Legfrissebb filmes kommentek (összes)


Nekem nem volt teljesen tiszta a vége. Most akkor végül a fiatal gyerek volt aki megölte Cumberbatch karakterét? Vagyis direkt elcsábította és a kötéllel megmérgezte?


Előre is köszi annak, aki megválaszolja :)

2021-12-02 14:28:55 The Saint (1997) / Az Angyal sptt (3) #5

A film, ami képes lehetett volna arra, hogy az elmúlt 25 évben két James Bond film között megjelenjen egy Angyal-film is. Mivel elég nagy bukta volt (kb. a negyedét hozta be egy átlagos James Bond filmnek), így nem készültek további 'The Saint' filmek, mi több, még Val Kilmer pályáját is elég komoly időre parkolópályára tette ez a kudarc. A gyengébb eredmények egyébként indokoltak voltak, a költségvetéshez képest nem volt nagy durranás a film, sem a forgatókönyvet, sem az akciójeleneteket illetően. 5/10

2021-12-02 12:34:46 Pacsirta (2022) oscarmániás (?) #4

Meseutó, Hippolit
Kiváló kordokumentummá értek. Lassan negyedszázados távlatból nézve megbocsátható az esetlenségük, de ezt a külsős felvételeknek, meg a retrónak köszönhetik.
Szerintem is kár ezért a filmért.

előzmény: Kerno (#3)

2021-12-02 12:11:12 Pacsirta (2022) Kerno (?) #3

Az eredeti szereplőket - Tolnay Klári, Páger Antal, Nagy Anna, Latinovits Zoltán, Törőcsik Mari, Bara Margit stb. - nehéz lesz felülmúlni, a kiváló rendezőről Ranódy Lászlóról nem is beszélve. Nem vagyok híve az ilyen remake-nek, mert az eddigi tapasztalataim alapján - lásd. pl. Meseutó, Hippolit, Tüskevár, A hét mesterlövész stb. - meg sem közelítik az eredeti, immár klasszikus filmek színvonalát. Inkább olyan nem túl sikeres pénzügyi befektetésnek tűnik az egész.

2021-12-02 10:38:35 Pacsirta (2022) Jereváni Rádió (?) #2

Valóban. Ráadásul a plakát alapján a film az ötvenes, hatvanas években játszódik majd (lásd a főszereplők ruháját, frizuráját, no meg a buszt a háttérben), miközben a regényben a cselekmény a századfordulóra datálódott. (Kosztolányi 1923-ban írta meg a könyvet).

2021-12-02 10:07:45 Pacsirta (2022) Ugor (?) #1

Bátor kísérlet ebből remake-et csinálni.

2021-12-02 06:24:40 Schumacher (2021) Mikkey (4) #5

Én nem hiányoltam semmit, lebilincselő volt bele látni, főleg a korai évekbe. Gondolom a család ennyit engedett láttatni a személyéből, aki az elmondottak alapján amúgyis egy zárkózottabb ember volt.

Tartottam tőle, mert a rablások köré épülő filmek rendszerint hidegen hagynak, de itt az egyébként csodásan megkomponált rablásjelenet szerencsére csak az egyik szelet a tortából. Nagyon szigorú film, a szereplőivel kegyetlen, a vége pedig pazar.

2021-12-01 22:53:21 The Deep House (2021) Bateman (2) #1

Vízalatti found-footage horror: a koncepció ötletes, a végeredmény középszar. A film második harmada (leginkább a szokatlan környezetnek köszönhetően) kifejezetten érdekes, pedig az egész egy oltári nagy közhely. Kár, hogy a befejezésre és úgy en bloc a komplett forgatókönyvre már nem jutott kraft.

Kétségtelenül elfogult vélemény következik - ismeretes, mekkora Gregory Peck rajongó vagyok - tehát ez a film tökéletesen zseniális. Morricone zenéje, a feszes történetszövés, a lehengerlő szereplők, a fokozódó feszültség hihetetlen spirálba vonja a nézőt. Az utolsó fél órában konkrétan vagy háromszor megállítottam a filmet, hogy lélegezzek, mert annyira izgalmas volt. A valós történetet csak utána olvastam el, felkerestem adatbázisokban az igazi Hugh O'Flahertyt, Chetta Chevaliert (a filmben: Francesca), beleéltem magam a történetükbe, és lenyűgöztek ezek a hősök. Így együtt kerek az élmény, és nagyon hálás vagyok, hogy ez a film így megszülethetett. GP 67 évesen lélekkel, beleéléssel, bölcsességgel, kreatívan játssza el a O'Flaherty karakterét, aki a valóságban 45 éves volt a történet idején. Plummert pedig megdöbbentő volt látni a kegyetlen SS parancsnok szerepében - Georg von Trapp kapitány után. Semmiképp sem tehetjük őt "dobozkába". Semmilyenbe.
Emlékezetes és értékes alkotás, megőrzöm.

2021-12-01 21:29:27 Új Gilgames (1963) offerus (5) #5

Békebeli film, működő egészségüggyel, empatikus orvosokkal és nővérekkel. Amikor az emberek még klasszikusokat olvastak. Régen volt, tán igaz sem volt.

(Régen volt, akkortájt születtem, amikor bemutatták)

Meglepően jó film lett, vontatottabbra és unalmasabbra számítottam, de a karakterek fejlődése abszolút lekötötte a figyelmemet, ízlésesen és finom adagokban történt. A nyomozás önmagában a gyengébb szál volt, a marseille-i gettó is sokkal polkorrektebben lett ábrázolva mint kellene, de a színészi játék (nem csak Damon, hanem a full cast) nagyon viszi a hátán a történetet, nálam így ez egy nagyon erős négyes.

2021-12-01 19:31:58 Occhiali neri (2022) / Dark Glasses GothMan (?) #2

Nagyon szorítok neki. Húsz éve nem láttam tőle jó filmet...

előzmény: Ugor (#1)

2021-12-01 16:07:37 House of Gucci (2021) / A Gucci-ház shrek (2) #12

őszintén szólva már az előzetes sem ígért sok jót, és nálam - bármennyire alacsonyan voltak - nem is sikerült megugrani az elvárásokat
a hangulata nagyon tetszett, a zenék is illettek, Adam Driver pedig szerintem zseniálisan játszotta el a mű egyébként egyik leggyérebb karakterét
Maurizio jellemének felépítése jól indult, a film közepén viszont olyan száznyolcvan fokos fordulatot vesz, amit már a moziban sem tudtam hova tenni, és a legjobb, hogy ezt bármi magyarázat nélkül teszi
Al Pacino és Jeremy Irons hozza a kötelezőt, de Lady Gaga és Jared Leto óriási csalódás (főleg Leto, előbbitől nem vártam sokat)
annyival több volt Patrizia szerepében amivel dolgozni lehetett volna, amire igazából építeni kellett volna a történetet, de ebből nagyon kevés valósult meg
Paolo szerepe pedig erőltetett és felesleges (mint az olasz akcentusa)
a több mint két és fél óra egyébként indokolt, de nagyon kihasználatlan, tele súlytalan jelenetekkel, és kihagyott részletekkel amik miatt a történet felületes és lyukas
sajnálom Mr. Scott, de ez a film nem kib*szott telefonozó generáció, hanem a rém gyenge rendezés miatt fog megbukni

Csak az ősi magyar szinkronnal, annak ellenére, hogy a végén a tolmácsolás suta megoldást hoz. Érdekes, hogy amikor Bronson ismerkedik a tereppel, úgy adná magát egy "nindzsás megoldás". Így csak annak válik izgalmassá, aki rá tud hangolódni az igazság végrehajtójának kimódolt, majdnem öreguras akcióira, valamint kellőképpen felbosszantja a "Doktor" valósággá váló világa.


Suspense Thriller,némi Die Hard 3 és Játsz/ma utánérzettel ​megspékelve.A film szerintem egész jól keveri a kártyáit és bár kissé kapkodva de a feszültséget is jól adagolja.A "nagy csavar" szintén tetszett, másféle indítékra számítottam. Viszont az a gondom hogy a filmvégi fordulat fényében bizonyos korábbi jelenetek értelmüket vesztik. Ilyen mikor a feleség kétségbeesett arcokat vág,mikor Butler nincs a képernyőn,vagy a bedurcizása mikor Brosnan magával hurcolja (lépcsős jelenet).Fölösleges volt kamuérzelmeket játszani a nézőknek ha a későbbi cselekmény szempontjából semmi értelmük.Még amit hibának rónék fel az Butler fináléban kicsúcsosodó puhapöcs jelleme,aki apaként így aggódik a lánya életéért a végső konfliktus kiéleződésénél
is gyáva bevallani a nejének hogy megcsalta?!


