Rólunk

A Kritikus Tömeg a filmrajongók Mekkája. Vagyis olyan emberek közössége, akik számára a film több, mint holmi péntek esti szórakozás: kedvenc időtöltés, érdeklődési terület, szenvedély, életforma. Kinek mi. Az oldal 2003-ban jött létre, azóta működik és fejlődik töretlenül, mint adatbázis, mint filmes ajánlórendszer, mint közösség.

És hogy mi mindent rejt számodra a KT?

Szinte bármilyen információra van szükséged filmekről, színészekről, rendezőkről, itt megtalálod: filmek története, szereplők, képek, díjak, idézetek, érdekességek, folytatások/remake-ek, színészek/rendezők filmográfiája, díjai. Mindezt anélkül, hogy folyamatosan villogó reklámok vonnák el a figyelmed. Ha pedig még többre vágysz, csak egy kattintás a film jobb felső sarkában az IMDb vagy Wikipedia ikonra, és megkapod.

Egyetlen listában átfuthatod az összes James Bond-filmet vagy Stephen King adaptációt. Az összetett keresőben megtalálhatod rendezők és színészek vagy színészek és színészek közös filmjeit, vagy akár a 70-es évek, legalább 4-es átlagú maffiával foglalkozó filmjeit (ez csak egy példa).

A fentieknél is fontosabb, hogy végre választ kaphatsz a kérdésre: mit nézzek meg ma este?

Ha mozizni szeretsz, fusd át az aktuális bemutatókat. Ha nem akarsz sokat töprengeni, válaszd a nap filmjét. A hét minden napjára más logika szerint ajánlunk filmet: néha különlegesebbet, néha mainstream-ebbet, de mindenképp kiválót. Ha követsz minket Facebook-on, még egy kis kedvcsinálót is kapsz hozzá.

Ha viszont pont, hogy szívesen szemezgetsz, böngéssz a toplistákban: nem csak minden idők legjobb filmjeit találod itt, hanem korszak, ország és műfaj szerint is szűrhetsz. Ha különlegességre vágysz, ott vannak az ismeretlen gyöngyszemek, ha egy kis önkínzásra, a legrosszabb filmek, ha pedig a "lemaradásodat" akarod behozni, a legnépszerűbb filmek. És végül ott vannak még a felhasználói toplisták, köztük félkövérrel kiemelve, ahol nem csak egy listát találsz, hanem magyarázatot is hozzá.

Ha nemrég láttál valami nagyon jót, vagy van egy kedvenced, és hasonló filmeket keresel, nézd meg a film adatlapján jobbra az Ajánlott filmeket.

És végül, de nem utolsósorban, kezdj el megismerkedni a közösséggel. Hiszen a legjobb filmajánlatokat akkor kaphatod, ha megtalálod azokat, akikkel hasonló az ízlésetek. Ebben nagy segítség, hogy ha elég sok filmet leosztályzol, a Hasonlók menüben listában láthatod ezeket az embereket. Addig is érdemes kedvenc filmjeid szavazatait és kommentjeit átfutnod: biztosan fogsz szimpatikus embereket találni.

Ha valaki felkelti az érdeklődésed, kattints a nevére, hogy lásd az adatlapját. Itt nem csak a hasonlóságotok látszódik műfajokra bontva (ha elég filmet leosztályoztál), de az illető bemutatkozása is, beleértve a kedvenc rendezőket, színészeket, műfajokat, országokat, korszakokat. Ha pedig átnézed a filmjeit, kommentjeit, kívánságait (ahol ugyanúgy tudsz szűrni mindenféle szempontok szerint, mint a böngészőben), végképp meggyőződhetsz arról, hogy érdemes-e az illetőt követned.

Aki megtetszett, azt vedd fel a kedvenceid közé. Ez nem csak azért jó, mert a Kedvenceid menüben láthatod a legutóbbi szavazatait és kommentjeit, de azért is, mert a filmek adatlapján kiemelve láthatod az osztályzatait, és az összes filmes listában az átlag mellett a kedvenceid átlaga is megjelenik (és rendezheted a listákat eszerint is).

Jó szórakozást a Kritikus Tömeghez, és még inkább a jobbnál jobb filmekhez, amik várnak rád!