Tenebra

Tapasztalat: 2749 film
Kompetencia: 70 film
Súly: 4499
Regisztráció: 2011. április 14. (5 év, 10 hónap)
Kedvencnek jelölték: 116 user

Bemutatkozás

"Én, mivel nem játszhatom a szerelmest, Hogy eltöltsem e csevegő időt - Úgy döntöttem, hogy gazember leszek. S utálom e kor hiú gyönyörét."

Blog: Amerikai Plán

Kedvencek

Rendezők: Arthur Penn, Fábri Zoltán, Federico Fellini, Ingmar Bergman, Jancsó Miklós, John Ford, John Huston, Luis Buñuel, Martin Scorsese, Michelangelo Antonioni, Orson Welles, Pier Paolo Pasolini, Robert Aldrich, Roman Polanski, Sam Peckinpah, Samuel Fuller, Sergio Corbucci, Sergio Leone, Sergio Sollima, Werner Herzog, William Friedkin
Színészek: Al Pacino, Clint Eastwood, Gary Cooper, Gian Maria Volonté, Kállai Ferenc, Latinovits Zoltán, Marco Ferreri, Marlon Brando, Őze Lajos, Robert De Niro, Tom Hardy
Műfajok: film noir, horror, sci-fi, szatíra, thriller, western
Országok: amerikai, dán, izlandi, japán, magyar, norvég, olasz, svéd, szovjet
Korszakok: 1920-as évek, 1950-es évek, 1960-as évek, 1970-es évek

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1986
Lakhely: Antarktisz

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Kojot
 
4 2017-02-16 ?
(6)
The Shootist
A mesterlövész
5 2017-02-15 4,1
(43)
A Cure for Wellness
Az egészség ellenszere
3 2017-02-15 2,9
(17)
Lion
Oroszlán
4 2017-02-13 3,8
(36)
Doctor Strange
 
3 2017-02-12 3,6
(243)
Makra
 
4 2017-02-12 4,0
(33)
Under the Mountain
A hegy gyomrában
3 2017-02-11 4,0
(13)
Captain Fantastic
 
4 2017-02-10 4,0
(95)
Jackie
 
3 2017-02-10 3,3
(45)
The Space in Between: Marina Abramovic and Brazil
A távolság, ami összeköt
4 2017-02-09 ?
(4)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2017-02-15 15:32:46 Testről és lélekről (2017) Tenebra (?) #4

A Liza, a rókatündér sikerét az hozta, hogy geekfilm, ráadásul a nagyon népszerű animekultúrához és a japánbuzisághoz is kötődött. Enyedi Ildikó műve meg ugye elég elvont, nincs olyan popkulturális termék, amihez lehetne kötni. Sőt nekem Babits Mihály Gólyakalifája jutott eszembe. Bár Kim Ki-duknak is van pár hasonló filmje, de ő sem annyira népszerű a közönség körében.

Szóval igen, sajnos valószínűleg egy szűk réteg fogja ezt is nézni, pedig megérdemelné a nézettséget.

előzmény: Ágó (#3)

2017-02-14 14:26:55 Lion (2016) / Oroszlán Tenebra (4) #5

Én nem éreztem annyira bátortalannak - utánaolvasva annak, hogy miről szól az eredeti regény, szerintem ez egy pontos adaptáció. Annyiban én is bátortalannak mondtam volna, hogy Indiát és Ausztráliát leegyszerűsíti, és elkerüli a családi és társadalmi konfliktusokat - DE! Ez a film nem erről szólt. Ez a film egy keresés története. Ha elveszti az egyensúlyt, akkor bizony elveszti azt, amiről szólni akar. Az egy másik film, hogy belemegy a családi konfliktusokba. Mondjuk azt végig éreztem, hogy ez két film, egybegyúrva. Tehát lehetne ebből két kompelx történet. De szerintem így is megállja a helyét.