Túl ambiciózus akart lenni a film ezért a hiányosságokat és a hibáit nem sikerült elfednie.Nekem 6,5/10

Feszült, moralizálós antirasszista thriller / dráma. A Curtis - Poitier páros remek, a köztük lévő kémia simán eladná a filmet önmagában is. Egy kis didaktikusság azért így is befigyel, valamint a meglehetősen elkapkodott szerelmi szál is a negatívumok közé tartozik, de ezeket a megindító és felemelő befejezés után könnyen félre lehet tenni.

2021-12-01 10:31:49 Ansiktet (1958) / Arc Xuja (5) #8

Újranézéssel még jobban elkapott! Misztikus, sötét, bizarr, ugyanakkor sokszor kifejezetten humoros esettanulmány a természetfeletti babonák és a számító racionalizmus szembenállásáról, illetve a szerepjátszásról és élethazugságokról. A szokásos bergmani karakterek mellett a képi világ is remekül asszisztál a téma kettősségéhez: a viharos, sötét éjszakában Voglerék trükkjei hatásosak, viszont a nappali fénynél vásári bohóckodássá redukálódik a társulat művészete. A fináléra kicsit elfogy a kraft, de a zseniális így sem lehet kérdés.

Igen, ebben igazad van. De ebben az esetben amikor elütötték, akkor egy gyors magyarázat nem ártott volna, azon túl, hogy a kocsmárosnő mond 3 mondatot a csókáról

előzmény: Ubul (#12)

2021-12-01 07:54:16 Occhiali neri (2022) / Dark Glasses Ugor (?) #1

Dario Argento újra közeledik a sötétben...

Évtizedenként kb. 2-3 filmet osztályozok egyesre, de erre jó szívvel adom. Borzasztó szenvedés volt végignézni. Egyik karakter sem szimpatikus, sőt a hisztérikus, hiperaktív drámakirálynő feleség kifejezetten ellenszenves.

Sosem tartozott a kedvenceim közé, csakis a 7 törpe miatt adok rá 4 csillagot, pláne Morgó miatt, a kedvencem.
A legtöbb dizniben ugyanaz a történet, szép hercegnő, kiralykisasszony fapapucsban, tingli-tangli dalokkal, majd jön a klafa, Colgate mosolyú herceg aki megmenti, elcsábítja, majd elvágtat vele a palotába, oszt élnek még meg nem halnak....a 7 tőrpe meg tovább gürizik a bányában, meg lumpolnak az erdő mélyén a kis faházikóban, dejóó.
Na és mi lesz szegény boszorkánnyal?
Én minden mesében nekik drukkoltam, őt senki sem sajnálja?
Pedig nekik is van szívük ..;)

2021-11-30 21:29:20 The Last Castle (2001) / Az utolsó erőd sptt (3) #3

Egy jó alaptörténet középgyenge megvalósítása üresjáratokkal és felesleges kitérőkkel. Sajnálatos, mert egy kicsit jobb forgatókönyvvel és rendezéssel - hasonló színészek mellett - akár egy kiváló film is lehetett volna. Így viszont csak egy erős közepes. 6/10

Valami borzalmas színészi játék, felesleges lassítások, Sabrina Ferilli mint a végzet asszonya? Jaj

Nem sok betegebb dolgot láttam ennél, de nem jött le belőle semmi... Van olyan kontextus amivel valaki meg tud támogatni az értelmezéséhez?

2021-11-30 13:14:10 Schumacher (2021) budaik (4) #4

Sohasem voltam Schumacher rajongó, sőt. Rettenetesen untam és kívántam a bukását. De! Egyrészt ez alkati kérdés, hogy az ember a győztesnek szurkol, vagy annak, aki megráncigálja az oroszlán bajszát. Itt és most, valóban az ember lett bemutatva, s a korai időkről taglalt részletesen. Gyakorlatilag a Ferrari dominanciája idejéig. Viszont én is hiányoltam sok szereplőt. Bizonyos helyzetekben több részletet. Gyakorlatilag 3-4 szereplő beszélte végig a doksit. Ez is megert volna egy Last Dance szintű visszaemlékezést. S mi is jobban belelattunk volna abba, amit nem erthetunk. Hogy egy multimilliomos ember miért tesz bele a dologba még 15 év után is annyit, amennyit a nagy bajnokok beletesznek. S engem a Last Dance ezért villanyozott fel rettenetesen. Bár Jordan rajongó sem voltam soha.

"megvádolja az öreg mukit, akiről jaaaaaaj kiderül, hogy jó és szép ember, mert ő egy rendőr és őrzi a lányok álmát...pf"

mondjuk ezt én pont nem éreztem, őt is sárosnak véltem, hisz alapból is ilyen helyekre járt már nyugdíjazása után is - elején a filmnek a főszereplő csaj a telefonfülke mögül látta kijönni pl. Nem igazán volt itt erkölcsileg tiszta ember, mindenkinek volt valami kattanása

előzmény: Calavera (#11)

nagyon vártam és nem csalódtam, sőt rettentően élveztem, mégsem akarom neki elsőre megadni az ötöst
ha egy kicsit tovább akartam csodálni a képi világot, amit megint képernyőre álmodott ez a zseni, már elvesztem a szövegben, ha pedig a szöveget akartam követni, a képre nem maradt figyelmem, épp ezért vannak kisebb vakfoltok, amiket remélem egy második megtekintés kitisztít
nem sűrűn mondom ezt, de lehet itt most elfért volna a szinkron
de összességében nagyon vicces, szórakoztató, gyönyörű és hát a színész gárda, ami fel lett sorakoztatva, sokadszorra sem hagy minket cserben

A film első fele nagyon magával ragadt, egyre jobban vártam, hogy mi is lesz, hogyan folytatódik a történet. Nagyon tetszett a film atmoszférája, London ezen sötétebb, éjszakai életének bemutatása, mind a két korban.
Aztán valahol a film második felében elkezdődött ez az ezerszer megénekelt történet a szellemekkel és a gyilkos nővel és a lelkek segítséget kérnek a lánytól. Hozzá még jön ez a megvádolja az öreg mukit, akiről jaaaaaaj kiderül, hogy jó és szép ember, mert ő egy rendőr és őrzi a lányok álmát...pf
Az elején valami olyasmit kezdtem felfedezni, hogy ez lehet egy Black Swan, aztán valahol onnan átugrottunk az ilyen Cold Creek Manor, Mirrors, stb kategóriába.

Nem bánom, hogy megnéztem, de semmi újat nem adott. A hirtelen gyorsan magas pontszámra ugrás után, lassan lecsusszan ez ahova úgy igazán való, a közepesek felsőbb szegletébe.

2021-11-30 07:59:47 Watchmen (2019) Ubul (5) #2

Hogy ez mennyire jól meglett valósítva. Rég láttam a filmet, de még most is voltak olyan motívumok, jelenetek, amik tisztán átjöttek, de egy újranézést a napokban muszáj lesz megejteni. Addig is a sorozat nagyon tudatosan van felépítve, és ugyan kicsit a vége harmatos lett, de egy kerek egész sztori, ami ugyan folytatható, csak lehet felesleges :)
Nagyszerű élmény volt

2021-11-30 00:25:37 Domino (2018) / Dominó dittike (3) #4

Nem igazán tudom hova tenni ezt a filmet, túl zavaros, túl véres és kissé értelmetlen.

2021-11-29 23:20:19 Free Guy (2021) miraculum (4) #9

Tökéletes popcorn-movie, és hálás vagyok hogy nincs olyan agyatlanul túltolva mint a Ready Player One-film.

2021-11-29 23:06:27 The Father (2020) / Az apa ryood (5) #25

most olvasom, hogy a színdarab megy jelenleg is a Pesti Színházban Kern András főszereplésével. valaki látta esetleg? vélemény?
megjött a kedvem hozzá erősen...

előzmény: ryood (#24)

2021-11-29 23:06:10 Még egyet apuka kedvéért (2021) ChrisAdam (4) #1

Elsősorban hihetetlenül rövid, éppen ezért nehéz is értékelni, de mégis megkapja a négyest, mert jó, hogy szó esik erről. Csak hát 2 percbe összecsomagolni ezt szinte bűn, ellenben így talán többen megnézik. Fényévekkel fontosabb téma ez, mint amekkora teret kap. Itt megtekinthető.

2021-11-29 22:26:30 Prisoners of the Ghostland (2021) desmond (4) #4

Őszintén szólva, kételkedem benne, hogy akár maga Sion Sono tudta volna, mi akar ez lenni. Mindenesetre gyönyörűen van kivitelezve. Az imdb-s átlagánál jobbat érdemel.

