Legfrissebb kommentek (csak filmes)

Még A kedvenc is a jól sikerült leszbikus filmek közé sorolható.
Egyébként a 'leszbikus' kulcsszó a Boys Don't Cry című filmnél is szerepel, tévesen.

előzmény: Ugor (#1)

A feleség konkrétan irritáló volt, az otthon-szülős tanfolyamtól meg sikítani tudtam volna (bár az lehet hogy tényleg ilyen).
Talán az volt a legviccesebb, amikor a csoportosan elkövetett garázdaság (=fociultrák összecsapása) utáni tárgyaláson a bírónő azt mondja, hogy "Gondolom felesleges emlékeztetnem az ügyész urat, hogy a vádat képviseli" :)
Nem (vagy alig) vicces, romantikusnak sem hívnám, de egyszer túl lehet élni. Gyenge közepes.

Nincs stáblista utáni/közbeni jelenet.

Az egész film, különösen Diane Keaton, olyan "kis aranyos" volt - nem igazán jó, de kedves.
Végig minden részlet olyan "amilyen bolond az élet, ez is biztos megtörtént már egyszer valahol..."
Az elején az ejtőernyős szakítás/esküvőrombolás volt talán a legjobb rész.
Nem különösebben vicces, nem különösebben romantikus - szódával elmegy kategória.

Nincs stáblista utáni/közbeni jelenet.

Egymásra nézve - magyar film 1982-ből.
Vajon ma kapna-e támogatást egy ilyen (egyébként: kitűnő) film?

Kérdés persze, hogy mi a "leszbikus" film? A leszbikus kulcsszó a KT-n közel 1000 filmnél szerepel, de ezeknek természetesen csak egy kis töredéke valóban leszbikus film, a többiben legfeljebb helyet kapott futólag valami leszbinek mondható jelenet is. A Mulholland Dr. sem az, de mivel erős hatása van a benne előforduló ilyen jelenetnek, így persze, hogy sokan arra emlékeznek inkább. A szobalányban is van leszbikus szál, bár főleg Japán koreai gyarmatosításáról szól, vagy inkább a szélhámos ravasz érdekházasság iránti törekvéséről. Az Adèle már sokkal inkább... ez tényleg egy kapcsolat története, ezen van a főhangsúly és nagyon jó a film is, ettől függetlenül. Én a lángoló fiatal lányra szavaztam, mert az ragadott meg a leginkább, a legerősebb hatású mind közül. A rabbi lánya inkább megoszlik a zsidó vallásos hagyomány és a leszbikus érzelmek ütköztetése, elfogadása vagy elfogadhatatlansága terén, a többit meg ti tudjátok, vagy nem...

2021-07-25 21:22:06 Infinite (2021) / Végtelen Rice (2) #3

Nálam átbillent azon a bizonyos határon. Ha emberünknek van egy megoldása, hogy kiszakítsa a lelket az örök körforgásból, akkor miért is nem lövi magát fejbe azzal a szuperstukkerrel? Aztán a csipet meg valakivel ledobatja a Mariana árokba. De nem, inkább irtsunk ki minden életet, biztos ami biztos... És ez csak a legcsúnyább logikátlan baromság a filmben, egy oldalt tele tudnék írni a többivel. Csak azért nem egyes, mert végignéztem, de még így is rezgett a léc.

2021-07-25 20:35:12 Mama's Boy (2007) / Mama kicsi fia sptt (3) #2

Nem lehetett csodát várni ettől a filmtől, de az egyszerű, tipikus amerikai vígjátékot magabiztosan hozza, kis romantikával, különösebb nevetések nélkül, egy-egy mosollyal. Anna Faris jelenti a kis pluszt, ami minimálisan kiemeli a filmet a teljesen átlagos vígjátékok közül.

Egy két órás semmilyen akciófilm,amiben van kb. 3 akciójelenet.
Nem értem,hogy ezt a nagyjából 80 millióba kerülő filmet miért nem dobta inkább streamingre a Paramount.
Mint ahogy azt sem értem,hogy amíg nincs egy jó forgatókönyv,jó ötlettel,addig miért erőltetik a G.I. Joe filmeket.


Csak tudnám,hogy melyik régi film sztorijára emlékeztet engem nagyon ennek a filmnek a története.

Nézem a filmet, és olyan érzésem van, hogy 100 éve történik, közben csak 20! Hihetetlen, hogy a Föld egyes részein milyen értéke van a víznek, a fejlett országok pedig milyen mértékben pazarolják!

Gyors egymásutánban két katartikus filmet sikerült kifognom. Az egyik ez.
Erről írja Gyárfás Dorka: Csupa olyan helyzet, aminek fél perc alatt a közepében és a mélyén találjuk magunkat, és amiből két perc után már legszívesebben menekülnénk, de a kamera nem engedi, oda vagyunk láncolva a szereplőkhöz.
A másik, a tegnap látott Rossz utak c. ukrán film.
Tkp. mindkét filmben háborúznak a szereplők. (Az ukrán filmben persze nemcsak átvitt értelemben.) És mindkét filmben vannak bőven rossz utak.

Jellegtelen, erőtlen, halál unalmas alkotás. A sztorinak egy alacsony színvonalú családi dráma áll a középpontjában, ami később egy bűnügyi szállal egészül ki, ám semmivel sem lesz érdekesebb vagy izgalmasabb a végeredmény. Az alkotók azt gondolták nagy truvájnak, hogy majd a kis szar filmjükben együtt szerepeltetetik Susan Sarandont és a lányát, de ez eleve erőltetett ötlet volt, a közös jeleneteik kínosak, ráadásul az utóbbi csajnak végig fájdalmasan irritáló arckifejezésekben merül ki színészi repertoárja.

Nem szemfényvesztők, hanem varázslók. Ha szorul a hurok, hopp kivarázsolják magukat a helyzetből. A végén idióta csavar. Borzasztó film, senkinek nem ajánlom.

