Legfrissebb kommentek (csak filmes)

ennél álmosítóbb, unalmasabb, izgalmasnak, de legalábbis furmányosnak szánt heist filmet még nem láttam.
vártam, hogy ha már érdektelenre sikerült, legalább lesz benne néhány jó, vagy legalább elviselhető poén, amit ha röhögni nem is, de legalább mosolyogni lehet.
hát nem volt.
többen írták, hogy az eleje kicsit vontatott, de aztán felpörög a történet. hát, egy leszedált lajhár is jobban pörög, mint ez a film.
craig pedig maradjon 007-esnek, vagy oknyomozó újságírónak. azokban jó.

2017-12-14 00:12:09 Kimi no na wa. (2016) / Your Name Havierez (5) #7

Gyönyörűen megalkotott és megrajzolt, különleges történetű lett Shinkai Makoto műve amely szívet melengetően mutatja be hogy mi is az igazi szerelem! Mindenkinek ajánlom megtekintésre mert ilyen gyönyörű grafikájú és megható, érzelmekben nagyon gazdag filmet csak ritkán lehet látni!

Hidd el, magam is meglepődtem.

Röviden: Az utolsó Jedik nem a bevált recept alapján készült, egy baromi komplex, súlyos darab, ami nem fél merésznek lenni, kicsit kísérletezni a lehetőségein belül. Viszont sokszor igencsak túllő a célon, nem tudja, hol a határ, a film túl sok karaktert vonultat fel, túl sok szálon mozog és így hiába a hosszú játékidő, túlzsúfolt a film.

Bővebben: (és innentől kezdve spoileres, a durvább spoilereket kiszedem természetesen)

Az ébredő Erő úgy, ahogy van, valóban egy bevált recept alapján készült, amolyan checklist formájában, de működik. Működnek a karakterek, a fordulatok, a hangulat, megvan az egyensúly a drámai jelenetek és a humor közt, a finálé epikus, üt és a teljes sorozat talán legjobb stáblista előtti lezárását kapva állunk fel fülig vigyorogva a székből. Persze, tény és való, Abrams nem kísérletezett, nem tapogatózott, fogta az ezeréves forgatókönyvet és újrafaragta. De kérdéseket vetett fel, a karaktereket jól bemutatta és még a hetedik megtekintés után is nagyszerűen működött.

Johnson érhetően nem akarta újraformázni a már jól ismert formulát. És tulajdonképpen ez nagyon is jó, új vizekre evezünk, nem karakterek, világok, lények területén, hanem összességében egy új megvilágításba, sokkal-sokkal mélyebb formába önti a Star Warsot. Olyat látunk a vásznon, amit soha előtte Star Wars filmben. A forma teljesen új, Rian Johnson baromi jó, hogy szabad kezet kapott és nem egy iparosmunkát kellett letennie az asztalra. Látszik az is, hogy nem öt-hat koponya okoskodása szülte a forgatókönyvet, hogy aztán jól eladható blockbuster legyen és nem is csak a külsőleg csinosította fel a mély rajongásával, mint ahogy Abrams, hanem Johnson tényleg gyermekeként kezeli és terelgeti Az utolsó Jediket.

A legegyedibb Star Wars-film, szinte teljesen saját aurával és atmoszférával, hangvétele is messze merészebb, mint bármely másik korábbi Star Wars-film. Mer lépni, mer változtatni, mer más lenni. Hihetetlen, hogy a Lucasfilm képes volt arra, hogy bízzon Johnsonban. Nem gondoltam volna, hogy így kockára teszi a Star Wars fősodrát, hiszen Az utolsó Jedik sok szempontból teljesen olyan, mint a Zsivány Egyes, mint egy spin-off. De megtették és Johnson hála égnek értette a dolgát.

A film egyértelműen legerősebb pontja Luke, Rey és Kylo Ren hármasa. De továbbmegyek: e három főszereplő olyan erővel bír, amivel egyedül talán csak Vader és Luke kapcsolata bírt. A Star Wars a barátság, a testvériesség, az ellentétek sorozata. A feketéről és fehérről szólt, a jó és a rossz folyamatos küzdelméről.
A nyolcadik epizód pedig olyan brutális lépést tesz előre, ami miatt már összességében megérdemelné a film az instant ötöst. Rey és Kylo Ren közti szikra olyan szinten komplikált és izgalmas, hogy minden egyes rezdülésük a filmben, a körülöttük vibráló erő vonzza a tekintetet, a figyelmet, egyszerűen nem tudom elmondani, mikor sikerült blockbusterben ilyen jó kapcsolatot felállítani.
Alapvetően nagyon jó gondolatmeneten halad: ideje befejezni a Jedik istenítését, Luke felismeri "vallása" esendőségét és egy újabb szintre helyezni ezt a macska-egér játékot. Alapvetően a Star Warsnak volt egy olyan gyermekbetegsége, hogy az Erőt használók közti feszültséget nem mindig sikerült elég komolyan, vagy méltóságteljesen, részletesen kibontania. Gondolok itt arra, hogy a főbb konfliktusokon túl - Anakin és Obi-Wan, Anakin és Sidious, Vader és Luke - sosem tudtak ezek a párbajok elegendő súllyal bírni. Ezt leginkább természetesen az előzménytrilógia során vesztette el a sorozat, amikor bejöttek az úton-útfélen bóklászó Jedi-lovagok, a midikloriánok, a "minden részre más gonosz" elv. Ezek a párbajok, a fent említetteken túl, nem ütnek agyon, nem libabőröztetnek, elsősorban azért, mert se Qui-Gon, se Dooku vagy épp Yoda nem rendelkezik azzal a történet szempontjából központi helyzettel, ami megengedné azt, hogy úgy izguljunk oda és vissza értük, ahogy mondjuk Luke-ért a Bespinen vagy a második Halálcsillagon. A párbajhősök közti feszültség nem érződik, a köztük levő párbeszédek sokszor csak a kirakatba jók, de inkább felesleges szószátyárkodásnak hat.
Rian Johnson pedig ezt is új szintre helyezte. Azzal, hogy hagyja a fénykardot az igazán méltóságteljes jelenetekre, hogy nem engedett felesleges erőfitogtató mondatokat a főhősök szájába, hogy a karakterek vívódásába belépőt adott, így lett igazán súlya a film konfliktusainak Luke, Kylo és Rey közt.
Ez a hármas pedig olyan zseniálisan működik, amiért szinte egy pillanatra meg is tudnám bocsátani mindazt a sok kis baromságot, ami a filmbe bekerült.

