Prüstü

Tapasztalat: 1034 film
Kompetencia: 5 film
Súly: 1159
Regisztráció: 2010. szeptember 17. (7 év)
Kedvencnek jelölték: 8 user

Kedvencek

Rendezők: Akira Kurosawa, Andrej Tarkovszkij, Danny Boyle, David Lynch, Fábri Zoltán, Federico Fellini, Giuseppe Tornatore, Ingmar Bergman, John Cassavetes, Martin Scorsese, Michael Haneke, Michelangelo Antonioni, Terrence Malick
Színészek: Cate Blanchett, Christopher Walken, Darvas Iván, Ewan McGregor, Gunnar Björnstrand, Ingrid Thulin, Jonny Lee Miller, Latinovits Zoltán, Marcello Mastroianni, Naomi Watts, Robert De Niro, Rutger Hauer
Műfajok: dráma, háborús film, horror, sci-fi, szatíra, thriller

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1989
Lakhely: Szeged

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
The Itching
 
3 2017-09-19 4,0
(19)
Nincs kegyelem
Fekete fehér
3 2017-09-16 3,5
(58)
Animals Are Beautiful People
Sivatagi show
4 2017-09-13 4,4
(633)
It
Az
3 2017-09-09 3,9
(148)
Starship Troopers 2: Hero of the Federation
Csillagközi invázió 2. - A szövetség hőse
1 2017-09-07 1,9
(124)
Starship Troopers
Csillagközi invázió
3 2017-09-05 3,8
(593)
Too Young to Die?
Túl fiatal a halálhoz?
3 2017-09-04 2,8
(31)
Youth
Ifjúság
4 2017-09-02 4,1
(375)
Lisbon Story
Lisszaboni történet
3 2017-08-27 3,7
(50)
We're No Angels
Nem vagyunk mi angyalok
2 2017-08-26 3,5
(199)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2017-09-16 12:34:02 Nincs kegyelem (2006) / Fekete fehér Prüstü (3) #7

Tegnap este vetítették az M5 műsorán, simán a legkulturáltabb csatorna jelenleg a magyar "szcénában". OFF Múlt hónapban Bergman filmek peregtek hétről hétre, most pedig Jiri Menzel filmek mennek. OFF
Viszonylag még emberi időben is vetítették, ráadásul a játékidő rövid mivolta véget simán végig is néztem, ami persze köszönhető annak is, hogy eléggé be tudja szívni a nézőt a film.
Fontos témáról beszél, meglepően jó alakításokkal, a sittes részek hála Csuhaj Imrének és Gazsó Györgynek tényleg elég masszív hangulatot teremtettek, többször Gaspar Noé Visszafordíthatatlanjának nyitánya ugrott be Philippe Nahon-nal.

A hibája nálam a filmnek az, hogy én némileg részrehajlónak éreztem. Minden magyart szinte rasszistának mutatott be, és az egész igazságszolgáltatást pedig egy gépezetnek, ahol nem fontosak a bizonyítékok, csak essenek túl az egész ügyön, és tegyék hűvösre a puzzle-hez illő darabot, nem beszélve Eperjes Károly által megformált rendőr számomra már modorosságba hajló egysíkúságáról. Amúgy azért pedig köszönet, hogy említésre kerül a filmben, a főszereplő előélete is, ahol kiderül, hogy nem ok nélkül féltek tőle sokan a faluban, jó hogy ezt nem hagyták ki, ha már a valósághoz hűek akartak maradni, így érthetőbb miből fakadt a falusiak félelme "rasszizmusa"
Valamint az álomjelenetek nálam sem működtek, szimpla formalizmusnak illet be, nem pedig a karakter elmélyítését szolgálta, viszont azok között is akadt egy-két jól eltalált baljós epizód.

2017-09-10 09:11:56 It (2017) / Az Prüstü (3) #18

Tetszett meg nem is.

A legelső megjelenése Pennywise-nak igazán hideglelős, de azt követően egyszerűen nincs jól kivitelezve az atmoszféra teremtés, egyre kevésbé van súlya a megjelenésének, inkább a látványon és a CGI-n van a hangsúly, amit én nem találok félelmetesnek, az idő előrehaladtával meg kifejezetten untatott, megerősítést is kaptam ebben, a hátam mögött 15-16 éves nebulók röhögcséltek a filmen.
Valamint a szokásos klisék, ahogy ott van a vesztesek klubja , de valaki mindig sikeresen elkolbászol és AZ kísérletet tesz a levadászására, de mindig pont megússza a renitensünk, és ez is visszatérő elem, és idővel ez is untatott.

