Legfrissebb filmes kommentek (összes)

2022-12-07 12:38:11 Deathgasm (2015) / Halál metál fempolip (5) #1

Igazi Metal film, remek poénokkal, zenékkel, utalásokkal, és gore elemekkel. Történet nem sok, az is inkább túlozva. Metalosoknak kötelező darab. Aki viszont nem rock zenét hallgat, csak feltételesen, mert unatkozni fog.

2022-12-07 11:46:44 Ropáci (1988) / Olajfalók budaik (5) #6

Azt a troll mindenit, de tényleg... :)

Nehéz volt végignézni ezt a filmet, mert kegyetlen képsorokat tár a néző elé, de a szeretet és békére való törekvés átsugárzik rajta még így is.

Sergio Leone legnagyobb klasszikusa a Volt egyszer egy vadnyugat, de saját bevallása szerint is az igazi amerikai életérzés a Volt egyszer egy Amerika c. filmjén tükröződik.

2022-12-07 01:00:25 Get Carter (1971) / Öld meg Cartert! dittike (5) #11

Hétfő este megint adták a Duna tv-n, így megnéztem megint mert kihagyhatatlan gengszterfilm klasszikus, amolyan angol módra.

2022-12-06 22:37:54 The Dark and the Wicked (2020) nordsmetal (2) #5

Szerintem egy kliséket halmozó rossz film, amely jumpscare-re hajaz, de az ijesztés elmarad.
Szereplők logikátlanul cselekednek, végül pedig mindenkit megöl az ismeretlen valami.
A 3 fölötti értékelést meg nem értem, ennél jobb horror filmek vannak sokkak alacsonyabbra értékelve.

2022-12-06 20:25:21 If.... (1968) / Ha... Xuja (4) #27

Epizodikus, avantgárd, lázadó szellemű mozi, ami egybefüggő sztori és aprólékos karakterábrázolás helyett sokkal inkább univerzális elnyomásról és eszmékről szól. Anderson fogta a Magatartából elégtelent, és brit közegbe ültette, emellett megspékelte a free cinema stílusjegyeivel.

Tele van emlékezetes jelenetekkel - a tigrises nálam is favorit - de sajnos sokszor leül, vagy talán inkább az a pár baromi erős jelenet kontrasztja miatt tűnik langyosnak némelyik része. A végére egyre inkább abszurditásba hajló film nem csak a narratíva miatt formabontó, hanem tematikailag is megjelenik már benne a 60-as évek végi szexuális forradalom.

Meglep a magas átlaga, mert a legtöbb tekintetben igencsak középszerű, a karakterek konkrétan még a Django által lefektetett (nem túl magas) mércét sem érik el, a történetvezetés klisés, a közeg is elég furcsa volt ezzel a hóborította tájjal. Ami miatt mégis jár a (gyenge) négyes, az két dolog: egyrészt itt van Morricone - a filmhez nagyon passzoló, visszafogott és melankolikus - zenéje, másrészt a befejezés. Amikor Trintigant keze megsérül, biztos voltam benne hogy na, megint ellövik a Djangoban látott befejezést.. és nem, váratlanul jött a halála Kinskit amúgy jó volt látni, bár ő szinte mindig karizmatikus gonosz.

2022-12-06 14:16:17 Dead for a Dollar (2022) bambula (3) #1

Azt hiszem ez az első olyan filmem Walter Hilltől,
ami tv filmnek néz ki,bár mozifilmnek készült.
Ha így nézem,akkor nem olyan rossz,
de sajnos semmi extra,
pedig még jó színészeket is szerepeltet a filmben.

2022-12-06 13:54:39 The Final Rose (2022) GothMan (2) #1

Ez az a fajta rossz slasher, ahol a drámai szál egész jól működik, ellenben a horror jelenetek nagyon rosszul. A final girl cuki, és a színészi alakításokkal sincs semmi komoly gond egyébként.
4/10

2022-12-06 09:29:09 Osztrov (2006) / A sziget mimóza (5) #14

"Jobban jársz, ha inkább a rádiót hallgatod, mint engem."

Igen, ez is az Osztrovból van. :)

Komolyra fordítva: ma A NAP FILMJE, ez apropóból nézzed meg TE is ezt a csodafilmet!

Egynek elmegy a film,bár messze van nagyon a Verbinskis verziótól.
A főszereplő nagyon rossz választás volt,szerencsére a rosszfiút alakító Christopher Lloydnak több dialógus jutott mint Spilsburynek. Nem véletlen,hogy ezután a film után nem volt több szereplése Spilsburynek.

Újranéztem sok év után, és jobban értékelem, mint anno. Remek folytatás, fantasztikus akciófilm, nonstop adrenalin bomba.

Mindenki úgy szeret, ahogy tud

Szeretem Patrice Leconte szerelmi történeteit. Különcökről, maguknak való emberekről szólnak, mindig másképpen, mintha nem is ugyanaz a rendező készítette volna őket. Ezúttal egy középkorú, nem igazán megnyerő modorú, köpcös voyeur-ról. A rideg külső azonban érzékeny belsőt takar és ennek a szerelemben messzemenő következményei tudnak lenni. A szerelmi történet (hiányolom a műfaji megjelölések közül) mellett azért alapvetően bűnfilm ez (nem véletlen: Simenon adaptáció). Kellően csavaros, szépen fényképezett, kitűnő címszereplővel és elbűvölő végzet asszonyával. Lehet voyeur-ködni…

Kissé finomkodó, néhol erősen méltánytalan, de egyébként érdekes életrajzi film. Fura, hogy nekem a főszereplő csajszi nővére izgalmasabb karakternek tűnik, és jobban is van eljátszva. Tipikus mai, nagyon is Netflix-ízű film, moralizál, csúsztat, de legalább szép képek vannak benne. Egyszer megnézed és annyi. Mondjuk Magyarország-imázsfilm nem lesz belőle, az tuti.

Damien Chapa a világ legjobb csapnivalóan rossz és ripacsnál is ripacsabb "színésze", a ZS-panteonban simán helyet foglalhat Chuck Norris és Cüneyt Arkin mellett. És mégis, mindezek dacára a film jó és szórakoztató, nagyon nagy hangulata van, egy percig sem unalmas, beleszegez a székbe. Kövér négyes, 85%

2022-12-05 16:25:42 Elvis (2022) Doktorúr (4) #26

Kevéssé vagyok oda Baz Luhrmannért, bár a harsánysága passzolt ide. Meg kellene néznem eredeti hanggal is (kíváncsi volnék Elvis karakterének jellegzetes, délies beszédére, hanghordozására). A film amúgy - mint lentebb Adam Taylor is írta - valóban az Elvis-jelenségről szól, nem is annyira Elvis Presleyről, az emberről (ez utóbbi megközelítésnek jobban örültem volna, de ez nem kívánságműsor). Arra jó lehet a film, hogy kíváncsiságot ébresszen a főhős iránt és akit ez a nem mindennapi ikon érdekel, utánaolvasson élete részleteinek. Szenzációhajhász, de nagyon olvasmányos a témában az Albert Goldman-féle életrajz (ha 100x nem olvastam el, egyszer sem). Én személy szerint örültem volna még annak, ha a Mike Stone-affért jobban kibontották volna, ugyanis ez vitte be a végső döfést Elvisnek és dobta be végérvényesen a drogok igazi fertőjébe, ami tutira hozzájárult ahhoz, hogy ez a nem mindennapi szupersztár csak 42 évet töltött el a földi életben. A jelmezek, a vegasi beállítások állati jók, Austin Butler nagyon szépen átlényegült Elvissé, Hanks néha kicsit fárasztó, bár megkockáztatom, ez nem az ő hibája, hanem a forgatókönyvé. 4 csillag, mert 3.5-öt nem tudok adni neki. 65%

Azt hiszem ennyire ,humortalan hulladékot nem mostanában próbáltam végig nézni a franciáktól.
És ehhez még Sting is asszisztált.Ezek után már meghívhatnák magyar filmekbe is szerepelni.

