miraculum

2020-02-10 07:33:38 Gisaengchung (2019) / Élősködők miraculum (4) #58

Nem akarom bántani a filmet,véletlenül pont tegnap este néztem meg, és nálam egy gyenge négyes volt, a közepestől a kiváló operatőri munka, illetve tulajdonképpen a rendezés mentette meg. 4 Oscar díj mellett viszont saját magamon töprengtem el, talán nem véletlenül nézek egyre kevesebb filmet... A nagy meglepetéseket emlegetve, hát én általában nem vagyok az az ember aki kitalálja a sztorit előre, sőt, legtöbb esetben direkt nem is akarom, de ezúttal az egyetlen meglepő momentum számomra talán az volt, amikor a srácot lecsapják a kővel a pincében. De onnantól nyilvánvaló volt, hogy most koreai módra átváltunk egy vérengzős részre. A házvezető néni, meg a család visszafordulása, hát, számomra ezek nem tartoztak a nagy twist kategóriába. De az idei Oscar összességében már a jelölteket tekintve is valahogy nekem olyan béna kacsa volt, nem is abból a szempontból hogy a legtöbb díjazottnál tudnék jobbat mondani, mert ez nem igaz, hanem inkább az a csalódás hogy ezek a díjazottak tényleg a legjobbak lehettek idén.

Na végre, pont egy ilyen kommentre vártam, mert nem alszom nyugodtan amióta berántottam ötösre.

előzmény: Ugor (#104)

Nem. Az én véleményem egy szubjektív igazság.

előzmény: Olórin (#51)

Adok rá egy protesztötöst, bár inkább erős négyesnek érzem, mert rettenetesen túlzásnak érzem azt az össztüzet amit kap a film akár itt is, akár világszerte. Nem is akarnék igazán részletekbe belemenni, mert logikailag bele tudnék kötni öt percenként, de ez igaz az eredeti trilógiára is. De sokat változott a világ, azt biztos. #régenmindenjobbvolt, de tuti hogy nem a filmek, hanem leginkább az, hogy az emberek még tudták élvezni őket, mára meg hétmilliárd kritikus világa lettünk. Én hálás vagyok hogy tudtam hagyni a filmet mesélni, tényleg rossz lehet, ha az ember elvárásait képtelen teljesíteni valami amit pedig görcsösen szeretne, hogy teljesítse. Valahol átérzem, évente már én is alig osztok ki egy-két ötöst, és most meglepődve tapasztalom, hogy elő bír bújni belőlem a fanboy. Bárcsak sokszor történne ilyen, mert az ilyen élmény miatt érdemes moziba járni. És felkelek a székből, tényleg meghatottan, szétcsavarva, és akkor kezdődik a hátam mögött a k*rvaanyázás meg az ezdefosvolt,huhh. Üdv a valóvilágban.

Teljesen vállalható kis tini-kalandfilm, én, mint ősi Dóra-rajongó abszolút jól szórakoztam.

2019-10-20 22:08:13 The Irishman (2019) / Az ír miraculum (?) #8

Combos kis spoilerek.

előzmény: w.e.g.a. (#7)

Totális, punnyadt középszer minden téren.

2019-10-09 09:00:31 Joker (2019) miraculum (5) #111

Pont ezért jobb film, vagy inkább azonosulhatóbb karakterrel operál például a Taxisofőr vagy most így hirtelen az Összeomlás. De fel lehet hozni szerintem 20 másik példát is, ahol a főshősnél betelik a pohár és megindul, viszont nem eleve egy ketyós kötöznivaló, mentálisan rottyon lévő bolond. Ez a fő probléma ezzel a filmmel szerintem is, hogy nem azonosulható, és olyan mélyről indítja Arthurt hogy nem is igazi, vagy inkább nem túl nagyívű karakter-fejlődés amit bemutat.

előzmény: pelu (#110)

2019-10-07 20:50:50 Joker (2019) miraculum (5) #90

Abszolút egyetértek ezzel a karakterelemzéssel. Nekem is ez a fő gondom a filmmel, ha valamiért lepusztítom majd 4-esre az osztályzatom az újranézés után, az pont emiatt lesz, egyelőre az elemi erő amivel letaglózott a film, még ötösön tartja.

előzmény: caulfield (#89)

2019-10-04 08:29:03 Joker (2019) miraculum (5) #14

Szerintem ez pontosan így van, és ez az ami miatt a negatív kritikák fogást találnak rajta, és emiatt tartják veszélyesnek is a filmet. Megértem ha valakinek emiatt nem tetszik, én ezúttal szemet tudtam hunyni efölött, ne feledjük hogy ez Gotham, nem dokumentumfilm. A Sin City-ben ez még nem okozott problémát.

előzmény: TheDriver (#13)

2019-10-04 00:18:41 Joker (2019) miraculum (5) #10

Erős négyesen gondolkodtam végig, de az utolsó félóra felvitte ötösig az osztályzatot, abban a szakaszban szinte minden snitt tökéletesen el van találva. Az atmoszférát emelném ki a filmből, zseniális Gotham ábrázolása, fojtogató, fülledt, zsigereinkbe mászó, koszos, kilátástalan puskaporos hordó. A zene is kiváló, sokszor szinte mellbevágóra sikerült. És itt el kell mondjam, úgy érzem, nem fog a fő kategóriákban Oscart nyerni a film, megkapja a maga jól megérdemelt jelöléseit, de sem a film, sem Phoenix nem jut tovább. Talán a rendezést el tudom képzelni, illetve a zene is befuthat. Phoenix zseniális, konkrétan pokolra kellett szállnia ezért a karakterért és ő ezt meg is tette, de nem fogadta meg a klasszikus tanácsot hogy sose nyomd fullba' a kretént, és ezért hiányzik valami kis fény a szerepből, ami pedig kellene a díj megítélésekor. Ez a Joker mindig is a sötétség gyermeke volt, és sosem volt számára más út, csak a pokolba vezető, nem kaphat főszereplői Oscar díjat, mert ezzel egy olyan szerepet díjaznának, amelyik felgyújtaná az egész társadalmat (Ledger mellékszereplőként, pláne hogy az életével fizetett érte, elvihette). Ugyanezért a film sem nyerhet, emlékszem, valamelyik kritika konkrétan károsnak nevezi a filmet, ami persze nem igaz, nem a film káros, hanem a társadalom, amelyet bemutat, de ezt nem lehet rivaldafénybe állítani és milliomosok közt ünnepelni. Fontos film összességében, lehet bizonyos szempontból mérföldkő is, de kicsit olyan érzésem van, mintha felfalná saját magát.

Nálam ez most csak egy gyenge négyes, talán majd újranézve... nem is tudom. Szerintem azzal nem vállalok nagy kockázatot, ha kijelentem, hogy azok a klasszikusok amelyeket a film kapcsán emlegetni szoktak (Apokalipszis, Űrodüsszea, Solaris, netán Interstellar) nincsenek azonos súlycsoportban ezzel a filmmel. Összességében nekem inkább az amerikai Solaris jutott eszembe, ami nem túl jó hír, bár nem is feltétlenül rossz. A legnagyobb problémája, hogy nem találok benne igazi mélységet, a folyamatos monologizálást, mint eszközt alapvetően kedvelném, de itt egy idő után egyszerűen nem működik. Egy roadmovieban, mint ahogy szerkezetileg tulajdonképpen ez is az, a szereplő utazása során személyiségváltozáson megy keresztül, ez itt teljesen kimarad, ebből a szempontból például kifejezetten rossz ötlet az Apokalipszist idecitálni példaként, mert ebből a szempontból az klasszisokkal jobban teljesít. Az a baj, hogy a film hangulata olyan, mint a főszereplő karaktere, alapvetően kiábrándult, kedvetlen, csalódott, és ez nem is változik a film alatt sem, sőt, mire vége a filmnek, én magam is az lettem. Tagadhatatlan viszont hogy technikailag jó a film, és az atmoszférát nagyon keményen megteremti, kár hogy ezzel igazából nem kezd annyit, amennyire lehetőség lett volna. Még utoljára egy random zavaró dolog jutott eszembe: a film legerősebb mondatait TLJ mintegy csípőből veti oda, annyira előkészítetlenül, hogy mire eljutnánk addig hogy fel is fogjuk hogy mennyire fájhat amit mond, addigra már tovább is léptünk szinte a szituáción. Összességében megvolt a filmben az ambíció, hogy klasszikus legyen, de csak egy közepesnél kicsit jobb meditatív-filozofálni próbáló mozit kaptunk, és ez biztos hogy nem Brad Pitten múlt.

