Klown13

Jó kis film, nekem bejött, mondjuk túl nagy elvárásaim nem voltak. Pörgős, szórakoztató akciófilm, és még a képregényhez is igyekszik hű maradni. Színészi téren is nagyszerű, Andrew Garfield fényévekkel hihetőbb, mint anno Tobey volt. Leszámítva pár apróbb hülyeséget, nekem csak egy nagy hibám volt a filmmel: a zene, ami általában az átlagosat karcolgatta alulról, egyszer-kétszer pedig annyira rossz volt, hogy már a filmre se tudtam koncentrálni. Visszasírom a Raimi-féle filmek zenéit, ott legalább volt egy jól hangzó főtéma.

Így első megnézés után azt kell mondanom hogy túl rövid, még néztem volna vagy egy fél óráig...kár érte. Sztori kissé kusza, de jó pár jelenet beleégett az agyamba, és a zenék is zseniálisak.
"Azt hiszem, a létezésem csupán azon alapul, hogy a környezetem ezt állítja."
Na ez az a mondat, ami számomra tökéletesen összefoglalja a film lényegét.

2011-12-13 20:09:12 Sucker Punch (2011) / Álomháború Klown13 (2) #96

Elfecsérelt 60 perc(több nem sikerült így elsőre), sok pozitívumot nem tudnék említeni. Érdekes módon azok a részek, amikre azt hittem, meg fogják menteni a filmet, halál gagyik voltak, itt-ott Uwe Boll jobb pillanatait idézték, néha már nekem sült a pofám. A zenéje legalább ingadozó, vannak egész jó számok benne...habár inkább érdekesek, mint jók. Senkinek se ajánlom.

Ez még egész kellemesen Lynches rövidfilm, képi világa nagyon el van találva. Van ennél bőven rosszabb kisfilmje.

2011-11-04 18:09:29 The Amputee (1974) Klown13 (2) #4
2011-11-03 12:31:18 Hell's Bells (1929) Klown13 (4) #3

Szerintem eléggé Disney-s :)

Azért nem olyan érthetetlen film ez, viszont egyértelműen szemét. Minden tárgynak, és minden képkockának jelentősége van, minden összefügg mindennel, ezért pedig nem lehet olyan teóriát felállítani, ami minden pontjában tökéletes. Valahol úgyis el fog vérezni. Én többé-kevésbé egyetértek ezzel a teóriával, viszont itt is van sok dolog, amit meg kéne magyarázni:
- Miután Rita leejti a kék dobozt, és Diane felébred az álomból, akkor mit keres ott Ruth néni?
- Ki a kék hajú hölgy az operában?
- A cowboy miért az igazságosztó? Az álomban biztos jót cselekedett?
- Mi van az idős házaspárral?
- Mit szimbolizál a hobo a Winkie's mögött? A végén megkaparintja a kék dobozt, ezt ne feledjük.
- Azt mondtad, a film eleje, egészen az ébredésig álom. Biztos minden jelenet Diane álmának a része?

Mondjuk a fent felsoroltak nagyrészt csak szimbólumok, azokat pedig nehéz megmagyarázni, főleg Lynch beteges jelrendszerét. De mégy így is bezavarnak, ezzel pedig tovább fokozzák a néző bizonytalanságát.
Amúgy maga a film, ha belegondolunk, miről szólszerintem itt a hangsúly nem a szerelmen, hanem Diane változásán, szörnyeteggé és korccsá válásán van a hangsúly, az amerikai álomgyár valóságán, ridegségén. Gyakorlatilag egy mentálisan egészséges, alapvetően boldog lány, aki még egy táncversenyt is megnyert(emlékszünk az első képsorokra?:), teljesen megőrül, depressziós lesz, mindez egy tipikus hollywoodi rendező miatt. Végül öngyilkos lesz., egy hihetetlenül szomorú, drámai történet, ami azért lesz sokkolóan tragikus, mert túl életszagú, nincs benne semmi kitaláció, fantázia (az álomképek, és Lynch ellenére is). Ez a valóság, bármilyen fájdalmas is.

előzmény: morcosmedve (#8)