2022-12-05 15:11:14 Holdudvar (1968) BudapestBoy (3) #2

Elsősorban társadalmi dráma, mely a családi kapcsolatok több szintjét -pár-, szülő-gyermek kapcsolat - is boncolgatja és ebből a szempontból jelenleg is aktuális kérdéseket vett fel. Persze választ nem ad, de hogyan is tudhatna ezekre, hiszen ameddig vannak nők (és persze csekélyebb számban férfiak is) akik pénzért eladják/feladják a szerelmet és ezáltal valamilyen szinten a lelküket is (amit persze idős korukra már megbánnak és a tükör előtt állva sírnak) addig lesznek ilyen történetek. És persze érezni a női rendezőt a témák, a női szereplők gondalatmenetei mögött. Érdekes, hogy a Balázsovits által megformált fiú mennyire hidegen és talán kegyetlenül számító módon bánik édesanyjával ( öccse nem is tart vele más módon sem) és hogy Kovács Kati ( akit mint énekesnő nagyon nagyra tartok szakmailag) mennyire sújtalan ebben a filmben. Ez lehet rendezői elvárás volt, nem tudtam eldönteni. Azért az a könyvtárszoba a filmben igazán irigylésre méltó. Ami viszont szomorú, hogy a film óta milyen erőszakosan ls barbár módon változtattuk meg a Balaton-felvidéket és a partot. Ezt nem lehet modernizációnak nevezni. Vannak a fimben remek jelenetek is, például a nótás..

2022-12-05 12:33:27 The Abyss (1989) / A mélység titka dittike (5) #34

Csodálatos a víz alatti világ rejtette különös civilizáció, s épp ezért érdemes rászánni az időt, energiát erre a filmre.

2022-12-05 12:15:25 Lamborghini (2020) bambula (2) #1

Ez gyenge és felületes lett,még tv filmnek is,pláne mozifilmnek.
Igaz számítottam rá, hogy nem minden fér bele a másfél órás játékidőbe.

2022-12-05 11:56:31 Andrej Rubljov (1969) Xuja (4) #39

Az első fele teljesen elvarázsolt - transzcendens, filozofikus, a művészet mibenlétére folyamatosan reflektáló jellege megidézte a Hetedik pecsét miszticizmusát a történelmi film álcája alatt. A második fele is jó, de az sokkal inkább egy súlyos, vérzivataros, sáros-mocskos tabló, ahol az első felében tárgyalt kérdések a háttérbe szorulnak. A kamerakezelés végig nagyon impresszív, ahogy a színészi játék is - bizonyos szempontból Tarkovszkij legambiciózusabb filmje, éppen ezért szerintem jobb helye lett volna az életmű végéhez közeledve. Erős négyes.

Korábban abszolút topfilm volt nálam, újranézve kíváncsi voltam, hogy hova kerül most a polcon, mivel azért változott az ízlésem, szemléletem az évek alatt. Továbbra is marad kedvenc, de a nagyon szűk favoritok közül azért kikerül: azok számomra azok, amik nemcsak mesterien kivitelezettek, hanem a rendező át tud emelni valamit a saját személyiségéből, és sokkal emberközelibb így a megvalósításuk.

A 2001 egy jéghideg, steril, absztrakt, a mesterséges evolúcióra és az emberiségre is végtelen távolságból tekintő mű, ami szinte minden szempontból tökéletes - a rendezéstechnika, az atmoszféra és a zenehasználat talán minden idők legjobbja - de összességében így is lehet hiányérzetünk ha az emberi részére gondolunk. Ironikus, hogy HAL messze a legjobban kidolgozott és legszerethetőbb "karakter", talán ez egy alig burkolt irónia / társadalomkritika lenne Kubricktól?

2022-12-05 10:39:31 Underground (1995) Prüstü (3) #10

A story valahol 45 perc után olyan irányt vesz fel, ami totál hiteltelenre degradálja a történetet, pedig addig erős 4-es volt.
A Kusturicára jellemző elnagyolt kaotikusság se hozza közelebb a nézőhöz a filmet, konkrétan Zulawski legelborultabb és őrültebb alkotásait idézi.
A két főszereplő alakítása (Miki Manojlovic, Lazar Ristovski) szerintem nagyon karizmatikus, ezáltal egy kis fényt tudnak sugározni, ami átvezet a sötét kaotikusságon, de csak bizonyos mértékben tudják megmenteni a filmet.
A Macska-jaj szerintem nagyon más jellegű, simán kommersz ehhez képest, a Cigányok ideje viszont sokkal erőteljesebb, fent is van a kedvenc filmjeim listáján.

2022-12-05 08:34:38 Slumberland (2022) / Álomország Gruden Gergo (3) #2

Nem gondoltam volna, hogy ezt fogom mndani, de Momoanak tenyleg nem all jol ez a szerep. Ertem en, hogy kellett egy huzo nev a Netflixnek, de ez tenyleg csak a megtekinteseken latszik. Sajnos a vegtermekre nincs jo hatassal :(
A masik meg ami a pillangos tancos jelenetnel eszembe jutott az, hogy tenyleg ENNYI penzt elvertek erre a filmre? Utanajartam es a masodik Jumanji film ~130 misibol, a Dűne 165 misibol, mig a szoban forgo film 150 milliobol keszult. Ez nem baj, soooot. Pont arra akarom felhivni a figyelmet, hogy az elozo filmek eseteben egyikre sem kaptam fel a fejem, hogy na, ez tuti sokba kerult, de az Alomorszagot nezve valahogy tobbszor is arra gondoltam, hogy ez tuti nem volt olcso :)
Le a kalappal a Netflix elott, hogy meg mindig lapatoljak befele a penzt, konkretan profit nelkul. Csak igy tovabb es lassan atbillen az a merleg

„A legtöbb ember csendes elkeseredésben él.”

Ott volt egy ideje a listámon a film, de most, hogy kritikusok egy csoportja szerint minden idők legjobb filmje lett, elővettem. Meglepett a helyezés. Jó a film egyébként, pontosan figyeli meg és ábrázolja a fent idézett állapotot. De sok türelem kell hozzá. Repetitív helyzetek; cselekedetek, szavak ismétlődnek a filmidő három napja alatt, majdnem végig a címadó lakásban. Szöveg alig van benne, zene egyáltalán nincs. Ezek a koncepció részei persze, nem hiányosságok. A rendezői tehetség látszik abban is, ahogy a harmadik napon a ’kizökkent időt’ ábrázolja, mintegy előkészítve a végkifejletet.

Összességében számomra azért inkább kísérleti film, mint hagyományos játékfilm. Valamennyire emlékeztetett az öt évvel korábban készült Miért lett R. úr ámokfutó? c. filmre, amely az itteni film ’férfi párja’ is lehetne.

Magyar felirattal jelenleg itt.

Unalmas. Lehet eredeti hanggal jobb.

Édesanyámmal újra megnéztem a filmet, mert tegnap volt a fogyatékosság világnapja.

