ChrisAdam

2017-10-17 23:47:00 Solo: A Star Wars Story (2018) ChrisAdam (?) #3

Teljesen jogos, ez így is volt, még én írtam be Howardot a többiek mellé. Most így is lett. Köszi!

előzmény: critixx (#2)

2017-10-17 22:44:10 Solo: A Star Wars Story (2018) ChrisAdam (?) #1

Megvan végre a film címe.

Egyszerű, olyan mint egy ki****szott svájci bicska, Walter.

2017-10-17 17:39:55 [Melyik filmen sírtál?] ChrisAdam #3

Huh, jó kis téma. Több filmet megkönnyeztem már, a Star Wars hetedik epizódjától kezdve a mély drámákig. És persze nem mindegy az se, hogy miért sír az ember: azért mert valami negatívan, vagy pedig pozitívan megható.
A Manchester by the Sea-t nem csak hogy megkönnyeztem, annyira megérintett, hogy még másnap is elérzékenyültem csak a gondolatától. Legalább egy hónapig ült rajtam a hangulata, ráadásul szürke február volt. A film egyértelműen nem pozitív, nem örömkönnyek voltak azok.
Viszont az Időről időre, habár az elmúlást veszi a boncasztalra igen érzékenyen tálalva, mégis inkább örömkönnyek voltak, mikor először láttam. Sőt, még többszöri megtekintésre is elérzékenyültem és tudom, hogy ha megnézem újra és újra, akkor is valószínű érzékenyen fog érinteni, ez már csak így van.

De aztán még ott van a Szentjánosbogarak sírja, ami kicsikar pár könnycseppet vagy a Beasts of No Nation, a Saul fia, a Csillagok között, a Perfect Sense, a Bábel... és még sorolhatnám.

Azért is nehéz kérdés ez, mert az ember nagyon sok ok miatt sírhat, könnyezhet vagy elérzékenyülhet. Mert ezek azért külön témák. A Saul fia például nem a krokodilkönnyes példa, hanem az, amikor az ember döbbenten ül a székben és le van sokkolva: elérzékenyül. Vagy éppen Az őrület határán. Bő téma, férfias téma. :)

A lehető leglehetetlenebb osztályzatot adtam a filmnek, hiszen ez általában vagy ötös, vagy egyes. Nekem úgy mindkettő, ezért a kompromisszum legyen hármas.
Igazából én nagyon jól szórakoztam, bevallom őszintén. Az egész úgy kezdődött, hogy elkezdtem pakolni a szobámban és valahol a polcom sötét oldalán kezembe akadt a film eredeti DVD-je, amit ha jól emlékszem, még évekkel ezelőtt valaki adott nekem egy KT találkozón, ezúton is köszönöm neki. Nem haboztam, meg is néztem Ivan híres kedvencét.
És tényleg jól szórakoztam, jókat nevettem, de azzal, hogy töviről-hegyire elmondjam, mi történt... nos, bajban lennék. Viszont nem unatkoztam, élveztem a trash nyújtotta minőséget, letüdőztem a VHS korszak hamisítatlan atmoszféráját, a Zs-kategória gyöngyszeme pedig bármilyen szemét is, szerethető film, mert jó humora van és tök jól van tálalva, lehet ironikusnak veszitek eme véleményt, de szerintem nem is utoljára láttam a filmet. (De legközelebb valami tudatmódosító szerrel kéne, ha már így készült - gondolom én.)

Kíváncsi lennék azért, hogy a 300 ezer dolláros költségvetésnek mennyi része ment el kábszira.

2017-10-17 14:59:56 True Romance (1993) / Tiszta románc ChrisAdam (5) #18

Na, vártam már arra a filmre, aminél nem a hibákon és gyengeségeken kell csámcsognom, hanem egyszerűen ki lehet mondani, hogy színtiszta ötös a film. Zseniális, emlékezetes jelenetekkel bír, Walken és Hopper jelenete bitangul jó, hála a briliáns forgatókönyvnek, Gandolfini és Patricia "párbaja" kegyetlenül durva, leesett az állam, a finálé pedig egy az egyben makulátlan élvezet. Tarantino stílusa igencsak átüt, akár ő is rendezhette volna (bár a lineáris történetvezetés nem az ő stílusa, de ahogy tudom, Tarantino nem is így írta meg a szkriptet). Egyébként pedig ebben a filmben megelevenedik a nyolcvanas évek végének, kilencvenes évek elejének hamisíthatatlan hangulata és érzése. Ha megkérdezik, melyik filmben van meg ennek a kornak az amerikai életérzése, ezt (is) mondanám.
Patricia Arquette minden egyes pillanatban elbűvölően bájos (kivéve talán mikor véresre verik), Christian Slater pedig remek főhőse a filmnek. Egyedül azt sajnáltam, hogy Walken nem szerepelt többet a filmben, reménykedtem, hogy még felbukkan.
Nagy élmény volt, pedig pár éve belekezdtem egyszer már, de nagyon csúnyán bealudtam - ami az én fáradtságom miatt volt, legkevésbé sem a film miatt. Most új élményként láttam és az egyik kedvenc krimithrillerem lett a 90-es évek elejéről.

Tényleg nem volt ott, arra én is emlékszem. És minden bizonnyal így történt. :D

előzmény: BonnyJohnny (#12008)

2017-10-17 14:50:34 [Hamarosan a mozikban!] ChrisAdam #6312

Baromi jó az új trailer, amerikai filmeknek nem szokott ilyen jól vágott előzetese lenni. Remélem a film is lesz legalább ennyire jó. (Örömömre most fogtam fel, hogy egy hónap múlva már mehetünk moziba, azt hittem, még jövő nyáron jön a film.)

előzmény: oscarmániás (#6311)

Igen, hasznos lenne. Támogatom!

Plusz korábban felvetettem, hogy lehessen a megnézendő filmek fül alatt listákat csinálni ("amit majd haverral nézek", "köldöknézegetős művészfilmek", "újranézendő", egyéb felhasználó által adott címek). És amikor az ember bejelöl valamit, hogy meg akarja nézni, már fel is ajánlhatná a rendszer, hogy melyik kívánságlistára tegye. Azért lenne szerintem jó ez, mert magamról tudom, hogy amikor nekiállok filmet nézni és ha nincs ötletem, hogy mit nézzek, akkor elkezdem pörgetni ezt a hosszú listát, amin van 600+ film. Mire a közepére érek, elmegy a kedvem a filmnézéstől is, meg a nap is felkel. Szóval kényelmesebb lenne csoportosítani ezeket a megnézendőket, mert ha valakinek nagyon sok filmje van a listán, akkor kábé értelmetlenné válik a funckió (azon túl, hogy a bejelölt filmről értesítést kap az ember).

előzmény: erasto (#12002)

Mózes ki akart vonulni Egyiptomból népével, amit aztán Amon Geoth nem nézett jó szemmel. De mindenekelőtt végigmentek majdnem Kambodzsáig fél Vietnamon át, hogy elérjék az erdei erődöt, ahol a gonosz amerikai telepesek rabszolgákat tartottak fogva.
Sok mindenből össze van ollózva ez a film, valóban kevés eredeti rész van benne, de valahogy mégis jól összeeszkábálták. Habár azt gondolom, néhol feleslegesen túlnyújtott, ezt a mai trendnek a számlájára írom, miszerint a trilógiák befejező epizódjának megvan az a privilégiuma, hogy indokolatlanul hosszú legyen. Így aztán az első óra sok helyen igencsak leül, még a második órában is akad olyan rész, amikor úgy érzi az ember, lendület nincs, csak állóvíz. De szerencsére az utolsó negyven perc egészen jó, sőt, kifejezetten élvezetes és hála égnek nem áldozták fel az értelmetlen CGI-okádás oltárán a történetet és a karaktereket, így néhány szolidabb robbanás keretében tökéletesen meg is van oldva a végkifejlet. Habár nem nevezném egyszerű popcornmozinak, mert túlmutat azon történetével, hangulatával, tónusával és tempójával is, mégis ezek kissé ostoba, életszerűtlen, egyszerűsítő megoldásaival él, ami olykor logikátlansághoz vezet, alább soroltak fel pár példát ebből a fanyalgók.
Andy Serkis zseniális, a VFX artist kollegák pedig remek munkát végeztek, a szó lehető legszorosabb értelmében. Nincs kivetnivaló a film látványvilágában se, kiváló operatőri munkával is bír, de amit nem lehet megunni a film 140 percén keresztül se, az Caesar Andy Serkis arcára írt animációja. Zseniális, a technika tényleg olyan magasságokba ért el, ahonnan nem tudom van-e még drasztikus lépcsőfok felfelé, hiszen a valóságot hihetetlenül pontosan alkotják meg. Woody Harrelson karaktere hiába volt erős, mégsem volt egy cseppnyit sem eredeti, sőt, talán az egyik legnyilvánvalóbban sablonos része a filmnek.
Még talán annyit szólnék, hogy számomra is hiányzott a filmből az, hogy megtudjuk, hogyan is lett a majmok inváziója és győzelme globális. A régi filmben azt látjuk, hogy az emberek totál lebutulnak és az egész Földet a majmok uralják, az emberi városok pedig jórészt föld alatt vannak. Lehet nem figyeltem eléggé, de nekem hiányzott még a folyamat azon része, ahogyan eljutunk innen abba az állapotba.
Na, de egyébként jó film a Háború, messze nem olyan erős, mint elődje, nyisszantani kellett volna még bőven a filmből, hogy feszesebb, tempósabb filmet kapjunk. Sok eredetiséggel nem szolgál, viszont Caesar egyértelműen filmes ikon (lesz), aki egyébként könnyedén viszi a hátán a filmet. Ez így egy gyengébb négyes, ami ugyanakkor a hármastól biztonságban van. 65%

Tök nehéz kérdés, igazából bárkire azt mondanám, hogy érdekes párosítás lenne. Amelyik viszont leginkább megfogott: Lynch és Tilda Swinton.

2017-10-16 10:13:36 Kút (2016) ChrisAdam (4) #28

Rendkívül masszív atmoszférával bíró film, erős színészi játékokkal és jó forgatókönyvvel, a látványvilága jól fel van építve, de valahogy a film első fele mégsem áll össze, "nem érnek össze az ízek". Nem is nagyon tudott lekötni, nagyon álmos hangulata és tempója volt. Aztán a második felében szerencsére beindul (a tábortüzes muri után), méghozzá nagyon is, a finálé szekvenciája egyenesen zseniális, mintha Tarantino ugrott volna be a forgatásra, de aztán sajnos aztán nem sikerült időben lezárni a filmet.
Összességében szép kis stílusbomba a Kút, Gigor otthonosan helyezkedett el ebben a műfajban, a színésznők csodálatosak, mindig elmerengek, micsoda szépség Trokán "magyar Penelopé" Anna, aki egyébként a film egyik legerősebb pontja, Kurta Niké nem különben. László Zsolt is jól játszik rövid kis szerepében, Kovács Zsolt volt az egyik kedvencem, Zoli karakterét alakító Tzafetás Rolandot viszont nem tudnám kiemelni, kicsit sótlan volt. Jó kis film a Kút, amire emlékezni lehet és újranézni majd idővel. Reméljük, Gigor újabb filmjére nem éveket kell majd várni. 70%

Oké, betettem őket egy brancsba.

előzmény: BonnyJohnny (#12000)

Van ötleted, hogy milyen néven fusson ez a kapocs? "Blade Runner rövidfilmek/előzmények", stb?

előzmény: BonnyJohnny (#11998)

Hát lehet, hogy ezt a karaktergyalázást félrenéztem, nem vagyok képregényekben expert.

