ChrisAdam

2017-03-24 16:04:34 Csillagosok, katonák (1967) ChrisAdam (3) #12

Kiemelkedő a képi világ, az operatőri munka elsőrangú, de valahogy az egész történet, az egész film annyira távol marad, nem tud beszippantani. Pedig nagyon szeretni akartam a filmet, de valahogy egyáltalán nem mozgatott meg. Ritka az ilyen semleges élménnyel "gazdagító" film. Na, majd a Szegénylegények.

2017-03-24 11:23:54 A Tenkes kapitánya (1965) ChrisAdam (5) #10
2017-03-22 22:09:36 [Hamarosan a mozikban!] ChrisAdam #6195

Hát valószínűleg az történt, hogy lusták voltak magukat felpakolni, de senki rájuk sem hederített, így aztán maradtak ott, ahol. De aztán ha valaki beinvitálja egy kék tejre őket, nem fogom paraszt módon kiáltani, hogy "hé, droidokat itt nem szolgálunk ki", hanem csöndesen, engedelmesen kitöltöm a löttyöt, meg van még itt pár szorgos csapos, aki hasonlóan tesz majd.

előzmény: dikalosz (#6194)

Remélem addig nem látom a színedet, amíg végig nem nézed! [szigorú szemöldök]

előzmény: BalaKovesi (#278)

Te, ez zseniális. :D

előzmény: ryood (#634)

Mondjuk lassan átalakult a kérdés kicsit arra, hogy melyik sorozat főcímzenéje a legjobb, miközben itt a klasszikusokról beszélünk. Mert amúgy meg persze a Bron/Broen nyerne, magasan. Meg aztán ott van egy TD meg a Westworld.

Tök jó kérdés, kicsit el lehet merülni a régi sorozatok hangulatában, hiába nem éltem abban a korban, hála a Viasat3-nak meg a hasonló másodrangú tévéknek, ezek a sorozatok elég sokáig futottak a hazai műsorokon. Most végighallgatva mindegyiket egyértelműen kettőt mondanék: Dallas és a Friends, ezek főcímei szinte első pillanatra belemásznak az emberbe, bár lehet csak azért mondom ezt, mert ezekből láttam a legtöbbet.
Ja, és a Szomszédoknak hiába láttam az összes részét oda és vissza, a főcímét mindig is utáltam, olyannyira, hogy direkt kiszámoltam, hogy mikor ér véget és akkor csatlakoztam csak a család többi tagjához. :)

2017-03-21 00:09:27 Kung Fury (2015) ChrisAdam (3) #19

Zsenge középiskolásként bejártam a könyvtár médiagyűjteményébe, az ottani könyvtárossal összehaverkodtam, aki a 80-as években volt pezsgő tizenéves. Ő persze javában mesélt a régi szép időkről, amikor a hatodszorra másolt, hangalámondásos Terminátort került terítékre a lakótelep fiataljai körében, mert valamelyik tehetősebb havernak volt lejátszója meg színes tévéje. Aztán a tizenhárom fiatal, aki a körömnyi tévé köré gyűlve nézte A halálosztót, utána minden bokortól megijedve szaladt hazafele, pedig csak pár háztömbnyire volt a haza. Meg aztán persze ezeregy rege szól videojátékokról, felnőtt filmekről és számtalan csodadologról, ami a közeli betonpálya focija után megesett.
Kicsit mindig irigy voltam, hogy nem élhettem a 80-as években, már csak azért is, mert ma is úgy gondolom, hogy az az évtized (pontosabban a késő 70-es, kora 80-as évek), ami igazán filmügyileg is szívem csücske. Itt készültek azok a filmek, amik máig örök kedvenceim, vagy amik meghatározták gyerekkoromat, kezdve a Bud Spencer filmektől kezdve egészen A nyolcadik utasig.
A videojátékok és a Zs-kategóriás filmek viszont kimaradtak, csak akkor kezdtem bepótolni a szörnyű VHS-korszakot, amikor a fent említett médiagyűjteményben a videokazetta kollekciót elkezdtem végigzongorázni. Akadt itt thriller, horror, dráma, rajzfilm és természetesen akciófilm is. Sajnos a kollekció azóta valahol a hulladéklerakó alján van, s számtalan örök kincs kimaradt, de a lényeg, hogy így is belekóstoltam abba, hogy milyenek ezek a guilty pleasure filmek, a trash szent és sérthetetlen műfaja azon túl, hogy bizony még csekély 20 évem ellenére még én is videokazettával a seggem alatt nőttem fel, a lézer diszk akkor jött, mikor már elmúltam vagy 10 éves. Így tökéletesen tudom és nosztalgiaélményt okoz az, amikor a tizennyolcadszorra agyonhasznált szalagon több a hangya és az ugrálás, mint az ép kép, a Play felirat percenként felugrik és néha hiányoznak részek és örökké bennem ég a hang, mikor a szalag végére ért a lejátszó és visító disznóként visszapörgette az elejére olyan hangosan, hogy még a felső szobában is felébredtek rá. (Egyébként talán mégsem maradtam ki annyira a VHS-korszakból, az összes eredeti Star Warsot, az Alient, az Indy első részét is videokazettáról láttam többek közt, mégpedig olyan minőségűről, ami után a DVD-ről nézett film egyenesen új filmet adott.)
Na és ilyen Victor Hugo-s bevezetés után akkor kérdezhetnétek, hogy miért hármas az osztályzatom, hiszen lubickolhattam volna a magam kis szerény nosztalgiájában. Tettem is bőszen, mosolyogtam is eleget, de két dolog volt a filmmel, ami nagyon nem tetszett: túl rövid volt, fullba nyomták a kretént. Természetesen tisztában vagyok vele, hogy ez egy paródia, sőt, annak is a paródiája. Viszont. Mint ahogy Rodriguez is beleesett abba a hibába, hogy a Planet Terror esetén agyonplasztikázta a filmet a sok-sok oldschool effekttel, meg mai számítógépes animációt tett be a filmbe, itt is ez történt: valahogy nagyon kellemetlenül találkozik a film azon része, amikor egy egyébként profin grafikázott, tisztán láthatóan mai technológiával meganimált elemet összeeresztenek a 80-as évek kazettás hangulatával. Kezdve az olyan nyilvánvaló csúnyaságokig, mint a Triceracop animációja, vagy Thor effektjei, vagy a dínók. Ha mondjuk ezeket maszkokkal, bábúkkal, stop motionnel oldják meg, akkor azt tudom mondani, hogy ez igen! Tényleg mindenhol ott van a 80-as évek! De ugyanígy rettentően látszik a túlzott animációs film szaga a filmnek, amikor városképet látunk. És ez nem is lenne baj, ha ez az animáció nem létezett volna a 80-as években. Lehet, hogy csak túlságosan is fókuszálok alapvetően a filmek technikai kivitelezésére, szakmai ártalom lehet, de ez engem zavar. Azt már mondjuk talán csak súgva teszem hozzá, hogy a videokazettás korszakot elsősorban egy 4:3-as képarány tudja szépen idézni. :)
A másik pedig az, hogy paródia ide, "csak baromkodás" oda, nekem ez a 30 perc nem volt még elég meggyőző. Habár impozáns a történetvezetés, hiszen tényleg totális baromság az egész, ahogy az kell, de ugyanakkor ha csak 15 percet tesznek rá erre a történetre, már sokkal vaskosabb eredményt kaptunk volna és a gyomrunk se lenne éhes. Persze sokszor érezni azt, hogy azért ebből 90 perc elég kemény lehet, az már talán meg is fekszi a gyomrot, de ugyanakkor bizton mondhatom, hogy simán elbír 90 percet, a kérdés persze az, hogy ami színvonalat fél órában tudtak hozni, vajon másfélben tudtak-e.
Na, sokat pofázok, több ideig tart elolvasni a kommentet lassan, mint megnézni a filmet, úgyhogy rövidre zárom: remek szórakozás a Kung Fury, szerencsére nem esik át totálisan a ló tulsó oldalára azzal, hogy oltári nagy blődség lesz, persze nem veszi magát komolyan, baromi jó szövegekkel, egysorosokkal szolgál (bár még mindig kevesebb és kevésbé jók, mint pl. a Planet Terrorban). Ugyanakkor többet vártam, valahol pedig kevesebbet, de reméljük egy egészestés moziban jobb lesz a helyzet. Ja, zenék oltári jók, Hasselhoff priceless!
60%

2017-03-19 23:01:30 Tiszta szívvel (2016) ChrisAdam (5) #9

Ha ezt a filmet mondjuk Vapiti előtt látom, biztosan jelölöm Thuróczyt. Ha ez a film mondjuk Amerikában készült volna el, biztos bezsebelt volna pár díjat. De sajnos mivel nem kapott díjakat sehol, csak egy szimplán jó magyar film, a magyar átlagember nem igazán kíváncsi rá.
Pedig aztán baromi jó film. Messze nem tökéletes, de van egy kiemelkedően jó színvonala és hangulata, amit az elejétől a végéig fenn tart. Amellett, hogy baromi jó dráma, aminek van mélysége és nem fuldokol a sablonban, baromi egyedi humora is van. A forgatókönyv parádés, első osztályú, Tilla bebizonyította megint, hogy nem csak az őrült celebkedéshez ért, a három főszereplő briliáns, az ötlet és a történet pedig nagyon frappáns, szerintem nem nagyon van ilyen film, ahol mozgássérült maffia van a középpontban. Most nem is mondanék többet, talán ennyi plusz pozitív megerősítés elég ahhoz, hogy megnézzétek. Mert megérdemli. 85%

Nagyon felkeltettétek az érdeklődésemet, barátaim, pedig már régóta szemezek a filmmel, de most, hogy a megérthetetlenség és elvontság függönye libbent fel szemeim előtt, még inkább.

előzmény: Kalevala (#33)

2017-03-19 15:10:03 [OFF (Ide offolj, mert ez a helye!)] ChrisAdam #22608

Hát ő Szirmai Gergő, valakinek bejön, valakinek nem. Én valamikor jót szórakozok rajta, valamikor idegesít. Az "Ajánlom" pedig természetesen a filmre ment. :)

--
Áthelyezve a(z) Fifty Shades Darker topikból.

előzmény: noresz02 (#22607)

Jogos a kérdés, de sajnos a képlet egészen bonyolult és titkos, mint a kólarecept. :) A megtekintés pedig egyébként onnan eredt, hogy manapság sok filmtörténelmileg fontos, minőségben jó, sőt zseniális filmet néztem és kellett már valami, amit jól lehordhatok a sárga földig, a Szirmai új videója pedig megadta a kezdőlökést. Ajánlom! ;)

