izmoskardviragillat24

2011-01-07 16:16:14 Sztalker (1979) / Stalker izmoskardviragillat24 (1) #17

biztos bennem van a hiba, de én ebben semmi zseniálisat nem látok...
a "hangulat" sem fog meg, semmi nem történik céltalan bolyongás(nak tűnik) az egész...
vki azért leírhatná, h mitől olyan fantasztikus ez a film. én végig szenvedtem rajta. tudom, h Andrej Tarkovszkij mekkora meg akkora név de mégis, no.

engem épp ez bosszantott. h annyira Burton-hangulatú. annak ellenére, h Burtont és azt a fajta hangulatot nagyon szeretem, itt mégis nagyon zavart, a film minden egyes pillanatában az zakatolt a fejemben, h jójó, de annnnyira nagyon Burton-ös, h ezt neki kellett vn rendezni... (és akkor is pont ilyen lett vna, nem!? ;)

2010-04-10 21:51:23 Legion (2010) / Légió izmoskardviragillat24 (1) #18

a film vége remek konklúzió, mintegy ars-poeticája, talán a rendező is így volt vele, de mi mindenképpen... "...elege lett a sok hülyeségből..." :D

tényleg megkapó. igazán egyedi hangulat. létezhet, (úgy értem biológiailag lehetséges-e), h vki ilyen hosszan ne aludjon, ne is feküdjön le? enyhén irreálisnak tűnik. psze tudom azidő megállítása, fagyasztása
na az is irreális, persze... de ezt így elsőre nem nagyon tudtam hova tenni.

2010-03-13 00:59:20 Babe (1995) izmoskardviragillat24 (3) #3

persze ettől még aranyos, szerethető, de mégis vh roppant idegesítő... (szerintem)
de a 6éves unokahúgom "felügyelete" mellett hajlandó vagyok még akár újranézni is... :)
szigorúan gyerekfilm, mese! amolyan felnőtt-tanúlságok, felnőtt-poénok/gegek nélkül. (vagy legalábbis kevesebb és nem is ütöttek annyira...)

a fényképezés, a hangualat, a képi világ remek, igazán szemet gyönyörködtető!
de adott esetben mégis inkább adnám a fiam kezébe, mint sok más mai mesét.
mese szintjén a célközönség szempontjából 4es (talán 5ös), nekem viszont ekkora élményt nem nyújtott, úh nekem cs 3as...

2010-03-13 00:50:56 Babe (1995) izmoskardviragillat24 (3) #2

Tizenkét éven felüliek számára csak kiskorú felügyelete mellett ajánlott!

tényleg jó kis film, nagyon élveztem, ahogy ette egymás idegeit a két öreg(edő rab), akiket fokozatosan jóbarátokká érlelt az együtt töltött idő, az összezártság, a kényszerhelyzetek jók a maszkok, a smink, a szinkron... (ritkán mondok ilyet, h jó a szinkron, de most ezegyszer tényleg jól sikerült... pl ahogy öregedtek egyre rekedtebb, egyre remegőbb lett a a hangjuk. minden tiszteletem Kerekes Józsefnek! - ld még Jim Carrey filmek - ott is zseniális!) igazi jó kis ilm, jól összzerakva, ahogy halad a film, egyre jobb! bár sztem azért nem "zseniális" ("csak" nagyon jó...), de erőssen a határát súrolja, mindenképp a legjobb Eddie Murphy film, amit eddig láttam...

és mik lehettek vna a film "lehetőségei"?
ha figyelembe veszed, h min megy/ment keresztül a főkarakter, akkor talán egy kicsit ellnézőbb vagy az ellenszenvességével. nekem sztem sokkal előbb szakadt vna a cérna, borult vna a bili...

hát én sem adtam volna Bullock kisasszonynak EZÉRT Oscart, az egyszer biztos... :D annak ellenére, h azért kedvelem a filmet. Ivan/ spoileres jelenete nálam is erősen kicsapta a biztosítékot, de azért túléltem én is, a film is; így marad a 4es... :)

van egy jelenet benne. hát azon görcsökben fetrengtem... :D még sokadszorra is. nemrossz nemrossz, de ANÉLKÜL a jelenet nélkül csak 2es lenne a film (bár volt benne még azért még néhány zseniális momentum) de így viszont AZ a néhány perc feljavítja egés 4esig! :D :))
álljon itt méltó tanúságképp a link melyen megtekinthető eme becses jelenetelegy:

erősen spoileres:
[link]

:D

ennyi egyedi ötletet, jó karakaterek, filmes közhelyek, sok j poén... minden a helyén! jó film, kár lenne érte, ha itthon be sem mutatnák... ahogy egy haverom mondta: "ez odatett!" az év csalódása... kellemesen... :)

na végre én is rászántam magam!
kellemes cslódás. román (NEM ERDÉLYI MAGYAR! félreértés ne essék!) készítőktől...
végig magával ragadott, izzott a feszültség. a kicsit egyoldalúsága miatt cs 4es, h nem "csak" az abortuszra szűkítve érdekelt vna az akkori, ottani helyzet... (meg sem jelent a szekuritáté (mindne diktatúra egyik alapköve az ÁVH/ÁVÓ, Saatsi, stb.), a megfélemlítés, eléggé "puha-diktatúrának" tűnt az egész, pedigazért ennél sokkal keményebb volt, pláne Romániában (érdekes, h ennek ellenére, fenn tudták tartani a feszültséget) - ezért szinte csak 3as.
amikor a recepciónál oda voltak gyűlve és személyit is kértek tőle, nah akkor szinte biztos voltam benne, h na most biztos lebuknak, de nem jött a szeku...

