yesname

2022-08-07 13:33:59 Prey (2022) / Préda yesname (5) #26

Ez tipikus magyar hozzáállás. Nem a film a lényeg, hanem valami amibe bármiért bele lehet kötni.

előzmény: fempolip (#25)

2022-08-07 11:39:07 Prey (2022) / Préda yesname (5) #23

Véleményem szerint minden rendben volt a filmmel, mint film. CGI-t nem sorolom ide, mert nem lényeges része illetve költségvetéstől is függ. A szereplők mind jók voltak és a főhősnő is jól játszotta a szerepét. A monológja a végén kissé egyszerű és súlytalan volt ugyan, de nem Ő tehet róla.
A történet teljesen jó volt a témához, nagyon élveztem az egészet a bevezetéstől, az indiántörzs életének rövid bemutatásán keresztül a végső harcig.
Simán hozta az első rész élményét és színvonalát számomra. Az elsőt teljesen tudatlanul ültem le megnézni és azért is volt meglepő, mert egy kommandós akciófilmre készültem az eleje és Schwarzenegger alapján. Helyette jó kis sci-ft kaptam. Továbbá az első volt.
Ha ezt is figyelembe veszem, akkor véleményem szerint ez a rész még felül is múlja azt.
Ha nem a predátorral reklámozták volna, hanem rejtélyesen egy 1700-as években játszódó thrillernek adják el a trailerekben, akkor sokkal nagyobbat ütött volna a filmes világban és a rajongók között, mert aki megnézi lett volna meglepetés és terjedt volna a híre úgy a semmiből.

Látta, hogy öregszik. :D

előzmény: Dangar (#14)

Megadtam neki az ötöt végül, mert egyszerűen hozta az első filmek hangulatát, minőségét. Az első kettő kivételével a többi baja az volt, hogy nem érződtek annyira gépnek a terminátorok. Ebben azok voltak (kivéve a fejlődött T-800-ast.) Akciójelenetek is nagyon tetszettek és végre ismét lejött a vászonról a szenvtelen, csak a célért, ridegen előre gép képe. Egyedül az Arnold 2x is "életre kel" dolgot találtam soknak.
Összességében nagyon élveztem a filmet és ellenben a félresikerült részekkel adta az igazi terminátor érzést. Na és Natalia Reyes is bejön. :)
Élményben, minőségben én simán odatenném az első két rész mellé, ha nem nézem az első két rész újdonság varázsának részét.

Legyek megkövezve, de nekem ez tetszett. Láttam és ismerem az eredeti animét is természetesen és mégis.
Úgy ültem le megnézni a hallottak és olvasottak után, hogy nem az anime mélységét vártam, hanem egy könnyed verzióját, amiben azért ott van a lényege is és nem csalódtam. Nem éreztem összecsapottnak sem és az egyszerűsített sztorival sem volt bajom. Jó volt na, de hát különbözőek vagyunk.

2015-12-20 19:52:39 The Gift (2015) / Az ajándék yesname (4) #11

Minden újszülött szeme kék. :)

előzmény: dikalosz (#8)

Nem ugyanaz a kettő? :)

előzmény: kwzatz (#193)

2014-11-22 22:26:08 Interstellar (2014) / Csillagok között yesname (5) #192

Szeretem a sci-fit, szeretem a jó drámát. Tudtam, hogy inkább dráma, mint sci-fi.De azt nem gondoltam, hogy csak dráma és a sci-fi nagyon mellékes. Első 1 óra a lassú felvezetéssel érdekes volt, majd egy órára stagnált és megült. Ekkor úgy gondoltam erős 3-as, gyenge 4-es.
Azonban az egész filmen végig átívelő - nyálfolyamot mellőző - mesterien kidolgozott érzelmek ábrázolásával és az utolsó fél óra a csavarokkal, magyarázattal olyan nagy hatással volt rám, hogy maximalizálnom kell az értékelését. Megérdemli.
Ezek a Nolan srácok zseniálisan dolgozzák ki a történeteket és viszik vászonra úgy, hogy a végén igazán oda....üssenek és adjanak értelmet, világosságot az egész filmnek elejétől a végégig.

A legjobb Marvel film. Sőt... Utóbbi jó pár év legjobb sci-fi mozija számomra.
Lenyűgöző látvány, hangulatos világ, érdekes, egyedi karakterek, nagyon jó humor (sokszor az egész IMAX szakadt a nevetéstől). Érzelmek, motivációk finoman és nem az arcba nyomva premier plánban.
Nem utolsósorban: végre egy old school, vérbeli sci-fi, ami valóban az is akar lenni és nem a konfliktuson, a drámán van a hangsúly: űrhajók, űrállomások, maga a sötét, csillagos űr, idegen lények és le nem ülő, pörgő szórakoztatás.
Manapság mindent sci-finek mernek nevezni azért, mert ma még nem elérhető technológia is van benne. Az nem sci-fi, ahol a science/fiction csupán hátterét adja a történetnek és azzal el is van felejtve.
Számomra a történetvezetés sem volt kaotikus. Végig tudtam követni a történéseket, szereplőket és folyamatos, összefüggő egész volt.

"Ja... Az nem kell. Csak ez a két dolog. A lábbal csak vicceltem..." :D:D:D

2012-06-20 23:04:37 Prometheus (2012) yesname (4) #204

Valóban, elnézést. Munkahelyi kapkodó írás eredménye ebben is meglátsik.

előzmény: ChrisAdam (#202)

2012-06-19 14:43:58 Prometheus (2012) yesname (4) #190

Nem vártam, hogy az Alienhez közvetlenül/közvetetten köze lesz akár mellékszálként, akár előzményként és az előzetes vélemények miatt kis elvárásokkal mentem el megnézni.
Mágis csalódás volt.
Akkor miért értékelem 4-esre? Azért, mert a film jó. Az utóbbi jónéhány év, de talán 10 év legjobb sci-fije.
A hiányosságaival együtt értékelem így a filmet, amiket már mindenhol mindenki kiveséztek: viszonylag súlytalan mellékszereplők az első két részhez viszonyítva és rengeteg logikai következetlenség.
Utóbbi annyira nem szokott zavarni a filmeknél, ez pedig ráadásul még sci-fi. Csakhogy itt volt 1-2 nagyon súlyos, ami már böki a szemet és logikát rendesen.
Egyiket egy barátom említette meg: honnan tudhatta a David miként kell beszélni a tervezők nyelvén. Hiába tanulmányozta az ősi nyelveket, az írás más és róluk hangalaki maradvány sehol sem maradt. (Igaz nem tudjuk, hogy a tervező vajon értette-e amit mondott.)
A frissen műtött hassal való ugra-bugra, miután burleszkbe illő volt, hogy néha felnyögött a fájdalomtól Shaw és két nyögés közt meg semmi baja.
Vagy az emberivel egyező DNS stb.
Azonban csalódás számomra nem ezek miatt volt, hanem éppen azért, mert volt benne Alien. Pontosabban amilyen formában volt és ahogy megszületett (teljes nagyságban). Katasztrófa. Az utolsó jelenet nélkül többet ért volna a film és nem hagy ennyire keserű utóízt.
Az Alien 4-et nézve örültem, hogy át tudott emelni valamit a 2. rész hangulatából... egészen addig amíg meg nem láttam az eleven szülő királynőt és ami kijött belőle. Na ott könyveltem el, hogy rosszabb, mint a 3. rész.

Itt ugyanez van. Miért érez kényszert arra mindenki, aki hozzányúl a franchise-hoz, hogy átformálják a jól megalkotott xenokat? Talán azért, mert szeretnének arra építve olyant alkotni, mely maradandóbb lesz, mint az eredeti? (A genetikai baromságokat és magyarázatokat inkább hagyjuk. Az első két rész inkább ellentmond neki, mint alátámasztja azokat.)
Sosem fognak olyant csinálni és többek között éppen ezekkel a próbálkozásokkal ássák alá legjobban az Alien misztikumot.