Dangar: Jobban átgondolva, valóban. Újra meg fogom tekinteni, hogy ebből a kontextusból is felfedezzem a filmet! Köszönöm!

előzmény: terika (#7)

Járkálások, kávézások, közben egyszavas párbeszédek, 10 percenként 1 sótlan szexjelenet, fapofák, álmosító unalom, üres dráma, érdektelen konfliktus, színtelen-szagtalan romantika, alapanyagokat véletlenszerűen kiválasztott, összeturmixolt, majd remegő kézzel a felét mellé öntött sablonmassza, kínos finálé, félméteres fekvőrendőrként működő logikátlanságok, melyekbe a film száztizennyolc kilométeres sebességgel szalad bele.
Az első résznél még vettem a fáradtságot, hogy leírjam, miért napjaink leginkább erkölcsileg romboló tartalma, itt már nem fogom. Csak annyit mondok megint, hogy az egész alapötlet nagyon is jó lehetne, ha az igazi drámában vesznének el, nem pedig a sótlan, gyáva erotikában, a felületes történetben, a gyenge karakterekben... folytasd a sort bármilyen random dologgal, minden ide tartozik. Egyébként a forgatókönyv: hogy a jó életbe nem tudnak normális párbeszédeket írni, de most komolyan? Ilyen lényegretörő, szűkszavú párbeszédeket még Örkény egyperceseiben se olvasol. Hát mi kommunikáció ez? Hümmögnek, hammognak, nevetgélnek, komolyan néznek, aztán csókolóznak, nyögdécselnek, két mondatban elmondja, hogy megverték gyerekkorában, akkor házasodjunk össze, mondja a másik, jaj, hát persze igent mondott, aztán eljött a Mrs. Robinson, nekem ez nem megy, óó, de mégis, szeretlek, jaj a helikopter, vajon megmenekült, meg hát persze, légy az enyém, igen az leszek, finálé. A sötét ötven árnyalata szövegkönyvét olvashatta kedves olvasó.
Ja, szóljak még a színészi játékokról, a rendezés semmilyenségéről, az operatőri munka aluszékonyságáról, a filmzene észrevehetetlenségéről, a dramaturgia összeszedetlenségéről (és folytathatnánk) vagy mindenki el tudja képzelni, miket mondanék?
Én is így gondoltam. Az viszont rejtély, hogy mi a jó életért néztem ezt is meg. De lehet, hogy csak emiatt a komment miatt, rossz filmet szeretek lehúzni, több a jelző, meg a fogalmazásmód, jobban megszáll az ihlet.
6,52221%

2017-03-18 19:41:42 Logan (2017) / Logan - Farkas ChrisAdam (5) #41

Igen, ezért mondtam, hogy kis túlzással. :) Persze, ott van Magneto, a Prof., stb., de egyik sem jut közel a nézőhöz - de lehet, csak én látom így -, mint Rozsomák.

előzmény: flake (#40)

2017-03-18 19:19:43 Logan (2017) / Logan - Farkas ChrisAdam (5) #39

És egyszerűen azért Rozsomák a főhős, mert egyértelműen ő a legnépszerűbb karakter:)

Mert talán - kis túlzással - neki van egy épkézláb, tetőtől talpig felépített karaktere. (Talán még ott van a Prof., de ő se ennyire háromdimenziós.) :) A többiek csak olyan szuperhősök. (Kis túlzással.)

előzmény: Olórin (#38)

2017-03-18 19:08:01 [Kritikus kód] ChrisAdam #1913

Nem rossz amúgy a kezdeményezés, mert az OFF tényleg csak szemetes, mivel nem jelenik meg a buzzban, ha éppen véletlenül valaki arra jár, akkor látja csak, hogy történik ott valami. És tényleg vannak olyan viták, eszmecserék, vagy csak szimplán "csetelések", amik nem szemetek, mert mondjuk kifejthető, érdekes témáról beszélünk (mint pl. múltkor a hány film készült régen és most téma), de nem illenek bele egyik fórumba se, az OFF süllyesztőjébe meg talán túl "értékesek". Talán tényleg lehetne egy olyat beiktatni, hogy ne csak az OFF-ba, hanem az Általános fórumba is lehessen átpakolni kommentkupacot.

2017-03-18 17:06:37 [OFF (Ide offolj, mert ez a helye!)] ChrisAdam #22605

Megy hát!

--
Áthelyezve a(z) Roman Holiday topikból.

előzmény: BonnyJohnny (#22604)

2017-03-18 17:01:02 Dune (1984) / Dűne ChrisAdam (1) #39

Úgy álltam neki, hogy majd tetszeni fog. Sci-fi, fantasy, 80-as évek, Lynch, jókora beteg látványvilág, lények, szörnyek, biztos jót fogok benne lubickolni, tőlem nem állnak olyan messze az ilyenek. Aztán eltelt 10 perc, még nem nagyon értettem, hol, mi, merre, meddig, ki... Eltelt 20 perc, még mindig csak kapizsgáltam. 28. percben kicsit megállítottam, kinéztem az ablakon, szupákoltam egy kis friss levegőt, végignéztem a csöndes tájon, majd behunytam a szemem és adagoltam magamba a filmnézési vágyat a Dűne iránt, ami 28 röpke perc alatt nagyon messze került tőlem. Leültem újra, néztem-nézem, fészkelődtem, forgolódtam, közben fél szemmel feljöttem ide, megnéztem a kedvenceim értékeléseit, vajon velem van a baj?
Aztán egyre csak gyűlt bennem a feszültség amiatt, mert a sok név, hely, idegen szó között nyomtalanul elvesztem és nem tudtam felvenni a film szabdalt, totálisan érthetetlen ritmusát, történetét, karaktereit, egyszóval az a "mi a l*fasz" érzés kerített hatalmába, s a 42. percben gyorsan az Alt+F4-hez, majd a Delete gombhoz kaptam, s megmentő kegyelemként szállt alá a csönd utána. Légzésem, pulzusom rendben, retinám ugyan még mindig rettenet tág, de picit az ágyra ledőlve visszatértem az életbe.
Én nem tudom, mi ez. Nem is tudom, honnan jött, mit akar, de az biztos, hogy rohadt messze el fogom kerülni Lynch Dűnéjét. Azt tudom, hogy a könyv tök más és agyon lett vágva a film, ami nagyon is érződik. Pár napja láttam A szent hegyet, azt szokták összefüggéstelen banthaguanónak titulálni, de azt a filmet minden őrült betegsége ellenére élveztem és el is nyerte méltó osztályzatát. Itt viszont a kínosan ocsmány effektek, rettenetesen beteg párbeszédeknek, színészi játékoknak, jeleneteknek hála totál elvesztem, a most a nézhetetlen osztályzat szárába kapaszkodva próbálok magamhoz térni. Ámen, a Hang legyen veletek. Soha többé, majd ha Jodorowsky megcsinálja, rohanok moziba.
Most nézek egy kis Family Guyt, hogy visszatérjen az életkedvem.

2017-03-18 15:24:53 [OFF (Ide offolj, mert ez a helye!)] ChrisAdam #22602

Mennyit el lehet tökölni egy profilképpel, elképesztő. :)

--
Áthelyezve a(z) Roman Holiday topikból.

Manapság a legjobb mainstream zenei videó, amit láttam: The Weeknd - I Feel It Coming. És a zene is jó (ami inkább a Daft Punknak köszönhető).

Valóban, a leírás pontatlan és félrevezető volt, ezt kicsit átírtam, vess rá egy pillantást! :) Egyébként valóban, mindenütt Audrey rövid hajjal játszik, így is lett ikon, de szerintem a hosszú haj is nagyon jól áll neki, sőt. Pont azért, mert olyan egyszerű. A profilképet pedig cseréltem egy ismertebbre.

előzmény: csabaga (#24)

Imádtam! Ez az a film, amit még legalább 1-2 órát simán elnézegettem volna (ha nem többet!), ez a két óra pedig nagyon gyorsan elillant. Kellett már egy ilyen kis könnyed alkotás, amely megmelengeti a szívet, kirándultat Rómába és beleszerelmesedtet Audrey Hepburnbe. Végtelenül aranyos, kedves film, ártatlan és bájos... és Audrey is, aki sugárzik, eddig csak az Álom luxuskivitelbent láttam, de szinte semmire nem emlékszem belőle és azt hiszem, csak most láttam meg benne azt, amiért ilyen sokan szeretik! Minden egyes mozzanatát öröm nézni, csak széles mosollyal lehet figyelni, ahogy játszik, ahogy ellepi jelenlétével a vásznat. (Egyetlen apró fájó pont van, amikor levágja a gyönyörű hosszú haját, de ez ízlés kérdése.) A történet pedig tényleg egyszerű, mint a bot, de nem is kell ide semmi, olyan mint egy kalandos városnézés, semmi több. És nem is akar több lenni. Hangulat a köbön, hogyismondjam: korabeli feelgood film, aminek ugyanakkor van egy kis magvas üzenete is, elég szépen tálalva. A finálé jelenete pedig színtiszta zsenialitás, kicsit bennünk van a feszültség a kimenetel miatt, de aztán kicsit bánatunkra, de a történet örömére helyesen végződik. :)
Most gyorsan nézek repjegyeket Rómába, már csak egy bájos lány kell. :) 100%

Igen, egy PS manipuláció általában hatásvadász elemekkel dolgozik, egy megalkotott képből teljesen mást alkot, néha természetellenes dolgokat, néha oda nem illő dolgokat abból a célból, hogy az eredeti képtől teljesen eltérő legyen. A lenti képnek is az a lényege, hogy elüssön a felsőtől. Itt nem feljavítom a képet, hanem átalakítom, jóformán a nappalból alkonyt/estét csinálok, fényt és a többi. De ha használod a programot, gondolom ismered a PS-nek ezt az oldalát, a YouTube-on százával találsz ilyet. Azt persze elfogadom, ha nem szereted ezt a műfajt, tök jogos.

És amúgy zárójelben hozzátéve: nem véletlen írtam oda a szolid jelzőt, ez egy egyszerű, rövid, kevés elemből álló manipuláció.

előzmény: critixx (#632)

Elfogadható nézőpont, de a kép azért készült, hogy utána ezt a fényelést (manipulációt) gyakoroljam a programban. :) De tudom, hogy te ellene vagy minden effektes dolognak.

előzmény: critixx (#630)

Egy kis szolid előtte-utána, avagy Photoshop mániám legújabb alkotása.
(Plusz: Így készült - PS Timelapse.)

A manipulált, végső kép eredeti méretben (kattintásra nagyobb lesz).

