Tenebra

Miről/Kiről Oldal Írás Mikor
Road House
Országúti diszkó
hu.ign.com Országúti diszkó kritika - Jake Gyllenhaal buldózerként mindenkit letarol
Patrick Swayze túlfűtött és túltolt kvázi modern westernje, az Országúti diszkó abszolút szórakozást nyújtott és nyújt ma is, de sztoriját tekintve azért facsipesz egyszerűségű, úgyhogy kérdés, minek ebből remake. Nos, ha kételkednétek benne, majd Jake Gyllenhaal megragadja a grabancotokat és meggyőz arról, hogy igen is tartsatok vele ebbe a floridai csehóba!
2024-03-21
Most vagy soha!
Now or Never!
hu.ign.com Most vagy soha! - Dicső forradalom helyett dagályos káosz
Mostanában sorra készülnek a magyar történelmi filmek és sorozatok, de ezek színvonala hullámzó. A legutóbbi, a Semmelweis persze betalált, mert nemcsak óriási sikert aratott, hanem viszonylag jó és szórakoztató bűndráma is. Ám hogy a hullámzó tendencia megmaradjon, itt a "nagy Petőfilm", a Most vagy soha!, amire sok-sok milliárd forintot költöttek el, de ez sajnos csak a külcsínen látszik meg, a belbecs inkább tragikomikus.
2024-03-14
The Zone of Interest
Érdekvédelmi terület
www.jelenkor.net Élet a földi Pokol szomszédságában,
Glazer filmje teljesen átlagos emberekként láttatja a Höss család tagjait és a vezető beosztású, döntéshozó tiszteket. Ez korántsem a bűnösök mentegetése, sőt ez által a rendező még inkább hangsúlyozza a bűnösségüket. Az egyik jelenetben egy mérnök szinte kedélyesen, barátságos szavakkal, a kreativitás izgalmával magyarázza Hössnek, hogyan tehető hatékonyabbá a haláltábor megsemmisítő-rendszere. A néző a későbbi fogadáson, díszvacsorán is teljesen átlagos embereket láthat, akik történetesen horogkeresztet viselnek. Glazer érzékletesen megragadta, hogy ezeknek az embereknek természetes ez az életmód, a háborús állapot, az embertömegek elgázosítása és kiirtása.
2024-03-04
Nyersanyag
 
www.kulter.hu Ez a magyar ugar
A Nyersanyag a lehető legárnyaltabb módon mutatja be témáit. Az egyik a vidéki kiskirályok és a modernkori rabszolgaság, a másik a filmkészítő felelőssége, illetve a film társadalmi szerepe.
2024-03-01
Árni
 
www.kulter.hu Lélekgyilkos embercirkusz
Látszólag a cirkusz titokzatos világáról szól Vermes Dorka Tarr Béla produceri felügyelete alatt készült első nagyjátékfilmje, az Árni, ami valójában a lélek mélyére ás.
2024-02-18
Napoleon
Napóleon
www.prae.hu Ízelítő egy grandiózus Ridley Scott-filmből
Ridley Scott rövid időn belül újabb történelmi filmmel állt elő, és bár a Napóleon grandiózus alkotás, mégis erős hiányérzet gyötörhet minket a nézése közben, mert ez csak az „előétel” a „főfogáshoz”.
2023-12-19
The Marsh King's Daughter
A lápkirály lánya
hu.ign.com Az apakomplexus mocsara
Egyszer meg lehet nézni A lápkirály lányát, de a moziban ülve végig azon töprengtünk, hogy ha valami, hát ez a film inkább a Netflixre való, nem nagyvászonra. Nem kell valaminek effektpuffogtató szuperhősös történetnek vagy óriásszörnyes romboláspornónak lennie ahhoz, hogy kiérdemelje a mozit, ezt az Oppenheimer vagy a Megfojtott virágok is bizonyították idén. Moziélmény az, ami lenyűgöz, ami emlékezetes képeivel és történetével egyaránt megbabonáz a terem sötétjében, garantáltan velünk marad még legalább pár napig. A lápkirály lánya fájóan átlagos minden tekintetben, sőt bizonyos aspektusaiban buta és klisés. Egynek elmegy, de hogy másnapra elfelejtjük, az is biztos.
2023-11-05
A besúgó
 
beatkorszak.blog.hu Azok az elképzelt nyolcvanas évek – Társadalomkritika és zenehasználat A besúgó című sorozatban
A 2022-ben az HBO Maxon indult, eddig egy évadot megért sorozat, A besúgó ugyan az Európa Kiadó Mocskos idők című klasszikusával indul, első látásra sokkal inkább rokona a nosztalgiafilmeknek. Viszont, ha közelebbről megvizsgáljuk a zenehasználatát mégis más, mint az American Graffiti vagy a Stranger Things, ezeknél komplexebb mű rajzolódik ki előttünk.
2023-10-30
Killers of the Flower Moon
Megfojtott virágok
www.kulter.hu Kiáltvány az indiánokért
Martin Scorsese sok év után visszatért a mozikba egy monumentális történelmi filmmel, a Megfojtott virágokkal, amelyben ismét reflektorfénybe kerül az USA főbűne, az indiánok módszeres kiirtása.
2023-10-25
Eltörölni Frankot
Erasing Frank
beatkorszak.blog.hu Aki punk, az elmebeteg is? – Zene és politikai ellenállás az Eltörölni Frankot című filmben
Az Eltörölni Frankotban alapvető, kulcsfontosságú motívum, hogy Frankék egy számukat sem tudják végigjátszani a cselekmény során, a hatalom mindegyik koncertjüket megzavarja. A cikk ezt a motívumot járja körbe a könnyűzenei kultúra és a politikai pszichiátria tükrében.
2023-10-07
A Haunting in Venice
Szeánsz Velencében
hu.ign.com Jól áll a horror a dús bajszú nyomozónak? - Szeánsz Velencében kritika
Kenneth Branagh nem kisebb tervvel állt elő mint hogy a Gyilkosság az Orient Expresszennel megkezdett, a Halál a Nílusonnal folytatott sort egy egész filmes "krimiverzummá" bővítse, amelyben egyszer talán feltűnik Agatha Christie másik ikonikus nyomozója, Miss Marple is. Egyelőre azonban a Branagh által megformált Hercule Poirot-é a reflektorfény, aki a Szeánsz Velencében cselekménye során a horrorral kerül kapcsolatba. Ez a kapcsolat pedig kifejezetten gyümölcsöző.
2023-09-25
hu.ign.com A Barbie csak a kezdet: A Mattel nem kevesebb mint 45 (!) új filmet fejleszt játékai alapján
Mostanság felszaporodtak a játékadaptációk. Ezek alatt elsősorban a videójátékok film- és sorozatváltozatait értjük, de közel sem csak ezeket fogjuk a jövőben. Jön ugyanis a Barbie a Matteltől, a népszerű játékbabák gyártójának a filmes részlegétől, és ez csupán a kezdet, mert további 45 (!) projekt áll fejlesztés alatt a bejelentett 13 film mellett.
2023-07-05
Arnold
 
hu.ign.com Sztár! Politikus! Ember?
Közhely, de tény: Arnold Schwarzenegger és Sylvester Stallone teremtették meg a modern akcióhőst. Schwarzenegger legújabb dokumentumfilmje, az Arnold, amit három részre bontott a Netflix, fogalmazza meg a két sztár tolmácsolásában, hogy Sly és az osztrák tölgy előtt az akciófilmek – mint például a San Franciscó-i zsaru Steve McQueennel – nagyjából az üldözésekről és a verbális keménykedésről szóltak. Habár ez nyilvánvaló túlzás, elég csak Sam Peckinpah munkásságára vagy Bruce Lee műveire gondolni, amelyekből sokat merítettek a nyolcvanas–kilencvenes évek filmjei is, de az igaz, hogy Schwarzenegger és Stallone új trendet teremtettek Hollywoodban.
2023-06-09
Balcsillag
 
www.prae.hu Debreceni Last of Us
Örömteli, ha egy alkotó Budapesten kívül forgat, még inkább, ha független filmes, akit hajt a kreativitás. A debreceni Pólik József is ilyen, akinek legújabb filmje, a Balcsillag ambiciózus alkotás, több buktatóval.
2023-05-26
Sisu
 
hu.ign.com Csákánnyal a tank ellen
A Keanu Reeves reneszánszát elhozó John Wickekre vagy Bob Odenkirk totálisan őrült kvázi John Wickjére, a Senkire hajaz a finn Jalmari Helander (Rare Exports) Sisuja, ami azért át-átesik a lónak arra a bizonyos túloldalára.
2023-05-18
Beau Is Afraid
Amitől félünk
www.prae.hu A hétköznapok túltolt horrorja
Ari Aster, az Örökség és a Fehér éjszakák rendezője legújabb filmjében, az Amitől félünkben a horror mellett a groteszkkel kísérletezett, ám ez a kísérlet csak félsikert hozott.
2023-04-25
Tetris
 
hu.ign.com Egy sikerjáték története kémthrillerként
A Tetrisből filmet készíteni?! Elsőre teljes őrültségnek tűnt az ötlet, hiszen egy nem történetmesélő játékklasszikusról van szó, amiből, gondoltuk, valami erőltetett gagyit lehet csak kihozni. A skót rendező Jon S. Baird bebizonyította, hogy képes izgalmas filmet kanyarítani a világ legsikeresebb játékából, illetve annak világhódító, thrillerbe illő történetéből.
2023-04-01
John Wick: Chapter 4
John Wick: 4. felvonás
hu.ign.com Maradt még szufla Keanu Reevesben?
A legújabb, negyedik rész az eddigi leghosszabb, legmonumentálisabb John Wick, ám ebben ér minket a legkevesebb meglepetés. Vannak azért meglepetések, megijedni nem kell!
2023-03-22
Hadik
 
hu.ign.com Kardunkba dőlünk az új magyar kalandfilmtől?
Volt potenciál Szikora János Hadikjában, főleg, hogy a magyar történelem nem annyira közismert, ugyanakkor hadtörténeti szempontból bravúros hadműveletét dolgozza fel. Ám minden igyekezete ellenére sem tud megszabadulni a kortárs hazai kosztümös filmek gyerekbetegségeitől.
2023-03-09
The Whale
A bálna
www.kulter.hu Könnyfakasztó testhorror
Darren Aronofsky legújabb filmje, A bálna sok tekintetben hasonlít a rendező Oscar-díjas A pankrátorjára, illetve néhol didaktikus melodrámába csap át, de így is sok szempontból gondolatébresztő családi és emberi dráma.
2023-02-24
The Fabelmans
A Fabelman család
hu.ign.com Az ifjú Steven Spielberg kalandjai
Az "így jöttem-filmet" Steven Spielberg sem "úszhatta meg", mivel családja is kérlelte, hogy álljon elő egy életrajzi ihletésű sztorival, szóval tető alá hozta A Fabelman családot. A kérdés persze az, hogy az ifjú Spielberg kalandjai elég érdekesek-e egy mozifilmhez.
2023-01-20
Obi-Wan Kenobi
 
hu.ign.com Skywalkerek kora - Obi-Wan Kenobi 1. évad, 6. rész kritika
Hogy mi a lényege így hat rész után az Obi-Wan Kenobinak? Hasonló, mint a Teneté, csak ezt nem érezni kell az értés helyett, hanem kikapcsolt aggyal érdemes nézni, máskülönben a temérdek butasága elrontja a nosztalgikus élményt.
2022-12-15
Nyugati nyaralás
Riviera East
www.jelenkor.net Riviéra helyett csak a Balaton
A nyár végén és az ősz elején két balatoni film is a mozikba került Együtt kezdtük és Nyugati nyaralás címmel, és mindkettő eredeti módon használja fel a „magyar Riviérát” – Benke Attila kettős recenziója.
2022-10-19
Magasságok és mélységek
 
www.prae.hu Bevenni a gyász hegyeit
Ha a Magasságok és mélységekre jegyet váltva Baltasar Kormakúr Everestjéhez hasonló filmet várunk, csalódni fogunk.
2022-10-19
Együtt kezdtük
 
www.jelenkor.net Riviéra helyett csak a Balaton
A nyár végén és az ősz elején két balatoni film is a mozikba került Együtt kezdtük és Nyugati nyaralás címmel, és mindkettő eredeti módon használja fel a „magyar Riviérát” – Benke Attila kettős recenziója.
2022-10-19
Blokád
Blockade
hu.ign.com A hős Antall József, akit a bohókás Göncz Árpád gáncsolt
A Blokád Köbli különleges vállalkozása, mert a játékfilmekben viszonylag keveset taglalt, rendszerváltást követő éveket dolgozza fel egy rendkívül izgalmas karrieren, Antall József életútján keresztül. A probléma csak az, hogy a Tősér Ádám által rendezett, Oscarra is nevezett Blokád két film egyben, és bár vannak elvitathatatlan érdemei, más szempontból inkább csak félig sikerült alkotás.
2022-10-19
Three Thousand Years of Longing
Háromezer év vágyakozás
www.kulter.hu Nem kívánt három kívánság
George Miller, a Mad Maxek rendezőjének legújabb filmje, a Háromezer év vágyakozás Az Ezeregyéjszaka meséinek világát ötvözi egy modern sztorival. Miller, ha akarná, akkor sem tudná letagadni, hogy könyvadaptációt készített.
2022-10-03
Elvis
 
www.prae.hu Elvis: A siker másik oldala
Baz Luhrmann a tőle megszokott magas minőségben készített bombasztikus zenés életrajzi filmet a rock ’n’ roll királyáról Elvis címmel, ám kérdés, hogy mit tud hozzátenni az ismerős történethez azon túl, hogy feldíszíti?
2022-07-19
Top Gun: Maverick
 
www.kulter.hu Hidegháború újratöltve
Majdnem negyven év és sok halasztás után csak elkészült a klasszikus repülősfilm, a Top Gun folytatása Maverick alcímmel, ami ismét lenyűgöz akciójeleneteivel, de Tom Cruise hatalmas egója sok minden mást meggátol.
2022-07-15
Zanox - Kockázatok és mellékhatások
 
www.kulter.hu Vissza a magyar jövőbe
Magyarországon nem gyakran készül sci-fi, főleg nem időutazós, azonban Baranyi Benő első mozifilmje, a Zanox ebbe a műfajba tartozik, sajátos magyar változata a Vissza a jövőbe és a Pillangó-hatás című klasszikusoknak.
2022-07-14
A játszma
 
hu.ign.com Újabb vizsga magyar kémthrillerből
A Bergendy Péter által rendezett, Köbli Norbert által írt történelmi thrillernek, A vizsgának számos követője (A berni követ, A martfűi rém, Apró mesék) akadt, sőt A játszma címmel megérkezett a direkt folytatása is, ami komplexebb, kivitelezését tekintve professzionálisabb, nagyszabásúbb munka, viszont nem feltétlenül jobb is nagy elődjénél.
2022-06-10
Katinka
 
hu.ign.com A magyar Vaslady és aki mögötte van
A teljesítménye és kitartása miatt "Iron Lady"-nek ("Vaslady"-nek) is becézett Hosszú Katinka olimpiai és világbajnok úszónő az egyik legfontosabb magyar sportoló, akinek hollywoodi sportfilmekbe illő sikertörténetéről készült kreatív dokumentumfilm Pálinkás Norbert (Tabukról - Tabuk nélkül) rendezésében Köbli Norbert (A vizsga, Apró mesék) forgatókönyvéből Katinka címmel, ami szép portré hősnőjéről, csak éppen ott ér véget, ahol igazán érdekes kérdéseket kezd el felvetni.
2022-05-11
Top Gun: Maverick
 
hu.ign.com Megérkeztek az első vélemények a Top Gun: Maverickről, és ezek alapján Tom Cruise nem a fellegekbe, hanem a mennybe megy
A Top Gun veretes filmklasszikussá vált Tony Scott stílusos rendezésének és over-the-top sztorijának és hajmeresztő jeleneteinek köszönhetően. Tom Cruise hamarosan visszatér a folytatásban, a Maverickben pár újonc kíséretében, és az első, szakmabeliektől, kritikusoktól, szerkesztőktől származó vélemények alapján nagyon is megérte várni a koronavírus-járvány miatt sokszor elhalasztott második részre.
2022-04-29
X
 
hu.ign.com Pornóforgatásból texasi mészárlás - X kritika
Az X-ben simán van annyi eredeti ötlet és kreativitás, hogy még akkor is érdemes rászánni az időt, ha a végkifejletre elfogy Ti West puskapora.
2022-04-18
Ran
Ran - Káosz
www.prae.hu Királydráma japán módra
A Pannonia Entertainment jóvoltából a magyar közönség újra nagyvásznon láthatja William Shakespeare Lear királyának japán változatát, a Káoszt, amelynek rendezője, Akira Kurosawa olyan páratlanul kreatívan használta a színeket, hogy királydrámája könnyedén versenyre kel akár a mai látványfilmekkel is.
2022-04-11
The Godfather
A keresztapa
hu.ign.com Az örökzöld maffiafilm, amit még a maffia is fenyegetett: 50 éves A keresztapa, a pokoli nehezen elkészült filmklasszikus
Még maga Francis Ford Coppola is vonakodott eleinte, amikor megkapta a "visszautasíthatatlan ajánlatot", hogy rendezze meg a filmet, és amikor már lelkes volt, akkor is hatalmas ellenszélben kellett dolgoznia, részint a gyártó-forgalmazó, a Paramount Pictures, részint az igazi maffia folyamatos gáncsoskodásai miatt, avagy tényleg csoda, hogy A keresztapa elkészült.
2022-03-24
Svart krabba
A Fekete Rák hadművelet
hu.ign.com A Fekete Rák hadművelet - Kritika
A Netflix idén is vállalta, hogy heti rendszerességgel mutat be különböző műfajban játékfilmeket. Ezek közé tartozik a svéd gyártású A Fekete Rák hadművelet is Noomi Rapace-szal, A tetovált lány-filmek sztárjával a főszerepben. Az eddig rövid- és reklámfilmekben, valamint videóklipekben nyomult rendezője, Adam Berg további munkásságára is érdemes lesz odafigyelni, mert első egész estés játékfilmje sok szempontból erős, ha van is néhány súlyosabb probléma vele.
2022-03-20
The Batman
Batman
www.kulter.hu Depresszív Denevérember
1939-es képregényes bemutatkozása óta rengetegen feldolgozták már Batman történetét és világát, úgyhogy kérdés, mit tud hozzátenni a Batman-legendáriumhoz Matt Reeves új, Robert Pattinson főszereplésével készült filmje. Sok mindent!
2022-03-09
The Tragedy of Macbeth
Macbeth tragédiája
www.kulter.hu Királydráma Coen-módra
William Shakespeare egyik legismertebb drámája, a Macbeth a Rómeó és Júliához és a Hamlethez hasonlóan gyakran megfilmesített alkotás, így kérdés, hogy Joel Coen tud-e újat nyújtani önálló filmjében, a Macbeth tragédiájában.
2022-02-25
hu.ign.com Úgy néz ki, az Akadémia öngólt lő a közönségszavazással: Egy Johnny Depp-film és más, nem éppen Oscar-kompatibilis alkotások eddig a legesélyesebbek
Az Oscart szervező amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia pár éve jól befürdött a közönségdíjjal, amelyet azért akart bevezetni, hogy a "szegény", populáris filmeket lehessen már jelölni aranyszoborra, ha a legjobb film címre nem is tartják érdemesnek őket. Legalábbis sokan így értelmezték ezt az akciót, lett is belőle nagy felháborodás, így vissza kellett táncolni. Nemrég azonban a szervezők újra megkísérelték visszacsempészni ezt az #OscarsFanFavorite hashtag alatt és egy külön, nálunk nem hozzáférhető weboldalon indított közönségszavazással.
2022-02-22
V síti
Csapda a neten
www.kulter.hu 2021 felkavaró és különleges külföldi KULTfilmjei (TOP 10)
A Csapda a neten tartalmazza a benne megjelenő kísérlet ismertetését is, így kezdettől világos, hogy mire megy ki a „játék”, pont ezért igazán megdöbbentő, végtelenül elkeserítő és dühítő, ami történik benne.
2022-01-11
The Matrix Resurrections
Mátrix: Feltámadások
www.prae.hu Mátrix: Újratöltve, felmelegítve és összekutyulva
Az 1999-es legelső Mátrix több szempontból is forradalmi film volt, és világa, témája ma aktuálisabb, mint valaha. Emiatt volt értelme folytatni a történetet, de Lana Wachowski nem a legjobb módját választotta ennek a Mátrix feltámadásokban.
2022-01-03
Titane
Titán
www.kulter.hu Fémhideg családi testhorror
Öt évvel ezelőtt főleg a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál vetítésein nálunk is nagy népszerűségnek örvendett a Nyers, Julia Ducournau első nagyjátékfilmje. A Cannes-ban fődíjat nyert második műve, a Titán emelte a téteket, de vajon ez is le tud-e úgy nyűgözni, mint a Nyers?
2021-12-27
Resident Evil: Welcome to Raccoon City
A kaptár: Raccoon City visszavár
hu.ign.com A kaptár - Raccoon City visszavár - Kritika
A Capcom Resident Evil-játékai annak idején forradalmasították, sőt tulajdonképpen megalapozták a túlélőhorrorok műfaját, népszerűségük pedig töretlen a közelmúltban megjelent remek remake-eknek és folytatásoknak köszönhetően. A videójáték-adaptációkon ülő "átok", illetve inkább a játékok tipikus, rossz filmes megközelítésének eredménye lehet, hogy a témában eddig nem sikerült épkézláb élőszereplős filmet készíteni. Paul W.S. Anderson és Milla Jovovich paródiába illő akciómozijai részről részre egyre nagyobb és érthetetlenebb sikert arattak annak ellenére, hogy egyre kevesebb közük volt a forrásművekhez. Johannes Roberts (47 méter mélyen) rebootja, A kaptár: Raccoon City visszavár ezektől ha nem is mérföldekkel, de jobb, bár ez sem töri meg a játékadaptációkon ülő átkot.
2021-12-24
Midnight Mass
Mise éjfélkor
www.kulter.hu Angyalok és démonok
A Hill-ház szelleme és A Bly-udvarház szelleme után Mike Flanagan újabb, minden korábbinál személyesebb horror-minisorozattal állt elő Mise éjfélkor címmel, amely bár nehezen indul be, de érdemes türelmesen kivárni a végét.
2021-12-14
The Power of the Dog
A kutya karmai közt
hu.ign.com Benedict Cumberbatch bunkó cowboya, akit nem tudsz nem szeretni
Mi történik, ha egy nagyszerű rendező nagyszerű színészekkel forgat filmet súlyos témában? Ebből lesz A kutya karmai közt, ami inkább kisebb, mint nagyobb hibái ellenére az év egyik legemlékezetesebb alkotása.
2021-12-02
No Time to Die
Nincs idő meghalni
www.kulter.hu Daniel Craig James Bond-epilógusa
Ez is elérkezett hát! Újabb James Bond-színész köszönt el Daniel Craig személyében, hogy teret engedjen az új nemzedék tagjainak, netán új, merőben más történeteknek. De vajon méltó búcsú-e a Nincs idő meghalni?
2021-11-10
Éjjeli őrjárat
Rondul de noapte
www.prae.hu A világ színpadán nincsen vastaps.
Mi történik a színésszel, ha hirtelen kiszakad a színház oltalmazó falai közül, és a külvilág káoszával találja szemben magát? Ez Demian József Éjjeli őrjáratának a fő kérdése, de ezen keresztül még számos izgalmas témát is érint.
2021-10-30
Post Mortem
 