A borzongást és folyamatosan fenntartott feszültséget nem tudta hozni a film úgy, mint az Alienben, de még az Aliens szintjét sem érte el. Ezt mondjuk be tudhatom annak is, hogy azokat nagyon fiatalon láttam és eltel 1-2 évtized :) Ezzel a tapasztalattal már nem hozná azt a hatást egyik Alien sem, de ez természetes.
A negatívumok ellenére egy erős 4-es. Jó történet, látványvilág, zene, titokzatosság, jelenlévő feszültség, borzongás és érdeklődést felkeltő-fenntartó történések, amik mély gondolatokat tudnak ébreszteni. Régóta vágytam már valami színvonalasabb sci-fire és összességében szerintem a Prometheus az.

(Azért örülök, hogy Jézus Krisztus nem került bele. :D)

2012-06-10 17:30:49 Prometheus (2012) yesname (4) #115

Ugyan én még nem láttam, de az előzményfilm az teljesen más kategória. Ha jól gondolom előzményfilm az adott film történéséhez vezető közvetlen eseményeket mutatja többé-kevésbé ugyanazon szereplőkkel és időben/környezetben. Ez csupán abban a kitalált világban játszódik, ahol az Alienek léteznek. Ezért természetes, hogy tartalmaz az Alienhez kapcsolható elemeket. Én erre a filmre semmiképpen sem tekintek előzményfilmként és egyáltalán soha nem is vártam, hogy akár 1 darab Xenomorph legyen benne.

előzmény: slawter (#114)

2012-06-10 13:13:09 Prometheus (2012) yesname (4) #113

Most komolyan. Ki mondta hivatalosan, hogy Alien előzményfilm lesz a Prometheu? Senki ha jól tudom. Annak indult valamikor évekkel ezelőtt elméleti síkon, a tervezőasztalon, de aztán más lett.
Scott kifejezetten hangoztatta mindenhol, hogy nem az lesz, hanem csupán abban az univerzumban játszódik! (Aminek köszönhetően utalások lesznek az Alien-nel kapcsolatosan.) Aki előzményfilmet várt, saját magát verte át.

előzmény: ChrisAdam (#109)

2012-05-03 22:10:53 The Avengers (2012) / Bosszúállók yesname (5) #131

Ha jobban belegondolok a testeknek nem volt kiterjedése (mint pl. Avatarban) és volt egy-két furcsaság, szóval gagyi 3D lehetett valóban. A testek kiterjedését film közben is hiányoltam, de csak néha tűnt fel aztná el is felejtettem. Más része jól meg volt oldva konvertálthoz képest.
Nekem első konvertált 3D filmem volt és azért ennél rosszabbra vagy inkább mopndom úgy rosszra számítottam. Biztos a jobb munkák közé tartozott a konvertálása és el sem merem képzelni milyen lehet az, amire a többség azt mondja gagyi 3D :)

előzmény: macattila (#127)

2012-05-03 14:14:36 The Avengers (2012) / Bosszúállók yesname (5) #126

Hibátlan szuperhős film. A karakterek egyediek, kicsit a felszín alatti lényüket is áthozták. Jól kidolgozták az összehozásukat, a kezdeti ellentéteket és Hulkot. A legjobb Hulk eddig.
A poénok kifejezetten jók, nem azok a bárgyúm, én szégyellem el magam miattuk típus, mint pl. a Transformers filmekben.
Akciójelenetek nagyon jól kidolgozottak, nagy volumenűek, de mégsem vitték túlzásba gigászi (értsd sírva röhögős) lehetetlenségek bemutatásával. A 3D-t is kiválóan használták. (Gondolom ezt is 3D kamerákkal vették és nem konvertált gagyi volt.)
Erősen ajánlott egy kellemes kikapcsolódásra. Az a bő két óra elrepül, én egy cseppet sem unatkoztam. Egyszerre volt látványos, érdekes és szórakoztató.

Elképesztő színészi alakítások és történeti kivitelezés. Jó pár éve a legjobb bunyós film. Idén pedig a legjobb számomra.

2011-11-02 21:34:29 The Thing (2011) / A dolog yesname (5) #29

Ma néztem meg moziban és látom én vagyok az első aki 5-öst nyomott rá:
Jómagam nagy rajongója vagyok a 82-es változatnak, amit naggyából 2 évente megnézek. Az idei prequel előzetesei reménykeltőek voltak számomra, így elvánszorogtam a közeli plázába esélyt adni neki és nem bántam meg. Nagy elvárásaim voltak a 82-es ismeretében, de nem vagyok már tini szóval azért elővigyázatosan ültem be az előadásra ahol voltunk kb. 10-en :(
A film tempóját jónak találtam, szinte percre pontosan hozza Carpenter tempóját. A sarkkörön kívüli felvezető kellően rövid volt és csak arra kellett, hogy elmondja a főszereplő nő odakerülésének okát.
A női főszereplőnek megtekintés előtt én sem nagyon örültem, de nem vagyok ellene. Ebben a filmben pedig nem sikongattak a nők, nem hősködtek (és mások sem), nem romantikázta stb. Még csak egy csók vagy erotikus pillantás sem volt szerencsére. A lény viselkedésének megismerése, a feszültségkeltés, paranoia előtörése jó ütemben történt.
Ezekből a szempontbokból teljesen rendben volt és nem hozta a manapság tipikus amerikai horrorok stílusjegyeit.
Egyetlen jelenetnél kezdtem félni, hogy nagyon elszarják: mikor vértesztet akartak csinálni, de szerencsére nem koppintottak, találtak egy másik - és nagyon ötletes - módot a tesztre. Óriási plusz pont miatta.
A sokszor meghatározhatatlan alakú, hibrid lények megfelelően voltak nyálkásak, csáposak és abberáltak. Metamorfózisukat hibátlannak tartom. Illetek az előd által felállított etalonhoz. A CGI csak 1-1 másodpercben volt enyhén érzékelhető és kevésbé mint a bábok a folytatásában. (Ami akkoriban és ma is megdöbbentő technikai kivitelezés és látvány.)
Nagyon jól, minden különösebb kiemelés és feltűnési viszketegség nélkül írták bele a forgatókönyvbe az amerikaiak által felfedezett dolgok létrejöttét úgy mint a jégteknő, az öngyilkos a székben, a kétszájú elszenesedett maradvány, a hajó állapota,ahogy rátaláltak stb. Sok átfedés van a két film között és a folytatást szépen felvezetik a végén a helikopterrel és a kutyával.
Az egyetlen amit fel tudok róni, a jégtömbből való szabadulás preijesztése, de ez apróság a szememben. Láthatóan tisztelettel adóztak Carpenter filmjének a készítők és ez nagyon dícséretes.
Szinte biztos vagyok benne, hogy ha ez lenne a 82-es verzió és a 82-es lenne az idei, akkor az emberek nagy része a mostanira mondaná, hogy jobb volt. Én egy szintre teszem a kettőt, hiszen az idő megszépíti az emlékeket és élményeket, na meg az előség is sokat nyom a latban.
Hogy a nővel mi történt? Na ez jó kérdés. Én a magam részéről meghagyom nyitott szálnak. (Elment a hójáróval, közben megfagyhatott vagy akármi. A fantáziára bízom.)
Egy valamit áruljon el valaki: a sok-sok szöveget a végén nem vártuk meg. Volt-e még valami kis snitt a legvégén?

Nekem nagyon tetszett a film.

Egyetlen számomra túlságosan nagy bakit/furcsaságot találtam benne, ez pedig a reabságban lévő orángután jelbeszéde, amit azzal magyaráztak, hogy cirkuszi majom. Ok, hogy betanítanak egy majmot arra, hgoymilyen jelekre mit mutogasson, de hogy éppen azokra amiket Cézér kérdezett és éppen azokkal a válaszokkal stb. Többi nem volt számomr zavaró, na meg nem igazán az ilyen apróságokat keresni ültem be a filmre, hiszen nem történelmi/dokumentumfilmet filmet nézem.

