Legfrissebb filmes kommentek (összes)

2019-04-21 22:09:50 Alien: Ore (2019) ChrisAdam (4) #2

Azért adok erre négyest, mert a többi fényében messze jobb. Összeszedettebb, stílusosabb, profibb - még ha egyfajta újragyúrt egyvelege az első két résznek, és a 10 perchez képest igen sok minden történik (a karakterekben is).

Ha más nem, igazi műfajkavalkád a film: erőszakos giallo, nyomozgatós krimi, leszbikus pornó, romantikus komédia, stb. De még mindig jobb, mint a másik M. Pradeaux giallo. Kár, hogy itt sem tud ellenállni a szőrös férfitorkok elvágásának. Ettől gusztustalanabbat nem nagyon tudok elképzelni momentán.
5/10

2019-04-21 21:06:42 Alien: Ore (2019) oscarmániás (3) #1

Végül is ha nem vársz tőle nagy durranást, élvezni lehet azt a jó kis retró nyolcadik utasos atmoszférát.
A fiúk a bányában dolgoznak...

Néhény dolog nem teljesen tiszta nekem.

1) Jack Mulligan és Harry Rawlings megeegyeztek, hogy utóbbi és bandája kirabolják Jamal Manning-et. De mi volt a a deal? hogy a pénz Rawlingsé, és ezért volt ciki, amikor Mulligan a jachton 1 milliót kért tőle?
2) Rawlings azzal, hogy a noteszt a feleségére hagyta, mit akart elérni? jófej volt, számított arra, hogy
a nő eladja, és kap egy kis pénzt, vagy volt valami mögöttes tartalma?
3) Az 1) pontban lévő kérés miatt jelenik meg a film végén, azaz pénz kell neki?

Hát igen, az én kettesem is csak Linda Cardellini-nek szól, mert ő tényleg nem volt rossz. Ezek után én is tartok attól, hogy milyen lesz a Démonok között 3. Rendezné inkább Wan, ahogy az előző kettőt is.

előzmény: GothMan (#5)

Az előzetesek alapján én sem adok egy lyukast garast sem érte, de azért csak meg fogom nézni. Az a baj, hogy ez a csávó rendezi a Conjuring 3-at is.

előzmény: Bogár Bence (#4)

Semmit se nézzetek utána, hogy miről szól, nekem nagy élmény volt így. Hangulatos, bőröd alá férkőző film.

Ez a film jól megmutatja milyen szoros a bűn és bűnüldözés közötti kapcsolat...

Ekkora sz@rt az első Annabelle óta nem termelt ki magából a Démonok között-univerzum. Jumpscare és más semmi.

A kedvenc Andersen mesém, ès Disney-k közt is a legjobbak egyike.Szép-szomorú törtènet, itt-ott bugyutànak ható, de bàjos képi megjelenéssel.A dalok jók, a magyar fordítàs megkockàztatom, hogy zseniàlis . Humoros, szerethető, a konyhai jelenet az abszolút kedvenc

2019-04-21 12:51:15 Hellboy (2019) BonnyJohnny (2) #6

Értelmetlen, zavaros és kapkodó gagyiság. Értem én, hogy, mit akart a költő, és helyenként át is jön a laza gyilkolászás, de összességében nagyon nem jött össze.

Pedig a mocskosszájú bunkó (anti)hős véres hentelései alapvetően megérhetett volna egy misét... de ahhoz író és rendező is kell... színészek megvoltak hozzá, de így elfecsérelték őket.

Talán valami mást kellett volna. Talán valami egyszerűbbet. Vagy ugyanezt Netflix sorozatban.

de amúgy ja, és én is bírom őket, meg a negyven hektár szőlőhöz lehet kérni sok támogatást, ha 30 méterenként kiraksz egy madárbaszt, gyakorlatilag minden tavaszom arról szól, hogy összekopácsolom a százplusz faszerkezetet:D

előzmény: Fatupi (#4)

Régebben voltam Alföldön madarászni, és az én (zalai) szemszögemből az maga volt a Kánaán :D Persze a természeti környezet (például a Kis-Balaton) itt is mesés, de ott olyan madárfajokat láttam, amikből erre egy darab sincs.

előzmény: necksprain (#3)

tényleg egészen gyönyörű, de nekem folyamatosan az járt a fejemben, hogy a kurva alföldön nincs egy említésre méltó emlősállat, csak a kurva madarak, abból viszont több is, mint szeretném. teszem hozzá, gyakorlatilag ebben nőttem fel, azaz simán lehet, hogy egy havasalföldi kölöknek a barnamedvék totál unalmasak, na nekem a nyolcvankettő kócsag meg gelemb meg szárnyasok voltak azok.

2019-04-21 09:47:54 Microwave Massacre (1983) necksprain (5) #1

ez valami fenomenális, mindenkinek ajánlom. full kaufmanos, igazából kicsit olyan, mint egy jobban sikerült troma, de mégsem az.

Valóban jó Pfeiffer, de az én kettesem a határozott egyoldalúságnak szól.

Ez egy szokvanyos rossz , klisès gagyi film...

Amy nem elèg ronda ehez a szerephez. Sôt! Szerintem szexibb mint a filmbèli manöken csajok ....

2019-04-20 23:06:52 Shazam! (2019) BonnyJohnny (3) #21

Ahogy tomside írja: "helyenként feelgood". Tovább véve a gondolatmenetet: helyenként működik. De ugyanannyiszor unalmas is. Ugyanúgy a stíluskavalkád is helyenként magával ragad, helyenként kizökkent.
Nekem nem különösebben tetszett, pedig a koncepció bejött. :/ Én a csládot is tök feleslegesnek éreztem. Működött volna ez két gyerekkel is.