jah, és a válogatás a cigik között, hát igen, az tényleg nagyon mókás volt, meg, h ő csak bizonyos fajtát szív, neki a marbi sem jó... sztem, abban az időben mindenki hanyattvágódott, h hú marbi vagy kent, vagy kb akármi ami nyugatról jött...

persze ez az egész csak egy olyan vélemény aki nem túl sokat élt a kommunizmusban... szerencsére! :D (na nemmintha a mai (neokommunistaszocialistaliberalista, és még kituggyamicsoda) annyirasokkalnagyonjobb lenne, de azért mégiscsak több a lehetőség...)

2010-03-02 16:18:03 Taxidermia (2006) izmoskardviragillat24 (5) #111

bocsánat, rossz a link a "Hullámzó Balaton"-hoz:
-korr-
itt, ide né, na...

hát ekkora katarzis azért nem volt... de volt pár igen ütős poén. pl az "etetés" összességében azért elég jól szórakoztam. persze jó film, de szigorúan csak a "tinivígjáték" műfajon belül, és ott is igazán csak egyszer szórakoztat igazán. (bár a csajok nem a legjobbak voltak...)

jóóóó laaaassssúúúúú... :)
de mégsem zavart a lassúsága, mert mégis mindig történt benne vmi, és tényleg sajátos humora van.
igenis vígjáték(nak is mondható), hisz átmeg-át szövi az a bizonyos fanyar humor. tény, h inkább dráma, ebben igazat adok! :)
a legjobb karakter, Hannibal a vérengző fenevad! behaltam! :D

Fehér tenyér. bár ezen kívül csak az Off H.-t láttam, de annak nem tetszett a hangulata... pótolni fogom előbb-utóbb... ;-)

releváns az érvelésed! mindneképpen nagy súllyal esik bele... mint nyugodt, sima vizű tóba dobott kő... :)de örvendek, h a 900szavazatot nem szaporítottad egy indokolatlan egyessel! (bár sokatnem mozdítana ezen a remek 4,61es átlagon...) miért nem értékelsz filmeket? akkor lehetne látni, h milyen jellegű filmek teszenek Neked, amiből kiderülne, h miért is "jön be inkább srácoknak a Keresztapa"...
lehet kapásból karót is adni, lehet persze, és ha nem "indokolsz" valószínűleg nem is akdok fenn rajta, de így, hát azért egy kicsit részletesebbet vártam vna... kíváncsi lennék régebbi/kicsit elvontabb filmek közül mi tetszik, tetszik-e egyáltalán valami... ?

Norman: azzal a mércével amit puttancsospeti fellállít, azzal egyeltalán nem túlzás...
(nekem is van hasonló mércém - bár én mással mérek így - de talán nem ennyire szigorú(an) :)
és puttancsospeti értékrendszerét tiszteletben is tudom tartani (mégha cs kisebb mértékben értek is vele egyet...), mert, indokolt, alátámasztott vélemény!

hátna, ezis alap, azt kell mondjam... :)
utálom a kefííírt! :)
nem lehet összehasonlítani a Zimmer Feri-vel más kor más stílus (részben), ok vannak azonos elemek, de ennyi... (bár mind2 nagy kedvenc)
aki temeti a magyar filmeket, annak javaslom nézze meg ezt! mostanában - sajnos nem egészen alaptalanul - nagy divat lett a magyar filmek fikázása... pedig azért körül lehet nézni, mindenki megtalálhatja az izlésének megfelelőt... sokan úgy állnak hozzá: "magyar film, akkor az cs sz@r lehet" és ez elég szomorú :(

2010-02-23 09:58:43 Zimmer Feri (1998) izmoskardviragillat24 (5) #5

zseinális 10/10+
nekem a zene nem tetszett, de passzolt a filmhez, s az a lényeg...
nagyon jól kidolgozottak a karakterek! nosztalgia a maximumon! örök klasszikus! rengeteg idézhető, azóta már szállóigének számító mondat forrása!
nincs baj a humorddal, Kremy! ;) de miért csak 4es?
felfedeztem egy mókás geget:
van egy átöltöző-művésznőnk, Amálka, aki egy jelenet alatt többször is ruhát cserél; egy jelenet alatt, akár 3-4 féle ruhában is képes megjelenni... :P

2010-02-20 10:06:57 Top Secret! (1984) izmoskardviragillat24 (5) #7

'89es évjárattal, 2010ben is nagyon jó... ;)
bár azthiszem 30x nem tudnám megnézni.

roppant idegeseítő benne Adam Sandler. és erre még rá is tesz a szinkron egy lapáttal... (vmi rajzfilm figura amagyarhangja...)
van egy átlagos sztorink, egy szép főhősnő, pár jó poén, egy kis júkendúit! érzéssel... :D
összességében mégiscak elég jól szórakoztam. de ha fizetnének sem nézném újra :) + nem győzök hálát rebegni, h nem kellett kidobjak érte egy vagon pénzt. - pl mozijegy - és szerencsére nem kell, h a polcomon legyen eredetiben (pl ajándék). a filmnézés szabadsága! :D

2010-02-18 09:16:09 Donnie Darko (2001) izmoskardviragillat24 (2) #51

nézhetetlennek nem mondanám (hisz egyszer megnéztem végig, hajtott a kiváncsiság, h na mi lesz, mileszmár...), de, hogy az egyik legnagyobb filmes csalódásom,az egészen biztos.
soványka befejezés, semmilyen sztori...
"Hogy képes például valaki fantomként visszautazni az időben ha egyszer szembe lőtték..." - ezt az apróságot én sem értettem, a sok 5ös közül megmagyarázhatná vki, nekünk tudatlanoknak.
sokára néztem meg, nagyon féltem a csalódástól - nemhiába!

egydei, kellemes hummor, pár nagyon ütős polyénnal... :)
nekem személy szerint a Csupasz piszroly sorozat humora jobban ütött.

