Legfrissebb kommentek (csak filmes)

Ez a film a fiatalok számára is támpontul szolgálhat ezeknek a zenekaroknak a jobb megismerésében.

2021-09-27 01:22:45 A nagy ékszerész (1978) dittike (5) #1

Humorral átitatott morális mese gazadagok és szegények közötti szakadékról.

2021-09-26 23:10:04 10.0 Earthquake (2014) / 10.0 földrengés Doc (3) #1

Ez a film amolyan bűnös élvezet: nem jó (semmilyen értelemben), de elég izgalmas ahhoz, hogy előtte ragadjon az ember.
Gáz a telefondörzsölés, gáz a lökhárítóról lógó tini, gáz az utolsó pillanatban erkölcsössé váló főnök és úgy istenigazából gáz az egész film.
Igazából kettest kellene rá adnom...

2021-09-26 22:43:13 Resident Evil (2002) / A Kaptár Doc (2) #16

Nagyon nem fogott meg.
Vékonyka történet, akkora plot-holeokkal, hogy a vonat átférne rajtuk.
Ha a vírus levegőben is terjed, akkor miért kell harapás/karmolás ahhoz hogy elkapják?
Ha a mesterséges intelligencia gondolkodás nélkül kinyírja a dolgozókat, akkor miért van több mint egy órás visszaszámlálás a lezárásig?
Ha gond nélkül ki merik engedni a felszínre a fertőzötteket, akkor miért van lezáró robbantás?

Az egyetlen jelenet, amelyik tényleg tetszett, az a lézeres.
Agyatlan zombifilm.

2021-09-26 22:42:50 Természetes fény (2021) / Natural Light ryood (5) #12

Aki teheti, olvassa Zavada Pal regenyet, mert fantasztikus elmeny az is. Ez a film, es a regeny (ami inkabb csak inspiracioforras volt most) a fotoival egyutt zsenialisan kiegeszitik egymast.
Az allampolgar ota a legfonotosabb magyar film ez.

2021-09-26 22:16:05 I See You (2019) / Látlak Lady Ópium (?) #12

Ahogy olvastam több helyen, itt is, nem csak számomra okozott Helen külseje ledöbbenést.
Nyílván ő se lesz fiatalabb, de ha tényleg nem volt itt egy csöppet sem elmaszkírozva, akkor viszont baromi rondán öregszik!
Konkrétan úgy nézett ki, mint akinek beporszívózták az arcát.

előzmény: Hege (#11)

2021-09-26 21:00:25 Crash (2004) / Ütközések wim (4) #142

Köszi, tervben van, már rég meg kellett volna néznem, csak a hossza tartott vissza. :) Na de most már muszáj lesz, valószínűleg "alap" az ilyen típusú filmek között.

előzmény: oscarmániás (#141)

2021-09-26 20:57:22 I See You (2019) / Látlak Hege (4) #11

Lady Ópium ledöbbenését nem igazán értem... a Twister 1996-ban, a Lesz ez még így se 1997-ben készült, Helen Hunt harmincas éveinek elején. Ma már majdnem 60 éves. Nem tudhatjuk, hogy miken ment keresztül az élete során, amitől ilyen "aszott múmia" lett.
A filmnek egyébként tényleg baromi erős hangulata van, ez főleg a különösen nyomasztó zenéknek és hanghatásoknak az eredménye.
Az én értelmezésem Ubul kérdéséhez: a film elején említették, hogy 15 évvel ezelőtt volt 2 kisfiú, akiknek sikerült elmenekülni a gyilkos kezei közül. Az egyiküket a rendőrök fel is tudták kutatni, de a srác erősen traumatizált volt, képtelen volt a kommunikációra. A másik fiúról később nem esett szó, de mint a végén kiderült, ő volt a betolakodó.
Egyébként a film elején lévő biciklis jelenet borzasztóan hatásvadász... ha biciklizés közben valaki fennakadna egy damilon, nem szállna el 5 méterrel, ráadásul a földtől felfelé szállva, hanem a gravitáció hatására rögtön a földre esne. Persze értem, hogy meg szerették volna alapozni a hamis démoni jelenlétet. Ezt leszámítva ügyesen is tették.

2021-09-26 20:38:40 Candyman (2021) / Kampókéz Rorschach (2) #7

Az igazat megvallva hemzseg a film jobbnál jobb ötletektől. Az első felében vannak nagyon működőképes horrorjelenetek (a galériás, és szerintem a firkászos is egyaránt ügyes és hangulatos), a fő zenei témája isteni karakteres (nem láttam az eredetit, nem is néztem utána, mennyire épül az original témára, ha van egyáltalán olyanja a régi Candymannek, szóval ezt a mostani film számlájára írom), és a koncepcióhogy a candyman egy afféle társadalmi igazságharcos, elég vad, ugyanakkor érdekes is. Ebben benne volt egy új Get Out, Jordan Peele-lel a produceri székben ezt nem is rejtették véka alá.

Az egyetlen apró pici probléma ezzel, hogy egy minőségi végeredményért talán nem kellett volna megelégedni a legcikibb, ezeréves sablonokkal. Az egy dolog, hogy mindenki totál ellenszenves és buta akár a föld, de hogy ilyen ótvar meleg közhelyeket és a Velvet buzzsaw-t megszégyenítően gyenge art world "kritikát" hogy rakhatnak 2019-20-ban jó érzésű emberek filmvászonra anélkül, hogy a csöpp pofijukról lesülne az összes bőr, az egy igazán kurvajó kérdés. Ha bármelyik karakter kinyitja a száját, javarészt arcpirító maflaságot és/vagy backstory-t hallunk, ami nem túl acélos.

Valamint szeretném leszögezni, hogy a főszereplő sráccal nekem semmi bajom nincs, de a Watchmen sorozat után már másodszor látom horribilis miscastnak. A fazon majd' két méternyi színtiszta izom, és itt egy Wes Anderson-sapkás őrlődő festőművész szerepét rakták rá, amit józan ésszel nem tudok felfogni. Értem én, hogy szándékosan a typecast ellen mentek az alkotók, de ez már túlzás, és csak hiteltelenebbé teszi az egyébként is rozoga lábakon álló filmet.

