Tenebra

Tapasztalat: 2833 film
Kompetencia: 47 film
Súly: 4008
Regisztráció: 2011. április 14. (6 év, 3 hónap)
Kedvencnek jelölték: 121 user

Bemutatkozás

"Én, mivel nem játszhatom a szerelmest, Hogy eltöltsem e csevegő időt - Úgy döntöttem, hogy gazember leszek. S utálom e kor hiú gyönyörét."

Blog: Amerikai Plán

Kedvencek

Rendezők: Arthur Penn, Fábri Zoltán, Federico Fellini, Ingmar Bergman, Jancsó Miklós, John Ford, John Huston, Luis Buñuel, Martin Scorsese, Michelangelo Antonioni, Orson Welles, Pier Paolo Pasolini, Robert Aldrich, Roman Polanski, Sam Peckinpah, Samuel Fuller, Sergio Corbucci, Sergio Leone, Sergio Sollima, Werner Herzog, William Friedkin
Színészek: Al Pacino, Clint Eastwood, Gary Cooper, Gian Maria Volonté, Kállai Ferenc, Latinovits Zoltán, Marco Ferreri, Marlon Brando, Őze Lajos, Robert De Niro, Tom Hardy
Műfajok: film noir, horror, sci-fi, szatíra, thriller, western
Országok: amerikai, dán, izlandi, japán, magyar, norvég, olasz, svéd, szovjet
Korszakok: 1920-as évek, 1950-es évek, 1960-as évek, 1970-es évek

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1986
Lakhely: Antarktisz

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Valerian and the City of a Thousand Planets
Valerian és az ezer bolygó városa
2 2017-07-20 2,7
(13)
Dunkirk
 
5 2017-07-19 4,3
(64)
Rakka
Volume 1
4 2017-07-13 3,7
(57)
The Promise
Az ígéret
3 2017-07-11 ?
(4)
War for the Planet of the Apes
A majmok bolygója: Háború
2 2017-07-11 3,6
(45)
A Másoló
The Copyist
4 2017-07-11 3,1
(25)
The Babadook
 
4 2017-07-07 3,5
(272)
Cléo de 5 à 7
Cléo 5-től 7-ig
4 2017-07-06 4,2
(60)
Spider-Man: Homecoming
Pókember: Hazatérés
4 2017-07-05 4,0
(99)
The Amazing Spider-Man
A csodálatos Pókember
2 2017-07-04 3,3
(576)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

Úgy tudom, ezt pont maga Mézières, a képregény alkotója terjesztette el, miután megnézte a Star Warst 1977-ben, utána meg bele is rajzolta fricskaként Leia és Han Solo karakterét a Valerianba. Persze én ezt csak filmes oldalakon olvastam, illetve azt a bizonyos jelenetet képen láttam.

A képregény amúgy engem is érdekel, mert maga a világ alapvetően bejött. Bár nyilván ma már a csapból is ez science-fantasy folyik, de vannak benne érdekes ötletek.

előzmény: Olórin (#6)

2017-07-19 22:52:51 Dunkirk (2017) Tenebra (5) #7

A szinkron szerintem nem vészes, illetve mivel eleve nagyon kevés a dialógus a filmben, nem tűnt fel, hogy rossz lenne.

előzmény: Ágó (#5)

Na, hát ez annak rendje és módja szerint egy kusza katyvasz lett. Pedig nem is lenne olyan rossz, mert vannak benne egész elborult ötletek, a film első akciójelenete szerintem nagyon pofásra sikeredett a többdimenziós, agyerőszakoló betöréssel/üldözéssel. De ezután a cselekmény durván leül, illetve szó szerint szétfut, és nem jó értelemben. Olyan, mintha Luc Besson soha nem írt volna forgatókönyvet. Illetve olyan, mintha több képregényt akart volna megfilmesíteni egyszerre, melyek egymástól teljesen különállnak. A főszereplőválasztás pedig nem volt túl szerencsés, már ami Dean DeHant illeti, a csaj, Cara Delevingne nem volt olyan rossz, bár azért őrá is inkább a külseje miatt emlkészem szívesen, nem a karaktere fogott meg (sőt, Laureline szerintem kifejezetten idegesítő volt - már majdnem olyan idegesítő, mint a Marveles szuperhősfilmek női főszereplői).