2022-12-04 19:21:01 Larry (2022) ryood (5) #2

Tegnap tudtam meg, hogy este, a Larry című film premierjén közönségtalálkozó lesz a vetítés után a pécsi Apolló Moziban. Jött a film után a rendező, Bernáth Szilárd, Vilmányi Benett főszereplő és Muhi András, producer. Mondanom sem kell, nagyon megörültem a hírnek.
Most szívem szerint egy hosszas elemzésbe mennék bele, mert annyi mindent érint Bernáth Szilárd alkotása. És csak írnék, írnék és írnék, amíg össze nem rogyok, annyi minden előjött bennem a film nézése közben. Mégis, úgy érzem, mértéktartónak kell lennem, és visszafogottan kell gondolataimat írásba foglalni. Egyszerűen, lényegre törően, mint egy haiku esetében. Vajon sikerül?
Iszonyúan felkavart a film. Szívem szerint legépelném a tegnapi közönségtalálkozót szóról szóra...mert ott minden fontosat elmondtak, vagy mégsem?
Mi is ez a mozi? Egy többszörösen traumatizált dadogó fiatal srác felnövéstörténete, és hiphop és rap és szerelem és konstans feszültség, és magyar szoció helyzetjelentés Borsodból, és üvöltés, és hit és Jézus, és hitgyüli, és rendőrök, és magyar rögvalóság, reménytelenség, és cigányok, és szeretetét kifejezni képtelen rendőr apa-agresszor, birkák, bégetés, és szív, és még hosszan sorolhatnám... Itt az életünkben a földön, nem, itt kibaszottul nincs remény megváltásra, vagy mégis? De hogyan? Hát nyomni kell, oda kell baszni, magadat adni, leszarni mindent, oda kell baszni, úgy ahogy jön. Üvölteni, ahogy Larry nyomja a katartikus jelenetben az A38-on, a tehetségkutató tízes döntőjében. Attól leszakad a mennyezet, azt garantálom.
És ha még ez sem lenne elég? Na, ott a döntőben szövegel a háromtagú zsűri is. Többek között Borbély Alexandra és Puzsér Robi. Utóbbi nagy kedvencem, és ugyan sokszor ordítok, mekkora baromságot, mond, itt pontosan úgy reagál, mint ahogy amúgy is tenné. Eszembe is jutott a Ki Mit Tube és Mr. Klausz...
Baszki, nézzétek ezt a filmet! A filmkészítők miatt, magatok miatt, Magyarország miatt! Vilmányi Benett idehozott valamit valahonnan, fogalmam sincs honnan, talán ő se tudja....De letaglózott. Titeket is le fog, biztos vagyok benne. Menjetek moziba!
Közvetlenül filmnézés után nekem mindig nehéz egyből reagálni a látottakra. A közönségtalálkozós beszélgetést figyelmesen, izgalommal hallgattam végig. Jobbnál jobb gondolatok és értelmezések. Igazi pozitív közösségi élmény. Nem is kevés résztvevővel. és nagyon akartam én is mondani valamit, aztán a végén Bernáth Szilárd rendező mondta zárásképp, hogy, akiben még maradt valami, a "hivatalos" diskurzus után is örülnek egy-egy jó szónak. Rohantam a mosdóba, folyó ügyem elintézésére, aztán vissza a terembe. Még ott voltak. odamentem Szilárdhoz. Picikét remegett a hangom, majdnem dadogtam....És mondtam, hogy...Na jó, szóval a film végén van egy jelenet, spoiler következik: Csala Do (Larry filmbéli mentora) és Larry a keleti előtt kéregetnek hazaútra valóra. Elkergeti őket mindenki. ismerős feeling, ugye? És akkor jön a végső csoda. Csala Do rappelni kezd, vagyis hogy improvizált rap-szám lesz a kéregetésből. Engem meg elöntött a derű, és feloldódott bennem a földi élet reménytelensége, kilátástalansága. És a vonat elment, a filmnek meg vége lett. És mondtam Szilárdnak, hogy ez nagyon kellett a végére, és hogy csináljanak még filmeket! Gratuláltam neki, és kezet ráztunk, Muhi András meg a háttérben mondta a "javaslatomra" reagálván, hogy "azon leszünk."
Benett, te melyik bolygóról jöttél? Egyszer mutasd meg nekem is! Ti meg uzsgyi a moziba!
(Bocs, nem lett rövid, kurvára nem, de még egy csomó mindent kihagytam ám!)

Az van, nemes egyszerűséggel, hogy ez a film nekem csak kevés, leginkább semmilyen. Semmi mást nem tesz, mint a képembe nyomja azt, ami olyan szinten nyilvánvaló, minthogy reggel felkel a nap, újra és újra belém passzírozza, ami ordít a világból, hogy mind a kapitalizmus, mind pedig a szocializmus is bedőlt, s súlytalan senkik írják elő a vezérelveket, és a birka tömeg értük és nekik béget.

Ahogy felszáll az álompár a hajóra pedig totálisan kiszámítható, hogy mire megy ki a történet, hogy teljességgel demisztifikálja az összes létező rendszert, embertípust, s hogy kihangosítja, kollektíven süllyedünk. Miközben iszonyat fájdalmat igyekszik megjeleníteni, az egész emberiség össznépi pusztulását, de ahogy ezt teszi mégis teljesen hidegen hagy...talán mert roppant erőltetett az egész, összetákolt, klisés sztorik sorozata követi egymást, felületes leírások embertípusokról, rendszerekről, szóval leginkább elnézést, de egy iskolásoknak írt tanmese ez. Ezzel nem a téma fontosságát akarom banalizálni, hanem inkább arra utalok, hogy elvileg a művészetnek lenne egy olyan célja is, hogy azon kívül, hogy felfed egy problémát, valamilyen megoldás felé mutat. Így viszont csak a "rossz" oldal erejét erősíti, hogy megismétli azt, ami 0-24-ben zajlik egy a világűrben keringő, lassan már csak bolyongó sárgolyón..

És, hogy ez egy állítólag vicces film? Hol kellett volna nevetni? Az össznépi hányásnál és amikor a saját ürülékünkben pancsikálunk? Kac-kac. Nekem jobb vicceim vannak, azok aztán tényleg betegek.

megjegyzés 1:
Ja igen, annak mi volt a célja, hogy a főszereplő fiúval az Ulyssest olvastatja, az is valami rejtett, insider gúny, amit nem értek?

megjegyzés 2:
A cím viszont nagyon jó, s azt sejteti, hogy milyen mélyen alá lehetett volna ereszkedni a fájdalomba, s milyen szakadék is rejlik ebben a történetben.

(A Lavina 5 pont, Négyzet 3 pont)

2022-12-04 15:43:57 47 Ronin (2013) / 47 ronin dorothygale (2) #47

Talàn ami ebben a filmben èrdekes az a Japàn kultúra. A mese. A mondák.

2022-12-04 13:56:49 Sunshine (2007) / Napfény Dió (5) #58

Blurayen megvéve az egyik kedvenc sci-fimet (amely vételt minden rajongónak ajánlani tudok, mert eszméletlen jó a transzfer) megnéztem azt még féltucatszor, és bár hiába láttam már megannyiszor, most sikerült észrevennem benne valami tök újat. Az utolsó pár komment már karcolgatta, amit most írni fogok, de én most kicsit még azokon is továbbmennék.

A tézis: Sun=God. Bizonyítás (Boyle és Garland szerint):
Onnantól, hogy a napot már egy rakás ókori kultúrában is istennek képzelték, a napkultusz az egész történelmen végigvonult ugyebár. És ha jól értem Garland irományát, ezt alapul véve arra próbált rámutatni a filmmel, hogy ha már távolról is ilyen sok erővel voltunk képesek felruházni ezt az égitestet, akkor minél közelebb megy hozzá az ember, annyival elemibb erővel gyűri őt maga alá és képes akár istenként (vagy valami ahhoz hasonló erővel bíró entitásként) is tekinteni rá.

Elsősorban Searle karakterével próbálják ezt megmutatni, aki az első jelenetétől fogva erről papol a többieknek, és egyfolytában azon van, hogy "közelebb kerüljön" hozzá. A végére már látszik, hogy a testi épségét is hátrébb prioritizálja, mert gyakorlatilag jön le a bőre a sok napfürdőzéstől, és nem is törődik vele. Kaneda halálakor is csak az érdekli, hogy ő mit lát és mit él át az utolsó pillanatában a nappal való találkozásakor ("Kaneda, what do you see?"). A prédikálásával pedig ugye berántja a kapitányt is még a halála előtt (ahogy azt a botanikussal való jelenetében látni lehet), és Capán is látszik már a végére a payloadról szóló dumáiból, hogy kezd ugyanebbe az irányba bekattanni.

Aztán ott van Pinbacker. Mutatják ugye, hogy az Icarus One gyakorlatilag eljutott a Napig, ahol is az ő vezetésével együtt döntött úgy a legénység, hogy nem érdemes megmenteni a Földet, helyette "behódolnak a Napnak", és abban a napfürdős szobában halálra égetik magukat. A döntés miértjét a Capával való jelenetében meséli el, az "I talked to God" sorban ugyanis God alatt a Napra gondol, és arról beszél, hogy olyan közelre kerültek hozzá, hogy "beszélgetni" vélték magukat vele, és azt szűrték le, hogy nem érdemes megmenteni a magát minden felett álló entitásnak képzelő emberi fajt. A Föld szisztémája ugyanis nélkülük is brilliánsan növekszik, sőt (lásd az Icarus One túlburjázó üvegházát vagy az Icarus Two felégett üvegházában talált kis növényt, amire a botanikus halálával is utalnak). Pinbacker azért nem ölte meg magát a többiekkel együtt, és azért pusztította el a saját hajója komputerjét, mert tudta, hogy biztos lesz még Icarus Two, ezért hátramaradt, hogy a következő legénységet is "megtérítse".


