Tenebra

Tapasztalat: 2806 film
Kompetencia: 37 film
Súly: 3731
Regisztráció: 2011. április 14. (6 év, 1 hónap)
Kedvencnek jelölték: 120 user

Bemutatkozás

"Én, mivel nem játszhatom a szerelmest, Hogy eltöltsem e csevegő időt - Úgy döntöttem, hogy gazember leszek. S utálom e kor hiú gyönyörét."

Blog: Amerikai Plán

Kedvencek

Rendezők: Arthur Penn, Fábri Zoltán, Federico Fellini, Ingmar Bergman, Jancsó Miklós, John Ford, John Huston, Luis Buñuel, Martin Scorsese, Michelangelo Antonioni, Orson Welles, Pier Paolo Pasolini, Robert Aldrich, Roman Polanski, Sam Peckinpah, Samuel Fuller, Sergio Corbucci, Sergio Leone, Sergio Sollima, Werner Herzog, William Friedkin
Színészek: Al Pacino, Clint Eastwood, Gary Cooper, Gian Maria Volonté, Kállai Ferenc, Latinovits Zoltán, Marco Ferreri, Marlon Brando, Őze Lajos, Robert De Niro, Tom Hardy
Műfajok: film noir, horror, sci-fi, szatíra, thriller, western
Országok: amerikai, dán, izlandi, japán, magyar, norvég, olasz, svéd, szovjet
Korszakok: 1920-as évek, 1950-es évek, 1960-as évek, 1970-es évek

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1986
Lakhely: Antarktisz

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
The Barbarians
Barbár fivérek
2 2017-05-23 2,4
(54)
Welcome
 
4 2017-05-18 ?
(3)
Alien: Covenant
 
3 2017-05-16 2,8
(125)
Fagyott május
Frozen May
4 2017-05-12 ?
(1)
King Arthur: Legend of the Sword
Arthur király: A kard legendája
4 2017-05-11 3,3
(35)
Lock, Stock and Two Smoking Barrels
A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső
3 2017-05-04 4,4
(1299)
A tökéletes gyilkos
 
2 2017-05-04 ?
(6)
Thor
 
2 2017-05-04 3,3
(802)
Guardians of the Galaxy Vol. 2
A galaxis őrzői vol. 2.
3 2017-05-02 3,9
(136)
Guardians of the Galaxy
A galaxis őrzői
3 2017-04-30 3,8
(778)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2017-05-24 09:14:00 Alien: Covenant (2017) Tenebra (3) #112

Ridley Scott szerintem a '90-es évek óta elég hullámzó színvonalú. Azóta mindig is jellemző volt rá, hogy gyártott egy igen szar filmet, majd visszatért, majd megint visszacsúszott, majd megint visszatért. Utóbbi 10-14 évet nézve is ez a jellemző. Gladiátor - Hannibal - Mennyei királyság - Amerikai gengszter - Robin Hood - Prometheus - A jogász - Exodus - The Martian - Alien Covenant. Persze ki-ki eldöntheti, hogy ezek közül melyik jobb és gyengébb (én mondjuk a 2000-es évek elejéről a Hannibalt tartom a jobbnak, a Gladiátort a gyengébbnek - de ezért a kijelentésemért már akartak meglincselni engem :D), de ha egy függvényt kéne felrajzolni, erősen hullámzó lenne a jelleggörbe.

Én úgy érzem, Ridley Scott igazából ugyanúgy tipikusan az álomgyár áldozata, mint sokan mások. Megcsinál olyan filmeket a pályája elején, mint a Párbajhősök, a Szárnyas fejvadász, az Alien, és még azt is bebizonyítja, hogy tud intelligens akciófilmet rendezni (Black Rain), aztán jön a G. I. Jane... :D Totális agyelszívás.

Vagy csak szimplán megöregedett. Elvégre Hitchcock is elég középszar filmeket csinált a hatvanas évektől, lehetne erre is fogni.

2017-05-23 18:27:01 [Tévésorozatok] Tenebra #2977

az első két évadban nem minden részt Lynch rendezett, talán ezért volt annyira erős az a szappanoperás báj, ez inkább a Tűz jőjj velem! vonalon van.