2011-10-24 21:18:17 Sunshine (2007) / Napfény Klown13 (5) #41

Mint azt már sokan elmondták, tényleghülyeség, és érthetetlen döntés volt behozni a gonosz figuráját. Bárhogy is gondolok rá, csak az jut eszembe, hogy a forg. írók sehogy máshogy nem tudták előrelendíteni a történetet, és kellett valami, amin továbbvihetnék. Na ekkor nyúltak Hollywoodhoz. Azt viszont el kell ismerni, hogy amikor Capa rájön, hogy 5-en vannak - na az egy erőteljes jelenet volt.
De ennek ellenére ez a film lenyűgöző. Az atmoszférája, a karakterei, a felvetett kérdése mind-mind a helyén van. Egy ilyen helyzetben hányan tudnánk megtartani emberségünket? És hányan tartanánk fontosabbnak a küldetést, mint a saját életünket? Mondjuk tény, hogy bővebben is fejtegethette volna a második kérdést is.
Akkor miért adok ötöst? Nagy eséllyel a sok erőteljes jelenet miatt, amikben közreműködött az operatőr, Danny Boyle, és John Murphy, a zeneszerző. A film teli van ilyenekkel, ezek pedig a céljukat tökéletesen elérik: sokkolnak, elkábítanak, és megvakítanak gyönyörűségükkel minket.
Kaneda halála emlékezetes lett, de számomra az örök kedvenc, ami még sokáig megmarad a filmből, az Searle halála. Az a kép, amikor leül a Megfigyelőben a nap elé, és felveszi a szemüveget, beleégett az elmémbe. Hátborzongató, és gyönyörű.


2011-10-23 16:11:16 'Mad World' (2007) Klown13 (4) #5

Tényleg őrült animáció, viszont kellemesen és békésen őrült:) Viszont zenéhez tényleg nem passzol.

2011-10-22 18:34:38 Hamlet (1990) Klown13 (5) #2

Egyetértek, első megnézés előtt nem hittem volna, hogy ekkora kedvenc lesz belőle. Teli van ütős színészi játékkal, mellesleg a magyar szinkron egyszerűen fenomenális (kiemelném Szakácsi Sándort), talán jobb, mint az eredeti. Nagyon bennem maradt, amikor Mel a mindenki által ismert "Lenni, vagy nem lenni..." kezdetű monológ első-második során gyorsan végigment (hisz azt mindenki tudja), és sokkal nagyobb hangsúlyt fordított a többi részre. Még nagyon kíváncsi vagyok a '48-as Laurence Olivier féle változatra, remélem az is lesz ennyire jó.

2011-10-22 12:39:13 Moneyball (2011) / Pénzcsináló Klown13 (?) #1

Ez az a film, ami számomra nagyon oscar gyanús...kíváncsian várom.

2011-10-21 20:52:05 Season's Greetings (1996) Klown13 (5) #1

Hangulatos, és csak 3 perc, érdemes megnézni :)

2011-10-19 21:12:25 The Strangers (2008) / Hívatlanok Klown13 (3) #25

Kinek a pap, kinek a papné, engem az operatőri munka pont irritált:) Nem rossz film, azt leszámítva, hogy unalmas, és érezhetően kong az ürességtől. A jelenetek nagy részét biztosan láttuk már, pl. tököm tele van már a
vérrel falra firkált feliratokkal, horrorokban film végén kötelező hirtelen ijesztéssel, stb.
Maszkos gyilkosok terén pedig megerőltethetnék magukat a készítők, a két csaj maszkja szánalmasan egyszerű, és ronda volt, plusz egyáltalán nem ijesztő.
Viszont hogy ne csak szidjam, voltak benne szép képkivágások, egy-két(maximum) tényleg jó ötlet, de úgy kb. ennyi. Egyszerű iparosmunka, semmi más. Két jelenet volt, amelyek tényleg nagyon jók lettek, és amelyek felhúzták a filmet 2-ről 3-ra: az egyik, amikor először
megjelenik a gyilkos a konyhában, és csak nézi Kristent, a másik, amikor ugyanez a gyilkos mászkál a házban, és elmegy kb. 3 méterre Kristentől, de észre se veszi, megy tovább.Még egy pár ilyen kellett volna, és egész jó film lehetett volna.

előzmény: gerbence (#24)

2011-10-13 19:20:49 16/67: 20. September (1967) Klown13 (1) #77

Ez meg...mi a franc volt? Jézusom, nem bírtam végignézni, elő kell kapnom egy Uwe Boll klasszikust, hogy kicsit lenyugodjak.

