tomside

Tapasztalat: 2145 film
Kompetencia: 5 film
Súly: 2270
Regisztráció: 2010. augusztus 12. (7 év, 8 hónap)
Kedvencnek jelölték: 104 user

Bemutatkozás

Klasszikus ízlésűnek mondom magam, egyúttal avantgárdrajongó vagyok. Aztán giallo, realizmus, lélektani horror, ontológia, mítosz, egzisztencializmus, irodalom, politikatudományok, színház, alkotásesztétika, művészetelmélet, filozófia, lélektan, abszurd, groteszk, szürreális, Ghibli. Taszítanak, alig is láttam életrajzi, zenés vagy sportfilmet. Kerülöm a populista, szemét vígjátékokat is.
És írok: selfdiscourse.blogspot.com

Kedvencek

Rendezők: Akira Kurosawa, Andrej Tarkovszkij, Andrej Zvjagincev, David Lynch, Lars von Trier, Miyazaki Hayao, Stanley Kubrick
Színészek: Alain Delon, Carey Mulligan, Choi Min-sik, Edward Norton, James McAvoy, Jodie Foster, Joel Edgerton, Julianne Moore, Kirsten Dunst, Roberto Benigni, Zlatko Buric
Műfajok: dráma, horror, sci-fi, szatíra
Országok: dél-koreai, japán, olasz, orosz, svéd
Korszakok: Mivel klasszikusokat minden évtized termelt, szétszóródnak kedvenceim.

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1985
Lakhely: Cantsee City, nilboG Tartomány

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
I corpi presentano tracce di violenza carnale
Torso
4 2018-04-20 3,7
(33)
La chiesa
Démonok temploma
4 2018-04-19 3,6
(22)
Quella villa accanto al cimitero
A temetőre épült ház
4 2018-04-18 4,0
(44)
Ultimate Avengers
Az Újvilág Bosszúangyalai
2 2018-04-08 3,1
(43)
Planet Hulk
Hulk világa
3 2018-04-08 3,4
(41)
Suicide Squad: Hell to Pay
 
4 2018-04-05 ?
(8)
Tetsuo
Tetsuo - A vasember
4 2018-04-03 4,1
(77)
Ich seh, Ich seh
Jó éjt, anyu!
3 2018-03-24 3,4
(101)
Winchester '73
A 73-as winchester
4 2018-03-24 4,4
(84)
Űrtörténetek
 
2 2018-03-23 2,4
(11)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

Igen, látszik, tényleg.
Köszi, valamikor megnézem, az angol szuper. :)

előzmény: gerbence (#3)

Ezt biztosan megnézem valamikor, mert ránézésre az új Mad Max ehhez képest kutya töke!

Viszont tisztelettel kérnék egy sporit, aki az előző hozzászólást ki tudja spoilerezni, mert durván tele van írva olyannal, aminek a filmből kell(ene) kiderülnie. Thx!

Nálam eddig a rendező legjobbja a maga négyesével. Különösen a Szerelmi vérszomjjal rokon darab, nagyon örülök, hogy végre hozzáfértem.
Különösen kedves az utolsó félóra Hamupipőke allúziója a toronyba zártsággal, az elhagyott cipőkkel és a megmentő herceggel... aki mellesleg egy akkorát rúg páros lábbal a gyilkosra a pajtában, hogy az ötször visszanézős, és bármelyik harcművészeti film megirigyelné. Amúgy meg ez a kurvák-leszbik-hippik-drogok vonal óriási korkép! Éltem volna! :D
Nagyon élveztem, és ha valakit érdekel egy pazarul felvett klasszikus hippi délutáni szeánsz - vagy party vagy mik voltak ezek egyáltalán -, önmagában azért is megéri megnézni.

Fun fact: emlékeim szerint a JB a szerző valamennyi általam látott filmjében szerepel, óriási pénzt tolhatott mögé, már úgy emlegetem magamban, mint a giallók Coca-Coláját. A következőhöz szerzek is egy üveggel. :)

2018-04-19 13:33:15 La chiesa (1989) / Démonok temploma tomside (4) #4

Fantasztikus, élvezetes film!
Nyilván nem ér fel a rendező legnagyobbjaihoz, de tisztán visszahat róla Soavi mester teremtőereje. A storyline kicsit szétmegy helyenként, olyan, mintha a történet egyszer-egyszer elindulna valamerre, de aztán nem, megáll megfordul. Ilyenkor kicsit unalmasnak tűnhet, de én épp ez miatt élveztem nagyon, van ideje egy-egy mellékszereplőre a filmnek. Gondolok az idősek jelenetére a toronyban, ahol az egyik legsötétebb horror, amikor a vénasszony a harangot kongatja, akit érdekel, nézze meg, mivel... Vagy a modell esete a tükörrel, a férjé a szenteltvíztartóval, a könyvtárosé a zsákkal. Megannyi fantasztikus, zsigeri, eredeti horrorjelenet.

