Prüstü

Tapasztalat: 1213 film
Kompetencia: 1 film
Súly: 1238
Regisztráció: 2010. szeptember 17. (10 év)
Kedvencnek jelölték: 11 user

Kedvencek

Rendezők: Akira Kurosawa, Andrej Tarkovszkij, Andrej Zvjagincev, Danny Boyle, David Lynch, Fábri Zoltán, Federico Fellini, Giuseppe Tornatore, Ingmar Bergman, John Cassavetes, Krzysztof Kieslowski, Martin Scorsese, Michelangelo Antonioni, Shane Meadows, Stanley Kubrick, Terrence Malick
Színészek: Cate Blanchett, Christopher Walken, Darvas Iván, Ewan McGregor, Gunnar Björnstrand, Harvey Keitel, Ingrid Thulin, Jonny Lee Miller, Klaus Maria Brandauer, Latinovits Zoltán, Malcolm McDowell, Marcello Mastroianni, Naomi Watts, Robert De Niro, Rutger Hauer, Stephen Graham
Műfajok: dráma, háborús film, horror, sci-fi, szatíra, thriller

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1989
Lakhely: Szeged

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Black Hawk Down
A Sólyom végveszélyben
3 2020-09-20 3,8
(812)
Srbenka
 
3 2020-09-16 ?
(2)
Paths of Glory
A dicsőség ösvényei
4 2020-08-30 4,5
(414)
Valami Amerika 3.
 
2 2020-08-24 2,4
(161)
The Lighthouse
A világítótorony
4 2020-08-23 3,9
(215)
Get Out
Tűnj el!
3 2020-08-21 3,8
(639)
Incendies
Felperzselt föld
3 2020-08-20 4,1
(261)
Prisoners
Fogságban
4 2020-08-16 4,2
(886)
Riddick
 
2 2020-08-07 2,9
(244)
Bound
Fülledtség
3 2020-06-30 3,7
(249)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

Kétszer is megnéztem az elmúlt három évben, de nem azért mert annyira tetszett, hanem mert gondoltam újranézem, hisz szinte semmire nem emlékeztem az első megtekintésből kivéve persze a cérna+fityma kombót, az igen jellegzetes . A színészi játék javarészt gyenge, a vágás valami szörnyű, a történetvezetés pedig lapos, nem beszélve arról, hogy a karakterek borzalmasan papírmasék.
Maga a személyazonosság téma nagyon is érdekes kérdéseket vett fel, de ilyen tálalásban, nem igazán tudja kellően kiváltani az őszinte érdeklődésem.

2020-05-09 11:55:07 Suburra (2015) Prüstü (4) #14

Jó film, tényleg nagyon igényes a rendezés és a fényképezés, a történet is pazarul átgondolt. A színészek szinte kivétel nélkül mind profin, hitelesen alakítanak.
Illusztris hazai kisebbségünk filmbéli tagjait mint brutális uzsorás maffiózóként mutatják meg, semmi elbagatellizálás szánalmas humor heroldokkal, valamint nem szimpla arctalan gonoszok, hanem jó színészi játékkal eljátszott, emlékezetben maradó mélységes megvetést és utálatot keltő nehézfiúk. Alig hittem a szememnek, hogy ilyet mernek ábrázolni, magyar filmben ha láttam is ilyet, max statiszta szinten jelentek meg, hogy amúgy van ilyen is kb...de gyorsan lépjünk is ezen túl, nehogy megszólják a filmet rasszista sztereotip kicsengése miatt.
Egyedül a finálé volt irreális számomra is, ennyire nem kellett volna erőltetni ezt a bosszú körbeér százszor elcsépelt narratívát, főleg így, hogy szinte az összes nehézfiú megkapja méltó büntetését, a valóság nem ilyen kegyes és felemelő De összességében ezt is megbocsájtom a filmnek, mert nagyon nagyon igényes darab.

2020-02-15 09:50:31 Gisaengchung (2019) / Élősködők Prüstü (4) #65

Tegnap végre ezt a filmet is megtekintettem, igazából 3 és 4 közt vacilláltam, de gondoltam alszok rá egyet, így végül megadom neki a négy pontot. Elsősorban ez Song Kang-ho alakításának köszönhető, mert akkora alázattal játszotta a neki szánt szerepet, hogy erre tényleg csak a legjobb színészek képesek. Általa jött át leginkább a maszk alatt megbúvó elkeseredés és kilátástalanság, így rajta keresztül a finálé történései is drámaibban hatnak, ráadásul ő játékán érződik leginkább, hogy bizony ez nem egy önként és dalolva vállalt életforma. Számomra egyértelmű volt, hogy egy adott pillanatban el fogja veszteni a józan eszét, hisz a benne halmozódó sértődöttséget is profin érzékeltette a rendező a premier plán felvételekkel és a hozzácsatolt neurotikusan ható zenével.
Negatívum számomra a szinte slasherbe hajló vérgőzös kirohanás, ami amúgy jellemző ugye a rendezőre, hisz a Gazdatestben is volt már valami hasonló a fináléban, ahol szintén drámainak szánt lassított felvételekkel ment a trancsírpancs, hát az ilyen jellegű megoldásokat nem igazán tudom értékelni, nincs bajom a slasherrel csak itt nagyon nem éreztem, hogy ez indokolt, ráadásul a srác felépülése is kicsit irreális, elég keményet kapott, számomra ez volt inkább a legmeglepőbb fordulat, hisz elég végzetesnek tűnt az a jelenet...stb
Mindenesetre még újra fogom nézni, hogy jobban összeálljon és talán úgy még többet fog adni, mindenesetre egyenlőre ez nekem egy gyengébb 4-es.

