Tenebra

Tapasztalat: 2731 film
Kompetencia: 69 film
Súly: 4456
Regisztráció: 2011. április 14. (5 év, 9 hónap)
Kedvencnek jelölték: 115 user

Bemutatkozás

"Én, mivel nem játszhatom a szerelmest, Hogy eltöltsem e csevegő időt - Úgy döntöttem, hogy gazember leszek. S utálom e kor hiú gyönyörét."

Blog: Amerikai Plán

Kedvencek

Rendezők: Arthur Penn, Fábri Zoltán, Federico Fellini, Ingmar Bergman, Jancsó Miklós, John Ford, John Huston, Luis Buñuel, Martin Scorsese, Michelangelo Antonioni, Orson Welles, Pier Paolo Pasolini, Robert Aldrich, Roman Polanski, Sam Peckinpah, Samuel Fuller, Sergio Corbucci, Sergio Leone, Sergio Sollima, Werner Herzog, William Friedkin
Színészek: Al Pacino, Clint Eastwood, Gary Cooper, Gian Maria Volonté, Kállai Ferenc, Latinovits Zoltán, Marco Ferreri, Marlon Brando, Őze Lajos, Robert De Niro, Tom Hardy
Műfajok: film noir, horror, sci-fi, szatíra, thriller, western
Országok: amerikai, dán, izlandi, japán, magyar, norvég, olasz, svéd, szovjet
Korszakok: 1920-as évek, 1950-es évek, 1960-as évek, 1970-es évek

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1986
Lakhely: Antarktisz

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Mindenki
 
4 2017-01-24 4,1
(44)
Kolorádó Kid
 
3 2017-01-23 2,9
(85)
A Nap utcai fiúk
 
3 2017-01-23 2,8
(39)
Strike Commando
Cobra Force
5 2017-01-22 ?
(2)
Dizájneren
 
5 2017-01-20 ?
(7)
Die Reise mit Vater
Utazás apánkkal
5 2017-01-18 ?
(8)
Philemon és Baucis
 
5 2017-01-17 4,2
(31)
Az eltüsszentett birodalom
 
4 2017-01-13 3,6
(33)
Avengers: Age of Ultron
Bosszúállók: Ultron kora
3 2017-01-12 3,4
(510)
Az állampolgár
 
5 2017-01-11 ?
(4)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2017-01-19 11:16:46 Split (2016) / Széttörve Tenebra (?) #12

Engem például ez a kritika arról győzött meg, hogy bár érdekes a film, várjak még vele. :D Mert az alapszituáció sokkal érdekesebb, mint az utóbbi, félresikerült Shyamalan-filmekben, habár én igazából csak A sebezhetetlent szeretem a rendezőtől, sem a Hatodik érzékkel, sem a Jelekkel nem vagyok kibékülve (melyeket általában szeretnek tőle).

előzmény: dikalosz (#11)

2017-01-18 14:19:24 Vakfolt (2017) / Blindspot Tenebra (?) #4

Én tényleg a legpozitívabban állok a magyar műfajkísérletekhez, és ez is izgalmasnak tűnt a leírások és a képek alapján, de amúgy rossz értelemben borzasztó amatőr film. :D Az effektek és a képi világ hagyján, hiszen amatőr, elfogadjuk, hogy nem volt elég pénz normális kamerára és effektekre. De a színészek csapnivalóan rosszak szerintem, a dialógusok úgyszintén nagyon cikisek, és a sztori kb. tényleg az Eredetet és még pár klasszikus thrillert koppintja. Így tökéletesen kiszámítható. Alig találtam pozitív dolgot a filmben. Talán a vágás az okés, emiatt úgy érzem, van potenciál Slemmer Ádámban, de egyébként meg jó volna, ha szerezne színészeket és legalább a sztenderd alsó határát súroló eszközöket. Ott van jó pár magyar film, amelyek nem is annyira drágák, pl. A vizsga, és látható, hogy nem kellene robbanások és percenként lövöldözés egy jó thrillerhez. Jó sztori kell és jó karakterek.

