Prüstü

Tapasztalat: 1044 film
Kompetencia: 7 film
Súly: 1219
Regisztráció: 2010. szeptember 17. (7 év, 2 hónap)
Kedvencnek jelölték: 9 user

Kedvencek

Rendezők: Akira Kurosawa, Andrej Tarkovszkij, Danny Boyle, David Lynch, Fábri Zoltán, Federico Fellini, Giuseppe Tornatore, Ingmar Bergman, John Cassavetes, Martin Scorsese, Michael Haneke, Michelangelo Antonioni, Terrence Malick
Színészek: Cate Blanchett, Christopher Walken, Darvas Iván, Ewan McGregor, Gunnar Björnstrand, Ingrid Thulin, Jonny Lee Miller, Latinovits Zoltán, Marcello Mastroianni, Naomi Watts, Robert De Niro, Rutger Hauer
Műfajok: dráma, háborús film, horror, sci-fi, szatíra, thriller

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1989
Lakhely: Szeged

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Hable con ella
Beszélj hozzá!
4 2017-11-04 4,2
(448)
La grande bellezza
A nagy szépség
3 2017-10-29 4,0
(295)
Szabad a pálya
 
3 2017-10-29 ?
(4)
Mother!
Anyám!
4 2017-10-28 4,2
(103)
Magyarok
 
3 2017-10-28 3,9
(60)
Przypadek
Véletlen
4 2017-10-15 4,3
(35)
Blade Runner 2049
Szárnyas fejvadász 2049
4 2017-10-07 4,1
(239)
Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith
Star Wars III. rész: A Sith-ek bosszúja
3 2017-09-27 3,8
(1227)
Star Wars: Episode II - Attack of the Clones
Star Wars II. rész: A klónok támadása
3 2017-09-25 3,3
(1231)
A fekete bojtár
 
3 2017-09-25 2,6
(13)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2017-11-12 11:30:43 [Melyik filmen sírtál?] Prüstü #31

A rettenthetetlen, Hacsi a leghűségesebb barát, Cinema Paradiso, Derszu Uzala, A szakasz, Betépve, Gladiátor, Jákob lajtorjája, Schindler listája, A szarvasvadász, Makk Károly - Szerelem, Az élet fája, Ez itt Anglia, Forrest Gump.
Ezek javarészt 5 pontos filmek is nálam, nem véletlen.

2017-10-29 16:04:28 Szabad a pálya (1971) Prüstü (3) #2

Amennyiben elérte a célját ez a propagandafilm, ami pozitív hozadékkal bírhat a filmet megtekintőkre, akkor már megérte elkészíteni. Sokak nagyon nem tudják mihez kellene kezdeni 14 vagy 18 évesen sem, ami nem is feltétlen az ő hibájuk, az ilyen célú filmek pedig szerintem igenis segítik a választást, vagy a totális elhatárolódást az adott szakmától, de így vagy úgy már előrébb vannak. Az ilyen propagandafilmekre én sem tudok haragudni. Viszont leosztályozni szinte képtelen vagyok, így jön a jól bevált három pont.

Ui.: A YouTube-on való hozzászólások alapján ha akkoriban célt is ért, ma így is úgy is erősen hiányszakma lett.

előzmény: Ivan/ (#1)

2017-10-29 10:20:01 Mother! (2017) / Anyám! Prüstü (4) #20

Ez kemény menet volt. Igazi téboly , ami talán nem lenne annyira elviselhetetlenül kemény, ha Aronofsky nem ezt az intim közeli kamerahasználatot preferálná, így viszont ki kell jelentsem hogy legalább olyan brutális hatás ért el nálam mint Gaspar Noé Visszafordíthatatlanja ill. Alexandre Aja Magasfeszültsége, és mindez moziban tényleg próbára tett, ahol nem tudsz egy kis szünidőt kérni, mert közönyösen a film nélküled is forog tovább, zegzugos úton, de jelenesetben határozottan a pokolba. Nem tudom vert –e ilyen gyorsan a szívem más mozifilm közben , illetve izzadt –e így valaha a tenyerem.