A sztori pedig egyébiránt egy kliséhegy - bár azt hagyjuk, ki lopott honnan, mert bonyolult a dolog (hiszen Lucas a Star Warst a Valerian-képregényekből lopta, aztán Besson nyilván a Star Warsokból és az Avatarból is építkezett a képregények mellett). Mindenesetre a fő sztori ostoba, bugyuta, érdektelen, talán nem véletlen, hogy Besson eltér tőle vagy fél órára olyan sztorihoz, aminek a későbbiekre nézve semmi értelme sem lesz. :'D

Úgyhogy alig várom, hogy rányomjam a 2-est. :D Amit egyébként Delevingne és a látvány miatt érdemelt ki, mert amúgy szerintem közel nézhetetlen az említett első akciójelenet után.

+1

A konvertált 3D-t mindig is szarnak tartottam, nem sok értelmét látom a parasztvakításon, illetve pénzlehúzáson kívül. A 3D-nek akkor van értelme, ha eleve olyan technikával forgatják a filmet. A Terminator 2 még egy szép korszak utolsó darabja volt, mikor a CGI még egy segédeszköznek számított, nem azzal barmolták szét az egész filmet, a régi idők mozija. Fel nem foghatom, mi a szarnak kell elcseszni 3D-sítéssel, még akkor sem, ha ezt már maga Cameron is megtette egy béna rövidfilm keretében.

Mindenesetre még így is kíváncsi vagyok a filmre, és csak reménykedni tudok benne, hogy esetleg valahol el lehet csípni 2D-ben is. (Tudom, ne reménykedjek - de hátha.)

előzmény: ChrisAdam (#120)

2017-07-18 14:18:11 Dunkirk (2017) Tenebra (5) #4

Zseniális lett ez a film szerintem! Én az Interstellart is szerettem, de az azért elég csöpögős volt nekem. Ebben viszont semmi pátosz nincs, Nolan - önmagához képest - nagyon nyers, minimalista, lényegre törő, és pont ezért lesz a Dunkirk egy kiváló túlélőfilm. Mert ez nem háborús film, a háború csak "háttér", bár abból a szempontból fontos, hogy emlékművet állít Nolan a hétköznapi hősöknek. De ebben a filmben egy nagyon fontos vezérgondolat vagy inkább kérdés vonul végig: túlélni mindenáron, vagy az "én"-en kívül létezik olyan is, hogy "mi"? És a Dunkirk azt mutatja be politikától és ideológiától mentesen, hogy a bajban nem számítanak a magasabb rendű eszmék, hanem csak a túlélés. És az, hogy ha elvárod, hogy segítő kezet nyújtsanak, akkor te milyen alapon nem nyújtasz segítő kezet? Ezért is volt jó ötlet, hogy három perspektívából, párhuzamos idősíkokkal mutatta be Nolan (nem kell megijedni, semmi sci-fi nincs ebben, nagyon realista film) a háború poklát, a kétségbeesett várakozást, a pánikhangulatot, mikor felbőgött egy repülőrotor, vagy mikor a hajó fedélzetéről meglátunk egy, a hajótest felé gyors tempóban úszó valamit (torpedót). Nolan olyan szemszögből mutatja be a háborút, amit eddig csak olyan remek filmekben láthattunk, mint mondjuk a Jöjj és lásd.

És pont a nyersessége és talajközelisége miatt képes mégis őszinte érzelmeket kiváltani. Mert van benne jónéhány katartikus jelenet. És hiába az untig ismert Hans Zimmer-ketyegés, a zene ismét remek.

Egyedül a végét éreztem kicsit propagandaízűnek, illetve túl negédesnek (szigorúan formai szempontból), illetve számomra ideológiailag problémásak Churchill szavai MA, mikor Brexit van. Remélem, Nolan fejében nem volt ott ez az aktuálpolitikai fejlemény, és csak belelátni lehet, hogy a film tulajdonképpen emellett áll ki. Persze ez már merőben szubjektív és politikai kérdés. A Dunkirk majdnem 10/10-es film nálam. (Persze ebben az is benne lehet, hogy az unásig nyomatott fősodorbeli szuperhősfilmek között egy ilyen realista háborús sztori üdítően hat.)

2017-07-06 23:06:53 [Magyar filmek] Tenebra #309

Egyetemen annak idején beszélt a Hoppáról a filmtörténeti kurzusán, nem is keveset - én pl. onnan ismertem a filmet. :D Szóval fontosnak tartotta ő, de ebbe a könyvbe nem tudta belepasszírozni szerintem. Ami most így eszembe jut még (én egyelőre sorban haladok, bár végiglapoztam már - jelenleg a '60-as éveknél tartok időben), az pl. A bánya titka, ami egy némafilmes alapmű, szóval megérdemelt volna legalább két mondatot.

