Legfrissebb filmes kommentek (összes)

2019-08-23 10:47:57 Contact (1997) / Kapcsolat Charlie O'Brian (3) #45

Erősen off. Igen, többen inadekvát módon használták a "konvergál" szót. Mondjuk annyi igaz, hogy néha határértékként adódik a keresett valószínűség, pl. a párosítási problémánál stb... ;)
Off vége.

On.
Egyetértek azokkal, akik hangsúlyozzák, hogy science FICTION a műfaj.

előzmény: MicaHiro (#42)

A trailert látva anno azt hittem, én leszek az első (vagyis Mickey után a második) négyeses, de nálam a végeredmény kettesen is alig állt meg. Mindenféle meglepetést nélkülöző kopi/pészt ujjgyakorlat, tele értelem és motiváció nélküli papírmasé szereplővel, akiknek a halála egy fikarcnyi érzelmet sem képes kicsikarni a nézőből, és így a finálé sem. Nem igazán értem, mi volt a rendező koncepciója vagy akár célja ezzel a gyerekkel, de a tippem az, hogy semmi.

2019-08-23 09:30:47 Contact (1997) / Kapcsolat Dió (5) #44

Most ezt nyilván nem bántásból írom, mintsem inkább kíváncsiságból, de el tudod nekem (vagy akár magadnak) magyarázni, hogy akkor minek nézel sci-fiket?

Ha nem hiszek istenben, én sem megyek be egy templomba, és pláne nem ülök végig egy két és fél(!) órás misét csak azért, hogy utána az ajtóban állva minden kifelé menőnek elmondhassam, mekkora faszság ez az egész, hanem csendben kimegyek 5 perc után.

Ami pedig a metaforádat illeti, ha csak nem mutatsz nekem egy komplett, dollárbilliókat költő és embertömegeket foglalkoztató tudományágat, ami a Télapó létezésének kutatásával foglalkozik, pláne jó lenne, ha nem hoznál be ekkora non-szensz hasonlatokat.

előzmény: nandras (#39)

hatalmas film!! dikalosz-újpest-soltyk-tomside tengelynek erősen ajánlott.

Azon agyaltam a napokban miután megnéztem a Volt egyszer egy Hollywoodot, hogy melyik az a karakter aki szintén valamelyest Tarantinohoz köthető és hasonlóan imádtam mint Cliff Booth-ot. Tehát elsőosztályú menő karakter, "némi" agresszióval és mégis olyan profi alakítással, hogy nem lehet nem imádni, nah ez a karakter azt hiszem George Clooney Seth Geckoként.

hát ennek mintha coelho írta volna a párbeszédeit.

2019-08-23 08:57:05 Gi-eok-ui bam (2017) / Forgotten necksprain (2) #1

túlcsavart-tekert hülyeség.

2019-08-23 08:55:14 Cold Ground (2018) necksprain (3) #1

jeti bosszújába ojtott descent, megy a hármas, mert az idegesítően sikoltozó csajkarakter nem annyira sikoltozott idegesítően.

egynek tényleg nem rossz, van benne egy para jelenet is, adok rá egy gyenge négyest, de csak mert előtte pont hasonlót (found footage) néztem, amire azért bőven rávert. azért persze teli van debilségekkel.

2019-08-23 08:10:58 Calibre (2018) tomasso (5) #7

Ez rendesen odavert! A Szalmakutyák óta nem éltem ilyen nyomasztó vidéki hangulatot, az emberek egytől-egyig zakkantak, nem tudhatod mikor állítják a hátadba a kapát! Vannak gyengébb pillanatai és a spanyol viaszt sem találja fel, de nagyon ízlésesen tálal, és végig tudja tartani a feszültséget.

Kemény életrajzi történet egy hányattatott sorsú művészről.

2019-08-23 03:09:23 King Kong (1933) Bogár Bence (5) #60

Kiváló film! Végre pótoltam egy újabb arcpirítóan nagy elmaradásomat, megnézve ezt a remek, időtálló gyöngyszemet. Igazi élmény volt, lekötött végig. Milyen érdekes, hogy jobban tetszett a látványvilága, mint a legtöbb mai csili-vili blockbusteré, jó volt látni, honnan is "indult" az egész. Akkoriban meg tényleg csúcskategória lehetett. A magam részéről csak ajánlani tudom, egyértelműen a legjobb Kong-film nálam. 90%

2019-08-23 01:30:24 Hellboy (2019) terika (1) #8

Ez.gyötrelmes.volt.
A karakterek kinézete egyszerűen nem tetszett. A történet...nem volt. Mint vmi rosszul rajzolt animáció.... mindegy is. Senkinek nem ajánlom, egyáltalán nem szabad időt áldozni rá.

Eddgi ez volt a legrosszabb MIB film. :) NEkem hiányik J és K. :(
Elég gyenge problematikát vázolt fel, semmi háttérszotrival (a többi résznek sem volt nagy sztorija, de azok valahogy nem vették komolyan magukat, jöttek a feketeruhások és spéci cuccokkal megmentették a világot és lehetett izgulni és pont) és a hangulatában volt valami Galaxis örzői és X-men utóérzésem, de nem sárcok, ezt nagyon nem sikerült kopizni. ÉS nem is értem minek kellett ez. A MIB-nek mindig is volt egy olyan MIB-es hangulata. Számomra. Abszolút nem áll össze az egész, gyenge történet, gyenge karakterek, gyenge minden benne. A gyalog figura vagy mi meg értem, hogy a cukiságifaktorra megyünk, de nagyon gáz....Groot utánérzés, ami szintén nem sikerült. :(
A két energialény, a dyda - vagy mik - erősek lettek volna, meg nagyon kozmikus hatásuk volt, de eléggé eltolták őket. Lényegében nem tudtunk meg semmit sem róluk. Meg úgy semmiről sem. Volt egy csomó földönkívüli, szinte maszkabál és kész, osszuk be.
Az international vonal pedig egyált
Összességébe véve béna volt és ez szerintem Willinek áll jól igazából csak, mert amúgy is olyan hüle feje van :D.

Már miért értette volna félre? Erről szól a film. :)

előzmény: kovi1970 (#2)

Amerikában "kicsit" több pénzük van az egyházaknak és a vallásos buzgalommal megáldott (megvert) emberkéknek, ezért ott ilyen filmek születnek. Nekünk marad a KMK és a Jézus menyasszonya vagyok.

előzmény: kovi1970 (#2)

Nah, elolvastam a kritikát is.
A kritikus alaposan félreértette akkor a filmet. SZVSZ arról szólt a sztori, hogy Isten azért kért interjút, hogy megmentse a pussyhead firkászt. Semmi többről. De ez meg kit érdekel?