2010-02-16 11:42:11 Taxidermia (2006) izmoskardviragillat24 (5) #110

szeretném betenni a linkek közé (gondolom ezt oda kell) de nem tudom, h hogyan...
A film alapjául szolgáló 2 Parti-Nagy Lajos novella:
-A fagyott kutya lába: [link]
-A hullámzó Balaton: [link]

(nekem személy szerint ez utóbbi százszor jobban tetszett, megfoghatóbb, követhetőbb, de ez csak szubjektív... ezt mindenképpen javaslom az elolvasásra, akkor is ha esetleg nem nagyon tetszett a film, hátha így megfoghatóbbb, kevésbé "öncélú"...)

zseniális, ötletes, kreatív tele jó poénokkal. remek társadalomkritika, a jólétről, falánkságról, mohóságról, féktelen pazarlásról. ha van akkor legyen több, ha van sok akkor legyen mégtöbb, ha van már rengeteg, még akkor sem elég! semmi sem elég! a kötvetkezmények nem számítanak, arra senki nem gondol... nem így él-e, egy átlag vásárló-fogyasztó? újabbat, többet, jobbat, finomabbat, nagyobbat, a megcsömörlésig és tovább. és ne csak a kajára gondoljunk. ld. autó, ház, nagyképernyős lcd-tv... hatalom, befolyás, a karrier vagy a legkézenfekvőbb a pénz (ami természetesen ezekből a a legtöbbre beváltható)... több és mégtöbb!
ennek állít görbe tükröt ez a vidám, humoros animáció!
kedvenc poénom:
mikor az egyszem cseresznye ráesik a hatalmas "maradékhegyre" és átszakad a gát... zseniális! tipikus rajzfilmes fogás, de nagyon szeretem az ilyet!
zseniális a gumimacis jelenet is, de számtalan sziporkázóan szellemes jelenet van még benne.
HejjaX, hsz26: milyen filmes utalásokra gondoltál? én cs filmes klisékre emlékszem (pl: csókjelenet)
(de biztos, cs én nem ismertem fel...)

előzmény: HejjaX (#26)

és az nemrendszerezés, amikor a "piros füzetbe" a "súlyos sérelmekhez" felírja, h megszorongatta a nyakát?
hosszan összefüggő gondolatlánc, tervezés; h csak 1példát említsek: amikor elhatározza, h randevúra megy, igaz véletlen következtében merült fel, de az intézetben sztem nem sok randira ment...

(bocs az offolásért, kicsit elragadtatam magam...)
sajnos nem vagyok perfekt angolból. :(
(...under construction...)
a nevem meg innen van:
[link]
1:15-nél említi
(nem biztos, h mindenkinek teszik az efféle humor, én mindenesetre nagyon szeretem... :D)

okk, okok. nem kioktató szándékkal mondtam, amit mondtam, csupán a te meglátásodra, a saját tapasztalat... nem egyéb; és helyenként lehet, h még túl szubjektív is volt. egyébként tartom magam, ahhoz, h szerintem ez a figura egy kimondottan enyhe eset. mert azok a tapasztalatok alapján (ismerek egy több felnőtt autistát is.) sokan (a "különleges képességeket" leszámítva,) sok esetben az értelmes beszédig sem jutnak el, és megrekednek néhány éves gyermek szintjén. (egyik eset sem a mi családunk, nem a mi családunkat akartam fényezni...)
abból a szempontból valóban súlyos, hha mellé állítok egy egészséges embert, ahhoz képest tényleg súlyos (pláne, ha az ember magához méri, akkor végképp nagyon súlyos - remélhetőleg...); és persze nagyon szomorú, h egyáltalán létezik ez a betegség.

Az extrémet pedig úgy értettem egyébként, hogy a filmesek fogták az összes jellegzetes tünetet és belerakták egy emberbe.
nem, mert, beszél, kommunikatív, rendszerez, hosszan összefüggő gondolatláncai vannak, tervez, stb.
és akárhogyis vesszük a wikipedia (általában) az általánosan elfogadott (akár tudományos igényű, forrásokkal is alátámasztott) álláspontot tartalmazza. persze nem mondom, h a wiki tévedhetetlen! nem, sőt!
tehát nem feltétlen hiszek inkább, akár komoly szakembernek, mint a wikinek... de nem mondom, h nem várom kíváncsian - és bizonyos fokú nyitottsággal - azt a bizonyos véleményt... ;)

--
Áthelyezve a(z) Rain Man topikból.

előzmény: limupei (#6793)

csatlakoznék az előttem szólóhoz. rég nevettem ekkorát s ilyen jót! :D :)))
a helyzetben az volt a sz@r, h a szobatársam alszik, és így tényleg én is csak vinnyogni tudtam... :)
asszem a hangoverrel bátran versenyre kelhet(ne)! (ha ismertebb lenne...)
még jobb lenne, ha a német figurák, német színészek lennének, és 2 nyelvű film lehetne. amikor német némettel beszél az menne németül és (psze felirat) amikor meg az ameirkaiakkal, akkor menne angolul.
ld pl. Inglourious Basterds...
de jó volt ez így is, nagyonisjó!

