gerbence

Tapasztalat: 1587 film
Kompetencia: 8 film
Súly: 1787
Regisztráció: 2010. február 10. (9 év, 11 hónap)
Kedvencnek jelölték: 16 user

Demográfiai adatok

Nem: férfi
Születési év: 1982
Lakhely: nem publikus

Legutóbbi szavazatok

Film Szavazat Mikor Átlag
Alice Doesn't Live Here Anymore
Alice már nem lakik itt
4 2020-01-24 3,9
(106)
Joker
 
4 2020-01-21 4,3
(579)
Egérút
 
4 2020-01-07 2,6
(16)
Kontroll
 
3 2020-01-07 4,1
(1499)
Kész cirkusz
 
4 2020-01-07 2,7
(66)
Ede megevé ebédem
 
2 2020-01-07 2,8
(113)
Buhera mátrix
 
3 2020-01-07 3,2
(218)
Made in Hungaria
 
3 2020-01-07 3,2
(442)
Trezor
 
3 2020-01-07 3,7
(120)
Csók, anyu
 
4 2020-01-05 3,7
(109)

Összes szavazat...

Legutóbbi kommentek

2019-08-29 12:55:33 Midsommar (2019) / Fehér éjszakák gerbence (3) #41

Szép film, úgy értem, technikailag, tehát gyönyörű az operatőri munka (már akinek bejönnek a kissé steril, "túlszépezett", videoklip-esztétikában nyomuló felvételek), gyönyörű a táj is (kis hazánk vendég-, illetve társfőszereplésével), és nagyon ki van agyalva a hatáskeltés kedvéért - éppen hogy túlságosan is. Emiatt egy idő után már észrevehető a tolakodó hatásvadászat, és mondanom sem kell, maga a hatás annál kisebb.
Szépen, lassan haladunk előre, mégis: a film - legkésőbb - felétől már tudjuk, látjuk előre, mi fog következni, mire megy ki a játék.
Szemben például a letagadhatatlan inspirációval, a Wicker man-nel, ahol a végéig kétséges a történet kimenetele, és a hosszas hangulati felvezetés után is tud sokkolni a végkifejlet.
Itt a sokk elmarad, de az érzelmi hatás is nagyobbrészt; maximum kíváncsiak vagyunk a befejezésre, hogy mi (ill. hogyan) történik majd a karakterekkel, de együtt nem érzünk velük, ahhoz túlságosan "vezetett", kitalált, kimódolt, mesterkélt a történet.
Ráadásul, ha visszagondolunk (vagy ha mondjuk másodjára is végignéznénk, amire nem sok késztetést ébresztett bennem a film), de a mégnagyobb baj, hogy tulajdonképpen már menet közben is feltűnik, hogy meglehetősen logikátlan sokszor a karakterek viselkedése.
Részleteiben ötletes, összességében okoskodó, túlságosan önmagáért való film; érdekes, de nem túlságosan emlékezetes darab.

Nocsak: a kommenteket visszaolvasgatva találtam ezt; hopp, mondom, ezzel tökéletesen egyetértek - aztán látom, hogy én írtam 6 éve. :)

előzmény: gerbence (#6)

Ifjúsági ("családi") sci-fi ("űrfantasy") kalandfilm ("matiné"). Avagy egy afféle Hallmark-os Star Wars.
Annak idején a nosztalgia miatt 4-esre osztályoztam; most hogy újra megnéztem, szintén emiatt nem csúszott 2-esig.
Amúgy nagyon gagyi, tévéfilmes hangulata van, viszont gyerekként imádtam, és a bája valamelyest átjön felnőtt fejjel nézve is. Igaz, most már ezt leginkább a főhős nőjében látom meg, aki nagyon cuki.
A történet annyira vékonyka, hogy ha könyv lenne, csak egy lapozgatós karton képeskönyv, vagy egy kifestő jönne ki belőle. Viszont az is hozzátartozik, hogy a 100 perces játékidő ezzel együtt is úgy elment, mintha csak 60 lett volna. Szörnyülködtem rajta ugyan, de nem untam.
Összességében: most már látom, hogy szar, de még most is szeretem.

A klasszikus szinkronnal közel 5-ös, az újjal valahová 2 és 3 alá esik. Akkor a film vajon hányas is..?
Kap egy erős 4-est, aztán valamikor megnézem eredeti hanggal és ahhoz igazítom.

