von Schatu

Tapasztalat: 3050 film
Kompetencia: 2 film
Súly: 3100
Regisztráció: 2011. május 15. (9 év)
Kedvencnek jelölték: 18 user

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1981
Lakhely: Németország

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Jim Carrey: I Needed Color
 
4 2020-06-01 4,0
(26)
Le battant
A kíméletlen
4 2020-05-31 4,0
(44)
Hogyan kerül Eszter az asztalra?
How Did Esther Get on the Table?
3 2020-05-30 3,7
(10)
La chasse à la girafe en Ouganda
 
3 2020-05-27 ?
(6)
Cargo
 
5 2020-05-27 4,0
(87)
The Cat Piano
 
4 2020-05-27 4,0
(81)
Borsalino
 
3 2020-05-26 3,9
(115)
FIRE (POZAR)
 
2 2020-05-24 3,2
(14)
Rain Town
Esők városa
4 2020-05-24 4,6
(10)
Where Eagles Dare
Kémek a Sasfészekben
4 2020-05-24 4,0
(327)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2020-05-21 14:02:35 [JÁTÉK] von Schatu #33329

Drágán add az életed

Most jutottam el egy válaszig, sorry!

Igen, ha jól sejtem 3 Rei van a sorozat folyamán: a kisgyerek, akit Ritsuko anyja fojt meg; a második, akit a sorozat nagy részében látunk, aki aztán a 23. epizódban áldozza fel magát Shinjiért; és a harmadik, aki elindítja a Third Impactet.
Nem gondolom, hogy Ritsuko Reien keresztül tenne keresztbe Gendónak, épp ellenkezöleg. Rei saját maga ébred öntudatára, és gondolom a fejlödése során szerzett tapasztalatait - mint egy rendes öntanuló algoritmusnál - igyekeznek áttölteni a dummy pluginbe, hogy az is megfelelöen müködjön. Ezáltal van egy közvetlen kapcsolat a 2. és a 3. Rei között, amikor ö is belemerül abba a trutyiba. Ne feledd, a 3. Reinek fogalma sincs, mikor felébred, hogy megmentette Shinjit. De szerintem a korábbi Rei érzései áttöltödnek bele, és már nem akarja magát oly szívesen Gendo bábjaként látni. Szerintem az lehet a dolog nyitja, hogy aki elindítja a Third Impactet, az határozza meg, hogy milyen is legyen. Sajnos erre vonatkozólag nincs rendes leírás. A SEELE a tököm tudja mit akar, Gendo Yuit akarja visszahozni, Shinji viszont egyszerüen nem akar tovább szenvedni a lét békjóiban - mint azt kitárgyaltuk. Rei ekkorra már szimpatizál Shinjivel, és vele indítja el e Third Impactet.
Ami Ritsukót illeti, szerintem ha Reien keresztül akart volna keresztbe tenni Gendónak, akkor nem kellett volna a MAGI segítségét kérni. De mivel a MAGI/Casper (az anyja nöi oldala) nem akarta kinyírni Gendót, így Ritsukónál egyszerüen eltört a mécses, és elengedte a dolgot. Addigra már tényleg elege lett az életböl, és a megaláztatásból.

előzmény: SoZi (#20)

Elérhető

Ki tudja meddig...

2020-04-16 08:54:53 [Ajánlj egy dokumentumfilmet] von Schatu #36

Score: A Film Music Documentary

Elképesztően jó doksi a filmzenéről, nekem két éve lazán az év egyik legjobb filmje volt!
Nézze meg mindenki, míg le nem veszik, akit kicsit is érdekel a zene!

Na, így már más a leányzó fekvése, jobban vágom mire gondoltál. Söt, a te gondolatmeneted a végéröl különbözik némileg az enyémtöl.


Szerintem a sorozat központi épitöeleme a sündisznó-dilemma: ha valakihez közel akarsz kerülni, akkor vállalnod kell azt, hogy megsebesít. Namost ezt kerülné ki a Instrumentality, ami azáltal, hogy feloldja a fizikai testeket - lásd ösleves az EoE-ban - és egyesíti a lelkeket, eléri, hogy a mindenkiben létezö tökéletlenség kiegészíti egymást, és megszünik a lelkekben lakozó ür. Ezzel ellentétesen viszont az hat, hogy ha nincs meg az embernek a fizikai valója, és nem tudja magát másokhoz képest relatív elhelyezni, akkor nem érzi a létezést. Kicsit olyan, mint a Mátrixban, hogy az ember a szenvedésen keresztül definiálja az életet.

Az eredeti befejezésben én nem hiszem, hogy automatikusan pusztulna a világ, hanem Shinji fejéböl nézzük ezt a döntést végig. Shinji úgy dönt, hogy vállalja az élet kihívásait, mert azáltal, hogy ö maga hogy áll a világhoz, be tudja folyásolni annak a természetét, illetve a hatást, amit kifejt örá. Ezzel egy derekas lépéssel felnöttebbé válik, és meg lesz az esélye, hogy kikerül az önutálat masszív köréböl.

Az EoE-ben, viszont az Instrumentality fizikailag is létrejön, mindenki megy a darálóba a "Komm Süsser Tod"-ra, ami az egyik legfantasztikusabb jelenet ever. Itt is elékerül a dilemma, amit fent vázoltam, és itt is azt választja, hogy vállalja az élet adott csapásokat. Mivel mindenki, aki elég elszánt, hogy éljen, vissza tud kerülni a fizikai valójába, ezért ök Asukával elég hamar manifesztálódnak. Azért folytogatja szerintem Asukát, mert ellenkezést, visszautasítást vár, amivel igazolhatja saját létezését. Ezt meg is kapja. Hogy aztán Asukával miféle bántalmazó kapcsolatba megy bele, azt bevallom nem gondoltam végig.