2021-09-26 20:25:57 [In Memoriam...] Ugor #2947

Ó, istenem, a Kex! Jaj! Hát ő is?? A Horgásztanyánál szálltam le sokszor a villamosról, mikor mentem dolgozni az Iskola utcába, csak azért, mert idejárt Cseh Tamás meg Baksa-Sós iddogálni és ilyenkor köszöntem a hely emlékének. Most akkor megint elmegyek tisztelegni oda.

előzmény: jesi (#2946)

2021-09-26 20:19:19 Természetes fény (2021) / Natural Light Ugor (5) #11

Most akkor birkózom azzal, hogy mit kéne erről az egészről tudni, gondolni, hinni, érezni… az egy dolog, hogy a moziban mögöttem ülő 5-6 fiatal lány és fiú az ajtón kilépve a folyosón egyből tudott nevetgélni, én nem tudtam, nekem el kellett mennem ténferegni egy kicsit a környékre. Mert miért? Meghökkentő érzés, hogy – tudomásom szerint – semmi orosz vagy ukrán vér nem folyik az ereimben, elég áltagos összetételű magyar vagyok, és egészen meglepődtem, amikor ilyen gondolatok vetődtek fel bennem, hogy mikor lövi már szét valaki ezeket qw, kbsztt magyarokat, mikor jönnek már trombitaszóra vagy hurrázva a partizánok, gázolják le ezeket a megszálló szarokat… ez igy elég hülyén hangzik, meg majdnem olyan, mintha az ember valami hazaáruló lenne, de a fenébe is, a saját népedről először is neked van jogod ítéletet alkotni! Mert a te szégyened! A Gestapo, az SS rémtettei meg a németeké… nyilván a németek között is voltak érző emberek, meg a magyarok között is, ez a filmből is kiderül, a lelkiismeretét is viszi magával az ember a háborúba, nem csak a dögcédulát, szóval ez itt… hát igen, mi vagyunk. Mi voltunk. Mi a felmentés? A tajgán, sztyeppén, a hegyek közt nem Hitler, Sztálin vagy Horthy, a hírhedt szaralakok mérkőztek, hanem az orosz, ukrán, magyar parasztok. Csak más és más okból, más és más egyenruhában. Én meg hogyan nézzem ezt? A családunk felmenői között akad horthysta vezérkari tiszt, meg egy lágerparancsnok a felvidéken, nagybátyám az orosz hadifogságba nyomorodott bele, apám volt cserkész, levente, meg később még KISZ titkár is. Mint annyi más ember. Parasztok, nemesek, grófi szolgák, van, akinek IV. Béláig visszavezethető a nemesi rangja, gyűrűvel… meg van egy csomó holokauszt-áldozat is a felmenők között. Hát, mit mondjak, hová álljak, érzelmileg, kihez kötődjek? Nem állok sehová, ember szeretnék lenni, egy élet nem elég rá, hogy bocsánatot kérjünk mindezért mindenkitől, aki csak életben maradt a háború után. Így hogyan osztályozhatnám ezt a filmet, ötös! A fagy, a sár, a kilátástalanság, az értelmetlenség, a fegyver- vagy a tűz ropogása, a sikolyok… a szembesülés a történelemmel… a miénkkel. Most komolyan, miért üresek a mozik? Ki az, aki nem akarja látni? Nem szeretné, ha felnyitnák a szemét? Csak az animált pozsonyi csata a történelem? Egy frászt…

Nekem ez nagyon tetszett. Rebecca Hall uralja a filmet, az összes jump scare tényleg megugraszt, a sztori végig lekötött, a fényképezés és feszültségkeltés pazar. Sose laknék ilyen házban, ennyit mondok.

Lassú film vagy talán inkább eljárt felette az idő. Azt a lelki folyamatot próbálja meg bemutatni nekünk ,hogy mit élne át az emberiség abban az esetben ha megjelennének a földönkívüliek. (Én biztosan meg lennék rémülve) Richard Dreyfuss nagyon jó választás volt a szerepre. Valahogy nekem a Truffaut még inkább elnyerte a mellékszerepében a tetszésemet. Drámai történet, látványos, tartalmas, kissé naív de mindenképpen érdemes nem kihagyni.

2021-09-26 17:55:18 30 jours max (2020) / 30 nap maximum Doc (4) #3

Határozottan nem javaslom az intellektuális poénok rajongóinak, ilyesmi ugyanis nincs benne.
Van benne ellenben seggreesős poén, undorító poén, ismétlődésre alapozó poén, a várt eredmény kicsavarására alapozó poén.
Kifejezetten nem a kifinomult francia vígjáték iskolapéldája, sokkal inkább a bugyuta, alpári vígjátékoké.
Meglepő módon a végeredmény mégis kifejezetten vicces.
Jó példa, amikor a zenés fellépés után megmutatják a valóságot, vagy amikor a főszereplő kitartott karral akar egy motorost leütni a motorról, vagy akár a verekedős jelenet a ruhadobással.
Nincs stáblistás jelenet.

2021-09-26 16:04:56 Crash (2004) / Ütközések oscarmániás (4) #141

Akkor ajánlanám még Altman egy jól sikerült alkotását : Short Cuts (1993) Rövidre vágva, talán ez nem annyira giccses, de valami hasonló "célú".

előzmény: wim (#140)

2021-09-26 15:11:44 [In Memoriam...] jesi #2946

A Together után íme, álljon itt az ellenpélda: az elmém hátsó sarkában ott motoszkált a gondolat, hogy mégiscsak egy roppant fiatal színész (húszéves volt a hölgy forgatás közben, na ne szórakozzunk) írta-rendezte a The Hill Where Lionesses Roar-t, és ebből kiindulva valószínűleg nem lesz túl acélos a végeredmény.

Nem tudtam megszabadulni ettől a gonosz sztereotípiától moziba menet, de mint kiderült, nem is volt rá szükség - mocsok rossz a film és a legnagyobb dicséret, amit el lehet róla mondani, hogy legalább tényleg filmként viselkedik: vannak benne szereplők, akik végigmennek egy úton, és történnek velük dolgok közben.

Nem mondom, hogy ne legyen legközelebb, de remélem, a következő film pilléreire kerül valami tartalom is.

2021-09-26 14:21:25 Crash (2004) / Ütközések wim (4) #140

A Disconnect után néztem meg, mert többek szerint ez "hasonló, de jobb", de csalódást okozott. Lehet, hogy ott a sztori nem olyan komplikált, nem annyira eredeti, meg nyilván van ott is didaxis, ez a film viszont hatványozottan szájbarágós, és főleg a második felében túlteng a tipikus, hollywood-i recept alapján kikevert giccs (érzelmes, patetikus zenével kísért, hosszan kitartott jelenetek, lassítások, hosszú, jelentőségteljes pillantások, bombasztikus, drámai egybeesések stb.). Nem erre számítottam.
Az erényeit persze nem vitatom, végül is négyest adtam rá, de inkább 10/7, majdnem közepes.

