iris orai

Tapasztalat: 234 film
Kompetencia: 0 film
Súly: 234
Regisztráció: 2010. március 20. (10 év)
Kedvencnek jelölték: 3 user

Demográfiai adatok

Nem: nem publikus
Születési év: nem publikus
Lakhely: nem publikus

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Három óriásplakát Ebbing határában
4 2020-03-21 4,4
(843)
Gisaengchung
Élősködők
4 2020-03-21 4,4
(478)
Wonder Woman
 
1 2019-11-18 3,3
(474)
Groundhog Day
Idétlen időkig
4 2019-11-18 4,3
(1038)
Scarface
A sebhelyesarcú
4 2019-11-15 4,4
(1045)
Scent of a Woman
Egy asszony illata
5 2019-11-15 4,2
(794)
K-19: The Widowmaker
Atomcsapda
4 2019-11-15 3,2
(208)
Imagine That
Seholország
4 2019-03-30 2,7
(83)
The Green Mile
Halálsoron
3 2019-03-16 4,5
(1448)
Robin Hood
 
4 2019-01-19 3,3
(579)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2020-03-21 09:22:54 Gisaengchung (2019) / Élősködők iris orai (4) #92

Ez egy nagyszerű film. Kicsit nehezen indul be, az első fele szórakoztató, de kissé kiszámíthatóan egyszerűnek tűnik. Aztán észreveszed, hogy nem egy móka-kacagós erdei kisvasúton ülsz, hanem felértetek a hegytetőre, és nem véletlenül tettek rád egy csomó hevedert meg bukósisakot: a világ egyik legdurvább hullámvasútján vagy. Kétszáz méteres őrült siklás 60 fokban, vigyorogva üvöltesz, aztán ugyanazzal a lendülettel fel egy még magasabb csúcsra, ahol viszont már 80 fokban és fejjel lefelé kezdesz zuhanni. Itt már nem vigyorogsz.

A gond csak az, hogy egy kicsit szerintem túltolták. Bőven elég lett volna, ha véget ér a pálya rögtön a legdurvább menet után, anélkül az utolsó tíz percet kitevő, a sokkhatást csalódást keltően felszámoló levezető kör nélkül. Ezzel együtt is a zseniálisat súrolja, de sajnos az egész korábbi élményt kissé bepiszkolja a végén az élményről a huszadik bőrt is szájbarágó szentimentáliskodás.

2018-12-29 20:54:33 Enchanted (2007) / Bűbáj iris orai (2) #28

Nehéz döntés, hogy nézhetetlen-e ez a film vagy zseniális.
Az egyik olvasatban (pl. józanul) néhol vicces, de túlnyomó részben szürreálisan rossz, triviálisan giccses, kifejezetten buta.
Van azonban egy másik olvasat is - és én ezen a szemüvegen át kezdtem el egy idő után nézni -, amihez persze nem árt némi tudattágító. Eszerint valójában egy skizofrén elmeháborodott hallucinációit látjuk. A történetben a főszereplő beteg (a "hercegnő") elszabadul a gondozóintézetből és a külvilágban összetalálkozik egy mentálisan labilis ügyvéddel, aki az együtt töltött idő - és talán némi acid - hatására szépen lassan szintén hallucinálni kezd. A narráció hasonlít Kesey Száll a kakukk fészkére c. művére; itt is összemosódik valóság és tévképzet, pont úgy, ahogy a beteg látja, és például a droghasználat bemutatását is teljes egészében mellőzik.
A főszereplő mellett más betegek is megszöknek az intézetből: azok szintén skizofrének, de a közveszélyes paranoid fajtából. Egyikükkel (a "herceggel") a főszereplő rendkívül érzelemgazdag, felhőtlenül boldog plátói kapcsolatban áll egészen addig, amíg az ügyvéd meg nem győzi arról, hogy a boldog együttlét helyett inkább próbálják ki az egészséges emberek által alkalmazott szociokonform kapcsolatépítési technikát (a randizgatást), hogy jobban megismerjék önmagukat, egymást, a jövőképüket és a külső világ jelenségeihez való viszonyukat. Természetesen ez a két szerencsétlen beteg embernek nem megy, az ilyen kérdések csak borzasztóan összezavarják őket, szembesítve őket saját fogyatékosságukkal.
Az ügyvéd természetesen kihasználja a helyzetet, érzelmileg magához láncolja a gyengeelméjű lányt, ráadásul úgy manipulálja, hogy annak az a tévképzete alakul ki, hogy ő - az ügyvédet (vagyis "igaz szerelmét") elragadó "sárkány" megölésével és a szerelme megmentésével - egy önkiteljesítő feminista eposz főszereplőnője.