De ne haladjunk előre. A film egyértelműen kiemelkedő látványvilággal bír, ez már manapság szinte teljességgel elvárt, ennyi pénzből és ennyi profi szakembertől ez teljesen alapnak számít. Míg Az ébredő Erő igyekezett technikailag is az eredeti Star Wars-filmekre hajazni - néhol rángatózó, billegő kamera, lencsék, effektek, színvilág, beállítások -, addig Az utolsó Jedik valahol félúton van A Sith-ek bosszúja és Az ébredő Erő között. Ami nem baj, sőt. Kell egy egyértelmű irány az új epizódokhoz és nem lehet leragadni a 80-as években, a nosztalgiafaktornál. Viszont a látvány szempontjából is igencsak kilóg a "monte carló-i" történet, mintha hirtelen egy Twist Olivér színdarabban találnánk magunkat, amit összekereszteztek egy James Bond-filmmel. Itt érződik Rian Johnson szabad keze.

És itt elérkeztünk a film legcsúnyább pontjához. Finn és újdonsült barátnője kalandja mind dramaturgiailag, mind pedig történetében felesleges, unalmas és érdektelen. Alapvetően túl sok szálon fut a történet abban az időben, Luke és Rey izgalmas jeleneteit látjuk, isszuk a szavaikat, a történetet, az új infókat és tényleg örülünk annak, hogy végre együtt látjuk őket, végre itt vannak, ezért jöttünk. És akkor mintha véletlenül rátelepedtünk volna a távkapcsolóra és a minőségi filmcsatornáról az egyik kertévére tekertünk volna. Mint ahogy A jedi visszatér egyik problémája: miközben az Endor feletti súlytalan, rutinelemekből felépített, ámde persze szórakoztató és látványos csatáját, valamint a bolygón folyó szórakoztató, ámde elhúzott és kicsit elgyerekesedett küzdelmét figyeljük, folyton csak visszavágyunk az Uralkodó termébe, hogy lássuk a lényeget, amire vártunk már időtlen idők óta: Luke, Vader és a Császár harcát.
Miközben az Ellenállás belügyi harcait, Finn és barátnője kiruccanós kalandját figyeljük kissé unottan, folyamatosan arra várunk, mikor kapcsolják vissza az adást Luke távol eső bolygójára, hogy végre, végre láthassuk Reyt, Luke-ot és Kylo Ren zseniális hármasát.
Alapvetően az már logikai bukfenc volt, hogy Laura Dern karakterét, Holdót kikiáltja a film árulónak, ezért Finnék tesznek egy nagy kört, hogy aztán majd' odavesszenek, miközben egyszerűen annyival el lehetett volna intézni a dolgot, hogy Holdo elárulja, miben is mesterkedik pontosan. A film pedig pontosan 20-25 perccel lett volna rövidebb, mint amennyivel több a kelleténél.

Az utolsó Jedik kiváltképp eredeti és egyedi film, ez kétséget kizáró tény. Viszont akadnak olyan elemek benne, amit tényleg meg kell emészteni, ahogy korábban szóltam - olyat látunk, amit még sose. Olyan vizekre evezett a Star Wars, ahol még nem járt. Viszont értéke növelődik azzal a ténnyel, hogy miközben valóban az eredeti trilógiától legmesszebb eső film a sorozatban, aközben mégsem gyalázza meg, vagy rontja meg azt, sőt, kifejezetten hozzátesz.
Viszont sok esetben túllőtt a célon, a humor például pofátlanul több van benne, mint kéne. Olyannyira, hogy sokszor paródiaszerű jeleneteknek lehetünk tanúi (Yoda megjelenése kedves gesztus és jó meglepetés, de megvalósítása enyhén szólva vitatható; Poe Dameron "csak lövöldözni jöttem" karaktere, ami egyértelműen egyfajta Han Solo parafrázis szeretne lenni.... szeretne; az egész monte carlo-i rész szinte paródiaszerű; a porgok meg mindenféle nyamvadt állatok szerepeltetése fárasztó és felesleges, persze kell a kötelező "gyermeki ötperc"), de legdurvább, ami kábé az egész film legmélyebb pontja, totális zuhanás és becsapódás, aminél megállt a lélegzetem és nem tudtam mit mondjak, az Leia Organa űrrepülése, supermankedése, halála és feltámadása és kómálása és... komolyan?Enyhén szólva túllőttek azon a határon, ahol meg kellett volna állni. Mert akkor már nyírják ki szegény Leiát - persze az meg méltatlan lenne a karakterhez.... Ennél a pontnál döntöttem már úgy, hogy ennek a filmnek nem fogok tudni ötöst adni. Mert oké, sok baromságot láttunk már a Star Warsban és az Erővel minden lehetséges. Az űrben terjed a hang, a fénysebességből meg lehet landolni egy bolygón, Anakin meg csak a bőréig égett el, Padmé meg kituggya miért halt meg... Na de ez????? Totális káosz. Hirtelen megint azt hittem, átkapcsoltam egy másik csatornára, ahol ugyanennek a filmnek az Asylumos paródiája megy.

Fel lehetne hozni, hogy ezentúl még történnek furcsaságok a filmben: Kylo Ren és Rey univerzumok közti kapcsolata az Erőn keresztül, vagy Luke halála, Rey találkozása önmagával, és a többi. Viszont mindegyik azon túl, hogy elsőre nagyon furcsának tűnik és nehezen emészthető - hiszen nem egy avantgárd filmről van szó, hanem a kicentizett Star Warsról -, utána szépen minden a helyére kerül, ahogy telik az idő és az ember elfogadja, hogy igen, nem lehet mindig ugyanazt a stílust követni. Főleg, hogy tényleg az Erővel kapcsolatos kérdések és jelenetek bitangul jól sikerültek, Kylo és Ren közös jelenete több, mint zseniális, Snoke halála is kegyetlen jó - habár még mindig nem tudjuk, ki ő és honnan származik, valamint ha ekkora ereje van, mi a jó életet csinált az elmúlt években. Valamint azt se, hogy ha ennyire tudja kívülről-belülről a dolgokat, hogy nem érezte azt meg, hogy Kylo Rey kardját piszkerálja és hamarosan érkezik a tőrszúrás.