Michael Giacchino zenéjének meg a le temp-score-ozását pedig már meg se említem!

Sajnos Giacchino "mindig" temp musicot gyárt (értsd: jellegtelen, sablonos témák, motívumok), kis túlzással, ennek nem biztos, hogy Giacchino a hibása, hanem annak a buta trendnek, hogy mindenhol mindig zenének kell szólnia. (Nem mindig: Rogue One egész tisztességes score volt, de azért Williamshez képest középszer. Nincs ebben semmi baj, nem lehet mindenki Williams.) De amúgy a zenére kritikus vagyok, nagyon. És persze az is igaz, hogy egy Marvel-filmnek nem kell világra szóló zenéjének lennie, mert minek. Ezért is szerződtetik Giacchinot, de ugyanakkor meg a zene (=temp music) folyamatos használata rendkívül bosszantó trend, erre akartam lentebb rávilágítani.

előzmény: TomPowell (#16)

én nem az öcséiddel néztem meg.

Ezen a részen meglepődtem volna, mert azt mondták, még nem látták!

Egyébként ma reggel felkelve pont szembejött a Facebookon egy Spidermanes poszt (komolyan ezek mindent tudnak!), de még a Raimi-Tobey féle. Aztán csekkoltam a filmet, hogy mit adtam én arra és a többi... És ahogy így visszagondoltam erre a filmre meg a halovány emlékeimben élő régi trilógiára (amiből a második részt nem is láttam), kicsit haragos lettem erre, merthogy Peter Parker karakterét nagyon csúnyán leegyszerűsítették, kiherélték (ahogy korábban szóltam erről). Enyhén szólva sótlan karaktere lett, pedig Parkernek a sztorija érdekes, mint ahogy az is, ahogyan ezzé lett (kezdve szülei halálával), és oké, hogy mindenki tudja ezt és nem kell elmesélni újra, de ez nem jelenti azt, hogy akkor a karakterből totál kiírják ezt a vonást, miszerint a szülei halála miatt befelé forduló, esetlen, önbizalomhiányos. Ebben a filmben csak egy srác, aki ügyetlen és népszerűtlen, de ugyanakkor ez nem abból fakad, hogy önbizalomhiányos és befelé forduló, stb., hanem hogy kocka, túlzottan okos és szorgalmas. Ja, és mindehhez adalék, hogy tud jobbra-balra ugrándozni a vörös-kék jelmezében. Szóval ez enyhén szólva kiherélés, ami miatt egyébként egy gyengébb pillanatomban még a kettest is megadnám (revideálom egy szép napos délutánon a korábbi Pókembereket, aztán meglátjuk).

előzmény: tomside (#13)

Hiszek neked és a film is felkeltette az érdeklődésemet. :)

előzmény: BonnyJohnny (#11995)

Könnyed tinikaland, jól néz ki, hangulatos, kis tingli tangli sablonkatyvasz. De amúgy totál unalom. Két dolog zavar mára a Marvel világában: borzasztóan jellegtelen akció és a stílus nélküli filmek. Még szép, hogy azt mondja a kritikusabb szemű, hogy egy kaptafa az összes. Semmi egyediség, semmi kreativitás, csak puszta, száraz iparosmunka a gyártósorról. A zene se zene, csak holmi temp music a háttérben, jellegtelen gányolmány.
Pedig Tom Holland amúgy jó Pókember, bár még mindig a leginkább haszontalan szuperhősnek vélem. Mondjuk teszem hozzá, amennyire emlékeim nem csalfák, Pókember személye igencsak át lett gyúrva, a fájdalmas múltja pedig igen el lett feledve. Kicsit ez zavart, mert így egy tök átlagos, vesztessorba illő srácot kaptunk, akinek van Pókember szerkója.
A film pozitívuma egyértelműen Michael Keaton, baromi jó kis főgonoszt kaptunk. A Birdman párhuzamért plusz pont.
Nem tudom azt mondani, hogy jó szórakozás volt a Pókember: Hazatérés, mert egyszerűen untam az életem alatta, nem sok minden történt ebben a két órában, amit ki tudnék emelni, ha történt is valami, az is jellegtelen volt. De ugyanakkor látom és tudom azt, hogy a korosztály, akinek szánták (10-16), az nagyon tudja élni, öcséimmel néztük, nagyon csillogott a szemük.
De tőlem csak egy gyengébb közepest kap. 45%

2017-10-13 14:45:30 [Hamarosan a mozikban!] ChrisAdam #6309

Mondjuk nem tudom elképzelni, hogy mi a különbség egy Catan film és egy sima középkori kalandfilm között, bár már régen játszottam és nem emlékszem minden részére. Egyébként meg remélem tényleg kreativitás lesz és nem csak pénzhajhászás.

előzmény: MicaHiro (#6308)

Ha Coenék egy gyengébb filmet is tesznek össze, az is még javában a jó kategóriában van, mert egyedülálló stílusuk, jó karaktereik, forgatókönyvük egy gyengébb alapötletet és történetet is fel tudnak húzni. Viszont A nagy ugrással igencsak mellényúltak, pedig minden adott: egy jó alaphelyzet, jó főhős, makulátlan atmoszféra, látványos operatőri munka... De valahogy annyira nem állt számomra össze a film összetevőiben, egyrészt untam, másrészt helyenként idegesített, harmadrészt nem tudta felkelteni érdeklődésemet. Úgy is mondhatnám, kevés alkalommal élveztem a filmet. Így aztán a kettesen gondolkodtam, de azért a valamirevaló finálé felhúzta egy stabil hármasra.
Valójában a cselekmény igencsak gyenge és erőltetett, valahogy belefullad az érdektelenségbe, kiszámítható és nem ad sok meglepetést - az első jelenettel már a huszadik percben tudhatjuk, hogy mire fog kimenni a játék. Az egyetlen meglepetést a finálé adja, amikor Moses megállítja az időt. Ez a jelenet viszont kiváló, mind abban, ahogy megjelenik az öreg Hudsucker, mind abban hogy az ajtófestő és a fogaskerekes megharcol Barnesért.
A látványvilág bravúrosan jó, mi más lenne Deakins keze munkája, a színészek is helytállnak (bár JJL helyenként kifejezetten idegesítő volt). Az egész történet viszont baromira untató és középszer, amolyan felejthető, lehet, ha vágnak belőle egy 10-15 percet, akkor feszesebb tempóval érdekfeszítőbb is lesz. Úgyhogy elkönyvelhetem az első igazi csalódásomat Coenék kapcsán, ami persze nem vesz el semmit az ő zsenialitásukból. Ez így egy hármas. 50%

Egyfelől nem érdemli meg az ötöst, mert bizony, vannak problémái, másfelől ahogy felidézem a kezdőjelenetet, valamint a belvárosi kergetőzést a vége felé, nem kételkedem az ötösömben. De mindegy is, összességében az év egyik legjobb szórakozása a Baby Driver, ami hihetetlen feszes kis akciófilm, amibe egy baromi jól működő szerelmi szál jeleskedik. Néhol valóban logikátlan, valamint a feleslegesen elhúzott finálé erősen rányomja a végső szájízre a bélyegét (az minden oldalról pocsék, szörnyű), de az év legjobban összerakott autósüldözése és kergetőzése bizony ebben van. A főszereplő Ansel Elgort tökéletes választás a szerepre, mint ahogy Kevin Spacey is nagyon beleillik a képbe. Persze ki kell emelni a zenéket, azóta is a tracklistet hallgatom.

Edgar Wright jó filmet tett össze, ami erősen a jó kategóriába tartozik, viszont olyan precízen, gyönyörűen és stílusosan összevágott akciójelenetekkel henceghet, amiért megkapja az ötösét. 80%

2017-10-12 00:18:36 Wonder Woman (2017) ChrisAdam (3) #47

2012 óta sok víz lefolyt a Dunán, de még a Tiszán is. Akkor láttam elsőnek Az első bosszúállót és akkor még kifejezetten kedveltem a szuperhősfilmeket (és pozitívan álltam hozzájuk). Azóta egyszer láttam is félig meddig, nem szándékosan. Akkor döbbentem rá, hogy ez hármasnál nem jobb. Kábé egy éve meg revideáltam a Marvel értékeléseimet. Nem mondom, hogy kifejezetten rossz film az, de visszagondolva rettenetesen papírvékony és bénácska. (A hármast meg a többi miatt vontam meg tőle, mérlegelni kellett és kompromisszumokat kötni, ilyenkor hiányzik a tízes skála.) A Wonder Woman jobb, bár lehet csak a főszereplő karakter miatt gondolom így. Mindenesetre én is azt mondom, hogy nagyon hasonló a két film, ha szavazatban el is térnek egymástól, százalékban nem messze vannak, ez egy 55, az egy 40 kábé, de hát meg kéne ahhoz nézzem, hogy naprakész legyek vele kapcsolatban. :)

előzmény: BonnyJohnny (#46)

Szerencsére Ang Lee tanult a dolgokból a Pi életénél. :)

előzmény: critixx (#9)

Az extra DVD-n elmondják, hogy egy teknőméretű stúdió hiányában a tengeri jelenetet a Csendes-óceán vizén vették fel, ahol egy baleset miatt kigyulladt az egyik hajó. A tetőtől talpig páncélba öltözött statiszták kénytelenek voltak az óceánba ugorni, és sokan belefulladtak a nagy súly miatt, pontos számokat ugyanakkor nem tudtak, mert nem készült nyilvántartás a több ezer jelen lévő statisztákról. (Mint ahogy a teljes film statisztaállományának számát is csak becsülték, 125 ezer főre.) Szóval hogy ez csak ötven ember, vagy háromszáz, nem tudni, lehet kicsit túlzóan írtam, átírom "hihetőbb" formulára.

(Plusz érdekesség, hogy az 1959-es Ben-Hur esetében is akadtak komplikációk a tengeri jelenetnél, habár messze nem ennyire drasztikusak. A stúdió vizét speciális festékkel kékítették, mivel első körben nem adta vissza a tenger színét. A statisztáknak, akik több tucat órát töltöttek a forgatás alatt a vízben, átvette a bőrük a kék árnyalatot. Mivel tömeges probléma volt, az MGM kénytelen volt több héttel, hónappal utána is fizetni a statisztákat, amíg el nem tűnt a kék elváltozás a bőrükről.)

előzmény: coles (#7)

2017-10-11 20:45:49 [Hamarosan a mozikban!] ChrisAdam #6305

És ha az egész csak marketing? Hogy beszéljenek az emberek róla és még-még inkább a Star Warsról legyen szó? :)

előzmény: MicaHiro (#6304)

2017-10-11 19:18:19 Wonder Woman (2017) ChrisAdam (3) #45

Na már megint megszegtem a fogadalmamat, miszerint nem nézek több DC szuperhősfilmet. Csak aztán láttam a múlt héten egy interjút Gal Gadottal, amiben igencsak felismertem, hogy milyen csinos nő is ő; érdekes, hogy vannak nők, akik pillanatképen annyira nem tudnak megfogni, aztán ahogy mozgóképben látom őket, már beléjük is szerelmesedek. Na nem volt azért szerelem, de önkéntelenül is betelefonáltam a torrentékába, hogy megvan-e már HD-ban a Wonder Woman és azt válaszolták, hogy igen.

