iris orai

Tapasztalat: 275 film
Kompetencia: 1 film
Súly: 300
Regisztráció: 2010. március 20. (10 év, 11 hónap)
Kedvencnek jelölték: 2 user

Demográfiai adatok

Nem: nem publikus
Születési év: nem publikus
Lakhely: nem publikus

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Star Wars: The Last Jedi
Star Wars: Az utolsó Jedik
1 2021-02-23 3,2
(650)
Boze Cialo
Corpus Christi
5 2021-02-23 4,4
(150)
Alien
A nyolcadik utas: a halál
2 2021-02-06 4,3
(1509)
The Bourne Supremacy
A Bourne-csapda
5 2021-02-06 3,9
(880)
The Bourne Identity
A Bourne-rejtély
4 2021-02-06 3,9
(1015)
The Bourne Legacy
A Bourne-hagyaték
2 2021-01-31 3,2
(431)
The Big Short
A nagy dobás
5 2021-01-24 4,0
(583)
Game Night
Éjszakai játék
4 2021-01-09 3,4
(383)
The Nice Guys
Rendes fickók
4 2021-01-03 3,8
(672)
Maleficent
Demóna
4 2020-12-25 3,2
(437)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

https://kritikustomeg.org/film/56365/maleficent-demona-2014

Ennek a leírása ordas nagy spoiler.
Javaslom helyette:

"Egy nap az emberek hadserege megindul az erdei királyság, Mória ellen. A nagy hatalmú tündér, Demóna harcba száll a királlyal és halálra sebzi őt, aki viszont a halálos ágyán vérdíjat tűz ki Demóna fejére. Az új király és Demóna közt ádáz küzdelem veszi kezdetét, amelyben a hátbatámadás, a bosszú, a bosszútól való rettegés és a mágia mellett főszerepe lesz az új király kislányának, Aurórának."

2020-07-19 21:37:02 The Invasion (2007) / Invázió iris orai (1) #29

Erre kizárólag azért adok 1-est, mert negatív osztályzatra nincs lehetőség. Az egyik legostobább és legunalmasabb film, amit láttam, ugyanakkor perverz módon az egyik legbosszantóbb és legkártékonyabb is, legszívesebben a kópiáit is bezúzatnám.
Arról szól, hogy egy titokzatos "vírus" kiöli az emberből a hisztériát, aminek a hatására megszűnik a Földön az összes konfliktus és feszkó, mindenki önmaga marad, csak békés és együttműködő lesz. Ezt a hisztérikus emberek meg akarják akadályozni, és végül győznek. Ha rendesen kialszod magad, akkor "változol át", vagyis azzal szűnsz meg hisztérikus lenni, ami a film narrációjában azzal egyenlő, hogy "kihal belőled az emberiesség". Ez nem vicc, hanem a film nagy bölcsessége, a "happy end" utolsó mondata.
Nem derül ki, hogy miért kell félni a nyugodt emberektől, de a lényeg, hogy félni kell tőlük, mert ők átváltozott kis vírus-gecik. Amikor elterjedt a vírus, egyénileg és közösségileg is mindenkinek minden jobb lett, mosolyogva nézted a tévében, hogy az összes állam békét köt, leszerelik az atomfegyvereket és még Észak-Korea is demokratizálódik.. de juhé, elkészült a vakcina! Újra 460 halott van Bagdadban - de hát ettől vagyunk emberek, így az igazi.
The end.
Természetesen a fenti spoiler 2 bekezdésbe belefért, és szándékos volt, mert aki ezek után is szánt szándékkal meg akarja nézni, az vagy mazochista vagy agyhalott.