2011-10-12 21:19:49 The Truman Show (1998) / Truman show Klown13 (5) #36

Hihetetlen film, tényleg zseniális. Azt hiszem, kifogytam a szavakból, leírhatatlan élmény volt számomra ez a film. Az a jelenet pedig minden idők egyik legmegdöbbentőbb, és legerősebb jelenete, amikor Truman elalszik, és az egész világ azt nézi, ahogy alszik. Hatalmas mondanivaló van már csak a jelenetben is, hát még a filmben. Megnézetném ezt a filmet a Való Világosokkal(stábbal, lakóval, műsorvezetővel, mindenkivel), meg a többi ilyen fajta reality show "sztárjaival". Talán ráébrednének, hogy ők is csak árucikkeket reklámozó, kényszeredett vigyoros fabábuk, akiknek az életük a felszín alatt semmit se ér. Pedig nekik még volt is választásuk, nem úgy, mint Trumannek. Színészi alakítás nagyszerű, a zenék pedig gyönyörűek, és mégis belesimulnak a filmbe, nem hivalkodóak. Egyszerűen tökéletes...olyan remekmű, ami mindenkiben otthagy valami nyomot, vagy legalább elgondolkoztatja, legrosszabb esetben is elvarázsolja.
Ha kukacoskodni akarnék(és ez már tényleg szőrszálhasogatás) akkor én szívesen látnák még egy olyan verziót, ahol
még azelőtt kikapcsolják az adást, mielőtt Truman elköszön Christoftól. Én szívesen filóztam volna azon, hogy milyen döntés született volna: ott marad-e a hamis, de legalább jó világban, vagy kimegy a kevésbé hamis, de bűnös, rossz világba.

Bob Marley - Buffalo Soldier
Egyik kedvencem, a kedvenc zenészemtől.:)

Egy hangulatos rajzfilm Gotham lovagjáról, minden része más-más szemszögből. Ha nem lett volna a szánalmasan kinéző anime epizód, tőlem akár zseniálisat is kaphatna. Így csak egy stabil négyes.

2011-10-09 12:51:16 Batman: Dead End (2003) Klown13 (3) #6

Egészen addig kaphatna egy zseniálist, amíg Jokert fel nem kapja az Alien. Utána már fogalmam sincs, mit láttam, vagy hogy mi értelme volt...

Értékelések alapján nem nagyon érdekel a film, de a díjak között van egy a Legrosszabb remake vagy feldolgozásért is. Ezek szerint van valahol egy könyv, vagy egy régebbi film, ugyanerről? Csak mert a történetben sok lehetőséget látok.

Nem rossz film, de nekem a magyar fordítással kapcsolatban vegyes érzéseim vannak. Maga a szöveg nagyon jó, a beszólások zseniálisak lettek("Lett volna eszed!"), de engem irritál Nagy Feró hangja. Olyan egyszer nézős lazítós baromság, amire egy darabig még emlékezni fogunk, de akkor is csak a szöveg miatt.

2011-10-06 22:12:41 The Shining (1980) / Ragyogás Klown13 (5) #115

Hihetetlen film. Egyszerűen hihetetlen. Túl sok újat nem fogok írni, az előttem szólók már mindent elmondtak: zseniális színészi játék, hihetetlen látványvilág. A logikai bakikat meg(pl. Jack kiszabadulása a kamrából, Wendy látja a szellemeket, stb.) betudom annak, hogy a film (szerintem) az őrültségről szól. Az egész filmet áthatja az őrület, és a téboly. A látvány, és a zenék egyvelegéből pedig egy tökéletesen összetört elme képét kapjuk.
Csak egy apró hiba volt benne, amivel mondjuk nagy eséllyel egyedül vagyok: Nicholson alakítása néha-néha a zseniálisból átcsúszik a túljátszottba. Értem én, hogy egy őrültet eljátszani nehéz, és (hogy Anthony Hopkins szavaival éljek) a színésznek pont az ellenkezőjét kell csinálnia, mint amit az ember várna tőle, de nekem egy-két pillanatban már túl sok volt. Hál istennek ez olyan kevésszer fordul elő, hogy az embert nem zavarja, bizonyára csak nekem szúrt szemet:)

Tényleg zseniális, szép kis horrormese egy (lehet, hogy nem épp annak szánták:D) aranyos gyilkossal, aki megtestesíti az egész Halloween szellemét, és hagyományait. Teli van érdekes történetekkel, minden összefügg mindennel, és sablonokat se látunk túl sokat. Hihetetlen jó film, minden elvárásomat felülmúlta.
Gondolkoztam egy darabig, hogy négyest, vagy ötöst kapjon, de a buszos jelenet miatt megérdemli a zseniálist.

