Tenebra

Tapasztalat: 2864 film
Kompetencia: 57 film
Súly: 4289
Regisztráció: 2011. április 14. (6 év, 5 hónap)
Kedvencnek jelölték: 121 user

Bemutatkozás

"Én, mivel nem játszhatom a szerelmest, Hogy eltöltsem e csevegő időt - Úgy döntöttem, hogy gazember leszek. S utálom e kor hiú gyönyörét."

Blog: Amerikai Plán

Kedvencek

Rendezők: Arthur Penn, Fábri Zoltán, Federico Fellini, Ingmar Bergman, Jancsó Miklós, John Ford, John Huston, Luis Buñuel, Martin Scorsese, Michelangelo Antonioni, Orson Welles, Pier Paolo Pasolini, Robert Aldrich, Roman Polanski, Sam Peckinpah, Samuel Fuller, Sergio Corbucci, Sergio Leone, Sergio Sollima, Werner Herzog, William Friedkin
Színészek: Al Pacino, Clint Eastwood, Gary Cooper, Gian Maria Volonté, Kállai Ferenc, Latinovits Zoltán, Marco Ferreri, Marlon Brando, Őze Lajos, Robert De Niro, Tom Hardy
Műfajok: film noir, horror, sci-fi, szatíra, thriller, western
Országok: amerikai, dán, izlandi, japán, magyar, norvég, olasz, svéd, szovjet
Korszakok: 1920-as évek, 1950-es évek, 1960-as évek, 1970-es évek

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1986
Lakhely: Antarktisz

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
L'enfant sauvage
A vad gyerek
4 2017-09-25 4,1
(43)
Hetedik alabárdos
 
3 2017-09-21 ?
(7)
Slugs, muerte viscosa
Csigák
2 2017-09-20 3,3
(15)
Mil gritos tiene la noche
Kirakós
2 2017-09-20 3,6
(16)
Paris, Texas
Párizs, Texas
4 2017-09-19 4,2
(227)
Loving Vincent
 
3 2017-09-18 ?
(3)
Lady Macbeth
 
4 2017-09-18 ?
(6)
Jeannette, l'enfance de Jeanne d'Arc
Jeannette: Jeanne d'Arc gyermekkora
3 2017-09-18 ?
(2)
Western
 
4 2017-09-18 ?
(2)
Toivon tuolla puolen
A remény másik oldala
4 2017-09-14 3,9
(21)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2017-09-18 11:11:33 Hetedik alabárdos (2017) Tenebra (3) #3

Hasonlóképp látom én is! Nekem is tetszett a film első 1 órája, szerintem nagyon jó a téma, és néhány poén annyira működött, hogy nevettem rajta. Pedig magyar vígjátékokon általában nem szoktam. De ez ötletes volt, főleg az önreflexió miatt, meg azért, mert érződött, hogy a rendező jól ismeri ezt a színházi közeget, és tényleg tipikus színész- és producersztereotípiákat figurázott ki. Mondjuk az Olga kicsit szerintem sok volt már, mert ilyen dominajellegű nőket minden ócska magyar filmben is ellőnek. De ez legyen a legnagyobb baj.

Illetve lenne. Mert sajnos a film elveszíti erejét pont a "nagy leszámolás"-ra, és olyan érzésem volt, mintha az alkotó belegabalyodott volna a saját történetébe. Avagy, ha már készülnek arra a kurva darabra egész végig, akkor miért egy teljesen másikat kell előadni? Értem én, hogy önreflexió, meg a fikció és valóság összemosódása, de mind az előadás, mind pedig a végkifejlet elég erőltetett és mesterséges volt.

Ettől függetlenül egy erős 3-ast tőlem is kapni fog. Ami majdnem 4-es. És ezt főleg a színészeknek köszönheti, mert mind egytől-egyig remekül teljesítenek. Főleg persze Bánki Gergely és a kőbunkó egománt ismét kiválóan alakító Nagy Ervin.

előzmény: sleepingdancer (#2)

2017-09-12 22:18:15 Ultra (2017) Tenebra (5) #1

Inspiráló és jól megrendezett, katartikus film a valóban heroikus küzdelemről. Habár rendezője következetesen elutasítja, hogy hősnek nevezzük a Spartathlon résztvevőit, én azért mégiscsak annak tartom mindet bizonyos értelemben a klasszikus közmondás miatt: "aki másokat legyőz, erős, aki önmagát legyőzi, hős". És bizony ebben az emberpróbáló küzdelemben nem is annyira a tűző nappal vagy a 246 kilométerrel, hanem önmagával kell megküzdenie az egyénnek. Hiszen a résztvevők azért felkészült futók, akik már jártak egy-két ultrán, így nem elsősorban a táv megtétele az, amitől fel lehet nézni rájuk. Hanem mert saját démonaikkal küzdenek meg az út során. Az a filmből is kiderül, de mivel magam is futottam (igaz, ehhez képest picsafüstnyi távokat), én is tapasztaltam, hogy ha már kimerült az ember, felerősödnek benne a negatív hangok, és ha nem tudunk ezeken felülemelkedni, önkéntelenül is feladjuk. Na, akik a Spartatholon részt vesznek, azoknak ez a legnagyobb kihívás, nem feltétlenül a több, mint 200 km.