Valójában ez 2 film. Az első egy remekmű, tűpontos politikai és szociológiai korrajz, minden posztmodern kapitalista demokrácia bibliája, olyan, mint a House of Cards, csak attól leginkább abban különbözik, hogy mellesleg sokkal több benne a poén, folyamatosan vigyorogni tudsz rajta, néha sikítva fel is röhögsz (pl. a szivárványországos esszé leleplezésénél, Brady bosszú-doktrínájának kinyilatkoztatásakor vagy az új kampánymenedzser kiválasztásának összetett folyamatát látva), és Kerekes József és Scherer Péter hangjával az egész úgy ahogy van, zseniálisan szórakoztató. Egy ideig. Ugyanis mindez sajnos csak a villa-jelenetig tart (és az még a végefőcím előtt jó 20 perccel van); szóval amikor a Motch fivérekhez bemegy Zach Galifianakis, és az ott konyakozó apukája gratulál neki, akkor azonnal kapcsold is ki a gépet: ott van vége, és akkor egy csodálatos élménnyel lettél gazdagabb, és azon merengsz, hogy mikor fogja valaki a magyar remake-et bevállalni.Ami utána következik, arra nincs jelző, minősíthetetlen, szomorú, hitvány. Valószínűleg leforgatták a film 70%-át, majd jött egy terroristacsoport, kivégezték az egész stábot, és egy zsírúj forgatókönyvíróval és rendezővel lepörgették a maradékot, majd - ki tudja miért - összetették a két anyagot, és bumm, így lett a hollywood-i csokapik. ¯\_(ツ)_/¯

2020-07-04 18:58:28 The Truman Show (1998) / Truman show iris orai (4) #124

Nem tudom valaki felfigyelt-e a tengerparti jelenetnél arra, hogy Truman konkrétan a kukiját behúzva 30 centiről nézi végig, ahogy a csaját egy vadidegen öregember elrabolja. Ez mennyire gyík már? Hiába tiltakozik szerencsétlen lány kézzel-lábbal, Truman épp csak azt nem mondja a csávónak: "várjon uram, adok kötelet meg óvszert".. Persze miért is ne lenne a lány ezek után, továbbra is szerelmes belé, hiszen melyik nő nem érezné a zsigeri gerjedést a hím iránt egy életreszóló szerelem kezdeteként, ha a faszija így asszisztálja végig az elrablását:
RABLÓ: [kiszáll a kocsiból, megfogja a lányt és szó nélkül elkezdi betuszkolni a kocsijába]
TRUMAN: - hallod, ki vagy te. miért viszed el a csajomat
RABLÓ: - ööö.. az "apja" vagyok.. [kacsint kacsint] szóval kattant a ribanc, ööö.. mindenkit idehoz érted a fél városnak volt része az élményben ..meghát.. ööö.. elmebeteg a gáré.
LÁNY: [kiabál, ordít, dudál] - ez nem igaz! segítség! elrabol! azt sem tudom ki ez!
TRUMAN: [magában, a cipőjét bámulva, az orra elé] (hogymivan???.. kurva? és KETTYÓS IS?? a papa meg gondolom akkor a stricije. én meg már azt terveztem, hogy gyereket csinálok neki Fidzsin :( na vigyed akkor papa, ha te ilyenekre gerjedsz..)
[a lánynak félhangosan] - öö majd szólj nyugodtan ha ráérsz, hol leszel [magában, röhögve] (lol, biztos Fidzsin)
RABLÓ: - ööö.. Fidzsin leszünk zmeg, nem mindegy, naszevasz.

LÁNY: [folyamatosan, évekkel később is] <3 Truman <3 háh-- <3 énpasim <3

2020-06-30 17:05:58 The Heat (2013) / Női szervek iris orai (4) #16

Ritkán látni ennyire szórakoztató filmet, benne minden összetevő önfeledt, hangos nevetést vált ki.
Albínók viszont ne nézzék végig.
pl. a gégemetszéses jelenet vagy amikor McCarthy bemegy a főnökéhez és az egész iroda előtt elkezdi alázni, persze hogy kurvára nem "reális", de több alkalommal is könnyesre röhögtem magam rajta.
Ja és igen, Börcsök Enikő hangja teszi igazán zseniálissá McCarthy-t.

