Eric Bana

Szerepek (3,5)

Szerep Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag
Uther Pendragon King Arthur: Legend of the Sword
Arthur király: A kard legendája
2017 Guy Ritchie akciófilm, dráma, fantasy, ... 307 3,2
Frank Special Correspondents
 
2016 Ricky Gervais vígjáték 3 ?
Daniel Cluff The Finest Hours
Viharlovagok
2016 Craig Gillespie dráma, életrajzi film, kalandfilm, ... 126 3,0
Dr. William Grene The Secret Scripture
 
2016 Jim Sheridan dráma 2 ?
Ralph Sarchie Deliver Us from Evil
Távozz tőlem, Sátán!
2014 Scott Derrickson horror, krimi, thriller 162 3,0
Martin Closed Circuit
Behálózva
2013 John Crowley dráma, krimi, thriller 54 2,8
Erik S. Kristensen Lone Survivor
A túlélő
2013 Peter Berg (I) akciófilm, dráma, háborús film, ... 338 3,6
Addison Deadfall
Kelepce
2012 Stefan Ruzowitzky dráma, krimi, thriller 68 3,2
Erik Hanna
Hanna - Gyilkos természet
2011 Joe Wright krimi, thriller 433 3,1
Clarke Funny People
Ki nevet a végén?
2009 Judd Apatow dráma, vígjáték 243 3,1
Eric Bana Love the Beast
Én és a verdám
2009 Eric Bana dokumentumfilm, sportfilm 2 ?
Damien (hangja) Mary and Max
Mary és Max
2009 Adam Elliot animáció, dráma, vígjáték 425 4,4
Nero Star Trek
 
2009 J.J. Abrams akciófilm, kalandfilm, sci-fi 775 3,8
Henry DeTamble The Time Traveler's Wife
Az időutazó felesége
2009 Robert Schwentke dráma, fantasy, sci-fi, ... 449 3,5
VIII. Henrik The Other Boleyn Girl
A másik Boleyn lány
2008 Justin Chadwick dráma, életrajzi film, szerelmi történet, ... 383 3,5
Huck Cheever Lucky You
Szerencse dolga
2007 Curtis Hanson dráma, vígjáték 109 3,0
Romulus Romulus, My Father
Romulus, az apám
2007 Richard Roxburgh dráma, életrajzi film 6 ?
Avner Munich
München
2005 Steven Spielberg dráma, thriller, történelmi film 478 3,5
Hektór Troy
Trója
2004 Wolfgang Petersen akciófilm, dráma 1319 3,2
Pöröly (hangja) Finding Nemo
Némó nyomában
2003 Andrew Stanton - Lee Unkrich animáció, kalandfilm, vígjáték 1267 4,0
Bruce Banner Hulk
 
2003 Ang Lee akciófilm, dráma, fantasy, ... 652 2,8
Lotto The Nugget
Az aranyrög
2002 Bill Bennett vígjáték 3 ?
'Hoot' Gibson Black Hawk Down
A Sólyom végveszélyben
2001 Ridley Scott akciófilm, dráma, háborús film, ... 806 3,8
Mark "Szecska" Read Chopper
Chopper - A kegyetlen
2000 Andrew Dominik dráma, életrajzi film, thriller 184 3,8
Con The Castle
Az én házam, az én váram
1997 Rob Sitch vígjáték 10 3,8

Rendezések

Film Év Műfaj Nézettség Átlag
Love the Beast
Én és a verdám
2009 dokumentumfilm, sportfilm 2 ?

Díjak

Díj Év Kategória Film Megjegyzés
Stockholmi Filmfesztivál 2000 Legjobb színész Chopper