A történet döcögőiért az is felelhet, hogy mintegy 8 ember dolgozott egyszerre a forgatókönyvön. Magyar szemmel a magyar helyszínek miatt külön fun az egész, és szerettem azt is, hogy Asia Argentónak fekszik a szerep, függetlenül attól, hogy nyilván az apja miatt van benne. (Biztosan nem vitte volna ennyire az apja nélkül, de én ettől függetlenül is szeretem több filmben is.) A "fiatal Denzel Washington" stabilan hozza a karaktert, jól alakít a könyvtáros is meg a vén pap, emberek, itt még színészet is van! Ehhez ebben a szegmensben nemigen voltunk hozzászokva. Ja, és a zene... hát az menetrend szerint zseniális!

A film a Démonok sorozat része lett volna, de szerencsére a rendező megküzdött azért, hogy független darab maradhasson. (Utólag látjuk, jól döntött. Ezt követően készült el ugyanis a Démonok 3., amely jókora bukta lett.)
Megtekintése bőven ajánlott a műfaj kedvelői számára, mert stabil a helye az erősebbek között.

2018-04-19 10:43:32 La chiesa (1989) / Démonok temploma tomside (4) #3

Jaja!
31:07-nél pl. Parlament,
46:41-nél Lánchíd és nem sorolom, remélem, még lesz.
50:47-nél bemegy a csaj a "Magyarok nagyasszonyának" felirat alatt.
Gondolom, a külföldi szemnek ez a magyar cirádás szöveg elég ijesztő, minek díszletre költeni?
Tök élvezetes magyar szemmel. :)

előzmény: wayage (#1)

A felvezető csak a mai, gyorshoz szokott néző tekintetében esik unalmasnak, a helyes szavak inkább a kimért, stílusos, tudatos... frankó! :)
Lucio Fulci fantasztikus zene kíséretében önti ránk a horrort, és habár nehezen elképzelhető, hogy bármi kiüsse a Ne zaklasd a kiskacsát! az első helyről az életművön belül, a Ház a temetőnél mindenképpen az erősebb darabok közé tartozik.

Két apró finomság:
A szörnyeteg-gyermek korrelációban - ha már a film végi idézet erre tereli a figyelmünket - teszem meg a következő két rövid észrevételt. Egyrészt a kislány babái megfeleltethetőek a halott embereknek, különös tekintettel arra, hogy a babysitter halálát előre látjuk..., másrészt a kisfiú halála a film végén erős metafora, mert az, hogy a kislány felhúzza a föld alól, és elmennek aludni, legfeljebb is annyival tehető egyenlővé, hogy a halottak befogadják. A cselekmény szintjén ez továbbra sem más, minthogy meghal.
Hajszál híján zseniális, műfajkedvelőknek megtekintésre bizonyosan érdemes!
(Kár, hogy csak a pocsék youtube-verzió jutott belőle.)

2018-04-16 17:33:31 Rampage (2018) / Rampage - Tombolás tomside (?) #4

Hogyne tudna.
#Watchmen

előzmény: HejjaX (#3)

Ez nagyon gyenge közepes. Nem az első ilyen baleset, nem marad tér a karaktereknek, sértően felszínes. Viszont Thor talán most először szimpatikus. Bálnákat véd, nyakalja a mézsört, kicsit archaizál, heroikus. Szerethető. Amerika Kapitány meg azért vezető, mert egy amerikai pizsamában tolja, de egyébként semmivel sem több a többieknél. A filmvégi felmagasztalása giccs a négyzeten.

2018-04-08 00:43:02 Planet Hulk (2010) / Hulk világa tomside (3) #1

Vannak kifejezetten jó szakaszai, hajszál híján négyes. Élvezhető darab a középmezőny éléről.

2018-04-05 09:24:36 Suicide Squad: Hell to Pay (2018) tomside (4) #2

A Flashpoint Paradox mellett nálam eddig a legjobb DC.
A két év előtti blockbustert (HA-HA!) simán kenterbe veri, igazi bűnös élvezet, gyerekeknek tilos!
Baromira élveztem, szerintem ez most a legstabilabb fény a DC-univerzum (szinte) vaksötétjében.

Összes komment...