Minden tanulságot levonva kisebb sokk Az utolsó Jedik. A fanyalgó rajongók, akik Az ébredő Erő biztonsági társasjátékából kiszabadulni vágytak, most elégedetten dőlhetnek hátra, hiszen habár Johnson munkájában is javában látszik az eredeti trilógia lenyomata - leginkább a csatajeleneteknél és a végső harcnál, alapvetően merően új stílust, formát vezetett be. Érzelmi hullámvasút a film, melyben teret ad az örömnek és bánatnak, izgalomnak és sajnos az unalomnak is. Viszont kétségtelen, hogy olyan jelenetekkel van tele Az utolsó Jedik, amiket emlegetni fogunk, amik miatt a Star Wars sorozatként is új szintre tud emelkedni, amik miatt színészei nem csak egyszer használatos "Star Wars-színészek" lesznek, hanem valódi tehetségek. Daisy Ridley kétszer olyan jó, mint a korábbi filmben, egyszerűen minden egyes rezdülése zseniális és nem túlzok, ha azt kívánom, bárcsak megérne egy jelölést is. Ja, és persze elképesztően gyönyörű. Hihetetlen, hogy milyen jelenléte van a vásznon, Adam Driverrel lesöpörnek mindenkit, azaz majdnem mindenkit, hiszen Mark Hamill tudhatja magáénak leginkább a filmet, jutalomjáték volt ez számára, bőven el is végezte azt, amit el kellett neki.

Újra lesz nézve és nem tartom kizártnak, hogy ötösre is emelkedhet a film, zavarban is vagyok, mert összességében sokkal súlyosabb, vaskosabb film Az ébredő Erőnél, a pech viszont az, hogy a jól bevált recept jól is működik. Viszont e filmre pedig mérges vagyok, de nagyon. Mert ha kihagytak volna pár dolgot a történetből (Finn kiruccanása pl., Leia fent említett jelenete), akkor olyan csontnélküli ötös lenne, hogy most örömködve ujjonganék és én is azt tudnám mondani, hogy a legjobb Star Wars-film a Birodalom visszavág óta.

Végezetül: Az utolsó Jedik pedig nem csak a háború és egy új Rend kezdete, hanem remélhetőleg egy jól gyümölcsöző új irány kezdete is a Star Wars-filmek esetében.

Ideje véget vetni a Jediknek? Vagy inkább a Skywalker famíliának. Könnyek közt.

előzmény: Hannibal Lecter (#32)

2017-12-13 23:40:16 [Tévésorozatok] MicaHiro #3177

Köszi, hát akkor megpróbálom rávenni magam a 6. részre, de nem ígérek semmit :D

előzmény: Dió (#3176)

Ötödik alkalommal moziban, amúgy meg hetedszerre is működik Az ébredő Erő. Pedig azért ez már az a megtekintési szám, amikor javában unni kéne a filmet, de messze nem így történik és habár ez a jól bevált recepteskönyv miatt van így, amit Abrams leemelt a polcról, sikerült neki jól összegyúrni és kisütni a tésztát. Úgyhogy Az ébredő Erő csak egy lépésnyit veszített erejéből az első élmény óta.

Q-nak az Octopussy mellett ebben a filmben van a legnagyobb szerepe. Pedig nagyon nem illik ebbe a közegbe. Az új Moneypenny pedig ezúttal is iszonyúan semmilyen. Két mondata van és azt sem képes értelmesen kinyögni. Elképzelem, hogy - a Connery-érabeli - Lois Maxwell mennyivel hihetőbben játszotta volna, hogy aggódik renegáttá vált plátói szerelméért.

Sanchez szerepére eredetileg Gene Simmons is szóba került, de hála az égnek akkor épp elég elfoglalt volt a Kiss-el, ezért lemondta a felkérést.

Jack Lordot, aki a legelső Felix Leiter-t játszotta a Dr. No-ban, eredetileg felkérték, hogy folytassa a szerepet a Goldfingerben, de jóval több pénzt kért mint amit a producerek hajlandóak lettek volna adni neki, ezért lecserélték őt. Végül szándékos "belsős vicc" lett belőle, hogy Felix szerepét minden egyes filmben más színész játszotta, míg a karakter ugyanaz maradt. Érdekes, hogy ezúttal mégis visszahívták az egyik korábbi színészt.

Szerintem nagyon jól kitalált az egész sztorija. Izgalmas, és e mellé még igencsak drámai is a film. A karaktereknek a felépítése is szintén nagyon jó a jó történet mellé. Én is nagyjából a A máltai sólyom és a Killing keverékének látom a filmet. nekem a Killing előbb beugrott. A noiros elemek megvannak benne még ha itt egy kicsit kevésbé hangsúlyosak is. Marilyn Monroenak ez a volt az első komolyabb filmszerepe a karrierje során.

2017-12-13 21:26:28 Rundskop (2011) / Bikanyak zéel (5) #19

Aki krimit vagy thrillert vár, az csalódni fog. Ez "csak" egy kőkemény, megrendítő dráma. Egyéni és társadalmi dráma. A legjobbak közül.
Azért az ma már nekünk sem meglepő, hogy a gazdag Belgiumban sem kolbászból van a kerítés. (Vagy ha kolbászból is lenne, ki tudja, hogy a kolbászt milyen hormon-kezelt húsból készítették.)

A négyesedet is. :O :D

előzmény: ChrisAdam (#31)

Ezt nehéz feldolgozni...!

