Tenebra

Tapasztalat: 2779 film
Kompetencia: 26 film
Súly: 3429
Regisztráció: 2011. április 14. (5 év, 11 hónap)
Kedvencnek jelölték: 118 user

Bemutatkozás

"Én, mivel nem játszhatom a szerelmest, Hogy eltöltsem e csevegő időt - Úgy döntöttem, hogy gazember leszek. S utálom e kor hiú gyönyörét."

Blog: Amerikai Plán

Kedvencek

Rendezők: Arthur Penn, Fábri Zoltán, Federico Fellini, Ingmar Bergman, Jancsó Miklós, John Ford, John Huston, Luis Buñuel, Martin Scorsese, Michelangelo Antonioni, Orson Welles, Pier Paolo Pasolini, Robert Aldrich, Roman Polanski, Sam Peckinpah, Samuel Fuller, Sergio Corbucci, Sergio Leone, Sergio Sollima, Werner Herzog, William Friedkin
Színészek: Al Pacino, Clint Eastwood, Gary Cooper, Gian Maria Volonté, Kállai Ferenc, Latinovits Zoltán, Marco Ferreri, Marlon Brando, Őze Lajos, Robert De Niro, Tom Hardy
Műfajok: film noir, horror, sci-fi, szatíra, thriller, western
Országok: amerikai, dán, izlandi, japán, magyar, norvég, olasz, svéd, szovjet
Korszakok: 1920-as évek, 1950-es évek, 1960-as évek, 1970-es évek

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1986
Lakhely: Antarktisz

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Voyage of Time
Az univerzum története
3 2017-03-27 ?
(3)
Beauty and the Beast
A szépség és a szörnyeteg
3 2017-03-22 4,1
(724)
133 nap - A Tanácsköztársaság története
 
4 2017-03-21 ?
(6)
Vor der Morgenröte: Stefan Zweig in Amerika
Stefan Zweig: Búcsú Európától
4 2017-03-21 ?
(4)
Beauty and the Beast
A szépség és a szörnyeteg
3 2017-03-20 2,9
(28)
Trainspotting
 
1 2017-03-17 1,5
(88)
Drifter
 
4 2017-03-16 3,7
(17)
Kamigami no fukaki yokubo
The Profound Desire of the Gods
5 2017-03-14 ?
(2)
Silence
Némaság
5 2017-03-14 3,9
(95)
Profondo rosso
Mélyvörös
3 2017-03-11 4,2
(141)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2017-03-28 13:48:12 Cigányok (1962) Tenebra (4) #17

Sára bevallottan nem a teljességre törekedett, mikor a filmet készítette. Tudni kell erről, hogy ez egy kísérleti stúdióban, a Balázs Bélában készült etűd, aminek nem az volt a feladata, hogy a teljesség igényével körbejárjon egy problémát, hanem az, hogy kipróbálja, működőképes lehet-e a forma, amit majd később nagyjátékfilmeknél vagy hosszú dokumentumfilmeknél használni fog az adott alkotó. Sára Sándor itt pont arra volt kíváncsi, hogy képes-e az akkoriban divatos cinéma verité stílust, illetve az objektív megfigyelői pozíciót a gyakorlatban alkalmazni. Ez a film tehát inkább egy kísérlet volt, semmint egy szociografikus dokumentumfilm. S a Cigányok szerintem bizonyíték arra, hogy a kamera jelenléte igen is befolyásolja a riportalanyokat, így nincs olyan, hogy objektíven rögzített valóság, főleg, ha egy gondolkodó lényt, mint az ember, rögzít a kamera. Persze, hogy ezek az emberek szépíteni akarják a valóságot, ha kamera előtt állnak, ez egy feltétlen reflex, hiszen alapjáraton az ember nem akar csúnyának vagy elesettnek tűnni fényképen, hát még felvételen. Meg az orvos kérdésére adott válasz is nyilvánvalóan egy felvételi szituáció miatt lett az, ami.

Szóval ezt a filmet helyén kell kezelni szerintem. Egy lírai kísérlet egy főiskoláról frissen kiszabadult, útját kereső operatőr-rendezőtől, aki később nagyszerű dokumentumfilmeket állított össze.

