safranyn

Miről/Kiről Oldal Írás Mikor
Uncut Gems
Csiszolatlan gyémánt
filmsor.net Csiszolatlan gyémánt filmkritika
Igazából remek vitaindító lenne az a kérdés, hogy valóban csak a pocsék filmjeiről híres-e Adam Sandler? Az kétségtelen, hogy a komikus vénájú színész szinte egész karrierje során ugyanazt a karaktert kellett, hogy alakítsa, de valahol ezzel csak a piac igényeire reagált. Az nem lehet véletlen, hogy Sandler neve rendre ott van az élen a legtöbbet kereső színészek listáján (tavaly hatodik volt Bradley Cooperrel holtversenyben), ahogy az sem, hogy a Netflix éppen a napokban szerződött le vele további 4 filmre. Hiba lenne azt gondolni, hogy az új szerződés kizárólag új filmje kritikai sikerének köszönhető – sokkal inkább annak, hogy még mindig van igény Sandler munkásságára.
2020-02-11
Corporate Animals
Hivatali eltávozás
filmsor.net Hivatali eltávozás filmkritika
Pár ezer filmmel a hátad mögött már nemigen gondolsz arra, hogy valaha, bárki készít olyan filmet, amit kínszenvedés lesz végignézni. Pedig évtizedek alatt azért elég széles lett a skála (az elszállt művészfilmektől kezdve a Sharknado-filmeken át a különböző műfaji egyvelegekig) és minden bizonnyal mindannyiunkkal megesett, hogy egy-egy film átlépte az ingerküszöbünket.
2020-02-11
It: Chapter Two
Az: Második fejezet
filmsor.net AZ – 2. FEJEZET FILMKRITIKA
Avagy a horrorba oltott lélektani élveboncolás.
2019-09-16
Hunter Prey
A vadász zsákmánya
filmsor.net Kritika: Hunter Prey
A kisköltségvetésű, a játékidő nagyrészében kétszereplős sci-fi-n bőven érződik, hogy nem egy profi stúdióprodukció, ezzel együtt a lehetőségeihez képest ügyes munka, amely elsősorban a mondanivalójára helyezte a hangsúlyt.
2019-08-21
Brightburn
Brightburn - A lángoló fiú
filmsor.net Brightburn: A lángoló fiú filmkritika
Új értelmet nyert az antihős fogalma.
2019-08-21
Ma
Mami
filmsor.net Mami filmkritika
Mese a magányos a cukros néniről és az ő mézeskalácsházáról.
2019-08-21
Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw
Halálos iramban: Hobbs & Shaw
filmsor.net Halálos iramban: Hobbs & Shaw kritika
Luke Hobbs és Deckard Shaw karaktere is már jóval a franchise beindulása után, a Vin Diesel által alakított Dom Toretto levadászása okán került a Halálos iramban filmek közelébe, de karaktereik és a kettejük közti kémia annyira népszerűek lettek, hogy megkerülhetetlen volt nagyobb játékidőt adni nekik.
2019-08-19
I Am Mother
Én vagyok anya
filmsor.net Kritika: I am Mother
Az I am Mother Grant Sputore elsőfilmes rendezői és Michael Lloyd Green elsőfilmes forgatókönyvírói bemutatkozása. De nem akármilyen bemutatkozás.
2019-08-18
El habitante incierto
A fantomlakó
filmsor.net Ki aludt az ágyamban?
Guillem Morales neve nem éppen az, amely jó szólna Hollywoodban, vagy akár Európában, pedig mindkét rendezése több mint figyelemreméltó. Hogy ez a tehetség végül hogy sikkadt el, arra nem tudunk érdemleges választ adni, a lényeg, hogy a 2004-ben és 2010-ben bemutatott filmje alapján sokkal többre hivatott rendező egyszerűen lement a térképről e két filmet követően.
2019-08-15
Sorry to Bother You
Bocs, hogy zavarom
filmsor.net Kritika: Bocs, hogy zavarom
Az elsőfilmes Boots Riley Bocs, hogy zavarom című filmjének főhőse egy fekete, aki megtanul a fehérek nyelvén beszélni.
2019-08-13
The Hole in the Ground
A gyermek
filmsor.net The Hole in the Ground kritika
Az elsőfilmes rendező Lee Cronin saját, a szintén elsőfilmes Stephen Shield-szel közösen szerzett forgatókönyve egy olyan anya-fia kapcsolatot mutat be nekünk, amelyet nem először láthatunk, de mint mindig rengeteg múlik azon, hogy ezt hogyan vitelezik ki és milyen mondanivalót sikerül sűríteni a az ijesztő jelenetek közé. Márpedig az egyedülálló anyák amúgy sem egyszerű életét élő Sarah mindennapjait egy ódon ház, egy félelmetes szomszéd és egy kísérteties lyuk teszi még bonyolultabbá.
2019-08-13
The Predator
Predator - A Ragadozó
filmsor.net The Predator - A ragadozó: Nem tökéletes, de bőven jó
Az új Predator az időzítése miatt kicsit olyan, mintha a Fox utoljára középső ujjat mutatna a Disney családbarát szabványvilágának a nagy bekebelezés előtt. A film mocskosszájú, véres, és nem fél teljesen idióta lenni. Aki vevő az ilyesmire, szerintem jól fog szórakozni.
2018-09-19
The Nun
Az apáca
filmsor.net Félresikerült apáca-show
Tovább bővül a Marvel-mozik mintájára létrehozott Démonok között-univerzum: Warrenék két története, valamint a parababa Annabelle két spinoffja után most itt a Démonok között 2-ben feltűnt démoni nővér előzménytörténete, Az apáca. A fehérre maszkírozott fityulás 2 évvel ezelőtt alaposan megborzolta a nézők idegeit, és a saját filmjében is sikerül neki ez a mutatvány – csak hát sajnos nem úgy, ahogyan azt előzetesen gondoltuk.
2018-09-19
Mandy
Mandy – A bosszú kultusza
filmsor.net Az év horrorja: Mandy - A bosszú kultusza
Nicolas Cage megbosszulja a szeretett nő halálát – nagyjából ennyi a Mandy címet viselő horror tartalma. Ez alapján nagyjából már tudjuk is, az egykor Oscar-díjas színész már megint elvállalt valami tékás gagyiságot. Hát jah, de nagyobbat nem is tévedhetnénk.
2018-09-19
A Simple Favor
Egy kis szívesség
filmsor.net Holtodiglan Paul Feig-módra
A népszerű komédiás, Paul Feige A kémben szépen kinevette a James Bond-filmeket. Legújabb filmjében, az Egy kis szívességben a manapság divatos női thrillerekkel teszi ugyanezt.
2018-09-18
The Cloverfield Paradox
God Particle
filmsor.net Bolygónk, a Föld
Röviden, ha tetszett az Élet, akkor a The Cloverfield Paradox is tetszeni fog. Mindkettő lehetne akár a Cloverfield előzményfilmje is és mégsem. Bár tény, utóbbi bőven tesz hozzá a franchise-hoz.
2018-02-15
Beyond Skyline
 