2021-07-25 18:28:35 Kölcsönlakás (2019) sptt (3) #43

Néhány kivétellel kifejezetten szeretem azokat a színészeket, akik ebben a filmben játszanak és Dobó Katát is nagyon kedveltem még Kovács Kataként 25 évvel ezelőtt, így nem foglalkoztam a negatív véleményekkel és nagy várakozással tekintettem meg a Kölcsönlakást, ami amúgy egy tipikus Nóti Károly-, Rejtő Jenő- vagy Ray Cooney-féle kis tévedések színjátéka (igen, Rejtő ilyeneket is írt). Ezeket jó színészekkel és jó rendezővel nagyon könnyű sikerrel színpadra vinni, de jó filmet is lehet belőle készíteni. Hát, ez most nem sikerült. Kb. a film 45. percében jöttem rá, amikor még egyetlen mosoly sem ült ki az arcomra, hogy ebből már nem lesz semmi jó. Nagyon sajnálom. A színészek iránti elfogultságom jelent egy plusz pontot. 5/10

Az első egy óra egészen borzasztóan rossz, mint valami ZS kategóriás tévéfilm. Aztán valahol (ha nem alszol bele vagy kapcsolod ki) elkezd érdekesebbé válni és a végére egészen izgalmas lesz. Nem értem, miért nem lehetett így is kezdeni vagy 90 percesre vágni, a Netflixnél muszáj elérni a két órát egy filmnek? Szóval itt van ebben egy feszes, brutális horror, de ebben a formájában ez biztosan nem az. Nagyon felemás, kettes vagy hármas, lehet lejjebb viszem majd.

Én végig azon dilemmáztam a film alatt, hogy miért nincs joga a munkaadónak vagy bárkinek elhatárolnia magát egy olyan embertől, aki fertőző halálos betegségben szenved. A film elkészülésekor még nem voltak pontos információk az AIDS-ről, vagy a terjedéséről, csak az volt biztos, hogy gyógyíthatatlan. A filmet fals módon hegyezik ki a homoszexualitás elfogadására vagy el nem fogadására, mert nem ez a konfliktus oka, hanem egy ismeretlen, fertőző, halálos kortól való félelem. Nem azért bocsátják el a főszereplőt a munkájából, mert homoszexuális, hanem azért, mert fertőző beteg! Igazából magának a főszereplőnek kellett volna elhatárolnia magát az egészséges emberektől, és nem fordítva. A film arról akart szólni, hogy Hanks figurájával nem együttérzők az emberek, pedig inkább ő nem volt együttérző és megértő a többiek félelmét illetően. Ezért nekem a Hanks-figura egyáltalán nem volt szimpatikus. A homoszexualitásának ehhez az égvilágon semmi köze nem volt.
Ezért számomra ez a film kontraproduktív, és igen, én is didaktikusnak tartom, ráadásul úgy, hogy nincs igaza. Mióta világ a világ, a fertőző betegeket elkülönítik az egészséges emberektől, különösen, ha az a betegség gyógyíthatatlan. Ez nem kirekesztés, ahogy a film sugallja, hanem jogos védekezés a társadalom részéről.

2021-07-25 16:17:34 [Olimpia (Tokió 2020)] Umberto #17

Most már azzal is lehet viccelni, hogy "Georgia a georgiaiaké". :-)

2021-07-25 15:58:45 The Ice Road (2021) / Jeges pokol Benny Bug (3) #5

Nehezen lehetne bármiféle eredetiséggel vádolni, viszont ha egyszeri kikapcsolódást keresel a mozi sötétjében és kedveled a Liam Neeson hasonló jellegű filmjeit, akkor simán elleszel vele. Valóban a színész korábbi filmjeiből lett összeollózva a cselekmény (egy kis Dermesztő hajsza itt, egy kis Fehér pokol ott, egy kis Elrabolva amott, stb), azonban meglehetősen könnyen csúszik és túlzott baromságokkal vagy idegesítő dolgokkal sincs teletömve. Láthatóan Neeson viszi a prímet, tény hogy sokadszorra játszik hasonló karaktert, valahogy neki mindig be tudom kajálni, hiába tudom, hogy láttam ezt már párszor előtte. Persze én nagyon kedvelem őt, úgyhogy ez is állhat a dolog mögött, mindazonáltal ha már járművekkel való akciózás, a rohadt béna CGI ellenére is bármikor szívesebben nézném újra, mint a Halálos iramban 9-et. Ez a film legalább tudja magáról, hogy mi és még csak véletlenül sem akar 2,5 órában lefárasztani. Messze nem maradandó élmény, viszont az agyamra sem ment nettó 10 perc után, úgyhogy nálam a hármas kategóriát bőven eléri.

2021-07-25 15:36:56 Hurok (2016) / Loop sptt (2) #31

Ez a film újraértelmezi az alternatív befejezés fogalmát, de engem a harmincadik perc táján már nagyon elkezdett idegesíteni és ez nem csillapodott a film végéig. Szerettem volna szeretni ezt a filmet, de nem sikerült. 4/10

2021-07-25 14:50:03 [Olimpia (Tokió 2020)] Ágó #16

A lényeg, hogy Gergő ezüstérmes! Bravó! :)

2021-07-25 14:33:31 [Olimpia (Tokió 2020)] csabaga #15

Az tévedés, hogy a Grúzia az ország orosz neve lenne.

Hagyni kellene, hogy mindenhol úgy hívjanak egy országot, ahogy megszokták.

Ez az MTA véleménye is.
A magyar külügyet inkább nem kommentálom...

"György király" ország, nem valami logikus.