2021-09-26 14:13:02 Together (2021) Rorschach (5) #1

Úgy 90%-ig biztos voltam benne, hogy a Together nem fog tetszeni. Egyrészt Daldry munkássága soha nem állt hozzám kimondottan közel (ma enyhén fogalmazós nap van), másrészt pedig a covidról filmet készíteni 2020-21-ben, mikor még bőven nincs vége a sztorinak... hát kicsit olyan, mint Trumpról temérdek balos doksit csinálni, mikor még bőven hivatalban volt. Ez a téma számomra az ambíció teljes hiányát tükrözi és kb. a filmkészítői megfelelője annak, ha megragadjuk és letépjük a térdmagasságban lógó gyümölcsöt. Én azt gondolnám, hogy nem ártana 5-10 év távlatából vizsgálni ilyesféle eseményeket ahhoz, hogy átfogó, teljes kontextust felölelő filmet lehessen készíteni a témában, másmilyet meg minek.

Összegezve tehát fel voltam készülve rá, hogy egy elefántcsonttoronyból letekintős, Imagine-éneklős, leereszkedő kalap szart fogok látni.

Mindezt csak azért tartottam fontosnak leírni, hogy éreztessem, az előítéleteim éjsötét vermének legmélyéről kellett kiverekednie magát a Togethernek. És sikerült neki, de még hogy.

Nem akarom azt írni, hogy öt perc alatt beleszerettem, de nem járnék messze az igazságtól. Lehengerlően kezd a mozi, rögtön kiderül, hogy ezt a sztorit az isten is a színpadra teremtette, és nagyon remélem, megcsömörlésig fogják is játszani a világ színházai(könyörögve kérek mindenkit, hogy ne nézzen előzetest, és erre csak menet közben jöjjön rá); emellett az is látszik, hogy a script Dennis Kelly legfényesebb, Utopiás napjait idézi. Apropó, már az első jelenetben kisül, hogy a Together a színészein fog állni vagy bukni.

És akkor elérkeztünk ahhoz a részhez, ahol elkezdek a színészekről ömlengeni, mert amit itt Horgan és főleg McAvoy letesznek az asztalra, attól a hideg fogja rázni a nézőt. Való igaz, hogy a film formátuma is adja a színészek alá a lovat, de ilyen őszinte és emberközeli teljesítményt nagyon, de nagyon ritkán látni filmen. Engem teljesen elvarázsoltak mindketten, McAvoyhoz pedig a padlizsánsütő monológjáért habozás nélkül hozzávágnám a világ összes, színészeket illető díját.

Ez az egyik oka a csillagos ötösnek, a másik pedig a már említett forgatókönyv. Meglepő helyről jött egy ilyen józan, átlagemberi problémákat feldolgozó történet, ugyanis a Together az égvilágon semmiben nem hasonlít a Utopiára - már a minőségét kivéve. Rém megkapó viszont, ahogy a filmet nézve nem azt láttam, hogy übergazdag világsztárok próbálják elnyerni az én kis halandó szimpátiámat (à la bicskanyitogató Imagine-cover), hanem azt, hogy mások ugyanazt a tehetetlenséget, pánikot, választott elöljáróinkkal szembeni fortyogó dühöt és mély szomorúságot érzik, amiket én is éreztem az elmúlt másfél-két évben. Ehhez a tanulsághoz pedig zseniális színészek és gördülékeny rendezés társult, amikkel engem sikerült levenni mind az összes lábamról.

Az egyetlen "gondom" a Togetherrel, hogy nem várták meg vele az egész hajcihő végét, így vannak olyan aspektusok, amiket sajnos egyáltalán nem kommentál a mozi (pl. antivaxxer agyrém). Ahogy az idézőjel is mutatja, ezt még véletlenül sem rovom fel az alkotóknak így a filmet látva, de egy ilyen kilencven perc után roppant kíváncsi lettem volna, mi mondanivalójuk lenne a covid-saga maradékáról.

nekem bejött ez az éjsötét humor. a "bodycount" meglepett, és talán kicsit kevesebb hullával is operálhatott volna, ám így is remek szórakozás volt ez, és még szólt is valamiről...

Az a kezdő jelenet, ráadásul többször is vissza"kísért", szóval elég fontos része a filmnek, és vélhetően az egyetlen emblematikus is. A filmben nincs is több. Ritka unalmas, semmire való slasher.

előzmény: Ubul (#4)

Esetleg, nem: mindenképpen köszönöm.

előzmény: Ugor (#14029)

Esetleg valaki kijavította. :o)

előzmény: offerus (#14028)

2021-09-25 21:07:33 Kundun (1997) / Tibet végnapjai The Cortez (1) #3

Ez a film egy hatalmas nagy hugyfolt Scorsese bácsi életművének alsónadrágján. A biopic a rendező vallási trilógiájának második, egyben legszarabb darabja. Minden megvan benne, ami egy nézhetetlen filmélmény elengedhetetlen feltétele: komótos, vontatott sztorivezetés, csigalassú rendezés, álmosító párbeszédek, érdektelen történések, röhejes színészek, fos alakítások, idegesítő gyerekszereplő, autentikusnak szánt, cinkesen tré zene stb. Egyedül a fényképezés ér valamit az egészben, mivel akadnak erősen összerakott képek. Eleve a téma is unalmas volt, ráadásul Scorsese még csak meg sem próbálta feldobni, pedig mindig ment neki az egyszerű történetek felrázása. Az alkotás hasonlít Bertolucci az Az utolsó császár + A kis Buddha című műveire, viszont ez egyértelműen sokkal rosszabb azoknál.

Ez is az a film lesz, amit a kritikusok szeretni fognak, a közönséget pedig nagyjából hidegen hagyja (ma hárman voltunk a moziban). Kár. Nem igazán tudok rosszat mondani róla, jót annál inkább. Kevés dolog történik benne, de a hatás magas fokon nyomasztó. Nincs egy fölösleges szó. A természet ’alájátszik’ a történetnek, a fényképezés úgyszintén (a Természetes fény nem csak a film alapjául szolgáló regény címe, de utalás a mesterséges világítás kerülésére is). A szereplőválasztás remek, az ismeretlen kérges arcok, a korhű felszerelések, környezet elhitetik, hogy akkor és ott járunk.

Több film is beugrott a film nézése közben. A nyitó jelenet a havas erdővel, a szarvassal, majd annak feldarabolásával megidézte a Testről és lélekről-t, a lényegét tekintve ez a történet is a test és lélek gyötrődéseiről szól. A kamerakezelés, a főhős gyakori követése megidézte a Saul fiát, a történet pedig a Jöjj és lásd-ot. Ez utóbbinál ez a film szikárabb, nem patetikus. Abban a kategóriában játszik, mint az említettek, még ha a visszafogottsága miatt valószínűleg nem is lesz annyira népszerű. A magyar szerepvállalás kapcsán említhetnénk még a Hideg napokat is. De ahogy ryood is írja, univerzális történet ez, nem igazán számít, hogy most éppen magyarok a negatív főszereplők. A háború az háború. A gonosz sűrűsödési pontja, a próbatételek időszaka.

