ChrisAdam

Miről/Kiről Oldal Írás Mikor
divany.hu Rachel és Ross óta tudjuk, hogy már a szerelem se biztos
A kultikus sorozat hiába a valaha készült egyik legnépszerűbb tévéjelenség, mégis magában hordoz pár olyan jelentős dolgot, ami negatív hatással lehet a társadalmunkra. Tulajdonképpen egyetlen nagy tanulságot vonhatsz le belőle: ne légy olyan, mint ők.
2019-10-09
divany.hu Ezért olyan ártalmas az életünkre a Jóbarátok
Rettentően odavagyunk a Central Perk kávézójában csevegő hat jó barátért, újra és újra meg is nézzük időnként mind a tíz évadot. De vajon levettük-e már a rózsaszín szemüvegünket, megvizsgáltuk-e, hogy milyen káros következményei lettek annak, hogy ezen nőttünk fel?
2019-10-09
Joker
 
divany.hu Ez a Joker nem gonosz, csak arra vágyik, hogy szeressék
A valaha képregényre és vászonra álmodott gonosztevők között ő a legikonikusabb, ez nem is vita tárgya. Joker karakterét több alkalommal is feldolgozták már, mindig egy kicsit más kontextusba helyezve. A most mozikba kerülő eredettörténet az eddigi legmélyebb személyiségrajz, egyben a leginkább kirívó feldolgozás.
2019-10-09
Postřižiny
Sörgyári capriccio
divany.hu Magda Vásáryová: Mi még úgy éltünk, hogy elképzeléseinknek gátat szabott a vasfüggöny
Mariska „aranyszín hajzuhataggal végigkerékpározik egy szendergő világon (korszakon?), amely mintha ablakszemek, zárt spaletták mögött fuldoklana vagy leskelődne” – írja Dániel Ferenc az 1988-as Filmvilágban. Magda Vásáryová a valóságban sem más, valódi megtestesült Mariska, az a mosolygós, derűs nő, aki minden egyes mozdulatával színt hoz az életbe – ahogy a Sörgyári capriccióban is láttuk. A színésznőt a szeptember 4–11-ig tartó 3. Budapesti Klasszikus Film Maraton alkalmából kérdeztük.
2019-09-09
Forrest Gump
 
divany.hu A Forrest Gump titkos sztoriszála, amit eddig nem vettél észre a filmben
A Forrest Gump arról szól, hogy van egy srác, aki egy padon ülve elmeséli minden arra járó szerencsétlennek az életét, míg a buszra vár. Aki nem ismeri a filmet, annak talán mindez furán hangzik: vajon miért teszi ezt. Mi volt Forrest valódi motivációja? Minden olyan bájos, amilyennek tűnik, vagy van a színfalak mögött több is? Izgalmas kérdésekre kerestük a választ 25 év után.
2019-08-15
Soylent Green
Zöld szója
divany.hu 6 film, ami már régen megjósolta a közelgő sötét jövőt
Leginkább azért nézünk filmeket, hogy elüssük az időnket, hogy elfeledkezzünk minden gondunkról – pedig legtöbbször a filmek azok, amik felhívják a figyelmünket egy csomó problémára. Például amikor a közelgő világvégével riogatnak minket. A legtöbb ilyen eddig távoli sci-finek hatott, miközben elképzelt disztópiák apró jelei vészesen közelegnek és érvényesülnek, akár akarjuk, akár nem.
2019-08-15
divany.hu Örömtáncot jártunk a magyar kender körül a Zengető Fesztiválon
Minek megy az ember Soundra, ha van Zengető is − ez volt a legelső gondolatom, amikor a hosszú, sűrű fasorral körbevett erdei ösvényen keresztül beléptem a kenderfesztiválra. Ebbe a mikrouniverzumba nem lehet csak úgy betoppanni: olyan más, mint a kinti rohanó világ, hogy ide meg kell érkezni. Átszellemülni.
2019-08-05
divany.hu Vivian Maier: a titokzatos fotós, aki sosem látta a saját képeit
A fotós, aki titkok közt élt és halt meg, akit mindenki ismert és mégis senki. Aki végigfotózta a 20. század második felét, képeit viszont soha nem tette közzé, mára mégis biztos helye van a század legnagyobb alkotói között. Vivian Maier, a zárkózott dadus, a különc művész, aki páratlan tehetségével, olykor kegyetlenül és nyersen örökítette meg a pillanatot.