hu.ign.com Az első magyar kísértethorror, de vajon jó is?
Bergendy Péterre és csapatára nagy feladat hárult, és bele is adtak apait–anyait abba, hogy működőképes hazai kísértetfilm szülessen, ám egyelőre csak a felszínen jártak sikerrel.
2021-10-26
Prisoners of the Ghostland
 
hu.ign.com Prisoners of the Ghostland - Kritika
Nicolas Cage robbanó bőrszerkóban japán démonok közt Nicolas Cage, az egykori A-kategóriás sztár bevallottan fél Hollywoodtól, nem nagyon szeretne visszatérni oda, tudatosan határolódik el az Álomgyártól, pont azért, mert az az álmok birodalma. Na, de akkor miért szerepel időről időre olyan elborult, pszichedelikus trippel is felérő posztmodern filmőrületekben mint a Mandy - A bosszú kultusza, a Jiu Jitsu vagy a Willy mesevilága?
2021-10-21
Toxikoma
 
dunszt.sk Magyar celebek drogháborúja
A drog története érdekesen alakult a történelem során, hiszen az 1950–1960-as években még inkább pozitív, sőt progresszív értelemben beszéltek róla az ellenkultúra képviselői, akik az elme és a fantázia felszabadításának lehetőségét látták például az LSD-ben. Többek között az 1980-as évek AIDS-pánikja is hozzájárult ahhoz, hogy átformálja a drogkultúrát, minthogy az immunbetegséget kiváltó HIV-vírus a szexuális érintkezés mellett a kábítószerek beadására alkalmas, nem steril injekciós tűkön keresztül terjed. Ez a változás a filmek és sorozatok világán is lemérhető...
2021-10-19
Hasadék
Ravine
dunszt.sk A tékozló apa hazatérése
Krasznahorkai Balázs műve méltán kapta meg a veszprémi-balatoni Magyar Mozgókép Fesztiválon a legjobb játékfilmnek járó díjat, minden szempontból jól átgondolt, remekül kidolgozott, és nem utolsósorban kiválóan eljátszott történet.
2021-10-19
Eltörölni Frankot
Erasing Frank
www.prae.hu A Kádár-rendszer punk Krisztusa
Fabricius Gábor első nagyjátékfilmje, az Eltörölni Frankot kíméletlenül lebontja a Kádár-korszak nosztalgiával átitatott mítoszát, de vajon az ellenmítosz-teremtés közepette filmként is megállja a helyét?
2021-10-16
Candyman
Kampókéz
www.kulter.hu A rasszisták horrorréme
A kilencvenes évek elejének klasszikus rémfilmje a Kampókéz, amely nem is annyira horror, inkább intelligens társadalmi thriller. Így ebből nem volt nehéz Nia DaCostának és az Oscar-díjas Jordan Peele-nek az aktuális társadalmi-politikai problémákhoz kötődő új filmet készítenie, bár a végeredmény felemásra sikerült.
2021-10-11
The Many Saints of Newark
A maffia szentjei
hu.ign.com Maffiózók-film egy csipetnyi Tony Sopranóval
Az biztos, hogy aki Tony Soprano-filmet vár, az nagyot fog csalódni, és ennek fényében az előzetesek és a marketing is félrevezetőnek tekinthető, hiszen egészen másfajta Tonyt kínáltak, mint amit kapunk, és szegény Michael Gandolfini sem igazán találja itt a helyét.
2021-10-04
Népirtás Pozsonyligetfalun
 
www.prae.hu Tömegmészárlás a „nulladik évben”
A második világháború traumáját máig nem dolgozta fel teljes mértékben a kelet-közép-európai térség társadalma, még mindig vannak elhallgatott kegyetlenségek. Az egyik legszörnyűbbet, a német és magyar emberek ellen elkövetett 1945-ös genocídiumot mutatja be a Népirtás Pozsonyligetfalun című dokumentumfilm.
2021-10-01
Szegénylegények
The Round-Up
www.kulter.hu Elnyomó rendszerek filmanatómusa: 100 éve született Jancsó Miklós
Vannak híres filmrendezők, akiknek a nevét sokat emlegetjük, de lehet, hogy húsz év sem kell, és a feledés homályába vesznek majd. Vannak viszont a filmlegendák, akikre – ha csak a filmszeretők egy kisebb vagy nagy csoportja is, de – még száz év múlva is emlékezni fognak. Utóbbiak közé tartozik Jancsó Miklós, a modern magyar filmművészet egyik, ha nem a legnagyobb alkotója, aki ma lenne százéves.
2021-09-29
Szindbád
 
www.mmalexikon.hu Szindbád (Filmlexikon szócikk)
A Szindbád a mentális utazás-filmek (Alain Resnais: Tavaly Marienbadban [L'année dernière à Marienbad, 1961]; Szabó István: Tűzoltó utca 25., 1973) közé sorolható, amelyek a hagyományos pikareszkekkel ellentétben nem a fizikai akcióra, hanem az elmén keresztül az időben tett utazásra helyezik a hangsúlyt, elmosva a határvonalat jelen és múlt, képzelet és valóság között.
2021-09-23
Free Guy
 
www.kulter.hu Ryan Reynolds Mátrixa
Napjainkban már életünk szerves része a gamerkultúra, amelyre egy külön iparág épül, és amellyel a filmesek is időről időre kacérkodnak. A Ryan Reynolds főszereplésével készült Free Guy is ennek a terméke. A filmnek a Ready Player One-hoz hasonlóan van szíve, ám nem minden téren teljesíti küldetését.
2021-09-16
The Green Knight
A Zöld Lovag
hu.ign.com The Green Knight - Kritika
Az Artúr-mondakör méltán népszerű a filmesek és a sorozatkészítők, sőt a játékfejlesztők körében a mai napig, hiszen esszenciális fantasy, pontosabban remek alapanyag fantasykhez, mivel ebben a mitológiában több a legenda a történelmi ténynél.
2021-08-30
Így vagy tökéletes
 
www.prae.hu Rivális írók – szerelemre hangolva
A magyar romantikus vígjátékok az utóbbi évtizedben a mozikban talán sikeresek, de színvonaluk erősen hullámzó. Varsics Péter Így vagy tökéletes című első nagyjátékfilmje is ebbe a zsánerbe tartozik, ám többek között szerethető és összetett karakterei emelik az átlag fölé.
2021-08-27
Rengeteg: Mindenhol látlak
Forest: I See You Everywhere
www.kulter.hu Arcokra írt élettragédiák
Ritkán készít vérbeli szerzői rendező folytatást korábbi művéhez, ám Fliegauf Benedek megtette ezt. Egyik első remeklése, a Rengeteg most Mindenhol látlak alcímmel kapott szellemi folytatást, és nagy elődjéhez hasonlóan ez is több szempontból különleges alkotás lett.
2021-08-27
The Witcher: Nightmare of the Wolf
Vaják: A Farkas rémálma
hu.ign.com Vérbő kaland vérszegény főhőssel - Vaják: A Farkas rémálma kritika
Izgalmas, akciódús, brutális Vaják-kaland, amelyben újfent betekinthetünk ebbe a remek, sötét fantáziavilágba, ha magát a főhőst, Vesemirt nem is nagyon ismerjük meg közelebbről.
2021-08-25
Oxygène
Oxigén
www.kulter.hu Levegőért és emlékekért kapkodva
Zárt szituációs (mono)drámát rendezni igen kockázatos vállalkozás, mert végig fenn kell tartani benne a feszültséget úgy, hogy egy vagy legfeljebb két–három színész játszik egyetlen helyszínen. Az eddig javarészt horrorfilmeket készítő Alexandre Aja összességében sikerrel vette ezt a műfaji akadályt legújabb filmjében, az Oxigénben.
2021-08-18
DAU. Natasha
DAU. Natasa
www.jelenkor.net Történelmi valóságshow
Ilja Hrzsanovszkij orosz rendező egyedülálló filmprojektje, a DAU. Natasa kendőzetlenül mutatja be a totális diktatúrát egy történelmi szimuláción keresztül.
2021-08-17
Nomadland
A nomádok földje
www.jelenkor.net Menekülés a semmibe
Chloé Zhao Oscar-díjas filmje, A nomádok földje különleges útifilm, amelynek idős hősnője a Szelíd motorosok vándoraihoz hasonlóan keresi a szabad Amerikát, de nem találja.
2021-08-09
Black Widow
Fekete Özvegy
www.kulter.hu James Bond Marvel-módra
A járvány miatt úgy alakult, hogy a Fekete Özvegy helyett a WandaVízió című sorozat nyitotta meg a Marvel Moziverzum következő fázisát – tegyük hozzá, szerencsére, mert ezzel a felállással erősebb lett az új kezdet.
2021-08-04
Howard the Duck
Howard, a kacsa
hu.ign.com Akire senki sem lehet büszke, avagy 35 éves a Howard, a kacsa
George Lucas melléfogása a Marvellel A mennyország kapuja, Waterworld, Ishtar - csak pár olyan cím, amelyek máig úgy élnek a köztudatban, mint a filmtörténet legnagyobb (anyagi, kritikai, forgatási és/vagy stúdiószinten kezelt) bukásai. De miért alakult így? Hogyan lesz egy szimpla forgatásból súlyos dollármilliókat elnyelő és/vagy kreatív rémálommá váló borzalom? Legújabb cikksorozatunkban ezekre a kérdésekre keressük majd a választ. Ezúttal a George Lucas és kollégái által készített legelső nagyköltségvetésű Marvel-mozifilmet, a Howard, a kacsát vettük górcső alá, amely nem is lenne annyira rossz, ha egy Kevin Feige-kaliberű producer felügyelte volna a munkálatait.
2021-08-03
Pig
Disznó
hu.ign.com Nicolas Cage-nek malaca volt
Vigyázat! A látszat ellenére ez nem malacság, hanem komoly gondolatoktól feszülő, megindító emberi dráma.
2021-07-23
Fear Street Part One: 1994
A félelem utcája 1. rész: 1994
hu.ign.com Horrorklisék ízletes turmixa
A félelem utcája-trilógia a nyár meglepetéshorrorja. Olyan, mint egy tévésorozat, sőt valójában két–két órás epizódokból álló miniszériaként alkották meg, részei szorosan kapcsolódnak egymáshoz, és egy igazán érdekes mitológiát építenek fel.
2021-07-23
Loki
 
hu.ign.com Loki S01E06 - Kritika
Innentől más lesz a Marvel Moziverzum Az írás SPOILEREKET tartalmazhat a Loki S01E0-ra vonatkozóan! Elérkeztünk hát a nagy fináléhoz, felkerült a Disney+-ra a Loki 1. évadának 6. része. Az biztos, hogy a WandaVision mellett ez volt a szolgáltató legőrültebb Marvel-sorozata, és még ugye vár ránk néhány hasonló alkotás, példának okáért a What If…?, ami talán a legközelebb fog állni a gonosztevőből lett hős időmanipulációs kalandjához. A megtett út hatalmas a Bosszúállók: Végjáték óta, és míg Wandáék sztorija, legalábbis a Lokihoz képest csak amolyan udvariasan utalgatott alternatív realitásokra, addig jelen írásunk tárgya bizony teljes erőbedobással tárta fel a párhuzamos univerzumokat.
2021-07-16
Űrpiknik
Garbage Theory
www.prae.hu Találkozások a (z)űrben
A magyar sci-fi ritkaságnak számít, ezért örülünk, ha alkotóink megpróbálkoznak az általában nem éppen kis költségvetésű műfajjal. Így örvendetes az is, hogy Badits Ákos Űrpiknikje elkészült, bár örömünk kissé alábbhagy a film nézése közben.
2021-07-14
Nuevo orden
Új világrend
www.prae.hu Ronda új világ
A disztópiák akkor a legkegyetlenebbek és legfélelmetesebbek, ha igen közel állnak a jelenhez, az aktuális társadalmi-politikai viszonyokhoz. Michel Franco Új világrendjével pontosan ez a helyzet: rémisztő vízió a nem is olyan távoli jövőről.
2021-07-14
A Quiet Place Part II
Hang nélkül 2.
dunszt.sk A csendbontás horrorja
A Hang nélkül 2. tehát nemcsak jól sikerült folytatás, hanem jobban is sikerült, mint elődje. A legnagyobb probléma ugyanaz vele, mint az első résszel, hogy bár ez inkább működik önálló játékfilmként, és nem érezzük pilotnak, mégis sajnálhatjuk, hogy csak alig másfél órás, mert ezekben a karakterekben, illetve a világban sokkal több potenciál van, kár elpazarolni őket másfél órás mozifilmekre.
2021-07-14
The Tomorrow War
A holnap háborúja
hu.ign.com Chris Pratt Öngyilkos osztaga - A holnap háborúja kritika
Mi lenne, ha a földönkívüliek megtámadnák a Földet, és semmi esélyünk nem lenne ellenük? Gondolkodjunk négy dimenzióban! Erre buzdít a Chris Pratt főszereplésével készült A holnap háborúja, ami szépen összekapkodott minden klisét a nagyszabású sci-fikből.
2021-07-02
Pannónia dicsérete
Land of Glory
www.prae.hu A falusi szuperhősöktől Janus Pannoniusig
A végére maradt, de semmiképp sem utolsó Nagy Borbála szatírája, az első nagy magyar költő, Janus Pannonius versének címére ironikusan utaló Pannónia dicsérete, amely a Friss Hús egyik legjobbja, egyik legkreatívabb rövidfilmje.
2021-06-21
Gorbachev. Heaven
Gorbacsov.mennyország
www.jelenkor.net Egy ember a "gonosz birodalmából"
Mihail Gorbacsov bár rendszerváltó politikus volt, Vitalij Manszkij nálunk is vetített dokumentumfilmje, a Gorbacsov.mennyország mégis a megtört embert mutatja be. Benke Attila kritikája.
2021-06-11
Becsúszó szerelem
Bullhorn Lullaby
www.prae.hu Új ember születik
A rasszizmus problémájáról nagyon fontos beszélni, és Nagy Viktor Oszkár legújabb nagyjátékfilmjének, a Becsúszó szerelemnek is ez a nemes célja, azonban sajnos sok újat nem képes hozzátenni a korábbi, hasonló filmekhez, még ha romantikus vígjátékként kellőképp szórakoztató is.
2021-06-07
Without Remorse
Bűntudat nélkül
hu.ign.com Tom Clancy is ráncolná a homlokát - Bűntudat nélkül kritika
A Paramount már elég régóta tető alá akarja hozni, de az úton csak most, a Bűntudat nélküllel indulhattak el, amelyben speciális terrorelhárító alakulat alapítójának, John Kelly / John T. Clark eredettörténetét ismerhetjük meg. A sztori pedig papírforma szerint alakul, azaz tipikus eredetsztorira számítsunk annak minden erényével és hibájával!
2021-05-24
The Woman in the Window
Nő az ablakban
hu.ign.com Hitchcock majmolása: Nő az ablakban kritika
Aki látta a Hátsó ablakot, annak ez a sztori nem lesz nagy újdonság, ha meg a Szédülést is ismeri, akkor végképp kiszámítható, kitalálható rögtön az első fél óra alapján, mire fog kimenni a játék. Ugyan a Nő az ablakban alkotói igyekeznek terelőutakra csábítani a nézőt, de még Hitchcock-fannak sem kell lenni ahhoz, hogy egy tapasztalt filmrajongó ellenálljon a kreatív csapdáknak, és kitartson legelső benyomása mellett. Legfeljebb azért bizonytalanodhatunk el, mert nem akarjuk elhinni, hogy már megint ugyanazt a kártyát fogják kijátszani a film készítői, és feszültek is inkább amiatt lehetünk, mert szorítunk, hogy ne, ne az történjen, amire Anna és a Russell-család első találkozásai alapján gondoltunk. Avagy hiába bonyolították túl a cselekményt, illetve a cselekményvezetést, attól ez a történet még elég közhelyes.
2021-05-24
Highlander
Hegylakó
hu.ign.com A halhatatlan kultfilm, amit majdnem lefejeztek - Így készült a 35 éves Hegylakó
Mi a titka a Hegylakónak? A kliprendező Mulcahy tehetsége, természetesen a Queen slágerekké vált rockszámai, a film idézhető szövegei, mint a "Csak egy maradhat!", és nem utolsó sorban az, hogy szívvel-lélekkel készült. Lássuk, hogyan nyerte el ez a kultklasszikus a halhatatlanságot!
2021-05-24
Cobra
Kobra
hu.ign.com 10 dolog, amit nem biztos, hogy tudtál a Kobráról
A nem túl bonyolult akciófilmet a parádés vágás, a menő zenék, pár emlékezetes jelenete és persze Stallone betonkemény, a pizzát kesztyűben, ollóval falatozó főhőse avatták máig körberajongott kult-klasszikussá, amelyről bemutatójának 35. évfordulója alkalmából mi is megemlékezünk 10 érdekességgel.
2021-05-24
Zack Snyder's Justice League
Zack Snyder: Az Igazság Ligája
www.kulter.hu Az igazi Liga Zack Snydertől
A 2017-es filmkatasztrófa, Az Igazság Ligája után szkeptikusan vártuk a Zack Snyder: Az Igazság Ligáját, amely tényleg jobb film lett a moziváltozatnál. De vajon önmagában is megállja a helyét? A szuperhősfilm a kortárs Hollywood legjobban eladható terméke, minthogy nagy múltra visszatekintő képregényes karakterek történeteit meséli el. Így különösen rizikós olyan alkotóval szuperhősmozit rendeztetni, akinek határozott művészi koncepciója van, és amely nem feltétlenül összeegyeztethető a hollywoodi nagy stúdiók és a képregényrajongók elvárásaival.
2021-05-13
WandaVision
WandaVízió
www.kulter.hu Traumafeldolgozás Marvel módra
A Marvel Studiosról gyakran mondták az utóbbi nyolc-tíz évben, hogy hajlik a kísérletezésre. Azonban minden korábbi műve konzervatívnak hat a WandaVízióhoz képest, amely a címszereplő karakter traumafeldolgozását formai radikalizmussal kapcsolja össze.
2021-04-30
I Care a Lot
Fontos vagy nekem
www.prae.hu Törvényes gengszternő
A Rosamund Pike főszereplésével készült Fontos vagy nekem megosztotta a közönséget, mert egy rendkívül ellenszenves antihősről mesél, aki tény, hogy egy igazi emberarcú szörnyeteg, de ettől még maga a film egyáltalán nem rossz.
2021-04-14
News of the World
A kapitány küldetése
www.kulter.hu Tom Hanks, a magányos lovas
A westernfilm manapság ritka, mint a fehér holló. A nem túl népszerű, ám annál izgalmasabb műfajt általában akkor használják a kortárs alkotók, ha társadalmi-politikai problémákat kívánnak indirekt módon elemezni. Többek között ennek szellemében készült el Tom Hanks első westernje, A kapitány küldetése is.
2021-03-20
Malcolm & Marie
Malcolm és Marie
www.kulter.hu Még a filmrendező is tud szeretni
Nagy merészség zárt szituációs drámát, vagyis egyetlen helyszínen játszódó, néhány szereplős filmet készíteni. Különösen veszélyes vállalkozás a két főhőssel dolgozó Malcolm és Marie, azonban John David Washington és Zendaya megbirkóztak a nehéz feladattal.
2021-03-11
My Thoughts Are Silent
Hangtalan gondolataim
www.jelenkor.net Mohácsi vész és kapunyitási pánik
A fesztiválokon nagy sikereket aratott különleges ukrán felnőtté válási történet, a Hangtalan gondolataim nálunk online nézhető, de megérdemelné a moziforgalmazást is. Benke Attila kritikája.
2021-02-19
Dveselu putenis
Lélekvihar
www.jelenkor.net Az első világégés valódi pokla
Sokan méltatták az Oscar-díjas 1917-et, azonban a lett háborús dráma, a Lélekvihar sokkal hitelesebben mutatja be az első világégés kegyetlen valóságát. Benke Attila kritikája Dzintars Dreibergs filmjéről.
2021-02-04
Wonder Woman 1984
 