filmsor.net Színarany szar
A 2010-es Skyline az imdb-n mindössze 4,4-es, a Rottenen 16 százalékos átlagot tudhat magáénak, számomra mégis az év egyik legemlékezetesebb filmje volt, még úgy is, hogy azért jól láthatóan a két évvel azelőtti Cloverfield hullámait igyekezett meglovagolni.
2018-01-23
A Ghost Story
Kísértettörténet
filmsor.net Egy szellemtörténet
Minden ízében klasszikusokat idéz David Lowery kísértethistóriája (Elliott, a sárkány), főhőse ugyanis nem más, mint egy szellem, az a klasszikus, mesékből és mítoszokból eredő, fehér lepedő alatt nesztelenül lépkedő, megfigyelő és persze dühében tányérokat dobáló alak, aki talán cél és ok nélkül, talán céllal és okkal, de nem tud vagy akar elszakadni onnan, ahová már nem való.
2017-10-01
Wind River
Wind River - Gyilkos nyomon
filmsor.net Csak hó és csend: Wind River filmkritika
Holttestet találnak a Wind River indiánrezervátumban. A világtól elzárt térségbe hamarosan egy FBI ügynök érkezik, aki megállapítja, hogy a tinédzser lány gyilkosság áldozata lett. A holttestre rátaláló tapasztalt nyomkövető és az ügynök együtt próbál a bűnügy végére járni, ám a zárkózott, bizalmatlan helyiek nem segítik az ügy felgöngyölítését. Ráadásul az Egyesült Államok egyik legelszigeteltebb térségében a legtöbb gyilkossági ügyet sosem oldják meg, a legtöbb bűnözőt sosem fogják el. Utóbbihoz persze nagyban hozzájárul, hogy mire bármilyen nyomozói egység a helyszínre érkezik, addig a régiót folyamatosan maga alá gyűrő hóviharok elfedik a nyomokat. Persze talán a Wind Riverben ez a legkisebb gond.
2017-09-12
It Comes at Night
 
filmsor.net A félelem éjszaka jön érted
Aki látta a Green Roomot, esetleg a The VVitchet (A boszorkány), az nem feltétlenül fog meglepődni, hogy az A24 legújabb horrorja sem valami jumpscare tucat, hanem egy kőkemény lélektani dráma, ami keményen kimaxolja a midcut zsánerét.
2017-09-09
It
Az
filmsor.net AZ: A meg nem határozott gonosz
Talán nem mondok újat azzal, hogy az év egyik legjobban várt filmje az AZ volt. És amennyi éven keresztül lógott csak a levegőben a remake gondolata, bátran kijelenthetem szerintem, hogy totálisan megérte várni rá. A filmet eredetileg Cary Fukunaga rendezte volna, de mivel teljesen más elképzelései voltak a megvalósítással kapcsolatban, így a rendezői székben végül Andy Muschietti foglalt helyet, és így 7 évnyi forgatókönyv fejlesztés után meg is valósult a projekt. Nem mellesleg még be sem mutatták, de már előkészületben van a folytatás.
2017-09-09
Dunkirk
 
