ChrisAdam

Wow! Igen, Lynch fanok előnyben, ez biztos. Olyan szép tempóval, feszültséggel, szimbólumrendszerrel és wtf momentekkel díszíti fel a sztorit, hogy arra a Mester is megemelhette a kalapját, ebben biztos vagyok. Ráadásul a fülledt Los Angeles-i milliő rögtön beszippant, a bizarr karakterek és fordulatok az utolsó momentumig fenntartják a figyelmet, pedig lassú lefolyású és hosszú film. Mondanom sem kell, hogy Andrew Garfield kifejezetten illik a képbe, az egész pedig egy baromi erős stílusgyakorlat. A vége lehetett volna ütősebb, nagyobb katarzissal, kicsit túl lett bonyolítva, ezért nem megy az ötös. De amúgy wow!

Sosem szabad ennyire csűrni-csavarni egy Columbó epizódot. Amúgy az baromság, hogy a hadnagy nem tud olaszul, hiszen korábban (pl. Az ínyenc gyilkos) beszélt már.

Hű, mondanám, hogy az egyik legcsavarosabb Columbo, és bizonyára nem lőnék mellé, elképesztő, hogyan vezeti a nézőjét (és Columbót is) egész végig a cselekmény. Frappáns, bár ugyanakkor hangulatában nem ér fel a koraiakhoz és a gyilkos személye messze nem olyan karizmatikus, mint azt megszokhattuk.

Szerintem ritkán ennyire feszült a finálé. Bár a nyomozás valóban sovány.

Olykor-olykor becsúszik egy-egy esküvői videó a nyár alatt, ez évből, amire a legbüszkébb vagyok: Anna x Beni. Persze ebben lesznek érzelmek, nyálas giccs, szóval vigyázat!

Alapvetően azért emlékezetes, mert Columbót kicsit közelebbről is megismerjük - például először ülünk a kocsijában (a kamerával), először látjuk aludni, felkelni, mosakodni. Szóval ezek mind-mind apró plusz, de fontos dolgok, ha egy karakterért ennyire rajong az ember. Na, és persze a gyilkos személye is remek, a nyomozás ugyanakkor néhol kicsit túl lassú, sok a felesleges jelenet és a végét egy hangyányit összecsapottnak érzem. Összességében kiemelkedő rész.

Elképesztő film. Tömény gyönyör, magával ragadó, brutális lendület és kreativitás sugárzik belőle. Nagy wow!
Viszont tényleg teljesen jogos lenne egy 16-os karika (minimum).

2018-12-04 11:04:51 Karácsonyi fény (2018) ChrisAdam (2) #14

Nagyon pontos látleletet adsz erről a jelenségről és a műfajról. Bár annyit tudok, hogy habár a film terméknek hat, a rendezőnek ez korántsem üzlet, inkább kiadás és szenvedély - személyesen ismerem. Az már szubjektív, hogy milyen minőség származik ebből a szenvedélyből. De persze ez nem befolyásolhatja az osztályzatot.

Az viszont inkább szomorú, hogy ez tényleg az a "termék", amit jól ismerünk az internetről. Jó dolog, ha valaki szíve erre dobban és ettől fog jobb emberré válni. Öröm. De ezek inkább azok a pár perces történetek, amik leginkább azért készülnek, hogy felébredjen a nézőben a jó, adjon egy jó impulzust. És megnyugtassa a lelkiismeretét, hogy igen, helyén van még a lelkem, ha erre az impulzusra érzékenyen reagálok. És ennyi. Ez jól hangzik, pedig csak egyszerű felületes érzékenység. És igen szomorú az, ha a fánkzabáló internetezőknek ennyi kell - magyarán a társadalomnak. Apró kis impulzusok, amikkel megsimogatjuk a lelkiismeretünket, miközben semmit nem teszünk. Nem csak a karácsonynál van így, mindennel kapcsolatban: osztjuk, hogy tele van szeméttel India és Kuba, de közben telibe teszünk rá, hogy mit veszünk és hogyan alakítjuk a saját fertályunkon a környezetünk védelmét. Osztjuk, hogy ezt és azt teszi a kormány, de csak ölbe tett kézzel várjuk a sült galambot, miközben megnyugtatjuk magunkat, hogy hiszen kinyilvánítottuk, hogy ellene vagyunk. A film pedig mindennek aládolgozik, erősíti ennek táborát, és ez az igazán szomorú és káros. Nem az az ízléstelen giccs és sablontörténet, amivel felruházták ezt a 12 percet.

előzmény: tomside (#10)

Máig áldom azt a szombat délelőttöt, amikor zsenge 15 évesként egy 15 évvel idősebb nem is annyira közeli ismerősömmel és haverjával elkezdtünk teljesen véletlenszerűen a 2001: Űrodüsszeiáról beszélni. Teljesen véletlenszerű volt az is, hogy összefutottunk... És nagyban agyaltunk Kubrick zsenijén, aztán hirtelen feljött a téma: melyik oldalon lehet jókat olvasni róla? Nagy lelkesen mondtam, hogy a PORT.hu-n szoktam aktívkodni, meg a Filmkatalógust olvasgatni. És akkor hallottam ettől az ismerősömtől a Kritikus Tömeg nevét. Furcsamód ő azóta teljesen inaktív, és nem is találkoztam vele... Én viszont itt vagyok. :)

Elég suta néhol, a lebukás se világszám, egy jó ügyvéd megint kimentheti a gyilkost, aki amúgy igencsak felületesen járt el. Szóval ez olyan rutin-Columbo.

Igen! És figyeljétek a KT FB oldalát (és az Általános fórumot), mert lesz nyereményjátékunk az eseményre. ;)

előzmény: Ágó (#17)

2018-12-03 11:07:17 Karácsonyi fény (2018) ChrisAdam (2) #5

Jó szándék, jó szándék... igen, de nekem erről nem a jó szándék jut eszembe, hanem az, hogy "ilyen nincs!". Inkább zavart kelt, mint meghatódást, együttérzést, vagy magának a tettnek a mélységét és fontosságát. Szerintem ilyennel tanítani nem igazán lehet - vagy éppen azokat az embereket nem érik el az alkotók, akik számára készült. Az én lelkem és szívem már lehet össze van aszódva e cudar világ hatásai miatt, de én inkább arra vagyok vevő, amikor az embernek nem a szájába van rágva, segge alá van téve a mondanivaló, hanem saját maga jön rá az "Igazságra". Na, ez a film totál nem engedte, hanem képünkbe volt tolva a mondanivaló. Persze ez létező kategória, ahogy mimóza mondja, és tökéletesen igaz, hogy nem való nekem. (Valamikor talán az lehetett.) És egyébként igaz, hogy a főszereplő kislány tényleg nem csak "eljátssza" szerepét, én is ismerem és igazából is "tündéri". A képeslapnyi cukormáz és sztori ezáltal azonban még nem lesz jó. :(

előzmény: Ugor (#2)

2018-12-02 22:12:20 Karácsonyi fény (2018) ChrisAdam (2) #1

Megtekinthető.

