Legfrissebb filmes kommentek (összes)

2020-10-22 04:52:15 The Mother (2003) / Anya és a szerelem Ugor (4) #1

Méltatlanul nem ismert film. Sokkal jobb annál, mint amennyire kevesen látták. Nem egy látványos darab és nem szólt róla sokat a sajtó, de meghökkentően mély nyomokat hagy az emberben.

Dokumentarista, disztópikus alkotás. Varázsa a hosszú snittes, kézi kamerás fényképezési stílusában, a természetes fényekkel megspékelt, földhözragadt képi világában meg a mozgalmasabb jelenetek alatt látható, videójáték feelingben rejlik. Cselekményvezetésben már nem jeleskedik annyira a film: hiába az érdekes alapsztori, leginkább a vége felé válik izgalmassá és feszültté a történet. A sötét, depresszív hangulatot, szarul sikerült poénkodással próbálta feldobni a rendező.

A világon semmit nem tudtam a filmről megtekintés előtt, csak amennyit a plakát elárul - és mindenkinek javaslom, hogy pontosan ugyanígy nézze meg.

Nagyon tetszett a Mindig az ördöggel, kicsit a Túl a fenyvesen ugrott be róla, csak szerintem ez a film erősebb. Olyan kreatív és szokatlan a szerkezete, amire a legjobb film közben rádöbbenni. Plusz irdatlan vastag atmoszféra telepszik rá a történetre kb. az ötödik percétől a legvégéig; jók a színészek, de nagyon; mindentudó narrátort pedig még soha nem kajáltam ennyire - hab a tortán, hogy az eredeti könyv íróját sikerült megfűzni a szerepre. Üde színfolt olyat látni, hogy az író nemcsak nem áll az adaptáció útjába, hanem mégegyenesen segít is megvalósítani azt.

Nem tudom, Antonio Campos mit csinált eddig, de rétegműfajban ilyen biztos kézzel levezényelt sztárparádét villantani az ingujjból elég erős.

2020-10-21 22:06:03 Balanta (1992) / A tölgy zéel (5) #2

Pintilie remekműve, a Ceauşescu-korszak végnapjaiban játszódó film 105 perces felgyorsított téboly. Valami sátáni világ forog el itt, karneváli szédületben.(Bogdán László, Korunk, 2000/nov.)

Ez hihetetlenül erős volt...

Sajnos a fele élvezhetetlenül sötét, amúgy partiban lenne az előző résszel.

2020-10-21 17:33:16 Windows (1975) / Ablakok macready (3) #1

Vizuálisan ez a film azonnal megfog: az elején színes, életteli nagytotálok, azután az angol vidék az egyre szűkülő és sötétedő terekkel, amik visznek bele egyre jobban a főhős fejébe és a kísértetkastélyba, Manderley-be. Az operatőr egy zseni: az éjjeli, rémálommal kísért képek lassan hullámzó, bizonytalan hatást keltenek, a nappaliak pedig egy ritmusos, egyenletes és pontos képek, amik fokozzák a bizonytalanságot és a kontrasztot a kettő között.
A ruhák is nagyon kifejezőek: az elején világosabb, ártatlanabb színes dominálnak a románc idején, majd szürkés árnyalatokat kap, mikor bizonytalan, amikor a főhős magabiztosabb, sötétebb tónusú ruhái vannak, és főleg nadrágot visel szoknyák helyett. Ez a hangulatváltozás kifejezve a ruhákkal többször és több szereplőnél teret kap.
Amikor meghallottam, hogy Clint Mansell írta a film zenéjét, már előre elkezdtem várni, mert megörültem. Nem is csalódtam: a zenéje ahol kell, kedves, hívogató, ahol pedig arra van szükség, kísért Rebeccával együtt.
A színészek közül Lily James és Kristin Scott Thomas emelkedik ki, Armie Hammer megmarad távolinak, rejtélyesnek, de hozza azt, amit tőle mostanra el lehet várni.
Amit kiemelnék, hogy ez nem remake, hanem a könyvnek az újra adaptálása, így elkerülném az összehasonlítást a Hitchcock-féle 1940-es verzióval, mert helyenként mást emel ki a könyvből és mást hagy ki belőle, illetve hozzá is ad pár dolgot (ami időnként furcsa volt), de a két filmnek más lett így a hangvétele, a fókusz jobban a főszereplőn van, időnként más a feszültség alapja. Itt nagyobb hangsúlyt kapott a szerelem, a féltékenység, az önbizalomhiányból adódó bizonytalanság és az, hogyan lábal ki ebből a főhősnő.
De szerintem ezért érdemes újraadaptálni egy klasszikus könyvet: hogy új nézőpont érvényesülhessen.

2020-10-21 16:40:06 Honfoglalás (1996) / The Conquest critixx (1) #84

Általános 2. osztályában megnézették velünk moziban, kötelező iskolai programként. Az osztálytársaimmal azt terveztük, hogy vetítés közben átszökünk a másik terembe a Space Jam-re. Nem jött össze. Másnap a filmről kellett rajzolnunk - én a magam nullához konvergáló rajztudásával készítettem egy magyarok vs besenyők csatajelenetet, de a tanító néni nem volt hajlandó kirakni a falra, mert szerinte túl erőszakosra sikerült. Bezzeg a Franco Nero szép kék szemét megörökítő rajzokat mind kitette.

2020-10-21 16:23:03 Where Does a Body End? (2019) desmond (4) #3

Az első lemezei Gira kiadójánál, a The Young God-nál jelentek meg.

előzmény: elzablues (#2)

2020-10-21 16:14:58 Where Does a Body End? (2019) elzablues (?) #2

Sürgősen pótolnom kell ezt.
(Devendra Banhart miképp van jelen?)

előzmény: desmond (#1)

2020-10-21 16:09:51 Where Does a Body End? (2019) desmond (4) #1

Porsia dokumentumfilmje már két óra negyven perces hosszával is megidézi a 10-es években megjelent Swans lemezek világát, de ennél természetesen sokkal több van benne. A 80-as évek eleji kezdetektől, időrendben halad végig a zenekar, és ami legalább ilyen fontos, Michael Gira történetén, aki valójában egyszemélyben jelenti a bandát. Egyes pontokon párhuzamként vagy ellenpontként meg-megjelenik az ugyancsak a new yorki underground színtérről induló Sonic Youth karrierjének alakulása. A Swans-t nehéz kategóriákba sorolni: a korai albumok experimentális, avantgard, indusztriális, brutális zúzását Jarboe csatlakozása után stilárisan mind színesebb kísérletezés egészítette ki, míg 1997-ben Gira fel nem oszlatta a bandát. A 2010-es reanimációt 2018-ban újabb átalakulás követte - a film ebben a szünetben forgott; így jelenleg szinte teljesen naprakész, csak a tavaly kiadott legújabb album munkálatait nem követte már nyomon. A rendező különösebb stiláris újításokat nem alkalmaz: a játékidőt beszélő fejek és bevágott archív anyagok töltik. Ami komolyan felróható hiányosság gyanánt, hogy az 1998-2008 közötti időszakról, melynek során Gira az Angels of Light együttest vezette (valójában ez is a Swans egyik aspektusának kiteljesítése volt), szinte egy szó sem esik a filmben. De ettől eltekintve hiánypótló munka, én még a nem mindennapi játékidő ellenére is néztem volna még.