Simán hozza a jobban sikerült Marvel-szólómozik színvonalát, nem erősebb és nem is gyengébb azoknál. Persze mindig az önálló gondolatok nélkül létező hülyék voltak többségben, ezért olvashatóak most is tömegével olyan, különböző weblapok-kritikusok véleményeit/baromságait visszaböfögő villámelemzések a net bugyraiban, mint például „ez a Marvel első bukása”, „a Marvel a cél előtt egy lépéssel bukott el” vagy az „a Marvel tönkretette a saját univerzumát”. Az igaz, hogy az alkotás kezdetben közepes pontozást ért el, de ezen értékelések nagy része betudható a bosszúnak, ami viszont Brie Larsonnak köszönhető, aki nem tudott méltóképpen örülni a főszerepnek, valamint képtelen volt tisztességesen marketingelni a filmet.
Larson ostoba kirohanásaihoz képest, a végeredmény egész korrekt lett, ugyanis meglepő módon, nincs tele ganéj politikai üzenetekkel (már ha a forgatókönyvbe írt menekültkérdésszálat nem vesszük annak), csak a flashbackekben látható némi tessék-lássék bűntudatkeltés, amely azt a célt szolgálhatja, hogy az erre szakosodott kurzusok kussban maradjanak. De ettől eltekintve is működik a mozi, mivel a főhőssel könnyen lehet azonosulni, az elejét leszámítva nem unalmas, mozgalmas, izgalmas, csavaros, illetve Larson & Sam Jackson párosa között kiválóan működik a kémia. A stúdió visszahozta a Vasemberekből ismert buddy movie jelleget, bár gyakran olyan érzetet kelt a Földön meg a kozmikus térben játszódó agymenés, mintha inkább egy Nick Fury előzménysztori lenne. A Marvel tehát megint csak 1000-el tiszteleg, ám most az ezúttal vicces oldalát mutató, a show-t sűrűn ellopó Jackson, a 90-es évek haverfilmjei és a Top Gun előtt.
Az Iron manen kívül, szokás szerint több korábbi termékkel egyaránt akadnak hasonlóságok: a cselekmény sok szempontból hasonlít a Thor 1-re, míg a történet váratlan fordulata a (Winter Soldiert) idézi, a macska pedig jól hozza a Galaxis őrzői őrületét, ráadásul itt sem az minden, mint aminek elsőre látszik! Negatívumként leginkább Jude Law-t – akin látszik, hogy nem tud és nem is akar kitörni abból a bájgúnár szerepkörből, amibe Hollywood + a média beleragasztotta – lehet kiemelni, de ide sorolható még Annette Benning finálébeli kínos szánalmaskodása, illetve Ronan újfent rövidre vágott szerepeltetése.
A CGI-t sikerült feljavítani, a retro zenéket jókor és jól helyezték el (érdekesség, hogy a Nirvana Come As You Are című száma szólt a Marvel/Netflix The Defenders sorozatának teaser trailerében is), az első stáblistás jelenetet igencsak eltalálták, mint ahogy a stan lee-s intrót úgyszintén. Ha az alkotás jobban elmerül a 90-es évek hangulatában, akkor még jobban fel tudták volna dobni az egészet.

Rég láttam ennyire gyenge filmet

A filmből összességében a valódi humor sem hiányzik, de perce nem spóroltak az erőltetett poénokkal sem. Audrey és Morgen szerepe sem ritkán túljátszott, de a végeredmény mégis nézhető és szórakoztató képet ad. Nem vétek adni neki egy esélyt, ha kikapcsolódásra vágysz, de persze nem kell sokkal többet várni a megszokott hasonló témájú filmes sablonnál.

2019-04-20 15:15:12 The Right Stuff (1983) / Az igazak ryood (3) #3

régen láttam ennyire unalmas filmet.

Húsvétkor lenyomták a nép torkán a TV-ben. Most. Tömény borzalom!

2019-04-20 13:11:57 Canola (2016) xaladu (4) #4

Magyar feliratot birikorea készített hozzá, a blogján a filmhez tartozó oldal és az ő leírása:
https://birikorea.blogspot.com/2017/02/canola.html
Gye-chun nagymama a tradicionális női búvár mesterséget űzi a festői Csedzsu-szigeten, miközben neveli elárvult unokáját. A kislánynak meghalt az édesapja, anyukája pedig elhagyta. Egy nap a forgalmas piacon elsodródnak egymás mellől és csak 12 évvel később találkoznak újra. A nagyi mindent megpróbál, hogy a rajzban kimagaslóan tehetséges, érzékeny, vadóc kamaszt segítse, a lányról azonban meglepő dolgok derülnek ki.

2019-04-20 13:09:02 Canola (2016) xaladu (4) #3

A canola egy nemesített repce-fajta, annyi köze van a filmhez, hogy néhány jelenet repceföldön játszódik. Sokkal jobb a Gye Choon nagymama cím.

2019-04-20 13:02:21 Canola (2016) xaladu (4) #2

Fordulatos, szívhezszóló, kissé mesterkélt történet, szép filmmé megvalósítva. Érdeme, hogy nem a történet, hanem emberi érzések vannak a fókuszában. Külön érdekessége a vidéki koreai emberek és élet megjelenítése.

"Én nem éreztem" - OK. Én éreztem.

előzmény: Kempesbaba (#4)

2019-04-20 10:37:31 Budapest (1998) berto (2) #3

Koncepciójában alapvetően elhibázott „városbemutató” kisfilm. Budapest a téma, de szinte semmit sem lehet megtudni a városról. Gyakran használt kifejezés, hogy a „vizek városa”, nna ezt tényleg bemutatja. Uszodák, strandok képei elárasztják ezt az egészen másra hivatott össze-vissza vagdalt dokumentumnak szánt darabot. Funkciótalan szereplők lézengenek benne cél és értelem nélkül. Sok esetben még a kutyafuttában bemutatott híres épületek nevét sem tudhatjuk meg. Filmetűdként valamivel jobban funkcionálna, de akkor a címében ne ígérjen áttekintő képet a magyar fővárosról!

A táncjelenetek kétségtelenül hatásosak, de egyébként szörnyen teátrális.

Mese indul:
Ritkán fordul elő, hogy zsigeri szinten, menthetetlenül kiakasszon egy film. (Mert itt vagytok Ti, és az értékeléseitek megóvnak. A selejtet - hála! - egész ügyesen kikerülöm.)
Haha. Hogy ne bízzam el magam, a napokban mégis belefutottam egybe, s jól... hmmm.. az arcomra estem. Úgy háborogtam utána, hogy nyugtató kellett. Nem, nem fehér tabi. Én csak filmeket "szedek".

A Bébé(s) pedig pontosan a számomra megfelelő adagban tartalmazta a hatóanyagot! (Széles mosoly.)

Hogy hogyan találtam rá?
Nem akárhogy.
Ismerős a jelenség, hogy a legváratlanabb helyzetekben és legfurfangosabb módszerekkel toppannak be hozzátok a filmek? Tudják ők a módját. S csak utólag derül ki, hogy szándékosan jöttek, mert épp rájuk volt szükség.

Nos, zaklatott lelkiállapotomra félig tudatosan gyógyírt keresvén megpillantottam, hogy az egyik fórumtársunk kedvenc színészei között szerepel valaki, akit úgy hivnak: Ponijao.
Annyira jól hangzott, hogy rákerestem, ki Ő.
A többi már történelem.

Mese vége, konklúzió:
A vándorút során, amelyen ez a film kézenfogva vezet, ELEGENDŐ muníciót kapsz ahhoz, hogy helyreálljon benned a világ rendje. :)

Úgy látom többen látni szeretnék, itt például belekukkantható:
https://www.youtube.com/watch?v=XbDiVvSjWig&t=5479s

2019-04-19 22:20:18 Wrony (1994) / Varjak zéel (5) #1

A két sokkoló film (A keresés, 2014 és Hotel Mumbai) után megérdemeltem egy szívmelengetően (és szívszorítóan) szép filmet. És úgy szép, hogy semmi giccs, "csak" egyszerűen szép. Mint egy lírai költemény.
Elképesztően imádnivaló a két gyerek: a főszereplő, a szeretethiányos 9-10 év körüli kislány és a 4-5 év körüli "gyereke".
Itt lehet megnézni!