filmsor.net Vér nélkül is borzasztó a háború – Dunkirk filmkritika
A külföldi kritikusok többsége szerint a Dunkirk Christopher Nolan eddigi legjobb filmje. Ezzel az állítással nem értek egyet, mert számomra A sötét lovag-trilógia és a Csillagok között nagyobbat ütött. Az azonban biztos, hogy a rendező többi művével egyetemben ez a monumentális háborús történet is ott van a huszonegyedik század legnagyobb moziélményei között.
2017-07-19
Spider-Man: Homecoming
Pókember: Hazatérés
filmsor.net Behálózott Marvel-univerzum – Pókember: Hazatérés filmkritika
Tobey Maguire és Andrew Garfield egyaránt megélték saját nagy pillanataikat és mélypontjaikat is Pókemberként. Sam Raimi trilógiája és a Marc Webb által nyélbe ütött A csodálatos Pókember franchise után eljött az ideje annak, hogy a Marvel Studios magához ragadja a gyeplőt. A Sonyval kötött megegyezésnek köszönhetően a falmászó végre bemutatkozhatott a nívós filmuniverzumban, és ezt ráadásul egyből a Polgárháború meghatározó eseményének keretei között tette. Most pedig végre megérkezett Tom Holland hálószövőjének első önálló, kiemelten várt kalandja.
2017-07-05
The Mummy
A múmia
filmsor.net Az év blamája - A múmia filmkritika
Ötvenes férfiaknál szokott előjönni a kapuzárási pánik. Ennek egyik formája, amikor az illető megérezvén az idő és az évek múlását pajkos bikaként új szerető után néz. Van azonban egy másik megnyilvánulása is, amiről nemigen beszélt eddig a szakirodalom. Merthogy valószínűleg nem is tudott róla. Tom Cruise-nak ugyanis egyedülálló módon éppen ötven közelében lett kedve ahhoz, hogy csakis akciósztárként vigéckedjen, feledve azt, hogy egykoron még kínlódva, néha magából egész jó alakításokat kihozva próbálta meggyőzni a szakmát és a közönséget, hogy vele egy új Marlon Brando született. Nem ment. Hiszen nem porosodik egyetlen kopasz szobor sem a szekrényében. És ha így folytatja nem is fog sohasem.
2017-06-26
The Blues Brothers
Blues Brothers
filmsor.net Zenéljük szebbé a világot
Habár nagyon szeretnénk, hogy tényleg így legyen, azért mégiscsak merésznek tekinthető a kijelentés, ami azt mondja, hogy a zene jobb hellyé teszi a világot. Nem, sajnos a muzsika, az ének és a tánc önmagában kevés az emberiség bajainak megoldásához. De valahol azért féligazságról beszélünk, hiszen a zene energiát ad, segít levezetni a feszültséget, összehozza az embereket, és ha a világot nem is teszi számottevően jobbá, kétségtelenül megmenti egyes apró szegleteit, ezzel éltetve azt a fura melegséget, amit reménynek hívunk, és ami táncolni és énekelni hajlandó emberek nélkül talán már nem is létezne.
2017-06-26
Rough Night
Csajok hajnalig
filmsor.net Csajok hajnalig filmkritika
Úgy igazságos, hogy ha a férfiakat megkínálják egy „ereszd el a hajamat, hadd okádjam el magamat” típusú komédiával, amelyiknek egy legénybúcsú az alapja, megillesse a hölgyeket is ugyanez a kiváltság. Értelemszerűen leánybúcsú konstrukcióval és kiindulóponttal. Nem is értjük eddig mire vártak, hiszen a Másnaposok első részének sikerét meglovagolva már a következő évben elő kellett volna állni a női verzióval. Persze az áporodott illatú másolat stigmáját akkor is nehéz lett volna levakarni róla, de a késlekedéssel, a tötyörgéssel tényleg kiöltek mindent, amire a Csajok hajnalig című bulifilm esetén rácsodálkozhatnánk, hogy ilyen eredeti ötletet és szellemességet még sehol sem láttunk ezelőtt.
2017-06-25
Jupiter holdja
Jupiter's Moon
filmsor.net Zseniális valami
Habár Mundruczó Kornél már régebb óta alkot, művészetének híre igazán széles körben a 2014-es Fehér istennel terjedt el. A kutyapokaliptikus, nem mellesleg Cannes-i Un Certain Regard díjas, kifejezetten emlékezetes produkció után Mundruczó most visszatér. Legújabb alkotása megint csak egyenesen Cannes vidékéről száguld a magyar mozik felé, ráadásul eléggé aktuális témákat feszeget. Teszi ezt egy bizonyos oldalról fantasztikusan, egy másik aspektusból nézve viszont kifejezetten középszerű módon.
2017-06-25
Baby Driver
Nyomd, Bébi, nyomd!
filmsor.net Beszáguldott az év filmje - Baby Driver filmkritika
Padlógáz, gyilkos sebesség, dobhártyát szaggató szirénasírás. Nem, szerencsére nem a Halálos iramban 8. újrázásáról van szó. Ez valami egészen más. Edgar Wright legújabb filmje ismerős paneleket szállít, de teljesen másképp. Újszerűen és izgalmasan.
2017-06-25
The Shack
A viskó
filmsor.net Isteni színjáték
Van Isten? Nincs Isten? Ha van, hány Isten van? Hogyan néz ki? Mit csinál most Isten? És mit csinál Isten akkor, amikor valami rossz történik olyan emberekkel, akik nem szolgáltak rá erre? Ezeket a kérdéseket valószínűleg számtalanszor feltettük már mi magunk is, vallási meggyőződéstől függetlenül, és valószínűleg esélytelen, hogy egy társaságban két ugyanolyan választ kapjunk a fenti kérdésekre.
2017-06-02
Before I Fall
Mielőtt elmegyek
filmsor.net Mielőtt elmegyek filmkritika
Tinifilmekre szükség van, olyan tinifilmekre meg pláne, amik komoly énformáló elemekkel vannak felruházva. Még felnőttként is belefuthatunk olyan tinifilmekbe, amelyek komoly hatással vannak ránk. A Lauren Oliver azonos című regénye alapján készült Ry Russo-Young (Hangok és viszonyok) rendezés azonban nagyon messze van ettől, sőt…
2017-06-02
Aftermath
Utóhatás
filmsor.net Utóhatás filmkritika
Mielőtt Arnold Schwarzenegger egy kicsivel több, mint hét évnyi kaliforniai kormányzóság után visszakéredzkedett Hollywoodba, alapvetően két műfajban jeleskedett. Nagyobbrészt a testi felépítésének és impozáns alkatának megfelelően akciófilmekben, kisebb hányadában könnyed limonádékban. Persze előfordult olyan is, hogy a kettő keveredéséből állítottak össze számára egy nevetésekkel, olykor kényszerű mosolyokkal dúsított, szolid, vagy némileg komolyabb verekedésekkel és lövöldözésekkel megspékelt egyveleget. És mi tagadás Schwarzenegger egész jól elboldogult ezekkel. Lehet, hogy a színészi képességeit tekintve sokan állva hagyják és a beszédkészsége sem vetekszik egy ízig-vérig amerikai irodalomprofesszoréval, de ezek hiányát feledtetni tudta az irigylésre méltó fizikai adottságaival és a belsőjéből fakadó karizmájával.
2017-06-02
Wonder Woman
 