2020-10-21 14:20:54 Reds (1981) / Vörösök Ágó (3) #4

Hosszú ideje fentem már rá a fogam. Most, hogy megvolt, csak azt kérdem magamtól, hogy került ez a film jelentős díjak közelébe? Persze, valahol érthető. A filmtörténelem egyik legnagyobb vállalkozása volt John "Jack" Reed karakterén keresztül megfesteni az 1910-es évek Amerika-portréját és a nagy októberi szocialista forradalom hatását. Mindezt úgy, hogy Warren Beatty láthatóan megkísérelt személyes és karakterközpontú maradni. Dicséretes próbálkozás. Felemás végeredménnyel. Kapunk egy közel három és fél órás(!) dokudrámát (kinek jutott eszébe, hogy minduntalan szemtanúkat kell megszólaltatni? Iszonyú zavaró, megtöri a film lendületét), ami tele van politikai retorikával, és egy se veled, se nélküled szerelmi történettel, ami az elején még érdekes, de hamar unalmassá válik. Warren Beatty két lángoló, tüzes, szenvedélyes ember életét helyezi a történelem sodrába... igyekezetét megsüvegelem, de nehezen bocsátom meg, hogy ez a három és fél óra ilyen iszonyú lassan és nehézkesen telt el.

2020-10-21 13:41:42 Shinboru (2009) / Szimbólum macready (4) #12

Szia! Tudok segíteni, küldtem pü-t.

előzmény: sissoko (#11)

2020-10-21 09:07:07 Baskin (2015) slawter (3) #3

Az, hogy valamit odadobálsz a vászonra, és elintézed azzal, hogy "Bízzuk a néző képzeletére. Építse fel a saját verzióját a történtekről", a legolcsóbb húzás és így marhára nem ér a film többet egy közepesnél.

2020-10-21 08:24:25 Honfoglalás (1996) / The Conquest MicaHiro (1) #83

Javaslom ezen alkotás bemutatásának dátumát, december 12-t a Magyar Filmkészítés Gyásznapjává nyilvánítani.

2020-10-21 08:08:45 Shinboru (2009) / Szimbólum sissoko (?) #11

Magyar felirat még mindig nem létezik hozzá?

2020-10-21 05:53:22 Anima (2019) elzablues (4) #3

Greenwood és Yorke pipa, esetleg haladhatna tovább, és a köv. RH kollaborációs partnere lehetne O'Brien.

Fél óra után egy pillanat alatt tök zavaros lett minden.

Azon tanakodnak, elrabolják-e a lányt. Erre vágás, és egy kislány ugrál velük. Úgy tűnik valakit elraboltak. Aztán megjelenik egy lány karakter a semmiből, aki később öngyilkos lesz. Nem értettem mi van. Gondolom ő a főszereplő húga, azóta kinyomoztam meg kikövetkeztettem vissza-vissza tekerésekkel. De akkor a fekete hajú lány kicsoda? Csak simán a néma csaja? Vagy lakótársak voltak?

2020-10-20 23:07:18 Long Shot (2019) / Csekély esély SoZi (4) #13

Senki sem tud úgy cigizni, mint Charlize Theron amikor betépve tárgyal terroristákkal.

Nem sorrendben haladok, de ez az eddigi legrosszabb Scooby DTV film. A sztori egy tévéepizódra is kevés, az ausztrál akcentusok pedig borzalmasak (természetesen egyetlen ausztrál sincs a szinkronhangok között).

2020-10-20 20:27:39 Black Water: Abyss (2020) Edwest12 (3) #3

Amennyire emlékszem, igen. Az látványosabb és véresebb volt, arról nem beszélve, hogy bármilyen vékony is volt a sztori (igazából olyan sokat ez a téma nem igényel), több eredetiség volt benne. Engem nem szokott zavarni, ha valamin érződik a koppintás ténye, ha amúgy szórakoztató az a valami. Itt egy kicsit sok volt a nyúlás.

előzmény: Ubul (#2)

2020-10-20 17:53:44 Álom.net (2009) elzablues (1) #361

Jó barát vagyok. Anno mindhárom Fifty shades filmet elmentem megnézni egy barátnőmmel. Moziban. Fizettem érte. Igen. Hajdanvolt kisleánykoromtól kezdve tudom, h mazochista vagyok. De a három film alatt nem volt ez annyira tényszerű, mint most, h letudtam ezt a szart. Mert ugye ne nyilatkozzak már valamiről úgy, h nem láttam... Kérnék szépen valami agyfosó molyadékot, aztán takarjon be valaki egy lapáttal a sarokba, hadd felejtsem el ezt, de rohadt gyorsan.

Vasárnap reggel úgy keltem fel, hogy ezt a filmet most azonnal meg kell nézni! Erre meg is volt a lehetőség, kávéval, pizsiben így lehet feldobni egy borús vasárnapot.
Az érzelmi hatás nagyon erős volt végig, nevettem, dühöngtem, izgultam, a hányinger kerülgetett, a bíró miatt undorító erőszakos gondolataim támadtak (helló, csodás színészet!), a végén bőgtem. A történetet természetesen nem ismertem korábban, Sorkinhoz illően eleinte nem is voltam mindig képben azzal, hogy ki kicsoda, sok volt a név-emlegetés, de végülis nem rontotta az élményt, szépen tisztult a kép menet közben, épp annyira, amennyire kellett.

2020-10-20 16:14:28 Hungarian Dracula (1983) oscarmániás (4) #2

- Erő, izom, Drakula sporttárs! Hogy megy a meló?

2020-10-20 14:03:39 Black Water: Abyss (2020) Ubul (?) #2

tavaly is volt egy krokodilos "horror", Crawl címen, gondolom ennél jobban sikerült az

előzmény: Edwest12 (#1)

Nagyon bátrak voltak és következetesek.

A 100 napos filmkihívás aktuális kérdésénél lett említve, félretettem kicsit a háborús filmeket miatta. Nem vagyok jártas a műfajban, ezt mihamarabb ki fogom eszközölni, addig is ez egy gyöngyírással kerekített, jó duci 5-ös.

