George Lucas

Rendezések (3,7)

Film Év Műfaj Nézettség Átlag
Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith
Star Wars III. rész: A Sith-ek bosszúja
2005 akciófilm, dráma, fantasy, ... 1346 3,8
Star Wars: Episode II - Attack of the Clones
Star Wars II. rész: A klónok támadása
2002 akciófilm, fantasy, kalandfilm, ... 1349 3,2
Star Wars: Episode I - The Phantom Menace
Star Wars I. rész: Baljós árnyak
1999 akciófilm, fantasy, kalandfilm, ... 1471 3,2
Star Wars
Csillagok háborúja
1977 akciófilm, fantasy, kalandfilm, ... 1472 4,3
American Graffiti
American Graffiti - A rock nagy évtizede
1973 dráma, szerelmi történet, vígjáték 308 3,9
THX 1138
THX-1138
1971 dráma, sci-fi 148 3,4
The Making of 'The Rain People'
 
1969 dokumentumfilm
Anyone Lived in a Pretty How Town
 
1967 rövidfilm 4 ?
Electronic Labyrinth THX 1138 4EB
 
1967 rövidfilm, sci-fi 22 3,1
The Emperor
 
1967 dokumentumfilm, rövidfilm 1 ?
1:42.08
 
1966 dokumentumfilm, rövidfilm, sportfilm 6 ?
Freiheit
 
1966 dráma, rövidfilm 16 2,9
Herbie
 
1966 rövidfilm 11 2,8
Look at Life
 
1965 rövidfilm 11 2,6

Szerepek (3,6)

Szerep Film Év Rendező Műfaj Nézettség Átlag
George Lucas Side by Side
 
2012 Christopher Kenneally dokumentumfilm 14 3,5
George Lucas Science-fiction et paranoïa. La culture de la peur aux Etats-Unis
 
2011 Clara Kuperberg - Julia Kuperberg dokumentumfilm
George Lucas Industrial Light & Magic: Creating the Impossible
 
2010 Leslie Iwerks dokumentumfilm 2 ?
George Lucas Trek Nation
A Star Trek bűvöletében
2010 Scott Colthorp dokumentumfilm 8 ?
George Lucas The Masterpiece That Almost Wasn't
 
2008 Kim Aubry dokumentumfilm, rövidfilm 2 ?
George Lucas Heckler
 
2007 Michael Addis dokumentumfilm, vígjáték 1 ?
Papanoida báró Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith
Star Wars III. rész: A Sith-ek bosszúja
2005 George Lucas akciófilm, dráma, fantasy, ... 1346 3,8
George Lucas Empire of Dreams: The Story of the 'Star Wars' Trilogy
Star Wars: Az álmok birodalma
2004 Edith Becker - Kevin Burns dokumentumfilm 27 4,4
George Lucas Easy Riders, Raging Bulls: How the Sex, Drugs and Rock 'N' Roll Generation Saved Hollywood
 
2003 Kenneth Bowser dokumentumfilm, történelmi film 16 3,8
George Lucas The Beginning: Making 'Episode I'
 
2001 Jon Shenk dokumentumfilm, sci-fi 1 ?
George Lucas The Unauthorized 'Star Wars' Story
 
1999 ? dokumentumfilm, sci-fi 1 ?
George Lucas A Personal Journey with Martin Scorsese Through American Movies
Martin Scorsese filmnaplója
1995 Martin Scorsese - Michael Henry Wilson dokumentumfilm 19 4,1
csalódott férfi Beverly Hills Cop III
Beverly Hills-i zsaru 3.
1994 John Landis akciófilm, krimi, thriller, ... 541 2,8
George Lucas Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse
 
1991 Eleanor Coppola - Fax Bahr - George Hickenlooper dokumentumfilm 43 4,2
George Lucas Joseph Campbell and the Power of Myth
 
1988 ? dokumentumfilm, minisorozat 1 ?
George Lucas, a Strar Wars rendezője The Hero's Journey: The World of Joseph Campbell
 