És így erre jobban ráérezve egyrészt még az eddigieknél is zseniálisabbnak tartom a filmet, másrészt viszont még az eddigieknél jobban is fáj, hogy ennyire nem képesek továbbvinni se a szép irányba bontogatott science vs. faith szálat, se a Nap erejéről folytatott filozofálgatást, mintsem inkább lebutítják azt egy agyonrendezett, olcsó slasher/horrorrá a végére.

Szerencsére az első hatvan perc továbbra is hatos (azon a bizonyos ötös skálán). A spaceship design az összes kütyüvel együtt, azok a klasszikus jelenetek (Mercury, földszoba, Kaneda halála), a morális kérdések zseniális feszegetése (az oxigénhiány, a ki haljon meg rész, a letérjenek -e az útról az Icarus One miatt rész), ezekkel a karakterek és a csoport dinamikájának gyönyörű építgetése, a gyönyörű Rose Byrne, a mocsok jól játszó Chris Evans, az a zene, és apám, ez a látvány... áhh, kész. :) Hiába olyan a vége, mintha egy beszívott Bay meghágta volna Tony Scottot és egy epilepsziás roham közepén fogott volna kamerát, akkor sem veszem el tőle az ötöst, mert nem tudnék többet tükörbe nézni. ;)

Komolyan, ha lenne Hágában az emberiség elleni bűnök közt erre is törvényszék, ezt büntetni kéne.

2022-12-04 13:40:22 Something in the Dirt (2022) Dió (1) #1

It's official, nekem ez volt az utolsó Moorhead/Benson filmem. Bár egyszer sikerült csinálniuk egy tényleg jó filmet (Spring), azóta a filmográfiájuk számomra ugyanazon kaptafára épült, zavaros félblöff sci-fikből áll, amely sorba a Something in the dirt nem csak, hogy szépen beilleszkedik, de ennek az egész utazásnak egy látványos lowpoint-ját is eléri.

Igazából már a trailert látva is ez volt az érzésem, hogy ugyanaz a fajta sehová sem tartó sci-fi maszlag lesz, de abban volt egy egymásodperces jelenet, ami zseniálisan idézte meg egyik kedvenc horroromat, a Poltergeistet. Úgyhogy gyakorlatilag csak emiatt adtam neki esélyt, akkor még sajnos nem sejtve, hogy a kétórás filmnek is ez lesz az egyetlen értékelhető másodperce. És innentől spoilerben, hogy miért érzem átbaszva magam.

Sokminden tetszett a felütésben. Remekül jön vissza a Covidos karanténhangulat, amit frankón kevernek a természetfelettivel. Csak sajnos amint kiderül, hogy ez utóbbiról semmit sem tudunk meg, totális érdektelenségbe fullad az egész paranormális szál. Nem csak, hogy lövése sincs szerencsétlen nézőnek, mi ez a "szellem", de még funkciót sem adnak neki. Se nem jó, se nem gonosz. Nem csinál semmit, nincs minek, csak úgy "van", hogy ilyen is legyen benne. Miközben ezt betetézve kiderül még arról az egy másodperces poltergeistes jelenetről is, hogy csak egy álom volt.

Mindeközben hiába volt kraft a film karakterközpontú megközelítésében is, mert elsőször is mindkét fickót totál antipatikusra és jellegtelenre írták, másodsorban pedig minél inkább kezdett ömleni ez az eszementen unalmas és blöffel átitatott hadova a lepénylesőjükből, annál kevésbé érdekeltek ők maguk is.


És itt leledzik a legnagyobb probléma. Így 2022-ben szerintem már eleve ciki olyan bullshitfilmet gyártani, ahol nincs értelmes sztori, csak valami álszent hablaty. De a Something in the dirt nem csak, hogy szégyen nélkül felkarolja, de még új szintre is emeli ezt a koncepciót. Úgy dumálnak ugyanis egyfolytában a világvégéről, és ötvözik azt ezekkel a random bevágott intellektuell utalásokkal, hogy azt egyszerre emelik egy kaliforniai Da Vinci kód koppintássá, és egy példa nélküli red herring fesztivállá és süketduma maratonná is. Pedig a filmet jegyző rendezőpáros, akik főszereplők is, jópofán játszottak, illetve valami hangulat is volt benne. De ez édeskevés a fentiek kiegyensúlyozására. Jár a karó.

2022-12-04 13:14:09 The Turning (2020) / A fordulat sa22 (2) #2

A Haunting of Bly Manor-nak sikerül minden, ami ennek a filmnek nem..

Fogadalmak, gyerekkori sérelmek, s lelki felszabadulás, mindezek jellemzik a film hangulatvilágát, de a zseniális gyerek főszereplő az igazi motorja a filmnek.

2022-12-04 12:17:10 Jóreménység sziget (2022) dittike (5) #2

Önmagunk felfedezése a természeti és régi családi értékek által, olyan téma, mely mindig aktuális lesz, bármely korosztály által kerül is a fókusz pontba.

2022-12-04 12:13:44 Vanskabte Land (2022) / Isten földje dittike (5) #1

Izland zordsága is megjelenik a filmben, de jelen vannak az állatok, a zene szeretete, a közösség összetartása, mind azok az értékek, melyek kiveszőben vannak világunkban, s a fényképezés, mint különös technikai és lélekképet rögzítő vívmány.

2022-12-04 12:10:01 Larry (2022) dittike (5) #1

Szívszorító,dadogással, énekkel, ritmusokkal, barátsággal, szülői szigorral teli életút.

2022-12-04 00:32:55 Black Adam (2022) VVega (2) #4

Rettenetes, tizenkettő egy tucat semmi értelme megnézni időpazarlás. A tíz évvel ezelőtti színvonalú CGI mondjuk pont illik a film többi részének szintjéhez.

2022-12-03 22:55:29 Ex Machina (2014) sptt (3) #62

Érdekes alapötlet, jó kezdés, de egy idő után elvesztettem az érdeklődésemet a történések iránt. A vége megint jó, de ez nem tudta kompenzálni a számomra érdektelen perceket. 5/10

"Az életben másunk sincs, mint időnk... Az én filmjeimet nézve tudatában leszel minden egyes másodpercnek, ami a testeden közben átáramlik." Chantal Akerman

2022-12-03 19:47:44 Troll (2022) Johhny (3) #4

Norvég gozsira genyau

2022-12-03 19:02:33 Strange World (2022) / Fura világ opposition (3) #1

A fekete-fehér pár meleg gyereke és háromlábú kutyája nagyon túltolja az elfogadás - amúgy nyilván szép - elvét...sz'al túl píszí...sőt túl-túl... Amúgy fantáziadús, látványos, kalandos, izgalmas (gyermek szinten), érdekes befejezéssel.

Szokásos Netflix doku/dokusorozat "minőség", hosszúra nyújtott, önismétlő, hatásvadász cucc. És ahhoz képest mégis meglepően lapos. Ahhoz képest, amiket olvastam Savile-ről, nem is értem, hogy tudtak egy ilyen doksit leforgatni róla, pedig itt aztán lehetett volna dagonyázni a rémségekben. Vagy érzékenyen, az áldozatok szemszögéből bemutatni, hogy mit hagyott maga után. Erre készült egy 2*1 órás anyag, aminek a 3/4-ében gyakorlatilag egy pozitív hangvételű életrajzot kapunk, imitt-amott baljós utalásokkal. Eleinte gondoltam, hogy persze, ez is kell ahhoz, hogy erős legyen a kontraszt a public image és a valóság között, de aztán szomorúan kellett tudomásul vennem, hogy az arányokat nagyon elcseszték, és a - már bocsánat, hogy egy ilyen téma kapcsán így fogalmazok - lehetőséget kihagyták.

A több ezúttal tényleg több lehetett volna, vagyis ez a sztori jobban működött volna hat-nyolc részes minisorozatként. Mert így elég sok témába belekap, de elmélyülni nem tud bennünk. Lindholm visszafogott, realista filmet akart, amivel nincs is gond, csak éppen a sztori csúcspontjait sem sikerült megtalálnia és kellően hatásosan átadnia.

A két főszereplő természetesen remek, és alapvetően a The Good Nurse egy korrekt film. A képi világa, és a képminősége érdekes: mintha egy húsz-huszonöt évvel ezelőtti mozit néznénk.