Persze már önmagában ez is borzongató, hiszen 246 km-t lefutni valami elképzelhetetlen. Olyan, mintha Budapestről elfutnánk Debrecenbe. Autóval is 2 óra az út. Nemhogy két lábon. Így a filmben a futók a történelemmel is kapcsolatba lépnek, és bizony a spártaiakkal is versenyeznek. :D Ezért én az Ultrát úgy is értelmezem, mint a mai elpuhult ember küzdelmét azért, hogy méltó legyen őseihez.

Számomra a legszimpatikusabb karakter Béla volt. A fickó tipikus ötvenes magyar ember, aki a kilencvenes években volt fiatal, épp a rendszerváltáskor, mikor hinni lehetett sok mindenben, azonban az elmúlt 25 év leginkább összetörte ezeket a jellemző hiteket. Béla múltjáról ugyan nem derül ki, de az tuti, hogy megérintette a sikertelenség több fronton is a férfit, mivel arról nyilatkozik, hogy neki soha nem volt semmihez tehetsége, legfeljebb szorgalmas volt. És ez a szorgalma, kitartása nagyon becsülendő, hiszen Béla 5x elindult már a Spartathlonon, de egyszer sem ért célba, de még 100 km fölé sem. Pedig rohadtul odateszi magát és edz, csak éppen valami miatt mindig feladja. A normál versenyben már részt sem vehetett 2015-ben. De ő ennek ellenére, saját kontójára, nem kis veszélyeket vállalva (hiszen ilyenkor nincsenek ott a szervezők, hogy biztosítsák a terepet, Béla csak feleségére támaszkodhat) nekiveselkedik a 246 km-nek. Így mint a Szelíd motorosok kapcsán is szokás mondani, nem annyira a megérkezés számít Béla esetében, hanem a kitartó küzdelem, az út maga. Ezért szerintem nem is lényeges, hogy tudja-e teljesíteni ezúttal vagy továbbra sem. Mert amit ez az ember véghez visz, az már önmagában csodálatos. Mindannyian tanulhatunk tőle annak ellenére, hogy a férfi gagyi fitnessvideókkal edz. :D

Szóval jó kis film, inspirál, nemcsak a futásra. A rendező jelenléte talán néhányaknak túl erős lehet, én jópofának tartottam, ahogy ő is "leereszkedik" és együtt veselkedik neki a szó szerint gyilkos túrának a többi versenyzővel, szereplőivel. És bizony belőle is előbújik az ember bizonyos szakaszokon, legyen bár szó ízes káromkodásokról vagy a mélyből előtörő sírógörcsről.

2017-09-09 10:48:37 It Follows (2014) / Valami követ Tenebra (4) #67

Az Az számomra egyáltalán nem volt félelmetes, egy jelenetét leszámítva, így hiányérzetem volt a film után, még akkor is, ha amúgy drámai vonalon nem rossz. Így kutattam, hogy milyen horrorral lehetne pótolni a borzongást. Nos, a Valami követ tökéletes választás volt.

Ez a horrorfilm. Mitchell filmje jó példa arra, hogy a jó horror nem véres. Ebben csak a legvégén látunk vért igazából. A jó horror nem a belezésről szól. A jó horror nem is az idióta jump scare-ekről szól, de még csak nem is feltétlenül a természetfeletti erőkről. A jó horror kiszámíthatatlan, nyomasztó, a néző bőre alá kúszik, és konstans rettegésben tartja. Vagyis inkább a jó horror szorongáskeltő, nem sokkoló, mint az olcsó slasherek vagy gore-ok.

És a Valami követ tökéletesen passzol ebbe a kategóriába. Hiszen semmi más nincs benne egy-két akciósabb jelenetet leszámítva, mint az, amit a címe ígér: valaki vagy valami lassan, de biztosan követi azt, aki megkapja ezt az átkot vagy mit. Mert ugye nincs magyarázat, és pont ez a jó. Egy kritikában olvastam, hogy nincsenek szabályok itt, ezért problémás a film. Nos, nekem éppen ez tetszett. Hogy nem tudhatjuk, mi ez, csak egy jelenetből sejthetjük, mit csinál halálra kúrja szerencsétlen áldozatát .