filmsor.net Végtelen háború DC módra – Wonder Woman filmkritika
Patty Jenkins és Gal Gadot szuperhős-eredettörténete akkor érkezett meg, amikor már mindenki kezdte amolyan nagy költségvetésű hollywoodi viccként kezelni a DC Comics és a Warner filmuniverzumát, ami a Marvel forradalmi sikerén felbuzdulva próbálja megvetni lábát a nagyvásznas világépítés berkein belül. Az acélembert kevesen szerették, a Batman Superman ellent a közvéleményt alkotók elsöprő hányada gyűlölte, az Öngyilkos osztagra pedig már szinte egyáltalán nem is emlékszünk.
2017-05-31
Alien: Covenant
 
filmsor.net Alien: Covenant filmkritika
Kik vagyunk? Honnan jöttünk? Van-e célja a létezésünknek vagy csupán véletlen evolúció melléktermékei vagyunk? Ezek a kérdések olyan nagyok, hogy a legtöbben tudomást sem veszünk róluk. Szemünket behunyva, arcunkat a másik irányba fordítva inkább megnézzük a legújabb Transformerst. Nem úgy Ridley Scott, aki a Prometheus elkészítésével beleásta magát eme rejtelmek problematikájába. Az igencsak megosztó Alien-előzményfilm kapcsán valahogyan mindig a fanyalgók hangja jutott erőteljesebben a felszínre. Én a másik oldalt képviselem. Szerintem a Prometheus jó film. Sőt, kiváló. A gond az, hogy én és még rajtam kívül jó néhányan hiába vagyunk ezen a véleményen, hogyha csak a mocskolás és a leszólás jut el Ridley Scott fülébe. Több xenomorf kell, senkit nem érdekelnek a létkérdések – így szólt a himnusz. A 21. századi mozi haldoklását kísérő rekviemdalra táncolni kezdő Scott fejében pedig pokoli káosz és megosztottság alakult ki.
2017-05-17
Alien: Covenant
 
filmsor.net A hét filmje - Alien: Covenant
"Sötét és kemény, és attól a pillanattól kezdve, hogy a Covenant belekerül az űrviharba, lélegzetvételnyi szünetet sem enged a nézőnek; torkon ragadja, és egyre gyorsuló iramban száguld vele a végkifejlet felé. Azt hiszem, ez az egyik legfélelmetesebb darab az Alien-szériában."
2017-05-16
Brazilok
 
filmsor.net Brazilok
Szinte mindenki átesett már, ha nem akkor át fog esni azon a szituáción, amikor megtetszik neki egy lány, vagy éppenséggel egy fiú. Mert ilyenkor szebbnél szebb jelzőkkel és válogatott szóvirágokkal próbálja meghódítani az illetőt és felhívni magára a figyelmet. És amikor mélyen a szemébe nézve arra készülne, hogy az udvarlás kellős közepén megvallja neki a színtiszta, szenvedélyes érzelmeit, a kiszemelt egyszercsak felé fordul és benyögi azt a félmondatot, hogy „de aranyos vagy”.
2017-04-23
American Pastoral
Amerikai pasztorál
filmsor.net Amerikai pasztorál
Annak azért van egy kellemes bukéja, amikor egy színész térfelet vált és átmegy a kamera túloldalára. Különösen akkor, ha saját magát rendezi. Lehet, hogy pikáns a megosztás, de korántsem példa nélküli. Mel Gibson és Kevin Costner ilyen formában szereztek egy-egy Oscar szobrot a vitrinjükbe, előbbi a Rettenthetetlennel, utóbbi az egyébként embert és ülepet próbáló Farkasokkal táncolóval. Ben Affleck sem panaszkodhat, igaz őt producerként díjazták az Argo-akcióért. Rendezőként még jelölni is elfelejtették. Pedig kétségtelenül jobban instruál, mint játszik, a legutóbbi fiaskója (Az éjszaka törvénye) ellenére is. Ewan McGregor tehát nem egyedülálló módon igyekezett a tűzkeresztség alá, amikor úgy döntött, hogy pályatársaihoz hasonlóan itt is, ott is próbára teszi magát.
2017-04-23
Get Out
Tűnj el!
filmsor.net Afroamerikai a modern korban
Vannak témák, problematikák, kérdéskörök, történelmi rossz emlékezeten alapuló konfliktusrendszerek, amelyeket különböző formában, más-más művészek keze által újra meg újra feldolgoz, bemutat, értékel a filmvilág. Kissé talán szomorú, hogy jó eséllyel inkább a díjzsákmányolás, mintsem a művészet önmagáért való nagyságának érdekében vált bevetté ez a gyakorlat, de ha ez az ára annak, hogy fajunk legfontosabb sebhelyei a köztudatban maradjanak, akkor legyen így, fogadjuk el a helyzetet.
2017-04-23
Shin Gojira
 