BonnyJohnny: Igaz, igaz. A különbség abból is látszik, hogy a Die Hard és Halálos fegyver filmeket sokkal jobban kedvelem mint a Rambo-féle mozikat. :) Mindenesetre ez tényleg egy gyenge utánzat.

csabaga: Ez volt az első film, aminek már a címe sem Flemingtől lett átvéve. Tény, hogy itt ért véget a "klasszikus" Bond-filmek korszaka, mielőtt (első ízben) újra életet leheltek volna a halott franchiseba. Azért kíváncsi leszek a folytatásra, ha emlékeim nem csalnak, a Goldeneye egész jó film, de a többi Brosnanes film elég gyenge eresztés.

előzmény: BonnyJohnny (#38)

Frissen reg.-esekre gondoltam...de mondjuk nem nekem kell ezt megoldanom.

előzmény: Ugor (#27)

Sajnos főoldalon volt, mint friss komment ! Nehéz elkerülni...

előzmény: Olórin (#28)

2017-12-13 19:35:09 Bleeder (1999) / Vérveszteség dikalosz (5) #15

:) és ráadásul mit visznek ott, te jó isten..

előzmény: tomside (#14)

2017-12-13 19:16:52 Bleeder (1999) / Vérveszteség tomside (4) #14

Azért az egy baromi nagy flash, hogy a Pusher-trilógia után nekilátok ennek, ez meg azzal kezdődik, hogy AZ A 3 ember baszakszik egy tékában. :)

El is felejtettem,korábban minden filmhez volt valami köze Fleming munkásságához,ennek nem.Én Bondot ezek után végleg befejeztem volna.

előzmény: critixx (#37)

2017-12-13 19:15:47 Wonder Woman (2017) unfamous (1) #51

Arra is kiváncsi lennék, ki volt az a retardált, aki úgy gondolta, hogy a Földön elő sok milliárd emberből épp Danny Hustonnak kell itt is a gonoszt eljátszania, ráádásul eléggé hasonló admirális/generális katona szerepében mint az X-Menben.....

előzmény: nygaben (#50)

Még egy alternatív megoldás: filmek ignorálása. Nem kattintasz oda a film adatlapjára, ha nagyon tartasz a spoilerektől. (Ezt akár fícsörként is meg lehetne csinálni: mondjuk GG bejelöli, hogy nem akarja, hogy az új SW kommentjei megjelenek nála főoldalon. És akkor még csak véletlenül se fut bele semmibe. Ha meg szándékosan kattint oda, az már az ő baja.)

Stallone és Schwarzenegger opusok, a Die Hard és Halálos fegyver filmek, így ezúttal azt próbálták utánozni.
Stallone és Schwarzenegger opusok,illetve a Die Hard és Halálos fegyver filmek között ég és föld a különbség. Ez egyébként az előbbieket utánozza. Bár inkább az előbbiek utánzóit utánozza.

előzmény: critixx (#37)

Én biztos nem vállalnám, hogy minden kommentet előre elolvassak... akartok mindig órákat várni egy folyamatos párbeszédnél a fórumokban, amíg egy moderátor végre erre jár??

előzmény: Gergely Gergő (#26)

2017-12-13 18:47:48 Modern Times (1936) / Modern idők tomside (4) #31

Sima elírás, nem vagy zöldfülű, mindenki csinál ilyet! ;)
Értem azt, is, mit értesz értem és megértem közti különbségnek!
Jó, hogy ugyanúgy gondoljuk! ;)

2017-12-13 18:46:59 [Megérdemelte-e az Oscart...] Vektor #10349

Nem tudom, nagyon fura, hogy még mindig nem nyert egy legjobb film, vagy rendezés díjat se. Sőt, még olyan helyen se nyert semmit, mint a BIFA, ahol a többi Oscar-esélyes filmet nem is jelölhették. Tudom, hogy ott van a Birdman példának, de még ők is sokkal jobban szerepeltek az decemberi díjátadókon.

A Lady Bird és a Get Out szerepel a legstabilabban eddig, komolyabb negatív meglepetések nélkül, ha nem vesszük annyira komolyan a Globe-ot.

előzmény: limupei (#10348)

2017-12-13 18:41:02 [Tévésorozatok] Dió #3176

Az ilyenre szokták azt mondani, hogy ha már odáig eljutottál, akkor érdemes befejezni, ugyanakkor ha tényleg ilyen szinten nem hat meg az egész, akkor én a magam részéről ezt mondanám: nézd meg a hatodik részig, mert abban még van sok aranyos dolog de egyben meglepő húzás is, és nincsenek túltekerve annyira azon dolgok, amik iránt lentebb a nem tetszésedet fejezted ki. Ha visszacsinálhatnám az egészet, én ott abbahagynám, hogy ne romoljon el a jó szájíz, mert a hetedik rész pl. maga a gyász kategória. A két befejező epizódban pedig mindent túl kell tekerni és/vagy nyálba folytani, mindent úgy kell elvarrni, hogy hatalmasat szóljon, mindent a néző arcába kell tolni, miközben az ég világon semmi olyan felé nem tart az egész, amit ne lehetne mérföldekkel előre látni, vagy amin meg kéne hatódni. Ezalól részben kivétel az utolsó 15 perc, de ha a karakterek már az évad közepén sem hatnak meg, akkor azzal sincs értelme próbálkozni. Persze ez csak az én véleményem.

előzmény: MicaHiro (#3175)

Én azt olvastam az IMDB-n, hogy a következő film címe "Property of a Lady" lett volna (a novella címe, amiből az Octopussy-t adaptálták) és Skóciában, Japánban és Hongkongban játszódik Dalton főszereplésével. De ugye ebből nem lett semmi...

Ahogy többször is írtátok már, a Bond-sorozat mindig az aktuális trendeket követte (ahelyett hogy maga csinált volna trendet). Ekkortájt az aktuális trend éppen a látványos és véres amerikai akciófilm volt, a Stallone és Schwarzenegger opusok, a Die Hard és Halálos fegyver filmek, így ezúttal azt próbálták utánozni. Sajnos ez a mindenestül amerikai stílus nagyon nem illett ehhez a franchise-hoz.