Ha az utcán megkérdeznék 10 embert, mi a neve annak az országnak az örmények mellett, talán mind grúzt mondana.

előzmény: Ágó (#13)

2021-07-25 14:30:08 [Olimpia (Tokió 2020)] Kempesbaba #14

A magyar nyelvben ezer és egy országnak van olyan neve,melynek nem sok köze van az eredeti vagy a nemzetközi névhez. Én csak ismételni tudom magam,ez a Georgia erőltetett és magyartalan. Ennél még a Gyuriföld is jobb :D

előzmény: Ágó (#13)

2021-07-25 14:14:48 [Olimpia (Tokió 2020)] Ágó #13

Ezért. Az utolsó bekezdésben a lényeg.

2021-07-25 14:12:54 [Olimpia (Tokió 2020)] csabaga #12

Ez az ország nekem Grúzia marad.

A másik meg az USA egyik állama.

Nem értem, miért erőltetik.

előzmény: Ugor (#6)

2021-07-25 12:31:23 [Olimpia (Tokió 2020)] Ágó #11

Döntő!!! Bravó, Gergő!!

2021-07-25 12:16:48 [Olimpia (Tokió 2020)] zéel #10

Georgia On My Mind :)

előzmény: Ugor (#6)

2021-07-25 12:13:34 [Olimpia (Tokió 2020)] Umberto #9

Az asztaliteniszben pedig mennyi poént eleresztenek!

2021-07-25 12:06:35 [Olimpia (Tokió 2020)] manuva #8

Ebben a dzsúdóban folyton zsidóznak, nem valami polkorrekt sport.

2021-07-25 11:38:26 [Olimpia (Tokió 2020)] Kempesbaba #7

Ez az én fülemet is cseszi. Lehet hogy mostanra ez a hivatalos elnevezésük,de rettentően erőltetettnek és magyartalannak érzem.

előzmény: Ugor (#6)

2021-07-25 11:11:50 [Olimpia (Tokió 2020)] Ugor #6

Ó, hát már megint "georgiai" sportoló van a TV-ben... :o))

2021-07-25 10:36:04 [Olimpia (Tokió 2020)] Kempesbaba #5

A judo nem az? Ez a lány egy állat! Már eleve az a nézés, ahogy jönnek be :))

előzmény: Xuja (#4)

2021-07-25 10:35:27 Elsa y Fred (2005) / Elsa és Fred dittike (5) #1

Megindító történet életszeretetről, egymásról való igazi törődésről és az időskori szerelemről.

2021-07-25 09:53:13 [Olimpia (Tokió 2020)] Xuja #4

Ez a párbajtőr elég idegőrlő egy sportág.. :D

2021-07-25 09:07:07 Chromophobia (2005) / Kromofóbia sptt (3) #5

Amikor remek, fantasztikus színészek játszanak egy elnyújtott játékidővel rendelkező, néha méla unalomba fulladó filmben, akkor szinte biztos, hogy egy "művészfilmet" nézel. Az unalom itt is adott, a szereplőgárda is a tökéletesség határát súrolja, 134 perc, minden adott a művészfilmhez. A film pozitívuma, hogy vannak üzenetei ("a döntéseidért vállalnod kell a felelősséget", "minden mindennel összefügg", stb.) és hogy a végére szépen összeáll a kép. Csak azt sajnálom, hogy mindezért sok unalmas perccel kellett fizetnem, de úgy döntöttem, hogy megnézem ezt a filmet és a döntéseimért vállalnom kell a felelősséget... 5/10

2021-07-25 07:40:55 [Olimpia (Tokió 2020)] Mikkey #3

Grat Áronnak, annál is inkább, mivel eddig nem nagyon érzem az éremeső lehetőségét a levegőben. :/

Ez az a helyzet, amikor annyi a csavar egy filmben, hogy az önkéntelenül átmegy önmaga paródiájába. Az első csavart még hittem, még a másodikat is úgy ahogy. De amikor már jelenetenként (!) jönnek a csavarok, akkor azt mondtam magamnak: ácsi, ez nekem túl sok, így már vicc az egész.