Nagy rajongótàbora van a filmnek, talàn kultusza is, a könyvhöz képest mindenképp nagy csalódàs. Nekem kínosan szentimentàlis , hatàsvadàsz is .
Nagy hìve vagyok a skandinàv filmeknek, ez a legrosszabbikak egyike, sajnos

Sír a lelkem, amiért angolul lett leforgatva, s nem a bársonyosan csordogáló olasz nyelven - mennyivel kevesebb így az élmény! Micsoda veszteség. Azért is, mert valahol úgy érzem, ez éppen elvesz annyit, hogy ötöst adjak - na meg az, hogy teljesen indokolatlan módon a giallo burjánzó műfajától idegen angolszász területre helyezték a sztorit egy naphúnyást váró olasz kisvároska helyett.

Mindenesetre nagyon izgalmas kis krimi, és valóban atipikus giallo (nem csak fenti apróságok miatt), a zenéje makulátlan (Morricone mekkora zsenije volt ezeknek a könnyedén szomorkás főtémáknak!), a nők pedig külön bajuszpödörintést érdemelnek. Viszont amiben ez a film igazán különleges - és ezt lejjebb már említettétek -, az az, hogy gyengéd és romantikus. Valamiért a Ne nézz vissza! jutott eszembe, amelyben a szorongás és a félelem mellé társult a kitartó szeretet és érzékiség. Ahogy itt is, mind a főszereplő és szeretője, valamint felesége közt. Az egész csupán egy halovány kis hártya, ami nagyon jót tesz a filmnek.
Gyöngyszemek ezek, méltatlanul elfeledett gyöngyszemek. Nézzétek! És örök hála - újra -, tomside.

Két nagyon szerethető figura bájos egymásra találása. Nem tud sokat ez a film, de magával ragad, az biztos.

Juj. Tegnap lattam, akkor meg talan konnyebb lett volna harmast adni, de most ugy ult el a fejemben, hogy ez egy rossz film. Hiaba vannak vicces pillanatai, alapvetoen erdekes sztorija, jo szineszek - es ez sikerult belole kihozni?
:D "Legjobb film". Kesz.

valamiért nagy kedvencem, john carpenter they live című filmjére gondoltam a nézése közben végig. az persze egy sokkal szarkasztikusabb, karikaturisztikusabb vízió, de nagyon hasonló az alapállása.
egyébként tökre rendben van, hangulat, színészi alakítások, rendezés, zene stb..klassz élmény, ami szállítja a 70-es évek korszellemét faszán.

Érdekes, hogy 2005-ben készült, de a 2055-re képzelt technikai környezet olyan, mint a 60-70-es években készült sci-fikben. És a szereplők utcai ruhája is olyan, ahogy a 60-as években öltöztek (pl. kalap). 2005-ben egyébként már egészen másnak ábrázolták a jövőbeli képzelt technikai környezetet. Szerintem ebben a filmben ez nem bénaság, hanem valamilyen rendezői elképzelés miatt direkt rendeztek olyan stílusú filmet, amilyen akkor készült volna, amikor Bradbury megírta az alapnovellát.

2019-04-19 14:12:19 Dragged Across Concrete (2018) Danesz99 (4) #6

Egy kérdés:
A fickó a bankban mikor írta be a segélykérő üzenetet, mielőtt szegény Debra arcát csúnyán szétkapják?
Másik kérdés:
A bankrablók miért ilyen brutális állatok? Milyen világ az, ahol már bennük sem lehet megbízni?
Amúgy szerintem is lehetett volna egy 20-25 perccel rövidebb, annak ellenére hogy odaszegez végig.

2019-04-19 14:01:34 Dragged Across Concrete (2018) Bogár Bence (5) #5

Igazán lassú folyású, régivágású és szikár élmény, két kiváló alakítással. Ha van olyan rendező, akire a jövőben nagyon oda kell figyelni, akkor az szerintem kétségtelenül S. Craig Zahler.
És ezt a fasza filmet nem merte bevállalni itthon egy forgalmazó sem? What a shame.

Elég rég láttam a filmet,nem is terveztem hozzászólni. De...
Ez a film iszonyat gyenge (ha jól emlékszem nálunk be sem mutatták moziban),és nem azért mert
a,,megszokott legnevesebb fekete szînèszekkel" van tele. Én nem éreztem dorothygale hozzászólásában semmi lekezelőt,hiszen nem a színészeket és végképp nem a mintául szolgáló katonákat minősítette hanem magát ezt a csapnivaló művet. Nem is tisztem dorothygale védelme,elég sokat jár erre,remélem olvassa a bejegyzésed és reagál rá. Amiért mégis időt szántam a klaviatúra nyomkodására az a bejegyzésed hangneme. Szép dolog a hősök védelme,csak azzal szemben védd akik támadják őket. Lábjegyzetként megjegyzem,úgy tudom,ezek a fekete srácok mifelénk is turnéztak annak idején bombázókat kísérni (javítson ki aki járatosabb a témában) így a puma század is találkozhatott velük. Na ők minimum akkora hősök voltak mint a film szereplői.
NO RACISM!

előzmény: Gina_88 (#2)

2019-04-19 07:56:57 En passion (1969) / Szenvedély mimóza (5) #5

Nekem ma EZ a passió jár az eszemben - fordul, körben jár, újra meg újra meg újra..

... Rendkívül bosszant, hogy a magyar címet így eltolták! Pedig maga a szövegkönyv fordítása egészen szép...

Négyen is járják itt a kálváriájukat, keményre taposott ösvényeiken, meg-megállva a jól ismert stációiknál, kimondva-kimondatlanul könyörögve bocsánatért, elfogadásért, szabad szárnyalásért és a szeretetért.

Mint mi, mind.

Kicsit sem érzem ma ünneprontásnak ezt a passiót ajánlani nektek. Sőt... Inkább nagyon is helyénvalónak.

2019-04-19 00:47:40 Vision (2018) / Látomás dittike (5) #1

A metafizikus film egy szép példázata...

A film ugyan kicsit néha leül, de nem igazán tobzódik az ütközetekben, de egyszer érdemes megnéznie annak, akit érdekel a repülés és a II. vilháb. története.

Lekezelő ez a "szokásos sztori"-zás a színesbőrűekről, ugyanolyan lekezelő, mint egyes filmbeli fehérek hozzáállása. A II. világháború előtt elég szépen működött a fajgyűlölet, a faji megkülönböztetés. Tudod, még Rosa Sparks előtt... Ezek a srácok mind képzett emberek voltak, mielőtt pilótának jelentkeztek. Hogy egy kicsit művelődjél a témában, ha még egyáltalán erre jársz, itt van két link:
https://lemil.blog.hu/2008/04/15/legiero_tuskegee_airmen
https://mult-kor.hu/meghalt-a-hires-99-es-alakulat-utolso-pilotaja-20161122

előzmény: dorothygale (#1)

2019-04-18 20:35:35 Elizabeth Harvest (2018) Ragemarci (2) #4

Unalmas BioPunk 2 szép nővel. A sztori a Kékszakállú herceg újragondolása.