Ez egy kiváló film, és újra sikerült tovább építenie az életművét QT-nek. Nyugisabb, bölcsebb, szentimentálisabb, szeretnivalóbb mint valaha, a színészei pedig minden egyes karakternél lubickolnak a lehetőségben. Nem tudtam mire számítsak, kicsit féltem tőle, de engem megvett.

2019-07-21 18:30:08 Yesterday (2019) miraculum (4) #13

Nagyon jól sikerült mozi, jókor is talált meg, majdnem ötöst adtam neki, de még várok amíg újra nem nézem párszor. Danny Boyle-ban nem tudok igazán csalódni, felültetett a hullámvasútra most is.

2019-05-20 22:46:36 [Tévésorozatok] miraculum #3601

A vicces, hogy végig szidtam az egész évadot, talán a második részt kivéve, de azt kell mondjam, a lezárás tetszett. Sajnálom, hogy nem jutott két évad ennyi cselekményre, mindenki megérdemelte volna, és a hibák jelentős része is talán-talán... elkerülhető lett volna vele.

2019-05-07 20:48:41 [Tévésorozatok] miraculum #3537

Hú, és a Bronn-os jelenet is csak most jut eszembe, na az tényleg gagyi, kínos volt.

2019-05-07 20:46:24 [Tévésorozatok] miraculum #3536

Bár ne legyen igazam, de a végén az lesz a hatalmas csavar, amitől le kéne esni az állunknak hogy Daenerys helyett Havas Jon lesz a király, és ennyi, kész, ahogy végiggondolom az elmúlt két évadot, egyszerűen ezekben az írókban nincs több ötlet. Nagy lett volna, ha a Gendry-Arya vonalat továbbfonják, de már nincs ember sem Vaerysen kívól aki hátulról kavarhatná a szálakat és emberek fülébe pusmoghatna, ehelyett két marék szotyiért kivették Gendry szálát a sztoriból (persze a maga nemében cool volt ez a gesztus, és örültem is neki), Aryának meg annyi a nagy csattanó, hogy megöli Cerseit. A másik meg, ha már beleraktak konkrét jelenetet a hatodik évadban ami arra utal hogy Kisujj kibújt a felelősségre vonás elől és bújkál valahol, akkor joggal remélhettem, hogy ebből valami még lesz, de nem, úgy tűnik, esze ágában sincs senkinek sem ezzel a szállal sem foglalkozni. Sansa sem fog már szerintem semmit csinálni, csak kötöget két részen keresztül Deresben.

2019-05-01 07:43:07 [Tévésorozatok] miraculum #3499

Gondolom az éjkirály is egy Targaryen, de az is lehet már, hogy azértmertcsak és sose tudjuk meg a választ erre sem.

előzmény: szmark (#3498)

2019-04-30 17:44:31 [Tévésorozatok] miraculum #3495

Még mindig GoT, félig lecsillapodva.
Félreértés ne essék, ez egy nagyon szépen összerakott és megrendezett rész volt, nem unatkoztam közben egy másodpercig sem. De amikor kiderült, hogy ennyi volt, azt mondtam, elmentek ti... A problémáim:
1. Ahogy már volt szó róla, plot armor, nevetséges szintre emelve. Illetve eddig is már vicc kategória volt, de most különösen fájdalmas, mert most sem mertek meghúzni két B kategóriás és pár C kategóriás halálnál többet, miközben az élőhalottak totál szétverték és izzé-porrá zúzták Derest, és senki és semmi nem tudott előttük megállni. Ha levágják a szereplők felét végre, senki nem szólt volna egy fél szót sem, sőt, ez lett volna az életszerű. De nem, Brienne-en már a tizedik percben három élőhalott őrjöngött, a végén kutya baja, Sam egy vicc kategória hogy miért nem halt meg az első percben ahogy átjöttek a falon, a többieket kár is végigvenni. A kriptában nulla halott, holott egy szűk helyre bezárva indult az őrjöngés, és nincs ismert vesztesége a történetnek.
2. A 'csavar' az, hogy Arya előugrik és nyissz neked, Éjkirály. Hát bravo. Tíz fölötti olyan folyamatban lévő történetszál van, ami ennél jobban meg volt ágyazva és csavarosabb lett volna (ismétlem itt is, ezek zökkenőmentesen beilleszthetőek lettek volna) és látom magam előtt az írókat, amin ezen elmélkednek, hogy na melyik legyen a sok közül, á, hagyjad, Arya majd előugrik és kész, aha, jó lesz így, haladjunk. Anyád. Melisandre tulajdonképp miért jött? Hogy közölje Aryával, hogy hajrá?
3. Fú, a 'taktika' is nagyon zavart, meg ahogy szenvedtek a sárkányokkal, de ez a szál annyira nem is fontos dramaturgiailag, hagyjuk. Dothrakiak is biztos lemészároltatják magukat az utolsó szálig fenn éjszakon, zombik ellen, csak azért mert a sárkányok anyja kegyeskedik azt parancsolni. Ráadásul hajrá, roham bele a nagy semmibe, puff, vége a Dothraki nép történetének.
4. Bran tényleg jót mozizott, de mi az ördögnek? Ez a vargolás ez mire jó, hogy páholyból lássa a meccset fentről? Rettenetesen hasznavehetetlen ez a szál is, miközben lehetőségek milliárdjai mennek veszendőbe.
5. Még annak, aki meghalt, annak is képtelenek egy tisztességes hősi halált írni. Theon végre megnemesülhet, megveregetik a vállát, hogy jó ember vagy, aztán 100 az egy ellen azt választja, hogy nekirohan az Éjkirálynak, mint vak az ajtófélfának. Ez nem hősies volt, hanem szánalmas.


És igaz, van még három nagyon hosszú rész, de az elmúlt évadból is kiindulva, abszolút nem látom a sorozatban annak a lehetőségét, hogy tényleg meg fog lepni, pedig annyi, de annyi módja és felépített szála és lehetősége lenne rá, de úgy tűnik mintha rendre a lehető legbutább verziók jönnének be. Ezért vagyok dühös is, mert ha valaki hülye, akkor ez van, az nem bosszant fel, de a gólvonalig elcipelni a labdát, és ott átesni rajta, na az dühítő.

2019-04-29 22:37:18 [Tévésorozatok] miraculum #3487

GoT : Na, a múlt heti rész jó volt, ez megóriási csalódás, parasztvakítás, ostobaságok egymás hegyén-hátán, siralmas. Nem tudom, hogy fognak ebből jól kijönni, illetve sok fan theory van, amik nem vesztették még érvényüket, de nagyon félek attól, hogy szimpla, kőbuta lezárások fognak jönni.

2019-04-28 23:38:49 [Tévésorozatok] miraculum #3472

Totál egyetértek. Most nézem újra az első évadot, és úgy tűnik, mintha minden meg lenne ennek alapozva. De ahogy én gondolom, Gendry nem fattyú, hanem Robert és Cersei első és utolsó közös gyermeke, akit elvitt a láz még csecsemőként. Gendry nem emlékszik az anyjára, csak arra, hogy sokat énekelt és sárga haja volt. Szerintem valakik nagyon átvertek mindenkit. Mivel ebben a szálban nem kevés szerepe van Kisujjnak is, abban sem vagyok biztos hogy ő igazából meghalt, én nem-e valaki az ő arcával. Ha lehetne fogadni, én mindenképp erre a verzióra tennék. Mondjuk ehhez az összes Targaryennek meg is kell halnia (Daenerys, Jon és valszeg Tyrion is).

előzmény: agymosott09 (#3453)

2019-04-23 07:31:09 [Tévésorozatok] miraculum #3452

Szerintem is jobb volt ez a rész, mint mondjuk a teljes 7. évad, pont azért, mert ülnek, dumálnak, borozgatnak. Pont ez az, ami már nagyon hiányzott ilyen irdatlan mennyiségű karakternél.