Manapság ha az ember szétnéz a filmes palettán, többségében már jól bejáratott címek folytatásaival vagy éppen feldolgozásaival találhatja szembe magát. Ez nem nagy újdonság, évek óta azon vannak a nagy stúdiók, hogy a maximumot sajtolják ki ismert termékeikből.
A legújabb nagy költségvetésű produkció a Paramount boszorkánykonyhájából érkezett a mozik vásznaira Kígyószem címmel, ami nem csak egy karakter eredettörténete, de egy belengetett G.I. Joe univerzum első lépcsőfoka is.
Évekkel ezelőtt már volt két próbálkozás arra, hogy a Hasbro híres figuráit filmre adaptálják, de mindkettő alul teljesített a pénztáraknál és a kritikusoknál is.
Sebaj, a készítők fogtak egy közönség kedvenc figurát, írtak mögé egy olyan sztorit, ami kellően megágyaz az esetleges folytatásoknak és már jöhet is a várva várt siker. Legalábbis számomra ez a szellemiség tükröződött vissza a Kígyószem képkockáiról.
De akkor csapjunk is a lecsóba. Ez a film gyenge.
Ha már egy népszerű harcművész áll a történet középpontjában, alapvető dolog lenne az, hogy a látvány és az akciók megütnek minimum egy erős közepes szintet. Sajnos jelen esetünkben ennek az elvárásnak nem sikerült megfelelni. Leginkább az operatőri és vágási munkán zakózik el ez a „termék”, hiszen a közelharcok kapkodóak és nincsenek eléggé kitartva, hogy egyáltalán realizálni tudjuk, ki-kit gyepál éppen.
A gyors vágás és az idegbeteg kamerarángatás előjön a nagyobb zúzásoknál is, például autós üldözéseknél, melyek minőségén még a gyenge CGI is képes rontani.
Még mielőtt tovább haladnék a többi negatívumra, muszáj még ezen a témakörön rugóznom. Azt megértem, ha egy szuperprodukció erőltetett, logikátlan történettel rendelkezik, esetleg gyenge színészeket vonultat fel, de ha már a látvány terén se sikerül legalább a kötelezőt hozni, akkor fogalmazódik meg bennem a kérdés, hogy hova ment el a magas költségvetés? Az ehhez hasonló alkotásoknak legalább ilyen téren illene felmutatnia valamit, például épkézláb koreográfiát, kreatív operatőri munkát és igényes vágást. Viszont ha már erre se futja, akkor ott bajok vannak.
Vissza a filmhez. A sztori egyszerű, mint a faék, a forgatókönyvírók fogták a Holtpont beépülős alapgondolatát és ráhúzták Kígyószem eredetét, ami valljuk be, szintén nem egy dicséretes dolog. Azonban ha már nincs kreativitás, legalább a jól ismert sablonokat ügyesen lehetne egymásra ollózni. És itt jön a meglepő fordulat. A történet nagyjából a játékidő feléig még egészen működőképes. A karakterek sablonosak, de a maguk módján szerethetőek, érezhető némi feszültség is bizonyos képsorok alatt, helyenként pedig a helyszínek is egészen hangulatosak.
Tehát hiába bicsaklik meg a mozi a látvány oldaláról, némileg kárpótlást tud nyújtani az ezerszer látott, de mégis szórakoztató módon tálalt sztorijával.
Sőt, nekem kifejezetten tetszett az, hogy a címszereplő először egy gengszterfilmes szituációba keveredik, hogy aztán egy kiképzős/beépülős helyzetben találja magát, ahol felbukkannak ninjafilmes elemek is.
De ahogy már fentebb említettem, ez a formula nagyjából csak a játékidő feléig tud működni, azt követően ilyen téren is teljesen szétesik a produkció, köszönhetően a fantasy elemek felbukkanásának.
Ezek egyszerűen kiesnek az addig felépített cselekményvilágból és elképesztő hangulatromboló hatásuk van, nem mellesleg az érződik rajtuk, mintha az utolsó pillanatban lettek volna beleerőltetve a forgatókönyvbe, mondván „hát ez mégiscsak egy elszállt G.I. Joe film”.
Félreértés ne essék, míg idáig eljutunk, addig se egy realista dráma a Kígyószem, viszont valamilyen szinten komolyan veszi magát és próbál földhözragadtabb lenni, mint a két előzmény. Viszont ahogy megjelennek a fentebb említett elemek, teljes mértékben szétesik a film.
Ezen az se segített, hogy a cselekmény második felében bukkannak fel az erősebb utalások is a G.I. Joe alakulatra, melyek nagyon izzadságszagúra sikeredtek.
Nem volt elég néhány elejtett félmondat vagy kikacsintás, nem, külön karaktereket kellett behozni a Joe vonalról, akik semmi mást nem csinálnak, csak 5 perces jelenlétükkel próbálják kikövezni a folytatások előtt az utat.
Azon felül, hogy ez történetmesélési szempontból nézve röhejesre sikeredett, még kifejezetten bosszantó is volt, hiszen két tehetséges színészt sikerült így látványosan elpocsékolni, név szerint Samara Weaving-et (The Babysitter, Aki bújt) és Úrsula Corberó-t (A nagy pénzrablás). Nekik esélyük sem volt, hogy itt bármi emlékezeteset produkáljanak az üres pózőrködésen felül.
Szerencsére a főszereplő Henry Golding előnyösebb pozícióból indult, hiszen ő kapott maga mögé egy egyszerű figurát, akivel el lehetett indulni valamerre. Az ő háttere és motivációi nagyjából rendben voltak és a játékába se tudnék belekötni.
Ez nagyjából vonatkozik a Viharárnyat játszó Andrew Koji-ra is, bár az ő karakterívét eléggé elkapkodja a cselekmény utolsó harmada. Viszont még így is működőképes párost alkottak a főhőssel, baráti viszonyuk például egész szépen lett felépítve.
Ja, és el ne felejtsem, kb. 10-15 percre feltűnt Iko Uwais is (The Raid 1-2), akit az egyik kedvenc harcművészemként tartok számon, de mily meglepetés, őt se sikerült belepréselni egy épkézláb akciójelenetbe se.
Azért így belegondolva, vicces az, mennyi kapufát sikerült itt rúgniuk az alkotóknak. Adva volt egy tehetséges színészi gárda, akik nagy részét sikerült látványosan elpazarolni. A kezükben volt egy kultikus karakter, akinek egy egyszerű, de működőképes hátteret kellett volna adni, de ehelyett egy túlzsúfolt masszát sikerült mögé hányni.
Sőt, egy ügyes operatőr is tagja volt a stábnak Bojan Bazelli személyében, de őt meg gondolom minden forgatási nap előtt leitatták, hogy ilyen gyengén muzsikáltak az akciók.
Összegezve, a Kígyószem egy sok sebből vérző, iszonyat gyenge stúdiótermék, melyben vannak értékelhető húzások, de ezeket minden esetben felülírják az inkompetens forgatókönyvírói húzások, a gyenge látvány és az erőltetett előreutalások.
Mindenesetre, kíváncsi vagyok, lesznek-e ezek után újabb G.I. Joe történetek. Ha igen, remélem magasabb minőséget fognak megütni.

2021-07-25 00:38:30 [Olimpia (Tokió 2020)] Ágó #2

Áronszoros olimpiai bajnok! :)

2021-07-25 00:19:29 [Olimpia (Tokió 2020)] Mizi #1

Neszke :)

2021-07-24 23:48:48 Kill List (2011) / Halállista Zsoca87 (2) #9

Egyébként egész hangulatos, de semmi értelme. 2es és 3as között vacilálok. Az értelmetlensége miatt 2...

2021-07-24 23:10:49 Anatomie (2000) / Anatómia zs93 (3) #4

Vannak benne érdekes ötletek. Kicsit azért túlzónak találtam a karakterek többségétől ezt a szexuális fellángolást.
A sztoriban és merészségben is sokban hasonlít a későbbi Boncasztal c. filmhez.

