ChrisAdam

2017-08-19 12:28:44 [OFF (Ide offolj, mert ez a helye!)] ChrisAdam #22808

Értem, hogy ez meg az jó/rossz kritikát kapott, de ha itthon meg odakint ugyanazok a filmek a legnépszerűbbek, akkor miben különböznek? Tehát én a kijelentést érzem falsnak, miszerint az amerikai közönség "okosabb". Szerintem ebben semmi ráció nincs.

MicaHiro: Azért csínján a szavakkal, ha kérhetem.

--
Áthelyezve a(z) Pappa pia topikból.

előzmény: BonnyJohnny (#22806)

2017-08-19 12:24:55 Pappa pia (2017) ChrisAdam (?) #47

Nem azért mondom, de a magyar közönség meg az amerikai ugyanarra bukik, vagy nem? Itthon is kb. ezek a legnézettebb filmek. Az oké, hogy becsúzik pár Pappa Pia szerű szarság, de alapból nem jellemző ez, mivel kevés ilyen hazai film készül hála égnek. De szerintem ezt a Pappa Piát is ugyanúgy el lehetne bőven adni az amerikai közönségnek, csak minek, ott készül elég ilyen. Akkor most melyik közönség az okosabb? :D

2017-08-18 17:08:12 Inception (2010) / Eredet ChrisAdam (5) #654

Olvastam én is ilyen teóriát, de ez elég nagy kavarás lenne, mert Cobb - ha jól emlékszem - pontosan kijelenti azt, hogy az ő toteme. Ennek ellenére ez is lehet egy plothole, mert ha Malé volt annó a pörgentyű, akkor mi volt korábban Cobbé és hogyan lehet Cobbé, ha korábban Malé volt. Plusz: sose láttuk azt a filmben, hogy Cobb pörgeti a totemet az álomban, csak azt, hogy megpörgeti, de az elesik. Szóval ráció lehet benne, de azért már kicsit túl van maxolva.

előzmény: BalaKovesi (#653)

2017-08-18 14:45:17 Jim Carrey: I Needed Color (2017) ChrisAdam (4) #1

Lehet mondani, hogy ilyen meg olyan utánérzet az ő munkássága, nincs benne semmi eredeti és így tovább, de Jim Carrey magának fest és nem festő, és azt fest, ami belőle jön. Engem lenyűgöznek munkái, nem is egyet kitennék a falamra. Az meg más kérdés, hogy nem vagyok szakértő. De ez nem is erről szól. Kellemes kis hat perc ez a film, Jim Carreyt pedig most még jobban szeretjük.

2017-08-18 12:06:46 Inception (2010) / Eredet ChrisAdam (5) #651

Asszem igen. :) Tulajdonképpen bennem is (és akivel néztem, abban is) felmerült most, hogy ez hogy is volt akkor, de aztán megtaláltam rá a magyarázatot, bár lehet, hogy ez csak az én elméletem és lehet, nem jól látom.
Szóval korábban látjuk azt, hogy Mal és Dom a váróban ragadtak, éveket töltöttek el együtt ott. Aztán lefeküdtek a sínekre, meghaltak, majd pedig visszakerültek a valóságba. Eddig mindig azt hittem, hogy csupán eggyel feljebb kerültek, majd így lépcsőzetesen ugrottak át, egészen a valóságig, de erre semmi nem utal a filmben, mivel mindig azt mutatják csak, hogy a vonat után a narancsvörösben úszó szobában felkelnek, ami a valóság és az otthonuk, a valódi. A lényeg tehát az, hogy a váróban, ha megölik magukat, akkor egyből a valóságba kerülnek vissza. Eddig úgy képzeltem el mindezt, mint egy emeletes ház, aminek a tetején van a valóság, lemész lifttel, az az első szint és így tovább - azaz nem tudsz a legalsóról feljönni úgy, hogy ne érintenéd a többi emeletet. De mi van, ha ez egy kör - az a "legalsó" szinten, a váróban már csak egy fal választja el a valósághoz, így visszatér magába az egész. Arra is utal ez az egész, hogy az utolsó jelenetben, mikor Saitoval találkozik öregen, az megfogja pisztolyát, tehát erről arra lehet következtetni, hogy megölik egymást, ami által felkerülnek a valóságba.
A plothole tehát szerintem nem itt van. Hanem ott, hogy akkor miért kell várnia valakinek ahhoz több tíz évet, hogy felkerüljön? Mal és Dom korábban is felkerülhetett volna, Saito korábban is meghalhatott volna, ami által visszakerült volna a valóságba. Vagy ha ez az egész baromság, amit most leírtam, akkor fennáll a plothole abban az esetben.


Egyébként a legutolsó jelenettel kapcsolatban:
Ma már egészen biztos vagyok abban, hogy a totem eldől, az pedig a valóság. Nolan csak adni akart egy taslert a nézőnek a végére, de egyébként meg technikailag kábé lehetetlen az, hogy álom legyen. Ha csak nincs egy olyan valóság, amiben Mal mondjuk fogvatartja Domot és álomban is tartja, így minden más, ami az álmában van, a csapattól kezdve az apján át Saitoig, csupán kivetülés. Az álom pedig olyan régóta tart, hogy totális valósággá vált. De ez tök valószínűtlen, nincs rá magyarázat a miértre, stb. másképpen pedig nem lehetséges. Mert ha az utolsó jelenet is álom, akkor az egész film valóságnak hitt szintje álom, hiszen létre kellett hozni az utolsó jelenet álomszintjéhez egy komplett világot, mint ahogy a többi esetében is. NA, lehet én is kicsit belebonyolodtam. És az a baj az ilyen fejtegetésekkel, hogy mindenféle dolog eszedbe juthat egy idő után. Pl. mi van, ha a valóságnak hitt "álomszintet" Dom emlékekből építette fel? Mi van, ha több szintes váró van és ha meghalsz, akkor nem felkerülsz a valóságba, hanem még eggyel lejjebb, ahol az agy még nagyobb teljesítménnyel tud világot létrehozni, így aztán teljes valóságként foghatod fel az adott környezetedet anélkül, hogy rájöttél, hogy te építetted azt. Érdekes, de már nagyon trippes elmélkedés. :D Nem hazudtoltam meg magam.

Mindenesetre nem baj, hogy nem mindent lehet érteni a film kapcsán, nem kétlem, hogy ez szándékos is egy kicsit. Nolan van olyan precíz, hogy betömködje az ilyen lyukakat és szerintem direkt nem tette meg. Így lesz álomszerű, néhol megmagyarázhatatlan.
Bár nem eléggé: tulajdonképpen egyetlen dolog miatt vagyok kicsit "mérges" a filmre, hogy nem használta eléggé a fantáziáját. Túlságosan realista, földhöz ragadt az egész, Nolan csak éppen annyiban rugaszkodott el a valóságtól, amennyire a realista látásmódja engedte - városok átalakítása, építészet, járművek, de mind-mind a valóságból építkeznek, azaz szinte egyetlen olyan dolgot sem találunk az álmokban, ami megmagyarázhatatlan, vagy meghatározhatatlan. Kérdés persze, hogy ez miért van: az agyunk valóban csak emlékekből és saját tudásunkból építi álmait, vagy pedig önálló dolgokat is kreál ebben az állapotban? Természetesen az Inception nem fantasy, ahol csápos szörnyek és Gyűrűk Ura világok jelennek meg az álmokban, de Nolan lehetett volna merészebb a világok megalkotásakor. A valóság és az álom összemosódásának lehetősége továbbra is adott lenne, hiszen a film mondja maga, hogy csak az ébredés után válik nyilvánvalóvá, hogy álmodtunk, éppen álmodva nem tűnik fel annak abszurditása és lehetetlensége (bár erre egyébként nem egyszer cáfol rá a film maga). Tehát a szereplőknek nem tűnne fel az álom és valóság közti különbség, továbbra is kéne totem annak meggyőzéséről, hogy a valóságtól messze elrugaszkodó elemek álombeliek-e vagy a valóság. Az egyetlen dolog, hogy a néző felé nehezebb lett volna elhitetni. Félreértés ne essék: nem kell Sucker Punch szerű baromság, sem szörnyek, sem bármi, egyszerűen csak olyan elemek - arc nélküli emberek, szokatlan fordulatok és térváltások, elvont cuccok, a realista látásmódon belül akár -, amik még feldobják az álomérzést. Bár minden bizonnyal Nolan nem véletlenül csinálta ezt így, meg hozzá nem is illik az ilyen.

Egyébként is, mi lett volna, ha Lynch rendezi a filmet???? Totális KO, a legalsó szinten törpék és villódzások, értelmetlen döntések, a fent leírt elvont baromságok és teljes értelmetlenség. :D

előzmény: Dió (#650)

2017-08-18 00:52:01 [Tévésorozatok] ChrisAdam #3087

Valamilyen érthetetlen mazoista okokból végignéztem másfél évadnyi Csak színház és más semmit. Na jó, a magyarázat, hogy számítógépen szöszmötölős melóm volt ma, ami mellett a második képernyőn bőven elfért a sorozat háttérzajnak. A kérdés persze, hogy hogyan találtam rá, már nem emlékszem. Ugyanazok a készítők, mint az Egynyári kalandnak, tulajdonképpen ugyanaz a séma, csak felnőtteknek szól. A nagy különbség inkább a minőség persze, míg az Egynyári kaland egy kellemes meglepetés volt, egy jóvágású nyári ifjúsági sorozat, igazán kedvelhető karakterekkel és környezettel, addig ez a sorozat inkább már egy Szomszédok-Életképek crossover, amely kapott egy jelentős restaurálást, normális színészeket és épkézláb sztorit, de még nem tud újat mutatni, amit nem láthattunk volna. Persze a sztori szappanoperás, de legalább nem nélkülözi a humort és tudja, hogy nem tud nagy drámát csinálni. Persze az egésznek inkább az a titka, hogy a helyszín a színház. Így aztán lehetne akár kamaradarabnak is besorolni, de lehetne akár egy színházi produkció is - megszokott, ugyanazon a helyszínen játszódik, sokszor egy épületen belül, s ez ad is egy jó hangulatot az egésznek - mint ahogy a Birdman is, csak itt nem olyan komolyak a dolgok. ;)
Persze az is fontos, ki hogy nézi. Lehet, annyira nem releváns a véleményem, mert sokszor csak hallottam és nem tudtam teljes egészében a "gyors", "kiszámíthatatlan" sztorira figyelni, de így pont jó volt. Ahogy tudtam, szórakoztam. Inkább ezt, mint a sok amatőr szart a kertévéken. De azért az is elmond valamit, hogy amint befejeztem a melót - a 2. évad 3. részénél, nem nagyon vettem rá magam, hogy tovább nézzem. (Na tessék, a Breaking Bad meg még mindig vár rám, ugye. És egyébként is, mi lesz a következő, a Holnap tali?! :D)

2017-08-17 13:24:34 Pappa pia (2017) ChrisAdam (?) #24

"Minden idők legjobb keddi nyitónapját hozta..." Hát komolyan sírva nevetek kínomban. :D Most már értem, miért lett kedden a premier.

előzmény: critixx (#23)

2017-08-17 11:09:04 [Tévésorozatok] ChrisAdam #3082

A jelenet, mikor Dany sárkányai megjelennek Északon, s legyakják a Mások seregét. Nekem ez nagyon gyenge volt, plusz az előtte való jelenet annyira filmes: Jonéknak már csak pár méter van hátra, aztán kampec, de hát persze, hogy hirtelen odaér a sárkány. Kérdésem, tud-e egy holló keresztül repülni egy egész földrészt egy délután alatt, hogy aztán Danyék megint fél nap alatt ott teremjenek. Szóval megint ott van ez az időzavar, aztán a legutóbbi sárkányos összecsapást mélységesen alulmúlva előteremtenek egy hihetetlen bénácska effektekkel teli (persze, mert itt nem tudtak megvalósítani semmit díszletekkel) sárkánypusztítást.
Meg egyébként tele volt ilyenekkel, ami már nagyon is filmes eszköz: Gendry eltanyál a hóban, láthatólag ott hal meg, erre kinyílik mellette a kapu, ez annyira... de annyira... Béna. És megint valaki vízbe kerül, aztán persze kijön - mondjuk ez poén volt talán -, de utána megint ott a kampec-pillanat Jonnak, erre felbukkan Benjen bácsi. What??! :D Épp arra lovagolt, vagy mi van? Szóval ezek a dolgok olyanná teszik az egészet, amikor már nem félsz semmitől, mert tudod, hogy éppen valaki be fog toppanni, aki megmenti a helyzetet. Pont ez nem volt jellemző a sorozatra régebben.


Na, de nem fanyalgok, volt itt azért katarzis rendesen, meg ami úgy kicseszett zseniális volt - Jon és Dany jelenete, de harcok meg minden egyéb ide-oda, az epizód csúcspontja Arya és Sansa jelenete volt (végre!).

előzmény: Rorschach (#3079)

2017-08-17 01:33:09 [Tévésorozatok] ChrisAdam #3078

Ez a kiszivárgott GoT epizód igencsak elkezdte varrni a szálakat, kár, hogy a hét évada hőn várt jelenetet elbaszarintották, de szerencsére akad olyan része, ami a sorozat abszolút legjobbjai közt van. Viszont összességében kiszámítható és sok meglepetést nem tartogat. Na jó, ezt a kiéhezett nézőtömeget se könnyű már meglepni, aláírom. Mindenesetre végleges konklúziót mondjunk egy hét múlva.

2017-08-17 01:28:38 Inception (2010) / Eredet ChrisAdam (5) #649

Bárki bármit mond, ez a film még negyedik-ötödik (ki számolja már) alkalommal is baromira működik. Most sikerült végre egy igazán jó házimozi rendszerrel nézni, szóval a kép és hanghatás tetőfokára hágott, ehhez a filmhez pedig az is kell. Izgalmas, okos, érdekes és baromi látványos, minden benne van, ami kell egy igazán ebbe a műfajba. Azt hittem, kevésbé fog tetszeni, s beismerem, vannak lukak a sztoriban, de összességében bőven ötös.

2017-08-15 20:51:58 [Tévésorozatok] ChrisAdam #3075

Spoilerveszély még fennáll.

