Filozofus

Tapasztalat: 958 film
Kompetencia: 19 film
Súly: 1433
Regisztráció: 2011. december 27. (5 év, 1 hónap)
Kedvencnek jelölték: 4 user

Kedvencek

Rendezők: Alain Resnais, Andrej Tarkovszkij, Bernardo Bertolucci, Buster Keaton, Charles Chaplin, Charlie Kaufman, Danis Tanovic, Emir Kusturica, Ethan Coen, Fábri Zoltán, Federico Fellini, Giorgos Lanthimos, Gothár Péter, Huszárik Zoltán, Ingmar Bergman, Jean-Luc Godard, Jim Jarmusch, Krzysztof Kieslowski, Lars von Trier, Leos Carax, Luis Buñuel, Michael Haneke, Michel Gondry, Nicolas Winding Refn, Pedro Almodóvar, Pier Paolo Pasolini, Quentin Tarantino, Rainer Werner Fassbinder, Roy Andersson, Stanley Kubrick, Szabó István, Tarr Béla, Tomas Alfredson, Werner Herzog, Wong Kar-Wai, Woody Allen, Xavier Dolan
Színészek: Alicia Vikander, Anna Karina, Arno Frisch, Audrey Tautou, Buster Keaton, Charles Chaplin, Christoph Waltz, Danilo 'Bata' Stojkovic, David Thewlis, Denis Lavant, Edward Norton, Emilia Clarke, Emma Stone, Emmanuelle Béart, Emmanuelle Riva, Fernando Rey, Giulietta Masina, Isabelle Huppert, Jacques Tati, Javier Bardem, Jean-Paul Belmondo, Julie Delpy, Katrin Cartlidge, Klaus Kinski, Laia Costa, Latinovits Zoltán, Marcello Mastroianni, Maria Schneider, Marion Cotillard, Marlon Brando, Michael Keaton, Miki Manojlovic, Monica Vitti, Ninetto Davoli, Őze Lajos, Philip Seymour Hoffman, Rosamund Pike, Rudolf Hrušínský (I), Samuel L. Jackson, Sharon Stone, Tilda Swinton, Tim Roth, Tony Leung Chiu Wai, Ulrich Mühe
Műfajok: dráma, szatíra

Demográfiai adatok

Nem: nem publikus
Születési év: nem publikus
Lakhely: nem publikus

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Amore e rabbia
Szerelem és düh
4 2017-02-13 3,8
(18)
Il Decameron
Dekameron
5 2017-02-13 4,0
(183)
Teorema
Teoréma
5 2017-02-12 3,9
(87)
Deliria
Lámpaláz
3 2017-02-10 4,0
(72)
Falling Down
Összeomlás
4 2017-02-10 4,4
(824)
Eros
 
4 2017-02-07 3,6
(73)
Film socialisme
Socialism
4 2017-02-06 3,3
(12)
Perfetti sconosciuti
Teljesen idegenek
3 2017-02-02 4,1
(58)
Kundun
Tibet végnapjai
4 2017-02-01 3,9
(133)
Forushande
Az ügyfél
4 2017-01-30 4,4
(29)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2017-02-14 14:24:00 Los olvidados (1950) / Elhagyottak Filozofus (?) #14

Magyar felirattal itt most megnézhető: Elhagyottak

A film magyar felirattal itt elérhető: Szerelem és düh

Barátaim!,

hogy még véletlenül se csússzék félre a beszélgetés: szerény javaslattal éltem, hogy gondolkodjunk el közösen azon, miképpen lehetne a szemléletünket szélesíteni; a válaszaitokat olvastam, megfontolom. Mint írtam volt, érthető, miért olyan szerény a tapasztalatunk az afrikai (s más) filmekkel kapcsolatban, természetesen hibáztatni ezért nem hibáztattam senkit. Csupán azért fordultam a fórumhoz, mert az én tudásom és tapasztalatom is szükségképpen szerény (jóval szerényebb, mint azoké, akik ezer filmnél is többet láttak már), ám a kíváncsiságom és érdeklődésem hatalmas.

A javaslataimat és meglátásaimat vegyétek tehát annak, ami: a közösséghez fordulás gesztusának.

Köszönöm a vitát Ugornak, ChrisAdamnak, MicaHironak, s a talányos hozzászólását Raulnak és Mizinek.