Talán a vége az megható, az volt az egyetlen emberi megnyilvánulása a főhősnek, amit ott tett. Amúgy sajnos tényleg a karakterek is papírmasé figurák, és nevettem, hogy még egy klisés szexjelenet is volt a filmben. Amit nem sajnáltam annyira, hiszen a bérgyilkosnőt játszó lány szemrevaló. :D De neki is ennyi a pozitívuma, durván túljátszotta néha a szerepét, máskor meg csak elhadarta a szövegeit.

És egyébként az egész mozira jellemző, hogy "elhadart". túl gyors a tempó, alig tudsz megállapodni valakinél, és a karakterek is csak eldarálják a dialógusokat, sokszor affektálnak és manírosak.

Az önirónia néha-néha érződik a sztorin, és vannak benne poénok is, melyek működnek (talán az Attila nevű főhős orvosbarátja az egyetlen, aki szórakoztató és szerethető karakter), de leginkább a Vakfolton és nem a Vakfolttal nevetünk. És vicces persze, hogy mindenkit kora huszonévesek játszanak. De ennyi a pozitívuma ennek. és állítólag sok köztük a színésztanonc. Nos, van még BŐVEN tanulnivalójuk, az biztos, mert ez a színvonal kb. a Barátok köztben megy el, de az ugye olyan is, amilyen.

Szóval nem. Sajnos nem. Ez a film amatőr, minden értelemben. Nagy szerencséje van Slemmernek, hogy felkarolta őt Osvárt Andrea, és így megadatik talán számára a lehetőség, hogy rendezzen egy jó filmet.

előzmény: Mifi (#1)

2017-01-13 09:53:42 [Filmet keresek] Tenebra #2089

Ezt mennyire bírtam annak idején! Pár éve én is kerestem ezt, aztán belenéztem, mikor megtaláltam, és hát mást láttam, mint amire emlékeztem... :D Elsősorban mondjuk azért tetszett, mert kicsit a Terminator hatását éreztem rajta, ami mondjuk nem meglepő, hiszen a korszakban ez a téma menő volt.

előzmény: critixx (#2088)

Éppen ma mutatják be országosan.

előzmény: tomside (#3)

2017-01-11 15:28:05 Az állampolgár (2016) Tenebra (5) #2

Én ma láttam, és azt kell mondjam, egészen jól sikerült, elsőre meg is adtam rá az 5-öst, mert annyira hiteles, ugyanakkor gördülékeny és humoros is tud lenni. A főszereben levő fekete civil színész, Marcelo ugye nem hivatásos, a rendező úgy szedte össze az utcáról (szó szerint - tök véletlenül találkoztak), de tökéletesen azonosul a szerepével, és remek karakterré változtatja Wilsont. És amúgy a vetítés után tőle is lehetett kérdezni, és hihetetlenül szimpatikus ember.

Persze a film egyébként nyilvánvalóan legalább annyira szól Magyarországról, mint a főszereplő bevándorlókról. És azért is tetszett annyira Az állampolgár, mert igazából nem embereket hibáztat, hanem emberi történeteket mutat be, és főként az arctalan intézményrendszert "hibáztatja" azért, amin a főszereplőknek át kell esnie.

De amúgy meg ez mégsem egy vádirat, van benne humor és felemelő momentum is bőven. A dráma az a megfelelő időben lép be. Kicsit olyan volt egyébként ez a film, mint Fassbindertől A félelem megeszi a lelket, csak itt azért más miatt történik az, ami. Wilson és Mari ugye nem betegség vagy a rasszizmus miatt megy szét, hanem mert a nő csak meg akarta volna oldani a problémát kicsit naivan, csipetnyi gonoszsággal. De azért mégsem az volt a célja, hogy szerencsétlen Shirint visszaküldjék a lehetetlenbe.