2019-06-20
Álom.net
 
divany.hu 10 éves a valaha készült legrosszabb magyar film
Meg kell emlékeznünk róla, pontosan azért, amiért minden rossz dologról megemlékezünk: hogy ne történhessen még egyszer ilyen. Tíz éve próbáljuk takargatni Magyarország filmtörténetének szégyenfoltját, azt a pontot, amit látva Dugovics Titusz még a török nélkül is levetné magát Nándorfehérvár falairól.
2019-06-19
Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith
Star Wars III. rész: A Sith-ek bosszúja
divany.hu Az Erő: egyensúly, avagy a Star Wars pszichológiája
Párbajozó jedik, háborúzó lázadók, masírozó rohamosztagosok, egy súlyosan lélegző gonosz, sugárvetővel hadonászó csempészek, csápos, színes lények. Kétségkívül ezek ugranak be a messzi-messzi galaxisról, amelynek történetét bár felnőttként is élvezzük, bizonyos részeit talán már gyerekesnek, idejétmúltnak gondoljuk. Az Ectopolis.hu előadása azonban bebizonyította, hogy a mese felnőttként sem ér véget, sőt akkor lehet igazán a mélyére ásni.
2019-06-18
divany.hu Girona: a Trónok harca forgatási helyszínén jártam
Aki ellátogat Barcelonába, annak amellett, hogy keresztül-kasul be kell járnia a széles utcákat, sorra látogatni a borozókat, megkeresni a legjobb paellát, azt is fel kell derítenie, hogy mit érdemes látni a városon túl: például Gironát, az alig 100 km-re, a hegyek között eldugott kisvárost, amelynek történelmi múltja elképesztően valóságosan elevenedik meg a jelenben.
2019-05-22
Der schweigende Stern
A holtak bolygója
divany.hu A szovjet világbéke a Vénuszról érkezett volna
A sci-fi műfaja határtalan érdekességet és lehetőséget rejt, ezt már Jules Verne óta tudjuk. Az pedig szintén érdekfeszítő, hogy hol, hogyan használják ki ezt a műfajt. A Szovjetunióban is virágzott a tudományos fantasztikum. Talán nem éppen úgy, ahogy ma.
2019-04-25
Winnetou - 1. Teil
Winnetou
divany.hu Winnetou még a berlini falat is lerombolta, ha nagyon akartuk
A hidegháború alatt mind nyugaton, mind pedig keleten rendkívül népszerűek voltak a vadnyugat történeteit feldolgozó westernfilmek. Persze merőben mások voltak, és ami még lényegesebb: más célból készültek. De mi köze van mindehhez a politikai intrikáknak és Hitlernek?
2019-04-24
The Matrix
Mátrix
divany.hu 20 érdekesség a 20 éves Mátrixról
„Nem azért jöttem, hogy elmondjam, ez hogyan végződik. Azért jöttem, hogy elmondjam, hogyan kezdődik. Miután leteszem a kagylót, megmutatom az embereknek azt, amit eltakartok előlük. Megmutatok nekik egy világot nélkületek. Megmutatok nekik egy határok, szabályok és korlátozások nélküli világot. Egy olyan világot, ahol minden lehetséges. Hogy utána mi lesz, az már csak rajtatok múlik.” 20 éve történt valami, ami megismételhetetlen. 20 éve történt valami, ami elfelejthetetlen. 20 éve történt valami, ami még ma is ugyanolyan örökzöld. 20 éve mutatták be a Mátrixot.
2019-04-04
Schindler's List
Schindler listája
divany.hu Ne felejtsünk el emlékezni: a Schindler listája mozikban
Holokausztként emlegetjük, a zsidók shoahnak nevezik, ami egy ősi szó a pusztításra, katasztrófára. Az európai zsidók tömeges, programozott gyilkolása, évszázadok felgyülemlett gyűlölete a kívülállók ellen elképzelhetetlen brutalitásban robbant ki, hátrahagyva hatmillió zsidót, holtan.
2019-03-29
divany.hu Milyen is az a hollywoodi szex?
Nagy utat tett meg a szeretkezés ábrázolása a filmeken azóta, hogy egykor a cenzorok véres kézzel vágatták ki a hat másodpercnél hosszabb csókjeleneteket (ami alól aztán Hitchcock egyszerű vágásokkal kibújt). Ma meg, ha egy filmben nincs szexjelenet, akkor az nem is film, nemde?