Szóval nekem a film kapcsán eszembe jutott sok filmes élmény, a már említett francia extremitás filmek, valamint Polanski filmek, illetve a személyes kedvencem Jákob Lajtorjája is, ahol a transzcendencia és szimbólumrendszer hasonlóan magas színvonalon működik.
Nem éreztem blöffnek, a mondanivaló komplex és szubjektíve is más-mást hozhat ki az adott nézőből, ki mit él meg közvetve vagy közvetlenül belőle, és mi az amit fellel ebben a filmben, de az aktuális globális problémák megjelenítése mindenki életét így-úgy de érinti. Tehát több síkon is működőképes volt. Én egy jól átgondolt szerzői filmet láttam tegnap este a moziban, fontos témákat feszegetve a modern filmes technika kiváló eszközeit felhasználva arra, hogy a néző igenis érezze át a súlyát (mintha ő maga is a ház lakója lenne) és sokáig gondolkodjon a látottakon. A 16-os karika meg jelenesetben vicc kategória, ahogy az én 4 pontom sem fedi le a valóságot, szerintem hamar megérik bennem az 5 pont.

2017-10-28 10:04:47 Magyarok (1978) Prüstü (3) #8

"A végső megformálás során általában törekszem arra, hogy az anyag polifonikus legyen, ne csak arról szóljon, amiről szól - bár arról konkrétan kell szólnia -, hanem azon túl szélesebb hatósugarú is legyen. Azt hiszem, az esetek többségében a filmipari vállalkozások sorából akkor emelkedik művé egyik vagy másik, ha ez a többértékűség megvan benne: hogyha azon kívül, amiről szól, másra is vonatkoztatható." Fábri Zoltán

Úgy gondolom ezen gondolatok a film tekintetében érvényesültek, valamint az ember erkölcsiségét érintő kérdések is megjelennek, ez a nála visszatérő elem, a reális hatalommal nem rendelkező ember erkölcsi helytállása egy erőszaknak kiszolgáltatott rendszerben, világban. Valóban ez volt az a tudatosan visszatérő elem a művészetében, amit rendre górcső alávett, és mindezt megrendítő méltósággal kis is tudta dolgozni, fejezni. Az Ötödik pecsét mindenképpen ennek a csúcspontja.
Ilyen tekintetben mindenképpen fontos film a Magyarok is , tényleg érzékletesen mutatja be az egyszerű ember kiszolgáltatottságát és alárendeltségét a hatalommal szemben.
Viszont nekem Koncz Gábor alakítása egyáltalán nem tetszett, és mivel hogyha nincs is központosítva mint főszereplő, azért mégiscsak az ő családi köre köré körvonalazódik a történet, és fontos lett volna hogy ezt egy erőteljesebb színészi játék abszolválja. Ennek hatására a végkifejlet sem tudott igazán letaglózni. Valamint a történetvezetést sem éreztem igazán jónak, inkább volt kiszámítható és itt-ott unalmas, sem mint képernyő elé szegező.
Mindezt úgy írtam, hogy Fábri Zoltán a kedvenc magyar rendezőm, bízok benne hogy találok még az életművében olyan alkotást ami méltán felsorakozhat az Ötödik Pecsét, Körhinta, és a Húsz óra mellé.

Én is így értelmeztem.

előzmény: acidphase (#25)

"-Két hete szökés történt
az űrbéli kolóniákon.
Hat replikáns: három férfi, három nő.
23 embert megöltek,
és elkötöttek egy hajót
egy légi járőr talált rá
a part mentén."

Ebből a 23-ból Hauer rendesen kivette a részét, főleg hogy Harci módozatban élte le rövid életét.

előzmény: Umberto (#17)

2017-10-03 07:54:03 [Magyar filmek] Prüstü #316

Én is rágondoltam. De valamelyest Znamenák István is megfordult a fejemben.
"-Kérem mondta hűvösen a telefonba-, én egy nagyon elfoglalt ember vagyok. Nem érek rá magának nyilatkozni." Mert ez a hűvös hangnem hozzá is illet, a filmben is volt tőle hasonlóan kimért elutasító megnyilvánulás. Na de persze Pierre volt az esélyesebb, köszi :)

előzmény: critixx (#315)

2017-10-02 20:45:21 [Magyar filmek] Prüstü #314

Napokban olvastam ki Tolnai Kálmán Kábulat című könyvét.
Lenne itt valami, ami egy magyar filmet érint, hátha be tudja valaki azonosítani, hogy melyik karakterről eshet szó a következő leírásban, valamint egy meg nem valósult riport körülményeiből.
Idézek a könyvből:
"felmentették Erőst. A barátjával, azzal a porcelángyerekkel együtt bűzlik a drogtól. Nem ám Gracidin! A fenét. A nehéz drogtól. Hiszen még a bírónőnek is olyan vontatottan válaszolgattak, hogy csak a hülye nem látta, hogy fel vannak tankolva. Ezek megússzák, mert van eszük. A kis halak meg nyakig ülnek a recepthamisításban. Erős volt az egyetlen aki mereven elzárkózott a találkozás elől. - Kérem mondta hűvösen a telefonba-, én egy nagyon elfoglalt ember vagyok. Nem érek rá magának nyilatkozni. Erősnek ismert művész az apukája, az anyukája meg grafikus. A huszonegy éves fiatalember valóban elfoglalt lehet, mert a takarító munkája mellett komoly szerepet játszott el a Megáll az idő című filmben"
Szimpla kíváncsiság :) Persze azért van egy jó tippem.