A kevesebb néha több, szokták mondani, de ez most azt érzem visszafelé sült el. Éppen az volt a sorozat "bája" eddig, hogy nem volt összecsapva, hanem gondosan minden szálat bemutattak, minden haladt a maga tempójában, míg ki nem fröccsent a vér.

Igen, pontosan. És simán mutathatták volna 3 részen keresztül a keskeny-tengeri utakat, mert biztos vagyok benne, hogy Martin azt se hagyta volna csak turistamódiban, hanem lett volna pár kaland, miegymás, de a sorozat annyira a főszálra van már kihegyezve, hogy úgy érzi, mindig arról kell beszélnie és csak közvetlen az azzal kapcsolatos dolgokat kell mutatnia. Pedig aztán emlékszem időkre, mikor még nagyon sok minden kérdés volt és nagyon ritkán kaptunk válaszokat, épp ezért füleltünk és figyeltünk, most pedig épp átestek a ló túloldalára, minden sarkon ott egy olyan dolog, ami már előremutat a végkifejletre, így aztán már egy idő után semmin se esik le az állunk. Persze valamilyen szinten ez elkerülhetetlen, hiszen a végét járja a sorozat... akkor lenne ez másképp, ha lenne idő.

előzmény: Lacika83 (#3074)

2017-08-15 17:41:01 [Tévésorozatok] ChrisAdam #3073

A legújabb Trónok harca epizód kapcsán eszembe jutott pár dolog. spoilerveszély!

Az első, hogy rettenetesen feminista lett a sorozat. :D Ami nem annyira zavar, de mégis érdekes, hogy egy középkori időket idéző sorozatban, ahol a női egyenjogúság fogalma nem létezik még (feltehetőleg), minden trónon egy nő ül. Persze Daeny karaktere már régóta uralkodik, meg ott volt korábban Catelyn, Cersei se ma kezdte, de mégis ez évad közepére vált a sorozat világa totális nőuralommá. A két legnagyobb hatalom Cersei és Daenerys. Cersei a híres és nevezetes, jogosan rettegett hadvezért, magát a Királyölőt tartja a markában úgy, hogy az nyikkanni se mer (ezért egy kicsit mérges is vagyok, Jaime szegény nagyon félre lett téve, az utóbbi részekben eléggé kétdimenziós báb lett). A gyermek Sansa érett nő lett, s nagyon anyjára hajaz, kezdi komfortosan érezni magát Észak "királynőjeként". Ott volt még Yara, a Vas-szigetek úrnője, aki szintén határozottságáról híres, no meg kegyetlenségéről. Nem beszélve a Tyrell-ház bölcs úrnőjét, Olennát, béke poraira. S végül említést érdemel Arya is, aki hiába talált haza, s hiába újra Stark, ő még mindig "Senki", egy teljesen független "lány", aki önmaga ura. Szóval Jon Snow ide, Tyrion, Jaime oda, ez a háború a nők háborúja. Ami azért elég érdekesen veszi ki magát abban a sorozatban, ami a vérről, erőszakról és szexről híres.
A másik kérdés, amit felétek felteszek: Szerintetek Cersei terhes, vagy csak Jaime-t akarja sakkban tartani/magához láncolni? Annyira fogok örülni, ha Jaime öli meg Cerseit. Jajj, de örülni fogok.
A harmadik meg az idő múlása. Az előző részekben mindig szépen volt vezetve a sztori, az idő múlt, az utazások, habár voltak itt-ott kérdések, hogy meddig tartanak, kábé volt egy tendencia, ami szerint dolgoztak. Most viszont nagyon össze lett csapva szerintem ezekben az elmúlt részekben az idő múlása. Pl. a legújabban: egyik jelenetben Jon mondja, hogy a Falon túlra mennek, aztán következőben meg már rábeszélik a brigádot, a harmadik jelenetben pedig már szembenéznek a Falon túli hideggel, miközben lefogadom, hogy minimum 2-3 hét eltelt e jelenetek közt. Sárkánykőről a Falig utazni még az Orient Expresszel sem két perc. Régen ezt sokkal jobban tudták érzékeltetni. Azt is lefogadom, hogy az évad elejétől eltelt körülbelül 6-8 hónap, de ezt se érzékeli az ember. A válasz persze majdnemhogy egyértelmű: a hét részbe nem férnek bele a töltelékjelenetek, illetve már nincsenek mellékszálak, mindenki rohamosan halad a főszál irányába. De talán közrejátszik az is, hogy nincs egy alapanyag könyv, ami vonalán haladnak, amiből le lehet hámozni sztorit.
De ez persze elkerülhetetlen volt, hiszen közeleg a vég, nincs idő szarakodni, viszont nem vagyok teljesen biztos abban, hogy érdemes volt hét részre redukálni a mennyiséget, maradhattak volna simán a 10 résznél, így meg néha kapkodós, összecsapottnak hat.

Na, de remélem a következő két epizód aztán olyat mutat, amitől keresztülhugyozzuk magunkat, ami azt illeti apró kis baromságokat leszámítva (az időzavar, "vigyünk egy halottat a Királyvárba" was?, stb.) tartja a színvonalat.

2017-08-14 21:55:04 The Moonlight Man (2016) ChrisAdam (1) #2

Hát épp ez a lényeg, hogyan tarthatná meg a feszültséget, ha meg sem teremtette. Buta, kiszámítható, sablonos kis szösszenet, totál értelmetlen 2 percben ilyen horrort csinálni. Se füle, se farka.

előzmény: BalaKovesi (#1)

Íme.

előzmény: BalaKovesi (#516)

Remek kamaradráma, erős színészi gárda, nagyon szeretem az ilyeneket, főleg, ha sikerül életszerű párbeszédeket írni. Itt sikerült, ámde mégis beleesett a film abba a hibába, hogy a második felétől kezdve a hatásvadászat fényes paripájára ülve vágtat keresztül kasul az éjszakába, ezáltal aztán kiveszik a filmből az igazi feszültség meg a dráma és az életszerűség is. Hála égnek, a finálé visszahozza a filmet, az utolsó negyed óra megint szinte zseniális, a végkifejlet és a mondanivaló pedig baromira nagyon fontos és időszerű. De nagyon. Már csak ezért lenne kötelező/erősen ajánlott mindenkinek. Egy ilyet megnézni társasággal, majd intelligensen dumálni róla - aranyat ér!

70%

Ui.: A vígjáték műfaj ne tévesszen meg senkit, ez inkább 95%-ban dráma.

2017-08-13 16:37:26 Dunkirk (2017) ChrisAdam (5) #60

Nem sok újat tudok mondani, Nolan húsbamaró, szikár háborús dokumentációt tett le az asztalra, ami beszippant, ellenállni nem lehet neki. Megdöbbentő, a feszültséget a végletekig fokozó történelmi prezentáció, melynek látványa talán messze a legjobb műfajában, még sosem láttam ilyen élethűen bemutatva a repülést, az alatta elterülő óceán fenyegetését, a vászonról kilépett a hideg és a piszok, Nolan baromi nagy hozzáértéssel szállította hozzánk Dunkerque partjait. És mindezt úgy, hogy minden megjelent karakter távol marad, senkit nem ismerünk meg. Baromira tetszett, így tényleg lehetne akár 'dokumentumfilm'. A hangok elképesztőek, segített belépni a vászonba, ott maradni erre a szűk két órára.
Nem tökéletes ugyanakkor a Dunkirk és nem is olyan emlékezetes, mint egyes korábbi Nolan-művek. Kétségtelen ugyanakkor, hogy talán a rendezés sosem volt ilyen pontos, a műfajt pedig maradéktalanul megújította filmjével. Az élmény is egész különleges, ám mégsem olyan átütő, mégpedig pont a finálé miatt. Ehhez a húsbamaró, hideg, kellemetlen háborús hangulathoz valahogy nálam nem illett a végén a pátosz, Tom Hardy naplementében úszkálása, elütött a film addigi szikár stílusától. Egy hasonló mellbevágó véggel érkezett volna lehetséges a katarzis is. Churchill beszéde ide vagy oda, valamint az, hogy ez egy történelmi dokumentáció, ennyi szabadságot lehetett volna adni a történetnek. Emiatt még az ötösön is elgondolkodtam. Aztán végül azért adtam meg - ha gyengét is -, mert mégis különleges élmény, egészen újfajta/ritka megközelítése a háborús film műfajának, ami 2017-ben igencsak jól hat.
Nolan pedig remélem végre valahára megkapja Oscar-díját, mert rendezésileg mestermunka, a hangok, az operatőri munka, a látványtervező is sorakozhat szobrocskájáért, Zimmer pedig ismét jót alkotott, ritkán hallunk ilyen tökéletesen a filmhez simuló zenét - kár, hogy önmagában hallgathatatlan.

85%

2017-08-13 16:08:46 Blue Velvet (1986) / Kék bársony ChrisAdam (4) #42

Egész meglepően érthető Lynch-film (na persze nem minden részlete), érdemes emiatt is sorban haladni a filmjeivel, ha ezt előbb látom, mint a Lost Highwayt vagy a Mulholland Dr.-ot, akkor egészen biztosan jobban lenyűgöz. Csak mivel a Lost Highway-jel megmutatta makulátlan zsenialitását Lynch, így ez jóval kevesebbnek tűnik. Pedig aztán nincs semmi baja, beszippant, nagyon aberrált és abszurd film, szerencsére nem szűkölködik a beteg jelenetekben. Annak ellenére, hogy lassan csordogál, izgalmas és fenntartja a figyelmet. A végét kicsit összecsapottnak érzem és túl idillinek, ez nem Lynchre vall.
Összességében erős film, ötöst is érdemelhetne, de későbbi filmjei és a Twin Peaks árnyékában viszont csak egy erős négyes. Apropó, Twin Peaks: ha most valaki nekem azt mondja, hogy ez nem egy Twin Peaks prequel, akkor körberöhögöm. Egyébként ezért is jó.
80%

2017-08-10 23:00:27 Apa - Egy hit naplója (1966) ChrisAdam (5) #24

Mélyen őszinte film, amely azzal, hogy nem mond ki semmit, mond el mindent. Valahol megáll benne az idő és halad is, melyen belül Budapest fekete-fehér utcáin korszakok találkoznak. Rendkívül érett film a fiatal Szabótól, aki egyedül átúszta a Dunát. Csillagos ötös, legjobb filmek közt van.

2017-08-09 01:49:32 [Tévésorozatok] ChrisAdam #3064

Game of Thrones új része megint feltette a pontot az i-re, zseniális, ahogy tartja a színvonalat. Nem makulátlan, de pl. látványügyileg ez az új évad olyan mesteri, profi és nem csak a csaták, harcok, hanem úgy általában. Külön öröm, hogy ennyire ügyelnek arra, hogy ne minden CGI-jal legyen megoldva, hanem a lehető legtöbbet díszletekkel vigyék véghez. Tök meglepő volt ez a videó, amiben kiderül, hogy még a robbanásokat, a sárkány tüzét, az égő embereket se számítógéppel generált animációval oldották meg. Szóval well done. A sztori is izgalmas, bár vannak még kifogásolható dolgok, de szép, ahogy lehet érzékelni azt, ahogy összeérnek a szálak, közeleg a vég.
Izgalom pedig a köbön, adrenalin az égben. A himnusznak vége.

Amikor a dildót csapkodják az arcukhoz, akkor 5-öt adnák rá, de amúgy nagyon jo a többi is, csak mégsem annyira. Sajnos, pedig rengeteg dolog van van benne, a jó forgatókönyvet a pocsék rendezés csapta le, a maszkok is jók, a színészek is kitesznek magukért, làtszik hogy sokat edzettek rá. Talán még egy fingós poén hiányzik ott a kétharmadánál és tizenhatodötödnél és akkor meglenne a hármas. Így csak kettes lenne, ha nem adtam volna rá egyest. A végére elaludtam, valaki leírná? Persze hogy szpoilergombot tegye ki mert akkor annak is lelövi aki nem látta. Elkapják a rosszfiúkat?

Na, pont olyan a film, mint ez a komment.

2017-08-02 10:25:58 Why Him? (2016) / Miért pont ő? ChrisAdam (3) #9

Szerintem tök rendben van, bár James Franco és Cranston nélkül nem működne. Jókat nevettem, voltak kínos pillanatai, meg persze rendelkezik a vígjátékok kiszámíthatóságával, sablonjaival, de semmivel nem szolgál arra, hogy ne érdemelje kis a kis hármasát. 50%

Már sokadjára alakul ki az a helyzet, hogy az "Egyik sem." gombot keresem.

Fertelem, nincs is más szó erre. A szinkron meg tényleg valami gyalázat. Nem is tudok több szót pazarékolni a filmre, egyetlen pozitívumot nem tudnék felsorolni, természetesen nem néztem végig. 0%

Újranéztem - Schwarzi 70 -, de most inkább bajom akadt, mint örömöm. Szóval tény és való, hogy baromi jól össze van rakva a látványvilág, hangulata is megvan, izgalmas, költséges akciójelenetek, de a sztorija baromi buta. És idegesítő. Folyamatosan csűrik-csavarják a sztorit, így aztán a végén már meg sem lepődik az ember a végső csattanón, pedig nem emlékeztem rá. Túl van maxolva bőven a film, túlságosan is meg akarja lepni a nézőt, de bőven túllő ezen. A másik, ami zavart: a logikátlanság. Az oké, hogy mindenki más és senki sem az. De olyan buta dolgok gyengítik a sztori folyását, amik felett nem lehet elhaladni. Vagy olyan dolgok, amik gyengítik a tensiont. Pl. nem értem, mióta szabad egy hivatali személynek kocsmában vagy metróban civilekre lőni, következmény nélkül. Na mindegy, késő van ehhez, megkapja a négyest még, mert Schwarzi bármilyen pocsék színész, akcióhősnek a legjobb. Meg atmoszférája, látványvilága kitűnő, az izgalom is remekül érkezik az arcunkba
De gyenge ez a négyes.