2019-03-19
Le fabuleux destin d'Amélie Poulain
Amélie csodálatos élete
divany.hu A montmarte-i Amélie Poulainbe még mindig bele vagyunk esve
18 éve már, hogy a párizsi Montmartre-on megláttuk Amélie Poulaint, és azóta se tudunk kigyógyulni belőle. A híres francia romantikus vígjáték még mindig a műfaj egyik koronázatlan királynője.
2019-03-19
Black Mirror: Bandersnatch
 
divany.hu ITT A FILM, AMIBEN TE ALAKÍTHATOD A TÖRTÉNETET
A Netflix nemrég dobta ki a Fekete tükör következő felvonását, a Black Mirror: Bandersnatch-et, ami nemcsak a filmnézés jövőjét határozhatja meg, de a mára félig-meddig vakvágányra futott szociális berendezkedésünket is erősítheti.
2019-02-12
Fight Club
Harcosok klubja
divany.hu Titkok és rejtett üzenetek a Harcosok klubjában
David Fincher filmje idén már a második ikszébe fog belépni, ettől függetlenül mit sem vesztett erejéből: örök érvényű kultuszstátusznak örvend, a dolgunk csak annyi, hogy újra és újra megnézzük.
2019-02-05
Blade Runner
Szárnyas fejvadász
divany.hu 2019 lesz a sötétség éve a Szárnyas fejvadász szerint
Különleges újra és újra átélni azt, ahogy a filmvilág jövőbe tekintő sci-fi filmjei múlttá válnak. Ahogy telik az idő, öregszünk mi is, a régi idők futurisztikus klasszikusai sorra válnak valósággá.
2019-01-22
divany.hu 10 filmes kihívás az új évre, amit érdemes megcsinálni
Minden évben megfogadunk egy rakás dolgot, hogy aztán december végére eszméljünk fel, hogy szépen lassan az összeset megszegtük az év során. Idén fogadj meg olyat, amit teljesíteni is tudsz!
2019-01-15
Rain Man
Esőember
divany.hu Tévhitben éltünk az Esőember kapcsán: íme az igazság.
Már az Esőember is belépett a harmadik ikszbe, kultstátusza viszont megdönthetetlen. Az autisztikus vonásokkal megáldott Raymond és a céltalan Charlie történetét komikusan bemutató filmben kapott legnagyobb porondot az autizmus, miközben Dustin Hoffman karaktere nem is autista volt.
2018-12-28
divany.hu Karácsonyi filmek, amiket még véletlenül se nézz meg
Gondoltuk, tucatnyi lista fog készülni arról, hogy mit nézz karácsonykor. Igazából szerelem, meg a Grincs és a többiek, és legyen is így, hiszen ez való szentestére. Viszont mégis érdekes, micsoda méretes őrületek vannak/voltak a filmtörténelemben, amik karácsonyi film címén futottak. Ezek azok a filmek, amiket véletlenül se nézz meg.
2018-12-18
divany.hu Ezért a sokszínűségért imádjuk Woody Allent
A romantika, a komikum és a dráma egyik zászlóvivőjét jól ismerjük keretes szemüvegéről, idiótán szétálló hajáról, izgága viselkedéséről, aki legtöbbször életének krízisét éli meg, nosztalgiával tekint vissza a múltba, áhítozik a nők után, vagy épp ódát zeng egy nagyvároshoz. A Vicky Cristina Barcelona 10 éve ment a mozikban, ennek kapcsán összeszedtünk mindent, amiért szeretjük Woody Allen filmjeit.
2018-11-22
divany.hu Miért olyan átkozottul jók a Pixar animációs filmjei?
Mi a tökéletes receptje azoknak a Pixar-meséknek, amelyeket a felnőttek és a gyerekek is ugyanúgy tudnak élvezni? Hogyan lehet egy történetet úgy előadni, hogy mélyebb jelentést tartogasson a felnőtteknek, és felhőtlen szórakozást a gyerekeknek? Időtlen remekművek ritkán készülnek, a Pixarnak többször is sikerült.
2018-11-20
divany.hu Tinisztár volt, példakép lett
Talán két évtizede még nem gondoltuk volna, hogy a siheder hősszerelmes Jack a világ egyik legbefolyásosabb környezetvédőjévé válik, pedig Leonardo DiCaprio már a 90-es évektől tanulmányozta a klímaváltozást és az óceánok életét. A színész a hétvégén ünnepelte 44. születésnapját.