Ez is egy tucatnyi keresztény (ráadásul karácsonyi) filmecske, amiben az ég egy adta világon semmi maradandó nem történik, minden mondat és mozzanat életidegen és kiszámítható, kivéve, hogy a luxifeleség Csősz Bogira nem számítottam itt. A történetet pedig Chris Columbusék már elmesélték, csak kicsit hosszabban és Reszkessetek, betörők volt a címe. Full giccs, a zene túlharsogta még a kritikus gondolataimat is néha, pedig a főszereplő kislány aranyos, technikailag pedig nagyon rendben van, sőt. Továbbra is várok a formabontó, merész és a méretes sablonoktól kicsit elrugaszkodottabb keresztény filmre, amit nem borít el az özönvíznyi didaktikusság. De a rendező előző filmjeihez képest ez már sokkal jobb.

2018-12-02 21:30:02 Need for Speed (2014) ChrisAdam (?) #32

sunkó fejű főszereplője borzasztóan tehetségtelen

Szokták mondani, hogy nincs rossz színész, csak rossz rendező. Persze túlzás, de valahol mégis igaz. Aaron Paul bitang jó színész, olyan pillanatai vannak a Breaking Badban, hogy fal adja a másikat. :)

előzmény: Mizi (#30)

Szerintem ez is a jobbak között van, a gyilkos személye briliáns és kellően rejtélyes hangulata van. A lebukás is nagyszerű, Columbo és Devlin párosa egészen zseniális - a hadnagyot látjuk szavalni, ez se mindennapi.

A végjáték valóban zseniális, de erre tisztán emlékszem. Micsoda jelenet, ahogy Columbo nyugodtan elkezd szivarozgatni, miközben a gyilkos eszét veszti.

2018-12-01 18:48:13 Modern Times (1936) / Modern idők ChrisAdam (5) #33

Mai felfedezés bátyám által: Chaplin Puccini módra. Elég csak az első tracket meghallgatni a soundtrackről.

Két magyar: Rossz versek és Az Úr hangja.

2018-11-28 20:52:01 [Általános fórum] ChrisAdam #7705

Én Holát használok minden ilyesmire, nagyon egyszerű és gyors. :)

előzmény: dézi (#7703)

Tényleg a legjobbak közt van, plusz kapunk egy remek Columbo beszédet (micsoda jelenet), na és a finálé teszi fel a pontot az i-re, remek a csavar.

2018-11-26 13:50:36 [Általános fórum] ChrisAdam #7698

Na, igen. Nekem a lumbáhóm gyógyult meg.

előzmény: Danesz99 (#7697)

2018-11-26 12:49:10 [Általános fórum] ChrisAdam #7696

Hadd osszam meg itt is mai tapasztalatomat. Csoda és egyben életutam fontos állomása, egy új kezdet. Megszorítottam a kezét és még mindig élek. Sőt, most élek igazán.

Nagyvászon a nagyvásznon. Azt hiszem, ez a film örökké a kedvencem lesz és örökké áhítozni fogok tisztasága, ártatlan szépsége után. Nem lehet elmondani, mennyire gyönyörű a Mozi. Ez pedig az élet mozija. Úgyhogy gyorsan, be a moziba, míg lehet!

A 12-es karika nem azt jelenti, hogy gyereknek való film, amelyik szülő pedig olyan felelőtlen, hogy utána se néz a filmnek, amire beülnek, akkor magára vessen, én hozom a kombájnt.

előzmény: replay4 (#10)

2018-11-24 18:10:02 [In Memoriam...] ChrisAdam #2364

Ne hagyjuk ki a Don't Look Now című zsenialitását se. Nyugodjék békében.

előzmény: PG (#2363)

Tudja valaki, hogy miért lett így elhúzva a magyar bemutató?

2018-11-24 13:03:57 Cycle (2018) ChrisAdam (3) #1

A mobillal készített egyperces filmek fesztiváljának egyik esélyese. Itt megtekinthető. Különösen szép a világosítás, fényképezés.

2018-11-24 13:00:32 Bérlők (2018) ChrisAdam (4) #1

A mobillal készített egyperces filmek fesztiváljának egyik esélyese. Itt megtekinthető.

Nem elég.

A Mélyvörös és a Phenomena, de nagyon szigorúan csak egy olyan rendező, aki érti a dolgát.

Valóban nem olyan frappáns, de alapvetően itt is arra játszik rá Columbo, hogy ne a bizonyítékok beszéljenek, hanem inkább ő érje el azt, hogy a gyilkos valljon.

előzmény: critixx (#2)

Szerintem már korábban is, amikor először meglátogatja a gyilkost és megkóstolja borát. Persze, lehet, hogy nem érte el a bizonyos alkoholszázalékot. :)

előzmény: ryood (#10)

2018-11-22 09:51:44 [Hamarosan a mozikban!] ChrisAdam #6371

Újabb érv amellett, hogy miért nem a Napszálltát kellett volna küldeni az Oscarra. A Halálsoron és A remény rabjai reszkessen.

...és nem gondoltam volna, hogy valaha ötöst fogok adni egy Columbo epizódra, de ez olyan szinten meglepett, hogy muszáj kiemelni a többi közül. A gyilkos személye elképesztően jó, a nyomozás sokkal furfangosabb, a lebukás pedig elképesztően csavaros. Bitang jó rész, és rémlett is régről nagyjából, többnyire Pleasence miatt (akit gyerekként a Különben dühbe jövünkből ismertem).

2018-11-21 14:42:17 Zelig (1983) ChrisAdam (4) #15

Egészen érdekes a történelem: milyen különleges sorsokat kreál az élet és szenzációs, hogy ennyi felvétel maradt fent Leonard Zeligről. Nem tudom, észrevettétek-e, lehet aztán teljesen véletlen és csak én látom bele, de Woody Allen baromira hasonlít Zeligre! :) A régi korok Forrest Gumpja, tanulságos történet és elég pontos rálátást ad a társadalmunk/tömeg működéséről, érdekes, hogy Zeligről nem zengenek a történelemkönyvek, még szerencse, hogy WA feltámasztotta az emlékezetét. Izgalmas dokumentumfilm!

2018-11-21 11:18:43 Suspiria (2018) / Sóhajok ChrisAdam (5) #33

Nehéz megszólalni egy ilyen film után, még négy nappal később is. Alapvetően olyan különleges moziélmény, amiből csak maréknyi jut rövid életünk során. A szuperlatívuszokat hagynám, olvassátok el újra tomside véleményét itt alább.
Ami viszont fontos: talán először mondom, de érdemes ezúttal ezt a filmet a lehető legkevesebb ember közt megnézni, sőt, ha lehet, egyedül. A nagyvászon ellenére a mozi közönsége, az, hogy emberek közt vagy, nem engedi beszippantani az embert teljes mértékben. Időnként éreztem, hogy egyes jelenet még jobban hatna, ha egyedül lennék mondjuk otthon, éjjel 2-kor. Úgyhogy a tervezett mozis újranézés inkább elmarad és összeszedek valami óriási tévét és hangfalat és otthon egyedül fogom újranézni.
(Onnan is tudom ezt, hogy alapvetően hasonló moziélményem volt tavaly pl. a Mother esetében, ahol a teremben hála égnek ketten ültünk haverommal, így az égvilágon semmi nem zökkentett ki. Itt, hiába a művészmozi, a csócsáló tömeg pont annyira volt zavaró, hogy olykor kivonjon a filmből. Kár érte.)