Ez most mia t.öm volt? Valami vallási maszlag? Még csak azt sem mondanám, hogy a kérdést ötletesen oldotta meg. Semmi új nem volt benne.
Persze, bocsáss csak meg a macádnak, majd újra meg fog csalni.
Isten megbocsájt, én nem. Pffff!

Én is reménykedem abban hogy megoldják valahogy. Végül a James Gunn ügynek is pozitív vége lett, hátha itt is változnak még a dolgok. Mert ez így gyakorlatilag sz@r a Marvelnak és a Sonynak is. Előbbi elég nagy bajban lesz szvsz Póki nélkül, utóbbi pedig jól fel fog sülni, ha megint ezt az önálló univerzumépítést akarják erőltetni. Mert láthatóan nem megy nekik, erről már megbizonyosodhattunk az évek során...

előzmény: BalaKovesi (#17)

2019-08-22 16:46:49 Midsommar (2019) / Fehér éjszakák tomside (5) #38

Hm...nekem eszembe sem jutott, hogy becsalogatták, én arra gondoltam, hogy amikor idegenek vannak ott, mindig őrzik a templomot. De visszagondolva igazad lehet. :)

előzmény: pelu (#37)

2019-08-22 16:10:50 Contact (1997) / Kapcsolat saatonda (?) #43

minden fantasztikus film valamilyen értelemben "marhaság", el kell fogadni egy bizonyos mértékig a mese logikáját, ha valaki ezt nem tudja, ne nézzen ilyen filmeket. vámpírok sem léteznek, a fekete lyukak sem egészen olyanok mint nolan filmjében, stb stb

előzmény: nandras (#36)

2019-08-22 15:53:51 Contact (1997) / Kapcsolat MicaHiro (5) #42

Szörnyen OFF, de nem bírok magammal:

"Így arról se lehet, h a megismétlődés esélye a zéró felé konvergál vagy inkább a 99% felé."
Az esély nem konvergál sehová, az esély önmagában csak egy darab szám. Konvergálni valamilyen sorozat tud.

Sorry :)

előzmény: kaamir (#41)

2019-08-22 15:27:29 Contact (1997) / Kapcsolat kaamir (3) #41

a földi élet egyszeri esemény, a véletlenek olyan szintű egybeesésének következménye, amely egybeesések megismétlődésének a valószínűsége annyira konvergál a zero felé, hogy gyakorlatilag zeronak tekinthető.

Elfogadom, h te így látod, de ez is teljesen légből kapott fantazmagória. Hogy a földi élet egyszeri esemény-e, vagy mindennapos a világegyetemben, erről semmilyen egzakt tudásunk nincs jelenleg. Így arról se lehet, h a megismétlődés esélye a zéró felé konvergál vagy inkább a 99% felé.

Ebben a témában minden csak spekuláció, de egyik véleményt sem tekintem tudománytalanabbnak a másiknál. Ugyanolyan valid érvelés azt mondani, h amíg nincs bizonyíték, addig azt kell elfogadni tényként, hogy nincs földönkívüli értelmes élet, mint azt, hogy a bizonyíték hiánya nem a hiány bizonyítéka.

Talán egyszer okosabbak leszünk, talán nem, de ettől még Sagan regénye nem lesz tudománytalan marhaság. (Bár tény, hogy a végső bizonyítéka gyenge lábakon áll. Lehetetlennek tűnik olyan világegyetemet tervezni, ahol a pí értéke ne annyi lenne, mint a miénkben. Így aztán minden létező univerzumban ott lesz ugyanaz a kód, ami az intelligens tervezést bizonyítja)

előzmény: nandras (#39)

2019-08-22 14:15:42 Contact (1997) / Kapcsolat Charlie O'Brian (3) #40

Itt valami félreértés lesz. A film műfaja science fiction. Nem kéne ezt ilyen véresen komolyan venni, a fiction része az, hogy van rajtunk kívül intelligens élet és különösen az a fiction része, hogy kapcsolatba is lép velünk.

Off. Ha már ilyen erős szavakkal vitázol arról, hogy van-e vagy nincs-e. Értem, hogy szerinted nincs. De az, hogy van sztem ugyanolyan épeszű munkahipotézis. Az igaz, hogy a NSzT nem bizonyít semmit, de az nem, hogy nem lehetne itt róla beszélni sem érdemben. A dolog úgy áll, hogy van egy borzasztó kicsi valószínűség, aminek az értéke ismeretlen (!) és ezt a kicsi számot kellene megszorozni egy borzalmas nagy számmal, ami szintén ismeretlen, hogy várható értéket kapjunk. Az is persze csak várható érték. Azt szakmailag egyoldalú érvelésnek tartom, hogy nincs intelligens élet, mert majdnem 0 az esélye, h egy bolygón kialakul. Bocsánat, de figyelembe kéne azt is venni, hogy közben meg mekkora nagy a világegyetem. Arról nem is beszélve, hogy az, hogy valaminek rettentő kicsi az esélye, nem jelenti azt, hogy nem is következik be, sőt a nulla valószínűségű esemény sem szükségképpen lehetetlen.

Akárhogyan is álljon a dolog, hallottam egy idézetet, ami ideillik, sajnos csak szabadon tudom idézni. Akármi is az igazság ha van rajtunk kívül intelligens élet, vagy ha nincs, mindkettő nagyon megdöbbentő.

Simán lehet, hogy van, simán lehet, hogy nincs.

Ha tippelnem kéne, azt mondanám, hogy szerintem igen, van, helyesebben inkább volt/lesz rajtunk kívül intelligens élet a világon, de az, hogy mi erről bármimódon tudomást szerezzünk, arra tényleg nem kell számítani. Egyrészt ha van is, akkor "nagyon messze" van, másrészt az időablak is fontos: élet a Földön milliárd éve van talán, de "értelmes" élet ebből pár ezer és rádiójeleket meg 70-80 éve tudunk érdemben kisugározni. Harmadrészt meg az is elég, hogy "nem olyan beállítottságúak", hogy akarjanak, vagy tudjanak kommunikálni velünk.
Annak meg a mi szempontunkból nincs gyakorlati jelentősége, hogy mondjuk 10millió fényévnyire 1 milliárd év múlva lesz, (vagy éppen volt) intelligens élet és nem intelligens meg százával. :)

Persze az is kérdés, hogy van-e intellignes élet a Földön! ;)

előzmény: nandras (#39)

A kutyulik összevesztek a koncon. Ez ritkán szokott jól végződni.

előzmény: BalaKovesi (#17)

Pontosan ugyan erre gondoltam tegnap este. Én azért még reménykedem hogy valahogy sikerül megegyezniük.

előzmény: Kempesbaba (#16)

Hát gyerekek,lehet hogy aminek most a tanúi vagyunk,az a vég kezdete.
Az első repedés a disney-marvel monoliton...

előzmény: Ubul (#15)

2019-08-22 12:20:16 Candyman (1992) / Kampókéz GothMan (4) #14

Sokkal jobb, mélyebb film, mint amire számítottam. Nem egy tipikus slasher, még akkor sem, ha Freddy Krueger gettó verziója ugrott be róla sokszor. A kvázi tabu kategóriájú, romantikus, erotikus szál, a durva hentelések, a szokatlan környezet és végkifejlet abszolút különlegessé teszik a zsánerén belül.
7/10

hát ez megint olyan hogy ki mit hisz. Én úgy vettem ki hogy a Disney vérszemet kapott és többet akart a részesedésből (50-50% most már, talán kevesebbet kapott), amibe a Sony nem ment bele.