2022-12-03 13:24:00 Résistance (2016) Ugor (5) #1

Pompás kis lázadás-recept.

2022-12-03 13:09:34 Gæsterne (2021) / A látogatás Xuja (4) #6

Okos, következetesen végigvitt szocio-horror, ami túlzás nélkül az év legsokkolóbb befejezését szállítja. A nagy előnye, hogy egyszerre életszerű és stilizált: Björnék megpróbáltatásaiban a néző is szerepet vállal, ugyanakkor a vége felé az egyre inkább abszurdabb sztori elegáns allegóriába megy át. Nekem is eszembe jutott a Furcsa játék, hiszen itt is koncepció a befogadás határainak a feszegetése, de itt a végére teljesen más irányt vesz fel. Filmnyelvileg nem különösebben emlékezetes, de azért van pár finom megoldás, ami kikanyarítja az intellektuális élét a hasonszőrű, klisés thrillerekhez képest. Erős négyes.

2022-12-03 13:04:29 Troll (2022) fempolip (2) #3

Ebben a filmben az egyetlen ami jó az alapötlet és a hozzá tartozó troll kinézete. 
Minden más elég bugyuta. Sajnos nekem nézhetetlenre sikerült, de egyszer végig rágtam magam rajta. Mert a Troll nagyon jól néz ki.  
Az erőltetett környezetvédelem és a végletekig ostobára vett fogadjuk el hogy ő is egy érző lény... 
Nem a mondanivaló, inkább a tálalás amiért fogtam a fejemet. 
Tucat amerikai katasztrófafilm, ami élvezhetetlen. 
Sajnálom, mert sokkal, de sokkal többet ki tudtak volna hozni belőle, van annyira egyedi a filmgyártásuk.

2022-12-03 13:01:40 Spalovač mrtvol (1968) / A hullaégető Xuja (4) #61

Súlyos, látomásszerű, már-már horrorosan nyomasztó dráma, ami kicsit olyan, mint a Seconds a Menzel / Forman féle cseh köntösben és cseh figurákkal. Szatirikusabb és viccesebb filmre készültem, de sokkal inkább groteszk és bizarr, mintsem humoros. Hrusinsky remek az egyre inkább eszét vesztő kishivatalnok szerepében - gyakorlatilag az egész filmet végigbeszéli, így lesz meglehetősen tömény ez az utazás az éjsötét elméjén keresztül, amiben nincs egy perc pihenő sem. És ez a mozi gyengéje is: folyamatosan sokkolni, megdöbbenteni akar, minden egyes mozzanatával, és azért a kevesebb több lett volna. Stabil négyes.

2022-12-03 11:57:08 Gremlins (1984) / Szörnyecskék pelu (4) #11

Akkor erre jól ráéreztem. :D

előzmény: fempolip (#10)

2022-12-03 11:26:28 Gremlins (1984) / Szörnyecskék fempolip (5) #10

Már készül, úgy tudom idei évben lesz bemutatva.
Egy sequel készül.

előzmény: pelu (#9)

2022-12-03 11:05:01 Gremlins (1984) / Szörnyecskék pelu (4) #9

Fura, h ennek még nem készült remake. Mekkora üzletet lehetne pedig csinálni a kis plüss szörnyecskékből!

2022-12-03 10:30:19 Revenge (1990) / Revans Jereváni Rádió (2) #6

Gyönge volt ez, mint a harmat.

2022-12-03 10:29:50 L'argent (1983) / A pénz Ugor (4) #5

Gondolom, ebbe mindenki mást látott. Egyébként nem is való mindenkinek. Nem is ajánlom. Én is azért néztem meg, mert Bressonnak izgalmas, különleges, szokatlan nézőpontja van. De tegyük mellé, hogy például a falusi plébános vagy a Vétlen Balthazár se egy történet, hanem egy film. Francia furcsaság ez. Ma már klasszikus. De lehet, hogy egy lépést se tettem volna érte, ha nem lehetne éppen valamelyik boltban ilyen olcsón kapni. Így meg megörültem neki, talált kinccsé tettem, kimentettem az értetlenek szeme elől. Amúgy a pénz csak áttételes ürügy volt megcsinálni ezt a filmet. Tegyük fel, hogy az a váz, hogy ez valamilyen címmel elfogadható legyen. Fura, jobbára amatőr szereplők élik az életüket, ami egy adott kor adott országának kellékeivel van tele. Van egy ártatlan bűnbeesési folyamat, ezen görög át minden. A szereplők abszolút életszerűtlenül ábrázolják ezt, néha szenvtelenül, szavak, mimika nélkül. Néha a legkurtábbat kommunikálják, néha semmit. Azért az egész visz valahonnan valahová, de olyan, mint mikor egy szobrász zsánerszobrot alkot, minden kis részletét kidolgozza és ügy üzen, más szobrász meg ráutaló vonalakból rak össze egy mondanivalót és rád bízza, hogy fejtsd meg te. Jelzem, az utóbbi mester nagyobb tiszteletben tart téged az előbbinél, ismeretlenül meghajol előtted, és már meg is előlegezi, hogy nem vagy ám te olyan egyszerű, te venni fogod az adást.

2022-12-03 08:48:35 3 Bad Men (1926) oscarmániás (4) #1

Ezt a bukott filmet úgy jó nézni, ha nem készülünk a meglepetésekre. Úgy indul, mint egy tanmese, várjuk, hogy szegény rézbőrűek fellázadnak és a Mr. Szívtiprónak önfeláldozóan meg kell védenie Miss Vagányt. Hetedhét határon keresett bűnözők keverednek az ártatlan, jóhiszemű telepesek közé, ellenben a fehér kalapos cingár seriffről derülnek ki szaftos dolgok. A némafilmek muzsikájához szokott fülek lehidalnak Dana Kaproff 2007-es szerzeményétől. Az csúcs igazán! A földfoglalási verseny, meg egyéb akciók és meztelen vállak csak hab a tortán! Így aztán jobb felkészületlenül nekivágni a vadnyugati kalandnak, ami majdnem megváltoztatta John Ford munkásságát.

2022-12-03 01:34:53 Ikebana (1957) oguszt (3) #1

A rendező apjáról szól, aki híres ikebanakészítő és szobrász volt.

2022-12-03 01:06:58 Ako (1965) / White Morning oguszt (3) #1

Az itt szintén szereplő La fleur de l'âge, ou Les adolescentes c. szkeccsfilm darabja.

2022-12-02 22:09:21 Rosaline (2022) / Rozalin Ubul (4) #2

imádom Devert, és erről kb ennyit tudtam, mint ami itt van. Meg is lepett a parodisztikus megoldása, ami most valahogy még be is talált. Igen, túlzás ami megy benne, de szerintem nem is ígért mást. Tényleg könnyed, nem igazán éreztem túl komolytalannak se, azt a másfél órát simán megérte.
A zenei betétek mondjuk már kicsit kilógtak, de mindegy is , mondjuk az egyik tetszett, mikor átváltott tényleges hegedülésbe, majd kizavarták a fickót :D

Klasszikus gótikus horror Cushinggal és Lee-vel, ahol a hangsúly inkább a pszichológiai torzulásokon van, egész merészen prezentálva. Nekem tetszett.
7/10

2022-12-02 19:28:24 Troll (2022) Gruden Gergo (3) #2

Elég sok logikai baki van benne és rengeteg az idegesitő hülyeség.
Pl, hogy még mindig ott tartunk, ha van egy új élőlény, akkor az első dolgunk, hogy cafatokra lőjük, robbantjuk.
Vagy, hogy a tüntetők azért tüntetnek, mert alagutat ásnak egy új, modern vasúti vonalnak. Ja. A mocskos kormány a felelős azért, mert elszabadult egy troll, mert alagutat akartak ásni, hogy meggyorsitsák, olcsóbbá tegyék és megkönnyitsék az EMBEREK életét és közlekedését. Szemetek!
Nameg a tény, hogy a miniszterelnök asszony egy idióta. Felvételek bizonyitják a lábnyomokat, felvételen látszik a troll alakja, majd később a katonaság is megerősiti, konfrontálódik vele, illetve élő adásban közvetitik a trollt, de még akkor is elfordulnak a magyarázattól és badarságnak nevezik, hogy a troll, troll lenne. Ok. Akkor egy nagyra nőtt viking. Elnézést.
Összességében megadom neki a kegyelem közepest, de ajánlani nagyon nem tudom senkinek.