www.kulter.hu A Csodanő karácsonyi matinéja
Sok más 2020-as alkotás mellett a Wonder Woman 1984 is a sorozatos halasztások áldozatává vált, bár kétséges, hogy ha a tervezett időben, még 2019 végén bemutatják, akkor jobb filmnek tartanánk-e.
2021-01-29
Vörös föld
 
www.kortarsonline.hu Életemet a bauxitért!
A hetvenes-nyolcvanas években számos bátor társa­dalom­elemző doku­men­tum­film és doku­men­tum-játék­film mutatta meg a Kádár-rend­szer igazi arcát. Közé­jük tar­tozik Vitézy László civil szerep­lőkkel forga­tott, remek Vörös földje (1982), amit nem­rég adott ki fel­újítva a MaNDA.
2021-01-24
Pieces of a Woman
 
dunszt.sk Túlélhető-e gyermekünk halála?
Mundruczó Kornélt mindig is a realista attitűd jellemezte, azaz valódi emberek valódi problémáit, a „kegyetlen valóságot” mutatta be kendőzetlenül. Ehhez tartotta magát amerikai független filmjében, a Pieces of the Womanben is, amelyet egy mélyen személyes történet ihletett.
2021-01-11
The Midnight Sky
Az éjféli égbolt
hu.ign.com The Last of Us George Clooney-módra
Az éjféli égbolt újfent bizonyítja, hogy Clooney-nak nemcsak a színművészethez, hanem a rendezéshez is van tehetsége, ám azt is, hogy azért még mindig jobb színész, mint rendező.
2020-12-30
The Third Day
A harmadik nap
www.kulter.hu Szürreális gyászmunka
Korunk sorozatdömpingjében nem könnyű igazán eredeti szériát találni, de a brit Utopia írója, Dennis Kelly tett róla, hogy legújabb műve, A harmadik nap 2020 egyik legeredetibb, ha nem is a legkiválóbb sorozata legyen.
2020-12-22
Enola Holmes
 
www.kulter.hu Egy tinilány Sherlock akar lenni
Sir Arthur Conan Doyle Sherlock Holmes-történeteit talán már túlságosan sokszor feldolgozták, ezért is volt rendkívül ígéretes az Enola Holmes, amelyben a dedukció mesterdetektívjének „titkolt” kishúga a főszereplő.
2020-11-26
Pilátus
 
www.jelenkor.net A tékozló lány hazatérése
Szabó Magda szívszorító lélektani családregényéből, a Pilátusból Dombrovszky Linda készített tévéfilm-adaptációt, amelynek egyértelműen moziban lenne a helye. Benke Attila filmkritikája.
2020-11-23
Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan
Borat utólagos mozifilm: Királyságos vesztegetőajándék leszállítása amerikás vezéreknek egykor dicső kazah nép javára
dunszt.sk Borat újra kicsivé teszi Amerikát
Cohen gyakorlatilag maga is végérvényesen Borattá vált 2006-os filmjében, amelynek már-már leírhatatlan alcímű második része, a Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan (nagyjából: „A következő Borat-mozifilm, avagy egy bámulatos feleség leszállítása az amerikai rezsim számára, hogy jó pontot szerezzünk az egykoron dicső Kazahsztánnak”) még direktebb Amerika-kritikát fogalmaz meg, ám elődjénél sokkal kevésbé erős és sikerült alkotás.
2020-11-05
Martin Eden
 
www.jelenkor.net Jack London önvallomása olasz módra
Idén két nagy Jack London-adaptáció is érkezett a mozikba, azonban A vadon hívó szavához hasonlóan sajnos a Martin Eden is felemásra sikeredett. Benke Attila filmkritikája.
2020-11-02
The New Mutants
Az új mutánsok
www.kulter.hu Felvezető egy X-Men-filmhez
A Rozsomák történetét lezáró produkcióhoz hasonlóan reménykeltő volt Az új mutánsok, elsősorban a beígért horrormotívumai miatt, ám sajnos a sok halasztásnak, átírásnak és a Fox Stúdió Disney általi felvásárlásának az ifjú mutánscsapat itta meg a levét.
2020-10-20
Visszatérés Epipóba
 
www.prae.hu Egy csendben széthullott mesevilág
Még jóval a #MeToo és a Harvey Weinstein-botrány előtt jelent meg egy leleplező cikk bizonyos S. tanár úrról, akinek szexuális bűncselekményeiről csak 25 év elteltével mertek és tudtak beszélni áldozatai. Nekik ad arcot és hangot a Visszatérés Epipóba.
2020-10-12
Katonazene
 
orszagut.com Dráma a boldog békeidőkből
A történetben feltáruló XIX. század végi magyar katonavilág csupán látszatra idilli. Hildebrand István operatőr (A kőszívű ember fiai, A Pogány Madonna, Psyché) és Varga Mátyás látványtervező (Budapesti tavasz, Az eltüsszentett birodalom, Árvácska) olyan színes világot alkotott, amilyet a néző a 60-as évek népszerű Jókai-adaptációihoz vagy az Osztrák-Magyar Monarchia derűs képeslapjaihoz társít. Ám a látszat csal, mert Marton Endre műve nem a Várkonyi Zoltán rendezte Egy magyar nábob, hanem sokkal inkább Georg Büchner 1913-ban megjelent Woyzeck című drámájának a párja, amelyet Werner Herzog (1979) és Szász János (1994) filmrendező is feldolgozott.
2020-10-07
Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre
Preparations to Be Together for an Unknown Period of Time
www.prae.hu Szerelemtől ideges idegsebész
Horvát Lili új filmje, a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatott, és most a magyar mozikba kerülő Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre remek lélektani-egzisztencialista szerelmi dráma, amelynek cselekménye kiválóan egyensúlyozik valóság és képzelet határán.
2020-10-06
Nincs parancs!
 
www.prae.hu A rendszerváltás, amire mi is büszkék lehetünk
A magyar kollektív emlékezet 30 év távlatából szkeptikusan tekint vissza az 1989-es rendszerváltásra, pedig mint amellett Szalay Péter Nincs parancs! című dokumentumfilmje érvel, a vasfüggöny lebontásában vállalt kulcsszerepünkre igen is büszkének kell lennünk.
2020-09-25
Mulan
 
kulter.hu Egy harcosnő Kínáért
A Disney hullámzó színvonalú remake-hullámának legújabb filmje a hányattatott sorsú Mulan, amely az átlagnál jobb ugyan, de társaihoz hasonlóan alulmarad az eredetivel szemben.
2020-09-18
The King of Staten Island
Staten Island királya
kulter.hu Apa nélkül mit érek én?
A társadalomtudatos drámai komédiáiról ismert Judd Apatow (40 éves szűz, Ki nevet a végén?, Kész katasztrófa stb.) legújabb alkotása, a Staten Island királya a magyar VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan párdarabjaként is érthető. Kár, hogy a végére kifogy belőle a szufla.
2020-09-05
Tenet
 
www.prae.hu Christopher Nolan időzavaros James Bondja
A második világháború túlélői előtt tisztelgő Dunkirk után Christopher Nolan újfent egy „nolanesebb” sci-fi thrillert készített, a Tenet pedig ha nem is hibátlan remekmű, ám még így is a rendező egyik legjobbja lett.
2020-09-02
A martfűi rém
Strangled
www.jelenkor.net A magyar sorozatgyilkos sorozata
A Kádár-rendszer rémségeit bemutató A martfűi rém minisorozatként ha nem is erősíti a nagyjátékfilm kíméletlen társadalomkritikáját, de néhány hasznos jelenettel kibővíti az alapművet.
2020-08-26
Da 5 Bloods
Az 5 bajtárs
www.prae.hu Spike Lee Apokalipszis mostja
Spike Lee legújabb filmje ugyan a koronavírus-járvány miatt csak online bemutatót kaphatott a cannes-i premier helyett, ám a George Floyd meggyilkolására reagáló amerikai és nemzetközi tüntetések idején így is gyorsan a figyelem középpontjába került. Az 5 bajtárs ugyanis sok hibája ellenére hatásosan mutatja be az afroamerikaiak ellen irányuló rasszista támadások következményeit.
2020-07-21
Psycho
 
www.jelenkor.net Hitchcock és a véletlen borzalma
Hatvan évvel ezelőtt mutatták be Alfred Hitchcock klasszikusát, amely nemcsak a modern horror, hanem a modern filmművészet egyik alappillére is.
2020-07-18
Defending Jacob
Jacob védelmében
kulter.hu Bűnösök egy mintacsaládban
Chris Evans a Bosszúállók: Végjátékban leszámolt Amerika Kapitány szerepével, tegyük hozzá: végre. Végre, mert már így is beskatulyázták az amúgy tehetséges színészt világmegmentő szuperhősként. Ebből a skatulyából azonban garantáltan kikerül a Tőrbe ejtve után a Jacob védelmében című kiváló Apple TV+-sorozatnak köszönhetően, ami az HBO-s, szintén remek Aznap éjjelhez hasonlóan egy jogi bűndráma keretei között mutatja be, mi a baj az (amerikai) igazságszolgáltatással és a társadalommal.
2020-07-15
Vad erdők, vad bércek - A fantom nyomában
 
orszagut.com A ragadozó magánya
Végre a mozikba kerül Mosonyi Szabolcs legújabb természetfilmje, a Vad erdők, vad bércek, ami nemcsak látványos és izgalmas, hanem elgondolkodtató alkotás Magyarország északi vadonjáról.
2020-07-13
El hoyo
A platform
www.prae.hu A zabálás diktatúrája
Éppen a koronavírus-járvány bevásárlási pánikja idején került fel a Netflixre egy spanyol filmkülönlegesség, A platform, ami groteszk disztópia keretei között mutatja be, hová vezethet a féktelen fogyasztás és önzőség, amelyre a vadkapitalizmus tanít bennünket.
2020-06-22
Tiger King: Murder, Mayhem and Madness
Tigrisvilág
kulter.hu A vadak őrült ura
A koronavírus-járvány kezdetén debütált a Netflixen a Tigrisvilág című dokumentumfilm-sorozat, és gyorsan elképesztő sikert aratott. Bár dokumentumértéke sok esetben erősen megkérdőjelezhető, összességében mégis hiteles képet fest a kortárs Amerikáról, és igen izgalmas gengsztersztori is.
2020-06-11
Édes Anna
 
www.jelenkor.net Lélekgyilkosok csapdájában
Fábri Zoltán kiváló, máig aktuális Kosztolányi-adaptációja, az Édes Anna szabadon megtekinthető a Filmarchívum kínálatában. Benke Attila írása.
2020-06-04
Veri az ördög a feleségét
 
www.jelenkor.net Egy tál gőzölgő szocializmus
A Veri az ördög a feleségét az egyik legpontosabb, egyúttal az egyik legszórakoztatóbb látlelet a Kádár-rendszer társadalmáról.
2020-05-12
Jennifer's Body
Ördög bújt beléd
filmvilag.hu Menekülés a konvenciók elől (Karyn Kusama-portré)
Karyn Kusama hősnői horrorként élik meg a rájuk kényszerített, egyéniségüket elnyomó társadalmi szerepüket.
2020-05-11
Napló gyermekeimnek
 
www.jelenkor.net Egy makacs nő jegyzetei a zsarnokságról
A Filmarchívum a járvány idejére online megtekinthetővé tett sok magyar filmklasszikust, köztük Mészáros Márta Napló-trilógiáját. Benke Attila írása.
2020-05-05
Az ötödik pecsét
The Fifth Seal
www.mmalexikon.hu Az ötödik pecsét
Az ötödik pecsét akár Fábri Zoltán utolsó műve is lehetne, mert tulajdonképpen az életmű fontosabb témáit és formai megoldásait összegzi. Fábri már 1963-ban szerette volna megfilmesíteni Sánta Ferenc azonos című regényét, azonban erre nem kerülhetett sor, mert a hatalomnak nem tetszett a történet keserű iróniája. Helyette a másik Sánta-műből, a Húsz órából készült 1965-ben adaptáció, Az ötödik pecsét terve a hetvenes évek közepéig pihent. a Kaffka Margit regényét feldolgozó Hangyaboly (1971) és Az ötödik pecsét az iróniát sem mellőző parabolák általában a diktatúrákról, s azon belül annak kádári puha változatáról.
2020-04-29
Békeidő
Treasure City
www.prae.hu Frusztrált Magyarország
A remek Ernelláék Farkaséknál után Hajdu Szabolcs ismét „független filmet” forgatott Békeidő címmel, amelyet nem éppen békeidőben, online mutattak be. Az új film sok tekintetben hasonlít elődjére, ám annál sokkal nagyobb volumenű, kifejezetten társadalomkritikus mű.
2020-04-25
The Hunt
Vadászat
kulter.hu Donald Trump rémálomfilmje
A társadalomtudatos horrorokra specializálódott Blumhouse Productions és a Universal legújabb közös művén, a Vadászaton „átok ül”, mert nem elég, hogy tavalyi bemutatóját a daytoni és az El Pasó-i tömegmészárlások miatt kirobbant közfelháborodást követően elhalasztották, de idén sem ment túl sokáig a mozikban a koronavírus-járvány miatt. Pedig igen okos és jól összerakott film, nagyon is megérdemelné a nagyvásznat.
2020-04-22
Colectiv
Kollektíva
www.prae.hu Rémtörténet a román egészségügyről
Nemrég debütált az HBO GO-n Alexander Nanau dokumentumfilmje, a Colectiv, amely nemcsak az öt évvel ezelőtti tragédiasorozatot és utóhatását mutatja be, hanem kíméletlen látlelettel is szolgál a korrupt román egészségügyi és politikai rendszerről.
2020-04-17
Szerelmesfilm
 
www.jelenkor.net Míg a vasfüggöny el nem választ
A járvány okozta kényszerű mozibezárások apropóján a Filmarchívum több magyar filmet ingyen nézhetővé tett online. Ezek között szerepel Szabó István méltatlanul keveset dicsért műve, a Szerelmesfilm. Benke Attila írása.
2020-04-09
Il traditore
Az első áruló
kulter.hu Egy keresztapa elégiája
A gengszterfilmek legfőbb kérdése, hogy mit válasszon a nagyra törő bűnöző krízishelyzetben: a „családot” vagy valódi szeretteit? Mert akármelyik mellett is dönt, mindenképp elárul valakit, aki bízott benne. Többek között ezt a dilemmát járja körül Marco Bellocchio legújabb filmdrámája, Az első áruló.
2020-04-09
Les misérables
Nyomorultak
kulter.hu Túl kemény zsaruk
Victor Hugo regényklasszikusa, A nyomorultak egy szociális problémákat vizsgáló történelmi melodráma, amelyben az író azt mutatta be, a társadalmi egyenlőtlenségek hogyan indítanak el a legártatlanabbak szenvedését eredményező láncreakciót. Ladj Ly Oscar-díjra is jelölt első nagyjátékfilmje, a Nyomorultak ugyanerről szól, ám nem adaptáció, hanem nagyon is aktuális és jelen idejű történet.
2020-03-29
Ruben Brandt, a gyűjtő
Ruben Brandt, Collector
filmvilag.hu Festményrablós terápia
A „kilencedik művészet”-ként is emlegetett animációs film kiváltképp alkalmas a fantasztikus jelenségek mellett a lelki folyamatok ábrázolására. A szubjektivitásnak pedig fontos dramaturgiai funkciója van nemcsak Bucsi Réka rövidfilmjeiben (Symphony 42, 2013, Love, 2015) vagy Michael Dudok de Wit A vörös teknősében (2016), hanem a Magyar Nemzeti Filmalap által támogatott szlovén származású képzőművész, Milorad Kristić animációs thrillerjében, a Ruben Brandt, a gyűjtőben is.
2020-03-22
Zárójelentés
Final Report
www.jelenkor.net Egy orvos a magyar ugar ellen
Szabó István legújabb filmje, a Zárójelentés ugyan közelében sincs a rendező legjobb műveinek, témája miatt mégis bátor és fontos alkotás. Benke Attila kritikája.
2020-03-17
Moszkva tér
 
www.jelenkor.net Akik nem tudták, ki az a Nagy Imre
A hatvanas évek óta minden generációnak van legalább egy filmje, amely kifejezi általános közérzetét. Ilyen Török Ferenc Moszkva tere is, amelyet a Filmarchívum most DVD-kiadványon jelentetett meg újra. Benke Attila írása.
2020-03-05
Birds of Prey (and the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn)
Ragadozó madarak (és egy bizonyos Harley Quinn csodasztikus felszabadulása)
kulter.hu Margot Robbie elszabadul
A Warnernek, illetve a DC-nek az utóbbi években nem nagyon ment a szekere, már ami a szuperhősmozikat és képregény-adaptációkat illeti. A kritikusok és a nézők által egyaránt ajnározott Joker inkább szabályt erősítő kivétel volt, a legújabb DC-mozi, a címe ellenére Harley Quinnről szóló Ragadozó madarak pedig csak szimplán a szabályt erősítő, kaotikus őrültség, amelyben semmilyen rendszer nincs. Bár ezt legalább maga a narrátor-főhősnő is elismeri.
2020-03-01
A feltaláló
 
www.prae.hu A gyógyító, akit Frankensteinnek tartottak
Sokunk számára gyerekkorunk tévéreklámjaiból lehet csak ismerős a Béres Csepp márkanév, illetve a cseppek alkotója, Béres József neve. Gyöngyössy Bence legújabb filmje, A feltaláló megmutatja, hogy milyen emberi és politikai drámák vezettek ahhoz, hogy a gyógykészítményt egyáltalán reklámozni lehessen.
2020-02-12
1917
 
kulter.hu Ketten a nagy háború ellen
Bár a mozi 120 éves története során szép számmal készültek első világháborús filmek, a huszadik század második felétől a második világégés volt a népszerűbb téma a háborús filmek világában. A 100. évforduló alkalmából felszaporodtak a nagy háborút taglaló alkotások (A hosszú út hazafelé, Szürke senkik, Tolkien, Akik már nem öregszenek meg), ezek egyik utolsó és leghatásosabb darabja az 1917 Sam Mendestől.
2020-02-11
Jób lázadása
 
www.jelenkor.net A földi pokol gyerekszemmel
Szabó István Mephistója után majdnem egy másik magyar nagyjátékfilm, a Jób lázadása is elnyerte az Oscar-díjat. A Filmarchívum jóvoltából megújult formában ismét a mozikba került történelmi drámáról Benke Attila írt.
2020-02-10
Uncut Gems
Csiszolatlan gyémánt
hu.ign.com Adam Sandler profi lúzer
Ha meglátjuk Adam Sandlert vagy csak a nevét leírva, sokunk még mindig összerezzen, pedig a hírhedt komédiás a Csiszolatlan gyémántban is bizonyította, hogy ott lakozik benne a színész.
2020-02-06
The Gentlemen
Úriemberek
kulter.hu Guy Ritchie visszatért
A brit gengszterfilmes fenegyerek, Guy Ritchie sokak szerint nem jó úton járt a 2010-es években, hiszen „tőle idegen” zsánerekkel (detektívfilm – Sherlock Holmes, kémfilm – Az U.N.C.L.E. embere, fantasy – Arthur király) kísérletezett, sőt az Aladdin miatt már az is felmerült, hogy végleg bérmunkássá züllik. A rajongók hitét ha nem is maradéktalanul, de visszaadja legújabb gengszterkomédiája, az Úriemberek, ami nagyon is „Guy Ritchie-s” a szó jó és kevésbé jó értelmében egyaránt.
2020-02-06
Saul fia
Son of Saul
www.prae.hu Hihetetlenül pontos terv szerint kaotikus
Az Oscar-díjas Saul fia operatőre, Erdély Mátyás régóta dolgozik együtt Nemes Jeles Lászlóval, de már az előző generáció, a 2000-es évek magyar új hullámának meghatározó alkotóival is készített jelentős filmeket. Nemzetközi fesztiválokon is sikert arató munkái miatt sorra kapta a külföldi ajánlatokat, így dolgozott már az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban és Mexikóban is.
2020-02-06
Foglyok
 
www.jelenkor.net Szocialista valóságshow
Az Oscar-díjas Mindenki rendezője első egész estés játékfilmjében a Rákosi-korszakba utazott vissza, és paranoid fekete komédiát készített az egyént kizsákmányoló diktatúráról. Deák Kristóf Foglyok című filmjéről Benke Attila írt.
2020-01-27
Utøya 22. juli
Utoya, július 22.
filmvilag.hu A halál másfél órája
Erik Poppe filmjei társadalmi krízishelyzetekkel szembesítenek. Az Utoya, július 22. egyetlen hosszú beállításban, az áldozatok szemszögéből eleveníti fel a 2011-es norvég terrormerényletet.
2020-01-25
Jojo Rabbit
Jojo Nyuszi
www.prae.hu Vicces kis náci
Diktatúrákat és diktátorokat hálás feladat kifigurázni, ez bejött az új-zélandi komédiásnak, Taika Waititinek is, aki a Forrest Gump modorában mutatja be ideológia és valóság feszültségét legújabb filmjében, a Jojo nyusziban, ráadásul ő maga játssza a főgonosz Hitlert is.
2020-01-25
A torinói ló
The Turin Horse
kulter.hu Az elmúlt évtized legbátrabb magyar filmjei (TOP 10)
A 2010-es évek elején radikálisan átalakult a magyar filmtámogatási rendszer, és részben ennek hatására, részben a nemzetközi trendekhez igazodva sok veterán és pályakezdő alkotó nyúlt a populáris műfajokhoz. Ez persze közel sem jelentett konformizmust, és amellett, hogy a hazai rendezők bátran kísérleteztek a zsánerekkel, merész formai kreativitásnak és témaválasztásoknak is szemtanúi lehettünk.
2020-01-25
Marriage Story
Házassági történet
www.jelenkor.net Jelenetek egy válásból
A drámai vígjátékaival híressé vált Noah Baumbach újabb kiváló dramedyt készített egy menthetetlen kapcsolatról. Benke Attila írása a Házassági történetről.
2020-01-11
Joker
 