Na igen, elég jól lemérhető a különbség a két alkotó között. Lnychnek legfeljebb a Kék bársony című filmje hasonlít a Twin Peaks 1-2 évadjának vicceskedő, direkt gejl részeire, hiszen Lynch a Kék bársonyban is használta az andalító zenét és a szándékoltan idióta szereplőket, jeleneteket (pl. a tűzoltók integetése lassított felvételben). Viszont Lynchnél inkább az a jellemző, amit a Tűz jöjj velemben, a Lost Highwayban vagy a Mulholland Drive-ban látunk. Semmi melodráma, iszonyat nyomasztó az egész, de ettől még be-betör a humor. Persze ez inkább groteszk humor, semmint kedves, ironikus. (Pl. Lost Highway - mikor a gengszterfőnök elviszi a főhőst egy körre, és agyonver valakit, mert meg merte előzni - na, az egyszerre vicces és rémisztő jelenet.)

Meg érdemes megnézni a régi sorozat fináléját is. Amellett, hogy elég nagy trollodás, az inkább Lynches, mint Mark Frostos. A Twin Peaks nagy részén én úgy éreztem, ez inkább Mark Frost. Ezen az új évadon viszont eddig úgy érzem, szinte teljes mértékben Lynches. :D

előzmény: caulfield (#2973)

2017-05-23 18:21:31 [Tévésorozatok] Tenebra #2976

Szerintem ennél mindegy, hogy valaki Lynch-rajongó-e vagy sem olyan szempontból, hogy kell-e hozzá az 1-2 évad. :D Ez olyan, mintha bármelyik összefüggő sorozatnál bekapcsolódnál a 3-4. évadban. Egy kukkot nem értenél belőle, és egy csomó történetszál kimaradna. Én ezért nem is nézek meg már olyan sorozatot, amiből kimaradtam, de 6-7 évados, mert egyszerűen nincs már időm arra, hogy az elejétől a végéig végiglessem, hogy be tudjak kapcsolódni. A Twin Peaks mondjuk összesen vagy 30-35 rész, tehát nem egy nagy ügy ledarálni.

És ez azért nem az a kategória, mint a Halálos iramban XY, hogy simán végig lehet pörgetni a filmeket akár 4-8x sebességen is, mert úgysincs semmi értelme se a sztorinak, se semminek, ami azokban a filmekben van (bocsánat a rajongóktól - én irtó buta és erőltetett filmszériának tartom a Halálos iramban-filmeket :D). Itt ha nem tudja az ember, mi az a vörös szoba vagy mit jelent egy bagoly feltűnése a Twin Peaks-sorozatban, az lemarad a sorozat lényegéről.

előzmény: Ubul (#2972)

2017-05-23 15:27:34 [Tévésorozatok] Tenebra #2971

Ez a kérdés magában foglalja a választ: egyértelműen NE nézze. :D A 3. évad még radikálisabb, mint az 1-2 volt, és egyáltalán semmit nem értesz belőle, ha nem láttad a többi Twin Peakst. Ami a Vörös szobában történik, az egy Twin Peaks-szűz nézőt úgy kiborít már az első ilyen jelenetnél, hogy kikapcsolja a részt, és törli a gépéről örökre. :D

Egyébként ez már kicsit sem szappanoperás. Inkább a mozifilmhez hasonlítanám, annak a nagyon komor, nagyon nyomasztó hangulatát viszi tovább. Itt nincsenek negédes szerelmi, vagy sírós-rívós részek. Nagyon sötét és pesszimista az egész eddig, ráadásul szürreális jelenetekkel teli van.

Én azt mondom, ez kizárólag Twin Peaks-rajongóknak készült, és ezzel semmi baj nincs. De ha a haverod csak azért akarja nézni, mert most ez felkapott, és mindenki ezt nézi, akkor semmiképp ne kezdjen bele, mert csak szenvedés lesz számára. Nézze végig inkább az 1-2 évadot, döntse el, hogy hajlandó-e ilyet nézni, és akkor majd utána kezdheti a 3-mal. Különben is, a 2. évad fináléja nélkül már eleve azt nem lehet érteni, hogy mi történt Cooper ügynökkel. :D

előzmény: ChrisAdam (#2969)

2017-05-21 19:57:53 Alien: Covenant (2017) Tenebra (3) #73

Igen. A fos Star Wars-prequel után kifejezetten felüdülés volt még az amúgy atipikus Rogue One is. :D

Lesz még jó Alien remélhetőleg, de azt már tuti nem Ridley Scott fogja rendezni. Valljuk meg, ő is kiöregedett végleg. A marsit még meg tudta csinálni úgy, ahogy, de szerintem az sem volt egy nagy szám. Meg előtte megcsinálta az irtó fos Exodust. :D

előzmény: ChrisAdam (#71)