Nahát, ez a szentivánéji nyár telis-teli van tündöklő csillagokkal! Szerelmesek, tragikus hősök és Bolondok, e háromé a világ, és sorra kapjuk az olyan poénokat, hogy a fal adja a másikat. Látok még 1-2 Bergman-vígjátékot, fel is kerülnek a kívánságlistámra. Akiben az él, hogy Bergman csupa depresszió, az ide süssön! ;)

És persze ez nem a tipikus Bergman, és nem is olyan ötöst kap, mint sok más filmje, de megkapja.

2019-04-18 18:38:13 Hotel Mumbai (2018) zéel (5) #1

Sokkoló!

2019-04-18 18:15:56 Dumbo (2019) / Dumbó Maminti (?) #3

Làtvànyos, színes-szagos. Ha egy àtlag élőszereplős Disney, akkor 3 * .Ha Tim Burton, akkor nagy jóindulattal 2. És nem azért, mert azt vàrtam , hogy Dumbo is a korai munkàk közé illeszthető bizarrnak ható , gótikus elemekkel àtszőtt felnőttmese legyen. De ez Burtontől harmatgyenge.Újra harmatgyenge. Remélem vagy visszatalàl a règi lendülethez, vagy végre kiforr egy új kifejezési, megjelenési formàt, mert ettől nekem vérzik a szívem.

Döbbenten állok az osztályzatok előtt...
Nem néztem végig,mert számomra annyira irritáló volt a képi megvalósítása,így nem lenne tisztességes ha osztályoznám

Amúgy a filmhez tartozó leírás nagyon béna...

Egy Bergman-VÍGJÁTÉK!
Háromnegyed óránál úgy kábé 15 percnyi szöveget lett volna kedvem kiírni az idézetek közé, eddig elképesztően élvezetes. :)

2019-04-18 17:14:43 The Search (2014) / A keresés mimóza (5) #5

Félelmetesen letaglózó, gyötrő őrület. Néhányszor meg kellett állítanom a lejátszást, hogy erőt gyűjthessek a folytatáshoz. Többször potyogott a könnyem, mint a Szentjánosbogarak sírja és a Jöjj és lásd! c. filmek alatt - együttvéve.

Egyetlen család tragédiáját követhetjük itt nyomon, s összeszorul a szívem, ha arra gondolok, hogy a két csecsen háborúban összesen több, mint 200 000 civil halt meg. (Persze, nem a hivatalos, állami közlések szerint. Azokban csak e szám töredéke szerepel.)
Egyike ez az újabb kori népirtásoknak, amelyről a világ vajmi kevéssé szerzett/vett tudomást.

A film két erősségét emelném ki: a szereplők alakítása több volt, mint hiteles és meggyőző; elérik, hogy ott rójuk az utat velük együtt, vagy épp lapuljunk lélegzetvisszafojtva egy-egy kőrakás/barikád mögött.
A fényképezés pazar, ijesztően precízek a beállítások, a látószög pedig segít, szinte odalökdösi a nézőt a jelenetek kellős közepébe. Nem hagy kívül. A fegyveres részeknél szinte fekete-fehérre vált, mintha azt érzékeltetné: az állati kegyetlenség minden színt kiszív az életből. S a színekkel együtt az életet.

Ui.: Köszönöm a figyelmeztetést! Így kicsit felvértezhettem magam. Nem tudom, mennyire sokkolt volna, ha készületlenül, mit sem sejtve ülök le elé.
Habár az is igaz, hogy ERRE semmi sem készíthet fel.

A történet alapján készült sorozat: A tett sokkal jobb.

2019-04-18 13:51:34 Mortal Kombat (1995) ryood (4) #20

guilty pleasure a javából... :)

2019-04-18 13:04:23 Tystnaden (1963) / A csend tomside (5) #28

Alszom rá, és talán visszajövök, mert a Bergman-film tipikusan nem az a gyorséttermi burger, amit, ha lenyeltél, már tudsz is véleményt mondani: ez finom volt, ez közepes, ez gyenge.
Viszont a friss benyomás talán itt is számít, ha másért nem, legalább azért, hogy később vissza tudjam olvasni, mit éreztem frissiben.
Ebben a filmben isten olyannyira hallgat, hogy már nincs is jelen. Amíg az előző részben legalább beszélnek hozzá, itt már úgy sincs jelen, mint hallgató fél, ez a film az embereké. Az első részben van, aki látja istent, a másodikban még van, aki beszél hozzá, a harmadikban már semmilyen isten-ember kapcsolat nincs. A kommunikációt a rontásra használják a főkarakterek, volt olyan pontja, ahol egy pillanatra azt éreztem, én ilyen gonosz nőket még nem láttam filmen (se). Az esőbe kihajló, szenvedő Anna annak a képe, aki egész életében hűs forrásért fog kutatni, de nem talál majd feloldozást a bűntudatból, amiért így vált el, és így hagyta meghalni nővérét. Anna foglya a saját gyűlöletének. A filmben minden reményt az jelent, hogy 2-3 szót, mint "kéz" vagy "arc" - az emberség szinekdochikus megidézését Ester "végrendeletében" a fiúra hagyományozza, mintegy örökségül. Fog-e a fiú - az emberség és az emberiség filmbéli letéteményese boldogulni a világban ezzel az örökséggel? Megérti-e, hogy semmi másra nincs szüksége, kizárólag ezekre a szavakra, de ezek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy Emberek legyünk? A kérdés az újfent csodás helyen elvágott záróképpel - a fiú olvassa az "örökséget" - nyitva marad. Bergman evvel a filmmel végképp szkeptikus a tekintetben, van-e, lesz-e közünk egymáshoz, vagy leszünk pusztán hallgató szigetek, leszünk pusztán homo homini lupus.
Én azért találtam egy emberi, ha tetszik, pozitív pontot is a filmben, amely valamelyest ellensúlyozza ezt a destruktív nihilt, és ez az idős szolgáló karaktere, akiről eddig valamiért még nem esett szó. Mint a pusztán képi elbeszélői nyelv alapján megtudjuk, ő relatíve régen elveszítette a feleségét, ismeri a gyászt, az elmúlást. Ezen túl nem tesz mást, élvezi az életet, (pálinka, játék a gyerekkel, csokoládé) és részvéttel szolgálja embertársait. Ő a pozitív karakter, aki a filmben egyedül viseli méltósággal terhét, egyedül nyilvánít valódi részvétet, egyedül nem ítélkezik senkin, egyedül megpróbál kommunikálni - utóbbi teljesen abszurd, folyamatosan beszél és magyaráz, miközben tudja, nem értik a nyelvét. Nem annyira reménytelen ez a film, amennyire tükröztetik a hozzászólások, az öreg karakter, aki részvétével kicsit isten helyett is van jelen a vásznon, és a fiú kapcsolata megmenti a nővérek, a két reménytelenül elpazarolt lélek sötétségétől, akiket az életen át tartó kommunikációhiány a magányos pusztulásba hajtott. A film fő kérdése, hogy a gyerek mit választ. A pisztoly használatát és a tankok vezetését tanulja-e meg, vagy inkább a két szót: kéz, arc. Bergman az olvasó fiú képével hagy minket magunkra. A zárójelenetben a gyűlölet nőjét mint elveszett karaktert látom, és végül a remény képét, az olvasó fiút. Picit parabolisztikus: van választásunk. Hallgatsz vagy beszélsz. nekem korántsem reménytelen a film.