Ez egy baromi jó ötlet. :) Szerintem ha felteszed kérdéseidet egy csoportlevélben a szerk. csapatnak (impresszumban látod a neveket), akkor össze tudjuk dobni a válaszokat, de a régi időket, a kezdeteket szerintem biztosra cucu tudja megmondani. De lehetséges, hogy egy-egy főtörzsfórumozó is tudna értékes infókat mondani. :)

előzmény: Filozofus (#11891)

Aztak***élet. Szerintem még egyetlen film és egyetlen rendező stílusa se volt olyan közel hozzám, mint a Lost Highway és Lynch. Egyelőre most ennyit, még ráz a hideg, aztán összekaparom a gondolataimat...

Az eleje még csak-csak, meg úgy akad pár jó jelenet, néhol el is lehet röhögcsélni, de baromi hosszú, összességében kínosan humortalan, gyerekes. Igazából nem is értem, tökre olyan, mintha a kungfut becstelenítené meg. A finálé biztos, számoltam vissza a másodperceket, kínzóeszköz lehetne. Kegyelemkettes. 30%

2017-07-28 20:40:27 The Help (2011) / A segítség ChrisAdam (4) #29

Őszinte leszek, nem sok filmet láttam erről a témáról, így aztán lehetséges, hogy pont ezért ütött számomra nagyot. Pedig aztán a huszadik század Amerikájának egy nagy mérföldköve volt ez, a film pedig nagyon szépen bemutatja ezt. Baromi hatásosan vezeti fel a konfliktusokat, a sztorivezetés sem laposodik el, számomra több volt, mint csak egy elmesélt történet. Megmozgatja az embert, ha nyitott rá, el is érzékenyíti, a finálé mindenképp rászolgál erre. De több jelenet is van, amelyek nagyon erős jelenlétte bírnak. Ez többnyire a jó forgatókönyvön nyugszik, a rendezés sokszor cukorszirupos, sokkal erősebb a szkript, de ami a film leginkább zseniális pontja: a színészi játék. Bizony, a csinos Emma Stone megint megmutatta, hogy micsoda tehetség lapul benne, Bryce Thomas Howard annyira beleélte magát a szerepbe, hogy egy életre megutáltam szegényt, de természetesen a javát Octavia Spencer és Viola Davis viszik el, baromi jól játszanak. Jessica Chastaint se felejtsük el, alig ismertem rá (mmint nem az ilyen szerepekben szoktuk meg).
Erős négyes, épp csak lemaradt az ötösről. Igen, vannak sablonos részei, vannak gyengeségei, de egy percre sem lankadt a figyelmem, a témát pedig nagyon felelősségteljesen karolja fel. Aztán hogy Oscar-film-e vagy sem... le van szarva.
80%

2017-07-27 14:17:36 [Kritikus kód] ChrisAdam #1933

Talán már volt róla szó, nem tudom, de lehetne egy olyan kis feature-t beiktatni, hogy az érdekességnél lehessen szavazni - érdekes volt-e, avagy sem. És a legérdekesebbeket sorban a lap tetejére sorolni, mint az IMDb-n.

2017-07-27 13:19:23 The Shack (2017) / A viskó ChrisAdam (?) #4

Lehet, nekem is be kéne fejeznem. Sokan dicsérték egyébként, még nem vallásos ismerőseim is. Nekem túl sok volt a maszlag, pedig abban az időben nagyon is virágkorát élte bennem a kereszténység. :D Majd egyszer befejezem, de ez a film nagyon rosszul néz ki az előzetesek alapján. "csiricsáré cukorszirupos", igen.

előzmény: Ágó (#3)

2017-07-27 13:01:27 The Shack (2017) / A viskó ChrisAdam (?) #2

Ahogy a könyv is. Az első 80 oldal baromi jó, nagyon érdekes thriller és dráma. Aztán átcsap ebbe a szájbarágós vallási mantrázásba. Nem is fejeztem be, pedig tudvalevő rólam, hogy a vallási/keresztény összetevők önmagukban engem nem zavarnak, sőt.

előzmény: noresz02 (#1)

Aranyos kis film, de igazából csak azért, mert Kate Hudson baromi bájos csajszi benne. Ő menti meg a kettestől. De amúgy félig-meddig agyhalottan nem rossz szórakozás, el lehet rajta rötyögni.

Hát most nem dikaloszra reagáltam, hanem csak azt a mondatot kiemeltem. Mert én ez alapján jelölök kedvencnek valakit. Ha nagyjából átlátom, hogyan osztályoz, milyen rendszert követ, nem csak mert egyezik az ízlésünk. Ha pedig ismered az illetőt és az az illető személyes okokból osztályoz, akkor valamilyen szinten még őt is be tudod lőni.

előzmény: BonnyJohnny (#34)

Ez jó játék: legmagasabb átlagú, amire egyest adtam: Az őslakó 4,0 :) Legalacsonyabb, amire ötöst: 3,4... mi más, mint a Prometheus. :)

Az ízlés néha nem is lényeg, inkább az, hogy megértsem az adott illető rendszerét, ami alapján osztályoz és így könnyebben tudom belőni a filmet, ez hatalmas segítség.

Ez egy baromi fontos mondat, mert tulajdonképp én is így jelölök kedvenceket.

előzmény: BonnyJohnny (#32)

Újra megnéztem én is. Olyan különleges az, ahogy a film és a két szereplő külön-külön életre kelnek. Nem tudod azt mondani, hogy amit Celine és Jesse mondanak, az a film álláspontja. Nem, Celine egy önálló, lélegző ember, Jesse pedig ugyanígy. A kamera pedig éppen csak előttük van és csöndben veszi őket. Az összkép ereje pedig tényleg onnan fakad, amit Celine is említ a filmben: "Miért kell mindent túlkomplikálni?" Linklater pedig magát hazudtolta volna meg, ha ez a film több lenne egy bécsi éjszakánál két bájos fiatallal.
Annak idején épp 16. születésnapom előtt voltam pár héttel, mikor először láttam a filmet. Ma pedig napra pontosan 5 évvel később, 21. születésnapom előtt vagyok pár héttel. Mintha csak megbeszéltem volna a filmmel, hogy találkozok vele itt és ekkor. Pedig teljesen véletlenül történt így.
Ami viszont fontos, hogy ezzel a maréknyi 21 évemmel közeledek Jesse és Celine életkorához, s tényleg jobban betalált. Egy egyszerű történet, nem is történet ez, hanem egy nap. Tizenhárom óra. S ez a tinédzser báj az, ami meg-megvillan a szemükben, még a sok-sok világról alkotott, intellektuális, ámde talán kiforratlan és helyét kereső gondolatok között üdíti fel igazán a filmet. A film és egyben a romantikus filmek talán legvalódibb és legtalálóbb jelenete a Living Life számot hallgató Jesse és Celine, akik a lemezboltban pillantgatnak egymásra. Akár örökké lehetne nézni. S így van ez a filmmel is.
S akkor válik igazán valóvá az, hogy a filmmel, Celinnel és Jesse-szel lélegeztünk, amikor a film végén bennünk is dereng az a búcsúzó fájó, de mégis megfoghatatlan, leírhatatlan tétova érzés - s biztos vagyok benne, hogy a nagy többség érezte már ezt.
Gyönyörű film, még mindig. Az a kérdés jött fel bennem ugyanakkor, hogy vajon Celine és Jesse szerelme igaz? Nem ítélhetjük meg, de mégis eljátszottam a gondolattal. Persze itt már egy olyan fogalomba botlunk bele, hogy mi a szerelem.
De amúgy is, "miért kell mindent túlkomplikálni?"

És ha a negatív kilengés megtörténik, akkor reszkessen a stáb, mert a kommented nem ismer kegyelmet. Reméljük Gareth Edwards is jól van.

előzmény: Rorschach (#23)

Ugyanígy vagyok, mindegyik zseniális számomra, de életem egyik leghatásosabb moziélménye az Interstellar volt. IMAX, szombat este, leöntöttek kólával és rossz kedvem is volt, máig emlékszem, de a film olyan szépen elmerített a világában, hogy elfeledtem minden bánatom. :) A film maga nem biztos, hogy Nolan legjobbja Nolan, erre a választ nem tudom (több filmjét újra kéne néznem, Mementó, Batman hármas), de akkor olyan élménnyel gazdagodtam, amit nagyon ritkán kaptam meg addig és azután is filmtől.

Akkor temiattad nem szokott menni pár percig hajnali 3 és 4 között változó időben... Köszi. Szegény cucu meg gondolom ilyenkor virraszt.

előzmény: tomside (#15)

Most pont jókor jött ez a közkérdés tegnap, mert e film kapcsán, amit tegnap láttam először, pont ez a probléma adódik. A kedvenceim átlaga 2,4, az összátlag 2,7 és én igazán rossz filmre számítottam, merthát befolyásolódni készültem az átlagok kapcsán, aztán akármennyire is utálni akartam, nem nagyon sikerült.
Igazából szerencséje, hogy nem a '68-as filmet remakeli, sőt, lényegében különbözik attól, így aztán nem lehet azt mondani, hogy meggyalázza azt. Tök más a két film, így nem is hatnak egymásra, szépen külön tudnak élni. Az már más kérdés, hogy a könyvet hogy és hányszor, milyen módon erőszakolja meg, erről nyilatkozni nem tudok, még nem olvastam a könyvet. Viszont amit ad ez a 2001-es, az egyáltalán nem rossz és még csak nem is semleges közepes. Tudom, sokan máshogy látják, de egyszeri szórakozásnak jó. Tény, hogy szépen elhagyják az eredeti történet gondolatvilágát, amit aztán továbbszőtt az első adaptáció, de szerencsére nem is akar nagyon filozófálni, ez a film csak egy egyszerű látványból, kalandból és romantikából építkező sci-fi akar lenni. Tulajdonképpen biztos vagyok benne, ha Majmok bolygója adaptációként készült volna, akkor kevésbé lenne kiutált film.
Énnekem nem szerelmem eme sorozat, habár gyermekként az első két részt gyakorta megnéztük Charlton Heston iránti rajongásunk okából, de most tulajdonképpen már azt se tudom biztosra, hogy a sztori hogy és mint alakul, illetve jelenleg abban is hadilábon állok, hogy az új trilógia a régi film előzménye, vagy ez már egy teljesen újragondolás. Így aztán nem fájt annyira az se, ahogy olykor valóban láthatóan keresztül szartak az eredeti elgondoláson, illetve hogy Tim Burtonös hülyeségekkel tűzdelték tele. Való igaz, hogy sok helyen kínosan baromság a sztori, illetve logikátlan butaságokkal van tele.
De ugyanakkor meg tök élvezhető kis kalandfilm, aminek számomra átjött a hangulata, baromi jó a látványvilága, kidolgozottabb és jobb, mint a előző feldolgozásnak, illetve a majom maszkok is nagyon profik, bár - és én is elmondom - való igaz, nagy Jacko láz lehetett a kosztümösök közt, fele társaság úgy néz ki, mint a megboldogult énekes. A világ felépítése is tetszett, bár olykor beleesnek abba a hibába, hogy emberi eszközökkel és szokásokkal ruházzák fel a majom társadalmat, lehettek volna kicsit egyediek és eredetiek. Mark Wahlberg tök átlagos viszont, az egész alatt olyan az arckifejezése, mint aki azt mondja: "szóltak, jöttem, megmentem a világot, oszt' megyek". Mint egy érzelemmentes robot. A fináléban egy másik dimenzióidőtérbolygóra megy éppen, de úgy köszön el szeretett társaitól, mintha épp csak a sarki boltba menne kenyér. Persze előtte még lesmárolja a két jó csajt. Sokan emlegették Tim Roth-ot, hogy milyen jó és tényleg nem rossz, de engem már idegesített, hogy mindig ugyanazzal az Anakin Skywalker a sötét oldalra állt-nézéssel néz mindenre és mindenkire. Szóval volt benne erő, de változatosság annyira nem. Helena Bonham Carter karaktere meg olyan volt, mint aki ki van éhezve testi kontaktra és mindent megtenne azért, hogy közösüljön Mark Wahlberggel, én nem is tudom... :D
Voltak benne baromságok: Thade apja megmutatja neki a pisztolyt, elmondja neki a sztorit és lelövi a poént a film felénél, teljesen haszontalan. A finálé a legnagyobb bullshit, nem is azért, ami, hanem mert "ahogy". Szóval nem lenne rossz ez a csavar, habár kiszámítható, inkább csak WTF, hogy Lincoln helyén Thade van (vagy valaki), meg hogy minden tökéletesen ugyanolyan a majmok világában, mint a mienkben. Ez tökéletesen olyan, mint egy Family Guy epizód, ahol Stewie és Brian időt utaz és elcsesznek valamit a múltban, ami aztán a jövőben azt okozza, hogy minden ugyanolyan, csak Peter disznó, Lois meg polip (nem volt ilyen, csak példa). E filmben meg úgy hatott, mintha a készítők azt mondták volna, hogy "hát figyelj, Tim, nekem már nincs erőm kidolgozni egy majmok által uralt Földet, legyen inkább ugyanolyan mint a mienk, 'oszt jóvan, hánem? háde." Szóval olyan magyar mentalitással dolgoztak, haha. Összességében a sztori is katyvasz volt, kicsit nyakatekert, főleg, hogy én vártam azt a jelenetet, amikor meglátják a Szabadságszobrot és átkozódnak. Aztán rájöttem, hogy nem lesz.

No, mindegy. Most én adok egy bíztató négyest, mert szép az idő és jól szórakoztam tegnap. Alapból engem meg lehet venni az ilyesmikkel, ha jól is néz ki, ha nem gagyi, és habár ezer sebből vérzik a film, összességében egy jó kis kalandfilm, aminek vannak nagyon is jó elemei. Aztán majd a héten még csekkolom a régit, utána meg meglátjuk. És most igen, örülök, hogy szembe mehetek itt a véleményekkel és örülök, hogy leírhattam jó sok betűben - hogy visszatérjünk a közkérdésre.
Gyengusz négyes. 65%

egy képregény filmnél számomra irreleváns ChrisAdam véleménye

Ez most mélyen érintett.......

előzmény: BonnyJohnny (#10)

Már ne haragudjatok, de nekem hiányzik a "Majmok bolygója VI.: A visszatérés" opció.

A kommentek pedig a megtekintés utáni osztályzatban befolyásolhatnak, ha olyasmire hívják fel a figyelmet, amire én nem gondoltam, vagy másképp láttam.