1987 David Kennard - Janelle Balnicke dokumentumfilm, életrajzi film
George Lucas Star Wars: Music by John Williams
 
1980 David Buckton dokumentumfilm 4 ?

Díjak

Díj Év Kategória Film Megjegyzés
Arany Málna díj (Razzie Award) 2003 Legrosszabb forgatókönyv Star Wars: Episode II - Attack of the Clones Jonathan Hales
Saturn díj (Sci-Fi, Horror és Fantasy Filmek Akadémiája, USA) 1978 Legjobb forgatókönyv Star Wars
Saturn díj (Sci-Fi, Horror és Fantasy Filmek Akadémiája, USA) 1978 Legjobb rendező Star Wars

Portré

2005-08-22 Hannibal Lecter

George Lucas 1944. május 14-én született a kaliforniai Modestóban. Gyermekkorában karneválok és cirkuszi mutatványok rendezésével múlatta idejét, később tudatára ébredt az autóversenyzés iránti szenvedélyének, de egy súlyos, kis híján halálos kimenetelű baleset után - tüdősérülést szenvedett - búcsút mondhatott versenyzői álmainak. Édesapjának papír-írószer boltja volt, és azt szerette volna, ha a vállalkozást majd fia örökli meg tőle, ő azonban kerek perec kijelentette, hogy nem szeretne olyan munkát választani, amiben időtlen időkig folyton ugyanazt kellene csinálnia. Egy kisebb apa-fiú összetűzés után Lucas a Modestói Főiskolára jelentkezett be, és élénk érdeklődést mutatott a pszichológia és az antropológia iránt, tanulmányai eredményei is rohamosan javultak. A San Franciscói Állami Egyetem angol szakán folytatta, és eltökélte: író lesz. Egy régi barátja közreműködésének köszönhetően felvételt nyert a Dél-Kaliforniai Egyetemre, és Los Angelesbe költözött 1964-ben. Az eredményes záróvizsga után vágóként, világosítóként is segédoperatőrként asszisztált filmekhez, miközben elkezdett dolgozni egy saját ötleten, a THX-1138-on. Rövid- és dokumentumfilmeket készített, a Nemzeti Diák- Filmfesztiválon a THX nyerte el a fődíjat, de különdíjas lett a Császár és a 67.6.18 című munkája is. 1967 nyarán alkalma volt rövidfilmet készíteni a Mackenna aranya forgatásáról, majd gyakornokként a Warner Brothers-hez került. Itt ismerkedett össze és kötött szoros barátságot mentorával, Francis Ford Coppola rendezővel.
Végül tető alá hozhatta első saját rendezését, a THX nagyjátékfilm változatát. Éjjel-nappal dolgozott, a stábban továbbá elvállalta a kameraman, a mikrofonos és a művészeti vezető feladatait is. A kész alkotás, amelyért a fiatal pályakezdő a lelkét is kitette, megosztotta a nézőket és a közvéleményt egyaránt. Ezt szorosan követte az újabb rendezés, az American Graffiti című kamasztörténet, amelyet csak úgy nyugtázott a stúdió, ha Coppola is nevét adja hozzá azzal, hogy feltüntetik a stáblistán. A Graffiti váratlan bombaként robbant Hollywood-ban, és a 700 ezer dollárra rúgó költségvetést jócskán túlszárnyalva 50 milliót fialt a jegypénztáraknál. George Lucas még ugyanebben az évben egy treatment írásába fog. "A film a tíz-tizenkét éveseket célozza meg, ők ugyanis elvesztettek valami nagyon fontosat, amit az idősebb tinik még birtokolnak. Úgy érzem, a mai gyerekeknek nincs olyan fantáziaviláguk, mint amilyen nekünk volt annak idején." A Star Wars tizenhárom oldalas treatment-jével a zsebében kezdett el házallni először a Universalnál, majd az elutasítás után a filmtervet a Fox vette gondjaiba. A forgatókönyv kidolgozásáért a stúdió 15 000 dollárt fizetett Lucasnak, akiben több verzió is felmerült (egyszer a fejébe vette például azt is, hogy minden szerepet japán színészek játsszanak el.) '75-ben Lucas megalapítja az Industrial Light & Magic-et (ILM), a trükkbirodalom fellegvárát, amely azóta is számtalan nagy költségvetésű szuperprodukció látványáért felelt. Végül - a megnövekedett infláció miatt - 9,5 milliós büdzsé állt Lucas rendelkezésére, aki 1975 novemberében megkezdte a Star Wars castingolását. Érdekesség, hogy