2018-11-12
Egy nap
One Day
divany.hu A boldogtalanságban hajszoljuk a boldog pillanatokat
Szilágyi Zsófia elsőfilmes rendező filmje elképesztően realista módon ábrázolja a vég nélküli mókuskereket, amiből sokszor képtelenség kiugrani. A fojtogatóan valós másfél óra megállíthatatlan lendületével a nézőjét is kimeríti. November 8-tól mozikban az Egy nap.
2018-11-08
divany.hu Minek nekünk Tony Stark, mikor itt van a Gazdagréti Batman
Unod már, hogy minden amerikai szuperhősökkel van tele? Hogy elfeledkezünk az igazi magyar értékekről és a hazai ízekről? Hogy Gotham árnyékában eltűnik Gazdagrét? Hogy a hollywoodi effektek elveszik a teret a balatoni pofonosztótól? Ha ezekre a kérdésekre dobban a szíved, akkor neked írtuk ezt a cikket!
2018-11-07
A tanú
 
divany.hu A tanú újjászületett
Vannak filmek, amik örökké aktuálisak és rajongásunk nem múlik el irántuk. A tanú túlzottan szatirikus, kritikus hangvétele miatt 10 évig dobozban volt, amikor pedig a mozikba került, azonnal a közönség kedvence lett. A filmet november 8-án digitálisan felújítva mutatják be itthon, ennek apropóján összeszedtük a legemlékezetesebb pillanatokat és a legérdekesebb tudnivalókat a filmről.
2018-11-06
divany.hu A TV Maci titkolja, de menőbb nálad
Minden múlandó és semmi sem örök, tartja az ember már ősidők óta. Mégis, van valaki, aki ezt az igazságot elegáns legyintéssel keresztülhúzza: a Magyar Televízió Tévé Macija, aki az elmúlt héten volt hivatalosan 54 éves.
2018-11-03
divany.hu 8 horror Halloween éjjelére!
Évről évre ünnepi táncot járunk Halloween felett, még ha nincs is olyan nagy hagyománya az október 31-nek itthon, mint az Egyesült Államokban. Legtöbben épp csak egy ínycsiklandó horrorfilmet tesznek be a lejátszóba. Hadd ajánljunk ezekből egy-kettőt!
2018-10-31
Kill Bill: Vol. 1
Kill Bill
divany.hu Íme az 5 legjobb Tarantino-film
15 éve már, hogy a Kill Bill a hazai mozikban is bemutatkozott, ennek alkalmából listába szedtük a legjobb Tarantino-filmeket.
2018-10-19
divany.hu 72 órás drogbulik és vodka reggelire - Mi történt Johnny Depp-pel?
Egykoron úgy ismertük, mint Hollywood üdvöskéjét, különleges tehetséget, színes egyéniséget, szívtipró tinit és menő antihőst. Mára Johnny Depp megtört, magányos és általában részeg.
2018-09-20
divany.hu Idétlen gumiarc mögött briliáns színész
Éppen 15 éve mutatták be itthon A minden6ót, Jim Carrey egyik legnépszerűbb filmjét, mi pedig összegyűjtöttük a kanadai színész azon filmjeit, ahol épp nem gumiarcával nevettet, hanem inkább megríkat.
2018-09-11
divany.hu A Szomszédok 7 legkínosabb jelenete, amit bármikor megéri újranézni
Van, amiből sosem elég: a nosztalgiából. Ezért idézzük fel újra és újra Gazdagrét 90-es éveit is az MTV klasszikus sorozatával, ami a maga idejében tarolt és hódított, ám mára inkább csak megmosolyogtató korlenyomat maradt.
2018-09-05
Loving Pablo
Escobar
Kritikus Tömeg SE VELED, SE NÉLKÜLED KOLUMBIA DROGFÖLDJÉN A 80-as évek kokainnal borított Kolumbiájában Pablo Escobar életéről készült Escobar nem okoz túl sok meglepetést és talán nem is eléggé bátor, de Javier Bardem zsenialitása már mindenképp megéri a mozijegy árát. Manapság, úgy tűnik, trendi Escobarról mozgóképen regélni, az elmúlt években legalábbis számtalan film és sorozat érintette a drogbáró életét. Tom Cruise Barry Sealként szállította tőle az anyagot az Államokba, Bryan Cranston egyszerű vám... 2018-08-17
La finestra di fronte
A szemközti ablak
Kritikus Tömeg Öröm rátalálni a filmművészet még feltérképezetlen területeire és rácsodálkozni, hogy milyen sok értékes látnivaló van még. A La finestra di front pedig túl különleges alkotás ahhoz, hogy csak úgy elmerüljön a feledésben. Ugyanis rendkívül érdekfeszítő film, a szó szoros értelmében. Özpetek nagyon ügyesen építi fel a sztorit, csupa titokzatos elemet válogat össze, melyek kérdéseket szül bennünk, a feszültség pedig nőttön-nő, ahogy a válaszokat keressük. Meglepett, mert nem erre számítottam. A... 2018-03-05
Hacksaw Ridge
A fegyvertelen katona
amerikaiplan.blog.hu Hogyan lesz a középszerű háborús filmből hivatkozási alap?
