G-ergo

2015-12-15 20:37:48 [Tévésorozatok] G-ergo #2616

Luther, Hannibal, Daredevil, Jessica Jones, Fargo, Banshee

előzmény: JeszKar (#2615)

2015-12-14 12:53:44 Close Range (2015) G-ergo (2) #1

rettenetesen gagyi. a kezdés jó, Florentine tud verekedéseket rendezni, persze tipik filmes bunyókat, milliméterre és tized másodpercre kiszámolt mozdulatokkal, de jól mutatnak, a lány kiszabadítása, így elég lendületes indításnak hat. aztán kezdődik ez fura westernbe hajló korcs valami, annyira szánalmasan gagyi tűzharcokkal, hogy fájó szemmel lehet csak nézni. a sztori is egyre nagyobb baromság, a karakterek egyre hülyébbek és egyszer csak vége. szerencsére. Adkinsnek járna már valami tényleg kultúrált főszerep. csak hogy tudjuk mi lenne, ha...

2015-12-13 22:54:55 Tower Block (2012) G-ergo (4) #1

hangulatos thriller az angoloktól, egy érdekes élethelyzetbe került lakóközösségről. a sztori egyszerű akár egy szeg, sőt a killer személye kifejezetten erőltetett, de mégsem tudok haragudni miatta, mert egészen addig tetszetős az egész. a tömbház hangulatát irtóra eltalálták, ehhez igazodik a képi világ, kellemesen brutális néhol, a színészi játék rendben van... kivéve Jack O'Connellnél, aki viszi az egész filmet ismét. egy piti drogdílert játszik, aki a szomszédain élősködik, hasonló karaktereket hozott már, tökéletesen, itt sincs ez másként, az övé az egyetlen igazán jó karakter az egész filmben.

2015-11-21 20:03:31 [JÁTÉK] G-ergo #30977

9. Dupla dinamit?

2015-11-15 22:28:05 [JÁTÉK] G-ergo #30938

10. Mátrix?

2015-11-15 20:42:23 The Green Inferno (2013) G-ergo (2) #5

Borzalmasan gagyi. A fosós jelenet, hogy azok után ami már történt addigra, ilyen reakciókat váltson ki, felfoghatatlan, na meg a betépős dolog... és hasonlók. Gagyi, de nem a viccesen gagyi, hanem csak fárasztóan. Nem mondom, hogy nem voltak benne jó ötletek, de a vége megkoronázta az egészet. Nem jó, pedig nem vártam semmi extrát.

Western-Horror... Láttunk már sok hasonló egyveleget, változó minőségekben, volt már a vadnyugaton vámpír, űrlény, démon, ect... Javát ezeknek jobban szeretné felejteni az ember, de itt egészen más a helyzet. Tehát Western-Horror... ez a megnevezése, de azért alapjában inkább az előbbi kategóriába sorolható. A ráérős tempó, a szereplők közti szikár kémia, és nyilván maga a környezet is ennek irányába tereli. Sőt, a történéseket generáló helyzet is ismerős hasonló mozikból. Eszerint, egy ismeretlen férfi csöppen egy átlagos vadnyugati kisvárosba, aki gyanút kelt, így hamar a fogdában köt ki. Azonban akik elől menekült megtalálják és nem csak őt, hanem a helyi doktornőt és a Sheriff helyettest is magukkal viszik. Ez a kényszer helyzet szüli azt a csapatot, akik elindulnak, hogy szembe szálljanak az ismeretlen ellenséggel.
És ez a csapat csodálatos. Úgy értem ezt, hogy a forgatókönyvnek és a színészeknek köszönhetően, egy ízig-vérig élő, lélegző karakterekből álló egység jön létre. Nincsenek papírmasé karakterek, mindenkinek múltja van, mindenki egyéniség. És a film kb. két harmada rájuk is hagyatkozik, amit nagyon jól tesz. Teljes mértékben működik. A párbeszédek csodásak, élhetőek, sokszor szarkasztikusak, öröm nézni, ahogy ezek kőkemény figurák összekovácsolódnak, hogy mire elérjék a céljukat, tényleges egységként működjenek, hogy valamilyen szinten készek legyenek szembe nézni az ismeretlennel. Ami rettentő félelmetes.
Itt jön képbe a horror vonulat. A barlanglakók rémisztőek, ridegek és jóformán arctalanok. Jönnek és pusztítanak. És ezt masszív erőszakossággal teszik. Ráadásul nincs kölönösebb zenei aláfestés, nincsenek túlzó hangefektek, itt a történések borzolják össze az ember idegszálait, minden annyira természetesen történik, nincs túl gondolva, félelmetesen realisztikusak ezek a szcénák. Erre végülis már a nyitó képsor is elkezdi felkészíteni a nézőt.
Tehát ajánlom. Rettentő jó mozi, szintén a semmiből, direct to dvd megjelenéssel. Idehaza még azzal sem. Pedig érdemes lenne rá.

2015-11-05 19:22:49 [JÁTÉK] G-ergo #30757

Azok még megjelenés alatt, de persze igazad van, csak úgy kijött, hogy nagyon boldog voltam tőle :) végeztem az offal :)

előzmény: ChrisAdam (#30756)

2015-11-05 19:00:19 [JÁTÉK] G-ergo #30755

OFF
Egy népszerű, általános iskolában kötelező olvasmány adaptációja (Kisasszonyok, 1994) pontosan 7 évvel később készült, mint a megfejtés film, s mindkettő filmben egy olyan színész játszik fő(bb) szerepet (Christian Bale), aki az ősszel mozikba került, rajongott sci-fi (A marsi) rendezőjének (Ridley Scott) egyik korábbi történelmi filmjében (Exodus) játszott szerepet legutoljára.
:D
Persze, hogy a Kisasszonyok kötelező-e vagy sem... vagy, hogy C.B. főbb szerepet játszott-e, nem tudtam, csak úgy összeállt... volna :D

előzmény: ChrisAdam (#30754)

2015-11-05 18:04:33 [JÁTÉK] G-ergo #30752

4. A Nap Birodalma?

David Lynch lánya örökölt némi stílus hasonlóságot apjától. Nyomasztó, nihillis légkört és képi világot álmodott vászonra, ezzel támogatva meg ezt a furcsa, beteges kirakós játékot.
Egy kisváros közelében mészárlás történik, a helyi erőket kisegítve, megérkezik az FBI, és elkezdik kikérdezni a három túlélőt. A mozaik darabok lassan kerülnek a helyükre, hogy a végén keressük kicsit az állunkat a végkifejletet látva.
Jóformán nincsenek társadalmilag elfogadható karakterek a filmben. A drogos pár, akik végig nézik a dílerük halálát majd kirabolják, a rendőrök, akik fő szórakozása az elhaladó autósok terrorizálása, vagy az arctalan gyilkosok, akik válogatás nélkül szedik az áldozataikat. Hát nem egy barátok közt karakterfelhozatala... Ebből az alapanyagból készült a turmix, ami helyenként egészen megdöbbentő lazasággal kezeli a kegyetlenkedést, sőt viccet tud csinálni belőle. Ami már csak azért is jó, mert így kapunk némi levegőt, nem telepszik ránk teljesen ez a remekül eltalált, sötét atmoszféra.
Bill Pullman remek színész, de a filmográfiája rettentő hullámzó minőségű, ám itt a legjobb formáját hozza. Sziporkázik mondhatni, de a többi szereplő is felzárkózik, nincs ebben hiba.
Hiába az effektíve két helyszínen játszódó sztori, egy pillanatra sem válik unalmassá, mindig van mire figyelni, a fleshbeckek remekül adagoltak. Lendülettel halad ez a sötét cirkusz a végefőcímig, ami előtt a elhangzik legfurcsább környezetben az "Ez a legromantikusabb dolog az egész világon." mondat. Remek. Tessék nézni.

2013-10-31 23:59:05 The Purge (2013) / A bűn éjszakája G-ergo (1) #14

és ezt rímékelte volna Uve Boll

előzmény: sztacska (#13)

2013-10-07 09:30:55 Gravity (2013) / Gravitáció G-ergo (5) #79

az eredet egy dagobert bácsi képregényen alapul. ennek ellenére imádom, de az eredeti ötlet nem állja meg a helyét.

előzmény: Zalaba Ferenc (#78)

2013-09-06 18:27:51 Wanted (2008) G-ergo (3) #77

a film után repültem rá a a képregényre, de ég és föld a különbség és fenn a felhők felett bizony nem meglepő módon füzetek vannak. roppant mocskos, aljas cucc, egy iszonyat éles görbetükör a világra, mindamellett rohadt szórakoztató is. ennek ellenére és bamba vigyorral szoktam végig nézni ezt a blődséget, mindahányszor leköt :)

előzmény: dabo (#76)

2013-09-05 19:31:32 Hodejegerne (2011) / Fejvadászok G-ergo (4) #13

a művészieskedése miben merül ki?

előzmény: Klein András (#12)

nem hülyeség amit írsz, de mégis az összhatás a fontos. a teljes film. ezt figyelembe véve a történet maga is ugyan úgy, ahogy a rendező kézjegyei, hangulatteremtő képessége, stb. ezekből a történet tépázható meg egyszerű szövegként, így ronthatja az élményt egy lényegesebb morzsa, mozzanat. persze nem minden filmnél, és nem minden egyes történés... de azért inkább rakja mindenki szépen spoilerbe amit úgy gondol. szerintem...

előzmény: Tenebra (#145)

2013-06-23 19:25:35 Man of Steel (2013) / Az acélember G-ergo (4) #145

na igen, ez a 3d-s nyavaja már apadhatna, mert ahogy mondod, csak árt a látványnak. amúgy a 142-es hsz-del abszolút egyet értek. az elejével is persze, de a második bekezdésre gondolok, hogy összekaphatná magát a brigád, mert elég jó kis dolgot ki lehetne hozni ebből az egészből egy kis odafigyeléssel. Nolan mélyebben beleárthatta volna magát itt is. persze az interstellar elviszi az időt...

előzmény: McCl@ne (#143)

2013-06-23 19:11:35 Man of Steel (2013) / Az acélember G-ergo (4) #141

vártam ezt a kérdést. úgy, hogy a látvány hosszú ideje a legerősebb amit láttam. beleértve ebbe krypton kinézetét, a ruhákat és a végig gyönyörű operatőri munkát.

előzmény: McCl@ne (#139)

2013-06-23 18:56:33 Man of Steel (2013) / Az acélember G-ergo (4) #138

szép, sőt gyönyörű az egész film. jót tesz a szemnek. aztán ott van Zod. Zod király, drámai és erős karakter. aztán kész. az egész olyan semmilyen, következetlen. hiába közel két és fél óra abszolút összecsapott.