Összességében szerintem pont olyan ez az alkotás, mint amilyen a 2003-as The Room, ennek megfelelően érdemes nézni, vagy nem nézni is.

Így van.
Pontosan: zsigeri férfi film helyett tinilányos bosszú lett a vége.
Persze nagyon mély húrok vannak pengetve benne. A senki által fel és el nem ismert, de valóban pusztító erejű érzelmi bűnök összehasonlítása egy hagyományos, "hétköznapi" megerőszakolással és meggyilkolással.
Fel nem ismert, mert ellentétben egy fizikai gyilkossággal, a hasonlóan pusztító érzelmi gyilkosságokat mint fogalmat nem is ismeri a civilizált társadalom. Ebből következően pedig el nem ismert is, hiszen ezek mögött nincsen társadalmi elítélés, pláne szankcionálás - akárcsak a könyv síkján Ray esetében, ahol az államügyész szerint "nincs elegendő bizonyíték a bűncselekményre", noha teljesen nyilvánvaló, hogy egy kegyetlen gyilkossal állunk szemben.
Az, hogy a fájdalom a külvilág által nem elismert, de még csak fel sem ismert, borzasztó belső feszültséget teremt. Az áldozatnak azonban - ellentétben a hagyományos gyilkossággal - még személyes elégtételre sincs lehetősége. Kin is tudna "bosszút" állni? És hogyan?
És itt kellett volna vége lennie a történetnek.
Esetünkben az áldozat azonban, úgy tűnik, mégis a bosszút választotta. Szerintem hiba volt. Kissé gyerekes lezárása ez egy brutális szenvedéstörténetnek, amit előtte sikerült megértetnie (mind a magára ismerő olvasóval, mind az őket néző nézővel) - ami valóban zsigerinek tűnt és felkavart.
A filmben megvalósult lezárás azonban nem hozzátesz az érzelmi mélység és fájdalom érzékeltetéséhez, hanem pont elvesz belőle. Ha egyáltalán bosszúnak tekinthető, nevetségesen olcsó bosszú ez.

előzmény: adikaland (#26)

2016-12-31 08:06:52 Chugyeogja (2008) / Az üldöző iris orai (5) #28

Ez a thriller teljesen magával ragad. Általában véve ez egy film esetében ugye tök jó dolog, de ha egy pszichopata sorozatgyilkos mészárlásának és üldözésének versenyfutásáról van szó, akkor a beleélésnek természetesen vannak kissé nyomasztó oldalai is... Ugyanis a tehetetlenség eposza ez. A tökéletesen tervezett események és a fatális véletlenek olyan szétválaszthatatlanul erős elegyében sodródik az egész, hogy az ember előbb hitetlenkedve hüledezik, majd az egekbe korbácsolja magában az agressziót, végül marad a tomboló kétely. Én hitetlenkedve hüledeztem, hogy a dél-koreai rendőrség tényleg ennyire ostoba, hülye, balfasz? Majd ökölbe szorult a kezem, és azon vettem észre magam, hogy ellenszenvesebbé vált a rendőrség, horribile dictu ez az eszement "jogrend", mint maga a gyilkos - márpedig ez a film jeleneteinek tükrében borzasztóan perverz (és akkor jön az, hogy Úristen! én vagyok a beteg??).. Ezután pedig ülsz üresen, hogy ez vajon tényleg megtörténhetik? A komédiába illő inkompetenciához, balfaszkodáshoz és abszurd szabályokhoz már csak egy teljesen normálisnak tűnő, átlagosan okos, érzelmi nyomorék megszállott kell, és ártatlan, jó emberek megállíthatatlan úton robognak majd a válogatott kínok közti halálhoz. És itt jön a kétely, minden kiváló thriller/horror magva, ami elülteti benned, hogy bármennyire abszurd az egész, nem pont ennyire abszurd a valóság is?
Én örülök, hogy nem moziban néztem meg, különben biztos elég sokszor felugrottam volna, és a vászonra ordítok hogy "ne menj oda te kis hülye! hát ő a gyilkos!!" vagy "ne szerencsétlenkedjetek már parasztok, hanem nyírjátok inkább ki a gecibe!" :DDD

