Anders Thomas Jensen

Rendezések (4,1)

Film Év Műfaj Nézettség Átlag
Retfærdighedens ryttere
Az igazság bajnokai
2020 akciófilm, dráma, krimi, ... 369 4,1
Mænd & høns
Férfiak és csirkék
2015 dráma, sci-fi, vígjáték 214 3,7
Adams æbler
Ádám almái
2005 szatíra, vígjáték 1180 4,4
De grønne slagtere
Zöld hentesek
2003 dráma, vígjáték 548 4,0
Blinkende lygter
Gengszterek fogadója
2000 akciófilm, krimi, vígjáték 491 4,0
Mifunes sidste sang
Mifune utolsó dala
1999 dráma, szerelmi történet 105 3,8
Valgaften
Election Night
1998 rövidfilm, vígjáték 54 4,2
Wolfgang
 
1997 rövidfilm 6 ?
Ernst & lyset
 
1996 rövidfilm 9 ?

Szerepek

Szerep Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag
Torben En Kort en lang
 
2001 Hella Joof dráma, szerelmi történet, vígjáték 5 ?

Portré

2008-10-26 krihu

Anders Thomas Jensen dán forgatókönyvíró és rendező. 1972. április 6-án született Frederiksvaerkben. Itt töltötte gyerekkorát, az iskolás éveket, ma is itt él. Élettársa Line Kruse színésznő.
Még középiskolás korában, 1990-ben írta és rendezte első munkáját 10 år på bagen - 3 år i skyggen címmel.
Pályáját rövidfilmekkel kezdte, azonnal nagy sikerekkel. 1996-ban az Ernst & lyset címűt, 1997-ben a Wolfgang címűt Oscarra jelölték. 1999-ben a Valgaften című műve el is nyerte a legjobb rövidfilmnek járó Oscar-díjat.

Játékfilmekben először forgatókönyvíróként kezdett dolgozni. Már első munkáiban megmutatkozott sajátos világlátása, humora, amivel már ekkor felhívta magára a figyelmet.
Fiatal kora ellenére a közreműködésével készült filmek sora igen hosszú. A legfontosabb írói munkái közé tartozik néhány dogmás film; a Mifune utolsó dala, A király él, a Hogy szeretsz?.
Lone Scherfig rendező számára írta a Wilbur öngyilkos akar lenni című filmet. Az I Kina spiser de hunde és az Öregfiúk új verdákban című filmek miatt őt tartják a dán akcióvígjáték megteremtőjének. Ő írta az Édes álmok keserédes történetét, vagy a Lopott Rembrandt című filmet, mely egy Dániában valóban megtörtént esetet dolgoz fel. (Két piti bűnöző tévedésből ellop egy Rembrandt-képet.) Vígjátékokban (Szoláriummacsó), lélektani drámákban (Homály, Red Road) egyaránt otthonosan mozog. Tanácsadóként közreműködött a Kedves Wendy című film munkálatainál is Thomas Vinterberg mellett.
Forgatókönyvíróként a legnagyobb sikert Susanne Bier két filmjével érte el. Több korábbi jelölés után a Testvéred feleségét cíművel nyerte el a dán filmes Robert-díjat. A film 2005-ben a Sundance-fesztivál közönségdíjasa lett. 2008-ban az USÁ-ban elkészítették a film remake-jét, Natalie Portmannel, Jake Gyllenhaallal, Tobey Maguire-rel a főszerepekben.
Szintén Susanne Bier rendezte az Esküvő után című filmet, melyet 2007-ben a legjobb külföldi filmnek járó Oscarra jelöltek.

Amikor Mads Mikkelsent megkérdezték, hogy szerinte milyen esélye van Jensennek bejutni az amerikai filmes világba, ő így válaszolt: „Ahogyan Anders Thomas ír, az váratlan szerencse lehetne az amerikaiaknak. Használhatnák, ha lenne hozzá bátorságuk.”

Pici szerepekben feltűnt az 1997-es Royal Blues és a 2001-es En kort en lang című filmekben.

2000-ben megrendezhette első játékfilmjét. A Gengszterek fogadója című filmnek négy bűnöző a főszereplője, akik kényszerűségből egy vidéki elhagyatott fogadóban ragadnak. A sehova sem tartozó, csak egymásra számítható férfiak otthonra találnak, végül a rabolt pénzből felújítják a helyet. Fogadójuknak a remény, a menedék jelképeként Pislákoló fények lesz a neve. (A film eredeti címe, a Blinkende lygter ezt jelenti.)

2003-ban készítette a Zöld hentesek című filmjét, melyben Mikkelsent elcsúfítja, Nikolaj Lie Kaasnak pedig az ikertestvérek kettős szerepével ad ziccer lehetőséget. A szeretetre, elismerésre vágyó Svend különös alapanyagot talál specialitásához, az évek óta letargiában élő Bjarne pedig nem győzi eltakarítani a nyomokat, miközben a szerelemmel és kómából felébredt testvére felbukkanásával is meg kell birkóznia.

2005-ben mutatták be az Ádám almái című, máig utolsó rendezését. Ebben a filmben két, ellentétes elvekben hívő ember csatája áll a középpontban. Jensen azt nyilatkozta, hogy az előző 10 évben annyi szörnyű emberi sorsról írt a forgatókönyveiben, hogy az az ötlete támadt, mi volna, ha egy filmben mindezt egyetlen szereplő életébe építené be, s megnézné, hogy az mit kezd ezzel. Ez a figura lett Ivan.

Filmjeiben a mai dán film legnagyobbjai szerepelnek: Ulrich Thomsen, Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Paprika Steen, Nicolas Bro. Kedvelt –nálunk kevésbé ismert- színésze Ole Thestrup, aki mindhárom Jensen-filmben játszott. Jensen nagyon szereti, ahogy Thestrup mesél, s direkt olyan szerepeket írt neki, amelyekben elmond egy-két régi történetet. (A fogadóval kapcsolatos emlékeit, illetve Bjarne, Ivan vagy a féllábú indiai focista történetét.)

Természetesen mindhárom filmjének ő írta a forgatókönyvét is. Ezekből egy jellegzetes jenseni világ rajzolódik ki. Filmjei kevés helyszínen, viszonylag zárt közegben játszódnak. Történetei alapvetően realisták, de abszurd elemeket is tartalmaznak. Összességében mintha mai felnőtt mesék lennének.
Jensen humora groteszk. A fekete humort is magától értetődő természetességgel alkalmazza. Mindhárom filmje a vígjáték egy-egy típusát adja. De mindhárom más műfajok jellegzetességeit is hordozza (akcióvígjáték, fekete komédia, bizarr erkölcsi mese).
Hősei furcsaságuk, gyakran torzságuk ellenére is szerethető, mert esendő, szeretetre vágyó emberek. Kegyetlen sorsok, gyengéden és megértéssel bemutatva.

2008-ban ő volt az egyik forgatókönyvírója a Keira Knightley főszereplésével készült The Duchess című filmnek.
Idei másik munkája Lars von Trier Antichrist című filmje volt, melynek forgatókönyvét közösen írták a rendezővel. Jövőre lesz a bemutató. A filmben Willem Dafoe és Charlotte Gainsbourg játssza a főszerepeket.

2000-ben, 2003-ban, 2005-ben készültek rendezései. Itt volna már az ideje egy újabb Anders Thomas Jensen filmnek!