A végén mindig a pénz dönt mindenhol.

előzmény: Bogár Bence (#14)

2019-08-22 10:39:24 Booksmart (2019) / Éretlenségi VVega (4) #1

Óriási szórakozás, többször is hangosan nevettem. Szerintem a legjobb tinifilm a Perks of Being a Wallflower óta.

2019-08-22 10:30:00 Jameson (2018) coles (3) #1

Ízléstelen, túljátszott marhaság, végtelenségig züllesztett karakterekkel és altesti poénokkal. Számomra sokkal érdekesebbek a filmben is feltűnő McEnroe kirohanásai, vagy említhetném Nick Kyrigos-t, aki ennél nagyobb show-t csinál bármelyik versenyen. Az alapvetés egyébként jó, az idei évtől módosították is a szabálykönyvet: ötödik szett 12-12-ig játszanak, utána tie-break dönt a meccs kimeneteléről.

Nekem tényleg tetszett, izgalmas volt, beleéltem magam.
A film 2/3-ánál kezdtem a fonalat és a lelkesedésem is elveszíteni és így egyre unalmasabbá vált a végére. Egy kicsit több magyarázat nagyobban ütött volna.
Nem egy Mátrix, nem egy Sliders, nem is Tron vagy eXiztenz, de azért jó. Az is igaz, hogy a könyv ami a film alapjául szolgált, 1964ben jelent meg - inkább elolvasni kellett volna mint megnézni

Nagyon szeretném értékelni ezt a filmet (mert egészen nagyszerű), de nem tudom: "Erre a filmre még nem lehet szavazni." Vajon miért, ha már nem csak moziban nézhető, de le is tölthető?

Nem egy Dühöngő bika vagy Creed, sőt gyakorlatilag a műfaj összes kliséjét végigzongorázza szép sorjában. Azért a hangulata megmenti, meg Robert De Niro is remekül játszott - olyannyira, hogy a főszereplő Edgar Ramirez is szinte háttérbe szorul, ha mindketten a képernyőn vannak. 60%

Nem kell ezt tudományos alapossággal megközelíteni, ha mást nem, kapsz pár szétcsúszott emberi sztorit az arcba, fasza díszletek közé csomagolva :)

előzmény: deathcode (#51)

2019-08-21 21:48:45 After Hours (1985) / Lidérces órák offerus (5) #16

Ez a film az egyik legelső szerzeményem volt. Valamikor láttam tévében, de sem a címére, sem a rendezőjére, színészek nevére, stb. nem emlékeztem. Az erős képi hatásokból maradt meg néhány. Ezt kellett megfelelően "körülírni", hogy a kereső is megértse. De rátaláltam, heuréka! Talán ezért is lett a kedvenc Scorsese filmem.

Szerintem is nagyon gyenge epizód. A maffiás szál is feleslegesen túljátszott, túlspilázott. A finálé már-már bohózat szintű. És valóban nagyon nem vall Columbóra, hogy eljátszatja ezt a kis maffiás színjátékot, hogy vallomásra bírja a tettest. Ez a fajta lelki terror nem az ő módszere.

előzmény: csabaga (#2)

2019-08-21 21:28:19 Necromancy (1972) / The Witching GothMan (3) #1

Erősen pszichedelikus és középszerű okkult horror. A film nagyrészét különféle víziók és álomjelenetek töltik ki, amiket egész jól át tudtam érezni, mivel néha belealudtam őszintén szólva. Az egészet a baba arcú főhősnő viszi el a hátán, de itt van nekünk az öreg Orson Welles jutalomjátéka is, akinek érthetetlen motyogása az egyik legidegesítőbb dolog, amit hallottam. Megpróbáltam a YouTube automatikus feliratozását segítségül hívni, de az is csak vagy teljes hülyeségeket írt ki, vagy hallgatott zavarában. De ahogy írni szoktam: megvolt a hangulata.
5/10

A hiba bennem van, emberek"

nem. csak te megállapítod azt, amit esetleg a rajongók-kritikusok nem. ha elolvasod a filmvilágos beszélgetést, elég tanulságos, tkp. elmondják hogy nem, de mégis, mert, na.

előzmény: deathcode (#51)

2019-08-21 20:15:16 Tape (2001) / Visszajátszás Barbesz94 (2) #28

Valami rettenetesen irritált ez a film. Az állandó visszakérdezések,a mindenki elbeszél a másik mellett feszültsége,az operatőr hányingerkeltő kamerarángatása mind nehezítette,hogy végig bírjam nézni. Egyedül a szinészi játék miatt adtam rá 1 helyett 2 csillagot

Csinálhattak volna egy jó rövidfilmet, de nem, rakjunk bele kutyásüldözést, meg robbanást, úgy eladható

Ejha! Miből gondoltad, hogy pont nekem tetszeni fog? Láttad a QT filmekre adott szavazataimat? És miből gondoltad az első kommentemből, hogy nem láttam már akkor is? :)
A Filmvilág blogon hárman kitárgyalták a filmet és az elején mindenki elmond valamit, ami nagyon jól jön a teljes körű befogadáshoz. Most már tényleg nem tudom másra fogni, szerintem ezek hiánya okozta, hogy számomra borzasztó keveset adott a film. Az első két óra amolyan dokumentumfilmnek hatott, a vége volt csak tarantinós, ott kábé a térdem csapkodtam vigyorogva.
Félre ne értsen senki: nem mondom, hogy rossz film! Mindössze szerintem alulinformált vagyok utalások százainak észrevételére és megértésére - a helyzet az, hogy nem én vagyok a legélesebb kés a fiókban, inkább egy krumplihámozó lehetek kábé.
A Ruben Brandt után éreztem magam így. Nem tudok semmit a képzőművészetről, festményekről, stb, ugyanannyit adott az is számomra, mint ez.
A hiba bennem van, emberek.

előzmény: sllrrrply (#38)

Itt megtekinthető.