Viszont Guadagnino egy zseni, az biztos. Meg úgy a filmben mindenki... Na, de nem kezdem. Ötös, hatalmas.

Nagyon izgalmas rész, kellően ellenszenves gyilkos, kitűnő végjáték, csak a cinkostárs lány sztoriját valahogy félúton elfeledték (vagy lehet Columbo azt egyszerűen nem tudta rábizonyítani).

2018-11-20 11:55:02 Stellar (1993) ChrisAdam (?) #4

Ez a "film" pont olyan, mint amikor a zsebedben bekapcsolva hagyod a telód kameráját futás közben. Egyszer volt ilyen, mindjárt fel is töltöm, osztályozzátok.

Bárcsak így történne a felvilágosítás nálunk is, ahelyett, hogy a 76 éves védőnéni bejönne és elmakogná mi fán teremnek a dolgok. Mondjuk a közmédia abból a pár milliárdból kicsikarhatna pár ilyet.

2018-11-16 10:43:44 [Tévésorozatok] ChrisAdam #3383

Megerősítést nyert az a vad elképzelés, miszerint a Terápia és az Aranyélet közös univerzumban játszódik - a bélyeget nézd! A besztvsorik.blog.eu szerint az HBO már tárgyal a crossover-sorozatról. :)

2018-11-16 10:24:24 [Általános fórum] ChrisAdam #7682

Nagyon örülök neked, mimóza. És ahogy a minap ígértem, küldöm is a szülinapi filmedet.
Another Year

előzmény: mimóza (#7679)

Programajánló szombatra: Vetítés a Pólus moziban. Eredeti, feliratos, felújítatlan változat. Ahogyan 1984-ben látta a közönség.

Bocsi, csúnya vicc volt. :D

előzmény: hhgygy (#12624)

Felsőbb utasításra a Pappa piát nem lehet már egyesre osztályozni sajnos. :(

Dikalosz: újra csak +1. Király ötlet. Én még támogatnám azt is, hogy kategóriák szerint is fel tudjuk venni a filmeket kívánságlistára, vagy "mappákba", mint a YouTube-on a watchlistnél. "Romantikázós estére", "haverokkal", "bepótolandó klasszikusok", stb. Sokkal átláthatóbb lenne az a több száz kívánság, ami sokunknak van.

előzmény: saatonda (#12619)

Az ötlet zseniális és nagyon is eredeti, sokatmondó lehetne, ha egy olyan rendező és író kezében landolt volna a könyv, akik tudnak is kezdeni valamit vele. Mert ez így csak egy öncélú slasher lett, amibe bele akartak erőltetni valami művészkedést is és persze nagy gondolatokat, de messze nem áll össze így a recept. Messze nem átütő, nem tud katarzist adni és meglepni se. Amennyire extraordinális akar lenni, éppen annyira lesz jellegtelen. Sajnálatos.

Ahhoz képest, hogy mennyire "egyszerű" a gyilkosság, teljesen briliáns, ahogy Columbo a nem kiszámítható módon nyomozza ki. Egyébként ez rémlett a régi időkből, még apámmal néztük, mikor ifjonc gyerkőc voltam, a "rózsabimbóra" tisztán emlékszem.

Nagyon sok olló kéne ide, hogy ez egy picit is jó legyen. Denzel ide vagy oda.

Kinyomozom neked, ki volt ez a galád és minimum bitófa. Köszönöm szépen a helyesbítést, remélem nagyon várod a filmet, jobban, mint az elkövetkezendő 10 évben érkező magyar filmet összesen (is)!

előzmény: Havierez (#12611)

2018-11-07 00:39:37 [OFF (Ide offolj, mert ez a helye!)] ChrisAdam #23990

Nem is érdemes, tényleg. Tele van tehetségtelen színészekkel, rendezőkkel a magyar filmszakma. Ahogy olvastam a mindentudasegyeteme.blog.eu-n, ennek a filmnek a készítője is Amerikában tanult, azért is lehetett ilyen jó, bár az Alkonyatot még így se éri el, de hát majd legközelebb. Amúgy most nézem éppen a Kretének, de extrémek című filmet (a 2002-eset, nem a régi fekete-fehér verziósat a Chárlton Hestonnal), hallod elképesztő, szerintem nézd meg, mert valami elképesztő, hát brutálisan jókat röhögök, de kajakra. XD Lol

--
Áthelyezve a(z) Egy nap topikból.

előzmény: Havierez (#23984)

2018-11-06 12:53:09 Egy nap (2018) / One Day ChrisAdam (5) #5

Menjetek moziba, mert megint egy olyan film született, amiért nagyon is megéri. Vigyetek stresszlabdát, hogy ne a szék karfáját morzsoljátok szét ebben a másfél órás feszültségbombában. Elképesztő, mennyire kimerít ez az egy nap, egészen elfáradtam. (És akkor hol a többi nap!)

Sajnálom, ha bizonyos emberek nem ütik meg a szintedet, rossz lehet nekik.

előzmény: dikalosz (#20)

Ha kell, viszünk focit meg bringát a ház elé a kérdéssel, hogy “csókolom, oscarmániás kijöhet játszani?”.

előzmény: oscarmániás (#11)

Igencsak középszer, talán semmi eredeti nincs benne, ráadásul a logika fogalmát nem nagyon ismeri, de legalább akad benne egy-két vagány jelenet. A Film+ már most dörzsöli a kezét!

2018-11-05 12:58:45 A tanú (1969) ChrisAdam (5) #60

November 8-tól újra a mozikban digitálisan felújítva, nézzétek, mert hatalmas élmény a nagyvásznon (is)! Ebből is mennyivel többet ért az ember, ha nem csak gyerekként vagy kiskamaszként látja.

Sóhajtozok eleget, de azért a Cinema Paradisót még mindig jobban várom!

2018-11-04 19:53:08 [Tévésorozatok] ChrisAdam #3374

Jogos teljesen, hiszen értelmetlen, a csávó visszakézből hogy nem pofozza le a 40 kilós Mirát. Nekem alapvetően azért tetszett, mert egyfajta guilty pleasureként ért és a giallo/explotation műfaját idézte elég rendesen. Na meg volt benne azért egy adag feszkó. Viszont nem lepődtem meg, pont azért, mert az első évadtól már annyira durván messze ment, hogy a meglepetés erejét is kiölték ezzel.

Egyébként habár baromi mérges vagyok a sorozatra, mert elképesztő módon elcsűrte saját magát valami irdatlan gagyi szintre bizonyos értelemben, mégis ugyanakkor hálás vagyok - a karakterek brutálisan jók (én Mirát is bírtam, azért keresztül ment pár dolgon a csaj), van egy jó atmoszférája is (jó visszaemlékezni rá) és amit ryood mond: széles körben népszerű és nyíltan beszél és mutatja be, hogyan lopják szét az undorító mutyival ezt az országot.
Bár mindez nem biztos, hogy tesz is valamit a fejekben: a közeg ugyanis, amit a második és harmadik évad felvázol, olyannyira messze áll a közembertől és a tapasztalható Magyarországtól, hogy előbb raktározzuk el az agyunkban, hogy mindez fikció, mint valóság.
Plusz nem voltam elégedett a fináléval sem: Miklósiék megúsztak mindent, hiába hullottak mögöttük az emberek. Kivéve persze Márkót, aki talán a legkevésbé érdemli meg. Még Janka is sikeresen kiheverte a sztrókot, Mira is boldog anya, a kis panelélet meg nem büntetés... Szóval ez visszás. Valakinek a halálát kívántam, minimum Janka.

előzmény: Dió (#3371)

Na, ez egy nagyon is jó Columbo, benne van, minden, amiért szeretjük a sorozatot.

