gerbence

Tapasztalat: 1687 film
Kompetencia: 8 film
Súly: 1887
Regisztráció: 2010. február 10. (11 év, 11 hónap)
Kedvencnek jelölték: 15 user

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1982
Lakhely: nem publikus

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Toxikoma
 
3 2021-10-08 3,5
(62)
Palm Springs
 
4 2021-08-31 3,6
(268)
Nuevo orden
Új világrend
5 2021-08-31 3,5
(15)
Druk
Még egy kört mindenkinek
4 2021-08-31 4,2
(435)
Fatherhood
Apaság
3 2021-07-05 3,1
(41)
Youth
Ifjúság
2 2021-06-20 4,1
(470)
Szalontüdő
 
3 2021-06-10 4,3
(345)
Friends: The Reunion
Jóbarátok: Újra együtt
2 2021-05-31 3,6
(104)
Army of the Dead
A halottak hadserege
2 2021-05-22 2,6
(160)
Relatos salvajes
Eszeveszett mesék
3 2021-05-16 4,3
(630)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

...most így egy év gondolkodás után az jutott még hirtelen eszembe, hogy aki szerint pl. Vanek úr figurája filmen nem működne, az tekintse meg Major Tamást a Tizedes meg a többiek-ben.

Meg úgy egyáltalán: az egész film olyan, mintha Rejtő írta volna a forgatókönyvet. Na jó, akkor kicsit több pofon lenne benne. A figurák, a szituációk, a fordulatok, a szövegek viszont mind stimmelnek.

előzmény: MicaHiro (#18)

2021-05-23 01:29:30 Oxygène (2021) / Oxigén gerbence (2) #6

(Élve eltemetve + Hold)/2 + szép nő + HAL = Oxigén.
Vagy egy másik képlettel: Gravitáció - akció - George Clooney = Oxigén.

Ebből következik az is, hogy:
(Élve eltemetve + Hold)/2 + szép nő + HAL = Gravitáció - akció - George Clooney,
de ennek már nem sok értelme van.
Ahogy az Oxigénnek sem...

Se nem jó, se nem rossz, de leginkább nem jó.
Nem azért, mert rossz, hanem mert tök érdektelen.

Csak a tigris jó benne (persze az is teljesen logikátlan és önmagáért való, de az egész film az, csak minden más ezen túl még idegesítő is benne).
Na jó, még Dave (B)autista is jó, mostanra úgy tűnik, szokás szerint. (Bocs' a szóviccért, de nem teljesen öncélú: a karakter minden helyzetet megold, éppen csak az emberi kapcsolódásai nem működnek neki.)

Viszont a többi szereplő elérte, hogy a zombiknak drukkoljak: szó szerint válogatottan idegesítő, bamba ficsúr (remélem, itt nem kell fizetni ezért a szóért) mind egy szálig. De annyira elidegenítő módon zavaró karakterek, hogy még a halálukat sem tudtam élvezni, teljesen hidegen hagyott, mi történik velük.

Mindezt egy olyan filmben, amiben a rendező pedig azt a bravúrt érte el, hogy még a zombikat se tudjam a film pozitívumai közé könyvelni - holott egy zombifilmről van szó.

Filozófiai kérdésem: az élőhalott zombizigóta (na jó: embrió) most akkor meghalt, vagy él(őhalott)? A zombilét "logikájának" megfelel, hiszen vannak szervei, szövetei, satöbbi; anyagcserére, keringésre, légzésre pedig ugye nincs szüksége - tehát nem kéne (mégjobban) meghalnia, de a filmben az anyuka halála után mégsem "működik" tovább. Akkor ez most tulajdonképpen egy "pro-choice" film, ami azt állítja, hogy születés előtt nem tekinthető élőlénynek a magzat?
Elsőre nem is látszott, hogy Zack Snyder filmje ilyen mély kérdéseket feszeget. (Már persze azon túl, hogy a csapatban van férfielnyomás ellen fellépő, patriarchátustól független nő, fekete, latino, meleg(?) és leszbikus vagy féltranszgender karakter is, de ez itt mind csak amolyan kötelező körnek tűnik.)