Amúgy a gyenge bevétel mellett még számos más tényező közrejátszott abban, hogy 6 évig nem készült új Bond-film, többek közt a készítők kiöregedése. Albert Broccoli producer szívpanaszokkal hazautazott a forgatásról és az elkövetkező években már nem volt olyan állapotban, hogy menedzselje a szériát. Kellett egy idő, amíg a lánya és a mostohafia átvették tőle a stafétát. Richard Maibaum, aki a kezdetektől szinte az összes forgatókönyvet írta, 1991-ben meghalt. John Glen-t ezután a film után kirúgták. És maga a sorozat is nagyon kifáradt, kellett neki egy kis szünet hogy újra lábra álljon. Mint anno '74 és '77 között.

előzmény: csabaga (#36)

Van egy alternatív megoldás is: addig ne jelenjen meg egy komment míg azt egy moderátor nem olvasta és hagyta jóvá...de ti tudjátok, csak az ilyen gyökér emberek miatt megy tönkre másnak a szórakozása, és ez nem egy véletlen komment volt, és nem is egyszeri eset.

előzmény: Ugor (#23)

Igen,betettek a sorozatnak és sajnos Daltonnak is.

Az előző részhez képest eltűnt a 77-óta szereplő Gogol tábornok,a rendszeresen feltűnő Hadügyminiszter és John Barry sem írt dalt többet.

A maga idejében,nem ismerve a sorozatot,én sem éreztem rosz filmnek,csak később jöttem rá erre.

Csak egy meglepetéssel szolgál a film,a CIA ügynököt most nem megint más alakítja,hanem a 73-as kerül újra elő.Viszont ahogy látni,az alkotók ezt a szerepet is kiírták a sorozatból.
Érdekelne,a következő Bond-mozit milyenre is tervezték.

Ez a film után már csak Q biztosította a folytonosságot egy ideig,de ez nekem már kevés volt.

előzmény: critixx (#35)

2017-12-13 18:11:07 Modern Times (1936) / Modern idők mimóza (5) #30

Ajj, most pirulok! Köszönöm, hogy kijavítottál! Persze, hogy 80 az a 90! Bocsánat mindenkitől a figyelmetlenségemért! *-* (Hátha mire 90 lesz a 80, én sem leszek ilyen lámpalázas itt a KT-n, mint most, zöldfülűként.)
Továbbá ... a többi felvetést is a legmesszebbmenőkig értem, és meg is értem.

előzmény: tomside (#29)

Gratulálok! :(

előzmény: Xevo (#19)

Ebbe én is szépen belefutottam... Istenem :DD

...hogy a Port.hu-n 6 néző/szavazó, az nem lep meg, de itt a 7...!:(

Már bocsánatot is kérünk a félóráért, de nem lehetünk reggeltől estig online, pedig igencsak törekedni szeretnénk rá. És talán egy-egy ilyen esetért ne vonjuk meg a frissen regisztrált tagok hozzászólási lehetőségét, szerintem.

előzmény: Gergely Gergő (#22)

2017-12-13 17:33:12 Modern Times (1936) / Modern idők tomside (4) #29

több, mint 90 év után napról napra

Habár még csak nyolcvannál tartunk, de bármit felteszek rá, hogy az eltévesztett állítás is meg fogja állni a helyét, sőt! :)

Nagyon szerelmes voltam a szökevénybe! Mialatt néztem, sokszor képbe került a sírva nevetés és a nevetve sírás is. Milyen ártatlan az egész!

előzmény: mimóza (#28)

Ezt a filmet egyetlenegyszer láttam korábban, 15 éves koromban. Most, dupla annyi idősen újranézve...

Először is... Talán mindannyian emlékszünk arra a Columbo epizódra, amikor a hadnagy úr unokaöccsének a menyasszonyát elrabolja egy pszichopata, hősünknek pedig X idő alatt meg kell találnia a tettest, mielőtt az végez a lánnyal. És arra is emlékszünk, hogy miért nem működött mindez. Mert a készítők abbeli igyekezetükben, hogy frissítsenek a sorozaton, teljesen elvetették annak minden klasszikus elemét, ergó kidobtak mindent, ami miatt Columbót szeretjük és beletették szerencsétlen nyomozót egy tőle teljesen idegen történetbe, amiben nem is igazán állta meg a helyét. Nos, itt pontosan ugyanez történt.

Késő '80-as évekbeli akciófilmként (lásd még: Die Hard, Halálos fegyver, Rambo-sorozat) A magányos ügynök egész jól teljesít, de egyszerűen hiányzik belőle mindaz, ami ennek a franchisenak a sajátja. Ahogy lentebb már többen ecsetelték, ez egy sablonos bosszúfilm, amiben valami miatt pont James Bond lett a főhős. Nem véletlen, hogy annak idején nem hozta a várt bevételt.

Ami igazán kár, mert az előző filmmel megismertünk egy kiváló Bondot, aki Sean Connery után szvsz a legjobb a szerepben. Tulajdonképpen ezt a filmet két "dolog" teszi nézhetővé: Timothy Dalton és Robert Davi. Utóbbi brillírozik a Pablo Escobarról mintázott dél-amerikai drogcézár szerepében. A hölgyek sajnos már korántsem ilyen jók. Carey Lowell és Talisa "Mortal Kombat" Soto - akik mindketten modellként kezdték - kellően csinosak, de a színészmesterséghez sajnos vajmi keveset konyítanak.

2017-12-13 17:28:01 [Megérdemelte-e az Oscart...] limupei #10348

Nem hiszem, hogy annyira megosztó*. Volt egy kis hiszti, de már elmúlt. Szerintem megnyerheti simán a filmet, a másik kettő közül valamelyik a rendezőt, az abból kimaradó pedig a forgatókönyvet. Így lenne kerek a világ McDonaugh, Gerwig és Peele is Oscar-díjassá válna:)

*három egyéni jelölést is kapott

előzmény: Vektor (#10347)

Elég szomorú, hogy ilyen kritikus időben ez a hsz. majd fél órát olvasható volt....

Tanulság: Frissen regisztrált tag ne kommentelhessen egy darabig....

előzmény: Zalaba Ferenc (#20)

De.

előzmény: Zalaba Ferenc (#20)

2017-12-13 17:11:29 Barfuss (2005) / Mezítlábas szerelem mimóza (5) #5

Igazán üdítő, érzékeny, szép film, amit antistigma alkotásnak is neveznék. Kevés olyan film van ezen a területen, ami ne fordulna át giccsbe (s ezzel szándékának épp az ellenkezőjét éri el). Ez a film elkerülte e buktatót, főhősét hitelesnek, bájosnak, elesettségében is önmagáért szerethetőnek mutatja be. (Nem pedig sajnálatra vagy szánakozásra méltónak). Nagyon meggyőzőek a színészi alakítások, a zenéje pedig egészen kiváló. Szívből ajánlom tényleg mindenkinek, még azoknak is, akiknek sosem volt szíve csücske a romantikus dráma kategória.

