iris orai

Tapasztalat: 304 film
Kompetencia: 0 film
Súly: 304
Regisztráció: 2010. március 20. (11 év, 7 hónap)
Kedvencnek jelölték: 3 user

Demográfiai adatok

Nem: nem publikus
Születési év: nem publikus
Lakhely: nem publikus

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Once Upon a Time in... Hollywood
Volt egyszer egy... Hollywood
3 2021-10-17 4,0
(733)
The Gentlemen
Úriemberek
4 2021-10-08 3,9
(522)
Law Abiding Citizen
Törvénytisztelő polgár
2 2021-09-26 3,6
(612)
The Interview
Az interjú
2 2021-09-23 3,1
(324)
Side Effects
Mellékhatások
2 2021-09-23 3,6
(516)
Molly's Game
Elit játszma
3 2021-09-23 3,7
(250)
Click
Távkapcs
5 2021-09-11 3,3
(832)
The Mission
A misszió
4 2021-08-29 3,9
(305)
Dark Phoenix
X-Men: Sötét Főnix
1 2021-07-30 2,6
(240)
The Nutcracker and the Four Realms
A diótörő és a négy birodalom
4 2021-07-04 2,6
(54)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

A Bruce Lee-jeleneten meg főleg a végén, és a 2 fő karakter hippi-interakcióin nagyon jól szórakoztam, egyébként ez sajnos minden hangulati bája ellenére egy kifejezetten unalmas, semmitmondó, jellegtelen film. A vége mondjuk remek, és bár ezt a poént Tarantino az Inglorious Basterds-ben már ellőtte - és eszembe sem jutott, hogy itt is pont ezt teszi majd -, ez mégsem hátrányára, hanem előnyére változtatta meg az összhatást.

Kétségtelenül a legrosszabb és legirritálóbb film, amit valaha láttam. Egy igazi, tőről metszett, hamisítatlan ZSÉ-kategóriás gejl trutymó. Nemcsak a többi X-filmhez képest és azok ismeretében, hanem önmagában is a valaha összehozott legértelmetlenebb, legbutább, leggagyibb - filmnek sem nagyon nevezhető - izé; sokkolóan, komikusan primitív dialógusokkal és aforizmákkal, a világ - túlzás nélkül - legostobább és legtehetségtelenebb színésznőjének főszereplésével. Olyan, mintha egy értelmi fogyatékos szappanopera-rendezőhöz hozzávágtak volna pármilliárd dollárt, hogy betépve/begombázva rendezzen valamit, amiben ötvenszer megerőszakolják a Last Stand-et. Ehhez képest a Batman és Robin a hiperrealista magasművészet csúcsa, a Transformers pedig Tarkovszkij-mestermű. Kizárólag azért néztem - pislogva, sírva/nevetve - végig, hogy meggyőződjek: mindig lehet rosszabb és mindig van mélyebb, ennek ugyanis _minden_egyes_perce_ siralmasabb, mint az előző. Nomen est omen: piedesztára emelt és saját hiúságában fuldokló totális érzelmi és értelmi sötétség. A Fassbender miatt adott halvány pluszponttal együtt is mínusz 73-as osztályzatot érdemelne, fizikai fájdalmat okoz az agynak a nézése és valószínűleg PTSD is követi.

2021-05-08 17:17:13 Saul fia (2015) / Son of Saul iris orai (1) #331

Le a kalappal azok előtt, akik az utolsó percekig bírták. Nem az a baj vele, hogy abszurd és tragikus témája van, hanem hogy érzed, hogy valami művészi, pátoszos mondanivalót kéne látnod mögötte. Hát sajnos nem. Abszurd és elmondhatatlanul tragikus témát unalmasan és irritálóan pátoszosan bemutatni önmagában nem elismerésre méltó.
Azonban a film eléri azt a bravúrt, hogy még mizantrópabb lesz tőle az ember, mint volt. Valóban szomorú, hogy egy elképzelt eszme erkölcsi fölénye (vagyis a nácizmus temetés) iránti eszelős megszállottság milyen hitvánnyá képes tenni az embert, milyen pusztítást képes okozni másokban, és hogy mégis mennyire toleráns, segítőkész, de legalábbis elnéző mindenki ennek a szürreális megszállottságnak a kielégítésében, mennyire relatív, hogy mi a norma, ami ha van is, teljesen emberellenes. Ha morális/szakrális okaid vannak, lehetsz emberellenes.

Előre elnézést kérek ezért, de az utolsó félórában, amikor Saul már mindenhova a gyerek hulláját hurcolássza, az agyam már gyorsított lejátszásért és a Benny Hill aláfestő zenéjéért rimánkodott.