A szóban forgó nóta természetesen kb. annyira szól a táncról mint a Megrakják a tüzet a tűzrakásról. :)

kreatívan visz tovább, majd - és ez még ritkább! - nagyon hatásosan is zár le'"

pontosabban kiderül, hogy az egész katasztrófa csak metafora, minden a tanulságosnak szánt amúgy irreális és bárgyú végkifejletre fut ki, közben tele hibával, gyenge alakításokkal, rettenetes szövegekkel és bár a képi világ nem rossz, azért kár hogy pont a szép párizst mocskolja össze.
felesleges film, jobb lett volna ha sohasem készül el.

előzmény: Dangar (#2)

Nem vártam tűkön ülve, nem is csalódtam. Az alapötlet annyira adja amúgy magát..
Nem volt ez vészes. Persze kapkod, de nem voltak olyan égbekiáltó baromságok benne.. a piros fény mire várt 12 évig, azt nem tudom...
De egyszer , tán kétszer is majd, jópofa kis horrorrocska.

2019-08-21 15:11:04 Scream (1996) / Sikoly ryood (1) #55

katasztrofális az egész "film". természetesen teljesen komolyan vehetetlen (tudom, nem is kell...) de sajnos semennyire nem vicces. számomra ez nem humor, ami megjelenik itt.

2019-08-21 14:30:16 Szezon (2004) The Cortez (3) #43

Kiváló bemutatása a magyar valóságnak, a nyári melónak a Balatonon, a vendéglátóiparnak és a hozzátartozó, senkiházi főnököknek, a női természetnek, na meg annak, hogy milyen az, amikor az esküvőn nem a vőlegény bassza a menyasszonyt.
Rengeteg trágárkodás, rövid, de látványos szexjelenetek, igényes fényképezés + jó sok szuperközeli. A dialógusok nagy része szar, ráadásul még szarabbul vannak előadva. A realitás hiteles ábrázolásának kedvéért, láthatunk részleteket egy-két 2004 előtti slágernek a klipjéből, valamint a TV2 néhány műsorából, bár ezek leginkább a reklám miatt kerültek bele a történetbe. Főszerepben Nagy Zsolt, aki azóta is gyakran játszik ehhez hasonló filmekben.
Az alkotás érdekessége, hogy a Zagar szerezte a zenéjét, illetve az is, hogy Nagy Ervin ekkor még normális kinézettel állt a nyilvánosság elé.

Gyanítom francia, de sajnos pontosan nem tudom. Én magyar szinkronnal néztem. :)

előzmény: Gergely Gergő (#3)

Az eredeti hang angol vagy francia? (A kislány hangja miatt kérdem) Ha ennyit ront az élményen,lehet érdemes lenne inkább úgy nézni.

előzmény: Dangar (#2)

2019-08-21 12:33:54 Midsommar (2019) / Fehér éjszakák pelu (4) #37

Oké, eltudom fogadni a gondolatmeneted. És azt pedig visszaszívnám, hogy például az utolsó 2 srác meggyilkolása nem előre megtervezett volt, mivel természetesen készültek rá. Ha jól emlékszem, a feka gyerek is tudatosan volt becsalogatva a szentélybe. Tudták, hogy be fog menni majd a könyvért.

előzmény: tomside (#36)

A "francia Silent Hill" érdekes felütéssel indít, amit - ritkaság! - kreatívan visz tovább, majd - és ez még ritkább! - nagyon hatásosan is zár le, de a számtalan kisebb-nagyobb logikai baki és furcsaság (meg a kislány borzalmas magyar hangja - bár ez nem a film hibája) pont annyira húzza vissza, hogy időlegesen lemaradjon a négyesről.
Nem kizárt, hogy egy újranézés után megkapja majd.

Az eddig látott Attenborough sorozatok közül nekem ez tetszett a legjobban (pedig csodálatos az összes).
Telis-tele van lélegzetelállító képsorokkal.

előzmény: mimóza (#1)

2019-08-21 10:31:03 Midsommar (2019) / Fehér éjszakák tomside (5) #36

Kellett kilenc halott, mint a végén kiderült. Hogy kik halnak majd meg, azt nyilván nem tudták a tábor legelső napján, ebben volt egy esetlegesség. Ez közben alakult ki. Láttad, a végén még ki is kellett “pótolni”. Szerintem nincs ezzel semmi gond. :)

előzmény: pelu (#35)

2019-08-21 10:22:33 Shogun (1980) / Sógun Edwest12 (4) #1

Elkezdtem olvasni a könyvet, párhuzamosan pedig újra is néztem. A sorozatnak előbb a végére értem. Igazából érdekelne, ki gondolta úgy, hogy Richard Chamberlain jó lesz erre a szerepre. Elég idegesítő a játéka. A japán színészekre egy rossz szavam nem lehet, ők nagyszerűen alakítanak, akárcsak a többiek. Egy szóval a főszereplő a leggyengébb láncszem, ami elég fájdalmas dolog. Érezhetően sokat egyszerűsítettek a történeten is az idő szűkössége miatt, ami miatt néhol nem pontosan lehet követni az eseményeket. Nyilván ez nem a Trónok harca, akkoriban a sorozatok még nem annyi pénzből készültek, mint most, úgyhogy a látványba kár volna belekötni. Egyszer tapasztaltam valami furcsát, de biztos a szememmel, vagy a képpel volt gond: mutattak egy várat, és mintha elmozdult volna a kép... Mintha egy, a kamera elé tartott fotó lenne. :) Szintén az idő szűkössége miatt az egyes szereplők motivációi is homályosak maradnak néhol. Viszont: gyerekkorom egy nagy legendája volt a sorozat, amit akkor nem engedtek megnézni a szüleim, így a várakozás értékessé tette a szememben. :)

Aha, de én ezt nen hiszem el. Azt mondjak hogy Feigenek nincs ideje rá a sok karakter mellett? Hisz mennyit harcolt azért, hogy végre náluk legyen Pókfej, aztán majd éppen ő lesz az, aki ilyen könnyen elengedi? Legközelebb hazudhat a a Sony valami hihetőbbet is...
Persze ez csak az én véleményem, az igazságot meg mi úgysem fogjuk megtudni, úgy gondolom.

előzmény: Ubul (#13)

"Szinte biztosra veszem, hogy a Sony akadékoskodott megint."
A legtöbb helyen épp fordítva írják, hogy a Disney a ludas most ebben

előzmény: Bogár Bence (#12)

2019-08-21 10:05:36 Nomis (2018) Mozéria (2) #1

Sajnos ez elég gyenge lett, keszekusza, többször is elvész a ritmus. Szegény Henry Cavill hiába próbálkozik hosszú hajjal, görnyedéssel, nagyon hiteltelen volt a kiégett, megfáradt zsaru szerepében, de ugyanez igaz Stanley Tuccira is, akit bár nagyon kedveltem szinte az összes alakításában, nem eléggé tökös a klasszikus rendőrfőnök szerepre. Ezzel a lökhárítós lánnyal meg egyszerűen nem is értem mit gondoltak, attól, hogy valakire ráadunk egy szürke egérkés rucit, még nem lesz belőle színésznő. Erre valószínűleg rájöttek félidőben a készítők is és aztán csak lett egy jelenet, ahol megcsillogtathatta "tehetségét"...