Emellett igen egységes, szinte kiüresedett a film stílusa és világa. Ez a minimalizmus bejött, nem sok horrorban láthatjuk. Nagyon jót tett a filmnek.

Továbbá okos is a sztori annak ellenére, hogy egyszerű. Tulajdonképpen ez az egész arról szól, hogy önzők vagyunk vagy van-e még bennünk empátia a másik iránt. Hiszen az átkot szexuális kapcsolat révén lehet átjuttatni valakire, és akkor nem minket, hanem a másikat fogja követni (persze amíg meg nem hal a másik). Úgyhogy meg van a morális dilemma, hogy a főhősnő mentse a bőrét azáltal, hogy átrakja valakire az átkot, vagy viseli a keresztet, és akkor pokol lesz az élete.

Ami miatt lecsúszik a jelesről nálam, az az, hogy a karakterek elég jellegtelenek voltak. Persze nem kell minden filmben valamilyen harsány figurát szerepeltetni, és talán pont ez tesz jót az egésznek, hogy teljesen átlagos egyetemistákról szól a sztori. Viszont ennek az az ára, hogy amúgy a főhős lányt nem igen tudtam sajnálni. A morális dilemmáját átéreztem, de amúgy meg kizárólag mint nő mozgatott meg, mint ember, nem érdekelt.

2017-09-05 23:28:32 [Tévésorozatok] Tenebra #3119

Nekem is vegyes érzéseim vannak az utolsó két Twin Peaks-rész után, azonban összességében ez egy kiváló széria volt, mely számos, nemcsak tévés szempontból nagyon merész és forradalmi húzást foglalt magában.

A 18. résszel kapcsolatban vagyok a leginkább ambivalens. Mert az egyszerre kicseszettül zseniális és rohadtul felháborító is. Felháborító, mert David Lynch arcátlanul szinte semmit nem varr el, amit elkezdett a rossz Cooper persze halott, ahogy valószínűleg Bob is, bár az ő haláluk idegesítően szar és összecsapott volt, egy csomó karakter sorsáról semmit nem tudunk, és valószínűleg nem is fogunk soha semmit megtudni, mert ezt a szériát senki nem fogja folytatni. Legalábbis eddig úgy áll a dolog, hogy nem lesz 4. évad. De ki tudja persze.

Ami miatt zseniális az egész, az igazából az utolsó kb. negyedóra. Ami ott történik, az annyira félelmetes és misztikus, hogy eloszlott minden haragom, amit a 18. rész 45 percnyi pöcsverése halmozott fel bennem (mert hát ez kifejezetten pofátlanság, hogy új sztorit kezd Lynch). Már 2-3 alkalommal újranéztem az utolsó negyedórát, és valószínűleg még legalább tucatszor meg fogom, a 3. és a 8. résszel együtt. Nekem már korábban is az volt a tippem, hogy itt egy alternatív valóság kezd kibontakozni, minthogy a Vörös Szoba tér és idő felett áll, így a múlt és a jövő - mint Mike is állítja - teljesen összemosódnak, ezért manipulálhatók is. Bob meggyilkolásával pedig a léten kívül álló Bob a múltban is megszűnhetett létezni, ezért lehetséges, hogy Laura Palmer itt Carrie néven létezik. És iszonyatosan félelmetes, ahogy a másik valóságban a házukra tekint, konkrétan az üres, sötét szobájára, és hallja Sarah Palmer hangját a fejében, majd sikítani kezd. Így kell igazán kegyetlenül lezárni egy sztorit.

És a vége kapcsán bennem az is felmerült, hogy Cooper valójából már rég halott,
és az egészet igazából ő a Vörös Szobában "álmodja".


Ez az igazán idegesítő, hogy ezekre a dolgokra tényleg soha nem kapunk magyarázatot. Oké, könyveket lehet írni róla, meg minden, de ha Lynch csinálna is 4. évadot, biztosan ugyanaz lenne, mint a 2. évad után ebben a 3-ban: a válaszok helyett csak újabb és újabb kérdések keletkeznének.

