ChrisAdam

(szerkesztő, moderátor)

Tapasztalat: 2578 film
Kompetencia: 30 film
Súly: 3328
Regisztráció: 2011. július 3. (12 év, 8 hónap)
Kedvencnek jelölték: 122 user

Bemutatkozás

Szerkesztő.

Il passare del tempo

Kedvencek

Rendezők: Charles Chaplin, Dario Argento, David Lynch, Denis Villeneuve, Paolo Sorrentino, Ridley Scott, Stanley Kubrick, Terrence Malick
Műfajok: dráma, horror, krimi, sci-fi, thriller
Országok: amerikai, olasz, spanyol
Korszakok: mindenevő, de leginkább a 70-80-90-es évek

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: nem publikus
Lakhely: Budapest

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
The Lizzie McGuire Movie
Csaó, Lizzie!
2 2024-02-25 2,6
(87)
An Cailín Ciúin
A csendes lány
5 2024-02-17 4,3
(165)
The Banshees of Inisherin
A sziget szellemei
4 2024-02-17 4,1
(442)
Argylle
Argylle - A szuperkém
1 2024-02-11 2,6
(23)
The Creator
Az Alkotó
3 2024-02-09 2,9
(167)
The Flash
Flash - A Villám
2 2024-02-09 2,9
(170)
The Intern
A kezdő
4 2024-02-07 3,4
(464)
Poor Things
Szegény párák
5 2024-01-31 4,3
(141)
Date Night
Párterápia
2 2024-01-28 2,8
(305)
The Other Woman
A csajok bosszúja
2 2024-01-28 2,6
(292)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2024-02-22 11:34:27 [Vapiti 2023] ChrisAdam #57

És a várva várt pillanat: megérkeztek a jelöltek!

Szigorúan ABC-sorrendben:

az Arany Vapitire:
Aftersun - Volt egyszer egy nyár
An Cailín Ciúin - A csendes lány
Anatomie d'une chute - Egy zuhanás anatómiája
Babylon
Killers of the Flower Moon - Megfojtott virágok
Magyarázat mindenre - Explanation for Everything
Oppenheimer
Spider-Man: Across the Spider-Verse - Pókember: A Pókverzumon át
The Banshees of Inisherin - A sziget szellemei
The Whale - A bálna

a Női Ezüst Vapitire:
Annette Bening - Nyad
Cate Blanchett - Tár
Catherine Clinch - An Cailín Ciúin
Kerry Condon - The Banshees of Inisherin
Leonie Benesch - Das Lehrerzimmer
Lily Gladstone - Killers of the Flower Moon
Margot Robbie - Babylon
Margot Robbie - Barbie
Román Katalin - Hat hét
Sandra Hüller - Anatomie d'une chute

és a Férfi Ezüst Vapitire:
Brad Pitt - Babylon
Brendan Fraser - The Whale
Brendan Gleeson - The Banshees of Inisherin
Cillian Murphy - Oppenheimer
Colin Farrell - The Banshees of Inisherin
Joaquin Phoenix - Beau Is Afraid
Leonardo DiCaprio - Killers of the Flower Moon
Paul Mescal - Aftersun
Robert Downey Jr. - Oppenheimer
Ryan Gosling - Barbie

Indul a második forduló, amely március 21-ig tart. Eddig lehet a fenti 10-10-10 jelölt közül rábökni A Legjobbra (link: főoldali banner). Eredményhirdetéssel egybekötött Vapiti-találkozó: március 22.

2024-02-21 23:39:56 [Vapiti 2023] ChrisAdam #55

Arany
La sociedad de la nieve / A hó társadalma
Babylon
An Cailín Ciúin / A csendes lány

Női Ezüst
Margot Robbie [Babylon]
Kerry Condon [The Banshees of Inisherin / A sziget szellemei]
Catherine Clinch [An Cailín Ciúin / A csendes lány]

Férfi Ezüst
Colin Farrell [The Banshees of Inisherin / A sziget szellemei]
Joaquin Phoenix [Beau Is Afraid / Amitől félünk]
Cillian Murphy [Oppenheimer]

Nem kampányoltam elég hangosan, és az esélytelenek nyugalmával jelöltem mellette, de A hó társadalma nekem iszonyúan betalált. Tudom, hogy nagyjából egyedül vagyok, de ez a személyes quest. :) Titkon a vágyam persze az, hogy A csendes lány fogja nyerni az egész évet. Micsoda különlegesség lenne. (Köszi mimóza az erős kampányt!)
A színésznőknél pár napja még meg voltam lőve, mert egyáltalán nem tudtam, kit is jelölhetnék, de a két ír színésznő aztán gyorsan befoglalták a fennmaradó helyet.
Férfiaknál sokkal könnyebb volt, sőt: ott még sorakozott Brad Pitt, meg Keanu Reeves is, nem beszélve Robert Downey Jr-ról.