2013-06-06 12:25:39 Stoker (2013) / Vonzások G-ergo (5) #15

Park Chan-wook, ha életében egy filmet csinált volna, ami az OldBoy, akkor is aranyba foglaltatnám a nevét, mert az a celluloid orgazmus, mindent megér. Nyugati nyelvezettel mesél el egy nagyon is keleti történetet, annyira csúcsra járatott látvánnyal és dramaturgiával, hogy kötelezővé kellene tenni. Mindenki számára.
Ez az első hollywoodi produkciója, ami alá a szkriptet – többedmagával – Wentworth Miller írta. Igen Scofield, a modernkori Houdini. És ha még tud akárcsak hasonlót is kipréselni magából, akkor hajrá, mert színésznek a legnagyobb jóindulattal is csak közepes.
Ezt a filmet ezzel vádolni viszont nem lehet. Már az első percben megfogja a nézőt, rászorít, és el nem engedi. Azokkal a tökéletes kezdőképekkel olyan alapozást nyújt, hogy előre látod, nem szeretnéd, hogy véget érjen. Soha. És ezt, ha lehet, ezek után csak fokozzák. Az operatőr a mozi egésze alatt biztosítja azt a gyönyörűen fenyegető látványt, ami áthatja a játékidőt. A rendező pedig tökéletes precizitással fokozza a feszültséget, ehhez a nem mindennapi történethez, amiben egy családhoz pillanthatunk be. Épp a családfő halotti torján találjuk magunkat, ahol megismerhetjük a főszereplőnket, a magának való Indiát, aki irtózik mindenféle érintéstől, aki távolabb áll az anyjától, mint Dr. Lecter a vegetarianizmustól. Ám feltűnik a színen a rejtélyes, világutazó nagybácsi, aki egy időre ott marad a családnál, és furcsa kapcsolat kezd kialakulni közte és India között, a környezetükben pedig egyre többen tűnnek el. Nem mondom, hogy a sztori akkora nagy dobbantás lenne, nem akarja megváltani a világot, nincsenek benne az élet nagy megfejtései és nem szolgál arc letépős csavarral sem, de a karakterek és az ő viszonyuk, annyira működőképes, hogy az egész rettentően gördülékennyé válik. És ehhez jön ugye, amit említettem, a tökéletes látvány, a lenyűgöző képi világ, a képi metaforák és az érzések kivetülése, olyan hétköznapi dolgokba, mint egy pók. Zseniális.
És persze ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a karakterek egymás közti dinamikája sem működhetne megfelelő színészek nélkül. Itt ebben sincs a legcsekélyebb hiba. Wasikowska tökéletes. Rejtélyes, sérülékeny… félelmetes. Ám a nagybácsit alakító Matthew Goode valami frenetikus. Az a ridegség, amit áraszt magából, elképesztő módon fenyegető. Nem hiába említettem meg feljebb Hannibal mestert, mert mikor közeliben mutatták Goode-ot, az átható tekintete, mintha csak a fiatal Hopkinst idézné. Fergeteges. És melléjük Kidman tökéletesen asszisztál, a kirekesztett és zavart, anya szerepében.
Nincsenek meglepetések, mindent előre sejt a néző, de mégis mikor bekövetkeznek a dolgok, azoknak érzed a súlyát. Aztán vége lesz, és csak nézed a lefelé futó stáblistát. Mert még csak ez sem a megszokott. Nem tudok belekötni, egyszerűen nincs mibe.
Nézd meg!

megnyugtató! és milyen messze van még július 18...

előzmény: McCl@ne (#7)

egyrészt igaz, amit The Hungarian ír (Place Byond the Pines-t is szinte csak miatta szerették), másrészt a Drive-ot annak idején ők is az év filmjeként emlegették. azóta meg Varga Feri is rákontrázott a dologra... akkor is epedek a film után, de óvatosabbak vagyok az elvárásaimmal...

előzmény: TomPowell (#2)

"Only God Forgives: nem is Drive utánérzés, hanem a Drive stílusjegyeinek a paródiája, röhejes Ryan Gosling-karakterrel. Rémes."

Bujdosó Bori most tweetelte a Cannesi vetítést követően...

megértelek, de azt nem, hogy ez miért is változtat bármit is a film valóságában?

előzmény: Olórin (#150)

haha, meg minden. oszt mitől magic? nem lehetnek egy scifiben génmanipulált emberek? nemá'

előzmény: critixx (#147)

2013-02-10 09:48:42 Point Break (1991) / Holtpont G-ergo (5) #16

15 hozzászólás mindösszesen? elég gyatra. pedig az egyik legjobb akciófilmről van szó. a szabadság olyan mértékű feelingjével megáldva amit azóta sem karcoltak meg sehol.

2013-01-29 22:33:38 Holy Motors (2012) G-ergo (3) #7

a mindfuck mindenképpen találó, de engem nem kapott el annyira az élmény. sőt. zavart. nem is, inkább zavarba hozott. nem kedvelem, de a 3asnál gyengébbet akkor sem tudok adni neki.

2013-01-27 21:52:54 The Collection (2012) G-ergo (4) #2

szerintem ez is király lett! az elsőt is szerettem, ott a hangulat és a légkör, az ami nagyon fogós, itt azért ez változott, mert a gyűjtemény inkább látványfilmként üzemel. pörgős és eszeveszettül vagány mozi. simán többször nézős, a vége pedig felüdülés a nagy horror forgatagban. jójez.

Tökéletesen egyet értek! Waltz-os gondolat menet, szégyen szemre, első nézésre nem fogant meg bennem, pedig tökéletesen kézenfekvő!

előzmény: Tenebra (#95)

Beszéljünk a rasszizmusról! Kezdjük rögtön ott, hogy minden ember rasszista. Ez tény. Valamilyen szinten, ami persze változó, de mindenkiben benne van az érzés. Kortól, nemtől, bőrszíntől, vallástól teljesen függetlenül. Ezzel kapcsolatosan ajánlott az Ütközések című, egyébként remek mozi. Előítéletek mindig is voltak és maradnak is. Máskérdés, hogy ez honnan eredeztethető! Az itthoni helyzetet most nem igazán kellene felhoznom, de annyi talán elég, hogy itt van alapja a dolgoknak, sajnos elég erős. Aztán vannak, akik ezt kihasználják és… fenét, nem ide tartozik.
Jelen mozi egy gyökeresen más időszakot és problémát boncolgat a maga zseniális módján. A rabszolgaságot, mint olyant. Ami a történelem során ugye elég gyakori és elfogadott dolog volt. Ebből is látszik, hogy a 12 Majomban elhangzó mondat, miszerint „Nincs helyes meg helytelen, csakis közvélekedés.”, mennyire valós.
Itt az USA-beli rabszolgatartásba kaphatunk némi betekintést, ennek is a végső időszakába, hisz a film cselekménye után egy évvel megkezdődik a polgárháború, aminek befejeztével hivatalosan eltörlik ezt az intézményt, más kérdés, hogy ennek milyen utóhatásai vannak. Hisz, hosszú éveken át a déli államokba folyamatosan hozták az afrikaiakat, mintha csak valami olcsó árucikk lenne, húsként emlegetve, emberszámba a legkevésbé sem véve. Generációk nőttek bele ebbe a felfogásmódba (mind a két oldalon!!), mintha ez a világ legtermészetesebb dolga volna. Arrafele az is volt, lévén ezt diktálta a közvélekedés. Na, már most a sok évtizednyi elnyomásnak, ha hirtelen vége szakad, akkor azt elfogadja bárki is? Egyértelmű, hogy nem. Ezzel újfent kapott a fekete társadalom egy hatalmas elutasító pecsétet a képzeletbeli beilleszkedési kérvényükhöz. Behurcolták, majd felszabadították, hogy utálhassák őket. Hogy ma milyen a helyzet az megint egészen más kérdés…
Na de a filmről is valamennyit… Azon túl, hogy észvesztően zseniális, nem is tudom, mit mondhatnék, azért rápróbálok! Mondanom sem kell, hogy Tarantino a szakma legnagyobb fenegyereke, személyes kedvencem és egy komplett őrült. Filmjei a végtelenségig szórakoztatóak, a véget nem érő párbeszédek, amik gyakran a semmiről szólnak, annyira dinamikusak és humorosak, hogy nem tud érdekelni, hogy a film cselekményéhez vajmi köze sincsenek. A realitást is elég szabadon kezeli gyakran, ami szintén csak egy eszköz számára, hogy aktuálisan épp egy eszelős kontrasztot állítson, vagy szimplán tisztelegjen, ne adj isten egyszerűen csak szórakoztasson.
A Djangoban ismét felsorakoztatta azt a senki másra nem jellemző, eszköztárát és hatalmasat dobbantott újfent! A sztori meglepően lineáris vonalat követ, csupán egy-két visszaemlékezés köszön be, de A-ból B-be egy tökéletesen egyenes úton vezet végig minket. Ami persze nem baj, és láttunk már tőle ilyesmit korábban is.
A történet a megszokott módon remek, de a mesélés módja az, ami kiemeli a nagy átlagból. Egy sírva röhögős szituáció után néhol sokkolóan hamar kapunk valamit, ami minden jóérzésű embert, minimum egy nagyobbfajta nyelésre késztet. És nem a látvánnyal van gond, hanem a helyzettel, hogy ez megtörténhetett. Ilyen módon valószínűleg reálisabb a film, mint a legtöbb társa. Itt egy fekete élet, tényleg a semmivel egyen értékű.
Aztán itt vannak nekünk az újfent végletekig szórakoztató párbeszédek, néha hihetetlenül körmönfont módon megfogalmazva. Sokak kedvence a zsákos jelenet is frenetikus, de nekem speciel Stephen (Samuel L. Jackson) megszólalásai tetszettek a leginkább. Amellett, hogy tényleg viccesek voltak, tele voltak iróniával is, hisz épp tőle jöttek a legkeményebben rasszista beköpések a filmben. Egy négertől! Ennyire ivódott a vérükbe, hogy az, ami történt akkoriban, az rendben volt.
Sokan támadják a filmet és Tarantinot, a sok N betűs szóért, de milyen fura is lenne, ha kedves fekete honfitársainknak nevezték volna őket. Sam L. Jacksonnal készült interjú egyébként zseniális, mikor a riporterrel ki akarja mondatni a nigger szót! Hihetetlen az az ember! Dől belőle a királyság.
Aztán térjünk át egy újabb dologra, amiben a rendező nem igen tud hibázni. A színészek. Szerintem talán erre a mozira verbuválta össze a legerősebb gárdát mindközül (na jó a Ponyvaregény után, közvetlen), és ezt meghálálva egytől egyig mindannyian, hibátlanul is teljesítenek. Waltz, a kissé pökhendi, ám jóérzésű, gyakran affektáló fogorvosból, fejvadásszá váló karaktere remek. Kicsit talán hasonlít Landa figurájára, de azért a legtöbb dologban merőben más, meg amúgy is, ott is ő vitte a műsort! Foxx maximálisan kijátszotta a szerepét szerintem. L. Jackson, mint már említettem kifogástalan ismét. Rövidke cameokra is olyan arcok ugranak be, mint Franco Nero (némi tisztelgés a ’66-os Django előtt), Jonah Hill és természetesen maga a direktor is, hogy ismét meghaljon. Akit viszont ki kell emelnem, az DiCaprio. Eszeveszett tehetség ez a faszi. A nyálas, buzis kisfiú korszakát már rég levedlette és korosztálya talán legjobbjává nőtte ki magát. Bár tehetségét, már ’93-ban is meglebegette azért, erősen. És amit itt szintén leművel… A koponyás jelenet, az a düh és ridegség szó szerint félelmetes. Ha vásznon van, csak őt lehet figyelni, maximum Waltz tud némi fényt magára erőszakolni mellette. És persze szobrocskája, mit Oscarnak neveznek, továbbra sincs… Mondjuk, ez azért sokat nem oszt nem szoroz.
A zenére meg csak annyit, hogy ebben sem igen hibázik Tarantino, most is remek, bár a gengszter-rap tényleg elég kérdőjeles. Na de ezt leszámítva hibátlan.
’Az egy nigger egy lovon?!’

