von Schatu

Tapasztalat: 2965 film
Kompetencia: 6 film
Súly: 3115
Regisztráció: 2011. május 15. (8 év)
Kedvencnek jelölték: 15 user

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1981
Lakhely: Németország

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Commando Ninja
 
2 2019-05-16 ?
(3)
Avengers: Endgame
Bosszúállók: Végjáték
4 2019-05-12 3,9
(236)
Sid and Nancy
Sid és Nancy
4 2019-04-18 3,8
(93)
Yip Man 2: Chung si chuen kei
Ip Man: A nagymester
4 2019-04-09 3,7
(85)
G.I. Joe: Retaliation
G.I. Joe: Megtorlás
2 2019-04-08 2,4
(281)
Constantine
Constantine, a démonvadász
3 2019-04-08 3,4
(807)
Jojo in the Stars
Jojo a csillagok között
4 2019-04-07 4,0
(23)
The Sisters Brothers
Testvérlövészek
3 2019-03-24 3,7
(82)
Free Solo
Free Solo - Mászókötél nélkül
5 2019-03-24 4,2
(90)
Make It Happen
Dobd be magad!
2 2019-03-20 2,6
(47)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

Na ja, Magyarország jobban teljesít az illiberális demokrácia eklatáns példájaként. Demokrácia ugyan, mert elvileg a nép szavazta meg a vezetöket, de rendesen sérülnek a liberális jogok.

előzmény: kaamir (#18)

A kifejezés rohadtul nem oximoron, ugyanis a demokrácia és a liberalizmus két teljesen eltérö dolog.

A demokrácia egy hatalomgyakorlási módszer, ahol a nép választ meg vezetöket vagy közvetlenül (lásd régi görögök) vagy közvetve (lásd a mai parlamentáris demokráciákat).

A liberalizmus meg egy társadalmi elv, ami magába foglalja többek között a jogegyenlöséget, a vallásszabadságot, meg még számos, a felvilágosodás során elötérbe került társadalmi értéket. De ennek semmi köze ahhoz, hogy hogyan választják meg az ország vezetését.

Mivel a mai demokráciák döntö többsége liberlális demokrácia, ezért hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a kettö ugyanaz. De, ahogy agymosott09 írta, elég csak az athéni demokráciára visszatekinteni, ahol csak a felnött, szabad, egészséges férfiak szavazhattak, akik a lakosság kb. 30%-át tették ki.

A demokratikus diktatúra az oximoron, vagy a liberális elitizmus.

előzmény: ryood (#16)

2019-04-14 20:42:24 [Hamarosan a mozikban!] von Schatu #6402

Star Wars ide, Endgame oda, nekem EZ az év legfontosabb trailere, még akkor is ha ezen a kontinensen jó eséllyel csak jövöre lesz látható.

2019-03-30 09:46:02 Dangal (2016) von Schatu (?) #2

Aamir Khan filmjei többségében pár fokkal kevésbé bugyuták, mint a másik két Khané, szóval én nem lepődök meg. Lásd Talaash és Lagaan. Köszi az ajánlást!

előzmény: nony_15 (#1)

2019-03-29 22:08:16 Chang-gwol (2018) / Rampant von Schatu (?) #4

Ugyan off, de aki zombis témában újat szeretne látni, annak a One Cut of the Dead című filmet tudom melegen ajánlani!

Ironizáltam...

előzmény: manuva (#7)

A kommented egy rövid időre elbizonytalanított, hogy megnézzem, úgysem különösebben érdekel a sziklamászás. Aztán az Oscar-díj, meg a magasztalások az indexen, meg itt-ott végül is rávettek. Legrosszabb esetben bukok pár eurót, meg 1,5 órát az életemből. Majd miután láttam azon gondolkoztam, hogy biztos, hogy ugyanazt a filmet néztük?