2017-05-20 20:41:10 Tiszta szívvel (2016) Tenebra (5) #16

Bocs, ha te is így értelmezted, csak nekem nem jött le a hozzászólásodból, de:

azért az fontos dolog, hogy a sztori az igazából csak a főhős fiúk fejében létezik,
ők találják ki, épp ezért rajzolják a képregényt. Én végig úgy éreztem, hogy pont emiatt a fantáziálás miatt tudatosan vannak a cselekményben elszórva a túlzások.

előzmény: kaamir (#15)

2017-05-20 10:50:49 Alien: Covenant (2017) Tenebra (3) #62

"Micsoda öröm lenne, ha Villeneuve Alien-filmet készítene! *szívecskés szemű lelkendező szmájli*"

Az Érkezés után inkább azt mondom: kösz, ne. :D

Szerintem sem olyan rossz ez a film azért, csak középszerű. Viszont, ha az Alienhez hasonlítjuk, akkor nagyon csúnyán elvérzik. Eleve kizárja az Alien-hangulatot az, hogy a film 30. percében látjuk a lényt... :D Ez megöli a parafaktort, ami azért elég lényeges volt az Alien-dramaturgiában.

De még ez is oké lenne, hiszen Cameron filmje sem volt félelmetes. De a karakterek sem túl jók. A csaj totál nem érdekelt, és kicsit sem tartottam menőnek (mint Ripley-t annak idején). Az androidos elmélkedést meg láttuk már ezerszer, és a szintén totál középszer Ghost in the Shell-remake is tulajdonképpen erről szól. Szóval unalmas már ez egy kicsit.

Számomra az Alienek mindig is arról szóltak, hogy a szörny és egy maroknyi csapat kis helyen összezárva küzdenek, és közben derül ki ez-az a háttérhatalmakról meg összeesküvésekről. Itt ez totál szétesett, és hiába próbálta Ridley Scott összehozni a kettőt, nem ment neki. Olyan érzésem volt, mintha idegesen próbálta volna telenyomni a filmet rajongócsalogató elemekkel, de amúgy meg (vagy pont ezért) nem tudta teljesíteni a feladatot. Azaz: nem tudott egy jó sztorit kihozni ebből.

Az meg, hogy tulajdonképpen az android tenyészti a xenomorfot nem is lenne olyan rossz ötlet, hiszen attól még miért ne szabadulhatna el ez a faj mint veszélyes ragadozó? Nálam ez nem vont le az értékükből. Pl. van a StarCraft videojáték, amiben ugye a zerg fajt a xenomorfokról mintázták. És az alaplárva ott is csak egy rovar, amiből mutációkkal alakítják ki az igazán veszélyes szörnyetegeket. Persze szegény StarCraftot is elérte a végzete a 2. részre, és a rohadt veszélyes és félelmetes zergeket cuki kis dinókká silányították. Úgy látszik, Ridley Scott is beleesett ebbe a hibába, jóllehet, ő nem cukikká tette az alieneket, hanem szimplán megfosztotta őket félelmetességüktől azáltal, hogy sokszor mutogatta teljes valójukban a (láthatóan) CGI-szörnyeket. (Ha jól tudom, az 1979-es filmben pont attól volt olyan rendkívül hátborzongató még abban a pár jelenetben is, mikor látni lehet, mert lemodellezték a szörnyet - de javítsatok ki, ha tévedek.)

előzmény: ChrisAdam (#59)

2017-05-18 23:10:20 Jupiter holdja (2017) / Jupiter's Moon Tenebra (?) #2

Ez a rövidfilm is foglalkozik ezzel a problémával. Hogy mi folyik a határokon, azt én innen nem tudom eldönteni, nem voltam ott. Nyilván túlzásnak tűnik mindkét filmben. De vannak olyan vészjósló történések, melyek miatt akár még igaz is lehetne.

Nekem amúgy nem ez a bajom elsősorban a filmmel, hanem az, hogy tartok tőle, nem lesz elég ütős. Mundruczónál nálam a színdarabjai miatt elég magasan van a léc, és már a közönségfilm irányába elmozduló Fehér isten sem tudott a közelébe sem érni annak, amit Mundruczó a színházban művel.

előzmény: desmond (#1)

2017-05-17 15:49:52 [Tévésorozatok] Tenebra #2954

A Twin Peaks jelentőségét szerintem csak akkor lehet megérteni, ha a '90-es évek sorozatai között szétnézünk. :D Mondjuk én nem hiszem, hogy a mai sorozatok mellett is elvérezne, elvégre annyi misztikum és feszültség van benne az ironikus hangvétel miatti humor és a nyálas melodráma mellett, hogy szerintem simán felér egy Hídhoz vagy True Detective-hez. Meg ott a The Killing, melyet ugye a Twin Peaks szellemi örökösének is szoktak tartani.