2010-02-14 03:52:21 Elégia (1965) izmoskardviragillat24 (3) #13

mindenképpen túlértékelt!
helynként én is művészieskedőnek éreztem...
és nagyrészében a zene is idegesítő. az a sípolás... na mind1.
de rossznak semmiképpen nem mondanám.
vannak benne olyan erejű és szépségű állóképek, mint pl a kulcs, vagy egyik másik kerítés, vagy azok arcporték aminél azthittem falnak megyek a gyönyörűségtől. :D
youtubeon fenn van - igaz, ugyan 2részletben - de azért érdemes megnézni.
mégiscsak egy magyar film, ami amint a lenti topikból is látszik, az emberek töbségéből heves érzelmeket vált ki... ;)

HL! nagyon elgondolkoztató amit írsz (hsz#16), ez a "biztonságos távol"-dolog.
máskülönben azthiszem ez volt az egyik legmeghatározóbb filmélményem!
10/10+

limupei: ez nem extrém súlyos eset. ez nagyon is enyhe. a filmben is említi vmik doktor, h sok autista beszélni sem képes, (szinte) semmilyen kapcsolatot nem képes létesíteni. van egy kedves család ismerősöm, ahol van egy autista gyermek, most kb 8éves... de alig beszél, rázza a kezét folyik a nyála, van, h összefüggéstelenül, de leginkább keveset beszél. viszont hihhetetlen memóriája van, mikor még kisebb, kb 5-6éves volt sokat memóriakártyáztunk, és bizony felnőtt embert megszégyenítő memóriája van! (s volt akkor is.) édesanyja elmondása szerint ő enyhe(!) eset. de azóta sokat javult. olyannyira, h felmerült a téma, h mi lenne, ha integrálnák normál iskola, normál osztályába.
Istennek hála, h egy ilyen gyermeket 1ilyen hihetelen nagy türemmel rendelkező házaspárnak adta Isten, akik hittel a fejlődés felé, hatalmas szeretetttel, akarják és tudják nevelni!
érdemes elolvasni:
[link]

Herrberger Detonator:
"Számos Asperger-szindrómás (az autizmus enyhébb formája) magától is képes felismerni azokat a dolgokat, amiben eltér a többi embertől, megtanulja leküzdeni a hátrányait és képes beilleszkedni a társadalomba akár anélkül is, hogy tudná magáról, hogy Asperger-szindrómás."

valmint:

"A Kanner-szindróma, avagy kisgyermekkori autizmus egy régebben használt diagnosztikai kategória. Neurobiológiai, pervazív fejlődési zavar, az autizmus klasszikus erős formája. A rendellenességhez az alábbi tünetek társulnak: a gyermekeknél már 3 éves kor előtt megfigyelhető a társaikhoz képesti visszamaradás a kommunikációban, a szociális viselkedésben és a rugalmas gondolkodásban. Az érintett gyermekek fele nem tanul meg beszélni."

(forrás: ld wiki link fennebb)

--
Áthelyezve a(z) Rain Man topikból.

előzmény: limupei (#17)

még nem láttam, nagyon kíváncsi is vagyok, majd vmikor beiktatom...
de az az igazság, h (sajnos) egyet kell értsek gojoci álláspontjával. ilyne magukat istenítő-önsajnálós amerikai háborús filmet asszem már tényleg eleget láttam. ez egy kicsit lelohasztotta a kedvem/érdeklődésem.

előzmény: gojoci (#8)

ez még nincs fenn...
pedig oscarra is jelölték.
El Secreto de Sus Ojos
imdb link:
[link]
köszönöm!

tényleg jól sikerült. mind3 zseniális!
zseniálisak (ebben a részben) a filmes utalások, pl:
Remény rabjai-jelenet-paródia, sírva fetrengtem, mikor elkezdte szórni a zsebéből a homokot! hatalmas! és persze, a Jurassic Park, Werid Al Yankovic, stb...

2010-02-09 04:11:26 Rabbits (2002) izmoskardviragillat24 (1) #14

ezzel nem tudtam mit kezdeni. lehet megint bennem van a hiba, de nem ment. semmi nem történik. s ami mégis, az összefüggéstelen és értelmetlen... szerintem. psze lehet, h nem.

ez csak helyenként volt vicces. mégcsak mosolyogni is alig mosolyogtam.
a második rabbival amikor beszélget, na az a jelenet az jó, azt értékeltem. a főkarakter álmai is jók. pl:
amikor dug a szomszéd nővel, vagy a "zsidóvadászat"
de az elején azzal a 'kisfilmmel' nem tudtam mit kezdeni. tetszett, tetszett, de nem értem mi köze a hátralévő majdnem 2órához... biztos bennem van a hiba de nem értettem. (egyébként ott hollandul beszéltek, nem? meglepődtem, h a német tudásommal mennyi mindent értek belőle... :) v ógermán? vmi az?)
sok az elvarratlan szál. nem derül ki pl miért fontos, fobtos-e, h megröngenezték, nem derül ki semmi.
észrevettem vmit: a főrabbihoz, amikor bemegy a szertarás után a fiú, akkor ott látszik egy olyen szemléltető modell, vmi múanyag óriásfog, na modnom kezdek reménykedni, hátha kiderül a héber betűs bevésett fogakról vmi... de nem! SEMMI! csak beszél összefüggéstelenül és érthetelenül a rabbi, ennyi.
nem értettem mi az,
amit Arthur ott mind csak firkálgat a noteszébe, és azzal, hlehet szerencsejátékban nyerni, és az miért bűn? nem értem! biztos én vagyok kevés hozzá, de nem értem.