Nagyon szeretem a film gótikus hangulatát és történetvezetését úgy, hogy mindez nyakon van öntve a kilencvenes évek miliőjével.

2022-12-02 15:38:51 Gázolás (1955) BudapestBoy (3) #13

Érdekes, hogy milyen magas pontszámon van ez a film.
Nekem nem tetszett, nem a színészi játékok miatt, hanem a rendezés és az ideológia ráhatás miatt. Mert az itt nem egyértelműen jön át, hanem felsejlik a háttérben és ezért nem egyértelmű sokaknak. A történet maga most is aktuális, hiszen hányan de hányan halnak meg ártatlanul felelőtlen járművezetők könnyelműségének következménye képpen. És nem csak a gyorshajtás okán, hanem, mint a filmben is, a műszakilag rossz állapotú járművek miatt. És a filmben ugye ki más lenne a morálisan rossz, mint az előző rendszer uralkodó osztályának gyermeke és miért is rossz? Mert erkölcsileg alacsonyabb szinten áll, mint a munkásosztály gyermekei. A valóságban ez inkább fordítva volt, persze mindkét rétegben voltak ilyen és olyan személyiségek is, de a háború előtti elitt már csak műveltsége és családi mintái miatt is általánosan jóval műveltebb volt. És azt statisztikák támasztják alá, hogy közkekedési bűncselekményeket (és persze sok más bűncselekmény fajtát) jóval nagyobb arányban követnek el alacsonyabb iskolázottságú személyek. Ahogy az 50-s években is így lehetett. Nekem egyébként családilag hasonló helyzetben volt nagyapám, mint a filmben a főszereplő hölgy, ezért sok hibát tudtam volna találni már csak a forgatókönyvben is, de ezektől megpróbáltam elvonatkoztatni.

2022-12-02 14:56:32 Blonde (2022) / Szöszi sptt (4) #22

Nagyon nyomasztó film, ettől függetlenül jó. Jó, elsősorban Ana de Armas miatt, aki elképesztően szuggesztív és nagyon jól átadja a problémákat, amelyeken Marilyn Monroe átmehetett. Habár minden életrajzi film valamennyire fikciós és nagyon ritka az, amikor 100%-ban követik a tényleges életutat, azt tudjuk, hogy Monroe élete valóban tartalmazta azokat a fontosabb történeteket, amelyek a filmben szerepeltek. Még ha az érzései, a félelmei, a szellemei nem is derülnek már ki soha. Volt egy nagyon érdekes pillanata a filmnek, amikor az egyszerű nénik elmondták, hogy mindenki levágná a karját, hogy néhány percre MM lehessen, ő pedig helyeselt, miközben elgondolkozott. Talán ennek a kettősségnek a feldolgozatlansága okozta azt, hogy ilyen korán elment. Mindenesetre a hollywoodi gyereksztárok rendszeres korai halálából (Brad Renfro, River Phoenix, Jonathan Brandis, Corey Haim) okulva egy pszichológust kellene alkalmazni a gyereksztárok / fiatal sztárok mellé. 7/10

Meglepően naturalista akcióelemek, meglepetésmentes sztori, egyszernézős korrekt tv film.

Minden idők legjobb filmje a Sight & Sound legfrisseb listáján, letaszítva az eddigi listavezetőt, Hitchcock Szédülését. Nézzétek!! :)

2022-12-02 13:44:19 Troll (2022) opposition (4) #1

Jó ilyen "szörnyes" filmeket európai köntösben látni. Amúgy semmi extra, korrekt tévéfilm; átlag sztori, átlag karakterek, szép fényképezés.

2022-12-02 13:22:01 Mean Guns (1997) / Öld, ahogy éred! bambula (2) #1

Az ötlet szerintem jó,a megvalósítás viszont sz.r.
Kár,hogy nem az ilyen filmeket akarják remakelni,ez egy David Leitchnek való meló lenne szerintem.

Nem értem,most ,hogy megnéztem párat Pyun filmjei közül,hogy néha sikerül jó akciót és közelharcot összehoznia,néha még nem.

2022-12-02 13:20:15 Hilma (2022) somogyireka (4) #1

Óriási felelőssége van az ilyen életrajzi filmeknek, mert ugye eztán a főszereplőt alakító Hilma csak kitakarja az eredetit, és ha az ember a festőnőre gondol, előbb jelenik meg a huszonegyedik századi színésznő arca..Ilyenkor a néző hozhat egy döntést, hogy megbízik-e a rendezőben, "ráfekszik"-e a filmre, hagyja, hogy az teljesen átfesse az eddigi Hilma-élményeit, na mert nekem voltak.

Kénytelen voltam meghozni ezt a döntést, mert végül is a film sarokpontjaiban nem tér el az életrajztól, még azt a részt is pontosan árnyalja, hogy végül Hilma miért is dönt úgy, hogy húsz évet kér arra, hogy halála után zárják el az életművet, és mire megérik a közönség arra, hogy absztrakt festészetet nézzen, nyissák fel.
Nem jókedvében hozott döntés volt ez, a film nyomatékosítja, kényszerű választás ez egy hosszú, elismerésben nem bővelkedő élet után.

Totális abszurd történet Hilmáé, mely jól kihangsúlyozza, a művészetben elért elismerés, siker ma már nem a tehetség, az elhívás következménye, hanem jól helyezkedésé, ismeretségé, lásd a filmben feltűnt Kandiszkij kiállítást.. Mert miről is van szó? Adott egy fiatal lány, aki testvére elvesztése után nem csak egy rövidke időre pillant meg egy a látható világon túli tájat, ami gyakorta megtörténik minden gyászolóval, hisz a halál után ugye "három napig nyitva vannak a mennyek kapui", és ilyenkor átlátunk oda, ahova szem nem ér el, hanem ő ebben az állapotban marad élete végéig, és úgy érzi, le kell festenie, amit ott lát. Ám hadd nyomatékosítsam, állapotról, helyről van itt szó csupán. Hilmáé még nem a "mennyek országa", tudományosan leírva ez inkább afféle szubtilis, finomabb én és világérzékelés, ahol végtelen réteg van, a módosulás lehetőségei kimeríthetetlenek. Szellemileg szólva pedig egy táj a mi világunk mögött útban a "mennyek", a valódi irányába, melyről soha senki még nem mondott ki semmit, és amire emberi mivoltunkkal csak utalni tudunk. Szóval nincs baj azzal, ha valaki szellemekkel társalog és azok utasítását hozza le, csak tudja, szellem sem a végcél még, ő is jelenség és én is az vagyok. A szellem is még csak "hazafelé" tart, persze áttetszőbb világból szól.

Szóval ebből a szempontból, mégis csak egy kicsi távolságtartással érdemes nézni ezeket a képeket, és minden absztrakt művet, mely azt mondja, ilyen a világ a látható mögött. Ám Hilma képei kapcsán mégis végtelen elnéző vagyok, és itt még az amúgy számomra meglehetősen taszító absztrakt festészetet is szeretem, mert ez a lány olyan őszinteséggel, hittel, lelkesedéssel alkotott, és olyan bátran a mögötte majd már tolakodó, a múzeumokba be nem férő nonfigurális alkotók előtt, hogy az mindenképp az ember szívéhez szól.

És tetszik, nagyon tetszik, ahogy a film lerántja a leplet Rudolf Steinerről, a kor divatguruja volt a nagynémet faszi, aki bőven rendelkezett nagyszerű tanításokkal, elképzelésekkel, de személyét nézve nem volt több, mint egy öntelt jelenség, legalábbis a film szerint. Viszont remek az a megállapítása, hogy a művészetben kötelező jelen lennie valami személyesnek, a kép nem lehet simán csak szellemi sugallat. Igenis tudatos döntésből kell megszületnie a képnek, nem bízhatunk mindent a sugallatokra, a festményt az emberi rész vázolja fel, és csak utána "töltheti" meg a szellem az ismeretlen gyönyörűségével. Vagyis a jó mű az emberiből indul ki, akinek helyét idővel kiszoríthatja az, ami művészetté tesz egy képet, ami kiemeli a jelenségek közül..