Összességében jó volt. A jakó robotot még valahogy befogadta a szervezetem, de mi volt az a "medvedisznóember"?? :/

2019-04-18 12:20:39 Destroyer (2018) / Pusztító Ragemarci (4) #2

Meglepően dinamikus, kár, hogy a végére ennyire belassul. Megint egy film, amit ha 15 percel hamarabb hagynak abba az segített volna rajta. Kidman mama is elég jó pedig. Neo Noir fanoknak viszont kötelező darab.

Igencsak erős alkotás, ha az ember át tud szellemülni. Ritkán látunk bennszülöttek életével kapcsolatos narratívában drogháborúról szóló filmet. Pontosabban: én még sosem találkoztam ilyen különleges ábrázolással, és ez már alapvetően előkelő helyről rajtolja a filmet. Persze ott van az is, hogy ez kevésbé szól a marihuánáról, és inkább az őslakosok tradíciójáról, valamint annak átalakulásáról.

Nem feltétlenül szerencsés a fejezetekre osztás - gondoltam a filmben többször. Túlságosan balladikussá teszi a történet folyását, szájbarágóssá a mondanivalót: e szubkultúrának a paradicsomból való pokolba kiűzését. Persze a nyugati, felvilágosult, Narcoson és Isten városán edződött ember már nem tud mit tenni, a csavart várja és áhítozza. De közben észbe kapunk: ez egy bennszülött történet, egy bennszülött film.
Nem akar hatásvadász lenni, nem akar többet mondani, mint ami valójában a történet.

Regét mond, dokumentál, éppen csak úgy és azokon a határokon belül, amit az éneklőmester meg tud tenni dalával. És itt - számomra - felkerült a pont az i-re. És ennek fényében még bravúrosabb mindaz, ahogy megjeleníti az ősi hagyománytiszteletet és rendszert, valamint az azzal szembemenő és romboló erővel bíró nyugati szellemet a marihuána fényében - szinte egyetlen palettán.

Összességében nagy élmény, de mégis valami hiányzik. Vizuálisan is nagyot alkot, de láttam a kiaknázatlan lehetőségeket. A karaktereinket sem ismerjük meg olyan részletgazdagan, ahogy a történet egyes pillanatai is kaphattak volna egy még drámaibb tónust. De mint mondtam, ez minden bizonnyal annak hatása, ahogy a nyugati ember a jól bejáratott klisék mentén szeretne haladni, és ha egyszer nem kapja meg azt, akkor már fanyalog, holott egy másik szemlélet nem feltétlenül kevesebbet jelent. Ezt pedig pont tudom, mert tapasztaltam Afrikában a maszáj bennszülöttek közt.

Nézzétek! Még talán műsorra tűzi a Bem (tegnap teltház volt, meglepetésemre), érdemes. Egy kétórányi lélegzetvétel, másnapi fejtörést is nyomokban tartalmaz!

2019-04-18 10:17:16 High Life (2018) macready (?) #1

Bemutató dátuma: 2019. június 13. (Forgalmazó: ADS Service Kft.)

2019-04-18 10:02:15 Mikra Anglia (2013) / Kis-Anglia mimóza (5) #2

Visszajöttek képek és hangok.
Évek ködéből.
Van ez így.
Újráztam hát.
Ez a görög mese az én mesém.
Alig is ismeri itt valaki.
Féltve őrzöm.
Meg ne nézd!

2019-04-18 09:29:40 The Search (2014) / A keresés zéel (5) #4

Méghozzá igen jó minőségben, eredeti (csecsen, orosz, francia, angol) nyelven, magyar felirattal.
Csak felnőtteknek! (Ami, ugye, nem feltétlenül kapcsolódik az életkorhoz.)

előzmény: oscarmániás (#3)

Elsőre csak tetszett, másodszorra viszont azt látom, hogy egy nagyszerűen átgondolt, aprólékosan kidolgozott történet, remek rendezéssel. Feszült, izgalmas és rendkívül nagy teret átfogó történet. Zseniális

2019-04-17 22:20:53 Pappa pia (2017) Ugor (1) #105

Megesküszöm rá, hogy igen, hosszú ideig néztem döbbenten, hogy véleményt alkothassak róla egyáltalán. Most megy a TV-ben. Nem, erre semmi, de semmi mentség nincs, sehol!

Szerintem itt hallható minden idők egyik legjobb filmzenéje. Egyszerűen varázslatos.

Ez a film semmit nem ér... nevettseges egyatalan , hogy filmnek lehet nevezni.

Akik bírják az 'Így jártam anyátokkal 'c sorozatot , Josh Radnornak örülni fognak, s itt kb hasonló karaktert hoz....

Nem volt nagyszám . Néhány ember egyéni kínlódását látjuk a vásznon....amit mi magunk is nap mint nap átélünk....

2019-04-17 19:52:31 Stalag 17 (1953) / A 17-es fogolytábor csabaga (4) #22

Ez egy 'fura' helyzet volt. Hepburn-Holden-Brenda Marshall...

2019-04-17 19:34:47 Stalag 17 (1953) / A 17-es fogolytábor JcWh (5) #21

Az is mekkora balszerencse, hogy Audrey-val nem jöhettek össze a dolgok, ő volt élete egyetlen szerelme (és elvileg vice versa Audrey oldaláról). A Párizsi mesék forgatása ezért is volt pokoli élmény Holdennek. Majdnem be is fejezte utána a filmes karrierjét.

Szerintem testileg remekül nézett ki még '81-ben is, az arca valóban eléggé megöregedett az ital hatására, de a híres Holden-mosoly akkor is elkápráztatta a nőket. Utolsó párja, Stefanie Powers 25 évvel volt fiatalabb nála.

Hát sajnos a magyarországi DVD megjelenések száma édeskevés Holden majdnem 70 filmjéhez képest, ráadásul olyan alapvető klasszikusok maradtak le mint a Golden Boy, Our Town, Born Yesterday, The Moon Is Blue, Executive Suite, Picnic, The World of Suzie Wong...csakhogy a nagyobbakat említsem. Mostanság a Warner Archive és a Kino Lorber több filmjét is kiadta Blu-ray-en, ami nagyon örvendetes volt számomra. :)

előzmény: csabaga (#20)

2019-04-17 18:10:14 From Hell (2001) / A pokolból csabaga (2) #24

Én Michael Caine két részes tévéfilmjét ajánlanám ez a képregény adaptáció helyett.

2019-04-17 17:46:45 Stalag 17 (1953) / A 17-es fogolytábor csabaga (4) #20

Úgy tudom, az egyik filmje végefelé ( Párizsi mesék) voltaképpen saját magáról ( felesleges vele foglalkozni, beleszeretni, reménytelen iszákos stb.) monologizál, ki másnak, mint Audrey Hepburnnek...

A szervezetén nem is, de a külsején, arcán sajnos meglátszott az alkohol. Ahogy meghalt, rémes...