Nem mellesleg, ha kontrasztosabb képet szeretnél a kádárkori cigányságról, akkor javaslom Schiffer Pál dokujait (Fekete vonat, Cséplő Gyuri, A pártfogolt) és a Koportos című dokumentum-játékfilmet. Ezeket együtt érdemes nézni, ha teljes képet akarsz kapni az akkor romák életmódjáról, mert a hetvenes évek szociografikus dokumentumfilmes irányzatának alkotói cseppet sem törekedtek a teljességre, csupán élethelyzeteket, egyéni sorsokat próbáltak elkapni, melyekben ott van a lehetőség az általánosításra - de ez nem az ő tisztük volt. Tehát, ha a vidékről akarsz képet kapni, akkor a Koportos, ha a városról, akkor a Cséplő Gyuri. Bár a Cséplő Gyuriban ott van a kontrasztja a városnak és a vidéknek, tehát arról még azt is ki lehetne jelenteni, hogy egy általános képet mutat be arról, milyen cigánynak lenni a kádárkori Magyarországon.

előzmény: necksprain (#16)

2017-03-24 19:11:39 Csillagosok, katonák (1967) Tenebra (5) #14

Hát igen, Jancsó nem egy könnyen emészthető művész. Egyetemen kb. 3-4-en jó, ha kedveltük a filmjeit. Amit critixx mond, ahhoz annyit tennék hozzá, hogy az szereti Jancsó muveit, akit érdekel a történelem. Legalábbis engem egyfelől ez készíttetett arra, hogy megnézzek tőle sok mindent pusztán emiatt. Meg szerintem szerepeltet ő érdekes figurákat, ha megkívánja a történet. Pl. a Téli sirokko fohose nagyon izgalmas mint lázadó-zsarnok.

Egyébként ha igazi karakterdrámát szeretnél, nézd meg az Oldás és kötést, Jancsó első jo filmjét. Meg ajánlon Kósa Ferencet, ő úgy beszél a történelem problémáirol, hogy közben karaktert épít

előzmény: ChrisAdam (#12)

Tekintve mondjuk, hogy igazából csak a végén píszíznek, annyira szerintem nem zavaró, mint amilyennek sokan beharangozták. Hogy erőltetett? Ez tény. Nagyon erőltetett, és igazából a negatív sztereotípiákat erősíti. Én kb. erre számítottam a mainstreamben.

Amitől ez a film igazából "progresszív", az Emma Watson személy és karaktere. :D Ez a Szépség annyira feminista, annyira aktív és független nő, hogy a Szörnyeteget én egy szerencsétlen balherének láttam egész végig, semmi méltóság nem volt benne. Azaz - hatalmi szempontból - kifejezetten feminin figura volt. Ami mondjuk nekem tetszett, mert ez legalább feldobta a gejl románcot.

Egyébként amiben a film elsőrangú, az a látvány. Ha valaha is egy jobbfajta Drakula-filmet készítenek, ez a kastély legyen már benne! :D

előzmény: Xcat (#4)

A Magnum és az X-akták abszolút kedvenc. :D

2017-03-18 12:43:07 Logan (2017) / Logan - Farkas Tenebra (4) #37

"Ami igazán elgondolkodtatott hogy miért is Farkas ennek az egész film sorozatnak a főszereplője?"

Szerintem azért lett Rozsomák a főhős, mert ő illeszthető be leginkább az X-Men hősök közül az amerikai hősmítoszba. Csavargó, aki két világ határán áll, nem találja helyét, szertelen, ugyanakkor földhöz ragadt, a vadonhoz, a vadsághoz kötődik. Ebből a figurából könnyű egy olyan vonakodó hőst csinálni, amilyen a hollywoodi filmek többségében feltűnik.

előzmény: Batyu (#36)

2017-03-16 21:00:30 Silence (2016) / Némaság Tenebra (5) #22

ha ennyire kritikus a film akkor a végén miért ajánlja a japánban meghalt hittérítőknek a filmet?

A Némaság pont azért jó, mert egyik oldalt sem mutatja be jónak vagy rossznak. Mindenki hisz valamiben, és mindenkinek igaza van a maga módján. A jezsuitákra lehet sok rosszat mondani, de azt talán ők sem érdemelték meg, amit a filmben csinálnak velük, a sztori elején.

Illetve az is fontos, hogy ez a történet egy japán katolikus író regényének adaptációja.

előzmény: Ragemarci (#21)

2017-03-16 09:14:53 Drifter (2014) Tenebra (4) #1

Meglepően jó film lett ez, bár néha kicsit összecsapottnak éreztem a sztorit, bővebben elidőzhettek volna a "nagy versenyzés"-nél.