Pedig amúgy lehetett volna ez jó is, a történet tudott újat mutatni egy ennyire lerágott csont témakörben is, a csavar is helyén volt. Ez a castingoson ment el...

Ez az (egyik) sorozat, amit még videokazettán néztünk - szó szerint rongyosra -egykor rég' a lányaimmal. :D
Szenzációs!

A Jackie Brown óta először éreztem azt, hogy Tarantinót igazán érdeklik a figurái, és nem csak eszközként használja őket. Amúgy is leginkább ahhoz a filmjéhez hasonlít a Hollywood: lassú hömpölygés, ráérős nézelődés és karakterépítés, ráadásul DiCaprio ugyanúgy nem tud egyetlen mondatot sem elmondani köhögés nélkül, mint anno DeNiro.

Akármilyen sokat is nevettem a filmen, ez egy végtelenül szomorú történet. Itt minden egyes figura felesleges és jelentéktelen a nagy hollywoodi álomgyár gépezetében. Pillanatok alatt lecserélhetők, és a kínkeservesen megszerzett dicsőség egy szempillantás alatt semmivé lesz. Erre reagál mindenki a maga módján: Pitt fullba nyomott mű-macsósággal és nihilizmussal, DiCaprio alkoholizmussal és dühkitörésekkel, Robbie pedig önámítással és illúziók kergetésével. Hogy aztán a végén mindenki egy kicsit visszakapjon a saját élete feletti kontrollból, ha másként nem, hát pusztító erőszak formájában.

Ha ehhez még hozzávesszük a kegyetlen jó színészeket, a remekül megkomponált jeleneteket, a fantasztikus hangulatot, akkor tényleg azt lehet mondani, hogy az elmúlt 20 év legjobb Tarantino-filmje született.

nagyon jellegtelen ez a Jason hokimaszk nélkül, ku-klukx-klán gyilkosként.
persze később se lett jobb film ebből...:)

Fantasztikus... :( Szinte biztosra veszem, hogy a Sony akadékoskodott megint. Gondolom a Venom anyagi sikerétől elszállt az agyuk, aztán azt hiszik, bármit megtehetnek. Csak szerintem meg nagyot tévednek, a Csodálatos Pokember utáni univerzumépítésük is elvérzett annak rendje és módja szerint. Hagyni kéne Pókit oda tartozni, ahova való, az MCU-ba. Ez így nagyon nem lesz jó, van egy olyan érzésem határozottan...

előzmény: BalaKovesi (#11)

A Marvel és a Sony egyezségének annyi, így Pókember valószínűleg búcsút int az MCU-nak. Remek hír...

2019-08-20 23:05:24 Midsommar (2019) / Fehér éjszakák pelu (4) #35

Persze, a rituálé az oké, azt végig akarták vinni, viszont például a 2 srác meggyilkolása nem tartozott bele, nem előre tervezett volt. Szóval ez nálam továbbra is hibádzik, de igazából nem von le a filmélményből.

előzmény: tomside (#33)

Szerintem csekkold le ezt a remekművet. Neked biztos be fog jönni. :)

előzmény: ryood (#3)

Ezzel nagyon egyetértek.

Hozzátenni is csak annyit tudok, hogy engem a régi időkre utalásokkal vesztett el kicsit a film (bocs, de a kötelező körökön kívül semmi nincs meg a korról, örültem volna, ha nem is lenne előfeltétele az élménynek), plusz akkor lenne ez ötös, ha fél óra sallanggal kevesebb lenne.

Brad Pitt és az egész szála fantasztikus, és a végére a Sharon Tate-jelenetek jogosultságát is értem, de DiCaprio szála nekem kicsit kilóg az egész filmből.

Ha picit egységesebben lenne szerkesztve, és szigorúbban bántak volna a leforgatott anyaggal, egy szavam nem lehetne, mert az utolsó kábé húsz perc vegytiszta tarantinói arany.

előzmény: BonnyJohnny (#29)

komoly bajok vannak veled :)))

előzmény: GothMan (#2)

Visszataszító melodráma az arra érdemeseknek. Persze lehet, hogy csak Barilli stílusával van bajom, mert a másik "gialló"-jára sem tudtam jó pontszámot adni.
4/10

2019-08-20 19:52:13 Suna no onna (1964) / A homok asszonya mimóza (5) #14

Egy reménytelen, javíthatatlan és menthetetlen idealistával állsz szemben! :D

Minden idegszálam és sejtem tiltakozik az ellen, hogy itt, a KT-n, ahol értő-érző-nyitott Emberek sokasága (több, mint tízezer filmrajongó!) fordult meg az elmúlt 16 évben, mindössze 130-an osztályoztak le egy ilyen egyedülálló alkotást.
Miközben BIZTOS vagyok benne, hogy képnyelvével, erős jeleneteivel, zseniális színészi alakításaival, örökzöld üzenetével a nézők nagyon nagy többségének NEM okozna csalódást ma sem, és gazdagabbak lennének egy maradandó élménnyel.

Hadd rajongjak meg lelkesedjek meg kérleljek még ma, aztán holnaptól úgyis máson pörög majd a KT népe...

előzmény: csabaga (#13)

2019-08-20 19:40:32 Changeling (2008) / Elcserélt életek betti (?) #78

Szerintem elég jól átjött, h miért teszi. Az egyértelmű h neki nincsenek kétségei, de a rendőr viselkedése (a gyereknek nincs hova mennie stb) olyan nyomást gyakorol rá h hazamegy vele. De nem fogadja el, egy pillanatra sem.

előzmény: csabaga (#62)

2019-08-20 19:37:32 Changeling (2008) / Elcserélt életek betti (?) #77

Nagyon jó, de az otoshoz vmi hiányzik. Ut, de nem szogez a földhöz.