vacillálok a 4es és az 5ös között. kicsit egyet kell értsek HL-lel, csak kicsit, mert film közben nem annyira éreztem ezt, mint utólag.
nem feltélen vagyok pártján, a fogadjukelamásikatőisugyaniolyaemberrmintmicsakfekete típusú multikultúrális maszlagnak, de ez mégis valahogy átjött, sokkal jobban, mint pl. a GranTorino.
igen benne van ez a 'youcandoit' érzés is, de néha kell ilyen is, azért.
(és talán, ha drámai körítéssel van, kevésbé és ritkábban zavar...)
SB,ahhoz képest, h milyen vén, még mindig egész jól néz ki... :)
(sőt! most sokkal jobban, mint egyes régebbi filmjeiben...)
döntöttem: 4es.

könnyed. kellemes. szórakoztató.
Rowan Atkinson, tényleg nagyon profin adja elő az összeadást! :)
nem rossz, nem rossz, de inkább, cs úgy né, kellemesen mosolygós, mint térdet csapdosva, sírva röhögős...

örök kedvenc!
már láttam egy párszor!
zseniális a végén:
ahogy a két vak keresi egymást, és a pisztollyal le próbálják lőni egymás
kedvenc jelenet.

2010-02-06 22:57:50 Serenity (2005) izmoskardviragillat24 (3) #23

félek én az "absz nem"-be tartoznék... :D
annyira nem tetszett a film, h nem merek belekezdeni a sorozatba sem. amúgysem vagyok vmi nagy sorozat-fan. (kivételek: SpongyaBob, MontyP. FlyingCircus, FamiliGuy, Simpson... kb)
olyan, mintha látsz egy trailert, amit nem értesz, h miről szól, h, mi, h; de a látvány azért á ltalábanvéve gyönyörű, hát nem biztos, sőt majdnem biztos, h nem fogom megnézni.
a sci-fi westernt meg, mondjon akárki, akármit, röhejesnek tartom! ez van. (bocs vadpingvin, biztos azért neked is igazad van...)

előzmény: allegra (#22)

2010-02-06 18:31:02 Serenity (2005) izmoskardviragillat24 (3) #21

követhetelen, túlbonyolított sztori (legalábbis nekem az volt...)
a sorozatot nem láttam, de ezek után nem is hiszem, h elkezdeném nézni.
kicsit nekem is néha tv-film érzésem volt, a helyenként hihhetelen látvány ellenére. (asszem a látványt leszámítva cs 1es lenne.)

javítottam 4esre, túl szigorú voltam... :) túl nagy nosztalgia-kedvenc nekem ez a film. elfogultságomnál fogva 4es, egyébként cs 3as lenne. ez van. nekem ez a film 4est jelent inkább.
a DeVito filmnek mi a címe? Matilda (1996)? ha igen, akkor azt meg kell nézzem, azt még nem láttam...
vicc mindenesetre, h kiscsaj, 2évvel idősebb mint én... :D

előzmény: [: Azuroo andrew :] (#15)

rám mindenesetre nagyon mély hatással volt. a közelmúltban látott drámák közül, biztos benne lenne a topX-ben. de nincs ezzel probléma, egyikünkből ezt hozza ki, a másikunkból amazt. nagyon élveztem! zseniális, hihhhetetlen a fő karakter! ahogy összeomlik újra és újra, ahogy 'magán kívül kerül', azok az arckifejezések, ahogy meg tudja játszani, h tényleg fogalma sincs róla, h mit örtéénik körülötte... asszem beleférne egy egyéni absz top 50es listába. de nem csinálok ilyet, utálom! pl a 'Tágra zárt szemek' is és ez is zseniális, mégsem tudom összehasonlítani, melyik tetszik jobban... s pláne nem egy vígjátékkal. ez van. vanakinek megy vanakinek nem. (bár azt hozzá kell tennem, h ez az első Jamey Foxx filmem, leszámítva az Ali-t, de ott cs mellékszereplőt játszik és ráadásul nem is tetszett a film! pótolok, pótolok szorgalmasan :)

nem rossz, nem rossz, de sorozat méretben - abban a 20 percben - sokkal erősseb! így cs 4es. (szemben a Simpson nagyfilmmel, ami egészestésként is másfél óra fetrengés...)

érdekes. zagyvaság. de gyönyörű zagyvaság. a "napszörny" hihhetetlen B. hát ez van. logikai bukfencek sora. engem is a cselekmény kibontakozása tartott ott. (lehet közrejátszik, h igen fáradt is vagyok...) jójó, de 5öst semmiképp nem adnék rá, ez van.

fantasztikusak a kisssrácok! nagyon élveztem! az igazgatónő karakterét élveztem még nagyon.

tündéri benne a legkisebb kislány! :) meglepően jó a szinkron. szeretem, nekem is gyerekkori és mai kedvenc is. a giccshalmaz ellenére is. sablonosnak meg éppen nem mondanám, mert sok film ezután-és többek között ennek alapján lesz később majd sablonos. (márcsak a 16éves kora miattt is, hiszen ezalatt a 16 év alatt láthatunk bőven olyan filmeket amiket azért mondhatunk sablonosnak, mert annajidején ezt is láthattuk, ráaadásul 1olyan jó színésszel, mint R.W.)