Ahogy nézem, nagyjából tucatnyi filmje jelent meg itthon DVD-n, eredeti nyelven(is). Kilenc biztosan megvan.

előzmény: JcWh (#19)

2019-04-17 16:55:07 Stalag 17 (1953) / A 17-es fogolytábor JcWh (5) #19

Azt azért érdemes tudni, hogy Holden egy önmagába forduló alkoholista volt, csak ritkán fordult elő, hogy feltartotta volna egy film forgatását vagy konfrontálódott volna másokkal. Állítólag a II. világháborús szolgálata alatt szokott rá igazán az italra, amikor valahová Texas-ba, konkrétan a semmi közepére száműzték őt és más akkori amerikai celebet, elrejtve őket az emberek elől. Öccse pedig közben meghalt a harcokban. Kevesen tudják azt, hogy nagyon küzdött, hogy leszokjon az alkoholról, mindent meg is tett érte (klinikákra feküdt be, pszichológushoz járt), de belső szenvedését és magával való elégedetlenségét nem tudta máshogy elnyomni. Erős szervezete lehetett ha 63 évesen, a halála előtt sem volt semmilyen különösebb egészségügyi problémája.
Hollywood-ot és a színészkedést pedig nem igazán érezte magáénak, de maximalista lévén mindig kihozta magából a legjobbat. Alakításai annyira természetesnek és emberközelinek hatottak, hogy azok az Akadémia számára legtöbbször láthatatlanok maradtak. Szerencsére a Stalag 17-ben nyújtott alakítása elismerésre került.

Oh, oké. Köszi a választ. :)

előzmény: Ragemarci (#2)

Része. Perez atya a közös nevező

2019-04-17 14:16:17 István, a király (1984) Sziez (5) #10

Nekem tetszett ez a film, tetszett a zene is, ennek a rockoperának akkor, a maga idejében megvolt a sajátos politikai felhangja, ami abban a közegben jó nagyot szólt. Kissé kontraproduktív volt, mert az embernek az volt az érzete, Istvánt akarná pozitív figurának bemutatni, de naná, hogy mindenki Koppánynak drukkolt. :-) Az "idegeneket hív magyarok ellen segítségül" stb. azért másképp hangzott ám 83-ban az orosz laktanyák társaságában, mint manapság.

És szerettük azért is, mert létjogosultságra emelte az akkor még a hatalom által kissé lesajnált rockműfajt, különösen Nagy Ferót, akinek a betétdalában a "Nem kell" című Ricse sláger köszönt vissza, ami amúgy nem jelenhetett meg lemezen. Az ember tudta, hogy ja, hát ez a "Nem kell!" Szóval Bródyék felhasználták az akkor nagyon népszerű előadók zenei karakterét és üzenetét is, amivel sokszor kizárólag csak a koncerteken találkozhattak a rajongók, most pedig ott látták a filmen, és ez nagyon ütött.

Azt mondjuk nem értettem, hogy a filmen miért nem lehetett Varga Miki az István, mitől volt jobb arc a teljesen jellegtelen Pelsőczy, vagy miért nem lehetett Sebestyén Márta a Réka. De bármikor szívesen megnézem újra, már csak azért is, mert személyes emlékeket is idéz abból az időből, amikor a Király domb le volt zárva az előadások miatt (minden nap ott sétáltam), a szemközti szobrászműhely portása pedig panaszkodott, hogy a kutyája világgá akar szaladni az esti előadások fülsiketítő zajától :-)

Az Alföldy verziót meg felejtsük el gyorsan.

2019-04-17 13:49:51 Glass (2019) / Üveg ChrisAdam (2) #52

Nagyszerű film lehetett volna - láttam benne a lehetőséget. De a nagynak indult, ám csúnyán elbaltázott finálé, a túlcsavart történet és felesleges giccs nagyon kisiklatta. Kár érte, pedig vannak pillanatai.
A sebezhetetlen éppen az egyszerűségével volt zseniális.

Engem csak az érdekelne, hogy ez a film akkor most része a The Conjuring-univerzumnak, vagy nem? Mert neten kb azt is lehet olvasni hogy igen meg azt is h nem...

2019-04-17 12:37:37 Stalag 17 (1953) / A 17-es fogolytábor csabaga (4) #18

W. Holden mindig is az egyik kedvencem volt, nagy baj, hogy alkoholista lett...Nem lehet azt mondani, hogy az Oscar 'szerette', de csak kapott egyet. 3/1. O' Toole, Burton semmi, igaz, brittek voltak...

előzmény: JcWh (#17)

2019-04-17 11:46:13 Destino (Végzet) (2007) Ugor (?) #1

Itt

2019-04-17 11:17:44 Otthonom, Tarnabod (2006) Ugor (?) #1

Itt

Felnövéstörténet a maffia által uralt szicíliai kisvárosban egy baloldali érzelmű rádiós fiatalember sorsán keresztül. A "tizenkettő az egy tucat" tipikus példája, mire izgalmassá válna, addigra véget ér, kellemes délutáni kikapcsolódás a téma iránt érdeklődőknek.

2019-04-17 02:37:05 Manolete (2008) dittike (4) #5

Egy torreádor őszinte története vallomása az életről hivatásról szerelemről.

2019-04-17 01:05:07 Stalag 17 (1953) / A 17-es fogolytábor JcWh (5) #17

Mivel ma van William Holden születésének 101. évfordulója ezért egy hosszabb bejegyzést írnék a filmről és Holden-ről, illetve néhány érdekességről is amiket mostanában olvastam. Előre is bocsi ha egy-két Offtopic becsúszik, de ahogy látom már elkelne egy kis frissítés ennek a filmnek a véleményszekciójára.

A filmről:
Talán nem kétséges, hogy ez a film egy egyedülálló alkotás. Ilyen (jó értelemben) furcsán nem sokszor éreztem magam egy film megtekintése közben, annyira zseniális a vígjáték és a drámai jelenetek vegyítése, hogy szóhoz sem lehet jutni. Ugyanakkor az egyensúly még sincs meg, a néző érzékelhetően többet kap a vígjátékból és kevesebbet a drámából. Szerintem több vígjáték elem már 1953-ban sem üthetett akkorát, már-már kicsit kínos néha Animal és Shapiro viccelődése, ugyanakkor vannak jobb pillanataik is. Az efféle viccelődés ilyen környezetben kétségkívül szokatlan és így újszerű is, ezért mindenképpen alapvető eleme a filmnek. Amiért kicsit haragszok a mindig zseniális Billy Wilder-re, hogy a filmet a hátán vivő és legsziporkázóbb alakítást nyújtó Holden-ről többször elvonja a figyelmet és sokáig nem is látjuk újra a vásznon. Ami számomra Animal és Shapiro helyzetét tovább rontja a filmben, hogy én például a Holden játszotta Sefton "lazáskodásán" többet tudtam nevetni/mosolyogni, mint például amikor mindig meggyújtja a gyufáját az egyik fogolytársán, vagy a tojás feltörős jelenet is zseniális. Ki kell emelnem, hogy Otto Preminger is pokolian jó volt. Tehát az arányok nem lettek jól eltalálva és ez a 21. században már jobban feltűnik a nézőnek, de ezzel együtt is örök klasszikus marad a film. Egyértelműen eredeti nyelven ajánlom a filmet, a szinkron sok mindent leront és elfed.
(A szereplőgárda utolsó életben maradt tagja, a Hoffy-t alakító Richard Erdman épp egy hónapja halt meg 93 éves korában. Nyugodjon békében.)