Az emlékezés meg egy problémás dolog. Nekem pont azon járt az eszem végig, hogy ez a kisfiú azért annyira már nem kisfiú, főleg, hogy neki előbb fel kell nőnie ebben a közegben. És azért én ötévesen már bőven tudtam, hogy melyik faluban lakok, meg melyikben laknak rokonaim. Persze itt nincs is annyi nyelvjárás, mint Indiában, és nem is vesztem el annyira soha, mint Saroo.

Ugyanakkor viszont így belegondolva sok hely nem ugrik be régebbről. Például múlt ősszel kerestünk a környékünkön egy Honvéd emlékművet, amit még általános iskolásként látogattam meg az akkori osztályommal. És az rémlett, hogy valahol az erdőben volt a falu szélén, de az totál kiment a fejemből, hogy pontosan hol van. És én is Google Earthön próbáltam beazonosítani a terepet, de 3 nagyobb erdős terület is szóba jöhetett, és így már eleve nehéz volt. Utána akartam nézni, hogy hol lehet ez a városomban, de nem tudtam, kinek állították pontosan, ez pedig nagyon megnehezítette a keresést. Persze utána rájöttem, hogy Turán Perczel Mór harcolt, így ez már adott egy támpontot. De ez édes kevés volt, mert semmi nyoma ennek az emlékműnek sem a városom honlapján, de még csak nem ismerik az általam megkérdezettek. :D Azaz maradt egy emlék, hogy meglátogattuk azt, él a fejemben egy kép egy szép erdőről, meg arról, hogy egy országútra lyukadtunk ki akkor, a '90-es évek elején, de hogy azóta, 20 éve mi történt vele, már nem tudom. És nem is találtuk meg. Szemetet, kőtömböket találtunk, de emlékműre utaló jelet sehol. 5-6 órát töltöttünk el a kereséssel. És egy viszonylag nagy kisvárosról van szó, ahol szóba jöhet 3 erdő, azok közül 1 néz főútra. Mégsem tudtam megtalálni. Akkor egy indiai kisfiú abban a hatalmas országból, 1500 km-t utazva valószínű, hogy képtelen volt visszaemlékezni, 25 év múlva pláne. :D

Tehát az emlékezés nagyon problémás dolog, főleg, ha olyan dologra kell visszaemlékezni, mely akkor éppen nem érdekelt (kit érdekel, hogy hívják a várost, ahol lakom, mikor nincs is remény utazásra? - és kit érdekel 8 évesen, hol van és kinek állítottak egy 1848/49-es szabadságharcos emlékművet).

előzmény: ChrisAdam (#4)

2017-02-14 13:58:47 Testről és lélekről (2017) Tenebra (?) #1

Na, ez megint csak egy nagyon jó magyar film. Kicsit túlnyújtott, de irtó groteszk az egész. Szerelem egy vágóhídon - ennyit mondok róla. :D És szerintem ezalapján már kitalálható, mennyire bizarr. Persze nem kell semmi komolyabb ocsmányságra gondolni (már, ha a viráglelkűeknek nem fekszi meg a gyomrát az, hogy megmutatják, hogy vágnak le egy marhát - én vidéki disznótorokon rendszeresen láttam, csináltam is ilyet, úgyhogy nekem annyira nem volt öklendeztető), a sztori szép, visszafogott. Csak a szerelmi történet szokatlan, hiszen egy félkarú ötvenes igazgató és egy erősen autisztikus, visszahúzódó, furcsán viselkedő minőségellenőr lány között alakul ki románc egy közös álom miatt... :D

A sztori tehát elég fura, de amúgy nagyon jó, jól befogadható, és végig lekötött, érdekelt a két ember viszonya. Amit a fekete-humor dob fel, amit ízlésesen, a sztoriba ágyazva adagol Enyedi Ildikó, és funkcióval bír, tehát nem öncélú gúnyolódásról van szó.

A végkifejlet is jóra sikerült, bár mint írtam, szerintem kicsit túl sokáig tart a sztori.

Összességében viszont örülök neki, h ogy ismét egy jó kis magyar filmet láthattam remek színészekkel.