Azért egy rakat szerencsétlen kínlódás után szegény DC örülhet, hogy kidobott egy középszerű filmet, amit lehet is szeretni és nem csak hajtépésre jó. A filmnek a legtöbb erénye Gal Gadot körül keresendő, kezdve azt, hogy a megtestesült szuperNŐ tud lenni, mind megjelenésében, mind viselkedésében, minden pillanatában nagyon is jól tudja visszaadni azt, amivé Diana hercegnőt megálmodták. Ha egy filmnek van egy nagyon is szerethető főszereplője, aki kiemelkedően jó a szerepében, akkor onnantól történjék bármi ebben a filmben, kezdve a sablonos kezdéstől a sablonos közepén keresztül a sablonos végig, a film egy jó kikapcsolódás lesz.

Jót tesz a filmnek az is, hogy nem járatták túl (szerintem) a szerelmi szálat, ha az a vásznon volt, akkor jól működött, a végén még meg is lepődtem, hogy sikerült belevinni egy kis valamirevaló drámát (ami persze újfent totál sablonos végkifejletből adódik, de ezen már fenn se akadjunk), ami kapcsán még a film egy nagyon jó morális tanulsága is az ölünkbe pottyan. A halandók nem érdemlik meg a szeretetet, de az istenek mégis adják. Mert megtehetik. Habár valóban gagyi volt a fináléban az istenek harca, ez a kis apró jelenet tetszett - ahogy Árész Dr. Méreg meggyilkolására ösztönzi Dianát. Akkor valahol tényleg sikerül a szuperhősnek istennek lennie, abban a jelenetben egyszer ki is rázott a hideg. Valahogy nagyon jó helyen voltak egymás után a dolgok, kár, hogy az akció nem működött, de én ezt már nem is sajnálom annyira.

Viszont észrevettem azt, hogy amikor akciójelenet következik, akkor önkéntelenül is elkezdek mást csinálni. Többen írtátok lent, hogy jöhetne valami új, mert az akciófilm legunalmasabb része maga az akció. Tenebra írta alább, hogy tovább lehetne fűzni a szuperhősfilm gondolatát is. És a Wonder Womannek nem sikerült, csak részben. Itt sikerült valóban istenekként bemutatni az isteneket - leginkább Dianát, ez baromira tetszett és nagyon jól fűszerezte a sztorit - valamint az, hogy Árész valóban létezik, erre nem igazán számítottam, bár egy halvány sejtésem volt, hiszen túl sokszor forszírozta Diana az ő létezését, gondoltam, hogy lesz vele kapcsolatban még valami. Ezen túl viszont még mindig tele van a DC előző filmjeinek gyermekbetegségeivel, az ordenáré lassítások is csak azért jobban nézhetőek, mert Gal Gadot ugrál és verekszik lassítva, ami nem mindennapi élmény. A látványvilág persze messze jobb, mint Snyder CGI szülései, de még mindig meg kell tanulnia a DC-nek color gradelni. A történet pedig ugyancsak nem az, amit már korábban láttunk - nem egyszer ugrott be az Amerika Kapitány, bár ez nagyságrendekkel jobb film, mint az.

Tehát összességében kellemes csalódás, bár a vélemények és számok azt jósolták, hogy jó filmet fogok látni, hármasra is számítottam. Gal Gadot személye a film legnagyobb (és majdnemhogy egyetlen) erénye, minden más körülötte középszer és sablonmassza, de legalább ő a film 92,4%-ban szerepel, ami nem rossz és élvezhetővé, szórakoztatóvá teszi a filmet. Diana, Wonder Woman karaktere pedig reménykeltő, az első DC karakter, akit lehet szeretni, akit öröm nézni a vásznon, ez a korábbi karakterekről nem mondható el (az Acélember óta). Tehát Gal Gadotot üdvözlöm, mondjátok meg neki, hogy jól vagyok és tetszett és örülök és majd szívesen látom újra, de nem az Igazság Ligájában, mert annak az előzetesének első felétől már ugrottam az ablakon kifele, Snydertől filmet többet nem nézek (aztán úgyis lesz az a mazochista pillanat).
55%

Szia,
itt nem tudsz filmeket nézni. Viszont tudod őket osztályozni, véleményezni, listázni, eszmecseréket folytatni filmszerető felhasználótársaiddal filmekről, sorozatokról, bármi témáról. Nyomon tudod követni a bemutatókat, de listázva vannak a magyar premier szerint a filmek egészen 1970-ig. Az aktuális közkérdésekben részt tudsz venni, vagy akár fel is tenni őket, mindezeken túl pedig a hozzád hasonló ízlésű embereket kedvencednek tudod jelölni, segítve ezzel a filmválasztást és értékelést.
Remélem sikerült útbaigazítást adnom, sok sikert és jó időtöltést az oldalon!

előzmény: Zola74 (#11986)

2017-10-11 11:33:16 Goodfellas (1990) / Nagymenők ChrisAdam (4) #151

Hasonló véleményen vagyok, mint Tenebra a 136-osban. Rendkívül élveztem, lendületes film, ami egy remek sztorit mondd el. A morális tartalma is tetszik, a cselekmény végső fordulata meglepő, technikailag bravúros, operatőri szempontból csillagos ötös (nem hiába mindenhol alap példa)... de összességében nem vág földhöz. Láttam már mérföldekkel jobb gengszterfilmet is. Bár lehet az volt a baj, hogy azt vártam el, hogy ez majd az egyik legjobb lesz a műfajban. A színészi játékok egyébként elképesztően jók, Joe Pesci méltán vehette át a szobrot, de Ray Liotta volt összességében a film váza, az ő játéka nélkül jóval kevesebb lenne. Tökéletes választás volt. DeNiro is jó, de ő DeNiro, nem több és nem különlegesebb, mint máskor.
Mindent egybevetve jó kis film, erős gengsztertörténet. Hatásos jelenetekkel bír és remek tempóval, de összességében nem tudott lenyűgözni annyira, hogy gondolkodás nélkül ötöst adjak neki. Valami hiányzott, de ezt lehet, hogy egy újbóli megtekintés során kapom meg. 75%

2017-10-10 16:40:36 [Hamarosan a mozikban!] ChrisAdam #6296

Két okból se néztem meg: az utóbbi évben nagyon meguntam a trailert, mint műfajt. Százból egy előzetes megy arra, hogy tényleg beharangozza a filmet (és sample-t adjon abból), a többi sablonra épült unalmas videóhalmaz (különösen ezek a fővonalbeli filmek). Nem is tudom, mikor volt utoljára, hogy megnéztem egy teljes előzetest, a felénél mindegyiket megunom (na jó, lehet a mozikban megnéztem a filmek előtt). Persze a Star Wars előzetesével valószínű nem így lenne.
Viszont ott a másik ok: személyes challenge, hogy a teaser után nem nézek több videoanyagot a filmről. :) A teaserrel már rég eljött a kedvem a filmhez (de ahhoz semmilyen videoanyag se kell), tudom, kik lesznek benne, a többi maradjon csak meglepetés december 13-ra. Miután ma reggel sikerült megverekednem egy szerda délutáni jegyért (senki nem maradt életben körülöttem), örülök és számolom vissza a napokat és izgulok nagyban, hogy ne találkozzak sehol szembe semmilyen spoilerrel, meg konteóval, meg miegymással. Persze ugyanakkor meg baromi nehéz, de hát ha már Afrikában túléltem egy gyomorfertőzést, ez nem jelenthet gondot.

Úgyhogy te is tegyél így. Tedd fel magadnak a kérdést: kell neked ez a trailer ahhoz, hogy várd a filmet? (Szerintem nem.) Közelebb jön a bemutató a mai dátumhoz azzal, hogy megnézed a trailert? (Nem hinném.) Hozzámegy-e ChrisAdamhez feleségül Daisy Ridley azzal, hogy megnézed az előzetest? (Sajnos nem.)

Szívesen, máskor is.

előzmény: BalaKovesi (#6295)

2017-10-09 19:22:57 [In Memoriam...] ChrisAdam #2213

Gyermekkorunk alkotója. Isten nyugosztalja! :(

előzmény: Ugor (#2212)

De jó, hogy kommenteltél, meg is nézem a filmet. Bár az ismertetőt elolvasva azt hittem, a Twin Peaks sorozatának ismertetőjét olvasom. :)

előzmény: Rorschach (#5)

2017-10-08 22:13:48 [Kritikus kód] ChrisAdam #1972

És az biztos, hogy valami 2:30-kor, mert a nyáron álmatlan éjszakáimon, mikor tevékenykedtem, mindig akkor halt le a rendszer 10 percre. :)

előzmény: cucu (#1971)

2017-10-08 20:50:43 [Kritikus kód] ChrisAdam #1966

Ha felteszel egy kritikát és egy érdekességet, már le is előzöl, nekem pedig igazán neki kell majd feszülnöm, hogy első legyek. :)

cucu: Köszi, igen, erre tippeltem.

előzmény: Ugor (#1965)

2017-10-08 20:40:50 [Kritikus kód] ChrisAdam #1963

Mondtam neked múltkor, hogy nem kéne lepaktálni a birodalmiakkal, csak mert torokszorongatóan jó pénzt adnak...

előzmény: Ugor (#1962)

2017-10-08 20:35:48 [Kritikus kód] ChrisAdam #1961

Lehet tudni, mi az algoritmus? Ugor kolléga három fényévnyivel több tartalmat adott hozzá az oldalhoz és mégis én vagyok az első helyen, nem érzem kiérdemeltnek. :)

előzmény: cucu (#1957)

Kicsit egyenetlen, de a vérbeli Coen-stílus már itt beköszön, nem is egyszer. Habár sok jelenet kilóg, valamint a vége kifejezetten el lett cseszve véleményem szerint ezzel a szirupozással, összességében jó szórakozás, szerethető filmecske. A rablós-üldözős jelenet Coenék egyik legjobbja, kár, hogy utána a film már csak lejtmenetben halad. Nic Cage viszont hatalmasat játszik, John Goodman is zseniális, a történet pedig egyértelműen fergeteges, de a tesók esetében ez már alap. 65%

Végigfutva a listát Tarantinón akadt meg a szemem, kíváncsi lennék, ő mit alkotna.