És Hilma noha összetörik a hír hallatán, mikor Steiner annyit mond neki, ez így, nélküle nem művészet, de mégsem ellenkezik, és talán kicsi változást is eszközöl a képein. Innentől azért már léteznek figuratív elemeket tartalmazó művei is. Szóval megpróbálta saját kreativitását, gondolatait is befesteni a művekbe, s utána hagyni, hogy jöjjön a vízözön...

Hilma múlt századunk egyik jelentős, sőt sorsfordító művésze, az, hogy helyette meg a hozzá képest inkább mázoló, divatból absztraktot festő Kandiszkijt ünnepeljük, pontosan jelzi a művészet állapotát..Éljen Hilma af Klint.

Igazi betonközepes film, se több, se kevesebb.

2022-12-02 13:14:07 Demonic Christmas Tree (2022) Ubul (?) #2

rövidfilmként volt azért :D

előzmény: fempolip (#1)

2022-12-02 12:24:46 Demonic Christmas Tree (2022) fempolip (3) #1

Sharknado, óvszer, fotel, autógumi. Hogy mi a közös bennük? Hogy mind volt már valami horrorfilmben. Persze a sort gyakorlatilag szinte végtelenig lehetne folytatni. Pl: gyilkos hóember.. 
Most itt a karácsonyfa is.. 
Úgy angolosan, kevés pénzből, trash csomagolásban, elég borzalmas CGI-vel. 
De mégis szórakoztató, és nem akarja magát nyújtani megáll 1 óra 13 percnél. 
Nem lett nálam klasszikus, mint a gyilkos pulyka, vagy a mézeskalácsa figura, ahhoz túl kevés, de valahol azok nyomában. 
Ötletből nem volt hiány, és néhány nézet is kedvemre való volt, szóval biztos lesz még alkalom, hogy megnézem.

Nem egy könnyű film, de témájából adódóan az lenne a baj, ha könnyű lenne. Renegeteg kérdést felvet és hagy megválaszolatlanul, de szépen kibontja a történetet a rendelkezésre álló idő korlátait figyelembe véve. Nem szabad összehasonlítani egy sorozattal, amelynek több mint kétszeres ideje van arra, hogy minden karaktert tökéletesen kibontson. Kifejezetten Ridley Scott előnyére írom, hogy nem tolta magát előtérbe, nem áldozta fel a sztorit annak érdekében, hogy a rendezői megoldásait érvényre juttassa. 7/10

Sajnos A négyzettől nagyon messze van - ott a kritika és a gúny is összetettebb, csavarosabb, és a film is sokkal szórakoztatóbb volt. A szomorúság háromszögének is vannak remek pillanatai, de fájóan hiányzik belőle valami plusz, valami, ami a zsigeri ingereken (nevetés, hányinger) túl többet is kivált a nézőből.

2022-12-02 10:26:58 Diorama (2022) budaik (3) #1

Korrekt körkép. Párkapcsolati dráma, gyerekekkel, s minden ezzel járó drámával.

2022-12-02 10:16:33 Me Time (2022) / Énidő budaik (2) #7

Ez a Kevin Hart egy korunk Adam Sandler-je. Idegesítő... S borzasztóan rosszak ezek a vígjátékok.

Az első Bergmann film ennek az eredetije volt. Egyből felidéződött a hangulata.
Nagyon nehéz a téma, s valóban nagyon "kés a gyomorban" effektus. Amikor az ember vív. Belül. Eszméletlen a vihar. S közben látja, ahogy az illúziói , elképzelései , álmai dőlnek össze. S kicsit / nagyon tehetetlen... S a végén senki sem nyer. Szinte soha. Hanem beépül a lelkébe és a tudatallatijában, a nagyok azt mondják : tapasztal. Nincs mese, ez egy nagyon jól elmesélt gyomros, igaz a bokszot jobban szeretem tévén keresztül...

2022-12-02 09:14:17 Samaria (2004) / Az irgalmas lány ryood (4) #9

tudom, régen láttad, én pedig még régebben, de most írok cikket Kim Ki-dukról, és utánaolvastam sok mindennek, és valahogy az jutott eszembe, hogy Yeo-jin egyrészt bűntudatát enyhítendő fekszik le a korábbi "ügyfelekkel", és fizeti vissza nekik a pénzüket, amit a "szolgáltatásra" fordítottak. másrészt Yeojin aktusa, ha nem is teljesen szándékoltan, de azért irgalmas, mert a bűnös férfiakkal, akik kihasználták a pénz szükében lévő fiatal lányokat, jót tesz, ahelyett, hogy büntetné őket, ahogy azt a "szemet szemért" ószövetségi szemlélet tanítja. nem gondolom, hogy "hozzá akart tenni" valamit KIm az irgalom fogalmához, viszont új kontextusba helyezte, egy másik aspektusból mutatta meg, ami azért valljuk be, provokatív, és sok magát kereszténynek valló ember nem ért egyet vele, pedig akár ez is beleférhetne az irgalmasságba...

előzmény: somogyireka (#8)

Érdekes múltba révedés, viszont konklúzió nélkül. Elsőre tetszett, de nagyon el lett húzva, így marad a közepes. Apu nosztalgikus rossz meséje vagyok...

A magam részéről 5-öst adtam az eredetinek, de mivel nem vagyok szerelmese, így ez is tetszett. Persze Stone-ra ráragadt ez a Femme Fatale karakter, így időben eltávolodva jól hozza. S a többi színész is rendben volt. Persze egy feldolgozásnál mindig nehéz mit kezdeni az új művel. Nézőként, befogadóként. Csak hát én élveztem, még ha tudom is, hogy másodmunka :)

2022-12-02 05:23:10 Knock (2017) / Doktor Knock dittike (2) #1

Kuruzslók, sarlatánok mindig voltak és lesznek is, az más kérdés, hogy a józan eszünknek hiszünk vagy nekik.

2022-12-02 01:02:43 Les carabiniers (1963) / Csendőrök oguszt (3) #2

-

Nekem soha senki nem tanította meg igazán azt, hogy milyen nőnek lenni de köszönöm ennek a filmnek, hogy 34 éves koromra végre megláthattam a valóságot, mely cseppet sem egyszerű, s olykor kiábrándító tud lenni.

2022-12-01 20:03:57 The Dresser (2015) / Az öltöztető dittike (5) #1

Shakespeare és az angol színházi világ egy külön fogalom a színházi berkeken belül is, így még tragikusabbá válik e film mondanivalója.

Akik odafigyelnek az egészséges életmódra, azoknak nem sok újdonságot mond a Határtalanul, viszont nagyon szépen rendszerbe szedi testünk felturbózásának módszereit: légzéstechnika, hidegterápia, böjt, és a többi. Chris pedig még nagyobb jófejnek tűnik azok után, hogy alávetette magát ezeknek a tortúráknak és mutatványoknak. Mer esetlen lenni: tériszonyos, az izomtömege miatt kevés a stamina, szarul megy neki a kötélmászás, de a természet adta kulcsok hozzásegítik, hogy felülemelkedjen korlátain. Furcsálltam, hogy Aronofsky volt az executive, de a záró epizód szépen bevisz egy Darren-féle gyomrost: igazán meghatóra és fajsúlyosra sikerült, jár a pacsi.

2022-12-01 19:01:16 A nagy generáció (1985) sptt (3) #19

Alapvetően szeretem a 80-as évek magyar filmjeiből áradó retró feelinget, jó átélni azokat az időket és nem is maradhattak ki egyik filmből sem azok a jellegzetességek, ami miatt mindenkinek érdemes megnézinie pár ilyen filmet, beleértve az Y és a Z generációt is. Ez az érzés végig itt van ebben a filmben is, az igazi kommunizmus, de már a nyitás kezdetével együtt, ahogy Nyikita meggazdagodott "ószeresként". Azon túl, hogy ezt a filmet talán pont korrajznak (is) szánták, hogy a váltás közeli időpillanatban legyen egy visszatekintési lehetőség, túl sokat nem adott ez a közel két óra. A film végén azt éreztem, ha megnéztem volna 4 Szomszédok epizódot, nagyjából ugyanott tartanék. 5/10

Jó film. Sean Penn egy állat. Az a szerencsétlen lány meg amiken átmegy.......