2019-03-24 11:49:33 [OFF (Ide offolj, mert ez a helye!)] miraculum #24184

A fél topiknak most már az offban lenne a helye.

--
Áthelyezve a(z) Leaving Neverland topikból.

Jó film, jó film, Isten ments, hogy bántsam, de azért nem átütő erejű. Igazából nehéz egy olyan valakiről doksit forgatni, akinek a leghevesebb érzelmi kitörése egy széles mosoly, és a fő téma közben nem lehet hozzá közel menni, mert az azonnal a halálát is okozhatja. Ettől függetlenül érdekel a téma, és végig valamennyire izgalmas tudott maradni a történet.

Na ez már valami! Huhh de jó kis film lett ez, a fene gondolta volna. Messze a legjobb Pókember-adaptáció eddig, egyértelmű hogy teljesen megérdemelt az Oscar, és nagyon régen láttam összességében is olyan animációt ami jobb lenne ennél. Ha minden szuperhős-film ilyen szintű lenne, háááát asszem addikt lennék.

2019-02-24 08:50:48 Creed II (2018) / Creed II. miraculum (4) #7

Teljesen korrekt, szikáran és alapvetően lassúra megrendezett film, ami jól is áll neki. Így a játékidő nagy részében elkerüljük a bazári, giccses körítést, persze a meccsek még mindig más tészta, azoknál így a nyolcadik rész felé már nem is várok nagy csodát. A színészek jók, a sztori kiszámítható, Dragoék szálában sokkal több lehetőséget érzek, mint ami kijött. Igazából lehetne ez simán egy hármas is, de elfogult vagyok a szériával kapcsolatban, ezért egyelőre legyen jó.

2019-02-01 21:18:43 Glass (2019) / Üveg miraculum (4) #30

Tipikusan Shyamalan-film abból a szempontból, hogy ha akarnám, harminc helyen lehetne belerúgni, de ha meg akarom, nagyon sok olyan dolog van amibe kapaszkodni lehet, ami kreatív, bátor vagy éppen meglepő. Ezért nagyban függ a filmhez illetve a rendezőhöz való előzetes érzéseinktől hogy ez mennyire fog bejönni. Nekem furcsamód épp fordított utat járt be a film, mint itt néhányan említették: egy óra körül már kezdtem fészkelődni, mert rettentő vontatottá vált, nem volt igazán cselekmény csak a sok duma, és McAvoy pofátlanul túl lett használva a többiekhez képest, miközben Willis és Jackson a nagy semmit adták elő. A végére nekem viszont jó értelemben pörgött fel, emlegetnek itt sokan túlzott csavarokat, de azt gondolom, itt nem valódi csavarokról beszélünk, semmi nem fordult az ellenkezőjére, itt magyarázatokról van szó, illetve arról a váratlan húzásról, hogy ki meri nyírni az összes főszereplőjét. A lezárás pedig felvet bennem kérdőjeleket, mert közben folyamatosan kapjuk az eltereléseket, hogy mi a potenciális folytatása a történetnek, de aztán végül semmi konkrétum nem utal erre. Tudniilik, hogy Willis fia apja nyomdokaiba léphetne a cég elleni bosszúhadjáratban. Volt egy snitt amikor szemez az edzőpaddal, azt vártam, hogy ő maga is odaugrik és kitol 300 kilót rajta. Genetikailag nem lenne értelmetlen hogy ő maga is sebezhetetlen legyen, illetve az utolsó snittek egyikében a képregényboltban Batman ment, amire nekem ez ugrott be, hogyha ez egy eredettörténet, akkor hasonló Batmanéhez, és a gyermek szuperhőssé válásának alapjait fektették le- Szinte már láttam a vállára terítve a fater orkánkabátját.. No mindegy, szerintem ez egy erős trilógia lett, nem egyeneletesen erős, de hadd legyek őszinte, ez a fajta szuperhős-megközelítés ezerszer szimpatikusabb számomra mint amit a Marvel/DC kiköpköd magából orrvérzésig.

A zenék és Malek jó, de ezen kívül rettentő idegesítő, hogy nincs egy olyan pont a filmben ami pont úgy, pont akkor és pont azokkal az emberekkel történt volna, ahogy a valóságban. Márpedig ez még azokat a dolgokat is hitelteleníti, amikről amúgy fogalmam sincs, hogy valósak-e, például a zeneszerzéssel kapcsolatos jeleneteket. De ha már így történt, és mindent összekuszáltak, akkor legalább egy pergős, izgalmas történet bontakozna ki, ehelyett egy tényleg sótlan, családbarát és rendkívűl felületes filmet kapunk. Nagyon sajnálom, de ez így nagy csalódás.

Nagyon-nagyon középen áll a négyes és a hármas között. Tykwer jó rendező, Hanks kiváló színész, de a történet elég lagymatag, többnyire szituációs komikummal és némi szürrealizmussal próbálnak végiglavírozni a közhelyes cselekményen. A lezárás, illetve az utolsó körülbelül 20 perc húzza felfelé az osztályzatot, az friss volt és bátor is sok szempontból, de a stabil és megbízható hármasról csak odáig, hogy elgondolkozzam a négyes lehetőségén is. Azért azt mondom, soha rosszabbat.

2018-12-29 22:29:10 Rossz versek (2018) / Bad Poems miraculum (5) #13

Nagyon kemény film, engem jobban megütött, mint a VAN. Igazából ha akartam volna, végig tudtam volna bőgni, de inkább a röhögésbe kapaszkodtam. Ijesztően valódi és bőr alá kúszó élmény volt.

Botrányrossz film, fullba' nyomják benne a kretént. :D

2018-10-16 13:39:26 Apostle (2018) / Apostol miraculum (3) #2

Én sajnos semmi különlegeset nem látok ebben a filmben, nem értem igazán az átlagát. Nálam ez egy gyenge hármas, de egy óra után már rettenetesen untam. Ami ma Netflix, az régen a videotékák alsó polca.

Szerintem ez egy elképesztően középszerű film. Minden egyes perce kiszámítható, előre elrendelt. Nem pont ezt és nem pont így, de mindent láttam már belőle itt-ott, mégpedig minden esetben ennél jobb tálalásban. Ez önmagában nem is lenne feltétlenül baj, de itt még karakterekre, történetre és drámai cselekményre sem futja igazán. Egyetlen mondatban elmondható az egész film, és ez nem csak a szinopszis :A seregben megkattant apa az örökkévalóságig csövezni akar az erdőben, a lánya rájön, hogy ennél van jobb is, ezért elválnak útjaik.. Az egész film egyetlen kétperces "párbeszédben" csúcsosodik ki, persze ott is beszéd helyett inkább az érzelmes hallgatás dominál (mert azzal annyi ember tud azonosulni - mondom én gonoszan), az az egy jelenet az, ami megüti a jó szintet. Egyébként van egy ilyen tipikus amerikai indie-filmes sablonhangulat illetve művészinek gondolt, de közben totál öncélú és inkább lusta hozzáállás, hogy a karaktereim ne beszéljenek, mert ezzel is megmutatom hogy milyen mély küzdelmeket vívnak magukkal, és elég ha az arcukon tükröződik a kétségbeesés - no ezzel lassan engem már ki lehet kergetni a világból. Valóján kettest kéne adnom, de díjazom a film igyekezetét hogy saját hangja legyen, akkor is ha szerintem nem sikerült.