2020-10-20 07:54:44 Black Water: Abyss (2020) Edwest12 (3) #1

Tulajdonképpen nem lett volna ez rossz film, ha legalább megpróbálnak valami egyediséget vinni az egészbe, de sajnos ahhoz vagy kedvük, vagy tehetségük nem volt a készítőknek, szóval maradt ez az innen-onnan összelopkodott kliséhalmaz. Az alapokat Neil Marshall A barlangja adja, csak itt nem földalatti vak humanoidok, hanem egy nagy krokodil van. De még bizonyos konfliktusok is onnan vannak átlopva. Nekem egy jelenet a Cápát is megidézte, de lehet, addigra már én váltam túl gyanakvóvá, és mindenben a koppintást kerestem. Ahogy az lenni szokott, vannak óriási hülyeségek, mint hogy vajon az út miért torkollik egyenesen a tóba, és hogy vajon egy nem is olyan veszettül gyorsan száguldó dzsip hogy ugrat be a tó közepéig, ahonnan majd jó hosszú ideig kell kikászálódni. Mindenképp pozitív, hogy a krokodilt nem akarják mindenáron mutogatni. Ez mindenképp jó, mert bőven kitölti így is a szerepét. Voltak tetszetős jelenetek is, illetve most csak egy jut az eszembe, ami tényleg tetszett. Mindezektől függetlenül egy nézhető, élvezhető film, amit a krokodilos filmek kedvelői majd megemlíthetnek egymásnak, ha már végigértek az igényesebb munkákon, hogy ja, meg van még ez is.

Kár, hogy Sorkin csak mostanában kezdett el rendezni. Tudjuk már legkésőbb a Social Network óta, hogy íróként egy zseni, viszont ennél a filmnél azt éreztem, hogy egy tapasztaltabb direktor se csinálta volna jobban. Jövőre az Oscaron legjobb forgatókönyv borítékolva , színészek közül Sasha Baron Cohen, és Frank Langella a legesélyesebb, de én a legjobb film díját sem zárnám ki. Zseniális politikai dráma, nagy kár, hogy moziban nincs lehetőség megnézni...

2020-10-20 00:28:06 Balanta (1992) / A tölgy offerus (5) #1

Érdekes látni, hogy a kelet-közép-európai rendszerváltások előtt és után is aktív rendezők milyen alkotói fordulatot vesznek a megváltozott környezetben. Ha az itthoniakat nézzük, felidézhetjük pl. Jancsó, Makk, Szabó, Tarr munkásságát. Van, amikor inkább a kiteljesedést, van, amikor pedig a hanyatlást hozta el az idő. Közös viszont, hogy egy-két külföldi kooperáción, kiruccanáson kívül alapvetően itthon tevékenykedtek. Lucian Pintilie, az egykori román fenegyerek (talán megbocsátható a szóhasználat a tisztességben megőszült és időközben elhunyt sokoldalú művésszel kapcsolatban) viszont elég hamar elhagyni kényszerült az országot. Szabad ember volt, nem volt konform a rendszerrel. És szerencsénkre nem volt önpusztító alkat sem. Amikor menni kellett, ment, amikor jöhetett, jött. Volt egy köztes hazalátogatása, film is született belőle, de rögtön dobozba is került vagy tíz évre. A Tölgy a végleges visszatérés utáni első filmje. Érezhető rajta még a rendszerváltás utáni eufória, de az elveszett évtizedek is. Láthatóan benne van a filmkészítés iránti zsigeri vágy. Mintha hirtelen be akart volna pótolni mindent. Immár nem korlátozta semmi (az egyik producer is ő volt). Így született ez a kissé talán zsúfolt, pikareszk utazás a 80-as évek hanyatló diktatúrájába.

A műfaját nem könnyű meghatározni. Szatíra? Fekete komédia? Dráma? Leginkább mindez egyszerre. Olyan jelenetekkel és képekkel, amelyekre egyszeri nézés után is sokáig megmaradnak. A panoptikum része többek között a város és a vidék, a lepusztult külső helyszínek és enteriőrök, a nem működő szolgáltatások, a mindent átható korrupció és kisstílűség, az egyház felemás szerepe, a titkosrendőrség és katonaság jelenléte, és az, hogy mindez hogyan nyomorítja meg az egyént és a családokat. Időről időre egészen abszurd jelenetekkel színesítve. Pintilie mindent meg akart örökíteni. Mint főhősnője a Polaroid gépével. Maia Morgenstern előtt egyébként le a kalappal a játékáért. Nem könnyen nézhető film, ez a fajta szembenézés a múlttal, sokaknak kellemetlen lehet. Nem csak a rendszer tevékeny támogatóinak, de a passzív ’közreműködőknek’ is. A főszereplők - Pintiliéhez hasonló szabad emberek - egy férfi és egy nő, egymásra találásuk sorsszerű. Mint ahogy a vesszőfutásuk is az. De jól bírják a gyűrődést. A zárójelenet pedig egyaránt szimbolikus és feledhetetlen.

Pintilie hazaérkezett. Elkészítette a filmet, amivel magának tartozott és amit az a rendszer megérdemelt.

Magyar szinkronnal itt.

2020-10-19 21:50:58 Blood Father (2016) / Az utolsó emberig sptt (3) #17

Nem volt rossz film, de nagyjából ez a legjobb és legtöbb, amit el lehet mondani róla. Erősen középszerű film, enyhén sablonos történettel, nagyobb fordulópontok nélkül. Nézhető, de valószínűleg két hónap múlva már nem emlékszem rá. 6/10

2020-10-19 20:36:31 Visszatérés Epipóba (2020) dr. caligari (3) #12

Nekem nem a terápiás részekkel volt elsősorban bajom, hanem a rendező jelenlétével. Értem, érintett ő is valamennyire, de nekem nem tűnt őszintének, inkább egy utólag felépített sértettségnek - és messze eltörpül Sipos többi tettéhez képest, mégis sokkal hangsúlyosabban viszi végig a filmen ezt a szálat.
Úgy érzem, hogy a film több magas labdát sem üt le, egyrészt igenis oda kellett volna mennie Siposhoz, konfrontatívan, főleg, hogy a végén magának is beismerte, hogy abban a találkozásukkor ismét manipulálta őt Sipos. Másrészt a terápia során kiderül, hogy van ott köztük egy (vagy két?) csávó, akik a mai napig szorosabb kapcsolatban van Sipossal, és ugyan röviden, fél mondatban, de védi is. Erre a konfliktusra rengeteget lehetett volna építeni, mert ez az ember továbbra is a tanár bűvkörében él.

A cikket olvastam anno, és követtem is, hogy milyen hullámokat vet, ezt a filmet is vártam emiatt. Sajnos csalódás volt.

Aki vígjátékra vágyik, nehogy megnézze!
Akit viszont egy sok gonoszságot - munkaköri kötelességként - elkövetett ember időskori vallomása érdekel, az igen.
Bevallom, engem csak Lucian Pintilie neve ültetett a képernyő elé. És nem bántam meg. (Bár, aligha fogom még egyszer megnézni ezt a fimet.)