Szóval várom a folytatás(oka)t, még akkor is ha egy egész osztályzattal leromlik a minőség. Élmény volt a film. Iszonyat jól mutatták be Cézár fejlődését és érzéseit. Andy Serkis hozta a formáját. Nagyon kíváncsi leszek rá a Hobbitban is, ahol remélem valós emberként (hobbitként :) ) is játszani fog. A filmet pedig teljes mértékben méltónak találom a nagy elődhöz.

2011-08-11 23:44:37 Space Battleship Yamato (2010) yesname (2) #3

Egészen a film vége előtti jó fél óráig átlagosnak véleményeztem a filmet, de aztán az utolsó fél órában annyira elhúzták ezt a föld így-úgy, se veled se nélküled és hasonló dolgokat (amiből előtte is már sok volt), hogy szépen lerontottam 2-esre.

Eljutottam a moziba én is, hogy megtekintsem Bay újabb "remekművét". Nem volt ez olyan rossz azért véleményem szerint. Úgyü ltem be, hogy látványfilm, túl mély történetet nem vártam és nem is csalódtam benne. A látvány nagyon odab.szós és kiemelkedően jó lett.
A poénok is feküdtek, nem azok a gyermeteg, hülye fapoénok voltak, mint a 2. részben. (Igaz a két kis robot azért már közelített hozzá, de jópofák voltak.) Történet sem volt olyan vészes (már ami volt benne), viszont tőlságosan elnyújtottnak éreztem. Színészi játékot meg elég volt ehhez :)
Szóval összességében nekem jó kikapcsolódást és álleejtős 3D látványt nyújtott és így a kategóriájának megfelelő 4-essel jutalmazom.

2011-02-21 16:03:58 Black Swan (2010) / Fekete hattyú yesname (5) #186

Azaz. :)

előzmény: acidphase (#185)

2011-02-21 15:53:21 Black Swan (2010) / Fekete hattyú yesname (5) #184

Most látom, hogy elfelejtettem spoilerbe rakni egy spoilert és moderátor Úr megtette helyettem. Köszönöm és elnézést!

2011-02-21 15:51:00 Black Swan (2010) / Fekete hattyú yesname (5) #183

És a Nikita, de nem éppen ezek a filmek hozták meg számára az ismertséget.

előzmény: acidphase (#178)

2011-02-21 15:49:29 Black Swan (2010) / Fekete hattyú yesname (5) #182

Tisztában voltam vele. :)

előzmény: zéel (#177)

2011-02-21 13:23:21 Black Swan (2010) / Fekete hattyú yesname (5) #173

Óriási meglepetés ért a film kapcsán. Barátok beszéltek rá, hogy nézzem meg velük moziban és rájöttem (azt hiszem túl későn), hogy olyan filmet is érdemesebb moziban megnézni, mely egyébként a hanghatások és látványvilág miatt nem igényli a nagy vászont és hangrendszert.
Félre értés ne essék nézek én drámákat és egyéb filmeket a popcorn mozin kívül, de nem moziban. Nos ezt a véleményemet most az ellenkezőjére kell változtatnom, nagyon megéri moziba menni a másik világról szóló filmek miatt is!

Natalie Portmanről nem hittem volna, hogy ilyen jól tud drámai szerepben alakítani, szerintem fenomenális volt és remélem hogy e szerep után sorra kap majd hasonló alakításokat, mert megérdemli. Ahogy az Oscart is megérdemelné.
A film összes karaktere telitalálat volt. A zenét, a finom hanghatásokat, a képi hatást és színvilágot, rendezést kitűnőnek találom. Végig futkározott rajtam a hideg.

Egyébként Nina szerintem skizofrén volt, ezt szerintem a filmben nagoyn jól és egyértelműen bemutatták. A skizofrénia nem a többszemélyiséggel egyenlő. Ne keverjétek. A skizofrénia nem feltétlen jelent üvöltöző vagy romboló személyt. A szociopata más dolog :) (Akit érdekel jobban: http://hu.wikipedia.org/wiki/Skizofrénia)

2010-07-26 09:45:21 Inception (2010) / Eredet yesname (4) #127

Jó film volt. Sok gondolattal, kérdés felvetéssel és lehetséges magyarázattal. Ami viszont biztos, hogy a végén eldőlt a csiga. Ugyan a képet előbb veszi le Nolan, de utána hallani az eldőlés hangját. Happy End :)

Nem a szex és az erőszak kerül mindig egy lapra, hanem a birtoklási vágy és az erőszak.

előzmény: gerbence (#14)

2010-05-30 15:34:34 Legion (2010) / Légió yesname (3) #20

Mindig is érdekeltek a hasonló témájú filmek misztikus filmek. Érdekes film volt, egyik végletében "Z", másikban pedig "A" kategóriás jelenetekkel. A szárnyas megvalósítás szerintem zseniális volt, a nagyi és a jégkrémes jelentek jók voltak és még a lényege is tetszett (megadta amit akart, másik amire szüksége volt, nem volt könyörületes - ezért bukott el). Sajnos mindez kevés a végtelenül egyszerű angyal-zombihadsereg és az időkitöltő unalmas cselekmények feledtetéséhez. (A szárnyak miatt 3-as :))

2010-03-18 23:35:24 Avatar (2009) yesname (5) #823

Oké. Igazad van.

előzmény: ronin07 (#822)

2010-03-18 20:01:02 Avatar (2009) yesname (5) #819

Akkor félreértetted, amit állítasz oltári marhaság lenne. A következő mondat nem egészen ezt támasztja alá...
A tipikusan a hazugságot hazugsággal leplezés ördögi kört hasonlatként hoztam fel arra, amikor valamit hibának hoz fel egyik esetben valaki, melyet egy másikban nem, ne adj isten még előnyként is állítja be. Majd az ellentmondás okát szeretné megindokolni, de ezzel olyant hoz fel magyarázatként, melyet más esetben szintén nem és így végtelen körforgás lesz a magyarázatkeresésből.
Sajnálom ha adott mondatot szó szerint értelmezted, remélem nem lesznek többen így vele :(

előzmény: limupei (#818)

2010-03-18 18:59:53 Avatar (2009) yesname (5) #817

Így van, mégis a DK után mind a 12-en úgy álltunk fel a mozi székeiből, hogy hmmm... jó volt, még szórakoztató is. Ledger iszonyat jól alakított, de nem sokkal volt több egy szimpla akciófilmnél. (Ettől függetlenül jó filmnek tartom azt is!)
Amiket írtál róla megtalálni a legtöbb főhősnyüglődős akciófilmben és még a jobb B kategóriás filmekben is. Az, hogy Nolan ezt meg merte tenni? És? Semmit sem változtat rajta. (Mellékesen nem Ő volt aki ezt hőssel meg merte tenni először.)
Magam részéről a feldolgozott sztori, archetipusos karakterek, rövid mondatok ellenére sokkal élveztem az Avatart, mint a DK-t. Innentől pedig nem érdekel, hogy ebben a filmben X színész jobb volt, mint abban a filmben, ebben ezer helyről lopkodtak, abban meg más körítéssel dolgoztak fel egy történetet stb.
A Mátrix is kiváló film volt, pedig a színészi játék és sok minden más is a nulla felé tendál benne. Érdekes módon abban sokan ezt nem hozzak fel, nem hivatkoznak rá, akik Avatarnál megteszik.
Meg lehet próbálni színészi játékkal, dialógusokkal, máshol látott jelenetekkel stb. magyarázni, hogy miért is nem tetszett vagy tetszett valami.
Csak éppen ellentmondásba keveredik kivétel nélkül minden személy önmagával és ha megkérdeznék tőle hogy ugyanazon okok ellenére miért tetszett neki ez+az, ez+az pedig miért nem, akkor csak hebeg-habog, majd elkezd keresni más dolgokat hogyy kimagyarázza. Aztán persze ez sem jön össze. Tipikusan a hazugságot hazugsággal leplezés ördögi köre. Végül egy magyarázat marad, az igazság: annak az összhatása és hangulata megragadta, ennek meg nem.
Azért jó eszmét cserélni olyan dolgokról, ahol a szubjektivítás adja az élményfaktor majdnem egészét, mert más nézopontokat és gondolkodásmódokat, embereket ismerhetünk meg általa.

előzmény: ronin07 (#816)

2010-03-13 17:27:39 Avatar (2009) yesname (5) #801

Fura. Én kb. 10 éve nem láttam olyan filmet, amiben lett volna minimum tíz perc, ami ne lett volna koppintás. Pedig hetente vagy 3-4-et megnézek. Ebbe bele tartozik a Mátrix, Gladiátor, Dark Knight is... Az, hogy most több helyről van koppintva vagy egy történet újrafeldolgozása számomra érdektelen (hogy Borgos legyek :)), így vagy úgy szórakoztasson. Ennek a mértéke számít, nincs szükségem többre.

