from hell

Megdöbbentő hármas

2011. január 12.

# Film Rendező Műfaj Nézettség Átlag Megjegyzés
1 The Truman Show (1998)
Truman show
Peter Weir dráma, sci-fi, szatíra, ... 1535 4,4 Úgy gondolom örökérvényű alkotás.Többszöri újranézéssel sem tudok betelni vele.De aki először látja a filmet,s nem mondták el neki a történetet és Trumannel együtt jön rá az igazságra...hát az tényleg egy életre szóló élmény. Van-e ember, aki a film megnézése után nem gondolkodik el: ez akár velem is megtörténhet..?! Abszolút gondolatébresztő film, s mindemellett szórakoztató:bővelkedik humorban és tragikumban is.És ha már humor: Jim Carrey.Ez valóban a rá szabott szerep.Vagy inkább dicsérőbben: ő tette magáévá és felejthetetlenné.Igazi érzelmek, igazi katarzis dolgozik benne! Peter Weir filmje megdöbbentő és nagyon,nagyon elgondolkodtató.
2 One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975)
Száll a kakukk fészkére
Milos Forman dráma 1485 4,6 Megdöbbentett abból a szempontból,hogy az 1950-es évek után én még nem láttam ilyen tökéletes filmet.A tökéletes nem túl szerencsés szó,de arra célzok vele,hogy ez a mű megmutatja milyen is az igazi FILM! Érzelmek,történet és SZÍNÉSZET! (Bárcsak olvastam volna a regényt is,nagyon érdekes,hogy miben tud többet nyújtani egy film a könyvnél-vagy éppen fordítva-.) És tényleg,ebben a fimben nem találok hibát.Amúgy sem vagyok az a fajta ember,aki a gyenge pontokra összpontosít,de itt ha akarnék se tudnék mit felhánytorgatni.Jack 'McMurphy' Nicholson élete alakítását nyújtja, és körülötte mindenki,a Ratched nővért játszó Louise Fletcher-től a világklasszis Brad Dourif-ig(Billy).Dolgoztam szellemileg sérült emberekkel és bizton állítom: szívbemarkolóan hiteles minden 'beteg' alakítása.Számomra ez a film a színészet diadala,persze egy csodálatos történet alapján.
3 The Last Temptation of Christ (1988)
Krisztus utolsó megkísértése
Martin Scorsese dráma 476 4,2 Friss filmélményem,hisz ma néztem meg! Scorsese-t mélységesen tisztelem amiért filmjeiben szinte egytől-egyig saját tapasztalatait,gondolatait,érzéseit fejezi ki,mégpedig csodálatos formában.Ez az alkotás talán a leginkább figyelemfelkeltő,merész vállalkozás a sok kifejező Scorsese film közül.Maga a téma,Jézus,Isten, oly sokszor kerül a hétköznapi ember elé,hogy bizony sokan 'suhannak át felette' és megelégszenek a polcon lévő Bibliával,vagy a rádióban hallott vallási műsorral.De Scorsese elgondolkodott és aki elgondolkodik, abban kérdések merülnek fel.Ugyanis az igazságot nem tudhatjuk.Valaki így,valaki úgy,valaki meg amúgy 'tudja'.Csakhogy van fontosabb a tudásnál,mégpedig a hit.A Hit,nem a vallás!Zseniális elgondolás és mesteri film. (Az elgondolás természetesen az írót, Nikosz Kazantzakiszt is dicséri!)

Top Fun- ugye ti is nevettetek rajta?!

2010. december 28.