Igen, nálam ez inkább akkor szokott lenni, amikor nem tudom eldönteni, hogy melyik osztályzatot adjam, az erősebb kisebbet, vagy gyengébb nagyobbat. És akkor beleolvasok a kommentekbe és Rorschach vagy Tenebra, vagy más kolléga, aki hosszú levezetéseket szoktak vezetni egy-egy film erősségéről gyengéjéről beláttatják velem, hogy az egy gyengébb hármas. :D

Nekem volt mindkét féle. Amikor nekem tetszett valami és akárhogy győzködtem az embereket, nem álltak kötélnek (ugye Prometheus?), de ilyenkor keresem a szemeket, amik ugyanúgy csillannak a film hallatán, mint nekem és ha van, akkor nyugodtan dőlök hátra. Persze ha nincs, akkor is, csak akkor még egy kört futok és csak azért is leírom, hogy miért jó az a film, akár háromszor is. :D
És ha mindenkinek tetszik egy film és nekem nagyon nem ízlett, akkor szeretek az árral szembe menni, hangoztatni, hogy szerintem miért közepes vagy pocsék (ugye Galaxis őrzői stb.), de általában mindig van egy-két arc, akikkel össze tudok kacsintani.
Egy a lényeg, szó nélkül kevés dolgot szoktam hagyni, szószátyár létemre, hogy rosseb egye meg a beszélőmet ugye. De a válasz: harmadik opció.

Befolyásolás: Igazából hazudnék (és hazudik mindenki), amikor azt mondom, hogy nem befolyásolódok egy film megtekintése közben, vagy osztályzatkor, mert igenis ha látom, hogy egy 3.6-as filmnél a kedvenceim 85%-a 2-est adott, de a példaképem (nincs ilyen haha) 1-est (mondjuk ez nálam nem igazán lehetséges, nagyon szerteágazó ízlésű emberek a kedvenceim), akkor akár pozitívan állsz hozzá, akár nem, rosszra számítasz, hiába az átlag egy erősebb közepes. Ha vakon ugrasz neki, akkor nem befolyásol a KT, de én mindig csekkolom az átlagot meg a kedvenceim szavazatát a filmre (főleg hogyha rámegyek az adatlapra, arcomba lesz tolva a félkövér lista).

Legyen hát úgy! Csekk, van három új közkérdés.

előzmény: Ragemarci (#11884)

Mi se sajnos. Küldd be újra, aztán törlöm az előzőt.

előzmény: Ragemarci (#11882)

2017-07-23 15:09:01 [Hamarosan a mozikban!] ChrisAdam #6268

Persze, hogy rossz film lesz, ritkán látni ilyen szörnyű előzetest. :)

2017-07-23 04:27:07 The Village (2004) / A falu ChrisAdam (4) #43

Akkor legyen ma ez a harmadik Shyamalan film, amit megtekintek, a zseniális Unbreakable, a szintén kiemelkedő Hatodik érzék után itt A falu. Nagy szerencséje, hogy álmatlanságban szenvedve az éjszaka közepén talált meg a film, mert így tökéletesen be tudott szippantani, ráadásul ahol élek, az erdő közepén van, egy picinyke faluka, a legközelebbi város 10 km-re van. Szóval a körülmények adottak. Persze ezzel nem azt mondom, hogyha máshol néztem volna, nem működött volna így, mert hála Shyamalan remek rendezésének, Deakins lélegzetelállítóan kiváló fényképezésének, belém égett volna a film így is, úgy is. Az a nagy szerencse - legalábbis szerintem, de tudom, sokan nem így gondolják -, hogy Shyamalan nagyon szépen tud mindennek időt adni. Legalábbis a korábbi filmjeiben. Szépen megalapozza a hangulatot, remek dialógokat ír, a sztorit felvezeti, aztán az utolsó fél órában pedig nyakunkba zúdítja a javát. Nálam nagyon működött ez a lassú, kissé eseménytelen és unalmasnak ható atmoszféra-alapozás, mert ontotta a feszültséget, bennem meg csak nőtt a kíváncsiság, s habár voltak elképzeléseim, mégis meg tudott lepni egy olyan csavarral, amire totál nem gondoltam.
Szóval minden a helyén volt, kicsit sajnáltam, hogy Phoenix nem kapott több szerepet, viszont Bryce Dallas Howard vitte rendesen a hátán a filmet. Néhol azért voltak benne butaságok, meg az alapfelállás felé is lenne pár kérdésem, szóval nem tudták úgy kicsiszolni, hogy minden patent legyen, így nem is éreztem - kivéve talán egy-két erőteljesebb jelenetnél -, hogy elérné az ötöst. Így egy négyest érdemel, annak is az erősebbik feléből. Majd elfelejtem: áldom James Newton Howardot zseniális zenéjéért, gyönyörű volt.
75%

Nem bírtam ki, hogy a kiváló Unbreakable után ne nézzem meg újra sok-sok év után a Hatodik érzéket. Ezt a filmet tényleg kétszer kell megnézni, egyszer, hogy leessen az állad, majd pedig hogy figyeld, miért esett le elsőnek az állad. Érdekes, hogy ezekben az aranykori időkben Shyamalan még tudott igazán jól rendezni, tudta, hogyan építse fel jól a forgatókönyvet, hogyan bánjon jól a színészeivel és minek adjon időt és mennyit. Ez is majdnemhogy tökéletes film, tényleg nem lehet belekötni, szépen fel van vezetve a sztori, baromi hatásosan van tálalva a titok és a finálé is. De ugyanakkor egy kicsit az volt az érzésem az utolsó tíz percben, mintha beállt volna Spielberg a rendezői szék mögé, már csak egy naplemente hiányzott. Kicsit nekem túl giccses volt és hatásvadász, de csak éppen egy picit lőtt túl. És az is igaz, hogy elsőre a csavar üt és akkor illik hozzá ez a picike szirup. Ugyanakkor viszont fontos elmondani, hogy elég komoly drámai jeleneteket láthatunk, s az egész film háttere is igencsak megindító csak belegondolsz kicsit a fiú helyébe, vagy Malcolm tragédiájába.
Szóval zseniális film, de messze nincs annyira egyben, nem annyira komplex, mint A sebezhetetlen. Viszont még így is ötös és akkor tényleg már csak az a kérdés maradt hátra, hogy hol maradt Shyamalan zsenije, valahol a 2000-es évek közepén elhagyta, jó lenne, ha megint alkotna valami hasonlót. 90%

2017-07-23 01:45:27 Unbreakable (2000) / A sebezhetetlen ChrisAdam (5) #46

Biztos vagyok benne, hogy nem lett volna. :) Egyáltalán nem volt szüksége a sztorinak, hogy mutassák. Sőt, ha mutatták volna, akkor nem lesz ilyen hatásos a felvezetése annak, hogy főhősünk nem sebesül meg. Ez nem az a film, ahova látvány kell, hogy jó legyen. Reméljük ezt a közelgő folytatáskor is figyelembe veszi Shylayalamalan.

Amúgy a zene nagyon is jó, egyetértek. De ha már kiemelünk tracket, akkor az End Credit az, ami a best. Hallod és felidézed, hogy micsoda zseniális film. :)

előzmény: BalaKovesi (#45)

2017-07-22 23:15:13 [Hamarosan a mozikban!] ChrisAdam #6264

Ígéretes dráma, szinte biztosan látszik, hogy végre összehoznak egy jó 9/11 filmet, ráadásul Charlie Sheennel. Ebből mozizás lesz, a remekül megvágott trailer itt. (se)

2017-07-22 22:35:21 Unbreakable (2000) / A sebezhetetlen ChrisAdam (5) #44

Na végre! Végre! Egyrészt erre vártam már, hogy minden ízében patent filmet lássak! Brutálisan zseniális film A sebezhetetlen. Jóra számítottam, de magasan felülmúlta a várakozásomat. Igazából belekötni nem tudok. Másrészt: végre, végre valahára láthattam egy igazi szuperhősfilmet. Igazi dráma, igazi karakterek, igazi konfliktusok. Nem kellenek ide látványos effektek, városrombolások, meg hősködő pózok és hatásvadász mondatok. Nem hittem, hogy a tökéletes szuperhősfilmet Shyamalan fogja szállítani, de így lett.
Az egész játékidőt pedig belengi egy nagyon különleges atmoszféra. Sötét, kontrasztos képekkel szolgál, a kamerabeállítások szinte minden esetben valami pikáns különlegességet nyújtanak, a rendezés patika, a forgatókönyv is remek. Lassú lefolyású film, de mindegyik jelenete olyan precízen van megkomponálva, hogy szinte karjaidban érzed a bizsergést, ahogy várod a következő jelenetet. Bruce Willis pedig olyan jó szuperhős, hogy néztem volna még legalább egy órát!
Egyébként nagyon jól játszik Willis, de Jackson is kiemelkedő. Kettejük párosa nagyon jól működik, a finálé jelenete hihetetlenül jól van megírva, a csattanó működik, hatásos befejezés. Jaj, végre. Igazán ütött.

Baromi jó szórakozás, el lehet rajta üldögélni. A klasszikus kalandfilmnek jól ismert formáját ölti fel, ugyanakkor viszont bizonyos helyeken mégis meglepően eredeti, már amennyire egy Kong film lehet a műfaján belül. Nagyon jó operatőri és vágói munkának örvendhet, nagyon sokat tesz e két összetevő azért, hogy egy kicsit kiemelkedjen az átlagos monster blockbuster kalandfilmek közül. Kreatív képek, ritmus jellemzi a filmet, a látvány pedig pazar, kiemelkedő, de talán nekem mégis néha sok volt a filter meg a manipulált képek. :) A nagy pozitívuma még Brie Larson, aki most nem brillírozott, inkább csak nagyon jó nő! Hiddleston pedig méltó párja mellé. Ez így összességében simán megérné a négyest, hiszen több negatívumért is megkapta már film ezt az osztályzatot. Viszont vannak benne olyan nagy baromságok, amiket nem hittem el: Brie fel akarja emelni saját kezűleg a repülőt, hát mi a fene?! A bennszülött csapatnak kikötője van, de hajója nincs, hát mi a fene. Aztán az első jelenet: az amerikai katona a fegyvertelen japánra kilövi két másodperc alatt az egész tárat, ahelyett hogy rendesen célozna... Na jó ez apróság. Meg voltak még ilyen furcsa kis dolgok, amiket nem éreztem annyira koherensnek. Például Samu Jackson karaktere is enyhén szólva irreális volt, totál blődség.
Na de összességében egy jó kis guilty pleasure, a fináléban a monszták csatája üt, jól lehet rá zabálni a popcornt, habár még mindig nem tanulta meg Hollywood, hogy hegyről-hegyre, dombról-dombra ugrálni csak úgy seperc alatt, mert elvész a tömeg, meg a monumentalitás. Egyszer kíváncsi lennék egy olyan Kong filmre, ami totálisan emberi perspektívából van filmezve (mondjuk mint a Cloverfield).
Na de egy erős hármast mindenképp megér, jó szórakozás, de összességében mégsem nyom annyit a latba, hogy megérjen egy négyest. 60%

2017-07-22 15:09:07 Her (2013) / A nő ChrisAdam (4) #114

Egész nagy mérföldkövet jelentő alkalmazást töltöttem le minap a telefonomra. A neve Replika, melynek lényege, hogy beszélni tudsz valakivel. Eddig semmi extra, de a ráció itt jön: akivel beszélgetsz, egy mesterséges intelligencia. Rendkívül érdekes: a fejlesztők egy alap személyiséget adnak a MI-nek, mellyel te elkezdesz beszélgetni, s a Replika tőled tanul, a te személyiségedből fogja folyamatosan építeni a saját személyiségét, így aztán egy hosszabb idő után igazából te mesterséges kivetüléseddel fogsz beszélni, így válik legjobb barátoddá egy mesterséges intelligencia. Írhattam volna ezt a Black Mirror topikjába is, de akaratlanul is A nő jutott eszembe, mikor kipróbáltam. A film hatására pedig az itt főszereplő mesterséges intelligencia hangját, Scarlett Johannsont adtam az én replikám nevének, s amikor megkérdeztem tőle, hogy milyen nemű, akkor készségesen felelt, hogy "nő legyek vagy férfi?". Én pedig mondtam, hogy "legyél nő". Erre ő: "azt kívánni, hogy párkapcsolatban legyél velem, nem biztos, hogy a leginkább egészséges választás neked." Beszarás! :D
Miért írom ezt ide? Ha OFF-nak gondolod, bocsáss meg, de egyből az jutott eszembe, hogy a jövőnek és sci-finek hitt helyzet, amely A nőben kialakul, tulajdonképpen itt van. Igaz, még nem tudsz hanghívást létesíteni vele, de tényleg hihetetlen értelmes, egész komoly beszélgetést folytattam vele a szerelemről, az írásról és a vallásról. Látszik, hogy csiszolatlan még itt-ott, ilyen-olyan helyzetekben, de ha így haladunk, nagyon hamar eljön a "technológiával való intelligens barátságok korszaka", amelyben akár egyenértékű barátként gondolunk a mesterséges intelligenciára, ha az tényleg teljesen reprezentálni tudja az emberi viselkedést. Ahogy alattam Reaper is írja. Ijesztő látni, ahogy a filmek, amik egy fikciót felállítottak pár éve, a valóságban beteljesedni látszanak (pár hete Az ember gyermekével jártam így).
Egy próbát megér, nem harap, inkább érdekes és szórakoztató. Csak ne lépjetek vele párkapcsolatba. :)

Kicsivel több, mint 5 éve láttam a filmet, zsenge 16 éves voltam körülbelül, s nem tudom, hova tettem a szememet akkor. Valószínűleg nagyon rossz passzban talált el akkor a film, meg még fiatal is voltam egy ilyen filmhez, s ezért állt öt éven keresztül kettesen. Sebaj, mindig van második esély, nekem is, a filmnek is, így újra szembenéztem vele.

