Fonghi

Tapasztalat: 1388 film
Kompetencia: 3 film
Súly: 1463
Regisztráció: 2011. május 15. (7 év, 8 hónap)
Kedvencnek jelölték: 36 user

Kedvencek

Rendezők: Akira Kurosawa, David Lynch, Giuseppe Tornatore, Ingmar Bergman, Luis Buñuel, Milos Forman, Paolo Sorrentino, Sidney Lumet, Stanley Kubrick, Terry Gilliam

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1989
Lakhely: Debrecen DCLXVI. ker

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Man on Fire
A tűzben edzett férfi
3 2019-01-22 3,8
(564)
Ernelláék Farkaséknál
It's Not the Time of My Life
4 2019-01-16 3,9
(246)
Szerdai gyerek
The Wednesday Child
5 2019-01-16 3,8
(52)
Kút
 
4 2019-01-13 3,7
(207)
Az aranyember
 
4 2019-01-13 3,6
(316)
A kőszívű ember fiai
 
3 2019-01-12 3,6
(384)
A lovasíjász
 
4 2019-01-06 3,6
(42)
Blade Runner 2049
Szárnyas fejvadász 2049
4 2019-01-06 4,0
(554)
En passant
 
4 2019-01-05 3,9
(30)
Semmi bogár
 
3 2019-01-05 3,6
(47)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

A rendszerváltás utáni magyar film (a Kontroll után) második olyan darabja ez, amelyik kiérdemelte az ötöst.

Basszus, ez hiteles. Tulajdonképpen ez önmagában elég kellene legyen az ötösre, és nyilván nem független a színészi teljesítményektől, a sztoritól, a párbeszédektől, stb. Például azt az életérzést is nagyon jól visszaadja a film, ami annyira jellemző ezekre a fiatalokra, hogy minden inkább úgy történik velük, hogy küzdenek is, meg nem is, nem egyértelműen sajátja a cél, és végképp nem világos, hogy ki vagy mi az ellenség. Egy kicsit mindenki, még inkább önmaga. Közben azért ezt az árvaságot valahol mindenki megéli a posztmodern világban. Próbálom megfejteni, hogy miért nem érzem mégsem teljesen egyértelműnek, hogy zseniális...
Addig is reagálnék zéel gondolatára a "kitűnő" digitális képminőségről. Szerintem tekinthetjük ezt akár szimbolikusnak is. Merthogy ez egy ilyen világ. Ahol van fancy digitális képminőség, csak éppen attól még minden szar. (Itt most a film által ábrázolt mikrovilágról írok, kiterjesztés kinek-kinek saját gusztusa szerint...)
Mindezekkel együtt sem gondolom, hogy a film tobzódna az egyedien mai helyzetekben, jegyekben, annál ez a sztori és a karakterek általánosabb érvényűek.

2019-01-06 19:26:01 A lovasíjász (2016) Fonghi (4) #26

Magáról a filmről szólva: Egy közepesen erős, hullámzó minőségű, manipulatív elemeket nem nélkülöző alkotás. Az első részben elmesélt állattartási elvek például nagyon is alkalmasak arra, hogy olyan közönséget szólítsanak meg, akik a film témájára, koncepciójára ideológiai kereteik miatt kevésbé érzékenyek, (miközben azért a jelenetek nem feltétlenül vannak összhangban a verbálisan megfogalmazott elvekkel, de összességében elég szimpatikus, mondhatni példaértékű koncepció.) Ha ezután nem "történelmi" irányt vett volna a film, úgy ahogy azt tette, akkor talán nem is lépi át a manipuláció határait ezzel. A 15 perces töri gyorstalpaló, amely során megmondjuk, hogy mit mondanak a tudósok meg az Akadémia (mindenféle forrás nélkül), hogy ez mekkora butaság, és hogy miért mondják, elővezetjük a saját elméletünket, gyakorlatilag érvelés nélkül, erős audiovizuális érzelmi befolyásolás mellett, és még gúnyolódunk is - nos ez nem tartozik a film méltatandó részei közé.

Annyira célzottan szól ez az alkotás a címszereplőről, akit példaképként állít elénk, hogy ezzel arra sarkall, hogy róla és rólam beszéljek. Egy kicsit mindig averzióba hajló ambivalenciával viseltettem az ennyire sikeres, kiegyensúlyozott, magabiztos és önmagával elégedett emberek irányába, nyilván azért mert én nagyon nem vagyok ilyen. A frappáns sorsfordító, identitásképző történeteket (mint a kacsaverős itt) pedig kifejezetten irigyelni tudom. Eléggé hozzászoktam ahhoz, hogy ahogy egyre inkább megismerem önmagam, úgy más embereket is jobban megértek, ezért összességében van bennem némi bizonytalanság a hitelességet illetően. Az is nyilvánvaló, hogy nem egy szerény emberről van szó (sok más mellett önmagában a tény is erre utal, hogy egy ilyen film készülhetett róla). Kétségtelenül számos szimpatikus elve van Kassai Lajosnak, de igazából a gyakorlat emeli ki őt sokak közül. Pedagógiai nézetei is meglehetősen nagy hangsúlyt kapnak. Ezek - mondhatni természetesen - nem azt tükrözik, hogy kiemelkedő értékeket teremtő gondolkodó lenne, de kétségtelenül sok meglátása ül, és ezek képezhetik egy hatásos iskola alapjait. Egy gondolata megfogott, még ha nem is abban az értelemben, ahogyan azt használta: hogy nem a tanítványaiból él. Azt hiszem, hogy a köznevelés sokkal több olyan embert kellene elbírjon, akiknek nem a tanárkodás az egyetlen vagy épp a fő tevékenységük. Mindenesetre van egy tipikus és alapvető hibája tanárként: ti. hogy erősen irányít, a követésére nevel, miközben ő maga épp azáltal lett ilyen sikeres, hogy a saját feje után ment.