Nagyszerű akció. A történet nem túl mély, de legalább közel sem irritáló, olyan, amilyennek a tökéletes akciófilmnek lennie kell. A morálisan megkérdőjelezhetetlen hős humánusan szétrúgja mindenkinek a seggét.
+ a végét meg is lehet könnyezni:
az a mosoly Moby kezdő riffjére brutális adrenalinbombát dob az emberre.

2016-08-28 18:43:43 Stretch (2014) / Felnyomva iris orai (4) #8

Tipikusan az a film, amely félig zseniális, félig elmegy vagy rossz.
Ami elmegy, az a történet egyszerűségéhez képest kissé mesterkélten fordulatos cselekmény, a néhol erőltetetten vagányra szabott jelenetek vagy a kissé túlírt monológok. Ezek számomra a végére megbocsáthatók lettek, és az önútkereső faszagyerek kalandja enyhe Ford Fairlane-i hangulatot teremtett.
A rossz a vége, bár ez szubjektív, valaki a falat kaparja az ilyen 20 kilométeres kliséktől, valakinek viszont megbocsátható, vagy egyenesen kívánatos ez a fajta, nagy könyvben megírt romantikus happy ending.
Ami miatt mégsem lehet jónál alacsonyabbra értékelni, az a zseniális jelenetek sora, amiből szerencsére nem egy van.
Ott van mindjárt a kezdés. Számomra egészen biztosan a filmtörténet egyik legjobb, leg-eszméletlenül-zseniálisabb filmindítása ez, ha nem A legjobb.
Vagy pl. a "the worst it gets, the better I am" jelenet.
Vagy Hasselfhoff jelene, Úristen. Ezek simán olyan kultfilmmé tehetnék a Stretch-et, mint amilyen a fent említett opusz.

Megrázó történet.

2014-11-14 00:52:34 Ajeossi (2010) / Bácsi iris orai (4) #6

bizony, a harcjelenetek eszméletlen jók, ezeknél a zene is mesteri. A film közben elejtett poénok is nagyszerűek, sokszor felnevet az ember.
az alvilágnak az a szelete, amiről szó van, olyan alapot teremt, hogy a kezedet ökölbe szorítva és mosolygós kéjjel figyeled a vér hömpölygését, mint egy első osztályú boxmeccsen, ahol egy szarházit vernek szét.
nagy kár, hogy ezt folyton megszakította egyfajta bárgyú, szájbarágós érzelgősség, hogy aztán a vége konkrétan széjjelfollyon a nyálban.
magának a témának - gyermekrabszolgaság és szervkereskedelem - önmagában akkora súlya lett volna, hogy elég lett volna, ha az Isaurába illő szövegek és a könnyek helyett csak a vér csöpög.

előzmény: Soltyk (#2)

elmondhatatlanul csodálatos mese ez, minden pillanata élvezetes és szórakoztató, hogy a végén tátott szájjal meredjen maga elé az ember, mint akin hirtelen átment a 'La vita è bella' tankja: köszönöm, Wes Anderson, hogy egy százszor lerágott, ólomsúlyú témát így, ennyire finoman és könnyedén, mindenféle görcs vagy pátosz nélkül, 85 perc játék után mellékesen, a partvonalról bepöccintve, egyszerűségében is brutálisan tettél le elém.

szerintem a mélyszimbolikára vonatkozó elméleted (és az ennek alátámasztására felhozott néhány párhuzamod) elgondolkodtató, de téves.