2020-10-19 19:49:22 A Star Is Born (2018) / Csillag születik sptt (4) #42

Nem szeretem a musicaleket, a zenés filmeket, az élettörténeteket, ez a film is erős hendikeppel indult, de nagyon erős volt a kezdés. A közepe után egy kicsit ellaposodott a történet, ennek ellenére ez nem egy rossz film, sőt. Lady Gaga abszolút pozitív meglepetés, mint ahogy Bradley Cooper rendezése is. Nem bántam meg, hogy megnéztem és ez már önmagában egy pozitív kritika a részemről. 7/10

"Sosem tudtam igazán ki is volt John Dunbar. Talán mert ez a név önmagában nem jelent semmit. De amikor mindenki a sziú nevemen szólított újra és újra, akkor tudtam életemben először, hogy ki is vagyok valójában."
30 éve mutatták be minden idők egyik legjobb filmjét! :)

2020-10-19 17:08:28 Aladdin (2019) Dangar (1) #7

Röviden: Will Smith s*ggbek**ta a gyerekkoromat.
Köszönöm a szót.

2020-10-19 16:08:55 State of Play (2009) / A dolgok állása sptt (3) #24

Nem rossz történet, de véleményem szerint ezt jobban is el lehetett volna készíteni. A szereplők rendben vannak, ahogy a sztori is, ugyanakkor valami mégis hiányzott ahhoz, hogy lekössön, odaszögezzen a székhez. Nem lehet ok a panaszra, de nem is érdemes agyondicsérni. 6/10

Bajban vagyok, mert nem tudom milyen osztályzatot adjak erre a filmre. Lehet nem is adok rá semmit.
Szép, megható, elgondolkodtató, meg minden, ki is kezdi az ember lelkiismeretét rendesen, de pont azokhoz nem fog eljutni-vagy ha el is jut, nagy ívben szarnak rá- akik valójában érdemi lépéseket tehetnek az ügy érdekében.
Mi meg , erre rezonáló érzékeny lelkűek , gyorsan kiszaladunk a konyhába kiválogatni a műanyagot ,meg a papírt a szemétből ,hogy elmondhassuk hogy mi megtettük amit megkövetel a helyzet , sétálunk akár több sarkot is a szelektív kukákig , hogy környezettudatos állampolgárként megszabaduljunk a hulladéktól , majd jön a kukáskocsi és minden konténer tartalmát egybeöntve elszállítja…
Minden esetre kívánom hogy az öreg még sokáig éljen és sok-sok ilyen filmet készítsen, hátha eljut valami belőle a döntéshozók tudatáig.
Mert a remény hal meg utoljára…

Ehhez csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy brutálisan depresszív a film utolsó kb. húsz perce, amiben a soha véget nem érő optimizmusával tanácsot ad az öreg a jövőre nézve. Ez mind szép és jó és én lennék a legboldogabb és annyira jó lenne!

...ugyanakkor mindannyian tudjuk, hogy akiknek hatalmában állna és erkölcsi kötelessége lenne tenni az ügy érdekében, azok tízből kilenc alkalommal, tízből kilenc ország parlamentjében és tízből kilenc cég kerekasztalánál magasról leszarják az egészet egy kicsivel kövérebb bankszámla érdekében.

előzmény: kaamir (#1)

Az első opció sok esetben él... Egy barátomnak ajánlottam a temája miatt, ill. a Szél támad-ot annak okán, h részben hasonlókon ment át a pilótasággal kapcsolatban. Nem adott esélyt egyiknek sem, nem szokott amime-ket nézni. Ahogy rengetegen úgyszintén nem nyitottak erre. Pedig nem egy sokkal emberibb, többet ad ill. mar ki, és bánik jobban a társadalomkritikával és a lelki vonallal, mint az élőszereplős alkotások...

előzmény: BalaKovesi (#37)

2020-10-19 10:33:29 Léon (1994) / Léon, a profi Kempesbaba (?) #73

Uram irgalmazz!
A Nikitát nehogy megnézd! :D

előzmény: dittike (#72)

2020-10-19 10:00:11 These Final Hours (2013) Rorschach (5) #8

Most nézem, hogy hiába láttam ezt a filmet tegnap kb. negyedszer, kommentet még sosem írtam hozzá. Ez nem véletlenül van így - nehéz nekem a These Final Hours-ról nyilatkozni, mert nagyon közel áll hozzám. Azért most teszek egy próbát.

Amivel egyből berántott a film már anno is, az az, ahogy rögtön az első perctől igyekszik a maximumot kihozni az egyszerű, de nagyszerű premisszájából. Amit egyébként nem is értem, miért nem láttam még ezerszer filmen - annyira működik ez az ötlet, hogy simán lehetne ezer meg egy majd' ugyanilyen filmet csinálni és zombi-módra lerágni a csontot. Hála istennek, hogy nem tették, ettől ez a film csak még egyedibb.

De visszatérve az atmoszférára: egy perc nem megy el haszontalanul, olyan hangulatot teremt Zak Hilditch pillanatok alatt, ami a párját ritkítja. Nem is nagyon éreztem még filmet nézve ehhez foghatót, istenien átadja a biztos és teljes pusztulás érzését. Nem utolsó sorban a fényképezés és a rádiós inzertjei miatt, zseniális mindkettő.

Ami viszont abszolút telitalálat, az James karaktere és az ő útja. Rendkívül alacsonyan kezdi a filmet, okkal - bőven volt hová fejlődnie, és imádtam a sztoriját. Ez az, ami kiemeli a These Final Hours-t a "szorít az idő és cselekedni kell"-filmek és egyéb road movie-k állóvizéből. Ez ad neki tartalmat, és ezért is szeretem annyira. Arról szól a film, ahogy egy felelőtlen, csúnyán fogalmazva gyáva fiú, aki csak bulizna, mintha nem lenne holnap (méghozzá igazoltan, hiszen a film settingjében nincs is holnap), hibáit belátó és kijavítani igyekvő, felelősségteljes férfivá válik. Rezonált velem ez a tanmese, a lezárása pedig szerintem gyönyörű szép. Az voltaképpen csak a hab a tortán, hogy az egész kapott egy apokaliptikus körítést és marhajó színészeket, élükön a kis koronaékszer Angourie Rice-szal.

Egyik legnagyobb személyes kedvencem.

Csak a sorozat iránti szeretetem miatt kap hármast (ahogy az Apokalipszis is csak emiatt kapott négyest).
Minden tekintetben a sorozat leggyengébb darabja.

2020-10-19 08:53:40 Aquaman (2018) elmouse (1) #28

Nem hittem volna, hogy a DC filmes univerzum ki tud termelni még egy olyan primitív, cukrozott takony (copyright Hofi Géza) giccshalmot, mint a Batman és Robin.
Fizikailag rosszul éreztem magam a nézése közben. Nem is tudom elképzelni, hogy mi lett volna velem, ha nagy vásznon nézem.
James Wan 2007-es, Death Sentence c. filmjénél ez írtam: "Mindig elkeserít amikor jó színészek játszanak egy ilyen szarban, mint ez. " Erre is tökéletes igaz.

