs, és maradhasson a helyén az, ami itt volt, van és lesz mindig is.

(az meg nekem külön édesség, hogy mindez dánul)

Csak egy halvány minta kellett, egy kb felvázolt mozdulat, egy emlékeztető, hogy miként kell és egyedül érdemes.. Odafordulni az imádat egyetlen tárgyához, mely a szerencsések életében testet is ölt. Más szerencsét én itt nem ismerek. Imádni a valódit, mely -úgy tűnik - emberi formában manifesztálódik, mert különben meg sugallatok, álmok, képzetek útján próbáljuk megérteni, különben csak jön és megy. Egy ilyen testet öltésről a történelem biztosan tud, egyetlen egy olyan emberi lényről, aki tudta, minden pillanatban és minden nempillanatban, hogy ő és az Atya egy. A fal, ami Isten és a teremtmény között magasodik, képzeletbeli, nem valós.
Naná, hogy egy ilyen minőségbe csak beleveszni lehet, naná, hogy a nő csakis ezt vágyja igazán. Férfiakról nem mesélhetek hitelesen, arra nem emlékszem, az milyen.
És az a szélesvásznú, amerikai nagyfilm pontosan azt adta, amire számítottam, felszínes tanítást, elfojtott vágyakat, és szenvedést, szenvedést, szenvedést..Abban viszont korrekt volt, hogy nem nézett le annyira, hogy újramesélje a jézusi történetet, úgyhogy azon gyorsan végig is lapozott. És nem is akarok belebonyolódni abba, hogy igaza van-e.. hogy Mária Magdolna lett volna az, aki tényleg értette a Mestert, s, hogy vívódásaiban ő lett volna az érdemi támogató, de egy biztos a férfi-női ellentét miatt egy plusz vonzalma volt és a teste sem lett volna akadály, hogy mélységeibe belezuhanjon, mert a természet ezt pontosan így akarta..de persze rendkívül unom ezt az ájtatos keresztény kultuszt, ezt ahol úgy kell csinálnunk, mintha nem lenne testünk, és annak gyönyörűséges vágyai. Nem is megyek ide, inkább nézem az én csodaszép filmem, ezt a mesét meg elfeledem, de arra jó volt, hogy egyetlen egy valódi vágyam, hogy a legszerelmesebb tanítvány legyek megerősítse, kihangosítsa. Most láttam 10 méteren egy ilyet. Jólesett ebben megpihenni.

Igazad van,meséltem is gyereknek reggel, ki is gúnyolt,hogy túlreagàlnám ezt is..naja..hol àrulják bölcsességet?

előzmény: cinemagi (#21)

Imádom a szerelmet, mert nem ebből a világból való, keresheted okát, eredőjét, de úgysem leled, aki pedig valami hormonban vagy kémiai vegyületben keresi azt, hát vessen magára. Imádom, mert abszurd utakat tör, ott ás árkot, ahol brutálisan kemény a föld, s zubogó folyamok kis szigeteire építi házait. A sokszor látszólag össze nem illőket kapcsolja egybe, jól bebiztosított idillkéket tör darabjaira. Rombol, képmutatást tarol le, szétfeszíti azt, ami emberszőtte és jól megtervezett.

És imádom a férfiszerelmet, egész régóta lenyűgöz, ami csak férfié, már írtam róla sokat, ahogy innen a partról állva csodálom és irigylem azt, ahogy ők szeretik egymást, és amikor előfordul, hogy barátságból szerelem lesz na az meg az abszolút 10 pont nekem. Már majdnem androgün..Ebben a filmben meg pláne egy instant gyönyörűség az ő ölelésük, ja még a végén kedvem lenne egy férfi testre "egy újabb körre"..

Több, mint kétórányi tömény szenvedély, jól befűtött nekem. És igen, szinte "vontatott" az eleje, túlfeszített, de annál nagyobb megkönnyebbülés, mikor végre egymáséi lesznek..

És soha egyetlen egy napig sem neveltem másként a mindjárt 17 éves fiam, mint ahogy a filmen láttam, ebben a színtiszta egyenességben, a másiknak teljes testszélességgel drukkolva, a magam élethelyzeteit maximálisan feltárva, és reménykedve, mélyen és nagyon, hogy őt is átégeti az igazi szerelem már egyből az út elején, és meg meri adni magát előtte, legyen az akármilyen szokatlan, nem rendszerbe illő, és ha vége van nem zár be, nem szereltet reteszt a szívére, s meri azt hosszan és keservesen meggyászolni. Nem fél fájni, nem fél a szívszakadás kínjaitól, mert van eszköze rá, hogy túlélje..az pedig az, hogy eldönti ennél csak még jobban és jobban fogja eztán megnyitni a szívét. Ha kell sír hetekig, hónapokig, sőt éveken át is, addig amíg fáj, de egyetlen pillanatra sem fojtja el fájdalmát. Csak a kapcsolata a saját szívével megmaradjon, hogy a szív diktáljon ne az ész.

A film kulcsjelenete egyértelműen és csúcsmagasan az apa vallomása a férfiba szerelmes fiának. Ilyen apákat kívánok a fiainknak. Viszont a filmbéli anyuci elég gyengécske, hogy ezt az izzást nem ismerte fel..hála istennek ennél én érzékenyebb mamma vagyok.

2018-03-26 16:05:48 The Place (2017) / A hely somogyireka (5) #5

Érdemes, hagyni, hogy hasson, nem biztos, hogy gyorsan fog. Nálam is éppen csak elkezdett be-beszivárogni. De most már hozzá kell nyúljak a szavaimmal is.