2021-03-11 11:25:15 Repo Man (1984) / Segítő kezek gerbence (3) #1

Nagyon jó film!
Az osztályzatom csak azért hármas, mert nagyon szar is. :)

Van egy igen erős '80-as John Carpenter-érzés benne (főleg a They live ugrott be; illetve még az Őrült Stone - persze tudom, hogy ezek későbbiek), jelentős camp/trash "értékekkel" rendelkezik. Szedett-vedett forgatókönyv, teljesen öntörvényűen alakuló fordulatok, véletlenszerű történések jellemzik, pl. mindig mindeki egy időben, egy helyen bukkan fel csak úgy; ha a cselekmény egy jelenetben eljut egy továbbvihetetlen pontra, akkor a következőben a szél összefújja a szereplőket ismét; emellett bénácska speciális effektek domborítják ki a film ironizálónak is mondható oldalát. Ezekkel együtt, vagy inkább ezek ellenére is, van egy követhető íve a cselekménynek.
Ugyanakkor például egészen jók a (főbb) színészek, erős a soundtrack, és a rendezés technikai értelemben tök rendben van (az olcsóság és a képregény-szerűség mellett is van valami átütően életszagú az egész filmben). Harry Dean Stanton remek, a fiatal Emilio Estevez karizmatikus (itt kimondottan a fiatal Ryan Goslingra emlékeztetett, mondjuk a Hitetlen-ből; egy amolyan nihiista James Dean-alapfigurát hoz), és a mellékszereplők színesek (a behajtó iroda kollektívája mind szórakoztatóan visszataszító karakter). Bár a kettősség ezen a fronton is jelentkezik, mert a jelentéktelenebb mellékfigurák egy rosszabb Gálvölgyi-showból sem lógnának ki (pl. Otto punk haverjai, a kormányügynökök, vagy a latin konkurenciát jelentő Rodriguez-fivérek mind inkább tűnnek hús-vér rajzfilmkaraktereknek, mint valódi embereknek); de valahogy jól áll a filmnek ez a határokon egyensúlyozás, vagy inkább senkiföldjén lófrálás, ez a folyamatosan érezhetően ott lebegő, de ki nem tett idézőjel. Na jó, a legvégén már nem lehet komolyan venni, valahogy olyan érzés nézni, mintha ott kiszakadt volna a stábból az addig bent tartott röhögés, hogy hát ők ezt az egészet csak viccnek szánták.
Lehet, hogy legközelebbre lesz ez még négyes is.

Kár, hogy nem tinédzserként láttam - bár a film így, első nézésre is nosztalgiát kelt: füstszagú koleszszobák és részeg házi videózások hangulatát idézi vissza. Szinte hiányzott, hogy kivegyem a videokazettát a végén. (A film a Netflixen elérhető feliratosan.)

Nemzetközi Irigy Hónaljmirigy "show", nagyobb költségvetéssel és hosszabban elnyújtva.
Ahogyan ott is, úgy itt is, poénok nem szerepelnek a filmben (vagy kivágták mindet, vagy nem is voltak, ezt nem lehet tudni); a humor forrását egy bárgyún öltöztetett, parókás, kamaszt játszó ötvenes férfi jelenti, valamint néhány idétlen jelmez. Nagyon kellemetlen volt nézni. Számomra az sem volt világos, hogy gyerekeknek vagy felnőtteknek szánták-e - talán gyereklelkű és -intellektusú felnőtteknek.
Ugyanakkor akinek az bejön, valószínűleg ez is be fog. Számomra teljesen értelmezhetetlen az egésznek a célja, az értelme, a szándéka - de mivel úgy tűnik, elég népszerű a film, valószínűleg ez nem az alkotók hiányossága, hanem az enyém.

Igen, de ez szerintem nem azon múlt, hogy Bujtor Rejtőhöz nyúlt. Akkor már Piedone-filmet sem tudott jót/jól csinálni (lásd. Zsuruvér és csigavér-ek, de szerintem már a Hamis a baba is elég ügyetlenke). Nem a "recepttel" volt a baj; egyszerűen nem jól készítették el. A kilencvenes évek alighanem nem a magyar filmgyártás aranykoraként fog bevonulni a művészettörténetbe.
De egy hetvenes-nyolcvanas évekbeli feldolgozás Bujtorral, Koncz Gáborral, Sinkovits-sal, Garassal, Usztics Mátyással, és hasonló színnészekkel - akár jó is lehetett volna.