és amint látom, ott meg is van mind2 színész...
scsodálkoztaam is, h h nincs meg a 2-3főszereplő, Will Smith-en kívül... :D :D
ez van, na elnéztem! megesik az ilyen néha.

elnézést!
rossz filmhez tettem a színészpótlást... nem a 7élethez, hanem a randiguruhoz. ha vissza lehetne vonni, megtenném! még egyszer elnézést! elnéztem.

unalmas, hosszú, alapvetően nem rossz azért de jónak sem mondhatnám... legjobb magyar film??? a magyar film áttröése, megmentője??? biztosan nem!

jó karakterek, jó az alaptörténet, de valahogy mégsem áll össze ez a film (nekem)...
ez van.

de azért zseniális, az álomjelenet, a temetésen - "Ő nem csak a spermámat akarta - Testvéreim az Úrban... - hatalmas!"
és amikor
Dóra bemutatja a szüleit

2010-01-17 09:50:33 Hústorta (2008) izmoskardviragillat24 (4) #84

az egyik unokatesóm kolbásztortát kért az 5.ik születésnapjára. (nem sütötte meg neki nagynéném...)
elegáns étteremben lekváros kenyeret és vizet... :D
ma egy háromgyerekes családapa.
a kislányok: nagy, családi a vendégség - svédastal jelleggel - a csajocskák eszik az üres makarónit, (természetesn) üres kenyérrel... ki volt, téve a rengeteg kaja, na mit kérsz? háát EZT. ok. s te? hát én is. a legkiseb meg szimplán nem akart kilógni a sorból... :D :D :D
hiába na, a vér nem válik vízzé! :))

hát nem tudom...
még egyszer megnézni biztosan nem fogom. flejthető, semmilyen, kicsit csöpög, kiszámítható.
amennyire itt is ott is beharngozták, akkorát csalódtam benne...
az egyetlen karakter aki tetszett az egiyik lánynak a barátja.
humor? hol? egyetlenegy nagyon jó jelenet volt, amin igazán nevettem, cs ezért nem 2es. (amit sowme is említett.)
ne nézzem meg, ok, nem néz(t)em (volna) meg, ha tudom milyen. hát na, másra számítottam.
tanulság? hol van benne? nem nagyon találtam... azon kívül, h a cssalád, a hosszú, boldog házasság érték. ez tudtam eddig is.és ne mondja senki, h "azért mondja, mert nem is szereti a romanitkus filmeket" de szeretem, de ez... na mind1.
persze ettől még lehet másnak a kedvence, legyen, bánomisén...
(meg lehet nézni, h milyen romantikus filmekre adtam 5öst, adtam azért egy párra.)

előzmény: Zsugica (#6)

örülök, h 1 ilyen film lett az 500. filmem! :D

nincs cselekménye? nincs történet?
hjujj ez így erős!
türelmesnek kell lenni hozzá, türelmesnek, mint a filmben, amilyen türelmet tanúsított, azért hogy kommunikáljon! (ha nem teszi ezt, elveszti az utolsó morzsáját is az emberi méltóságának!
át kell élni, bele kell helyezkedni a szituációba, mi lenne, ha én lennék ebben a helyzetben, én vajon hogyan reagálnám le, hogy tudnék viszonyulni a helyzethez.
ebben elősegítő tényező az egyes szám elsőő személy, a saját szemszöges, kamera. ennek az aspektusnak a csúcspontja, amikor:
bevarrják a szemhéjját, és a kamer a saját szemhéjján keresztül mutatja
az egyszerűen zseniális! borsódzott a hátam!

ha ezt a beleélést nem teszi meg az ember, akkor tényleg egy unalamas eseménytelen film, cselekmény nélkül!
a közelmúlt (számomra) legelgondolkadtatóbb filmje!

2010-01-14 22:03:54 Olajszint (2009) izmoskardviragillat24 (3) #19

Zágoni Balázs is fenn van vmi nikk alatt?
(ha nem mondod meg megkérdezem tőle, haha... ;) )
Tényleg mókás ember ez bolondpierrot... kicsit utánanéztem. :D
egy kicsit majd bővebben is kifejtem, az álláspontomat, újragondolom, újranézem jelentkezem.

2010-01-13 11:50:21 Hústorta (2008) izmoskardviragillat24 (4) #82

jó volt, tetszett, bár a másik filmednek az alapötlete sokkal elborultabbra sikerült...
grat!

nagyon jó s hangulat...
látom tényleg nagy hatással volt rád a Taxidermia
(zabálás, nosztalgia, mértéktelenség, groteszk, stb...) nekem legalábbis azonnal jött a párhuzam, persze lehet, h cs azért jutott eszembe, mert a másik filmednél (olajszint - ld a kommentemet ott.) láttam, a főjelenetben egy nagyon erős asszociációt/párhuzamot. ezt nem zárom ki.

2010-01-13 10:03:50 Olajszint (2009) izmoskardviragillat24 (3) #13

nem értem.

a szemölcs.
miért olyan végzettes, amit csinál?
furcsa az egész.

biztos bennem van a hiba de nem megy...