# Film Rendező Műfaj Nézettség Átlag Megjegyzés
1 Life of Brian (1979)
Brian élete
Terry Jones paródia, szatíra, vígjáték 1593 4,4 Brian élete. Két szó: Monty. Python.Nincs még egy ilyen kaliberű alkotás!(Persze a Gyalog Galopp-on kívül)És nem is volt/van/lesz még egy olyan komédiás társaság, mint ez az angol 5-ös(+ a flúgos amerikai)!
2 Some Like It Hot (1959)
Van, aki forrón szereti
Billy Wilder krimi, szerelmi történet, vígjáték, ... 664 4,4 Van, aki forrón szereti. Örök klasszikus! És ugye emlékszünk:"Senki sem tökéletes!"
3 Tais-toi! (2003)
Pofa be!
Francis Veber krimi, vígjáték 831 3,7 Pofa be! Ennél többet filmen én még nem nevettem! Zseniális forgatókönyv, zseniális színészek.Depardieu szerintem élete egyik legnagyobb alakítását nyújtja.
4 Tootsie (1982)
Aranyoskám
Sydney Pollack szerelmi történet, vígjáték 376 3,9 Aranyoskám. Nemcsak vicces de nagyon igényesen rendezett,kivitelezett film. Hoffman jobb nőnek, mint férfinak! :) (A háttérben Bill Murray sziporkázik!)
5 Mrs. Doubtfire (1993)
Mrs. Doubtfire - Apa csak egy van
Chris Columbus dráma, vígjáték 912 3,4 Robin Williams garancia a szórakozásra.Akár 'Jó reggelt, Vietnám!', akár 'Holt költők társasága' mindig egyéni,humoros és megható egyben.Csakúgy mint ebben a szerethető filmben.Giccses, de bájos.
6 Les fugitifs (1986)
Négybalkezes
Francis Veber krimi, vígjáték 162 3,8 Négybalkezes. Ezen a francia örökzöldön a könnyfakasztó nevetésen túl szinte biztos az elérzékenyülés és pityergés.Nagyon kedves-kis film.
7 Ni vu, ni connu (1958)
Horgász a pácban
Yves Robert vígjáték 261 4,1 Horgász a pácban. Szinte minden évben megnézzük legalább egyszer,mivel egész egyszerűen megunhatatlan. Louis de Funès szemtelenül briliáns(mint mindig).
8 Taxi (1998)
 
Gérard Pirès akciófilm, krimi, vígjáték 1091 3,7 Abszolút amerikai-sablon-mentes, ízig-vérig francia öntudattal átitatott frissítő mozi.12 év elteltével kijelenthető: ez is klasszikussá nőtte ki magát. Eredetiségéről csak ennyit:"Szia Bumburnyák! Kaparsz? Asszed' te vagy a Schumacher? Feszítesz, mint ha te hugyoztad volna a Golf-áramot? Mi ez a két gokart, csak nem Mercedes?! Az anyja, már verdákat is gyártanak?" Fantasztikus.
9 The Big Lebowski (1998)
A nagy Lebowski
Ethan Coen - Joel Coen krimi, szatíra, vígjáték 1114 4,1 Coen-ék egyik nagyszerű abszurduma a sok közül. Számomra egyértelműen a legviccesebb.Khm...vicces...inkább beteg.:)
10 Argo (2004)
 
Árpa Attila akciófilm, vígjáték 893 3,3 Lehet utálni,lehet szeretni. Én nevettem(nem is keveset).
11 Big (1988)
Segítség, felnőttem!
Penny Marshall dráma, fantasy, szerelmi történet, ... 456 3,5 Tom Hanks anno:).Nagyon aranyos,vicces,egyszerű és nagyszerű.
12 Hercules (1997)
Herkules
John Musker - Ron Clements animáció, fantasy, kalandfilm, ... 614 3,9 A sok felejthetetlen Disney közül a legviccesebb a Herkules.De nem bugyuta,épp ellenkezőleg,teli van igazi minőségi humorral.És a megszokott báj itt is szívmelengető.

Jelenlegi kedvenc filmjeim minden kategóriából vegyesen

2010. december 26.

Film Rendező Műfaj Nézettség Átlag Megjegyzés
Rocky (1976)
 