Valóban, a direktori széket nem Laughtonnak találták ki, távolról sem. Lötyög a film, nem nagyon akar egésszé összeállni, bár ez nem csak a didaktikus rendezésen múlott, hanem a zagyva történeten, amiben rengeteg az ostobaság, logikátlanság. Mindezek ellenére ugyanakkor jól szórakoztam és meg tudott olykor döbbenteni, korához képest elég éles történeti összetevőkkel szolgál és a mondanivaló se lenne rossz (tálalása már más tészta). Habár a végeredmény kicsit felemás és egy valamirevaló finálé is elmarad, a filmben megvan olykor egy-egy jelenetben a feszültség, izgalom és kaland. A két gyermekszereplő játéka habár tényleg halovány, mégis kalandjaik elérnek a nézőhöz. Ami viszont ezer százalék, hogy Stanley Cortez kezébe termett a kamera, öröktől fogva oda tartozott, merthogy ennél gyönyörűbben, mesteribben fényképezett fekete-fehér filmet nemigen láttam. És ez hatalmasat nyom a latba, enélkül a film tényleg csak egy kis mezei thriller lenne, de Cortez munkája olyan szinten felejthetetlen, hogy a film magát is hivatkozási ponttá emeli. Ugyanígy jár a pluszpont természetesen a trükkfelvételeseknek, díszlettervezőknek, világosítóknak.
A főszereplő Powell egészen zseniális, már-már filmtörténelmi jelentőségű karakter lehetne, a keresztény pap gyilkos, tényleg lenne benne spiritusz. De... úgy éreztem, mintha a rendező buta instrukcióit próbálta volna egybegyúrni Mitchum a saját elképzeléseivel, így egy felemás, totál kiszámíthatatlan, de ugyanakkor idegesítő figura jött ki, akinek habár vannak egészen jó és félelmetes jelenetei - például az összes éneklős, többek közt -, a végére szerfelett érthetetlen lesz az összkép. A sebezhetetlen papot pedig olyan könnyen találja meg a történet megoldása, hogy mielőtt még elkezdenénk igazán izgulni, sutty, vége lesz. A mellékszereplők is néha elképesztően buták (szándékaik, cselekvéseik), arról nem is beszélve, hogy papírvékonyak és szinte tökéletesen felejthetőek (az anya jelenléte egyszerűen több, mint nevetséges).
Persze most lehet azt kérdezni, hogy akkor hogy a fenébe lehet a film négyes. A helyzet az, hogy bármilyen pocsék a forgatókönyv és a rendezés, a dramaturgia, összeszedetlen maga a film, vannak olyan különálló jelenetei, melyek a zseniális felső határát is akár súrolják. A fényképezés pedig az első perctől az utolsóig olyan szinten mesteri - nem győzöm leírni még egyszer -, hogy bérelt helye lenne egy kis létszámú legjobb fényképezés toplistán. Ez az egyetlen összetevő pedig már elég ahhoz - ha már operatőri pályára szeretnék menni -, hogy a négyest megkapja. Persze a hármas szele rettentő közel fúj ide... 60%

2017-03-15 22:05:07 Elle (2016) ChrisAdam (?) #9

Megjegyeztem! :)

előzmény: BonnyJohnny (#7)

2017-03-15 01:17:19 The Artist (2011) / A némafilmes ChrisAdam (5) #126

Volt idő, amikor meglepődtem, hogy a Gladiátor nem sci-fi, de aztán el kellett fogadnom, hogy egy történelmi film. Mégis mit vártál? :)

előzmény: The Cortez (#122)

Ez az a film, amit talán leginkább Zsigmond Vilmos mentett meg egy csinos kis közepestől, a géniusz operatőr ugyanis olyan szinten felvirágozza a filmet elképesztően hangulatos képi világával, hogy már csak nézni is jó. A harapnivaló hangulaton túl, mely tökéletesen idézi az 1900-as évek eleji, késő western világát, azonban csak egy vékonyka sztori marad. Csoszogósan lassú a történetvezetés, kicsit álmos a film, de persze ez is ad a hangulathoz, hiszen maga a környék, a hely, az emberek is ilyenek, tehát kellett ez a filmnek, de mégsem működik jól. A főszereplő karakterek és történetük sem volt igazán érdekes. Az első 20-30 perc igazán ütős, de utána csak sok-sok ásítás és forgolódás után jutunk el nagy nehezen a fináléhoz, mely megint ad egy élvezetes, kicsit feszültebb fél órát.
Összességében jó film, nem garantálom, hogy nem fogom egyszer újranézni, kicsit más szemüvegen keresztül. A hangulata rettenetesen erős, ritkán találkozni ennyire jó atmoszférával megáldott filmet, ami most hirtelen eszembe jutott és nemrég néztem, pont a Gyilkos túra - ugyanúgy Zsigmond Vilmos szenzációs munkája. Tudott valamit ez az ember, az biztos. Nem felejtem Leonard Cohen halk melódiáit, tökéletesen simul a filmhez, hihetetlen jó összképet adva a képi világgal.

Kicsit úgy érzem, nem voltam eléggé ráhangolódva a filmre, talán ezért éreztem azt, hogy a tempója és a története nem elég erős. Nem gondolom, hogy egy újranézéssel ötös lehetne, vagy drasztikusan más lenne a véleményem, de ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy ha rákészülök és mondjuk éppen az északnyugati államok valamelyikének mélyén járok és akkor veszem elő a filmet, még inkább ütni fog.
Az pedig, hogy sok helyen minden idők 10 legjobb képi világgal megáldott filmek közt említik, nos, igen, nem járnak messze az igazságtól. Már csak ezért érdemes megnézni, western rajongóknak pedig egyenesen kötelező.
70%

2017-03-14 14:22:59 Notorious (1946) / Forgószél ChrisAdam (4) #57

És ha már nagyon-nagyon szőrszálhasogatóak akarunk lenni, akkor ilyen sután se lehet nagyon leborítani egy üveg bort. :) Azért nem egy pihét lökött folyamatosan arrébb, hanem egy egész sor boros üveget. De ez már nagyon szőrösszívű, úgyhogy be is fogom. :D

előzmény: csabaga (#56)

2017-03-14 12:48:13 Notorious (1946) / Forgószél ChrisAdam (4) #55

A másik meg az, hogy egy profi ügynök nem biztos, hogy a szekrény alá söpri a dolgokat csak úgy, tudhatja, hogy ezzel veszélybe sodorhatja Aliciát. Így kicsit amatőrnek hat. De amúgy az a helyzet, hogy olyan jól meg vannak rendezve ezek a jelenetek, hogy nem is tűnik fel annyira az, hogy ez suta. :)

előzmény: csabaga (#54)

2017-03-14 02:01:15 Notorious (1946) / Forgószél ChrisAdam (4) #53

Feszült kis film, vagyis a végére befeszül. :) Az eleje kicsit olyan limonádé, inkább a romantikus szálra próbáltak rágyúrni, de valahogy eléggé el lett nagyolva, nem sikerült olyan szépen kibontani, így nem is éreztem a film alatt egyszer se a két főszereplő közt azt a szikrát, holott természetesen mindketten zseniálisak, Ingrid pedig még mindig minden idők egyik legszebb nője. Az estélytől kezdődően a film fejest ugrik a kémfilmek hamisíthatatlan hangulatába, ami aztán szépen a zseniális és emlékezetes fináléban tetőzik. Az a jó, hogy hiába "csak egy négyes" a film, a finálé briliáns és nem lehet elfelejteni és vannak igazán jó jelenetek természetesen. Szóval ez olyan Hitch-négyes. Bár tényleg van egy-két fura dolog, mint például a kulcs elcsenése és esetlen visszatétele, amiért pedig nem lehet szemet hunyni efelett a kis sutaság felett az az, hogy a nyilvános konfliktus majd erre épül.
De így is egy remek film, Hitch rendezését, képi megoldásait pedig egyébként bármikor bármilyen mennyiségben öröm nézni, zseni volt az ember, bár gondolom, nem mondtam újat. 75%

Húh, hát ez tényleg az a film, amire vagy ötöst adsz, vagy egyest, közte nincs átmenet, vagy eltalál és akkor leterít, vagy messzire elkerül és akkor irtózva, zavarodott gondolatokkal állsz fel a képernyő elől. Persze a képlet nem is ilyen egyszerű, bennem is egyik jelenet felháborodást, érthetetlenséget váltott ki, másik jelenet pedig katarzist. Ezek a váltakozások valamikor egész hirtelen jönnek. És olyan gyönyörűen zavaros ellentmondással működik a film, amit nem is nagyon tudok olyan jól megfogalmazni. Azzal együtt, hogy látszólag nem alkot egészet, hanem szinte csak összevagdosott jeleneteket, képeket, mégis a végére lesz egy íve, amit meglát az ember, ha figyel. És amennyi ocsmányság van ebben a filmben, azt szerintem azelőtt és azóta se sikerült celluloidra prezentálni, kezdve az undorító anyagok, sebektől a véres, szarós jeleneteken keresztül a meztelenségig, a totális káoszig, amely némely (összes?) jelenetben uralkodik. Ha végigpörgetem az agyamban a filmet (amelyben sok mindenre biztos nem emlékszem), csupa-csupa ronda dolog jut eszembe, de a végén valahogy olyan tökéletesen sikerül feloldani az egészet, hogy az ember a fehér képernyő előtti stáblistát nézegetve úgy érzi, az összes vétke, bűne, mocska felszabadult és boldogan halhat már meg. Az egész olyan beteg tényleg, velejéig mocskos, de mégis pozitív filmnek titulálnám inkább. Ahogy az ember menekül a káoszból, az emberiség és e világ rettenetes összetevőiből, legyen az vallás, politika, háború, érzelmek, kapcsolatok, betegségek, uralkodás, pénz és a többi... És a végén megvan az út, hogy merre kell menni.
Igen, beteg. De ugyanakkor pedig rettenetesen tartalmas. Egyik negatívuma talán az is lehetne, hogy túlságosan sok mindent ölel fel, voltaképpen két órára annyi szimbólum és jelentéstartalom szakad rá, hogy képtelen elbírni, az emberi szem pedig vagy feladja és megvakul, a fül megsüketül, a száj tátva marad, a hangszálak pedig jajveszékelve ordítanak fel, nem bírva a nyomást - de nem, csak jön az információ, jönnek a formák, az arcok, az alakok, az árnyak és a fény. A sok-sok történés, a káosz közepén pedig elkezd épülni a szent hegy, aminek a tetején ott van a megoldás.
Ez a két óra pedig nem két óra, inkább 30 év, legalábbis úgy éreztem magam, mikor felkeltem a képernyő elől, annyi minden égett a retinámba. Zseniális film, a maga műfajában. Persze, milyen műfaj ez? Jodorowsky műfaja. Zseniális a mérhetetlen kreativitásért, ami a filmet körülveszi, minden egyes jelenet elképesztően fel van építve, a képi világa filmtörténelmi jelzőkért kiált, a díszletek, a jelmezek... hihetetlen! És ez mind-mind Jodorowsky agyából pattant ki. Hihetetlen hangulata is van, egész nap velem járkált ide-oda, nem hagyott békén, az egésznek van egy igazán különleges bukéja, amit nem lehet elfelejteni. És érdekes módon, nem rombol, hanem épít, ihletet ad.
Hát, mit mondhatnék. Azt nem lehet mondani, hogy "ilyen egy ötös film", mert nem ilyen. Kell egy kis idő, amíg lenyeli az ember, kicsit emésztgeti, nyammogja, tegnap esti nézés után pedig teljesen tanácstalan voltam, hogy mit adjak rá, egyszerre nézhetetlen és ötös is a fejemben volt, de aztán egyre több minden jött bennem napvilágra, amik értelmet nyertek, most pedig bizony azt mondom, hogy megérdemli az ötöst, de a nagyon kövér ötöst. Jöhet az El Topo, persze nem most rögtön. Kicsit meg is halnék.