Egy ilyen hozzászólásért nem jár azonnali ban? :)

előzmény: Xevo (#19)

[moderálva]

2017-12-13 16:37:43 Mother! (2017) / Anyám! Danesz99 (3) #39

Ez egyszerre volt nézhetetlen és zseniális. No de akkor hányasra osztályozzam? Nyilvánvalóan se nem egyik, se nem másik. 2, 3, 4 pláne nem. Hát akkor alszom rá egyet és majd okosabb leszek gondoltam…. Nem lettem. Mindegyiket megérdemli és ugyanakkor egyiket sem. Szóval életemben először a jó öreg dobókocka segített és lett végül 3, ami végül is az arany középút. (És mivel elsőre hatost dobtam, még egy sörrel is megajándékoztam magam.)
Mindenesetre egy rendkívül egyedi, felkavaró és elgondolkodtató film volt, amit senkinek nem mernék ajánlani. Amit itt Lawrence-től látunk az párját ritkítja (az egyik női vapiti jelöltem már biztos), a rendezésről nem is beszélve. Talán a jövőben valamikor újra nekiveselkedek, de most még emésztenem kell a látottakat.

2017-12-13 16:22:16 [Megérdemelte-e az Oscart...] Vektor #10347

Na, ennyit ér a Golden Globe. A SAG után hivatalossá vált: a Lady Bird, a Get Out és a Three Billboards versenyez a legjobb film díjért. (valószínűleg Lady Bird vs. Get Out lesz ebből, a 3B túl megosztó a fődíjhoz)

2017-12-13 15:55:12 Dunkirk (2017) miraculum (4) #76

Hajjaj. Szóval ez egy kiválóan megkomponált és levezényelt film, amelyen érezni hogy a legkomolyabb szakemberek dolgoztak és mindent precízen megterveztek, kigondoltak és kiviteleztek, csak mondani nem akarnak vele semmit. Szeretem Nolant, de leginkább mint történetmesélőt, a probléma, hogy semmi de semmi közölnivalója nincs a világgal, egy világszínvonalú iparos, aki szórakoztatni akar a legmagasabb színvonalon, de nem akar ezenkívül adni sem magából sem a gondolataiból sem a világképéből pedig én ezt (is) várnám egy művésztől. A fő gond, hogy ezúttal még a történetmesélést is minimálra vette, noha ez lenne a legnagyobb erőssége. Szóval egy kicsit csalódott vagyok, nem túlzottan, mert körülbelül sejtettem, hogy ez lesz a helyzet ezzel a filmmel, de kár, hogy ezúttal Nolan valahogy saját magát kötötte gúzsba. Technikai díjakra benevezhet, de semmi többet nem érdemel ez a film. Nem adok rá közepest, mert a szakmai tudása olyan magas Nolannek, hogy a kisujjából is kiráz egy jó filmet, de sajnálom hogy ezúttal ennyivel meg is elégedett.

2017-12-13 15:50:17 Modern Times (1936) / Modern idők mimóza (5) #28

Nagyszerű film, alapmű... több, mint 90 év után napról napra csak egyre ütősebb... Mi NEM gép ma már? :( Csak itt-ott mosolyodtam el, egyébiránt inkább csak mélyeket sóhajtottam. A vígjátéki elemek csak a továbbélést szolgálják... Mosolyogj... Az átemel!(?)

2017-12-13 14:27:25 [Általános fórum] Ugor #7214

Most egy kicsit párhuzamosan fut a kettő (Facebook és KT) és nem feltétlenül találkozik. Azért koholok mindig amolyan KT-oldalra csábító Facebook-kérdéseket. Talán majd azok is bejönnek egyszer. Törekedjetek rá ti is, én is sokszor megteszem, hogy KT-s linkkel válaszoljatok a Facebook-os kérdésre.

előzmény: ChrisAdam (#7213)

2017-12-13 13:28:00 [Tévésorozatok] MicaHiro #3175

Ha már szó volt a Stranger things 2. évadról...

Spoiler-ben megfogalmazom, miért ábrándultam ki, de aki végignézte kérem győzzön meg, hogy érdemes tovább nézni, már ha érdemes...
Szóval az évad közepén járok, de nagyon gondolkozom hogy érdemes-e folytatni. Az összes szerelmi szálat unom (van vagy 4), a behozott új szereplők teljesen feleslegesek, a történet ismétli önmagát, de már nem tud érdekelni, hogy újra van valami fura szörny csak nagyobb, újra furcsa dolgok történnek Will-el, akinek az anyja újra egyéni módon átalakítja a lakást, miközben szinte semerre nem halad a történet. Folyton csak sejtetnek, és történnek viszonylag összefüggéstelenül a különös dolgok, de nem látom hogy tartana valami értelmes végkifejlet felé a történet, vagy a karakterek. Lesz valami tényleg érdemi történés, vagy hagyjam a fenébe?

2017-12-13 12:43:51 [Általános fórum] ChrisAdam #7213

Örülök én is, hogy ilyen jól megy a szekér! Már 5-6 Facebook oldalról tudok, akik át is vették a formulát. Ugor, ti is ugyanúgy hozzájárultok ehhez, meg aztán a te adatbázisban végzett munkádról ne is beszéljünk! :)

Egyébként nemrég egy állásinterjún voltam, weblapfejlesztő cég, meséltem a KT-ról, meg hát meg is nézték, mi ez. És ámultak (azon túl, hogy kiderült, hogy egyikük már kommentelt párszor a 100 napos filmes kihívás alá), amikor megemlítettem, hogy 15. éve megy az oldal, csak lestek, nem nagyon akarták elhinni. Szóval nem semmi azért ez, a lelkesedés viszi előre az oldalt. Úgyhogy így tovább.