2017-10-06 23:23:12 It (2017) / Az ChrisAdam (4) #69

Kifejezetten kellemes meglepetés volt Ez, pedig aztán mindenféle negatív előítéletet felállítottam és felvettem a kritikus szemüvegemet is, aztán elégedetten sétáltam ki a moziteremből. Nem tudnám azt mondani, hogy félelmetes film, habár vannak olyan rövid pillanatai, amikor kirázott a hideg vagy éppen égnek állt az összes szőr a hátamon, a jumpscare működött, viszont az általános idegszaggatás annyira nem. De ez nem is az a film, itt tulajdonképpen a horror csak körítés, mögötte sokkal több minden terül el, amiről érdemes gondolkodni, érdemes beszélni és bizony, sokkolja az embert. Engem nem azért "viselt meg" a film, mert lefostam a bokámat Pennywise ijesztgetéseitől, hanem amiatt, mert valahogy egy egészen vaskos körképet sikerült alkotni az akkori amerikai kisvárosi életről, az eltorzult családi életről és az abból fakadó problémákról, sebekről. Emiatt lesz jóval több, mint egy ártatlan kis horrormese, emiatt lesz súlyosabb a film. Nem csak "vannak" az idősebb srácok, akik "csak úgy" gonoszak és zaklatják a kisebbeket és nem csak "vannak" ezek a zaklatott, önbizalomhiányos, kisebbségben levő gyerekek, akik mindezt elviselik, hanem a film nagyon ügyesen belepillantást enged a "miért"-be. Mindez pedig több sötét hangulatot áraszt magából, mint a bohóc összes jelenete, de ezt egy percig se bántam.
Ezen felül természetesen Pennywise is remek gonosz, sőt. Általában már elegem van mindenféle ezekből a szörnyekből, a filmgyártás talán legelcsépeltebb figurái ezek, főleg ha horrorfilmről van szó. Pennywise viszont baromi jó, nem egy papírmasé, hanem van egy igazán jellegzetes figurája és színészi játéka, maradandó jelenléte, amihez gondolom az eredeti hang még inkább hozzátesz, sajnos szinkronnal néztem (de mellesleg az se volt szörnyű, sőt, egész rendben volt).
Nem nagyon szaporítanám a szót, tetszett a film, vannak persze hibái, nem tökéletes, de mindenképpen megjegyzendő a ma haldoklás szélén álló horrorműfajban. Persze most jön majd az, hogy kijön egy első meg második meg huszonkilencedik epizód, amivel majd szépen összeugrálják az igényesen felásott és behintett kertet. 75%

2017-10-06 09:51:05 [Általános fórum] ChrisAdam #7100

Oscar-gála élőben: Ma délután 17:30-ra szeretettel hívok MINDENKIT a friss Oscar-díjas magyar rövidfilm operatőrével, Maly Róberttel és zeneszerzőjével, Balázs Ádámmal tartandó szűk másfél órás beszélgetésre, a veszprémi Megyei Könyvtárba.
Lesz szó a díjátadóról, kulisszatitkokról, érdekességekről, sok-sok minden másról. Én kérdezek, ők válaszolnak, Téged pedig várunk szeretettel! :)

Facebook-esemény.

Geostorm trailere meggyőzött.

Ritkán látni ekkora halmaz baromságot egy rakáson, fizikailag és szellemileg totálisan lefáradtam. Az első is ezt a kategóriát súrolta, de itt aztán tényleg minden maximálisan túl van tolva, az egész pedig ocsmány CGI okádásba fuldokol. Szörnyű, nézhetetlen szar, a finálé alatt már a gyomrom kavargott, még szerencse, hogy nem adtam ki érte pénzt a Westend rendszerének hála. :)

Volt egy hatalmas lehetőségem Afrikában filmezni és fotózni egy egész hónapon át, mely során rendkívül sok mindent kaptam: élményt és egyben sokkot egy gyökeresen más kultúrától, életre szóló tapasztalatot bennszülöttektől és sok-sok alkalmat arra, hogy jókat filmezzek és fotózzak.
A tengerpartot hanyagoltuk: a száraz tanzániai szavanna lakói, a maszájok közt dolgoztunk a Kilimandzsárótól nem messze. Kimerítő volt a munka, de azzal, hogy kifáradtunk, fel is töltődtünk a sok-sok új tapasztalattól és behatástól. Hamarosan érkeznek képek (párat láthattok is már az Instagram fiókomban) és egy rövidebb videó, valamint élménybeszámoló egy portálon, de addig is a felvételek feldolgozása előtt összedobtam egy kis betekintőt arról, hogy hol és kik közt voltunk:

Tanzánia "teaser"

Köszi! :) És a linket is, nem is tudtam, hogy kiállítása van Salgadónak Budapesten, hatalmas öröm, alig várom, hogy láthassam (róla szól a film, és tulajdonképpen erről a kötetről is!).

Ugor: Köszönöm, megtiszteltetés ezt tőled olvasni. :)

előzmény: zéel (#26)

Tavaly februárban láttam a filmet először, a veszprémi kis filmklub vetítette, nekem meg fogalmam sem volt, mit várhatok. Azon az estén elindult bennem valami. Látva Salgado képeit motivációt éreztem arra, hogy én is képekben fejezzem ki azt, amit a világ elé szeretnék tárni. Sokáig azt hittem, a film az alfám és omegám, s való igaz, rendesen el tudok veszni annak alkotásában is.
Salgado képei, Wenders filmje viszont egyértelmű hívás volt a fotózás felé, pár hónapon belül meg is vettem első tükörreflexesemet úgy, hogy azt se tudtam a záridőt isszák-e, a fényerőt eszik-e.

Eltelt másfél év, bő három hete vagyok Afrikában. Mikor jött a lehetőség, hogy a tanzán maszájok közt filmezzek és fotózzak majd' egy hónapig, rögtön Salgado jutott eszembe, hiszen pont ezt akartam, lenti kommentemben is ezt írtam.
Egy csinos fertőzést kaptam el a héten, ami ágyhoz kötött, szerencsére kifele tartok belőle, de nagyszerű alkalom nyílt arra, hogy megnézzem újra Salgado életéről szóló filmet.
Újabb élmény és tapasztalás mindezt újra látni úgy, hogy közben a saját szemeddel látod a nyomort, amiben a maszájok, vagy akár a helyi tanzánok élnek. Mindez ugyanakkor messze nem olyan nyomorúságos, mint amerre Salgado járt. Itt leginkább egy mondat érvényesül: földi szegénység, lelki gazdagság. De Európa nagyon messze van innen, a száraz szavanna kellős közepéről pedig még közelibb és még átélhetőbb, amiről Salgado beszél. Ezen felül újabb lendület a fotózásban, amiben olykor meg-megbicsaklok, mert annyira másként kell lencsevégre fogni az itteni pillanatokat, át kell teljesen szellemülni, s sokszor érzem azt, hogy hiába hangzik soknak az egy hónap, mégis kevés és szorít az idő.
Mindenesetre sikerülnek jó képek, tájképek, életképek, portrék, igyekszem magam előtt tartani Salgado mondását: egy portrét nem csak te készítesz, hanem az alany és az ő története is. Meg kell találni az őszinte arcát mindenkinek, legyen az szép, vagy akár szomorú.

Nem tudom elégszer mondani, hogy látni kell ezt a filmet - életutat. Amit leghamarabb megtanultam itt Afrikában, hogy az idő relatív: nekünk, európaiaknak, van óránk, az afrikaiaknak pedig idejük. Salgado éveket töltött fotózással egyes helyszíneken, az effajta fotózás nem csak a pillanatnak a megörökítése, hanem a teljes átélése. Ezt tartva szem előtt folytatom az itteni munkát, az Instagramomon (profilomon ott a link) egyébként láthattok pár fotót, de majd lesz belőle galéria és blogbejegyzés, beszámoló.

Addig is, nézzétek A Föld sóját.

előzmény: ChrisAdam (#18)

2017-09-17 23:43:37 [Általános fórum] ChrisAdam #7090

Már most itt vannak azok az idők, hála Miki.

előzmény: BalaKovesi (#7089)

2017-09-17 11:25:51 [Általános fórum] ChrisAdam #7088

Ez egy 12 éve húzódó-tolódó projekt, amit még Lucas papa álmodott meg, amit látsz az IMDb-n, az annak a lenyomata, volt is leforgatva anyag, de folyamatosan tologatták csak, évről-évre, a hatalmas költségvetés miatt. Nem nagyon találtam biztos infót arra, hogy jövőre biztos érkezik ez a tévésorozat, mindenhol kérdésként vetül csak fel, mert a Lucasfilmtől nem jött még hivatalos bejelentés. Mindenesetre ha ennyi kérdés van körülötte, akkor a stáb a legutolsó, amit biztosra kell venni. De szerintem a Disney nem nagyon fog foglalkozni ezzel a projekttel (sajnos?). (A Rebels pedig valahonnan innen indult.) Bővebben.

előzmény: BalaKovesi (#7087)

2017-09-13 21:59:54 [Általános fórum] ChrisAdam #7085

Hála.

előzmény: Mizi (#7084)

2017-09-08 06:12:45 [Általános fórum] ChrisAdam #7071

Nagyon durva, hihetetlen, mennyien moziztak a nyolcvanas években (persze tudom, ez a szám még több volt korábban). Bud Spencerék pedig abszolút a magyar mozik nyertesei. Viszont érdekes azt látni, hogy ha egy nyers következtetést vonok le, akkor azt kell mondjam, hogy a magyar közönség nem a minőséget kergeti a vásznon (A tökéletes katona, Flintstones WTF). :D

előzmény: critixx (#7068)

Plusz West Side Story, nekem az volt az első musical, ami beszippantott. De BalaKovesi, átérzem a gondodat, nekem is hasonló problémáim vannak a műfajjal. (A stat is mutatja: az utóbbi 5 évben kevesebb, mint 10 musicalt néztem, ebből kettő ötös, az említettek.) Viszont ha beszippantanak, akkor nagyon: lásd Kaliforniai álom.

Ezt a két címet pedig pótolom én is.

előzmény: hollyaudreyanne (#4)

Nagyon szép történet, egy ősi metaforába mártva. Ahogy alább Hannibal írja, a barát itt többet jelent, mint a mi szóhasználatunkban, a film ebben az értelemben új aspektusokat is nyer. Rendkívül hangulatos film, szinte átütött a képernyőn az isten háta mögötti faluka atmoszférája. Mindig is szerettem az ilyen filmeket, amik nem forgatókönyvi allűrökben gazdagok, nem a filmes fordulatok tárházának mutatósai, hanem a lehető legéletszerűbben próbálnak elmesélni egy történetet. Az átlagnéző pedig várja a fordulatot, a kalandot, de minduntalan felüdülve kell rájönnie, hogy ez nem arról szól. Kaland - de egészen más értelemben. Kiarostami nagyon ért ahhoz, hogy akár szavak nélkül, csupán arcokkal, mozdulatokkal elmondja a történetet. Szimbolikus tárgyak és helyek. A szelek szárnyán is hasonló narratíván mozog, különleges atmoszférateremtő képessége ott is igen erősen megjelenik, sőt, az a film jóval összeszedettebb és érettebb, mint ez. Ez persze sokat nem von le e film értékéből.
Megint csak kárognom kell pár sort arról, hogy milyen nagy veszteség az a filmművészet számára, hogy ezek a filmek nem gyakorolnak komoly hatást a filmkészítésre. Rettenetesen kevesen ismerik, pedig különleges csemegéket szeretőknek kötelező, de mindenki másnak is ajánlott. Erős négyes. 80%

2017-08-25 13:23:23 Baraka (1992) / Világok arca: Baraka ChrisAdam (5) #17

Örülök, hogy megnézted. És hogy megtalált. Mert szavaidból tisztán ez olvasható. :)

előzmény: BalaKovesi (#15)

2017-08-25 00:29:11 Twins (1988) / Ikrek ChrisAdam (4) #14

Baromi szórakoztató filmecske, nem is értem, miért most látom először. Schwarzi tényleg jó színész, mert mindig tökéletesen írják rá a karaktereket úgy, hogy el tudja játszani. :D Nem is nagyon kötnék bele, úgy jó, ahogy van. Nem is értem az alacsony átlagot.