2013-01-13 17:35:09 Jack Reacher (2012) G-ergo (5) #6

tökéletes szórakozás. abszolút mást kaptam, mint amire számítottam. sokkal jobbat és többet.
az origós kritika maximálisan összefoglalja a lényeget. élmény!

2012-10-31 18:26:02 Skyfall (2012) G-ergo (5) #99

50 év alatt sikerült a 007-esnek kultusszá válnia. 23 film egy szériában szerintem mindenképpen rekord, és ha nem is volt mindig ragyogó a csillaga, azért tisztesen helyt ált, és ha lejtmenetbe is kezdett, volt ki feltámassza. Martin Cambell ezt két alkalommal is megtette. Először az Aranyszemmel hozott vérfrissítést őfelsége titkos ügynökének kalandjaiba, majd Brosnan-t Craigre váltva a remek Casino Royal-al duplázott. Ahogy változtak az idők, úgy alakultak a Bond filmek is. Minden színész kissé (vagy gyökeresen) változtatott rajta, ahogy a rendezők is alakítottak a recepten az idők folyamán. És itt Campbell számomra megalkotta az igazi Bondot. Craig féle ügynöknél jobbat elképzelni sem tudok. Sok bírálatot kapott, hogy ilyen náci fizimiskával mit is akar ebben a szerepben, de Fleming mikor megírta a karaktert, ha minden igaz, sosem tért ki arra, hogy jóképű lenne, hanem mindinkább sármos. No most, Craig ennek pedig tökéletesen eleget tesz, másrészt, amit ez a karakter megkíván az a stílus és elegancia. Ebben pedig vele érték el a csúcsot. Szerintem Craig, a tökéletes Bond és a Casino Royale egy tökéletes felvezetése volt, az újkornak. Igaz, a folytatás gyengécskére és teljesen zavarosra sikeredett, amit a forgatókönyv írók sztrájkjára fognak. Így vagy úgy, a Quantum csendjével majdnem sikerült megölni egy időre a szériát. Ám közeledett az 50. évforduló, amire a készítők igazán nagy hangsúlyt fektettek. Hogy mennyire nagyot, az csak akkor kezdett derengeni, mikor be lett jelentve, hogy Sam Mendes, az Amerikai Szépség rendezője fogja levezényelni a produkciót. Érdekes, de mindenképpen örömteli választás volt, és meg is látszik az egészen, hogy milyen műfajokban is tevékenykedett korábban és szerintem ez az egésznek nagyon is jót tett. A legszemélyesebb darabja lett a szériának, és ezt már a főcím alatt tisztázzák is, hisz ott Bond folyamatosan saját magával kerül szembe, miközben Adele remekbeszabott zenéjét hallgathatjuk. Itt mindenkinek a saját démonaival kell megküzdenie, és így sokkal közelebb kerülnek a karakterek a nézőhöz, folyamatosan ismerjük meg őket, a múltjuk, mint egy könyv, tárul fel előttünk, a film előrehaldtával. Bondnak már voltak valamilyen szinten személyes dolgai a filmek során, de itt M is átlép a 3. dimenzióba és feltöltődik múlttal és érzésekkel, amiket, mondani sem kell Judi Dench remekül megold. És hadd említsem meg, hogy Mendes (és a forgatókönyvírók) amellett, hogy minden karakterének adott múltat és mélységet, azt is bebizonyította, hogy bizony az akciók rendezését is kisujjból hozza. Hibátlan a mozi e téren is!
Craig pedig szenzációs. Ha ezek után valaki azt mondja, nem jó színész, akkor megkínálom az illetőt egy kanálka ciánnal (igen-igen...). Szenzációs, ahogy a szinte rezzenéstelen arca mellett a szemeivel mit játszik. Egy pillantásában benne van minden, és amellett, az ő általa megformált karakter az, ami a témához tökéletesen illik. Kellően kemény, kellően érzékeny és bitang módon elegáns. Ismét csak a vonatot és a mandzsettaigazítást tudom felhozni. Fergeteges, de emellett sok apró nüansza is csak úgy sugározza, hogy ő Angol, és hogy ő... ő Bond. Még futni is elegánsan tud. Hihetetlen, de tényleg. Na, mindegy is.
Aztán ez alatt az 50 év alatt rengeteg negatív karaktert is megélhettünk, Dr. No-tól kezdve, Blofeld-en és Scaramangán át, Le Chiffre-ig volt mindenféle figura. Jobb-rosszabb, de mindenképen egyediek voltak. És akkor a Skyfallban kilép a liftből egy magas, erőstestalkatú, szőke férfi. Aki utána egy filmtörténeti verbális párbajt folytat le Bonddal, de tényleg olyan színvonalon megírt párbeszédet hallhattunk, ami nem hogy ritka, hanem hogy k..va ritka. Bardemről tudni, hogy szenzációs színész és a negatív szerep sem áll már távol tőle, de én itt voltam azon a szinten, hogy most azonnal le kell, hogy hidaljak. Mert ez a figura maga volt zsenialitás. Bardem nyilatkozta, hogy a karakter megalkotásakor Mendes azt az egy szavas instrukciót mondta neki, hogy kellemetlen. Legyen kellemetlen. És Silva maga lett a megtestesült kellemetlenség. És zsenialitás. Ahogy a többi karakteré, az ő motivációi is tökéletesen személyes tartalmat kaptak, nem a megszokott világuralomra törés a cél. Sokan hasonlítják Jokerhez, gondolom mi miatt, de ahogy egy kedves ismerősöm is leírta, míg Joker csak káoszt akart és lángokban látni a világot, addig Silvának nagyon is személyes célja van és konkrét terve. De hasonlítani én annyiban hasonlítom össze őket, hogy Bardem Skyfall-béli karaktere közel annyira tökéletes és mindentéren zseniális, mint anno Heath Ledger volt a Sötét Lovagban. Leírhatatlan. A megtestesült Bond, megtestesült ellenfele. Ahogy meghalt, abban több stílus volt, mint a színészek 90 %-ának egész életpályájában... Tudnám még fényezni, de felesleges, meg kell nézni, amit művel!
Ahogy visszaolvastam feltűnt, mennyi a tökéletes és a zseniális a szövegben. Hát ez nem véletlen úgy érzem. Bezony… Nem is tudok egyebet mondani. Bond beérett és erre, megérte 50 évet várni. Nagyon is!

2012-10-23 12:45:16 Taken 2 (2012) / Elrabolva 2. G-ergo (3) #46

Sok mindenről lehetne beszélni a film kapcsán, mondjuk Neesonről, Bessonról, a folytatásokról, az akcióhősökről...
Én ezek helyett inkább arról írnék, miért is működött az első rész, annyira. Főleg annak fényében, hogy az egy szimpla, teljesen lineáris sztori vonalat követ, amolyan B filmes történettel a tető alatt. Ám Pier Morell képes volt stílust adni a mozinak, az akció szcénák pergő ritmusuk és rövidségük ellenére is látványosak voltak. És a legnagyobb pozitívum, ami a folytatásban az egyetlen működőképes elem: Liam Neeson. Akitől eddig elég távoliak voltak a hasonló karakterek, még hogyha a Star Warsban és a Batman Beginsben, azért némi akciózás is becsúszik, ő mégis inkább drámaibb szerepekben teljesített, gyakran kimagaslót. A Taken-ben pedig minden gondolkodás nélkül elhittem neki, hogy apró cafatokra tépi Párizst, ha ez kell a lánya megtalálásához. Közel a hatvanhoz, igazi és hiteles akciószárrá avanzsált, a módszereivel, ahogy feltúrta a várost és az albán alvilág egy részét.
Aztán a film kaszált, azonnal be is lett rendelve a következő rész, ám Morellt lecserélte Besson, arra az Olivier Megaton-ra, aki a rettenetes Szállító 3-at elkövette, nem sokkal később pedig minimális fejlődést mutatva, a szimplán csak rossz Columbianaval borzolta a kedélyeket. Plusz firkantott egy vázlat egyszerűségével sem bíró forgatókönyvet. És rettenetesen mellé lőtt mind a kettővel, de főleg a rendező személyével. Ebben a filmben minden el lett rontva, ami az elsőben működött. Megaton annyi stílussal rendelkezik, mint egy csupasz csiga, aminek egy talp hatására a seggéből lóg a bele. De ez hagyján, sokan megélnek tisztességes iparosként, anélkül a fontos tulajdonság nélkül is, viszont ez a fószer egyszerűen nem ért semmihez. Vagy legalábbis jól titkolja. Az akciók annyira szaggatottak és rosszul vágottak, hogy jóformán bántja a szemet. Az első rész lendületességéhez, a kanyarban sincs.
Az autós üldözés pedig a legrosszabb Dudikoff filmek minőségét idézi, amiben egy vezetni szinte nem tudó lány fél Isztambulon át menekül a rendőrök elől. Oké, értem én, hogy apja lánya, de azért ne viccezzünk. Ráadásul a rettenetes vágás itt is kilúgoz mindenféle látványt. Arról meg már nem is beszélve, hogy a követségen a kézi gépfegyverek mellett, egy böszme nagy gépágyú várta, ami kb. 3 lövéssel atomjaira bontja azt a taxit. Némely filmben elfogadja az ember, de ennek nem azon a szinten kellene mozognia. Neeson lelő egy rendőrt, és a követségről utána csak úgy kisétál. És akkor még a gránátos dologról szó sem esett, ami a film legnagyobb kérdőjele talán... azt hogy gondolták nem is... a városban... csak úgy... na, mindegy.
Aztán persze meglepetésmentesen vége a maffiózóknak, egy kis erkölcsi, hihetetlen ostoba vergődés után, az utolsó is kilehelte nyamvadt életét, de azért betáraztak még két rossz fiúval, hogy a már berendelt harmadik részre is jusson.