2021-11-29 21:29:37 Bűnös város (2021) zéel (5) #20

"... ha belegondolunk, az ábrázoláson kívül semmi sem vicces. Dokumentum-film."
(egy találó megfogalmazás - a neten találtam)

2021-11-29 20:59:50 9 1/2 Weeks (1986) / 9 és 1/2 hét sptt (2) #3

Az utóbbi időben többször belefutottam valahogy ebbe a filmbe és mivel - többek közt a néhai jó öreg Joe Cockernek köszönhetően - kult movie lett, úgy gondoltam, hogy ez is beletartozik abba az 1000 filmbe, amit meg kell nézni egyszer az életben. Csalódás volt. A kevés soft szex jelenetet leszámítva nem történik semmi a filmben. De ezt úgy értem, hogy tényleg semmi. Nagyjából az Emmanuelle filmeknek van ennyi mondanivalója, de ezt lehet, hogy néhány Sylvia Kristel rajongó kikérné magának - talán jogosan. Valószínűleg arról van szó, hogy ez a film 1986-ban felszakított néhány erkölcsi gátat a hollywoodi mozivásznakon, 35 évvel korábban megalkotta az '50 árnyalat' elődjét és így vált legendává. Talán érdemesebb lett volna nekem is így rágondolnom, mint megnéznem. 4/10

2021-11-29 20:59:06 Dýrið (2021) / Bárány Majvaldo (1) #1

Jézusom, mi a f****m volt ez? Valaki magyarázza meg...vagy magyarázzon bele valamit...

2021-11-29 20:39:51 The Father (2020) / Az apa ryood (5) #24

kicsit úgy voltam a megtekintése előtt, hogy "vajon mit tud ez a film mutatni még erről a témaáról Haneke Szerelem című mesterműve után"...szóval szkeptikus voltam mondhatni. annak a idején Haneke filmje a földbe döngölt, és fel is emelt utána a magasba. kiderült, hogy ennek az embernek fantasztikusan nag szíve van, és nem csak emberi gonoszság lát a világban. sőt!
gyakorlatilag már a film legelején éreztem, hogy ez valami igazán különleges, és egészen más alkotás, mint a legtöbb film manapság. szóval az első pillanattól megfogott..és ahogy halad előre, egyre jobban szerettem, élveztem, és vitt bele egyre inkább Anthony szörnyűséges állapotába. iszonyú kreatív eszközökkel mutatja meg a demencia, az emberi agy leépülését, a memória zavarát, és azt a kaotikus állapotot, amivel jár az egész. Mister Hopkins alakításáról csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. nem, ő nem eljátssza mintha, vele tényleg megtörténik minden. ahogy jelenetről jelenetre egyre jobban elbizonytalanodik ő és vele együtt a néző, hogy akkor most mi is van? Párizsban van a lánya, vagy mégsem? új férje van, vagy a régi? ki is az új ápoló? hogy is néz ki valójábana lánya, és a többi és a többi...
tulajdonképpen nincs egy üres pillanata a filmnek. és az egész csak egy felkészülésg a csodálatos fináléra, amikor is Anthony édesanyja után vágyakozik, zokog, mint egy kisgyermek... meghjasadt a szívem érte...hogy utána anyugodalmas fák lombjain megpihenhessek.
az év egyik legzseniálisabb filmje, igazán megrendítő és felemelő élmény. mindenkinek nagyon melegen ajánlom.

2021-11-29 18:05:11 The Love Guru (2008) / Love Guru sptt (2) #7

Úgy voltam vele, hogy a pozitív PCR-teszt miatti kötelező karanténnak jót fog tenni, ha nevetek egy kicsit és Jessica Alba fénykorából nézek egy filmet. Őrületeset tévedtem. OK, Jessica Alba valóban jót tesz a filmnek, de maga a film pusztító. Nevetni? Számomra esélytelen volt. Jó látni, hogy van, aki jókat nevetett rajta, mert így nem volt felesleges elkészíteni a filmet. Jelenleg minden idők 97. legrosszabb filmje az IMDB-n, de tényleg kell hozzá fantázia (Z-listás horror, szárazföldön támadó cápa, horror-paródiák, stb.), hogy gondoljunk 96 filmre, ami ennél rosszabb. 3/10

2021-11-29 17:25:39 House of Gucci (2021) / A Gucci-ház Bence01 (5) #11

Most valószínűleg szentségtörő leszek, de nekem baromira tetszett. Alapból a téma is érdekelt, a sztárparádé pedig rátett egy lapáttal. Persze, a rendezésben tényleg semmi extra nem volt, a forgatókönyvön is jócskán lehetett volna még mit javítgatni, és igen, ezt a témát is láthattuk már sokkal jobban összerakva, de ez most valamiért engem nagyon elkapott. Pedig nem sok ilyen film van, konkrétan ebben az évben csak egy másik ilyen film volt nálam, ami ha nem is olyan jó, valamiért nagyon tetszett, és rávágtam az ötöst. Egyszerűen jó volt nézni szerintem. Ami Letot illeti, én úgy vagyok vele, hogy el tudom érni azt az állapotot, amikor egy színész engem szórakoztat azzal, hogy elképesztően túltolja a karakterét, Leto nálam például pont ilyen, de maximálisan megértem azt, akinek ez egyáltalán nem jött be. Összefoglalva, szerintem az alábbi negatív vélemények habár jogosak, de szerintem kissé túlzóak, ez a film elvonatkoztatva az érzéseimtől is van egy erősebb hármas, gyengébb négyes szerintem. Az is lehet hogy egyedül maradok az ötös osztályzatommal, de hátha akár egy ember is ennek hatására elmegy moziba/évekkel később megnézi streamingen, és ugyanolyan élményt fog nyújtani a film neki, mint nekem. Peace :)

2021-11-29 17:10:27 Midnight Mass (2021) / Mise éjfélkor Bateman (4) #5

Rendhagyó modern vámpírfilm Flanaganhez hűen sok moralizálással. Számomra kifejezetten üdítőnek hatott még úgy is, hogy volt egy erős Stephen King féle Borzalmak Városa utánérzéses hangulata, de ez inkább hozzáadott az élményhez. A színészek nagyon jók, Hamish Linklater pedig különösen jó. A sztori, a dráma, a képek, a rendezés szintén elsőrangú munka. Nagyon erős 4-es, de közelebb van a zseniálishoz, mint a jóhoz.

2021-11-29 16:53:53 Hypnotic (2021) / Hipnózisban Bateman (3) #2

A 90-es évekbeli tékás B-thrillerek letűnt korszakát idéző popcornmozi, azok minden jó és rossz tulajdonságával.

Ez egy olyan dolog, hogy valaki szépnek születik, valaki meg csak próbál az lenni.

előzmény: Lady Ópium (#8)

2021-11-29 15:32:27 House of Gucci (2021) / A Gucci-ház McCl@ne (1) #9

Szénhidrát-kúrával feltolták másfélszer akkorára, mint amilyen alapból, az ilyesmi aligha segít frissnek tűnni. Meg hát Hayek kb. a bolygó legjobb nője, valószínűleg húsz éve nem is öregszik, így nem kunszt alulmaradni.

előzmény: Lady Ópium (#8)

Amúgy csak nekem tűnt fel, h L. Gaga a 35 évével sokkal vénebbnek néz ki mint az 55 éves Salma Hayek?
Hiába, a gének meg a plasztika...

2021-11-29 14:08:51 House of Gucci (2021) / A Gucci-ház KONAN (?) #7

Honnan tudhatod meg, hogy egy igazán elbaszott, műmájer divatbuzi/aranyásó spanod van a galeriben? Valaki, aki tutifix, hogy WISH-es Gucci kabátot, vagy Vuitton melegítőt fog kapni karácsonyra? Hát onnan, hogy odáig van a GUCCI filmért, sosem látott még ilyen jót, „Lady Gagának pedig minimum 1, de legalább kettő Oscar kijár az alakításáért!”

Amúgy meg egész utón hazafelé azon gondolkodtam, hogy ugyan vajon ki baszhatta el ezt a filmet?
A rendezés rendben volt. Jó-jó, nem Ridley Scott csúcspontja, de a témának megfelelő.

Ami a sztárokat illeti, Gaga már-már zavaróan és látványosan erőltetetten tolja túl a rámért aranyásó szerepet. Pont úgy, ahogy Leto meg a balfaszt. Adam Driver szerepét pedig tulajdonképpen bárki eljátszhatta volna a Barátok köztből vagy az Éjjel Nappal Budapestből. Egy szó, mint száz, ha valaki értékelhető, az nem más, mint a vén róka Pacino. Igen, ő dolgozik és el is viszi a hátán az egész filmet.
A legnagyobb talány számomra viszont az, hogy Salma Hayek ügynöke hogy fogadhatta el ezt a filmet és eleve hogy ajánlhatta ezt a szerepet a színésznőnek?