Han Solo szerepére még Al Pacino is szóba jött, ám a szerződést végül a Graffiti-ben debütáló, asztalosként kezdő Harrison Ford írja alá. Lucas a többi főszereppel is ismeretlen pályakezdőket bíz meg: Leia hercegnő Carrie Fisher, Luke Skywalker pedig Mark Hamill számára jelentett világraszóló kiugrási lehetőséget. A bölcs Obi-Wan Kenobi mellékszerepére viszont egy illusztris személyiséget kért fel: az angol szín- és filmművészet kaméleonját, Sir Alec Guinnesst. Lucas a filmet saját produkciós cégével készítteti, bejelenti igényét a merchadising-jogokra, amelyet meg is kap. Egy negatív és egy pozitív fogadtatású tesztvetítés után 1977. május 25-én végre bemutatásra kerül a Star Wars IV. - Egy új remény, amely új korszakot nyit Hollywood történetében. Az újkeletű speciális effektusok, a mesés panelekre építkező, bájos történet, a rokonszenves karakterek és John Williams fülbizsergető dallamai a székükbe préselik a nézőket, és 193,5 milliós bevételével hivatalosan is minden idők legjobb filmje. Az már csak további hab a tortán, hogy a filmet 10 Oscarra jelölik, és ebből hatot sikerül is díjra váltania, valamint egy különdíjjal honorálják a "forradalmian új hangeffektusokat." Lucas állítólag Hawaiira menekült a bemutató előtt, de a szállodájában már a Fox éljenző táviratai fogadták.
A rendezői munkálatokkal járó iszonyú stressz miatt Lucas a háttérbe vonult és nem vállalta a Star Wars további epizódjainak dirigálását. Az American Graffiti folytatásával, az Újabb American Graffitivel (1979) Lucas ugyan megütötte a ]bokáját, de 1980-ban a mozikba kerül az Irvin Kershner rendezte Star Wars V. - A Birodalom visszavág, amely dupla annyi trükköt tartogatott a tarsolyában, mint nagy elődje. Az új helyszínek, új szereplők és mindenek előtt a Star Wars IV. optimista látásmódjával szakító, apokaliptikus világvége hangulat ismét becsábította a közönséget a mozikba, az ötödik epizód felhevítette a világméretűvé duzzadt Star Wars-őrületet, és eloroz két újabb Oscart. Az óriási bevételből Lucas megépíthette a Skywalker Ranch-ot, ami a továbbiakban az ő főhadiszállása lett, és Steven Spielberg-gel nyélbe üthették az Indiana Jones mozikat Harrison Ford főszereplésével.
A Star Wars VI. - A jedi visszatérrel 1983-ban teljessé válik a manapság klasszikus trilógiaként emlegetett mesterhármas, ezzel Lucas egy időre hátat fordít kedvenc űreposzunknak. Rendezői székbe nem ül ugyan, de az elkövetkezendő években az ILM-nél több filmet is felügyel: ilyen a Fantasztikus labirintus, a Howard, a kacsaés a Willow - de anyagilag egyik sem nyereséges.
A Star Wars mítoszt a kilencvenes évek végén támasztja fel, most visszapörgetve az időt, hogy elmesélhesse, hogyan taszította romlásba a Sith a Köztársaságot. Az igen élénk reklámkampánnyal megtámogatott Star Wars I. - Baljós árnyak közel egymilliárdos bevételt termelt, ám a rajzfilmszerű rendezés, a bosszantó pixelkarakterek, a néhol túlzásba vitt speciális effektusok és a régi Star Wars érzés hiánya sokakban felkeltették a gyanút, hogy Lucas elsiklott a Star Wars lényege felett, és az újrakezdésben csupán az anyagi haszon inspirálta. Erre némiképp rácáfolt a tartalmilag elfogadhatóbb, komolyabb Star Wars II. - A klónok támadása, a nemrég bemutatott Star Wars III. - A Sith-ek bosszúja pedig már egyenesen a régi részek nyomában lohol.
Lucast nem szokták a nagy tehetségekkel egy lapon emlegetni, ez talán indokolható a viszonylag kevés rendezéssel, a gyakori háttérbe húzódásaival. Mégis ő az, aki lángra lobbantotta több generáció fantáziáját, meghatározta álmainkat és példaképeinket - a '77-ben a fenekünkbe lőtt nyílvessző telibe talált, és a mámoros érzés máig nem akar csillapodni. De nélküle talán már nem is élhetnénk teljes életet.