2024-02-18 19:03:02 Navalny (2022) / Navalnij ChrisAdam (?) #21

Borzasztó vékony a jég, amin ez a "diskurzus" jár, de lehet, már be is szakadt alatta. Tény, hogy a film kapcsán nem lehet kizárni azt, hogy szó essék a politikáról, így személy szerint, mint moderátor, ezt nem is várom el ebben a topikban - egy bizonyos mértékig.
@HZ, lehetsz akár provokátor is - az itteni kommentjeid alapján abszolút nem lenne messzemenő következtetés, de ezt most abszolút nem akarom megítélni. Viszont a politikai elemzéseket, a történtek körüli vad spekulációkat hagyd más fórumokra, vagy neadjisten - a hozzáértőkre. Azt hiszem, ez a fórum nem vevő arra, hogy bármilyen hivatkozás nélkül, benyomásokra támaszkodva megmondóembereskedj, mert ez így innen erősen annak tűnik.

előzmény: HZ (#14)

A korhatárról az érdekességek közt olvashatsz.

előzmény: fempolip (#4)

2024-02-14 10:11:26 Dune: Part One (2021) / Dűne ChrisAdam (5) #53

Én is újranéztem moziban, így másodjára láttam a filmet.
...és egyszerűen nem értem, aki arra panaszkodik, hogy unalmas a film. Egyrészt tele van izgalmasabbnál izgalmasabb jelenetekkel - amiken másodjára ugyanúgy szurkolsz -, de ami külön plusz pont, hogy Villeneuve egy pillanatra sem áll be a trendi, agyonhúzott, felturbózott, a modern néző igényeit kielégítő akcióáradatába, hanem a klasszikus történetmesélést, régimódi tempót fölvéve mutatja be a karaktereket, a világokat, egy szenzációsnak ígérkező franchise expozícióját. Alább szó esett arról, hogy mennyire kevés dolog történik a filmben, és tényleg érthetetlenül állok - akár vitába is szállok: az ingerre éhes agyunk lehet agyonzsúfolt két és fél órára vágyik, de közben meg egyszerűen hazudik az, aki azt mondja, a filmben kevés dolog történik.
Pont azt fogalmaztam meg tegnap a moziban, hogy Villeneuve mennyire bátor ebben a mai blockbusteres közegben. Zseniálisan találta el az arányokat, a film egyszerre tud egy monumentális űropera lenni és egy fiú felnőtté válásának története - legalább annyira jól, mint ahogy az másoknak sikerült 1977-ben -, egyszerre hangos, akciódús, de csöndes és kibontakozó is, a finálé pedig grandiózus a maga egyszerű és szolid tőrpárbajával.
Hálás vagyok Villeneuve-nek, hogy ennyire a klasszikus recept alapján vitte vászonra a Dűnét, igazi régi vágású mozi. Arról persze már nem is beszélek, hogy technikailag, látványügyileg, színészileg mennyire rendben van minden perce, no meg: Hans Zimmer.

Két hét a második epizódig. A stáblista után bemutatott exkluzív betekintő alapján marad a szint.

2024-02-06 15:22:09 [Vapiti 2023] ChrisAdam #21

Szerintem meg az lenne a gáz, ha önkényesen kirostálnánk azokat, amik szerintünk nulla filmművészeti értékkel bíró filmek. Pont egy olyan oldalon, ahol a vélemények, értékelések adnak irányt és ezt igyekszünk minden oldalról tiszteletben tartani. Oscarra is minden film indulhat, Cannes-ra is minden film nevezhet (a bizonyos kritériumokon belül). A Vapiti miért lenne másképp? Főleg, hogy a filmek átlagai és szavazatainak száma már alapvetően egy természetes rosta arra nézve, hogy egy film mennyire jó és népszerű.
A második fordulóra szavazás pedig éppen azért van, hogy a közösség döntse el együttesen, hogy melyik filmek nem valók a legjobbak közé. Ebből a legjobb 10-ből pedig kikerül a nyertes. A nyertes pedig - mivel ez nem szakmai díj, hanem a közönség által megszavazott díj - mindig a legnépszerűbbek közt a legjobb. Az már a KT közízlését árazza be, hogy melyik a legnépszerűbb legjobb. Szerintem ez így demokratikus és kerek.