Ami a zenéket illeti, megint csak semmi extra. Korhű 80-90-es évek popzenéje.

Viszont ha a rendezés is jó volt, a szereposztás se nem szar se nem jó, akkor mi lehetett a gond? Hát a forgatókönyv! Ott van a kutya elásva! Számos bárgyú párbeszéd, csomó erőltetett vicceskedésnek szánt beszólás (főleg Letonak), és sorolhatnám.

Az viszont fix, hogy így Karácsony előtt hatalmasat szakít a filmmel a divatmárka. És a WISH is.
6/10

2021-11-29 13:41:50 Fekete gyémántok (1977) dittike (5) #2

A Duna tv múlt héten vasárnap ismét műsorra tűzte ezt a klasszikust az első részt adták le, ezen a héten lehet megnézni a következő részét, ennek a rendkívül tanulságos, filmsorozatnak, mely az emberi jellemábrázolás minden normális/kifordított jellegét jól bemutatja.

Advent első vasárnapján adta a Duna tv, édesanyámmal néztem meg ezt a közel 4 órás heroikus küzdelmet, mely egyetemes értékekről mesél, közben pedig, az élet nagy változásait, nehézségeit, nők sorközösségét, férfiak bátorságát/gyávaságát vonultatja fel mesteri módon.

2021-11-29 13:35:02 House of Gucci (2021) / A Gucci-ház Rorschach (1) #6

Amelyik jól indul, az vagy irreálisan hosszúra nyúlik, vagy megjelenik benne Jared Leto, aki valahogy úgy működik itt, mint Pennywise: egy bohóccá maszkolt figura, aki elrontja mindenki mókáját.

Ezt ennél találóbban nem is lehet megfogalmazni, ennyire pedig szerintem még soha nem értettünk egyet. Az unalomig ismert, újrahasznosított számokra hangszerelt montázsokból borzasztó sok van, de annyira, hogy az a kategória méltán koronázatlan királyát, a Suicide Squadot is eszembe juttatta. És akkor már ne álljunk meg, ha azt soroljuk, mennyi minden idegesítő a filmben, hiszen az olasz akcentus erőltetéséről még szót sem ejtettünk, fúj.

előzmény: McCl@ne (#5)

Októberben volt 2 éve hogy kijött.Szinkronról még mindig nem tudni semmi infót?!

Hét év alatt állítólag tetőtől talpig kicserélődnek a sejtjeink, lényegében új emberré válunk. Hála Istennek, mert a 2014 márciusában e filmhez írt írásomhoz akkor remélem egy ponton sem kapcsolódom..Micsoda nagyképűség, micsoda butaság, totálisan nem sikerült megértenem a filmet, és még hencegek is vele. Újranéztem, nem volt könnyű, hisz ki akar a főszerelővel majdnem másfél órán át unatkozni, amúgy is az unalom a legnagyobb ellenségem, a tehetetlen semmi, mely nem egyenlő valamiféle a semmivel az élet peremén, ez itt idebenn a nagy büdös nihil, és ha meg kéne személyesíteni az ördögöt, hát ilyen. Nem, még a háború sem annyira pokoli, mint az unalom, mert az előbbiben legalább van "mit tenni", léteznek célok, túlélni, győzni, enni, melegedni. Itt meg minden van, szép ház, jó munka, gusztusos feleség, még szerető is, csak a lelket ette fel valami, és ugye a lélek érez, alkot, szeret, nélküle meg tényleg nincs mit tenni, maximum egy pisztolyt tisztogatni másfél óra filmidőn át.
Miközben a gyönyörű feleség szintén rémunalmas tusáját vívja az elegáns hálószobában a fejfájás alibije mögé bújva.
És akkor egyszer csak snitt, film szakad, a fényesre pucolt pisztoly végre megtalálja "létének értelmét" és eldurran...és onnantól nem érdemes már a normális tér-idő szerint mérni a perceket és nézni az eseményeket, mert az onnantól a mese tere, melyről tudjuk, hogy minden élet alapja, csak mázsás életrétegeket emeltünk rá.Onnantól szakadás van, robbanás, száguldás, ugrás és partra mászás.

És egyszer csak egy másik élet partja vár, az ÉLETÉ.Odaát nincs rendőr, aki a gyilkosság után nyomozna, a pont a ránk váró résbe érkezünk, az egyetlen feladatba, a hivatásba. Onnantól (INNENTŐL) a csoda a természet része. Talán így képzelték el egykoron az életet, és a művészet még emlékezik, és azt sem állítja, hogy az indulás könnyű lesz, és vértelen..

2021-11-29 10:11:02 Nagykarácsony (2021) Norbert Simon (4) #3

Aranyos kis film. Nem világmegváltó egy kellemes karácsonyi sztori. Kedvelhetőek a karakterek, a humor sem erőltetett hanem mindig jól passzol a szitukhoz. A zene is stimmt. Budapest pedig kivilágítva is szép látvány. Nekem is egy kellemes filmélmény volt.

2021-11-29 06:12:04 House of Gucci (2021) / A Gucci-ház McCl@ne (1) #5

Az én haragom már elmúlt, de a pontszám marad: figyelembe véve a hasonló stílusú, tartalmú filmeket, amiken túl vagyunk, ez a film a kategóriája legalja, nem beszélve az elherdált szellemi javakról, potenciálról. Ha azt is idevesszük, ami ez film lehetett volna (vagy: kellett volna lennie), az okozott kár még nagyobb. Egyébként, ha ezt a gyakorlatban is Ridley rendezte (és nem valami inasa, amíg ő Az utolsó párbajt pofozgatta), akkor ez valami robotpilótában letolt bérmunka volt neki. Vagy van bármi más magyarázat arra, hogy egyetlen jelenet sem működik? De EGY SEM. Amelyik jól indul, az vagy irreálisan hosszúra nyúlik, vagy megjelenik benne Jared Leto, aki valahogy úgy működik itt, mint Pennywise: egy bohóccá maszkolt figura, aki elrontja mindenki mókáját.
A kísértetiesen hasonló sztorijú, felépítésű Wall Street farkasához képest ez a kacat nézhetetlen. Tipikusan önmagában bizonytalan, ezért világslágerekkel a saját különlegességére ötpercenként ráerősítő hülyegyerekfilm, egy pusztító tehetségvákuum, ami csak arra jó, hogy elégess 160 - jobb sorsra érdemes - percet az életedből.

előzmény: Rorschach (#3)

Style over substance, vagyis a forma a tartalom felett - ennek tudatában szabad nézni ezt a filmet, másképpen ugyanis nem igazán működik. A stílus és az atmoszféra viszont egészen kiváló - még ha a vége felé szerintem kicsit túl is lett tolva -, ahogy a két főszereplő színésznő is. Ilyen hozzáállással lehetett volna ez egy elborultabb dráma is, egy mentális zavarokkal küzdő egyetemista lányról, a horrorisztikus vonal kicsit erőltetett, és szerintem Wright nem is ez miatt készítette a filmet. Hangulatos darab.

2021-11-28 23:32:06 The Meg (2018) / Meg - Az őscápa Nordbright (2) #34

De egyáltalán ki várt többet / jobbat / mást (és mi alapján)?

előzmény: VVega (#15)

2021-11-28 23:31:03 The Meg (2018) / Meg - Az őscápa Nordbright (2) #33

Igen, a film egyik-, ha nem a legszánalmasabb jelenete / "szerepe" a kutya....
426879 ember hal meg benne véresebbnél véresebb módokon, de a legkisebb szereplő ... a kutya ... egy kutya nem pusztulhat el!!! Emberek, egy állat nem pusztulhat el!

előzmény: Ubul (#22)

2021-11-28 22:41:37 Mi jut eszedbe az énekesnőről? (1982) jesi (3) #1

Megtekinthető: Kontroll Csoport rajongóknak kötelező

2021-11-28 21:21:50 Bűnös város (2021) wim (3) #19

Naprakész politikai szatíra Bacsó modorában, menzeli beütéssel - legalábbis szándék szintjén, mert az eredmény azért messze jár az említett példáktól.
A poénok van, hogy jól sülnek el, nagyobbrészt viszont erőltetettek; csupa kidolgozatlan ötlet, egymás hegyén hátán. Herendi a szűk félórába megpróbálja belepasszírozni az elmúlt időszak legabszurdabb politikai történéseit, bulvárhíreit.
Bár filmként elég gyenge, a színészgárda tüneményes, elsősorban nekik köszönhetően akadnak azért szórakoztató pillanatok. Imádtam a Thuróczy-Stefanovits-párost.