A fegyvertelen katona grandiózus film, a maga negyvenmillió dolláros költségvetésével rendkívül kiemelkedő teljesítmény, ilyen kevés pénzből ritkán alkotnak ilyen látványosat és maradandót. Andrew Garfield még sokra viszi, ha ezen az úton halad, Mel Gibsonnal pedig jobban nem járhatott volna Desmond Doss csodaszámba menő története. A középszerű életrajzi szekvenciák után együtt ugrunk vele fejest a zseniálisan vászonra álmodott vérözönbe, ami közepette újra és újra kiráz a hideg.
2017-01-22
Rogue One: A Star Wars Story
Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet
Kritikus Tömeg ZSIVÁNY EGYES: EGY STAR WARS TÖRTÉNET 2016 a rettegés éve volt. Rettegtünk, féltünk attól, hogy Gareth Edwards és csapata hogyan fogják megszerezni a tervrajzokat. Rettegtünk attól, hogy a sötét, háborúsnak beharangozott film vajon bele tud-e helyezkedni a Csillagok háborúja mesevilágába, ahol lézerpisztolyok és levágott végtagok közt bármilyen ádáz egy küzdelem, szórakoztató azt nézni. Edwards viszont azt ígérte, hogy a Zsivány Egyes igazi háborús film lesz, melyben nem Jedik és Sith-ek űzik... 2017-01-14
Apocalypse Now
Apokalipszis most
amerikaiplan.blog.hu "A borzalommal jóban kell lenni" - Apokalipszis most elemzés
Francis Ford Coppola filmje igazán egyedi élményt nyújt, pedig ha az ember már sok mozit látott életében, akkor ritkán tehet ilyen kijelentést. Az Apokalipszis most esetében ugyanakkor korántsem túlzó ez a megállapítás, hiszen egészen különleges módon jeleníti meg a háborút. Már a kezdő képsorok előre sejtetik a tébolyodottságot, a káoszt, ami felé a film a percek pergésével visszafordíthatatlanul halad. Benjamin L. Willard kapitány szerepében Martin Sheent láthatjuk; egy fiatal tisztet, aki képtelen szabadulni a háború okozta lelki sebeitől. Ezekre szerinte maga a háborúban való részvétel adhat csupán gyógyírt. Imái meghallgatásra találnak: felettesei egy szigorúan titkos megbízást adnak neki, mely miatt vissza kell térnie a borzalmak birodalmába.
2016-10-24
Westworld
Feltámad a vadnyugat
amerikaiplan.blog.hu Vadnyugati androidok régen és most - Westworld kritika
A 70-es években, még távol bármilyen Terminátortól és a jelenkor okos számítógépeitől, a gépek lázadása nem számított olyan elcsépelt témának, mint napjainkban. Az ötlet tehát briliáns. A történet azonban - és talán éppen ezért nem emelkedett később a klasszikus sci-fik közé - rendkívül sovány, ezt a 88 perces játékidő is tükrözi. Ám még e szűkre szabott időtartamban is meglepően sok az üresjárat és a felesleges jelenet. De az ötlet jó kiindulási alap, az HBO pedig nagyon helyesen kisképernyőre konvertálta, méghozzá Christopher Nolan fivére segítségével, aki a Memento, A tökéletes trükk, a Batman-filmek és a Csillagok között forgatókönyvét is írta. Az első rész alkalmával a rendezői székben is ő ült, s bátran mondhatjuk, hogy átment a vizsgán.
2016-10-09
amerikaiplan.blog.hu Már az égben osztja a pofonokat - In memoriam Bud Spencer
A pisztácia kifogyott, és biztos vagyok benne, hogy ezen a héten az angyalok is ettek babot, de kezünkben marad az elnyűhetetlen filmcsokor, amit a rajongók – hála a kertévéknek is – generációról generációra örökítenek tovább. Carlo Pedersoli - sosem feledünk.