2019-08-20 18:45:03 Fright Night (2011) / Frászkarika GothMan (3) #23

Jó lett volna ez, ha rendesen megcsinálják. Suta az egész, lyukas a forgatókönyv, ráadásul nem értem a vígjáték besorolást. Ez alapvetően egy véres horror film, annyi humorral, amit manapság már minden egyéb filmbe belepakolnak.
5/10

2019-08-20 18:06:35 Suna no onna (1964) / A homok asszonya csabaga (5) #13

130 szavazat egy régi japán művészfilmnél szerintem nem is olyan kevés...:)

előzmény: mimóza (#12)

2019-08-20 17:50:54 Midsommar (2019) / Fehér éjszakák Ugor (5) #34

Megint megragadta kend a lényeget.

előzmény: tomside (#33)

2019-08-20 17:21:08 Midsommar (2019) / Fehér éjszakák tomside (5) #33

"viszont szerintem nem bajlódtak volna ilyenekkel. Macerás és figyelemfelkeltő volt az egész"

Te abból az előfeltételezésből nézed, hogy "gyilkolni akartak". De szerintem nem ez a lényeg, őket az motiválta, hogy a szertartásaikat és a rituáléikat elvégezzék. Egy több ezer (?) éves rituálé pedig milyen legyen, ha nem a legapróbb részletekig kidolgozott? Minden, amit csinálnak, szertartásos, ha megfigyeled. Az étkezés, a párválasztás, de még az is, ahogy a ruhát párban kicsavarják, vagy játszanak.

Nekem pont ez, a legapróbb részletekre is odafigyelő kidolgozottsága az egyik olyan tulajdonsága a filmnek, ami nagyon tetszett.

előzmény: pelu (#32)

tarantino a klasszikus hollywood, anderson/pynchon pedig a hatvanas évek radikális-lázadó ill. elvonuló szubkultúrái iránt nosztalgiázik, itt már megtörtént a tate-gyilkosság és világos, hogy a hatvanas évek reményeinek vége (lsd. még ehhez pynchon másik regényét a részben szintén a hatvanas években játszódó vineland-et). sajnos a film túl hosszú, széteső, vizuálisan nem túl érdekes, sok a csúnya szereplő, a narrátor borzalmas hangú, bár a főbb szereplők jól játszanak. mindent áthat itt is a melankolikus-nosztalgikus hangulat, elvégre az idealizált hatvanas évek, az említett szubkultúrákba vetett remény véget értek.
lehetett volna jobb.

2019-08-20 15:19:07 Midsommar (2019) / Fehér éjszakák pelu (4) #32

Az oké, hogy rituális megoldások, viszont szerintem nem bajlódtak volna ilyenekkel. Macerás és figyelemfelkeltő volt az egész, de végülis már a fináléra készültek, szóval nem biztos, hogy még érdekelte volna őket a lebukás veszélye. Viszont nekem ez akkor is kicsit erőltetett és felesleges volt. Nem éreztem ezeknek a jeleneteknek a logikus helyét a filmben.

előzmény: tomside (#31)

Nem vagyok celluloid náci, és sosem irtóztam attól, ha valaki videóra, vagy más formátumra dolgozott. Azonban azt el kell mondjam, hogy a filmre készült művek szebbek, élvezhetőbbek, filmszerűbbek. Hangsúlyozom, hogy számomra. Természetesen lehet szörnyűségeket filmre venni, és kiváló dolgokat videóra, vagy éppen telefonnal készíteni egy hatalmas filmet. Számomra ez annyira nem lényeges, de fenntartom azt, az állításom, hogy szebbek a celluloidra készült művek.

előzmény: saatonda (#46)

De hát mi másra is való ez a felület, mint arra, hogy kiírja magából az egyszeri moziba járó a saját szubjektív véleményét. Nem vagyunk hivatásos műítészek, bocsánat ÉN nem vagyok hivatásos műítész. Egyszerű filmrajongó vagyok, aki kiírja magából a szükségszerűen szubjektív véleményét. A véleményem megfogalmazásakor igyekszem objektív szempontokat figyelembe venni. Belátom, olykor ez nem sikerül, nem sikerülhet. De hát ez a műfaj (kommentelés) sajátossága, korlátja. Azt, hogy ki mikor vesz részt a disputában, vitában, azt meg természetesen mindenki maga dönti el.

(a jackie brown adaptáció, talán ezért lehet az olyan, amilyen.

QT erénye többek között, hogy nyersanyagra, vagyis filmre forgat. Ez mindenképpen tiszteletreméltó."

erre richard brody kritikust fogom idézni akivel csak pár dologban értek egyet, ez most ilyen

"Steven Soderbergh does more and better with an iPhone—at least as long as he's got Peter Andrews as cinematographer—than Christopher Nolan with any truckful of expensive toys.
The appeal and potential of film aren't lost on me;
but few who use celluloid (the term has a pompous vanity of technical authority) do anything original with it—rather, it often gets used like a declaration of nostalgic fidelity, a ready-made excuse for non-originality.
/Who are the vain pompous celluloid users (aside from Nolan) that you are talking about here? Who is using film as a declaration of nostalgic fidelity and why would using film be a conscious excuse for anything?/

Spielberg is one. Tarantino is another.

előzmény: Emberke (#44)

"Roppantul érdekelne, miért ..."
Az én tippem az, hogy egyszerűen nincs jobb ötletük. Valamiféle előzetes teljesítményre kell, hogy alapozzanak, és ennél meggyőzőbb alapot nehéz találni. (Ezzel együtt ez sem meggyőzőbb, de gondolom sokkal jobb lehetőség sincs)

Persze én is csak laikus vagyok, tévedhetek.

előzmény: Rorschach (#20)

Félreértés elkerülése végett, én sem akartam meggyőzni senkit semmiről. Ha valakinek nem tetszik ez a film, hát szíve joga.

Azzal én is egyetértek, hogy a dekonstrukció önmagában értéksemleges dolog, nem is írtam mást. (Sőt, pont olyasmit írtam, hogy QT attól különleges hogy nála ez is értékes)

Szerintem eddig annyi történt, hogy mindenki kiírta magából a saját szubjektív véleményét, és kész. Ha majd úgy érzem, ennél több is történik (valamiféle igazi, értelmes vita kezd kialakulni, amiben megkísérelnek objektív eszközökkel ellentmondani egymásnak a felek), ebben majd lehet részt veszek én is.

