tomside

Tapasztalat: 2035 film
Kompetencia: 27 film
Súly: 2710
Regisztráció: 2010. augusztus 12. (7 év, 2 hónap)
Kedvencnek jelölték: 98 user

Bemutatkozás

Klasszikus ízlésűnek mondom magam, egyúttal avantgárdrajongó vagyok. Aztán giallo, realizmus, lélektani horror, ontológia, mítosz, egzisztencializmus, irodalom, politikatudományok, színház, alkotásesztétika, művészetelmélet, filozófia, lélektan, abszurd, groteszk, szürreális, Ghibli. Taszítanak, alig is láttam életrajzi, zenés vagy sportfilmet. Kerülöm a populista, szemét vígjátékokat is.
És írok: selfdiscourse.blogspot.com

Kedvencek

Rendezők: Akira Kurosawa, Andrej Tarkovszkij, Andrej Zvjagincev, David Lynch, Lars von Trier, Miyazaki Hayao, Stanley Kubrick
Színészek: Alain Delon, Carey Mulligan, Choi Min-sik, Edward Norton, Jodie Foster, Joel Edgerton, Julianne Moore, Kirsten Dunst, Roberto Benigni
Műfajok: dráma, horror, sci-fi, szatíra
Országok: dél-koreai, japán, olasz, orosz, svéd
Korszakok: Mivel klasszikusokat minden évtized termelt, szétszóródnak kedvenceim.

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1985
Lakhely: Cantsee City, nilboG Tartomány

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Kút
 
4 2017-10-16 3,6
(120)
Shinboru
Szimbólum
5 2017-10-15 4,2
(16)
Batman: Under the Red Hood
Batman Piros Sisak ellen
4 2017-10-14 3,9
(118)
Six Shooter
 
4 2017-10-14 4,1
(124)
Transformers: The Last Knight
Transformers: Az utolsó lovag
3 2017-10-12 2,2
(55)
Starship Troopers: Traitor of Mars
Csillagközi invázió: Mars-invázió
2 2017-10-07 2,3
(12)
Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales
A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja
3 2017-10-07 3,0
(161)
Spider-Man: Homecoming
Pókember: Hazatérés
3 2017-10-07 3,8
(195)
The Medusa Touch
A medúza pillantása
5 2017-10-06 4,1
(32)
L'homme orchestre
The One-Man Band
4 2017-09-29 4,1
(67)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

Szia!

Volt szerencsém felismerni, hogy ez egy Ady-vers címe, csak nem tudtam sehogyan összekötni a verset a filmmel.
Ha egy Goethe-kötet önéletrajzi okok miatt van a filmben, de kifelé, az "érdekmentes" néző irányába nem képez jelentéstöbbletet, akkor miért is van ott? Vagy képez? :)
Nagyon érdekel, amit csináltál, de lehet, jobb lenne ezt üzenetben folytatni, hogy ne terheljük a topikot. :)

előzmény: Irak7 (#656)

Baromira élveztem, nagyon szerethető! :)
A címét nem értem viszont, de sehogyan sem. Esetleg egy kujont láttunk a képeken, de a kajánt sehogyan sem tudom értelmesen elhelyezni a jelentésmezők horizontján. :D Nem értek valamit?

BTW amelyik pubban azt látnám manapság, hogy a csapos Goethét olvas, azonnal megkérném a kezét! (Ha ocsmány férfi is!) :D

Szóval várom az újabbat, és így tovább!

előzmény: Irak7 (#654)

2017-10-17 12:39:07 [Általános fórum] tomside #7102

Jó, hogy itt vagy! :)
Isten éltessen sokáig!

előzmény: Raul (#7101)

Köldöknézegetős művészfilm - ezt már fel is írom, ilyenem biztos lesz.
Egyik haverom szerint a baszós-kardozós film önálló műfaj. Az olyan Három testőr típusú filmeket értette ide, amelyekben kardoznak meg ... :)
Időnként még mindig megkérdi, nem tudnék-e neki ajánlani valami jó kis b...-kardozós filmet. :D
Aki tud ilyenről, küldheti amúgy.

előzmény: dikalosz (#12005)

2017-10-16 22:29:40 Kút (2016) tomside (4) #29

Nagyon szép film, szerelem ez nekem első látásra - ennyit azoknak, akik azért olvasgatnak itt, megnézzék-e a filmet.

Ezt meg azoknak, akik látták:
Nagyon korrekt, biztos kézzel dirigált munkát láttunk kiváló alakításokkal. Trokán Nóra az igazi magyar Salma Hayek/ Penelopé Cruz, személyes kedvencem a filmből, nagyon hitelesen tolta a flegmát. Ha valaki nyálasnak ítéli meg a végét, igaza van, viszont átadtam magam az érzésnek, nem akarom azt játszani, hogy kemény vagyok és nem hatott meg. Vallom, hogy az erős férfi igenis sír, csak a gyengék szégyellik kimutatni! :D
Na, nem mintha sírtam volna, de meghatott, és valahol elgondolkodtam a film kapcsán, miért utasítanak el sokan élből valamit, ha megható. A megható pozitív jelentéstartamú is lehet, a nyálas viszont mindenképpen pejoratív. De miért csináljuk azt, hogy a meghatót élből nyálasnak tituláljuk? Nem kellene. Csak van mindenkinek legalább egy olyan filmje, amitől bőg tizenhetedjére is, mégsem mondja nyálasnak... (Nekem is megvannak.)
A másik a film "mondanivalója", igen, leírtam a szót, az egyszerűség kedvéért így, kisiskolásan. A nyomorék mesélőnk, aki amolyan shakespeare-i figura, be-beszúr egy-két coelhós gondolatot, és nem is belőle indulnék ki, hanem a karakterekből. Van nekünk pl. nem túl intelligens Hajnink, aki él bele a világba, és mit neki a többi dolog?! Van Máriánk, aki szeretne szabadulni, de nem meri átlépni azt a bizonyos határt, és van egy nyüzüge fiúnk, aki szarik bármire, de akkor is "elmegy innen". Igazi emberi sorsok, a közvetlen környezetünkben felismerhető, nagyon is valóságos magatartásminták. Talán ez fogott meg a legjobban.