Hát ez elég durván jó volt mozivásznon, és a 3D szerencsére nem rontott rajta. Azt hiszem, megérdemelte a teltházat és a stáblista alatti tapsot. És hála az égnek, úgy láthattam, ahogy először gyerekkoromban: eredeti magyar szinkron, 137 perces moziváltozat. A rendezői nekem cseppet sem hiányzott. Régen láttam már a filmet (talán egy éve is van :P), és úgy gondolom, így is totál érthető minden, tök feleslegesek azok a túljátszott töltelékjelenetek. Ez így kerek egész. Lehet, visszajavítom 5-ösre a filmet. :D

2017-08-23 13:25:01 Pappa pia (2017) Tenebra (1) #52

Neki tetszett a Magyar vándor, a Swing, mindkét Argo és az Utóélet is... :'D Ezek közül mondjuk az Utóélet az, ami értékelhető, a többiről inkább hallgatnunk kéne. Szóval ezekhez képest valóban jó film a Pappa pia. Na, jó, talán az Argo 1. része nem olyan pusztulatosan rossz, de azért nálam ott van a bottomban.

előzmény: randymarsh (#49)

A Magyar népmesék és a Mézga család messze a legjobbak, de nekem a Varjúdombi mesék szürrealizmusa is bejött. A Magyar népmeséket mai napig szívesen nézem, és tapasztaltabb fejjel is fedezek fel benne érdekességeket. Például azt, hogy ez nem is annyira gyerekeknek való, mivel tele vannak a sztorik szexuális utalásokkal. :D

2017-08-16 09:41:42 Pappa pia (2017) Tenebra (1) #12

Valószínűleg, és ez a rendszer hibája is. Hiszen az MNF bár ad marketingre is pénzt, de igazából a támogatási összegeket ők letudják, és utána a film utóélete már nem rajtuk múlik. És valószínűleg az alkotók is elégedettek, mert 1 milliárd 30 millió forintból (asszem, 30 millió volt a marketingre szánt összeg) ökörködtek egy nagyot. Innentől tényleg kit érdekel a stáb részéről, hogy milyen a film kritikai fogadtatása.

Bár azt hangsúlyozom, hogy a magyar nézettségi statisztikák szerint a nézők az efféle filmeket kedvelik. Nem lepődnék meg, ha iszonyú sokan megnéznék ezt is. Az árát valószínűleg nem fogja visszahozni, de szerintem rá fog verni sajnos az igényesebb magyar filmekre nézettségi adatokban.

A címe pedig tökéletes - tökéletesen illik ehhez a gagyihoz. :D

És egyébként olyan az egész film, mintha direkt cukkolni akarnák a magyarok egy részét. Vagy legalábbis nem tudom elképzelni, hogy pl. Vajna Timi és férje nincsenek tisztában azzal, hogy mennyire "szereti" őket a nép... :D Legalábbis kötve hiszem, hogy valakik majd lelkesen tapsolnak, vagy elismerően csettintenek, mikor Vajnánét meglátják a nyitójelenetben. Bár azt is el tudom képzelni, hogy tisztában vannak vele, és ezért cinizmusból csakazértis beleerőltették ezt a nőt is a filmbe.

És amúgy az is merész dolog, hogy Stohl Buci ismét filmben szerepel a múltbeli botrányait követően, ráadásul egy gengsztert alakít. :'D Persze arra meg már ki emlékszik?

előzmény: purplerain (#5)

2017-08-15 14:52:58 Pappa pia (2017) Tenebra (1) #2

Annyira ostoba és sablonos film, hogy igazából még mint trash sem működőképes, és arra sem nagyon érdemes, hogy egyáltalán írjon róla az ember. :D Talán csak azért nem adtam rá nézhetetlent, mert a zenés jelenetek nem annyira csapnivalóan rosszak, mint maga a sztori vagy akár a színészi játék. Illetve nem is igazán a színészekkel van a baj, hanem a karakterekkel.

Nekem egyébként a film nézése közben a Szuperbojz jutott eszembe. És azt hiszem, ezzel nagyon sokat mondtam. :D

előzmény: purplerain (#1)

2017-08-04 14:38:04 [Tévésorozatok] Tenebra #3055

Audrey mondjuk szerintem soha nem volt femme fatale. :D Ő inkább a tipikus damsel in distress, aki legfeljebb Hitchcock nőihez hasonlíthatók, akik megpróbálnak aktívak lenni, de végül mégis csak egy férfinek kell megmenteniük őket. Talán ezért is vált azzá a 3. évadra, amivé.

Szerintem a Twin Peaks igazi femme fatale-ja Josie volt. Ő aztán keverte a szart rendesen, és valóban veszélyes nő is volt, aki csak úgy játszadozott Trumannal és Cooperrel is (meg persze az öreggel is). Tette az ártatlant, közben meg olyan összeesküvésben vett részt, ami később Josie ellen fordult. Hát nem pont ilyen volt már A máltai sólyomban is Bogart párja?

Egyébként nem hiszem, hogy Lynch direkt szívatná a nézőket. Ha valaki ismeri Lynch képzőművészetét, akkor egyáltalán nem lepődik meg azon, hogy narratív szempontból ilyen a 3. évad.

előzmény: agymosott09 (#3054)

Összes komment...