Hát a Balaton Moziban most sajna nem megy, de Veszprémben a Cinema Cityben, a plázában valami csoda folytán igen, legalábbis szerdáig még biztos (addig van feltüntetve a műsor). Nézd meg helyettem is, most nem tudtam eljutni a filmre. :(

előzmény: somogyireka (#35)

Én úgy érzem, Mizi ezzel az Afrikás dologgal csak viccelt, mert ugye ez szokott a csípőből érkező válasz lenni, inkább Dangarnak mehetne a válaszod.
Egyébként egyetértek. Sosem zavart az, hogy "puccparádéban" felvonulnak. Egyrészt szeretjük őket (egy részüket), másrészt az ő dolguk. Nem a mi pénzüket isszák, eszik, bulizzák, nem is az afrikai segélyek pénzét. A saját pénzüket. Persze az más kérdés, hogy lehetne ennek is a költségeit visszaszorítani és kicsit kevésbé rongyrázó keretek közé tenni, de ez megint nem a mi dolgunk. A mi dolgunk, hogy nézzük, szurkoljunk és kész. :)
De ugyanakkor azt is megértem, ha valaki nem tudja ezt nézni.

előzmény: BonnyJohnny (#9)

Persze, kíváncsian ülnék le mondjuk egy egészestés Family Guy elé, de ezek pont ebben az animációs formában működnek jól. Szóval egyik se. :)

Aztamindenit. Ez eléggé odavágott, nem voltam ilyen mély drámára felkészülve. A legzseniálisabb az egészben az, hogy olyan egyszerűen meséli el a történetet, bármilyen felesleges töltelék nélkül és életszerűen, hogy totálisan a hatása alá kerül az ember. Egy picit a végével nem vagyok megelégedve, de nem tudom, hogy lett volna még jobb és egyébként is, így is szép lezárás. Azt hiszem, Dustin Hoffman ezzel a szerepével beírta magát a "minden idők legjobb színészei" listámra, egyértelműen viszi a filmet, Meryl Streep is jó, de mégis mérföldekkel elmarad Hoffmantól. Fontos kiemelni a gyerkőcöt, mert ő is olyat mutatott, amit ritkán látunk gyerektől filmvásznon.
Maga a történet egyébként rendkívül jó. A karakterfejlődést páratlanul mutatja be, a történetnek nagyon szép íve van, az összeszedetlen apából felelősségtudatos lesz, s habár ez így nem hangzik olyan nagy dolognak, a filmet látva, Kramert látva válik elképesztővé. A kemény dráma közé elegendő humorforrás is került, és tökéletesen tartja azt az arányt, amit megkíván a sztori, nem lesz köldöknézegetős, sírós, giccses dráma, hanem kellő humorral, helyzetkomikummal fűszerezi Kramerék sztoriját. Bizony, kicsit olyan pityeredős film, de szerencsére nem hatásvadász elemekkel csikarja ki belőlünk a könnyet, hanem a zseniális forgatókönyvvel, ami kiemelkedő.
Igen, itt érzi az ember, hogy úgy egyben van a film kívül-belül, masszív anyag, amiben minden összetevő kimagasló. A Kramerék sztorija pedig már most tudom, hogy nem utoljára voltak a képernyőmön.

Emlékszem már, honnan indult a filmes rajongásom. Hogy miért szerettem meg igazán a filmeket és most miért akarok a filmes pályára készülni: Chaplin. Ő volt az, aki felkeltette az érdeklődésemet a filmek iránt nem csak szórakozás, hanem filmkészítés szempontjából. Aki rajongást adott és azt, hogy mindig jobban és részletesebben érdeklődjek egy film iránt. Mindezt azzal az egyszerűséggel és bájjal, amit ő teremtett filmjeiben. Érdekes erre így rádöbbenni 13 év után.
Gyerekkoromban bátyámmal és húgommal Chaplin megannyi filmjét rongyosra néztük. A Duna TV egy időben Chaplin blokkot nyitott, melynek keretében több rövid és egész estés film is műsoridőt nyert, mi pedig nem voltunk restek kazettára venni az összeset, ha pedig könyörögtünk apámnak, hogy nézhessünk valamit vasárnap délutáni hesszelésünkben, gyakorta óbégattunk Chaplinért, talán azért is, mert apám abba ment bele a legkönnyebben. A lényeg az, hogy fél gyerekkorom némafilmek előtt telt el, a Modern idők és a Nagyvárosi fények pedig örök kedvencek voltak, talán ezeket láttuk legtöbbször. Aztán persze szorosan mögötte A kölyök, az Aranyláz és a többi... Mégis hiába láttam a Nagyvárosi fényeket féltucatszor, most, körülbelül tíz év múltán szinte az újdonság erejével hatott. Természetesen emlékeztem a filmre, s több részlet be is ugrott megtekintése közben, de valahogy elfelejtettem már a chaplini bájt, amit nagyon régen tapasztaltam. Igen, ezeket a filmeket elnyelte nálam a feledés mocsara, hiába ültem rajtuk a fél gyerekkoromat és most rácsodálkoztam, hogy a csavargó őszinte, ártatlan története milyen tisztán jelenik meg a vásznon. A végtelenül egyszerű történet, a helyzetkomikumok, a végeláthatatlan humor, az utánozhatatlan grimaszok - a Nagyvárosi fények amilyen egyszerű, olyan nagyszerű. Mondanivalója pedig időszerű és aktuális, pedig ez is szintén rendkívül egyszerű.
Chaplinben van egy hamisíthatatlan hangulat és báj, amit senki és semmi azóta nem tudott feltámasztani, még csak megközelíteni se. Tényleg olyan szintű egyéniséget tett le akkor az asztalra, ami szó szerint utánozhatatlan. És ezt nagyon kevés valaki mondhatja el magáról a filmtörténelemben.
A Nagyvárosi fények rendkívül aranyos, megható, tényleg gyönyörű film, mára pedig már egy hangulatos, nosztalgikus korkép is a 30-as évek Amerikájáról.

Nem szabad hagyni, hogy ezeket a filmeket elfeledje az ember, a filmtörténelem alappillérei.

2017-03-11 22:30:14 [Filmet keresek] ChrisAdam #2110

Zenét keresek.
Emlékszik-e arra valaki, hogy egy időben (mikor még bemondók mutatták be a filmet) voltak a Duna TV-n (mikor még a cseppekből álló, hullámos logóval futott) Chaplin műsorblokkok és előtte bejátszások, montázs a filmjeiből a műsor előtt. Gyerekként rengeteget néztük ezeket a Chaplin blokkokat és nagyon fülembe mászott a zene, ami a blokk intrója alatt ment, a bemondónő után, de egyszerűen nem tudom, melyik filmnek volt a zenéje. Tudja-e esetleg valaki? Emlékszik valaki? Rettenet régen volt tudom, de hátha. Nagyon hálás lennék. :)

Update: Megvan! Ez volt az a zene. (Éppen most nézem a Nagyvárosi fényeket, hát pont szembejött. Soha jobbkor.)

Kellett egy-két nap, mire felocsúdtam, nagyon nyomasztó film és a legdurvább az, hogy totál nem erre számítottam. Azt hittem, hogy egy felhőtlen romantikus film lesz, tudom, szegénységi bizonyítvány, mert valahol ez alapmű, de valahogy így esett. Pedig a végén kiderült, hogy sok-sok évvel ezelőtt szüleim elspoilerezték, mikor egyszer jöttek haza a színházból, de sebaj, csak a végén ugrott be, a stáblista után.

Feledhetetlen hangulata van, Marlon Brando elképesztő erővel bír a vásznon. Még szerintem Vivien Leight is lejátssza, hiába van szinte egész végig előtérben Leigh és persze Leigh is ugyanúgy zseniális. Ahhoz képest, hogy viszonylag hosszú a film, egész izgalmas, bár vannak benne üresjáratok, de lehet, csak fáradt voltam. A finálé igazán nagyot szól, a sejtetés és a misztikum pedig benne van szépen a történetben, valamint a film egész játékideje izzik a feszültségtől. Hamarosan újra fogom nézni, mert érdemes megfigyelni a részleteket - az operatőrtől kezdve a világosítókon keresztül, a rendező és a színészek is hihetetlenül erősek. 90%

Szenzációsan rendezett film, briliáns operatőri munka, látványvilág, a történet is kellőképp misztikus, igazából minden megvan hozzá, hogy egy jól megérdemelt klasszikus-Hitchcock jelzőt kapjon. Az ötös hiánya igazából annak szól, hogy kicsit túl lassan indul be. Az elején csordogál, a közepén már kicsit rálép a gázra, de az igazi zsenialitása a filmnek az utolsó 30-40 percben mutatkozik meg, minden téren. Amivel még gondom volt, hogy Joan Fontaine nem tudott elég domináns főszereplő lenni, nem egy Vivien Leigh, vagy Grace Kelly, a játéka néha nagyon suta - bár tudom, ez volt a karakter lényege is, azon túl hogy nagyon szép és akad néhány jó jelenete, nem mondhatnám végletekig maradandónak. Ezzel szemben Laurence Olivier remek, a házvezetőnőt játszó Judith Anderson pedig a legjobb. Az utolsó jelenet hátborzongató, a horror pedig habár szolid, mégis olykor-olykor rendesen libabőröztető. Vaskos hangulata van az egész filmnek, a látványvilág és a zene erre nagyon szépen rájátszik, a fények és árnyak kitűnően egyensúlyoznak. Nem a legjobb Hitch, ez tény és nyilvánvaló, de egy nagyon erős négyest kap, ami lehet, hogy egyszer ötös is lesz, a potenciált látom benne, az, hogy az elején lassúnak találtam a sztorit, talán annak is tudható, hogy nem tudtam elég gyorsan belekapcsolódni a történet folyásába, de jogerős konkrétumot, amiért lassúnak találom, nem tudok igazán mondani.
Úgyhogy ez egy stabil 80%. És mindig rá kell jönnöm, hogy olykor-olykor a régi filmek bája mennyire hiányzik.