Hozzá tartozik, hogy rajongok a western zsánerért, és így a jó western-komédiákat (pl. Vigyázat, vadnyugat!, Az ördög jobb és balkeze, ill. egyéb Bud Spencer- és Terence Hill westernek; Maverick; Hogyan rohanj a vesztedbe, stb.) is imádom. Ez egy közülük.

2019-07-11 20:29:50 Made in Britain (1982) gerbence (4) #1

Realisztikus, lehangoló, dráma egy feszültségével, frusztrációival semmit kezdeni nem tudó, jövőkép nélküli, agresszióba menekülő, önsorsrontó fiatal srácról.
A sztori egyszerű és szögegyenes, a főszereplővel nehéz azonosulni vagy együtt érezni, az egésznek a szikár, dokumentarista stílusa az, ami mégis végig feszültté teszi a filmet. Kb. olyan nézni, mintha a Bebukottak előzménysztoriját látnánk. Egyszerűen nem jó látni, ahogy egy (fiatal)ember nem tudja artikulálni önmagát, letisztázni magában saját zavaros intencióit, gondolatait, és üvöltve fejjel rohan a falnak.

Amikor ilyesmi filmeket nézek, úgy tűnik, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján Anglia nem állt messze a mi Kádár-rendszerünktől. (Azzal a különbséggel, hogy itt talán az első lépés lett volna az, ami a filmben az utolsó.)

És azt hiszem, már tudom, honnan vették az inspirációt az UNKLE és Thom Yorke 'Rabbit In Your Headlights' c. klipjéhez.

2019-07-07 22:24:59 Kölcsönlakás (2019) gerbence (2) #21

Nem annyira meglepő módon ez a film olyan, mint egy Szeszélyes évszakok bohózat, mondjuk Trunkó Barnabás tollából. Csak mindezt olyan formában, ahogyan Móricka, illetve Dobó Kata elképzeli a középosztálybeli pesti vállalkozó családok életét és körülményeit. Azaz díszes, csiricsáré és ízléstelen külsőségek között (mint amikor viszonylag olcsón szeretnék a drágaság benyomását kelteni), mondjuk ez nagyjából egyetlen lakást jelent. Na jó, néhány percre látunk még egy prémium autót, egy jógastúdiót és egy kocsmát is.
A rendezés ennek a kategóriának megfelel: a vágás legtöbbször ritmustalan, de a kuszálódó szálak jól követhetők, a történetvezetésbe senki bicskája nem fog beletörni. A filmzene a leggagyibb, kilencvenes évekbeli amerikai családi vígjátékok legmegavasodottabb receptjét követi, a stáblistára még jut egy szokásos "magyarvígjáték-sláger", ami szerintem mindig ugyanaz, csak az aktuális színészekkel énekeltetik fel újra.
Egyébként a színészek a legérdekesebb pontjai az egésznek, nagyjából rajtuk múlik minden, hiszen mind a sztori, mind a körítés annyira sablonos, hogy azon túl sok pontoznivaló nincsen.
Ezen a téren viszont elég színes a paletta, és meglepő módon nem csak a szégyen ötvenezer árnyalata jelenik meg - egészen különböző ligák kerültek itt egy pályára. Összességében azt el lehet mondani róluk, hogy alapvetően a színészek miatt nézhető végig az egész film.
Balla Eszter egy kimondottan jó színésznő - én a Moszkva tér óta bírom - amellett, hogy már vagy 20 éve ugyanolyan szexi, azzal együtt (ill. talán éppen amiatt), hogy tökéletes szinkronban van az idő múlásával. Az ő - jobbára - életszerű reakciói néha elhitetik velem, hogy egy mozifilmet nézek, nem egy tévészkeccset.
Mellette a legjobb alakítás Ganxsta Zolié, aki itt a szegény ember Mucsi Zoltánjaként szórakoztatóan hozza a rezignált csapos rejtőjenői figuráját, és a tekintete képes némi hitelt is kölcsönözni a jeleneteknek, amikben szerepel. Csúcsmásodpercek jutnak még Gosztonyi csabának Répa Béla szerepében (az övé volt az az egy jelenet, ami tényleg mosolyt csalt az arcomra).
Mellettük még Kiss Ramóna hozza jól a szintén nem túl bonyolult mellékszerepét, illetve a főszereplők közül Martinovics Dorina az, aki úgy tud belesimulni ebbe az egész kellemetlen produkcióba, hogy azt pár centivel a komolyan vehetőség felé kormányozza.
Haumann Máté, Klem Viktor és Szabó Simon tökéletes sablonfigurákat, típuskaraktereket hoznak: Haumann a Valami Amerika Pindroch Csabáját, Klem pedig a Szabó Győzőjét jeleníti meg, se jobban, se rosszabbul; Szabó Simon pedig nagy meglepetésünkre Szabó Simon figuráját bábozza el tetszőleges filmjéből. Akiket megnyugtatnak az ismerős formák pasztellszínekben felfestve, most is elégedettek lehetnek.
És az alsókategóriát, aki az egész produkció szellemiségét a legpontosabban jeleníti meg, és ezzel tökéletesen egyensúlyozza vissza azt a tehetségesebb színészek próbálkozásai ellenszelében a Mikroszkóp-színpad porondja felé, ezúttal (is) generációjának Csala Zsuzsája, Oroszlán Szonja képviseli. Az ő megjelenéséig szinte még a 3-as osztályzat lehetősége is mintha a végtelennél kisebb távolságra lett volna (noha nem sokkal), de színre lépését követően egy Bajor Imre-Ihos József ágyjelenettel sem lehetett volna lejjebb rúgni a lécet.
Az egyest indokolatlanul szigorúnak érezném, egyrészt mert végig tudtam nézni (amúgy különösebb fájdalmak nélkül), másrészt tényleg vannak itt korrekt alakítások jó színészektől, a hármas viszont túl megengedő lenne egy olyan filmnek, aminek tökéletesen nulla hozadéka van minden szinten.
Ha ez egy számvitel szigorlat lenne, azt mondanám, az egyik legjobb jegyet kapja... elégséges.