2020-10-19 03:04:15 Léon (1994) / Léon, a profi dittike (5) #72

Körülbelül tíz évvel ezelőtt láttam először ezt a filmet és akkora hatással volt rám akkoriba, hogy bérgyilkos szerettem volna lenni, végül persze nem lettem az, de most, hogy újranéztem a filmet egy tv csatornán előtörtek a régi érzések, amiket a filmmel kapcsolatosan tápláltam.

2020-10-19 03:01:47 Gemini Man (2019) dittike (4) #9

Érdekes volt a kettős szerep, de azért jobban is ki lehetett volna bontani a cselekményt.

Az apa-fiú kapcsolat kozmikus méreteket öltött.

2020-10-19 00:16:23 Puss in Boots (2011) / Csizmás, a kandúr Doc (3) #14

A zene jó, Antonio Banderas és Salma Hayek jó, a többiről meg nem beszélünk :)
Meg lehet nézni maradandó károsodás nélkül.

2020-10-18 23:51:07 Good Time (2017) / Jólét elzablues (4) #7

Szerintem felesleges bárkihez is hasonlítani: egyszerűen beérett, jól választ, jól játszik. Számomra jó pár éve szinte biztos pont, h bármiben is lássam, kihozza a karakteréből, amit lehet. Nem kíváló, de igen jó színész lett.

előzmény: Benny Bug (#6)

Végül is jól esett a film utolsó szakasza, de hogy az egésznek lett volna bármi értelme, arra nem sikerült fényt derítenem.

Gyanítom, hogy vagy előítéletes animeutálók, vagy az élményt osztályozták, az meg ugye nem éppen kellemes. Kevés filmen tudtam úgy igazán sírni eddigi életem során, ezen rendesen zokogtam, szégyelltem az embert. Az élet érték, de a szentjánosbogarak olyan hamar meghalnak...

előzmény: elzablues (#36)

2020-10-18 19:47:42 Judy (2019) The Cortez (3) #4

Nem éppen vidám történet, mivel Judy Garland életének utsó évét meséli el – gyerekkori flasback-ekekkel megszakítva –, így hangsúlyos szerepet kap züllöttsége, az alkohol- és gyógyszerfüggősége, valamint családi problémája. Zellweger nem egyszer túljátssza a karaktert, a fiatal Judyt alakító csaj pedig gyengén tolja, annak ellenére, hogy az ő esetében tökéletesen eltalálták a hasonlóságot. A hollywoodi trendeknek megfelelően, biztos, ami biztos, beleerőltettek egy kis buzipropagandát a forgatókönyvbe. Emellett a folyamatos Ózra való utalgatás is rohadtul fárasztó ám. Mindannyian tudjuk, hogy az a film egy fontos állomás volt a művésznő karrierjében, tehát nem kellett volna fél óránként emlékeztetni minket rá. A mozi mélypontja mégis a hatásvadász, nyálas, giccses, továbbá mindezek hatására természetesen kínos lezárás.

Nyomasztó, depresszív, a függőségről és a züllöttségről szóló független művészfilm, teletűzdelve színvonalas fényképezéssel, faszályos beállításokkal, illetve kreatív, az idő múlását stílusosan érzékeltető vágásokkal. A kezdő montázsból kiderül, a főszereplő csaj már fiatalkorúként is egy szar természetű, lázadó picsa volt, így hát nem csoda, hogy később rácsúszott a hernyóra, tönkretéve ezzel sajátja + családja életét. Az alkotás jól bemutatja a heroinmámort, az addikció kialakulását meg a visszaeséseket, a befejezés pedig katartikusra sikeredett.

Az év egyik legerősebb filmje, Sorkin-hoz méltó penge szkripttel - bár engem eddig sem zavart, hogy nála majd' mindegyik figura nyelve úgy pereg mint egy AK47-es, figurái a teljes Wikipediát a fejükben hordják, de ezúttal nincsen öncélú elméskedés és földtől elemelkedett szócsaták sem. Van viszont egy hihetetlenül izgalmas tárgyalás egy ügyről, amiről még életemben nem hallottam, a kezdeti zavarok után a film mégis tökéletesen érthetően átadta az egész sztorit, na meg hogy mit is jelentett ez akkoriban.
Legalább ennyire izgalmas A chicagói 7-ek tárgyalásának vetülete a mára nézve, amikor egészen hasonló megmozdulások zajlanak szerte Amerikában, a tüntetések résztvevőit pedig egészen hasonlóan igyekszenek Antifa-címkével egyetlen névtelen masszába kenni.

2020-10-18 15:23:35 Angel-A (2005) The Cortez (4) #3

Egy egészen egyedi koncepció a rendezőtől, aki itt a kezdeti stílusához kanyarodik vissza. A sztori érdekes, a fényképezés ultraigényes, a vizuális trükkök pedig látványosak. A kreativitás már a címen is érződik, mivel egy szójátékot takar. Az arab főszereplő pali meg a groteszk kinézetű, lóbaszó magasságú őrangyal története egyszerre abszurd, meseszerű és érzelmes. A film különleges egyvelege a fantasy, a romantika, valamint a komédia műfajának.

Újra elérhető. Újra ajánlom!
ITT okt. 25-ig
Ez szinkronizált. Én eredeti nyelven láttam. Remélem, nem tucat.munka a szinkron, mert ez egy nagyon értékes és fontos, megrendítő film.

Egyértelműen hiteles és meg nem alkuvó film, ráadásul művészileg is nagyon magas színvonalat képvisel, ebben a filmben érződött ki leginkább, hogy egy igazi Européer a rendező, aki a komplett Balkán szellemét és kultúráját jól ismeri. Az álomjelenetek allegorikus képei, főleg a folyóparti, egyértelműen Tarkovszkij Andrej Rubljov világát idézi, sőt el is éri azt a színvonalat.

2020-10-18 12:13:39 Okuribito (2008) / Eltávozók Prüstü (3) #23

Az a gondom ezzel a filmmel, hogy a film végi jelenet megöli nálam a jó osztályzatot.
Elsősorban az a gondom, hogy a főszereplő ugyebár a film szerint egyke és az anyja egyedül nevelte fel, és mint kiderült az anyját betegsége során nem ápolta, sőt még a temetésére sem tudott időt szakítani, a filmvégén pedig az apját, akit pont nem érdekelt a gyereke annak egy szép szertartásos búcsúzást vezényel le. Amennyiben az volt a célja a filmnek, hogy a főszereplő egyfajta jellemfejlődésének legyünk tanúi, azt meg abszolút nem érzékelteti jól, hisz a srác igazából egyáltalán nem tűnik egy nem törődöm karakternek a film elején sem, egy érett, gondolatiságra fogékony fiatalembert ismerünk meg, semmilyen szinten nem érződik ki belőle olyasmi, hogy apátiával tudna viszonyulni egy olyan személyhez aki az egész élettét neki áldoztaRáadásul nem is telik el az anyja halála és a hazaköltözése közt sok idő. egyszerűen nem tudja velem elhitetni a film, hogy erre a közönyre ő valaha is fogékony tudott volna lenni, nem beszélve az apja iránti megbocsájtásról, az is mintha eleve a lényéből fakadóan predesztinálva lenne már az első filmkockától, bármit is mondjon róla. Tehát olyan mintha B-ből B-be jutottunk volna el, nem pedig A-ból B-be.
Amennyiben a halotti szertartásnak a szépsége maradt volna a fő vonal, mert tényleg egy igazán méltóságteljes dologról van szó, akkor megkapná a jó osztályzatot, annak ellenére, hogy én is elég hosszúnak találtam, és itt-ott el is laposodott a rendezés, de így összességében nem gondolnám, hogy szívesen újranézném.