2020-06-30 01:38:45 Atomic Blonde (2017) / Atomszőke iris orai (4) #24

Charlize Theron eleve egy istennő, de a beharangozók alapján azt gondoltam, hogy ez a John Wick buta, feminista változata lesz. Hát nem. Theron itt is gyönyörű, intelligens és nehézsúlyú.
Az akció Bourne-szintű top, a lépcsőházi jelenet meg egyenesen lélegzetelállító. Egy már eleve magas mércéhez képest is félelmetesen über-reális, ahogyan ez a vékony szőke nő agyonver két keménykötésű KGB-s pribéket.

De valójában ez nem egy gyenge kémfilm, nekem legalábbis nem az, hanem egy remek hangulatfilm. 80-as évek NDK, postpunk /new wave, Neunundneunzig Luftballons, Peter Schilling, +Bauhaus, Joy Division, Depeche Mode, The Clash, Siouxsie, The Cure, Giorgio Moroder, Duran Duran, Queen... az OST kötelező. Kit érdekel, ha a forgatókönyv biceg? Egyszerűen jó a hangulata a filmnek, bár egy kissé tényleg túl van nyújtva.

2020-06-23 22:17:17 Death Wish (2018) / Bosszúvágy iris orai (2) #8

Nem az a baj, hogy ez egy egyszerű és rossz film, hanem hogy 2018-ban egy A-kategóriás akciósztár főszereplésével ki tud jönni egy ennyire oldschool fegyverlobbista közhelygyűjtemény, a Second Amendment anakronisztikus eposza, amit sajnos tényleg halálkomolyan gondolnak, kb. annyira árnyalt megközelítéssel, mint amilyen manapság a közszolgálati televíziónak van. Dean Norris a Breaking Bad-es önmagát rendesen szájon köpte ezzel a szereppel, a végén komolyan mondom Harrison Yates őrmester jutott róla eszembe a South Park-ból, de sajnos nem viccnek volt szánva.

2020-06-21 17:24:05 Bedtime Stories (2008) / Esti mesék iris orai (4) #11

Az egyik legnagyobb pozitív meglepetés volt számomra; nem gondoltam volna, hogy egy Adam Sandler film a zseniálisat súrolhatja. Izgalmas, vicces, tökéletes arányérzékkel komponált, kiváló játékkal, egyaránt szórakoztató felnőtteknek és gyerekeknek. Igazi, a szó szoros értelmében vett mese.

2020-06-21 17:03:05 Coco (2017) iris orai (1) #18

eh, ezt a témát a Ghiblinek kellett volna megcsinálnia.

2020-05-27 01:04:44 Margin Call (2011) / Krízispont iris orai (5) #23

A nagyon jó filmek többsége azért nagyon jó, mert egy erős történetet remek színészi játékkal úgy mesél el, hogy nem kiszámítható. Nem tudod, mi a vége.
Na most itt pontosan tudod, mi a vége. Ennek ellenére az első perctől az utolsóig úgy szögez a képernyő elé, hogy nem is spoilerezhető, annyira közismert tényeket dolgoz fel, lényegében történelmi film, és mégis minden perce értékes, feszültséggel teli, valódi. Sőt, itt pont a megértést segíti, ha az ember képben van; nem elrontja az élményt a részletek előzetes ismerete, hanem konkrétan előfeltétele az élvezetnek egy erős pénz- és tőkepiaci, gazdaságtörténeti műveltség. Ez mennyire ritka már?
Azonban nem emiatt zseniális. És mégcsak nem is amiatt, hogy az összes karakter annyira életszerű, hogy épp csak le nem lépnek a vászonról, tűpontosan kidolgozottak, amihez persze jó színészek is társulnak. Döbbenetesen életközeli.
Amiért zseniális, az két monológ. Will-é az Aston Martinban és Tuld-é a végén evés közben az asztalnál. Ott le kell hogy tedd az állad a földre.
Távolról sem a "bankrendszer", a "pénzvilág", vagy a "multik lelketlen pénzéhes közege" feslik fel és törik darabjaira, hanem úgy általában az egyéni adottságokra, motivációkra, és nem utolsósorban az újkori kapitalizmusra épülő teljes emberi civilizáció.

Összes komment...