Rendezések (4,3)
A Clockwork Orange Mechanikus narancs |
1971 | dráma, krimi, sci-fi, ... | 1178 | 4,5 |
2001: A Space Odyssey 2001: Űrodüsszeia |
1968 | sci-fi | 1065 | 4,2 |
Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb Dr. Strangelove, avagy hogyan szoktam le az aggódásról és szerettem meg a bombát |
1964 | háborús film, szatíra, vígjáték | 795 | 4,4 |
Stanley Kubrick (archív) | Stanley Kubrick's Boxes Stanley Kubrick dobozai |
2008 | Jon Ronson | dokumentumfilm, életrajzi film, rövidfilm | 44 | 3,8 |
Stanley Kubrick (archív) | Edge of Outside A külső perem |
2006 | Shannon Davis | dokumentumfilm | 6 | ? |
Stanley Kubrick (archív) | Stanley Kubrick: A Life in Pictures Stanley Kubrick: Egy élet a film tükrében |
2001 | Jan Harlan | dokumentumfilm | 106 | 4,3 |
Murphy (hangja) | Full Metal Jacket Acéllövedék |
1987 | Stanley Kubrick | dráma, háborús film | 916 | 4,4 |
Díjak
Díj | Év | Kategória | Film | Megjegyzés |
---|---|---|---|---|
BAFTA | 1976 | Legjobb rendező | Barry Lyndon | |
Boston-i Filmkritikusok díjai | 1988 | Legjobb rendező | Full Metal Jacket | |
David di Donatello-díj (Olasz Filmakadémia díja) | 1988 | Legjobb külföldi producer | Full Metal Jacket | |
Kansas-i Filmkritikusok Körének díja | 1968 | Legjobb rendező | 2001: A Space Odyssey | |
Londoni Kritikusok Körének díja | 1988 | Legjobb rendező | Full Metal Jacket | |
National Board of Review, USA | 1975 | Legjobb rendező | Barry Lyndon | |
New York-i Filmkritikusok Szövetségének díja | 1964 | Legjobb rendező | Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb | |
New York-i Filmkritikusok Szövetségének díja | 1971 | Legjobb rendező | A Clockwork Orange | |
Oscar | 1969 | Legjobb effektusok (képi) | 2001: A Space Odyssey |
Portré
Stanley Kubrick 1928. július 26-án született Bronx-ban, New York-ban. Apja Jacques Kubrick és anyja, Gertrude Perveler. Ő volt az elsőszülött, a második gyermek, Barbara, 1934-ben jött a világra. Jacques, akinek szülei osztrák, román, lengyel gyökerekkel rendelkező zsidó bevándorlók voltak, sikeres orvosként dolgozott. Amikor Kubrick 12 éves lett, édesapja megtanította sakkozni. Tizenhárom évesen Jacques vett Stanley-nek egy Graflex kamerát és felkeltette Kubrick érdeklődését az életképek fotózása terén. Ekkoriban kezdte érdekelni a jazz és elhatározta, hogy dobos lesz. 17 éves volt, mikor iskolába menet lefényképezte a Franklin Delano Roosevelt halálhírét hirdető újságosstandot. A képet elküldte a Look magazinnak, mely azon nyomban fizetett fotóriporternek bérelte a tizenéves Kubrickot.
Filmezéssel az 1950-es évek elején kezdett foglalkozni. Kezdetben amatőr dokumentumfilmeket csinált (Day of the Fight, Flying Padre) melyeket egy amatőr kamerával saját maga fényképezett, vágott és rendezett. 1953-ban félig amatőr módon elkészítette első nagyjátékfilmjét, Fear and Desire címmel.
Az áttörést negyedik filmje, az 1957-es A dicsőség ösvényei (Paths of Glory) jelentette Kubrick számára. A Kirk Douglas főszereplésével készített, kritika által elismert háborúellenes filmben jelennek meg először a Kubrickra jellemző filmes technikák, mint például a hosszú, "bolyongó" snitt (ezúttal a lövészárokban). 1960-ban szintén Kirk Douglas főszereplésével készítette Kubrick egyetlen "hollywoodi" filmjét, az ókori rabszolgalázadásról szóló Spartacus-t. A film rendezésére maga Douglas kérte fel Kubrickot, miután összeveszett az eredeti rendezővel, Anthony Mann-el. Mivel Kubrick csupán "beugrott" a magas költségvetésű hollywoodi eposz rendezői széke mögé, se a forgatókönyvbe se a film stílusába nem volt beleszólása. Ő maga is az egyik legrosszabb élményének nevezte a filmet és megesküdött, hogy többet nem dolgozik ilyen körülmények között. 1962-ben Angliába utazott és itt forgatta le a Vladimir Nabokov híres-hírhedt regényéből készített Lolita című filmdrámát. Kubricknak olyannyira megtetszett a helyi filmkészítési módszer és, hogy társproducerként saját kezet kap filmjei elkészítésében, hogy úgy döntött, ebben az országban telepszik le és dolgozik tovább. Továbbá ebben a filmben alkalmazta először Peter Sellers-t, aki a két évvel későbbi Dr. Strangelove, avagy hogyan szoktam le az aggódásról és szerettem meg a bombát-ban is főszerepet játszik.