2021-11-28 16:08:41 Short Cuts (1993) / Rövidre vágva ryood (5) #8

Remek film.
Viszont a leiras hibas. Nem cannesi dijas, hanem velenceben nyert fodijat.

2021-11-28 16:00:00 The Neon Demon (2016) / Neon démon Hege (5) #38

Hétfőn (11.29.) ingyenesen újra meg lehet tekinteni moziban ezt az audiovizuális csodát, a Filmtekercs Filmklubnak hála, 19:00-kor a Kino Caféban.

Ridley Scott már régóta a lejtőn van, és ahogy elnézem az itteni véleményeket, ezt a filmet se érdemes megnézni tőle. Meg hát, amiben Lady Gaga szerepel, pfff...

2021-11-28 13:37:26 The Ice Road (2021) / Jeges pokol Joeker81 (3) #7

A filmet teljesen jól körülírták az előttem szólók. Amit én figyeltem még, az maga a kamionozás a jégen, hogy mennyire rugaszkodtak el a valóságtól az akciófilm jellege miatt. Nos, nem meglepetés, ha azt írom, hogy eléggé, és itt jön azonban egy de, mert jó néhány nagyon is fontos szabályt megjelenítenek, illetve pont a kellő hatás miatt inkább csak megemlítenek a filmben. A jégkamionos attitűd is szépen van felütve a filmben, miszerint a jégúton magadra vagy utalva, és szinte mindent egyedül kell megoldanod, ha éppen nem jár arra egy másik kamionos társ, akit segíthet, valamint, hogy szinte azonnal, sokszor rögtönözve kell cselekedned a rendelkezésre álló eszközök segítségével. Akit érdekel a jéglovagok világa, azoknak szívesen ajánlom figyelmébe a History Channel 11. évados doku-sorozatát a Kamionnal a jégen át-ot.

Nem győzöm kivárni!!!!!

Borzasztó slamposnak hangozhat az, hogy "itt egy kurva hosszú, fekete-fehér, európai mozi a világháborúról," de mégsem ajánlhatom úgy a filmet, hogy milyen fasza egysíkú és vég nélküli szenvedéspornót láttam - hiába áll meg jószerével az is a film kapcsán. Ennek ellenére nekem tetszett a Festett madár. Még akkor is, ha majd' három órás, és volt benne egy, max két olyan epizód, amit én inkább talán kivágtam volna. Nem is csodálom amúgy, hogy fesztiválokon ott hagyták a vetítést néhányan, elég nehéz falat a film, én pl. részletekben tudtam csak megnézni.

Viszont ha valamihez, akkor a háborús borzalmakhoz és őrülethez szerintem csodaszépen illik ez a forma monokrómostól, karakterek helyett csupasz archetípusostól, és a masszív játékideje ellenére elég szép tempót is diktál a film. Sosem unalmas, mindig van valami feszültség a ki nem mondott sorokban, a zárás pedig kiváló.

Ami még számomra külön jópofaság volt, hogy hiába cseh a film, rengeteg ismerős arc bukkan fel benne, úgyhogy ha valaki szereti az ilyesmit, ajánlom, hogy ne bogarássza át a film adatlapját, mert annál kellemesebb lesz a meglepetés.

Tripla A-s film :)

Sajnos annyira elveszik a film a részletekben, hogy pont a lényegi dolgokat nem látjuk át, mi nézők, holott pont ez lett volna a cél. Szerintem a Daniel Brühl által alakított karakter mégis inkább kidolgozottabb, mint a többi.

2021-11-28 06:32:29 Candyman (2021) / Kampókéz oscarmániás (5) #8

Dobok rá egy ötcsillagos értékelést, hogy javítsak az átlagon, mert nem olyan rossz film ez. Bevallom azért néztem meg, tudjam mi is az a woke, vagy mi a csuda... Nekem nagyon tetszett ez az új megközelítése a témának, lehet hogy szájbarágós, az én csőrömet nem piszkálta. A horrorisztikus jelenetekkel nagyon takarékosan bántak, nem baj, rövidre fogták, nem két és fél óra a végeredmény. A vége az olyan, amilyen, de legalább animációs betéteket is felhasználtak, nem csak a stáblistánál, ez a technika javíthatna (is?) rajta. És meg kell hagyni, egy Futrinka utca lakói epizód nagyobb depressziós hullámokat kelt, mint ez a feka darab... Nem (?!) világmegváltó, de pozitív csalódás, jóféle szórakozás, nem időpazarlás.

2021-11-28 02:47:57 Új Gilgames (1963) Hulla88 (5) #4

Szerintem ezt simán fel lehet oldani azzal, hogy az alapvető munkakedvét (életkedvét) a lány hozta vissza.

Mindig bajban vagyok a "rákos" filmekkel, mert ki szeretné ezeket, ettől is féltem, de ez nem csak a rendszer sallangjait (ami valljuk be nem evidens) hanem a téma sallangjait is igyekszik kerülni. Úgy életigenlő, hogy nem giccses (bármilyen közhelyesen is hangzik). Ahogy zéel írta is, színészóriások hada jelenik meg, mégis kiemelném a ma már elfeledett, legalábbis nem emlegetett Pécsi Sándort. Az ő karaktere nélkül, mondjuk úgy, kicsit profánan, hogy nem lenne aki a lámpát tartaná Darvasnak és Domján Editnek.

Ismeretlen gyöngyszem egy sajnos mindenki számára ismerős témáról.

előzmény: jesi (#3)

Megnéztem újra, hátha csak annak idején moziban volt csalódás - de nem. Ez egy trágyadomb.
Az első rész sztoriját durván leegyszerűsítették, a látványelemeket felskálázták, oszt jó az a parasztnak.
Halálcsillag? Nesze egy Csillagpusztító!
Fénykard? Nesze, háromágú!
Csipogó robot? Itt egy kisgömböc!
Az első rész jelentős része a dokumentáció körül forgott, amiből ki lehetett találni a Halálcsillag gyenge pontját. Majd kellett egy jedi aki el is tudta találni.
Itt a néger exrohamosztagos - aki takarító? - pontosan tudja hol van az elpusztítandó gyenge pont. Nem kell szarozni, csak odamenni, szétlőni. Azt is tudja hova vitték a foglyot (a csajt). Azt is tudja, hogy a vadászgépeknek mi okoz nehézséget.
A pajzshoz nem kell kód meg hasonlók - csak fénysebességgel át kell szaladni rajta.
A csillagtérképes sztori meg egyszerűen minősíthetetlen.

Ez csak azért 1-es, mert 0-t nem lehet adni. Egy förmedvény.
Majdhogynem visszasírom Jar-Jar-t :(

Azért itt a flashbackek nem hiánypótló részek, hanem konkrétan a történet lényege. Karaktermélyítés, remek párbeszédek, sőt maró társadalom és fogyasztókritika. Bár nem a hasonlókorú európai neorealista filmek szemszögéből, itt a középosztályról van szó, de például akár mai szemmel nézve a tanárok fizetése itt is kritikus pont.

Ahogy itt a valóban ügyesen hozott titkos "femme fatale" csak katalizátor, úgy vannak szépen elrejtve a karakterek is. Sokáig azt gondolnánk, hogy ez főleg Deborah és Brad vagy Rita és George filmje. Aztán mégsem annyira, ez igazából Lora Mae és Porter filmje. Ez főleg a közös mellékszereplőkből derül ki, akik megadják a szociális alaphangot.

A végét lehet érezni egy kicsit amerikai álomnak de a jól megírt karakterek miatt, éppen valósághű.

Én kajak csodálkozom hogy ennyire ekézitek, én mindent megkaptam tőle amit egy szuperhős film nyújthat. A végén majdnem lehúztam négyesre mert túl egyszerűnek tűnt a befejezés, de aztán mégis kiteljesedett. Nekem ez az a típusú mozi ami után az asztalt csapva követeled a folytatást.

2021-11-27 22:49:07 Külön falka (2021) / Wild Roots Hulla88 (5) #8

Mondanám, hogy árnyaljunk de itt erről szó sincs. Nem brutális gyilkos. Szeretem a hozzászólásaidat. Itt viszont értetlenül ülök. A körítés miatt mondod ezt? Az, hogy egy marcona biztonsági őr, akinek fél anyanyelve a káromkodás és nem minden helyzetben reagál patent, polgári módon, még nem jelent brutális gyilkosságot. A „gyilkosság”, ahogy kiderül, egy véletlen műve, amiben neki nagy felelőssége van, le is üli miatta a kiszabott büntetését. Mint kiderül, magyarázkodni sem akar, csak a „volt” élettársa anyukájának mondja ki, hogy a nő félrerántotta a kormányt. Ez sem menti fel. A film sem mondja, hogy felmenti, ittas volt, drogozott is. Leülte.