Portré

2008-10-29 metal_face

Eric Bana (Ausztrália, Melbourne, 1968. augusztus 9. – ) ausztrál színész. Teljes neve: Eric Banadinovich. Eleinte tévésorozatokban szerepelt. Nemzetközi hírnevét a Chopper - A kegyetlen (2000) című filmben nyújtott alakításának köszönheti, ekkor figyeltek fel rá Hollywoodban is. A filmfővárosban olyan szuperprodukciókban kapott szerepeket, mint A Sólyom végveszélyben (2001), a Hulk (2003), a Trója (2004) és a München (2005). Ez utóbbi filmet részben Magyarországon forgatták. Bana színészi ténykedése mellett jótékonykodik is: olyan alapítványok munkájában vesz részt, melyek támogatják a nehéz anyagi körülmények között élő családokat, küzdenek a mentális betegségek ellen, és felemelik szavukat az állatok érdekében.
Eric édesapja, a horvát Ivan Banadinovich logisztikai menedzser volt a Caterpillar Inc. alkalmazásában. Édesanyja, a német Eleanor szakmája: fodrász. A fiú Melbourne-ben nevelkedett, a repülőtérhez közeli Tullamarine negyedben, amely a város nyugati szélén található. Van egy három évvel idősebb bátyja is, Anthony. Eric hatéves kora körül kezdett érdeklődést mutatni a színjátszás iránt: elsőként nagyapja járását, hanghordozását, gesztusait utánozta. Az iskolában kitűnő tanuló bátyjával ellentétben vele elég sok probléma volt, de tanárai olykor engedékenyek voltak, mert tetszett nekik, ahogy a fiú őket utánozta. Tizenéves korában Eric látta a Mel Gibson főszereplésével készült Mad Max (1979) című futurisztikus akciófilmet, melynek hatására úgy döntött, hogy színész lesz. Az elhatározást azonban 1991-ig nem követték komolyabb tettek. Ekkor éppen a Melbourne's Castle Hotelben dolgozott mint csapos, amikor egy napon állítólag a konferanszié merő tréfából a színpadra szólította. Sokan ilyen helyzetben talán meg sem bírnának szólalni, Bana viszont feltalálta magát, és rögtönzött vicceivel elszórakoztatta a közönséget. Ettől kezdve kapott ilyen jellegű munkákat is, ám ez a jövedelme nem volt elegendő a megélhetéshez, ezért pincéri állását sem adta fel.
Eric 1993-ban debütált a tévében Steve Vizard késő esti talk show-jában, a Tonight Live-ban. Szereplése felkeltette egy másik tévéshow, a Full Frontal producereinek figyelmét, akik szerzőként és előadóként meghívták őt a műsorba. Bana 4 évig működött közre a sorozat elkészítésében: maga írta a szövegeit, és az általa játszott figurákat részben saját családtagjai ihlették. Ugyanakkor olyan közismert személyiségek hatása is megmutatkozott a szerepeiben, mint Columbo felügyelő, Arnold Schwarzenegger, Sylvester Stallone vagy Tom Cruise. Bana igen népszerű lett a Full Frontal műsoraival, ezért 1996-ban saját műsort kapott Eric címmel. Ebből lett a következő évben a The Eric Bana Show, a színész által írt és az ő tehetségére épülő sorozat, melyben voltak paródiák, helyzetgyakorlatok és sztárvendégek. Sajnos ez a show már nem vonzott túl nagy közönséget, ezért néhány adás után levették a műsorról. Bana 1997-ben kapta első mozifilmszerepét Az én házam, az én váram című filmben. Az alaphelyzetet akár a színész saját életéből is kölcsönözhették az alkotók, hiszen a filmbeli Kerrigan família Melbourne-ben lakik, a repülőtér mellett, akárcsak Banadinovichék. A filmben az Air Link repülőtársaság terjeszkedni kíván, és ehhez meg akarja szerezni Kerriganék telkét is. Ezt persze a családfő nem hagyja annyiban. Eric játszotta a Kerrigan lány férjét, Con Petropouloust, aki a kickbox iránt komolyan érdeklődő könyvelő. Az én házam, az én váram meglepő kritikai és közönségsikert aratott, Ausztráliában több mint tízmillió (ausztrál) dollárt jövedelmezett.
1997-ben keresték meg Banát azzal a szereppel, amely drámai színészként is az élvonalba emelte, és Ausztrálián kívül is nagy figyelmet keltett. Andrew Dominik rendező öt éven át dolgozott azon, hogy filmre vigye a hírhedt bűnöző, Chopper Read életét. A legnagyobb problémát a főszerep kiosztása jelentette, mert Dominik mindaddig nem talált olyan színészt, aki szerinte hitelesen kelthette volna életre Choppert. Banát maga Read ajánlotta a szerepre, és miután Dominik megnézte egy tévéműsorban, úgy döntött, hogy őt választja. A Chopper - A kegyetlen (2000) címszerepe kedvéért Eric leborotválta a haját, és több mint 10 kilót hízott. Két teljes napot töltött Readdel, hogy tökéletesen megtanulja a gesztusait, a mozgását, az arckifejezéseit. Minden forgatási napon reggel 4-kor megjelent a stúdióban, ahol 5 órán keresztül készítették testére a tetoválásokat. Noha a filmet Ausztrálián kívül szűk körben forgalmazták, Bana alakításának nagy visszhangja volt. A tekintélyes kritikus, Roger Ebert egyenesen azt írta, hogy „a komédiás Eric Bana személyében a filmkészítők úgy tűnik, megtalálták a jövő sztárját.” Ausztráliában a Chopper - A kegyetlent a legjobb film díjára jelölte az Ausztrál Filmintézet, Bana pedig megkapta a legjobb színésznek járó díjat.
Az aranyrög (2002) egy kis költségvetésű ausztrál komédia volt. Banának tetszett a forgatókönyv, mert a saját gyermekkorát juttatta eszébe, és érdekesnek találta a szereplőket is. A kész film azonban nem lett különösebben sikeres. Még tartott a forgatás, amikor a színész újabb szerepajánlatot kapott. A népszerű képregényhős, Bruce Banner eljátszására kérték fel a Hulk (2003) újabb filmváltozatában. Ericet eleinte nem vonzotta a szerep, de amikor megtudta, hogy a Jégvihar (1997) általa nagyrabecsült alkotója, Ang Lee lesz a rendező, mégis igent mondott az ajánlatra annak ellenére, hogy még nem volt kész a forgatókönyv.