Fonghi

Tapasztalat: 1396 film
Kompetencia: 0 film
Súly: 1396
Regisztráció: 2011. május 15. (7 év, 10 hónap)
Kedvencnek jelölték: 37 user

Kedvencek

Rendezők: Akira Kurosawa, David Lynch, Giuseppe Tornatore, Ingmar Bergman, Luis Buñuel, Milos Forman, Paolo Sorrentino, Sidney Lumet, Stanley Kubrick, Terry Gilliam

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1989
Lakhely: Debrecen DCLXVI. ker

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Manchester by the Sea
A régi város
5 2019-03-16 4,2
(430)
Ray
 
4 2019-03-03 4,0
(338)
This Must Be the Place
Ez az a hely
5 2019-03-03 3,7
(45)
Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald
Legendás állatok: Grindelwald bűntettei
3 2019-02-26 3,0
(181)
Shooting Dogs
A kutyákat lelövik, ugye?
4 2019-02-25 3,8
(40)
Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan
Borat: Kazah nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika
1 2019-02-15 3,5
(945)
Another 48 Hrs.
Megint 48 óra
4 2019-01-26 3,6
(478)
Enemy of the State
A közellenség
4 2019-01-25 3,8
(549)
Man on Fire
A tűzben edzett férfi
3 2019-01-22 3,8
(567)
Ernelláék Farkaséknál
It's Not the Time of My Life
4 2019-01-16 3,9
(250)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

Ez egy érdekes meglátás. Lehet benne valami. Velem pont fordítva van. Én is ritkán járok moziba, de akkor biztos nem egy újabb uniform látványpornóra pazarlom az alkalmat.

előzmény: critixx (#56)

Ez még mindig nagyon jó. Messze több ez, mint egy szerelmi dráma. Még a mellékszereplők is annyira igazak. Nézzétek meg!

(A korábbi hozzászólásomat újraolvasva, úgy tűnik, az volt a téveszmém, hogy ez adaptáció, pedig nem.)

U.i.: Kellemes forradalmat és boldog szabadságharcot mindenkinek!

2019-03-15 11:50:01 Captain Marvel (2019) / Marvel Kapitány Fonghi (?) #36

Az élvezhetetlenül sötét, űrhajón verekedős jelenetek engem is mindig lelomboznak. Mesterműgyanús filmek egész garmadáját vágják tönkre... :D

előzmény: tomside (#35)

Elég nagy részben azokra gondoltam, mert imádom őket, de szándékosan tágítottam a kört. Egyébként Hollywoodon belül valóban az a kedvencem. Azon kívül pedig a korábban emlegetett 60-as 70-es évek, a szerzői filmek időszaka talán leginkább. De kifejezetten törekszem rá, hogy ne sztereotípiák vagy megérzések alapján válogassak, hanem viszonylag arányosan és széles spektrumon nézzek filmeket, ez csupán utólag körvonalazódik. Egyébként abban, hogy rengeteg jó filmet találjak, és kevés szirszaron kelljen cserébe átesnem, nagyon sok segítséget nyújt ez az oldal.

előzmény: csabaga (#49)

Ezt tulajdonképpen nem vitatom, de önmagában semmi esetre sem tartom meggyőző magyarázatnak.

előzmény: Olórin (#46)

Ez szigorúan véve nem érinti a gondolatmenetemet, de szívesen belemegyek, mert amúgy érdekes. Az 50-es évek olyan alkotóira gondolok, mint amilyen a nap filmje éppen. Hitchcock, Wilder, Kramer, Kazan, Zinnemann Lumet stb. alkotásai. Én nagyjából ezeket tekintem az értékes közönségfilmek központi vonulatának, mindenekelőtt Hollywoodban (ezt ritkán írom helyesen, de ebben a korban még megérdemli). Nem állítom, hogy ez megalapozott. Te nyilván sokkal nagyobb képet látsz, és rengeteg konkrét adatot is be tudsz hozni. De bennem ez az érzés alakult ki. Ahogy végignéztem az általam ötösre osztályozott filmeket, az általad említett időszakban már tele voltak inkább művészfilmekkel.

előzmény: csabaga (#42)

Ez egyfelől plauzibilis, ugynaakkor nem tökéletesen vág egybe a jelenség idődimenziójával, mivel az ilyetén filmek aranykora valahol az 50-es évek körül volt, azóta egyre inkább elszakad a közönségsiker a magasabb értéktől. A 70-es 80-as évek fordulóján már nem mondanám jellegmeghatározónak a Kramer kontra Kramereket, a 90-es években pedig már alig találkozunk hasonlókkal, ráadásul már akkor is inkább rétegesen (pl. az exploitation-jelleget továbbfejlesztő, leginkább Tarantino nevével fémjelzett irányvonal). A közösségi média (vagyis amennyire én értem ezt a fogalmat) hatása pedig csupán az utóbbi 1-2 évtizedben lehetett domináns. Tehát mindenképpen csak részleges magyarázat.

előzmény: caulfield (#39)

A zenében, a képzőművészetben és az irodalomban pár ezer évig sikerült meg-megújulni. Persze ott sem egyszer vetődött fel az ellenkezője. A technikai újdonság pedig azért nem az egyetlen eleme az mesterművek nagyságának.
Egyébként az, hogy számodra nem látszik, hogy merre lehetne még fejlődni, mérsékelten bikaerős érv amellett, hogy a legnagyobb teremtő géniuszok sem találhatják meg az útjukat. Ne vedd sértésnek, annál mindenképpen jobb érv, mintha én alkalmaznám, mert tapasztalataim szerint jobban értesz a filmekhez.

előzmény: Olórin (#35)

Igen, azért ez is ott van a háttértárban. :)

előzmény: zéel (#34)

Például: „Nem táplálok többé semmiféle reményt országunk jövőjét illetően, ha holnap a mai
fiatalság kerül hatalomra, mert ez a fiatalság kibírhatatlan, nem ismer mértéket,
egyszerűen rettenetes.” (Hésziodosz i.e. 8. század) Noha ez messze nem mondható az első nyelvemlékek közül valónak.
Tulajdonképpen azokat írtad, amiről eddig szó volt. A józan paraszt logika szerint egyre több jó filmnek kellene lennie, nem ugyanannyinak. A marketinggépezet hatásának megbecsülésénél egyébként némi óvatosságra inthet az a történelmi tény, hogy számos ennél jóval erőszakosabb eszközzel próbálták a múltban kordában tartani mind a teremtő géniuszt, mind a műveket befogadó közönséget, kétes sikerrel. Kétségkívül sajátos fondorlata a jelen (marketing) rendszernek, hogy nagyon nehezen megfogható, nehéz lázadni ellene, és ez növelheti a hatékonyságát. Így lehet egy eleme a magyarázatnak (újra a posztmodern kor tüneteként).
Egyébként a sorozatokkal kapcsolatban nem értünk egyet. Életemben nem láttam még olyan sorozatot, amelyiket odavennék a legnagyobb filmek mellé. Nyilván vannak jók, de még adott alkotó (pl. Lynch, Trier vagy Sorrentino) esetén is egyértelműen überelik a legjobb filmjeik a(z egyébként kiváló) sorozatot. Persze ez egyéni gusztus kérdése.

előzmény: MicaHiro (#24)

Összes komment...