Zágoni Balázs miben működött közre?
őt ismerem személyesen.

A jeleneet, amikor
kezdődik sz sktus a kipufogóval taeljesen Taxidermia utánérzés (a jelenet amikor a lukat kizsírozza...)

a hangulat, a zene, az nagyon jól talál.

honnan tudod, h nem nézte meg? vagy sose néz, mindig szavaz?

érdekes! grat!

zseniális!
pusztító fegyver! :D
hatalmas 5let!
eszméletlen jó amikorlecipzározza a melgítőjét és étkészleteket megszégyenítő kanálmennyiség látható
zseniális mimika
sztem nem baj a 10perc, annyira beteg, ha nem húzzák ilyen hosszan, akkor - nálam nem érte volna el ugyanezt a hatástm, mert így még "fájóbban" szemebsülük vele, h mennyire súlyos agymenés!

zseniális könyv!
méltó adaptáció!

---

én mondjuk a legtöbb könyvadaptációval elégedett voltam (pedig azért láttam egy párat...), úh lehet, h kisebb súllyal van ez itt és most jelen...

1ik kedvencem a pipás jelenet! :D
aktív pipás vagyok. és az a 2pipa amit felvonultat, nagyon élveztem!
mondjuk, azért én egy olyan kalabash pipát mint ami a zsidóvadász tisztnek van, tokban tartanék. a tajtékpipa elég drága, és könnyen törik.
és jó a kukoricacsutka pipa is. gyönyörű a színe és a formája is!

bocs!
tényleg szenvedélyes pipás vagyok!

hsz#242:kakimatyi - kicsit magányosan érezheted magad, de mindenesetre semmiképp nem népes társaságban... :D
jah és a pipa nem ormótlan, ez egy sajátos régi forma a kalabash. ez ilyen. én sem mondom, h szép. sajátos, én is elfogadnék egy ilyet.
akit érdekel bövebben is a téma http://pipedia.org/index.php?title=Calabash,_Calabash,_Wherefore_Art_Thou_Calabash%3F

tényleg számonkérhetetlen, rajta a történelmi hűségnek akár csak a halvány szikrája is, ez szórakoztat! azt viszont (az említett ellentmondásokkal együtt is) piszok jól csinálja!

a zsidó-náci kérdéssel kapcsolatban meg inkább visszafogom magam...
(pl: kollektív bűnösség, vagy ahogy "agyonreklámozzák" a saját tragédiájukat - ami nem is biztos, ha akkora, mint amekkorának beállítják, de azért a csapból is ez folyik - csh mégtöbb pénzt hozzanak ki ebből az egészből, stb, stb...)
ezt lehetne hosszan fejtegetni...
bocsánat, ha vkinek már ezzel beletapostam a lelki gyomrába.
ez egy nagyon vitatott téma, de a média mégis nagyon egyoldalúnak állítja be...
ezért is üdítő színfolt ez a film a maga kettőségével!

Adam Sandler, Leonardo DiCaprio, Istennek h, h nem ők!
nincs velük semmi különösebb bajom - a maguk közegében - bajom, de nem találnak egy ilyen filmbe, na!
(ld érdekességek)

kicsit későre néztem meg, de megérte!
1kicsit féltem, sok negatívat lehet(ett) olvasni...

én sem bíírtam végignézni, ez nem emberi...

hsz#23 - maximálisan egyetértek, nagyon találó megfogalmazás! grat!

---

nem költözök Szlovákiába! :D jó nekem itt, ahol vagyok! (most épp Kolozsvár, Erdély)
(ha át is költöznék, ott is pont olyan szar lenne ez afilm, mint innen... :D )

előzmény: limupei (#23)

mint írtam, ez afilm a könyvnek a cselekményét követi, tehát csak a könyvbeli eseményekre támaszkodhat és azoknak a milyenségére. (tehát, h a könyvben PONTOSAN, h volt...) aztán, h a megvalósítás lehetne jobb vagy sem az már más tál tészta.
ezesetben ne is olvasd el! a könyvet is unalmasnak fogod találni!

egyedi. az biztos. az a pár% aki vmit tart is belőle, aki tud is vmit a kúltűrájáról, a mőltjáról, az olyan cigány tényleg - szinte - egyedi. ez van. a film azért nézhető. mélyebben ebbe nem mennék bele.

ez beteg.
ez B.
ez nosztalgia.
ezért jó.

ezt a filmet szeretném kérni.
Vektor
ez a Mátrix szerintem zseniális szinkronparódiája.
(lehetőleg Mátrix hivatkozással, mint (szinkron)paródia...)
imdb link nincs! :D
innen viszont teljesen legálisan le lehet tölteni: [link]
de bele lehet nézni a youtubon is...

elnézést!
összekevertem!
Rékasi a másik Koltay filmben az 'Adjátok vissza a hegyeimet!'-ben szserepelt, oda akartam a Rékasira vonatkozót írni. be is írom mindjárt!

előzmény: izmoskardviragillat24 (#11)

2010-01-08 19:44:53 Luther (2003) izmoskardviragillat24 (5) #10

ejh, ez a kukorica... :D
mindenesetre szép film, tartalmilag és mondanivalójára nézve is korrekt. nagyon jó film, érdemes megnézni, hívőnek, ateistának egyaránt!