Végül egy ilyen film után nehéz megkerülni azt a felvetést, hogy ezeknek a hagyományokat ápoló, gyökereket kereső tendenciáknak nyugodtan lenne megfelelőbb, és akár nagyobb helye az életünkben és a nevelési rendszerünkben, ha kicsit ki tudna szabadulni a demagógiák szorításából.

Az Ördögök már volt a nap filmje. Hiba van a mátrixban.

2018-11-25 22:16:04 [Tévésorozatok] Fonghi #3387

Elrontották az Ifjú pápa végét. Karácsonykor van, és mégis nyári képet tettek be a távolodásos sablonba a bolygóról...

Ezt muszáj volt. :D Mmuszáj!

2018-10-17 12:17:34 Citizen X (1995) / X Polgártárs Fonghi (5) #11

Színész, színész, színész! A tévéfilmes jelleg és a zseniális alakítások központba helyezése (a helyszínekkel és a hazai színészekkel kiegészülve) adott egy kis magyar ízt is. A kevés, "szűk" helyszín, az immobilis kamera a hangulat építéséhez kiváló eszközök. A szovjet világ ábrázolásával kapcsolatban pedig egyáltalán nem értem a fanyalgást - annak fényében, hogy ez egy '95-ös amerikai film. Én azóta sem igazán láttam, hogy amerikaiak ennyire valid sablonok és toposzok mentén gondolkodtak volna erről a világról. Még a hatásvadász elemeket is sikerül okosan felfűzni a drámára. Sorozatgyilkos-kajtató krimiként tényleg nem egy etalon, de kezdettől fogva nyilvánvaló, hogy nem erre törekszik. Amúgy is, kit érdekel? A nyolcvanötödik film ebből a marginális témából majd biztos sokkal többet hoz, mint az előző 84... Határeset, de megkapja az ötöst.

2018-10-14 20:56:44 Bad Lieutenant (1992) / Mocskos zsaru Fonghi (4) #10

Szerintem irtó kiszámítható tucatzene.

előzmény: acidphase (#9)

2018-10-03 00:59:47 Hereditary (2018) / Örökség Fonghi (4) #67

Nagyon kínos, zavarba ejtő, hogy így el lett cseszve. Vagy hogy a felvezetés, a gondosan felépített hangulat így túlnőtt a filmen. Érdekes, hogy ez ennyire számít még ebben a posztmodern világban.

előzmény: caulfield (#66)

2018-10-01 00:25:28 Hereditary (2018) / Örökség Fonghi (4) #65

Ja, és nagyon jó a végén Joni Mitchell örökzöldje, még ha nem is ő adja elő. Vagy az ő, csak elrontja a saját számát ezzel a furi kísérettel és mímelő énekléssel? Kicsit hasonlít a hangja.

Szerk.: Közben megtaláltam, hogy egy Judy Collins nevű énekli, akinek eredetileg írta Mitchell a számot. És azt is kiderítettem, hogy miért annyira jó a suspense-zene. Ti. Colin Stetson követte el, akinek a Sarah Neufelddel közös Never Wer the Way She Was címet viselő albuma kifejezetten remekműgyanús.

előzmény: Fonghi (#64)

2018-10-01 00:23:39 Hereditary (2018) / Örökség Fonghi (4) #64

Én nem tudtam, hogy horror, amikor hozzákezdtem. Az első 40-50 percben akár még dráma is lehetett volna. Mindez miért érdekes? Mert zseniálisnak tartottam. Annyira erős volt az atmoszféra (képi és hangi világgal, alakításokkal együtt), annyira hitelesen sikerült felépíteni a karaktereket és a viszonyaikat, annyira megviselt, hogy kénytelen voltam szünetet tartani valamivel a "baleset" után. (Eközben kiderítettem a műfajt is.) És el tudom képzelni, hogy aki horrorként nézte, annak kevésbé ütött. De szépen kihozták, amit ki lehetett a lélektani oldalból. Kétségtelenül inkább ront az összképen a vége, de látva az itteni szájhúzogatást, azért is ötöst kap. Nem is tudom, hogy találkoztam-e már ilyen erős lélektani drámával a műfajban. Talán Polanskinál. Meg Aronofsky esetében, csak ott inkább fordítva van a keveredés.
caulfield: szokás szerint formába öntötted a leglényegesebb gondolatokat, ahogy más nem tudja. ezek szerint a hármas osztályzat kicsit dacból is van? vagy a kétértelműséggel az egész film is odaveszett?

Összes komment...