John G. Avildsen akciófilm, dráma, sportfilm, ... 822 4,1 Egy hétköznapi hős. Egy film a magányról, szeretetről és szeretethiányról, no meg a küzdelemről. Sly kitalálta, megírta, megcsinálta! A boksz itt csak másodlagos. Az első annál sokkal fontosabb..
City Lights (1931)
Nagyvárosi fények
Charles Chaplin dráma, némafilm, szerelmi történet, ... 339 4,7 Elég annyi, hogy a film végi jelenet az általam ismert filmművészet tán legszebb jelenete. Lám-lám 1931-ben beszédhangok nélkül is olyan kifejező filmet tudtak csinálni, amiről ma még csak nem is álmodhatunk! "Chaplin igazi mágikus tehetség volt.A némafilm elringat és magával ragad;nincs dialógus,sem tolakodó szuperrealizmus,ami kizökkenthetne ebből az állapotból.Velünk marad.A némafilm nem pusztán alkotás,hanem hely,ahová jó betérni.Chaplin filmjei ma kaphatók videón.A gyerekek,akik egy bizonyos életkorban nézik meg ezeket a filmeket,észre sem veszik,hogy ,,némafilmek";számukra minden kocka értelmesen,világosan beszél,más filmekkel ellentétben nem hemzsegnek titokzatos,zagyva szavaktól.Aztán a gyerekek felnőnek,és elfeledik ezt a bölcsességet-ám a filmek türelmesen várják,hogy mikor taníthatnak újra bennünket." (Roger Ebert)
Les quatre cents coups (1959)
Négyszáz csapás
François Truffaut dráma 419 4,4 Truffaut filmje nem csak a francia újhullám jeles alkotása, hanem örökérvényű bemutatása a gyermekkor nehézségeinek. "Az a fontos,hogy egy film a készítés örömét vagy kínzó fájdalmát fejezze ki.E kettőn kívül semmi sem érdekel." Truffaut
Taxi Driver (1976)
Taxisofőr
Martin Scorsese dráma, krimi, thriller 1319 4,4 Scorsese a mai napig hű maradt magához, és ezt csak igen kevés rendezőtársa mondhatja el magáról. Filmjei közül jelen pillanatban ezt tartom a legjobbnak.
North by Northwest (1959)
Észak-északnyugat
Alfred Hitchcock akciófilm, kalandfilm, thriller 615 4,4 Felejthetetlen gyerekkori filmélmény, akárhányszor képes lennék újranézni, a varázs megmaradt.
Der Himmel über Berlin (1987)
Berlin felett az ég
Wim Wenders dráma, fantasy, szerelmi történet 501 4,3 Wim Wendersben egyik kedvenc rendezőmre találtam évekkel ezelőtt és vele együtt meg kell említenem az erről a listáról épp lemaradó másik mestert: Jim Jarmusch-t.Kettejük filmjeiben érzem átütően a rendezői szabadságot, azaz hogy inkább szeretetből és szenvedélyből készültek filmjeik, mintsem a szórakozni vágyó nagyközönségnek. "Mikor a gyermek gyermek volt, nem tudta, hogy ő gyermek..."
Angels with Dirty Faces (1938)
Mocskos arcú angyalok
Michael Curtiz (Kertész Mihály) dráma, film noir, krimi 169 4,6 Egy fantasztikus James Cagney Kertész Mihály rendezésében. Szintén nagy egyéni kedvenc.
The Godfather (1972)
A keresztapa
Francis Ford Coppola dráma, krimi 1572 4,6 Vitathatatlan helye van a legjobbak/kedvencek között. "Elég időt töltesz a családoddal? Mert aki nem tölt elég időt a családjával, az nem is igazi férfi."
2001: A Space Odyssey (1968)
2001: Űrodüsszeia
Stanley Kubrick sci-fi 1073 4,2 Az ember, az univerzum, a végtelen felfedezése. Avagy a filmek királya.
Apocalypse Now (1979)
Apokalipszis most
Francis Ford Coppola dráma, háborús film, kalandfilm 950 4,3 Az Apokalipszis Most azért talán a legjobb Vietnám-film és kiváló filmalkotás mert mindegyiknél mélyebb betekintést nyújt az emberi lélek sötét bugyraiba. Nem is a háború itt a lényeg , hanem az, amit a háború révén önmagunkról - bármennyire nem akarjuk - megtudunk.
Shichinin no samurai (1954)
A hét szamuráj
Akira Kurosawa akciófilm, dráma, kalandfilm 474 4,5 Egy másik felejthetetlen ősfilmélmény, lassan illene újranézni.Roger Ebert: "Két háborús műfaj elevenedik meg: a szamurájfilm és a western,melyet Kurosawa olyan jól ismer. Beteljesülhet a szerelem? Az 1954-es japán nézők szerint nem.Kurosawa az elkövetkező negyven évben azért harcolt,hogy ennek az ellenkezőjét bebizonyítsa: az ember nem lehet a társadalom eszköze."
King Kong (2005)
 
Peter Jackson dráma, fantasy, kalandfilm, ... 705 3,4 Ha már ennyire az egyéni kedvencek felé húztam ebben a listában, hát jöjjön egy popcorn kedvenc: a King Kong számomra a tökéletes szórakoztató mozi, ami azonban véletlen sem csupán látványfilm, hanem meglepően emberi drámával rendelkezik - szórakoztató mozi létére.