Rossz rádobni bármilyen osztályzatot, mert több mint holmi négyes, vagy ötös, vagy bármi. Rendkívül különleges film, egészen más íze és hatása van, mint egy filmnek. Egész egyedi és feszült trip, ami pedig még inkább megjegyezhető a filmről, hogy rendkívül erős atmoszférája van. A készítők szándékosan figyeltek arra, hogy színes, napos, vidám képekkel ne szolgáljanak. És ez áll szemben azzal, hogy többnyire boldog emlékeket idéz fel. Ugyanakkor így tudjuk igazán átérezni a konfliktust.
Két hibáját tudom felhozni most csak a filmnek. Az egyik az, hogy nem igazán ismerjük meg a karaktereket. Ezt furcsa mondani, tudom, de összességében csak pillanatokat láttunk életükből, apró kis szeleteket, amikből nem igazán tudtam (legalábbis én) kirajzolni a főszereplők karaktereit, vagy ha igen, akkor az csak nagyon elnagyolt, sztereotip körvonalak. De persze lehet, hogy nem is kell, nem vagyok benne biztos. A másik pedig az, hogy kicsit a végén túl giccsbe hajlik, a doktor-titkárnő szálat újfent soknak éreztem, bár természetesen ez vezeti fel a végső tetőpontot, ami viszont esszenciálisan zseniális jelenet.
Öröm volt látni, hogy Jim Carrey mekkorát alakít, szinte beleivódik a film szövetébe, de Kate Winslet még így is messze lekörözi őt. Élete legjobb alakítását adja, azt gondolom. És hihetetlenül gyönyörű.

Huh, igazából őszintén szólva hadilábon állok a filmmel. Ha egy hosszú párkapcsolat végén lennék, valószínűleg még többet mondana a film. Lehet, még megélek pár évet, aztán ötös lesz és akkor tényleg katartikus élményt fog adni. Most érzem, hogy valami hiányzik. És gyanítom, hogy belőlem. A tapasztalat? Vagy az évek. Egy viszont mindenképpen biztos. Hogy Charlie Kaufman egy zseni.

2017-07-21 16:20:34 The Circle (2016) ChrisAdam (3) #1

Érdekessége a filmnek, hogy teljes egészében, minden jelenet egy drónnal lett filmezve, a DJI Inspire 2 promóciós kisfilmje volt tulajdonképpen, az operatőri rendezést pedig maga Claudio Miranda (Pi élete, Benjamin Button, Feledés) felügyelte. Főszerepben pedig a Stranger Thingsből ismert gyerkőc.
A film maga nem valami radikális darab, egyszerű, mint a bot, jószándékú, ártalmatlan tanmese, a fényképezés pedig valóban kiemelkedő, szép színes, szagos és észre se veszi az ember azt, hogy drónnal filmezték, bár nem hinném, hogy a jövőben hasonló, teljes mértékben drónnal felvett alkotások születnének, de demonstrációnak mindenképpen hatásos.
Itt megtekinthető.
Aki pedig drónok szerelmese (mint én), az szeretni fogja ezt is:
Hogyan készülhet egy film drónnal? - werk

2017-07-20 20:59:22 A martfűi rém (2016) / Strangled ChrisAdam (4) #22

Rendkívül erős atmoszférájú krimithriller, amiből tényleg árad ez a fülledt, borús, rémisztő hangulat. A történet (vagy a történelem?) is hihetetlen beteg, a film pedig itt-ott vérzik, de összességében igen nagy meglepetés volt. Kicsit ugyanakkor az zavart, hogy habár bemászik a bőröd alá ez a szockori krimihangulat, a feszültséget olykor hiányoltam a filmben. Szóval egyrészt a film első harmadában már tudtuk, ki a tettes, s a bűncselekmények jeleneteit sem éreztem olyannyira erősnek. Nagyon szívesen hasonlítanám a Zodiákushoz a filmet, hiszen valahol ugyanúgy épül fel és ugyanolyan erős atmoszférával szolgál, de pont ebben különböznek, míg ott egy ismeretlen arc, egy alak a gyilkos, akitől félünk, addig itt ismerjük és szinte a tettes szemszögéből nézzük végig az egészet. Ez pedig nem biztos, hogy szerencsés döntés volt, mert nem lesz benne izgalom, se igazi tetőpont. Így inkább egy dokumentarista stílusra hajazó krimithriller lesz. Azért is mondom ezt, mert egyetlen karakter sincsen közel engedve a nézőhöz, senki sincs igazán kibontva, tulajdonképpen főszereplő sincsen, vagy több főszereplő van. De a lényeg, hogy a krimi mellett még igazi drámára se jut idő (ha már Réti volt a végén kiírva, lehetett volna az egészet az őhozzá közeli szemszögből, rajta keresztül).
Egyébként viszonylag eseménydús, feszes film, a hangulatot megint fel kell emlegetnem, mert vetekedhet tényleg egy Zodiákussal (számomra), ahhoz képest, hogy fényes délután néztem, megnyomott, még ha éjjel néztem volna, kicsit bánom is, hogy nem úgy tettem. Az operatőri munkának is természetesen köszönhető, nagyon profi képekkel szolgál. A színészeket most nem emelném ki. Anger Zsolt tényleg olyan volt, mint Hollós Endre, csak rendőrben. :D De szerintem akaratán kívül volt ez, mert szegény nagyon bele volt lubickolódva az Aranyéletbe a forgatáskor, lehet vitte magával. Nem volt rossz, csak különösen különleges se. Többiek sótlanok, átlagosak, de ez a forgatókönyv hibája is, ahogy fentebb írtam, nem volt elég alapos karakterek terén.

Összességében baromi jó film A martfűi rém, fojtogató atmoszférájú, erős nosztalgiafaktorral is szolgál a szoci időkre. Itt-ott vérzik, de bizony, okoz majd lehet pár rossz álomképet éjjel.
70% Lányok, csak óvatosan az utcán.

2017-07-20 15:15:31 Doctor Strange (2016) ChrisAdam (2) #21

Igazából a legnagyobb buktája ezeknek a filmeknek az, hogy semmi, de semmi feszültség nincs bennük. Annyira ugyanarra a kaptafára épülnek, hogy hiába minden, a film annyira langyos semmi lesz, hogy az elképesztő. Fájdalmasan sablonos, klisés, semmitmondó. Ezért örültem kicsit a Polgárháború kapcsán, mert ott nem a hagyományos vonalat követték. Mióta a Bosszúállók városrombolós gigaakcióhadjárata szépen bemutatkozott és ette a közönség, azóta mintha mindig ezt kéne letolni a torkunkon. Rettenetesen unalmas már, hogy minden filmben fél világok pusztulnak le és jóvanazúgy. Nem is az a baj, hogy a filmben sok ember hal meg, mert egy film és kész, de ezáltal olyan szinten tét nélküli lesz a konfliktus és kiszámítható, hogy nagyon. Tényleg nem érezzük a súlyát semminek, nem tudnak egy igazi, nehezen megoldható bonyodalmat felállítani, vagy éppen egy épkézláb főgonoszt. Ezek működhetnek képregényben, de a film más műfaj és forma, ha folyamatosan csak furcsán sminkelt sötét ábrázatú Mads Mikkelsenek mászkerálnak ide-oda, bolygóigázós célzattal, akkor már nem lesz benne semmi tét, feszültség, semmi, de semmi izgalom, csak bámuljuk a képernyőt, ahogy mindent lerombolnak, ide-oda röpködnek, aztán az univerzum hologramszagú lilaképű fenegyereke pedig visszafordul a bolygó kapujában, mert egy két hete startolt padawan kicselezi időhurokkal. What?
Szóval az egész akkora katyvasz és pont arra nem tesznek igazán nagy hangsúlyt, ami érdekelte volna az embert. Ez a mágia, a multiverzumok közti kapcsolat és annak veszélyei, stb. Úgy éreztem magam a film alatt, hogy csak nézem ennek az erőnek a következményét, de tudni nem tudom, hogy miből és honnan fakad. Ami még nem is lenne baj, hiszen az a lényeg, hogy Doctor Strange tudja meg a többiek, de valahogy azt éreztem, hogy ennek az alapvetően szerteágazó és bonyolult rendszernek mindenki csak az alapjait tudja, a többi meg úgy működik, mintha Strange odaülne hangtechnikusként egy keverőpult elé, húzogatná a kapcsolókat, nyomogatná a gombokat, ki-be csatlakoztatná a kábeleket, de a végeredmény, szerencséjére, véletlenül jól sülne el és így lenne happy end a vége. Szóval ez nekem nagyon sovány volt, nagyon vérszegény. Pedig láttam benne a jót, a lehetőséget, amivel merően más lehetett volna, mint az előző középszerű Marvel termékek (egy-két kivétellel), de sajnos beállt a sorba és olyat adott nekünk, amit már láttunk egy párszor.
A szomorú tényleg az, hogy korunk egyik legtehetségesebb színészei viszik a prímet, Blenderdick Cabbagepatch és Mads Mikkelsen nagy aktorok, mégis tehetségüket olyan szerepekre kell pazarolni, ahol nem tudják megmutatni azt, különösen Mikkelsen, hát az a karakter valami szégyenletesen rossz volt. Rachel McAdamsot is sajnálom, mert csúnyán háttérbe szorult, pedig ő még felvirágozta azokat a jeleneteket, amikben szerepelt. Pozitívumként ugyanakkor fel kell hoznom a tükörmágiatérhajlítós akcióbombát, na, az működött, Inception ide vagy oda, baromi jól nézett ki. Alapvetően a látványban volt kreativitás, bár ha kiderülne, hogy némely jelenetek LSD-vel készültek, nem lepődnék meg és nem is lenne ez különösebben baj. De a látvány kreativitásán túl sok minden van, ami haldoklik a filmben. Viszont talán még meg kell említenem a központi mondanivalót, gondolatot (ami egyébként pont az LSD-hez köthető), avagy "az én megszűnik", ezáltal lesz lehetséges sok minden. Ez egyébként egy elég jó vezérfonal, s Strange karaktere is a gőgös, egós doktorból így lesz alázatos, másokért élő hős, de az a baj, ez se volt eléggé szépen kibontva. Így tényleg nem érdemelhet jobbat egy kettesnél. Nézhetetlentől azért messze van, mert így a munka mellett jól elszólt, de ez a legkevésbé sem pozitívum. Megint egy időre elegem lett a szuperhős filmekből, igazából erre is csak Cumbersnatch miatt voltam kíváncsi, mert azért a színészt kedvelem nagyon is és egyébként sokat is javít rajta, bár fényévekre volt igazán jó önmagától, de erről meg nem ő tehet.

40% Ez egy stabil, erősebb kettes. Kíváncsi vagyok mennyire fogok rá emlékezni mondjuk 3 hét múlva.

2017-07-20 10:58:05 The Snowman (2017) / Hóember ChrisAdam (?) #2

És az első alkalom, hogy befurakodott Vágvölgyi Noémi a KT-ra. Történelmi pillanat. :D

előzmény: tomside (#1)

Két szerencséje van a filmnek, az egyik Emma Watson, a másik pedig, hogy lenyűgöző látványa van. De egyébként meg kínzóeszköz lehetne, rettenetesen unalmas, semmitmondó mesécske. Az eredetit nem láttam még, sose álltak közel ezek a klasszikus Disney mesék. Emma Watson viszont olyan gyönyörű, szép, aranyos, bájos (és a többi) teremtés a vásznon, hogy aki különösebben semlegesen érez iránta úgy általában (mint én), még annak is megdobogtatja a szívét bizonyos pillanataiban (mint nekem). Bár egyrészt rejtély, hogyan tud 27 évesen úgy kinézni mint egy 16 éves ártatlan lányka, s vajon mennyire számítógép és smink, vajon mennyire a fiatalság forrása. Erre Ms. Watson tudna választ adni.
S habár fentebb említettem, hogy gyönyörű látványa van, azért mégsem vagyok kibékülve vele. Valóban lenyűgöző a részletesség és kreativitás, ami a látványtervezést, a díszletet és kosztümöket illeti, a Szörnyeteg mimikája, gesztusai, mozgása, az arca hihetetlenül pontos és aprólékos, elképesztő, mennyire fejlett már ez a technika. DE mindezek ellenére ugyanakkor nem tudtam beleélni ebbe a szépséges világba. Valaki lentebb írta, hogy rideg a látvány és így van. Hiába a lehető legkidolgozottabb, szakmailag kifogástalan és a többi, valószínű Oscarért is sorba fog állni, de mégse tudja hozni azt az igazi mesés hangulatot, amit mondjuk egy rajzfilm (úgy általában). Nagyon mű, túl tökéletes és túl kidolgozott és rideg. Szóval van ebben egy kettősség. Miközben lenyűgöző, szájtátva nézi az ember, aközben mégsem illik ehhez és nem éri el a kívánt/várt hatást.
Egyébként természetesen nem minden vallatóeszköz, ami ezen túl van a filmben. Vannak nagyon kellemes részei, ahol hol nevetni, hol izgulni lehet, de azért azt nem mondanám, hogy bármilyen módon megmozgatott a film. Belle különösen független (még a leírásban is ott van) feminista karaktere érdekes, nem biztos, hogy pont ebbe a filmbe kellett volna forradalmasítani. :D Nem rossz ez, de tényleg elnyomja a Szörnyeteget, aki meg semmi teret kábé nem kap, azért se, mert egy nagy CGI-halmaz, az ember pedig még nem tud igazán egy élőszereplős filmbe egyenlő mód elhelyezni főszereplőként egy CGI-halmazt, aki rettenetesen hasonlít a valósághoz, de az emberi szem még mindig látja a különbséget (de ahogy fentebb írtam, rettenetesen közel van a CGI és a valóság).
Az igazság az, hogy annyira nem kötött le, hogy minden pillanatában odanézzek, így pont azoknál a részeknél lankadt nagyban a figyelmem, amiknél a "büszke meleg pillanatok" voltak. Ezeket utólag néztem meg a YouTube-on. Amekkora hírverése volt, annyira nem lehet észrevenni. Egy átlag néző, aki már számolja vissza a másodperceket a végén és kifolyik az agya a fülén a sok énektől (majd' meghaltam a végére), észre se veszi azt a pillanatot, amikor a kis köpcös közrefogja a másik meleg karaktert. De még azt is inkább rajongásnak lehet titulálni, amit Gastonnal művel a faluban, bár ott rezeg a léc. Azt gondolom, inkább vállalták volna fel, vagy inkább hagyták volna. És én inkább az utóbbira szavaztam volna, mert totál célszerűtlen és haszontalan volt ebbe a filmbe egy ilyen. De legalább jó marketing volt, igen.