2021-07-24 22:59:41 [Általános fórum] Ugor #9269

Ha valakinek éppen ez hiányzott volna, ezentúl a magyar népmesék iránti vágyait is kielégítheti.

2021-07-24 22:48:38 Pohani dorogy (2020) / Rossz utak zéel (5) #1

Natalja Vorozsbit, ukrán dramaturg, saját színpadi forgatókönyve alapján filmvászonra adaptált filmje brutálisan megrázó, egyben mélységesen humanista és olykor tragikomikus alkotás, lenyűgöző színészi alakításokkal. (a neten talált szöveg, nagyon találó)

Ha nem tévedek, bármelyik törzstag elindíthatja.

A sorozat alapötletének újra értelmezése tetszett (annyiban egyet értek, hogy ennyi erővel akár már más is lehetne a címe), illetve, hogy ez a film szeretett volna több lenni, mint egy sokadik folytatás, vagy reboot. Elég erősen hajaz a legmodernebb horror trendek alkotásaira (Midsommar, Us, Get Out). Az más kérdés, hogy ez szintén elüt az eredeti slasher koncepciótól.
Érzésre felemás. Számomra hosszúnak érződik az amúgy nem hosszú játékidő is, és klasszikus értelemben vett horrornak nem működik a szememben (gyorsan megjegyzem, hogy számomra a Midsommar sem).
Oké/elmegy érzés.

OLIMPIÁT! OLIMPIÁT!

előzmény: gaben (#13976)

2021-07-24 20:33:38 Abandon (2002) / Elhagyatva sptt (4) #1

Szerintem ez egy erősen alulértékelt film. Nem rossz a sztori, a feszültséget végig fenntartja a film és a befejezés sem mondható könnyen kikövetkeztethetőnek, primitívnek. Ennél jóval gyengébb krimik kaptak 6-os értékeléseket IMDB-n. Ez egy átlagosnál valamivel jobb thriller, kis költségvetéssel, a 2000-es évek elejéről. 7/10

Én adnám, ha lenne.

előzmény: gaben (#13976)

Ha a Harcosok klubja koppintás nem lenne a végén, akkor ez egy tökéletes, véres és kegyetlen horrorfilm lenne, de így sajnos tönkre van baszcsizva az egész.

Sziasztok, olimpiás fórum nem lesz? Vagy csak elkerülte a figyelmemet?

2021-07-24 18:04:26 Liliomfi (1954) Xuja (4) #9

Elég nehezen indul be, el is könyveltem hamar erőltetett, romantikus gagyiságnak némi (sok) ripacskodással. Mihelyt viszont Badacsonyba evickél a történet, valósággal szárnyra kap a film és egy fergeteges átverős komédia lesz belőle (a'la Lenni vagy nem lenni) mesteri rendezéssel, hamisítatlan magyaros atmoszférával és Darvas jutalomjátékával, de a többieket is megkedveltem (egyedül Dajka alakítása nem tetszett annyira). A végére megint kissé visszavesz a tempóból, de egy elegáns csavarral ismét sikerül megkoronázni a látottakat. Szóval ez egyelőre egy stabil négyes, de ha majd újranézéskor az elejére is rá tudok hangolódni, mehet ez feljebb is..

Onnan kezdve, hogy Gosa becipeli a HÉV kocsijába a hatalmas szamovárt, ez a film színtiszta zsenialitás és fergeteges játék. Odáig másfél óra felvezetés zajlik. Nem, nem, nem mondtam, hogy az első rész unalmas vagy érdektelen lenne. Áh, dehogy! Ez egy igazi filmeposz. Felölel vagy 20 évet, kiválóan fűz fordulatokat, sorsokat, követ életutakat, társadalmi változásokat. Minden szereplő sziporkázik, és a karakterek árnyalt bemutatása, valamint a cselekmény is fontos. Ám az utolsó fél óra mindent megér. Ott már tényleg sírunk. Néha, mert meghatódunk, néha, mert olyan szép, amit látunk, néha pedig szimplán a röhögéstől.
Csatlakozom az előttem szólókhoz, levett a lábamról ez a nagyon emberi, hamisítatlan moszkvai történet.

Köszönet.

előzmény: peti0290 (#13974)

Charles Williams valójában két külön személy : a színész és a rendező.

2021-07-24 10:39:14 The Avengers (1998) / Bosszúállók Ehun69 (3) #4

hangulatos angol párbeszédek, sajnos kissé kilúgozták a végét

2021-07-24 10:22:36 [Humor] Raul #4

Jól összerakott, izgalmas noir emlékezetes karakterekkel és alakításokkal. Az alvilági miliő és becsületkódex megkapó bemutatása mellett Widmark és Ritter is remekel a szerepében, előbbihez talán a műfaj egyik legmeghatóbb jelenete is kapcsolódik.

A vitához bekapcsolódva: szerintem abszolút noir, ha ez nem az, akkor mondjuk a hasonlóan alvilági főszereplőt felvonultató Búcsúlevél (aminél senki sem kérdőjelezte meg a film noir jelleget) miért az? Mindkét főszereplő ellentmondásos alak, az egyik ugye hivatásos bűnöző, a másik pedig kommunista ügynök, mégha nem is tud róla. A fajtatiszta thrillernél átlagemberek kerülnek zűrbe, egyértelmű, ki a jó / rossz, de javítsatok ki, ha rosszul gondolom.

Willis megöregedett, nagypapi lett belőle. Ez az élet rendje. Nem rajta múlt, hogy ez a film egy nagy kupac szahara. Remélem jó sokat kért érte!

Butuska, tét nélküli musical. A dalbetétek és az atmoszféra rendben vannak, viszont Monroe ezzel az affektálással borzasztóan túltolta, iszonyatosan idegesített már a film végére. Jane Russell cinikus (és valljuk be, dögös) karaktere viszont kellemes meglepetés volt. A mellékkarakterek említésre sem méltóak, az eddigi leggyengébb Hawks amit láttam.