Eszméletlen nagy film. Durván meglepődtem rajta mennyire más és hogy még rendesen élvezem is. Élmény! Végig fentartja a kiszámíthatatlanságát és meglepő vége van. Ilyent sem látni sokat:

Happy end is, meg nem is iszonyat jól összerakva.

Dögunalmas logikai bakikkal megfűszerezve, a színészi játék és a kor kivitelezése a megmentője.

2010-02-07 21:14:33 Up (2009) / Fel yesname (4) #112

Nem tudom eldönteni hogy ezt most felnőtteknek készítették vagy fiatalbb korosztálynak. Ahogy látom sokan vannak hasonló véleménnyel. Tulajdonképpen az a 10 év körüli korosztály manapság már talán tudja miről van szó benne a komolyabb jelenetkben, ha fel nem is fogja jelentőségét. Viszont így bemutatva ez utóbbit talán elérhetik náluk. Összeségében a története, a kivitelezése, a karakterisztikus grafikai megvalósítása mind-mind tetszett.

Én a film végén lévőre gondoltam, a rockosra és nem a legutolsóra, mikor már nagyban megy a stáblista. Az tényleg az volt, de még az is jobb volt, mint a film :)

előzmény: Hannibal Lecter (#21)

Kiszakított részlet az életüket kockáztató idegenbeszakadt katonák háborús életéből. Porténak jó, de filmnek kevés. A feszültségkeltés pedig elcsépelt olcsó trükk megfelelő zenével támogatva, mégis ez az egyetlen ami megmaradt bennem 1 órával a megnézése után. Sajnos ez is csak az elején működött és kifulladt az egész. Legjobb a végén a zene volt.

2010-01-27 08:57:05 [OFF (Ide offolj, mert ez a helye!)] yesname #6538

Senki sem kívánja, hogy mea culpázzon valaki. A két különszedett mondatnak együtt van érvénye.
Olvass vissza, nem fogom újra kifejteni a véleményem, ezért a rövid és klisés dícséret. Jó látni, hogy néhányan akik ráaggaták nemtetszésüket a filmre azóta is ismétlik magukat. (Trollkodásnak hívják talán?)
Igaz a vélemény menü elnevezés számomra kissé félrevezető, mivel inkább fórum, mint egyszeri véleménynyílvánításra való lehetőség és gondoltam a másik oldalról én is megtehetem ezt.

--
Áthelyezve a(z) Avatar topikból.

előzmény: ronin07 (#6537)

2010-01-26 23:32:30 [OFF (Ide offolj, mert ez a helye!)] yesname #6536

Fantasztikus film, egy régi történet összeért újramegvalósításával, rengeteg mondanivalóval, valódi hamisítatlan moziélménnyel.
Örülök neki, hogy nem tartozom abba a 10%.ba. Mindenestre jó látni, hogy vannak akik jóval tovább tartó és folyamatos, időrabló érdeklődést tanúsítanak olyan dolgok iránt, melyek nem is tetszenek nekik.

--
Áthelyezve a(z) Avatar topikból.

2010-01-25 09:38:47 Avatar (2009) yesname (5) #740

Szerintem semmi baj vele. Hiszen az Avatar egy olyan szó, melynek van teljesen megegyező jelentésű magyar mefelelője: Avatár.

előzmény: Hannibal Lecter (#739)

2010-01-19 20:02:19 Avatar (2009) yesname (5) #732

Horváth Gergely nagyon jó írása a filmről. Ilyen egy önmagától elvonatkoztatni tudó objektív elemzés.

[link]

Tetszetős, látványos akciófilm volt. Engem mindig érdekeltek a hasonló témájú, különleges képességgel megáldott emberekről szóló történetek, ahol nem a drámaiság és a színészi játék számít. Ezeket keressük drámákban, a jó leíró részeket és összetett történeteket pedig könyvekben.
Plusz nálam az az eset forgott fent, hogy valamikor régen végigvittem a belőle készített játékot, ami anno nagyon tetszett. A filmet még csak most néztem meg és jó volt látni, hogy milyen jól megfilmesítették a jáékot. ;) Egyik legjobb játékadaptáció! :)
Szóval maga helyén értékelve osztályoztam, mint mindent. Nem vagyok én véresszemű kritikus szerencsére.

2010-01-10 19:26:07 Gran Torino (2008) yesname (5) #157

Sejtettem, hogy meg fogják erőszakolni. Sejtettem, hogy kissé megfenyíti valamelyiket amennyire még illik az öreghez. Tudtam, hogy a karakterhez nem illene a bosszú és önfeláldozás lesz, amivel valahogy börtönbe juttatja őket. Tudtam, hogy semmit nem fog kapni az érdekcsaládja és tudtam, hogy a Torino a rizsszeműé lesz. :)
Kit érdekel? Eastwood remekül vitte vászonra a szegény külváros faji megkülönböztetésekkel tarkított képét, az öreg veterán háklis, ám szeretnivaló karakterét, a családot, kik csak nyűgöt látnak benne, viszont spekulatívan várják a végét és ami utána marad. Megfelelően bontakozik ki a tragédia és nagyszerű az ugyan várható, de mégsem sablonos megoldás. Sokrétű, kellően összetett alkotás.
Sikerült ott lennem abban a külvárosban erre a két órácskára.

2010-01-10 14:49:41 The Dark Knight (2008) / A sötét lovag yesname (4) #1154

Szimpla (számomra) kiszámítható akciófilmnek tartom, melyet Ledger játéka mentett meg az átlagtól. Nekem a batman:Begins jobban tetszett.

2010-01-09 11:42:57 Zombieland (2009) yesname (4) #32

Egy könnyed esti film szerintem. Az egyedi hangulata és a tipikus zombifilmektől való eltávolodása miatt tartom jónak: a véres és humoros jelenetek mellett szól az emberi kapcsolatokról is.
Végén a vidámparkos rész és a "Társak nélkül könnyen zombivá válhatsz" mondat emlékezetes. Utóbbi én úgy gondolom célzás a mai elterjedt életmódra, a világtól való egyre erősebb eltávolodásra.