A Dr. Strangelove elismerő kritikái után Kubrick érdeklődése a science fiction felé fordult. Azt tervezte, hogy elkészíti a "közmondásosan jó sci-fi filmet". A tervhez segítségül hívta az angol-sri lankai sci-fi írót, Arthur C. Clarke-ot. Kettejük közreműködésével 4 éven keresztül készült a minden addigi konvenciót és technikai fogást felülmúló, máig a műfaj legnagyobb klasszikusának tartott 2001. Űrodüsszeia (1968). Három évvel később, miután Napóleonról készítendő filmje ötletéről lemondott, jóval alacsonyabb költségvetésből elkészítette az Anthony Burgess kult-regényéből adaptált – azóta kult-filmmé vált – Mechanikus narancs-ot, mely szintén a jövőben, egy anti-utópisztikus Angliában mutatja be a viselkedés-kontroll "bűn kiölő" terápiájának kétes hatását. A film kendőzetlen brutalitása és szexualitása miatt hamar botrányokat szült. Kubrick saját maga vonta vissza a forgalmazásból, így egészen haláláig nem lehetett moziban látni.
Ezentúl, 5-10 évente készített filmeket. Az 1975-ös, kevésbé ismert Barry Lyndon egy William Makepeace Thackeray regényen alapuló 18. századi pikareszk, mellyel Kubrick a "tökéletes kosztümös filmet" akarta elkészíteni. A háromórás alkotás sajátossága, hogy a történéseket "improvizálták" a regény aktuális fejezetét felhasználva a forgatáskor, illetve hogy a hitelesség kedvéért minden jelenetet természetes fénynél vettek fel.
A Stephen King horror-bestselleréből készített Ragyogás (1980) ismét kult-filmmé vált, köszönhetően Kubrick mesteri feszültségteremtő-képességének, illetve Jack Nicholson és a főbb színészek tökéletes játékának. Habár maga King elégedetlen volt vele, szerinte Kubrick – mint általában minden filmjében – túlságosan eltért az irodalmi alapanyagtól. (King irányításával később egy tévés minisorozatban szinte betűre pontosan adaptálták a regényt.)
Kubrick már a '80-as évek elején foglalkozni kezdett egy, a vietnami háború borzalmait megörökítő film ötletével, azonban – olyan filmek, mint az Apokalipszis most vagy F[[A szakasz hatására]], a projektet évekig pihenni hagyta. Végül 1987-ben készült el a részben igaz történet – Gustav Hasford emlékiratai – által inspirált Acéllövedék című film.
A '90-es évek elején Kubrick ismét sci-fit akart forgatni, Brian Aldiss novellájából, "A szuperjátékok kitartanak egy nyarat"-ból készítette el az F[[A.I. Mesterséges értelem]] című film terveit. Azonban a film végül nem körvonalazódott, részben mert Kubrick nem találta elengendőnek a rendelkezésre álló technológiát. Végül halála után, Steven Spielberg rendezésében valósult meg a film terve.
12 évvel utolsó rendezését követően forgatta Kubrick utolsó filmjét, az 1999-es Tágra zárt szemek-et, mely Arthur Schnitzler botránykönyve alapján egy New York-i orvos (Tom Cruise) és felesége (Nicole Kidman) a szexuális fantáziák és rejtett szekták világában tett utazását mutatja be. 1999. március 7-én Kubrick szívrohamban meghalt, így a premiert már nem érte meg.
Filmjeinek sajátosságai:
- Filmjeiben gyakran használ hosszú, perceken át tartó snitteket, legtöbbször "kocsizó" kameramozgással, amint végighaladunk egy jellegzetes belső téren (pl. a Ragyogás szállodája, a 2001 űrhajója vagy a Dicsőség ösvényei lövészárkai).
- Az első két filmjének kivételével minden alkotását regény vagy irodalmi alapanyag alapján forgatta, általában tartalmilag igencsak eltérve az eredeti műtől.
- Utálta a szélesvásznú technikát, ezért minden filmjét, a Spartacus-t kivéve, amit 70mm-re forgatott, és A 2001: Űrodüsszeiától – normál, 1.37:1 képarányban forgatta. A mozikban ezeknek a filmeknek a nagy részét "letakartva" vetítették 1.85:1 vagy 1.66:1 képarányban.
- Filmjeiben gyakran használt narrátort (vagy insert feliratokat). A legtöbb filmjét nem is engedte szinkronizálni.
- Az 2001: Űrodüsszeiától kezdve Kubrick egyetlen filmjéhez sem készíttetett eredeti zenét, hanem már létező zeneműveket használt fel. (Legtöbbször komolyzenét, illetve az Acéllövedék esetében rockzenét.)
- Gyakoriak az arcokról készült közelképek.
- Minden filmje végén (még jóval ennek a divatnak elmúlta után is) használja a "The End" feliratot.