kulter.hu Az elmúlt évtized rendhagyó szuperhősfilmjei (TOP 10)
A szuperhősfilmek a 2000-es években tettek szert új népszerűségre, és csúcskorszakukat a 2010-es években élték. Ebben az évtizedben szaporodtak el azok az öntudatos alkotások is, amelyek eljátszottak a műfaji sémákkal, sőt, kikezdték azokat.
2020-01-11
Suspiria
Sóhajok
kulter.hu Az elmúlt évtized műfajreformer horrorjai (TOP 10)
A kritikusok szerint a 2010-es évek a horror reneszánsza volt kreatív módon megvalósított, sokszor társadalomtudatos és lélektani mélységű filmekkel, mint a Valami követ, A Babadook vagy az Örökség. Az alábbi listán e korszak formabontó alkotásai szerepelnek, amelyek újraértelmezték a zsánert és tágították annak kereteit.
2020-01-08
Seveled
 
kulter.hu A filmkritikus tragikomédiája
A kortárs magyar vígjáték kifejezéstől sokan joggal rettenünk meg akár az olyan, 2010-es években bemutatott filmek miatt is, mint a Megdönteni Hajnal Tímeát vagy a Pappa pia. Szerencsére vannak kivételek, mint Goda Krisztina BÚÉK-ja, és kevés választja el Orosz Dénes Seveledjét is attól, hogy inkább a jobbfajta komédiák közé soroljuk.
2019-12-31
Gisaengchung
Élősködők
www.jelenkor.net Az osztályharc fokozódik
A dél-koreai rendező legújabb filmjében a komédia és a thriller eszközkészletét felhasználva megvizsgálja a társadalmi osztályok között tátongó hatalmas szakadékot. Benke Attila kritikája az Élősködőkről.
2019-12-25
Star Wars: The Rise of Skywalker
Star Wars: Skywalker kora
kulter.hu A Skywalker-család keserű búcsúja
A Csillagok háborúja az évtizedek során olyan mitológiává érett, amelyet George Lucas már nem akart tovább vinni, és az új „tulajdonos”, a Disney sem volt képes méltó módon bővíteni, a mindent lezárni hivatott Skywalker kora ráadásul meg is gyalázza azt.
2019-12-25
The Irishman
Az ír
www.prae.hu Volt egyszer egy Scorsese
Martin Scorsese újfent visszatért kedvenc műfajához, a gengszterfilmhez. Az ír elégikus hangvételű, korokon átívelő dráma, ám Scorsese újabb remekmű helyett ezúttal egy csiszolatlan gyémántot nyújtott át a nagyközönségnek.
2019-12-21
They Shall Not Grow Old
Akik már nem öregszenek meg
www.prae.hu A nagy háború vesztesei
A huszadik század történelmét alapvetően meghatározó első világháborúról sok film készült a 100. évforduló alkalmából. A Gyűrűk Ura-trilógiával világhírűvé vált Peter Jackson dokumentumfilmje, az Akik már nem öregszenek meg mind közül a legszemélyesebb és legötletesebb alkotás, ha bizonyos szempontból csalódáskeltő is.
2019-12-19
Szép csendben
 
kulter.hu Halkszavú #MeeToo-film
Mostanában több magyar film is foglalkozott a szexuális zaklatás és az áldozathibáztatás társadalmi problémájával. Nagy Zoltán első nagyjátékfilmje, a Szép csendben nem az online világ felől közelít, hanem a tanár-diák viszonyban vizsgálja, mi motiválja, illetve milyen stratégiákkal próbálják eltussolni a szexuális bűncselekményt.
2019-12-12
Drakulics elvtárs
Comrade Drakulich
kulter.hu Kádárvámpír
A 2010-es években igen sok magyar bűnügyi film elemezte az ötvenes évek és a Kádár-korszak diktatúráját. Az Isteni műszak óta javarészt forgatókönyvírással foglalkozó Bodzsár Márk második nagyjátékfilmje, a Drakulics elvtárs is a vámpírfilm és a kémmelodráma zsánerelemeit használja fel a „létező szocializmus” megidézésére.
2019-11-23
Gettó Balboa
 
www.prae.hu Bokszold ki magad a nyomorból!
A 16. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál sok izgalmas filmet kínált. A legizgalmasabbak közé tartozott Bogdán Árpád műve, a Gettó Balboa, amely katartikus megváltástörténetből válik a Rockyhoz hasonló, szívhez szóló bokszfilmmé.
2019-11-23
A szabadság bolond körei
 
www.prae.hu A diktatúra megeszi a jövőnket
A 16. Verzió Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon vetítették A szabadság bolond köreit, amelyben egy elképesztő történet jelenik meg egy 1989 előtt működő pszichiáterről – hogy azt egy még elképesztőbb, a nézőt hidegzuhanyként érő sztori kövesse.
2019-11-23
El Ángel
Az angyal
www.jelenkor.net A mama kedvence gengszternek áll
2019-11-18
Rambo: Last Blood
Rambo V: Utolsó vér
kulter.hu Öreg Rambo nem vén Rambo?
„A hősök nem halnak meg, csak újratöltenek” – ez volt a 2008-as John Rambo reklámszlogenje. Az akciósztár Sylvester Stallone ezt szó szerint vette, mert hiába tűnik úgy a cselekmény végén, hogy lezárul a megkínzott lelkű vietnami veterán története, Stallone csak elkészítette a Rambo V-öt, amelynek szintén esélyes, hogy lesz folytatása
2019-10-31
Der goldene Handschuh
Az Arany Kesztyű
kulter.hu Jelentés egy emberi roncstelepről
Fatih Akin Lars von Trierhez hasonlóan ingoványos talajra tévedt, mert egy sorozatgyilkosról készített filmet Az arany kesztyű címmel, ami még von Trier tavalyi szerzői horrorjához, A ház, amit Jack építetthez képest is nyersebb és kegyetlenebb alkotás.
2019-10-31
FOMO - Megosztod, és uralkodsz
FOMO: Fear of Missing Out
www.prae.hu Megáll a YouTube-videó
A közösségi médiát lehet kapcsolatépítésre, de lehet mások és saját magunk lejáratására is használni. A Remélem legközelebb sikerül meghalnod után újabb magyar film, Hartung Attila FOMO-ja foglalkozik ezzel az aktuális és egyre kétségbeejtőbb problémával, ám egyúttal tovább is lép egy még ennél is súlyosabb kérdéskör felé.
2019-10-21
Akik maradtak
Those Who Remained
www.jelenkor.net Szerelem diktatúra idején
A magyar filmrendezők általában politikai drámákhoz vagy történelmi thrillerekhez használják fel az ötvenes évek diktatúráját, azonban Tóth Barnabás rendhagyó módon egy intim és megindító szerelmi történetet mesél el a korszakban játszódó Akik maradtakban. Benke Attila írása.
2019-10-10
Folyékony arany
 
kulter.hu Küzdelem az aszúért
A 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon volt látható először a rendezőveterán Almási Tamás Folyékony arany című dokumentumfilmje, amely a világhírű magyar borkülönlegességről, a tokaji aszúról szól, s bár témája miatt akár gasztronómiai ismeretterjesztő film is lehetne, valójában sokkal több annál: a nemzeti kincsnek számító bor készítésének nehézségeit mutatja be.
2019-10-07
Feldobott kő
 
www.prae.hu A feldobott kő művésze. Megemlékezés Sára Sándor rendező-operatőrről
A napokban újabb filmtörténeti jelentőségű magyar művész távozott az élők sorából: Sára Sándor játékfilmes operatőrként, rendezőként és dokumentumfilmesként is kulcsfontosságú alkotásokkal ajándékozott meg minket élete 86 éve alatt.
2019-10-02
Apocalypse Now
Apokalipszis most
www.jelenkor.net Vietnami sátántangó
Francis Ford Coppola felújította és újravágta legendás vietnami háborúellenes filmjét, az Apokalipszis mostot. A végső vágás ugyanolyan megrázó élmény, mint a 40 évvel ezelőtti moziváltozat.
2019-09-17
Curtiz
 
www.prae.hu Egy nehéz ember Casablancában
A magyar származású Michael Curtiz alias Kertész Mihály számos filmklasszikussal ajándékozta meg a közönséget, ezek közül is a legismertebb a Casablanca, amelynek tragikomikus gyártástörténetét és ezzel összefüggésben Kertész személyes drámáját Topolánszky Tamás örökítette meg Curtiz című filmjében.
2019-09-15
The Man Who Killed Don Quixote
Az ember, aki megölte Don Quixoté-t
www.jelenkor.net Szélmalomharc Don Quijote-ért
A Don Quijote Terry Gilliamre balszerencsét hozott, mert bár harminc évig dolgozott saját parafrázisán, ami minden erénye ellenére nem úgy sikerült, ahogyan szerette volna.
2019-08-13
Midsommar
Fehér éjszakák
www.prae.hu Pszichohorror a nyári napsütésben
A díjakkal elhalmozott Örökség 2018 egyik meglepetésfilmje volt, és az igen komplex családi konfliktust bemutató art-horror rendezője, Ari Aster idén máris újabb kreatív zsánerfilmmel, a Fehér éjszakákkal örvendeztette meg a borzongató drámák rajongóit.
2019-08-12
Spider-Man: Far From Home
Pókember: Idegenben
kulter.hu Az ember, aki átverte Pókembert
A Bosszúállók: Végjátékkal lezárult a Marvel Moziverzum egyik nagy szakasza, amelynek végkifejletében néhány ikonikus hőstől el kellett búcsúznunk. Azonban az élet nem áll meg, így Peter Parkernek is kezdenie kell valamit magával nagy visszatérése, illetve mentora elvesztése után. Erről szól a tinivígjátéki elemekkel tűzdelt Pókember: Idegenben, ami szerencsére nemcsak egy sokadik szuperhősfilm, hanem előző részéhez, a Hazatéréshez hasonlóan szívvel-lélekkel elkészített felnőtté válási dráma is.
2019-07-26
Easy Rider
Szelíd motorosok
www.prae.hu Flasback - Akik keresték, de nem találták Amerikát
Melyik az a film, ami egy egész generációt megmozgatott, a drog- és szabadságmámoros ellenkultúra szimbólumává vált, és kihúzta Hollywoodot a pénzügyi és esztétikai válságból, hogy utána újra a szakadék szélére taszítsa a stúdiókat? A Szelíd motorosokról van szó, ami idén nyáron lett 50 éves. Ennek kapcsán elevenítettük fel Dennis Hopper és Peter Fonda klasszikus road movie-ját.
2019-07-26
A tanú
 
www.jelenkor.net A puha diktatúra kultuszfilmje
A cenzúrázott, majd tíz évre betiltott A tanút a Filmarchívum Bacsó Péter eredeti elképzeléseihez híven helyreállította, így végre az a film látható a magyar mozikban, amit a rendező vászonra álmodott. Benke Attila kritikája.
2019-07-26
Love
 
www.prae.hu Kozmikus animációkkal a nemzetközi porondon
Sokakban él az a sztereotípia, hogy az animációs filmek a mesefilmekkel egyenlők. Erre cáfolnak rá Bucsi Réka gyakran ironikus, mindig érzelmes, az élet nagy dolgairól filozofáló rövidfilmjei, amelyek sorra gyűjtötték be az elismeréseket a legnagyobb nemzetközi fesztiválokon. Erről a határokon átívelő sikertörténetről és egy animációs rendező külföldi és hazai lehetőségeiről kérdeztük a rendezőt.
2019-07-13
Dark Phoenix
X-Men: Sötét Főnix
kulter.hu X-Men az Apokalipszis után
A Marvel/Disney és a DC/Warner egy kaptafára készülő szuperhősfilmjei mellett üdítő kivételek voltak a 20th Century Fox X-Men-filmjei, amelyek a képregényekhez hűen, kellő komolysággal dolgozták fel a társadalmi-politikai kérdéseket feszegető történeteket. A 2016-ban bemutatott Apokalipszis azonban hatalmas csalódást okozott a rajongóknak többek között azért, mert inkább hasonlított egy komorabb Bosszúállók-filmre, semmint egy X-Menre.
2019-07-10
Aferim!
 
www.prae.hu Kegyetlenebb a vadnyugatnál
A történészek szerint az amerikai Nyugat korántsem volt az a romantikus és hősies fegyverforgatókkal teli hely, mint amilyennek a westernfilmek beállítják, de az biztos, hogy a tizenkilencedik századi Havasalföldhöz képest messzemenően barátságos vidéknek mondható – Radu Jude easternje, a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon díjat nyert Aferim! alapján ezt bizton állíthatjuk.
2019-07-10
Eter
Éter
www.jelenkor.net Faust a nagy háború hajnalán
A lengyel rendezőveterán, Kryzsztof Zanussi Goethe monumentális drámai költeményét, a Faustot értelmezte újra Éter című történelmi filmjében. Benke Attila kritikája.
2019-06-04
Üres lovak
 
www.prae.hu Hollywood és az avantgárd művész csatája
Kertész Mihály, avagy Michael Curtiz, a világhírű hollywoodi filmrendező és Bódy Gábor, a magyar neoavantgárd film úttörő alkotója nem is állhatnának távolabb egymástól, Lichter Péter azonban mégis párbeszédre kényszeríti őket legújabb művében, az Üres lovakban.
2019-05-27
Kilenc hónap háború
Nine Month War
www.jelenkor.net Ballada a katonáért
A riasztó és szűnni nem akaró ukrajnai háborúnak, mint megannyi fegyveres konfliktusnak, az átlagember a legnagyobb vesztese, álljon bármelyik oldalon is. Erre mutat rá Csuja László dokumentumfilmje, a Kilenc hónap háború.
2019-05-12
Avengers: Endgame
Bosszúállók: Végjáték
kulter.hu A Marvel utolsó csettintése
Egy éven át bizonytalanságban éltek a Marvel Moziverzum rajongói, hiszen Thanos a Bosszúállók: Végtelen háborúban elhúzta a világmegváltó szuperhősök nótáját. A folytatás, Anthony és Joe Russo legújabb Marvel-filmje, a Végjáték sokkal több szimpla revanstörténetnél, és szerencsére több még egy popcornmozi-korszakot lezáró alkotásnál is.
2019-04-27
Ballon
A hőlégballon
www.prae.hu Illegális határátrepülés
Egy ideje népszerű a volt keleti blokk országaiban az államszocializmus évtizedeinek valamilyen populáris filmes műfaj keretei között történő feldolgozása. Így járt el Michael Herbig is, aki egy valós esetet elevenített fel a thriller eszközeinek segítségével A hőlégballon című filmjében.
2019-04-26
Climax
Eksztázis
kulter.hu Droghorror
Gaspar Noé az egyik legellentmondásosabb kortárs filmrendező, mert kétségtelenül remek formanyelvi ötletei vannak, azonban történeteit a kritikusok általában öncélúnak és hatásvadásznak tartják.
2019-04-24
The Sisters Brothers
Testvérlövészek
www.prae.hu Filozófusok a vadnyugaton
Az amerikai western csillaga rég lehullott, azonban a műfajt újra és újra képes felfrissíteni néhány európai alkotó. Ezt tette Jacques Audiard legújabb filmjében, a Testvérlövészekben, amely úgy beszél az élet nagy dolgairól, hogy közben szórakoztató is tud maradni.
2019-04-05
Us
Mi
www.prae.hu A hasonmásod az új zombi
Jordan Peele díjakkal elhalmozott társadalomtudatos horrorfilmje, a Tűnj el! után újabb szociohorrort készített Mi címmel, ami jó és rossz értelemben is rálicitál elődjére.
2019-03-30
Roma
 
www.jelenkor.net A Netflix és a neorealizmus
A Netflix-csatorna egyik különleges darabjában, az Oscar-díjakkal jutalmazott Romában Alfonso Cuarón nemcsak saját gyerekkorát, hanem a negyvenes-ötvenes évek olasz neorealizmusát is feleleveníti. Benke Attila írása.
2019-03-30
Apró mesék
 
kulter.hu A rettegés foka Magyarországon
Szerencsére egy ideje nemcsak értékes magyar műfajfilmek, hanem olyan, főleg bűnügyi történetekbe ágyazott történelmi filmek is készülnek, amelyek a hazai nézők számára újra érdekessé teszik a magyar történelmet. A közelmúlt vizsgálatával módszeresen foglalkozik Köbli Norbert forgatókönyvíró (A vizsga, A berni követ, Trezor), s a Félvilág és az Örök tél után Szász Attila rendezővel elkészítették újabb közös filmjüket, a végre kifejezetten moziforgalmazásra szánt Apró meséket. A második világháború utáni „nulladik év”-ben játszódó családi pszichothriller újfent remekül sikerült, ha van is néhány idegesítő hibája.
2019-03-30
Kölcsönlakás
 
kulter.hu Dobó Kata első dobása
Ha azt a szóösszetételt olvassuk, hogy „magyar vígjáték”, akkor sokunk gyomra összeszorul, mert olyan, nem túl színvonalas filmekre asszociálunk, mint a pár évvel ezelőtt bemutatott Megdönteni Hajnal Tímeát vagy a Pappa pia. Szerencsére a tavaly év végén mozikba került BÚÉK bizonyította, hogy lehet igényes, izgalmas, egyszerre szórakoztató és gondolatébresztő vígjátékot is rendezni. Jó hír, hogy Dobó Kata színésznő rendezői debütálása, a Kölcsönlakás nem a „magyar gagyik” csapatát erősíti, még ha amúgy nyomába sem ér Goda Krisztina 2018-as dramedyjének.
2019-03-23
Captain Marvel
Marvel Kapitány
kulter.hu A Marvel Wonder Womanje
A Marvel Moziverzum története fontos fordulóponthoz érkezett a Bosszúállók: Végtelen háborúval, ami nagy bizonytalanságban hagyta a rajongókat, mert a közkedvelt hősök veszítettek, Thanos, a főgonosz pedig gyakorlatilag mindenható istenséggé vált a Végtelen Köveknek köszönhetően. Persze, mint mindig, a problémára van megoldás: Marvel Kapitány, akit Anna Boden és Ryan Fleck filmje hivatott bevezetni. Kár, hogy a film tényleg csak a karakter bevezetésére alkalmas, önálló alkotásként nem állja meg a helyét.
2019-03-23
Guerilla
 
www.jelenkor.net Szabadság, szerelem, testvérviszály
Az 1848–1849-es szabadságharcról a közelmúltban nem sok film készült, Kárpáti György Mór első nagyjátékfilmje, a Guerilla azonban megtöri a csendet.
2019-03-11
Zimna wojna
Hidegháború
kulter.hu A zene összeköt, a politika összetör
A lengyel filmművészet csúcskorszaka az államszocializmus évtizedeire tehető, ekkor születtek a világhírű Andrzej Wajda (Hamu és gyémánt), Roman Polanski (Kés a vízben), Agnieszka Holland (Vidéki színészek) vagy Krzysztof Kieslowski (Az amatőr) nemzetközi szinten is meghatározó művei. A lengyel filmiskolának nevezett irányzat örökségét a még élő idősebb alkotók mellett Paweł Pawlikowski viszi tovább, aki az Oscar-díjas Ida után újabb Oscar-esélyes történelmi szerelmi drámát készített, a Cannes-ban a legjobb rendezőnek járó elismerést elnyerő Hidegháborút.
2019-03-08
Vice
Alelnök
www.prae.hu Amerikai Sátán
Rögtön az év elején két olyan film is a mozikba került, melyekben filmsztárok arcát torzították el a sminkesek: a Pusztító Nicole Kidmannel és az Alelnök a hírhedt Dick Cheney-vé maszkírozott Christian Bale-lel. Kérdés, hogy az Alelnök Bale újabb nagy átalakulásán kívül képes-e állítani bármi érdekeset a sokat kárhoztatott Bush-rezsimről.
2019-03-08
Beautiful Boy
Csodálatos fiú
kulter.hu Egy drogfüggő család melodrámája
Hálás feladat a drogfüggőségről, a drogmámorról filmet készíteni, hiszen az adott alkotó szabadjára engedheti kreativitását, és elborultabbnál elborultabb víziókat ábrázolhat a legkülönbözőbb speciális effektusok segítségével. A belga rendező, Felix Van Groeningen azonban nem engedett a kísértésnek, David Sheff és fia, Nic igaz történetét realista stílusban próbálta izgalmasan elmesélni a Csodálatos fiúban. Groeningen a feladatot tisztességesen teljesítette, azonban nem tudott igazán emlékezetes drámát összehozni.
2019-02-28
Destroyer
Pusztító
kulter.hu A múlt bűneitől eltorzult arcok
Mostanság két, sztárokat felvonultató amerikai film is reflektorfénybe került, mert a főszereplőiket alakító híres színészeket a maszkmesterek a felismerhetetlenségig eltorzították. Az egyik a Christian Bale újabb nagy transzformációját dicsérő szatíra, az Alelnök, mely az Oscar-díjra is esélyes. A másik film pedig a japán származású amerikai rendezőnő, Karyn Kusama a mozipénztáraknál nagyot hasalt Pusztítója, melyben Nicole Kidman arcát „szántották fel” a sminkesek a szerep kedvéért. De vajon megérte így elcsúfítani a színésznőt? A válasz röviden: igen.
2019-02-15
Creed II
Creed II.
kulter.hu Bukott bokszolók és bosszúszomjas fiaik
A szovjet ökölvívó, Ivan Drago által halálra vert Apollo Creed fia, Adonis történetének logikus folytatása, hogy az újdonsült nehézsúlyú bajnok nemezisével, Dragóval és örökösével száll szembe. Ám amennyire izgalmasnak tűnt papíron a Creed II, annyira felemásra sikerült a végeredmény.
2019-01-31
Glass
Üveg
www.prae.hu Szuperhősök túl jón és rosszon
M. Night Shyamalan korunk egyik legellentmondásosabb rendezője, akinek filmográfiájában nagyon jó és nagyon rossz filmek is szerepelnek. A látszólag erőltetett univerzumépítés eredményeként született Üvegről is írhatunk hideget és meleget egyaránt.
2019-01-24
Robin Hood
 