2010-01-08 10:58:35 Avatar (2009) yesname (5) #682

Pedig igaz. Látva, hogy hanyagolja el magát (kapkodva eszik, nem borotválkozik, öltözik át, tisztálkodik), rögtön a 24/7-es WOW játékosok ugrottak be :)

előzmény: cucu (#680)

2010-01-06 20:11:11 Avatar (2009) yesname (5) #662

OFF
Lehet velem van baj, de TDK számomra semmi meglepetést nem hozott. Lehet hihetetlen, de tudtam mikor mi fog történni és mi lesz a végkifejlet. De ez nem a TDK topicja.
ON

#661: Ok, a hatásvadász nem vonatkozik minden érzelemre :) A többi jelzővel kapcsolatban tartom magam, hiszen annyiszor találkoztam már mindegyikkel és mindenféle formában :)

előzmény: Gasz András (#659)

2010-01-06 20:00:34 Avatar (2009) yesname (5) #658

Értelek, de
1. ha nem érdekelne az oldal és csak emiatt lennék itt, talán nem csinálok toplistákat, nem értékelek más filmeket és nem szólók hozzá más filmekhez normálisan stb.
2. amit Te írtál azzal semmi baj, mert nem állít be ténynek valótlanságot (történetesen, hogy érzelmek nincsenek egy adott filmben)
3. tulajdonképpen minden érzelem elcsépelt, átlagos és hatásvadász, nem? (költői kérdés)

előzmény: simijohnny (#657)

2010-01-06 19:41:42 Avatar (2009) yesname (5) #656

Még a TDK-hoz: az egy rohadt átlagos film, ha Ledger nem játsza annyira jól Jokert simán csak 3-as. Szimpla actionmovie teli klisékkel, sablonokkal és milliószor feldolgozott történettel... Én szememben Ledger mentette meg, de Ő nagyon :)

előzmény: Brumi (#654)

2010-01-06 19:38:16 Avatar (2009) yesname (5) #655

Happening az igen kilóg a sorból mind a dollárszázmilliós költségvetés, mind a sokkal jobb és másabb eredeti forgatókönyv tekintetében :) De a többi is kicsit.
Az Avatarból pedig az érzelmeket szerintem nem nélkülöztek a filmből, aki ezt gondolja hát...
(Szerintem még sok is volt benne, de ne erről szóljunk.)
Abban viszont egyetértek, hogy biztonsági játékot játszott Cameron. Hogy ezt Ő mennyire akarta és mennyire a stúdió, aki a lóvét adta hozzá nem tudni. De Cameront és az eredeti történetet ismerve, nem hiszem hogy Cameron örült ennek.

előzmény: Brumi (#654)

2010-01-06 17:42:16 Avatar (2009) yesname (5) #653

És nem a HA-t osztályoztam. Engem elragadott a film, én azonosulni tudtam a kékekkel, Neytirivel stb. Hüppögtem rajta, ott voltam és ez 5-ös moziélmény. Ha a ha nem ha lenne, akkor csillagos 5-ös lenne :)

előzmény: Gasz András (#651)

2010-01-06 16:21:06 Avatar (2009) yesname (5) #650

Akik olvasták a script treatment-et (meg lehet találni és leszedni, ha vlaakit érdekel), azok pontosan tudják, hogy az eredeti története Cameronnak nagyon messze állt ettől, amit végül megkaptunk. Biztosan a besorolás és a szélesebb korosztály elérése miatt. Túl sokat áldoztak a filmre és nem bukhatott meg. Sajnos ez van.
Eredeti történetben jóval több karakter van, árnyaltabbak is, nem ilyen heroikus Jake, van logikus magyarázat mindenre, összetetteb az egész stb.
A filmben sajnos ennek kb. a 10%-át kaptuk meg történet, ábrázolt világ, mélység és összetettség szempontjából is.

Óriási sajnos.

előzmény: terika (#649)

2010-01-05 15:13:47 Avatar (2009) yesname (5) #626

Megmosolyogtatni való az biztos. :)
Bár sokszáz filmet lehet behelyettesítteni.

előzmény: alfonz (#625)

Fura. nekem éppen azok miatt etszett annyira, mint amik miatt sok embernek nem. Hangulatos, egyedi, nem az elcspelt vámpírklisé.

Stephen King kedvenc szerzőim egyike. Ponyvaregényeit irodalmi szinten költi. Ennek köszönhető, hogy szerzeményeinek összetettségét, hangulatát nagyon nehéz, szinte lehetetlen jól filmre vinni és sokan sajnos a mai olvasatlan világban a feldolgozásai alapján ítélik meg.
Szerencsére van 1-2 kivétel és ez a film ezek egyike!

2009-12-31 15:07:59 The Man from Earth (2007) / Az őslakó yesname (5) #55

Zseniális film. Igaz csupán egy egy megírt regényt ad elő és tulajdonképpen annak köszönhető a zsenialitása, de azt nagyon jól vitték filmre.
Rendkívül összetett és elgondolkodtató történet tudományos és szociális szemnpontokból is.
Az eszmefuttatások melyeket a házban néhány ember levezet elvarázsolnak, agyilag megdolgoztatnak. Nem is lehet másként nézni, mint teljesen nyitott tudattal, maximális odafigyeléssel. Mindenkinek ajánlom, aki szereti az élvezetes, szerteágazó, gondolkodtató dialógusokat. Itt ugyanis csak ilyen van.

Ez egy az új koncertsorozat előkészületeiről és próbáiról készült felvételek, remekül összevágott és nagyon jó térhatású hangminőséggel összerakott mondjuk úgy félkoncertfilm.
Mert ugye - és én nagyon sajnálom, - a megtartására már nem került sor, mert a bolond a sok gyógyszerrel jól tönkrevágta magát.
Ha valaki szerette Jackson zenéjét és elismerte munkásságát, akkor nem mondhat egy rossz szót sem a filmre. Élvezet volt hallgatni és nézni ahogy dolgozik. Az biztos, hogy ott a helye Elvis mellett, mert megismételhetetlen ember. Még egy ilyen nem lesz, zseniális.
Egyedül szerezte a zenéit, írta a dalait, készítette nagyrészt a koreográfiáit és ebben a filmben 50 évesen, roncsbetegen is úgy odateszi magát, mintha nem is hagyott volna ki 1 évtizedet a szakmából. Eszméletlen ahogy érzi a ritmust, időzít és táncol. Szerintem ez az ember így született. A végefelé Billie Jean próbáján a szám végén táncol 1 percet, a többi kiválasztott profi táncosa meg a hatása alatt lentről nézi tátott szájjal és örömmel.
Lehet ha nem hal meg ott lennék Londonban az egyik koncerten.
Megtartós film lett, ha Jacksont akarok hallgatni inkább ezt rakom be.

(Túl ömlengős lett? ;) )

2009-12-29 14:32:31 [OFF (Ide offolj, mert ez a helye!)] yesname #6006

Megy az sok helyen :)

--
Áthelyezve a(z) Avatar topikból.

előzmény: mchn (#6005)

2009-12-29 00:14:49 [OFF (Ide offolj, mert ez a helye!)] yesname #6004

Újpest-Fradi. :D:D:D:D

--
Áthelyezve a(z) Avatar topikból.

előzmény: Darwin (#586)

2009-12-29 00:14:31 Avatar (2009) yesname (5) #587

"Lehet". A különbség a két film közt, hogy egyikben arcba tolják, szájbarágják a dolgokat, a másiknál meg a film alatt szerintem nem csak nézni és hallani kell, hanem gondolkodni is.
A két film viszont abban is megegyezik, hogy mindkettő után lehet még továbbgondolni a dolgokat és elfilózni rajtuk.

előzmény: Brumi (#585)

2009-12-28 23:52:43 Avatar (2009) yesname (5) #583

Ha utána, akkor meg fogok szakadni a röhögéstől, mert igen nagy poén! :D

előzmény: Darwin (#582)

2009-12-28 23:46:51 Avatar (2009) yesname (5) #581

Persze ettől függetlenül szerintem meg van.
Egy második megnézésre nem sikerült rábeszélnem esetleg 2D-ben, hogy a látvány ne nyomja el a feldolgozás számítási kapacitást ;) (No Offense!!!)

előzmény: yesname (#580)

2009-12-28 23:44:40 Avatar (2009) yesname (5) #580

Mit tesz az ékezet hiánya... Nem lehet biztosan értelmezni egyes mondatokat :)

előzmény: mchn (#579)

Gyerekek. Mivel Tarantinó Kill Billje nekem nem tartozik a kedvenceim közé a rendezőtől, ezért elég előítéletesen ültem le megnézni a filmet, de minő meglepetés fogadott. Zseniális! A színészek, a párbeszédek és a hangulat. (Jó-jó tudom, Kill Bill is épp az egyedi hangulata miatt zseniális sokaknak, de sajna engem az a hangulat nem kapott meg.)