William Holden-ről és az Oscar-díjáról:
Nem tagadom, hogy Bill Holden a Sunset Blvd.-ben, a Network-ben és néhány másik filmjében is (pl. Executive Suite, Picnic, The Country Girl) jobban alakított, viszont abból a szempontból szerencsés hogy ezért kapta az Oscar-t, mert a Stalag 17-ben Holden az egyedüli sztár és senki nem lopja el előle a figyelmet (mint sok más esetben történt, pl. Gloria Swanson, Peter Finch vagy Alec Guinness). Holden 1950-ben nagy eséllyel indult a díjért és nagyot csalódott, 1953-ban a vesztesek nyugalmával ült be a ceremóniára és óriási meglepetés érte. Ő maga Burt Lancaster-nek adta volna a díjat, akinek le volt nyűgözve az alakításától. (Szerintem így is Holden volt a legjobb a kategóriában, ha nem is kimagaslóan.) Nem sokan számíthattak Holden győzelmére, érdemes megnézni milyen hátulra ültették és másodpercekig csak sétált a pódium felé. Hatalmas a differencia Audrey Hepburn díjátvételével (aki pont előtte vette át a díjat), aki csak egyet lépett és a színpadon volt. Szegény Holden időcsúszás miatt még beszédet sem tudott mondani, csak később a sajtó előtt.
Holden és a kritikusok szerint is csak a Sunset-nél ért veresége miatt kapta meg a díjat kárpótlásként. Az amúgy is önbizalom-hiányos Holden-ra továbbá az se volt jó hatással, hogy legnagyobb példaképe, az apja az Oscar-díj elnyerése után is elítélendőnek tartotta a színészi szakmát és nem gratulált fiának. Felesége, Brenda Marshall egykori színésznő pedig féltékeny volt Holden-re és minden alkalmat megragadott hogy letörje Holden önbizalmát. Állítólag Holden a 60-as években (alkohol hatása alatt) belevágta a szobrot a Nápolyi-öbölbe egy jachtos nyaralás alatt.
Már több mint egy éve készítek feliratokat Holden filmjeihez és elérhetővé teszem mindenki számára, valamint William Holden magyar nyelvű Wikipedia szócikkét is én írtam meg. Illetve ma Holden születésnapja alkalmából egy önéletrajzi dokumentumfilmjéhez (William Holden: The Golden Boy) is megosztottam magyar feliratot. Érdemes megnézni, több híres színész és rendező is beszél Holden-ről benne. Kicsit méltatlannak találtam, hogy más Hollywood aranykorabeli színészhez képest William Holden neve mennyire megfakult, főleg Magyarországon. Szerintem amit lerakott az asztalra több mint 40 éves filmes karrierje alatt, sokkal nagyobb ismertséget érdemelne.

2019-04-16 23:34:08 Rossz versek (2018) / Bad Poems zéel (5) #35

Hogy ez milyen jó! Engem nagyon feldobott (pedig éppen nem a legjobb hangulatban ültem be a moziba).
Nem is értem, hogy miért halogattam eddig a megnézését.
Szívet melengető és elgondolkodtató. Egyszerre! Ritka erény.
Mint ahogy a rendező második filmjével végképp bebizonyította, hogy ritka tehetséges.

2019-04-16 20:27:45 BÚÉK (2018) kfiro (2) #6

Sajnos vagy nem, én láttam az eredetit és hát..................az után ez már így nagyon gyengécske.
A színészeket nem bántom, ők még aránylag jók voltak, a rendezéstől nem ájultam el, a dramaturgia meg adott volt csak koppintani kellett.
Na de mit is várhattam volna egy remake-től.....

Azért adtam kettest, mert ha már remake, akkor legyen a vége is az, de megváltoztatták.
Pont amiatt olyan jó ez a történet, az adja meg a végső katarzist, az amúgy izgalmasnak mondható cselekménynek. Különben simán megérdemelné a hármast az eredeti árnyékában.

Jó szórakozást!

2019-04-16 18:56:36 Shazam! (2019) slipknot (3) #20

Tiszteletben tartom a véleményed, és eszem ágában sincs itt társadalmi hatásokba belemenni, de annyit azért elmondanék, hogy a felettünk lévő generáció még a kommunizmusban nőtt fel, és ennek a hatása a mi érdeklődésünkre is kihatott, elég abba belegondolni, hogy a képregényfilmek elterjedése előtt itthon Batmanen, Supermanen, Pókemberen, és X-Menen kívül nem nagyon kaptál mást, micsoda meglepetés, hogy épp ezeket ismerte itthon SZINTE MINDENKI.

előzmény: Kempesbaba (#19)

2019-04-16 16:04:55 Hellboy (2019) MicaHiro (2) #5

Egészen elképesztő, hogy az igényes, fantasztikusan gyönyörűen és stílusosan megrajzolt, remek történetvezetésű és egyedi atmoszférát teremtő Hellboy-képregényektől sikerült eddig az igénytelen vacakig eljutni.

2019-04-16 12:59:29 Smultronstället (1957) / A nap vége mimóza (5) #55

A mester egyik legoptimistább, legmélységesebb és legbensőségesebb hangvételű filmje. Minden alkalommal lenyűgöz, ahányszor csak látom. Halk, szelíd, elgondolkodtató, befelé nézős. Szinte minden párbeszédét ki lehetne jegyzetelni. Victor Sjöström pedig nem játszik, vagy alakít, hanem átlényegül. (Oké, tudom, evidenciától csöpög a kijelentés, de azért mégis leírtam.)
Minden újranézésnél más és más rétegeket fedezek fel ebben a transzcendens tartalomban, most a következő gondolat vitt magával leginkább: azokra az álmokra igenis szükség van, amelyekben elmondom magamnak azt, amit ébren semmiképp nem akarnék meghallgatni. Kijózanító, de elengedhetetlen ahhoz, hogy végül kijelenthessem: "Köszönöm, a szívemmel minden rendben van." Ezt a katarzist nem hagynám ki OTT a küszöbön, ha lehet...

(Továbbá, makacsul visszatér a gondolat, s úgy látszik, már sosem hagy nyugodni, és jaj (!), igen, ez már megint túl személyes lesz, de: nem is tudom, miért nézek én bármi mást is Bergmanon és Tarkovszkijon kívül. --- 15 évesen még gőzöm sem volt, miért ejtenek rabul éppen ők ketten, de megtörtént. Habár a rejtély megoldása még mindig csak homályosan dereng, de azért - így, 3 évtized múltán - lassan körvonalazódik: mert annak lényegéről beszélnek, amivé lettem, s amilyenné még alakulok, ha adatik jövő.)