Nekem annyiban is fontos volt ez a film, hogy egyik nagyapám katonatisztként volt Ukrajnában ebben az időszakban és utólag semmit nem mondott róla. A másik nagyapám munkaszolgálatban tűnt el ugyanitt, ő már nem mondhatott el semmit. Az ilyen művek pótolják a hiányzó történetek miatt űrt. Én elhiszem, hogy így történt. Így is történhetett.

A Természetes fény leírásában Semetka István alhadnagyként szerepel. A filmbeli rangja valójában szakaszvezető.

Esetleg érdemes javítani.

2021-09-25 20:38:39 The Lodge (2019) / Téli menedék The Cortez (3) #7

Véletlenül. Javítottam, köszi, hogy szóltál :D

előzmény: Ubul (#6)

2021-09-25 20:31:01 Goodfellas (1990) / Nagymenők jackbau33 (4) #154

Nekem egy kicsit túmacs volt ez a szintű gengszteri nagyzolás amit a film bemutatott.Tudom hogy Scorsese zsenije rejlik benne de nem maradéktalanul fogott meg ez a fajta narrállással felfűzött kapkodós történetmesélés.Olyan gyorsan rohamtempóban történt minden hogy nem igazán tudott ütni nekem egy-egy filmbeli haláleset mivel időt se nagyon hagytak rá.Jobban szeretem a ráérősebb ,drámaibb hangvételű karakterközpontú gengsztersztorikat. Ezeket leszámítva tényleg egy nagyon jól összerakott darab :színészek ,rendezés, operatőri munka minden rendben van,szóval nem a film erényeit vitatom csak engem kissé kevésbé talált be .Mindent összevetve nekem 7,5/10

Bár én is néztem volna valami jobb slashert helyette :D

előzmény: Ubul (#4)

hát, engem már az kiégetett, hogy imdb-n is fent van az a kép, ahol a csaj darabokban, szóval úgy vagyok vele, hogy nem kell nekem ezt látni már :D

előzmény: jackbau33 (#3)

2021-09-25 19:25:14 A Rubens lány (2019) jesi (3) #1
2021-09-25 18:29:17 [Magyar filmek] bakocsa #509

Nyolc Inforg stúdiós rövidfilm egy hétig ingyen nézhető:

https://hvg.hu/kultura/20210925_Inforg_rovidfilmek

2021-09-25 16:12:11 Easy Rider (1969) / Szelíd motorosok Kempesbaba (5) #117

Nagyon jó kép! A három retkes csöves :D

előzmény: zéel (#115)

2021-09-25 15:00:52 [Magyar filmek] zéel #508

Egy-két mondatban fontosat mondani egy filmről, ahhoz nagyon kell tudni.
Akik ezeket írták, úgy látszik, nagyon jól ismerik a magyar (alap)filmeket.

Szenzációs :)

előzmény: zéel (#115)

2021-09-25 12:15:57 Easy Rider (1969) / Szelíd motorosok zéel (5) #115

A képek közé feltettem egy remek régi fotót, Cannes-ből (nem a filmből!).
Balról jobbra: Peter Fonda, Jack Nicholson és Dennis Hopper, Cannes, 1969.
Aligha ők voltak akkor a legjobban öltözött színészek! :))

talán majd az "új korszak" üdvöskéi a nemzeti, dicsőséges magyarságot mennyekbe emelő alkotásaikkal bevonzzák a nézőket. most fognak majd ilyenek készülni. ez itt bizonyos értelemben a magyarok szégyenfoltja, persze, ha az ember képes árnyaltabb szemléletre tudja, hogy nem az, hanem valami sokkal univerzálisabb az emberről, háborúról, persze nem tagadható, hogy azért erre nem lehetünk büszkék...

előzmény: Ugor (#8)

Nem, de most látom hogy előkelő helyen van azon a listán :D Mondjuk szerintem itt erős idegzet ahhoz kell hogy végigülje valaki :D

előzmény: Ubul (#2)

tán te is egy poszt alapján kerültél ide (A 10 leghírhedtebb ocsmány film), mert én pont tegnap néztem rá, hányan értékelték ezt a filmet :D

előzmény: jackbau33 (#1)

Nem a megszokott tinikkel telepakolt campy-slasher.Helyette egy nőgyülölő sorozatgyilkos útját követjük amolyan road-movie jelleggel,melyben killerünk lemészárol pár nőt.Emellett egy másik szálon egy család (anyuka,mostohaapa,gyerekek) életébe nyerünk bepillantást(sajnos erre megy el a játékidő nagyrésze).A két szál a film végére ér össze egy kiszámítható csavarral,addig viszont elég nyögvenyelős a sztorivezetés.A killcount igen alacsony de legalább azt a kevés gore-t premierplánban kapjuk,nincs finomkodás.Más pozitívumot nemigen tudnék mondani.Nekem 3,5/10

Füst Milán regényének ismeretében mondhatom, hogy Enyedi Ildikó méltóképpen adaptálta azt a nagyvászonra. Pedig nem volt egyszerű dolga, hisz gyakorlatilag hiába zajlanak az események, inkább tekinthető az egész egyfajta belső utazásnak. A férfi szemszögéből ismerhetjük meg egy házasság minden pillanatát, legyen az őrjítően szenvedélyes, fájdalmasan rideg, szomorúan elutasító vagy éppen végletekig féltékenységre sarkalló. Érzelmeket, gondolatokat, élethelyzeteket és vívódásokat láthatunk megelevenedni egy különös se veled- se nélküled kapcsolaton keresztül. A korrajz ügyesen megteremtett, ízléses és kreatív rendezői elképzelésekről tanúskodik - a lényeg, például az emberi jellemek, a szív legmélyén megbúvó apró érzelmek azonban nem változtak az elmúlt évtizedek alatt sem. Ebben a filmben szép komótosan minden érzelem ott van, amivel életünk során csak találkozhatunk, pillanatok amiket megélhettünk, no meg azok amiket valamiért elszalasztottunk. Nem lennék jó párkapcsolati tanácsadó, de úgy gondolom, a férfi főszereplő jellemábrázolása kifejezetten hiteles. Olyan ez a film, mint egy jó zene: hallgatjuk a sorokat (vagyis itt a dialógusokat), és közben akarva-akaratlanul azt vesszük észre, hogy a látottak saját életünkre, megélt, elszenvedett, mámorosan bódító pillanatainkra is reflektálni tudnak. Ez a film rólunk szól, aki pedig érzett ilyet már életében, az biztosan találhat értékes kapcsolódási pontokat, fontos pillanatokat egyaránt. Nem értem a Gijs Naber alakítását kritizáló szinte összes ítészt, számomra kellőképpen meggyőző és hiteles volt, a regényt olvasva pedig hasonlóképp képzeltem el Störr kapitány alakját. Léa Seyoux pedig maga a sejtelmes, tűnékeny, éteri, szinte megfoghatatlan csoda, akinek jelenléte minden pillanatában átvilágítja a vásznat és földöntúli hangulattal tölti meg azt. Sőt, ha már itt tartunk: nem értem a rendkívül hűvös nemzetközi fogadtatást sem (nem szoktam ezzel jönni, nem is igazán tartom túl relevánsnak, de a Rotten Tomatoes pontszám ezúttal tényleg egy ostoba, rossz vicc például). Persze kell neki időt adni, nem is indul rögtön az elején be, türelmet is rendesen követel. De látva a végeredményt, nagyon megérte. Majdnem ötös, egyelőre négyes fölé. Nagyon szerettem.