2018-10-05 12:29:12 Kojot (2017) / Coyote miraculum (3) #51

Vannak benne nagyon eltalált dolgok, és nagyon feszes a hangulat, de gyakran inkább kapkodássá csap át a sztori, a harmadik kurvaanyázós-nyaki ér kidagasztós-szétbaszomafejedet szinten működő, végtelennek tűnő tömegverekedéskor pedig inkább már komikussá vált a szituáció, pedig nagyon nem akart az lenni. Ez a mentalitás engem amúgy is taszít, senkit nem bírtam megszeretni, a főszereplő olyanná vált, mint aki rákattant a speedre és olyan mélységekbe süllyedt, ahová eszem ágában sem volt követni, egyedül Attila volt szimpatikus. A végén pedig hogy a nő visszatér mindezek után, egyszerűen értelmezhetetlen számomra, mondhatni pofátlan húzás, a néző arconköpése, trollkodás, megérdemelné hogy leverjem kettesig az ösztályzatot. A legutolsó snitt miatt tartottam meg csak közepesen, két másodpercre mégis az értelem csekély szikráját villantotta a főhös.

Eszeveszett tébolyda, brutális trip a pokol legmélyebb bugyraiba Jóhannsson egészen kivételes scorejával megtámogatva.

Semmi baj nincs ezzel a filmmel, teljesen szórakoztató kis űrkaland lett. Kicsit langyos itt-ott, de ahhoz képest hogy a kritikák miatt majdnem kihagytam, ahhoz képest remekül szórakoztam. Szerintem nem látszik meg rajta a káoszba fúlt forgatás sem, Howard szépen kipofozta és összevarrta a végére a filmet. Jó ez a Solo-t játszó gyerek is, Glover is, Woody Harrelson naná, Emilia Clarke meg szerintem nem lóg ki innen, ne tegyünk úgy mintha Carrie Fisher anno egy színészmogul lett volna, nekem ez így eléggé egyben van, na! Imdb-n éppen 7,1-en áll, kábé ezt én is reálisnak gondolom ezúttal, ez nálam egy jóindulatú négyes.

Ja és L3? Konkrétan a legjobb robot evör aki feltűnt valaha az SW filmekben.

2018-09-04 16:31:00 Hereditary (2018) / Örökség miraculum (4) #61

Szerintem a VVitch jobb ennél egy kicsit. Ez a film próbál csavarosabb lenni, de atmoszférában némileg almarad attól, és szerintem egy jó húsz percnyi vágás még ráfért volna, mert a középrész elég döcögős. Amúgy nagyon sok hasonlóság van köztük, és mivel az eredetiség is szempont egy osztályzásnál, nyilván nem az újabb felé emelem az osztályzatot.

2018-09-01 14:39:08 Climax (2018) / Eksztázis miraculum (?) #2

A metascoreja 85-ön áll, hát asszem így elég várós ez a film, mert eddig nem a kritikusok kedvence volt Noé.

Önálló filmművészeti alkotásként egyszerűen értékelhetlen. Billiónyi karakter rohangál fel-alá, egymondatosokat böffentve egymásnak a plasztik CGI- díszletek között, kvázi a karakterek nem léteznek, a történet ugyan létezik, de egy négyéves szintjén csak, a cselekmény kifullad verekedések és üldözések végtelenül egymásra dobált jeleneteiből. A klasszikus történetmeséléstől ami a Marvel első szakaszát jellemezte, fényévekre kerültünk, itt már minden annyira egymásra épül, annyira képben kell lenni az elmúlt huszonöt filmmel kapcsolatban hogy egy gyökértelen káosszá züllik az egész. Olyan szinten undorító giccs mint anno mondjuk a Flash Gordon.

Valamennyire kreatív és némileg friss B-kategóriás sci-fi-akció, de semmivel sem tud ezen túllépni. A zsáner biztosan nem ettől fog megújulni, de ennél rosszabb egyszernézős szórakozásom se legyen soha.

2018-08-22 23:49:31 The Place (2017) / A hely miraculum (5) #12

Rég láttam olyan filmet ami ennyire a székhez szegezett volna elejétől a végéig, minden egyes jelenetet feszülten éltem végig. Ezért jár neki az ötös, mégha igaz is, hogy talán egy kicsit nagyobb ütést vártam a végére, maradt némi hiányérzetem.

2018-07-18 23:06:57 A Quiet Place (2018) / Hang nélkül miraculum (2) #56

Rettenet rossz film. Van egy jó alapötleted? Puff, akkor már kész is a forgatókönyv. Nem mondom, az első tizenöt perc rendkívül ígéretesen megteremti a hangulatot, de mivel nagyítóval sem találni benne egy logikus momentumot sem, csak blőd sületlenségek egymásra hajigálását, így nem több az egész egy óriási nagy csalódásnál. Fényévekre fogom kerülni a második részt.

Nem tudom szó nélkül elengedni ezt a filmet, muszáj belerúgnom párat. Ami miatt rossznak minősítem, az az a rendezői hozzáállás, amely próbál semleges maradni, és álszent módon széttárja a kezét, hogy én csak megmutatom az árnyoldalát a színes képeslapokról ismert Floridának, de nem kommentálnám mert hát kommentálja inkább a néző. Újra leírom, én ezt a megközelítést álszentnek, nihilistának és egyenesen károsnak tartom, mert szerintem ha nem egy dokumentumfilmről beszélünk, akkor kötelessége lenne valamilyen módon állást foglalni, ha pedig úgy látja, nincs remény és nincs kiút a helyzetből, akkor pedig drámaibbra szőni az eseményeket, hogy figyelmeztessen, próbáljon nevelni, megijeszteni vagy biztatni, akármit. Ne csak a vállát vonogassa, hogy ez van, és elvárja hogy a néző leboruljon az éleslátása miatt. Hadd mondjak egy párhuzamot, 'A messzi dél vadjai' gyakorlatilag ugyanezt a szituációt meséli el, ugyanígy a gyerek szemszögére összpontosít, de ott sikerült a gyermeki mágikus világot a valósággal jól összemosni, ott üt a dráma és sokkal érdekesebb a történet is. Az sem egy kellemes film, de klasszisokkal jobban össze van rakva mint ez. A végén csúcsosodnia kellene itt is a drámai eseményeknek, de mivel az összes szereplőt utálom már az első perctől kezdve, nehéz így együtt éreznem bárkivel. A gyereket az ötödik percben elvettem volna az anyjától, felesleges ebben a morális és erkölcsi fertőben főnie bárkinek is, tehát az hogy elviszi a gyámügy, a szememben talán egy esély, hogy a 100%-os drogos-prostituált karrier, ami kinéz neki, lecsökkenhet 95-re. A díjak, jelölések pedig ugyanolyan hanyag lustaságot sugallnak számomra, mint amilyen a rendező állásfoglalási hajlandósága. De talán még nem is a nihilizmus lenne a legfőbb bajom, mert azt más formában szeretem (Tarr Béla például), hanem az, hogy ebben a dokumentarista-egyben mégis túlszínezett környezetben lett használva, együtt okozott olyan disszonanciát bennem, hogy muszáj volt kitörnöm. A fényképezés önmagában egyébként nagyon tetszett, vizuálisan minden eleme szuperül átgondolt és megkomponált, illetve Dafoe játéka ezúttal is felfelé emelkedett ki a filmből.

2018-03-25 19:52:42 The Money Pit (1986) / Pénznyelő miraculum (4) #9

Kicsit ellaposodik a végére, de nagyon nagy vígjáték, sok-sok szinte abszurditásba hajló jelenettel, amelyeken a mai napig is sírva tudok röhögni.

Tökéletesen jól megcsinált kis kalandfilm, nem vállal többet mint amit nyújtani tud, könnyű szórakozást. Kellenek az ilyen mozik is.

2018-03-15 13:52:34 Annihilation (2018) / Expedíció miraculum (5) #33

Én a zenéjét mindenképpen díjaznám, nagyszerűen teremti meg az atmoszférát, amikor meg az az idegen szingularitás kifordul magából az üreg mélyén, hát a hanghatásoktól majdnem leestem a székről, annyira megfogtak.

2018-03-13 13:29:18 Annihilation (2018) / Expedíció miraculum (5) #22

Egyébként én a Solarisos párhuzamot érzem nagyon találónak. Kíváncsi lennék, hogy ha az a film nem ivódik annyira a tudatomba, akkor mondana-e valamit ez. Így egy picit tágítja azt a narratívát de érdekes kérdés hogy önállóan mennyire működőképes.