Na, ennyit erről, még azt akarom "mondani", hogy a filmvégi zene önmagában is atom, és hogy csatlakozva az előttem szólókhoz; várom a rendező következő filmjét. A Kút egy újabb olyan darab, amire jó úgy gondolni, hogy baszki, ez valami magyar, amivel egyszerűen csak jó egy közösségbe tartozni. Helyenként Tarantinót juttathatja eszünkbe - vicces, de én a magyar Steven Seagalt is felfedezni véltem - és amit, különösen a végével felidézett bennem, az a Korcs szerelmek.
...hm. Ne pontozzam át ötösre?

2017-10-15 10:45:05 Shinboru (2009) / Szimbólum tomside (5) #7

Egy fantasztikus ötleten alapuló kamaradarabot csavarnak meg azzal, hogy összekötik egy másik storyline-nal, és így egy percig sem válik unalmassá az alapfelállás. Egészen abszurd az egész, ahogy van, szerethető, kedves és tartalmas egyszerre.

A cím szinte kötelez bennünket arra, hogy jelentéseket keressünk benne, megkíséreljük felfejteni. Amit én látni tudok benne, az egy istenábrázolás, ahol a dolgok intézője maga sincs tisztában döntéseinek minden következményével, mert ő is valami ismeretlennek a fogja, tanulója. A világ sorsa közös felelősségünk, mert az emberek döntéseinek is következményei vannak. Amolyan felelősségmegosztás isten és ember között, mintegy a predesztináció és a szabad akarat közötti arany középút. Áll ez egészen az utolsó, "future" chapterig, ahol egyetlen egy angyalpucu marad, tehát már nincs választás. Vajon azt akarja sugallni a sok háború- és katasztrófaábrázolás a végéhez közeledve, és a Föld a cselekvő (Isten?) mögött, hogy nincs visszaút számunkra? Úgy tűnik! És ezzel együtt kicsit didaktikussá is válik a film vége, ami azt eredményezi, hogy csak egy "gyenge" ötöst tudok adni rá.

És akkor még néhány nagy momentum, amelyek mellett ne menjünk el szó nélkül.
Az, hogy a világ sorsa azon múlik, hogy egy idióta angyalok hímtagjait fogdossa, óriási! Amikor a győztes Csigaember megfejelte a saját fiát is..., az vitte a hónap felröhögése címet. A szaladgáló bennszülöttön kiégtem, óriási figura volt. Óriási, óriási!

Egyfelől baromi szórakoztató darab, másrészt, akiben van erre hajlam, komolyabb kérdésfelvetéseket is felismerhet a filmben.

Miután megnéztem, SZÓ SZERINT ugyanezt akartam ideírni, csak nem volt türelmem, annyira se érintett meg a film. (Na jó, azt kivéve, hogy én nem az öcséiddel néztem meg.)
:)

előzmény: ChrisAdam (#12)

2017-10-14 16:33:57 Six Shooter (2004) tomside (4) #7

Legyen, hogy még egy "jó" sem, de mitől nézhetetlen számodra?

előzmény: zéel (#6)

Zavarban is vagyok, de hármast kell adnom.
Az előző filmek már bennem is úgy összemosódnak, ahogy érzésem szerint szinte mindenkiben, de ez most kicsit más volt. Legalábbis más ízt hagyott itt, és más érzés volt nézni. Jó, persze még mindig egy pénzkút akar ez az egész lenni, meg van millió hibája, tudom, de ebben most voltak kedves dolgok, jó karakterek, faja áthallások, és ügyes hozzátoldások.
Mindenekelőtt szerettem a komornyik-robotot, aztán csíptem a kiscsajt, a kubai storyline-t, a nyitányt a varázslóval, és az új robotokat, amelyeknek vicces hátterük van, pl. a demens világháborús robotot. Meg cakk-pakk, ez a lovagi erény témát, amely fajok feletti lehet, mmint éppúgy megállja a helyét a transformereknél, mint nálunk, azt is mondhatnám: egyetemes, univerzális. A bébidínó transzformerek persze mindennél feleslegesebbek - hacsak nem valami önálló filmet akarnak előkészíteni (Kyrie eleison!) -, de hát cukiságbomba nélkül ma már nem lehet blockbustert készíteni, lásd pl. az új Star Wars-előzetes élő plüssállatkáját, amely az én szememben minden eddig látott SW univerzumbéli szörnyetegnél félelmetesebb a maga módján.

Én nem akartam újabb részt ebből, de ha a következő is tud majd ennyi frissességet, mint ez, szívesen rászánok egy kedd estét.

2017-10-11 10:13:37 Shinboru (2009) / Szimbólum tomside (5) #2

Ezt kölcsön tudja adni valaki a drótpostán keresztül?

Összes komment...