2021-09-25 00:34:29 Természetes fény (2021) / Natural Light Ugor (5) #8

A kedves honfitársak ennyire leszékelik a saját történelmüket?

jelentem, rajtam kívül egy ember volt a vetítésen a filmen. igazából ez nagyon szomorú.

előzmény: tibbb (#5)

jelentem, rajtam kívül egy ember volt a vetítésen a filmen. igazából ez nagyon szomorú.

előzmény: tibbb (#5)

2021-09-25 00:03:53 Rad (1986) / A menő srác SoZi (2) #1

Sportfilm fétisem legújabb találata. Keresem egy ideje, most feltűnt az HBOgo-n.

Amerika válasza lehet ez a BMX-banditákra. (Spanyol nyelvterületen egyenesen a 2. részeként címezték.) Nem jobb annál, de nem is rosszabb. Kultfilmnek számít bizonyos körökben, és 86-ban biztos ezt is imádtuk volna, ha eljut idáig. De mint film eléggé butuska kis gyerekfilm ez is, és ez a bicajos freestyle sem öregedett túl jól. Korhű hajzat és szintirock van bőven!
Gyengécske.

Mi hárman voltunk ma. :) Talán majd hétfőn, a Hasadékon én is pipálhatok egy újat a "filmek, amiket egymagamban néztem az egész moziban" listán. Legutóbb a Spirál volt ilyen. Tavaly nyáron meg a Remény (Håp).

előzmény: Benny Bug (#4)

2021-09-24 20:47:27 Blue Jasmine (2013) csabaga (4) #27

Jól eltalált kritika.

Nem is tudom, a rendezőnek van-e még egy filmje, ahol sem humor, sem szerethető szereplő nincsen.

Itt mindenki minimum ostoba, vagy aljas, vagy bunkó, vagy jelentéktelen.
Ez lehet szándékos is, így a főszereplővel együtt tudtam érezni.
Nem annyira, mint a Vágy villamosában, de azért igen.

Igaz, ott a jellemek jóval árnyaltabbak, ez a film csak egy szélsőséges és némileg felszínes utánzat.

Gyenge négyes, ha a főszerepet más játssza, esetleg észre sem veszik a filmet.

előzmény: ChrisAdam (#26)

2021-09-24 20:38:19 [Filmet keresek] Raul #3001

Nem a Nyerd meg az életed című netflixes sorozat? Pár napja olvastam róla valahol, nagyon dícsérték.

előzmény: #torony (#2998)

Tökéletes betetőzése Enyedi Ildikó eddigi életművének, végigbőgtem a szinkronos változatot (Hajduk Károly tökéletes szinkronhang és Kurta Niké is). Abszolút azonosulni tudtam a két főszereplővel Störr kapitánnyal és Lizzyvel, persze más -más szemszögből nézve.

2021-09-24 19:26:52 Szent Ignác útja (2021) dittike (5) #1

A katarzis az énekeseknél következik be igazán a zarándokok közül.

2021-09-24 18:21:04 [Filmet keresek] Kempesbaba #3000

400! Én nyertem :D

előzmény: BonnyJohnny (#2999)

2021-09-24 17:23:29 [Filmet keresek] BonnyJohnny #2999

300? :D

előzmény: #torony (#2998)

2021-09-24 16:16:12 [Filmet keresek] #torony #2998

Segítsetek :)

Nem sok tartalmat tudok a filmből , de az tuti h Sebestyén Balázs is beszélt róla a rádióba tegnap (09.22) a lényeg az hogy összegyűjtenek 300 embert kb elviszik őket egy helyre ahol csak 1 élheti túl !!!!

2021-09-24 13:07:07 Curtains (1983) / A függöny jackbau33 (2) #4

Méltatlan a slasher műfajához ez a film. Esküszöm egy giallóban ötletesebbek ill gore-osabbak a halálnemek.Egy pozitívum van benne,a gyilkos szottyadt öreganyós maszkja kellőképp creepy.A killcountok száma eleve kevés,nézőbarát megvalósítású,ráadásul ezek a részek túl távol is vannak egymástól.Az időkitöltő részek pedig minimálisan sem érdekesek.A filmvégi csavar annyira nem rossz....már ha addig el nem szunyókál az ember.Nekem 3/10

Egy másik filmes oldalon azt írtam, hogy kb. 1000 embert nyírnak ki a filmben. Lehet, hogy túloztam egy kicsit, de az biztos, hogy ez a film egy non-stop darálás, rendkívül látványosan és hangulatosan megcsinálva. A legtökösebb akciófilm, amit az utóbbi időkben láttam!

2021-09-24 08:31:59 Pyewacket (2017) Ubul (3) #3

volt egy fajta hangulata, nem volt rossz, zenék is tök baljóslatúak, tetszettek , adtak a hangulathoz. De ettől függetlenül eléggé lightos film, kevés szereplővel, és a rövidsége miatt még így is kicsit túlnyújtottnak éreztem.

a vége tipikus, mikor mondták a telefonba hogy manipulálja az embereket, már lehetett tudni, hogy a saját anyját fogja megölni, a hogyan volt csak a kérdés.

Az viszont plusz pont, hogy meghagyták élve a csajt

mondjuk a dátumok elvannak csúszva :D (tudom, covid)

előzmény: BalaKovesi (#5)

2021-09-23 22:29:00 [In Memoriam...] Joeker81 #2945

65 éves korában elhunyt Roger Michell brit, dél-afrikai rendező. Ismertebb filmjei a Notting Hill - Sztárom a párom, Ébredj velünk! és az Ütközéspont. Nyugodjék békében!