2009-12-26 20:52:04 Avatar (2009) yesname (5) #564

Igaz. Bár szerintem forradalmi vagy új gondolatot (meg pláne) nagyjából 1950-es évek óta nem tartalmaz film. A készítő célja mi volt, azt valószínű csak Ő tudja, viszont elég rendesen elfilozófálnak a szó szoros értelmében a film mögöttes tartalmán nagyon sok helyen. Valami mégiscsak van benne :)

előzmény: MicaHiro (#563)

2009-12-26 20:30:58 Avatar (2009) yesname (5) #560

"örök téma lesz még sokáig" jó hülyén fogalmaztam megint :D De érthető remélem ;)

előzmény: yesname (#559)

2009-12-26 20:29:20 Avatar (2009) yesname (5) #559

Tudom, de még ha giccsparádé is emberek számára, értelmet nem látni benne... hááát. Na mind1. Sokak látják az értelmét ésatöbbi, sokak meg nem. Ez örök téma lesz még sokáig :) Tipikusan vízválasztó film lett ez is.

előzmény: ronin07 (#558)

2009-12-26 20:26:08 Avatar (2009) yesname (5) #557

Én sem és nem is azt kaptam.

előzmény: ronin07 (#556)

2009-12-26 20:15:11 Avatar (2009) yesname (5) #555

Ő így látja és logikus is a magyarázat. Kicsit valóban többet képzelhet bele ennek ellenére. De akinek ez csak giccsparádé, minek nézte meg? Ha pedig csak a látványra volt kíváncsi minek mond véleményt olyan filmről, ami eleve nem érdekelte?
Szerencsére sokan látnak tovább a vászonnál.

előzmény: mchn (#554)

2009-12-26 18:26:16 Avatar (2009) yesname (5) #553

Idézném mkfd nagyon jó írása a filmről spoileresen. Talán lesznek, akik végre elismerik a filmet:

"Sima 3d-ben néztük, és eredeti nyelvre vettünk jegyet, de volt vmi gond, és csak a jegyszedőnél közölték, hogy vagy visszajövünk máskor, vagy kénytelenek leszünk szinkronosan megtekinteni. Sebaj így is hozta a 10/10-es felejthetetlen élményt. Miután kijöttünk el is terveztük hogy imax-ben is megtekintjük legalább még egyszer-kétszer a január folyamán, azonban egyrészt az elvonási tünetek miatt (nem röhögni:D) másrészt az eredeti hangok miatt is rávettem magam egy kamerás verzió leszedésére.

A kamerás verziónál hála a fos képminőségnek a látvány nem annyira kötött le így magára a filmre jobban tudtam fókuszálni.

Sokan egyszerűnek tartják a történetet, ám többszöri megtekintés után sokkal komplexebbnek tűnik az egész számomra.

Íme spoileresen, hogy mire is gondolok pontosan:
SPOILER! - az elolvasáshoz jelöld ki a keretes szöveget!

Kezdjük magával a film mondandójával. Miután alaposan végiggondoltam az egészet, nekem nem az jött le, hogy védd a fákat vagy megb* a greenpeace.

Ha arra gondolunk hogy nem csak egy-egy faj esik át evolúciós fejlődésen, hanem akár egy egész ökoszisztéma, ahol a legegyszerűbb életformákból folyamatosan egyre összetettebb életformák alakulnak ki, akkor Pandora élővilágára mintegy az evolúció következő lépcsőjeként tekinthetünk a földi élővilághoz képest. A növények az állatok sokkal erősebb szimbiózisban élnek és az egymás közti intenzív kommunikációnak és összekapcsolódásnak köszönhetően mindannyian egy egész szerves része, mely létrehoz egy magasabb létformát, ahol Pandora teljes élővilága gyakorlatilag egy nagy közös tudatban egyesül (Eova). Az áramló energia mellett Neytiri beszél Jake-nek a vadászat közben állatok szellemeiről, és a temetésnél hogy az élet nem más mint egy lüktető energia amelyet kölcsön kapnak és halálukkor vissza kell adják. Így tehát az állatok és a na'vik bár Eova részei, mégsem a bábjai, mert rendelkeznek saját öntudattal és intelligenciával.

Pandorára tehát akár úgy is lehetne tekinteni mint a bolygónk élővilágának egy következő lehetséges evolúciós lépcsőfoka annak minden előnyével és hátrányával együtt (és ez így ebben a kontextusban elég izgalmas elképzelés, vérbeli scifi). Persze lehetne mondani hogy Pandora más fejlődési utat járt be, de amikor Jake Eova-val beszél és azt taglalja hogy az emberiség odahaza elpusztította a Földanyát, mintha csak Cameron mondaná a nézőnek hogy de bizony ugyanilyen irányba indult itt is a fejlődés csak az ember visszafordíthatatlanul közbeavatkozott. Az emberiség a 22. századra teljesen lelakja a bolygót, a természetet teljesen kipusztítja, az erőforrásokat kimeríti, haldoklik. Mivel a közeljövőben játszódik a történet (és lássuk be ez a jövőkép nem is annyira elképzelhetetlen) gyakorlatilag túl késő lenne már most is bármit tenni ellene.

Környezetvédő propaganda lenne a film? Nem az, ahhoz a távoli jövőben kellett volna játszódnia, hogy még legyen esélyünk változtatni a dolgok alakulásán.

Ami a történetvezetést illeti:
Szinte semmi sem történik véletlenül.

Miután a diplomáciai csapat útjára indul és összefutnak a böhömnagy hatlábú csúcsragadozóval, nem a tudósokat szemeli ki prédaként, hogy lesből támadva könnyedén elejtse őket, hanem a felfegyverzett "na'vi-nak" esik neki (holott a későbbiekben többször is bizonyította hogy nem szereti ha gépfegyverrel lövöldöznek rá) aki még a területét védő kalapácsfejű behemóttól sem riad vissza. Sebaj, még mindig könnyedén elejthetné hátulról, ellenben elijeszti a kalapácsfejűt, mintha csak megvédené őt, majd akkor veszi csak üldözőbe mikor már futásnak ered Jake. Persze a fákat is kettéharapó böhömnagy ragadozó még csak karcolást sem ejt a még az új testével és annak lehetőségeivel ismerkedő Jake-en, pedig mikor Neytiri szembetalálkozott vele a későbbiekben, láthatóan majd összesz*rta magát ijedtében. Mikor sikerül végre elkapnia, akkor is csak a hátizsákját marcangolja szét holott akár keresztbe is lenyelhetné. Mintha az egész játék csak arra ment volna ki hogy elszakadjon a csapattól. Csak nem Eova keze lenne a dologban? Persze rá lehet fogni hogy belemagyarázás de már itt az elején is túl sok a véletlen egybeesés, hát még a további eseményekben.

Jake elveszetten kóborol az erdőben. Az arra járó na'vi lány épp kilyuggatná hátulról mikor a lelkek fájáról ráhullik a nyílvesszőre egy spóra vagy mifene, és meggondolja magát. Később Jake bajba kerül, Neytiri megmenti, majd mikor le akarja vakarni magáról, Jakere ráhullik megint egy rakás szent rosseb jelzésül, hogy "te, vigyed már magaddal". Ez is Eova tervének része hogy a táborba kerülve Jake-t befogadják, Jake ott "táncosokkal farkaljon". Meg Pocahontassal.

Sokan a szerelmi szálra és az identitás-váltás folyamatára úgy tekintenek, mint a film fő szála (és hogy mekkora lopás, meg egyszerű mint a bot), holott ez inkább tűnik nekem átívelő (bár vitathatatlanul jó hosszúra nyújtott de annál kellemesebb) szálnak a tényleges kerettörténeten belül.