Azzal, hogy "egy Rejtő regényben voltaképpen alig történik valami" pedig nem értek egyet: a légiós könyvek, vagy a Tizennégy karátos autó pl. kimondottan fordulatosak, mozgalmasak, ide-oda váltogatnak a helyszínek és a karakterek között, tele vannak akciókkal és vicces párbeszédekkel vagy beszólásokkal. Szinte mintha csak kész forgatókönyvek lennének.

előzmény: csabaga (#11)

Természetesen (bár ezek szerint ez mégsem volt olyan világos az íráspomból, mint ahogy én szándékoltam) nem arra gondoltam, hogy Bud Spencer-ék olvasták Rejtőt és TÉNYLEGESEN az ő figurái hatására készítették a filmjeiket, hanem arra, hogy nagyon (számomra: feltűnően!) hasonló karakter-archetípusokat, szituációkat és cselekmény-/történetvezetést mutatnak fel.
Lássuk csak: a kikötőkben lézengő, vagy börtönből épp szabaduló, vagy útmenti csehókban rostokló, senki sem tudja honnan jött-hová tartó figurák, akik amolyan outsiderek: nem igazán bűnözők, legalábbis nem rossz szándékú erkölcstelen alakok, de kissé a társadalmon kívüliek, erős (és igen sajátos, autonóm) belső morális iránytűvel, ami által a letaglózó erejű pofonjaikat végülis mindig a helyes irányba (a néző/olvasó szimpátiája mellett) osztják ki. Véletlenek sodorják őket náluknál nagyobb erők közé és teljesen abszurd kalandokba, és az egyébként a "normális" életben csak tébláboló, elveszett karakterek a csetepatékban kiteljesednek, elemükbe kerülnek és amolyan botcsinálta hősökké válnak. Persze jellemzően mindeféle valós megdicsőülés nélkül, pusztán a nézők/olvasók, mint szemtanúk előtt.
Na most mondja meg valaki, hogy a tipikus Rejtő-regényeket, vagy a tipikus Bud-Terence filmeket írtam-e le!
;)

Funés talán tényleg nem a legjobb asszociáció, de Belmondo aztán számomra tényleg a tökéletes Rejtő-i figura (na nem a "komoly" krimijeire gondolok elsősorban, hanem az akció-vígjátékaira). Az arany bűvöletében mintha csak egy kiadatlan légiós Rejtő-regény megfilmesítése lenne.
De még a komolyabb hangvételű Profi-ban is, időnként mintha egy tőrőlmetszett Rejtő-párbeszédet hallanék:
-Jó napot!
-Segnor Volfoni? Fagylalt és üdítő?
-Igen!
-Joss Beumont. Kémkedés és bunyó! -PAFF! [egy jól irányzott egyenessel leüti]

Számomra az olyan filmek, mint a Kelly hősei, a Piszkos tizenkettő, a Nagy balhé, stb. ugyanazt a hangulatot ébresztik, mint a könnyedebb kalandos-humoros Rejtő-könyvek. Ahogyan Guy Ritchie korai "gengszterfilmjei" is.
Figuráik cinikus, csavaros észjárású csirkefogók és marcona melákok, akik ha kell (és hát általában kell), Tysonokként pofozkodnak és sosem illeszkednek be a többségi társadalom rendjébe, de nem is kelnek az ellen: elvannak a maguk kemény (parodisztikusan erőszakos), de a romantikus zsiványbecsület értelmében valahol mégis "erkölcsös" világában.

Tehát kéretik néhány lépésnyi asszociációt látni abba, amit írtam, és nem teljesen direkt módon érteni.
Persze egyetérteni nem szükséges, csak szeretném, ha érthető lenne amire gondolok.

előzmény: DevilTakeU (#12)

A Bud Spencer-Terence Hill filmek gyakorlatilag a Rejtő-ponyvák irodalmának filmes változatai, tehát mondhatnám, hogy ez már sikerrel meg is történt. A válaszom ezért az, hogy a kérdés inkább: hogy ki játszaná el és hogy ki rendezné őket. És a jelöltjeim utóbbira (tekintet nélkül arra, hogy élnek-e még): E.B. Clutcher (Enzo Barboni), Sergio Corbucci, Steno, Michele Lupo... Rendezőként megnéznék még egy-egy feldolgozást a következőktől is: Hitchcock, Tarantino, Guy Ritchie, Martin McDonagh.

De ugyanígy érzek a '70-'80 évekbeli zsivány Belmondo-val kapcsolatban is: szakasztott Senki Alfonz, Gorcsev Iván, stb. Lásd: A nagy zsákmány, A betörés, A káprázatos, A javíthatatlan, Az állat, Zsaru vagy csirkefogó, Szabadlábon Velencében, A profi, Ászok ásza, Montreáli bankrablás... és legfőképpen Az arany bűvöletében.