Köszi, lehet megfogadom bár komoly fenntartásaim vannak még így is :) A spoilereket azért elolvastam biztos ami biztos :)

előzmény: Hannibal Lecter (#17)

A szinkron olyan, amilyen lenni szokott, azaz jellegtelen - de legalább nem kirívóan rossz. Stohl szerencsére nem annyira pocsék, mint amilyennek a trailerek alapján tűnt, de nem vagyok kibékülve vele egyáltalán. A többiek úgy-ahogy rendben voltak.

purplerain: simán nézd meg, adj neki egy esélyt, mert mindkettőtől élesen elüt (mondjuk a Rogue One-tól nem nehéz:)), tele van meglepetésekkel. Vagy ahogy Luke figyelmeztet az előzetesben: "This is not going to go the way you think!" :D

Itt kéretik javítani a leírásban a főszereplő nevét.

2017-12-13 12:04:04 Her (2013) / A nő mimóza (2) #116

Köszönöm, NEM.
Ezer bocsánat előre is minden kedves filmrajongótól, aki bármilyen szempontból értékesnek és továbbgondolandónak tartja ezt a filmet, akár a párkapcsolatokat illetően, akár az önelemzés, akár társadalomkritika, akár tudományos fejlődés, stb. viszonylatában, engem időtlen idők óta nem dühített fel ennyire egy film. Köszi, én magam maradok a barátaimnál, s ne mondja nekem senki, hogy mellettük és velük csak korlátoltak lehetünk és egy idő után csak sorvadhatunk fejlődés helyett.

:D :D :D

ok.

Majd egyszer én is újranézem, ha igényem lesz kis vizuális juharszirupra :D

De persze örülök, hogy tetszett :)

előzmény: Ugor (#52)

Aki látta mondja már meg, hogy ha nem tetszett a hetedik rész és a Zsivány egyes se, azért van értelme megnéznem, javult a színvonal, vagy engedjem el a dolgot? :) Finoman fogalmaztam, nehogy trollnak tűnjek... :)

Vale, egy kis javítanivaló a leírásban:
nem lányával, hanem lánnyal, a Rachelrel pedig át kellene írni helyesírásilag pontosabban Rachellel, vagy Rachel-lel? Vagy pedig : újdonsült oxfordi ismerősükkel ?
köszi

Hát akkor most kénytelen voltam újranézni, ha már ennyit beszéltünk róla. És nem is bántam meg. Bent van a legjobb a háborús filmek között.

előzmény: budaik (#51)

2017-12-13 10:27:50 Csigalépcső (1957) mimóza (5) #6

"Lassan, kérem, mint az őrültek!" "Lapjával álljanak, ne élével!"
Engem ez a film már rögtön az elején, a kalauz szavaival "megvett kilóra"... ahogy mondani szokás manapság. És el sem eresztett az utolsó képkockáig. A csigalépcső, mint motívum beszédes mindvégig... a havas hegyi házacskában éppúgy megjelenik szebb, fából készült, faragott kivitelben, mint a munkahelyen hidegen, fémből. A színészek játékán nagyszerűen átjön a saját csapdájába került férfi, a szerelmes lány, s a megcsalt-vérig sértett-de-"tulajdonjogában"-nagyon-is-tudatos-feleség lelki vívódása éppúgy, mint a minden lében kanál anyósé, vagy a sokat mondó tekintetekkel összenéző kollégák jellemrajza. Egyszerűségében is alaposan ábrázolt, finom dráma... S nagyon tetszik, hogy nem rágja a szánkba a végkifejletet... hadd szőjük csak magunkban tovább. Mint ahogy szőjük saját életünk történetét is.

"Korán jöttem?
SŐT, KÉSŐN!"

Köszönöm :)
Hamarosan meg is tekintem, és akkor már osztályzata is lesz :D

előzmény: ChrisAdam (#554)

Magyar szinkron milyen lett?

2017-12-13 07:42:43 [Általános fórum] budaik #7212

Igen, láttam , h aktivitás van. Nézegetni is szoktam,hogy az itteni regisztrációkon ez mennyit lõk, de nem készült még összehasonlító elemzés :-)

előzmény: ChrisAdam (#7209)

Tényleg régen láttam , nem emlékszem az általad leírt jelenetre. Az amerikaiakròl én is jobban elképzelem ezt, ha mondjuk a Disney és Spielbergi vonalat látom, csakhogy nem érzem, hogy ez lenne a valós...

Ez a film látványos ès egy korrekt háborús film volt. Semmi több (számomra). Spielbergnek meg volt 4 nagyon jó filmje, amiből felnőttként csak 2 igazán jó... szerintem :-)

"ugye nem igazán tudjuk"
Talán jobb is nem firtatni úgy általában a jedik képességeinek/határainak ábrázolását, mert hát... nem éppen következetes (mármint az egész sagában cakk-pakk, nem csak itt).

előzmény: Hannibal Lecter (#13)

Igen, valójában én is inkább afelé hajlok, hogy egyfajta "spirituális öngyilkosság" akart ez lenni a részéről, csak ugye nem igazán tudjuk, hogy végül is mi kívánt tőle ekkora erőfeszítést. Az, hogy a szellemét eljuttassa a "Hoth bolygóra"? Olyan ez kicsit, mint Padmé esete A Sith-ek végén, akinek meg kellett halnia, mert... mert? Mert csak. Mert "gyerekek, mindjárt vége a filmnek, és még nem öltük meg"! :D Egyébként meg ezt leszámítva persze az egész jelenése bravúros, onnantól kezdve, hogy búcsút vesz Leiától, egészen a haláláig.

Amúgy Attila, szerintem eléggé elvetemült ötlet lenne, ha Johnson a slusszjelenettel a következő trilógia majdani főhősét vezette volna elő. :D Szerintem ez a jelenet is inkább annak az alátámasztására kellett, hogy Luke (és a Skywalker-család) most már a galaktikus történelem része, legendákká kövesedtek, és az új generáción van a sor, hogy átvegyék tőlük a stafétabotot, létrejöjjön egy új Jedi-nemzedék stb.

előzmény: Olórin (#11)

Igen, Canto Bight epizódja engem sem nyűgözött le, pedig ez az egzotikus "környezetfrissítés" akár nagyon jól is elsülhetett volna. A vizuális világgal nincs is baj, és az új lények is kreativitással vannak összegyúrva (amúgy talán még egyetlen SW-film sem léptetett fel ennyi új életformát/fajt, mint éppen ez), de Finn sorsáért valahogy ebben az epizódban sokkal kevésbé tudtam izgulni, mint az előzőben. Bevallom, szurkoltam, hogy a "Hoth bolygón" zajló végső ütközetben Johnsonnak legyen mersze elveszejteni - sajnos nem volt, a "csaja" roppant hatásvadász módon közbeavatkozott, és igen, eléggé coelhósan summázta az eset tanulságát. Egyébként Benicio del Toro karakterében tényleg volt potenciál, de kb. ő az egyetlen, aki csigázza az érdeklődést ezen a szálon.