Amúgy kár, hogy az olvasó, aki nem ismeri, csak e könyvön keresztül találkozik a szerzővel, mert Gelencsér nemcsak remek író, de kiváló előadó is, én az ő kurzusait szerettem a legjobban az egyetemen, élvezet volt hallgatni őt ilyen pompás korszakról kiváltképp, mint a hatvanas-hetvenes évek. Még egyébként az irodalmi adaptációkról szóló kötete is nagyon érdekes, és abban egyébként több teret kapnak a filmek, ami persze nyilván azért is van, mert az egy speciálisabb terület, ez meg egy általánosabb történeti munka.

előzmény: zéel (#308)

2017-07-06 22:27:31 [Magyar filmek] Tenebra #307

Én írok róla recenziót, így olvasom. Rövid, tömör írásnak tűnik, de nagyon informatív. Persze egy filmtörténetben jártas embernek semmi újdonságot nem mond, így nekem sem, viszont Gelencsér szokásosan színvonalas írásmódja, stílusa és néhány elemző jellegű, gondolatébresztő megjegyzése miatt szerintem abszolút megéri beszerezni.

Egyébként igen, egy csomó mindenről nem ír, de ez nem is várható el a könyvtől, mivel célkitűzése szerint ez egy filmtörténeti alapozó, amiben a korszakokat, irányzatokat, stílus- és műfajtendenciákat meghatározó alapműveket lehet emlegetni, többre egyszerűen nincs hely. Viszont én Gelencsér tanítványaként elég sokat hallottam tőle Maárról, úgyhogy biztos nem azért hagyta ki, mert nem tartja érdekesnek, csak a könyv funkcióját tekintve nem fért bele. Egyébként meg a hetvenes évekről bővebben ír a Titanic zenekara című könyvében, ami 15 éves mű, de még mindig kiváló és informatív alkotás. Aki el akar mélyedni a korszakban, annak nyilván az javasolt. Ez az 1.0 a "kezdő" magyar film iránt érdeklődő embereknek szól.

előzmény: zéel (#306)

2017-07-01 13:11:31 The Invitation (2016) / A meghívás Tenebra (4) #34

Egy ideig nem értettem, miért horror ez. Mondjuk továbbra sem, hiszen ez inkább egy pszichothriller, semmint horror. Mindenesetre elég erős atmoszférája van, igen jó a rendezés, és a karakterek is érdekesek. Kicsit persze a végső váltás az sokkoló, mert addig tényleg minden klisével szembe megy - de működött! És elég mindfuck is volt. Nem is értem, hogy Karyn Kusama mi a francnak vállalt be olyan szupergagyit, mint az Aeon Flux, ha egy ilyet is tudott. :D

Egy kis adalék ehhez: "Én megjelentem, belebújtam a jelmezembe, elmondtam a szövegemet, és kimaradtam a balhéból. Mindig ezt csinálom".

Egyébként a Westworldben valóban kimagasló alakítást nyújtott, de az sajnos a kivétel, ami erősíti a szabályt, hogy Hopkins mára csak bérmunkának tekinti a színészkedést. Csak azt nem értem, minek csinálja. Fiatalon még oké, hogy elvállalt szarokat elmondása szerint a pénzért. De manapság nem hiszem, hogy szüksége van a pénzre...

előzmény: goromba (#10)

2017-06-24 14:52:30 Jupiter holdja (2017) / Jupiter's Moon Tenebra (4) #33

Mundruczó azt mondta, hogy ezekre a kérdésekre senkinek sincs kész válasza jelenleg, és egyelőre nem is nagyon lehet ésszerű megoldást találni rá. És szerintem még igen is van létjogosultsága ilyen filmeknek, mert viszonylag kevés film készült a témában. Erről beszélni majd olyan 10-20 év múlva lehet objektívebben, mikor már ez valószínűleg lecsengett vagy más jellegű problémává alakult. Most viszont úgy gondolom, nem lehet jól válaszolni erre a problémára. Mert csak szélsőséges megoldások lennének, és egyik szélsőség sem biztos, hogy jó ötlet lenne.

Illetve én nem gondolom, hogy a művészetnek az lenne a feladata, hogy politikai kérdésekben állást foglaljon, hanem hogy kérdést tegyen fel. A társadalmi-politikai érvelésre ott vannak a dokumentumfilmek, bár azok között is sok az olyan, ami csak megfigyel. De véleményem szerint a történetmesélő filmekben nem szerencsés, ha valaki egy nagyon tolakodó véleményt próbál megfogalmazni egy aktuális témával kapcsolatban. Így is, úgy is ellenszenvessé válna. Mundruczót amúgy is sok kommentelő támadta pl. a YouTube-előzetesnél már az alaptéma miatt is... :D

előzmény: MicaHiro (#32)

Összes komment...