filmsor.net Godzilla: Resurgence filmkritika
Soha ne dobj atomot kétszer ugyanarra az országra, látjuk, mi történt Japánnal! Persze, azért van a dolognak jó oldala is, úgyhogy tekintsünk el a polipos pornóktól, nézzük inkább azt, hogy mit adtak még a világnak. Bizony, minden moziszörnyek ősanyját, Godzillát.
2017-04-23
The Fate of the Furious
Halálos iramban 8.
filmsor.net Agyadat eldobod
Bizony eldobod a fenébe! És ha igazán bölcs vagy, ezt már azelőtt megteszed, hogy személyedet rossz sorsba vivő lábaidat betennéd a moziterembe, ahol az elkövetkező százharminc percben Vin Dieselék újévezredi családregényének legújabb fejezetét fogják vetíteni. Így jársz a legjobban, hiszen ha az értelmes gondolkodást és a legalapvetőbb logikát is a küszöb büfé felőli oldalán hagyod, akkor sem fogod úgy érezni, hogy jó filmet látsz, de legalább, vagy legalábbis talán, tudsz majd szórakozni azon az abszolút teljes körű, grandiózus és rendszerbe szedetlenül kavargó részletekből összeálló, őrült káoszon, amit F. Gary Gray vezetésével a vászonra hánytak a fiúk.
2017-04-23
Kong: Skull Island
Kong: Koponya-sziget
filmsor.net Ikarosz a földön ragadt
Hollywood a remake/folytatás-kultusz kellős közepén viszonylag sokáig bírta a monumentális szörny nélkül, ám most megérkezett a király karrierjének következő fejezete. Ezúttal nem a jól ismert sztorit láthatjuk újra megelevenedni, a Koponya-sziget ugyanis Kong otthonának ökoszisztémájára fókuszál, ezzel szándékszik részletesebb hátteret nyújtani a klasszikus cselekményhez. Kár, hogy a kísérlet kimenetele nem nevezhető sikeresnek, ugyanis a készítők megelégedtek azzal, hogy míg a nézőket a látványorgia csalogató illataival csábítják a mozikba, addig a rémesen kidolgozatlan történet kanálisának bűzét csupán gyenge minőségű légfrissítőkkel próbálják enyhíteni.
2017-03-11
Kong: Skull Island
Kong: Koponya-sziget
filmsor.net A Koponya-sziget istene
„Az őslakosok szimbiotikus kapcsolatban élnek a szigettel – mondja Vogt-Roberts. – Tisztában vannak Kong létének fontosságával, ha őt kiveszik az ökoszisztémából, akkor felborul az egyensúly. Olyan erők törnek elő, amelyeket ember nem tud megfékezni. Ezért az őslakosok úgy tekintenek Kongra, mint egy istenségre.”
2017-03-06
Mindenki
Sing
filmsor.net Az Oscar-győztes magyar alkotás – Mindenki rövidfilmkritika
A Mindenki elsősorban azért fontos mű, mert bizonyítja, hogy nincs szükség gigászi költségvetésre csak azért, mert az alkotó nagyszabású mondanivalóval rendelkezik. Deák Kristófnak elég egy átlagos magyarországi iskola néhány belső, illetőleg külső tere, meg egy kórusra való lelkes kisgyerek. Mivel az író-rendező végig érezhetően pontos, tökéletes képpel rendelkezik arról, hogy mit is szeretne üzenni, ez a minimalista eszköztár is tökéletesen megfelelőnek bizonyul.
2017-02-28
Logan
Logan - Farkas
filmsor.net Küzdelem a homályba vesző szebb jövőért – Logan filmkritika
Te jó ég, hány hosszú éven át vártunk erre a filmre! Hányszor kellett a rajongóknak csalódottan kivánszorogniuk a mozitermekből, mielőtt megérkeztünk 2017-be, hogy most, mindennek a végén megkapják azt, amit már a kezdetek kezdetén megálmodtak. Az X-Men-filmek világának harmadik trilógiája is lezárult. A franchise jövője jelenleg homályos, de az biztos, hogy a Logan egy korszak végét jelenti, nem csupán az X-cím, hanem a szuperhősfilm, sőt, mondjuk azt, hogy a komplett képregényfilmes zsáner számára. Hugh Jackman utolsó zúzása – ami nem is annyira zúzás, inkább egy sok-sok gyötrelem által megkínzott, félholt vadállat utolsó küzdelme a becsületért -, James Mangold vállát nyomta. Neki kellett méltóképpen elbúcsúztatnia legtöbbünk kedvenc mutánsát.
2017-02-28
T2: Trainspotting
 
filmsor.net Nosztalgikus bűntudat a régi szemétdombon
A Trainspotting második részének címében tán nem véletlenül szerepel az a bizonyos T2, amiről könnyedén asszociálhatunk James Cameron második Terminátor-filmjére, vagyis minden idők egyik legjobb folytatására.
2017-02-24
John Wick: Chapter 2
John Wick: 2. felvonás
filmsor.net Éljen soká a rémkirály! – John Wick: 2. felvonás filmkritika
Az első rész nagyszerű akciókoreográfiákkal rendelkezett, viszont meg kell azért jegyezni, hogy a történet a játékidő utolsó harmadára már eléggé elfáradt, így erősen kérdéses volt, hogy van-e még egy filmre elegendő potenciál a rémkirály történetében. Ó, de még mennyire, hogy van!
2017-02-22
A Monster Calls
Szólít a szörny
filmsor.net 12:07
A gyász, az önmarcangolás sokféle változatát láthattuk már a filmvásznon életre kelni (hello The Babadook, hello A Faun labirintusa), a Szólít a szörny pedig egy újabb virtuális kivetülése az érzelmeinknek, jelen esetben Conorénak.
2017-02-19
Gold
Arany
filmsor.net Arany filmkritika
A színészek megszállottan keresik azokat a feladatokat, amikben külsőleg is átalakulhatnak. A szép csúnya akar lenni és fordítva. Ehhez persze kéne még egy belső hitelesség, az a plusz, amitől nemcsak a nézők, hanem az Akadémia tagjai is felfigyelhetnek a szándékra. Merthogy azt már lehet díjazni és ajnározni. Matthew McConaughey alapjáraton egy jóképű szépfiú. Nem mernénk megesküdni, hogy az évek folyamán a plasztikai sebészek nem nyúltak hozzá, egy időben például ritkásabb volt az a frissen mosott hajkorona, de a női szívtipró imázsa még így sem forgott veszélyben. Legalábbis addig semmiképp, ameddig nézhető és kevésbé nézhető romkomokban illegette magát legtöbbször a pénz és a gyengébbik nem kedvéért.
2017-02-17
A Cure for Wellness
Az egészség ellenszere
filmsor.net Nem ettől leszünk jobban
Igaz, Gore Verbinski nem a barátnőnk, hosszú szőke hajjal és méretes mellekkel, de azért mégis többször okozott már számunkra nagy örömöket. Az évezred elején például összehozta A kör-t, amivel megcáfolhatatlanul bizonyította, hogy a remake-készítés alapvetés szempontjából egyáltalán nem elítélendő lehetőség a filmvilágban, hiszen produkciója kategóriákkal jobban sikerült az eredeti japán Ringu-nál. Ezt követően az első három A Karib-tenger kalózai-filmmel vezényelt minket izgalmas vizekre, amelyeken hajózva Jack Sparrow kapitánnyal vállvetve élhettünk át emlékezetes kalandokat. Kipróbálta magát az animáció világán belül is, a Rango-val egyből meg is nyerte a műfaj kategóriájának Oscar-díját. Most, tizenöt esztendővel A kör után visszatér a borzongatás zsáneréhez.
2017-02-16
Legion
 