kulter.hu Divatos ruhákban a sherwoodi legenda
Robin Hood az egyik legrégibb népi hős, aki felvállalja a javak igazságos újraelosztásának ügyét. A középkor óta rengeteg történetben dolgozták fel a Sherwoodi erdő tolvajának mítoszát, ezért elvártuk, hogy Ben Chandler forgatókönyve alapján Otto Bathurst valamilyen újdonsággal lepjen meg minket. A 2018-as Robin Hoodnak ez részben sikerült, még ha egy alapvetően felesleges újrafeldolgozás került is a mozikba december elején.
2019-01-04
Suspiria
Sóhajok
kulter.hu Új rituálén Dario Argento boszorkányai
Az olasz horror legendás alkotója, Dario Argento leghíresebb filmjei közé tartozik a Három anya-trilógia első két darabja, a Sóhajok és a Pokol. Előbbiből készített remake-et Luca Guadagnino (Vakító napfényben, Szólíts a neveden) azonos címmel, mely tulajdonképpen nem is feldolgozás, hanem egy, az eredeti által ihletett teljesen új, a horror nagymesterének klasszikusához képest talán már túlságosan is komplex film.
2018-12-23
BÚÉK
 
www.prae.hu Itthon is teljesen idegenek
Még csak két évvel ezelőtt jött ki Paolo Genovese remek filmje, a Teljesen idegenek. Magyar feldolgozása, Goda Krisztina BÚÉK-ja látszólag felesleges remake-je, mégis közelebb hozza a magyar nézőkhöz a súlyos titkokról és hazugságokról szóló drámai vígjátékot.
2018-12-12
Donbass
Donyeci történetek
kulter.hu Jelentés az ukrán frontról
A kortárs ukrajnai káoszról az ukrán származású rendező, Szergej Loznyica már forgatott dokumentumfilmet (Maidan), ám legújabb, dokumentarista játékfilmjében, a Donyeci történetekben még alaposabban körbejárta az azóta súlyosabbá vált háborús állapotokat.
2018-12-04
The Shootist
A mesterlövész
filmvilag.hu Pisztolyhősök alkonya
A westernsztárokat elbúcsúztató filmek egyre kritikusabban ábrázolták legendás hőseik szerepét, és a vadnyugat mítoszát.
2018-11-29
The House That Jack Built
A ház, amit Jack épített
www.prae.hu Lars von Trier újabb Antikrisztusa
A botrányairól és polgárpukkasztó filmjeiről ismert dán rendező, Lars von Trier újabb, sokakat megbotránkoztató alkotással állt elő A ház, amit Jack épített címmel. Azonban, ahogy A nimfomániásra, úgy az új Trier-mozira is igaz, hogy a taszító felszín alatt egy igen jól felépített privát pokol rejtőzik.
2018-11-29
A Sátán fattya
 
www.prae.hu Női passió
A második világháború után „egy kis munkára” elhurcolt férfiaknak és nőknek egy fiatal lány sorstragédiájával állít emléket Zsigmond Dezső A Sátán fattyában, mely témája miatt kiemelkedő, ám mint filmdráma, erősen problémás alkotás.
2018-11-21
Okupácia 1968
Megszállás 1968
www.prae.hu A velünk élő történelem
Az idei, 15. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál is igen sok olyan izgalmas dokut kínál, melyekben a közelmúlt történéseiből eredeztethető a filmek főszereplőinek traumája.
2018-11-08
Das schweigende Klassenzimmer
A néma forradalom
kulter.hu Megállt az idő az NDK-ban
A magyar kulturális emlékezetben máig ellentmondásos státuszú 1956-os forradalmat és szabadságharcot már sokféle szemszögből, különböző műfajokban és stílusokban feldolgozták. Nehéz tehát eredetit alkotni ’56 témában, a német rendező, Lars Kraume azonban friss filmjében, A néma forradalomban rátalált egy új történetre, mely egyéb fontos történelmi kérdéseket is nézőjének szegez.
2018-11-06
A Star Is Born
Csillag születik
uj.apertura.hu Csillag születik az önimádat korában
A Rocky első része 1976-ban az Egyesült Államok konzervatív fordulatának, az átmeneti korszaknak (1976-1980) a szimbólumává vált. 1975-1977-ben ugyan még készültek a hollywoodi reneszánszhoz tartozó társadalomkritikus műfajfilmek, melyeket nevezhetünk alternatív műfajfilmeknek (a szakirodalom általában revizionista műfajfilmeknek nevezi ezeket), azonban a Rocky, a Csillag születik, a Szombat esti láz vagy A bajnok ugyan lassú léptekkel, de visszatértek a klasszikus Hollywoodban kialakított tradicionális vagy konformista műfaji-ideológiai konstrukcióhoz.
2018-11-03
X – A rendszerből törölve
X - The eXploited
www.prae.hu Skandináv thriller magyar módra
A kilencvenes évek óta nagy népszerűségnek örvendenek az észak-európai thrillerek és horrorfilmek, melyek a kortárs magyar zsánerfilmekre, így Ujj Mészáros Károly legújabb, X – A rendszerből törölve című politikai thrillerjére is hatottak.
2018-11-01
Granny Project
Nagyi projekt
www.prae.hu Nagymama, az élő történelem
Akinek van nagymamája, az akarva-akaratlan is kapcsolatba kerül az emberi történelemmel, hiszen minden nagyinak van egy sztorija a múltból. Erre építette fel Révész Bálint két másik alkotóval közösen készített filmjét, a Nagyi projektet.
2018-11-01
Könnyű leckék
Easy Lessons
www.prae.hu A menekültlány, aki itt maradt
Érdekes, hogy míg a hírek az egyre nagyobb mértékű elvándorlásról szólnak, addig vannak olyan emberek, akiknek éppen Magyarország lesz új hazájuk. Ilyen Kafiya is, Zurbó Dorottya Könnyű leckék című dokumentumfilmjének főszereplője.
2018-10-13
The Predator
Predator - A Ragadozó
kulter.hu Unalmas már ez a vadász
A tekintélyes rajongótáborral rendelkező filmmítoszokkal kapcsolatos állandó dilemma, hogy a régi-új alkotók rajongókat kielégítő folytatást vagy új nézőket bevonzó, kisebb-nagyobb mértékben újító szellemű epizódot készítsenek az adott sorozathoz.
2018-10-04
Gagarin. Pervij v kozmosze
Gagarin
amerikaiplan.blog.hu Gagarin: első az űrben
Pavel Parkomenko műve olyan, mint egy szobor, melyről eszünkbe jut a történelmi személy, megemlékezünk róla, majd tovább megyünk. A különbség csak annyi, hogy egy átlagos emlékműnél legfeljebb néhány percet időzünk el, azonban a Gagarin 108 percet vesz el életünkből, mely idő alatt a címszereplő egy egész bolygót megkerült.
2018-09-29
Remélem legközelebb sikerül meghalnod :)
 
www.prae.hu Nehéz kamasznak lenni
A tinédzserek világával már rövidfilmjeiben is foglalkozó Schwechtje Mihály első nagyjátékfilmjét, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :)-ot is a kamaszok aktuális problémájának, az internetes megszégyenítés kérdéskörének szentelte. A magyar tinithrillerről kérdezte a prae.hu a rendezőt.
2018-09-26
Remélem legközelebb sikerül meghalnod :)
 
kulter.hu Kamasz kamasznak farkasa
Így a marketinggel ellentétben a Remélem legközelebb… sokkal több mint egy tinithriller, drámai és fontos magyar film, mert rendkívül aktuális problémát taglal.
2018-09-19
Kutya éji dala
 
beatkorszak.blog.hu Szabadság, csalódás, apokalipszis. Rockzene és nemzedéki közérzet három Kádár-kori magyar filmben
"Bódy Gábor a különféle (képi és narratív) keretezési technikák révén mind a Kutya éji dalában, mind egyéb (kísérleti) filmjeiben a kép eredeti jelentésnélküliségéig szeretett volna visszajutni, amelynek révén alkotó és befogadó kapcsolatba léphetnek a kozmikussal, az ismeretlennel, az ősivel. A rendező ars poeticája összecsengett a Vágtázó Halottkémek, illetve Grandpierre Attila célkitűzéseivel."
2018-08-22
Kojot
Coyote
www.kortarsonline.hu Magyar cowboy születik
Hamar kikerült a mozikból, politikai viták tárgyává vált. Sokáig alternatív forgalmazásban terjesztették, gyorsan kultfilmmé érett. Ez Kostyál Márk keleti westernje, a Kojot, ami végre DVD-n is elérhető.
2018-08-04
Leto
Nyár
www.prae.hu Rock a drótkerítés mögött
Az államszocializmus évtizedei alatt Kelet-Európában a populáris zenei társulatokat szabadságszeretetük miatt a halálra rémült diktatórikus rendszerek módszeresen támadták. Erről a korszakról, illetve Viktor Coi szovjet rocksztár felemelkedéséről szól Kirill Szerebrennyikov legújabb filmje, a Nyár.
2018-07-31
Skyscraper
Felhőkarcoló
www.prae.hu Drágán add a pokoli tornyodat!
Mi történik, ha a klasszikus katasztrófafilmet, a Pokoli toronyt és a klasszikus akciófilmet, a Drágán add az életed!-et keresztezzük? Elkészül a nem katasztrofálisan, inkább viccesen rossz Felhőkarcoló a pankrátorból lett akciósztárral, Dwayne „The Rock” Johnsonnal.
2018-07-18
Solo: A Star Wars Story
Solo: Egy Star Wars-történet
kulter.hu Baljós árnyak a Star Wars felett
A rajongók amiatt megnyugodhatnak, hogy a Solo: Egy Star Wars-történet címszereplője, Han Solo nem lesz nagyon más karakter, mint akit korábban megismertünk, viszont Ron Howard filmje magán viseli az összes problémát, ami miatt sokan jogosan nem szeretik az új Star Wars-mítoszt.
2018-06-06
Deadpool 2
Deadpool 2.
kulter.hu Poénbomba a szuperhátsóba
10-15 éve ugyanazt a történetsémát kapjuk minden szuperhősfilmben: pár maszkos hős összefog, eleinte nem csípik egymást, szurkálódnak, de végül szembenéznek a „minden eddiginél erősebb” főellenféllel. Nos, aki hozzám hasonlóan nagyon unja ezt, annak ellenére, hogy a Marvel Studios próbál kicsit beújítani (Amerika Kapitány: Polgárháború, Pókember: Hazatérés, Fekete Párduc), az bizonyára szerette a Végtelen háborút, és örömmel fogadja az öntörvényű Deadpoolt, aki már 2016-ban is középső ujjat mutatott Vasemberéknek és az X-Men csapatnak. Az antihős most ugyanezt teszi a második részben, jóllehet ezúttal kicsit visszafogottabb, hogy bebocsátást nyerjen a szuperhőssztárok csapatába, a Marvel-moziverzumba.
2018-06-01
Avengers: Infinity War
Bosszúállók: Végtelen háború
kulter.hu A Birodalom visszavág Marvel-módra
A Bosszúállók: Végtelen háborút a Marvel Studios egy 10 éves univerzumépítés ékkövének szánta, melyben a korábbi beváltatlan ígéretekkel ellentétben tényleg az egész létezés lesz a küzdelmek tétje, és végre egy valóban megállíthatatlan szupergonosszal, Thanosszal csapnak össze a Marvel képregényhősei (vagy legalábbis azok, akiket a stúdiót birtokló Disney meg tudott szerezni).
2018-05-24
A Quiet Place
Hang nélkül
www.prae.hu Ha kiáltasz, meghalsz
Az utóbbi pár évben reneszánszát éli a horror műfaja, minthogy rendkívül igényes alkotások csatlakoznak a zsánerhez. A legújabb darab a Michael Bay stúdiójában készült Hang nélkül, mely izgalmas koncepcióra alapozza annyira már nem izgalmas történetét.
2018-05-10
Aus dem Nichts
Sötétben
kulter.hu Önpusztító bosszúvágy
Manapság kiváltképp nehéz beszélni a terrorizmus globális problémájáról, mikor a nyugati világ is kénytelen testközelből megtapasztalni az ideológia által vezérelt gyűlöletet és féktelen pusztítást. A közelmúltbeli, többek között Németországban elkövetett merényletekhez kapcsolódik lábjegyzetként Fatih Akin legújabb filmje, a Sötétben, mely valószínűleg heves indulatokat fog kiváltani a nézőkből, olyannyira intenzív, személyes és dühös alkotás.
2018-04-27
Sweet Country
Veszett vidék
www.pcguru.hu Veszett vidék filmkritika - az ausztrál vadnyugat Mad Max előtt
Ha van ideális helyszín egy brutális filmhez, akkor az a perzselő ausztrál préri, ahol a legújabb thriller, a Veszett vidék játszódik.
2018-04-20
Genezis
 
www.prae.hu Túlélni Magyarországot
A rasszizmus, illetve a fajgyűlölet sajnos mindig aktuális probléma, melyről sokféle film sokféleképpen tudósított már. Bogdán Árpád legújabb művében, a tíz éve történt romagyilkosságokat feldolgozó Genezisben különleges nézőpontokból közelít a közelmúltbeli traumához.
2018-04-17
Ready Player One
 
kulter.hu Spielberg és a videojátékok
Ha magukból a videojátékokból jó filmadaptációk nem is születtek (a Warcraft, az Assassin’s Creed és a Tomb Raider is legfeljebb tisztes iparosmunkának tekinthetők), a videojáték viszonylag fiatal médiuma felsorolt jellemzői miatt tökéletesen alkalmas mozifilmalapnak, legyen szó látványos blockbusterekről (Tron, Mátrix) vagy szerzői műfajfilmekről (eXistenZ). Az Ernest Cline sikerregényéből készült Ready Player One teljesíti is a küldetését, és igen szórakoztató moziélmény, azonban Steven Spielberg nem aknázta ki az alaptörténetben rejlő lehetőségeket.
2018-04-12
Madame Hyde
Mrs. Hyde
kulter.hu Dr. Jekyll felesége
Mindig izgalmas, ha egy öntudatos filmkészítő a saját képére formál vagy társadalmi jelenségek feltérképezéséhez használ fel egy populáris mítoszt. Így tett az inkább színészként ismert francia Serge Bozon, aki a Mrs. Hyde-ban Robert Louis Stevenson klasszikus regényét, a meglepően társadalomtudatos Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esetét modernizálta, illetve alakította át szatírává, hogy görbe tükröt tartson a francia oktatási rendszer elé. Kár, hogy a remek alapötlet ellenére Bozon el-elrontja a sztorit.
2018-04-11
Mary Magdalene
Mária Magdolna
kulter.hu Klisék evangéliuma
Húsvétkor a tévében előszeretettel adnak le olyan klasszikusokat, mint az 1959-es Ben-Hur vagy A názáreti Jézus Franco Zeffirelli rendezésében. És persze még biztosan fel tudunk sorolni fejből néhány ismertebb Jézus-filmet, köztük Mel Gibson hírhedt erőszakmoziját, a Passiót vagy a négy évvel ezelőtt bemutatott, nem túl jól sikerült hollywoodi Isten fiát. Éppen ezért, ha valaki a témában filmet készít, nem a jól ismert sztori iskolás felmondását várjuk tőle, hanem valamilyen eredetibb megközelítést.
2018-04-03
The Rub
 
www.prae.hu Hamlet, a halálosztó terminátor
Lichter Péter Fagyott májusa a tavalyi év legkülönlegesebb filmjei közé tartozott, habár a rendezőhöz képest meglepően hagyományos cselekményszövésű volt. Lichter legújabb filmjében, a Hamlet-parafrázis The Rubban azonban visszatér a radikális avantgárdhoz.
2018-03-23
A rossz árnyék
 
www.prae.hu A halálkövetek
Jeles András 15 évvel ezelőtt készített utoljára nagyjátékfilmet, a csendet pedig most megtöri alternatív forgalmazásban terjesztett új művével, az ifjabb Hans Holbein híres képén keresztül érdekes témákkal foglalkozó A rossz árnyékkal.
2018-03-12
Aurora borealis - Északi fény
 
www.jelenkor.net Nőnek lenni a történelem színpadán
Megkérdeztük Mészáros Mártát nemrég bemutatott filmjéről, az Aurora Borealisról, életműve és a magyar filmművészet múltjáról, jelenéről és jövőjéről. Benke Attila interjúja.
2018-03-05
Lady Bird
 
kulter.hu Csajkor
A több Oscar-díjra jelölt Lady Bird fő attrakciója, hogy női filmalkotó készítette egy tinilányról, ám az amúgy teljesen átlagos felnövekedési történetbe sikerült érdekes társadalmi problémákat is becsempésznie Greta Gerwig rendezőnek.
2018-03-05
The Shape of Water
A víz érintése
www.prae.hu A szépség és a szörnyeteg a tenger mélyén
Guillermo del Toro több kategóriában is Oscar-díjra jelölt filmje, A víz érintése a rendezőre jellemző kreativitással dolgoz fel egy túlságosan is jól ismert ősi, naiv történetet a határokat átszakító igaz szerelemről.
2018-02-26
Örök tél
 
www.kortarsonline.hu Szerelem a pokolban
A szovjet kényszermunkatáborokról sokáig nem beszélhettek a magyar túlélők. Szász Attila és Köbli Norbert műfajfilmes keretek között invitál történelmi ismereteink kibővítésére, a traumák feldolgozására. Az Örök tél premierje február 25-én lesz a Duna tévén.
2018-02-20
Black Panther
Fekete Párduc
kulter.hu Afrika Kapitány: Polgárháború
Megérkezett az Amerika Kapitány: Polgárháborúban feltűnő Fekete Párduc saját filmje, mely a szuperhősök összezördülését bemutató sztorihoz hasonlóan merészen vet fel társadalmi-politikai kérdéseket, ám minősége sajnos erősen hullámzó.
2018-02-15
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Három óriásplakát Ebbing határában
www.prae.hu A bosszú megeszi a lelket
A bosszú örök és látványos filmes téma, melyet sokféleképpen feldolgoztak már, azonban olyan komplex és katartikus módon még senki, mint Martin McDonagh a többszörös Oscar-jelölt Három óriásplakát Ebbing határában című drámájában.
2018-02-07
A hentes, a kurva és a félszemű
 
www.prae.hu A magyar postás nemcsak kétszer csenget
A martfűi rém után most újabb magyar film, Szász János A hentes, a kurva és a félszeműje mesél a múlt egy elvetemült sorozatgyilkosáról, ám sajnos a kettő közül csak előbbi, Sopsits Árpád műve nevezhető igazán jó filmnek.
2018-01-30
Egy nő fogságban
A Woman Captured
www.prae.hu Tündérmese a valóságból
Interjú Tuza-Ritter Bernadettel, a Sundance-en versenyző Egy nő fogságban című dokumentumfilm rendezőjével.
2018-01-25
Los perros
Kutyák és titkok
www.prae.hu Visszahúz a múlt
Augusto Pinochet a huszadik század legszerencsésebb diktátorai közé tartozott, mert megúszta a tényleges felelősségre vonást. Marcela Said chilei rendezőnő filmje, a Kutyák és titkok ezzel a problémával foglalkozik, éppen ezért nagyon fontos alkotás.
2018-01-23
Darkest Hour
A legsötétebb óra
kulter.hu Churchill, a király
A Dunkirk után most egy újabb film, A legsötétebb óra foglalkozik a második világháború egy keveset emlegetett epizódjával, egyúttal a britek egyik legnagyobb államférfijával, Winston Churchill-lel.
2018-01-19
Downsizing
Kicsinyítés
kulter.hu Gulliver elszúrt második lehetősége
Korunk egyik legérdekesebb rendezője, Alexander Payne izgalmas szatírává érlelhette volna legújabb filmjét, a Kicsinyítést, ám Payne ezúttal sajnos nem volt elég bátor.
2018-01-12
Psyché
Nárcisz és Psyché
www.kortarsonline.hu Történelmi vízió a szerelemről
Bódy Gábor hányattatott sorsú filmje, a Psyché végre méltó formában kerülhet a nézők elé a Magyar Nemzeti Filmarchívum nemrég megjelent DVD-jén.
2017-12-23
Star Wars: The Last Jedi
Star Wars: Az utolsó Jedik
kulter.hu Zavarok az Erőben
A Star Wars-mítosz feltámadt és már két pénzügyileg és kritikailag egyaránt sikeres filmet megért. Vajon a legújabb, Az utolsó Jedik alcímet viselő epizód meg tud-e felelni az új trilógiával szemben támasztott elvárásoknak?
2017-12-17
Câini
Kutyák
www.prae.hu Ballada a román vadnyugatról
A kelet-európai vidéki valóságról kőkemény westerneket lehetne készíteni, és születtek is már ígéretes magyar és román kísérletek a témában, ám sajnos Bogdan Mirică első filmje, a Kutyák is megmarad a kísérlet szintjén.
2017-12-04
Aurora borealis - Északi fény
 