Jó kis film, elég zavaros és furcsa ahhoz, hogy megszeressem:) Amúgy szerintem se vígjáték, pár jelenetnél már inkább éreztem a művészfilm felé hajlást, aztán valaki elsütött egy poént, vagy jött valami nagy baromság, és visszazuhantam abba különös hangulatba, amit a film nézése alatt érzek mindig. Ha másért nem, akkor a zenékért, a beteg hangulatért, és az utolsó jelenetért érdemes legalább egyszer megnézni:)

10/8

2011-10-03 21:36:28 A Knight's Tale (2001) / Lovagregény Klown13 (4) #3

Nagyon jó film, egy örök kedvenc. Számomra azért zseniális, mert amire számítottam tőle, azt tökéletesen megadta, sőt, többet is kaptam a vártnál. Remek színészi játék, hangulatos jelenetek, és érdekes egyesítése a modern és a középkornak. Pl. a nyitójelenet, amikor felcsendül a We will rock you, az is megérne egy újranézést. Nem tudom, hogy a rendező így akarta-e eredetileg, de valahogy így érezhettek a középkorban az egyszerű polgárok, amikor felcsendült a trombitaszó, meg a lantok:) Persze vannak benne nagy életbölcsességek, meg kötelező csöpögős jelenetek, de ebben a filmben még ezek is egész jók lettek. A filmzene pedig zseniális, kb. 5 éve hallottam először a dallamokat, azóta ott vannak a fejemben, és csak nemrég, pár hete találtam meg őket youtube-n.

2011-10-03 21:28:46 House of the Dead (2003) / Holtak háza Klown13 (2) #13

Én is erre gondoltam, anno haverral néztük meg, végig röhögtük. Nem igazán hinném, hogy komoly akarna lenni (vagy ha igen, akkor nagyon nem megy neki), de éppen ezért még nézhető kategória. Mondjuk sok értelme nincs, ez csak egy újabb másfél óra (vagy mennyi) amit kidobtam az életemből. Külön poén, amikor jönnek az ugráló zombik, és az egyik jelenetnél látszik az ugrópad.:D

előzmény: Dibon (#11)

2011-10-03 21:15:03 Exam (2009) / A vizsga Klown13 (4) #4

Nekem tetszett, logikus volt benne minden, érdekes megfigyelni, hogyan is változik az emberi jellem ilyen helyzetben. Grat az íróknak, a karakterek szépen kibontakoznak, szép színesek, nem olyan egysíkúak, amilyenekkel manapság lehet találkozni. Én nem is unatkoztam a film alatt, nem éreztem egy jelenetnél se, hogy vontatott lett volna, habár van egy olyan érzésem, hogy második nézésre már nem kötne le annyira.Színészi játék már változó, habár átlagosnál sosem megy lejjebb, csupán a színészek nagy részénél ott is marad. Pár kisebb hibán kívül nekem egyedül a végével van nagy bajom:
Egyszerűen baromság az, amit az igazgató művelt. Igaz, nagyot csattan a vége, és fogtam is a fejem, nem erre számítottam (mondjuk annyit sejtettem, hogy valami egyszerű lesz), de ha belegondolunk, logikailag hülyeség. Szerintem.

Érdemes megnézni, csak ajánlani tudom.

Hú, de rég láttam ezt a filmet...újra meg kéne nézni, egyetlen emlékem belőle az a jelenet, amikor még az elején Jokert átoperálják...

2011-10-03 20:55:30 Postal (2007) Klown13 (3) #31

Kétségtelenül Dr. Boll legjobb filmje, más kérdés, hogy ez még mindig minőség alatt van. Viszont nálam nagy piros pont az, ahogy visszaadja a játék beteg, szatirikus hangulatát. Igaz, közben néha ízléstelen és idióta, de hát a játék is ilyen volt.

2011-10-03 20:52:48 The Collector (2009) Klown13 (4) #4

Nem rossz ez, nekem a képi világa különösen bejött.
Szerintem a befejezés is jó volt,
Végre egy horror ami nem happy end-el végződik.