2017-02-14 08:00:37 Lion (2016) / Oroszlán Tenebra (4) #3

Na igen, nekem is ez volt a bajom a filmmel, amit leírtál. Illetve nekem pont a kalkuttai részek voltak érdekesek, a gyerekkor. Nem tudtam semmit a történetről, csak annyit, hogy igaz sztorin alapul. Így azt hittem, ilyen poszt-neorealista marad az egész, mint a Biciklitolvajok vagy az iráni Hol a barátom háza?, hogy egész végig a GYERMEK kereséséről, hazatérési kísérltetéről fog szólni. Nekem addig volt igazán érdekes a film. Miután átkerülünk Ausztráliába, sokat vesztett erejéből, és onnantól tipikus Oscar-filmnek tűnt. Meg is lepődtem, s gondoltam magamban, hogy mi, az indiai részekről fog szólni egy Oscar-film? Mikor tűnik majd fel Nicole Kidman és David "Faramir" Wenham? Aztán feltűntek...

Az ausztrál részek kevés kivételtől eltekintve nekem leginkább ilyen "fejlett világ-pornó"-nak tűntek. Azaz szerintem ebben rejlik a film giccsessége, hogy sulykolja ezt a kontrasztot, hogy Ausztráliában milyen jó! Bezzeg Indiában! Mocsok és fertő! Azért tudnám árnyalni a képet: Indiában ott van a bollywoodi filmek világa, ami nagyjából a felső tízezer jólétét mutatja be persze. S Ausztráliában meg ott van az Outback, ami mai napig ugye a "legalja" a sokat dicsért, sokak által (általam is nagyon) szeretett kontinensországnak.

Persze na, azért megjelenik utalásszinten az ottani lelki nyomor is pl. a "testvér" figuráján keresztül. De én még így is túl idealizáltnak éreztem az örökbefogadó párt.

Dev Patel helyett én meg Sunny Pawart emelném ki, aki a kis Saroot játssza. Szerintem ő érdemelne Oscart. Rendkívül hiteles a szerepben. Dev Patel a kötelezőt hozza (ő is tipikusan az az arc, amire "kötelező megadni az Oscar-jelölést"). Sunny Pawarról viszont totál elhittem, hogy ott él és nyomorog, ahol a film játszódik.

Szóval szerintem is jó film, és amúgy nagyon emberi történet, de ha nem tudnám, hogy ezt a valóság írta, tuti azt mondanám, hogy giccses Oscar-film.

előzmény: ChrisAdam (#2)

Hogy egy velejéig rasszista, ultrakeresztény, antiszemita rendező kell-e a filmiparba, az azért kérdéses. :D Szerintem jobban tette volna, ha marad akciófilmsztár, annak jó volt (Mad Max, Halálos fegyver-széria, meg a Blood Fatherben is fasza).

előzmény: R2d2 (#51)

Na, meg mondjuk a Testrablók támadása-filmek ismeretében ez már tényleg csak ifjúsági sorozat. Jóllehet, egyik feldolgozásban sincs ilyen nyáladzó undormány, mint ebben, de ugye a kevesebb - több alapon mégis sokkal feszültebb és félelmetesebb, mint ez, amiben direktbe megmutatják a tutit.

Szintúgy. :D Ma azért már erősen gagyi szerintem. Főleg, hogy akkor én nem tudtam, hogy ezek űrlények, nem is értettem sokat a sztoriból. Azt hittem, ezek hullák, élőhalottak, és ezért én sokkal jobban féltem a szörnyektől. :D Ma már persze a zombik is elvesztették félelmetességüket.

előzmény: Jereváni Rádió (#2)

S ez többek között annak köszönhető, hogy Casey Affleck egy remek színész és arc volt ehhez a filmhez. Illetve a karaktere is remek volt. Totál nem konvencionális hősfigura, hanem egy hétköznapi, gyarló ember, aki rábaszott.

