Filozofus

Tapasztalat: 1149 film
Kompetencia: 3 film
Súly: 1224
Regisztráció: 2011. december 27. (7 év, 9 hónap)
Kedvencnek jelölték: 13 user

Kedvencek

Rendezők: Alain Resnais, Andrej Tarkovszkij, Bernardo Bertolucci, Buster Keaton, Charles Chaplin, Charlie Kaufman, Danis Tanovic, Emir Kusturica, Ethan Coen, Fábri Zoltán, Federico Fellini, Goran Paskaljevic, Gothár Péter, Huszárik Zoltán, Ingmar Bergman, Jean-Luc Godard, Jim Jarmusch, Krzysztof Kieslowski, Lars von Trier, Leos Carax, Luis Buñuel, Michael Haneke, Michel Gondry, Nicolas Winding Refn, Pedro Almodóvar, Pier Paolo Pasolini, Quentin Tarantino, Rainer Werner Fassbinder, Roy Andersson, Stanley Kubrick, Szabó István, Tarr Béla, Tomas Alfredson, Werner Herzog, Wong Kar-Wai, Woody Allen, Xavier Dolan, Yorgos Lanthimos
Színészek: Alicia Vikander, Anna Karina, Arno Frisch, Audrey Tautou, Buster Keaton, Charles Chaplin, Christoph Waltz, Danilo 'Bata' Stojkovic, David Thewlis, Denis Lavant, Edward Norton, Emilia Clarke, Emma Stone, Emmanuelle Béart, Emmanuelle Riva, Fernando Rey, Giulietta Masina, Hanna Schygulla, Isabelle Huppert, Jacques Tati, Javier Bardem, Jean-Paul Belmondo, Julie Delpy, Katrin Cartlidge, Klaus Kinski, Laia Costa, Latinovits Zoltán, Marcello Mastroianni, Maria Schneider, Marion Cotillard, Marlon Brando, Marozsán Erika, Michael Keaton, Miki Manojlovic, Monica Vitti, Ninetto Davoli, Őze Lajos, Philip Seymour Hoffman, Rosamund Pike, Rudolf Hrušínský (V), Samuel L. Jackson, Sharon Stone, Tilda Swinton, Tim Roth, Tony Leung Chiu Wai, Ulrich Mühe
Műfajok: dráma, szatíra

Demográfiai adatok

Nem: nem publikus
Születési év: nem publikus
Lakhely: nem publikus

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Reconstituirea
A helyszíni szemle
4 2019-08-27 4,1
(13)
Bice skoro propast sveta
Nemsokára világvége lesz
4 2019-08-24 ?
(6)
Ljubavni slucaj ili tragedija sluzbenice P.T.T.
Szerelmi ügy, avagy egy postáskisasszony tragédiája
4 2019-08-22 ?
(8)
Gisaengchung
Élősködők
4 2019-08-22 4,4
(48)
Lepota poroka
A bűn szépsége
4 2019-08-21 4,3
(12)
Nyeljubov
Szeretet nélkül
4 2019-08-18 4,3
(151)
Cséplő Gyuri
 
4 2019-08-13 4,2
(70)
Mes nuits sont plus belles que vos jours
Az éjszakáim szebbek, mint a nappalaitok
4 2019-08-12 3,5
(35)
Másik Magyarország - Töredékek egy falu hétköznapjaiból
 
4 2019-08-11 4,3
(18)
Ukh ty, govoryashchaya ryba!
Wow, a talking fish!
4 2019-06-24 ?
(2)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

Sziasztok!

Hol sikerült ráakadnotok erre a filmre? Kerestem videómegosztókon és más oldalakon is, ám nem sikerült rábukkannom.

Sziasztok!

Amint már egy komment is jelzi, ez a film (https://kritikustomeg.org/film/86595/parasite-az-eloskodok-2019) megtekinthető, s többen is szeretnénk értékelni.

Köszönjük!

Kedves KT-társam,

mindkét esetben tulajdonnévről van szó: az, hogy valami egy lap neve vagy egy együttesé, ezúttal lényegtelen. Ismétlem: az együttes neve The Beatles, emiatt pedig magyar névelőt ragaszthatunk elé (de, mint írtam, nem muszáj így eljárnunk, írhatjuk azt is, a Beatles; mindkét forma használatos és elfogadott).

Vesd össze ezzel az írással is, másként aligha győzhetlek meg: http://www.e-nyelv.hu/2012-12-27/a-the-voice/ (Ezúttal egy televíziós műsor nevéről lesz szó.)

Ugyanakkor most nem a nyelv logikus vagy kevésbé logikus voltáról vitázunk, hanem egy kellően nem tisztázott helyesírási problémáról.

előzmény: hhgygy (#12963)

2019-06-26 22:16:00 [Túl a filmvásznon] Filozofus #1

Sziasztok!

Ennek a topiknak – amelyet, remélem, elfogadtok és gyakran látogattok majd – az a célja, hogy olyan helyet teremtsünk a Kritikus Tömegen belül, ahol (film)elméleti, a filmekből kiinduló politikatörténeti, kritikai és ideológiakritikai kérdéseket tárgyalhatunk.

A Kritikus Tömeg Szabályzatának megfelelően – hangsúlyozom – a topik célja nem az időszerű politikai kérdések fejtegetése (vagy az ezeken való hasztalan rágódás).