De persze ez nem is a versenyről szól valójából, hanem egy viszonylag pozitív életfilozófiát mutat be, miszerint a végsőkig ki kell tartani azért, amit szeretünk. Jóllehet, azért a happy end annyira nem happy, hiszen egy nemkívánt gyerek és egy szakítás lett a vége, így valószínűleg Ricsi életében is reprodukálódik az, ami a szüleiét tönkrevágta.

Mindazonáltal nagyon hiteles az egész, és mivel ismertem a film keletkezésének történetét, meg hátterét, így sokszor nem tudtam eldönteni, hogy ez most megrendezett vagy csak megfigyelt, amit a filmben láttam. Mert a főszereplő is roppantmód jól "játszik" annak ellenére, hogy köze nincs a színészethez, állítólag a valóságban is totál ilyen, tehát önmagát hozta. Egyedül a bebaszós jelenet volt meglehetősen béna - ha már az alkotók olykor több hetet is eltöltöttek a faluban Ricsiékkel, igazán rögzíthettek volna egy-két valódi garatra felöntős jelenetet is... :D

De egyébként meg végig jól egyensúlyoz Hörcher Gábor a fikció és a valóság között, így nagyrészt tényleg totál eldönthetetlen, hogy mi a megrendezett és mi a csupán megfigyelt jelenet.

Tényleg csak az volt a bajom vele,hogy néha-néha megbicsaklik a hitelessége, és lehetett volna kicsit hosszabb is, főleg ahhoz képest, hogy 4 évig dolgoztak rajta az alkotók.

2017-03-16 08:20:00 Semmi bogár (2016) Tenebra (4) #7

Örülj neki, hogy nem ismered ezt a szituációt, és még nem helyezett egy nő sem barátzónába. :D

Színes meg szerintem nemcsak azért nem kellett, mert valójából nem esett az eső, hanem mert a fekete-fehér jobban illik a szakítás utáni és újrakezdés előtti hangulathoz.

előzmény: Mizi (#5)

2017-03-14 22:20:20 Silence (2016) / Némaság Tenebra (5) #16

"Mindenki fekete vagy fehér, ahogy azt megszokhattuk, de a vallás és az élet sem csak fekete és fehér."

Ezzel kicsit sem tudok egyetérteni. Mármint a film szerintem egyáltalán nem ilyennek mutatja be sem az életet, sem a vallást. Igaz, azt látjuk, hogy a japán keresztények vakon hisznek a "padré"-kben. De ez a hit egyfelől egészen ostobának tűnik annak fényében, ami a filmben zajlik, másfelől Liam Neeson karakterén keresztül megértjük, hogy tulajdonképpen fogalmuk sincs arról, ki a keresztény Isten, mert ők továbbra is a sintó vallás szerint élnek, csak keresztény dogmákat húznak erre rá.

Na, meg számomra kifejezetten ellenszenvessé váltak a keresztény térítők a film második felében. Jóllehet, a japán hatósági figurák megfelelően kegyetlenek, ugyanakkor az álláspontjuk tökéletesen érthető. Ezért is írtam, hogy ez a film nemcsak a vallás, hanem az orientalizmus kritikája is. Itt a "kulturális realtivizmus" jelenik meg. Mi, nyugatiak sokszor hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy miénk az abszolút igazság, akár a főszereplő keresztény papok. Közben meg lehet, hogy Buddha sokkal élhetőbb alternatíva ebben a kultúrkörben, és a japán ember számára a kereszténység diktatúra nélkül is tévút lenne. A "mocsár" itt éppen, hogy nem negatív kifejezés szerintem. Legalábbis ebben a kontextusban. A mocsár persze bizonyos szempontból terméketlen, ugyanakkor meg egyik fő jellemvonása, hogy nem szilárd, hanem formálható, adaptálódik, rugalmasabb, mint a szilárd táptalaj. Kulturális relativizmus. :D

Szóval én nem mondanám fekete-fehérnek a filmet. Sőt kifejezetten árnyalt, hiszen elmossa a határvonalat jó és rossz között. A film utolsó 10 percét éreztem csak leegyszerűsítőnek, ott nekem is volt ezzel problémám. De 2 óra 20 percig éppen azt éreztem, hogy a kereszténység Japánban egy vírus, ami meggyilkolja a tradicionális kultúrát.

előzmény: yahooboi (#13)

Összes komment...