2017-03-10 18:04:32 [Általános fórum] ChrisAdam #6916

Hát mit mondjak erre... Elvileg jó munkához idő kell. Inkább jöjjön ki később és ne legyen összecsapott. :)
De persze azért jöhetne már, örökké csak jövőre fog érkezni. :D

A végén viszont gyanítom, abba fognak belebukni, hogy a túlzott várakozásnak nem tudnak eleget tenni.

előzmény: Ágó (#6915)

2017-03-09 23:07:43 Semmi bogár (2016) ChrisAdam (4) #3

Pontosan. Nem próbál nagyot mondani, nem próbál lenyűgözni, csak nagyon is életszerűen bemutatni egy rövid szituációt, ami sikerül is neki. A két főszereplő meg olyan jól játszik, hogy meg is néznék velük akár egy teljes játékidőt. Jesse és Celine a Borároson.

előzmény: Jereváni Rádió (#2)

2017-03-09 21:52:03 Falling Down (1993) / Összeomlás ChrisAdam (4) #54

Igen, az a jelenet valahogyan túlságosan paródia-szerű volt, nem illett számomra bele annyira a képbe. Nem mondom, hogy bosszankodtam rajta és annyit rágódtam rajta, mert nem zavart ennyire, de kicsit bökte a csőröm. És természetesen nem emiatt négyes. :)

Finálé: Nem a kiszámíthatóság a baj, mert valóban nem arra épít, hogy meglepje, sokkolja a nézőt. Inkább csak az, hogy fele akkorát sem szólt, mint amit vártam. Kicsit sablonos volt ez a helyszín, meg ez a "párbaj" dolog, valahogy laposan ért véget. De ezek szinte csak szőrszálhasogatások, nem olyan nagy hibák, az ötös inkább azon múlt, hogy nem tudtam magam beleélni és belemélyedni, kicsit sem hatott meg, mint mondjuk miraculum kollegát. Javamra legyen mondva, hogy egy késő repülőgépre várakozva néztem a reptér hangárjában.

2017-03-09 10:53:51 Logan (2017) / Logan - Farkas ChrisAdam (5) #27

Inkább az lehet a probléma, hogy ez után a korábbiak java nagyon nem fog tetszeni. :)

2017-03-09 10:49:44 Falling Down (1993) / Összeomlás ChrisAdam (4) #49

Érdekes problémákat felhozó film, a mai pörgő társadalom mocskos állóvize, ahol csak szó nélkül nyeljük azt, amit letesznek elénk az asztalra: drága kólát, gusztustalan gyorsszendvicset. A város belénkköt, senki sem tiszteli a másikat. Mi pedig szó nélkül állunk a dugóban, tűrve a nyugalom megzavarására alkalmas környezetet, ahol semmi sem szent.
D-Fens pedig fellázad, nyakába veszi a várost, ő csak haza akar menni, közben történetével folyamatos odabök ennek a társadalomnak, néha egész erősen.
A film izgalmas, lendületes, van benne kakaó, de olykor kicsit túllő a célon - valamikor túl drámai lesz, valamikor pedig mintha már egyfajta vígjátékba menne át (shotgunos jelenet). A thrilleren és krimin túl egyébként még hiányzik egy műfaj, mert a film viszonylag könnyed hangulatával és szórakoztató történetvezetésével lehetne vígjáték is, viszont a fináléval, előtte való jelenetekkel, kezdőjelenetekkel pedig lehetne tényleg egy komolyabb dráma. Lehet, hogy csak én néztem más szemmel a filmet, de ezt nem éreztem kiegyensúlyozottnak. De ez még nem is zavart annyira, viszont volt pár dolog, ami bökte a csőröm, emiatt messze van az ötöstől.
Néhol logikátlan volt, például a ganglandes jelenet: a rossz arcok tömegesen belelőnek az utcafrontba, az emberünk nem sérül meg, de mindenki más igen, aztán miután volt egy baleset és lövöldözés, még percekig nem jelenik meg a rendőrség. A másik meg az, hogy csávókánk összetör egy boltot, embert öl, bántalmaz, stb. és a rendőrség mindenek után sem megy ki tankkal/helikopterrel/vízipisztollyal a helyszínre, hogy ellássa a baját. Más filmben ez nem így szokott lenni, meg a valóságban se. :) A finálé sem tetszett, ez a kikötős helyszín, párbajos dolog eléggé dramatikus akart lenni, de ugyanakkor én pont, hogy emiatt nem éreztem semmi nagyobb drámát. Mint ahogy az is belekavart a képbe, hogy a nyugalmazott rendőr sztoriját beletették a történetbe, és ez is inkább a humorosabb oldalát erősítette, szinte parodikus jelenetekkel.

Michael Douglas nagyon jó, a hangulat is remek, a szövegek pazarak, a film maga szórakoztató. Egy stabil négyest érdemel. 70%

2017-03-08 23:26:30 Don't Breathe (2016) / Vaksötét ChrisAdam (3) #26

Eredetinek nevezhető ez a "vakkal bújócska", de sajnos elég sikeresen ment a mellékvágányba a fináléval, jóval tovább tart, mint kellene, ez pedig leviszi majdnem a betonközepes szintjére, pedig addig a bizonyos pontig hozta a stabil négyest. Onnan viszont amikor a betörő lány a korábbi helyére lesz kikötve erős lejtmenet. Talán még a kezdés is egy picit több volt. A kameramunka zseniális, remek látványvilága van, ezt érdemes kiemelni.
A második rész hallatán viszont kiráz a hideg, már most látom a bukást. 55%

2017-03-08 23:21:43 The Heat (2013) / Női szervek ChrisAdam (1) #15

Ritkán látni ennyire irritáló filmet, benne minden összetevő egyszerűen borzalom. Természetesen nem néztük végig.

A filmbeküldő űrlapon keresztül valóban lényegesen gyorsabban kerülnek fel a filmek, ott mindig szem előtt vannak. Egyébként pedig nem kell meghalni, felkerülnek a filmjeid. :)

előzmény: necksprain (#449)

de mindegy is, inkább olvassátok

Ott a lényeg!

(Egyébként ez a magyar plakát szörnyen rossz. Szörnyen.)

előzmény: limupei (#5)

A könyvet szokták utópiának is titulálni, akár az 1984-et, történetéből, elemeiből adódóan, sci-fi jellegét onnan venné, hogy egy szürreális közeget állít be helyszínnek, ami lehetne egy kitalált helyszín, valahol a (poszt)apokaliptikus közeli jövőben.
Való igaz, nagyon ködösen utal arra, hogy ez a 80-as évek Romániája, hiszen konkrétan ki se mondja sose, de csak a hülye nem veszi észre, hogy ez nem egy utópia, nem egy sci-fi, hanem valóság volt annak idején. De egyébként egyetlenegy közvetett konkrétum van benne, a "Duna-csatorna".
Ezt a filmkészítők, hogy a nyugati/világszéles közönség előtt érdekessé tegyék, szépen alkalmazták, azaz egy konkrét utópiát csináltak a filmből. Kivették a Romániát, kivették a 80-as éveket, helyette egy meg nem nevezett jövőbeli országba helyezték.
Mondanom sem kell, hogy nagy valószínűséggel ezzel a szép mozdulattal ki is herélték a művet. Sajnos azt szagolom, hogy egy kicsit giccses, hatásvadàsz, nyugati, túl míves stílusú film lesz, pedig aztán ehhez az alapanyaghoz pont nem ez kell.

De limupei látta, mondjon már valamit! :)

előzmény: critixx (#3)

*Dzsátá.

előzmény: critixx (#1)

2017-03-06 22:11:53 [Általános fórum] ChrisAdam #6909

Már kezdtem elfelejteni ezeket a remekműveket... De most eszembe jutott, köszi! :)

Egyébként természetesen nem közvetlenül kellenek a vizsgához ezek a filmek. De mivel filmet mindenképpen nézek filmeket, így is, úgy is, olyan filmeket néznék, amikben az operatőri munka dominál. A másik ok pedig, hogy jövő hónapban minden bizonnyal forog a felvételire készült kisfilmem, amiben értelemszerűen operatőrként is dolgozok majd és ha kiemelkedő operatőri munkával bíró filmeket nézek, az csak segít ebben, stb. Havierez, örvendhetsz.

előzmény: Tenebra (#6907)

2017-03-06 21:29:56 [Általános fórum] ChrisAdam #6906

De miért? :( Én azt hittem, felvesznek úgy, hogy megmutatom, melyik filmeket néztem meg... Ne lombozz már le, kérlek.

Köszi critixx! Bonny, elsősorban olyanokat szeretnék nézni, amit még nem láttam. :) De köszi!

Ugor, ez most nagyon fájt. :D

előzmény: Havierez (#6905)

2017-03-06 21:12:55 [Általános fórum] ChrisAdam #6901

Sziasztok, újból a segítségeteket kérném! Tudnátok-e olyan filmeket mondani, amik kifejezetten különleges, egyedi, zseniális operatőri munkával bírnak (hosszú, vágatlan jelenetek, különleges beállítások, érdekes nagylátószögek, briliáns makrók, forradalmi újítások és a többi)?
Előnyben részesülnek a régebbi filmek - 40-es évektől 70-es évekig, de persze bárhonnan jöhet, a műfaj mindegy, a lényeg a kameramunka. Az operatőri szak felvételijére készülök, ilyen filmeket fogok az elkövetkezendő időszakban nézni, az Oscar-díjas operatőri munkák közt már csemegéztem, de mint tudjuk, nem mindig a díjazott a legjobb.
Köszi nektek! :)

Nem, csak pár napot töltök itthon, s abban a pár napban igyekszek a családommal, barátaimmal időt tölteni. Egyedül filmezni odakint is tudok. :) Ha itthon lennék, nem lenne akadálya.

előzmény: Ugor (#28)

Kösz srácok! Az igazság az, hogy három napja hajkurászok embert, hogy nézze meg velem valaki, de az előzetest megnézve mindenki elriad. :D Úgyhogy most ebből nem lesz mozi. :/

2017-03-05 00:26:06 [OFF (Ide offolj, mert ez a helye!)] ChrisAdam #22575

Egyébként ha kicsit messzebbről nézném a plakátot egy rövid ideig, azt hinném, hogy Orlando Bloom és Keira Knightley új filmje, amit Baz Luhrmann rendezett. :) Na, de ez már OFF.

--
Áthelyezve a(z) Kincsem topikból.