A vetítés után egyik újságíró nehezményezte, hogy nem tudta eldönteni, ez most vígjáték vagy dráma akart lenni. Én viszont azt kérdezem, hogy az élet nem ilyen? Pont ezért rendkívül hiteles Az állampolgár, mert nem egy melodráma vagy egy stilizált pesszimista művészfilm akar lenni, hanem a valóságot ragadja meg, melyben sokszor igen nagy hangnemváltások követik egymást. A poénok így igencsak szépen belesimulnak a cselekménybe, és egyáltalán nem kell erőltetni őket, jönnek azok a szituációból, nyilván itt sokszor a főhős nyelvi nehézségeiből, küzdelmeiből, illetve bizonyos sztereotípiákból, amiket a nyugati ember alkot a Keletről vagy Délről jött emberekről.

Én nagyon ajánlom mindenkinek a film megtekintését, mert úgy beszél egy aktuális problémáról, hogy közben jól is érzed magad, és nem akar lesokkolni vagy minden áron elgondolkodtatni, hanem lassan üt, lassan szívódik fel, és hagyja, hogy elmélyülj a világában. Nagyon pozitív csalódás ez Vranik Rolandtól a Fekete kefe és az Adás után (melyek persze a maguk nemében nem rosszak, de nemcsak nekem nem a kedvenc filmjeim - sőt megkockáztatom, sokan nem is emlékeznek rájuk, Az állampolgárral remélem, nem így lesz).

2017-01-07 12:57:48 The Great Wall (2016) / A nagy fal Tenebra (3) #6

Szerintem attól azért ez még így is fényévekkel jobb, hogy sok benne a kompromisszum. Ebben például nem akarják eladni Matt Damont távol-keleti harcosként, mint ahogy azt a 47 roninban tették Keanu Reeves-szel.

előzmény: Trashman (#5)

2017-01-05 16:10:38 Arrival (2016) / Érkezés Tenebra (3) #52

Én már a film megtekintése előtt is csak mosolyogtam azokon a lelkes, hivatalos kritikákon, amelyek arról áradoztak, hogy ez korunk 2001: Űrodüsszeiája. :D De mikor megnéztem az Érkezést, ezt még komolytalanabbnak éreztem. Persze, ha kihoztak volna ebből BÁRMIT is az alkotók a végére annál, amit megpróbáltak eladni, akkor azt mondom, oké, egy "szegény ember 2001"-ének elmegy. De így ez számomra 2016 egyik nagy csalódásaként maradt meg.

előzmény: Tazman (#51)

2017-01-05 10:54:57 Love (2015) Tenebra (5) #3

A Symphony valahogy nagyon nem tetszett, ez a Love viszont annak ellenére, hogy tele van hasonlóan beteg motívumokkal, mégis sokkal összeszedettebb és hatásosabb volt. Engem nagyon megfogott, ahogy egy bolygó felemelkedésén és bukásán keresztül bemutatja a címbeli alapvető érzelmi kötődést nemcsak élőlényeken keresztül. És ennél a filmnél az animációs minősége is jobban tetszett, bár ugye ez már nagyobb költségvetésű is volt, meg hathatós francia közreműködéssel készült.

2017-01-04 22:37:10 The Great Wall (2016) / A nagy fal Tenebra (3) #3

Nem olyan rossz film ez. Rohadt nagy a látvány, Zhang Yimou kitett magáért ezúttal is a statisztákat és harci koreográfiát illetően. Illetve a világ, a fegyverek nagyon kreatívak, ha túltoltak (over-the-top) is. A "bungie-jumping" kékpáncélos-dárdás lányok nagyon-nagyon irreálisak, de hihetetlen adrenalinbomba, mikor becsapódnak a böszöm nagy fegyverrel egy-egy dög testébe a 10 méter magas falról.

A sztori viszont klisés (13. harcosból, Csillagközi invázióból és Az utolsó szamurájból "emel át", ami nem meglepő, hiszen Edward Zwick is az alkotók között van), a karakterek kidolgozatlanok és felszínesek, és a cselekmény is sokszor hirtelen, összecsapott. De összességében egyszer simán nézhető. Ja, és Pedro Pascal volt számomra a legszimpatikusabb karakter, illetve Willem Dafoe továbbra is zseniális szarkeverő.

Yimou-tól többet várnék persze, de amihez ő hozzárakhatott (látvány + harcok), azok jók is a filmben. A többi az amcsikon múlott, olyan is lett.

Összes komment...