2018-03-13 11:00:21 Annihilation (2018) / Expedíció miraculum (5) #20

Én valahol értem, hogy ez miért nem megy moziban. Jobb is így. Így egy olyan réteg fogja először látni, akinek nagyobb valószínűséggel tetszeni fog, nem pedig egy válogatás nélküli tömeg, akik lehúzzák a földig, mert fogalmuk sincs hogy mit is láttak, vagy min kellene töprengeni. Kultklasszikus lehet belőle, az utolsó húsz perc az pedig felemeli az Űrodüsszeia szintjére. Olyan jelenleg nagy sci-fiknek számító dolgokat, mint például az Érkezés, szerintem simán átlép.

Minden stimmel ezzel a filmmel, a rendezés, a fantasztikus operatőri munka, a zenék, a világ kidolgozottsága, Jenkins, Shannon, Hawkins is talán most először, de az egész nem marad más mint egy nagy-nagy blöff, mert a sztorija nem bonyolultabb mint egy ovis mese, és az égvilágon nincs semmilyen üzenete a felnőttek számára. (Az alapvető triviális dolgokon túl persze amik szintén egy oviban hangzanának újnak). A négyest megadom, mert rettentően profi munka, a 4 Oscarból kettőt nem sajnálok (a score és a production design), a legjobb rendezés kicsit remeg, de nem alaptalan, a legjobb film díját tartom egyedül rossz viccnek. Tényleg nincs mondanivalója már del Toronak?

No, erre sem számítottam hogy ez ekkorát tud ütni rajtam. Szívbemarkoló dráma,nem feketén-fehéren, hanem az élethez méltóan rendkívül árnyaltan előadva rendkívül jó színészi teljesítményekkel. Woody Harrelson sosem volt még ennyire jó, ez élete szerepe. Ha a Three Billboards Oscarra jelöltést ért neki, akkor ahhoz adj hozzá kábé még ugyanannyit, és akkor kijön a matek hogy itt mekkorát játszik. Brie Larson és Naomi Watts is nagyon-nagyon jó, ahogy mindig. Nehéz lesz ezen túllendülnöm. A filmet technikai-esztétikai szempontból nem is nagyon tudom jelenleg értékelni, néha valószínűleg túlságosan csapongó, de ez közben fel sem tűnt, mert nem filmet hanem egy valódi család valódi problémákkal terhelt életét néztem.

2018-02-26 06:58:20 Örök tél (2018) miraculum (3) #9

...és azt érzem, hogy ez megérdemelte volna a kétszer ekkora költségvetést is, itt nem ment volna kárba.

2018-02-26 06:55:50 Örök tél (2018) miraculum (3) #8

Nekem ez most nem jött át, egyszerű szenvedéssztorinak látom. Szépek voltak a képek, a zene, a színészek is rendben voltak, de a történet maga annyira kiszámítható volt, és annyira nem lépett túl azokon a kliséken amikkel egy magamfajta konzumidióta a fotelben pöffeszkedve amúgy is tisztában van, hogy sajnos sokszor untatott. Ha ez egy holokausztfilm lenne, mindenki vasvillával kergetné a határig, hogy már megint mi ez, így viszont rendben, fogadjuk el, hogy hiánypótló mű.

Mi a fenét láttam? :D Vicces exploitationnek tulajdonképp jó.

2018-02-02 11:35:43 Mustang (2015) miraculum (3) #23

Csak a téma iránti jóindulatom miatt adok rá egy közepest, mert amúgy borzasztóan idegesítő a ripacskodásba hajló színjátszás, a teátrális rekaciók, és a néző kegyeit kereső, propagandával átszőtt forgatókönyv. Ja és a filmzene Warren Elistől nagyon jó.

2018-01-22 20:07:02 [Vapiti 2017] miraculum #55

No akkor nálam ők győztek:

Arany: Testről és lélekről
Férfi ezüst: Adam Driver - Patterson
Női ezüst: Jennifer Lawrence - mother!

2018-01-20 21:41:37 Lost River (2014) miraculum (4) #3

Én egyelőre megadok neki egy gyenge négyest, de bosszant hogy mennyi minden múlik tulajdonképpen apróságokon. A trailer után láttam, hogy ez egy Refn-Mallick-Lynch lopás lesz, és emiatt nagyon vártam hogy megnézhessem. Most úgy érzem, itt egy kitűnő film lehetősége veszett el, elsősorban azért mert bár a legjobb helyekről lopott Gosling, de az arányokat nem tudta eltalálni és volt néhány rossz ötlete is. A legtöbbet Refn-től nyúlta, a látványvilága, a színkezelése, a beállításai egy az egyben az Only God Forgives-re hajaznak, viszont rossz koncepcióval vegyíti azt ócska dokumentarista rángatózással, és full homályba boruló képekkel, amik nálam egyszerűen nem működnek így együtt. A kis költségvetés lehet az oka annak is, hogy a nagytotálok sem olyan tűélesek és húsbavágóak mint kéne, és emiatt egy folyamatos hiányérzet és csalódottság alakult ki bennem. Mallicktól kamermozgásokat és szögeket vett. Az Élet Fája és Lubezki ötletei köszönnek vissza sok helyen, de míg Mallick optimista és felemelő, lírai hangulatához jól illenek ezek, itt ezzel a szürreális (Lynchet nagyban idéző), pokolbéli környezettel olyan disszonáns kontraszt jön létre ami engem szintén zavart. Szóval a legjobb dolgokat lopta el, csak nem sikerült őket jól használni. A színészek jók (Saoirse Ronan és Ben Mendelsohn elsősorban), a zene egészen remek, a finálét elég rendesen levezérelte, szerintem a történet is rendben van, de néhol annyira vontatottá válik a film (ami rendezői hiba), hogy nem lenne csoda ha idővel visszahúznám hármasra. Azért az össz-atmoszféra egészen brutális.

2018-01-19 10:49:44 Paterson (2016) miraculum (5) #30

Vicces mert pont ugyanígy éreztem, és nálam emiatt elsőre csak négyes volt, aztán nekifutottam másodszorra és akkor elég volt már 20 perc hogy feltoljam zseniálisra. Ami másnál nyomasztó, unalmas, haldokló nihil, az Jarmuschnál életigenlő boldog elégedettség.

előzmény: ChrisAdam (#29)

2018-01-17 21:34:57 [Vapiti 2017] miraculum #26

Jobb év volt ez most, mint az előző, de érdekes módon, bár jobb filmeket láttam, de az alakításokban viszont kevesebb átütő erejűt éreztem.

Arany:

Testről és lélekről
mother!
Paterson

Női ezüst:
Jennifer Lawrence - mother!
Borbély Alexandra - Testről és lélekről
Noomi Rapace - Hét nővér

Férfi ezüst:
Adam Driver - Paterson
Rudolf Péter - 1945
James McAvoy - Split

Teljesen korrekt, szórakoztató kínzós-ordítós-popcorn-mozi. Számomra az egész sorozat egyenletes színvonalat hozott, kivéve a pocsék utolsó részt, amelynek a képi világa botrányos lett a 3d miatt. Nyilván nem érdekelne évente/kétévente, de hétévente simán belefér egy újabb felvonás. Ahogy látom, tízmillára hozott százat világszerte, szóval valószínűleg újra sűrűbben találkozhatunk ezzel a vidám-szadista szériával, amelyet, vessetek meg, de még mindig jobban várok mint az Insidious/Conjuring/Annabelle-féle vonulatot.

Igaz, tényleg nem ott volt, viszont most akkor muszáj lesz megkeresnem hogy hol láttam már ezt. :)

előzmény: Rorschach (#113)

Minden pozitívuma mellett én a virtuális szerelem-vonalat egy ronda 'Her' ripoffnak éreztem. Az más kérdés hogy az honnan van lopva, de itt gyakorlatilag az 'ágyjelenet' az egy az egyben át van emelve onnan.