Szerintem ez a film, az egyik legfontosabb szociológiai fogalom a „társadalmi minta” ismétlődéséről szól. Nem véletlen, hogy míg,a kislány anyai nagyszüleit ismerjük, az apait nem. A testvérét igen, ő valószínűleg kihozta az életéből a maximumot. Ez azért fontos, mert amit látunk az ő családjából, az is picit visszás. A gyereke tényleg elhízott és az egész helyzetből érezni, hogy ez nem egy sikertörténet, nem csak amiatt, hogy a testvérének ott kell lakniuk velük.

Az anya halála viszont bár jól körül írható még is egy balesetnek köszönhető, nem szándékos tevékenységnek. Nem egy brutális gyilkosnak van itt szíve, hanem egy olyan embernek, ami ki is van mondva: féltékeny, iszik és drogokat is használt.

Gyilkosból konkrétan nem tudom hány százalék van az országban, de az 1 millió alkoholista, ismeretlen számú szerhasználó országában azért ez nem ugyanaz.

Bőven használ a film olyan hangokat, amik bármilyen szociográfiának előnyére válnának. A nagymama által nevelt gyerek, a hiányzó apa és anyakép, a kiszolgáltatott nagypapa. A panelek, a bodegák, a periféria.


Az már persze ízlés kérdése de szerintem a kiscsaj is hatalmasat játszik, pedig én sokszor háborgok a gyerekszereplőkön. A jellemfejlődési kettőst is jól vezeti a film, sokszor az apa tanul a lányától, tán mert a világ is változott, tán mert ő kapott pozitív mintát az anyai nagyszülőtől. Igaziból ez egy periférián élő apa felnövéstörténete.

A kamerakezelés, a színészi játék, a már említett zenék nagyon profik.

Hiányom nekem is abból volt, hogy olykor túl tudatosan rángat érzelmileg ide-oda és az általam egyébként nem túl kedvelt felső középosztályt (ami amúgy csak hézagosan létezik: https://moly.hu/konyvek/eber-mark-aron-a-csepp ) elég felszínesen kezeli.

Elsőfilmesként nálam ez megér egy ötöst.

előzmény: sleepingdancer (#4)

2021-11-27 21:59:48 House of Gucci (2021) / A Gucci-ház Rorschach (1) #3

Szóval eleve meg se néztem volna, ha rajtam múlik, mert egy sekélyes szarnak tűnt, ami a gazdagok, csillogás, és a fúrós-ármánykodós szappanoperák rajongóit célozza meg, továbbá azokat, akiket egy picit is érdekel a Gucci márka. Aztán mégis megvolt sajnos, és ide a bökőt, hogy ha ezt Gipsz Jakab csinálja meg ismeretlen színészekkel, nem pedig Ridley Scott ilyen húzónevekkel, akkor mozivászon helyett a hetente érkező Netflix-moslékban köt kit, ahová egyébként való.

Ezeréves lerágott csontok füzére egy száraz, félgőzzel felmondott történelemlecke nyakán - két és fél órában. Ez A Gucci-ház. Ebbe a feszes és szűk játékidőbe komolyabb jellemábrázolás ugyan sajnos nem fér bele, de minek is kéne ilyesmire időt pazarolni, mikor a ripacskodó Jared Letóra mindig lehet számítani, bizniszdílek hátterét pedig elég azzal elintézni, hogy "hoztam neked egy cipőt".

Egyedül a külcsín ért valamit, de annyit nem, hogy egyelőre ne maradjak meg az indulatból rácsapott egyesnél.

2021-11-27 21:57:17 Matky (2021) / Anyák The Cortez (3) #1

Cseh dramedy, ami a címből adódóan néhány anyáról szól. A legmegjegyezhetőbb karakter maga a narrátor, aki egy folyamatosan szelfiző-live-ozó, még a saját szülését is élőben közvetítő (pont úgy, mint Berkiék), nem normális influenszer. Az ő szála egyébként kiválóan bemutatja, hogy mekkora kamu a sok gyökér kirakatba tett vigyorgása, boldogságszínlelése a social media platformokon. A 4 vonalon futó sztori nem túl érdekfeszítő, a veszekedések gyakran Barátok közt színvonalúak, a jelenetek között pedig több kínosan röhejes akad. A zenei összeállítás talán a legnagyobb pozitívum, mivel időnként felcsendül pár hangulatosabb track. Harmatgyenge közepes szórakozás, de legalább Kerekes Vicát kihagyták a buliból.

Nagyon látványos kung fu harcok vannak benne. Jet Li egyik legjobbja. A Mátrix kung fu jeleneteinek ez a film szolgált alapul.

2021-11-27 20:19:41 Widows (2018) / Nyughatatlan özvegyek PG (3) #8

Szerintem:

1) De mi volt a a deal? hogy a pénz Rawlingsé, és ezért volt ciki, amikor Mulligan a jachton 1 milliót kért tőle?

Nem, a jachtos jelenetbol kiderult, hogy a penz egy resze ment Rawlings uj eletenek biztositasara, a tobbi a valasztasi kampanyra kellett, de azt a reszt nem kapta meg Mulligan.

2) Rawlings azzal, hogy a noteszt a feleségére hagyta, mit akart elérni?

Hogy Mulligant is kiraboljak es igy vege legyen a politikusi karrierjenek.

3) Az 1) pontban lévő kérés miatt jelenik meg a film végén, azaz pénz kell neki?

Igy van.

előzmény: taxilovearsenal (#4)

2021-11-27 19:40:26 Bűnös város (2021) Bbazsa (5) #18

Egy - két szót kicserélsz és egy akkori társadalmi kritika, aminek minden poénja mögött egy - egy bulvár igazság áll. Szerintem nagyszerű poénok ,amiken igazából kínjában nevet az ember, hogy milyen ügyesen betudták csomagolni.
Nagyszerű film.

2021-11-27 19:37:14 13 Fanboy (2021) GothMan (3) #1

Jópofa film, tulajdonképp tisztelgés a Péntek 13 széria előtt. A rendező neve is Voorhees(!), a színésznő egyébként az egyik részben kapott egy kis szerepet anno. Tulajdonképp ez volt a koncepció is: összeszedni minél több ex-P13 színészt, és sorban kinyírni őket a klasszikus slasher filmek játékszabályai szerint. Én őszintén szólva nagyon élveztem, az utóbbi évek egyik legjobbja ebben a stílusban.
6/10

2021-11-27 18:52:26 Nine Days (2020) Dió (5) #1

A Nine days az a low-key sci-fi-dráma, ami úgy veri kenterbe a tavalyi műfajtársainak nagyját, hogy közben szinte senki sem tud a létezéséről. Pedig egy elég fontos film ez, ami - ahogy a poszter is mondja - "invites you to reconsider your entire worldview", teljesen jogosan. Persze nem az első a témában, például a története nagyon hajaz a szintén tavalyi Soulra, azzal a különbséggel, hogy ott a hangsúly a "Great beyondon" volt, míg itt a "Great before" van górcső alatt, de ennél többet amúgy nem is érdemes tudni a sztoriról.

Lassan építkező, faltól falig spirituális, érzelemgazdag filmről van szó, jó színészekkel, egy nagyon okosan megírt történettel, szép képekkel, és egy istentelenül gyönyörű, a semmiből előhúzott Antoni Pinto soundtrackkel, ami a The Village legszebb dallamait idézve már az első percben úgy berántott, hogy kis híján könnybe lábadt a szemem. És bár akadnak benne bőven leülős pillanatok, van a filmnek pár érzelmileg annyira brutálisan gazdag és annyira sok gondolkoznivalót adó jelenete is (pl. a kiválasztásra nem került lelkek búcsúja), hogy azok képesek pár perc alatt többet elmondani a létezésről, az emberségünkről, illetve az élet törékenységéről és mulandóságáról, mint sok korábbi műfajtárs két óra alatt.