2018-10-31 17:42:02 First Man (2018) / Az első ember ChrisAdam (?) #25

A Holdra már Galilei lépett először, nem? Vagy Victor Hugo, mindig összekeverem.

előzmény: acidphase (#24)

Régóta kíváncsi voltam az első Columbóra, habár majdnem biztos vagyok benne, hogy annak idején láttam - minden kedd este a tévékettőn ment, szüleim megengedték sokszor, hogy mi is nézzük, hiszen Columbo sosem az erőszakról szólt, inkább a furmányról.
Habár nagyon izgalmas ez a film is, mégis nem láttam igazán azt az ívet, amit Columbo megjárt, mire odajutott, hogy ki is a valódi gyilkos, sokkal inkább éreztem, hogy ezt kellett gondolnia, mert ezt tették a írók a fejébe. Szinte kezdettől fogva ott volt a hadnagyban a gondolat, hogy a férj volt, holott a tett gyenge láncszeme valóban csak a színésznő volt. De nem látszik a folyamat az utolsó fél órában se, hogy mi miatt gondolja éppen azt, hogy Ms. Hudson volt a feleség szerepében. Való igaz, nehéz a másik oldalról detektívtörténetet elmesélni és úgy érzem, kicsit bele is bicsaklottak az írók. Sőt, a koncepció valószínűleg az volt, hogy a nyomozást a tettesek oldaláról közelítsük meg, így kapunk csak kész ötleteket és gondolatokat, gyanúsításokat, a folyamat részleteit nem, de ez szerencsétlen a néző szempontjából... Most gondolkodóba estem, hogy mindegyik epizódnál így szokott lenni.
Meg fogok nézni többet - bár sokra emlékszem, valamit többször is láttunk, de most már furdal a kíváncsiság, hogy egyes történetekkor mennyire *smooth* a nyomozás folyamata vagy éppen mennyire mondvacsinált, nem bemutatott Columbo nyomra bukkanásai.
Ez így sajnos egy hármas csak.

A moziélmény hatalmas és váratlanul, meglepően üdítő. Nem szokásom érzelmes fázisokba esni, kivéve amikor Luke Skywalker eldobja a fénykardját a második Halálcsillag tróntermében, de Lady Gaga és Bradley Cooper bizony lenyomtak egy gombócot a torkomon. Magas elvárásaim voltak az itteni osztályzatok és értékelések miatt, de sikerült így is meglepni. És természetesen nem a sztori miatt, hiszen valóban többnyire kiszámítható kivéve a vége: teljesen azt hittem, hogy happy end lesz, úgyhogy ez plusz, viszont egész végig ámultam, hogy Bradley Cooper rendezése milyen összeszedett és tudatos, valamint Lady Gaga színészi játéka és éneke micsoda frenetikus, elképesztő. Tulajdonképpen ez a kettő, ami miatt tátva maradt a szám.

Lady Gaga... az a popikon, aki a 2010-es évek előtt marhahúsba öltözve vonult fel divateseményeken, aki tabudöngető videóival fiatalok generációját babonázta meg, aki trashy zenéivel milliókat vonzott és alakította a popipart. Az a Lady Gaga valóban egy olyan személyiség, akivel az ember hadilábon állt - komplett őrült vagy évtizedes zseni.
És aztán szerencsére azóta megvilágosodtunk, hogy Gaga inkább a zseni, akinek hangja a popzene ipar egyik legjobbja, akinek beért a stílusa és már régen nem az a trashy, mint ami valaha volt. Duplán megdöbbentem, mert az elmúlt 5-7 évben teljesen kihagytam az életemből Gagát, még nagyon zsenge tinédzserként ismertem dalait és klipjeit, most pedig meghallgatva a Joanne albumát, leesett az állam, zseniális - bár ez nagyon ízlés kérdése. Nem voltam Gaga-fan sosem, de ezt nem lehet csak egyszer meghallgatni. (És persze a magyarázat egyszerű: nem producerek és dalszövegírók közé szorult énekesnő dalai, hanem egy önálló, személyes érzéseit és stílusát papírra vető alkotóé.)

A Star Is Born pedig szintén megmutatja, hogy micsoda tehetség van benne, mind színészileg, mind énekesnőként - utóbbiként persze főleg. Az utolsó szám (és utolsó jelenet), just wow. És az "amatőr" színésznő uralja a vásznat, bár érződik, hogy Bradley Cooper (aki nem különben nagyon jó, énekesként is megállja a helyét) hagyja is érvényesülni, előtérbe helyezi Gagát, mert hát elsősorban ez inkább az ő filmje.

Nem leszek meglepve, ha legjobb rendező, színész, színésznő, betétdal (akár 2X) és produceri Oscarra jelölik. Úgyhogy azoknak, akik Lady Gaga miatt és az ismert történet miatt nem kíváncsiak Bradley Cooper filmjére, tegyék félre a buta előítéletüket és nézzék meg. Persze nem hibátlan, a közepe kicsit leül, túl sok helyszínen és történésen lovagolunk végig, kicsit felületesen, de az első és az utolsó fél óra zseniális. Ami pedig külön süvegelendő, hogy vannak pillanatok, amikor csend van, lehetőséget ad a karakterek és a nézőnek ugyancsak kibontakozni, átadni a helyzet intimitását. Nem rohan állandóan, épp ellenkezőleg. Ezek a pillanatok pedig nagyon sokat adnak a film egészéhez - különösen például a két főszereplő első találkozásakor.

Úgyhogy A Star Is Born egy nagyon meglepő élmény és külön örülök, hogy eredeti hanggal néztem (bár átkozom a forgalmazót, hogy naponta két ilyen előadás van és az is Pesten), bár Sam Elliot azért nagyon tud motyogni, ilyenkor nagyon fülelni kellett. :) Lady Gagát meg szeretném még filmekben látni, mint ahogy Bradley Coopert a rendezői székben.

80%

2018-10-29 18:12:32 Dune (1984) / Dűne ChrisAdam (1) #43

Ben... miért nem mondtad meg...

előzmény: Havierez (#42)

Hiába, plusz egy órával több van a zsebünkben, nem tudjuk, mit kezdjünk vele.

előzmény: Ugor (#33)

Még inkább!

előzmény: Interracial Facial Creampie (#30)

Itt meg lehet jelölni, hogy ki jön. Hívjátok filmszerető felebarátaitokat.