2017-08-24 22:08:44 Zascsitnyiki (2017) / Védelmezők ChrisAdam (?) #7

A baj csak az, hogy a másik fele már régen elhalálozott az évek során szép lassan. Most tartalékról megyek.

előzmény: Ugor (#6)

2017-08-24 20:45:49 Zascsitnyiki (2017) / Védelmezők ChrisAdam (?) #5

Már a trailer kiégette a fél agyamat, azta.

előzmény: necksprain (#3)

2017-08-23 16:21:09 [Tévésorozatok] ChrisAdam #3097

Nem hisztiztem, csak igen furcsa volt, hogy a Spoilermentesség Védőszentje, dikalosz éppen spoilerezik. :) Túlléptem rajta.

előzmény: Mizi (#3096)

2017-08-23 15:28:37 [Tévésorozatok] ChrisAdam #3095

Hát de honnét tudjam, hogy elhunyt. :) Nem egy Marilyn Monroe. Sebaj, úgyis lesz október, mire időm lesz elkezdeni, addig próbálom elfelejteni.

előzmény: dikalosz (#3093)

2017-08-23 15:04:12 Pappa pia (2017) ChrisAdam (?) #56

Megnyugodtam. :)

előzmény: randymarsh (#55)

2017-08-23 13:55:38 Pappa pia (2017) ChrisAdam (?) #53

Nem tudom, miért kéne adni egy ismeretlen 12 (14?) éves szavára, egyáltalán miért van szóba hozva. Szörnyen buta és dilettáns vélemény. :D Attól még, hogy videoblogot csinál, nem lesz kritikus, se hozzáértő. De ha irónia volt a komment célja, akkor elnézést. Csak ez számomra érzékeny pont, hogy vannak ezek a videóblogosok, akik csinálnak videókat, lószar értéket nem mondanak benne, dilettáns baromság az egész, de van több ezer, tízezer nézőjük és a többi. (Kivétel egy-kettő.) Na, mielőtt még felhúzom magam, befejezem. :D

előzmény: randymarsh (#49)

2017-08-23 11:26:38 [Tévésorozatok] ChrisAdam #3092

Már bocsi, de mindig te jössz a spoilerekkel, hogy szedjem ki itt meg ott, és most meg idespoilerezel egy hatalmasat. Most nem értem ezt........ Javítva.

előzmény: dikalosz (#3091)

Három szerencséje van a filmnek: Cameron Diaz még fiatal volt és szép, Drew Barrymore legjobb éveiben járt, Lucy Liu pedig tündököl. Hármójuk pedig igen jó csapatot alkotnak, langyos kis szórakozás, elrötyöghető humora van, a szapora vágásoknak és extrém kamerabeállításoknak köszönhetően pedig igazán pörgős lesz a film, így hamar vége lesz. Persze a sztoriból szerintem már most nem emlékszek sok mindenre, akad benne pár baromság is, meg az egész úgy alapból a közepesről indul. Jó kis szórakozás egy álmos estére, de az amolyan többszörnézős fajtából, amit időnként megnézel, akár társasággal, de jó szívvel, lelkifurda nélkül nem figyelsz oda a felére, így aztán harmadik megtekintésre lesz megtekintve teljesen. 60%

Szörnyen unalmas film, az az igazság. Pedig a téma miatt épp, hogy érdekes lehetne. Valahogy az egész rendezés olyan jellegtelen, a forgatókönyv pedig közhelyes, az alapsztori pedig hiába ad jó lehetőségeket, alapvetően baromira kiszámítható és sablonos. Vannak jó pillanatai, Rachel McAdams amúgy is ragyog, Eric Banára pedig mintha ráöntötték volna ezt a szerepet. A tömény giccs viszont csak jön és meg sem áll. Ha már alább említve lett az About Time: ott pont jól játszadoztak a drámával és a humorral, hogy egyensúlyban tartsák a filmet és ne zúduljon rá a giccsöntöde a nézőre. A pontot az i-re pedig pont az teszi fel, amikor véletlenül lelövik főhősünket. Elképesztően suta befejezés. Szerencsére az utána következő, utolsó jelenet a jobbak közé tartozik. Inkább nézzétek az About Time-ot, abban van báj és humor, dráma és valamirevaló gondolatok.
Bár, ha a Hallmarkra készült, akkor oké. 40%

Ui.: A cím valóban nem a legjobb. Bár gondolom, hogy a könyv a feleség szemszögéből írja le a dolgokat, a filmkészítők pedig a marketing miatt hagyták meg azt.

2017-08-21 23:54:28 Red Heat (1988) / Vörös zsaru ChrisAdam (4) #17

Lehet, hogy igazad van - abban, hogy messze van a nagyoktól. Tény és való, hogy sem Schwarzi, sem Belushi a legjobb színészek közé tartozik és a sztori se valami különleges az amerikai-szovjet szálon kívül. Az igazság viszont az, hogy engem baromira meg lehet venni ezekkel a filmekkel, aminek baromi jó 80's atmoszférája van, humoros, akciódús, két kedvelt színészem van benne. A pusztítóról mindent el lehet mondani, csak ezeket nem. :)
Egyébként rájöttem, hogy Schwarzenegger hihetetlen szerencsés egy pali, tulajdonképpen az antitalentumára írták a karaktereit, így aztán sose mondhatjuk rá, hogy rosszul játszik, hiszen ő csak a forgatókönyv szerint játszik. :)

előzmény: BonnyJohnny (#16)

2017-08-21 23:25:16 Han Solo: A Smuggler's Trade (2016) ChrisAdam (4) #3

Igen, a főszereplő valóban meglepően hasonlít Fordra, bár kinézetre nekem inkább az Űrgolyhók Lord Starrja jutott eszembe. :) Viszont amikor az alkonyi ég előtt sziluettjét látjuk, szinte megszólalásig hasonlít. Egyébként a film nem amatőr, habár semmilyen nagy stúdióhoz nem kötött, minden bizonnyal volt benne rendesen pénz (látszik is). S a "gonoszt" alakító színész már vagy 20 éve a szakmában van, de a főszereplő is egy ideje a filmiparban lubickol. :) Azért látszódott is az, hogy ez nem csak egy "rajongói film", hanem egy rendes rövidfilm, a rendező ahogy nézem, korábban videoklipekben utazott.

előzmény: BonnyJohnny (#2)

2017-08-21 23:10:38 Red Heat (1988) / Vörös zsaru ChrisAdam (4) #14

Igazából három csudajó oldala van ennek a filmnek: harapható 80-as évek feelingje, Arnold Schwarzeneggere, James Belushija. Ráadásul azon túl, hogy egy hangulatos zsarufilmet kapunk a koszos Chicagoból, bepillantást nyerhetünk az amerikaiak által sztereotipizált Moszkvába, ami tök jól sikerült, egy pillanatig azt hittem, nem is amerikai filmet látok, sikerült reprezentálni ezt a szürke, szegényes vidéket - aztán persze rájöttem, hogy nem volt nehéz, nálunk forgatták. :D Na de komolyra fordítva a szót, baromi szórakoztató, a "kémia" működik a két főszereplő között, jó szövegek vannak és nem nyomják fullba a kretént, a mondanivaló, az üzenet pedig igen aktuális volt akkor. Persze az akció kiszámítható és olyan sablonos, de ezeket a filmeket ezért szeretjük. Jó kedélyű film, ami az egyik leghangulatosabb buddycop movie az évtizedben, ekkor még értettek ehhez. Úgyhogy egy négyest megérdemel. 65%

2017-08-21 22:21:39 Demolition Man (1993) / A pusztító ChrisAdam (3) #47

Tango és Cash szerintem baromi jó, mérföldekkel jobb, mint ez. És amúgy igen, ez bűnös élvezet, így egy nap után nincs egy negatív érzésem se, pedig hatalmas bullshit. Szinkronról nem tudok mit mondani, eredeti nyelven néztem.

előzmény: BonnyJohnny (#46)

2017-08-21 14:14:11 Han Solo: A Smuggler's Trade (2016) ChrisAdam (4) #1

Itt megtekinthető.

Jó a színészválasztás, a hangulat is megvan, a zene is, effektek, szóval egyben van ez a kis szösszenet.

Igen, és megdöbbentő az, hogy az MTV mennyire leállt a minőségi gyermekanyagok gyártásával. Már se egész estés rajzfilmeket, se mesesorozatokat nem gyártanak. Pedig Magyarország ebben erős volt - csak a fenti listát nézve. Baromi igényes, szép rajzokkal ellátott mesék ezek, volt hangulatuk, persze nem ocsmány számítógépes animációval készültek, hanem leginkább kézzel. Ami pedig érdekes amúgy, lehet, csak puszta véletlen, vagy éppen tudatos dolog: ahogy ezek a mesék eltűntek a tévéprogramból, úgy az alsós tankönyvek minősége is romlott. És bennük a rajzok. Emlékszem, mennyire szerettem az alsós tankönyveim rajzait, figuráit, stb. Leginkább ezeket a meséket is idézték, néhol éppen konkrétan, néhol csak stílusukban. 21-et töltöm mostanság és máris "bezzeg az én időmben" szöveget nyomom, szörnyű. :))

előzmény: Umberto (#4)

2017-08-21 10:25:17 [Hamarosan a mozikban!] ChrisAdam #6283

Szerintem összehasonlíthatatlan a két film. A Viszkis egyértelműen egy pörgős akciófilm lesz, kábé a sztorit is ismerjük, nem lesznek nagy meglepetések e téren. Ráadásul az elmúlt évek egyik legnagyobb magyar közönségfilmje lesz.

előzmény: oscarmániás (#6281)

Csak le-fel pásztázok ezen a listán és a boldog nosztalgia fog el. Aki ezeket a meséket nem ismerte, az bizony sok mindenből maradt ki. Tulajdonképpen bármelyik címre gondolok - egy-két kivételével -, kellemes gyermekkori emlékek fognak el. Az örök kedvenc Frakk volt, no meg persze Mézga család mindhárom sorozata, de nagyon szerettem Mátyás király meséit, Dr. Bubót, Mikrobit is, a Pom-Pom meséit, Kukori és Kotkodát... Persze az örök klasszikus, ami azóta is tán legnépszerűbb a Magyar népmesék. Fülemben hallom a dalokat és a témákat. De szintén üde érzés fog el a Vizipók-csodapók hallatán, a Krisztofórót is kedveltem, a Rémusz bácsi meséire is tisztán emlékszem, A nagy ho-ho-horgászt is szerettük. Talán pár cím van itt, amiről biztosan tudom, hogy nem voltak kedvenceim, de a nosztalgia velük se marad el: Mekk Elek untatott és felbosszantott, mint inkább megnevettetett és a Varjúdombi mesék olyan szintű depressziót szállított a gyermeki lélekbe, hogy a legtöbb esetben kikapcsoltuk. Rettenet volt. :) ...és talán fiatal vagyok, de még tisztán emlékszem arra az aranykori időkre, amikor a tévében este csak "Esti mese" volt, persze a tévémacival és az egészben az volt a legszebb, hogy sose tudhattuk előre, éppen mit fognak adni. Mindig három mese volt, s amikor épp legkedvesebb meséinket tűzték műsorra, üdvrivalgásban törtünk ki. Bizony, valami értékesről maradt le a pár évvel fiatalabb generáció, már az öt évvel fiatalabb öcsémnek nem volt része ilyenben. A régi magyar tévé még értéket közvetített. Én pedig meg lettem óvva a Minimaxtól és barátaitól.