De a Pierre Richard-Gérard Depardieu páros filmjei is beugranak, vagy éppen Louis de Funés is beférne egyik-másik karakter szerepében (pl. Vanek úr).

Ugyanígy Hollywood-ból: Enest Borgnine (pl. Tuskó Hopkins), Lee Marvin, George Kennedy, stb...
Főbb szerpekben még Steve McQueen, Paul Newman, Robert Redford, Charles Bronson (Fülig Jimmy) ugrik be.
Valahogy úgy tűnik, Rejtőről mind Amerikából, mind Európából a 60-80 tartó időszak mainstreamje jut eszembe elsősorban.

De egy modernebb hangvételű feldolgozást megnéznék Seth Rogen-éktől, Seth MacFarlane-től és az Edgar Wright-Simon Pegg-Nick Frost csapattól is.

Amúgy szerintem a Vesztegzár.../Meztelen diplomata egy egész jól sikerült feldolgozás lett.

Túlírt, ugyanakkor butácska "kémfilm", egy-két jól megrendezett jelenettel (pl. a malom-béli bújócska), néhány szórakoztató karakterrel (pl. a bérgyilkos-magánnyomozó), de összességében erőtlen, fókusztalan, túlzottan meseszerű, ezért komolytalan és jobbára mentes a valódi feszülségtől; kriminek vagy kalandfilmnek így nem elég érdekes, komédiának ugyanakkor nem elég vicces. Összességében túl hosszú és túl kevéssé izgalmas, így nehezen tartotta fent az figyelmemet, pláne a kíváncsiságomat. Manapság az ilyesmik tévéfilmnek készülnek. Amolyan tipikus Hitchcock-zsenge, tele a mester (iparos?) kézjegyével - jó és rossz értelemben egyaránt.
A film legerősebb pontja az, hogy Laraine Day gyönyörű, mondjuk a jó öreg Alfred jellemzően elég jól válogatott ezen a téren.

Pozitív hozadéka ennek a két órának, hogy megszületett bennem a gondolat: (a korai) Hitchcock a hiányzó láncszem az Agatha Christie-féle krimik és a James Bond-filmek között.
Illetve, hogy Hitchcock-nak pályája ezen korai felében Rejtő Jenő-feldolgozásokat kellett volna forgatnia, az tökéletes párosítás lett volna.

Talán ezért szeretem nézni ezeket a filmjeit, azok sokszor idegesítően bárgyú túlokoskodása, valószerűtlen kimódoltsága és keresettsége ellenére is: van bennük valami báj, ami hangulatban megidéz valami olyan miliőt, amiben komfortos lenni.

2019-08-29 12:55:33 Midsommar (2019) / Fehér éjszakák gerbence (3) #41

Szép film, úgy értem, technikailag, tehát gyönyörű az operatőri munka (már akinek bejönnek a kissé steril, "túlszépezett", videoklip-esztétikában nyomuló felvételek), gyönyörű a táj is (kis hazánk vendég-, illetve társfőszereplésével), és nagyon ki van agyalva a hatáskeltés kedvéért - éppen hogy túlságosan is. Emiatt egy idő után már észrevehető a tolakodó hatásvadászat, és mondanom sem kell, maga a hatás annál kisebb.
Szépen, lassan haladunk előre, mégis: a film - legkésőbb - felétől már tudjuk, látjuk előre, mi fog következni, mire megy ki a játék.
Szemben például a letagadhatatlan inspirációval, a Wicker man-nel, ahol a végéig kétséges a történet kimenetele, és a hosszas hangulati felvezetés után is tud sokkolni a végkifejlet.
Itt a sokk elmarad, de az érzelmi hatás is nagyobbrészt; maximum kíváncsiak vagyunk a befejezésre, hogy mi (ill. hogyan) történik majd a karakterekkel, de együtt nem érzünk velük, ahhoz túlságosan "vezetett", kitalált, kimódolt, mesterkélt a történet.
Ráadásul, ha visszagondolunk (vagy ha mondjuk másodjára is végignéznénk, amire nem sok késztetést ébresztett bennem a film), de a mégnagyobb baj, hogy tulajdonképpen már menet közben is feltűnik, hogy meglehetősen logikátlan sokszor a karakterek viselkedése.
Részleteiben ötletes, összességében okoskodó, túlságosan önmagáért való film; érdekes, de nem túlságosan emlékezetes darab.

Összes komment...