2021-09-23 22:26:22 Été 85 (2020) / '85 nyara ryood (4) #2

kedvenc rendezőm, Ozon részéről szinte ujjgyakorlat a '85 nyara, amolyan bizarr feelgood mozi a halálról, barátságról, szerelemről, és arról, amit a nem élők hagynak maguk után. lehet táncolni a sírjukon!
ilyen az, mikor Ozon csinál egy "könnyedebb" filmet két nehéz között. ja, inkább csak könnyednek látszik, valójában nem az, de most azért nem merülünk olyan mélyre, mint a Homok alatt, a Házban, a Frantz vagy akár az Isten kegyelméből esetében.
de jól van ez így.
és persze van itt esztétikus férfiszerelem is, ízlésesen tálalva (persze a mai Magyarországon már ettől meg kell védeni gyermekeinket, megmondta a hajóskapitány...) vagány szintipop zenék, francia tengerpart, retró design, szép képek, emocionáli történet. kell még valami?

2021-09-23 22:24:49 Prisoners of the Ghostland (2021) Benny Bug (4) #3

Nicolas Cage, aki az elmúlt években a borzasztó B-kategóriás moslékok mellett a független filmekben azért némi megváltásra lelt és karrierjét is biztosabb vizekre evezte, ezúttal a botrányos alkotásairól híres-hírhedt, megosztó Sion Sono japán rendezővel fogott össze. A végeredmény? Garantálható, hogy nagyjából a két véglet esete: vagy tetszik az a kreatív zűrzavar, ami a szemed előtt percről percre licitálja túl önmagát, vagy fél óra után eleged lesz az egészből. A Prisoners of the Ghostland gyakorlatilag egy japán művészfilm, amit valahogy ismertebb szereplőgárdával töltöttek meg. Ennek ellenére a végletekig elvont és nagyon igényli a figyelmet. Az előzetes trash-beütése nyomokban is alig köszön vissza, helyette kaptunk egy elborult történetet a múlt traumáiról, a feldolgozásról és a tetteink elfogadásának fontosságáról. Meg persze egy főszereplőt, aki kapott egy csinos kis bőrkabátot, ami bizony robbanik, ha éppen úgy hozza a helyzet. Világa egyszerre idézi a jelen, múlt és jövő vívmányait, a western-kultúra keveredik a szamurájfilmekkel, mindehhez jön még nem is kevés poszt-apokaliptikus hatás. Vizuálisan egy kusza gyönyör az egész, meg olyan különc stílusa van, meg annyira sz@rik mindennemű előzetesen támasztott elvárásra, hogy nem tudtam nem élvezni. Nagyon sokak gyomrát fogja megfeküdni, ezért inkább nem is ajánlom, kivéve ha valaki szereti a rendező stílusát/eddigi életművét meg Cage barátunk újhullámos, elborultabb filmjeit. Más esetben inkább engedd el, mert nem éppen egy közönségbarát mozi. Szabadszelleműek se feltétlenül toljanak előtte semmit, mert ez a film gyakorlatilag maga a tudatmódosító szer. :D

2021-09-23 21:26:49 The Protégé (2021) / A védenc Benny Bug (3) #1

Női akcióhős, aki lever mindenkit is... Annyi, de annyi ilyet láttunk csak az elmúlt pár évben is, hogy emiatt annyira nem hozott lázba A védenc. A szereposztás viszont már annál jobban bejövős volt, úgyhogy egy próbát mégis adtam neki. Meg is lepődtem, mert az eleje meglepően erősen indul - épp azért, mer nem a non-stop akciót nyomatja, hanem kicsit betekintést enged a főhősnő életébe. Semmi szokatlan, klisé ez is rendesen, de a hasonló jelleg produkciók sokszor meg sem próbálkoznak hasonlóval, tehát mégis örömmel fogadtam. Az akciójelenetek szintén hozzák a kötelezőt, jól néznek ki és egészen dinamikusak. A rendezéssel szintúgy nincs probléma, az egyik személyes kedvenc Bond-filmemet (Casino Royale) dirigáló Martin Campbell láthatóan ért ezekhez a dolgokhoz. A háromnegyedéig még talán egy gyenge négyesben is benne lettem volna. Mert hiába, hogy nagy vonalakban ugyanazt hozta témán belül, mint a többiek, mégis képes volt azt ízletesebben és ízlésesebben tálalni. Aztán az utolsó részében szépen összeomlik az egész, így hiába épített fel addig egész ügyesen dolgokat, addigra kis túlzással kártyavárként omlik össze. A rendkívül ismerős, erőltetett lezárás sem segített rajta. Maggie Q egyébként remek volt: nem vesztett a szépségéből, miközben kemény, kegyetlen és neki még be is tudom kajálni, hogy egy ilyen halálos gyilkológép. Samuel L. Jackson is hozza a kötelezőt, meg az ikonikus röhögését, színészileg a legnagyobbat azonban Michael Keaton megy - nem kapott túl összetett szerepet, de van akkora színész, hogy ki tudott belőle hozni mindent, ami lehetséges. Nem volt tehát ez rossz film, csak a végére váratlanul összeomlik az addig is inkább bitangerős közepes színvonala. Azért a hármas így is simán megvan neki, rosszabbra/jellegtelenebbre számítottam.

Rendkívül komótos, hagyja hogy egyedül maradj az érzéseiddel közben és ezáltal a saját konklúziódat vond le a cselekményből. Külön tetszett, hogy nem akarta a magyarokat hősnek beállítani. Mellőz mindenfajta pátoszt, ami például a hasonló (amerikai) produkciókra jellemző. A Természetes fény legalább annyira belső utazás, mint dráma, durván látványos akciójeleneteket azonban feleslegesen várnánk tőle. Nem is volt rájuk szükség. Nagyon-nagyon tetszett a képi világ és az ügyes, már-már intim közelségbe betekintést engedő rendezés egyaránt. Még csak véletlenül sem merném mindenki számára ajánlani, nem az a "tipikus" háborús cucc, inkább annak hatásait vizsgálja, hogy az miképp befolyásolja az átlagemberek, no meg persze az abban részt vevők lelki világát. Finoman sejtet, nem mond mindent, magadnak kell sodródnod velük (meg az árral) ahhoz, hogy igazán erős élményt kapj általa. Nagyon profi munka, erős négyes kategória.
És ezzel egy újabb egy újabb pipa a "filmek, amiket egymagamban néztem az egész moziban" listán... :D

2021-09-23 19:56:37 Le bonheur (1965) / A boldogság mimóza (4) #7

Görbetükör keretben napraforgókkal, hajjajj! :(

Nincs is mit mondanom. Csak annyit, hogy könyörgöm, senki - de senki! - nem pótolható!!!