Kész nosztalgiabomba ez a kérdés! Köszi érte. :)

2017-08-21 09:52:42 [Hamarosan a mozikban!] ChrisAdam #6280

Elég jó, várós film, Nimród reméljük nem fog mellé.
Kicsit viszont mérges vagyok az Indexre, ha egyszer náluk látható először, kínálhattak volna egy fránya HD minőséget.

előzmény: oscarmániás (#6279)

Az első fele nézhetetlen okádás (már bocs!), elképesztően humortalan, idegesítő. Ennek oka persze Simon Pegg és karaktere. Sose voltam nagy rajongója a színésznek, de azért általában kedveltem, itt viszont rendkívül rossz. Ez a túlzóan béna karakter, aki minden létező dolgot elront, hülyén viselkedik, a lehető legrosszabb, ami filmben előfordulhat. Itt pedig csúcsra járatják ezt a figurát, így aztán addig a pontig, amíg karakterfejlődésének köszönhetően persze aztán csoda folytán hirtelen "normális ember lesz", szégyentelenül rossz a film, többször kellett legyűrnöm a késztetést, hogy kikapcsoljam, egyedül azért nem tettem, mert még melóztam közben. Aztán az utolsó negyven perctől kezdve a nézhetetlen humortalan vígjátékból átvedlik a sallangos, kiszámítható, totális középszerű vígjátékba, hogy aztán egy kínosan béna fináléval persze pontot tegyen az i-re. Nem tudom, hogy az angol humor ennyire nem számízem szerint való vagy csak egyszerűen borzalmas lesz a végeredmény, ha angolok amerikai humort próbálnak az arcunkba nyomni. Szerencsére azért két élvezhető pontja a filmnek: Jeff Bridges és Kirsten Dunst. Azért őket jó volt látni, ha nem is sokat szerepeltek a képernyőn. De amúgy meg ha háromszor vakkantottam fel a film alatt, akkor sokat mondok, annyira nem volt vicces. Sajnos.

Zárjuk egy klasszikussal: Sose szabad fullba nyomni a kretént. Sosem volt ennyire igaz. 35% Kegyelemkettes.

2017-08-21 00:37:11 Demolition Man (1993) / A pusztító ChrisAdam (3) #42

Biztos vagyok benne, hogy a stáb egyik fele részeg volt, a másik pedig be volt szívva. Egészen elképesztő az, hogy mekkora tömeg szemetet szállít ez a film, de úgy, hogy az élvezhető legyen. Tudom, kizáró ellentét kéne, hogy legyen ez így, de A pusztító valami olyasmit kínál, amit kevesen. A teljes káoszt, a totális blődséget, ebben a filmben nagyon kevés dolog van, amire azt tudnám mondani, hogy igazán jó. Van pár ötlet, sőt, maga az alapsztori se lenne rossz, de egyszerűen onnantól kezdve mintha mindenki elslukkolta volna a gandzsáját, aztán valaki a hintaszékben vörös szemekkel látomásokat írt volna le, valaki pedig önfeledten ugrándozva találta volna ki a történetet, a párbeszédeket, mindent. Nem tudom mégse máshogy megmagyarázni, mert a film kívülről tök rendben van, távolról úgy néz ki, mint egy jól szituált 90-es évek eleji akciófilm, egy izomhegyeit mászó Sly-jal, idejéhez képest remek látványvilággal és ötlettárral, de valahogy a film folyását nézve újra és újra feltettem a kérdést, hogy "mi a p***a ez?". Merthogy az egész jövőábrázolása rettenetesen beteg és idegesítő, fárasztó, a történet folyása és a karakterek motivációja, a finálé akkora de akkora baromság, hogy kétségtelenül nevetnem kellett és fognom a fejem. És most jön egy nolani csavar: mindenek ellenére élveztem, pedig nem ma van mazonapom.
Szóval ebben az ellentmondásokkal teli szűk két órában a weed édesgető illatát éreztem minden szcénában és jól esett, de a stáblistát nézegetve nem tudtam eldönteni, hogy a mi a fene volt ez.

2017-08-20 17:54:12 Validation (2007) ChrisAdam (4) #6

Elsőnek tipikus sallangos bullshitnek hittem, de aztán nem tudtam megállni, hogy a felétől kezdve mosolyogjak, mint egy tejbetök. Aranyos kis tanmese, mai társadalmunkra nézve pedig erős kritika és tanulnivaló.

2017-08-19 12:28:44 [OFF (Ide offolj, mert ez a helye!)] ChrisAdam #22812

Értem, hogy ez meg az jó/rossz kritikát kapott, de ha itthon meg odakint ugyanazok a filmek a legnépszerűbbek, akkor miben különböznek? Tehát én a kijelentést érzem falsnak, miszerint az amerikai közönség "okosabb". Szerintem ebben semmi ráció nincs.

MicaHiro: Azért csínján a szavakkal, ha kérhetem.

--
Áthelyezve a(z) Pappa pia topikból.

előzmény: BonnyJohnny (#22810)

2017-08-19 12:24:55 Pappa pia (2017) ChrisAdam (?) #47

Nem azért mondom, de a magyar közönség meg az amerikai ugyanarra bukik, vagy nem? Itthon is kb. ezek a legnézettebb filmek. Az oké, hogy becsúzik pár Pappa Pia szerű szarság, de alapból nem jellemző ez, mivel kevés ilyen hazai film készül hála égnek. De szerintem ezt a Pappa Piát is ugyanúgy el lehetne bőven adni az amerikai közönségnek, csak minek, ott készül elég ilyen. Akkor most melyik közönség az okosabb? :D

2017-08-18 17:08:12 Inception (2010) / Eredet ChrisAdam (5) #654

Olvastam én is ilyen teóriát, de ez elég nagy kavarás lenne, mert Cobb - ha jól emlékszem - pontosan kijelenti azt, hogy az ő toteme. Ennek ellenére ez is lehet egy plothole, mert ha Malé volt annó a pörgentyű, akkor mi volt korábban Cobbé és hogyan lehet Cobbé, ha korábban Malé volt. Plusz: sose láttuk azt a filmben, hogy Cobb pörgeti a totemet az álomban, csak azt, hogy megpörgeti, de az elesik. Szóval ráció lehet benne, de azért már kicsit túl van maxolva.

előzmény: BalaKovesi (#653)

2017-08-18 14:45:17 Jim Carrey: I Needed Color (2017) ChrisAdam (4) #1

Lehet mondani, hogy ilyen meg olyan utánérzet az ő munkássága, nincs benne semmi eredeti és így tovább, de Jim Carrey magának fest és nem festő, és azt fest, ami belőle jön. Engem lenyűgöznek munkái, nem is egyet kitennék a falamra. Az meg más kérdés, hogy nem vagyok szakértő. De ez nem is erről szól. Kellemes kis hat perc ez a film, Jim Carreyt pedig most még jobban szeretjük.

2017-08-18 12:06:46 Inception (2010) / Eredet ChrisAdam (5) #651

Asszem igen. :) Tulajdonképpen bennem is (és akivel néztem, abban is) felmerült most, hogy ez hogy is volt akkor, de aztán megtaláltam rá a magyarázatot, bár lehet, hogy ez csak az én elméletem és lehet, nem jól látom.
Szóval korábban látjuk azt, hogy Mal és Dom a váróban ragadtak, éveket töltöttek el együtt ott. Aztán lefeküdtek a sínekre, meghaltak, majd pedig visszakerültek a valóságba. Eddig mindig azt hittem, hogy csupán eggyel feljebb kerültek, majd így lépcsőzetesen ugrottak át, egészen a valóságig, de erre semmi nem utal a filmben, mivel mindig azt mutatják csak, hogy a vonat után a narancsvörösben úszó szobában felkelnek, ami a valóság és az otthonuk, a valódi. A lényeg tehát az, hogy a váróban, ha megölik magukat, akkor egyből a valóságba kerülnek vissza. Eddig úgy képzeltem el mindezt, mint egy emeletes ház, aminek a tetején van a valóság, lemész lifttel, az az első szint és így tovább - azaz nem tudsz a legalsóról feljönni úgy, hogy ne érintenéd a többi emeletet. De mi van, ha ez egy kör - az a "legalsó" szinten, a váróban már csak egy fal választja el a valósághoz, így visszatér magába az egész. Arra is utal ez az egész, hogy az utolsó jelenetben, mikor Saitoval találkozik öregen, az megfogja pisztolyát, tehát erről arra lehet következtetni, hogy megölik egymást, ami által felkerülnek a valóságba.
A plothole tehát szerintem nem itt van. Hanem ott, hogy akkor miért kell várnia valakinek ahhoz több tíz évet, hogy felkerüljön? Mal és Dom korábban is felkerülhetett volna, Saito korábban is meghalhatott volna, ami által visszakerült volna a valóságba. Vagy ha ez az egész baromság, amit most leírtam, akkor fennáll a plothole abban az esetben.


Egyébként a legutolsó jelenettel kapcsolatban:
Ma már egészen biztos vagyok abban, hogy a totem eldől, az pedig a valóság. Nolan csak adni akart egy taslert a nézőnek a végére, de egyébként meg technikailag kábé lehetetlen az, hogy álom legyen. Ha csak nincs egy olyan valóság, amiben Mal mondjuk fogvatartja Domot és álomban is tartja, így minden más, ami az álmában van, a csapattól kezdve az apján át Saitoig, csupán kivetülés. Az álom pedig olyan régóta tart, hogy totális valósággá vált. De ez tök valószínűtlen, nincs rá magyarázat a miértre, stb. másképpen pedig nem lehetséges. Mert ha az utolsó jelenet is álom, akkor az egész film valóságnak hitt szintje álom, hiszen létre kellett hozni az utolsó jelenet álomszintjéhez egy komplett világot, mint ahogy a többi esetében is. NA, lehet én is kicsit belebonyolodtam. És az a baj az ilyen fejtegetésekkel, hogy mindenféle dolog eszedbe juthat egy idő után. Pl. mi van, ha a valóságnak hitt "álomszintet" Dom emlékekből építette fel? Mi van, ha több szintes váró van és ha meghalsz, akkor nem felkerülsz a valóságba, hanem még eggyel lejjebb, ahol az agy még nagyobb teljesítménnyel tud világot létrehozni, így aztán teljes valóságként foghatod fel az adott környezetedet anélkül, hogy rájöttél, hogy te építetted azt. Érdekes, de már nagyon trippes elmélkedés. :D Nem hazudtoltam meg magam.