Három éjszaka telt el azóta, hogy láttam, és azóta nem nyugszom, és tudom, ha megfejtem e filmet, sok mindent magammal kapcsolatban is tisztázni fogok.Végül is erre való a Művészet, feldobja nekem a labdát, jó esetben az aztán leesik és elkapom, de ez egy labda, amit feldobnak, és nem zuhan vissza, úgyhogy nekem kell most jó magasra ugranom.
Történetet nem mesélek, arra ott van a sok - elnézést szerintem elég felszínesen fejtegő - cikk, ahol persze a sztorit elég jól visszaadják. Itt csak magamat nézem, sorry. Kicsit énközpontú vagyok, de legalább bevállalom, ennél a filmnél nem is lehet más.
Hisz adott A hely, ez a sehonna városában elhelyezkedő kávézó, mely számomra az énem fizikai manifesztációja e tér-időben, s ebben ölt testet, mint sok-sok szereplő a számtalan jövő-menő vágyam és gondolatom. Milyen jó is lenne, ha csak egy vágyam lenne. Akkor nem lenne itt ekkora fennforgás.

A helyen ül egy alak, aki vastag füzetébe ír-írogat, hozzá vágyaimmal megtérhetek, ő az bennem, aki túl jón és rosszon lakik, noha rávetülnek a történetek, nem érez irántuk empátiát. Ő már egy amolyan tanúén, egy áttetsző, nem e világi részem, talán akkor is megmarad, ha testem elhal. Valaki, aki szenvtelenül megnyilvánítja azokat a hajlamaimat, melyek miatt még itt bolyongok benned, ó "szamszára". Egy amolyan kereskedelmi központ ő. Itt látszik pontosan egyetlen vágy sem múlik el nyom nélkül, itt mindenért és mindenért búsásan fizetek, és hogy van e létjogosultsága annak a furcsa valutának melyet önkényesen elkér tőlem, azt nem tudom..mert ha épp apácaként Istent szomjazom, hisz évek óta nem érzem, akkor a lehetetlent kéri, hogy essek teherbe, de ha csak egy laza dugásra vágyok azzal a nővel, akivel minden reggel kávézok, mert az autószerelőműhelyemben a falon ő nyomja felém popsiját a naptárról, akkor ezért csak azzal kell fizetnem, hogy vigyázzak egy kislányra. Ám e kislányt egy másik szereplőnek, hogy kielégüljenek vágyai éppen megölnie kellene, tehát keresztbe kasul futnak itt a sztorik, és ne is akarjuk ezt aggyal követni. A vágyteljesítés logikája már rég nem emberi. Ne keressünk a Mester magatartásában következetességet, itt minden egyes szereplővel folytatott beszélgetése teljesen egyedi.

És bizony hajlamos voltam egy pontig erre a szikár, de széparcú férfire, mint a Mesterre tekinteni túl jó és rossz mögött, de aztán kiderül ő még mindig csak valaki!
Mert létezik egy nála is finomabb valami. A filmben Angelának hívják, a szívemben meg fogalmam sincs hogyan, de előtte ez a rezignált, a jelenségvilágtól megfáradt tanúénem is fejet hajt, meg nem törik, de felismeri, hogy nem ő a dolgok vége. Mert e Helytől még van tovább, és szerencsés az az élet, melyben megjelenik Angela, hogy felfedje önmagát.

Szóval Angela a labda, melyet el nem kaphatok, úgyhogy innentől én már csak ugrok.

Naná, hogy Angela vagyok. De erről, aki írok nem tudhatok. Utolsó tudásom a férfiról van magamban ott a kávézó asztalánál, de ez a film fellebbentette előttem Angelát is.Most jó nekem, hogy tudok róla, mert hajlamos lettem volna landolni a férfinál.

2018-03-20 10:32:12 Lucky (2017) somogyireka (4) #6

22 éve mindennap csinálom az öt tibeti jógagyakorlatot, ebben is hasonlítok Lucky-re. Meg ha a filmleírás szerint az ő magába figyelése ateizmus, akkor bizony én is az vagyok..Micsoda feleslegeg egy szó ez. Ha valamit kiírnék a szótárból, akkor az ez. Mert az ateista lényegében csak annyit tesz, hogy nem teremt önmagánál nagyobb "isteneket", hanem a minden izmustól, istenképzettől lecsupaszított önmagát vágyja, és elszántsága nem kisebb, mint a fuldoklóé, akit víz alá nyomtak és a felszínre akar kerülni. És közben retteg, kimondhatatlanul, hogy megfullad, mert már minden tartaléka elfogyott.
Nem gondoltam, hogy egy 91 evés férfiarcra egyértelműen azt tudom, mondani, hogy szép. Na jó, fokozhatom..
Micsoda pompa egy ilyen filmmel búcsúzni az élettől. Itt szeretnék a legjobban hasonlítani..

2018-03-15 22:34:42 In Bruges (2008) / Erőszakik somogyireka (?) #99

Nekem támaszkodom most..ezt én sem bírom nézni.
Hogy lett ebből ebbingi óriásplakát?...

előzmény: sleepingdancer (#94)

2018-03-14 21:54:26 Aus dem Nichts (2017) / Sötétben somogyireka (5) #11

akartam is írni neked, miért nem a Tabánban nézted..azt Art+Cinemában meg kisterem, 3 néző, 800 ft..

előzmény: ryood (#10)

Összes komment...