2018-10-29 11:08:47 [Tévésorozatok] ChrisAdam #3364

Végeztem hajnalban az Aranyélet 3. évadával, hát... valahogy várható volt ez a minőségbeli lejtmenet, már a második évad mutatta, hogy az alkotók nem tudnak igazán mit nyújtani, többet és jobbat, mást, mint amilyen az első évad zsenialitása volt. Akárki akármit mond, az ott kitűnő volt, egy új hang és lendület, amin csodálkoztunk és ámultunk. A hollywoodiasodott második szezon után harmadik évad vissza akart venni egy szolidabb, emberibb stílusra, ami inkább az intimebb, személyesebb drámával szolgál.

Ez nagyjából sikerült is volna és erősen érződik a szándék, sőt. Túlságosan is. Túlzsúfolt: drámai fordulatok, epikusnak szánt kulcsjelenetek, unalmas mellékszálak váltakoznak. Leginkább onnan érződik, hogy nem működik a dráma, hogy egyszerűen nem tud meghatni. Egy-két halovány kivétellel, ami megint inkább a színészi játéknak köszönhető és nem a forgatókönyvnek.
Bia halála majdnem az egyik legnevetségesebb fordulat, de azért Márk reakciója és helyzete eléggé átélhető, viszont ezt tényleg inkább csak Olasz Renátó zsenialitásának tudnám be.

Az egész évad nagy baja, hogy rettenetesen érződik Hollós Endre hiánya. Atti próbálja ezt a szerepet betölteni és Thuróczynak hála azért ez a próbálkozás nem eredménytelen, de azért az valami, hogy Anger Zsolt a videóüzeneteivel az epizódok csúcspontját adja bizonyos szempontból.
Ugye még ott lenne Gáll Feri, aki lehetne az új valaki, de egy-két momentumától eltekintve olyan sótlan és jellegtelen az egész, hogy egészen kiábrándító azok után, hogy milyen sejtelmesen felvezették a karakterét az előző évadban.

Amiért tényleg gyász a sorozat és amit nem nagyon tudok megbocsátani neki... sőt, igazából vígan lenyelném a sok gyászságot, ha nem gyalázták volna meg Hollós Endre holttestét. Izzadtak egy jó adagot az írók, hogyan ne hagyják békén a jó öreg Enosz jó emlékét és hogyan kiáltsa be valaki, hogy "Hollós él", hogy aztán egy cliffhangerrel magára hagyja a nézőt (még legalább 12 másodpercre, míg a következő részre kattint). De az, hogy teljesen értelmetlenül visszahozták egy olyan jelenet erejéig, aminek aztán szintén se füle, se farka, az egészen elképesztő. Ráadásul teljesen rejtély számomra, hogyan lehetséges mindez?! Tényleg ennyire hülyének nézik a nézőt? Pont örültem neki, hogy milyen frappánsan megoldották ezt az epizódok eleji vloggerkedést Hollóstól, ittam minden szavát és rezdülését, erre behozzák hullaként. Lefosom a bokám.
Katasztrófa.

Az utolsó előtti rész lehetett volna még egy nagy-nagy, méltán emlegetett epizód, mert megvolt benne a potenciál. De olyan mívesen elcseszték, hogy az már művészet. Nem tudtam, hogy nevessek, vagy sírjak. Annyit fordul a sztori, az érzelmek, meg ellenségek, meg úgy minden, hogy egy idő után olyan súlytalanná válik, mint Jurij Gagarin ceruzája. Az abszurd helyzetekben nincs tét, mélység. Nincs igazi játszma. Mindent el lehet intézni, mindenből ki lehet bújni, mindent megoldunk - csak pár tíz perc kérdése és valamelyik ilyen ügyész, olyan nyomozó, emilyen oligarcha fizet pár misit és csókolom. Tudom, hogy éppen erről szólna a történet, ahogy a valóság is sokszor, de ez egy mozgókép, ami elé azért ültünk le, hogy ne csak a tokánkba süllyedve pislogjuk az epikus jeleneteket, hanem hogy egy egybefűződő sztorit kapjunk egy okos történettel. Mert egyébként a legérdekesebb az, hogy harmadik évadra olyan magasságokba értünk el, amikor bármi történhet a karaktereinkkel, mivel szeretjük őket és tényleg szívünkhöz nőttek, megnézzük, folytatjuk. És ezért csak akkor válik teljesen nevetségessé az egész, ha az ember mondjuk kimondja magában, hogy mi is történt éppen: Miután Márkó felbérelte nagybátyját, Tibit, hogy ölje meg apját, Attit, Tibi el is megy, hogy megtegye, miközben anyja, Janka éppen szül a nappaliban, akinek Atti segít, de aztán a barátilag érkező Tibi mégis rátámad a szülés kellős közepén a testvérére, hogy aztán megbánja és összeverje inkább Márkót és aztán mindenki egymást, miközben Janka haldoklik és sztrókot kap. A kérdés: számold ki a ház alapjának területét és becsüld meg a tégla vastagságát! Kábé mint egy matematikai fejtörő. Mégis egy trenddel válaszolnék.

Tehát már nagyon messze sodródtunk attól az Aranyélettől, ami életszerű volt, kihívással teli és volt tétje. Az új évadban már nincs olyan nagy létjogosultsága az életnek, hullanak az emberek, mint a pinty és nem is olyan nehéz ölni sem. Ez már nagyon Hollywood, de annak is a gagyi oldala.

Pedig egy-két jelenet igazán megér egy misét - Mira önálló akciója a pornóiparban kiváló volt, zseniális. Pont azért, mert éreztük azt, hogy Mira olyan területre tévedt, ahol nem védte senki. Volt tétje annak a jelenetnek. Na meg persze stílusa. Az már más kérdés, hogy mennyire életszerű az, hogy egy Döbrösi Laura leteperjen két ilyen pasit. Haladjunk el felette. Ugyanígy zseniális jelenet Janka beszéde a Mátyás-napokon. Azért Ónodi Eszter tud.

A harmadik évad legjobb pontja pedig egyértelműen az, hogy a színészek változatlanul zseniálisak. Thuróczy, Ónodi, Döbrösi, Olasz... ők örök favoritok, a szívünkbe zártuk őket. Talán Ónodi most játszik a legjobban, persze muszáj is volt neki, Janka karaktere még több dimenziót érintett. Thuróczy is jóval több, mint az első két évadban, nagyon jól adja Atti karakterét, aki már nem valaki "kutyája", egy erős valaki, aki nem csak a szélben száll, mint trágyaszag tavasszal. Olasz Renátónak habár az előző évad utolsó részeiben olyat művelt, amit talán nem tudott túlszárnyalni, ennek az okozója inkább a forgatókönyv, valahogy úgy éreztem, benne lett volna több, de amit nyújtott, perfektó. És végre Döbrösi Laura is megmutatja a foga fehérjét, nagyon büszke vagyok a kiscsajra.

Amin itt elbukott ez a befejező széria, az a gyenge forgatókönyv. Csak be kell látnunk, hogy nem vagyunk Hollywood, ami a szkriptet illeti, nincs szükségünk olyan megalomán sztorikra. Pont ezt szerettük meg az Aranyéletben és aztán vesztettük el a fordulathalmazok rengetegében, túltolt dráma és történetszálak labirintusában, amit maguk az írók sem bírtak el.