filmsor.net Légió 1. rész kritika
Noah Hawley már a Fargoval is meg-megmutatta, hogy nem áll tőle messze a szürrealitás, de a szintén az FX-en bemutatkozó Legionban mutatja meg igazán, hogy mennyire képes elrugaszkodni a valóságtól.
2017-02-10
The LEGO Batman Movie
LEGO Batman - A film
filmsor.net Kockánként új Gotham épül
A Lego-kaland 2014-es érkezését a legtöbben vállvonogatás és enyhe fintor által környezetük tudtára adott közönnyel fogadták, ám aztán megérkeztek az első blikkre mérhetetlenül gagyinak és túlzottan infantilisnek tűnő produkció értékelései, kritikái, nézői beszámolói. A legtöbben imádták. És teszteltük. És mi is imádtuk. Eléggé egyértelmű volt, hogy hallunk még a popkulturális szereplőktől és utalásoktól hemzsegő, különleges lego-világról. Az újabb fejezet most meg is érkezett, méghozzá egy, az utóbbi hónapokban masszívan marketingelt spinoff produkció képében. A főszereplő pedig ki más is lenne, mint az eredeti alkotás leglazább alakja, az igazinál sokkal menőbb Lego Batman!
2017-02-09
Rings
Körök
filmsor.net Körök filmkritika
Egy időben az jött az amerikaiaknál szokásba, hogy orrba-szájba másolták a távol-keleti horrorokat. A gyorsan kialakuló trend előfutára volt a Gore Verbinski által rendezett A kör című film, amit 2002-ben mutattak be és nemcsak Amerikában, hanem világszerte hatalmas pénzügyi sikereket aratott. Nem is lehetett kihagyni azt a ziccert, hogy folytassák. Három év múlva az eredeti japán mozi készítője, Hideo Nakata vállalkozott arra, hogy az előzőhöz hasonló bravúrt hajt végre, csakhogy alaposan mellétrafált. A kör 2 nem indult rosszul bevétel szempontjából, de egy szinten megrekedt és onnantól viharos sebességű lejtmenetbe kezdett. Biztos köze volt ehhez a minőségnek is, amire még a közepes is túlzó jelző és vélhetően annak is, hogy a nézők inkább röhögtek a film vetítése közben, ahelyett, hogy hüledeztek volna.
2017-02-04
Manchester by the Sea
A régi város
filmsor.net A régi város filmkritika
Ismered a teljes és megzavarhatatlan nyugalom érzését? Azt a körülményegyüttest, amiről úgy gondolod, örökké fog tartani, mert még tökéletlenségében is annyira tökéletes és szép és neked való, hogy valószínűleg egyenesen a sors postázta a címedre. Nem a pillanatnyi békességről van szó, hanem arról a megteremtett élethelyzetről, amelyben minden passzol. Mert van otthonod, ahol élhetsz, munkád, amit szeretsz, családod, akikhez esténként hazamehetsz. És ismered a félelmet, ami néha, álmatlan éjszakákon tör rád? Azt mondja, hogy elég egy apró hiba ahhoz, hogy minden összeomoljon, és te eltévedj a bizonytalanság útvesztőjében. Elhessegeted a gondolatot, de lehet, hogy pont te leszel az az ember, akit megtalál a szerencsétlenség, akit magába ránt a sötétség, miután bizonyosnak vélt élete összeomlik. És ha így alakul, tudod, hogy menekülnöd kell.
2017-02-04
The Founder
Az alapító
filmsor.net Fiatalok voltunk és éhesek – Az alapító filmkritika
Ha te is azon emberek közé tartozol, akik jól tudják, hogy a McDonald’s menüjén található tételeknél jóval egészségesebb étkek is fellelhetők a piacon, ennek megfelelően nem is gyakran térnek be az arany ívek alá, de azért néha mégis megkívánnak egy Big Mac-et vagy sajtburgert, akkor jól tudod, hogy milyen egyedi élvezetet tud okozni az a bűnös öröm, amellyel letolod magadba az egész éjszakányi gyomorégést eredményező, de az istenit, akkor is rohadtul finom gyors kaját. A McDonald’s óriási dolog, hatalmas birodalom és hazugság lenne azt állítani, hogy nincsenek értékei. Mert vannak, annyit viszont meg kell jegyezni, hogy ezek jó ideje csupán üzleti értékek, a kezdeti, emberközpontú és családcentrikus felfogás már kiveszett belőlük.
2017-01-31
Resident Evil: The Final Chapter
A Kaptár: Utolsó fejezet
filmsor.net Mindenhol jó, de legjobb otthon
Napjaink nagy igazságai közé tartozik, hogy videojátékból nem szokott jó film készülni. Onnantól kezdve, hogy az interaktivitás élménye kiveszik az összképből, a történeti keretnek saját lábára állva kellene bizonyítania létjogosultságát, ám eme feladat a legtöbbször túl nagy kihívásnak bizonyul, aminek következtében az izgatott várakozás rózsaszín buborékja kipukkan, eredményképpen pedig csalódott rajongók tömegei maradnak hátra. Azért azt vegyük észre, hogy a műfaj sorozatos nagy zakózásainak közepette itt van ez a Resident Evil cím, avagy mifelénk A Kaptár, ami az elmúlt tizenöt év alatt komótosan csak eljutott a hatodik részig, ami jelen állás szerint le is zárja a szériát. Persze, Alice zombikalandjai soha nem voltak kimagaslók, inkább mozogtak valahol a B-horror és a trash határmezsgyéjén, de ilyen minőségében kezdettől fogva megbízható a franchise. Tudjuk, mit kell várnunk az aktuális epizódtól, és ezt rendszerint meg is kapjuk.
2017-01-29
A Dog's Purpose
Egy kutya négy élete
filmsor.net Farkát kergető filozófia
Van egy elképzelés, amely szerint gyerekkel és kutyával bármit el lehet adni. A hipotézis számtalanszor bizonyítást nyert, ami nem is csoda, hiszen négylábú főhősnek szurkolni kicsik és nagyok számára egyaránt különleges élmény. Komoly probléma azonban, hogy időnként mindössze erre a cukisághatásra alapozva próbálnak hódítani a készítők, mellőzve bárminemű mélyebb tartalmat, esetlegesen filmművészeti szándékot. Jó érzéssel tölti el az igényes befogadót, amikor egy kutyafókuszú mozgóképről kiderül, hogy van érdemi története, célja, valamint üzenete, és nem csak újabb családcsalogató pénzlehúzásként áll a sorban.
2017-01-28
Live by Night
Az éjszaka törvénye
filmsor.net Ben Affleck gengszterkorzója
Ben Affleck már a Hideg nyomonnal bebizonyította, hogy tud filmet rendezni, majd a Tolvajok városával már egészen egyértelművé tette, hogy többet kellene tevékenykednie a kamera mögött, ahelyett, hogy színészlegendai babérokra tör, hiszen valljuk be, utóbbi nemigen fog összejönni. A direktori szék felelősségét viszont eleddig mindig büszkén vállalta, eredményei pedig magukért beszéltek. A Tolvajok városa mellett Az Argo-akció is ékes példaként szolgált arra, hogy saját maga dirigálásában még színészi produktumának színvonala is egészen magasra képes szökkenni. Az égvilágon semmi nem szólt hát Az éjszaka törvénye ellen. Mert ennek a filmnek baromi jól kellett volna sikerülnie.
2017-01-28
Passengers
Utazók
filmsor.net Utazók kritika
Jennifer Lawrence és Chris Pratt mostanára egyértelműen néző-és pénzmágnesek lettek. Két sikeres ember. Két összeillő ember. És még nincs közös filmjük? Dehogynem. Most már van. Csak minek?
2017-01-15
Hidden Figures
A számolás joga
filmsor.net Egységben a csillagokon túlra
1961. Tombol az űrverseny. A NASA mindent megtesz annak érdekében, hogy a szovjeteknél előbb juttassanak embert az űrbe, akit aztán remélhetőleg egy darabban vissza is tudnak hozni a szülőbolygó földjére. Igazság szerint azonban csak hiszik, hogy mindent megtesznek. A szegregáció és a nagy erejű társadalmi előítéletek között a fekete polgárok munkahelyi előmenetele rendkívül bonyolult, a komolyabb eredmények eléréséről szőtt álmok beteljesülési valószínűsége pedig a lehetetlenség határait súrolja.
2017-01-15
Split
Széttörve
filmsor.net Best of Tudathasadás, vagy valami olyasmi
M. Night Shyamalan karrierje nagy durranásnak indult. Az ezredfordulón úgy tűnt, olyan filmművészről van szó, aki képes lesz felfokozott eredetiséget, különleges új hangot vinni a hollywoodi gépezetbe. Bemutatta a Hatodik érzéket, A sebezhetetlen-t és a Jelek-et, a világ meg csak nézett kerek szemmel a misztikum és a thriller világának friss és kreatív prófétájára. Aztán, mintegy varázsütésre, valami rosszra fordult. Shyamalan elkezdett rossz filmeket csinálni. A falu-nak még úgy-ahogy megvan a maga rajongótábora, de a későbbiekben olyan címek érkeztek a műhelyből, mint Az esemény, Az utolsó léghajlító és A Föld után. Az író-rendező pedig teljesen kijátszotta magát a rajongók kegyeiből, akik így már nem is értelmezhetők rajongóként. Amikor megjelentek a Széttörve első kedvcsinálói, mindenki reménykedni kezdett abban, hogy ez lehet Shyamalan nagy visszatérése. Vajon sikerült neki?
2017-01-13
For the Love of Spock
 