És akkor eljutottunk a film legaljább jelenetéhez, ami az amúgy sem magas színvonalat végképp a mélybe rántja, mint Gandalfot Barlog, a Mória bányában.
Ez a jelenet pedig a mólóban fagyi turmixozós, boldogságvan, minden happy, senkit nem érdekel, hogy nemrég újra megtörtént a szörnyűség, sem az, hogy anyut kis híján kivéreztették, apu szeme előtt, arról nem is beszélve, hogy a kislány gránátokkal dobálózott Isztambul nem épp kihalt városában, és hogy potenciális célpontjai vagyunk még mindig, egy Albán terror szervezetnek. Illetve egy kis részének, akiket apu egyelőre életben hagyott.
Annyi dramaturgia szorult ebbe a filmbe, mint gondolat Jason Vorhees fejébe. És igen, az első részből sem csordult ki a drámaiság, a végén ott is volt egy béna egymásra borulás, de ez itt, filmtörténelem.
Ez rossz. Neeson menti meg a teljes kudarctól, ő még mindig az egyik legszimpatikusabb színész, aki élt valaha. Olivier megaton meg hurcoljon kávét, ne a rendezői székben kontárkodjon…

2012-10-23 12:40:32 À l'intérieur (2007) / A betolakodó G-ergo (1) #54

Szeretem a horrort. Szeretem mikor tudok rettegni egy mozin, mikor zsigeri félelem kerít hatalmába. Szeretem a fojtogató légkört, mikor nehezebben kapok levegőt, mert olyan feszült közeget idéz elő, ami kilép a tv-ből és a hangfalakból, hogy rám telepedjen. Szeretem, mert néha több, mint azt a legtöbben elvárják tőle, komoly dráma, vagy művészi véna is kerül némelyikbe. Ezekkel nagyon ritkán találkozni, de azért lehetne sorolni... De szeretem a horror-t, mert ha épp nem veszi magát komolyan, vagy csak szimplán gagyi, akkor jobb bármelyik vígjátéknál, ami a szórakoztató faktort illeti. Tengernyi vér, pornófilmbe való nők, gyakran fedetlen keblekkel, logikátlan futkorászás, gyakran bagatell végződéssel, ostoba, ámde pont ezért végtelenül vicces dialógusok, csavarok kiszámíthatóbbak, mint hogy egy politikus hazudik... tehát szimplán béna. De móka.
Aztán itt van a jelen mozi. Ez egy jó próbálkozás rettenetes elbaltázása. Pedig néha-néha felmutat olyan dolgokat, ami arra enged következtetni, hogy nem csupa tróger állt a kamera túloldalán. Aztán ha az összképet nézzük, mégis inkább annak irányába gondolkodik az ember. A legdurvább: nem tudtam egyszerűen szurkolni a főszereplőnek. Pedig egy terhes nőért nem nehéz szorítani... Itt annyira nem érdekelt, mi lesz vele, mint orbánt, az ország sorsa. Talán azért, mert annyi logika nincs ebben a filmben, mint gyurcsány éhség sztrájkjában. A nő anyja fergeteges... de rajta is túl tesznek a rendőrök, akik minden egyes megmozdulásukkal azt sugallták, ők meghalni jöttek ide. Nem lövök le nagy poént azzal, ha leírom, meg is tették. A végén a gumibottal való verés meg mi? Miért? Hogyan? Nem szeretném ismerni a forgatókönyvért felelős embert... a nő kiléte meg... na... nem nagy talány, hogy szépen mondjam.
És akkor még nem beszéltem arról a kb. 30 embernyi vérről amit ezek ott páran elfolyattak. A mennyiség amit a terhes nőből is lecsapoltak, kb. Deacon Frost, Nomak, Dracula, Eli és még pár fajtársuk éves fejadagja. De ő még él, harcol, gége metszést csinál saját magán! A végkifejlett is annyira hű a filmhez, hogy szót sem érdemel.
Azért pozitívum is akad, például a maszkmesterek ügyes munkát végeztek és volt néhány ügyes operatőri megoldás. Ennyi? Ennyi.

2012-10-23 12:39:29 Safe (2012) / A biztonság záloga G-ergo (4) #13

Stathamet anno Guy Ritchie vezette be a filmes világba, az egykori olimpiai toronyugró, modell a Ravasz, az agy...-ban még az egyik mellékszereplőt játszotta, a valódihoz, nagyon hasonló karakter annyira feküdt neki, hogy a zseniális Blöffben már főszereplőként tetszelgett. Az igazi kiugrást azonban a Szálltó jelentette neki. Itt kezdett el nagy vásznon verekedni, ami annyira bejött a népnek, hogy ezzel azonosítják azóta is, a szimpatikusan morcos képű verekedős srác... Pedig itt ott megmutatja, hogy színészi vénája sem olyan rozoga, lásd London, Banki Meló...
De a nagy átlag egy Statham filmtől látványos bunyókat, adott esetben lövöldözést vár, és ezt szokták is hozni szépen, átlagosan leggyakrabban. Ezért is üdítő a SAFE.
A kezdés nagyon gyors, mint egy különlegesen siettetett gyorstalpaló a két főszereplő (Statham és a kislány) múltjáról, az okokról, amiért ott és akkor összetalálkoznak, de erről a montázs szerű kezdésről is ordít már, hogy azért itt akad stílus. Szép vágások, ötletes jelenet váltások... sok rosszat nem ígért. És tartotta is magát ehhez a kezdéshez a film.
A felvezetőben megismert felek (Ruszki maffia, triádok, rendőrség) játszmázása, ha nem is teljesen életszerű, de nagyon szórakoztató. Amint ebbe, a kislány révén, (újra) belecsöppen Luke, rengeteg skuló elszórásán, még több fej beverésén és hullahegyek hátrahagyásán át érünk el az utolsó nagy párbajig, amiről csak annyit, hogy ZSENIÁLIS! Nem mondom, hogy még sosem látott megoldás, de egy ilyen filmben üde színfolt, és igazán szórakoztató. Az imént említett stílusosságot végig tartja a mozi, a kamera kezelés néhol nagyon szimpatikus megoldásokkal él, a harcok pörgősek, szépek, ötletesek a'la Statham, jó rendezéssel megtámogatva, a sztori csavaros, ám... mindegy, az előbb felsoroltak kárpótolnak mindenért. A vége olyan amilyen, de nem tudott az sem rontani a kialakult képen: Ez egy remek akciófilm! Sok ilyet Stathamnek!

Menők lettek mostanában ezek a régi meséket feldolgozó mozik, hisz Hófehérkéből idén kettő is készült, nem sokára jön a Jancsi és Juliska, aztán az Égig érő paszuly is megelevenedik a nagyvásznon, de jó ez nekünk? Majd kiderül, annyi egyenlőre biztos, hogy ha a Hófehér és a Vadász színvonalán adagolják a többit is, a nézőközönség nem lesz elkényeztetve. Mert ez pocsék.
Kezdjük ott, hogy Kristen Stewart tökéletes anti-színész. A Twilight-os repertoárját nem bővítette, tátott szájjal bambul a nagy büdös semmibe, és néha a szagot is megérzi, hát grimaszol egyet, olyan mód, hogy az a hasmenés első jelére is nagyban hajaz... Hogy miért nem tudja ajkait összezárni, marad titok, lehet Pattinson a tettes. Másrészt ami a film legnagyobb esetlensége, és a castingosok legnagyobb mellényúlása, hogy a fent említett nőszemélyt, úgy akarják eladni, mint a legszebb nőt. De legyen végülis, hát ez egy fantasy világ, ebben ő a csúcs, higgyük el. DE nem hihetjük, mivel úgy adják el, hogy közben Charlize Theron az, akinek a tükör (ami egy túlméretezett, folyékony gong...?) balga mód ki meri nyilvánítani, hogy egy valaki szebb nála. És pont K. S... nane. Értem én, hogy Kristen sok mindent benyelt tőle, de a közönség nem tette!
Amúgy is az egyetlen pozitívum ebben a szutyokban Theron. Ő teljesíti azt, amit a szakmája elvár tőle, ha nem is élete alakítása, de hozza az elvárhatót. Persze az is fontos, hogy egyedül az ő karaktere kapott némi mélységet, sőt hiába negatív, sokkal inkább drukkol neki az ember, mint a többi karakternek. Ahogy meg bevégzi, az az alja. De a happy ending az fontos persze.
A forgatókönyv annyira jól meg lett írva, hogy kb. semmire nem emlékszem már belőle, Hófehér motivációs beszéde pedig, filmtörténelem! A legcinkesebb jelenetek közé simán beférhet a Top 50-be. Persze ehhez még kellett a már említett színészi tehetség is... Na meg ott volt a törpés, tábortüzes rész. Ha 2 perccel tovább nyújtják tuti a párnámba fojtom magam.
Ami még Theronon kívül említésre méltó az a látvány. Teljesen korrekt volt, bár akció jelenetet nem tud rendezni az illető. Kristen biztos kiszívta az energiáit... állandóan ide lyukadok ki. Ennyire volt érdekes a film. Soha többet, mégegyszer.

2012-10-23 12:37:34 Battleship (2012) / Csatahajó G-ergo (2) #49

A Hollywoodi filmekben gyakran láthatunk pátoszban tocsogó, túlzott hazafiasságtól fűtött jeleneteket, ezzel együtt és ezek mellett pedig gyakran propagandát is. Hihetetlen erős és fájdalmasan ostoba propagandát, amit kajálnak az emberek általában. De a pátoszosság végül is érthető valamilyen szinten (valamilyenen...), hisz saját hazájukról van szó, meg min... ácsi. Roland Emmerich akkor mi az istent művel?
Inkább térjünk át a propagandára. Sok film próbálja eladni nekünk, hogy márpedig katonának, haditengerésznek, egyéb hasonlónak lenni jó, mert ott igazi testvérekre lelsz, mert ott újrakezdhetsz mindent, mert ott te is fontos lehetsz, mert véded az országod. Véded az országod, úgy hogy a sivatagban hagyod a lábad, kezed, farkad és egyéb dolgaid, lévén egy löveg, repesz vagy egyéb repülő fémtárgy szétszaggatva a bőröd és a húsod, a csontodat porrá zúzva, az ízületeidet, mint egy háziasszony a folpakkot, szétszaggatva leválasztja testedről. Így, egy csonkként hazatérve az élet lehet még mókás, hisz a családod vár, esetleg van feleséged, akivel már azon túl, hogy szereted, semmit sem tudsz kezdeni, és éjszakánként adott esetben, verítékben feküdve, sírva ébredsz, a feltörő emlékeid miatt, amik álmodban értek utol, mikor védtelen voltál. És persze mindezt az országodért, a hazádért teszed, tetted! Semmi köze holmi olajhoz... ugyan.
És akkor itt a Csatahajó. A Hasbro-nak annyira bejött a Transformers és a G.I. Joe, hogy előkapartak még valamit. Jobb híján a torpedó nevű, amúgy matek órára tökéletesen megfelelő, klasszikusra esett a választás. Lévén elég sztori és karakter mentes szmötyiről van szó, a történetért felelős személynek és/vagy forgatókönyvírónak elég nagy szabadság állt rendelkezésére, és ITT jegyezném meg, hogy ez hiba volt. Sok mindent megértünk már inváziók során, a filmvásznon, de ilyen elb**zott népség még sosem tette az high-tech lábát a bolygónkra. Idejönnek körbenézni, a megfelelő technológia nélkül, amivel jelezhetnének a haveroknak, hogy szabad a pálya. Helyette a mi, elméletileg sokkal elavultabb cuccainkat. akarják erre használni. Egy olyan faj, ami galaxisokon utazik át. Aha! Köszi! Bár mit lepődünk meg ilyenen, hisz az űrhajóik sem repülnek a légkörben, helyette kacsáznak a vízen. Csúcstechnológia a javából. Olyan fegyvert, ami nyílegyenesen kilő egy löveget, hírből sem... ugyan, sokkal hatékonyabb a gránát! Az a menő alienéknél. Egy állig felfegyverzett hajót nem lőnek ripityára, mert az elfordítja az ágyúit, úgy már teljesen ártalmatlan. Teljesen. Ám egy autópályát a földdel tesz egyenlővé, mert miért ne. Fogalmam sincs még mit hagytam ki, de ilyen ostoba földönkívülieket még SOHA nem láttam. Tuti kiszel tünde is onnan jött!
Az pedig hatalmas meglepetésként ért mindenkit, hogy végül a vén csotrogánynak titulált, kiöregedett hadihajóval lesznek legyilkolva, a földünket az ostobaságukkal leigázni kívánó, élienek. A jelenet pedig, mikor az öreg tengerészek lassítva vonulnak harcba... jó hogy nem hullottak a piros-fehérsávos háttér előtt fehér csillagok kék köddel kísérve... hát filmtörténeti szánalmasság. És akkor még a lábatlan néger, aki a harcban az arcizmai mozgatásáért felelős idegeket is elvesztette, ez egész biztos, lever egy két méter plusszos, páncélba bújt űrlényt is. Hát, mi ez, ha nem ki... hagyjuk. És persze köztudott, ha egy hajó ledobja a horgonyt, az egy sziklába úgy beleakad, hogy azt a több ezer tonnát mindenféle nehézség nélkül megfogja és a radikális irányváltoztatástól a hajótest sem fog apró darabjaira hullni. Nézz csak utána.
Annyi a rossz ebben a filmben, hogy ezt még a tökéletes látvány sem tudja ellen súlyozni. A Tranformers első része legalább jópofa volt és nem csüngött róla a behívó sem.
Ebben a filmben az egyetlen működőképes jelenet, az az alapjáték megidézése volt, ott volt némi izgalom.
Amúgy tömény szemét és giccs. Az álnok propagandáról nem is beszélve. Visszasírom még a Transformers 2 fingós robotját, azt hiszem...