2016-07-01
amerikaiplan.blog.hu A híd
A híd – bátran kijelenthetem - az egyik legkomplexebb és ugyanakkor legprecízebb sorozat, amit valaha képernyőre álmodtak.
2016-04-10
Youth
Ifjúság
amerikaiplan.blog.hu Ifjúság - kritika
Nehéz írni erről a filmről. Egészen néma maradtam a stáblista alatt, és azon gondolkoztam, hogy ez a rengeteg benyomás, ami ért a 120 perc alatt, vajon rögtön célba ér-e vagy meg kell tekintenem még párszor Sorrentino legújabb moziját ahhoz, hogy teljességgel megértsem, mit is akar nyújtani számomra. A válasz hamar jött – arra jutottam, hogy ez már az a művészet, aminek csak töredékét lehet megérteni, s nem azért, mert olyan mély és hatalmas, elvont üzenete van, hanem mert sokféle témát tesz terítékre, melyek kapcsán nemhogy a válaszokat nem találjuk első blikkre, de a kérdéseket is komoly merengés után lehet csak feltenni.
2016-01-04
amerikaiplan.blog.hu Aranyélet - 1. évad
Hosszan lehetne tűnődni rajta, hogy miért van az prekoncepció sok ember fejében, hogy ha adva van egy magyar film, akkor az szükségszerűen rossz, vagy jobb esetben csak egy „nézhető alkotás”. Szerencsénkre az utóbbi évek mozijai közt találhattunk pár olyat, ami ennek ellentmond, de ez még közel sem jelenti azt, hogy a hazai filmipar feltámadt volna. Közben külföldön egy érdekes jelenség ütötte fel a fejét az elmúlt pár esztendőben: a tévés sorozatok, lemezre vagy tékába készített mini-szériák messze lekörözik a mozikban futó alkotásokat. Persze ez most hatalmas általánosítás, hiszen a mozgókép elsődleges platformja egyelőre még a vászon, nem pedig a kisképernyő.
2015-12-28
Star Wars: The Force Awakens
Star Wars: Az ébredő Erő
Kritikus Tömeg FELTÁMADT EGY ŐSI HANGULAT spoilermentes kritika Ugyanakkor ha valaki nem szeretne tudni semmit a filmről, ne olvassa el. Be kell, hogy valljam, a mérhetetlen rajongás és kíváncsiság, valamint a fel-felébredő félelem keveréke liftezett fel-alá fanatikus lelkemben az utóbbi hónapokban. Amikor kiadtak egy újabb előzetest, a rajongás és kíváncsiság felülkerekedett egy jó ideig, amikor pedig eszembe jutott a Baljós árnyak előtti felhajtás és az azt követő csalódás, félelmeim felszínre törtek. T... 2015-12-23
Beasts of No Nation
Hontalan fenevadak
amerikaiplan.blog.hu Beasts of No Nation
Miután Cary Fukunaga levezényelte a True Detective első évadát, kihátrált a sorozat mögül, s inkább a harmadik világ egyik elfeledett problémájáról készített filmet. Az Uzodinma Iweala azonos című, 2005-ben publikált regényéből készült háborús dráma a gyerekkatonák szemszögéből mutatja be a háború kegyetlenségét. A történet főszereplője Agu, egy meg nem nevezett országban és településen élő tizenéves fiú. Háború dúl, melynek során családja minden tagját szinte a szeme láttára gyilkolják meg, neki pedig éppen annyi ideje van, hogy a sűrű őserdőben találjon menedéket. Végül a menedék találja meg őt: vad gyermekkatonákból álló durva szervezet bukkan rá, melynek vezetője a már-már prófétai ranggal bíró, mélyen tisztelt, a közösségen belül egyfajta apaszerepet betöltő parancsnok (Idris Elba). Sok választása nincsen: vagy meghal kiszolgáltatva a természetnek, vagy pedig csatlakozik a barbár fegyveres szervezethez.