Visszatérve Pennywise-ra, Bill Skarsgard sokat tanulmányozhatta Heath Ledger-t, talán túl is tólta mert olyan érzésem volt néha mintha Jokert látnám a vásznon, hol ott nagyon nem ugyanaz a két karakter, inkább Tim Curry alakítását kellett volna tanulmányoznia, megőrizni AZ eredetiségét, mert abban igenis volt valami őrjítően eredeti, egy addig nem látott félelmetes attitűd, azt kellett volna megőríznie és a saját tehetségét hozzárakva még inkább kiteljesíteni.

A gyerekek játéka tényleg jó volt, valamint sikerült a filmnek viszonylag jól bemutatni a hátterüket, itt egyértelműen a legerősebb számomra Beverly története, abban tényleg volt spiritusz. A legkeményebb jelenetek is hozzákötődnek.
Richie beszólásai viszont egyre inkább fárasztottak, karaktere nekem már kissé sok volt, de hát ez már ízlések és pofonok.

Szóval összességében kaptam egy eklektikus filmet, aminek a drámai része és karakter felépítése jól működik, de a horrornak szánt részek nálam nem működtek. 5/3

Megindokoltam: "Ezt leszámítva persze tényleg elég gyengére sikerült pl. a különböző túlvilági szörnyek látványa, érződik a kis költségvetés, talán bele se raktam volna őket, javítani biztos nem javított a filmen. Én is éreztem hogy az egész elég kapkodós, és tényleg nem sok jön át Stephen King magába szívós, egyedi világából."
Nem vagyok egy számítógépes trükkökért rajongó Blockbuster filmeket tucatjával néző ember, viszont ha tesznek bele, akkor lehetőleg ne elavultan, hatástalanul, mert ez még inkább elvesz nálam az atmoszférából.Tehát pl. nálam az a szörny ami megsebesíti Roland-t nem volt egyáltalán félelmetes, sőt inkább ölte a hangulatot
Kingnek egyedi világa van, ezt leszámítva jó pár könyvét olvastam, és nagy koponyának tartom, de ha már ebből nem sokat tud átadni egy film, akkor próbáljon meg a maga módján megteremteni egy olyan világot, ami maradandóvá teszi, de sajnos nem érzem magabiztosan azt, hogy sok minden megmarad számomra ebből a filmből, leszámítva Mcconaughey és Elba játékát, viszont továbbra is tartom, hogy azt a célt amit el szerettem volna érni a film kapcsán, tehát másfél órára lekössem magam, arra teljesen jó volt, hisz nem unatkoztam, nem idegesített, ezért sem tartom rossznak.

A könyv olvasása híján azért annyira nem rossz. A főszereplők játéka nagyon autentikus, bármilyen fura is használni ezt a szót egy kaland sci-fi-ben. Fogalmazzunk úgy hogy a két ellentétes pólusú karakternek igen nyomatékos jelenléte van, élvezet őket nézni.
Ezt leszámítva persze tényleg elég gyengére sikerült pl. a különböző túlvilági szörnyek látványa, érződik a kis költségvetés, talán bele se raktam volna őket, javítani biztos nem javított a filmen. Én is éreztem hogy az egész elég kapkodós, és tényleg nem sok jön át Stephen King magába szívós, egyedi világából.
6.5/10.....kb. így kilépve a klímás moziból a kulcsvilág perzselő hőségébe.

2017-07-04 09:47:42 Le mépris (1963) / A megvetés Prüstü (4) #12

Nekem ez lényegesen jobban tetszett a Bolond Pierrot-nál. Gyönyörű színekkel operált a film, a zene is kiváló volt, habár néha én is úgy éreztem, hogy túl sokat szól, de mindez azt hiszem megbocsájtható a Francia új hullám kísérletező korszakának. Van egy mára sablonossá vált, de attól független örökérvényű mondanivalója.
Párbeszédek tényleg nagyon kerülik a határozottságot és a pontos válaszokat, de nekem tetszett ez a vívódás, ami hosszasan elhúzta a keserűségben való leledzést, ezzel kölcsönözve kietlen hangulatot a filmnek.
Fritz Lang szerepeltetése is jó döntés volt, sokat adtak a filmhez az ő gondolatai, valamint a technikai megoldásokra sem lehet panasz, azok a gyors visszatekintések profin működtek.
Nem érzem én sem zseniálisnak, de lényegesen jobbat kaptam, mint vártam.