2017-03-05 00:20:48 [Hamarosan a mozikban!] ChrisAdam #6182

Úgy tűnik! Lehet tovább számolni a napokat az Alien: Covenantig! Csak hogy időszerű és lecsóbacsapós legyek. ;)

előzmény: Ugor (#6181)

2017-03-05 00:18:36 Kincsem (2017) ChrisAdam (?) #10

Nem temettük, csak félünk. Ami félelem pedig nem alaptalan. :)

előzmény: zéel (#8)

2017-03-04 23:14:12 Kincsem (2017) ChrisAdam (?) #4

Most tudtam meg, hogy a héten már bemutatják, valamikorra őszre vártam, az előzetest így megnéztem, arról se tudtam, hogy már több hónapja kijött. Erről azt hoztam le, hogy a marketing részleg igencsak nem végezte olyan jól a munkáját, mert egy árva cikket, reklámot, stb. nem láttam a filmről, pedig igencsak forgolódok filmes oldalakon, akár Facebookon is. De lehet csak én vagyok így.
Szóval ha pénzügyi buktára gondolsz, egyetértek, valahogy én is azt érzem, hogy nem az a mozi, amire tolongani fognak az emberek - maga a téma se olyan érdekfeszítő. Számomra. De szerintem ma már nem azt a közönségfilmet keresik a mozikban, amiben korabeli jelmezekben románckodnak a múlt században kis ármánykodással fűszerezve. De még jó film lehet belőle, mert a trailer nem rossz. Olyan közönségfilmes.

előzmény: Mizi (#1)

2017-03-04 22:56:09 Deadpool (2016) ChrisAdam (3) #82

No Good Deed. Hamarosan újra Deadpool. Sokak örömére.

Szeretnék egy olyat kérdezni, hogy mennyire számít elvont művészfilmnek 10-es skálán (mondjuk a Revenant a 10-es haha)? Mennyire lassú, nehezen érthető? Az én esetemben nem lenne baj bármilyen lenne, de húgommal nézném, nincs annyira hozzászokva a hasonló filmekhez, így ha mondjuk túl sok lenne neki, akkor nem nézem vele. :)

2017-03-03 14:56:55 [Havonta kb. hányszor mész moziba?] ChrisAdam #146

A legelső kommentemre értettem. Azt pedig sose mondtam, hogy csúcsszuper megváltás lesz. A topikjában leírtam, hogy habár várom, bennem van a félsz.
De az a helyzet, hogy épp csak meg volt említve az Alien az első kommentemben, nem is az volt a lényeg, de ti máris erre helyeztétek a hangsúlyt, az eredeti témától messze elkanyarodva. Csak ezért csodálkoztam.
A magyar átlagember mozis manipulációjáról volt szó. :)

előzmény: Olórin (#145)

2017-03-03 11:55:13 [Havonta kb. hányszor mész moziba?] ChrisAdam #142

Nem a trenddel van bajom, mert lehet jót alkotni látványból, meg amiket te leírtál: lásd Prometheus. Tudod, hogy nekem ötösön áll. A Power Rangers (mert az is ment, csak kihagytam lent) és a Valerian meg egy kutya.
Az Alien meg mégis csak az egyik kedvenc franchiseunk, aminek a trailere végképp nem néz ki rosszul és "kicsit" magasabb szintet képvisel, mint a többi említett film. De tudom, te végtelen pesszimista módon állsz ezekhez hozzá. Elfogadom.

Amúgy meg lett ragadva a lényeg a lenti kommentemből. :D

előzmény: Olórin (#141)

2017-03-03 11:34:10 [Általános fórum] ChrisAdam #6899

Aktivitás - osztályzat, komment, stb. De amúgy ennek az attribútuma azt hiszem titkos, legalább annak idején ez állt a körlevélben. Cucu tud pontos választ adni.

előzmény: csnagy (#6897)

2017-03-03 10:36:51 [Havonta kb. hányszor mész moziba?] ChrisAdam #140

Mert a Power Rangers és a Bye Bye Man - A rettegés neve című filmecske ugyanaz a kategória, mint az Alien, és képzeljétek, valaki pozitívan áll a Covenanthoz, wow. Mielőtt még elkezdenétek a magas lóról kommentelni. ;)

előzmény: guybrush (#137)

2017-03-03 09:03:42 [Havonta kb. hányszor mész moziba?] ChrisAdam #136

A durva nem az, hogy csak CC van, hanem az, hogy a forgalmazók mennyire nem merik terjeszteni a filmeket, érthető okokból. Mert egy Testről és lélekről vagy Némaság nem fog teltházzal menni Hajdúecsegházataszilón, de még a megyeszékhelyen se. Ha lenne több művész, vagy független mozi, akkor sem látnál feltétlen több filmet, mert nem azokat a filmeket hozná le az a mozi sem, amik a legkevesebb bevételt hoznak.
Jó példa erre a Füredi Mozi, ami multiplexként indult, de szerencsére a mozivezető okos ember, nem azt hozza csak le, amit a CC, ezen a héten is pl. a Manchester by the Sea megy egy hétig főműsoidőben, a Logan mellett. De ritkán van ilyen, és ő is csak pénzből él. Meg is szívja sokszor, a rajongásnak köszönhető sok-sok film.
De ilyen próbálkozások, mint a Bem, csak Pesten működhet egyelőre.
Sajnos a magyar átlagembernek rendkívül pocsék a filmes ismerete, folyamatosan tapasztalom magam körül. Érdekes csak összehasonlítanom azt, hogy a körülöttem élők, Németországban, németek, amerikaiak mennyivel több filmet ismernek. Nem filmes suliba járok, átlag ízléssel rendelkezők, de ismerik Hitchcock filmjeit nevén nevezve, francia filmeket, amerikai függetlenebb, kisebb hírt csapó filmet.
De hogy ez miért van? Nos, tegnap a moziban ülve ébredtem rá.
A magyar mozis piac nagyon szűk. Odakint rengeteg filmet hoznak be, készítenek el, persze több pénz van minderre, Amerikában meg főleg jobban van erre kereslet, a magyar szűk mozis kínálatra olyan filmeket hoznak be, amik olcsók, népszerűek, ebből kifakadóan jobban takarja ez a halmaz a szar kategóriát, mint a jót. Így lehetett az, hogy a mozielőzetesek közt tegnap 4/4 szar filmet játszottak be (persze nem vagyok látnok, ki tudhatja előre). Hentelős, kliséokádó, gyenge horror (Ne mondd ki, ne gondolj rá!... Ne gondolj a piros elefántra!), látványorgiázó látványorgia (Luc Besson új agymenése), érdektelen látványfürdött képregényfeldolgozás (Én vagyok Groot!), a másik előadás előtt pedig hasonló színvonalú dolgok, egyetlen trailer nem volt, amire azt mondtam volna, hogy NA, értéket közvetíthet, kivéve az Alien trailert, azt látva azért megnyugodtam.
És ezeket fossa ki magából a forgalmazó, ezeket tolja a néző szájába, ezekről szól minden, mert hát ezek lesznek majd népszerűek, az átlagnéző meg azt hiszi, csak ezek léteznek, sose tudják meg, hogy létezik olyan film, mint a Némaság.
S ennek oka mégsem a CC, merthiszen a forgalmazó adja meg, hogy mit játszik le az előzetesek előtt, ha jól tudom (jól tudom?).
A forgalmazók meg nem szeretetből élnek, persze a pénzfolyamot ígérő filmeket játssza be. Úgyhogy ez egy szörnyű ördögi kör, amin az a baj, nem lehet nagyon segíteni itthon. Amíg nincsen olyan filmes érdeklődés és ismeret, de ezen pl. a magyar film fejlődése segíthet. De sajnos akkor sem fog Testről és lélekről-re menni a hajdúegyházudvarkerti jóska, hanem inkább a Baby Big Scary Zombie Wow 3. - A leszámolás joga című filmre, mert benne játszik Samuel L. Jackson és Megan Fox, meg lőnek benne. Oszt kész, ennyi a mozi.

2017-03-03 08:31:46 Logan (2017) / Logan - Farkas ChrisAdam (5) #16

Nem tessék komolyan venni az ott lent írtakat. :)

előzmény: limupei (#15)

Nagyobbat szól, mint az előző, de messze van még az igazán jó filmtől. Újfent szépen figurázza ki a kliséket, kiszámítható cselekményt adó hasonló filmeket. Sőt, jobban is, mint az előző. Több a jobb poén, az akciók is merészebbek és emlékezetesebbek, Keanu is jobb, de jóval tovább tart mint kellene, van benne pár üresjárat is, a végére pedig eléggé elfárad, a tükrös jelenetben van egy kis spiritusz.
Jobb, mint az első, de ez nekem csak azt jelenti, hogy (egyelőre) egy gyenge négyes. 60%

2017-03-03 03:00:57 Logan (2017) / Logan - Farkas ChrisAdam (5) #14

Érthetetlen az, hogy a kritikailag és pénzügyileg bukott 2013-as Farkas után rendezői székbe engedték Mangoldot. Bár nekem nem volt azzal sok bajom, nem is vártam sokat tőle, nem is lehetett rá haragudni, langyos kis szórakozás volt, egy hármast bőven megérdemelt.
És akkor 2017-ben érkezik a következő Farkas, már forgatjuk a szemünket, hogy namámegin', aztán bemegyünk a moziba és kiesik a popcorn a szánkból.

Erre találták ki a szuperhősfilm-zseniális értékelést. Ami azt jelenti, hogy van hibája, de annyira nem érdekel, hogy még sorolni se kezdem őket, mert inkább lelkesen zengek ódákat arról, hogy milyen szinten meglepett a film.
Szintet ugrott a szuperhős-képregény adaptációk műfaja, az első jelenettől az utolsóig váratlanul értek a meglepetések. Tudtam én, hogy R-es besorolású (amihez érthetetlen módon itthon nem a 18-as karikát rendelték), tudtam én, hogy nem a hagyományos narratívát engedik szabadjára már a huszonkilencedik alkalommal. Tudtam, hogy ez más lesz mint a többi.

De hogy ennyire!

Mielőtt még fejest ugranék az ódazengés rejtélyekkel övezett feneketlen folyamába, elmondanám, hogy tavaly dótól dóig elszolmizáltam az összes X-Men filmet és az Apokalipszissel végezvén delejesen elhatároztam magam, hogy soha többé X-Men film, a gyerekkorom apró részét képező rajzfilmsorozat, a második epizód és az eljövendő múlt tökéletesen kielégítették azt, amire az X-Men filmek esetén valaha is vágytam, úgy éreztem, ez a világ elérte azt a küszöböt, ahonnan már csak a pusztulás martaléka töri darabokra az addig felépített értéket.
Így történt? Hát nagyon nem.