2015-11-27
The Great Gatsby
A nagy Gatsby
Kritikus Tömeg A NAGY GATSBY színes, amerikai, dráma, szerelmi történet, 144 perc, 2013 Rend.: Baz Luhrmann. Főszereplők: Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire. (Spoileres elemzés!) Szeretem ezt a filmet, mert üde és életvidám, miközben épp annyira drámai és komoly. Egy olyan kor szellemét támasztja fel sikeresen, amit ugyan nem nehéz megidézni, viszont igazán jól megalkotni hangulatát már sokkal keményebb dió. Baz Luhrmannak, aki a Rómeó és Júliát jegyezte, sikerült. De hogy mik a pozitívumai a filmnek... 2013-07-01
Taken 2
Elrabolva 2.
Kritikus Tömeg ELRABOLVA 2. - elemzés Taken 2. Francia. Akciófilm/Thriller. 2012. 95 perc. Rendezte: Olivier Megaton. Főszereplők: Liam Neeson, Maggie Grace. Luc Bessontól már nem lehet sokat várni. Az utóbbi években bizonyította: nem tud már maradandót alkotni. Akárhány ötlet pattan ki a fejéből, mindegyik nagy kínok közt elhalálozik. Így járt legutóbb bemutatott Lockout is, a Párizsból szeretettel, amikben mint író és producer vett részt. 2009-ben kezdte el az Artúr-trilógiát. Mondanom sem kell, hogy... 2012-10-14
2001: A Space Odyssey
2001: Űrodüsszeia
Kritikus Tömeg 2001: ŰRODÜSSZEIA kifejtő elemzés Kábultan nézem a tévét, amin újra és újra megjelennek a fehér betűk a fekete semmiségből. A hangszórókból felharsan a Kék Duna keringő és én továbbra is fagyottan nézem a sorokat. 145 fantasztikus percen vagyok túl. Stanley Kubrickot már a második filmje megtekintése után elkönyveltem géniusznak, aztán amikor láttam a Ragyogást is, biztos voltam benne, hogy ő lesz a kedvenc rendezőm. A 2001 sokkal több egy filmnél, ezért nemcsak Kubrick filmográfiájáb... 2012-07-26
Prometheus
 
Kritikus Tömeg (2012). Rendezte: Ridley Scott. Figyelem! Találsz benne Spoilert! Csak annak ajánlom, aki látta filmet! 2012 legjobban várt filmje volt. A fanatikusok ujjukat tördelve számolták a perceket, az újságok, az internetes portálok minden nap kiadtak egy újabb hírt, ami közelebb vitte az őrült rajongókat a várva várt Prometheushoz. Összefüggéseket kerestek képek, tények alapján a Nyolcadik utas: a Halál és e film között. Az előzetes kiadása után megbolydult a világ, s akkor megint felkavarodot... 2012-06-13
John Williams Kritikus Tömeg A zeneszerzőkirály, John Williams. 1932. február 8-án látta meg a napvilágot a zeneszerző. A new york-i gyerek 1948-ban Los Angelesbe költözött családjával és ott felvették az UCLA-ra, ahol Mario Castelnuovo-Tedescótól tanulta a komponálást. Miután befejezte a légierőnél a szolgálatait, a new york-i Juilliard egyetemen tanult, ahol Madame Rosina Lhevinne tanította zongorázni. Ekkor kezdte pályafutását is: jazz-zongoristaként játszott bárokban és ezután megint Los Angelesbe ment, ahol a tévéso... 2012-06-05
Alien
A nyolcadik utas: a halál
Kritikus Tömeg A nyolcadik utas: a Halál Alien (1979). Rendezte: Ridley Scott. Hét álmodó a hideg űr kietlen pusztaságában. Magány, kiszolgáltatottság. Az űr csendje. Beláthatatlan messzeségek, fényévek. Az űr. Ridley Scott forradalmian új filmje, az Alien Saga első epizódja mesterien teremti meg ezt a hangulatot. A Nostromo lassú, halk morajú búgása belevész a határtalan semmiségbe. Jerry Goldsmith nagyszerű zenéje persze ehhez rengeteget hozzáad. (főtéma) Ahogy már a főcím megjelenik, a zene és a lassú... 2012-06-03
The Avengers
Bosszúállók
Kritikus Tömeg The Avengers Bosszúállók 3D Joss Whedon megmutatta, hogyan kell a világ elé tárni egy olyan popcornmozit, ami Hollywoodban készült, 3D, látványos, szuperhősös, akciós és... zseniális! Nehezen hittem el, hogy ebből jó film születhet és amikor megláttam április elején a 9,1-es átlagát, meglepődtem és akkor is, amikor ez a szám nem akart lejjebb menni a premier után sem, csupán pár tizedet. Aztán jamamura kijelentette azt a mondatot, ami azóta minden plakátra felkerült és akkor eldöntöttem... 2012-05-17