Olcsó Netflixes borzadály.

Nem vagyok képben G.I. Joe-témában, az előzetes azonban nem tűnt rossznak, gondoltam akkor miért ne? Tulajdonképpen nem is csalódtam, egy chilles akciófilm az egész. Története csak vázként van jelen, a forgatókönyv sem acélos, Henry Golding viszont meglepően ügyesen áll helyt Kígyószem szerepében, megvan benne a karizma hozzá. A másik dolog, hogy a keleti kultúra mindig is vonzott, ez a harcművészeti-yakuzás-Japános vonal tehát mondhatni elég közel áll hozzám alapjáraton is. Nagyon kiszámítható persze, gyakorlatilag egy tipikus blockbuster, de legalább a trailer sem akart hazudni. Nem fogok hazudni: simán elvoltam vele, nem éreztem elnyújtottnak, az agyamat sem szívta le mint például egy Halálos iramban 9, jó megoldások is akadtak hellyel-közzel, úgyhogy nincs okom nem megadni rá a hármast. Mi több, nem is gyenge hármas, teljesen rendben volt ez a film.
Azért az csúnya dolog, hogy Samara Weaving jó ha 5-10 percet szerepel az egészben...

Meglepő, hogy mennyivel jobban összerakott, mint az első. Még az üresjárataival együtt is szórakoztatóbb, jobban horrornak érződik, ügyesebben használja ki a műfaj adta lehetőségeket és Sadie Sink személyében még némi színészi tehetség is tetten érhető, amiből az első nagyon hiányt szenvedett. Ezzel együtt is elég kiszámítható, a vágóollót is sűrűbben lehetett volna használni, a gyenge négyes kategóriába azonban belefér. Ja, meg a zenék, most is teltitalálat az összes!

2021-07-23 20:03:07 [Hamarosan a mozikban!] ryood #6524

Magánszorgalomból fordítgatok filmeket, így aztán feltétlenül :-)))

Egyértelműen, ma is segítik. A munkámban a korlátozott szakmai angolt, utazások során a turista angolt használom, mindkettőt jellemzően nem anyanyelvi beszélgetőpartnerekkel. A filmekkel viszont kitágul a világ, bejön sokfajta stílus és nyelvi lelemény. Ha mód van rá, eredeti hanggal nézem a filmeket. Mindig kéznél van a telefon, hogy legalább az ismeretlen kulcsszavakat lefordítsam és betegyem a szógyűjteményembe.

Én is kétszer néztem meg egymás után :)

előzmény: Ugor (#21)

Igen, az is mondjuk úgy, hogy fura volt... :)
Egyszeri szórakozásnak szerintem oké, főleg moziban (direkt olyan vetítést választottam, ahol csak páran voltunk), de nem érzem úgy, hogy bármikor újra szeretném nézni.

A Bird Box-ot még nem láttam, de rajta van a listámon pár éve. Csak az a bajom ezzel a listával, hogy ha többet egy percet sem dolgoznék, kb. akkor sem érnék a végére sosem. De itt gondolom ezzel vagyunk így egy páran még. :)

előzmény: Gruden Gergo (#37)

A filmből nem derül ki, valójában mennyire kicsi Utøya szigete, ahol a támadás idején több mint 600-an tartózkodtak. Először tévedésből a Margit-sziget negyedét írtam, de inkább az 1/9-e, egy másik budapesti analógiával kb. Orczy-kertnyi vagy alig nagyobb. A rendőri beavatkozást több dolog is késleltette, nem volt csapatszállító helikopterük, ráadásul a szigetre való átjutást biztosító komp sem volt a helyén, mert néhány menekülő kilométerekkel odébb kötött ki vele, ezért gumicsónakokat kellett odaszállíttatni. Közben civil hősök menekítették a fiatalokat.
A kisfiú szerepeltetése számomra utólag kérdéses, mert a legfiatalabb áldozat is 14 éves volt. Bár egy 11 éves fiú is volt a szigeten (az elsők közt meggyilkolt biztonsági őr gyereke), de őt Breivik életben hagyta, hasonló módon rajta kívül csak egy 22 éves táborozó menekült meg.
https://web.archive.org/web/20110909043438/http://www.vg.no/nyheter/innenriks/oslobomben/ofre/

A feliratos filmek szórakoztatva tanítanak. (Pláne, ha van már valamennyi alap-nyelvismereted.) Nem beszélve az eredeti nyelvű filmek kulturális, művészi hasznáról.

Igen, nagyon hasznos tud lenni, de nem pótolja a jó tanárt, aki el tudja magyarázni a nyelvtant. Illetve a filmek csak a passzív tudást gyarapítják, de megszólalni, kommunikálni egy anyanyelvi beszélővel nem lesz könnyebb attól, ha valaki sok filmet néz. Persze vannak olyanok, akiknek nagyon jó a nyelvérzéke, elhiszem, hogy nekik ez elég. De én nem vagyok ilyen.

2021-07-23 10:49:00 [Humor] Raul #3

Ha már van ilyen fórum (eddig nem vettem észre), akkor berakom ide is:

Az én nyelvismeretemet mindenképp színesítik az angol nyelvű filmek,és nem csupán hivatástudatból s néha munkaköri kötelességből nézem eredeti nyelven őket, hanem mert a színészek eredeti hangját szeretem hallani, plusz nyilván nagyon jó érzés, amikor új kifejezést, fordulatot, frappáns szókapcsolatot, netán idiómát tanulok. És ez már így marad mindvégig. :))
A fiamra mindenképp igaz, hogy a filmekből bővíti a nyelvtudását, mert hetedikes létére nyelvvizsgára küldi a tanárnő, akinek folyton az a tévképzete, hogy én tanítom itthon, azért vág az esze ennyire. Pedig, nem. "Csak" filmeket néz, és hallásból tanul.

