Regisztráció: 2011. december 31. (11 év, 5 hónap)
Nem: nem publikus
Stille hjerte Csendes szív / Néma szív |
4 | 2022-07-13 | 3,7 (37) |
Normal People Normális emberek |
5 | 2022-07-11 | 4,3 (40) |
Mikkelsen felejthetetlen módon hozza a kiégett, enervált tanárt, családapát, aki a hivatását, ill. házasságát szeretné megmenteni. Vinterberg megint fontos témát hoz nekünk, amit több rétegben ábrázol, a film nem csak a mértéktelen alkoholfogyasztás okozta problémákról szól, hogy mennyire iszonyatosan veszélyes, hanem a törékeny emberi kapcsolatokról, a hallgatásról, az élet monotonitásáról, sorolhatnám még.
Úgy tűnik egy dologban eléggé hasonlít a magyar társadalom a dánhoz...
Nézzétek, nagyon jó!
Megható, de nem giccses, hosszú, de mégis dinamikus és részletgazdag, szép íve van. A család történetét megannyi boldog és tragikus pillanat adja, ami egyébként végülis maga az élet. A történet egyik gyöngyszeme az értelmi fogyatékos lány, G. és M. kapcsolata, hogy lehet szavak nélkül is mélyen kötődni, és, hogy a szeretet gyógyít. Érdekes volt látni, hogy milyen az olasz család működése, nem összezáró, hanem nyitott, őszinte és elfogadó.
előzmény: from hell (#1)
A végén először a Rosemary gyermeke jutott eszembe. A párhuzamot az állapotos nőben - a külvilág történéseivel összefüggésben - lezajló folyamatok megjelenítése okán gondolom.
A nő lelki folyamatai mentén vágyai, érzései adják az anyagot, a rendező szépen zárja a történetet.
Én bevallom, nem csupán úgy éreztem, hogy tudnék bőgni, hanem jó néhányszor bőgtem is. Több pontom nálam nagyon betalált, talán jobban is, mint a Van. Minden a helyén volt, mindennek megvolt az értelme. Nagyon meghatóak voltak nekem Vali mondatai a szerelemről, mint egyfajta keret lettek elhelyezve a filmben, de a politikai szál is tetszett, szépen, nem erőltetetten, humorosan prezentálta lélekállapotunkat.
A csúcs pedig számomra a wc jelenet az ifjabb Tamásokkal. Talán azt tanácsolja a rendező, hogy merjük már magunkat szeretni ebben a siker fétisiszta világban, igenis mindenki megérdemli, még akkor is, ha nem lett az, aki szeretett volna lenni, vagy mi...
Bocsi, ezt a kommentet elrontottam...
Áthelyezve a(z) Nyeljubov topikból.
[spoiler]Szerintem volt értelme, helye az apokalipszis hírnek is, hiszen a házaspár számára gyermekük elvesztésével eljött a vég, lelkileg megsemmisültek.
Vagy szeretet nélkül élni egyet jelenthet a véggel, egy belső, pszichológiai értelemben; ahogyan láttuk a film végén a szereplőket, ők csak vegetáltak. [/spoiler]
Áthelyezve a(z) Nyeljubov topikból.
Hú, ez tényleg nagyon jó téma. Én legutóbb a Kedin könnyeztem.
Korábbról beugrik a Manchester by the sea nekem is, és napokig a fejemben járt aztán. Akkor amire emlékszem még a Gilbert Grape, az Elefántember, valamint a Hetedik pecsét mindhárom meghatározó élmény mellesleg. Utóbbi persze egy életre elgondolkodtatja az embert.
És tényleg: a Philadelphia, szintén emlékeztes, többször megnézett film.
Nekem, így lassan 8 év után felment ez a film ötösre. Eltelt pár év, de még mindig rendszeresen hallgatom a soundtracket.