Csak hát ez David Lynch (és Mark Frost persze). A 2. évad zárórészén (azaz a sorozatzárón) érződik a leginkább Lynch hatása. Az a finálé egy akkora trollkodás, hogy azt kell mondjam, ha már a pilotot sem bírtad, Chris, akkor szerintem ne nézd tovább, felesleges. :D Főleg, ha nem tetszik ez a hangnemkeverés, mert a 2. évadban lesznek olyan epizódok, melyek egy ideig parkolópályára is küldik a thrillerszálat, és a városi életképekkel foglalkoznak. Annál én is küzdöttem a sorozattal, mert ott a vége felé tényleg elég sok a vígjátéki rész, és szinte minimális a misztikus thriller. Persze az utolsó két rész olyan ütős és kegyetlen lett, amilyen a True Detective 1. évadjának erőltetett happy endje annak idején nem tudott lenni.

Mondanám, ha kőkemény horrorra vágysz, akkor nézd meg az előzményfilmet, a Tűz, jöjj velem!-et, de az meg a sorozat ismerete nélkül totálisan érthetetlen. (Még a sorozat ismeretében is megdolgoztat) Viszont nincs benne humor. Vagy legalábbis nagyon kevés.

S amúgy igen, ehhez kell szeretni David Lynch-t, akiről el kell ismerni, hogy néha túlságosan is titkolózó. Ugye sokan az Inland Empire-re szoktak kiakadni, hogy az már totálisan befogadhatatlan és zavaros. Nos, Lynchről érdemes tudni, hogy vele csupa szürreális dolog történt életében (a Lost Highway alapszituációja például tényleg megtörtént - mármint, hogy valaki egy reggel becsöngetett hozzá, és azt mondta a kaputelefonba, hogy "Dick Laurant halott", majd mikor Lynch kiment, már nem volt ott senki), és azt a nemrég róla készült dokuban is elmondja, hogy már gyerekkorában sok megmagyarázhatatlan, groteszk sztoriban volt része. Pl. az óriást a Twin Peaksben valószínűleg egy gyerekkori élménye ihlette, mikor látott egy hatalmas embert a ködben. Szóval filmjei és a Twin Peaks is azért olyan néhol, mert ő a valóságot is pont ilyennek élte meg.

És hát ha végigtekintünk Lynch karakterein, akkor bizony csak ilyen elmeháborodott, szórakozott, félelmetes figurákkal találkozunk: a Radírfej főhőse, Frank (Kék bársony), Bobby Peru (Veszett a világ) vagy a Mystery Man a Lost Highwayből.

Nekem egyedül a melodrámai szálak nem tetszettek a Twin Peaksben. Ezek nagyon szappanoperásak. Pl. Leland Palmer az első évadban valami elképesztő módon idegesítő volt, persze ennek is meg van a funkciója, mint később kiderül. :D De a fiatalok szerelmi szálainál az andalító zene + az elég fos színészi játék (vagy csak a karakterek voltak elég bárgyúk) már nagyon necces volt néha, és nem jó értelemben. A Twin Peaks így akkor jó, ha Cooper van a vásznon vagy Bob. :D (Direkt nem írom le, ki ő - ha esetleg mégis tovább nézné ChrisAdam).

Örülök, engem is megihletett akkor, én novellát fogok írni majd a témában. :D

Mondjuk ez még a jobbik eset, mikor ilyen csendes szociopatával találkozik az ember. De ami egy 4 évvel ezelőtti novellámat ihlette, és itt meg is osztottam, az már félelmetesebb, jóllehet, azon is röhögtem. Mikor egy magyar filmes eseményen egy vetítésen közel teltház volt (talán pont Makk Károlytól a Szerelem ment - ironikus módon), és egy öregúr késve érkezett (vagy 15-20 perccel később), s valaki elfoglalta a helyét, mivel úgy látta, üres székek vannak ott, ahol ő jobbnak érezte a kilátást. Erre az öreg persze nem volt rugalmas, nem keresett magának más ülőkét, hanem odament, és elkezdett patáliázni, hogy neki oda szól a jegye. Majd mikor a helyfoglaló csak nem akart elmenni, az öreg beállt elé, hogy ne lássa a másik férfi a vásznat. Az öreg győzött persze, mert a fickó vette a lapot, hogy az úr valószínűleg nem egészen normális. :D Erre szokták mondani, hogy nagy kár, hogy a Lipót bezárt.

előzmény: ChrisAdam (#9)

Összes komment...