Jake repülni tanul: A zöld "papírsárkányt" nem a vadász választja ki hanem közösen választják ki egymást. A papírsárkány részéről ez abban nyilvánul meg hogy megpróbálja megölni.
Következő jelenetsor: Neytiri-vel vígan repkednek vadászgatva, erre a magasból lecsap a nagy piros papírsárkány, és bár ketten vannak ott, egyértelműen Jake-re moccan rá. Ez jól látható. Meg akarja ölni. Kiválasztotta (hiába, Eova nyughatatlan). Következő jelenetekben el is magyarázzák, hogy a nagy piros akkor választ ki magának vkit, ha szükség van a klánok egyesítésére valamilyen okból kifolyólag. Itt még nem sejti Jake hogy erre szükség lesz, így eszébe sem jut a nagy piros megzabolázása. Ehhez események későbbi láncolatához van szükség, mégpedig hogy az otthonfa kidöntése miatt Jake kegyvesztetté váljon, illetve hogy kitörjön ténylegesen is a háború (persze ez is Jake-nek köszönhető a leszállított infókkal). Jake ekkor határozza el hogy elkapja a nagy pirost. Egyrészt hogy visszanyerje a navik bizalmát, másrészt hogy egyesíthesse a navi klánokat az emberek ellen. Nem ám arról van szó hogy Jake beállít az új verdával és máris ő a Jani. Az egész nagyon ügyesen fel lett vezetve.

Eova addig manipulálta az eseményeket Jake-t dróton ráncigálva míg végül kiprovokálta a háborút az emberi haderő legjavát hazai pályára csalva, hogy aztán szétverje azt az élővilág csúcsragadozóival megtámogatott egyesült navi sereggel. Előre látta az egészet.
Aki meg azon akad fenn hogy íjakkal a gépfegyverek ellen, az gondolja át még egyszer. Egy előadóteremnyi zsoldoskatona állt szemben magáncégből pénzelt fegyverekkel, összezavarodott műszerekkel, és majdnem vak érzékelőkkel többezer bevadult, és bár íjakkal hadonászó, de fizikai fölényben lévő, hazai pályán játszó na'vi-val, és így is majdnem felülkerekedtek rajtuk, mire Eova a segítségükre sietett.

Már csak az az egy kérdés maradt, hogy miért volt mindez Eova célja. Ha nem menti meg Jake-t többször is, az emberek nem támadták volna meg az otthonfát Jake infói alapján, nem egyesültek volna a na'vi klánok az emberek kiűzése érdekében, és az egész nem sodródott volna egy mindent eldöntő csata irányába. Továbbra is fennmaradhatott volna az a törékeny béke ami eddig is fennállt. Az indítékaira talán a tudósok korábbi szerepvállalása adhat némi magyarázatot. A na'vi-k eleinte primitív, babonás, természeti népként lettek bemutatva, és az emberek többsége meg is maradt ebben a hitben, míg a film végére kiderül, hogy sokkal többek annál, elvégre nem ők azok akik a kihalás szélén állnak (hehe), és nem ők tanulhatnának az emberektől, hanem fordítva. A tudósok (köztük persze Jake) mutattak némi fogékonyságot a kultúrájuk befogadására, így ők megkapták a lehetőséget, hogy beilleszkedjenek. A többi begyöpösödöttnek akik képtelenek voltak megismerni és megérteni kultúrájuk mibenlétét, és ezért veszélyesek voltak Pandorára, pedig ajtót mutattak.

Sokan a motivációk hiányát róják fel, de hogy is lehetett volna erőteljesebben érzékeltetni Jake motivációit, ha a film végére maga a néző is legszívesebben belebújt volna Jake bőrébe hogy elmerüljön Pandora spirituális, mégis teljesen kézzelfogható világában annak ellenére, hogy a na'vik agresszív, primitív, és babonás népnek, Pandora elővilága meg veszélyesnek és idegennek lett eleinte bemutatva. Akik nem érezték így magukat a film végére, talán ők azok akiknek ez a film nem való.

Mások a felejthetetlen jelenetek hiányát emlegetik amelyek minden klasszikussá váló film sajátjai. Már első megtekintés után is rengeteg jelenet beleégett az agyamba kezdve Jake ügyetlenkedésével a laborban, majd ahogy a szabadba kiszabadulva futásnak eredt. Rendesen libabőrössé váltam ott, persze főleg a zenének köszönhetően. Vagy ott van Jake első repülése. Ott is hatalmasat dobott a zene az egészen. Quaritch egyes jeleneteinél is rendesen kiakadt a badass-mérő. Az dzsungel éjszakai megelevenedése, Grace és a cigi, Michelle Rodrigez mártírhalálos beszólása, és még tudnám sorolni...

A legvége is nagyon tetszett, ahogy várnánk a legutolsó jelenetnél, hogy Jake az új, végleges testében kinyissa a szemét, hogy kezdetét vegye a nagy film végi klisés hepiendes egymás karjába borulós giccsparádé, helyette Cameron már-már pofátlanul félbevágta a jelenetet és az arcunkba tolta a főcímet, ezzel is jelezve, hogy még korántsem fejezte be azt, amit el akart mesélni nekünk. :D

Hogy én miért tartom a filmet zseniálisnak? Míg a szemünket a látványvilág, fülünket a fülbemászó zene taglózza le, az érzelmeinket a szerelmi szál mozgatja meg, addig az agyunknak a történések mozgatórugója, Eova ténykedései a háttérből agyják fel a leckét mely elsőre sokaknak tán le sem esik a szájbarágás hiánya miatt, meg hogy a film ezen része inkább visszafele építkezik, és korábbi események utólag nyernek értelmet. Mindezt nyakonöntve a film mondandójával amelyet nem egy zárójelenetbe zsúfoltak bele, hanem magában az egész műben keresendő. Ezt jelentette nekem ez a film, és ezért kapja meg tőlem a nagy betűs 10/10-et.


Bár lehet hogy többet látok bele az egészbe mint ami valójában van, de egy biztos, nem skatulyáznám be a történetet holmi hollywoodi kliséhalmaznak. Bőven több van benne annál. Minél inkább próbálom szétcincálni a történetet, annál több logikai összefüggésre bukkanok benne, melyeknél egy dolog róható csak fel igazán, elsőre ezek nehezen felismerhetőek talán annak köszönhetően, hogy a tényleges script-nek mintegy felét kaptuk csak meg a filmben. Én érzem a forgatókönyvön a hosszú évek belefektetett munkáját, és kíváncsian várom a folytatásokat.^^

Kicsit olyan érzésem van mintha a film előtt a "műanyag" na'vi-kat fikázók alakultak volna át a történetet fikázókká hogy valahol önigazolást nyerjenek, vagy csak annyira utálni akarják ezt a filmet az ellenhype meg a negatív reklám hatására hogy direkt próbálnak fogásokat találni rajta.

Bocsi a hosszú agymenésért! Boldog karácsonyt mindenkinek! :)"

2009-12-26 18:04:39 Avatar (2009) yesname (5) #552

Mivel nem vagyok örök életű, valóban az. Sosem fogom megtudni, hogy a Star Wars örökké eposz marad-e :)

2009-12-26 16:23:35 Avatar (2009) yesname (5) #550

Ez valóban erős volt, de lesarkítva a Star Warst történetileg, ahogy ezt is és sok más filmet sarkítunk le néhányan, az sem hozott túl sok újdonságot történetileg.
Viszont a világ, a látvány és az, hogy az egész nagyon egyben van örök eposszá tette. Szerencsére nekem az Avatarnál is sikerült úgy éreznem magam, mint annó gyerekként a Star Warson. Sőt...

előzmény: kwzatz (#543)

2009-12-26 16:21:28 Avatar (2009) yesname (5) #549

Tudom, hogy rosszul írtam és lehet csalódást okzok, de már ezelőtt is tudtam mit jelent :) Számomra sikerült átlépnie, mert én valódinak érezhtem őket, azonosulni tudtam velük és együtt tudtam érezni velük idegenkedés és ellenszenv érzette nélkül. Aki idegenkedve fogadja a macsak embereket, hogy úgymondja természetes hogy úgy érzi nincs meg a léc.
Viszont objektíven azt el lehet ismerni, hogy bizony megközelítőleg sem sikerült még ilyen bőrt, CGI karkaterek közti fizikai kontaktust, mimikás és lelket láttató szemeket megvalósítani.
(Legalábbis én elismerem ;) )

előzmény: kwzatz (#542)

2009-12-24 11:16:38 Avatar (2009) yesname (5) #524

Ezt már megkaptam finoman és következő hsz-ben elismertem a hibámat. Igyekszem a szabályzatnak megfelelően viselkedni a jövőben, mert - bár valóban csak egy filmmel kapcsolatos véleményem és meglátásom, illetve védelme miatt regisztráltam - nagyon tetszik az oldal. Most pedig már valóban fel kell szállnom a Győri szállítóeszközre, mert bajban leszek ha nem.

előzmény: Olórin (#523)

2009-12-24 07:59:24 Avatar (2009) yesname (5) #521

Elöször is Kellemes Ünnepeket.