Another Earth
Felettünk a Föld
Kritikus Tömeg A felhasználó törölte az elemzést.... 2012-05-01
Inception
Eredet
Kritikus Tömeg INCEPTION Eredet (2010). Az elemzés SPOILERt tartalmaz. Aki nem látta a filmet, az ne olvassa el! Christopher Nolan olyan rendező, aki képtelen olyan filmet gyártani, ami egyszerű történetű, nincs a végén csattanó, csavar a történetben. Az angol származású Nolan első nagyjátékfilmjét 1999-ben mutatták be. A Following csavaros, csattanós története miatt felfigyeltek rá a nagyfejek, így kaphatta meg az anyagi támogatást a Memento elkészítéséhez, amit egy évvel később mutattak be. Ez a film... 2012-04-30
Star Wars: Episode I - The Phantom Menace
Star Wars I. rész: Baljós árnyak
Kritikus Tömeg Star Wars I. – Baljós árnyak (3D) Rendezte: George Lucas. Amikor 1977-ben Lucas megalkotta a Star Warsot, nem gondolta, hogy ekkora sikere lesz. Egy egész generációt változtatott meg. Senki nem tudta és nem is fogja így befolyásolni az embereket, a mozit, a piacot, mint George bátyánk… … akit elhagyott az Erő? Sokan mondták ezt 1999-ben, a Star Wars prequel trilógiájának első részének bemutatóján. Csalódottan álltak fel a moziból és azt kérdezték: hol van az a régi Star Wars érzés, amit oly... 2012-02-20
Blow
Betépve
Kritikus Tömeg Betépve (Blow) Rendezte: Ted Demme. Történet egy fiúról, aki gazdag akart lenni. Hogy őszinte legyek, egy csajokkal, fűvel, bulikkal teli vígjátékot vártam, mivel szokásomhoz híven nem olvastam el a leírást. Azonban nagyon mást kaptam. A történet George Jungról szól, akinek viszonylag nehéz gyermekkora volt szülei állandó veszekedése miatt és válásai miatt. Egy alkalommal, mikor a család már anyagi gondokkal küzd, elhatározza magában: ő bizony más lesz, mint anyja és apja, akik állandóan c... 2012-01-03
Chuck Norris Kritikus Tömeg Carlos Ray Norrisként 1940-ben, az Oklahoma állambeli Ryanben született. Hárman voltak testvérek, köztük ő volt a legnagyobb. Wieland, az egyik meghalt, a vietnami háborúban esett el. Aaron Norris filmproducer és rendező lett Hollywoodban. Szülei cherokee és ír származásúak. Norris nagyon büszke származására, ezt többször hangoztatja sikeres sorozatában, a Walker, a texasi kopóban. Azonban tízéves korában elváltak szülei és anyjával és öccseivel Kaliforniába, Torrance-be költözött. Gyerekkora i... 2011-12-24
The Devil's Advocate
Az ördög ügyvédje
Kritikus Tömeg Az ördög ügyvédje – kritika Rend.: Taylor Hackford. (1997) Nehéz volt hozzákezdenem egy ilyen komoly film elemzéséhez. De csak sikerült, méghozzá a film másodszori megnézésére. Amikor először elkezdtem, azt gondoltam, nem lesz ennyire komoly, ennyire démoni és hatásos. Taylor Hackford azonban annyira mesterien rakta össze ezt a szinte tökéletes thrillert, hogy kénytelen vagyok azt mondani: ez az utóbbi évek talán legjobb filmje ebben a műfajban. Nem hiába, kevés film van, ami ilyen témát do... 2011-11-13
Star Wars
Csillagok háborúja
Kritikus Tömeg Star Wars - Csillagok háborúja / IV. epizód: Egy új remény Rendezte: George Lucas (1977) Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban... Így kezdődik egy eposz, egy egész univerzum, egy történet, mely George Lucas elméjéből pattant ki. Az a történet, mely gyermekkorunkat, kamaszkorunkat és még felnőttkorunkat is jelentősen meghatározta. Mindenki tudja, miről van szó. Mindenki látta. És talán mindenkinek a szívéhez nőtt, ha csak egy kicsit is George Lucas már a 70-es évek elején megálmodt... 2011-10-20
The Curious Case of Benjamin Button
Benjamin Button különös élete
Kritikus Tömeg Az elemzés átírás alatt.... 2011-07-31