A dekonstrukció, mint a filozófiai fogalom természetesen érték semleges. Ez érvényes a művészet vonatkozásában is. Az egyik kommentelő társunk hivatkozott arra, hogy TQ mestere ennek a filmnyelvi eszköznek, mint ahogyan én magam is írtam az első kommentemben, hogy e tekintetben TQ valóban bátor és ügyes rendező. Az én állításom az, hogy ebben a filmben nem dekonstruált semmit. A törekvés lehet, hogy meg volt, azonban inkább valami patchwork munka jött létre, amely esetében látni a varrásokat, időnkét az elvarratlan szálakat, illetve a felfeslett anyagot. QT erénye többek között, hogy nyersanyagra, vagyis filmre forgat. Ez mindenképpen tiszteletreméltó. Az is elismerést vált ki belőlem, hogy a popkulturális jelenségeket jól, ügyesen használja. Azonban ebben a filmben nyoma sincs a Jakcie Brown- (szerintem a legjobb filmje) féle letisztultságnak, okos, ügyes történetvezetésnek.

előzmény: saatonda (#43)

2019-08-20 14:15:32 Suna no onna (1964) / A homok asszonya mimóza (5) #12

Fel nem tudom fogni, miért is tart ennyire kevés szavazatnál ez a megdöbbentő, zseniális, örök érvénnyel bíró alkotás!

Lévén a mai nap filmje, figyeljetek fel rá, keressétek meg, szánjátok rá az időt, tegyétek listára, tervezzétek be, NÉZZÉTEK, KÉRLEK!

(És nem. Nem szégyellek könyörögni sem. :) Ez a Csoda megérdemli.)

(ez a film nem dekonstruált semmit,---hogy a "dekonstrukció" érték, most túl azon hogy egyáltalán mire is használják, miért vették át a filozófustól egy fogalmat, önmagában sem nem szükséges, sem nem elégséges az értékes tartalomhoz, bizonyos szellemi áramlatok nyomták-nyomják, és mostanra közhellyé vált, szvsz hibásan. legtöbb esetben semmi értelme, nem lesz belőle nagyobb érték, mint az említett amúgy homályos dekonstrukció nélkül)

előzmény: Emberke (#41)

A legelején bennem is felágaskodott valamilyen kényszer, hogy (szelíd) erőszak formájában megpróbáljam meggyőzni a kortársakat, hogy mitől iszonyúan jó ez a film. Ez mára elpárolgott. Nem is érdekes. Már csak vigyorgok. Ha nekem egyedül tetszik nagyon, úgy is jól van. Én jártam jól és nem is kell osztoznom a nyereményen. :o))

előzmény: Emberke (#41)

Tiszteletben tartom a lelkesedésed, azonban ez a film nem dekonstruált semmit, és még csak hitelesen sem rekonstruálta azt a kort, annak a kornak a viszonyait, amelyről szólni kívánt. Az előző írásomban kifejtettem, hogy mi a bajom a filmmel. Természetesen neked lehet az enyémtől szöges ellentétben álló megítélésed. Ez így rendben is van. Azonban én sem stílusbravúrt, sem parabolát, sem atmoszférát, de még csak mélységet sem véltem felfedezni. Egy kiváló iparosmunka, amiben nem igaz van történet, amiben nincs lendület, aminek nincs hangulata. A két színész elviszi a hétén a filmet, de ez végtelenül kevés.

előzmény: MicaHiro (#40)

Persze, nehéz összehasonlítani egy kis pénzes, független rétegfilm elkészítését egy kisebb ország GDP-jét elsüllyesztő stúdiószörnyetegével, és nyilván lehet alkalmatlan az egyikre az, aki a másikat szinte a kisujjából kirázza, annyira más a kettő.

Roppantul érdekelne, miért divat ennek ellenére, hogy kis független (most, hogy belegondolok, elég gyakran horror)filmeseket szerződtetnek blockbustert rendezni, hiszen nyilvánvalóan semmi tapasztalatuk nincs a gigavállalati, kétezerötszáz emberes és negyvenhat részleges filmkészítésben.

Pont ezért lehet, hogy alkalmatlanok a feladatra, nem tudják összefogni a terméket egy koherens egésszé, és kicsúsznak a munkafolyamatok a kezeik közül, ezért lesz egy ritmustalan, fókusztalan, értelmetlen katyvasz a Godzilla 2.

Vagy, második variáció, a rendező voltaképp semmiféle szabadsággal nem rendelkezik, és a stúdiónak megfelelően kell összeraknia a filmet, amiről így végső sorban hozzá nem értő pénzemberek döntenek. Ez megmagyarázná azt is, miért van ennyi "creative differences" bullshit szétválás pre-productionben.

De hát mit tudom én, sajnos csak kanapé-spekulátor vagyok.

előzmény: MicaHiro (#19)

Sajnos ez az a fajta film, ami szeretne nagyon mély lenni, az ehhez tartozó művészi gesztusok meg is vannak, de sajnos valós tartalom szinte semmi.

Viszont, hogy pozitívumot is írjak azért, Pattinson tényleg jó.

Pár dolog, ami miatt lelkesen tudok rajongani eme filmért:

Tarantino itt remekül játszik azzal, hogy nem azon lepődsz meg, hogy valami megtörténik, hanem azon hogy nem történik meg. Ilyen Cliff jelenete a hippik között, ahol én biztosra vettem hogy nem találja a ranch birtokosát a házban, ehhez képest ott volt épen-egészségesen. A másik ilyen nagy húzás a film vége: az a nagy meglepetés (egyedülálló módon), hogy VAN happy-end.

A fenti spoiler-es részhez kapcsolódóan azt hiszem, számomra QT legnagyobb teljesítménye az, hogy ő képes a szinte mindenki által csak valaminek a kifordítására, lerombolására, dekonstruálására használt posztmodern eszközökkel építeni valami tényleg értékeset. Például egy örök ikont csinál Sharon Tate-ből.

De ahol annak érzi szükségét, ott ő is kicsit a realitások talaja felé húzza egyes alakok megítélését. Ennek legfontosabb példája, hogy a gyilkolni készülő hippi bandát félős, bizonytalan kölkökként mutatja be ahelyett, hogy démoni gyilkosokként ábrázolná őket.

Egyébként az őket kiröhögő és végül leverő Cliff figurája engem kifejezetten Rejtő Jenő alakjaira emlékeztet. Ja, és Cliff kapcsán még két nagy húzás QT mestertől:
Egyrészt szerintem a színész-kaszkadőr viszony remekül jelenik meg a történet lefolyásában abban, hogy a film végi csúcsjelenetben a "munka" nagy részét Cliff végzi (ő is kerül kórházba), míg Rick "csak" felteszi az i-re a pontot. Szerintem ez egyértelműen egy Tarantino-féle tükör annak az általános jelenségnek, hogy például egy akciófilmben a csúcsjelenetek jó részét a kaszkadőr csinálja, mégis a színész kapja szinte az összes rajongást és elismerést.