Ízlésekről és pofonokról nem lehet vitázni. Szerintem én semmi olyant nem állítottam, hogy mindenkinek tetszhet. Idézem: "Olyan szinten közvetíti az érzéseket a film, hogy leírhatatlan (márakinek ugye :))"
Ha valaki belül és megfogja a hangulat, beszippantja a világ akkor mese nincs óriási és egyedi film lesz számára. Van akiknél ez nem sikerül. Lehet nem olyan fogékonyak a témára, nem tudnak azonosulni a kékségekkel, esetleg egyszerűen eleve elemezgetve hibákat keresve ülnek be, de számtalan oka lehet.
Ha fogást akarsz találni, írd is le mi lenne az, kérlek. Van benne logikai buktató vagy hiányosság, de itt sok logikai buktató lett felhozva, mely valójában nem az és a történetet, illetve mélységét kifogásolják néhányan.
Én ezt igyekszem védeni. Aki olvasta a forgatókönyvet, tudja miről beszélek, sajnos Cameronnak meg kellett nyírbálnia.
Elemezgetős, szúrós szemmel lehetett volna sokkal jobb is 3-4 x 3 órában, de hangulatában nem. Sőt, talán rontott volna a hangulatán.
Tény, hogy egyszeri mozinézőnek nem kéne ismernie az eredeti "regényt" és a háttéranyagot a film élvezetéhez, de sok dologra van utalás.
Ha valakit beszippant a hangulat és észreveszi ezeket, valószínűleg utánanéz, mert ki van dolgozva, meg van írva.
Na mentem, jó beiglizést!

előzmény: MicaHiro (#519)

2009-12-23 22:25:16 Avatar (2009) yesname (5) #516

Ok. Elolvastam, megértve és sorry. Tartalmi és forami fogás is oké, sebtében írtam :)

előzmény: Hannibal Lecter (#515)

2009-12-23 22:02:41 Avatar (2009) yesname (5) #514

Beleolvasgattam a fórumba és kénytelen voltam reggelni, hogy ezt leírhassam: rettenet, hogy menniy felszínes ember van itt.
Logikai bakik, amik fel vannak sorolva valójában nincsenek. Történet alapköve valóban sokszor feldolgozott. Melyik filmé nem? Mondjuk az 1927-es Metropolisé. Manapság és érett fejjel mégis mit várnak egyesek hihetetlen.
Viszont a mögöttes tartalom és a rengeteg ötlet elég mély.
Cameron nem írta meg jól és nem dolgozta ki eléggé? Akik ezt állítják elolvasták az eredeti scriptmentet.
Sajnos Cameronnak azt meg kellett nyírbálnia, hogy ne évenként készüóljön ebből az egy történetből 2,5-3 órás rész.
Annyira komolyan kitalálta az egészet, hogy egy újabb Dallas is lehetne belőle.
Zoe Saldana alakítása egyébként nagyon-nagyon jól sikerül. Olyan szinten közvetíti az érzéseket a film, hogy leírhatatlan (márakinek ugye :))

Kicsit részeltesebben idézek magamtól a filmről:

A story alapköve elég sokszor feldolgozott téma. De mint azt már sokszor írtam, nincs új a nap alatt ennyi idősen. Aki erre vár az ostoba. Akinek nem inge ne vegye magára.

Viszont az alapszituáció ahogy ki van bontva és fel van építve az eszméletlen. Szerintem igen jól hozza a szokásos James Cameron szintet. Nem is értem azokat, akik a történet miatt bánkódnak.
A sztori mögöttes tartalma és maga a kitalált világ és kultúra nagyon jól ki van dolgzova.
Nem vártam volna ilyen részletességet ennyi játékidő alatt. Tulajdonképpen sikeresen ismertetett meg egy másik kultúrát, filozófiát és élővilágot a rendező és még a történet megfelelő fel- és levezetésére is volt idő mellette.

Én egyedül a doki és a Navik kapcsolatának eredetét hiányoltam belőle, de az tulajdonképpen sejthető volt a cselekményszálból is. A földi rész nekem nem hiányzott, bár érdekesség lett volna bemutatni az elején.

Technikailag én valóban mérföldkőnek látom mind a CGI-t, mind a 3D hatást. Mélységében ilyen részletező 3D filmet nem nagyon láttam. Még csak meg sem közelítette egyik sem. Itt valóban részletezett harmadik dimenzió van, nem csak síkok vagy egy-egy arcodba tolt jelenet, tárgy.
A hangot nem sikerült elég jól belőniük szerencsétlen IMAX-eseknek. Csodálom, hogy ezt még mindig nem sikerült nekik. Nem olvasnak fórumokat? :)
Aztán az is lehet, hogy a szokásos magyar stúdiómunka vágta tönkre az egészet. Legtöbbször sajnos kegyetlen elrontják a surroundot és annak minőségét is.

A film összesége és hangulata pedig szavakkal leírhatatlan. Valóban Pandorán érezhettem magam és együtt tudtam érezni a Navikkal. A filme olyan érzelmeket közvetít, hgoy akinek legalább a torkát nem szorongatja meg, azzal lehet valami baj van vagy nem tud azonosulni a kékségekkel. (Az is baj :) ).
Én láttam jópár trailert, teasert stb. várakozva, de gyenge történetre készülve ültem be.
És ledöbbentem... Miért gyenge a történet? Igen: ezerszer feldolgozták ilyen vagy olyan környeztetben, szituációban. Azonban ez a film nagyon erősen adja át az érzéseket. Zoe Saldana eszméletlen jól játszotta és adta át a lelkivilágát A szexi Navi lánynak.
Mikor kifakadt, hogy Jake tudott róla és bízott benne stb. hát én elkönnyeztem magam. (A film alatt töbször is megremegett a szám széle, bármily nevetséges is egyesek számára.)

A mögöttes tartalomról ne is beszéljünk. Szerintem kiemelkedően összetett és szerteágazó, igenis nagyon mély gondolkodásra késztető történeti felépítése van.


Kezdve az egységes élővilágról, ahol az élőlények összekapcsolódhatnak és átérezhetik egymást egyészen azon mély mondanivalóig, melyet a film végén tudat velünk a történet.
Mikor Neytiri beugrik a valódi Jake-hez, aki más faj és máshogy néz ki, mégis a maszkot rátéve aggódó arccal azt mondja: "Látlak téged".
Nem azért szeretünk valakit/valamit ahogy kinéz.
És ez csupán egy a sok "apróság közül, mely igenis elgondolkoztat és/vagy mély mondanivaló.


És igen. Olyan élményem volt, mint talán soha moziban. Gyerekfejjel a Star Wars nézve éreztem magam hasonlóan. Tehát véleményem szerint nem túlzás azt mondani, Star Wars nagyságú afilm hatása. Sőt... Ott látvány volt csak (akkori technikához igazítva az elemzést természetesen), itt viszon keményen ott vagyok, azonosulok és együtt érzek a síró, nevető, dühödt Navikkal. Végre sikerült igazi érző, szemükben is lelket mutató CGI karakterekt csinálniuk. Óriási elismerésem.
Teljesen valós bőr, szemek, mimika és fizikai kontaktus.
Egyszer sem éreztemt azt, hogy CGI lenne!

És a film mérföldkő, bármily hihetetlen is. Ugynis először sikerült átlépnie az Uncanney Valleyt. Persze most soka itt sűrűn nyomkodnak a guglira, mert azt sem tudják mi az. :D

Lehet támadni, fogást úgysem találtok rajtam. ;)