Ami számomra még nagyon szép, és sokan elsiklanak felette, mert elég kusza, az Rei szála. Ö ugyebár mesterséges, amiböl adódik a jelleme, és az áldozatkészsége. Viszont az nagyon szép, ahogy folyamatosan közelebb kerül Shinjihez, és távolabb Gendótól, mert rájön, hogy igenis van választása, ami a létezés egyik alap definíciója. Vagyis rájön, hogy ö sem következmények nélkül áldozható fel, és ellenáll Gendónak, amikor ö akarja elindítani a Third Impactet. Az is szép, ahogy a sorozat legelején és legvégén megjelenik Shinjinek látomásként, mintegy keretbe foglalva az újtukat. Amikor a 23. epizódban feláldozza magát Shinjiért, most konkrétan megsirattam :D

Ami viszont továbbra is foglalkoztat, és nem találtam rá jó magyarázatot, hogy miért akarja Gendó is meg a SEELE is elindítani a Third Impactet, és mi az az ellentétes cél, ami miatt egymásnak esnek az EoE elsö felében? Mert végsö soron mindenki ugyanott végzi, akárki kezdi is el.


Remélem volt ráció abban, amit írtam. Nem egy könnyü koszt, annyi szent. De nem sok olyan sorozat van, ami ilyen mélységeket jár meg.
Ha érdekel még olyan anime, ami megfekszi a gyomrot, akkor tudom ajánlani a Jin-Roh-t, Satoshi Kon filmjeit és a Kara no Kyoukai filmsorozatot. Mind-mind igazi csemege!

előzmény: SoZi (#18)

2020-04-14 14:42:10 [Hamarosan a mozikban!] von Schatu #6468

Beszabehu kombó, annyi szent!

előzmény: Ágó (#6467)

Vicces, én is EVA hétvégét tartottam, így pár szóval reagálnék, ha nem bánod.

Nem az EoE-re írtam, hogy blöff. Sokan az egész sorozatot túértékelt izének tartják egy rettenet elbaszott föhössel és sok felesleges, vagy adott esetben - ehhez nem értek, mert ezt a vonalat eleve leszartam - felszínes vallási utalással. Én ezzel nem így vagyok, ahányszor megnézem, annál jobban szeretem, mert nagyon kevés mü van, ami ilyen mélyen nyúlkál az emberi önutálat és ösztönös szeretetéhség mocsarában. Nem véletlen, hogy Anno ezt egy kökemény depresszió után írta, minden kockájából süt a fájdalom.

Ami az eredeti lezárást illeti, köztudott, hogy budzséproblémák álltak a háttérben. Anno sem lehetett olyan elégedett azzal, amit letett az asztalra (a rajongókról ne is beszéljünk), ezért lett aztán EoE (... meg Rebuild)

Ami az EoE-t illeti, szerintem jobb, mint az eredeti lezárás, mert sokkal több szálat varr el. A sorozat csak Shinji szálát zárta le (úgy ahogy), és a központi mondanivalót végigvitte egy pozitív kicsengéssel, de kurva sok kérdést hagyott a fejekben. A film viszont lezárja szinte minden karakter szálát (ha mást nem úgy, hogy feloldja öket egy kibaszott öslevesben :D), és végigviszi fizikailag is azt, amit a sorozat végén csak szóban emlegetnek. De tény, hogy rohadt kriptikus, és sok minden van, amit Anno valószínüleg csak odadobott, hogy nesztek, gondolkozzatok! Lehet is rajta, én már vagy ötödszörre nézem végig, és még mindig vannak kérdések a fejemben. Mindegy, az EoE már csak ilyen, lehet szeretni, meg nem szeretni, de több, mint húsz év után is foglalkoztat embereket, ami azért nem semmi!

Szóval én azt mondom, kicsit fennhéjjazósan, elnézést, hogy hagyd ülepedni, vedd elö késöbb, és nézd újra. Ha van konkrét kérdésed, szívesen kitárgyalhatjuk.
Nem hiszem, hogy ez a pontszám lejjebb fog ez menni. Nem szokott.

előzmény: SoZi (#16)

Már hallottam pár helyröl, hogy ez nem az igazi, lévén az elsö fele egy inkoherens recap, a második fele meg effektíve az End of Evangelion elsö fele. De mivel itt többen írtátok, hogy gazdagítja, vagy érthetöbbé teszi a sorozatot, gondoltam kap egy esélyt. Most úgyis elérhetö a Netflixen, ahogy SoZi írta.

Öszintén kiváncsi lennék rá, mi az amivel elörébb vitt titeket ez a film? Akár spoilerben!

Nekem ugyanis egy centit nem tett hozzá a sorozathoz. Talán ha egy ismeretlen jelenet van benne. Söt, a vágása folytán kifejezetten érthetetlen annak, aki nem rágta magát végig az egész sorozaton. Mivel Eva, amit nagyon szeretek, nem szívböl adok rá kettest. De ha úgy nézem, hogy ha valaki ezért pénzt ad ki, hogy megnézze, az semmit nem nyer vele, söt eléggé frusztrált lesz. Így viszont nem adhatok rá jobbat.

2020-03-10 20:43:02 [Filmet keresek] von Schatu #2661

Love Exposure :D

előzmény: Zuzmo (#2653)

Összes komment...