2012-10-23 12:36:35 Mr. Brooks (2007) G-ergo (5) #16

Kevin Costner érdekes figura, már ha a filmes karrierjét nézzük. Csúcspontok és rettenetes mélységek tarkítják a pályáját. Elég, ha a díjaira ráfigyelünk. 2 Oscar és 6 Arany Málna... A tehetségével sosem volt baj, csak egyszerűen... volt, hogy kicsit mellé lépett. A Farkasokkal táncoló idején, csúcson jár a csillaga, ekkor készül a Robin Hood, JFK... Aztán a Waterworld viszontagságokkal teli forgatása után mélyrepülésbe kezd. Ez idő tájt magánéleti gondok is jelentkeznek, amit persze a média csak súlyosbít, és 2001-ben a Milliókért a Pokolba után, jóformán meghal a karrierje. De nagy szerencsénkre hatalmas túlélő lévén ezt nem hagyja. Új erőt lehel a pályafutásába, ha nem is ragyog ismét olyan magasságokban, mint régen, de tehetségét újra és újra bizonyítja, a színészi kvalitásai pedig korával együtt nőnek. Ahogy ezt a Mr. Brooks című filmjében erőteljesen be is bizonyítja.
Mr. Brooks sikeres ember. Jól menő cége van, az év emberének választják, szerető feleség és gyönyörű gyerek az oldalán. Ám Mr. Brooks szenvedély beteg. Szenvedélye pedig a gyilkosságban teljesedik ki.
Azt újfent leszögezném, hogy Costner remek színész! Félelmetes és fenyegető a karaktere, a jéghideg profi gyilkos, aki minden részletre figyel, és tökéletesen érzelemtől mentesen végzi a dolgát. Ám a gyilkosság utáni mámora, a bódulat, az extázis, az elképesztően erőteljes pillanat. És ott van William Hurt, mint Brooks belső hangja, másik énje, aki hajtja, és nem hagyja leállni. Szintén remekel, az összhang pedig csodálatos. Az egyszerre történő mozdulatok, ugyan azok a gesztusok... Nagyon működik a párosuk. És igazán jól meg is van írva a kapcsolatuk. Mindenkinek van egy hasonló belső hangja, ami sokszor őszintébb, mint amennyire te szeretnéd, és olyan dolgokat sugall, ami nem feltétlen helyes. Egy titkos én.
Tehát róluk szól igazán a mozi, Brooks elméjébe mélyebben tekinthetünk, és élt egy olyan húzással a rendező és a forgatókönyvíró, hogy megszeretteti velünk ezt a karaktert. Legalábbis velem mindenképpen, pedig egy gyilkosról beszélünk. Bár nálam már Dexter is rég a kedvencek között...
A történetet bonyolítván és még egy kis lelki civódást a címszereplőre görgetvén, a képbe kerül Brooks lánya az eltűnt BMW-vel és egy aggasztó rendőrségi látogatással, nem mellesleg a főszereplő élete első hibájának következményei, egy izgága hobbi fotós személyében. Plusz thriller lévén, Demi Moore által alakított rendőrnő karaktere, aki már régóta hajtja gyilkosunkat. Mindezzel együtt egy feszült, és a fősodráshoz képest meg, különösen lendületes játékidőt kapunk, ami alatt érheti a nézőt meglepetés. Nagyon jó film.

2012-10-23 12:32:22 Taken 2 (2012) / Elrabolva 2. G-ergo (3) #45

úgy is van. ráadásul az elsőben, Pierre Morell tudott stílust adni az egésznek. ez az amit megaton valószínűleg élete végéig sem lesz képes megtenni.

előzmény: Hannibal Lecter (#43)

2012-10-21 23:04:06 Taken 2 (2012) / Elrabolva 2. G-ergo (3) #42

a rettenetes vágás hihetetlen sokat ront az egészen. a közelharcok nevetségesek, az autós üldözés meg még annál is aljább. Neeson, viszont nagy király továbbra is, miatta nézhető csak.

Jah értem. Amúgy igen, ilyen játék adaptációknál általában, csipegetnek az alkotók innen-onnan, sohasem vesznek egy epizódot, hogy azt megvalósítsák.
Lévén a játékot csak hírből ismerem, nem igazán volt összehasonlítási alapom, sem elvárásom az első filmmel kapcsolatban, de a hangulata és a képi világa annyira elragadott, hogy egyik kedvencem lett. A sztori, meg így az alapanyag ismerete nélkül teljesen rendben volt. Asszisztált a tökéletes légkörhöz :)

előzmény: simijohnny (#9)

Köszönöm, a részletes tájékoztatót. Megnyugodtam, hogy nem nálam van a hiba, ha nem értem a mikénteket. Kíváncsi leszek...

előzmény: lizardking (#7)

Ez, hogyan kapcsolódik az elsőhöz? Azt látom, hogy Sean Bean és Radha Mitchell újra itt van. A trailerben a csaj, azt böfögi ki, hogy 11 éves kora óta költöznek városról városra az apjával. Aki elvileg Sean Bean? Tehát ez az első rész Sharonja? Akkor, hogy kerültek vissza a való világba? És miért csak az apját említi, az anyját miért nem? Ha nem Sharon, akkor ki a... szóval kicsoda? És mi köze van hozzá, SB-nek és RM-nek? Az első részt szerettem, de ez igazán nem tűnik jónak... Aki játszott a játékkal, világosítson fel, legyen szíves!

De, kellett volna, viszont késö bánat, lezbi gondolat... :D azonban azt nem te döntöd majd el, hogy ki, kicsoda, azt már a forgatókönyvìrók megtették.

előzmény: drav (#72)

de a gyerek, Lewitt korában él. Lewitt nem utazik időben. a gyerek sem. eszerint már alapból kizárt. másrészt willis visszajött az időben megölni az esőcsinálót, mert az megölette a szerelmét. nem magáért jött. nem sok értelme lenne úgy.

előzmény: drav (#70)

ha ezt most úgy érted, ahogy gondolom, akkor, már hogy az istenbe lenne? miből vontad ezt le?

előzmény: Bbazsa (#68)

Az időutazás régóta visszatérő elem a filmekben, ilyen-olyan minőségű elképzelések sorát kaptuk már, sőt megközelítésükben is sok féle módját láttuk eleddig. És az oka is változó. Sokszor csak egy konfliktus generálásához kell, hogy elindítsa az eseményeket, amiből kiindulva aztán a következő 2 órát végig lehessen lőni, vagy épp nevetni, esetleg akármi mást csinálni... De gyakran maga az időutazás a téma, és ennek segítségével érdekes társadalomkritikák, sőt az egyénre irányuló gondolatébresztési próbálkozások születnek. Lásd 12 majom, vagy az örök klasszikus Karácsonyi Ének, ahol a főszereplő a saját múltjával és jövőjével szembesül. Hasonlóan, ahogy jelen filmünk is használja ezt a megközelítést.
2044-ben még nem létezik az időutazás, de 30 évvel később megoldásra talál, ám ezt a legszigorúbban tiltják, így egyedül az alvilág használja, arra, hogy a nem kívánatos személyeket visszaküldjék 30 évvel korábbra, ahol nyom nélkül eltüntetik őket a looperek. Joe is egy közülük. Ezzel a melóval együtt jár a sok pénz, a nők, a drogok... úgymond gondtalan élet. Egészen addig, amíg az egyik célszemélyben, nem ismersz magadra.
Számomra ez az alap koncepció már tőből érdekes, de Rian Johnson sokkal többet pakolt ebbe a filmbe, akár annál is, amit a trailer ígér. Joe és Joe közötti konfliktus szenzációs! A fiatal, forró fejű, a jövőjéért, a saját jövőjéért harcoló, és az idős, sokat megélt, a múltjába foggal, körömmel kapaszkodó karakter zseniális. És rettenetes működik a filmben kettejük egymásnak feszülése! Minden egyben volt hozzá a remek forgatókönyvtől kezdve, az egyedi látásmóddal rendelkező rendezőn át a kiváló színészekig, minden. Willis Joeja rengeteg érzelem megjelenítését követeli, és ezt hibátlanul teljesíti is a kopaszodó kedvencünk. Ugyanakkor Gordon-Lewitt, valami frenetikus Willis! A gesztusai, a beszédstílusa, tényleg minden részlet, a kicsit fura maszk ellenére is tökéletes! Abszolút elhittem, hogy a két karakter a bisztróban, egymással szemben, valójában egy azon személy. Nem mellesleg Emily Blunt is remekel a kisfiával, a kisfiáért vívódó anya szerepében.
És ahogy már említettem itt a trailer nagyon keveset árul el, és az is adott esetben megtévesztő lehet. Spoilermentesen nem is nagyon lehet a továbbiakról beszélni, hát nem is teszem.
Megemlíteném viszont újfent a rendezőt. Az előző mozija alapján persze számítottam arra, hogy itt azért, nem egy fingás egyszerűségével vetekedő sci-fi thrillert kapok, de valamilyen szinten akkor is meglepett. A két (egy) fő karakter indíttatásainak és cselekedeteinek a részletes, átgondolt és kellően drámai kivitelezésén túl, még sikerült neki behozni Sara és a kisfia karakterét, ami hirtelen egy elég nagy mindfuckként funkcionált, és úgymond törést képez a film első és második fele közt, de ezzel együtt lett a film az ami. Aztán akkor a hibátlan operatőri munkát, az ötletes megoldásokat (öreg Joe múltját végig követő montázs jelenet...) nem említettem. Mint ahogy azt sem, hogy az alternatív jövőkép mennyire valóságosan hat és mennyire stílusos néhol. És még ezek mellett, ami remek volt, az az időutazás problematikájának és magyarázatának a letudása Jeff Daniels szájából. Egyszerű és nagyszerű, hogy ezzel az avétos szófordulattal éljek. Lehet unalmas már, de van még pozitívum továbbra is, mégpedig az, hogy a korhatár bizottsággal nem törődöm, módon bánik a látvány. Ahol vér kell, ott van is, a csonkítós rész pedig iszonyatosan para lett! Remek! Minőségi szórakoztatás. Egyszerűen ez a film király! Úgy ahogy van.