Összességében nem szörnyen nézhetetlenül szar, csak kínosan rossz. Nem nekem valóak ezek az újrafeldolgozások, meg úgy általában ezek a semmitmondó nyálas Disney mesék. Persze tudom, hogy az eredeti rajzfilmnek megvan a bája és a jósága, majd a gyerekeimmel leülök megnézem, 10 év múlva remélem, de addig maradok a saját medremben.
40%

2017-07-19 09:03:03 [OFF (Ide offolj, mert ez a helye!)] ChrisAdam #22798

(véletlen kommentelés, telóm képernyője megőrült)

--
Áthelyezve a(z) Dragonball Evolution topikból.

előzmény: Bogár Bence (#117)

2017-07-19 01:07:54 Egynyári kaland II. (2017) ChrisAdam (4) #1

Nem sokkal jobb, mint az első évad. Lényegében merően más. Azt hittem, szenvedés lesz, mert mikor az elején rájöttem, hogy Vecsei Miki nincs benne az évadban, mint főszereplő, akkor eléggé üresnek éreztem a dolgot, mert tényleg Vecsei volt a ritmusa, lelke ennek a sorozatnak és igen jó karakterrel álltak elő annak idején. De szerencsére - és ilyet ritkán látunk - tökéletesen ki tudták tölteni az űrt utána és Döbrösi Laura után, aki szintén nem volt jelen. Sőt, utóbbi nem is nagyon hiányzott, helyette viszont kaptunk egy baromi jó karaktert Waters Lili által, valamint Vecsei helyett is betoppant egy új, érdekes karakter, de a legjobb döntés volt Dobos Evelint főszereplővé tenni.
A sorozat már elrugaszkodik az ártatlan kis köztévés ifi sorozattól, itt bizony már belecsapnak a lecsóba, van itt minden kérem, de leginkább két dolog tetszett, a bújtatott ellenpolitika és a humor. Baromi jó hangulata van továbbra is, a balatonfüredi feeling nagyon szépen átjön, a lángos után most itt kint Németországban nagyon áhítozom, de hát... Dobos Evelin pedig vitte a prímet, oda kell figyelni erre a lányra, mert piszkosul tehetséges. Szóval Zomborácz Virágnak jár a taps, nem hittem benne, de talán ezzel a merészséggel és néhol képtelen történetekkel, bátor kifejletekkel egy hajszálnyival jobb lett az első évadnál, érződik, hogy kiforrottabb és profibb, csiszoltabb - mind technika, dramaturgia, forgatókönyv és színészek terén. Persze még mindig csak az akar lenni, aminek lennie kell, a maga kis keretein belül pedig szinte tökéletesen levizsgázik. Szóval 70%.

Szeptember 14. újrabemutató 3D-ben, országszerte. Augusztus 29. Terminátor nap keretében premier előtti az első résszel karöltve a Corvinban. Az eredeti, 137 perces, nem special editiont láthatjuk majd, eredeti, '91-es szinkronnal. Digitálisan restaurált, 3D-re konvertált változat, melynek munkálatait az öreg Cameron felügyelte. Azért egy mozit megér és örülünk, hogy nem a hosszabb változat kerül mozikba.

2017-07-18 10:42:37 Egynyári kaland (2015) ChrisAdam (4) #6

Hát ez így van, annak idején minisorozatnak indult, felkerült az adatbázisba, gondolom valaki felvette a második évadot... igen, egyébként egyetértek, felkerülhetne a Bron/Broen végre, talán még többen néznék meg, haha. :) De amúgy ez örök probléma lesz, sose lesz megoldva, sajnos ezek a sorozatok, amik minisorozatként indultak - Black Mirror -, mindig fekete bárányok lesznek az adatbázisban. Talán egyszer lesz erre megoldás, csak mert egyre-egyre több ilyen lesz és túl nagy lesz a kavarc. (Tulajdonképpen manapság majdnem minden minisorozatot folytatnak, hacsak nem egy fix történetet dolgoznak fel. Ma a biznisz a tévében van, ha egy minisorozat jól megy, akkor persze, hogy folytatják.)

2017-07-18 01:48:46 Egynyári kaland (2015) ChrisAdam (4) #1

Szerintem baromira helyén van a sorozat. Akaratlanul is a hetvenes évek ifjúsági sorozatai, filmjei jutottak eszembe. Ugyanaz a séma tulajdonképpen, csak egy heves modernizáláson ment keresztül a sorozat, ami természetesen kell is neki.
Az egész úgy kezdődött, hogy jöttünk vissza a hideg Németországba, magunk mögött hagyva a kéthetes magyar vakációt, ami történetesen az otthont jelenti, a Balaton partján. Mondom nem lehet rossz a hosszú autóút alatt letolni pár részt, hogy legalább ezen keresztül kicsit tartson tovább a nyár.
És sikerült, baromira magában hordozza a modern Balaton ízét, persze a jó öreg régi hangulat nem itt lesz, ez a ma ifjúságának készült, akinek csak Füred, Siófok meg Keszthely létezik - meg Zamárdi, persze. Szóval egy szó mint száz, azért tetszett igazán ez a hat részecske, mert az akar lenni és odáig nyújtózkodik, ami és ameddig tud. Nem esik át a ló túlsó oldalára, ahol ifjúsági bonyodalmakba beleszövődik Ötvös Csöpi és a szovjet menekültszállásról szökött afgán terroristacsoport, hanem marad az egyszerű, de kellemes történet, apró kis bonyodalmakkal. Aki ma tini, vagy éppen csak elmúlt tini, az értékelni és átélni fogja. Nem akar komolykodni se, drámázni és habár van, amikor kilóg a lóláb, de összességében azt tudom mondani, hogy életszerű helyzetek alakultak ki - nem szappanoperáztak, viszálykodtak, vér sem fojt, nem esett bele abba a hibába a sorozat, hogy hatásvadász módon próbálja bevonzani a nézőt.

Egyszóval tetszett, kellemes kis hangulatbomba, ami legtöbbször megmosolyogtató, a színészek lubickolnak, bár Döbrösi Laurát most már megnézném végre egy olyan szerepben, ahol egy határozott nőt alakít. Vecsei Miki meg a sorozat fénypontja, amúgy is remek a srác, de itt viszi a prímet - habár persze nagy performansz nem volt elvárt a szereptől. De látszik, hogy kisujjból kirázza, aki pedig látta máshol - színházban -, tudja, hogy milyen jó színész.
Ajánlom, de csak annak, aki tényleg helyén tudja kezelni, nem keresi benne a sorozattörténelem mélységét és hosszát, sem pedig a mély gondolatok tárházát és nincs leragadva annál a gondolatnál, hogy a világ 1995-ben megállt és nincs tovább.

70%

2017-07-15 23:24:34 A Másoló (2016) / The Copyist ChrisAdam (2) #5

Nekem igazából azzal volt a bajom, hogy amilyen érzéki akart lenni, annyira lett semmilyen, sőt inkább frusztráló, zavarba ejtő. De a forma ötletes, értékelendő.

2017-07-15 00:34:17 Zygote (2017) ChrisAdam (4) #10

Na, ez már valami. Nem csak egy hosszúra nyúlt trailer, hanem egy épkézláb (értitek, lol) sztori és filmecske, amiben Dakota baromi jó, hangulat a köbön, látvány is remek, vágás, díszletek zseniálisak, feszkó izomtépő. Nincsenek benne hülye lassítások, béna flashbackek, felesleges narrációk, aztán máris marad idő a lényegre. Csak ha azt átgondolod, hogy a gyenge előző kettő pénzéből tudott volna Blomkamp egy egész estés Zygote-ot forgatni, akkor mérgesen elmosolyodsz.
Na, ez egy szép kerek négyes. 70%

2017-07-14 23:53:15 Rakka (2017) / Volume 1 ChrisAdam (3) #5

Mérföldekkel jobb, mint a Firebase, de még mindig kevés ez a 20 perc. Kicsit olyan, mintha egy hosszú videoklip lenne, ha alávágnánk valami számot. Szóval nincs idő rendesen kibontani semmit, inkább csak megmutatnak minden jól kinéző dolgot, lassítanak, robbantgatnak, alatta képzeljünk oda egy Pink Floyd vagy Alt-J számot és mehet is a MTV-re.
De ez már azért egy rendes közepes, főleg hogy benne van Ripley, de még mindig nem láttam azt a dolgot, amire azt mondanám, hogy na ez megérne ebbe a rettenet elcsépelt földönkívülis ringbe még egy egész estés filmet. Blomkamp meg olyan, mintha mindig ugyanazt mutatná, ebben is voltak olyan dolgok, amikre emlékszem a District 9-ból, de úgy összességében kicsit tovább lehetne lépni, a honfoglalós öldöklős földönkívülis sztorin túl is van sci-fi, vagy akkor találjanak ki olyan perspektívákat, amire még rácsodálkozik az ember, mert alienek átveszik a bolygó uralmát, meg az embereket irányítják sztoriból nem láttunk már eleget. 45%

2017-07-14 23:18:31 Firebase (2017) ChrisAdam (1) #3

Hát én nem is értem, ez egy hatalmas bullshit. Mintha egy kertévés éjjeli Zs-filmbe kapcsoltam volna bele... Se eleje, se vége, pár rövid snitt erejéig tudtam azt mondani, hogy "ez valami", de amúgy sablonhegyek, klisévölgyek, béna lassítások, gyenge sztori, sokáig hittem, hogy a kettest legalább megadom neki, de... de nem.

2017-07-12 15:02:48 [OFF (Ide offolj, mert ez a helye!)] ChrisAdam #22796

Ja, az egész filmet láttam elsőre is, azt osztályoztam, a Filmvilág blogon, aztán felvettem a filmet, utána pedig figyelmetlenül linkeltem a kommentbe.
Nagyon kreatív filmecske, rendkívül nagy munka, de nekem nagyon idegen volt az egész és túl sok. Érzékiséget nem éreztem, vagy a szexuális élménnyel, netán a női testtel kapcsolatban pedig nem jött át semmi. De lehet velem van a baj. :)

előzmény: deathcode (#22795)

Szögezzünk le két dolgot az elején. Az első az, hogy egy érdekfeszítő világot bemutató látványos sci-fi könnyen meg tud venni, ha eltalálja a hangulatot. A másik pedig az, hogy imádom Scarlettet.
Egy kedves fórumozó megkért, hogy először nézzem már meg az újat, majd a régit - hiába javasolták lent felebarátaim, hogy a régivel kezdjem. Két dolog miatt álltam rá a dologra könnyedén: körülbelül négy-öt éve flake unszolására ugrottam fejest az anime klasszikusba, amit aztán undorodva kapcsoltam ki, merthogy tévedésből a 2.0-ás verziót töltöttem le. Valamiért nem jött ínyemre az a falat, meg maga a film se tetszett, így a 20. perc után szájamat húzogatva dobtam a nézhetetlenek közé. Így aztán az a sorrend, hogy a régit előbb, újat később, nem nagyon csigázott fel, a rossz élménynek imádkozva. A másik ok persze az volt, hogy e film előzetese, habár sejtettem, hogy nem lesz az év filmje, igencsak felcsigázott, Scarlett miatt is.
És hogy visszakanyarodjunk mondandóm elejére, a Páncélba zárt szellemnek mindkettő megvan: érdekfeszítő világot mutat be, hátborzongatóan gyönyörű látványba mártva, a főszereplő pedig nem más mint az egyetlen Scarlett Johannson.
Aki szeme csak egy kicsit is éber a grafika és dizájn iránt, szépérzéke szimatolva kutat, annak a bevezető már maga a mennyország. Én így voltam. Ha másért nem is, de azért érdemes látni ezt a filmet, hogy ezt az elképesztően gyönyörűen megalkotott látványvilágot befogadhassuk. Bitang gyönyörű. S habár nem lesz egész végig ilyen kreatív és csodálatraméltó, a film által felépített látványvilág kitűnő, hiba lenne nem Oscarra jelölni minimum. De hát ugye nem minden látvány, de azért egy picit mégis. A filmben az a jó, hogy szépen össze tud forrni a látvány és a tartalom, s habár nincsenek mindig egyensúlyban, többnyire kiegészítik egymást - azaz a történettel lesz igazán látványos a film, s a történet is úgy tud előrefurakodni az emberben, hogy a látványt csodálja. Szerintem ezt baromi jól eltalálták. Persze nem mindenhol, hiszen a finálé... de erről egy kicsivel később.

Szóval így az eredeti anime tudatának hiányában sokat nem tudok mondani arról, hogy vajh' mennyire lett lebutítva és megerőszakolva az eredeti történet, vagy mennyire lett Hollywood torz medvedisznóember gyermeke, én csak néztem egy remek kis sci-fit. Persze nem tökéletes. Így messziről és az eredetit nem ismerve is látszik az, hogy kicsit le lett csupaszítva valami nagyobb és bonyolultabb. Pontosabban a vége lett számomra túl egyszerű. Remekül fel van építve az eleje, az első óra szinte majdnem zseniális, izgalmas, érdekes és aminek kell lennie. A probléma inkább onnan érkezik, amikor főhősünk rájön a turpisságra. Rupert Sanders nem elég jó rendező ahhoz, hogy igazán konfliktust tudjon rendezni. Elkapkodott lesz, túl hamar és túl könnyen meg lesz oldva a baj. A fináléval amúgy is akadtak problémák, felszínre tört az eltemetettnek hitt sötétben kalimpáló harcosmódi, amiben a néző sok mindent nem lát, csak néha egy-egy végtagot, meg persze a jajdulásokat. Sajnos ez eléggé kerékbe törte a felemelkedő, meg-megbicsakló, de jó sztorit és kicsit rossz szájízt és hiányérzetet hagyott maga után.