megyek eszem egy tányér puliszkát! :D

ezt ne haragudj, de tényleg elég nehezemre esik szó nélkül hagyni...
megvan benne mind a 2. csak nem olyan gyorsan jön ki. de, ok. tegyük fel, h számodra ez nem akkora érték - hisz unalmasnak, lassúnak találod - ok túltettem magam rajta.
nadeazért mégse várd el egy könyv alapján készült filmtől, h más (mondjuk izgalmasabb, szebb, drámaibb, vagy akárrmilyenebb) történettel rukkol)űjon elő. ez abszurd!
szép tájak, remek zene? szerinted tényleg erről szól ez a könyv? (és az az alapján készült film...) neked semmit nem mond emberi tartásról, emberségről, furfangról, székely észjárásról, életrevalóságról, hazaszeretetről, szülőföldhöz való kötődésről? nem mondom, h a könyv könnyű olvasmány; se nem rövid (pláne a trilógia), se nem könnyen emészthető és ráadásul még a nyelvezetben is van 1-2olyan dolog, h nem feltélenül érted előzetes ismeretek nélkül. szomorú, h Magyarországon ez a legtöbb iskolában nem érték, nem kötelező, csak ajánlott olvasmány. ha mégis kötelező aki olvassa nem tartja értéknek. lehet, h szubjektív, lehet, h elfogult a véleményem, de kiállok mellette és vállalom!
Tamási Áron vitán felül az egyik legnagyobb magyar regényíró!
a saját korában ünnepelt, elismert író volt! a legnagyobbak közt tartották számon!
ma inkább csak elismert, mint ismert, sajnos.

előzmény: -senki- (#1)

ha nem láttad ne szokványos romantikára számíts! ez sokkal több annál!
szerintem is zseniális a befejezés! gyönyörű és mégsem giccses! néhány film példát vehetne róla... :D egyik abszolút kedvenc!

tényleg kicsit erőltetet az üzenetátadás, kicsit demagóg, de azért igenis elgondolkoztató...
és bár a filmben végig igyekeznek úgy feltüntetni, h ez mind a 2oldalt elítéli, függetlenül az irányultságától; mégis meglátásom szerint sokkal inkább 'náci-jelleget' mutat be a film. ezt igazságtalannak tartom...
miért nincs több film, a kommunizmus gyalázásáról, ami megumutatja milyen is volt valójában, a valódi arcát, nem a szépítettet, a vicceset (Good by Lenin), vagy nem a finomítottat (A mások élete), hanem nyers vaalóságában. elszomorítónak tartom ezt az arányt. s ha vannak ilyen filmek miért nem kerülnek nyilvánosságra? elgondolkoztató. üdítő példa talán a Katyn. ott jelen van mind2oldal talán hasonló súllyal.

Márai leggyengébb regénye? rám nagy hatással volt! máig az egyik kedvenc regényem!
sokmindent lehet belőle tanulni őszínteségről, barátságról, odaadásról.
sokkal jobban élveztem ezt a regényt, mint pl az Eszter hagyatékát. ez van.
persze a lusta felem is szereti ezt a regényt, hamar újra lehet olvasni. élvezem a szerkezetét ia...
a filmet sajnos még nem láttam, de meg fogom nézni! mindenképp.

nem lehet ettől a filmtől gyors akciódús jelenteket várni... ez nem olyan film. nekem szolgált újdonsággal, bár érdekelt a téma előtte is. sztem Rékasi ripacskodása, sokkalidegesítőbb. Ivan: miért baj az 'újrahasznosítás'? ha egyszer az az előadás zseniális, és egyedülállü, ám legyen! szerintem ez inkább értékelendő! valami - már meglévő, de nem igazán ismert - értéket a nagyközönségnek bemutatni, ez erény! tényleg egy kicsit hosszú volt, ezt elismerem. de itt is az a helyzet, mint más filmeknél; mutasson vki jobbat, - vagy akár objektívebbet - s akkor az tmondom, lehet, újragondolom => 'újratervezés' ... :D

2010-01-08 16:49:12 Kalandorok (2008) izmoskardviragillat24 (5) #14

jah és persze azért is adtam rá 5öst, mert nem nagyon volt még ami jobb lett volna, 'vicces-Erdély-irónikus' műfajon belül... ez a heyzet, na.

2010-01-08 16:46:07 Kalandorok (2008) izmoskardviragillat24 (5) #13

én bár Kolozsváron élek, élveztem erőssen a filmet...
tény, h lehetne jobb is, többet ki lehetett volna hozni belőle, igaz, mind igaz.
DE: ugyanakkor nagyon elgondolkoztató amit gringo ír... (hsz#7)
közheleyes, tényleg. szeretem a közhelyek vicces felvonultatását.
(tényleg te csináltad a "székely nyelvlecke magyaroknak"-ot? akkor te tanítasz a Bólyain, filón? - tiszteletem Tanár úr! :D )
a zene tényleg jó; az eredeti is, és a feldolgozás is!
ajánlom mindenkinek figyelmébe (a zenét is), aki még nem ismeri...

2010-01-08 16:02:47 Kis Vuk (2008) izmoskardviragillat24 (1) #365

hát, barátom, ez nem semmi...
alulmúlhatatlan!
(de azét lelkesen próbálkoznak újra és újra... :D )
ez egy mestermű megyalázása!

2010-01-08 15:59:13 Álom.net (2009) izmoskardviragillat24 (1) #294

"erre nincsen szó, sem több szóból álló kifejezés" :D