amerikaiplan.blog.hu Aurora Borealis - Északi fény
Mészáros Márta az élő filmtörténet, a magyar film aranykorának egyik utolsó élő rendezője, nem mellesleg a magyar filmtörténetben a kevés női filmszerzők egyike Gyarmathy Lívia, Ember Judit vagy Zsurzs Éva (illetve a kortárs alkotók közül Kocsis Ágnes vagy Goda Krisztina mellett). Azonban míg Gyarmathy Lívia és Ember Judit inkább univerzális témákról forgattak, addig Mészáros Márta speciálisan a női sorsokról és a nő (magyar) történelemben vállalt szerepéről készített filmet (kivétel persze a Nagy Imréről szóló A temetetlen halott). A rendezőnő kiemelkedő munkái közé tartozik az Örökbefogadás, a Kilenc hónap, az Örökség vagy a magyar közelmúltat női szemszögből feldolgozó Napló-sorozat. Ezekhez csatlakozott októberben Mészáros Márta legújabb műve, az Aurora Borealis – Északi fény, mely sajnos semmi újat nem tud felmutatni az alkotó korábbi filmjeihez képest, és amúgy is komoly problémák vannak vele.
2017-11-30
A Viszkis
The Whiskey Bandit
www.prae.hu Egy modern Rózsa Sándor
Antall Nimród a Kontroll óta nem készített itthon nagyjátékfilmet, így a rendszerváltás utáni Magyarország legellentmondásosabb bűnözőjéről, Ambrus Attiláról szóló A Viszkis a rendező nagy visszatérése.
2017-11-27
What Happened to Monday
Hét nővér
www.pcguru.hu Hét nővér filmkritika – Elfelejtett ikrek
Ha a Széttörve James McAvoy jutalomjátéka volt, akkor a hasonló témájú sci-fi, a Hét nővér a címszereplőit eljátszó Noomi Rapace alakítása miatt emlékezetes. Kérdés, hogy van-e a színésznőn kívül más pozitívuma is a filmnek.
2017-11-24
A Viszkis
The Whiskey Bandit
www.prae.hu Bűnözés és bűnüldözés magyar módra
Az utóbbi pár évben elszaporodtak a magyar bűnügyi filmek, melyek legújabb darabjai a Budapest Noir és A Viszkis. Cikksorozatunkban annak járunk utána, hogy milyen jellegzetességei vannak ezeknek a kortárs magyar neo-noiroknak, illetve miért éppen most készülnek ezek a krimik, thrillerek és gengszterfilmek.
2017-11-24
Budapest Noir
 
www.prae.hu Félelem és reszketés Magyarországon
Magyarországon az évtizedek során a vígjáték mellett a bűnügyi film bizonyult a legéletképesebb műfajnak, melynek legújabb darabja a Budapest Noir. Cikkünkben annak járunk utána, hogy miért szaporodtak el és milyen jellegzetességekkel bírnak a kortárs magyar neo-noirok.
2017-11-08
The Snowman
Hóember
www.prae.hu Olvadt bűnfilm
A skandináv bűnügyi filmek aranykorukat élik, vagy legalábbis élték a Hóemberig, mert sajnos a korábban remek drámákat készítő Tomas Alfredson pszichothrillere alapvetően csalódást okoz a műfaj és a rendező rajongóinak.
2017-10-30
Happy End
 
www.kortarsonline.hu Krízisben
Az osztrák modernista rendező, Michael Haneke fajsúlyos, médiakritikus családi drámáiról híres. Legújabb filmjében, a Happy Endben túlságosan is hű marad önmagához.
2017-10-21
Kojot
Coyote
filmvilag.hu Idegen a Vadkeleten
Kostyál Márk easternjében a „magyar vadnyugat” durvább, mint valaha.
2017-10-07
Mother!
Anyám!
www.prae.hu Az újrakezdés horrorja
Darren Aronofsky szerelemprojektjével, a három éve bemutatott Noéval nem lopta be magát a nézők és a kritikusok szívébe, ám a rendező Velencében és miskolci Jameson Cinefesten is vetített felkavaró pszichothrillerével, az anyám!-mal visszatért régi önmagához.
2017-09-19
Ma loute
A sors kegyeltjei... meg a többiek
www.prae.hu Szépségek és szörnyetegek
A 6. Mozinet Filmnapokon került bemutatásra Bruno Dumont szürreális kosztümös dramedy-je, A sors kegyeltjei… meg a többiek, mely abszurd humorral, egy fájdalmas szerelmi történeten keresztül beszél a szexuális identitás felvállalásának nehézségeiről.
2017-09-19
It
Az
www.pcguru.hu Stephen King: Az filmkritika
Stephen King egyik leghosszabb regényét, az Azt nem könnyű megfilmesíteni, de a legújabb feldolgozás alkotói jó stratégiát választottak ehhez. Lássuk, a film is ilyen jó lett-e!
2017-09-12
Terminator 2: Judgment Day
Terminátor 2.: Az ítélet napja
www.pcguru.hu Terminator 2: Az ítélet napja 3D filmkritika
„Visszatérek” – mondta Arnold Schwarzenegger James Cameron kultikus sci-fijeiben, és most ezt vehetjük szó szerint, mert a Terminator 2. újra látható a magyar mozikban!
2017-09-03
Pappa pia
 
www.prae.hu Bollywood Budapesten
A magyar musical ritka, mint a fehér holló, és ha meg is próbálkoznak vele, annak nem lesz jó vége. Így a legújabb kísérlet, a Pappa pia is meglehetősen gyengére sikeredett.
2017-08-22
Szerelem
 
www.kortarsonline.hu A börtön sem választhat el
Makk Károly remekműve, az egyszerre társadalomtudatos és meghatóan személyes Szerelem végre felújított változatban szerezhető be DVD-n a MaNDA jóvoltából.
2017-08-10
A Másoló
The Copyist
www.kortarsonline.hu A fénymásolók lelkivilága
Készültek már merész kísérleti filmek, de Kőszegi Tamás A másoló című munkája egészen egyedülálló, hiszen felvevőgép helyett egy fénymásoló berendezés rögzítette az alkotást, amely egy szexuális aktust mutat be. A különleges ötletről és a megvalósítás buktatóiról kérdeztük a rendezőt.
2017-08-10
Valerian and the City of a Thousand Planets
Valerian és az ezer bolygó városa
www.prae.hu Galaktikus szemfényvesztés
Luc Besson, az európai filmgyártás és Hollywood között egyensúlyozó francia rendező álomprojektje volt a Valerian és az ezer bolygó városa, ám a végeredmény sajnos sokkal inkább egy forgatókönyvírói rémálomra hasonlít.
2017-07-25
Dunkirk
 
www.pcguru.hu Dunkirk filmkritika
A háború: Pokol. Sok film bemutatta már ezt, azonban olyan intenzíven és egyszerre emberközeli módon még nagyon kevés alkotásnak sikerült, mint Christopher Nolan Dunkirkjének.
2017-07-19
War for the Planet of the Apes
A majmok bolygója: Háború
www.prae.hu Harc az evolúcióért
Nagy meglepetés volt három éve az újraindított A majmok bolygója-sorozat második része, a Forradalom, és hasonló színvonalat vártunk volna el a harmadik epizódtól, a Háborútól, ám sajnos Matt Reeves filmje inkább visszafejlődött.
2017-07-11
Spider-Man: Homecoming
Pókember: Hazatérés
www.pcguru.hu Pókember: Hazatérés filmkritika
Szegény Peter Parkert már annyiszor átöltöztették a 2000-es évek eleje óta, hogy félő volt, a legújabb filmre, a Hazatérésre teljesen szétcsúszik. Szerencsére nem így lett, sőt!
2017-07-05
Out
 
www.kortarsonline.hu Partra vetett pecás
Kristóf György Cannes-ban debütált Out című első nagyjátékfilmje groteszk dráma a kelet-európai régió társadalmi betegségeiről: a munkanélküliségről, az illúzióvesztésről, az idegengyűlöletről.
2017-06-16
Jupiter holdja
Jupiter's Moon
www.prae.hu A menekültválság szuperhős szemszögből
Mundruczó Kornél legújabb művében, a Cannes-ban is szereplő Jupiter holdjában folytatja a Fehér istenben megkezdett útját a klasszikus történetmesélő filmek felé, és szerzői szuperhősmozi keretei között tesz fel kérdéseket a kortárs menekültkrízissel kapcsolatban.
2017-06-08
La jetée
A móló
www.prae.hu Küzdelem a múlt és a jövő képeiért
A nemzetközi dokumentumfilmes portál, a Doc Alliance Films legújabb retrospektív eseményének keretében a páratlanul kreatív és öntudatos dokufilmes legenda, Chris Marker néhány jelentős művét tekinthetik meg az érdeklődők.
2017-06-06
A ménesgazda
 
www.kortarsonline.hu Paranoiathriller a diktatúráról
A MaNDA az 1956-os forradalom közelgő 60. évfordulója alkalmából DVD-sorozatot indított, amelynek egyik első darabja Kovács András parabolája, A ménesgazda. A Rákosi-korszakban játszódó, 1978-ban készült film a Kádár-féle emberarcú szocializmus csődjéről is mesél.
2017-06-02
Szegénylegények
The Round-Up
www.kortarsonline.hu Nem a szocializmusra
Jancsó Miklós legendás film­para­boláját, a Sze­gény­legé­nyeket fél évszá­zada mutatták be. Az évfor­duló alkal­mából a MaNDA fel­újí­tott DVD-ki­adás­sal tisz­teleg Jancsó máig meg­hök­ken­tően modern és sok­rétű remek­műve előtt.
2017-06-02
Egymásra nézve
 
www.kortarsonline.hu Rendszersértő szerelmek
A MaNDA DVD-kiadása jóvoltából végre kitűnő minőségben hozzáférhető Makk Károly Egymásra nézve című társadalmi melodrámája. Ez az egyetlen rendszerváltás előtti magyar film, amely nyíltan leszbikus párkapcsolatot mutat be.
2017-06-02
Angi Vera
 
www.kortarsonline.hu Boldogtalan pártkatonák
Az Angi Vera olyan, mintha az 1984 magyar változatát néznénk, csak éppen érezni, hogy Vészi Endre író és Gábor Pál rendező George Orwellel szemben belülről ismerték a megvalósult disztópiát. A kitűnő filmet a közelmúltban adta ki DVD-n a MaNDA.
2017-06-02
Wonder Woman
 
www.pcguru.hu Wonder Woman filmkritika
A DC Films és a Warner erőltetett menetben próbálnak saját szuperhősfilmes univerzumot építeni, melynek legújabb állomása a harcias amazon eredettörténetét elmesélő Wonder Woman. Lássuk, tényleg csodás-e a Csodanő!
2017-05-31
Alien: Covenant
 
www.prae.hu Xenomorf-klónok
Habár az Alien-előzményfilm, a Prometheus sem volt éppen makulátlan, de érdekesen felvezette a Halál születését. A legújabb Ridley Scott-film, az Alien: Covenant viszont nem sok újat tud mutatni, sőt, csupán a klasszikusok sablonjait ismételgeti.
2017-05-20
Meghalni Ukrajnáért
 
www.prae.hu Egy igazi cselekvő film
A 2014-ben kirobbant ukrán-orosz konfliktus nem oldódott meg, a harcok ki-kiújulnak, és ennek igazi áldozatai a civilek, besorozott édesapák és családjaik. Róluk szól, és az elesetteknek állít emléket Csarnai Attila háborúellenes dokumentumfilmje, a Meghalni Ukrajnáért.
2017-05-19
King Arthur: Legend of the Sword
Arthur király: A kard legendája
www.pcguru.hu Artúr király: A kard legendája filmkritika
Az Artúr-mondakört számtalanszor feldolgozták már, most éppen A kard legendája címen az angol fenegyerek, Guy Ritchie próbálkozik meg a kőbe döfött varázsfegyver történetével. Lássuk, méltó-e Ritchie az Excaliburra!
2017-05-12
Fagyott május
Frozen May
www.prae.hu Szorongató jeges magány
Bátor vállalkozás volt Lichter Péter experimentális filmrendező részéről egészestés kísérleti horrort készíteni Fagyott május címmel, ám a végeredmény egy igen különleges hangulatú horror-disztópia lett, melyben az avantgárd filmes elemek tökéletesen kiszolgálják a pszichológiai hadviselésre alapozó műfajfilmet.
2017-05-12
Safari
Szafari
www.prae.hu Erőszak és romantika, imádlak Afrika!
A fanyar humorú osztrák dokumentarista rendező, Ulrich Seidl eleddig mindig telibe talált az emberi butaságot elemző provokatív alkotásaival, így legújabb művével, a Szafarival is, amely azért az eddigiekhez képest kicsit sablonosabb és biztonságosabb témával, a vadászat etikájával foglalkozik.
2017-05-10
A tökéletes gyilkos
 
www.prae.hu A Magnum ereje Magyarországon
Örvendetes, hogy az utóbbi néhány évben felfedezték a magyar filmkészítők a bűnügyi filmműfajokat, még ha nem is mindig képesek megbirkózni a thriller- és noirkészítés nehézségeivel, miként az Pacskovszky József legújabb sötét krimijén, A tökéletes gyilkoson is érződik.
2017-05-04
Guardians of the Galaxy Vol. 2
A galaxis őrzői vol. 2.
www.pcguru.hu A galaxis őrzői vol 2. filmkritika
A nagysikerű önironikus szuperhősfilmnek, A galaxis őrzőinek most itt a folytatása, és szerencsére nem okoz csalódást rajongóinak!
2017-05-03
Goksung
Kokszongi sirató
www.prae.hu Ördögűzés Dél-Koreában
A 24. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál nézői szokás szerint láthattak jó néhány izgalmas délkelet-ázsiai filmet, köztük a dél-koreai thrillerek egyik kiemelkedő alkotója, Na Hong-jin Kokszongi sirató című, felkavaró és összetett pszichológiai horrorfilmjét.
2017-04-23
American Pastoral
Amerikai pasztorál
www.prae.hu A jólét betegei
A 24. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon is vetített Amerikai pasztorál az Egyesült Államok válságkorszakát, a hatvanas-hetvenes éveket eleveníti fel egy családi melodrámán keresztül, ám Ewan McGregornak kezdő rendezőként kicsit nagy falat volt egyszerre történelmet elemezni és emberi sorsokat ábrázolni.
2017-04-17
1945
 
www.prae.hu Rettegés a közelmúlttól
Két fekete kalapos férfi érkezik a kis faluba, hogy elégtételt vegyenek múltbeli sérelmeikért – kezdődhetne így bármelyik klasszikus westernfilm, de Török Ferenc legújabb, feszültséggel teli történelmi drámájában, a Magyarországon először a 24. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatott 1945-ben nem a hősöké, hanem a nyomasztó bűnöké és a bűnbánó bűnösöké a főszerep.
2017-04-12
Ghost in the Shell
Páncélba zárt szellem
www.prae.hu Lelketlen fémtestek
Egy kezünkön meg tudjuk számolni, hány kultikus távol-keleti filmből készült eddig jó nyugati (hollywoodi) remake, és sajnos a legendás Páncélba zárt szellem adaptációja sem töri meg az átkot, nem érte meg látványos élőszereplős akciófilmmé egyszerűsíteni a nagysikerű mangát, illetve animét.
2017-04-07
Brazilok
 
www.kortarsonline.hu Döbrögi és a roma focisták
Nagyon kevés jó, még kevesebb pozitív hangvételű filmet láttunk a magyarországi cigány kultúráról – a Brazilok című kusturicás sportdráma viszont megtöri a jeget. Remek szatíraként is működik, amely vidéki fociőrült romákat mutat be.
2017-04-06
Voyage of Time
Az univerzum története
www.kortarsonline.hu Felszínes Föld-eposz
A filozófus-rendező Terrence Malick negyven éve dédelgetett terve, hogy az (élő)világ születéséről és történetéről készítsen filmet. Az álom most megvalósult, de az Az univerzum története című lírai dokumentumfilm nem lett olyan ütős, mint reméltük.
2017-04-04
Vor der Morgenröte: Stefan Zweig in Amerika
Stefan Zweig: Búcsú Európától
www.prae.hu Stefan Zweig tulajdonképpen egy menekült
A magyar mozikban nemrég bemutatott Stefan Zweig: Búcsú Európától a nácik elől menekült címszereplő író utolsó éveiből ragad ki epizódokat, melyek Maria Schrader rendező és Jan Schomburg forgatókönyvíró szerint korunknak is üzennek. A film aktualitásáról, a forgatásról és persze Stefan Zweigről kérdezte a prae.hu az alkotókat.
2017-04-03
133 nap - A Tanácsköztársaság története
 
www.prae.hu Dicsőség vagy szégyen?
Sok más huszadik századi magyar történelmi esemény mellett az első, 1919-es kommunista diktatúra is általában kibeszéletlen és feldolgozatlan a kollektív emlékezetben – erre tesz kísérletet Borsody István 133 nap – a Tanácsköztársaság története című dokumentumfilmjében.
2017-04-01
Hell or High Water
A préri urai
www.prae.hu A Vadnyugat végnapjai
Sokáig kétséges volt, hogy David Mackenzie és Taylor Sheridan neowesternjét, a Hell or High Watert hazai forgalmazásban is láthatják majd a magyar nézők, azonban szerencsére részint a film Oscar-jelölése miatt A préri urai címmel az HBO felvállalta és műsorára tűzte ezt a remek antikapitalista rabló-pandúr történetet.
2017-03-30
Halj már meg!
 
www.prae.hu Közelmúlt-noir
A nemrég váratlanul elhunyt Kamondi Zoltán Halj már meg! című utolsó, kvázi film noir komédiájában roppant sok és érdekes témát vet fel, ám ezek súlya alatt meg-megrogy a műve.
2017-03-27
Testről és lélekről
On Body and Soul
www.prae.hu Leszámolás a rítusokkal
Enyedi Ildikó groteszk szerelmi drámája, a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját elnyerő Testről és lélekről lélektani mélységgel beszél társadalmunk alapproblémáiról, melyekről a rendezőnő most megoszt pár extra gondolatot a prae.hu olvasóival.
2017-03-23
Beauty and the Beast
A szépség és a szörnyeteg
www.pcguru.hu A szépség és a szörnyeteg filmkritika
Az igaz szerelemről szól a klasszikus mese, A szépség és a szörnyeteg, melyből a Disney már csinált egy rajzfilmet, most pedig Emma Watsonnal a főszerepben egy élőszereplős látványmozival ostromolja szívünket. Lássuk, célba talál-e!
2017-03-21
Silence
Némaság
www.kortarsonline.hu Japán Szegénylegények
A legendás amerikai rendező, Martin Scorsese Krisztus utolsó megkísértése című botrányfilmje után csaknem három évtizeddel újra megosztó, vallási témához nyúlt a Némaságban. A végeredmény ismét lehengerlő.
2017-03-21
The White King
A fehér király
www.prae.hu A Nagy Testvér 1984 után
Érdekes ötlet volt Dragomán György 2005-ös bestselleréből, A fehér királyból disztópiát készíteni, ám Alex Helfrecht és Jörg Tittel sajnos inkább csak elvett a kiváló alapanyagból.
2017-03-12
Logan
Logan - Farkas
www.pcguru.hu Logan filmkritika - Végre egy jól sikerült Rozsomák-film
Elérkezett Rozsomák és Charles Xavier utolsó küldetése James Mangold Wolverine-történetének záródarabjában, a Loganben. Lássuk, édes vagy keserű-e a búcsú!
2017-03-06
T2: Trainspotting
 
www.prae.hu Válaszd az életet!
A kilencvenes évek kultikus nemzedéki közérzetfilmje, a Trainspotting Danny Boyle invenciózus filmstílusa és keserédes története miatt a mindenkori fiatalság kedvencévé vált, így a 20. évfordulóra el is készült a folytatás, mely egyszerre több is és kevesebb is, mint az első rész volt.
2017-03-05
A Cure for Wellness
Az egészség ellenszere
www.prae.hu Betegségipar
Az inkább könnyedebb popcornfilmjeiről ismert Gore Verbinski visszatért A kör műfajához, és megpróbált egy újabb intelligens pszichológiai horrorfilmet összehozni Az egészség ellenszere címmel, de a sztorinak sajnos vannak gyógyíthatatlan betegségei.
2017-03-01
Testről és lélekről
On Body and Soul
www.prae.hu Románc egy vágóhídon
Szép, mint két kapcsolatteremtésre képtelen ember randevúja a vágóhídon – jellemezhetnénk a húszas évek szürrealistái után Enyedi Ildikó Testről és lélekről című legújabb, groteszk szerelmi történetét, mely több más elismerés mellett elnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját.
2017-03-01
Manchester by the Sea
A régi város
www.prae.hu Leküzdhetetlen távolságok
Az Oscar-díjra jelölt A régi város főszereplője, Lee nem tipikus amerikai filmes hős, hanem hétköznapi munkásember, sorsa éppen ezért érint meg sokkal inkább, mint bármelyik hollywoodi melodráma sztorija.
2017-02-24
Lion
Oroszlán
www.pcguru.hu Filmkritika - Oroszlán
Az Oscar-díjakra jelölt Oroszlán című filmben a Kelet rögvalósága és a nyugati jólét mítosza feszülnek egymásnak egy epikus és megható igaz történetben.
2017-02-17
Jackie
 
www.pcguru.hu Filmkritika - Jackie
Hogy mi történt John F. Kennedy meggyilkolása után a first lady-vel? S vajon megérdemli-e Natalie Portman az Oscar-jelölést a gyász néhány napját feldolgozó Jackie-ért? Pablo Larraín filmjéből, illetve a cikkből kiderül.
2017-02-13
Örök tél
 
www.prae.hu Kalandfilm a szovjet munkatáborokról
A nagysikerű történelmi thrillerek, A berni követ és a Félvilág alkotói, Köbli Norbert forgatókönyvíró és Szász Attila rendező újabb drámai kalandfilmjéről, a szovjet munkatáborban játszódó Örök télről tartottak sajtótájékoztatót a film készítői, színészei és támogatói.
2017-02-10
Mi ez a cirkusz?
 