Persze jó nézni, mert technikailag még mindig profi, a történet azért visz, meg úgy el lehet nézegetni és jó szórakozás, szeretjük a színészeket, és mégis, ez a minőség egy jó irány, a minőségi sorozatgyártás igazán beindulhat most itthon, amik kicsiszolhatják ezeket a gyermekbetegségeket... de azért ez kevés egy olyan sorozatnál, ami egyszer fel tette azt a bizonyos lécet igen magasra. A végső stáblistán nem marad más, csak üres hiányérzet, hogy valami nagyon nem sült el jól.

Pedig a legnagyobb fájdalmamat még nem is mondtam el, amit egyszerűen nem hiszek el. Nem térek magamhoz. Miklósi Márkot tényleg kerekesszékbe tették. Ő, aki folyamatosan veszített, embert, célt, lelket és életkedvet... lebénul. Mégpedig olyan nevetséges módon, hogy az elképesztő. Ilyet egy normális író nem csinál. Értem én, hogy kellett valami, ami miatt a néző majd várhatóan néma csöndben üli végig a stáblistát, ami még utoljára fejbe kólintja, de édes rozmaringfaág, hát ennyi erővel Hollós Endre is feltámadhatott volna cet formájában a Fekete-tenger vad habjai közt. Bosszantó húzás, ráadásul úgy,
hogy Márkó az egyetlen, akivel kapcsolatban el tudnék képzelni egy spin-offot mondjuk.


Így lett tényleg gyász, már nem csak Enoszt gyászoljuk.

10/5.

Szerintem nyugodtan!

előzmény: Ugor (#23)

A hangulat és a látvány elképesztően jó, teljesen beszippant, viszont a történet, a megoldás, sőt: a bűntények indítéka egészen nevetséges. A finálé vitte le nálam hármasra.

Jelen és Puskin ellen vagyok határozottan. Mindig két alkalommal megy el a hangom az évben: a Vapiti meg a KT tali után. :) A Sörcsarnokot nem ismerem, de ha Ugor kolléga azt mondja, hogy jó, akkor én hiszek neki. Ugyanígy a Rákóczi. Önálló javaslatom nincsen, sajnos kevésbé ismerem a jó pesti helyeket. Kivéve persze a blaha mekit. [pofont kap jobb oldalról, öklöst balról]

Talán inkább szól ez a magányról és egyedüllétről, mint a szerelemről. A vége nagyon elegáns és szép.

Elképesztően zseniális film! Azta! Jó, ha az ember időről-időre megkapja azt a filmbeli tökéletességet, amivel újra és újra megerősíti magában, hogy micsoda nagy dolog, hogy ilyen zsenik ülnek/ültek egyes rendezői székben és milyen nagy öröm, hogy van A Film, mint kifejezésmód.
Bár mindennek lehet nem itt kéne örvendezni, ha már a film az élet és a boldogság leghalványabb sugarát mutatja, de mégis: a Rosemary gyermeke egy olyan alkotás, ami pont azt mutatja meg, milyen magas szinten lehet űzni a filmezést, beleértve minden aspektusát - gondolok itt például a páratlanul makulátlan fényképezésre.

Végigolvastam a kommenteket nagy részét és meglepődve tapasztaltam, hogy legtöbben a végét kifogásolják, holott szerintem pont az a legzseniálisabb. (A film tulajdonképpen exponenciálisan csiszolódik gyémánttá, az utolsó snitt teszi fel a pontot az i-re.)
Alapvetően azt gondolom, hogy egy feltételen áll vagy bukik minden: ha az ember bele tud helyezkedni ebbe a ködös, esős, nyálkás, rideg, félhomályba mosódott atmoszférába, akkor egy percre sem lesz unalmas. Velem így történt, hála ennek az álmos délutánnak. És elképesztő, ahogy szépen lassan építi fel a történetet, a feszültséget ebben a kékesszürkés látványvilágban, Mia Farrow zseniális játékával. Az utolsó negyed óra pedig kész pokoljárás, de ez is csak úgy működik, ha valaki teljesen lubickolt az előző két órában. Ebbe benne kell lenni.

A végső jelenet pedig épp azért zseniális, mert nem kiszámítható. Arra számítunk, hogy áldoznak, vagy hogy Rosemary valóban megőrült, vagy hogy nyitva hagyják a kérdést, de abban, hogy Rosemary belenyugszik és beleegyezik, van valami egészen hátborzongatóan nyugtalanító. És ezért lesz olyan bizarrul sötét és embertől távoli ez az egész történet. És az, hogy mindehhez a békétlen, felkorbácsoló érzéshez nem kellett véres áldozásokat, szörnyképeket, bármit alkotni, az külön piros pont. Bravúros.

Kétségtelenül zseniális film, nekem jobban is tetszett, mint az Iszonyat például. Az valahogy több, de mégis kevesebb, mint ez. És hozzáteszem: e megtekintése után nekem sokkal-sokkal gyengébb és kevésbé egyedi például az idei Örökség c. film is.

Vártam már egy ilyen különleges filmélményre. Torokszorító, izgalmas.

2018-10-22 16:08:04 [OFF (Ide offolj, mert ez a helye!)] ChrisAdam #23969

Én csak azt nem értem, miért pont itt, a Napszálltánál jött fel ez problémaként, ami 1.6 milliárd forint aprópénzt kapott a Filmalaptól, a film nagyobb részében pedig nem a magyar állam finanszírozásából jött létre. Mindamellett meglátszik rajta a pénz, filmre gyártották, eredeti díszletek közt, rendkívül profi szakemberekkel, rengeteg statisztával. Az más kérdés, hogy megosztó és rettenetesen rétegfilm. A Saul 300 milliós költségvetése meg itt nem jöhetett volna létre, egyszerűen ez egy másik liga. Sokkal inkább bökhetné a csőrödet ugyanez a Kincsem vagy a Budapest Noir esetében, amik tényleg mutyiszagúak, elég rendesen. De ez meg éppen nem (már csak azért sem, mert koprodukciós film esetében kevésbé van esély közpénzmosásra
Az pedig éppen érdekes, hogy edukációs célból készített filmeket szeretnél... a Saul fia meg pont egy ilyen volt, ha nem is szándékosan. De az edukációs célból készített filmeket kár is idevenni, szezon és fazon.

--
Áthelyezve a(z) Napszállta topikból.

2018-10-21 23:00:19 [OFF (Ide offolj, mert ez a helye!)] ChrisAdam #23957

Tudvalevő, hogy a magyar (és a legtöbb európai) film úgy készül, hogy a készítők és főleg producerek tudják előre, hogy nem lesz nyereséges, mert nincs akkora piaca e filmeknek, hogy normális esetben visszahozza az árát. (Kivéve persze mondjuk egy VAN, de neki nem nehéz ezt megütnie.) Főleg nem egy Sunsetnek, ami baromira rétegfilm és kizárt, hogy több, mint 800 ezer nézőt a moziba csalogasson. A Saul egyébként gyanítom, visszahozta az árát, cakompakk, de az meg nem általános eset.
Éppen ezért van a Filmalap, ami úgy fekteti be a pénzt a filmekbe, hogy nem várja azt vissza. Így van jelen az európai filmrendszerben többnyire az állam, másképp nehezen tudna ez működni a gigastúdiók és a világszinten esélyes népszerűség hiánya miatt.