Másrészt a meetoo korában minimum érdekes az a dilemma, hogy lehet-e rajongani egy olyan karakter iránt, aki egyes vádak szerint megölte a feleségét.


Most kicsit abbahagyom az ömlengést, remélem azért nem vittem túlzásba, és valaki azért végigolvassa :)

ui.: lentebb valaki írta, hogy a filmben szidják a spaghetti-westernt. Ez persze igaz, de ez szerintem csak a kor hollywood-i véleményének megjelenítése, és nem QT saját véleményének lecsapódása, sőt én sokszor azt éreztem, hogy kifejezetten szeretettel figurázza ki kicsit ezeket a filmeket, és az eddigi munkássága (és nyilatkozatai) is azt támasztják alá, hogy valójában nagyon is szereti ő a spaghetti-világot. Aki figyelmesen keresi, az még egy Leone iránti tiszteletadást is talál a filmben :)

"Kíváncsi lennék egyébként arra"
Kétféle magyarázatot is látok a teljesítmény ingadozására, biztos van több is.

Egyfelől a körülmények: teljesen más egy 200 milliós blockbustert levezényelni, mint egy kb 12 milliós "kis" horrorfilmet. Az előbbihez nyilván sokkal több elvárás tartozik, sokkal több embert kell koordinálni és több, felülről jövő elvárásnak kell megfelelni. Akinek jól megy az egyik, annak nem biztos hogy jól megy a másik.

Másrészt a véletlen-faktor: szerintem a filmekkel foglalkozó emberek többsége ritkán veszi számításba, hogy egy adott film minősége mennyire véletlenszerű dolgokon múlik. Van egy halom ember, akik egy-egy film elkészítésében részt vesznek, ha pont úgy jönnek ki a dolgok hogy mindannyian maximumot nyújtják képességeiknek nyilván jobb film lesz, mintha az ezerféle körülmény összjátékaként épp az egész stáb rossz formában van.
Ennek csak egy esete a rendező formája, ami múlhat az épp aktuális hangulatán, családi körülményeken, fizikai állapoton, aktuális gondolkodásmódon, a napi időjáráson stb. stb.

előzmény: Rorschach (#18)

Az elsőnél sokkal gyengébb, a harmadiknál viszont valamivel jobb (bár ez utóbbi nem nagy teljesítmény...).

2019-08-20 12:13:22 Midsommar (2019) / Fehér éjszakák tomside (5) #31

Amennyire én értem, egyik sem volt felesleges.

A “tyúkólas megoldás” - lejjebb írtam - egy ősi viking kivégzés, a “blood eagle”. A kiálló láb valószínűleg a színesbőrű srácé, aki illetéktelenül lépett a szentélybe. Ezért pont, hogy összefüggésben van a temetése a “bűnével”, még meg is volt jelölve a talpa, valamit belevéstek.

előzmény: pelu (#30)

2019-08-20 12:03:21 Midsommar (2019) / Fehér éjszakák pelu (4) #30

Rendkívül nyomasztó és zavarba ejtő film, napokig benne marad az emberben. Viszont a vége már elég zavaros, és voltak benne olyan dolgok, amikkel nem tudtam mit kezdeni: semmi értelmét nem láttam a halálnemeknek, inkább volt nevetséges a tyúkolas megoldás, vagy a virágok közt kiálló lábszár, mint félelmetes.
A friss vér behozatala egy zárt csoportba szerintem érthető és logikus, ahogy azt is eltudom fogadni, h az öregek életük alkonyán maguk vetnek véget az életüknek, h ne legyenek terhek a többiek számára.
A forma az már kérdéses, mindenesetre a vásznon rendkívül sokkoló volt. Annyira, hogy egy fiatal srác el is ájult a teremben, ahol néztem, a párja sikoltozott és kért segítséget az emberektől. Nem tapasztaltam még ilyet. A srácot kivitték a teremből, remélem nem lett komolyabb baja.

Tegnap néztük meg a filmet. Előzetesen igyekeztem megkímélni magam attól, hogy kritikákat, véleményeket olvassak a filmről. Tettem ezt azért, hogy minden szubjektivitás ellenére némi objektív véleményt fogalmazza meg, és ebben az ítéletalkotásban semmilyen látásmód nem befolyásoljon. Fontosnak tartom leszögezni, hogy Tarantino-t nem tartom korszakos zseninének. Elismerem, hogy olykor egyedi a látás módja, valamint azt, hogy igazán remek módon, szórakoztató módon hoz létre valami "mást" a sok b, c és zs kategóriás filmek formanyelvéből. Azonban számomra az mindig kevés volt, sokszor üres stílubravurnak éreztem ezeket.
Az új filmje - véleményem szerint - sem hozott semmi újat hozott létre, nem reformáltam meg sem a dramaturgiát, sem a filmnyelvet. A film után nem volt aztakurva érzésem. Sőt, a nézése közben voltak időszakok, amikor kifejezetten unatkoztam, hiszen leült a fim, abban nem volt lendület, nem működött a suspens. Igyekeztem felfedezni a filmben azt az üzenetet, amelyet a címe ígér, de abból sajnos semmit nem kaptam. Még csak felszínes látleletet sem arról, hogy milyen volt egykor az amerikai filmipar, azt milyen erők, mechanizmusok működtették, kik, hogyan kaptak lehetőséget és ki nem, és miért. Arról sem kaptunk képet, hogy milyen a filmkészítés folyamata, mint ahogyan azt François Truffaut: Amerikai éjszakájaban átéljető, emberi és nem eufemizált módon bemutatta. A kislánnyal való beszélgetése, igazi didaktikus rémtett, amivel önmagában nem lenne baj, de hát egy A kategóriás, fesztiválokon ünnepelt rendező művét néztem és nem ezt vártam. Tudom, fentebb jeleztem, hogy nem tartozom abba a táborba, aki lelkesen éljenzik QT minden művét, de azért minimális elvárásaim vannak, voltak vele kapcsolatban. A
A filmben a Manson-család szál is nagyon felszínes, elnagyolt, sztereotip volt, meg sem próbálta ellenpontozni, nem tett különbségek gyakorló őrültek és a hippi "eszméket" megszülő, azok szerint élő, valódi és pozitív társadalmi változásokat kívánó,elindító csoportoktól. Szóval összességében nem igazán tetszett a film. Igen, az írásom elején jeleztem, hogy nem vagyok elájulva TQ alkotásaitól, azonban ez a film még a rendező életművén belül is igazán gyengére, laposra, mondhatni középszerűre sikeredett.