Meglepett a Logan, nem csak azért, mert jóval brutálisabb, mint valaha bármelyik szuperhősfilm, hanem mert minden egyes jelenetben akadt egy-egy olyan momentum, aminél az ember felkapta a fejét, legyen ez akár a cselekmény kis fordulata, szokatlan cselekményszövés, a kiszámíthatóságot keresztülhúzó dialógok, a műfaján belül mélyebb dimenziót kapó karakterek. A szkript tényleg remek - a műfaján belül kiemelkedő, noha nem egy Tarantino, de nincsenek benne kínos egypercesek, beszólások, idegesítő mellékszereplő, humortalan viccelődések, fáradt fordulatok, a színészek pedig egytől-egyig remekül megjelenítik a leírt szöveget.

Nagyon jó ötlet volt a legjobb X-Men karaktert előtérbe hozni újra, illett már Loganhez egy olyan film, ami méltó karakteréhez. És hiába itt a leginkább legyőzhető, a leginkább darabokra hulló Rozsomák, mégis azt kell mondanom, hogy sose volt még ilyen jó Logan. Minden egyes jelenete zseniális, persze hála a jól bejáratott Hugh Jackmannek, aki hiába játszotta el kilencvennegyedik alkalommal a mutáns szerepét, tudott újat hozni, meglepni. Méghozzá annyira, hogy nem csodálkoznék, ha mondjuk kapna egy-egy komoyabb díjat ezért. Bár tudom, hogy Logan sem afroamerikai, sem homoszexuális, sem másmilyen kisebbségbe nem tartozik (de, mutáns!), de azért hátha nem csak erre ad díjakat az Akadémia, meg egyéb szervezetek. Szurkálódás ON, jöhetnek a csípőválaszok!

Hentelős kis darab lett a Logan, s azon túl, hogy tarantinónyi vér folyik benne kitűnően rendezett akcióval, drámai is, van mélysége, vannak emlékezetes jelenetei, izzik belőle az apokaliptikus hangulat, s habár azért párszor kliséhez nyúl, például a főgonosz esetében, ezekkel lesz együtt az, ami. A főgenya egyébként nem rossz, persze nem is kiemelkedő, de nem feledhető és súlytalan, mint az Apokalipszisben... várjunk, ki is volt ott a főgenya?
Rettenetesen jól szórakoztam, kellemesen csalódtam, s tényleg ami mellett nem tudok csak úgy elhúzni az az, hogy mennyire véres a film. Nincs elkapkodva, vékony szeletekre vágva az akciójelenet, hanem totálban mutatnak mindent, szemrebbenés nélkül, rajtam meg nem egyszer futott a hideg fel s alá, borzongtam, pedig a film előtt épp csak kisétáltunk a John Wick második felvonásáról, ami a 18-as karikájával messze nem olyan brutális, mint a Logan.

Most nem azt mondom, hogy "most ötös", aztán kitudja... Most ötös és az is marad, sőt: habár a szinkron nem rossz, biztos vagyok benne, hogy az eredeti nyelv még inkább növeli az értékét.

Logan halála nagyon jó. Meg is lepett, hogy meg merték tenni, ugyanakkor pedig vártam is rá. Aggódtam, hogy elcseszik úgy, ahogy Hollywoodban szokás az ilyesmit, de igazán drámai lesz, hála a kiscsaj játékának és Logan remek karakterének. Ugyanígy Charles, habár sokkoló látni meghalni az öreg professzort, szépen elő lett készítve a mentális leépülésével. Egyébként Stewart is remek, nagyon is az!

Ami pedig tetszett, hogy a bemutatott gyermekek egyike sem volt különösebben ismertetve, csak a Lora, aki pedig ezáltal remek alapanyag lehet a következő X-generációnak, ha terveznek velük folytatásokat hasonló stílusban.
S remélem, mind Charles, mind Logan most már nyugton lesz hagyva, s nem tér vissza. Méltó lezárása a karaktereknek.


A legjobb X-Men film, ez kétségtelen, s Nolan Batmanjei óta a legjobb szuperhősfilm, akkor is, ha az "alműfaj" megszokott stílusától igencsak messze áll. Sőt, annyira, hogy nem is tudok nagyon szuperhősfilmként tekinteni rá. De talán nem is az, aki látta tudja, miért.
Ötös. 85%

Újranéztem, most valahogy még jobban betalált, végig nevettem, hatalmas parádé, ilyen egyedi humora sincs mindenkinek! Nem is tudom, miért nem adok rá ötöst. Talán Woody Allen későbbi filmjeihez képest mégsem zseniális, de ahogy korábban írtam, mindenképpen erős kezdés, melyben igencsak megmutatja agyament, markáns, egyedi stílusát. Most már tényleg el kéne kezdenem pótolni a maradék filmjeit is. :)

Hölgyeim és Uram, a nap kommentje! :D

előzmény: cucu (#70)

2017-03-01 20:01:27 Mindenki (2015) / Sing ChrisAdam (5) #178

Tedd azt! De ne feledd, 10 ezer forint nevezési díj nélkül nem érvényes a jelentkezés és ne a jelentkezes_regi@oscar.hu-ra, hanem a jelentkezes_uj@oscar.hu-ra küld a filmet! A videót pedig minimum 720pixel felbontásban küldd és mp4-ben! A többi meg egyértelmű (név, lakhely, stb.)! Sok sikert!

dikalosz: Értem, hát, van ilyen.

előzmény: Havierez (#176)

2017-03-01 19:15:50 Mindenki (2015) / Sing ChrisAdam (5) #173

Na, ezt fejtsd ki gyorsan! :)

előzmény: dikalosz (#172)

2017-03-01 09:40:27 Alien: Covenant (2017) ChrisAdam (?) #11

Melletted vagyok, tartjuk a frontot!
(De azért bennem van a félsz.)

előzmény: tomside (#10)

2017-03-01 02:54:45 Alien: Covenant (2017) ChrisAdam (?) #3

Az éjszaka leple alatt megérkezett az első hosszú előzetes.

Első blikkre azért van benne szufla rendesen, de akaratlanul is eszembe jutott az a gondolat, hogy nagyon kísértetiesen hasonlít a film felépítése a Prometheusra és az Alienre. Mármint konkrét jelenetek, snittek. Valamit nagyon rejteget ezzel Scott, valamit, ami nagyot fog szólni, vagy sírva jövünk ki a moziból.
Kezdődhet a hype, kezdődhet a rajongás, mint annak idején a Prometheusnál. Május.

2017-03-01 00:20:01 [OFF (Ide offolj, mert ez a helye!)] ChrisAdam #22572

A cikk tökéletes példája annak, hogy valaki totál félreért egy filmet, nem lát a történet mögé, nem is próbálkozik, hülye érvekkel alátámasztja a saját igazát, egy-két idegen szót bedob, hogy azért kinézzen elemzésül és minderre még büszke is. Na, de befejeztem, ez már OFF. Ki is teszem majd a szűrünket.

--
Áthelyezve a(z) Mindenki topikból.

előzmény: BonnyJohnny (#22571)

2017-03-01 00:18:41 Logan (2017) / Logan - Farkas ChrisAdam (5) #11

Nehogy azt higyjék, hogy Logan Lerman életrajzi filmre ülnek be, aztán ezért csalódjanak. :/

előzmény: Mizi (#10)

2017-02-28 23:55:05 [OFF (Ide offolj, mert ez a helye!)] ChrisAdam #22569

Sokszor azt érzem, hogy a 444-nél megy a fejetlenség, mert néha egész rendes cikkeket összekaparnak (de nem a kultúra rovatban), de sokszor (és inkább ez a domináló) meg olyan gányadék hangnemben, hogy jaj. Na mindegy, már lenyugodtam. A videó viszont zseniális. :)

--
Áthelyezve a(z) Mindenki topikból.

előzmény: Ágó (#22568)

2017-02-28 23:28:36 Mindenki (2015) / Sing ChrisAdam (5) #154
2017-02-28 17:47:09 [Általános fórum] ChrisAdam #6895

Lássuk a medvét, írjátok le Facebookra a felhasználóneveteket! Régen volt már ilyen. :)

2017-02-28 17:46:06 [OFF (Ide offolj, mert ez a helye!)] ChrisAdam #22565

.

2017-02-28 16:54:22 [Megérdemelte-e az Oscart...] ChrisAdam #10143

Valaki meg össze-vissza tippelt (én is sok esetben), aztán nyert. Ilyen ez az idei Oscar. :)

előzmény: Vektor (#10142)

2017-02-28 16:04:28 [Megérdemelte-e az Oscart...] ChrisAdam #10140

...and the Oscar Predictions Award goes to...

1. Adam Taylor - 20
2. ChrisAdam - 19
3. Ágó - 17
3. Brumi - 17
4. wayage - 16
5. BonnyJohnny - 15
5. #zombysoad - 15
6. Vektor - 14

Részletesebben. Érdekes módon, senki se szavazott rajtam kívül a Moonlightra, pedig az volt a másik nagy esélyes, a Legendás állatokra meg egyáltalán senki (nem csoda).
Érdekes Oscar volt amúgy, végignézve, kicsit lenyugodva az eredményeket, mindenki jól járt. Moonlight legjobb filmre kapott, La La Land zene, rendező, Manchester forgatókönyvre, Affleck, mindenki tökéletesen kikapta a jussát. Meg persze a Mindenki. :)

Úgyhogy gratulálok Adam Taylornak, (minimum) egy sörre vendégem vagy a következő Oscar-díjátadón Kritikus Tömeg találkán! :)

Ui.: Ha valamit elszámoltam, Warren a hibás!