2019-04-16 08:55:55 István, a király (1984) ryood (4) #9

ez valóban nem film, hanem lefilmezett előadás, performansz, ennek ellenére nagyon erős hatása van, és bár van benne pár idegesítő elem, mégis működik. még koltay gábor sem tudta elrontani...pedig ő az egyik legrosszabb alkotó, rendező ever magyarországon...

2019-04-16 00:33:21 Aquaman (2018) The Cortez (3) #26

Erőltetett, nem túl erőteljes agymenés, ami a Batman v Superman-Suicide Squad-Justice League triótól még így is fényévekkel jobban sikerült, mivel a középszert küszködve ugyan, de legalább eléri.
Jason Momoa továbbra is jó választás a szerepre, és továbbra is egy Thor-koppintás, ám nem merül ki ennyiben a Marvel-utánérzet, ugyanis a történet, annak több részlete + testvérviszály szála, mind az említett karakter mozijait, na meg a Fekete Párducot idézik. A látványvilág szintén olyan hatást kelt, mintha éppen a másik stúdió valamelyik szólóalkotását néznénk. A vízalatti város színes-szagos megvalósítása tök jó lenne egy Namor-filmben, viszont ez itt elvileg a DC – ehhez képest csak a játékidő vége felé haladva láthatunk sötétebb jeleneteket, elborultabb ötleteket. A vizualitás a Galaxis őrzőiére is hasonlít. Igazából annyi a különbség a 2 mű között, hogy abban a színészek, illetve az alkotók értenek ahhoz, amit csinálnak, és ráadásul még viccek is vannak benne.
A harcok faszán néznek ki (kivéve az egyik követhetetlent): visszatértek a Man of Steelből ismert videogame-szerű akciók. Kreativitás leginkább ezekben a részekben, valamint a fényképezésben rejlik. A kalandfilmes, kincskeresős sztori ütős lehetett volna, ha valamivel komolyabban kidolgozzák. A soundtracket kritikán aluli, rosszul eltalált betétdalok, meg teljesen jellegtelen zenei témák jellemzik (pedig az utóbbiak helyett csak az 1. trailerben hallható, kiválóan megkomponáltat kellett volna felhasználni).
Hollywoodban úgy látszik megint elfogytak a színészek, mivel a Watchmen után újra itt van velünk Patrick Wilson, igaz ezúttal a főellenség szerepére ugrott be. Ha már az ellenfeleknél tartunk: a néger medúzaember nem lett csapnivaló, még akkor sem, ha elég klisés, (csak hát nem értem minek kellett visszarángatni a stáblistás jelenetbe). James Wan rendezői székbeültetése szintén érthetetlen, mert nem 1 ilyen stílusú DC-cucc illett volna hozzá, na nem mintha olyan sok köze lenne mostanában bármiféle szerzőiséghez vagy egyediséghez.

2019-04-15 20:30:59 Dumbo (2019) / Dumbó dorothygale (4) #2

Természetesen nem zeniális, mert már lerágott történet. Talán kicsit más oldalról mutatja meg az ismert sztorit. Megmutatja, hogy sokan miért nem szeretik a cirkusz műfajt...Ezen felül mérhetetlenül szomorú film. Kacagni nemigazán lehet sehol. Bár tele van látványos izgalmas elemekkel, melyek lekötik a figyelmet, de mégis egy nyomasztó élmény marad az emberben.

2019-04-15 19:20:55 Budapest Noir (2017) bromi (5) #25

Moziba nem tudtam megnezni, de az rtlmost jovoltabol most igen. Hat nekem nagyon tetszett:) Bar, azt mar megfigyeltem, hogy amelyik filmben Kulka Janos feltunik, az nagyon jo:) En nem vagyok egy nagy krimi rajongo, igy igy az en lelkivilagomnak ez meg pont nezheto volt. Kolovratnik Krisztian nagyon jo volt a foszerepben.
Egyetlen negativum talan h kicsit gyorsan peregtek az esemenyek, de igy legalabb nem ult le a sztori.
A masik furcsasag, ami lehet csak nekem volt az, de 1936-ban szerintem meg nem volt divat nok koreben a tetovalas. Mar az elso agyjelenetnel furcsa volt es egybol kizokkentett az illuziobol h egy kvazi szazadfordulos filmet nezek.
De alapvetoen klassz kis film, es mivel a foszereplo igen helyes pasi, ezert biztos ujranezem:)

Nagyon rossz film. Én szóltam.

2019-04-15 18:23:46 La luna (2011) / A Hold mimóza (5) #14

Nagyon helyes rövidfilm... Mindig is szerettem elmerülni a szimbólumrendszerek részleteiben, és az tud elkapni leginkább, amikor - bármelyik művészeti ágban - következetesen és okosan használnak egyetemesen érvényes jelképeket az alkotók. A mesékben is, igen. Főleg. Ennek a filmnek a készítői igazán beletaláltak. Lehet, bátor kijelentés, de talán kimondhatom: ezt a kis történetet bolygónk bármely táján megértenék az emberek, sőt, bármely életkorban, illetve a történelem akármelyik évszázadában. Ha nem az értelmükkel fognák fel, hát a lelkükkel éreznék meg, miről szól, mert valamennyire tudatosan, vagy teljesen tudat alatt is hat.

Nem akarok erőltetett párhuzamokat - nyilván ezernyi jobb példát lehetne még említeni, és az összehasonlítás több ponton sántít is -, de annyira adja magát: tegnap, amikor az ötödikes tankönyvből olvasgattuk a fiammal a Petőfi verseket, lenyűgözött, hogy A négyökrös szekér c. vershez fűzött megjegyzések részben mintha e filmhez íródtak volna. :) A világos éjszaka, a Hold és a csillagok, a pillanat, amit a fiú nem szalaszthat el, mert tünékeny; lépnie kell, hisz' ez az első szerelem lesz az, aminek élménye örökre bevésődik. Ki kell hát pányvázni a Holdat, és kiválasztani a csillagot. :)

Elhangzott alább, hogy "az a bibi, miszerint a gyerek még csak általános iskolás" - én ezzel kapcsolatban azt mondanám, a film alapmotívuma a nagypapa-apa-fiú, tehát a három egymást követő férfigeneráció kapcsolatának kihangsúlyozása; konkrétan az, hogy milyen tudást/mintázatot adnak át egymásnak, emiatt nekem - a téma ellenére sem - volt zavaró, hogy nem kamaszfiút szerepeltettek benne; továbbá, érdekes tény a való életben, hogy amíg a nagypapa, édesapa él, addig a fiú mindig "a kisfiuk" marad, akárhány éves is.
Számtalanszor hallottam, hogyan szólítja apósom "kicsi fiam"-nak a férjemet, és ilyenkor mindig megérint, milyen biztonságot, örömöt és - jó értelemben vett - büszkeséget hordoz magában ez a megszólítás. :)


***** Ja, a film CSILLAGos ötös! *****

Ezerszer látott RiseandFall sztori(persze ne gondoljunk Sebhelyesarcú léptékre),ami néhol feldobja, az Tat Radcliffe operatőr beállításai. Helyenként remek atmoszférát teremt és ez kihúzza nálam a filmet a középszerűsegből