Ugyanakkor a Túl a vásznon mégis politikai topik kívánna lenni: a politika ebben az esetben történeti távlatban jelenik meg és esik tárgyalás alá egy olyan elméleti keretben, amely célja szerint nem kíván megállapodni a filmvászonra sugárzott képeknél, hanem ezeken túl szeretne terjeszkedni.

A topikban – reményeim szerint – izgalmas viták várhatók csakúgy a polgári művészettel, az emancipatorikus filmekkel, a forradalmi velleitású alkotásokkal kapcsolatban, mint ahogyan szó esik majd a szovjet filmek, az avantgárd alkotások, a létező szocializmus/államszocializmus/államkapitalizmus ideje alatt készült filmek, a kísérleti filmek, számos mozgalomhoz, irányzathoz tartozó művek (újhullám, jugoszláv feketehullám, stb.) elméleti hátteréről, ideológiai alapállásáról, politikai motivációiról is.

Álljon itt végül két idézet, amely rögvest megmozgathatja a képzeletünket:

"A helyes eszmeiségű [forradalmi] kisebbség, nem kisebbség [többé]." (Godard: A kínai lány.)

"Ahol a létező világ puszta képekké változik, ott a puszta képekből valódi lények lesznek — fantazmák, amelyek hipnotikus erővel hatnak a viselkedésre. Mivel a spektákulumnak az a dolga, hogy a világot, amely közvetlen módon immár nem megragadható, különböző speciális eszközök és elvek közvetítésén keresztül láttassa, természetes, hogy az emberi látást hozza abba a kivételezett pozícióba, amelyet valaha a tapintás érzéke foglalt el; a legabsztraktabb, a legkönnyebben félrevezethető érzék felel meg a jelenkori társadalomban uralkodó általános absztrakciónak. De a spektákulum nem azonosítható puszta szemmel — még akkor sem, ha fülünk is van mellé. Elszökik az emberi tevékenység elől, elérhetetlen az újbóli átgondolás és a korrekció szándéka számára. A spektákulum a párbeszéd ellentéte. Ahol csak a reprezentáció független életre kel, újrateremti önmagát." (Debord: A spektákulum társadalma.)

Sziasztok!

Mind a The Beatles (a zenekar neve ugyanis The Beatles), mind pedig a Beatles névelős forma helyes.

Vesd össze ezzel az írással: https://helyesiras.mta.hu/helyesiras/blog/show/lebuktal-lennon-dalszovegelemzes

És lásd a szabályt (azaz azt, hogy nincsen elfogadott szabály) itt: http://www.e-nyelv.hu/2016-02-23/a-the-new-york-times/

Ez utóbbiból idézem: "Alapelvnek kell tekinteni, hogy egy idegen nyelv nyelvtanát nem kell a magyar mondatban követni, valamint azt is, hogy a cím azonosíthatósága miatt érdemes a teljes formát használni. Ennek következményeként helyes: A The New York Times…"

Sziasztok!

Ennél a filmnél https://kritikustomeg.org/film/87649/gilet-jeune-une-repression-detat-2019 (az én hibámból) tévesen szerepel az egyik rendező neve: Cléo Bertet-ről van szó. A film címe pedig Gilets Jaunes, une répression d’État (ez is rosszul szerepel).

Talán a leírás végén szereplő linkre sincs szükség – a filmet a Kritikus Tömegre felvezető szerkesztő munkájának megkönnyebbítése érdekében tüntettem fel az alkotás linkjét.

Kulcsszavak: rendőrség, erőszak, tüntetés, emberi jogok, tiltakozások, sárgamellényesek, politika, nyilvánosság, demokrácia.

Köszönöm a módosításokat!

Sziasztok!

Javaslom a következő leírást ehhez a filmhez: https://kritikustomeg.org/film/45146/a-bankett-1982

Vésztő városa 1944-ben szakít a koalíciós politikát folytató kommunista párttal. Az 1919-es Tanácsköztársaság példája alapján a vésztőiek önszerveződésbe kezdenek: ötfős vezetői testületet alakítanak, szétosztják a "hadizsákmányt", földosztásba és közös földművelésbe kezdenek, önálló őrséget állítanak fel, amely megakadályozza az önkényes ítélkezést az előző rendszer vezetői ellen. Az önszerveződés élére Rábai Imre kerül, aki hamarosan összeütközésbe kerül a kommunista párt járási, megyei és országos vezetésével. Rábait "baloldali elhajlással" vádolják, a vésztőieket pedig azzal, hogy államot kívántak létrehozni az államon belül. Rábait hamarosan internálják, a köztársaságot pedig letörik.

Az 1979-ben készült dokumentumfilm az ún. Vésztői Köztársaság, a "nyakig szegények" önszerveződésének történetét igyekszik feltárni. A film szereplői egy közös találkozón (banketten) az 1944/45-ös eseményekre emlékeznek vissza.

Kulcsszavak: önszerveződés, politika, kommunizmus, szocializmus, II. világháború, Tanácsköztársaság, szegénység, baloldal, köztársaság.

2019-05-07 15:13:18 A bankett (1982) Filozofus (4) #1

A filmet lásd itt: https://youtu.be/UzUXX58Okf4.

Sziasztok!

Kulcsszavak ehhez a filmhez: https://kritikustomeg.org/film/86752/rablopartok-2019

korrupció, politika, pártok, választások, bűnözés, pénz, csalás, törvények.

Köszönöm szépen!

2019-04-26 20:34:16 Rablópártok (2019) Filozofus (4) #1

A dokumentumfilm itt érhető el:

https://www.youtube.com/watch?v=ymXH4mODDfk.

Összes komment...