Ugyanis a leírásod alapján arra számítottam, hogy valóban nem mutatnak semmit az akcióból a tényleges mászásig, de a film in medias res olyan jelenetekkel indít, amikor a csóka már csimpaszkodik a falon. Aztán a többi mászó nemhogy szuperhősnek állítja be Alexet, hanem folyamatosan azt mondogatják, hogy ez azért őrültség amit csinál. Mellesleg valóban megemlítik, hogy durván olimpiai teljesítményt nyújt, de ezt egy intelligens óvodás is felfogja az első képkockák láttán. Ami a barátnőt illeti ott sem stimmel a dolog, nemhogy egy picsogós hisztérika, hanem egy meglehetősen támogató valaki, figyelembe véve, hogy élete párjának mennyire elbaszott hobbija van. Nem mellékesen Alex is megjegyzi, hogy ez az első olyan kapcsolata, ahol nem fordult instant perpatvarba ez a hobbi. Most komolyan ezt kellett volna kihagyni? A hűtővásárlás tényleg parádés :D

Aztán Alex is egy érdekes figura. Enyhén szenvtelen valaki, aki a monomániájával szerintem súrolja az Asperger határát, ami a történet szerint nem is véletlen. És valahol igaz, hogy az ilyen típusú figurák viszik előre a világot. Mellesleg (vagy talán ebből következően) hatalmas troll, akinek a beszólásai legalábbis neccesek a párkapcsolata hosszú távú jövőjét illetően.

De beszéljünk egy kicsit magáról a falmászásról. Szerintem azért remek ez a doksi, mert sok dolgot közelebb hoz a hozzám hasonló figuráknak, akiknek lövésük sincs az egészről. Hogy milyen komoly felkészülést igényel egy ilyen mutatvány. Nem ám az, hogy hopp itt a hegy megmászom, hanem minden apró mozdulatot végletekig kell finomítani, mert nincs helye hibának. Számomra egyáltalán nem volt evidens, hogy Alex vagy negyvenszer megmászta az El Capitant biztosítókötéllel, mire nekiveselkedett kötél nélkül. Szerintem remekül fel volt vezetve az a hihetetlen mennyiségű munka, ami egy közel négy órás kalandban hozta meg a gyümölcsét.

Emiatt szerintem még nem ért volna Oscart a dolog, viszont ami érdekes az a tényleges mászós részek kivitelezése. Az hagyján, hogy irgalmatlan meló lehet kamerákkal a kézben ott lengedezni Alex közelében, de egy incidens során evidenssé válik, hogy ez Alexet abszolút zavarja a koncentrálásban. Meg az operatőröket is, hiszen folyton ott motoszkál a fejükben, hogy ha esetleg miattuk elront valamit, akkor eltűnik a képernyő alsó felén, és ennyi volt. Nem kívánom senkinek ezt a terhet. Szóval ilyen minőségben kivitelezni azt a - egyébként valóban nem túl hosszú - felvételt a fő akcióról úgy, hogy ne zavarják meg Alexet egy pillanatra sem, az nem semmi koordinációt igényel. Mert nem ám az van, hogy csak alulról rázoomolunk, hanem közvetlen közelről láthatunk lélegzetelállító jeleneteket. Az alkotók ilyen extrém körülmények között is lehetőleg minimalizálták, hogy beavatkozzanak az események folyásába, és ennél nagyobb dicséret nemigen érhet egy dokumentumfilmest.

Ami meg azon állításodat illeti, hogy egy go pro kamerával jobb felvételeket kapnál, mint a drónokkal, meg a külső emberi perspektívával, ahhoz azért hadd tegyem hozzá, hogy Alex, a free solo-t űzők azon táborába tartozik, akik a sziklafal felé fordulva másznak. Tudod mit látnál? Négy órányi gránitot, húsz centiről. Felettébb izgalmas lenne.

Összességében szerintem ez egy remek doksi volt. Megváltotta a világot? Valószínű nem. De közel hozta a sziklamászás egy gigászi teljesítményét egy hozzám hasonló laikushoz. Mindezt látványosan és szórakoztatóan. Simán újranézném. Nekem ennél nem kell több az ötöshöz.

előzmény: senki (#5)

Every Frame a Painting, magasan. Csak sajnos már inaktív :(

Ha ló (Vapiti) nincs, jó a szamár (Oscar) is :D

előzmény: elmouse (#6)

Szívesen! Vállalom a kockázatot :D

Dobhatsz rá itt egy ötöst, ha gondolod.

előzmény: tomside (#11)

Összes komment...