Szép észrevétlenül egy kosár kakivá összeroskadó, amolyan nem-tudod-hogy-sírj-e-vagy-nevess típusú, borzasztó film. Nagyon fénycsóvás, nagyon kickass, nagyon girlpower. Nagyon kínos. Az a film, aminek az utolsó félórájában minden perc annyira szégyentelenül összefüggéstelen, giccses, humortalan és buta, hogy csak fátyolos szemmel pislogsz. Elmondom a lényeget, hogy neked ne kelljen megnézned: van egy nő, aki belelő pisztollyal egy bika repcsihajtóműbe, és a robbanástól isteni ereje lesz, de ezt akkor még nem tudja, mert a judelaw visszafojtja az önmegvalósítását. Utána eltelik 2 óra műsoridő, amit már soha nem kapsz vissza, és a népirtó rosszak miután nyertek, még kis önsegítő csoportban csendben negyedórát várnak arra, hogy a nő kimeditálja magából a superwoman képességeit, és legyőzze őket. Közben a legyőzhetetlen szuperhősök és turbótudatos nőbálványok szerénytelenségével olyan életigazságokat és magvas bölcsességeket fogalmaz meg, mint hogy "nem kell, hogy bizonyítsak neked semmit". The end. Alig várom a She-Hulk-ot.

Igazán ígéretesen induló, mélynek tűnő, a végére azonban kifejezetten csalódást okozó kvázi kamaradráma.
ígéretesen indul, mert olyan témát és olyan szemszögből kíván bemutatni, ami óriási űrt pótol(na).
Mélynek tűnik, mert a létminimumon egyensúlyozó szociokulturális közeg / kapitalista szélmalomharc frontvonalában vergődő család és annak karakterei, az elfojtott feszültség és türelmes szeretet számtalan különböző rétege, a rengeteg lappangó és néhány kirobbanó konfliktus, a tehetetlenség és erőn felüli tenniakarás, ezek mind-mind iszonyatosan életszerűek.. pontosabban életszerűre vannak komponálva. Egyszer csak azonban megüt az a nem várt érzés, hogy.. jé, ez betanult szöveg. Ez a tinilány milyen félelmetesen nyilvánvalóan amatőr színész, mintha a színjátszószakkörből lépett volna pár percre át. Hogy kínosan erőltetett az a sírás. Hogy az a mondat túlságosan kamaraszínpadra van írva - meg van írva -, ott ütne, de filmen már mesterkéltnek hat. Hogy a rugdosásnál minden egyes rúgásnál konkrétan lehet látni, mint egy indiai nindzsafilmben, hogy minden tehetségüket összeszedve úgy tesznek, mintha rúgnának, kemény 7 cm-es svungokkal. Hogy a végére kicsit idegesítő is lesz, ahogy nagyon mondani akar valamit, amit már rég elmondott.
Nincsen igazi katarzis, sem feloldás, mi más is lenne a végső üzenet, mint feszültségkeltő befejezetlenség, ami borítékolhatósága miatt nem válik javára a filmnek. Hjaham, brutkó ketrecharc az élet, köszi a súlyos emlékeztetőt, na együnk valamit mostmár.
Fáj, mert korszakos film is lehetett volna. Kicsit finomított forgatókönyvvel, érzékenyebb rendezéssel talán.

https://kritikustomeg.org/film/56365/maleficent-demona-2014

Ennek a leírása ordas nagy spoiler.
Javaslom helyette:

"Egy nap az emberek hadserege megindul az erdei királyság, Mória ellen. A nagy hatalmú tündér, Demóna harcba száll a királlyal és halálra sebzi őt, aki viszont a halálos ágyán vérdíjat tűz ki Demóna fejére. Az új király és Demóna közt ádáz küzdelem veszi kezdetét, amelyben a hátbatámadás, a bosszú, a bosszútól való rettegés és a mágia mellett főszerepe lesz az új király kislányának, Aurórának."

2020-07-19 21:37:02 The Invasion (2007) / Invázió iris orai (1) #29

Erre kizárólag azért adok 1-est, mert negatív osztályzatra nincs lehetőség. Az egyik legostobább és legunalmasabb film, amit láttam, ugyanakkor perverz módon az egyik legbosszantóbb és legkártékonyabb is, legszívesebben a kópiáit is bezúzatnám.
Arról szól, hogy egy titokzatos "vírus" kiöli az emberből a hisztériát, aminek a hatására megszűnik a Földön az összes konfliktus és feszkó, mindenki önmaga marad, csak békés és együttműködő lesz. Ezt a hisztérikus emberek meg akarják akadályozni, és végül győznek. Ha rendesen kialszod magad, akkor "változol át", vagyis azzal szűnsz meg hisztérikus lenni, ami a film narrációjában azzal egyenlő, hogy "kihal belőled az emberiesség". Ez nem vicc, hanem a film nagy bölcsessége, a "happy end" utolsó mondata.
Nem derül ki, hogy miért kell félni a nyugodt emberektől, de a lényeg, hogy félni kell tőlük, mert ők átváltozott kis vírus-gecik. Amikor elterjedt a vírus, egyénileg és közösségileg is mindenkinek minden jobb lett, mosolyogva nézted a tévében, hogy az összes állam békét köt, leszerelik az atomfegyvereket és még Észak-Korea is demokratizálódik.. de juhé, elkészült a vakcina! Újra 460 halott van Bagdadban - de hát ettől vagyunk emberek, így az igazi.
The end.
Természetesen a fenti spoiler 2 bekezdésbe belefért, és szándékos volt, mert aki ezek után is szánt szándékkal meg akarja nézni, az vagy mazochista vagy agyhalott.