Kedves Szerkesztők és Tagok!,

Nem én leszek az első, akinek feltűnik, hogy a Kritikus Tömegen mennyire alulreprezentáltak az afrikai filmek az angolszász és európai filmekkel szemben (ez érthető, de az arányokon javíthatunk). Javaslom, hogy közösen gondolkodjunk el azon, miképpen lehetne a Tagságot motiválni, hogy az adatbázist bővítsük, s hogy mind többen nézzenek algériai, csádi, mozambiki, marokkói, szudáni, eritreai s í.t. filmeket. Valamely kampányban gondolkodom, hogy előbb is Afrikai Évet szervezzünk a KT-n, nyíljék afrikai filmes fórum, s valahogy még külön jutalmazzuk azokat, akik afrikai filmeket ajánlanak, filmes listákat készítenek és különleges filmekkel bővítik az adatbázist. Hátha egyszer afrikai film kapja majd az Arany Vapitit!

S ugyanakkor elgondolkodhatunk, hogy a KT-n más módon kisebbségbe szorult törekvéseket és csoportokat is az előtérbe emeljünk. Gondolok itt a női rendezőkre, mind több női tagra a Tagságban, más elnyomott társadalmi csoportokhoz kötődő filmek hirdetésére, s í.t. (Női rendezők hónapja, erotika a vásznon, filmek a cigányságról, az LMBTQIA mozgalommal foglalkozó filmek, mozgalmi filmek, a környező országok alkotásainak hónapja, a menekültekről szóló alkotások, menekült rendezők filmjei, feminizmus, s í.t., sorolhatnám.)

Hiszem, hogy mindezzel gazdagodnánk.

Sziasztok!

Apróság. Ennek a filmnek a leírásánál https://kritikustomeg.org/film/4934/das-schlo-a-kastely-1997 a "magával szívó" szóösszetétel helyett a "magával ragadó" megfogalmazást szeretném javasolni.

Egyelőre itt elérhető: https://www.youtube.com/watch?v=4FHbY2LHeEg [Valaki mindig föltölti a YouTube-ra, aztán pár nap múlva lekerül]

Sziasztok!

A Selma https://kritikustomeg.org/film/58844/selma-2014 című film nemcsak angol, de amerikai alkotás is az IMDb szerint http://www.imdb.com/title/tt1020072/.

Köszönjük az adatok pontosítását!

2017-01-25 09:20:00 Mindenki (2015) Filozofus (4) #15

Ha minden igaz, eredetileg a film egy perccel hosszabb volt. De mivel az utolsó percet az alkotók sem tudták értelmezni – s feltehetőleg a mindenféle zsűrit is zavarba hozták volna vele –, végül kivágták a filmből.

Spoiler!

Úgy történt, hogy a filmbéli kórus helyett egy másik gyermekkórus énekelte fel a dalokat, így nékik csak tátogniuk kellett. Némely gyermek ezt nehezményezte mind a megjelenő, mind pedig a háttérben maradó kórus tagjai közül. Nem mindenki alkalmas színésznek, magyarázták az alkotók, s ezt el kellett fogadni. Az Oscar-díj a tét! Ez mindenkit meggyőzött. Minden gyerek szép, mondta valaki a szülők közül tétován, ez igaz, igaz, hümmögött a producer, s kért még egy kávét. Csokoládét azért a szülők is vehettek. Az utolsó egy percben még kiderült, hogy Erika néni már 1991-ben sem tudott énekelni, de a takarítónő, aki sajnos csak mellékszerepet kapott, úgy dalolt, mint pacsirta a dróthuzalon. De ez ezúttal keveseket érdekelt, érveltek az alkotók. (Az igazgatóról ugyanakkor semmi izgalmas nem derült ki az utolsó percben sem.) Az eredeti hosszúságú film végül egy Cioran-idézettel zárult volna: "A szépség metafizikai akadály a megismerés útjában."

A kivágott rész utolsó másodperceiben pedig egy közleményt hallhatunk: Mivel minden alkotás közkincs – s miféle értelme is lenne a kulturális javaknak, ha nem lennének hozzáférhetőek mindenki számára? –, az alkotók a rövidfilmet mindenféle videómegosztóra feltöltik, így szabadon és kényelmesen megtekinthető. Lesz. Egyszer. Tátogták hozzá.

Sziasztok!

Csekély módosítás: Az Under the Skin (A felszín alatt) című film nemcsak angol, hanem svájci és amerikai film is.

Műfajai pedig sci-fi, horror és dráma. IMDb

Összes komment...