Számomra a leginkább megindító jelenet a ház leégése volt, mikor kiderül, miért ilyen búvalbélelt ez a fickó. Én nem szoktam elérzékenyülni filmeken, de ott könny szökött a szemembe. És az a zseniális benne, hogy amúgy nem hatásvadász módon van bemutatva, nincs siránkozás, vagy hótszomorú zene. Egyszerűen abból következik a hatás, hogy ez a férfi ugyanolyan gyarló, mint mi. Magamra ismertem benne.

S egyébként formailag is invenciózus, hiszen eleinte szinte észre sem veszed az időbeli ugrásokat.

Mikor viszonttalálkozik újra a volt feleségével, aki babakocsit tol, az már eléggé necces, szerintem ott azért előbújt a giccs éa wee-pee, az nem is hatott meg túlzottan . De amúgy végig erős, és a vége is nagyon erős, mentes az amcsi / hollywoodi filmekre jellemző ócska giccstől és irrealitástól.

előzmény: ChrisAdam (#2)

2017-02-10 09:14:34 Captain Fantastic (2016) Tenebra (4) #6

"I didn't know the big son of a bitch could act!" - mondta John Ford John Wayne-re, mikor a Vörös folyót látta. Na, én is ezt mondtam Viggo Mortensenre, mikor ezt a filmet megtekintettem. :D Tényleg az egyik legjobb alakítása, bár a Cronenberg-filmjei is meggyőztek már arról, hogy Aragornnak csak a karaktere volt szar, nem a színész, aki megformálta.

Az "Út a vadonba" párhuzamok részben találóak, hiszen ez is arról szól, hogy kivonulunk a társadalomból. Azzal viszont nem értek egyet, hogy ideológiájukban hasonlítanak. Legalábbis egyelőre nekem a film pont annak ellentettje. Oké, azt érzem, hogy ez egy elégia, erre a zene és a sztori is ráerősít, és hát a zárójelenet azért... Na, de mégis én ezt a filmet sokkal konformistábbnak éreztem, mint Sean Penn filmjét. És őszintén szólva én tényleg azt vártam, hogy ez a család majd visszaintegrálódik egy időre a társadalomba, látjuk ennek képtelenségét, majd azt, ahogy ez totálisan lehetetlen számukra. De a film pont ott ért véget, ahol számomra igazán érdekessé kezdett volna válni.

Addig sem volt rossz persze, de én azt reméltem, ezt sokkal szélesebb perspektívában látom majd, így viszont inkább egy családi (melo)dráma, amiben érzem a keserűséget persze, de egyelőre nekem még taszítóan konformista. Újra kell nézni majd, és akkor már a sztori ismeretében jobban figyelek a finom részletekre. Erős 4-es.

Végre valaki, köszönöm. :D

Igen, a japánok ábrázolása a legfelháborítóbb ebben. Meg, hogy egy ilyen tényleg nagy emberről egy ostoba, egyáltalán nem pacifista háborús filmet készítsen valaki...

És igen, Gibsonnak ez egy ürügy volt csak arra, hogy hatásvadász robbanós-lövős-vérzős jeleneteket mutathasson. Ha egy jó rendező lenne, és értene a filmművészethez, nem háborús filmet csinál ebből, hanem a kiképzős részre fókuszál, ami amúgy szintén több sebből vérzik, de abban még láttam volna potenciált. Persze az is érdekes és megfelelően bizarr, hogy valaki nem fog fegyvert "élesben", csak felcserkedik. De ebben mégis kevesebb a dráma, mivel ott már a bajtársai kötelezően megvédik. A kiképzős részeknél viszont a csapat még nem kovácsolódott össze, és szerintem sokkal drámaibb az, hogy a saját honfitársaid közösítenek ki azért, mert pacifista vagy. Ebből egy jó rendező nagyon jó sztorit hozhatott volna ki. De Mel Gibson nem ez a kategória.

Annyira mondjuk nem volt rossz, mint a Passió, így szerintem egy gyenge 3-ast megérdemel. Na, meg ugye Kubrick Acéllövedéke is megejti azt a hibát, hogy a kiképzős jelenet után tovább folytatódik. :D

előzmény: kaamir (#21)

Összes komment...