2019-03-03 12:02:22 Under Sandet (2015) / Aknák földjén gerbence (5) #13

Ezt a filmet itthon (legalábbis dvd-n) Homok alatt címmel forgalmazták.
Célszerű lenne ezt a címet is fölvenni, mert így nehéz megtalálni itt, ha valaki ezzel a címmel találkozik a filmmel (nekem is nyomoznom kellett). Arról nem is beszélve, hogy ez a film eredeti, dán címe.

2019-02-17 18:40:45 Zimna wojna (2018) / Hidegháború gerbence (4) #6

Igazából inkább csak közepes, mert attól tartok, nem sok minden fog megmaradni belőle pár hét, hónap után, de annyira gyönyörűen van fényképezve és annyira gyönyörű a főszereplőnő, hogy lelkesedésből megkapja a 4-est. Meg hát amúgy jó is, csak túl sokat bíz a nézőre: annyira fragmentáltan mesél, hogy a lényeg nem is látszik a vásznon, azt bele kell képzelnünk a bemutatott jelenetek közti résekbe. Kicsit megúszós, persze az is lehet, hogy valakinek épp emiatt fog tetszeni.

2019-02-12 02:13:16 Valami Amerika 3. (2018) gerbence (1) #13

Egész sokáig azzal a mantrával tartottam magamban a lelket, hogy még mindig jobb, mint egy Irigy Hónaljmirigy "show", de aztán a végefőcím alatti "vicces" reklámoknál ez is megdőlt.
Kínosan gagyi már a forgatókönyv is, de legalább arcpirítóan igénytelenül kivitilezeték is.
Mekkora büszkeség lesz ezt visszanézni a szereplőknek, amikor a lóvé már a múlté...

2019-02-11 23:04:25 Budapest (2018) / Legénybúcsú Bt. gerbence (3) #1

Na végre azt is megtudhatjuk, milyen lehet szlávnak lenni: amikor az ember fiai és lányai a "nyugati" filmekben alapértelmezetten kultúrálatlan, erőszakos, félhülye degeneráltak és kurvák, ráadásul mindkettőből az olcsó, bármikor és mindenre kapható fajták.
Amúgy meg egy teljesen átlagos Másnaposok-féle "partivígjáték", teljesen életszerűtlen és sablonos, de szombat esti agyatlan bambuláshoz nem rosszabb ez sem, mint bármelyik hasonló amerikai verzió.
Mondjuk akkor már lehetne benne több csöcs.

Összes komment...