Mindenesetre nem baj, hogy nem mindent lehet érteni a film kapcsán, nem kétlem, hogy ez szándékos is egy kicsit. Nolan van olyan precíz, hogy betömködje az ilyen lyukakat és szerintem direkt nem tette meg. Így lesz álomszerű, néhol megmagyarázhatatlan.
Bár nem eléggé: tulajdonképpen egyetlen dolog miatt vagyok kicsit "mérges" a filmre, hogy nem használta eléggé a fantáziáját. Túlságosan realista, földhöz ragadt az egész, Nolan csak éppen annyiban rugaszkodott el a valóságtól, amennyire a realista látásmódja engedte - városok átalakítása, építészet, járművek, de mind-mind a valóságból építkeznek, azaz szinte egyetlen olyan dolgot sem találunk az álmokban, ami megmagyarázhatatlan, vagy meghatározhatatlan. Kérdés persze, hogy ez miért van: az agyunk valóban csak emlékekből és saját tudásunkból építi álmait, vagy pedig önálló dolgokat is kreál ebben az állapotban? Természetesen az Inception nem fantasy, ahol csápos szörnyek és Gyűrűk Ura világok jelennek meg az álmokban, de Nolan lehetett volna merészebb a világok megalkotásakor. A valóság és az álom összemosódásának lehetősége továbbra is adott lenne, hiszen a film mondja maga, hogy csak az ébredés után válik nyilvánvalóvá, hogy álmodtunk, éppen álmodva nem tűnik fel annak abszurditása és lehetetlensége (bár erre egyébként nem egyszer cáfol rá a film maga). Tehát a szereplőknek nem tűnne fel az álom és valóság közti különbség, továbbra is kéne totem annak meggyőzéséről, hogy a valóságtól messze elrugaszkodó elemek álombeliek-e vagy a valóság. Az egyetlen dolog, hogy a néző felé nehezebb lett volna elhitetni. Félreértés ne essék: nem kell Sucker Punch szerű baromság, sem szörnyek, sem bármi, egyszerűen csak olyan elemek - arc nélküli emberek, szokatlan fordulatok és térváltások, elvont cuccok, a realista látásmódon belül akár -, amik még feldobják az álomérzést. Bár minden bizonnyal Nolan nem véletlenül csinálta ezt így, meg hozzá nem is illik az ilyen.

Egyébként is, mi lett volna, ha Lynch rendezi a filmet???? Totális KO, a legalsó szinten törpék és villódzások, értelmetlen döntések, a fent leírt elvont baromságok és teljes értelmetlenség. :D

előzmény: Dió (#650)

2017-08-18 00:52:01 [Tévésorozatok] ChrisAdam #3087

Valamilyen érthetetlen mazoista okokból végignéztem másfél évadnyi Csak színház és más semmit. Na jó, a magyarázat, hogy számítógépen szöszmötölős melóm volt ma, ami mellett a második képernyőn bőven elfért a sorozat háttérzajnak. A kérdés persze, hogy hogyan találtam rá, már nem emlékszem. Ugyanazok a készítők, mint az Egynyári kalandnak, tulajdonképpen ugyanaz a séma, csak felnőtteknek szól. A nagy különbség inkább a minőség persze, míg az Egynyári kaland egy kellemes meglepetés volt, egy jóvágású nyári ifjúsági sorozat, igazán kedvelhető karakterekkel és környezettel, addig ez a sorozat inkább már egy Szomszédok-Életképek crossover, amely kapott egy jelentős restaurálást, normális színészeket és épkézláb sztorit, de még nem tud újat mutatni, amit nem láthattunk volna. Persze a sztori szappanoperás, de legalább nem nélkülözi a humort és tudja, hogy nem tud nagy drámát csinálni. Persze az egésznek inkább az a titka, hogy a helyszín a színház. Így aztán lehetne akár kamaradarabnak is besorolni, de lehetne akár egy színházi produkció is - megszokott, ugyanazon a helyszínen játszódik, sokszor egy épületen belül, s ez ad is egy jó hangulatot az egésznek - mint ahogy a Birdman is, csak itt nem olyan komolyak a dolgok. ;)
Persze az is fontos, ki hogy nézi. Lehet, annyira nem releváns a véleményem, mert sokszor csak hallottam és nem tudtam teljes egészében a "gyors", "kiszámíthatatlan" sztorira figyelni, de így pont jó volt. Ahogy tudtam, szórakoztam. Inkább ezt, mint a sok amatőr szart a kertévéken. De azért az is elmond valamit, hogy amint befejeztem a melót - a 2. évad 3. részénél, nem nagyon vettem rá magam, hogy tovább nézzem. (Na tessék, a Breaking Bad meg még mindig vár rám, ugye. És egyébként is, mi lesz a következő, a Holnap tali?! :D)

2017-08-17 13:24:34 Pappa pia (2017) ChrisAdam (?) #24

"Minden idők legjobb keddi nyitónapját hozta..." Hát komolyan sírva nevetek kínomban. :D Most már értem, miért lett kedden a premier.

előzmény: critixx (#23)

2017-08-17 11:09:04 [Tévésorozatok] ChrisAdam #3082

A jelenet, mikor Dany sárkányai megjelennek Északon, s legyakják a Mások seregét. Nekem ez nagyon gyenge volt, plusz az előtte való jelenet annyira filmes: Jonéknak már csak pár méter van hátra, aztán kampec, de hát persze, hogy hirtelen odaér a sárkány. Kérdésem, tud-e egy holló keresztül repülni egy egész földrészt egy délután alatt, hogy aztán Danyék megint fél nap alatt ott teremjenek. Szóval megint ott van ez az időzavar, aztán a legutóbbi sárkányos összecsapást mélységesen alulmúlva előteremtenek egy hihetetlen bénácska effektekkel teli (persze, mert itt nem tudtak megvalósítani semmit díszletekkel) sárkánypusztítást.
Meg egyébként tele volt ilyenekkel, ami már nagyon is filmes eszköz: Gendry eltanyál a hóban, láthatólag ott hal meg, erre kinyílik mellette a kapu, ez annyira... de annyira... Béna. És megint valaki vízbe kerül, aztán persze kijön - mondjuk ez poén volt talán -, de utána megint ott a kampec-pillanat Jonnak, erre felbukkan Benjen bácsi. What??! :D Épp arra lovagolt, vagy mi van? Szóval ezek a dolgok olyanná teszik az egészet, amikor már nem félsz semmitől, mert tudod, hogy éppen valaki be fog toppanni, aki megmenti a helyzetet. Pont ez nem volt jellemző a sorozatra régebben.


Na, de nem fanyalgok, volt itt azért katarzis rendesen, meg ami úgy kicseszett zseniális volt - Jon és Dany jelenete, de harcok meg minden egyéb ide-oda, az epizód csúcspontja Arya és Sansa jelenete volt (végre!).

előzmény: Rorschach (#3079)

2017-08-17 01:33:09 [Tévésorozatok] ChrisAdam #3078

Ez a kiszivárgott GoT epizód igencsak elkezdte varrni a szálakat, kár, hogy a hét évada hőn várt jelenetet elbaszarintották, de szerencsére akad olyan része, ami a sorozat abszolút legjobbjai közt van. Viszont összességében kiszámítható és sok meglepetést nem tartogat. Na jó, ezt a kiéhezett nézőtömeget se könnyű már meglepni, aláírom. Mindenesetre végleges konklúziót mondjunk egy hét múlva.

2017-08-17 01:28:38 Inception (2010) / Eredet ChrisAdam (5) #649

Bárki bármit mond, ez a film még negyedik-ötödik (ki számolja már) alkalommal is baromira működik. Most sikerült végre egy igazán jó házimozi rendszerrel nézni, szóval a kép és hanghatás tetőfokára hágott, ehhez a filmhez pedig az is kell. Izgalmas, okos, érdekes és baromi látványos, minden benne van, ami kell egy igazán ebbe a műfajba. Azt hittem, kevésbé fog tetszeni, s beismerem, vannak lukak a sztoriban, de összességében bőven ötös.

2017-08-15 20:51:58 [Tévésorozatok] ChrisAdam #3075

Spoilerveszély még fennáll.

A kevesebb néha több, szokták mondani, de ez most azt érzem visszafelé sült el. Éppen az volt a sorozat "bája" eddig, hogy nem volt összecsapva, hanem gondosan minden szálat bemutattak, minden haladt a maga tempójában, míg ki nem fröccsent a vér.

Igen, pontosan. És simán mutathatták volna 3 részen keresztül a keskeny-tengeri utakat, mert biztos vagyok benne, hogy Martin azt se hagyta volna csak turistamódiban, hanem lett volna pár kaland, miegymás, de a sorozat annyira a főszálra van már kihegyezve, hogy úgy érzi, mindig arról kell beszélnie és csak közvetlen az azzal kapcsolatos dolgokat kell mutatnia. Pedig aztán emlékszem időkre, mikor még nagyon sok minden kérdés volt és nagyon ritkán kaptunk válaszokat, épp ezért füleltünk és figyeltünk, most pedig épp átestek a ló túloldalára, minden sarkon ott egy olyan dolog, ami már előremutat a végkifejletre, így aztán már egy idő után semmin se esik le az állunk. Persze valamilyen szinten ez elkerülhetetlen, hiszen a végét járja a sorozat... akkor lenne ez másképp, ha lenne idő.

előzmény: Lacika83 (#3074)

2017-08-15 17:41:01 [Tévésorozatok] ChrisAdam #3073

A legújabb Trónok harca epizód kapcsán eszembe jutott pár dolog. spoilerveszély!

Az első, hogy rettenetesen feminista lett a sorozat. :D Ami nem annyira zavar, de mégis érdekes, hogy egy középkori időket idéző sorozatban, ahol a női egyenjogúság fogalma nem létezik még (feltehetőleg), minden trónon egy nő ül. Persze Daeny karaktere már régóta uralkodik, meg ott volt korábban Catelyn, Cersei se ma kezdte, de mégis ez évad közepére vált a sorozat világa totális nőuralommá. A két legnagyobb hatalom Cersei és Daenerys. Cersei a híres és nevezetes, jogosan rettegett hadvezért, magát a Királyölőt tartja a markában úgy, hogy az nyikkanni se mer (ezért egy kicsit mérges is vagyok, Jaime szegény nagyon félre lett téve, az utóbbi részekben eléggé kétdimenziós báb lett). A gyermek Sansa érett nő lett, s nagyon anyjára hajaz, kezdi komfortosan érezni magát Észak "királynőjeként". Ott volt még Yara, a Vas-szigetek úrnője, aki szintén határozottságáról híres, no meg kegyetlenségéről. Nem beszélve a Tyrell-ház bölcs úrnőjét, Olennát, béke poraira. S végül említést érdemel Arya is, aki hiába talált haza, s hiába újra Stark, ő még mindig "Senki", egy teljesen független "lány", aki önmaga ura. Szóval Jon Snow ide, Tyrion, Jaime oda, ez a háború a nők háborúja. Ami azért elég érdekesen veszi ki magát abban a sorozatban, ami a vérről, erőszakról és szexről híres.
A másik kérdés, amit felétek felteszek: Szerintetek Cersei terhes, vagy csak Jaime-t akarja sakkban tartani/magához láncolni? Annyira fogok örülni, ha Jaime öli meg Cerseit. Jajj, de örülni fogok.
A harmadik meg az idő múlása. Az előző részekben mindig szépen volt vezetve a sztori, az idő múlt, az utazások, habár voltak itt-ott kérdések, hogy meddig tartanak, kábé volt egy tendencia, ami szerint dolgoztak. Most viszont nagyon össze lett csapva szerintem ezekben az elmúlt részekben az idő múlása. Pl. a legújabban: egyik jelenetben Jon mondja, hogy a Falon túlra mennek, aztán következőben meg már rábeszélik a brigádot, a harmadik jelenetben pedig már szembenéznek a Falon túli hideggel, miközben lefogadom, hogy minimum 2-3 hét eltelt e jelenetek közt. Sárkánykőről a Falig utazni még az Orient Expresszel sem két perc. Régen ezt sokkal jobban tudták érzékeltetni. Azt is lefogadom, hogy az évad elejétől eltelt körülbelül 6-8 hónap, de ezt se érzékeli az ember. A válasz persze majdnemhogy egyértelmű: a hét részbe nem férnek bele a töltelékjelenetek, illetve már nincsenek mellékszálak, mindenki rohamosan halad a főszál irányába. De talán közrejátszik az is, hogy nincs egy alapanyag könyv, ami vonalán haladnak, amiből le lehet hámozni sztorit.
De ez persze elkerülhetetlen volt, hiszen közeleg a vég, nincs idő szarakodni, viszont nem vagyok teljesen biztos abban, hogy érdemes volt hét részre redukálni a mennyiséget, maradhattak volna simán a 10 résznél, így meg néha kapkodós, összecsapottnak hat.