www.prae.hu The show must go on
A film és a virtuális valóságok korában a varieté vagy a színház mellett peremvidékre szorult a nagymúltú cirkusz is, melybe mostanában megpróbálnak új életet lehelni, s ebben Halász Glória és Tiszeker Dániel dokumentumfilmje, a Mi ez a cirkusz? is segít a főszereplő társulatnak, a Recirquelnek.
2017-02-09
The Space in Between: Marina Abramovic and Brazil
A távolság, ami összeköt
www.prae.hu Lassítsd le önmagad!
Marina Abramović, a híres akcióművész eleddig a testét használta fel sokkoló happeningjeihez, azonban most Marco Del Fiol A távolság, ami összeköt című dokumentumfilmjében a művésznő számára bevallása szerint a testnél sokkal félelmetesebb lélek felé fordul.
2017-02-09
The Founder
Az alapító
www.pcguru.hu Filmkritika - Az alapító
Ha érdekel, honnan indult a mára műanyagkajáiról hírhedt globális gyorsétterem-lánc, a McDonald’s, akkor ki ne hagyd Az alapítót, Michael Keatonnel a főszerepben!
2017-02-01
Az állampolgár
 
www.prae.hu Megtanulták a magyar leckét
A Magyar Filmszemle fődíjas rendezője, Vranik Roland hosszú idő után végre új filmmel jelentkezett Az állampolgár címmel, mely korábbi elvontabb művei után most egy napjainkban különösen fontos témát taglal, illetve két, külhonból származó hétköznapi ember szemén keresztül tekint ránk, magyarokra.
2017-01-31
Az állampolgár
 
www.prae.hu Nincs olyan, hogy "a magyar ember"
Az állampolgár című magyar dráma rendezőjével, Vranik Rolanddal beszélgettünk a menekültekről szóló szerelmes film civil főszereplőiről, a mű témájához kapcsolódó kurrens válságról, illetve a magyar társadalom idegenekkel szemben tanúsított magatartásáról. Az állampolgár a Mozinet forgalmazásában 2017. január 26-án kerül a mozikba.
2017-01-31
Dizájneren
 
www.prae.hu Öl, butít, nyomorba dönt
Drogfüggőségről sokféle játék- és dokumentumfilm készült már, de Horváth Balázs Dizájneren című dokumentumfilmje még így is tud újat mutatni.
2017-01-31
Die Reise mit Vater
Utazás apánkkal
www.prae.hu Kényszervakáció a vasfüggönyön túl
Anca Miruna Lăzărescu román származású német rendezőnő hangulatos road movie-ba oltott családtörténetén keresztül vázolja fel a szomorú valóságot a bármiféle ideológiákba vetett hamis hitek összeomlásáról Utazás apánkkal című filmjében.
2017-01-31
La tortue rouge
A vörös teknős
www.kortarsonline.hu Boldog számkivetettek
A Cannes-ban díjazott és a tavalyi Anilogue animációs fesztiválon is vetített Michaël Dudok de Wit-film, A vörös teknős le sem tagadhatná, hogy Miyazaki Hayao stúdiójában készült: szívhez szóló történet egy lakatlan szigeten ragadt modern Robinsonról.
2017-01-18
Nincs kegyelem
 
www.prae.hu Forradalom után
Az 1956-os forradalom emlékévét magunk mögött hagytuk, idén sajnos a megtorlások 60. évfordulója alkalmából kell megemlékeznünk az áldozatokról, melyben Matúz Gábor a salgótarjáni sortűznek emléket állító dokumentum-játékfilmje szeretne segítséget nyújtani.
2017-01-18
La pazza gioia
Őrült boldogság
www.prae.hu Thelma és Louise egy olasz pszichiátrián
Paolo Virzì Őrült boldogság című filmje ékes példája annak, hogy a társadalmi komédia műfajához még mindig az olaszok értenek a legjobban.
2017-01-16
(M)ucsenyik
Mártírok
www.prae.hu Tartuffe Oroszországban
A vallási fanatizmusról jónéhány filmet láthattunk már, azonban a Marius von Mayenburg német drámaíró azonos című darabjából Kirill Serebrennikov rendezésében készült Mártírok új perspektívából mutatja be egy fals próféta működését egy tipikus orosz iskolában.
2017-01-16
The Great Wall
A nagy fal
www.pcguru.hu Filmkritika - A Nagy Fal
Matt Damon kínai seregek élén, a Nagy Falról zergszerű dögökre lövöldöz Legolast alázó gyorsasággal a távol-keleti sztárrendező, Zhang Yimou filmjében? Higgyétek el, nem olyan gagyi ez, mint amilyennek első olvasásra tűnik!
2017-01-06
Assassin's Creed
 
www.pcguru.hu Filmkritika - Assassin's Creed
Az új Assassin’s Creed-filmet a kritikusok nagyon nem szerették, de azért Justin Kurzel műve koránt sem olyan rossz, mint amilyennek leírta a nemzetközi sajtó. Lássuk, miért!
2016-12-29
Szürke senkik
 
www.kortarsonline.hu Megragadó mementó
Köbli Norbert újabb izgalmas forgatókönyve kelt életre az elsőfilmes Kovács István rendezésében. A Szürke senkik című, december 16-án a Duna TV-n műsorra tűzöttalkotás az első világháború tragikus hőseinek állít emléket.
2016-12-19
Rogue One: A Star Wars Story
Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet
www.pcguru.hu Filmkritika - Zsivány egyes
„Ez nem az a Star Wars-film, amit kerestek” – mondaná Obi-Wan, ha esetleg a George Lucas-féle saga hangulatát várnátok a legújabb Csillagok Háborúja-mesétől, a Zsivány Egyestől, mely sokkal sötétebb, „karcosabb” az előzőeknél, azaz másképp jó.
2016-12-14
Ah-ga-ssi
A szobalány
amerikaiplan.blog.hu A szobalány
Az Oldboy nagysikerű rendezője, Park Chan-wook a dél-koreai nemzetközi sikersztorihoz jelentősen hozzájárult, sőt sokáig Kim Ki-duk mellett Dél-Korea „arca” volt Demilitarizált övezet és az említett kultikus bosszúfilmjének köszönhetően, s egy-két gyengébb alkotás után most ismét elemében van A szobalány című erotikus thriller-melodrámájában.
2016-11-25
A martfűi rém
Strangled
www.kortarsonline.hu Márpedig ebben az országban rend van!
Az utóbbi néhány évben felszállóágba került a magyar műfajfilm, különösen az 1956 után játszódó, kosztümös bűnügyi drámák teljesítettek jól. Ezek számát gyarapítja Sopsits Árpád megtörtént gyilkosságot feldolgozó pszichothrillerje, A martfűi rém.
2016-11-23
Fantastic Beasts and Where to Find Them
Legendás állatok és megfigyelésük
www.pcguru.hu Filmkritika – Legendás állatok és megfigyelésük
Harry Potter Amerikába megy. Vagy hát nem pontosan ő, hanem Goethius Salmander, a húszas évek New Yorkjába, nem a világ megmentésére, csupán egy furcsa lény miatt, és nem egy újabb Harry Potter-moziban, hanem amolyan előzményfilmben, a Legendás állatok és megfigyelésükben.
2016-11-17
Memo
 
www.prae.hu Felejtésre vágyva
A különleges hangulatú pszichológiai széria, a Terápia és a nagysikerű, hamarosan második évaddal debütáló Aranyélet című HBO-sorozat írója, Tasnádi István izgalmas tévédrámát rendezett Memo címmel egy ritka mentális betegségről, a hipermnéziáról.
2016-11-05
Rester vertical
Állva maradni
www.prae.hu Apa nem forgat filmet többé
Az idén 6. alkalommal megrendezésre került Mozinet Filmnapokon premier előtt vetítették Alain Guiraudie a cannes-i versenyprogramban is futott groteszk drámáját, melyben az erősen önreflexív téma (alkotói válság) mellett olyan problémák kerülnek terítékre, mint az apasággal vagy a szexualitással kapcsolatos kérdések – kendőzetlenül naturalista formában.
2016-11-04
Bacalaureat
Érettségi
www.prae.hu Keleti kényelmetlenség
A remek Cristian Mungiu, híven eddigi életművéhez, ezúttal is történelem, hatalom és egyén viszonyát vizsgálja egy bűnfilmbe oltott családi drámán keresztül legújabb, Cannes-ban a legjobb rendezőnek járó díjjal jutalmazott filmjében, az Érettségiben.
2016-11-04
The Accountant
A könyvelő
www.pcguru.hu Filmkritika - A könyvelő
Összeesküvős-nagyvállalatos bérgyilkosos thrillerekből már Dunát lehetne rekeszteni, de a nagysikerű Warrior rendezője, Gavin O’Connor A könyvelő című bűndrámája kellemes meglepetés. Hajtás után kifejtjük, miért!
2016-11-02
Le confessioni
Titkok és vallomások
www.prae.hu Titkok és vallomások
Az olaszok különösen érzékenyek a politikai témákra, a politikai filmezés a hatvanas évek óta tradíció Olaszországban, ezt a hagyományt folytatja Robert Andó legújabb szerzői thrillerében, a Karlovy Vary-ban jutalmazott Titkok és vallomásokban.
2016-10-19
Inferno
 
www.pcguru.hu Filmkritika - Inferno
Robert Langdon professzorral öt évvel ezelőtt találkozhattatok az Angyalok és démonokban, s most végre visszatér az Infernóban, hogy újfent megmentse az emberiséget egy fanatikus pusztításától. Hogy a film is elkerüli-e a süllyesztőt, az kritikánkból kiderül!
2016-10-13
Fuocoammare
Tűz a tengeren
www.prae.hu Két világ között, a sós vízben
A menekültválságnak nevezett új népvándorlásról nemzetközi és hazai viszonylatban is rengeteget hallunk, de a média híreiből és a politikai retorikából pont a lényeg hiányzik: a „migráns” fogalma mögött a valódi emberek, akikkel Gianfranco Rosi Tűz a tengeren című letaglózó dokumentumfilmjében végre találkozhatunk is.
2016-10-13
Sausage Party
Virsliparti
www.pcguru.hu Filmkritika – Virsliparti
A Shrek 2 és a Thomas és barátai alkotóinak legújabb agymenése, a Virsliparti hatalmas nagy baromság, de szórakoztató animációs film felnőtteknek. Na de lássuk, mi történik, ha egy virsli nem akar hot dog lenni!
2016-10-06
Snowden
 
www.prae.hu Az internet rabságában
Egy éve a Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon láthatta a nagyközönség a Citizenfour című felkavaró dokumentumfilmet Edward Snwodenről, az amerikai titkosszolgálatról kitálaló programozóról, akinek pálfordulásáról ezúttal Oliver Stone készített politikai thrillert Snowden címmel.
2016-10-01
Ernelláék Farkaséknál
It's Not the Time of My Life
www.kortarsonline.hu Jelenetek két házasságból
Merész állításnak tűnhet, de az Ernelláék Farkaséknál Hajdu Szabolcs eddigi legjobb filmje. A rendező elmondta, életében először igazán fel tudott oldódni a szó szoros értelmében családias hangulatú forgatáson.
2016-10-01
Kút
Well / Primal
www.kortarsonline.hu Ponyvaregény a határon
Nemrég aztán elénk került a mozikban egy izgalmas előzetes a Kút című filmről, amely azonnal felfokozta A nyomozó rajongóinak várakozását: már igen erős képeivel (tikkasztó nyári hőségben szinte elszáradó-elrohadó növények és emberek) meggyőzött arról, hogy látnunk kell Gigor legújabb művét. S bár a teljes film távolról sem tökéletes, elmarad A nyomozótól, mindenképp lebilincselő, egyedi és szórakoztató alkotás.
2016-09-24
A Beautiful Mind
Egy csodálatos elme
amerikaiplan.blog.hu Egy csodálatos elme
Az Egy csodálatos elme roppant érdekes alkotás, mely az egyik legizgalmasabb, ugyanakkor legszörnyűbb pszichiátriai betegségről, a skizofréniáról szól John Forbes Nash Jr. Nobel-díjas matematikus érdemei mellett. A Da Vinci kódba érthetetlen módon beleszerető Ron Howard remek témát talált egy izgalmas, igazán filmszerű drámához, melybe a betegség miatt a szubjektivitás és a paranoiathriller is bele-beleférkőzik.
2016-09-20
A Woman Under the Influence
Egy hatás alatt álló nő
amerikaiplan.blog.hu Egy hatás alatt álló nő
Ha meghalljuk vagy olvassuk azt a kifejezést, hogy „amerikai film”, rögtön Hollywoodra és a nyugati partra asszociálunk, pedig már a kezdetektől sem kizárólag tömegfilm volt az amerikai film. Sőt radikális kísérletek születtek Orson Welles 1934-től Hearts of Age-jétől Andy Warhol és Stan Brakhage munkáin át John Cassavetes filmjeiig. New York a nyugati parti Hollywooddal szemben mindig az avantgárdot, a formai radikalizmust képviselte, mely avantgárd filmekben ugyanúgy megnyilvánult (lásd például Kenneth Anger „klipjeit”), mint Cassavetes dokumentarista játékfilmjeiben (New York árnyai). Cassavetes olyan erővel volt képes hatni pusztán a valóság teljes tiszteletben tartásával, illetve a színészi alakítások – színész és befogadó számára egyaránt –személyes élménnyé transzformálásával, hogy követői máig alig akadnak. Jelen írás tárgya, az Egy hatás alatt álló nő az amúgy is magas színvonalat képviselő cassavetesi pálya csúcsteljesítménye.
2016-09-11
Das Cabinet des Dr. Caligari.
Dr. Caligari
amerikaiplan.blog.hu A tömegmanipuláció természetrajza - Dr. Caligari
A Dr. Caligarit több szempontból is kulcsfontosságú alkotásnak tartják a filmtörténészek. Dr. Robert Wiene rendezése egyfelől a némafilm felnőtté válását jelentő avantgárd irányzatok, köztük az expresszionizmus egyik csúcsteljesítménye, mely mintegy összegzi az expresszionista stílus vívmányait. Másfelől viszont, mint a Dr. Caligari és más német fikciós film elemzője, Siegfried Kracauer beszédes, Caligaritól Hitlerig című filmtörténeti könyvében leírja, a Dr. Caligari a háború után meghurcolt Németország társadalmának lelki állapotát tükrözi, illetve a nácik hatalomra kerülésének okait sűríti magában.
2016-08-27
Sing Street
 
www.pcguru.hu Filmkritika - Sing Street
A nyolcvanas évek túltolt zenei és divatstílusai az olyan kilátástalan jövőképű fiatalok életét is fel tudták dobni, mint a Sing Street dublini főhősei. De vajon John Carney a mi életünket feldobja-e két órás zenés filmjével? Lássuk!
2016-08-19
Jason Bourne
 
www.prae.hu Az ügynök megint lezárja múltját
Majdnem tíz év kihagyás után a kissé már korosodó Matt Damon ismét Jason Bourne bőrébe bújt, hogy már megint pontot tegyen ügynökmúltja végére az egyszerűen csak Jason Bourne címmel ellátott Paul Greengrass-akciófilmben.
2016-08-11
Suicide Squad
Suicide Squad - Öngyilkos osztag
www.pcguru.hu Filmkritika - Öngyilkos osztag
Unod az egymással élcelődő, világmegmentő szuperhős csapatokat? Akkor a te filmed a szuper gonoszokat felvonultató Öngyilkos osztag! Vagy mégsem?
2016-08-07
El Clan
A klán
www.kortarsonline.hu Don Corleone Argentínában
A nyolcvanas évek elejének Argen­tíná­jában káosz ural­kodott, az in­stabil kato­nai dikta­túrák miatt meg­nőtt a bű­nözők hatalma. Ezt ele­veníti fel egy való­ban léte­zett gengszter­család fel­emel­kedé­sének és buká­sának törté­ne­tével a Velen­cében és Toron­tóban díja­zott bűn­ügyi dráma, A klán.
2016-07-25
Star Trek Beyond
Star Trek: Mindenen túl
www.prae.hu Nyomokban űrszekereket is tartalmaz
A Star Trek-franchise újraélesztési kísérletének legújabb alanya, a Star Trek: Mindenen túl egész jól visszahozza a Sötétségben, azaz az előző rész által mélybe taszított szériát a szakadékból, de azért ez még mindig távol áll a klasszikus sorozatok és filmek színvonalától.
2016-07-25
The Neon Demon
Neon démon
www.kortarsonline.hu Ha megszáll a siker
Nicolas Winding Refn a Csak Isten bocsát­hat meg után három évvel újabb radi­kális, forma­bontó és kompro­misszum­men­tes film­mel állt elő. A Neon démon bivaly­erős képi világú, komp­lex cselek­mény­veze­tésű dráma (pszicho­thriller), remény­keltő sziget az uni­for­mizált művész­fil­mek és a nagy hang­gal sem­mit nem mondó látvány­pornók tengerében.
2016-07-12
En man som heter Ove
Az ember, akit Ovénak hívnak
www.prae.hu Fuss, Ove, fuss!
Az utóbbi évtizedekben a filmfesztiválokon és a közönség körében egyaránt népszerű észak-európai feketehumor olyannyira populárissá és konvencionálissá vált, hogy kezdi elveszteni varázsát, mint az Hannes Holm Az ember, akit Ovénak hívnak című groteszk férfimelodrámáján is érezhető.
2016-07-12
Red Dawn
Vörös hajnal
amerikaiplan.blog.hu Akciófilmmel bírálni a Reagan-korszakot
A Vörös hajnal a felszínen középszerű film, de valójában egy korszak pengeéles társadalomrajza.
2016-07-03
Liliom ösvény
 
www.kortarsonline.hu Tündérmese és haláltánc
Rég hallatott magáról Flie­gauf Bene­dek. A Ber­lini Nem­zet­közi Film­feszti­válon bemu­tatott és nem­rég mo­zikba került új filmje, a Liliom ösvény a való­ságot és a sötét me­séket össze­keverve beszél a szülői felelős­ségről és a halál fel­dolgo­zásáról.
2016-05-30
Warcraft
Warcraft: A kezdetek
www.prae.hu A mágia nem segít
A videojátékok filmadaptációin ősi átok ül, és emiatt a játéktörténelem kezdete óta nem sikerült legalább tisztességes iparosmunkát vászonra vinnie senkinek, így a WarCraft: A kezdetek alkotóinak sem.
2016-05-30
X-Men: Apocalypse
X-Men: Apokalipszis
www.pcguru.hu Filmkritika - X-Men - Apokalipszis
„Abban egyetértünk, hogy mindig a harmadik rész a leggyengébb” – hangzik el A jedi visszatér megtekintése után a fiatal Jeane Grey szájából az önironikus mondat az X-Men: Apokalipszisben, és sajnos igazat kell adnunk a vörös hajú mutáns leányzónak Bryan Singer filmjével kapcsolatban is.
2016-05-24
Captain America: Civil War
Amerika Kapitány: Polgárháború
www.pcguru.hu Filmkritika - Amerika Kapitány: Polgárháború
Nagy csata zajlik a filmvásznakon a szuperhősök, illetve a DC és a Marvel univerzumok között, s jelen állás szerint a Bosszúállók csapata magasan vezet az Igazság Ligájával szemben, még ha az Amerika Kapitány: Polgárháborúnak meg is vannak a maga hibái.
2016-05-07
amerikaiplan.blog.hu Heathers - a nyolcvanas évek amerikai tinifilmjeinek kritikája
Meglógtam a Ferrarival, Nulladik óra, St. Elmo tüze, Kockázatos üzlet s tulajdonképpen a Vissza a jövőbe, sőt a Rémálom az Elm utcában-sorozat is ide sorolható – ugye ismerősek ezek a filmek? S ismerős még sok más, különböző műfajú alkotás a nyolcvanas évekből, melyeken sokunk nőtt fel, és melyeknek főhősei fiatal, tizen-huszonéves, energikus, tetterős, lázadó, de végső soron a társadalmi rendet támogató fiúk. Kisebb részt lányok (ha John Hughes Tizenhat szál gyertyáját és a Laura Dern főszereplésével készült Sima szájat is ide vesszük). A korabeli hollywoodi és fősodorbeli amerikai filmipar képviselői a tizen-huszonéves korosztályt célozták meg, és többek között ezért is szakítottak ó-Hollywood középkorú hősábrázolásával. Az akcióhősök mellett boldog-boldogtalan megpróbálta a legváltozatosabb módon kihasználni a fiatalok iránti „keresletet”.
2016-04-08
amerikaiplan.blog.hu Előzetes-filmek: gondolatok a blockbusterek előzeteseiről
A YouTube- és egyéb videómegosztók korában irtó fontos, hogy egy kortárs látványfilmnek ütős előzetest dobjanak össze, melyet így milliárdok nézhetnek meg világszerte, s izgulhatnak rá az aktuális megafilmre. Manapság kulcsfontosságú, hogy még a film elkészülte előtt úgynevezett teaserekkel csigázzák a nézőket, felépítve az adott potenciális blockbuster mint esemény „karrierjét”. Aztán egyre több és több részletet fednek fel a sztoriból, a karakterekről, az adott mű premierje előtt pedig szinte a filmével egyenrangú hisztériát kelt a „final trailer”, mely mintegy összegzi az eddig látott előzeteseket.
2016-03-31
Zero
 