2017-12-30 22:41:29 It (2017) / Az miraculum (4) #84

Jó lett! Van kémia a szereplők között, jól működik a lúzerek bandája, ez pedig a casting és a rendező érdeme. Igazából ez egy tinidráma, sok horror-elemmel megtűzdelve. A karakterek kiválóan lettek megformálva, pedig gyakorlatilag alig tudunk meg róluk valamit, és mégis életre kelnek. A fényképezés, a hangeffektek, a vágás, mind-mind nagyon jól lett megvalósítva, az atmoszféra behúz. Ötöst sajnos nem tudok adni, mert a sok rohangálás és ijesztegetés annyira nem mozgat meg bennem dolgokat, a személyes drámák bővebb kibontásával jobban hajlottam volna a kitűnő felé. Mindemellett várós a második rész is!

Én csak körülbelül 50 percig jutottam, de sajnos annyira nem érdekelt az egész hogy hagytam, hadd menjen. A látványról viszont vastagon megvan a véleményem, ilyen giccses ordenáré ízléstelenséget a Flash Gordon óta nem láttam, ehhez képest a Wachowskiék Speed Racere egy visszafogott fekete-fehér kamaradráma.

Második nézésre stabilizálódott a négyesem, rosszabbra emlékeztem, de így két év után már kezd megszépülni. A Baljós árnyaknál sokkal jobb, és most hogy az Utolsó Jedit is láttam, azt kell mondjam az új trilógia jobb eddig mint az EP. I-II. Picit most mégis megnyugodtam, Abrams nem fogja elrontani a befejező részt.

Ha egy mai film úgy végződne, hogy Palpatine császárt, aki megölte Darth Plagueist majd évtizedeken keresztül egy rendkívül agyafúrt cselszövést végrehajtva egy ócska nabooi szenátorból egyeduralkodóvá küzdötte fel magát, miközben az egész Jedi-rendet a földdel tette egyenlővé valamint egy gigászi hadsereget és szuper bolygópusztító fegyvereket kifejlesztve tette betonbiztossá a hatalmát, egy béna kacsaként fetrengő Darth Vader ledob a trónterem kellős közepén tátongó kilométeres szellőzőaknába, miközben ő azt sem mondja hogy fapapucs, a moziból kijövő rajongók televernék karókkal az értékeléseket, és a harmadik héten már nem menne senki moziba, valamint 4,3 helyett 3,5 körül állna itt az értékelése maximum. És ez még csak egy momentum volt csak. Változnak az idők, na.

Nem akarom túlragozni, mert van itt (is) mindenféle vélemény pro és kontra is. Én félve ültem be, de elég meggyőző volt. Klasszisokkal jobbnak gondolom mint a hetedik részt, és sajnálom hogy nem ezzel a szemlélettel kezdtek bele az új részek elmesélésébe, de bízok majd a következő trilógiában Johnson kezében. Illetve még nem mondanék le a kilencedik részről sem, ugyan Abramstől sírhatnékom támad, de bízom benne hogy a nagy dolgok már eldőltek a fejekben és csak korrekten le kell vezérelni a végjátékot. Ötöst nem tudok adni, sajnos ahhoz már túl öregnek érzem magam, és egy ilyen kalandfilm annyira már nem tud meglepni, de egy kövér négyest megérnek a látottak. Jó volt látni, hogy ez a rendezői vízió megfelel az enyémnek az Erő mibenlétét és filozófiáját illetően, és azt a szemtelen bátorságot is amivel egy csomó dolog kapcsán mert váratlan dolgokat meghúzni. A játékidőt nem tartom hosszúnak, sőt még húsz percnyi kommunikáció a karakterek közt bőven belefért volna.

2017-12-13 15:55:12 Dunkirk (2017) miraculum (4) #76

Hajjaj. Szóval ez egy kiválóan megkomponált és levezényelt film, amelyen érezni hogy a legkomolyabb szakemberek dolgoztak és mindent precízen megterveztek, kigondoltak és kiviteleztek, csak mondani nem akarnak vele semmit. Szeretem Nolant, de leginkább mint történetmesélőt, a probléma, hogy semmi de semmi közölnivalója nincs a világgal, egy világszínvonalú iparos, aki szórakoztatni akar a legmagasabb színvonalon, de nem akar ezenkívül adni sem magából sem a gondolataiból sem a világképéből pedig én ezt (is) várnám egy művésztől. A fő gond, hogy ezúttal még a történetmesélést is minimálra vette, noha ez lenne a legnagyobb erőssége. Szóval egy kicsit csalódott vagyok, nem túlzottan, mert körülbelül sejtettem, hogy ez lesz a helyzet ezzel a filmmel, de kár, hogy ezúttal Nolan valahogy saját magát kötötte gúzsba. Technikai díjakra benevezhet, de semmi többet nem érdemel ez a film. Nem adok rá közepest, mert a szakmai tudása olyan magas Nolannek, hogy a kisujjából is kiráz egy jó filmet, de sajnálom hogy ezúttal ennyivel meg is elégedett.

2017-12-09 08:29:53 Mother! (2017) / Anyám! miraculum (5) #33

Most olvastam, hogy amikor leszakítják a vendégek a mosogatót és csőtörés lesz, az az özönvízre való utalás, utána tűnnek el a vendégek először a házból. Ez még másodszorra sem esett le nekem. :)

2017-12-08 23:09:36 Mother! (2017) / Anyám! miraculum (5) #32

Én onnantól értettem meg, mi folyik itt amikor Káin agyoncsapja Ábelt. Onnantól viszont egyszerűen fantasztikus volt nézni az egész filmet, és a végén azonnal rávágtam az ötöst, nem is tudom, mikor voltam ennyire biztos benne utoljára, hogy ez zseniális. Egyébként az, hogy Aronofsky ateista lenne,
szerintem az röhejes, ezt maga sem gondolhatja komolyan ezek után. Már a Noé után is kételkedtem ebben,
de itt végképp meg lehetett érteni a gondolkodását. Hisz ő Istenben, csak nem elégedett vele. Ez nem ateizmus. Egyébként az ő Isten-értelmezése nem esik egybe az enyémmel, de ettől még borzasztó érdekes látni az ő világnézetét, pláne hogy ennyire nyilvánvalóan elénk tárja, részleteiben is. Mindenesetre nem lennék a helyében, komoly bajokkal küzdhet. :)
JLaw is páratlan, eddig is jónak tartottam, de itt tündököl, ha nem egy ennyire szerzői film lenne, Oscar-jelölést kéne kapnia. Bardemet sokáig nem értettem, de másodszorra már azt mondom, az ő karaktere a legérdekesebb és őt kell leginkább figyelni, ez a film valójában róla szól. Parádés az egész, na.

2017-12-04 13:56:01 The Book of Henry (2017) miraculum (3) #4

Sok hűhó semmiért, ez egy olyan film lett ami sokat akart markolni de végül keveset fogott. Kicsit mindenbe belekapott de semmit nem vitt végig következetesen, és ezért a végére szétesik az egész, noha az elemei jók lettek volna. A Star Wars - hisztériával kapcsolatban sem lettem okosabb, nem tudom eldönteni hogy Trevorrow kezében mi lett volna a kilencedik résszel. Ez a film ugyanis bátor (ami nagyon kéne egy SW-hez), de kissé ügyetlen (ami meg abszolút nem megengedhető ugyanott).

Valahogy úgy érzem, a végére egy mellébikázott ziccer lett a filmből. Illetve valószínűleg már az alapot képző regény is az volt. Nem is tudom pontosan, merre kellett volna a történetnek kanyarodnia, vannak benne zseniális dolgok, amik nagyon el tudtak kapni, gyönyörű képek, apró momentumok a pár közti kémiában, a történet drámai ereje. Aztán mégis valahogy a semmibe vész a végére az egész, talán három órásként jobban működött volna, a felétől néha túl sietősnek éreztem, a szereplők reakcióit pedig megalapozatlannak. Kár érte, de így is kellemes meglepetés.