Vannak a filmnek sajnos hibái is, amelyek közül elsősorban önmagamat ismételve már megint a kelleténél fél órával hosszabb játékidőt hoznám fel, illetve ezt a néhol feleslegesen gyök kettőre lassított, infómorzsákat legfeszesebb pillanataiban is csak félszavakban adagoló elbeszélési stílust. Ez valakinek vagy bejön, vagy nem, és bár én most birkatürelemmel végigülve ezt a 120 percet inkább az előbbi táborba sorolom magam, azért a sztorit még szerintem is bőven lehetett volna bontogatni, főleg ezzel a játékidővel. Tudom, ne kérjem számon, hogy miért nem magyarázott túl mindent, úgyhogy akkor elfogadom, hogy nem tudunk meg semmit arról, hogy honnan jönnek a jelöltek, hogyan működik az egész kiválasztás, és hogy Kyo mit kereshet a filmben, ha egyszer ő nem lett kiválasztva. Amit viszont tényleg ki kellett volna bontani, az annak a magyarázata, hogy ez a főszereplő egyáltalán hogyan foglalkozhat a kiválasztással – nekem ugyanis nem vette be a gyomrom, hogy egy előzőleg kiválasztott, majd öngyilkosságot elkövető ember rendelkezzen mások sorsa felett, és hogy pont ő mondja meg a tutit mindenkinek az életről (pláne, mivel a film vége egyértelműen ki is mondja, hogy elkefélte a kiválasztási döntést, és nem a megfelelő jelöltet szelektálta ki az utolsó körben).

Akárhogy is, bár nem hibátlan a Nine days, képes rengeteg gondolkodnivalót adni a témában, és felrázni a nézőt az örökzöld üzenetével, hogy akárki vagy és akármilyen nehéz is neked, igenis megvannak az életedben azok a pillanatok, amiket illik észrevenned, hogy rajtuk keresztül végre megbecsülhesd annak minden szaros percét, és örülhess, hogy egyáltalán létezel. Ezt most a film számomra egyértelmű csúcspontjának számító tengerparti búcsújelenetre írom (ami elég gátlástalanul letesztelte a könnycsatornáimat, arról nem is beszélve, hogy ilyen szépen összerakott és képileg megoldott jelenetet nagyon régen nem láttam), de engem másodszorra nézve, és a puzzle minden darabkáját végre összeillesztve a finálé drámája is nagyon szíven ütött. Szintén zseniális írásról árulkodik ugyanis számomra az is, hogy a főszereplő a saját korlátait végre átlépve egyszerre érti meg, miért volt hiba eldobnia magától a saját életét, illetve hogy miért választott rossz jelöltet, de itt már kurvára hiába ismeri be magának mindezt, ha egyszer Emma karakterét már visszafordíthatatlan halálra ítélte.

Szóval nekem a to-go filmem lett a Nine days a borúsabb napokra, és nagyon ajánlom mindenkinek, aki az utóbbi, Coviddal teli években egy kicsit is elvesztette az optimizmusát és életigénlését. Edson Odának pedig nagy pacsi és mad respect, hogy ezt elsőfilmes író-rendezőként hozta össze, és alig várom a következő dobását.

Nem is emlékszem, mikor sírtam utoljára (nagyon) egy film jelenetein, mert a) a KT-n erőteljesen szélesedett a látóköröm, b) az a bizonyos léc jó magasra került, c) talán acélosodtam is egy kissé - ámde ebben a másfél órában, amíg e film történetét követtem, többször is eltörött a mécses. Na, jó, kimondom: szétbőgtem a fejemet. A fiam szerintem agyalt is, mi ütött belém, de mivel kamasz, nem tette fel a kérdést.

Csodás a táj, a völgyre néző, gondolkodó pad is elég ismerős, minden szereplőt szerettem, a talpraesett Missyt legfőképp. Nem a megfelelő korba születtem, ezt mindig is tudtam; íme, ez az én érám, imádom, de azért nekem is nehezemre esne a tyúk nyakát fejszével lecsapni, s a többi is stimmel.

A barátnőm, aki ajánlotta a filmet, figyelmeztetett, hogy a folytatások már nem olyan érdekesek, de ez engem ebben a pillanatban azt hiszem, nem érdekel. Látni akarom azokat is.

Érzékelem az értékelésekből, hogy túlságosan nagy ovációval nem üdvözöltétek ezt a filmet, de igenis gyönyörű, mimózás fordulattal "lélekmelengető", úgyhogy jólesik a külvilág ideges és zord egymásnakesése közepette. NAGYON IS.

Bárgyú, jellegtelen, minden eredetiséget és következetességet nélkülöző film, ami még ha legalább szórakoztató lett volna, de nem az... Renny Harlinnak sikerült alulmúlnia önmagát, és ezen még a Brosnan-Roth párosnak sem sikerült segítenie. Néha jobb, ha valami el sem készül, hanem csak némán elhal egy kósza ötletként... Szeretnél egy jó kis heist-filmet megnézni egy nyugodalmas hétvégi napon...nos, akkor ebben az esetben javaslom, hogy tényleg semmi esetre se ezt válaszd.

Pedig nagyon jó, ha lesz hozzá erőd, tégy vele még egy próbát, nem bánod meg! A lelkizős részek tényleg kicsit soknak érződnek, de vannak benne igazán kellemes párbeszédek ezen a fronton is!

előzmény: Ubul (#3)

2021-11-27 14:02:44 Nagykarácsony (2021) Bbazsa (4) #2

Aranyos film, a Sohavégetnemérősből ismert színészek, jó poénok, édes story... A vége az borítékolható, de hát ez egy vígjátéknál előfordul.

A film hangulata már külön zseniális! A színészek mindegyike fantasztikusan játszik. Gassman egyszerűen király. A horror fanoknak nagyon ajánlom nem fognak unatkozni. Kíváncsi volnék rá eredeti nyelven is.

2021-11-27 08:12:04 Southpaw (2015) / Mélyütés dittike (4) #11

Nem adja könnyen magát ez a film, többször kezdtem neki megnézni, de megérte, mert tartogat azért meglepetéseket is.

2021-11-27 02:54:47 Palmer (2021) Vitelotte (4) #2

Sokkal jobb élményt nyújtott mint amire számítottam. Szépen építették a sztorit, mértékletesen adagolva a drámai jeleneteket. Sikerült megpityeregtetnie.

2021-11-26 23:51:39 Bruised (2020) / Megsebezve Joeker81 (3) #2

Jól indul a mű, de aztán útközben szétesik, miközben lehetett volna egy új Millió dolláros bébi a Warrior stílusát megidézve, de Halle Berry nem szorította be keretek közé első rendezői debütálását, hanem hagyta csapongani a karaktere érdekében, de ez szerintem nem volt jó döntés, mert sokszor leül a film. A dráma adagolásának mértéke pedig átgondolatlan, ami miatt a film hangulata nagyon hullámzó. Saját karakterén kívül a többiek nem igazán vannak felépítve, pedig van jó néhány akit érdemes lett volna jobban bemutatni (az anyja, Desi a párja), sőt egyáltalán bemutatni (Szeplőtelen, Pops), pedig a színészek remekelnek, nem rajtuk múlt. Van jó pár működő impulzív szcéna benne (verekedés a Farkasnővel, szakítás Desivel, egymásra találás fiával a Just the Two of Us c. szám hallgatása közben, szorongásos roham a mosdóban, a dühös edzés, a fia megszólalása), de sajnos ezen kívül az eddigi harcos-filmek kliséit böfögi vissza, ami nem kevés Rocky-szájízt hagy maga után. Kár, mert Halle Berry kifejezetten jó, látszik, hogy dolgozott a karakterén és baromi kemény edzőmunka és alázat is átjön, de sajnos rendezőként elengedte a gyeplőt, pedig ha átadta volna egy profi rendezőnek ez bizony az év egyik kiemelkedő meglepetésfilmje is lehetett volna.

2021-11-26 22:09:14 Sauna (2008) / Szauna tomside (4) #3

Nagyon erős anyag. Horrorkedvelők kívánságlistájára erősen javasolt!

Szimbolikus, szürreális, Hollywood-kritikus agymenés. Szatirikusan, szándékosan túltoltan mutatja be az amerikai filmgyáron belül mozgó formákat, a mozikészítés folyamatait és a stúdiórendszer működését, pluszban hitelesen ábrázolja a forgatókönyvírás részleteit az ihletkereséstől kezdve a kész műig + az alkotói válságot. A szereplők 1-től 1-ig faszán, szórakoztatóan vannak megírva, sokszor röhögni lehet a dumáikon-viselkedésükön. A 2 legjobb alakítást a 2 John nyújtja: Goodman egy abszurd, a valóságtól valamennyire elrugaszkodott, kissé David Lynch világára hajazó figurát hoz, Turturrónak pedig zseniális minden reakciója, ráadásul ő magyarázza el a Coen-tesók művészetfilozófiáját, a midcultot. Az alkotásban több műfaj keveredik egymással, rohadtul erős a hangulat, befigyel pár keményebben elvont rész, valamint végig színvonalas a fényképezés meg a díszletezés.