2021-07-23 09:22:15 The Good Neighbor (2016) tomasso (4) #2

Mr. Grainey drámája jól funkcionál, ettől eltekintve inkább közepes alkotással van dolgunk, de James Caan miatt ment rá a négyes.

2021-07-23 08:55:25 Titane (2021) / Titán Ubul (?) #1

port.hu-s cikk, Nyers-t nemrég láttam, azután kb még kétszer. Ez mondjuk leírás alapján megint kihagyósnak érződik, aztán lehet hogy erős tévedés lesz a kihagyható jelzővel kapcsolatban :D

Hello

A Következő filmet szeretném kérni.

https://www.imdb.com/title/tt0093903/
Magyar cím : A Bosszú
Tartalom : Steve Baker filmes trükkmesternek meggyűlik a baja a helyi maffiával mikor egy nőnek próbál segíteni.

Köszönöm

Hello

https://kritikustomeg.org/film/115001/falling-fire-tuz-az-urbol-1997
Tartalom : 2051-ben a Föld arra kényszerül, hogy más bolygókról pótolja kifogyófélben lévő készleteit. Egy bányászatra felszerelt űrhajó indul arra az üstökösre, ami a Föld felé tart, a 7 emberből álló legénység azonban rejtélyes körülmények között hamarosan 2-re csökken. Miközben a Földről tehetetlenül figyelik az eseményeket, kettejük között élet-halál harc veszi kezdetét az űrhajó és az üstökös irányításáért és a Föld sorsáért.

https://kritikustomeg.org/film/19754/shrunken-heads-1994
Magyar cím : Zsugorfejek

Üdv

Nem nagyon tudnék kitérni az ötös elől. Most, hogy offerus ráirányította a figyelmet, előkaptam és megpróbálkoztam vele... nagyon fura, de első kísérletre mintha kevés, vékony lett volna, vagy erőtlen... bele is szundikáltam talán. De nem hagyott nyugodni, újra nekiveselkedtem, és csodák csodája, vagy én nőttem fel hozzá egy-két nap alatt, vagy a film hozzám. Most úgy néztem, hogy a szelíd gyengesége az ereje. És így sokkal jobban átélhető, egyre jobb lett. Szokatlan viszonyulás is van benne, két három sűrű, kemény drámai részt egyszerűen átlép, ezt lehet a szemére is vetni, meg az értékeként is elfogadni. Valahogy nagyon emberivé tett valamit, ami más megközelítésben, ugyanebben a helyzetben pozőr, hatásvadász, de népszerű lenne. Így meg csendes film maradt az emlékezet hátterében, de most nálam eléggé felértékelődött. Mindenkinek készülnie kéne előbb vagy utóbb erre.

2021-07-22 23:32:49 The Corbett-Fitzsimmons Fight (1897) Ugor (3) #1

Itt

Itt megtekinthető angol felirattal.

Az oroszoknál kultfilmnek számít ez a Bulgakov posztumusz "megtalált" színdarabját alapul vevő fantasztikus komédia (anno 60 millióan nézték meg a moziban! sokan, mint az oroszok...), ami megduplázza a "rossz ember, rossz helyen" szituációt: a jellegzetes, kekeckedő, de ezzel saját mulyaságát palástoló házmester a 16. században találja magát, ahol Iván cárt kell alakítania, míg Rettegett Iván a '70-es évek Moszkvájába kerül, a házmester helyére (kettejüket ugyanaz a színész játssza), persze részegnek vagy elmebetegnek hiszik. Vannak benne ötletes szituációk és egy-két jó szöveg ("Hitler, kaput!"), de amúgy semmi kiemelkedő.

Illetve legalább tudom, honnét szedte Tímár Péter a jellegzetes stílusát: gyorsítások, lassítások, visszafelé felvett jelenetek, torzító halszemoptika, satöbbi...

Sajnos nagyon félrement ez a jó szándékú film. Vígjátékként nem működik, mert nem igazán lehet rajta a nevetni, de drámaként sem, mert annak felszínes. Sajnos a színészek sem mentik meg, sőt. Szinte csak a vezérszurkoló Alexet játszó mellékszereplő, Thúróczy Szabolcs hiteles figura. 4,5/10

Áááá, egy fokkal azért többet ér ez a film, minthogy ennyire kötekedjünk vele. Engem csak az zavart, de kibebaszottul, hogy azok a hülye tolvajok a kikőtőnél úgy akartak valakit csapdába ejteni, hogy egy zajt csapó hálót/kötelet akasztottak rá :)) Komolyan? Abba nem gondoltak bele, ha ő megmozdul, akkor ott mindenkinek annyi?

De ahogy Te is és én is, megadtuk a hármast, szóval bőven nézhető. Egyébként a Bird Box-ot láttad? Valami hasonló a koncepció, de az valamiért nálam sokkal jobban működött.

előzmény: Hege (#36)

2021-07-22 19:31:25 [Humor] Joeker81 #2

2021-07-22 16:46:12 Villanyvonat (1985) budaik (2) #2

Azért valami történet jó lett volna :)

No igen, az az egyik legerősebb vetélytárs ezért a címért. Nem is csoda, hiszen közös nevezőnek ott van James Cameron.

előzmény: Nordbright (#133)

2021-07-22 15:46:45 Pig (2021) Rorschach (4) #3

Az első két bekezdéseddel maximálisan egyetértek. Az utolsóval nem annyira, szerintem ez tipikusan az a film, ahol nem a mi, hanem a hogyan dominál, az pedig szerintem elég szépen ki lett munkálva.

Tény és való, a múlt traumái közt nincsenek nagy megfejtések, de az, ahogy a sérülések felszínre buknak (mind a fiúnál, mind az apjánál, mind Cage-nél), kiváló pillanatokat szül. Az éttermi nagyjelenet a séffel például akkora feszültségbomba, amilyenre nem voltam felkészülve, bele is égett az emlékezetembe.