2017-11-15 13:12:33 Tiszta szívvel (2016) miraculum (4) #19

Remek film, Thuróczy egészen zseniális benne, nem tudom mikor láttam ennyire jól kitalált karaktert. A történet lezárása is meglepően jól sikerült, váratlanul ért hogy ennyire szépen lekerekedett a sztori. A helyzetkomikum, ami az egész filmet persze átszövi, néhol tényleg nagyon viccessé tette a látottakat, pedig nem jellemző hogy hangosan röhögnék a filmeken. Az egyetlen problémám az, amit már más is említett, hogy nem igazán jó a dinamikája, csapongó a ritmusa kissé, ezért nehéz is elmélyülni benne annyira amennyit megérdemelne. Ettől függetlenül soha rosszabbat.

2017-10-31 14:11:17 Jungle (2017) / Dzsungel miraculum (4) #2

Teljesen korrekt túlélő-mozi gyönyörű látvánnyal és egy remek Daniel Radcliffe-el. A sztori nyilván papírvékony, dzsungel, eltévedés, szenvedés, túlélés, de emellett minden nagyon frankón a helyén van végig.

2017-10-26 18:15:30 Az ötödik pecsét (1976) miraculum (5) #145

De azok közül három a saját lánya, ezt Kovács úr, az asztalos említi amikor a feleségével beszélget otthon, hogy Gyuricza felesége négy éve meghalt és egyedül maradt három lánnyal.

előzmény: critixx (#144)

2017-10-26 14:41:09 Az ötödik pecsét (1976) miraculum (5) #143

Pár évente próbára teszem ezt a filmet, de betonmasszív ötös, valószínűleg már az is marad. Illetve most először sikerült elérzékenyülnöm rajta, Gyuricza és a lánya jeleneténél.

Túlértékeltnek érzem ezt a filmet, annak ellenére hogy egy gyenge 4-est nálam is összerakott. Tulajdonképpen mindent egy lapra tesz fel, és ez be is jön neki, a csontig hatoló, hideg atmoszféra és a szikár, kimért párbeszédek megteremtik azt a hangulatot amiért érdemes végigülni, és mivel ezek a kellékek közel állnak hozzám, ezért az osztályzatom. De ezen túl nem sok mindent nyújt sajnos, a történetvezetés és tulajdonképpen a karakterek is csupa kliséhalmazból tevődnek össze. A zene is tetszett, Renner is hozta amit kell, de semmi extra sajnos, többre számítottam.

2017-10-18 15:37:13 [Melyik filmen sírtál?] miraculum #19

Elkezdtem összeírni de húsznál abbahagytam, mert a klasszikusokig még el sem értem. Azt látom hogy egyáltalán nem a kritikailag legnagyobb filmek azok amik érzelmileg is képesek hatni rám. Van persze némi átfedés, de bőven vannak itt 3-as átlaghoz közelítő filmek is benne. Amióta apa vagyok, azóta meg aztán teljesen random szülő-gyermek jelent is képes kihozni belőlem a könnyeket.

Noomi Rapace egymaga viszi négyes fölé az egész filmet, ami bár hemzseg a logikátlanságoktól és szerintem a sok akció csak az ötlettelenségek elfedésére szolgál, de érdekes az alapfelvetése, sok irányban mozgatja a gondolatainkat és nem nélkülözi a drámát sem. Kár hogy nem a filozofikusabb vonalat erőltették benne.

Na ez végre egy erősebb szuperhős-film, de csak és kizárólag annak köszönhetően hogy föld- és emberközeli a cselekménye és a karakterei. Végre nem túltak túl mindent, és a továbbiakban is szívesen nézném hogy Pókember öregeket kísér át a zebrán vagy lehozza a cicát a fáról. :D De a viccet félretéve, tényleg sikerült valamennyire elérhető közelségbe hozni és ezáltal átélhetőbbé tenni a filmet. Viszont a megszokott papírvékony, vagy inkább egy fecnire felskiccelhető sztorira ezúttal sem sok mentség van, illetve a boss-fight ezúttal is egy ócska matinés bábszínházra sikeredett.

Én is inkább fanyalognék, a film első fele még rendben van, friss és energikus de egyszer csak pokoli unalmassá és végtelenül önismétlővé válik, én meg minden érdeklődésemet elvesztettem az egész film iránt. Teljesen középszerű, unalomba hajló közepes a végére.

2017-10-02 16:13:49 The Shack (2017) / A viskó miraculum (3) #7

A legrosszabb olyan film amin közben folyamatosan könnyeztem. Ne kérdezzétek, hogyan csináltam, talán a szívemet megérintette miközben az eszem folyamatosan dobta fel a hibákat benne.

Totál igaz, negyven perces rövidfilmnek lenne jó, az első fele konkrétan pokoli unalmas, illetve az nem művészet hogy leteszem a kamerát és öt percig nézheted a semmit. Érezni az erőlködést hogy művészi legyen, de például az operatőr ehhez itt az égvilágon semmit nem tud hozzárakni. Nem a tempója a baj, mert szívesen nézek egy Tarr Bélát is, de nála akármilyen a tempó, mindig történik valami apró érdekesség vagy nagyon eltalált a beállítás, de itt egyszerűen csak eszi a pitét Rooney Mara. És érdekes módon a Twin Peaksben is szívesen néztem hogy felsöprik a padlót a bárban egy letett kamera mellett, de ott az szándékos provokáció volt, itt meg ugyanaz a megoldás egyszerűen csak eszköztelenség.

2017-09-06 23:18:40 [Tévésorozatok] miraculum #3124

Szerintem nem lesz negyedik évad, maximum egy film. És nem feltétlenül cliffhanger a vége, ha Jeffries teáskannaként küldött végtelen jelére gondolunk, akkor ennek a sztorinak nincs vége soha, nem lehet sem megnyerni, sem elveszteni, csak küzdeni és küzdeni. BOB halott, de BOB csak egy szakadt entitás,
amit Judy vagy Jawdee kreált, és bármikor kreál másikat. Engem az érdekel, hogy ki volt a fejbe lőtt tag Laura lakásában, a többire valami szedett-vedett választ képes vagyok kreálni magamnak.

Szerintem zseniális volt az évad, hamarosan újra is nézem.

2017-09-06 12:11:33 [Megérdemelte-e az Oscart...] miraculum #10260

Érdekes kérdés. Szerintem a jelölés megérdemelt, a díj nem igazán, de így utólag azért nem sajnálom tőle, tényleg átlényegült egy tébolyult szociopatává. Mondjuk ha Hoffmann Oscar nélkül halt volna meg, akkor lehet hogy bántana a dolog.

előzmény: Mario Brothers (#10256)

2017-09-05 15:23:20 [Megérdemelte-e az Oscart...] miraculum #10254

Örülök! Szerintem is ellavírozhatna egy jelölésig.

előzmény: Ágó (#10252)

2017-09-01 16:14:50 [Tévésorozatok] miraculum #3111

De épp most gyártja le neki újra a félkarú fószer.

előzmény: Mizi (#3110)

2017-09-01 08:32:37 [Tévésorozatok] miraculum #3109

Én már annak is örülnék ha a tízmillió kérdés közül jópárat érdemben le tudna zárni Lynch, mondjuk ezeket már elkezdte az elmúlt részekben. Jó lenne ha Laura megváltást nyerne, és bizonyos szempontból ugyanez igaz Audreyra is. Mondjuk Coop beköltözik Twin Peaksbe sheriffhelyettesnek és elveszi Audreyt, az elmúlt 25 évhez kábé ugyanannyit értenek. :) Janey-E és Sonny Jim megkapja a Dougie-tulpát. Valaki ad tüzet végre a woodsmannek. Sarah Palmernek feltöltik az italosszekrényét. A Briggs család összejön újra, Bobbynak kijár szintén a boldogság, ha már a fater ezt látta anno a White Lodgeban. James az utolsó öt percben felsöpri a Roadhouset, majd David Bowie egy archív jelenetben elnyomja a színpadon az Under Pressure-t. Ilyesmik.

előzmény: miraculum (#3106)