2017-06-16 21:05:15 T2: Trainspotting (2017) Prüstü (5) #35

Az első nagyon jól működött magyar szinkronnal, szóval azt emiatt nem kell újranézni szerintem. Mondjuk ott is lehet érdekesség, hogy Jonny lee miller milyen elementáris erejű tud lenni mikor felemeli a hangját.
Viszont ez a T2 valahogy tényleg nem az igazi magyarul.

előzmény: McCl@ne (#34)

2017-06-16 20:33:22 T2: Trainspotting (2017) Prüstü (5) #33

Én moziban néztem még rendesen felirattal, úgy nagyon rendben volt.
Most belenéztem a szinkronosba, és szerintem nem az igazi. Pl. Jonny lee miller hangja nagyon jó mély tónusú a valóságban, de a szinkronban teljesen más és sokat elvesz a karakterből. A szereplő csaj szinkronja meg valami borzalmas, ez a félig beszélem csak a nyelvet, magyarul nagyon rossz hallgatni.
Ráadásul volt magyar előzetes, amiben az eredeti szinkronok voltak, legalábbis Renton karaktere mintha ugyanaz lett volna, mint az elsőben, de ami most kijött szinkron a teljes filmhez, abban már nem az van.

előzmény: McCl@ne (#32)

Azt hiszem ezen film értékeléséhez el kell tudni vonatkoztatni a film nemzetiségétől, nyilván a saját népét kevés esetben fogja egy film démonizálni, annál inkább a legklasszikusabb, jól bevált nácikat.

Inkább összességben kell levonni a tanulságot, hogy milyen elállatiasodott, embertelen dolog a háború. Ilyenkor még rosszabb a tudat, hogy egy kis ország lakosai vagyunk, akik sorsáról a nagy kutyák csontok feletti acsarkodása dönt, aztán kikényszerítve állást foglalunk és sodródunk az árral.

Visszatérve a filmre elképesztően erős atmoszférája van, szinte az ember mellett robbannak a bombák, és gyulladnak a faluk. Én szeretem a művészfilmeket és egyértelműen pozitív hogy egyedi hangulata és megközelítés módja miatt totálisan illik rá a szerzői film jelző, talán nincs még egy ilyen film, ami ennyire magába szívja a nézőt. Itt-ott én is éreztem túlzásokban esik, bizonyos jelenetek kivágásával több lett volna , nem kell a végletekig nyomatékosítani a dolgokat, megy az anélkül is.

Izmos 4-es , ami lehet 5-ös is lesz egyszer.

Eléggé rendben van ez a film.
Nekem kimondottan tetszett a lassú tempó, amit a rendező profin használt fel arra, hogy többet tudjunk meg a karakterekről, és sokkal nehezebben tudjuk végig nézni a finálét.

Ritka az amikor fényes nappali környezetben is ilyen brutális feszültséget tud teremteni egy film.
Érdekes kérdést vetett fel számomra, az a jelenet, amikor az éjszaka odalopódzó mexikóiakat agyonlövik, eszembe jutott hogy egy divatból felvett liberális, jóhiszemű, kellően naiv ember meddig húzná itt ezen a terepen, szerintem max. 15 percig nappal,
ez akarva akaratlanul végig futott az agyamon, és szerintem volt benne egy kis politikai visszhang is, persze nem tudjuk meg, hogy jól döntött –e John Brooder, ezért inkább csak elgondolkodtat, mintsem állást foglalna, ami így rendben is van.

A színészek mind rendben voltak, az operatőr is kihasználta a táj adta lehetőségeket. Masszív 4-es, kemény férfi film.

Nagyon erős képi világ amit az alkotás elénk tár, még akkor is ha mai szemmel itt-ott már mesterkélten hatnak a festett mezők, illetve a túl sok erős szín.
Monica Vitti játéka nagyjából ugyanazon a színvonalon mozog, mint Antonioni e filmet megelőző trilógiájában.
A rengeteg zaj jól érzékeltette az iparvárosok elidegenítő hatását, habár a fináléban már soknak éreztem, ahogy már lent írtátok a külső környezet már kezdetektől sokkal jobban determinálja
a film üzenetét, mint a trilógiában, de összességében ugyanazt a kört zárja be.
Ugyanúgy bennünk marad egy nyomott, elidegenítő érzés a film után, ami szinte minden Antonioni filmnek a védjegye, igazi szerzői filmes, akiről el lehet mondani, hogy önálló, és utánozhatatlan világot teremtett a filmművészetben.
Richard Harris karaktere igazából ugyanúgy elveszett mint Vitti, csak kevésbé neurotikus, jobban álcázza személyének magányát, próbál megújulni új helyeket megismerni, de ez sem hoz boldogságot számára, nem léphetsz ki önmagadból, bárhova is mész, a belső magány elkísér.
És még rengeteg dolgot lehetne írni a filmről, inkább tényleg érezni kell.

Összes komment...