Kérdezted és akkor válaszoltam is. Ennyit tudunk róla azóta is.

előzmény: Mikkey (#14026)

Sziasztok, képfeltöltéshez tudtok mondani valami hivatalosat, mert már hosszú napok óta hibát jelez a rendszer :/

2021-09-23 18:14:01 [Általános fórum] Ugor #9298

Én simán levetítettem volna az osztályomnak, ha aktív tanár koromban felmerült volna ez a kérdés. (Bevallom, ennél pornográfabb tartalmakat is közzétettem sokszor órán.)

előzmény: Umberto (#9297)

2021-09-23 18:08:21 [Általános fórum] Umberto #9297

Mit gondoltok, levetíthető a Final Cut - Hölgyeim és Uraim a középiskola 12. évfolyamának? Tökéletesen példázza a montázs alkotó erejét, ráadásul játszani is lehet, ki hány filmet és/vagy színészt ismer fel a látottak közül. Csak hát van benne pornográf tartalom, szám szerint két rövid bevágás, ha jól emlékszem.

2021-09-23 17:51:50 Elk*rtuk (2021) Xaos (?) #15

Biztos nagy siker lesz (nem).

2021-09-23 17:11:41 Candyman (2021) / Kampókéz Dió (3) #6

Az eredeti olyan zenét, látványt és hangulatot nyújtott (nem utolsó sorban egy Virginia Madsent!), hogy a rémgyenge sztori ellenére is ott van nálam a kedvenc "régi horrorok" között.
Az új ennek pont az ellentétét nyújtja, azaz zéró hangulat és zene (ahogy a filmzeneszerző megpróbálta újrázni Philip Glass klasszikus zenéjét, de valami olyan prüntyögést produkálva, hogy annál az ember egy iPaden két perc alatt különbet produkál, az külön shame), viszont meglepő módon egész okés sztori, ami egész elfogadhatóan bontja tovább a Candyman univerzumot. Még így sem spanyol viasz, pláne a szintén totál átlagos horrorjeleneteket tekintve, de az eredeti rajongói szerintem nyugodtan bepróbálhatják.

2021-09-23 14:47:19 Geumul (2016) / A háló tomside (5) #7

A Demilitarizált övezet tematikus párja, csak ott több hely marad a fénynek ember és ember között. Érdemes a kettőt egymás után nézni, ha valakit érdekel a téma.
Akkor éreztem a legmélyebb sötétet, amikor felismerjük, hogy a szexuális életüket is gallyra vágták az események. Végső soron teljes magányba taszítja a halászt, ami történt vele, hiába engedik haza. A kisgyerek, aki visszaveszi a régi maciját, örökölte apja emberségét, talán ennyinek lehet örülni. Kérdés, ez mire elég, amikor társadalmi viszonyok tekintetében a film a teljes kilátaástalanságot tükrözi. Sötét darab, és görbetükör ez a demokratikus jólétben élőknek is, akik a film tanulsága szerint nem tudnak - a szó nemes értelmében - élni a jóval.
Keserűen zseniális.

2021-09-23 14:39:40 Halloween (2018) csabaga (?) #34

Nem is tudtam, a klasszikus első filmet már harmadszor is elkezdték folytatni.
Már van egy tucat belőle, még előzményfilm is, ahogy kell...:)

2021-09-23 13:47:30 [In Memoriam...] Joeker81 #2944

89 éves korában elhunyt Melvin Van Peebles amerikai színész, függetlenfilmes rendező, a modern „fekete film” és a blaxploitation atyja. Nyugodjék békében!

2021-09-23 13:41:08 Nur eine Frau (2019) / Csak egy nő hhgygy (4) #1

Nehéz lenne bármit kommentálni, az IMDB-s kommentek között is a kulcsszó a harag és a düh, hogy ilyesmi megtörténhet bármilyen vallás, ideológia, akármi alapján. Amikor a Zefirelli-féle Napfivér, Holdnővért láttam nagyon-nagyon régen, az kicsit közelebb vitt a valláshoz, de nem eléggé ahhoz, hogy eltérítsen az ateista álláspontomtól, na de az ilyenek, mint amit ez a film is bemutat, megacélozza.

2021-09-23 12:22:19 Halloween (2018) BonnyJohnny (3) #33

Azthiszem ez a korábbi részekből csak az elsőt veszi alapul. A többit nem.

előzmény: Ubul (#32)

Bugyuta, esetlen forgatókönyvű vígjáték jó sok ripacskodással megspékelve. Ami miatt viszont mégis élvezetes, azok a remek zenék, itt van 55-56 színe java: Eddie Cohran, Little Richard, Julie London, Gene Vincent stb.. Emellett azért jópár poén is betalál, de ezek azért jobban működtek volna egy valamirevaló sztori mellett. Gyenge négyes.

és azóta még egy final trailer is jött, valószínű lelőve minden egyes fontosabb történést (jó, a végét nem)
ettől függetlenül egy őszi estére érdemesnek találtatik még :) (tudom, nem kell trailert nézni :D )

remélem azért trilógiává nem akarják kihúzni

előzmény: tomside (#1)

2021-09-23 11:33:34 Halloween (2018) Ubul (4) #32

"Laurie Strode még egyszer utoljára szembeszáll Michael Myersszel"

Na, már itt bukik a dolog. 2021, most sikerült megnézni, pár héttel a következő rész mozikba kerülése előtt.
Nem volt rossz, tetszett, hogy nem kíméltek senkit se, legyen fiatal vagy öreg. Mondjuk korábbi részekre már nem emlékszek, kell kis felfrissítés, majd a hétvégén :) Utolsó harmadra kicsit már megfáradt talán, de azért korrekt, összeszedett horrorra sikerült.

Neill Blomkamp Zygotájának pofátlan lenyúlása, és persze a Dologra is emlékeztet. Meg más filmet is lehetne írni ide, de akkor jönne az a paradox dilemma, hogy valakinek, aki ezt a spoilert olvassa, véletlenül egy másik filmet spoilerezek le. Nem az első olyan orosz film, amelyiknek van néhány jó képe vagy jelenete, de összességében mégsem tud mindvégig érdekes lenni. Egyszeri megtekintésre alkalmas, a főszereplőt legalább eltalálták.

2021-09-23 09:06:07 Palm Springs (2020) ipartelep (4) #23

Ez meglepően jó, vicces film. Ott van a nap újraindulós filmek dobogóján.