2020-10-18 01:51:44 MASH (1970) Ugor (5) #15

Csak előkapartam egy újranézésre... nem kopott ez egy hangyányit sem! Fergeteges, zseniális, örökbecs! Imádom!

Megnéztem magyarul is, egész jó a szinkron... bár egyik-másik hang nagyon más, a fordítás korrektnek tűnik.
Viszont felminősítem.
Remake ide vagy oda, ez a film van olyan jó mint az eredeti.
Eléggé áthangszerelték ahhoz, hogy 5-öst kapjon.

ez a film jóval több kérdést tesz fel, mint, amit megválaszol. meg kell jegyezzem: nagyon helyesen. a halál témáját járja körül nagyon sok aspektusból, illetve legalább ennyire hangsúlyos az egyén szabadsága is. négy történet, négy film van itt nekünk, mind eléggé más műfaj és stílus mondhatni, mégis koherens egésszé áll össze. kiegészítik egymást.
minden kérdést nem tudok most felsorolni, de párat azért megemlítenék, amik a film nézésére közben és utána fejemben voltak. létezik-e a gonosz? (tudom a címe alapján nem, de mégis ezen agyaltam) és ha igen, mi az, ki az, honnan jön? létezik-e gonosz ember? és ha igen, miért válik egy ember gonosszá?
hogy alakulnak ki ezek a rendszerek, államok, ahol ha "ölni kell" és félretenni a morált, ha érvényesülni akar valaki?
de amit a leginkább nem értek, hogy készülhetett el ez a film iránban az állam jóváhagyásával?
döbbenet erős társadalom és működéskritika ez, amit itt megfogalmazódik.

fokozatosan kerülünk közelebb magához a halálhoz az első történettől kezdve a negyedikig, mégis talán az első volt nekem a legsokkolóbb, ahol bizony csak a legutolsó pillanatban szembesülünk főhősünk munkájával hogy aztán hidegzuhanyként érjen minket a nyers, kegyetlen valóság.

egy Gandhi idézettel zárnám soraim: "gyűlöld a bűnt, szeresd a bűnöst!"

Ez a történelmi háborús film az igényesebb blockbusterek és az igénytelen, TV-re + DVD-re gyártott C-kategóriás művek határmezsgyéjén mozog. Akadnak benne látványos, egyben vérengzős csatajelenetek, félrement poénok, színvonaltalan képi effektek, valamint horrorisztikusabbnak szánt jelenetek, amelyek valamiért Asylum minőségben lettek megrendezve. Mint ahogy már az Az ötödik elemben is, úgy itt Besson láthatóan szintén jó magasról leszarta korábbi önmagát, mivel mindkettő messze elmarad a León, a profi profizmusától. Lényegében egy bő lére eresztett, középszerű közönségmozit gyártott, amin nagyokat lehet ásítozni. Jovovich idegesítően hozza a megszállott főhősnőt, viszont Vincent Cassel & Dustin Hoffman azért dob egy keveset az összképen.

Egész emlékezetes film . A maga műfajából tényleg hatásos. nagyon komoly témákat boncol végig. A feszültség ahogy folyamatosan növekszik az igencsak figyelemreméltó benne. Még egy két képsor most is bennem maradt pedig már jó ideje (nyáron láttam utoljára). Persze akadnak benne bizonyos logikátlanságok de mindegy szerintem összességében nézve egy egész izgalmas, feszültség teljes horrorfilmet láthatunk. Én részemről 4 csillagosra értékelem. ( Ezek a magyar címadások)

2020-10-17 16:53:03 Foglyok (2019) Rorschach (1) #13

Fú, hát ez nem gyengén tévesztette el a tónust. Idióta, mi több, egyenesen sértő ötlet volt erről a témáról vicceskedős, összemosolygós hangulatú filmet csinálni. Nem is értem. A zenéje külön fekete pont.

2020-10-17 16:21:04 Beyond the Law (2019) Ninety-Four (1) #1

Iszonyatos lelki őrlődéssel telt el a mai napom.

Normális esetben csak akkor adok egy filmre egyest, ha idegből vághatom rá, mert felhúzott. Bármilyen szemétről is van szó, ha sikerült gond nélkül végignéznem, megy a kettes. Ez a darab viszont kifogott a logikán.

Mert végülis végig lehet nézni, csak nincs értelme. Elejétől a végéig konzisztens módon halál lassú, amatőr, gagyi és zavaros a film, plusz még a színészek is nagyon bénák. A szövegek meg olyanok, mintha egy hobbiból összetákolt, öntudatra ébredéstől elég messze álló AI rakta volna össze a dialógokat. Továbbá legalább két jelenetnél fogadni mernék, hogy legfeljebb kokaincsíkokat gyártott a line producer valahol nagyon a háttérben.

És persze felmerül a lelkes rajongóban a kérdés, mi a helyzet mindannyiunk mesterével? Nos, spoiler alert: javarészt ül, sejtelmes hangon magyaráz, közelharci dominanciáját meg körülbelül két másodpercnyi "akcióban" érzékelteti. Mondjuk a jeleneteit legalább az feldobta számomra, hogy nemrég erre a csodálatos podcast-részletre bukkantam, amiben röviden kitárgyalják az évek alatt teljesen afroamerikaivá vált beszédstílusát.

A rendezőről érdemes egy pár szót ejteni, mert tehetsége ugyan nincs, de ambíciója az biztos akad elég. Még csak 28 éves, de már hatalmas filmográfiája van - bár hozzá kell tenni, hogy még a 12 éves korában rendezett rövidfilmje is fenn van az imdb-n, szóval... na.

Egye fene, legyen karó.

2020-10-17 15:40:48 Utcalányból Szűzmátka (2014) elzablues (1) #77

Találomra pecáztam az alja értékelésű darabok közül valamit, ami helyreállítja a lelki békém egy kicsit, de ez valami pusztulat. Adtam már itt pár 1-est, de ilyen rekordsebességgel sztem még soha nem basztam vágtam rá semmire...

2020-10-17 14:14:46 GoldenEye (1995) / Aranyszem Norbert Simon (4) #40

Nagyon akciódús! Izgalmakkal teli. Nagyszerű színészi alakításokkal együttvéve. Egy nagyon jó Bond film született.