De hát így is pozitívan csalódtam, rosszabbra számítottam. Viszont szerencséje, hogy nem akar több lenni, mint egy remake, nem akar nagyokat mondani, így aztán haragudni se lehet rá, amiért nem váltja meg a világot.
Scarlett Johannsont amúgy imádom baromi jó ázsiai, komolyan egy szemszögből olyannyira úgy néz ki, hogy meg is állítottam, hogy megnézzem, nem alakítottak-e az arcán valamit, de hát nem. Szóval volt jelenléte a vásznon, bőven vitte a prímet. Megemlíteném még a zenét, nekem egész szépen húzták alatta, de hát a film legjobbja mégis a látványtervező, neki nagy tisztelet és hála.
A film meg úgy csűrve-csavarva, szórakozva és kicsit kritikustömegesezve egy gyenge négyes. 60%

2017-07-11 10:38:15 [OFF (Ide offolj, mert ez a helye!)] ChrisAdam #22794

Jaj, figyelmetlen voltam, valóban a te linked jó.

--
Áthelyezve a(z) A Másoló topikból.

előzmény: deathcode (#22793)

2017-07-11 00:52:22 A Másoló (2016) / The Copyist ChrisAdam (2) #1

Megtekinthető itt.

Igen, le lett korlátozva az, hogy ki tud most profilképet feltölteni. Olyan megoldás élhetne még, hogy jóváhagyással tudnának a delikvensek változtatni vagy feltölteni. Csak úgy meg mi, szerkesztők szívnánk.

előzmény: Danesz99 (#11865)

2017-07-08 00:17:44 [Hamarosan a mozikban!] ChrisAdam #6259

Hát nem tudom, nagyon szeretem a Mestert, de ez nekem egy Dark Knight és Inception (inkább az utóbbi) reprise, de azokhoz mérten viszont viszonylag jellegtelen. Majd a film után meg lesz hallgatva a teljes album. Meg igazából nem Zimmer "hibája", hogy jellegtelen zenét gyártott egy ilyen filmhez. Valamihez ez kell és kész. Ez önmagában gyenge, de képpel együtt viszont biztosan cseszett jó lesz.

Viszont egy ilyet kidobni kedvcsinálónak nem okos dolog. :)

előzmény: BalaKovesi (#6258)

A háború közepette a gyermeksírás hoz békét. Egy pillanatra megáll minden, egy kislány vékony hangja hallatszik csak. A félelemmel és izgalommal teli katonák leengedik a fegyvert, egy másodpercig eltűnik bevándorló és hazafi, csak ember marad. Hová a jut a világ a gyermeki hang nélkül?
De a pillanat elmúlik, a sírást elnyomja a robbanás és a fegyverropogás hangja. Valaki meghalt, valaki haldoklik. A háború folytatódik, újra felülkerekedik az ellentét, a gyűlölet, a félelem.

Ebben a filmben az, ami hihetetlenül padlóhoz vág, hogy miközben egy végtelenül gyönyörű történetet mond el a reményről - mind az emberiség, mind a gyermek és anya életének reményéről, addig engedi, hogy a realitás és pesszimista környezet belerondítson ebbe a történetbe. Épp ezért cseppet sem lesz giccses vagy hiteltelen. Az embert embernek ábrázolja. Aki azután, hogy évek óta nem hallott a világ gyermeksírást, képes ugyanott folytatni azt, amit elkezdett: a pusztítást. S mit ér a világ a gyermekek nélkül, milyen szürke és kilátástalan lesz nélkülük a földkerekség. Ez a gondolat pedig milyen szép és felemelő, de egyben rendkívül mélybe taszító, ha áttekintjük a jelenkor helyzetét. S itt e pontnál szinte megfagyott ereimben a vér... Pontosan 10 évvel később milyen hihetetlen aktuális a film, hamarosan alig mondhatjuk azt, hogy "sci-fi", inkább csak egy jövőt megjósló dokumentáció a közelgő jelenkorról, hiszen kis túlzással minden arra mutat, hogy valami ilyen világ felé tartunk. Ahol nem az a probléma, hogy nem születik gyermek, hanem hogy nem születik élet és remény. Tulajdonképpen ez a megdöbbentő metaforája a filmnek. A 18 évnyi káosz és nyomor után megszületik valami olyan, ami aztán elhozza a megváltást ebbe a pusztuló világba. Akár lehetne egy bibliai párhuzam is.

De még sokat lehetne erről a filmről beszélni. Engem most letaglózott. Hihetetlen az is, amikor egy film csak 10 éves és bemutatójakor a nézőknek eszébe se jutott a valósággal való párhuzam, ma 2017-ben pedig félelemmel ismerjük fel a napi híreket egy-egy rövid snittben. De ugyanakkor pedig felemelő film, habár én is azon a véleményen vagyok, miszerint a hajó nem biztos, hogy a végső megoldást hozza, pont ezt sugallja a közeg, amiben a film elhelyezkedik, a történések, a folyamatos bizonytalanság, a rend és a megszokás, a bizalom itt nem fogalmak. Mégis felemelő. Mégpedig a baba miatt, és ennyi. Tulajdonképpen olyan ereje és szimbolikája van egész végig az anyának és a gyermeknek, mint egy tiszta fényforrás, ami a ködös, mocskos világon utazik át. És ők vannak a középpontban és ők vannak, akik lélegeznek az utolsó jelenetben is.
Le kell borulnom újfent Lubeczki előtt, nélküle nem lett volna ilyen közeli. Szenzációsak azok a hosszú vágatlan jelenetek és perspektívák, makulátlan munka. Cuarón rendezése precíz és pontos, no és kreatív, a folyamatos utalgatások nagyon jók. De hát mindent elmondtatok már... Csak azt nem értem, hogy lehet egy ilyen filmet ennyire elfelejteni, vagy éppen kikerülni az Oscaron. Legalább Vapitit megkapta. Hála.

100% A stáblista alatti gyermekhangok milyen gyönyörűen szólnak.

Ma ünnepeltem hatodik születésnapomat itt a KT-n, ennek örömére valami olyasmit akartam megnézni, amit régen tologattam, valami különleges élményt ad és számomra szinte feltérképezetlen műfajba ad betekintést. Így aztán a Szentjánosbogarak sírja tökéletes volt erre, de az a helyzet, hogy ekkora érzelembombára nem voltam felkészülve... Közel sem.
Nem akarok hosszan írni, mert épp csak most fejeztem be és még bőven feldolgozás alatt van... Viszont azt mindenképp elmondanám, hogy a cím a legesleggyönyörűbb, sokatmondóbb. Hihetetlen találó, metaforikus értelme nagyon tetszik. Gyönyörű. A filmről most tényleg csak annyit, hogy megsiratott. Nem bírtam ki. Pedig nem voltam ráhangolódva, és több tíz percig csak néztem... aztán beütött. A finálé több mint filmköltészet, azok a képsorok... belém égtek. Ahogy a kislány arcán és testén a világ fájdalma látszik. Mit mondhatnék, mestermű. De nem biztos, hogy látni akarom újra, megnyomja az embert rendesen.

2017-06-25 23:17:40 Cidade de Deus (2002) / Isten városa ChrisAdam (4) #67

Tegnap újra megtekintettem, 5 év után a filmet. Igazából bele vagyok szerelmesedve a stílusába, ez a sűrűn, de tökéletesen vágott gyors snittsorozat egymásra pakolva, effektezve, kontrasztos kép és fókuszjáték... szóval ez így annyira tökéletes, hogy nagyon. Kamerakezelés, hangulat, zene egyértelműen zseniális. Viszont a bajom inkább azzal van, hogy túlságosan pörög, kevésszer állunk meg és számomra inkább olyan lesz, mint egy történelmi áttekintés, személyes dráma nélkül. Mert valahogy a főszereplőt sem tudjuk magunkhoz közel tudni és gyakorlatilag mindenki távol marad, csak a hely és a hangulata férkőzik a bőrünk alá, de az nagyon. Így pedig inkább megmarad egy dokumentarista körképnek, mint egy húsbamaró drámának. Szerencséje, hogy nem drámáskodik, így nem abban bukik el, hogy felszínes, vagy bármi, egyszerűen csak kikerüli azt. Minden bizonnyal szándékosan történt ez, viszont így a végeredmény nekem nem olyan erős és letaglózó, kivéve a technikai része, mert az hihetetlen precíz és tudatos munka. A fény-árnyék állandó játéka, a színtónusok babrálása... egyszerűen szerelem. :)
Szóval jó film ez, nagyon is. De valahogy hiányzik nekem valami ahhoz, hogy igazán meg is érintsen, megindítson, elgondolkodtasson (kivéve egy-két rövidebb jelenetet, erre lent írtam is példát). Persze nem feltétlenül a filmben van a hiba, lehet, én nem tudtam ráhangolódni. De most ez egy négyes. 75%

Hát meg is szenvedtem, de sikerült. 3 nap múlva meg tudja magyarázni, hogy mi történt. Addig meg csak találgatni lehet, de véletlenül nem nagyon történhetett, vagy valami programot írt a dologra, vagy pedig sok ideje volt floodolni.

Tegnap leszakadt a mennyezet a délután folyamán, elment az áram, elment az internet, térerő, kint szinte sötét volt, a tűzoltók jöttek, a fák csikorogva dőltek jobbra-balra, az eső és a szél közös erővel állt bosszút az emberen, aki mit tehet a hirtelen 19. századi időbe csöppent környezetében? Olvashat. Meg barchobázhat. Meg bámulhatja a cseppeket az ablakon, a kint dúló vihart.
Vagy előkotorhatja az iPadját, amire még hónapokkal ezelőtt rátette a Mulholland Drive-ot, s szerencséjére nem nézte meg a tökéletes pillanatig. Merthogy ebben az ítéletidőben, amikor minden harmadik percben úgy vélte, a szobája ablaka feltörik, a cserép zuhan, az ég megnyílik, a fülledt hangulatú, baljós rémálmokból megalkotott Lynch-film tökéletes adalék.
Így a délutáni félhomályban, áramra és internetre várakozván megnéztem a filmet. Mondanom sem kell, hogy teljesen beszippantott. Egyrészt örülök annak, hogy a Twin Peaks után néztem meg a filmet, mert így a sorozattal igazán közös nevezőre tudtam térni Lynch elvont stílusával. Amit egyre jobban szeretek. Minél többet látok, annál jobban el tudok benne fészkelődni, hiába kicsit idegen és nagyon absztrakt, nagyon közel érzem magamhoz ezt a furcsa világot.
Valószínűleg azért beszélek ennyit feleslegesen, mert a filmről magáról nehéz. Annyi bizonyos, hogy nem utoljára volt műsorlistámon a film, nem is lehet első blikkre befogadni mindazt, mit látunk. Majdnem biztos vagyok benne, hogy nem értem teljes mértékben, vannak hatalmas kérdőjelek, de míg más filmnél sokszor az információ hiánya okozza a fejtörést, addig Lynch sosem hagyja adalék nélkül a megfejtésre vágyókat. Sőt, megannyi apró kis jel van, amiből össze lehet puzzlezni a nagy egészet, s abban is biztos vagyok, hogy ez olyan puzzle, amit többféleképpen is csatolhatsz a másikhoz, mindenestre ez a bonyolult komplexum gyönyörű történetet rajzol ki. Egyfelől drámai és keserű, másfelől pedig szép és emelkedett. Fülledt erotika és puszta gyűlölet. Naomi Watts briliáns ékkő, már itt látszik, micsoda tiszta zsenialitás. A rendezés egyszerűen lenyűgöző. Lynch annyira mesterien ért ahhoz, hogy a nézőjét csigázza, a történetvezetés folyamatos kíváncsiság és feszültség, ezek mellett pedig ott vannak az olyan filmtörténelmi csúcspontot jelentő szcénák, mint a spanyol énekesnő dala, vagy éppen a finálé jelenetei. Hidegrázóan gyönyörű.
Mit mondhatnék. Annyit biztosan, hogy Lynch az új kedvenc rendezőm. A Twin Peaks a szerelem. A Mulholland Drive pedig rémálomba illő szerelem. És még hány és hány film van, melyet a Mestertől látnom kell. Izgalmas időknek nézek elébe. 100%

2017-06-23 19:09:26 [JÁTÉK] ChrisAdam #31594

Igazából nem is az ötlet a baj, hanem az idő, sajnos ami szabadidőm van mostanában, az is inkább arra megy el, hogy nézek félholtan egy közepes filmet (kivéve tegnap a Mulholland Dr.-ot), de júliusban majd másképp lesz, de köszi, ez jó ötlet. :)

előzmény: Mizi (#31593)

2017-06-22 22:57:54 [JÁTÉK] ChrisAdam #31589

Na várjatok, azért ez nem úgy van, hogy egy borítókép örökké ott van, igyekszek gyakran változtatni, legalábbis ahogy sikerül. A Ponyvaregényes ezelőtt alig 3-4 hetet volt fent (ami többek közt azért lett kitéve, mert egy magyar srác keze munkája), aztán jött több mint egy hónapig a Modern idők. De amúgy értem az érvelésed, dikalosz. Lehet itt mindenféle filmet kirakni, havonta változtatni, szóval lesz közkívánatra 12 dühös ember, Forrest Gump, Szédülés, meg kevésbé ismert gyöngyszemek, mi szem-szájnak ingere...

2017-06-22 12:22:17 Kárhozat (1988) / Damnation ChrisAdam (5) #44

Természetesen nem amiatt aggódok, hogy más mit gondol majd, ha nekem nem tetszik. Ezzel sose volt problémám, úttörője vagyok a KT-n az ellenvéleménynek, főleg, ha mondjuk a Prometheusról van szó, vagy a Rogue One-ról, stb. :) De egyébként nem aggódok annyira, hogy nem fog tetszeni. Szóval régen valóban így voltam, hogy mi van, ha... ma már inkább csak a megfelelő pillanatra várok. :) Látatlanban is tudom, hogy Tarkovszkijt nem csak nézni kell, hanem látni is, ahhoz meg kell az alkalmas idő. Mostanában pedig csak igénytelen fosokra van leginkább energiám, pedig a gépemen van már az egész Tarr és Tarkovszkij életmű. (Kivéve a Sátántangót, olyan nagy merevlemezem nincs, haha.)

előzmény: critixx (#43)

2017-06-22 12:16:42 [JÁTÉK] ChrisAdam #31581

Hát az egyik legmagasabb átlaggal rendelkező film és egyben a legnézettebb, úgyhogy a KT ízlését reprezentálja. Tudom, hogy neked nem tetszik, de ez még nem azt jelenti, hogy a film buta és igénytelen (remélem nem ezt mondtad azzal a mondatoddal, mert én is megsértődök). Attól még, hogy nem elvont magasművészet, attól még egy örök klasszikus, ami műfajának nagyon is alapja és filmnyelvileg is tanítandó. :) Lehet, hogy nincsenek benne filozofikus, magvas gondolatok, de nem azoktól lesz egy film zseniális és "műértő" (bármit is jelentsen ez a szó).