előzmény: supernadal (#19)

Az ötlet nagyon jó, sőt: a Teljesen idegenek frissességét viszi tovább, de az erős kiindulási pontot ezúttal nem sikerült jól felöltöztetni - rengeteg kivetnivalót hagy maga után. Olyan, mint egy túl hosszúra nyúlt, régebben a Facebookon terjedő szirupos tanmese-videó, motivációs, drámai üzenetet rejtő, szájbarágós történet, elcsépelt karakterek, ami éppen csak hogy nem a Hallmarkra készül. Kissé giccses és erőltetett, de kiszámítható is: nem tartogat nagy megfejtéseket a végére (mégis mintha elvárná, hogy úgy igazán érezzük a katarzist). Bár akad benne pár erős motívum, ötletes jelenet, egysoros, ami nyomot hagy, de sajnos összességében nagy kihagyott ziccer.

2024-01-08 11:27:57 [Megérdemelte-e az Oscart...] ChrisAdam #11893

Ez hol jelent így meg?

előzmény: oscarmániás (#11889)

2024-01-07 03:18:21 [Vapiti 2023] ChrisAdam #4

A Szegény párák jövőre indulhat, mivel idén januárban van a bemutatója. Tehát a Vapiti szabályai nem változtak olyan mértékben, hogy ugyanúgy az adott év filmjei versenyeznek, ha ugyanabban az évben volt a magyarországi mozibemutatójuk, vagy nem volt, de streamingen vagy más helyen láthatók voltak, és elérték a 20 szavazatot. Az új rendszer elsősorban azoknak a filmeknek segítség, amelyek az év utolsó időszakában (napjaiban) lettek bemutatva, és netán eddig nehezebben, rövidebb idő alatt tudtak népszerűséget szerezni.

Ugyanakkor a Vapiti új felállása illeszkedik az Oscar-szezonhoz is, a gála az elmúlt években a korábbi február közepi/végi időponthoz képest 3-4 hetet csúszott.

előzmény: BonnyJohnny (#3)

2024-01-06 12:30:05 [Általános fórum] ChrisAdam #10206

Köszi, hogy linkelted. Nekem általában az a legérdekesebb egy ilyen összefoglalónál, listánál, hogy látni lehet, mennyivel szigorúbb vagy épp megengedőbb a közösség egy-egy filmnél. Általában az a tapasztalatom - de aztán lehet cáfolni -, hogy a KT sokkal-sokkal szigorúbb, mint bármely másik oldal, ez minden bizonnyal köszönhető az ötosztályzatos rendszernek, talán legtöbbször inkább lefele kerekítünk, mint felfele, ha éppen a határon billeg egy film (innen nézve egyébként zseni a Letterboxd 10-es skálája az 5-ös rendszerben).

Másfelől pedig az, hogy a KT-n lehetetlen az, hogy trollok, osztályzóbotok, marketingesek, őrült fanatikusok, gerillaértékelők (folytasd a sort) bármilyen formában is befolyásolják az értékelést, ez biztosan azt segíti elő, hogy egy film kevésbé tud irreális értékeléssel bírni csak a népszerűsége miatt. Az IMDb és a Letterboxd súlyozott osztályzási rendszere is segít ezen, de nem zárja ki teljesen ezeket a szavazatokat (ami kétmillió szavazatnál már bizony megérződhet). Talán ez is eredményezi azt, hogy a Barbie 5 tizedesjeggyel, az Oppenheimer is 4-gyel rosszabbul áll nálunk.

Amúgy a Letterboxd: habár regisztráltam, nagyjából öt percet tölthettem az oldalon, de nem azért, mert nem érdekel vagy nem találom hasznosnak, hanem inkább azért, mert nem fogok már egy újabb filmes naplót indítani, viszont az tény, hogy olvasgatni érdemes, listákat nézegetni főként. Simán el tudom képzelni, hogy sok szempontból relevánsabb lesz pár éven belül, mint az IMDb. A Top 250-es lista például hasonlóan éretten és jól néz ki, mint nálunk (Jöjj és lásd második hely riszpekt!).

előzmény: BalaKovesi (#10204)

Összes komment...