2020-10-17 13:50:58 The Cove (2009) / Az öböl elzablues (5) #16

A Szentjánosbogarak sírjára mondtam azt többször korábban, h nem leszek képes valaha is újranézni, mégis megtörtént. Ezt viszont semmiképp, ez egészen biztos. Mindenkinek ajánlom, közben senkinek sem... Nem igazán szokott gondot okozni, mit mondjak, de most őszintén fogalmam sincs...

2020-10-17 13:21:09 Warbus (1986) oscarmániás (?) #1

Ha ichi és toxi KT-tagnak is jó volt, másnak is megteszi .

...és Medvigy Gábor operatőrét!

Alább Tarr Bélát idézem:
Felháborított, hogy Novák Emil a Werckmeister Harmoniák operatőreként tünteti fel magát.
Novák Emillel csak 3 napot forgattunk amiből sajnos csak egy jelenetet tudtunk használni az elkészült filmben. Menet közben világossá vált együttműködésünk lehetetlensége. Ennek okait az Ő maradék méltóságának védelmében nem részletezném. Ezúton szeretném világossá tenni, hogy a Werckmeister Harmóniák fő és meghatározó operatőre Medvigy Gábor volt.

előzmény: Rituska (#43)

Karácsonyi Kocka Videodrome beütéssel, akár a kultfilmek közé is besorolhat, ha az idő próbáját kiállja és a köz ízlését elnyeri. Egy helyszínen játszódó, lassú kamaradráma, hogy ne érjen csalódás. Egyszer mindenképp megéri.

Igazán felemelő... az angol protestáns keresztények ledinsznókatolikusozzák az íreket, módszeresen megkínozzák, néha megölik őket, majd oda-vissza szorgalmas keresztényüldözés folyik, mely azért részben átcsap függetlenségi háborúba, szabadságharcba, de nem igazán csap át, csak inkább a paktumos kiegyezésbe vergődik. Majd ekkor katolikus kezd katolikus ölni, részben papi uszításra, majd a testvérek is ideológiailag kivégzik egymást... nem a tatárjáráskor, hanem száz évvel ezelőtt. De szép is ez a magasabbrendű fehér európai kultúra!
Amúgy a film sok helyen recseg-ropog, egyenetlen, néha színpadias, néha meg érthetetlenül beletörődő, indulatmentes, olykor nehéz megérteni a kiváltott reakciókat.

2020-10-16 23:11:41 L' idée (1932) / The Idea sleepingdancer (4) #1

Filmtörténetileg érdekes film 1932-ből. Komplikált, míves animációs technika, részben elektronikus filmzene és filozofikus, tárrsadalomkritikus üzenet.

"ha 10-et vállal, akkor azt a 10-et is tanítsa meg a környezete tiszteletére és óvására. Ezt kellene elterjeszteni"
Igazán kedves gondolat, de (mindamellett, amit cucu írt), mi van, ha a Föld már nem képes eltartani 10 gyereket, akármilyen felelősen és zölden vannak nevelve? Hanem csak mondjuk hatot, a maradék négy meg választhat, hogy éhen hal, vagy tovább szipolyozza-pusztítja a környezetét? Szóval én vigyázva tennék ilyen kijelentéseket, miközben másvalakit nevezek naivnak :)

előzmény: Tenebra (#2)

2020-10-16 17:16:08 Phenomena (1985) / Jelenség oscarmániás (3) #17

Én is a vágott 82 perces (ezek szerint amerikai) suta verziót láttam, hangalámondással - ez nem zavart-, Hátborzongatók alternatív címmel. Aki tudja, az eredeti verziót kaparintsa meg, nem fogja megbánni.

2020-10-16 17:07:56 Psycho 60 (2020) Jereváni Rádió (5) #7

Tiszteletadás a köbön.

A werkfilm is fantasztikus. Igen, Törőcsik Marinál nekem is könnybe lábadt a szemem. Pásztor Erzsi meg imádnivaló, természetesen ő nem lehetett Marion Crane, csakis Norman Bates. :)

Van az úgy, hogy egy történet szatírának készül, aztán a valóság utoléri.
...érdemes újra nézni Kubrick Dr.Strangelove című filmjét, amelyről most már nyilvánvaló, hogy nem szatíra, hanem egy teljesen realista alkotás... mindenkinek látnia kéne, a világ legviccesebb és borzalmasabb filmje, ráadásul csupa tényre alapul, bármennyire vicces is. (Dragomán György, 2020. okt.)

2020-10-16 16:13:50 Psycho 60 (2020) hhgygy (5) #6

Women Power.

20 éve nem megy nekem sem. Nem is fog soha...
Nem szeretnék a belsejében lenni annak, aki képes volt erre 1-est adni.

előzmény: Ugor (#35)

Nem, ezt soha nem sikerül feldolgozni. Ma inkább elpusztítottam volna ezer embert, akik miatt ez az egész egyáltalán így alakult valaha is, bárhol a világon.

előzmény: elzablues (#34)

<3
Erre azt hiszem, most nem tudok mást. 10 éve múlva megkérdezem, ha még itt leszünk, sikerült-e már úgy igazán.

előzmény: Ugor (#32)

2020-10-16 15:35:40 Az ötödik pecsét (1976) zéel (5) #167

Fábri Zoltán 103 évvel ezelőtt született, 1917. október 15-én.
Fábri Zoltán ellentmondásos személyiség volt. Talán a szigora, precizitása miatt - ami a felületes szemlélő számára vaskalaposságnak is tűnhetett - a „japán tornatanár" becenevet aggatták rá tanítványai és a kollégái. Nem tudni, hogy kik és mikor, ahogy azt sem, hogy pontosan mit is fedett ez az elnevezés. Nagyhatású filmjei miatt mindig felnéztünk rá. Ő volt a Himalája. Példakép volt számunkra, még akkor is, ha fiatalon sok mindent másként gondoltunk a filmjeinkben megvalósítani.
Emberséget, tartást, korrektséget, játszmák nélküli viselkedést a különböző helyzetekben és kapcsolatokban, a véleményért és meggyőződésért való határozott és nyílt kiállást, becsületességet - azt hiszem, mindezek fontosságát Fábritól tanultam. Nem tanárként tanította ezeket - hiszen az lehetetlen is lenne -, hanem maga volt a példa arra, hogy miként kell a fentiek szerint létezni, viselkedni.
Aki ma vagyok, abban igen nagy szerepe van egykori osztályvezető tanáromnak, Fábri Zoltánnak. Ezért (is) mindig szeretettel és hálával gondolok rá.
(Janisch Attila)

2020-10-16 14:53:35 Psycho 60 (2020) Raul (5) #5

Nóra Norma. (és Tőrőcsik Mari is)

előzmény: oscarmániás (#4)

2020-10-16 14:47:10 Psycho 60 (2020) oscarmániás (4) #4

Anna és Nóra közül melyik volt Marion?

előzmény: Raul (#3)

2020-10-16 14:34:00 Psycho 60 (2020) Raul (5) #3

A felvett szereplők közül nem mindenki Marion Crane!