Éreztem némi párhuzamot a Cannibal Holocaustal. Mindkettő áldokumentarista stílusban készült,a valóság látszatát keltik és az emberiség eredendően erőszakos természetével szembesítik a nézőt, azonban a Büntető park kritikai kérdéseket is felvet a világ állapotáról. A film témája által a rendező bemutatja az amerikai kormány emberi jogokat sárbatipró és elnyomó intézkedéseit,melyek elhallgattatják azokat akik nem értenek egyet és nem hajlandóak az agymosásra.A főszereplőket (akik aktivisták, kikiáltott felforgatók) a kormány arra kényszeríti,hogy az amerikai zászlóért versenyezzenek egy olyan " játékban"
amely aláássa azokat az eszméket, amelyeket a zászló képvisel. A színészi játékok egyáltalán nem mesterkéltek,teljesen hitelesek,főként mivel nagyrészük improvizált, amitől mégjobban átéreztem a karakterek igazságtalan bánásmód miatti tehetetlenségét,felháborodás át.Valóban,ahogy az alattam kommentelő is említi,a meghallgatások és tárgyalások a középkori boszorkányperek módszereit idézik.Mindenképp az egyik legjobb rendszerkritikus filmnek tartom.Nekem 9/10

2021-11-26 19:44:46 Pleasure or Pain (2013) The Cortez (3) #1

A MetArt Films bemutatja Zalman King utolsó moziját. A szoftpornó többször inkább pornóba hajló szexjeleneteket, sokszor szar színészi alakításokat, egy röhejes énekbetétet és egy Mesterházy Attilára hasonlító alfahímet tartalmaz. A baszásokat összekötő story mode-ok a rendező stílusához híven unalmasak, meg nyálasan érzelmes zenei témákkal átitatottan romantikusak, ám időnként ambient hangokkal + David Lynch feelingű zúgásokkal spékelten próbálnak nyomasztóak lenni. A drámainak szánt lezárás kínkeservesen fárasztó, ráadásként a végtelenségig elnyújtottnak érződik.

2021-11-26 18:33:44 Nomadland (2020) / A nomádok földje ryood (3) #27

mérsékelten érdekfeszítő film. pedig a hanguata jó volt, tetszett a finom, melanokolikus csordogálós tempó is, de valahogy olyan andalító az egész. nekem ez így ebben a formában most kevés volt.

Bűzlik a feminizmustól az egész film.

2021-11-26 11:29:59 Midnight Mass (2021) / Mise éjfélkor Ubul (?) #3

Flanagan-től átlagosan minden jöhet, de valahogy ez a 2. rész után nem csúszott. Pedig amihez ez az ember hozzányúl, átlagosan aranyat ér, de számomra már túl vontatott, és lelkizős lett.
Ahogy Edwest12 is írta, unatkoztam, vontatott volt. Drága mostanság az idő, főleg gyerek mellett, nem várhatok x részig, mire beindul a cselekmény, ha 1-2 rész után nem vesz meg, akkor ennyi, nem vagyunk barátok.
Ha pontoznám, akkor értelemszerűen nézhetetlent kapna, hisz nem tudtam végignézni, de amúgy a képi világ, karakterek, sztori egyben van egy 3.5-4-es osztályzathoz.
Szóval nem osztályzom :D

2021-11-26 11:27:41 Evolution (2021) / Evolúció somogyireka (2) #1

Későn kapcsolódtam be a Mundruczó-életműbe, a Deltával kezdtem, aztán kihagytam párat, ám az utóbbi két filmet (Jupiter holdja, Piece of a Woman) már nagyon figyeltem. Kíváncsi voltam, kis hazánk egyik külföldön is befutott rendezője, mit és honnan(!!) alkot. S míg az előző filmeknél, - najó a Deltát hagyjuk...(kettest adtam rá, és ennyit írtam anno:huuh, hát ez egy elég kellemetlen film, semmi és senki sem igazi benne, egyedül talán a tájszólásos építőmunkás szól jól, mely egy mondatom valahogy előre sejtette a többi filmet is..) - még igyekeztem életben tartani a lelkesedésem, miközben ott is mindig végig feszengtem(a filmekhez leírtam egyenként, miért) itt most teljessé lett a letargiám. Atyaég, mi ez? Csak, hogy érzékeltessem az első részt, (spoileres, de legalább nektek nem kell végigkínlódni...)mi a bánatos fene ez?? Megint csak és megint holokauszttal "díszítjük" magunkat, nem, nem húztunk még le róla elég bőrt. Már az első pillanat kínos, üvegből lötyköl a katona vizet a gázkamra oldalára, mintegy így kezdve neki a nagytakarításhoz, aztán kb 15percig nézzük ahogy hangtalan sikálják a falat és a padlót, és hajakat húznak ki a falból..Majd egyszer csak a semmiből felüvölt egy gyerek, és a föld alól, a lefolyóból(!!!) előhúznak egy jól ápolt, szerintem leginkább félvérű, egészséges kinézetű csecsemőt, aki ezek szerint, miközben a szüleit fölül elgázosították, odalent túlélte. Meztelen, ép, még egy karc sincs rajta, csak üvölt. Majd snitt, és kb 65 év múltán a felidézett kisbabával találkozunk, mint összetört, elhasznált, a múltat feldolgozni nem tudó nő, aki épp a valahol félúton álomvilág és valóság között, egy újabb húszperces blokk erejéig, - na jó, vágatlan, elismerem, ez biztos elképzelhetetlen teljesítmény, -a lánya lelkét nyomorítja tovább, ha már az övé teljesen összetört az elején...Igen, hallottam arról, hogy Wéber Kata édesanyja elvesztését dolgozza fel a filmben, miként a Piece of woman-ben pedig a saját, meg nem született gyereke okozta gyászt. Szóval úgy nagyon kb hozott az anyag, ez igazán szép...de ezen kívül ennek a filmnek egy igazi pillanat sincsen. A rendezőpáros egy tökéletes közhelygyűjteményt épített fel abban a témában, hogy a fel nem dolgozott gyerekkor, egy ausschwitzi születés végül hogy hat ki egészen a jelenig..Van benne Berlin, egy elvált nő, aki egymaga küzd a fiával, egy lelkileg deformálódott, zombiként élni vágyó kamaszfiú, aki beleszeret, kibe másba is, mint egy berlini- muszlim kislányba( mely jelenet noha szintén valós esetet dolgoz fel, mégis irtó kínosnak és megcsináltnak hat végig, a Márton-napos felvonulással..) és állítólag, olvasom a kritikákban, a filmtörténet egyik legszebb csókja is ebben a filmben látható..(wtf)
Miközben én csak kínosra legyártott, művi párbeszédek sokaságát hallottam, persze elhiszem, hogy maga a szándék, hogy végül csak kigyógyulunk Ausschwitzból egyszer végre már, és nem cipeljük a múltat üdvözülendő, csak k.ra hamis ebben a filmben.
És végtelen sajnálom a színészeket, mert ebben az őszintétlen, végül is a mainsteam ügyre jól rácuppanó Wéber-Mundruczó-filmben lehetetlen, mint színész jót alkotni, mert eleve az alap nem igazi..a párbeszédek papírízűek, mindenki játszik, és csakis amiatt, mert úgy isten igazából a rendezőknek ehhez a témához így, semmi köze, csak felkaptak egy divatos témát és megtöltötték további divatos elemmel..
Ahogy vége lett a filmnek az egyik néző felszólalt, hát ez nem az én filmem, és többiek csak rásóhajtottak erre,hát az enyém sem. Sajnálom. Tényleg. És döbbenve olvasom a jelenleg 11 pozitív kritikát.

Nem rossz és néha tud is mondani valamit, amikor éppen nem akar nagyon mondani valamit.
(A férfi főszereplő elmélkedései a hitről illettek volna kifejezetten inkább egy kamasz szájába, mert annyira tutimegmondósak.)

2021-11-26 08:37:17 Fatale (2020) / A végzet asszonya budaik (3) #3

Modern ostoba feminista kurzusfilm. Nem rossz, de azért ennél talán több kellene :)

Szerintem nagyon erős film, eléggé naturalisztikusan mutatja be egy jelentős szubkultúra kialakulását. Biztos vagyok benne, bár nem tudom, hogy eléggé hiteles a karakterek ábrázolása. S olyan érzés marad az emberben a megtekintés után, hogy nem tudja eldönteni, hogy jó volt, mármint morálisan, amit látott. Rémisztő. De végülis létező műfaj. S bár én nem rajongom érte, de tényleg nagyon hatásos. S a színészi alakítások is nagyon jók. A zenék is :)