2017-08-30 11:10:31 [Tévésorozatok] miraculum #3106

Szerintem a szokásos indokok miatt, a szereplőknek kúszik fel a gázsija, meg a CGI is egyre többe kerül, úgyhogy a büdzséből nem telt többre mint 7 részre. A történet szempontjából teljesen indokolatlan volt ilyen hamar végigrohanni mindenen. Bár én szívesen visszadtam volna a marha drága két sárkányos jelenetet ha inkább Kisujjnak írnak egy rendes szálat és nem pedig kinyírják. És azért is fájó ez a bénázás mert annyi de annyi lehetőség lett volna váratlanul belenyúlni a szálakba, de véletlenül se, sehol. Vagy ha már tényleg túl sok a központi karakter, szerintem már van vagy 20, akkor nem lett volna kézenfekvőbb kinyírni néhányat közülük, ahelyett hogy libasorban, mint az óvodások sétálgatnak fel-alá? Ha már a központi cselekmény ennyire lineáris és kiszámítható lett, ráadásul egyre kevesebb helyszínen, akkor jobban örültem volna még plusz három résznek több dialóggal, karakterábrázolással.

előzmény: Mizi (#3105)

2017-08-30 08:32:44 [Tévésorozatok] miraculum #3104

Nagyot csalódtam a Trónok harcában, ez a szezon messze a leggyengébb lett, valószínűleg az utolsó ennél lejjebb már nem fog tudni menni. Nem is mennék bele a részletekbe, mert azt már rengeteg helyen összefoglalták, de annyit le kell írnom, hogy ilyen gyáva módon megírt történetre nem számítottam. Mintha egy 16 éves rajongó tollából származott volna az egész szezon sztorija. Nem mondom hogy nézhetetlen lett volna, mert egy langyos jó szintet így is hozott összességében, de önmagához és a lehetőségeihez képest katasztrófába torkollt. Semmi váratlant nem bírtak beleírni és a legjobb karakterek béna zombiként (hehe) csoszogtak kötelességtudóan A-ból B-be, hol vannak már a korai szezonok Királyvárbéli intrikái...

Viszont a Twin Peaks a végére újra beleerősít, a 9.-13. rész közötti szakasz baromi unalmasnak tűnt de azóta egyenesen jön felfelé újra, nagyon várom már az utolsó két részt. Illetve tuti újranézős is lesz majd a full évad ha véget ér.

Harmadik nézésre feljavítottam ötösre. Ennyi kellett ahhoz hogy ne vonja el a figyelmemet a történet, és egyszerűen csak át tudjam adni magam az atmoszférának, és az apró momentumoknak. Első nézésre az ember még kell hogy távolságot tartson, mert akkor még az egészet figyeli egyben, de mostanra már közel tudtam engedni magamhoz a filmet, és ez a mozi ezt nagyon meg is tudja hálálni.

2017-06-29 09:44:33 [Tévésorozatok] miraculum #3026

Bobbal kapcsolatban valamennyire igazad is lehet, bár nem érzem hogy most kevesebb lenne ettől. Laura Palmerről viszont az a véleményem hogy nem megváltónak küldi le az óriás, hanem egy személynek aki mozgásba hoz és tart olyan eseményeket, amelyek során esély lesz Bob megállítására. Ez a folyamat még most sem ért véget, hiszen éppen most is az Coop feladata hogy valahol ráleljen Laura lelkére. Az óriás maga is sosem Bob ellentétének tűnt, tehát valami elemi jóságnak, hanem inkább egy olyan féknek, aki az egyensúlyra törekszik. Emellett tény hogy én is azt érzem hogy Laura tisztasága erősen túl van értékelve mind a sorozatban mind a rajongók között. A finanszírozásról meg azt gondolom, hogy le a kalappal hogy 2017-ben valakinek ennyire szabad kezet adtak csupán azért mert 27 éve volt egy jó sorozata, ami ugyan bedőlt két évad alatt. Ez megdöbbentő számomra, de a legkellemesebb csalódásom évek óta a mozival/tévével kapcsolatban, ahol mindenből ötszázadik részt meg moziverzumot rendelnek be, és a stúdió minden momentumnál belesikít a rendező dolgába. Azt gondolom, hogy ez a széria utat vág a sötétéségbe, és megnyíilik az ajtó pár kreatívabb, kísérletezőbb megoldás előtt, amire hatalmas szüksége lenne a mozgóképnek.

előzmény: Edwest12 (#3024)

2017-06-27 20:51:52 [Tévésorozatok] miraculum #3021

Na jó, de az világos hogy nem sorozatot csinált, hanem egy 18 órás filmet, amit órás epizódokra darabolt tulajdonképpen. Szóval én azt várom hogy minden összeálljon az évadzáró végére. Amúgy mielőtt elkezdődött az új széria, a második évad zárórésze volt a legnagyobb WTf amit valaha tévében láttam. Aztán ez hamar megváltozott, mert itt a harmadik epizód teljesen leolvasztotta az agyam. Azt hittem, ezt már nem lehet fokozni, erre meg bamm, itt a nyolcadik rész. Amúgy ez a rész szerintem Bob születéséről és Laura Palmer életének valódi céljáról szól.

előzmény: kajaktej (#3019)

2017-06-27 07:31:16 [Tévésorozatok] miraculum #3017

Láttam, én díjat adnék Lynchnek, de azon se csodálkoznék ha valaki kapával kergetné a falu végéig.

2017-06-23 14:51:49 Song to Song (2017) / Daltól dalig miraculum (2) #2

Asszem most hagyom abba Malick követését. Az amerikai felső középosztály, a harmincas éveikben járók az anyagi jóléttől függetlenül nem találják saját boldogságukat, azt se tudják, mire verjék el a pénzüket, közben képtelenek saját magukon kívül mást is igazán szeretni. Többé-kevésbé ezt a problémát járja körbe már a harmadik filmjében, de engem már nemhogy hidegen hagy a felvetése hanem elkezdett idegesíteni is. Nem érdekel ez a probléma, és nem is értem hogy Malicknak mi a fontos benne. És tényleg mára semmi de semmi eredetiség nem maradt a formaiságában se.

2017-06-10 13:53:16 [Tévésorozatok] miraculum #3009

Mondjuk általában másnap bele szoktam nézni a youtubeon a rajongói csatornákba ahol ömlenek a különféle konteók a történésekről, és az is hozzátartozik az élvezeti faktorhoz. Ha ezeknek a felvetéseknek a hatoda igaz lesz, akkor minden idők legjobban összerakott szériáját látjuk :)

2017-06-09 22:53:35 [Tévésorozatok] miraculum #3007

Szerintem továbbra is jó a műsor. Amikor felálltam a végén, azt mondtam, hogy most már történhetne is valami, de nincs igazam, mert azóta is kattogok a történeten és szinte mindent fel tudok idézni ami történt benne annyira intenzív élményt nyújtott. Szóval első pillantásra langyosnak is tűnhet, de bivalyerős még mindig.

előzmény: terika (#3006)

2017-05-29 18:31:36 [Megérdemelte-e az Oscart...] miraculum #10205

A Testről és lélekről nagy kedvencem lett, de függetlenül ettől, szerintem egyik film sem jutna el a jelölésig se ezúttal. Enyedi filmjének talán nagyobb esélye lenne pont, mert egyedi a hangvétele a sztorija viszont univerzális. Az 1945 szerintem túlságosan nekünk, magyaroknak szól, nem érzem nemzetközi aktualitását, és a látásmódja sem olyan sajátságos mint mondjuk a Saul fiának volt. Nyilván drukkolok, de nem érzem az egyetemes átütő erőt egyikben sem.

2017-05-28 21:13:04 [Tévésorozatok] miraculum #2999

Az emberiség kollektív emlékezetébe beleégett már ezek szerint a Twin Peaks. :D

2017-05-27 17:42:16 [Tévésorozatok] miraculum #2996

Na örülök hogy a döcögős kezdet után beszippantott, innentől már nem lesz negatív meglepetés az tuti. :) Tűz, jöjj velem megvolt már?

előzmény: ChrisAdam (#2995)