--
Áthelyezve a(z) Napszállta topikból.

előzmény: pietro (#125)

2018-10-18 22:21:11 [Tévésorozatok] ChrisAdam #3349

De örülök! És promózom is, amikor lehet, szóval nézzétek! :)
És igen, évadról-évadról egyre jobb. A negyediket még nem láttam, de pont azért, mert a harmadik olyan tökéletes, hogy félek, csalódnék, illetve: jó tudni, hogy még van Bron/Broenból, amit nem láttam. :) De hamarosan jönnek a hideg, szürke vasárnap délutánok, szóval szerintem újranézem az egész szériát.

előzmény: kwzatz (#3345)

Még mindig zseniális és egyben elképesztő, hogy mennyire más, mint az előző kettő. Az utolsó óra színtiszta zsenialitás, bár... most elgondolkodtam azon, hogy alapvetően a filmnek választania kellett: kit tesz meg negatív és pozitív féllé a vita során. Legalább úgy éreztem, a film választott és érthető módon nem tudta ezt a nézőre bízni, nem is kellett volna, nem is nagyon volt más "választása", hiszen a vita teljes egészét elénk tárta. Mármint: a vitában egyértelműen a női hisztérikát aggasztja rá Celine-re és a "szenvedő" férfi szerepét Jesse-re. Kíváncsi lennék, miért és mi alapján döntöttek így, mert bár nincs különösebben lényege - hiszen a házaspár életét tekintve egészen biztosan feltételezhető, hogy egyszer az egyik, másik alkalommal meg a másik "bolondul" meg -, de bemutatva egy szeletét így egyértelműen Jesse "A Nő" szeszélyes természetének szenvedő alanya, aki ráadásul egóját visszatartva próbálja menteni a menthetőt. Celine pedig... aki egy órán keresztül sokszor nonszensz badarságokkal fordítja ki Jesse szavait (persze ezt ugyanígy megteszi párszor Jesse is). Ez így lehet egy általánosító, sztereotip gondolat megvalósítása, amiben a klimaxoló nő fojtogatja az életet élvező férfit. Ez így nekem kicsit túl sovány egy Before-filmhez. Vagy csak nem éltem házasságban.
Mindazonáltal bennem van a gondolat, miszerint ehhez is szükséges még tíz év... főleg házasságban, hogy lássam és megértsem, miért így történik mindez. Most jelenleg még "örülök", hogy az életutamat járva a második részt taposom, átérzem, lélegzem...

Különleges... a Sierra Nevada hegyei közt töltöttem múlt hetemet, ahol valami olyasmi történt velem, mint ami Jesse-vel és Celine-nel az első részben. Hazaérve meg is néztem mindkettőt, mégis ezt, a második részt tudtam átérezni igazán. Egyszer régen mondta valaki, hogy ahogy öregszik az ember, úgy változik a Before-trilógia is. Szomorú és mégis szép.

2018-09-20 19:10:38 [Általános fórum] ChrisAdam #7645

Szerintem nagyon is jó lenne, ha szerepelnél benne. Gondold át még egyszer. :)

előzmény: dikalosz (#7643)

2018-09-20 16:40:12 [Általános fórum] ChrisAdam #7642

Nincsen szó KT taliról itt, csupán arról, hogy velem találkoznátok 15 percre Budapest (vagy más helyszín) egyik sarkán, hogy az összeállított 5 kérdésre válaszoljatok. Ebből egy összevágott montázs készül, amit majd mondjuk először az október végi KT talin láthatunk először és aztán weben (bár erről konkrét szó nem esett még). :)

előzmény: BonnyJohnny (#7641)

2018-09-20 16:35:21 [JÁTÉK] ChrisAdam #31976

"Kicsit" megkésve. Végeredmény a 9. forduló után:

1. BonnyJohnny - 45
2. guybrush - 24
3. Danesz99 - 19

4. critixx - 18,5
5. aureliano - 15
6. manuva - 15
7. mimóza - 8
8. Jereváni Rádió - 8
9. tibbb -5
10. bruce - 4
11. wayage - 3
12. flake - 3
13. Raul - 3
14. pomogács - 3
15. agymosott09 – 3
16. ChrisAdam - 2
17. necksprain - 2
18. aferi - 2
19. Ugor – 2
20. dikalosz – 2
21. Hulla88 – 2
22. Interracial Facial Creampie - 2

Gratulálok mindenkinek (és elsősorban BonnyJohnnynak, hogy megint futamhosszal nyert) és köszönjük a munkát a játékvezetőknek is!

Ami a jövőt illeti: a kérdés, hogy akartok-e játékot, illetve van-e bátor játékvezető, aki szívesen levezényel pár fordulót?

2018-09-20 10:47:44 [Általános fórum] ChrisAdam #7640

Köszi, az 13. akart lenni! :)

előzmény: Raul (#7639)

2018-09-19 11:29:39 [Általános fórum] ChrisAdam #7638

K Ö Z É R D E K Ű
K Ö Z L E M É N Y


Mint tudjuk, októberben lesz 15 éves a Kritikus Tömeg. Ez azt jelenti, hogy másfél évtizede létezik, kisebb túlzással, a magyar internet uralkodó filmes fóruma! :) Tény és való, hogy a KT egyedi példa a fórumok történetében, hiszen napvilágra jötte óta szeretetből működik, reklámok nélkül és így is rendkívül széles adatbázissá és minőségi közösségé válhatott. No, de a PR szöveg után jöjjön a lényeg: dobjunk össze egy szülinapi videót, ajándékozzuk meg a KT-t, a közösséget azzal, hogy elmondjuk, miért is szeretjük, mit is szeretünk a fórumban, mi volt a legemlékezetesebb eszmecsere, a legértékesebb film, amit itt ismertünk meg és így tovább.
Viszonylag rövid válaszokkal, pörgős kérdezz-felelek videó készülne, melyben a KT bátor, arcukat vállalni merő tagjai szólalnak meg!

Persze a dolog nehezebbik része, hogy mindehhez jó lenne, ha találkoznánk - mármint Te, a kamerám és a KT millió dolláros stábja. Nem kell komoly dolgokra gondolni, lezárjuk a Blaha Lujzát és 18 kamerával bullet-time effektben lubickolva elmondod, miért is jó a KT. Ami nehézséget okozhat, hogy nehéz összehozni az időpontot és helyet, hiszen valaki Csajágaröcsögén lakik, valaki meg Szibériából nyomja a KT-t. Van erre is megoldás: ha valaki olthatatlan vágyat érez arra, hogy részt vegyen a videóban, viszont nincs lehetősége a találkára, megoldhatja maga is a felvételt, ennek szigorú feltételeiről viszont a jelentkezési űrlapon olvashattok.

Plusz: fáradalmaitokért azon túl, hogy szerepelni fogtok a videóban, kaptok egy KT-s pólót is. Az évekkel ezelőtt elkészített pólóról van szó, a régi logóval és színnel, mely mára történelmi ereklye és valószínű pár év múlva több millió dollárt fog érni.

Ha meghoztuk a kedved, jelentkezz ITT.