Na, de remélem a következő két epizód aztán olyat mutat, amitől keresztülhugyozzuk magunkat, ami azt illeti apró kis baromságokat leszámítva (az időzavar, "vigyünk egy halottat a Királyvárba" was?, stb.) tartja a színvonalat.

2017-08-14 21:55:04 The Moonlight Man (2016) ChrisAdam (1) #2

Hát épp ez a lényeg, hogyan tarthatná meg a feszültséget, ha meg sem teremtette. Buta, kiszámítható, sablonos kis szösszenet, totál értelmetlen 2 percben ilyen horrort csinálni. Se füle, se farka.

előzmény: BalaKovesi (#1)

Íme.

előzmény: BalaKovesi (#516)

Remek kamaradráma, erős színészi gárda, nagyon szeretem az ilyeneket, főleg, ha sikerül életszerű párbeszédeket írni. Itt sikerült, ámde mégis beleesett a film abba a hibába, hogy a második felétől kezdve a hatásvadászat fényes paripájára ülve vágtat keresztül kasul az éjszakába, ezáltal aztán kiveszik a filmből az igazi feszültség meg a dráma és az életszerűség is. Hála égnek, a finálé visszahozza a filmet, az utolsó negyed óra megint szinte zseniális, a végkifejlet és a mondanivaló pedig baromira nagyon fontos és időszerű. De nagyon. Már csak ezért lenne kötelező/erősen ajánlott mindenkinek. Egy ilyet megnézni társasággal, majd intelligensen dumálni róla - aranyat ér!

75%

Ui.: A vígjáték műfaj ne tévesszen meg senkit, ez inkább 95%-ban dráma.

2017-08-13 16:37:26 Dunkirk (2017) ChrisAdam (5) #60

Nem sok újat tudok mondani, Nolan húsbamaró, szikár háborús dokumentációt tett le az asztalra, ami beszippant, ellenállni nem lehet neki. Megdöbbentő, a feszültséget a végletekig fokozó történelmi prezentáció, melynek látványa talán messze a legjobb műfajában, még sosem láttam ilyen élethűen bemutatva a repülést, az alatta elterülő óceán fenyegetését, a vászonról kilépett a hideg és a piszok, Nolan baromi nagy hozzáértéssel szállította hozzánk Dunkerque partjait. És mindezt úgy, hogy minden megjelent karakter távol marad, senkit nem ismerünk meg. Baromira tetszett, így tényleg lehetne akár 'dokumentumfilm'. A hangok elképesztőek, segített belépni a vászonba, ott maradni erre a szűk két órára.
Nem tökéletes ugyanakkor a Dunkirk és nem is olyan emlékezetes, mint egyes korábbi Nolan-művek. Kétségtelen ugyanakkor, hogy talán a rendezés sosem volt ilyen pontos, a műfajt pedig maradéktalanul megújította filmjével. Az élmény is egész különleges, ám mégsem olyan átütő, mégpedig pont a finálé miatt. Ehhez a húsbamaró, hideg, kellemetlen háborús hangulathoz valahogy nálam nem illett a végén a pátosz, Tom Hardy naplementében úszkálása, elütött a film addigi szikár stílusától. Egy hasonló mellbevágó véggel érkezett volna lehetséges a katarzis is. Churchill beszéde ide vagy oda, valamint az, hogy ez egy történelmi dokumentáció, ennyi szabadságot lehetett volna adni a történetnek. Emiatt még az ötösön is elgondolkodtam. Aztán végül azért adtam meg - ha gyengét is -, mert mégis különleges élmény, egészen újfajta/ritka megközelítése a háborús film műfajának, ami 2017-ben igencsak jól hat.
Nolan pedig remélem végre valahára megkapja Oscar-díját, mert rendezésileg mestermunka, a hangok, az operatőri munka, a látványtervező is sorakozhat szobrocskájáért, Zimmer pedig ismét jót alkotott, ritkán hallunk ilyen tökéletesen a filmhez simuló zenét - kár, hogy önmagában hallgathatatlan.

85%

2017-08-13 16:08:46 Blue Velvet (1986) / Kék bársony ChrisAdam (4) #42

Egész meglepően érthető Lynch-film (na persze nem minden részlete), érdemes emiatt is sorban haladni a filmjeivel, ha ezt előbb látom, mint a Lost Highwayt vagy a Mulholland Dr.-ot, akkor egészen biztosan jobban lenyűgöz. Csak mivel a Lost Highway-jel megmutatta makulátlan zsenialitását Lynch, így ez jóval kevesebbnek tűnik. Pedig aztán nincs semmi baja, beszippant, nagyon aberrált és abszurd film, szerencsére nem szűkölködik a beteg jelenetekben. Annak ellenére, hogy lassan csordogál, izgalmas és fenntartja a figyelmet. A végét kicsit összecsapottnak érzem és túl idillinek, ez nem Lynchre vall.
Összességében erős film, ötöst is érdemelhetne, de későbbi filmjei és a Twin Peaks árnyékában viszont csak egy erős négyes. Apropó, Twin Peaks: ha most valaki nekem azt mondja, hogy ez nem egy Twin Peaks prequel, akkor körberöhögöm. Egyébként ezért is jó.
80%

2017-08-10 23:00:27 Apa - Egy hit naplója (1966) ChrisAdam (5) #24

Mélyen őszinte film, amely azzal, hogy nem mond ki semmit, mond el mindent. Valahol megáll benne az idő és halad is, melyen belül Budapest fekete-fehér utcáin korszakok találkoznak. Rendkívül érett film a fiatal Szabótól, aki egyedül átúszta a Dunát. Csillagos ötös, legjobb filmek közt van.

2017-08-09 01:49:32 [Tévésorozatok] ChrisAdam #3064

Game of Thrones új része megint feltette a pontot az i-re, zseniális, ahogy tartja a színvonalat. Nem makulátlan, de pl. látványügyileg ez az új évad olyan mesteri, profi és nem csak a csaták, harcok, hanem úgy általában. Külön öröm, hogy ennyire ügyelnek arra, hogy ne minden CGI-jal legyen megoldva, hanem a lehető legtöbbet díszletekkel vigyék véghez. Tök meglepő volt ez a videó, amiben kiderül, hogy még a robbanásokat, a sárkány tüzét, az égő embereket se számítógéppel generált animációval oldották meg. Szóval well done. A sztori is izgalmas, bár vannak még kifogásolható dolgok, de szép, ahogy lehet érzékelni azt, ahogy összeérnek a szálak, közeleg a vég.
Izgalom pedig a köbön, adrenalin az égben. A himnusznak vége.

Amikor a dildót csapkodják az arcukhoz, akkor 5-öt adnák rá, de amúgy nagyon jo a többi is, csak mégsem annyira. Sajnos, pedig rengeteg dolog van van benne, a jó forgatókönyvet a pocsék rendezés csapta le, a maszkok is jók, a színészek is kitesznek magukért, làtszik hogy sokat edzettek rá. Talán még egy fingós poén hiányzik ott a kétharmadánál és tizenhatodötödnél és akkor meglenne a hármas. Így csak kettes lenne, ha nem adtam volna rá egyest. A végére elaludtam, valaki leírná? Persze hogy szpoilergombot tegye ki mert akkor annak is lelövi aki nem látta. Elkapják a rosszfiúkat?

Na, pont olyan a film, mint ez a komment.

2017-08-02 10:25:58 Why Him? (2016) / Miért pont ő? ChrisAdam (3) #9

Szerintem tök rendben van, bár James Franco és Cranston nélkül nem működne. Jókat nevettem, voltak kínos pillanatai, meg persze rendelkezik a vígjátékok kiszámíthatóságával, sablonjaival, de semmivel nem szolgál arra, hogy ne érdemelje kis a kis hármasát. 50%

Már sokadjára alakul ki az a helyzet, hogy az "Egyik sem." gombot keresem.

Fertelem, nincs is más szó erre. A szinkron meg tényleg valami gyalázat. Nem is tudok több szót pazarékolni a filmre, egyetlen pozitívumot nem tudnék felsorolni, természetesen nem néztem végig. 0%

Újranéztem - Schwarzi 70 -, de most inkább bajom akadt, mint örömöm. Szóval tény és való, hogy baromi jól össze van rakva a látványvilág, hangulata is megvan, izgalmas, költséges akciójelenetek, de a sztorija baromi buta. És idegesítő. Folyamatosan csűrik-csavarják a sztorit, így aztán a végén már meg sem lepődik az ember a végső csattanón, pedig nem emlékeztem rá. Túl van maxolva bőven a film, túlságosan is meg akarja lepni a nézőt, de bőven túllő ezen. A másik, ami zavart: a logikátlanság. Az oké, hogy mindenki más és senki sem az. De olyan buta dolgok gyengítik a sztori folyását, amik felett nem lehet elhaladni. Vagy olyan dolgok, amik gyengítik a tensiont. Pl. nem értem, mióta szabad egy hivatali személynek kocsmában vagy metróban civilekre lőni, következmény nélkül. Na mindegy, késő van ehhez, megkapja a négyest még, mert Schwarzi bármilyen pocsék színész, akcióhősnek a legjobb. Meg atmoszférája, látványvilága kitűnő, az izgalom is remekül érkezik az arcunkba
De gyenge ez a négyes.

Ez egy baromi jó ötlet. :) Szerintem ha felteszed kérdéseidet egy csoportlevélben a szerk. csapatnak (impresszumban látod a neveket), akkor össze tudjuk dobni a válaszokat, de a régi időket, a kezdeteket szerintem biztosra cucu tudja megmondani. De lehetséges, hogy egy-egy főtörzsfórumozó is tudna értékes infókat mondani. :)

előzmény: Filozofus (#11891)

Aztak***élet. Szerintem még egyetlen film és egyetlen rendező stílusa se volt olyan közel hozzám, mint a Lost Highway és Lynch. Egyelőre most ennyit, még ráz a hideg, aztán összekaparom a gondolataimat...