www.kortarsonline.hu Forradalom a kaptárban - Nemes Gyula: Zero
Megérkezett a mozikba az Egyetl­eneim rende­zője, Nemes Gyula leg­újabb (bot­rány)­filmje, az Orbán Viktor fotója miatt „(ön)cen­zúrá­zott” Zero, amely­nek saj­nos na­gyobb a füstje, mint amek­kora lán­gon pis­lákol.
2016-03-30
Batman v Superman: Dawn of Justice
Batman Superman ellen: Az igazság hajnala
www.pcguru.hu Batman Superman ellen - Az igazság hajnala filmkritika
Sokan szkeptikusak voltunk Zack Snyder Batman-értelmezésével szemben, főleg Az acélember után, és sajnos félelmeink be is igazolódtak a Batman Superman ellen – Az igazság hajnalában.
2016-03-25
Krigen
Egy háború
www.prae.hu Dán mesterlövész
Könnyű a hátországból ítélkezni a fronton harcoló katonák felett, de a háború íratlan törvényei másképp működnek, mint a civilizáció írott szabályai – ezt mutatja be az Egy háború egy Afganisztánba vezérelt dán csapat, illetve vezetője, egy családapa jogi kálváriáján keresztül.
2016-03-07
El abrazo de la serpiente
A kígyó ölelése
www.prae.hu 2015: Dzsungelodüsszeia
A fehér ember mint hódító mindig azt hitte, hogy csak úgy kizsákmányolhatja és átverheti a „naiv őslakosokat”, azonban a dzsungelben, ahogy Ciro Guerra történelmi kalandfilmjében, A kígyó ölelésében, önmaga korlátoltsága lesz végzete.
2016-02-29
www.pcguru.hu Oscar 2016 - Ki lesz a befutó?
Ismét elérkeztünk az Akadémia díjátadójához, mikor is kiderül, melyik film volt a legjobb 2015-ben. Vagy mégsem? Vajon idén is teljesül-e, ami eddig sokszor, hogy a zsűrinek sikerül mellélőnie?
2016-02-29
amerikaiplan.blog.hu A Hannibal-filmek és a műfajok
Nem is olyan rég volt a nagyszerű A bárányok hallgatnak 25. évfordulója, melynek alkalmából már megejtettünk egy-két bejegyzést. Ám miközben elgondolkodtam (illetve rajongóként sokat nem kellett agyalnom rajta), hogy milyen kultikus film is Jonathan Demme alkotása, egy régi vita is eszembe jutott, melyet még az ősidőkben, egy fórumon ejtettem meg. Akkor még kevésbé voltam pallérozott a filmes műfajok területén, mint most (persze most is van még lemaradásom bőven – de például a musicalekből ez mindig is így fog maradni, mivel utálom ezt a műfajt), viszont már annak idején is ráéreztem a problémára, hogy például A bárányok hallgatnakot horrornak vagy thrillernek definiáljuk. S persze ahány film, annyi műfaj – ez jellemző a Hannibal-szériára. Vagyis ebben a cikkben azt járom körbe, hogy vajon melyik zsánerhez állnak közelebb az eddig készült Thomas Harris-adaptációk, beleértve azért a sorozatot is, melyet már méltattam e blogon koraősszel. Emellett pedig vitára invitálok mindenkit, aki olvassa. Így adott a kérdés: szerintetek milyen műfajba tartoznak a Hannibal-filmek?
2016-02-22
Deadpool
 
www.pcguru.hu Filmkritika: Deadpool
Eleged van a kortárs Hollywood látványfilmjeiből? Csömöröd van a farsangi maskarába bújt, laza szuperhősökből? Torkig vagy a héroszok eredettörténeteivel? Ha igen, akkor a Deadpool a te filmed!
2016-02-11
Room
A szoba
www.prae.hu Alice Csodaországa
Azt szoktuk mondani rosszmájúan, hogy az a film, melyben kisgyerek és kiskutya szerepel, biztosan esélyes az Oscar-díjra, s bár Leonard Abrahamson A szoba című drámájában is van mindkettőből, szerencsére sokkal többet ígér, fajsúlyos témája miatt méltán került be az idei díjátadó legjobbjai közé.
2016-02-02
Brooklyn
 
www.pcguru.hu Filmkritika - Brooklyn
Ha egy filmet Golden Globe-ra vagy Oscarra jelölnek, az gyanús. S nagyon jól tesszük, ha az „Amerikai Álom” és a siker mítoszát propagáló Brooklyn-ra gyanakvó tekintettel ülünk be. Lássuk, miért!
2016-02-02
A Perfect Day
Egy tökéletes nap
www.prae.hu Poénháború egy kútért
Ha az ENSZ azt mondaná Fernando León de Aranoa Egy tökéletes nap című háborús szatírája főszereplőinek, hogy ugorjanak a kútba, biztosan nem tennék meg – ám mivel kifejezetten megtiltják nekik, így mégis megteszik egy kis bosnyák falu vízkészletének megmentése érdekében.
2016-02-02
The Revenant
A visszatérő
www.kortarsonline.hu Bosszú hidegen tálalva
Alejandro Gonzales Iñárritu a szuper­hős­filme­ket újra­gon­doló Birdman után A vissza­térőben a J. F. Cooper köny­veiből megis­mert ame­rikai határ­vidék felé fordul, hogy meg­mu­tassa a mesés tájak és a prém­vadá­szok kaland­jainak söté­tebb oldalát.
2016-01-19
amerikaiplan.blog.hu TOPLISTA - A Tarantino-filmek rangsora Tenebra szerint, 2. rész
Tegnap bemutatták az Aljas nyolcast végre, így mindenki megnézheti magának, hogy mit alakított Tarantino négy év kihagyás után, a Django elszabadul westernfilmes nyomdokain haladva. Rendkívül kíváncsi vagyok, hogy ez a három órás, lassú és kevés akciót tartalmazó film hogy tetszik majd az embereknek. Nekem, mint azt a lista összetétele is mutatja, felettébb tetszett, mégpedig azért, amiért pár kritika szapulja: mert visszatér korábbi műveinek egyszerűbb témáihoz. Lássuk, szerintem hol helyezkedik el a Tarantino-filmek között a mozi-fenegyerek legújabb eresztése!
2016-01-09
amerikaiplan.blog.hu TOPLISTA - A Tarantino-filmek rangsora Tenebra szerint, 1. rész
Január 7-én került bemutatásra a magyar mozikban Quentin Tarantino hányattatott sorsú (kiszivárgott forgatókönyv és torrentoldalakra felkerült verzió) nyolcadik filmje (illetve, ha a Kill Billeket kettévesszük és a Négy szoba epizódját is idevesszük, kilenc és fél), az Aljas nyolcas (The Hateful Eight), melyben Tarantino – állítása szerint utoljára – nyúl a western műfajához. Megújulni persze a nyolcvanas években még videotékásként dolgozó, a Miramax jóvoltából berobbant mozi-fenegyerek nem tudott ezzel a művével sem. Sőt már nemcsak spagetti-westernekből idézget bőszen, hanem saját filmjeit is újrahasznosította ironikusan az Aljas nyolcasban kezdve a Kutyaszorítóban-tól a Kill Billen át természetesen legutóbbi művéig, a Django elszabadulig bezárólag. Így érdemes egy lista erejéig feleleveníteni – persze már integrálva az Aljas nyolcast is a Top 9-be –, mit is tett le eddig az asztalra Tarantino, és hogyan illeszkedik ebbe az egészbe az Aljas nyolcas. Szerintem.
2016-01-07
The Hateful Eight
Aljas nyolcas
www.pcguru.hu Filmkritika - Aljas nyolcas
Quentin Tarantino, a Ponyvaregény és a Kill Bill rendezője másodszor vállalkozott a Vadnyugat mítoszának feltámasztására, ezúttal a Django elszabadul után az Aljas nyolcassal. Lássuk, mit hozott ki a témából ezalkalommal!
2016-01-05
amerikaiplan.blog.hu TOPLISTA - A tíz legjobb film 2015-ben Tenebra szerint, 2. rész
Ez az egy nap maradt 2015-ből, és… és… és… kezdődik a 2016-os év, melynek első napja ugyanolyan lesz, mint a többi, csak legfeljebb a másnaposság démona lebeg majd ott fejünk felett. Ám előtte még vessünk számot arról, hogy mik voltak 2015 legemlékezetesebb alkotásai. Avagy folytassuk, fejezzük be az előző bejegyzésemben megkezdett Top 10-es listát. Hajtás után az általam legjobbnak tartott öt film rangsorát tekinthetik meg, melyek között ismét szerepel egy kakukktojás, és bizonyára ismét nem fogja mindenki tetszését elnyerni a sorrend és a szereplők sem. De hát a Top 10-ek már csak ilyen szubjektív, kellemetlenkedően idegesítő jelenségek.
2015-12-31
amerikaiplan.blog.hu TOPLISTA – A tíz legjobb film 2015-ben Tenebra szerint, 1. rész
Szerintem rohan az idő. Vagy csak nekem változott meg az időpercepcióm, de úgy érzem, még csak most volt 2014 decemberje. Aztán hirtelen 2015 vége lett. Lehet, a megfeszített, túlhajszolt életmódom az okozója ennek, franc se tudja. Mindenesetre egy biztos, objektív viszonyítási pontja van az idő múlásának: az adott év filmtermése.
2015-12-30
Star Wars: The Force Awakens
Star Wars: Az ébredő Erő
amerikaiplan.blog.hu Star Wars: Az ébredő Erő - Tenebra (nem is annyira) másvéleménye
Alec Cawthorne barátom kritikáját olvasva sokáig gondolkodtam rajta, hogy megéri-e nekem is írni egy újabb bejegyzést a Star Wars legújabb epizódjáról, mert bár engem sokkal inkább elvarázsolt, mégis szinte kivétel nélkül egyetértek észrevételeivel. Ennek ellenére viszont mégis érdekes lehet, hogy vajon miért képes elvarázsolni, ugyanakkor miért állíthatom azt, hogy ez már nem egy Star Wars-film, hanem egy Star Wars-parafrázis.
2015-12-22
amerikaiplan.blog.hu TOPLISTA - A Star Wars-filmek rangsora Tenebra szerint, 2. rész
Cikkünk első részében az előzmény-trilógia volt a főszereplő. Sőt az egyedülálló szereplő. De ez talán mindenki számára nyilvánvaló, aki Star Wars-rajongó, hogy a Lucas által írt és rendezett, Darth Vader gyermekkorát és jedi pályafutását bemutató filmek messze elmaradnak az 1970-80-as évekbeli klasszikusoktól. És valószínűleg nem fogja J. J. Abrams sem elnyerni tetszésünket péntektől, legalábbis olyannyira biztos nem, hogy akár csak az itt szereplő TOP3-ban helyet foglaló dobogósokat letaszítsa. Hiszen erre még az idős George Lucas sem volt képes, aki azért az 1977-es Star Warsszal, ha egy sokak által gyűlölt trend elindítójává is vált, de mégis a fantáziafilm műfaján belül remekművet alkotott. Pont az a szív és lélek hiányzik az új filmekből, ami a szamurájfilmek, Star Trekek és kelta mitológia iránt rajongó ifjú Lucasból kiveszett öregkorára, megrészegülve a CGI-tól.
2015-12-16
amerikaiplan.blog.hu TOPLISTA - A Star Wars-filmek rangsora Tenebra szerint, 1. rész
Alig egy hét maradt a Star Wars VII. epizódjáig. Akármennyire is fujjognak rá sokan, bizonyára mindenki kíváncsian várja függetlenül attól, szeretik-e a Star Warst vagy sem. Mint már sokszor megírtuk, megírták, J. J. Abramsnek és a Disney-nek nem lesz könnyű dolga. Főleg, hogy a Disney nem éppen a legjobb választás volt a franchise új tulajdonosává tenni, tekintve a megastúdió üzlet- és filmpolitikáját. Ráadásul, mint köztudott, a Disney nem kíván tudomást venni az eddig készült Star Wars-produktumokról, kivéve persze George Lucas hat filmjét, illetve a Clone Wars sorozatot.
2015-12-11
The Searchers
Az üldözők
amerikaiplan.blog.hu The Searchers
Amerika hőskora, Aranyláz, Hatosfogat, Casablanca, Aranypolgár, Délidő, Psycho, Star Wars, Terminator, A remény rabjai és még sorolhatnánk. Mi a közös bennük? Hát az, hogy mindet agyonidézték, agyonhivatkozták, így már csak ellen-sznobizmusból is szokás a felsoroltakat „nem kedvelni”, sőt egyenesen utálni, diszkreditálni azzal a kritikával, hogy „hatalmas várakozásokkal ültem le elé, de a magasztaló vélemények ellenére semmit nem adott”. Nos, ez igaz szinte minden John Ford-filmre, nemcsak a Hatosfogatra. Az amerikai mester mondjuk saját filmjeit sem tartotta sokra, így nem meglepő, hogy a mai néző sem tudja értékelni Ford műveit. Ford kizárólag mesterségnek tartotta a filmkészítést, és csak élete vége felé támadt fel benne valamilyen lelkiismeretféleség, hogy művei többet jelentettek puszta szórakoztatásnál.
2015-12-07
amerikaiplan.blog.hu Német westernek, 1. rész – Pierre Brice és Gojko Mitic Vadnyugatja
Ha a fiatalabb generáció nem is, de a harminc-negyven (ötven-hatvan) éves korosztály biztosan emlékszik gyerekkorából / fiatal éveiből olyan westernfilmekre, melyekben különösen ismerős tájakon már-már bántóan jellegzetes német (értsd: szőke-kékszemű, határozott arcélű, sváb-bajor beütésű), illetve közép-kelet európai karakterű hősök játszottak cowboyt és indiánt. Személy szerint én sokáig azt hittem, a Gojko Mitic-féle indiánokkal szemben bezzeg a Pierre Brice-féle Winnetou az „igazi amerikai western”. Pedig nem, Mitic és Brice (és Lex Barker) egyaránt olyan alkotásokban szerepeltek, melyek amerikai vonatkozásúak voltak, az amerikai történelemmel és tájjal voltak kapcsolatban, azonban valójából Jugoszláviában, Berlin környékén vagy Csehszlovákiában (netán a Szovjetunióban) forogtak.
2015-11-20
Eisenstein in Guanajuato
Eisenstein Mexikóban
www.kortarsonline.hu Túl a trash-határon
Jóllehet megszok­hattuk, hogy Peter Greenaway, az „angol film­mű­vészet Godard-ja” sokkoló művész­fil­mek­kel áll elő, az Eisenstein Mexikóban túllép a jó ízlés határán.
2015-11-14
amerikaiplan.blog.hu Star Wars: Machete Order
Bő egy hónap maradt a J. J. Abrams-féle Star Wars premierjéig. A rajongók már rég megvették a jegyeket, és valószínűleg különféle rituálékkal készülnek az Ébredő erőre. Van, aki megelégszik a régi filmek újranézésével, de sokan bizonyára különlegesebb metódusokat választanak. A mozik előtt sátorozás, a Sithnek vagy Jedinek öltözés extrém esetek, de van egy, bizonyosan emlékezetes módja a „készülés”-nek, melyet Magyarországon talán kevesebben ismernek. Ám úgy gondolom, e módszer révén biztosan igen unikális élményben lesz része a Csillagok Háborúja-univerzum rajongóinak.
2015-11-09
Spectre
Spectre - A Fantom visszatér
www.pcguru.hu James Bond: Spectre - A Fantom visszatér filmkritika
A neve Bond. James Bond, akinek jogában áll megmenteni a világot, összetörni méregdrága autókat, és elcsavarni a végzet asszonyainak fejét, ezúttal a Spectre-ben, melyben Bond ősellensége, a címbeli szervezetet irányító Blofeld tesz keresztbe a 007-esnek.
2015-11-05
Back to the Future
Vissza a jövőbe
amerikaiplan.blog.hu Vissza a jövőbe
Minden generációnak van egy olyan filmje, mely meghatározza a fiatalkorát, és még évtizedek múlva is szívesen nézi újra már csak nosztalgiából is, a régi emlékek felidézése végett. A mi nemzedékünknek (az 1980-as évek körül születetteknek) vitán felül kijárt a jóból, mert a nyolcvanas évek csak úgy árasztotta magából a stílusosabbnál stílusosabb „bűnös élvezet”-eket és mára klasszikussá vált alkotásokat. A Terminatorok, a Rambók, a Halálos fegyverek, az Alienek, a Halálos fegyverek és más, ikonikus művek kvint esszenciális nyolcvanas évek. Lehetséges persze (sőt bizonyos), hogy ezek nagyon nem magasröptű filmek, nem is a legjobbak, de mindez 3-5-8-10-18 évesen kit érdekelt?
2015-10-30
amerikaiplan.blog.hu TOPLISTA - A 10 legjobb amerikai gengszterfilm Tenebra szerint (1. rész)
Nem olyan régen mutatták be a hírhedt gengszter ikerpár, a Kray-fivérek bukását feldolgozó Legenda című angol gengszterfilmet, mely bár korántsem kiemelkedő alkotás, arra mindenképp jó, hogy bemutatása apropóján felidézzük a régi, nagy klasszikusokat. Azokat a filmeket, melyekben egy számító kisember, egy huszadik senki, egy „foot soldier” (a maffiózó végrehajtója) mer nagyot álmodni, és fellázad a hatalom, illetve a fősodor társadalma ellen.
2015-10-28
Django
 
amerikaiplan.blog.hu "Spagetti westernek", 1. rész: Django
A hatvanas évekre az amerikai western kifulladni látszott, s bár újra és újra feltűnik, a „forró évtized”-ben elvesztette presztízsét talán végleg. Azonban ahogy az USA-ban 1960-tól egyre kevesebb western készült, úgy Európában a műfaj igen nagy népszerűségnek kezdett el örvendeni az évtized elejétől, pontosan az amerikai western hanyatlásával párhuzamosan. 1962-ban a nyugatnémetek elővették Karl Mayt, a rég elfeledett írót, és Winnetou-karakterét, s Az Ezüst-tó kincse címmel elindították az indiánfilmek (Indianerfilme) ciklusát, mely jó pár NSZK-westernt eredményezett Pierre Brice és Lex Barker „ex-Tarzan” főszereplésével. Ez nemcsak a „másik oldal”-t, az NDK-t ihlette meg (1966-tól, A nagy medve fiaitól kezdve itt is nagy számban készültek vadnyugati filmek), hanem az olaszokat is, akik rajongtak az amerikai klasszikusokért (mint az Idegen a Vadnyugaton, a Rio Bravo vagy A hét mesterlövész). A németek sikerén felbuzdulva, illetve az Amerika-mítosz igézetében (illetve abból kiábrándulva) Sergio Leone vezetésével 1964-től robbanásszerűen indult el a spagetti western műfajciklus, mely bár alig egy évtizednyi időt ölelt fel, mégis beleégett a közös kulturális tudatba.
2015-10-26
amerikaiplan.blog.hu Az 1956-os forradalom mint tabutéma
A „Nagy francia forradalom”, az „Amerikai forradalom” (vagy Függetlenségi Háború), az 1848-as európai forradalmak, az 1917-es orosz forradalom, az 1918-as „Őszirózsás forradalom” vagy az 1968-as „Prágai tavasz” – mindbe jócskán bele lehet kötni. Biztos vagyok benne, hogy a franciák vagy az amerikaiak között is van vita arról, hogy a nemzeti szabadságukhoz kötődő eseményeket hogyan értékeljék. El tudom képzelni, hogy az amerikaiak képesek összeveszni azon, hogy mennyiben a „dicső Dél” és mennyiben a „jenkik” forradalma volt az 1776 körüli megmozdulás. De azt biztosan állítom, hogy nincs még egy olyan ellentmondásos forradalom a történelemben, mint az 1956. október 23-ai.
2015-10-24
The Godfather: Part III
A keresztapa 3.
amerikaiplan.blog.hu A Keresztapa 3.
A Keresztapa-trilógiát Francis Ford Coppola rendező valójából mindig is csupán két filmnek tartotta, a harmadikat „mindössze” egy epilógusnak szánta. Jóllehet, bő lére eresztett epilógus lett, mert a maffiasaga (egyelőre – reméljük) utolsó felvonása az előző két részhez hasonlóan epikusra sikeredett. Azonban annak ellenére, hogy itt is visszatér az a különleges, magasztos, mégis nyomasztó és végzetszerű hangulat, mely az első és második epizódot is átitatta, a harmadik eresztésen kétségtelenül érződik, hogy jó 15 évvel a Keresztapa 2 után készült el, „keresztapás” modorban. Ettől függetlenül persze méltó záró darabja a ponyvaregényből szőtt filmművészeti remekmű-szériának.
2015-10-10
amerikaiplan.blog.hu Hollywood és az ideológia, 3. rész: Gondolatok a western revíziójáról; A coloradói férfi esete
A Star Wars elődje nemcsak John Ford Az üldözőkje vagy Kurosawa Rejtett erődje, hanem az 1948-as A coloradói férfi című western is volt, melyben az Anakin Skywalkerhez hasonló idealista északi tábornok azért sodródik át a "sötét oldal"-ra, hogy visszaszerezze szerelmét. Sötét, pesszimista revizionista western még a hatvanas évek előttről.
2015-10-05