Eleinte kissé unalmas, és vontatott, a karakterek nem túl érdekesek, a színészi játék is csak közepes, úgyhogy gondoltam, majd egy jót alszom rajta. De mikor a rejtély kezdett kiteljesedni, érdekessé kezdett válni a sztori, és elkezdtem gondolkozni, hogy mi a f... aztán egészen hamar fényt lehet deríteni a dolgokra, nem sokkal később ki is mondják. Hát onnan megint csak középszer. Nem mondom, hogy volt benne több, de néhol ígéretesebbnek tűnt, a játékidő felénél. Aztán a végén az alul kezelt látvány. Felesleges... De egyszer bőven megtette délutáni mozinak.

2012-09-03 22:39:39 [OFF (Ide offolj, mert ez a helye!)] G-ergo #15657

Oh, jó vagy! :) és gyors is! Köszönöm! :)

előzmény: The Hungarian (#15656)

2012-09-03 22:20:23 [OFF (Ide offolj, mert ez a helye!)] G-ergo #15655

Ahojj!
Kéréssel fordulnék felétek! Arra szeretnélek titeket megkérni, hogy a jelenlévök közül akinek van kapacitása, kedve, stb-je rá, az nem magyarosítaná nekem? Ha rímelne magyarul is az meg aztan szuperjó lenne! Elöre is köszi :)

Mezmerize the simple minded,
Propaganda leaves us blinded!

Egy tökéletes audio-vizuális orgia. Wright és a Chemical Brothers összhangja zseniális képsorokat eredményeznek. 1080p és DTS hangzás a megfelelő eszközön, egyenlő egy 1 óra 45 perces szájtátással. Köszönet érte!

2012-07-13 23:49:03 Chronicle (2012) / Az erő krónikája G-ergo (4) #44

Ez esetben mire fel a 2 pont?

előzmény: Willy (#43)

Ha az angoloktól nem, akkor kiktől?! :D

előzmény: vuist (#55)

Én nem reménykedem, hanem pontos paraméterei vannak az elvárásaimnak. Vérben tocsogó, pörgős aprítást várok, dinamikus (!!) fightokkal. És az R besorolás és a red band előzetes ígérete szerint ezt meg is kapom, így már lesz egy jó erős közepes mozi, amit alkalomadtán még újra is nézek, ha nem akarok mást, csak kikapcsolni és tűrni, hogy a DTS hangzás szaggassa a dobhártyámat. Ha erre még valami épkézláb sztorit is pakolnak (ami mondjuk elég lehetetlennek tűnik), bármi lehet. De egy kis fekete humor is teheti többé akár. De a lényeg a 2. mondatom :)

előzmény: ChrisAdam (#2)

A Neveldine/Taylor párosnak sikerült a szinte lehetetlennek tűnő próbálkozás. Alulmúlták az első Ghost Rider filmet.
Ez a két faszi csinált egy veszettül zseniális Cranket, amit én vagy milliószor újranéztem, egyszerűen mert szórakoztatóbb, még annál is, mintha sortűz elé állítanák a politikai elitünket (bááááár...). Aztán ennek a folytatását, ami ugyan sokkal elborultabb és betegebb, de a móka faktorból nem vett le egy cseppet sem. A King-Kong vs. Godzilla jelenet... na meg utána a hűtőtáska tartalma. Egyszerűen csak kurvajó! És én a Gamer-el is jól elvoltam, látva a hibáit is. Szórakoztató volt, annak ellenére is, hogy az alapanyagban sokkal több volt.
Na de ez?! Hát nem volt nívós... na jó, egyszerűen szar volt az előzmény is, de minden tudásukat összeszedve lenyomtak egy annál is aljább filmet. Cage, lassan hivatalosan is kap egy Hollywood bohóca címet, és én biztos nem fogom ezzel szemben a nem tetszésemet kifejezni. Rettenetes amit összeripacskodik. A vívódása, mikor ki akar törni belőle a lovas... hátttt, mint egy hormonzavaros hal, teljes LSD mámorban. Üff, érdekes egy hasonlat lett...
Aztán a sztori is. Titkos szekta az ördög kisfiát kutatja. És van aki elhiszi, hogy meg akarják védeni? Na meg Cage a fél világon át menekül, erre a nigró, pap-bérenc csak úgy bekopogtat hozzá, mintha a szomszéd kolesz szobába menne gumiér. A forgatókönyv szintén rettenet. Azok a párbeszédek... a kajáldás jelenet (ott volt egy légy ??!?!?!!?!??!?! EZMIEZ?!) De még az ördög terve is egyáltalán egy hatalmas WTF?! Na segáz. Talán a látvány, vagy az ötletes akció jelenetek. A gond itt csak az, hogy nincs ilyen benne. Egy két jobb kamera beállításon túl, nulla ilyen téren is. De baszott nagy nulla! Jah nem, a lovas megvalósítása, dizájnja sokkal jobb lett, mint az elődben! Hopp egy pozitívum. Ez is megvolt. Soha többet még egyszer...

2012-06-22 21:53:07 Fight Club (1999) / Harcosok klubja G-ergo (5) #136

A nagybetűs FILM! nincs is értelme, hosszú sorokon át méltatni, ez pont az a kategória, amit kötelezővé kellene tenni. A sztori önmagában hihetetlen erőteljes, Fincher pedig a tökéletesebbnél is tökéletesebben tálalta. Látni kell, és ez nem opcionális. :) Én hiszek egy Tylerben

2012-06-10 22:18:02 Safe House (2012) / Védhetetlen G-ergo (4) #8

Még mindig? A Buried-t gondolom nem láttad. Ajánlom figyelmedbe.

előzmény: Czaky (#7)

2012-06-10 18:57:01 Prometheus (2012) G-ergo (5) #118

Ahogy elkezdtek Ridley Scott új filmjéről kiszivárogni az információk, a rajongók úgy szőtték bele a saját elvárásaikat. Weyland? 2093? Alien előzményfilm! Space Jockey? Majd most megtudjuk, hogy kik ezek a lények, akiket 30 évnyi homály fed, mi közük a Xenomorphokhoz és azt is, hogy mi történt az LV-426-on. Kérdések, amelyek egyszer minden Alien rajongó agyán átfutottak, annak ellenére, hogy a film szempontjából igazából nem is lényeges. Sőt, ez a titokzatosság, csak tetőzte az Alien kultuszt. Aztán riportokban közleményekben jöttek azok a cáfolatok, hogy ez nem előzmény film, hogy nem lesznek benne a jól ismert rovar szerű kedvenceink, de erre is csak olyasmi reakciók érkeztek, hogy biztos, csak érdeklődés fokozásként terjesztik, hogy a moziban aztán majd meglepjenek.
Az elvárások tehát nőttek, és ezt a zseniális vírus-videók is csak fokozták. Aztán mikor megjelent a film, azonnal jöttek a lehúzó kritikák, és ritkán látott módon megosztotta a közönséget. Nem mondom, hogy ez érthetetlen, de azért egyes osztályzatokon meglepődök.

A Prometheus valóban nem előzmény és nem is akar válaszokkal szolgálni, hanem kibővíti az eddig ismert univerzumot egy sokkal nagyobb szabású közeggé, átformálja azt és új, másfajta rettegéssel tölti meg. Új kérdéseket vet fel, de előzetes reakciókkal ellentétben szerintem nem hagy nyitva belőlük sokat, lényegeset meg végképp nem. Ha nem ebben, a korábban már megteremtett világban játszódna, fele ennyi negatív kritika nem érné. Pedig szerintem nem rúg bele a régibe, és egy cseppet sem becsteleníti meg, sőt el sem vesz annak értékeiből, persze más kérdés, hogy emellett hozzá sem ad. De ezt sem ígérték. És lényegében nem is igaz, mert a Space Jockey-k kilétéről eloszlott a köd, kitisztult a kép. Sokak szájában ez is savanyú ízt hagyott, szerintem viszont mind a megvalósításukban, mind karakterükben remekül sikerültek.
Mert a teremtőink mire, ha nem a saját arcképükre teremtettek volna? Túl sincsenek misztifikálva, csak egy fejlett létforma ami kísérletezik az élettel, de lévén nem tökéletesek, hiba csúszik néha náluk is a gépezetbe. A miértre pedig egy opcióval szolgál David és Halloway remek párbeszéde, miszerint lehet, hogy csak azért teszik mindazt amit, mert képesek rá...
És akkor térjünk kicsit rá Davidre. Zseniális karakter és ehhez egy tökéletes színészi alakítás Fassbendertől (ismét...). Kimért, rideg és teszi amire a tervezője utasítja, mindenféle rossz szándék, vagy érdek nélkül, emellett mégis valamilyen szinten emberi és érdeklődő. Szenzációs, egyértelműen a film legjobb arca, nem csoda, hogy az egyik vírus-videó csak róla szól.
A többi karakter kissé kibontatlan, háttérbe szorított, eszközök és elhullatható elemek, sablon karakterek, de nem is várnám el, hogy mindenki legyen egyedi és egyszeri... Shaw még az, akit jobban megismerünk, főhős lévén azért ez alap dolog, ennek ellenére ő sem egy emlékezetes figura. Hiába, akarva akaratlanul, a Ripleyhez való hasonlítás elkerülhetetlen, hozzá felnőni pedig ha nem is lehetetlen, de nagy meló lenne.
Mint már említettem a "tervezők" szerintem jól kitalált lények, de ugye akad nekünk itt másfajta nyalánkság is, a biológiai fegyvernek szánt lények, amik mutatnak némi hasonlóságot a '79-ben megismert xenomprhokkal, úgy mint több állomású és formájú fejlődési folyamat. Ami pl. Shaw-ban fejlődött nagyjából olyan, mintha egy arcmászó kefélt volna egy méretes polippal, úgy tűnt a funkciója is a kis ízeltlábúéval azonos. És látván mi mászott ki végül a tervezőből, úgy tűnik így indult útjára kis kedvenceink törzsfejlődése :) Hopp, még egy apró kapocs...
Nekem bejött a sztori is, és fogalmam sincs mire akarnak célozni sokan, azzal, hogy se füle, se farka. Egy eleve (ha jól tudom) trilógiának szánt mozi ilyesfajta befejezése teljesen rendben van.
A gondolatok amiket felvet szintén érdekesek, még ha sokszor láttunk ilyesmit a vásznon, itt is kicsit másképp reflektálnak minderre, tehát a tartalmatlanság, mint olyan sem írható fel szerintem a negatív oldalra. Furcsálltam is, mikor ilyen vádak érték, lévén R. Scott, ha nem is hibátlan filmográfiával rendelkezik, de olyan művekkel a háta mögött, mint az Szárnyas fejvadász, Gladiátor vagy akár a Hannibal, egy ilyen nagy figyelmet kapott filmet nem csaphat össze, nem formálhatja egy szög egyszerűségével bíró blockbusterré. És ahogy én látom nem is tett ilyet, bár lehet én vagyok a gyökér és a kevéssel is beérem... Sebaj, több minden tud szórakoztatni legalább...
A para-faktor az, ami még kritikus pontnak számított, mert az előzetesek annyira voltak profik és feszült hangulatúak, hogy még... Ha ahhoz, nem is ér fel a film, azért szolgál erős pillanatokkal és nem csak olcsó b filmes ijesztgetéssel.
Pl. főhősünk kálváriája, a rohanás az idővel, mikor megtudta, mi fejlődik benne, kellően fojtó légkörrel volt átszőve, remekül megkomponált jelenetsor. Nem beszélve arról a tényről, hogy azok a lények szeretnének leradírozni minket az univerzum egéről akik anno megteremtettek...
Ha nem is szarja össze magát az ember, néha-néha összeszorul a torka. De a hangsúly nem ezen van, ez egy Sci-fi, némi horrorral.