filmsor.net Spock szeretete
Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy a Star Trek egyáltalán nem volt sikeres a bemutatásakor, sőt az első – nem elfogadott – pilot után a tévés főmuftik egyenesen meg akartak szabadulni az “ördögi kinézetű” Spocktól – ironikus módon azonban ő volt az egyetlen, aki megmaradt a gárdából, így csatlakozhatott a megújult legénységhez James Kirk kapitány vezetése alatt.
2017-01-07
Hell or High Water
A préri urai
filmsor.net Életkép a férfiasság földjéről
A pénz az úr. Közhelyes, elcsépelt frázis, de azért mégiscsak igaz. Ha nem lenne pénz, lenne helyette más. Az ember alapvető természetéből fakadó tény, hogy semmit nem adunk ingyen. Mindennek megkérjük az árát. Világunk fizetésalapú működési elvekből felépülő rendszere nagy előnyt biztosít azoknak, akik képesek olvasni és manőverezni a számok között, és bizony könnyedén megnehezíti az eme területen nehézkesebben mozgó individuumok életét. Vannak, akik megdolgoznak a pénzért, egyesek pedig öröklik. Néhányan ellopják, mások pedig visszaszerzik. Akadnak, akiket megölnek érte, így persze léteznek olyanok is, akik a pisztoly csövének másik végén helyezkednek el.
2017-01-07
Jackie
 