Valójában ez 2 film. Az első egy remekmű, tűpontos politikai és szociológiai korrajz, minden posztmodern kapitalista demokrácia bibliája, olyan, mint a House of Cards, csak attól leginkább abban különbözik, hogy mellesleg sokkal több benne a poén, folyamatosan vigyorogni tudsz rajta, néha sikítva fel is röhögsz (pl. a szivárványországos esszé leleplezésénél, Brady bosszú-doktrínájának kinyilatkoztatásakor vagy az új kampánymenedzser kiválasztásának összetett folyamatát látva), és Kerekes József és Scherer Péter hangjával az egész úgy ahogy van, zseniálisan szórakoztató. Egy ideig. Ugyanis mindez sajnos csak a villa-jelenetig tart (és az még a végefőcím előtt jó 20 perccel van); szóval amikor a Motch fivérekhez bemegy Zach Galifianakis, és az ott konyakozó apukája gratulál neki, akkor azonnal kapcsold is ki a gépet: ott van vége, és akkor egy csodálatos élménnyel lettél gazdagabb, és azon merengsz, hogy mikor fogja valaki a magyar remake-et bevállalni.Ami utána következik, arra nincs jelző, minősíthetetlen, szomorú, hitvány. Valószínűleg leforgatták a film 70%-át, majd jött egy terroristacsoport, kivégezték az egész stábot, és egy zsírúj forgatókönyvíróval és rendezővel lepörgették a maradékot, majd - ki tudja miért - összetették a két anyagot, és bumm, így lett a hollywood-i csokapik. ¯\_(ツ)_/¯

2020-07-04 18:58:28 The Truman Show (1998) / Truman show iris orai (4) #124

Nem tudom valaki felfigyelt-e a tengerparti jelenetnél arra, hogy Truman konkrétan a kukiját behúzva 30 centiről nézi végig, ahogy a csaját egy vadidegen öregember elrabolja. Ez mennyire gyík már? Hiába tiltakozik szerencsétlen lány kézzel-lábbal, Truman épp csak azt nem mondja a csávónak: "várjon uram, adok kötelet meg óvszert".. Persze miért is ne lenne a lány ezek után, továbbra is szerelmes belé, hiszen melyik nő nem érezné a zsigeri gerjedést a hím iránt egy életreszóló szerelem kezdeteként, ha a faszija így asszisztálja végig az elrablását:
RABLÓ: [kiszáll a kocsiból, megfogja a lányt és szó nélkül elkezdi betuszkolni a kocsijába]
TRUMAN: - hallod, ki vagy te. miért viszed el a csajomat
RABLÓ: - ööö.. az "apja" vagyok.. [kacsint kacsint] szóval kattant a ribanc, ööö.. mindenkit idehoz érted a fél városnak volt része az élményben ..meghát.. ööö.. elmebeteg a gáré.
LÁNY: [kiabál, ordít, dudál] - ez nem igaz! segítség! elrabol! azt sem tudom ki ez!
TRUMAN: [magában, a cipőjét bámulva, az orra elé] (hogymivan???.. kurva? és KETTYÓS IS?? a papa meg gondolom akkor a stricije. én meg már azt terveztem, hogy gyereket csinálok neki Fidzsin :( na vigyed akkor papa, ha te ilyenekre gerjedsz..)
[a lánynak félhangosan] - öö majd szólj nyugodtan ha ráérsz, hol leszel [magában, röhögve] (lol, biztos Fidzsin)
RABLÓ: - ööö.. Fidzsin leszünk zmeg, nem mindegy, naszevasz.

LÁNY: [folyamatosan, évekkel később is] <3 Truman <3 háh-- <3 énpasim <3

2020-06-30 17:05:58 The Heat (2013) / Női szervek iris orai (4) #16

Ritkán látni ennyire szórakoztató filmet, benne minden összetevő önfeledt, hangos nevetést vált ki.
Albínók viszont ne nézzék végig.
pl. a gégemetszéses jelenet vagy amikor McCarthy bemegy a főnökéhez és az egész iroda előtt elkezdi alázni, persze hogy kurvára nem "reális", de több alkalommal is könnyesre röhögtem magam rajta.
Ja és igen, Börcsök Enikő hangja teszi igazán zseniálissá McCarthy-t.

Összes komment...