2020-10-16 14:16:49 Psycho 60 (2020) oscarmániás (4) #2

Mari nénénk és Erzsi anyónk nélkül nem lenne teljes ez az évfordulós megemlékezés.

előzmény: mimóza (#1)

2020-10-16 14:09:55 Psycho 60 (2020) mimóza (5) #1

Ez annyira jó ötlet, és a megvalósítás is remek!

Nézzétek meg a werkfilmet is, megéri. Törőcsik Mari jeleneténél eltört a mécses. Annyira szép gesztus ez itt! Aki végignézi, tudni fogja, mire gondolok.

Kulisszák mögötti csatározásokat sejtek. Arra ugyanis nincs más magyarázat, hogy egy filmet, amiben ennyi a gondolat és az ötlet, ezzel a káros üzenettel és minden dimenziójától megfosztva zárjanak le.

A II. világháború befejezésének 60. évfordulójára készült élőszereplős (tvfilm) verzió nem olyan tömény és lélekroncsoló, mint az anime, de érdemes egy próbát tenni vele egyszer, pláne ha valaki már ismétel.

elzablues írt róla a filmkeresőben, én meg nem halogattam tovább, megnéztem. Most meg nem tudok magamhoz térni...

2020-10-16 09:50:36 Tenet (2020) s912 (5) #117

Az első freeportos (nomeg a második, inverz freeportos) jelenetben.. Miért is akarná lelőni saját magát?

Megválaszolom :)

Ugyanazért, amiért a fegyvert is arrébb-arrébb rúgja. Nem akarja magát lelőni. Csak szeretne a gépbe bemenni, hogy megfordítsa magát.

Kb. hasonlóan, mint ahogy a fegyvert is szétszedi Hogy a harmadik, inverz főszereplő ne tudja megölni saját magát.

Brilliáns !


Jöhet, többszöri otthoni megtekintésre a DVD.

Attenborough kifejezetten visszafogottan targyalja a filmben tulnepesedes kerdeset, mert tisztaban van vele, mennyire erzekeny terulet. Az, hogy az eugenika jut rola eszedbe, jol peldazza ezt az erzekenyseget. Viszont ha picit is utanaolvasol, latni fogod, hogy ez nem a sajat privat temaja, hanem eleg komoly kutatasok vannak mogotte, es a tulfogyasztas mellett a masik nagy falat, amivel vagy megbirkozunk, vagy... nem.

A japan pelda szerintem nem arrol szolt, hogy *igy* kell csinalni. Hanem azt mutatja, hogy vannak opcioink. A problema, miszerint hatarai vannak a novekedesnek, fuggetlen neptol es kulturatol, es fuggetlen attol is, hogy mi lenne jo vagy mit szeretnenk. Hogy ki milyen megoldast valaszt ra, az viszont abszolut sokfele lehet.

A film egyebkent nem okoz nagy meglepetest annak, aki kicsit is beleasta magat a temaba. Korrektul korbejarja mind a problemat, mind a megoldasi iranyokat. Ami szerintem nagyon jol sikerult, az a keretezes: ahogy bemutatja, a sajat elete soran milyen jelentos valtozasok tortentek a vilagban, ez eroteljesen illusztralja ezen valtozasok sebesseget. A masik pedig a zaro akkord: hogy nem a bolygot kell megmentenunk, hanem sajat magunkat.

előzmény: Tenebra (#2)

Elég szigorú darab. A kimondott szó, az kimondott szó. Ma, a “hajlékonyság” évszázadában előbb-utóbb úgy fogunk nézni e film hőseire: bolondok. Talán.
Csodálatos mozi!

Jobbra számítottam. Jó atmoszféra, de gyenge, kifulladó sztori és fura, semmibe futó befejezés. Valójában elég unalmas. 5,5/10

2020-10-15 23:26:24 Enola Holmes (2020) BonnyJohnny (2) #8

Unalmas film, érdektelen történettel, értékelhetetlen karaktetekkel, sótlan alakításokkal, semmilyen képi világgal. (A zenéje az jó.)
A film egyszerűen képtelen felkelteni az érdeklődést. Valóban hallmarkos hangulatú az egész. A szereplőket nem igazán tudja megkedveltetni, elérni, hogy izguljunk értük, vagy egyáltalán érdekeljen a sorsuk.
Millie Bobby Brown kevés ahhoz, hogy egyedül elvigyen egy filmet a hátán. Helena Bonham Carter alibizik párat. Cavill pedig időnként álmosan belibben a képbe hogy bájgúnár módjára mosolyogjva mondjon valamit. Igazából legtöbbször érdektelen amit mond, de úgy is csak azért van itt, hogy tetszen a film célközönségének, és azt bomba biztosan hozza. Az, hogy korunk egyik legcharme-osabb színészét biodíszletté silányítja a film, erősebb feminista "teljesítmény", mint a tolakodó anakronisztikus jellemzők. (Utóbbiakra nem térnék ki.) Louis Partridge az aktuális Timothée Chalamet hasonmás (bár nem annyira menyétképű), akit végig kínlódás nézni, ráadásul teljesen méltatlan párja Enolának, akinek csak azért tetszik (már kezdettől fogva), mert jóképű. Újabb férfi biodíszlet. És attól, hogy biodíszletként a növények szakértője, csak még viccsebb. Adeel Akhtar nem válik kínossá, ami jó pont, Sam Claflin (aki amúgy fiatalabb, mint az öccsét játszó Cavill) pedig valóban jó Mycroft (a Mycrofthoz méltatlan dühkitöréséig).
Szóval mivel a film jobb pillanataiban is csak a nem rossz szintet tudja elérni, az egészre sajnos nem adhatok többet kettesnél.

És annak mi köze ehhez? :D (Azt hiszem, költői kérdés...)

előzmény: Jereváni Rádió (#19)

Nyilván a La dolce vita-t akarták összehozni valahogy a tengerrel.

előzmény: MicaHiro (#18)

Ez milyen logika alapján kapta kis hazánkban az Édes vízi élet címet? Édesnek szerintem nem nevezhető a film, a tenger meg ugye sós... Vagy minden mindegy, csak szóvicc legyen? XD

2020-10-15 21:24:51 Schemers (2019) / Cselszövők The Cortez (4) #1

Vicces sztori, poénos narráció, angol humor, ütős, tartalmas egysorosok és menő rock 'n' roll zenék. A krimivígjáték legnagyobb hibája a fos képi világ, a nem túl esztétikus fényképezés, illetve a költségvetés hiányának látszata – olyan az egész, mint egy elolcsóskodott Guy Ritchie-mozi. Érdekesség, hogy a cselekmény megtörtént eseményeken alapul, ráadásul ezeknek főszereplője rendezte a filmet.