Michael Sarnoski szerintem zseniális tehetség, első filmes létére is megingathatatlan magabiztosságot sugároz a Piggel. Kíváncsian várom a következő fogást (bocs).

előzmény: kaamir (#2)

nem ez az "a", hanem az az "a", az Aliens
:)

előzmény: Rorschach (#132)

Köszi a kiegészítést!

előzmény: OldReelFilm (#13971)

2021-07-22 12:49:20 Shiva Baby (2020) szandika99 (4) #1

Az egyetemista Danielle, aki Frances Ha lazább erkölcsű unokatestvére is lehetne, egy zsidó virrasztáson (siván) összefut harmincas sugar daddy-jével és annak elbűvölő családjával, miközben éles szemű és nyelvű anyja a rokoni-ismerősi kapcsolatokat kiaknázva próbálna állást szerezni neki. Friss hangulatú dramedy.

Ez és ez pedig ugyanannak a regénynek a két feldolgozása.

Ezt a három filmet össze lehetne kötni, ugyanis egymás kvázi folytatásai ("Surik kalandjai" vagy hasonló néven).

+1 :D

előzmény: Ivan/ (#19)

"Lehet, hogy akik küldték, olyan intelligensek, hogy álcázni tudták a meteorokat"
Halvány utalás sem volt a filmben arról, hogy lenne egy intelligens varázsló faj, akik ezeket a dögöket a Földre küldték. Próbálok pusztán a tényekre alapozni az elrugaszkodott feltételezések helyett.

"Elvégre a mai világban is vannak meteorbecsapódások, annyira nem elképesztő dolog."
"nyilván nem csak Amcsi földre estek meteorok, hanem máshova is, tehát minden fő kontinens szarban van."
Meteorbecsapódások vannak, de az azért szerintem elég elképesztő dolog, hogy közel azonos időben potyognak a kontinenseinkre, és ezt előre senki nem tudta.

"közel sem olyan könnyű kilőni egy olyan "kis" méretű meteoritot"
Egy szóval sem írtam, hogy ki kellett volna lőni, engem csupán az zavart, hogy a nyitójelenetben a meteor érkezésénél mindenki feltűnően meglepett volt, tehát nem informálták az emberiséget egy ilyen horderejű esemény előtt.

"Hogy a hadsereg miért nem tudott megölni egyet sem? Nos, ez először is nincs bizonyítva"
Nem azt írtam, hogy nem tudtak megölni egyet sem, hanem, hogy a hadsereg hogyan volt képes alulmaradni ellenük. Viszont továbbgondolva azt, amire rávilágítottál a kisfiúval és a revolverrel kapcsolatban, illetve az állóképességükre a meteoron való utazáshoz, valószínűleg tényleg csak a frekvencia segítségével lehet őket megsérteni. Ez esetben akkor a hadsereg nem ölt meg egy földönkívülit sem. :)

"Úgy érzem, hogy már olyan dolgokba is beleköttök, amiről a szegény film nem is tehet"
Ha nem akarná komolyan venni magát, mi sem tennénk. :)

előzmény: Gruden Gergo (#35)

Tomas Milian! A Nico Girardi széria mindent visz :)

Tudom, tudom...sleepingdancer hármas hozzászólását próbáltam nem ugyanúgy leírni, mint ő, de szerintem jobban megtette.

előzmény: ryood (#9)

Jó sokszor le is utánozták később, még a Test melege talán a legjobb.

Náhány klón már a nevetségesség határáig túl van bonyolítva, pl: Palmetto.

előzmény: Jereváni Rádió (#50)

Egyébként a Colombo párhuzam sem itt, sem egy másik Edward G. Robinson noirnál nem véletlen szerintem. ;)

előzmény: Jereváni Rádió (#50)

tényleg a műfaj egyik legjobbja, én is nemrég néztem meg már nemis tudom hanyadjára, megunhatatlan...

előzmény: Jereváni Rádió (#50)

Észbontó menet volt tizenakárhány év után újra leülni az első két Terminátor elé. Az első rész maradt meg kevésbé, és sokkal de sokkal jobb annál, mint ahogyan arra emlékeztem. Cameron pofátlanul jól megrendezte azt a filmet is; isteni ütemet tart végig, a sztorivezetése és a felfedései is túlzás nélkül kurva jók.

Na de a T2-t aztán pláne akkora élmény volt vásznon látni, amit örökre elteszek magamnak. Tömény arany ez a film, szívvel-lélekkel megcsinált, igényes, kortalan akciómozi egy olyan Arnold Schwarzeneggerrel, aki minden tízévesforma kisfiú pótapukája lehet bő két órára. Nem is csoda, hogy annó rongyosra néztem másolt VHS-en, ez az egyik (ha nem a) legátgondoltabb, legötletesebb és legminőségibb folytatás, amit valaha forgattak. Meg is teszem azt, amit Hollywood nem tudott, és itt, a csúcson abbahagyom.

Én igazán szkeptikus vagyok az Avatarral szemben, de ha van ember, aki X év után képes egy tök jellegtelen filmnek is legendás folytatást készíteni, az James Cameron.

Hibátlan film noir. Bár kétségtelen, hogy Bogart a nagybetűs noir színész, de amíg a Máltai sólyom és a Hosszú álom (különösen az utóbbi) sztorija az utolérhetetlen hangulata mellett is egy kissé zavaros, addig itt egy olyan kőkemény, pengeéles, fordulatos, egyszóval zseniálisan megírt sztorit kapunk, hogy az eredmény letaglózó. (Kissé nevetséges módon felhozva a példát, mint egy Columbo epizódban: tudjuk ki a gyilkos, látjuk is a bűntényt, és a lényeg a lebukáson van.)

A szereplők is nagyon ott voltak a spiccen, a zene, a fényképezés is non plus ultra, a rendezés pedig etalon.

Talán a legjobb film noirt láttam tegnap este, mindenesetre egy szinten van nálam az Aszfaltdzsungel és az Alkony sugárút mellett (természetesen az is Wilder).

100%