Megfogalmazol egy plotot, miszerint "a film a lét értelmét boncolja, szembeállítva a tudományt a vallással", azonban egyrészt a rejtett szimbolikára épülő elméleted ennek tökéletesen ellentmond, másrészt mindkettő önmagában is sántít. Ellentmond azért, mert a filmben pont a Menedzsment képviseli a tudományt, vagyis az elmélet alapján a film nem a tudományt állítja szembe a vallással, hanem az egyik vallást a többivel. Önmagában is sántít az elmélet pedig azért, mert néhány részletet - ami a párhuzamot alátámasztja - figyelembe veszel, a többit pedig - ami azt cáfolja - figyelmen kívül hagysz. Az elméleted a Menedzsmentet valójában nem "a" vallással, hanem az általad felhozott motívumok alapján konkrétan a kereszténységgel azonosítja. Az a párhuzam, hogy "senki nem látja rajta kívül" eltúlzott; az egyébként nem kétséges érinthetetlenséghez és hozzáférhetetlenséghez nem kapcsolódik a létezésének bizonytalansága vagy akaratának homályos volta. Az, hogy "nem lép közbe", már eleve az elméletből indul ki; Joby sem lép közbe (pedig ő még valóban ott is van...), ez alapján bárki lehetne isten. Az alapján a párhuzam alapján, hogy mindenkit megfigyel, az 1984 is valláskritika lehetne. Az, hogy elküldi az egyetlen fiát segíteni, ebben a megfogalmazásban, a felszínen nyomós szimbólumnak hathat, de valójában mi is történik? A Menedzsment először egy szexi ápolónőt küld a munkafeltételek javítása céljából, majd a - nihilben magát otthonosan érző - zseni fiát, hogy egzakt módszerekkel, vizualizált matematikai számításokkal segítsen bebizonyítani a lét és a világ totális értelmetlenségét. Ez aztán a vallási (pláne keresztény vallásra utaló) párhuzam!

A vallás-párhuzam valójában ott van, hogy AHOGY mások a Menedzsmenthez viszonyulnak, az szinte vallásos jelleggel bír. Nem véletlenül mondja a Menedzsment a végén: "Mintha összetévesztene engem valami jóval nagyobb hatalommal [...] sem isten, sem ördög nem vagyok. Csak egy ember vagyok, aki az igazságot keresi"
Mindezt már csak megkoronázza az explicit közlés, amely tisztába teszi, hogy miről is van szó.
"maga testesíti meg a projektem antitézisét: a hívő embert"

Nem vallás és tudomány szembeállításáról szól ez a film tehát, hanem a hit és nihil táncáról.
Az egyik legszebb motívuma a filmnek szerintem, hogy Q valójában nem kutat az élet értelme után, fel sem merül benne - vagy már letett róla -, hogy akár a tudomány, akár egy nő, pláne egy vallás vagy bármi más elvezethet hozzá, ehelyett vár egy telefont, valakit, hogy közölje vele az igazságot. Vallás, kommunikáció, technika, munka, tudomány, szex: mind eszközök a tézis (chaos) számára az "ex inorderatio venit pecunio" szellemében, az antitézis számára ugyanezek kifejezetten veszélyeztetik az élet értelmének megtalálását (betoppanását, "megcsörrenését"). A boldogság időleges és rövid, a szerelem pedig egyszerre kiváltó oka és áldozata a tézis és antitézis közötti őrlődésnek.

előzmény: reting1111 (#6)

Összes komment...