Na, összességében nem azt kaptam, amit előzetesen vártam, de csalódnom egy cseppet sem kellett. Tágítva lett egy remek univerzum, más irányba terelve és ez nekem nagyon bejött, így ilyen formában. Jöhet a Prometheus 2.

2012-06-04 08:25:17 Unknown (2011) / Ismeretlen férfi G-ergo (2) #42

Az első 5 percben szinte mindent tudni lehet, innentől semmi meglepetés, pedig az adná a film fő izgalmát. Enélkül nem túl szórakoztató, csak egy tök átlagos thriller, némi akció szcénával. Soha többet még egyszer.

2012-06-02 09:12:49 Serbuan maut (2011) / A rajtaütés G-ergo (5) #2

A rendező/forgatőkönyvíró Gareth Huw Evans nem szórakozik, szinte azonnal a mélyvízbe hajít minket, de én a magam részéről örűltem, hogy hamar elmerülhettem benne. Amint az rendőrök beszabadulnak az épületbe, onnan nincs megállás! Az ellen minden irányból támadhat, és elképesztő mennyiségbeli fölényben van. Rendőreink úgy morzsolódnak, akár Pandacsöki Boborján szájában a csokoládé, de teszik ezt olyan mértékben látványosan, amit már rég nem láthattunk. A fényképezést a magam részéről remeknek találom. Amellett, hogy látványos, még az amúgy is érezhető feszültséget is tudja fokozni. A lőszer tonnaszámra fogy, ezzel együtt a csapat tagjai is redukálódnak vészesen, mígnem egy pár fős társaság marad csupán. És szerintem innen válik a legjobbá a film, mert az a kevéske rendőr, egy 30 emeletes pokolban ragad, ahol minden sarkon a halál várja őket, és ez azért ad még egy kis izgalmat az egészhez. Plusz a lőfegyverek javarészt üresek és a túlélők utáni hajtóvadászat során előkerülnek a macséták, a kések, a tonfák, na és persze a kezek és lábak is. Amit így leművelnek a srácok, sokszor lélegzet elállító... Pl. a főnök jobb keze, a kistermetű, buta arcú, pitbull valami eszelősen bitang tud lenni. Nincs felesleges kapálózás és forma gyakrolat, itt minden mozdulat, az ellenségben tehető legnagyobb kár okozására szolgál. És itt bizony nem nagyon lett figyelembe véve, a korhatárbizottság, sokszor masszívan erőszakos, de ez csak ad a realitáshoz és élményhez. Kiváncsi vagyok az amerikai remake, lesz-e ennyire bátor.
Tökéletesnek persze biztosan nem lehet mondani, hisz a sztori, hagy némi kivánni valót maga után, de végülis a célnak megfelel és végletesen lebutítva nincsen, még csavarok is kerültek bele, ha lehet őket annak nevezni, hisz mindkettőt jó előre tudni lehet... Néha itt is háttérszemlélőkké avanzsálnak az ellenek, mikor egyik társukat épp gyepálja valamelyik főhősünk, de ez már jóformán elkerülhetetlen és itt azért kevéssé észlelhető és abszolút nem zavaró. A műfajhoz gyakran társuló poénos beszólások, idézhető szövegek hiányát sem tudnám hibaként említeni, hisz abszolút nem illett volna a képbe. Ez nem az a játszóház.
Összességében szerintem a legjobb akciófilmek közt a helye. Sokszor újranézős, vérgőzös, áll leesős, akcióóragia a legmagasabb minőségben.

Mintha csak a Modern Warfare filmet néztem volna. Persze azért olyan mértékben nem pörög, túl komolyan vehető filmet nem lehetett volna összehozni, ha koppra lemásolják a struktúrát. De a propaganda a zászlólengetés az megvan. Igazából elég szórakoztató mozi, a haditechnika felvonultatása is szimpatikus. A látvány is teljesen rendben van, persze a kisebb költségvetés egy egy robbanáson tetten érhető, azért okosan meg van oldva összességében. Amiért nem adtam meg a 4 pontot az igazából az utolsó pár mondat. Ott a propaganda rész irányába vészesen elvetették a sulykot, bosszantóan nevetséges a levél azon része.
De egyszer jó volt, a fent említett dolgokat leszámítva teljesen szórakoztató tud lenni.

Amúgy végtelenül gagyi film, ami a sztorit illeti, a színészi játékot, a rendezést, meg úgy mint film igazából teljes bukta. Ennek ellenére a "Visszatérés"hez képest mozinak nevezhető, mert az volt az alja ennek a sztorinak, még talán a kanadai universal soldierek is jobbak voltak annál...
Itt legalább működtek a harcok. Látványosak voltak, például Van Damme késes akciózása élményszámba ment. Igaz, emellett semmi sem volt életképes benne, de legalább ilyen téren mutatott valamit ez a celluloid halmaz.

Nem szerepelhet?
Az első részben felszecskázták, Lundgren aprólék vált belőle mégis itt volt a 3. részben :D

előzmény: pietro (#21)

2012-05-21 11:36:58 Damage (2009) / Lezúzva G-ergo (3) #1

Nem kizárt ,hogy csak azért lett ilyen jó szívű az osztályzatom, mert ennél rosszabbra számítottam. Persze Austin színészi játékának hiánya itt is tetten érhető, pedig ez a szerep némi drámai vénát is elvárt volna tőle, amit tökéletesen hanyagolt, jó eséllyel azért, mert képtelen a színjátszásra. A fightok... hát még azok sem voltak túl látványosak, de legalább vérrel nem spóroltak, ennyi talán ilyen téren a pozitívum, mert a koreográfia, illetve annak hiányával és a fényképezés amatőrségével, a bunyók nem voltak túlságosan élvezhetőek. Amiért mégis megkapja tőlem a közepes értékelést, az a sztori, ami ugyan sablonos is, nincs talán olyan eleme amit ne láttunk volna már kismilliószor, de itt olyan egyvelegbe kaptam, ami egyszeri nézésre tökéletesen megfelelt. És persze jó volt látni az x-akták bagósát is, ha csak néhány perce erejéig is.
Egyszeri kikapcsolódásnak, elvárások nélkül, pont megfelel.

2012-04-24 07:23:19 Boy A (2007) / A bűn hálójában G-ergo (5) #3

Látunk egy fiút, akinek egy új esélyről beszélnek. Egy fiút, aki még az örömét is visszafogja a világ felé, de a szemén mégis látszik, hogy a legapróbb dolgoknak is, valahol belül, ujjongva örül. Egy fiút, aki nem tudja milyen szeretni, még kevésbé azt, milyen, ha szeretik. De most megkapja a lehetőséget, hogy megtapasztalja az életet! Választhat magának nevet és választhat magának múltat. Egy múltat, ami nem a sajátja. A kételyeivel, félelmeivel és a múlt szellemeivel telve kezdi meg második életét. Barátokra és viszonzott szeretetre lel. Megtapasztalja milyen szórakozni, milyen, ha törődnek veled, milyen szeretni, milyen szeretkezni. Megtapasztalja milyen élni! A múltját is kezdi leküzdeni, úgy látszik, csak idő kérdése és teljes életet élhet. De tényleg ilyen egyszerű ez? Van második esély annak, aki ilyet tett?
Én nem tudom. Tényleg nem tudom.
Ha csak annyiról van fogalmam, mi történt, bármikor a kislány után kívánnám a két fiút, úgy, hogy nem érdekel mennyire genny az életük. Nem érdekel, hogy egyikőjük anyja haldoklik, hogy már nem törődik vele senki, hogy nincs egy barátja sem, hogy rendszeresen bántalmazzák. És az sem, hogy a másikat a bátyja rendszeresen megerőszakolja. Könnyű szívvel azt mondanám, hogy küldjék őket a halálba, vagy legalább sose szabaduljanak.
De a film nem csak ennyit mutat. Nézem a felnőtt Eric-et, aki a Jack nevet választotta magának és azt gondolom, hogy Ő tényleg valaki, aki igazán megérdemli az életet, mert hajlandó azt megélni. Míg sokan, akiknek ez akadálymentesen menne, nem élnek a lehetőséggel. Jack még egy életet is megment. Egy kislányét. Ezzel egyenlít?
Nem tudom… Őszintén nem tudom…

Garfield valami frenetikus! Pókemberként nem tudom elképzelni ugyan, de elképesztően tehetséges az arc! Minden apró mozzanata az alakításának hiteles. Zseniális…

Már csak az is érdekes, mikor egy film úgy indít, hogy a főszereplője meghal... De ne olyan sietősen... Van egy történetünk, ami egy testvérpárról szól. Megfogadták szüleik halála után, hogy sosem hagyják el egymást. Sohasem. De a sors azért közbe szól és nevelőintézetbe kerülnek. Nem ugyan abba. Mikor Oscar évekkel később Japánba keveredik, azon gondolkozik, hogy Lindát is ide kéne hozni. De ehhez pénz kell, nem is kevés. Újdonsült barátja elé tár egy lehetőséget, mégpedig azt, hogy áruljon drogot. Belefolyik ebbe a világba úgy mint díler és fogyasztó egyaránt. Hamar összejön a pénz is. Húga Japánban... De az életvitele addig sodorta, hogy egy bár vécéjében, golyó ütötte sebbel a mellkasán, elhagyja az élők sorát. De megígérte Lindának, hogy ha meghal, akkor sem hagyja el. Az ember halála után, újra látja életét, mintha varázstükrön nézné. Aztán a szelleme új élet lehetősége után eredhet, reinkarnálódhat a saját maga választotta "testben"... Oscar is bejárja ezt az utat, amin megismerhetjük a múltját, ami elvezet a élete végéig, ezután látja mit hagyott maga után, látja mi történik barátjával, mi történik a húgával... és ahogy ezt Gespar Noé elénk tárja, az javarészt lélegzet elállító, mikor nem, akkor is minimum zseniális. Az operatőr munkája fenomenális. Hihetetlen hosszú snittek, a jelenetváltásokkor is a kamera egyszerűen átszeli a várost. A fények és színek ilyetén alkalmazásával pedig elérték, hogy szinte él a film. A környezet a hangulathoz igazodik és ezáltal sokkal jobban érezzük a filmet. Persze ettől függetlenül réteg film, mert nem mindenki tudja megemészteni a játékidőt, vagy ezt az elképesztő képi világot, sőt sokaknak a cselekménnyel, magával is problémái lehetnek. Szerintem tökéletes, nálam nagyon betalált. Betaláltról jut eszembe, a reinkarnálódás pillanata is milyen szenzációs jelenet már??!!