*** Nem akarom letörölni a posztot a főoldaltól, szóval, csak itt csatlakozom hozzá, arcom van, büntetlen, nagykorú állampolgár vagyok, nincs mit szégyellnem rajta, és pólót is szívesen nyerek! :) Ugor

2018-09-18 22:30:10 Bilincs (2018) ChrisAdam (2) #1

Érdekes filmecske. Lehetne sokkal csiszoltabb, letisztultabb és merészebb. (Meg profibb.)

2018-09-18 18:19:55 Napszállta (2018) / Sunset ChrisAdam (?) #50

A jelenség amúgy igaz, leginkább a magyar filmeknél veszem észre én is.

előzmény: von Schatu (#49)

2018-09-18 12:29:31 Napszállta (2018) / Sunset ChrisAdam (?) #47

Mondjuk elég csúnya lenne, ha pont egy ilyen filmnél - ami egyrészt nem olcsó, másrészt nagyban támaszkodik a fókuszon kívüli hanghatásokra (is) - nem szentelnének külön figyelmet erre. Kíváncsi vagyok.

előzmény: von Schatu (#46)

Hirtelen végigfutott az agyamon, hogy Tim Burton és Lubeczki nélkül mennyit érne a film és valóban, őszintén el kell ismerni, hogy jóval kevesebbet, mert habár Johnny Depp és Christina Ricci remek, a köztük izzó elegáns románc végtelenül szerethető (!), de nem egy nagyívű, aspektusaiban mély történetet kapunk. Az ötöst viszont rá kellett nyomnom, mert ámulatba ejtett a profi rendezés, a zseniális, gótikus stílus (ami persze Burton esetében nem meglepő, itt viszont végre nem volt számomra sok, illett a képbe) és az elképesztő fényképezés (és tegyük hozzá, hogy a vágás, látványtervezés). Képtelenség elkerülni, hogy beszippantson, csoda nézni. Parádés, epikus és baromi izgalmas a finálé, bár néhol kiszámítható és bugyuta tud lenni, a főgonosz karaktere sincs elég alaposan felvezetve. A népmesék és klasszikus horrorok atmoszféráját idézi, a sztoriról meg néhol eszembe jutott A falu, na meg a Vaskabátok... :)

2018-09-17 16:59:13 Revenge (2017) / A bosszú ChrisAdam (5) #67

Hát valaki komolyan veszi, valaki nem. Minek ezen összeveszni, srácok? :D Amúgy meg annak ellenére, hogy szerintem sem veszi magát halálkomolyan, halálra izgultam magam és bele tudtam magam élni.
Inkább örüljünk neki, hogy Matilda Lutz múlt csütörtökön világra hozta első gyermekét. :)

Azért az is biztos, hogy sosem dobott annyit színésznő filmen, mint itt Kate Hudson. Másodjára sokkal kellemesebb. Túró rudi és fagyi mellé. :)

Ez egy kellemes meglepetés. Valószínűleg, ha tudom, hogy krimit és "thrillert" kell várnom, akkor kevésbé pozitív a rácsodálkozás, de így, hogy teljesen tudatlanul ültem a moziszékbe, jó élményként ért, nem egy bugyuta vígjátékot kaptam (amit vártam). Blake Lively egész jó, Anna Kendrick szokásos "cuki", a film pedig mondjuk egy markánsabb, mondjuk Coen-stílussal (rendezés és forgatókönyv) tudott volna egyébként igazán kitűnő lenni. De így is egész jó kikapcsolódás.

2018-09-13 20:59:58 [Tévésorozatok] ChrisAdam #3328

A Bron/Broent neked is ajánlom. Meg mindenkinek.

előzmény: paksiendre (#3325)

Messze kerültem a filmet pont a főhős karaktere miatt. Nagyon tudnak irritálni az ilyen furcsán és megmagyarázhatatlanul tutyi-mutyi, bénáskodó emberek, de aztán tegnap hirtelen felindulásból mégis megnéztem. És mondanom sem kell, nagyon-nagyon kellemesen csalódtam. Csupaszív film, igazán stílusos és magával ragadó. Amitől féltem, hogy nagyon amatőr lesz és ez nem enged majd bevonni a film sodrába, de nem, kifejezetten profi annak ellenére is, hogy milyen maroknyi pénzből forgott. A színészek zseniálisak, egytől-egyig, élethű az egész atmoszféra, amit megfűszerez a játékidő időnkénti szürrealitása. Nagyon kreatív és élvezhető alkotás és elgondolkodtat. Igenis, van létjogosultsága, mert habár kisarkít egy karakterfajtát, nagyon sokan vannak elveszve a mai világban, ebben közrejátszik a rendszer és ugyanúgy a mai társadalom érzéketlensége, arctalansága, valamint a vén ifjúság körében kialakult dologtalanság. Erről éppen nem olyan régen beszéltem ismerősömmel, kutattuk ennek okát, válaszokat találtunk is rá, egyszer talán elmesélem. :)
Reisz Gábor nagyszerű filmet dobott tehát össze, itt-ott talán túl sok, pontosabban a főszereplő karaktere mintha olykor túl lenne írva, de sok helyen talán szándékos, hogy érzékeltetve legyen az enyhe szatíra. Szóval jó kis szórakozás. Várom Reisz következő filmjét. Majdnem ötös.

2018-09-11 18:05:57 Tuck Me In (2014) ChrisAdam (3) #6

Egy aktuális mémmel reagálnék erre a filmre. Kár, hogy csak ennyi, nekem ez már túl kevés.

2018-09-07 09:31:16 [Megérdemelte-e az Oscart...] ChrisAdam #10673

Egyébként nem értem, miért nem oldják meg úgy, hogy a hosszabb közvetítést kinyomják YouTube-ra például. (Vagy persze... az ABC egy saját streamoldalára.) Telenyomathatják ott is reklámokkal (az oldalt és a videót is), de aki a teljes átadót látni akarja, felfárad az oldalra és ott nézi. Aki meg tespedni akar csak a fotelben, nézi a short cutot.

2018-09-05 11:25:06 Roma (2018) ChrisAdam (?) #7

Rég láttam ennyire szépen megkomponált előzetest, most látva ez az idei év legjobban várt filmje. A plakát is gyönyörű. És csodálatos, hogy a cinematographer is maga Cuarón (egészen biztos, hogy Chivo hatással volt rá). Látni akarom - persze milyen jó lenne nagyvásznon...

Miért teremtette meg Isten Ádámot és Évát, ha látta, hogy el fognak bukni? De akár kérdezhetném, hogy miért alkotta meg Gát György a Kis Vukot, ha látta előre, hogy korszakos utálat célpontja lesz? Sok kérdésre nem tudjuk mindig a választ a jelenben, mert a jövő fogja megadni azt. Chris Coelho.

előzmény: pelu (#107)

2018-09-04 08:18:34 El orfanato (2007) / Árvaház ChrisAdam (3) #26

Nagyon jó a filmvégi fricska, de amúgy hatalmas giccs és szentimentalizmus itatja át az egész filmet. Bár ez ilyen spanyol dolog, azt hiszem. Az Ördöggerinc jutott eszembe, ott is minden passzolhatna, de valahogy mégse talált be. Azért kellemes kis filmecske volt.

Azért másodszorra messze nem annyira acélos, de DiCaprio és Waltz még mindig elképesztő.