2017-02-28 15:57:04 Mindenki (2015) / Sing ChrisAdam (5) #152

Ó, én meg komolyan vettem. :D

előzmény: Mizi (#151)

2017-02-28 15:20:51 Mindenki (2015) / Sing ChrisAdam (5) #150

Mondjuk ha ez 2016-ban játszódna, tényleg furcsa lenne, de talán a 90-es évek elején annyira nem, amikor még nem volt VivaTV meg ilyen-olyan rádió, korlátlan YouTube és az ízlésvilágukat leginkább például a nagy becsben tartott kórus vagy éppen a szülői ízlésvilág határozta meg (amiről nem tudunk semmit). :) Nekem is egy pillanatig végigfutott az agyamon, hogy ez kicsit valószerűtlen, de aztán kicsit jobban belegondolva mégsem. Tízévesen mi is azon versengtünk a bátyámmal, hogy ki tud több Beethoven, Grieg és Mendelssohn, Mozart művet felsorolni és Muzsikáló délutánt hallgattunk. :)

előzmény: Mizi (#149)

2017-02-28 13:34:57 T2: Trainspotting (2017) ChrisAdam (?) #17

Egyelőre csak feliratosan van mindenhol. Lemezre biztosan jön szinkronosan.

előzmény: Lorden (#16)

2017-02-28 13:25:12 Mindenki (2015) / Sing ChrisAdam (5) #145

Mivel beszédhangja és énekhangja is szép volt, fejleszthető lett volna, hogy tiszta is legyen. Messze nem rossz volt a hangja, csak képzetlen.

előzmény: Mizi (#139)

2017-02-28 11:37:31 [Megérdemelte-e az Oscart...] ChrisAdam #10138

Ez tény, viszont ezzel nem foglalkozik egy kisember, aki csak a Facebookot tekergeti. Így viszont, hogy minden második lap három cikket szentelt neki a tegnapi nap, ha nem többet, kb. még a legutolsó emberhez is eljut az Akadémia híre. Persze ez még nem készpénz arra, hogy Európában fent fog maradni emiatt láthatóan több ember, hogy nézze hétfő hajnalban az Oscar-átadót jövőre. :)

előzmény: Vektor (#10136)

2017-02-28 10:37:42 [Megérdemelte-e az Oscart...] ChrisAdam #10134

Hát ez zseniális, rettenet nagy. :D

Köszi, ez így érthető. Kezdem tényleg azt hinni, hogy szándékos volt ez a baki, most aztán mindenki az Oscar után kutakodik és róluk beszél!

előzmény: Vektor (#10133)

2017-02-28 10:27:29 Mindenki (2015) / Sing ChrisAdam (5) #135

Mintha nem is lehetne másképp, mert ez a két választás van.

Igen, valahogy két választás van ennél a filmnél. Pont azért, mert egyszerű a felvezetés. A karakterek sincsenek annyira kibontva, hogy messzemenő értékeléseket és elemzéseket tudjunk levezetni, a motivációjuk is egyértelmű, egyszerű. És ez pont a tanmese szerűségétől van, ahol a leginkább botegyszerűséggel és egyenes célzattal mondja el a sztorit és mutatja benne a szereplőket.
Ugyanakkor az a jó benne, hogy olyan határmezsgyén mozog, ahol nem csak tanmeseként is lehet értelmezni, hanem egy történetként, ami "hihetetlen utakat jár be". :D ("Nem engedte énekelni a kislányt a tanárnő és amit utána tett a kórus, az hihetetlen, nem bírod ki sírás nélkül, kattints ide, nem fogod elhinni, kattints ide!") De így már nekem sem hiteles és kevésbé jó, ebben a kontextusban. Inkább maradok a "fekete-fehéret felmutató" tanmese narratívánál. :)

előzmény: Ugor (#131)

Pont tegnap éjjel gondoltam én is rá, hogy az idei filmeknek meg kéne kapniuk a jussukat. :) És igen, valahogy brutálisan felpörgött a fórum, alig tudom végigolvasni a kommenteket.

előzmény: oscarmániás (#11694)

2017-02-28 09:49:10 [Megérdemelte-e az Oscart...] ChrisAdam #10131

Egyébként mi volt az, hogy a The Dark Knight miatt lett 10 jelöltes a legjobb film listája? Erről mit lehet tudni, leírná nekem valaki két mondatban?

2017-02-28 00:28:50 Mindenki (2015) / Sing ChrisAdam (5) #129

Érdekes film ez. Nem állítom, hogy mindent értettem, amit itt alattam leírtatok, mert nem tudtam mindig követni, hogy melyik ideológiát kinek tulajdonítjátok. Soros Györgyöt még nem olvastam itt, szóval azért ennek örülök.
De a film. Hogy én kinek az oldalán állok? A gyerekekén. És igen, szerintem Erika néni a rossz. Ha egyáltalán ki lehet ezt jelenteni. Hogy miért? Mert ez egy tanmese. Hiba volt az alkotóktól elhelyezni korban, mert a tanmesék nem korhoz köthetők, hanem állandó jelleggel aktualitást szólnak, többnyire. Itt így van. Nem dokumentarista, ami bemutatja a 90-es évek iskolai állapotait, hanem egy tanmese jellegű rövid szösszenet, amibe pont a tanmese jellege miatt simán belefér az, hogy nem realista. Nem földhöz ragadt, hanem simán történnek benne olyan dolgok, amik lehet, a valóságban nem. Gondolok itt a végére, nem hinném, hogy magyar iskolában ilyen történne valaha is, a gyerekek lázadása viszont egy tökéletes metafora, szimbolizmus megannyi dologra nézve, ki mire asszociál: politika, oktatás, stb. És ebben a tanmesében is vannak jók és rosszak, de senki sem tisztán jó és tisztán rossz. Hogy kinek ki kicsoda, azt maga dönti el. Nekem Erika néni a "rossz", aki csírájában elfojtja, beskatulyázza a kislányt és a csoport egyes tagjait. Nem azzal van a probléma, hogy Erika néni elmondja neki, hogy nem jó és inkább hagyja énekelni, mert ez dicséretes. Nem küldi el a francba, nem hordja le a lábáról. Nem alázza meg mások előtt, külön hívja el és mondja el a kislánynak a dolgot. Az a rettenetes bűne és amiért bűnhődnie kell úgymond a tanmese végén, hogy nem küzd a lányért és a többiért. Tulajdonképpen ha nagyon lecsupaszítjuk és kisarkítjuk a dolgot, akkor Erika néni az a tanárnő, aki nem tanítja a gyereket, csak kordában tartja. Ott van a gyönyörű hangú Elza, Liza, Márk, Domokos, Huba, őket szépen engedi szabadjára engedni hangjukat, ezáltal persze fejlődnek. És van Zsuzsi, Timi, Tomi, Tami és Töhötöm, akik pedig nem ütik meg a szintet, pedig hallhatjuk: habár nem énekel Zsófi teljesen tisztán, szép hangja van, amit csak fejleszteni kéne. Így mehetnek a gyehennára, szenet lapátolva tátogni. Elfogadom, hogy valakinek Erika néni szimpatikus, mert miért ne lenne az, hiszen látszólag a jó célért dolgozik, meg aztán Svédország is szép ország. De pont ez a filmnek egy rettenetesen jó üzenete, ami szerintem ilyen jól nem nagyon volt ábrázolva: a látszólag jó és kedves, de ugyanakkor pedig hanyag és önző feljebbvaló viselkedése. Amit rá lehet húzni rengeteg mindenre: lehet visszautalni a gulyáskommunizmusra, vagy akár elővenni pár disztópiát, de hirtelen inkább a mai politikai helyzetre céloznék ezzel. Az üzenetben pedig az a jó, hogy itt nem áll meg. Hanem épp akkor teszi fel a pontot az i-re, amikor kijelenti, hogy nem lehet boldog közösséget létrehozni úgy, hogy a fele ilyen, fele olyan. Hanem mindenki - azaz az elsőtől az utolsóig vagy tátog, vagy énekel. És nem lehet kivonulni a Parlament elé kétszázan, hogy megdöntsünk egy kormányt, hogy fellépjünk a zsarnokság ellen, akármilyen időket élünk. Hanem mindenkinek ott kell lenni: természetesen ideologizált az üzenet, ha ebben a kontextusban nézzük, de a mondanivaló akkor is ott van.

És mindez 25 percben. Igen, ezért kicseszettül zseniális ez a film. És igen, ez az én véleményem. Más máshogy látja, beszélünk róla, vitázunk, leütjük a másikat, aztán ölelkezve felsegítjük egymást és végső soron örülünk, hogy már megint van egy Oscar-díjunk.

2017-02-27 23:19:48 [Megérdemelte-e az Oscart...] ChrisAdam #10127

Hűha, internet nélkül voltam délután 3 órától, nem olyan egyedi eset, de az igen, hogy olyan hosszú idő volt elolvasni a kommenteket itt és a Mindenki topikjában, mint annak idején a Kőszívű ember fiait. Nagyon felrobbant az internet, helyes, helyes. Kezdem azt hinni, hogy az egész szándékos volt, reklám és marketing. :D

Rorschach: Egyetértek veled, el tudom fogadni azt, hogy nem a La La Land nyert. A szomorú inkább azért vagyok, mert a Moonlight nyert. Viszont azt, hogy Chazelle következő filmje milyen fogadtatású és várakozással teli lesz, az ígyis-úgyis eldőlt, Chazelle Oscarja miatt.

Ágó: Mindjárt össze is számolom, kik voltak a legsikeresebb tippelők. De lehet, hogy holnapra halasztom, mert kicsit agyhalott vagyok. De ami késik, nem múlik! :)

2017-02-27 14:51:27 [Megérdemelte-e az Oscart...] ChrisAdam #10043

Megnéztem újra az ominózus jelenetet, azért nem semmi. Hihetetlen. Akkor nem igazán fogtam fel, de most visszanézve nagyon szépen látszik a folyamat. Warren meglepődése, aztán hezitálása, aztán a La La Land stábjának öröme, Emma Stone drágám még el is sírta magát, Horowitz nagyon belelkesült. Aztán a hirtelen harang, mikor beüt, hogy nem te nyertél. Elképesztő, ez tényleg tévétörténelem. És jól kezelte a La La stábja a helyzetet, bár tisztán látszik Horowitzon, hogy rendkívül csalódott és mérges, de próbálja leplezni. Sokáig lesz ez még emlegetve... Beszarás. :D
De így legalább a La La Land is nyert Oscart egy kicsit, ha tisztán a Moonlight nyer, most szomorúbb lennék. Így a La La Land is meg lett tapsolva, mert bizony megérdemli.

2017-02-27 13:41:29 Mindenki (2015) / Sing ChrisAdam (5) #74

"...Nem sokat ér, ha magunknak dalolunk, szebb, ha ketten összedalolnak. Aztán mind többen, százan, ezren, míg megszólal a nagy Harmónia..." (Kodály)

2017-02-27 07:07:23 [Megérdemelte-e az Oscart...] ChrisAdam #10014

De hogy a fenébe kerülhet bele egy olyan lap abba a borítékba. Emma Stone lapját már felolvasták, nem is keveredhetett össze... teljesen érthetlen. Valaki nagyon nagy troll volt, vagy valaki a felismerhetetlenségig elcseszte a dolgát. :D

2017-02-27 06:50:24 [Megérdemelte-e az Oscart...] ChrisAdam #10007

Shymalan már ki is írta a twitterre, hogy ő írta a befejezést. :D

Egyébként igen és majd látszik beindulni a mémeskút a neten. Volt egyszer egy nyertes La La Land. :)

(A @theacademy egyik Instagram sztorijában Deák Kristóf pózol és fogadja gratulációkat a backstageben, még 24 óráig látható.)

előzmény: Vektor (#10006)