Trash, Exploitation. Akik tudják, hogy ezek mit jelentenek, azok nagy valószínűséggel szeretik is azt, amit takarnak. Extra vér, szex, erőszak, temérdek mell és tömény humor! A 60-as 70-es évek B filmjeinek paródiái, a szar vágásokkal, a szándékos bakikkal, az ostoba párbeszédekkel, szélsőségesen tré sztorival, öncélúan sok meztelen nővel, indokolatlan vérmennyiséggel és még lehetne sorolni!
Aki látta a Terrorbolygót (ami zseniális), vagy a Machetet (szintén), az pontosan tudja, miről van szó!
És akkor itt a Blaxpolaiton, a Black Dynamite! Ami őszintén szólva, nekem jobban tetszett, mindkét fent említett filmnél! Annyira aprólékosan gagyi, hogy azt Rodriguez simán megirigyelhetné. Jai White szokatlan ilyen szerepben. Azt megszokhattuk hogy egy kőkemény pofát játszik, aki kilóra fogyasztja az ellent, valamelyest már színészi kvalitásait is meglengette, a harcművészeti skilljei mellett, de hogy ennyi humora lenne, azt én nem gondoltam volna! Ez abból is látszik, hogy a forgatókönyv is nagyrészt az ő munkája. Ezzel csak arra akartam kilyukadni, hogy maxi respekt néki!
Ugye említettem a szélsőségesen tré sztorit. Lássuk: Black Dynamite a nők kedvence egy vastökű nigró, aki régen cia-s volt, harcolt a vietnami háborúban, jelenleg strici és az árvák és ártatlanok védelme érdekében bármekkora ellent egymagában felőröl, a fegyvereivel vagy a puszta öklével és utálja ha félbeszakítják a kung fu-ját. Tehát Black Dynamite öccsét megölik, ezért hadjáratot indít a tettes ellen, felszámolja a drogkereskedelmet a városban, de mindeközben rájön egy borzalmas összeesküvésre ami a feketék és az ő dicsőségük ellen irányul… ez a csavar a film csúcspontja! A brainstorming a palacsintázóban pedig, ahogy rájönnek… Az egyik legzseniálisabb humorú jelenet a filmtörténelemben! Tényleg!
Szóval ez egy amolyan must see kategória. Csúcsra járatott trash film, tényleg minden részletre kiterjedően tökéletes, tehát tökéletlen munka. Imádtam!

2012-04-24 06:51:56 Bitch Slap (2009) G-ergo (5) #8

Minőségi trash film! Ugye fellelhető a mondatban egy kis paradoxon? Pedig ez teljes mértékben leírja a mozit. A Terror Bolygó, Machete és a Crank két része mellett (után) a kedvencem a műfajból.
Szenzációsan bugyuta sztori, zs kategóriás látvány és eszement karakterek sokasága. Kevés helyszín, de sok történés és hihetetlenebbnél hihetetlenebb csavarok.
Na meg nosztalgia érzés is eluralkodhat az emberen, ha anno figyelte a Herkules és Xena sorozatokat, mert itt az egész stáb jóformán, és hatalmas formák még mindig:)
A főszereplők pedig... ott a poszter, az azért magáért beszél:D Ők adják a látvány sava-borsát. A vízzel locsolkodós jelenet... Jhaa kérem, arra mondják: odab*sz.
Összességében egy végletekig szórakoztató ostobaság, jó beszólásokkal, öniróniával, csaj bunyóval... Szóval mindennel, mi szem szájnak ingere:)

2012-04-21 14:48:26 Shame (2011) / A szégyentelen G-ergo (5) #38

Felszínesség... Felszínesek vagyunk. Felszínes az egész világ amiben élünk. Nem törődünk a másik gondjával, mind elvagyunk a saját kis problémáinkkal, és úgy gondoljuk, hogy az minden, amivel nekünk törődnünk kell. Csak a saját jólétünk, az önmagunk vágyai és azok kielégítése, ami fontos. Észre sem vesszük, ha a körülöttünk élők közül valaki alól kicsúszott a talaj, és adott esetben lehet, hogy csak egy támasz kell neki, hogy lábra álljon, de nincs senki, akibe kapaszkodhatna, így elvész. Tendencia effelé vette az irányt.

Brandon, egy irodában melózik. A harmincas éveit tapossa. Mindene amije van, az a lakása. Se gyereke, se felesége, se társa, se barátja, se érzései. Egyedül a csillapíthatatlan vágya. Vágy a szex iránt, névtelenül, jellemtelenül, érzések nélkül. A pillanatnyi élvezetek sora tökéletes eszköz, hogy mély ürességbe vájja magát, annyira mélyre, ahonnan nem biztos, hogy van kiút. Mikor az egyik partnere kap nevet és feltöltődik egy egészséges jellemmel, ami iránt érzéseket táplálhat, akit ne adj isten szerethetne majd, azonnal csődöt mond. Túl mélyen van.
Mikor az életébe visszalép húga, a felszínesség, a saját magával való törődés, megakadályozza abban, hogy segítséget nyújtson a rászorulónak. A saját családtagjának fordít hátat és folytatja azt az életnek nevezett kéj hajhászást, amit eddig, sőt még mélyebbre ás a mocsokban. Ha ez lehetséges egyáltalán. Meddig járható ez az út?
Nincs túldimenzionálva, nem kapunk fájó múltbéli emlékeket, amik a szakadék felé terelték, semmi mondvacsinált és erőltetett ürügy. Ilyen és kész, mert egy ilyen világban él.
Steve McQueen nem tart görbe tükröt, nem bagatellizál, pusztán a képünkbe dobja ami felé haladunk. Vagy már ott is vagyunk. Egy valós problémát tár elénk nyersen és kegyetlenül. Ebben tökéletes társa Fassbender! Amit leművel az a színjátszás legmagasabb iskolája, a teljes átlényegülés, a nullára való lelki lecsupaszodás, ahonnan felépíti Brandon karakterét. Felesleges megemlíteni, hogy még csak jelölést sem érdemelt oscaron. Vicces. De ez lényegében nem számít. Benne van a filmtörténelemben, soha nem lesz onnan kiírva.

Az utolsó pillanatok viszont némi reményt táplálnak az én olvasatomban. Vagy nem is reményt, talán ráeszmélés, ami egy első lépésnek jó is lehet. Legalábbis én így gondolom, és ez a másfél órányi rémálom után, valami pozitív, egy kis fény. Jó érzés.

2010-07-25 13:20:13 [Filmet keresek] G-ergo #923

De a "Visszatérés a Kísértet-hegyre" című fantasztikusságban van doktor. Nem mondom, hogy az az, de könnyen lehet.

előzmény: dj.csont (#921)

2010-07-24 14:02:40 Repo Men (2010) / Végrehajtók G-ergo (5) #16

Sapochnik-nak csekéj köze, sincs az idézethez. Erre ott vannak a forgatókönyv írók.
Amúgy szerintem nagy flash, egy cselekvő, nem pedig spekuláló ember értelmezésében hallani, ezt az amúgy jó nagy agymenést, ami csak azért fogant meg valaki fejében mert, brutálmód nem volt semmi értelmes dolga.

előzmény: Il Matto (#13)

2010-07-24 13:53:34 Repo Men (2010) / Végrehajtók G-ergo (5) #15

Lehet rugózni az tuti, de az akkor sem lopás. Másolás? Igen. Így meghajolva a zseniális jelenet/film előtt. Az, hogy nem tetszik a film, hát ammeg már nem tartozik énrám.

előzmény: Rorschach (#14)

2010-07-23 16:04:54 Repo Men (2010) / Végrehajtók G-ergo (5) #12

Old-boy lopás... Létezik olyan is, hogy tisztelgés valami előtt. Nézd meg a Cop Out-ot. Abban hangzik el, Paul szájából, hogy "Ez nem lopás, hanem hódolat." Jah. Mint itt is.

előzmény: Rorschach (#5)

2010-07-23 16:00:47 Repo Men (2010) / Végrehajtók G-ergo (5) #11

Kedvelem Jude Law, mert szerintem bitang jó szinész. Ahogy eddig tapasztaltam, bármit el tud játszani és mindíg jól csinálja. Na meg csípom az erőteljes angolos akcentusát, vagy minek nevezik az ilyet. Remek.
A film maga szintén elég jól sikerült. Tetszik a forgatókönyv, még hogyha az új termék első említésekor gondolni lehet, hogy miféle végkifejlet lesz. Nem egy film foglalkozott hasonló témával már. Lehet, hogy van olyan is ami jobban körbe járta, de szerintem teljesen rendben volt itt is a dolog.
A film első fele még önfeledtebb kicsit, néha poénos is a visszatekintésekkel (életemben eddig 4x voltam kiütve...:D), de természetesen ott is jelen vannak a második felére, kicsúcsosodó erkölcsi dilemmák, meg hasonlók.
Ja és majdnem elfelejtettem mondani, hogy valami elképesztő zseniális soundtrackek lettek összeválogatva hozzá. Kegyetlenül jól eltatlált mindegyik.
Az OldBoy utánérzés is fain volt a végén. Meg úgy az egész. Tehetségesnek tűnik ez a furcsa nevű, mozifilmek világában újdonsült rendező.
Volt, nem is annyira rég egy Repo - The genetic opera vagy valami hasonló című cucc, az is tetszett nekem és ugye témában hasonlít is ehhez, de ez mérföldekkel előrébb van. Minden téren.