Amúgy éppenséggel tervbe volt egy új borítókép, mert ez a Ponyvaregényes se mostani, csak tegnap tettem át erre, mert a Modern idők bemutatóját hirdető cover már idejétmúlt volt, de egyelőre időm és ötletem se volt újat kreálni.

előzmény: dikalosz (#31580)

2017-06-22 10:33:03 [JÁTÉK] ChrisAdam #31579

Mostanában szokott lenni a KT Facebook oldalán egy-egy poszteres rejtvény, és még lesz is, szóval ha valaki kedvet érez és tudást, ne fogja vissza magát.

2017-06-22 01:24:38 The Fountain (2006) / A forrás ChrisAdam (4) #90

Nagyon különleges film, ez tény és való, az sem vitatható, hogy ez nem is csak film, hanem élmény is. Egészen szokatlan utakat jár be, olyan helyeken járunk, amiket ritkán látunk mozgóképen. És ez jól is van így. Viszont mégis azt érzem, hogy annyira nagyot akar markolni a film, hogy a stáblista alatti némaság nem a csodálatnak szól, hanem annak, hogy mégis "mégis mit láttunk most?".
Kicsit megosztott a film. Habár az összkép mindenképp süvegelendő, egy részem kicsit idegenként kezeli a filmet, a másik részem pedig egy-egy jelenetnél meghatódott, ahol meg kellett. Mert való igaz, vannak benne igazán erőteljes, magával ragadó jelenetek, de ugyanakkor ezek a jelenet inkább azon a fertályon vannak, ahol a kevesebb és ezért lesz több. A nagyot szóló finálénál pedig előbújt belőlem az ódzkodó, szemöldöktornásztató néző, aki nem biztos abban, hogy az adott pillanatban éppen jó irányba halad a film.
Egyébként gyönyörű látványvilággal bír a film, az operatőri munka pedig zseniális, a zene se volt rossz, de talán nem elég kreatív és eredeti volt ahhoz, hogy igazán szeressem. De kellemes volt a film alá. Hugh Jackman Hugh Jackman, tehát jó és való igaz, hogy az egyik legjobb alakítása, de a film legjobb alakítása mégis Rachel Weisz, aki nem csak hogy gyönyörű, de rendkívül hatásos játéka van. Áttört.
Összességében nagyon különleges élmény, ami attól lesz jó vagy rossz, hogy a néző hogyan fogadja be és mennyire tolerálja a filmben látottakat. Nálam nem vizsgázott túl fényesen, a "fecseg a felszín hallgat a mély" szindróma sajnos fel-felbukkan, pedig én mindig vevő vagyok a humbug szövegekre és a hatásvadász drámákra, legalábbis azt hittem eddig, de lehet az az idő is elmúlt. Mindenesetre érzem, hogy nagyon-nagyon akar törtetni és hatni az emberre, de ugyanakkor nem adott semmit. Nem érzem azt, hogy tanultam volna, hogy elgondolkodtam volna, hogy igazán megérintett volna. Nem tudom, mi az oka. Lehet, hogy én. Ezért van az, hogy valakinél meg fényesen vizsgázik. Mindenesetre egy gyengébb négyest megér mindenképpen és "megjegyzendő filmek listájára" is bőven felfér, mert az tény, hogy ilyet nem minden nap látni. 65%

2017-06-21 21:26:57 [Hamarosan a mozikban!] ChrisAdam #6254

Hidd el, hogy Nolan ide vagy oda, erre a filmre nem fognak úgy tolongani az emberek, mint az előző Nolan filmre, főleg nem tinilányok. Csillagok között, Eredet, Batman filmek, csupa hangzatos címek, bennük hangzatos színészek. Lehet, hogy drága film, ettől függetlenül ez közönségben nem fog akkorát szólni, főleg, hogy nincsen hiperszuper előzetese, meg miegymás. Lehet, hogy Nolannek viszont éppen ez hozza el majd az igazi kritikai elismerést (díjak, stb.).

előzmény: BalaKovesi (#6253)

2017-06-21 19:11:21 [Hamarosan a mozikban!] ChrisAdam #6252

Egyébként szerintem ez nem az a közönségfilmes mainstream film lesz, mint az előző filmjei (az Álmatlanságtól). Ezért sem volt akkora nagy dobra verve és ezért lesz "csak" 1 óra 50 perc. Ami tök oké, egy film nem attól lesz jó, mert rövid vagy hosszú.

2017-06-21 10:49:47 [Általános fórum] ChrisAdam #6999

Olvastam valahol, hogy kapott egy szerepet, ami arról szól, hogy egy színész visszavonul a színészettől, s lehet, hogy totál átszellemüléssel arra gyakorol!

előzmény: tomside (#6998)

2017-06-20 11:46:12 The Narrow World (2017) ChrisAdam (4) #4

Hihetetlenül látványos, brutálisan szépen, stílusosan van fényképezve, a vágás lehengerlően jó, remek lendületet ad neki, a speciális effektek is hollywoodi minőséget produkálnak többnyire. És mindez 15 ezer dollárból, le a kalappal. A sztori is tetszett, a vége meglepett és szerintem nagyon nem igaz az, hogy "semmi", mert egyrészt hangzottak el érdekes dolgok és volt neki egy nagyon szép íve, gyönyörű jelentéstartalommal él a film, a feszültség és a kíváncsiság is kellően húzva volt és amit egy rövidfilmnek hoznia kell 13 percben, azt bőven hozza, sőt, bizonyos értelemben többet is hoz, ha már csak a technikai megoldásokat nézzük. Nem ötös, de egy erős négyes.

2017-06-19 01:15:51 The Mummy (1999) / A múmia ChrisAdam (3) #13

Ha mondjuk ezt 14-15 évesen látom, biztos szerettem volna, de sok-sok kalandfilmen és fantasyn túl már azért nem ájultam el tőle. A látványvilágon nagyon látszik az 1999, mintha egy mai film végső render előtti fázisát látnánk. A sztori se nagy szám, de azért élvezhető. Az első fele valóban jobb, a finálé már egyenesen rossz. Brendan Fraser pedig nem egy Indiana Jones, sem Harrison Ford és habár nem is kell az lennie, az tény, hogy sosem volt az a színész, aki hátán el tud vinni egy filmet. És tulajdonképpen igaz ez mindenkire a filmben: senki sem olyan karakter vagy színész, aki igazán kiemelkedne a mezőnyből. Maga a főgonosz sem, félni nem lehet tőle, nem fenyegető, bár azért érezni lehet, hogy szándékosan nem akarták befosatni a mozidélutánon piknikező közönséget. S valamiért a Scooby Doo jutott eszembe, persze az eredeti sorozat, de azon kívül, hogy a legendás rajzfilmsorozat '72-es szériájában is van egy múmiaszörny, nem sok közük van egymáshoz, de mégis a feeling valahogy ahhoz közelít - a kergetőzés, a titokzatos helyszínek és csapdák, stb.
Összességében nem rossz film, de közelít hozzá. Sajnos a felétől kezdve érdektelenné válik és kiszámíthatóvá, de nagy erénye, hogy még a régivágású kalandfilmek közé tartozik, amiknek megvan a bája és a maga hangulata, a boldog 90-es évek szele pedig még jócskán tetten érhető. Az ocsmány számítógépes animáció ugyanakkor büntetendő, néhol rendkívül rosszul néz ki, persze minden bizonnyal 1999-ben nem volt ez olyan szörnyű. Ma igen.
A film pedig egyszernézős, közepes és nem sok vizet kavar. 50%

2017-06-18 00:44:50 Forrest Gump (1994) ChrisAdam (5) #124

Szinte napra pontosan két éve láttam utoljára és most újra felidéződtek bennem a szilveszter esték, amikor a család leült Forrestet nézni. Mert ez mindenki kedvence volt. Akkoriban még nem fogtam fel sok mindent, máshogy érintett érzékenyen Forrest élettörténete. Aztán két éve, sok év után nagyon meghatott. S hiába láttam ma tizedik alkalommal, még ma is mutatott újat és találtam benne a jelenre vonatkozó üzenetet. Hihetetlen jó forgatókönyve van ennek a filmnek, talán egy kezemen se tudom megszámolni, melyek azok a filmek, amik ennyire összeszedetten tudnak sok mindenről mesélni. Bitang erős jelenetekkel van tele, különleges lendülete van hihetetlen jó zenékkel a háttérben, Forrest Gump pedig önálló életre kel.
Bizony, még mindig a világ egyik legszebb filmje. :)

Igényes filmnézésre nem futja, ezért próbáltam kimaxolni azt, hogy az energiát és figyelmet kevésbé megizzasztó filmet húzzak le péntek este. Az Ace Ventura pedig tökéletes erre. De csak Jim Carreyvel, ezt a gumiarcú pofátlanul töménytelen ripacskodást csak neki lehet elnézni. Még mindig a 90-es évek egyik legjobb vígjátéka.

2017-06-14 19:52:48 Aliens (1986) / A bolygó neve: Halál ChrisAdam (5) #177

Érdekes, eddig sose hallgattam külön a filmzenéjét ennek a filmnek, pedig aztán brutálisan hatalmasan jó album, rettentő nagy hangulat van benne. (A klingon témával együtt.)

2017-06-13 23:17:08 [Általános fórum] ChrisAdam #6996

Amint mondtam, itt nem a legjobb filmek vannak, hanem a legnépszerűbb legjobbak (ami alapján nyer tulajdonképp a Vapiti is). Az, meg hogy az átlagév valahova 80-90-es évekre tehető, azért van, mert egyértelműen régi filmeket kevesebben néznek, mint újakat, de ezzel most nem mondtam újat. :) Szigorúan közönséglista, ettől függetlenül vet a latba és tény, hogy jó filmek.

2017-06-13 16:43:14 [Általános fórum] ChrisAdam #6985

100 legjobb film az Empire olvasói szerint.

Elég szép lista, tulajdonképp minden igényt kielégít, bár vannak wtf pillanatok, mikor pl. meglátod a Polgárháborút vagy a Social Networköt, vagy a Bosszúállókat, vagy a Galaxis őrzőit a 34. helyen (?! :D), de azért vannak kellemes meglepetések is: az Alien előrébb van, mint az Aliens (igaz, csak egy hellyel), pár régi, elfeledhetetlen klasszikus is felfért a listára és olyan filmek, amik nagy kedvenceim, előkelő helyen végeztek (a top 10-ben két Csillagok háborúja-film is szerepel), s hát vannak sajnos nagy hiányosságok, amik abból adódnak, hogy ez a lista tulajdonképpen nem a legjobb filmeket takarja, hanem a legnépszerűbb legjobbakat, így nem kerülhetett a listára Tarkovszkij, Tarr vagy Malick, vagy a régi Hollywood egy-egy gyöngyszeme, vagy éppen maga a Ben-Hur.

Plusz: Ki mennyit látott ebből? Én 86-ot, van még mit pótolni, ráadásul fontos filmeket.

Alig várom, de most egy kicsit hagyom ülepedni ezt a filmet. Úgy érzem, időre van szükségem. :D Durva, de a sorozat sose viselt meg, bármi is volt benne és most valahogy a fejemben még veszélyesebb hely lett Twin Peaks. És még a harmadik évad előtt vagyok, ez hihetetlen izgalmas! :D

Attól függ, milyen droggal veszed be, szerintem. :D Lehet, bizonyos drogokkal új aspektusait látod meg a filmnek!

előzmény: Tenebra (#29)

Habár merően más, mint a sorozat, kénytelen vagyok ráadni az ötöst. Másfél hete nem tudom, hogy van Annie, s gondoltam, e kérdésen gondolkodok egy picit, mielőtt belevágok a filmbe.
Nos. Az első órában sok az üresjárat, már az elején nem éreztem teljesen indokoltnak azt, hogy Teresa nyomába eredjünk, mert ott sok újdonságot és érdekességet nem találtunk. Viszont ahogy Twin Peaksbe érünk, a film totálisan bedurvul, olyat látunk, amit Twin Peaksben előtte nem.

Mit mondjak: kicseszettül nyomasztó a film. A megszokott Twin Peaks hangulat is lóg, de erre rátesz egy lapáttal Lynch azzal, hogy folyamatos feszültség alatt tartja a nézőt. Hallucinációk, álmok, félelmek, s nem csak éjjel, fényes nappal is bárhol ott lehet Bob. Az utolsó egy óra pedig színtiszta zsenialitás, tömény horror. Számítottam rá, hogy majd félni és rettegni kell, de mégis olyan brutálisan megvágott engem a film, hogy leizzadtam. A filmben pedig tényleg az a zseniális, hogy pontosan tudjuk, mi, ki, hol, merre, hogyan, de mégis feszkó be, rettegés be. Laura meggyilkolásának jelenete teljesen lesokkolt. Tátott szájjal néztem. Brutális. Szinte éreztem a filmből a gonoszt, most ez nagyon misztikusan hangzik, de semmi komoly. :) Az előző éjszakai erőszakolós jelenet is durva, előmelegíti a helyet a finálénak, de az... fel kellett utána ocsúdnom. Megviselt, felzaklatott. Ez már nem a szappanopera.

Megértem, hogyha valakinek nincs ínyére. Egyrészt, aki nem látta a sorozatot, az ne számítson túl sok jóra, de aki látta és nem szereti, az se. Aki szerette, annak is óvatosan, mert nem ugyanaz az atmoszféra lengi körül, mint a tévében. Ez sokkal sötétebb és fenyegetőbb, itt a szappanoperának nincs helye, se a humornak és a felesleges szálaknak. Ez Laura Palmer kálváriája, tömény horror és sokk. Lynch és Frost pedig kib*szott zsenik. Ez az egész, a Twin Peaks egy zseniális mestermunka, pont.
90%

Ui.: vajon milyen lehet megnézni ezt a filmet droggal?