filmsor.net Jackie
A film nem mutatja meg Jackie Kennedy (Natalie Portman) teljes életútját, inkább a nő sorsösvényének legfontosabb időszakát meséli el. Ami egyben a legsötétebb is. Nem sokkal a merénylet után a volt first ladyt meglátogatja egy újságíró (Billy Crudup), aki az interjút követően végre megoszthatja a világgal Jackie álláspontját. Így a főcselekmény tulajdonképpen a rege során felelevenedő flashbackek láncolataként érvényesül. A történetnek egyfelől keretet ad az interjú, a temetés előtti beszélgetés az öreg és bölcs pappal (John Hurt), valamint a tragédia előtt történt televíziós riport, amelyben a first lady bemutatta otthonát, a Fehér Házat.
2017-01-07
Taboo
Tabu
filmsor.net Taboo 1. rész: Tom Hardy, a szellemekkel suttogó
– James, írhatott volna az apjának legalább egy levelet. A végén már folyton magát szólongatta. – Tudom. – Mondtam neki: Jöjjön be. Jöjjön be. Mielőtt a dagály eléri a cipőjét. De ő tüzeket gyújtott a parton. A nevét kiáltotta és beszélt magához. És miközben ott állt, szélhámos sirályok köröztek fölötte. – A sirályok csak a dögre gyűlnek. – Úgy van. Volt is dög ott bőven. – Üzletembernek nevezik magukat. Kíváncsi mit akartak tőle ezek a szélhámosok? – Már tudom. – Azt kétlem. – Egy darabka földet, a Nutka-öbölt. A nutka volt anyám törzse. – Nem James, az anyja nápolyi volt. – Apám vett egy darab földet és vele együtt egy feleséget. Puskaporral fizetett mindkettőért. – Az apja kérésére sosem említettem, hogy úgy vette őt. – És ő mégis mindent elmondott nekem. – Mikor? – Amikor tüzeket gyújtott a parton.
2017-01-07
The Great Wall
A nagy fal
filmsor.net Kidolgozatlan kalamajka Kínában
A Nagy Fal alapötlete eredendő minőségében igazán tetszetős, hiszen ha valami, akkor ez a történelmi jelentőségű, hatalmas építmény bőven kiállja a népi vagy filmrendezői legendák alternatív történelmet és mitológiát képező ostromát. A gond az, hogy eme lelkesedésnél nem igazán jutott tovább a forgatókönyv. A sztori amúgy részben a Z világháború alapjául szolgáló szegmentált regényt jegyző Max Brooks fejéből pattant ki, így talán indokoltan várhattunk volna a végeredménynél fantáziadúsabb sztorit.
2017-01-06
La La Land
Kaliforniai álom
filmsor.net Visszatérés Hollywood hőskorába
Kevés olyan rendező van, aki már legelső nagyjátékfilmjével képes jelentős, filmtörténetileg meghatározó művésszé válni. Damien Chazelle ezt a kisebbséget képviseli. Amikor a pofátlanul fiatal zseni valóságos csodagyerekként elhozta nekünk a Whiplash-t 2014-ben, földhöz lettünk vágva és ott is maradtunk egy ideig. Talán nem bíztunk feltétlenül abban, hogy a csodás repülőrajttal indult karrier hasonló minőségi szinten tud folytatódni, ám amikor megérkeztek a Kaliforniai álmot a legnagyobb Oscar-esélyesek között számon tartó értekezések, felcsillant a szemünk. Mert Damien Chazelle megcsinálta. Felülmúlta előző mesterművét, ami szinte csodaszámba megy, hiszen már a Whiplash is jóformán tökéletes volt.
2017-01-02
The Autopsy of Jane Doe
A boncolás
filmsor.net Ha csak a feléig nézed, ez az év horrorja
A The Autopsy of Jane Doe, ahogy a címe is mutatja egy azonosítatlan női holttest boncolásáról szól, amelyet nem mellesleg egy apa-fia páros, Brian Cox (apa) és Emile Hirsch (fia) végez el, de nagyon sürgősen, ugyanis a helyi nyomozónak rágja a fülét a média, ez a holttest pedig nagyon nem illett a többi, egyébként egy családi ház pincéjében talált mellé.
2016-12-28
Rogue One: A Star Wars Story
Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet
filmsor.net Zsivány Egyes: Egy Star Wars történet kritika
Az Ébredő Erővel divatossá vált a női főhős a messzi-messzi galaxisban. Jyn Erso azonban Reyhez képest sokkalta kevésbé érdekes figura és ennek oka elsősorban a sablonos karakterrajzban keresendő. Esetében nem annyira a misztikus felhangú kiválasztott-recept, inkább a kényszerűség realizmusa dominál. A közönyből való kiút és a küldetéstudat megtalálása képezik a főhősnő karakterfejlődésének alapjait, de mindez csak mérsékelten teszi izgalmassá a figurát.
2016-12-14
Spectral
 
filmsor.net A háborúi kísértetei Budapesten
A Spectral Budapesten forgott, ezért nekünk, magyar nézőknek még nagyobb élmény a produkció megtekintése. Budapest ugyanis kiváló alapanyagnak bizonyul, már megint. A poszt-apokaliptikus Moldova szerepében sem okoz csalódást. Kiváló helyszínrajzok jelennek meg hazánk fővárosának ölén, és persze reméljük, hogy soha nem kell majd a valóságban ilyen állapotban látnunk (újra) városunkat, de azért másfél óra erejéig, fiktív kontextusban kifejezetten szépen mutat így romosan, hangsúlyozom, szigorúan csak a szó tragikusan költői értelmében.
2016-12-14
Deadpool
 
filmsor.net Deadpool kritika
A Deadpool – nem csak karakterében – pedig egy ízig vérig pörgős darab lett, úgy bosszúfilm, hogy közben eredettörténet, üresjárat nélkül, de egyszer sem túlpörögve, hiszen amikor éppen túlpörgetné önmagát, mindig van egy vágás vagy éppen egy ütős betétdal.
2016-02-21