2022-12-01 14:41:36 Stalingrad (1993) / Sztálingrád Doktorúr (5) #20

Nincs pátosz, nincs heroizálás, Csak metsző hideg, fokozódó kilátástalanság, mindkét oldalon esendő emberek a Pokolban és (a szerencsésebbeknek gyors) halál. Megrendítő, tökélyközeli alkotás, minden idők egyik legjobb háborús filmje (95%).

2022-12-01 14:03:19 Top Gun: Maverick (2022) sptt (4) #20

Mivel az első Top Gun nem tetszett (5/10), így sok kedvem nem volt a folytatásához sem, de a kíváncsiság győzött. És nem bántam meg, nagyon nem. Ez egy nagyon jó film lett! igaz, mintha patikamérlegen számították volna ki a történet-akció-romantika elegyét, de mivel nagyon jól sikerült, ezért ez is megbocsátható! Igazán kevés filmnek sikerül messze túlszárnyalnia az előző részének a szintjét, minőségét, de itt ez a film ezt sokszorosan megtette. Nem tudom, hogy igazából mitől lett ikonikus filmmé a Top Gun, de mostantól örülök, hogy az lett, mert így készülhetett el ez a film. 8/10

Feszült, tömör, explicit, helyenként igencsak hátborzongató zombihorror összeszedett rendezéssel és kellemesen klausztrofób operatőri munkával. A sztori sokkal több, mint amilyen első blikkre látszik: Romero remekül ábrázolja a különböző társadalmi osztályok / élethelyzetek közötti feszültségeket és véleménykülönbséget. A befejezés meg a maga nihilizmusa miatt lesz tökéletes.. Gondolkodtam az ötösön is, de sajnos a zseniális első 20 perc után a film irgalmatlanul leül, és csak akkor éled fel ismét, amikor megkapjuk az összes karaktert. Erős négyes.

2022-12-01 11:39:57 Borsalino (1970) Jereváni Rádió (2) #9

Tudom, hogy kánon szerint ez egy releváns film, de Delon és Belmondo nélkül ez annak rendje és módja szerint elsüllyedt volna a süllyesztőben.

Van benne valami paródia (khm, burleszk) szerű szagú izé hangulata, de annak is vérszegény és kevés (az igazi gengszterparódia az Oscar Stallone-val). A sztori meglehetősen unalmas, szimpla gengszterfilmes kliséket látunk, benne a kötelező tragikus véggel.

Figyelemre méltó még a két főszereplő outfitje: kifogástalan öltönyökben láthatók, tényleg szemet gyönyörködtető a látvány.

Nem tudom, hogy mit gondoljak. Talán azt, hogy ebben nem volt több és ennyi, vagy azt, hogy legalább megpróbálták ezt a vicceskedést, de nem igazán jött be, vagy azt, hogy erre van igény és úgyis jön a többi, látunk három jó beharangozót és megnézzük a továbbiakat is. Majd az idő eldönti, hogy mi fog történni, de ez nekem most nem lett a kedvencem. 5/10

2022-12-01 10:23:20 Awakenings (1990) / Ébredések mimóza (5) #30

Pontosan ugyanígy történt velem is. Nem a gengszterfilmek után mondtam ki ezt, hanem azt követően, hogy láttam tőle Leonard Lowe karakterének zseniális megformálását. 5 éve, 2017. 11. 16-án regisztráltam a Kritikus Tömegre, és ismerkedve az oldal funkcióival felfedeztem, hogy itt csillagokkal értékelhetem a filmeket. Egyáltalán nem kellett gondolkodnom, melyik filmmel kezdjem az osztályozást. Igaz, akkoriban friss volt az élmény, de máig tartom - 1650 egyéb filmélmény átélése után is -, hogy a filmtörténelem egyik legfantasztikusabb színészi teljesítményét mutatja fel itt RDN: páratlan, alapos, hibátlan metamorfózist. Mint minden vélemény, ez is teljesen szubjektív, de ragaszkodom hozzá.
Nyilván utána jött a lelkemből a sok ötös Tarkovszkij Mester és Bergman univerzumára is, de színészet terén itt a mérce, az Ébredésekben. Szerintem.

előzmény: Doktorúr (#29)

Úristen, hogy ez eddig nálam kimaradt! Az évtized egyik nagyon fontos filmje!

Persze, hogy média-és társadalomkritika, vastagon benne van a bulvár-és a szennymédia kritikája, de ez nem lep meg annyira. Sőt, megkockáztatom, hogy nem is ez a fő mondanivalója.

Hanem - ami engem meglepett, mert nem számítottam rá - az a céges pszichopátia kritika a főszereplő karakterén keresztül. Lou Bloom az internetről összeszedte és benyalta az összes céges tréner bullshit dumát és az a baj, hogy komolyan gondolja. Azért, mert tökéletes pszichopata. Kulcsmondat tőle: "Mi van, ha nem az a bajom, hogy nem értem az embereket, hanem, hogy nem szeretem őket?" Hátborzongató, kiakadtam tőle.

Emiatt a film elején még mulatságos is, ahogy úgy adja elő magát szó szerint senkiként, mint egy topmenedzser egy multicégnél, de egy idő után lefagy az arcunkról a mosoly. Ilyen az, amikor ezeket a pszichopata dumákat egy pszichopata elkezdi alkalmazni a valóságban. És a legdurvább: senki nem szól rá.

Jake Gyllenhaal, mint színész eddig elment mellettem, de itt amit művel a vásznon, te jó isten, leborulás.

Többen írták itt összehasonlításként Lou Bloom karakterét Travis Bickle-vel. Annyiban áll az összehasonlítás, hogy mindketten magányosak a szó átvitt és szoros értelmében, más kapcsolódást én nem látok rajtuk, illetve azt, hogy mindketten komolyan gondolják, amit gondolnak. De mások a motivációk, mások a kiindulópontok, míg Travis egy traumatizált veterán, aki képtelen beilleszkedni a társadalomba, bár próbálkozik és az igazságosztó szerepébe rántja magát, addig Lou egy féreg pszichopata, aki mindent előre gondol, nincsenek érzései az egoja imádatán kívül. Nem akar igazságot osztani, hanem pénzt, karriert, hatalmat akar, nem illeszkedik a társadalomba, mert nem is akar beilleszkedni.

2022-12-01 06:57:35 La Môme (2007) / Piaf Doktorúr (?) #21

A film egyszerűen pocsékul összehajigált darabokból áll, ám - mint sokan említették - Marion Cotillard az, aki elviszi a hátán az egészet (ő frenetikus, és értem azt is, miért adtak a sminkért is Oscart), emiatt és csak emiatt 65%. Ha nincs ez a főszereplői alakítás, akkor max. 30%.

2022-11-30 22:02:45 Dögkeselyű (1982) Boxer (5) #66

A film - egyébként - egy igen plasztikus korrajz is.

Az első rész színvonalától azért jócskán elmarad, túl sok benne a felesleges humor és a gore is már extrém mértékű, de azért a fináléra összeszedi magát, és összességében a jobb rajongói filmek közé tartozik.
6/10

Az első film, ami elnyerte a Legjobb film és a Legjobb rendezés Oscarját, mindezt az egyetlen évben (1930), amikor két díjátadót is rendeztek; Lewis Milestone pedig a történelem első kétoscaros rendezőjévé vált vele. Mindez persze csak érdekesség, ami a fő: a mozi közel 100 éves és gyakorlatilag semmit nem veszített erejéből és hatásosságából. Az idei német adaptáció előtt, immár a regényt olvasva néztem meg: abszolút méltó Remarque könyvéhez - csodálkoznék, ha a friss film bármi újat tudna mondani ehhez a remekműhöz képest.

2022-11-30 18:52:15 Close (2022) / Közel mimóza (5) #7

Még ezután. Bizakodjunk!
Ezt a ziccert kihagyni ugyanis megbocsáthatatlan.
Olyan értelemben, hogy nem fogja megbocsátani magának, aki a Vapiti lezárulása után nézi meg.

előzmény: ryood (#6)

2022-11-30 18:14:03 Close (2022) / Közel ryood (5) #6

hát...óriási csalódás, itt vannak a jobbnál jobb cannes-i filmek (Szent pók, Közel, Fiú a mennyből) és az arany pálma nyertes Östlund filmen kívül (ami amúgy kiváló) semmit nem néznek meg.

előzmény: mimóza (#5)