2017-09-16 12:34:02 Nincs kegyelem (2006) / Fekete fehér Prüstü (3) #7

Tegnap este vetítették az M5 műsorán, simán a legkulturáltabb csatorna jelenleg a magyar "szcénában". OFF Múlt hónapban Bergman filmek peregtek hétről hétre, most pedig Jiri Menzel filmek mennek. OFF
Viszonylag még emberi időben is vetítették, ráadásul a játékidő rövid mivolta véget simán végig is néztem, ami persze köszönhető annak is, hogy eléggé be tudja szívni a nézőt a film.
Fontos témáról beszél, meglepően jó alakításokkal, a sittes részek hála Csuhaj Imrének és Gazsó Györgynek tényleg elég masszív hangulatot teremtettek, többször Gaspar Noé Visszafordíthatatlanjának nyitánya ugrott be Philippe Nahon-nal.

A hibája nálam a filmnek az, hogy én némileg részrehajlónak éreztem. Minden magyart szinte rasszistának mutatott be, és az egész igazságszolgáltatást pedig egy gépezetnek, ahol nem fontosak a bizonyítékok, csak essenek túl az egész ügyön, és tegyék hűvösre a puzzle-hez illő darabot, nem beszélve Eperjes Károly által megformált rendőr számomra már modorosságba hajló egysíkúságáról. Amúgy azért pedig köszönet, hogy említésre kerül a filmben, a főszereplő előélete is, ahol kiderül, hogy nem ok nélkül féltek tőle sokan a faluban, jó hogy ezt nem hagyták ki, ha már a valósághoz hűek akartak maradni, így érthetőbb miből fakadt a falusiak félelme "rasszizmusa"
Valamint az álomjelenetek nálam sem működtek, szimpla formalizmusnak illet be, nem pedig a karakter elmélyítését szolgálta, viszont azok között is akadt egy-két jól eltalált baljós epizód.

2017-09-10 09:11:56 It (2017) / Az Prüstü (3) #18

Tetszett meg nem is.

A legelső megjelenése Pennywise-nak igazán hideglelős, de azt követően egyszerűen nincs jól kivitelezve az atmoszféra teremtés, egyre kevésbé van súlya a megjelenésének, inkább a látványon és a CGI-n van a hangsúly, amit én nem találok félelmetesnek, az idő előrehaladtával meg kifejezetten untatott, megerősítést is kaptam ebben, a hátam mögött 15-16 éves nebulók röhögcséltek a filmen.
Valamint a szokásos klisék, ahogy ott van a vesztesek klubja , de valaki mindig sikeresen elkolbászol és AZ kísérletet tesz a levadászására, de mindig pont megússza a renitensünk, és ez is visszatérő elem, és idővel ez is untatott.

Visszatérve Pennywise-ra, Bill Skarsgard sokat tanulmányozhatta Heath Ledger-t, talán túl is tólta mert olyan érzésem volt néha mintha Jokert látnám a vásznon, hol ott nagyon nem ugyanaz a két karakter, inkább Tim Curry alakítását kellett volna tanulmányoznia, megőrizni AZ eredetiségét, mert abban igenis volt valami őrjítően eredeti, egy addig nem látott félelmetes attitűd, azt kellett volna megőríznie és a saját tehetségét hozzárakva még inkább kiteljesíteni.

A gyerekek játéka tényleg jó volt, valamint sikerült a filmnek viszonylag jól bemutatni a hátterüket, itt egyértelműen a legerősebb számomra Beverly története, abban tényleg volt spiritusz. A legkeményebb jelenetek is hozzákötődnek.
Richie beszólásai viszont egyre inkább fárasztottak, karaktere nekem már kissé sok volt, de hát ez már ízlések és pofonok.

Szóval összességében kaptam egy eklektikus filmet, aminek a drámai része és karakter felépítése jól működik, de a horrornak szánt részek nálam nem működtek. 5/3

Összes komment...