2021-09-23 07:59:39 The Lodge (2019) / Téli menedék Ubul (3) #6

" Összességében ez egy harmatos közepes" akkor miért adtál rá 4-est? :)

előzmény: The Cortez (#5)

Nicolas Cage jól hozza a segítőkész zsaru figuráját, igazi lányos anyák álma.

2021-09-23 00:18:48 The Lodge (2019) / Téli menedék The Cortez (3) #5

A horrorthrillerdráma első fél órájában keményen túltolják a drámázást, de egyébként a lehangoltság meg a depresszív, kilátástalan hangulat végig jelen marad a fimben. Pszichológiai szempontból erősnek mondható a rengeteg más alkotásra hajazó agymenés, ám az enerváltság + a gyenge karakterek fárasztó viselkedése gyakran idegesítővé teszi az összképet. A műben túltolják a vallási szálat (főleg a végkifejlet felé haladva), viszont a lezárás legalább ütősre, egyben rohadtul nyomasztóra sikeredett. Összességében ez egy harmatos közepes, pedig a produkcióért felelős rendezőpáros sokkal jobbat is tud ennél. A The Lodge valójában egy karácsonyi horror, tehát ha lehet akkor az ünnepi időszakban, de mindenképpen télen ajánlott a megtekintése!

2021-09-22 23:20:35 Pig (2021) tomside (4) #5

3 év alatt ez már (legalább) a 3. jó Cage-mozi. Ha ez tendencia marad, részemről vállalhat akárhány Jiu Jitsut.

2021-09-22 23:06:37 Casablanca (1942) tomside (5) #130

Amikor 2011-ben először láttam, négyest adtam rá. Nagyon sz#r napom lehetett, csak ez lehet az oka.
Ma viszont nagyvásznon láthattam, és dimenzióváltó élmény volt, hogy a közönség a filmet megtapsolta. Nagyon erős darab.

A francia "vicces" filmek esszenciája...

2021-09-22 22:57:41 Old (2021) / Idő opposition (2) #7

Jópofa alapötlet, de ebben a formában megvalósíthatatlan, így törvényszerűen gagyi a végeredmény.
A daganat gyorsan nő, a terhesség percekig tart, a baba egy perc alatt meghal, a sebek azonnal begyógyulnak, őszülnek, rancosodnak, de nem nő a hajuk, nem szuvasodik a foguk, nem fogynak le / halnak éhen - pedig nem esznek folyamatosan, a gyerekek nem csak fizikailag, hanem érzelmileg is felnőnek... és még végtelenségig folytatható a sor csupán a látható, nyilvánvaló dolgokkal...

2021-09-22 20:17:10 [In Memoriam...] Kempesbaba #2943

Szégyellem,de névről nem tudtam,hogy ki ő,de ahogy megláttam rájöttem hogy Carrie Bradshaw kis barátja :)
Nagyon bírtam a sorozatban. Nyugodjék békében...

előzmény: Joeker81 (#2942)

2021-09-22 20:10:08 [In Memoriam...] Joeker81 #2942

57 éves korában elhunyt Willie Garson színész. Nyugodjék békében!

2021-09-22 13:49:26 Running with the Devil (2019) Anonnim (2) #1

Harmatgyenge eresztés, annyi különbséggel, hogy ezúttal Cage-t nem valami nevesincs színésszel rakták egy filmbe.

2021-09-22 13:03:42 Paganini (1989) Boxer (5) #3

Nem, amit én láttam, az régen készült, a klaus kinsky féléről beszéltem.
Egy ritka nagy patkány vot ez a kinsky, mint ember, de szinésznek elsőrangú. Ez elvitathatatlan.

2021-09-22 10:39:55 Saskarom (2016) Joeker81 (4) #1

Egy rendkívüli ember portréja megtekinthető itt (09/26-ig) és itt.

2021-09-22 10:05:21 The Summit (2012) marcilu (2) #1

A feldolgozott esemény önmagában érdekes, megrázó, érdemes elolvasni a wikipedia oldalát (2008 K2 disaster), szerintem az kábé nagyobb élmény is, mint a film. Rettentő szerencsétlenül szerkesztett doksi ez, a sok szereplőt nem lehet követni, ki kicsoda. A helyszínek, az események közti ugrálás zavaros. Behozzák a K2 első meghódításáról szóló történetszálat is, az analógia remek, jó ötlet volt használni, de annak is ócska a kivitelezése.

Néztem, hogy miért nem írt ide még senki semmit, aztán rájöttem, hogy nyilván azért, mert nehéz. Szívmelengető, meg szívfájdító is egyszerre, csupa-csupa nagyszerű színésszel. Szép villanások a múlt és a jelen között. Egy szokatlan emberi kapcsolat, lírai módon elmesélve.

Ezeket kerem, koszonom:

https://www.imdb.com/title/tt5728374/?ref_=fn_al_tt_3

https://www.imdb.com/title/tt7444708/?ref_=nv_sr_srsg_0

https://www.imdb.com/title/tt3455826/?ref_=nv_sr_srsg_0

https://www.imdb.com/title/tt0033158/?ref_=nv_sr_srsg_0

https://www.imdb.com/title/tt0049403/?ref_=nv_sr_srsg_0

"a mészárlásnál odakevert gyerekdal maró gúnyossága"

igen, de közben iszonyú megrázó is az összhatás...
a befejezés nagyon szép, metaforikus ott a tetőn, hagy teret a nézőnek is. szép az egész.

2021-09-21 22:06:53 John Rabe (2009) mimóza (5) #2

Egybefűzve néztem meg három brutális háborús filmet (Ámen - holokauszt, Within the Whirlwind - szibériai gulág és jelen film, melynél most írok: John Rabe - nankingi mészárlás).
Nem mondom, hogy jól vagyok. :(
Szinte teljesen ismeretlen filmek ezek, egy személy azonban mindegyikben főszerepet játszik, most tanultam meg a nevét, és nem hiszem, hogy elfelejtem valaha: Ulrich Tukur. Félelmetesen fegyelmezett és mélyen átélt alakítások sorát mutatja be, miatta még bizonyára megnézek néhány német filmet.

Maga John Rabe valós személy volt, emberek százezrei köszönhették neki az életüket 1937 decemberében és 1938 januárjában a nankingi háborús pokol biztonsági zónájában. Habár a történet rendkívül megterhelő, érdemes volt végignézni - izgulni - sírni. Az igazi, zsigeri emberszeretetnek és önfeláldozó lelkületnek nincs nemzetisége, bőrszíne, származása, pártállása, vallása. Klisé, persze, de ebben a filmben mindez valóságos alakot ölt.