2020-02-14 19:30:21 Zárójelentés (2020) / Final Report Prüstü (3) #17

Tegnap részt vettem a premier előtti közönségtalálkozós vetítésen Szegeden, összességében az egész műsor pozitívan fog bennem élni, még akkor is, ha azért a film nem volt számomra makulátlan, meg nem is tapsoltam állva, mint sok néző, de szerintem ez az egész giccs mizéria inkább Szabó István jelenlétének szólt, és csak másodsorban a filmnek.
Láthatunk itt egy továbbra is zseniális színészt a főszerepben, Klaus Maria Brandauer még így 76 évesen is hozza azt az elementáris energikusságot, ami mindig is jellemző volt rá, a magyar színészek számomra átlagban a szokásos színvonalat hozták, Stohl amúgy nem rossz, ez a szerep kicsit nekem Sas Tamás Lehotáját juttatta eszembe, de az lehet kicsit árnyaltabb és ambivalensebb megformálása volt szinte ugyanennek a karakternek. Itt inkább Brandauer színészi túlteljesítésre ment rá, de hát az azért sokaknak nagy falat lenne. Akit még szintén fontos kiemelni az Csomós Mari, na ő neki szintén van jelenléte a vásznon.
A történet kicsit túlírt, kicsit klisés, kicsit hatni akaró, talán a sokat markol de keveset fog klasszikus esete, ráadásul itt-ott szinte didaktikussá vált a történetvezetés, viszont az tény, hogy nagyon megkapó emberi pillanatai vannak, valamint Koltai Lajos operatőri munkája is sokat dob az egészen. Van benne egy kis tisztelgés Jiri Menzel előtt is, nyilván a falusi mikrokörnyezet bemutatása talán neki ment a legjobban, és ugye ez a film is ilyen környezetben játszódik, nem árulok el vele nagy titkot. Még átgondolom hogy 3 vagy gyenge 4, van rá még két hetem úgyis hogy le tudjam osztályozni, amúgy kicsit az Aurora Borealis is eszembe jutott, amit hasonlóan tudtam értékelni....

Hirtelen három "világocska" ugrik be, ahol tennék egy kis kiruccanást és próbálnék nem kipurcanni.
Egyértelműen ott lenne a helyem Stephen King Kedvencek temetőjében, főleg a "Ne lépd át a határt" hideglelősebb oldalán. Szívesen ott lennék Tarkovszkij Stalkerjében a Zónában, mondhatni ugye szeszélyes, de igazából a mi állapotunk szerint változik, biztos érdekes trippem lenne.
Na és persze tennék egy utat a Dellamorte Dellamore világába....kár lenne kihagyni.
Nah szóval ezek világéletemben vonzani fognak.

2020-01-01 18:20:31 [Általános fórum] Prüstü #8219

Utolsó film az óévben: Török Ferenc - Moszkva tér (2001)

Első film az új évben: Clint Eastwood - Nincs Bocsánat (1992)

2019-12-13 18:54:41 [In Memoriam...] Prüstü #2513

https://index.hu/kultur/cinematrix/2019/12/13/meghalt_danny_aiello_a_hudson_hawk_egyik_szereploje/
R.I.P.
"Eckhart is látta a poklot. Tudod, mit mondott? Azt mondta, hogy az egyetlen
dolog, ami elég a pokolban, a részed, ami visszahúz az életbe: emlékek, ragaszkodás. Ezek mind szétégnek. De nem büntetnek meg - mondta. Felszabadítják a lelked.
...
Szóval, szerinte...
Ha rettegsz a haláltól, és kitartasz, az ördögök fogják darabokra tépni az életed. De ha megteremted a lelki békéd, az ördögök angyallá változnak, megszabadítanak a világ szenvedéseitől. Csak nézőpont kérdése, ez minden."

Azt hiszem Nicole befüvezett kifakadása érzelmileg az egyik legmegsemmisítőbb jelenet amit férfira mért nő a filmtörténelemben, persze azért is mert tényleg mindez géniuszi rendezésben van tálalva, piszkosul átélhető, a maga bizarr, sejtelmes, erotikus kisugárzásával.
Igazából az egész film egy nagy utazás a hatalom világában és az emberi természet sötét féltekén, óriási hiba lett volna ha kimarad.

Kedvenc Kubrick filmem lett, de ott van simán a mindenkori legnagyobb kedvencek top 10-ben is.

2019-10-16 20:32:05 The Virtues (2019) Prüstü (4) #1

Meadows ismét egy piszok erős drámasorozattal rukkolt elő, a már megszokott nyílegyenes, kendőzetlen társadalomkritikával, igazán szomorú, hogy ezek az alkotások ennyire nem kerülnek terítékre mifelénk.
Stephen Graham pedig újfent zsigerből hozza karakterét, aki nem egy egydimenziós alak ezúttal sem, hihetetlenül profi színész.
A történetmesélés pszichológiailag tűélés, emiatt némileg kiszámítható is, de ez ne tántorítson el senkit, nagyon fontos, átélhető alkotás, valamint megrázó témája ellenére nagyon is szerethető, hála a már említett színészi jelenlét(ek)nek.

2019-09-30 10:50:16 Le locataire (1976) / A bérlő Prüstü (4) #15

Én is úgy gondolom, hogy volt akkora mestere ennek a stílusnak Polanski, mint Hitchcock.
Számomra az Iszonyat a legjobb darab a három filmből, ezt az alkotást pedig a Rosemary gyermeke szintjére sorolnám, valószínűleg pont azért gyengébbek valamelyest nálam, mert enyhén túl van nyújtva a játékidő, és veszít mindkét film a szükséges feszességből, mindettől független mindhárom alkotást kiváló, radikális darabnak tartom.

Összes komment...