Luke, Rey és Kylo Ren viszonyrendszere tényleg remekül ki van dolgozva, nekem amúgy tetszett, hogy Luke személyében végre kapunk egy Jedit, aki képes önreflexiót gyakorolni: tisztában van azzal, hogy a régi rendet miféle gyarlóságok (arrogancia, dogmatikus szemléletmód, könnyelműség) mételyezték, és még nagyszerűbb lett volna, igen, ha végigviszik ezt a vonalat. Így is izgalmas azonban Kylo Ren ravaszkodása (mégiscsak van belőle valami az apjából), illetve Rey vívódása. Ennyire kiélezetten még egyik SW-film sem ábrázolta, hogy milyen az, ha valaki - ha csak kis időre is, de - a Világos és a Sötét Oldal homályzónájában reked. Az is jó megoldás volt, hogy Snoke-ot viszonylag könnyen eltakarították az útból, csak ugye ez megint rengeteg kérdést vet fel: ki is volt ez az ürge és honnét tett szert ekkora erőre? Pedig imádkoztam, hogy magyarázzák meg Snoke kilétét a filmben - és így nem kellett volna belefutnom a tízezredik fan theory-ba az úriember hátterét illetően. :D Az viszont kifejezetten pimasz húzás volt, hogy sokáig érlelték a feszültséget a nézőben Rey szüleinek rejtélye kapcsán, majd Kylo Ren kinyögi: szerencsétlen, önpusztító kincsvadászok voltak, akik jeltelen sírban nyugszanak a Jakku-n. :D :D

Egyébként igen, az aranyoskodás számomra is sokszor már-már émelyítőnek hatott. Erre nem is csak a porgok folytonos csiripelése vagy a rengeteg erőltetett vizuális poén a példa, hanem pl. Yoda jelenete is. Oké, az eredeti trilógiában is kötődött némi humor a karakteréhez, de itt egyenesen önmaga paródiájának tűnt. Még fejbe is kúrta a botjával Luke-ot. Na ne. :D

Valamint furcsa volt, hogy Luke látszólag nem tudott semmit Han sorsáról. Hogy lehet ez, hogy nem érzékelte a barátja halálát, amikor ráadásul még rengeteg extra képességre is szert tett A Jedi visszatér óta? Amúgy Leia Luke halálát is elég jól viselte, senki meg sem gyászolta igazán, jóllehet Han végzetével ellentétben az ő halála megnyugvást, feloldozást hozó fordulat volt. Zseniális megoldás, hogy az utolsó percében ugyanúgy a lenyugvó napot kémleli, ahogy hajdanán a Tatooine-on. John Williams pedig kolosszális ezúttal is.

Nálam egyébként nagyjából egyenrangú ez a film Az ébredő Erővel. A Rogue One-tól meg sokkal, de sokkal jobb mindkettő.

előzmény: Tenebra (#10)

"Kylo Ren fénykardja viszont igen?"
Nem. A "csatában" semmi baja nem lett, az erőfeszítésbe halt bele, kb. elhasználta az életerejét.


Tenebra:
Utolsóhoz: miért érzed beleerőltetésnek? Szerintem egyáltalán nem Johnson új trilógiáját vezeti fel, hanem kerek, következetes lezárása a filmen végigvonuló jedi-témának. Az egész játékidő alatt arról volt szó, hogy a rendnek vége, aztán Luke kiképzi Reyt, aki felnő a feladatához, és ez megváltozik. A srác a végén ennek a változásnak az előrejelzése, és Luke szavainak konkrét alátámasztása: az egész (a háború és az új jedi rend) csak most kezdődik.

előzmény: Hannibal Lecter (#9)

Beszéltük ezt már a vetítés után közvetlenül, de igen, én is így látom. :D

Számomra ez tulajdonképpen két film volt. Láttam egy igencsak zseniális és súlyos drámát, és láttam egy középszerű Star Wars-filmet, melybe három jobb Star Wars-film után visszahozták a cukiságot, csak mert a karácsonyi szezonra kellenek a kis plüssállatkák a boltokba (mondjuk a plüss Klyo Rent és az óriás fejű plüss Darth Vadert ízléstelenségben semmi sem múlhatja alul :D).

A jedis szál az szerintem majdnem csont nélkül zseniális. Rey-Luke-Kylo kapcsolata cseszettül el lett találva, számomra a legjobb Star Wars-játékokat (Jedi Knight: Dark Forces II, Knights of the Old Republic 1-2) idézte. És Kylo Rennel kapcsolatban bejött a jóslatom, illetve a reményem, és egy szar ripacsból képes volt jó és komplex karakterré válni. Luke pedig szerintem is kiváló, Mark Hamill Joker után egy újabb emlékezetes karaktert formált meg. Igen, ezt hangsúlyozom, mert nekem a klasszikus, fiatal Luke soha nem jött be, kövezzetek meg nyugodtan! Az eredeti trilógiában én Hant, Leiát és Darth Vadert szerettem igazán, Luke az számomra nem volt érdekes figura, legfeljebb A Jedi visszatér végén. Itt viszont Luke szerintem a KotoR II Kreiáját idézte, annyira fasza karakter volt. És egyébként egy ideig benne volt a levegőben mindhárom karaktert tekintve, hogy Az utolsó Jedik meghaladja a hagyományos Jó-Rossz felosztást. De sajnos a Star Wars filmes univerzumban nincs helye a szürke zónának. Pedig szerintem Kylo pont beleillett volna ebbe, ahogy Luke is. Kylo szépen elintézte Snoke-ot, és meggyőződésem, hogy beleszeretett Reybe. :D És Luke meg elvágta magát az erőtől, és kiábrándult a Jedikből. Mekkora jó lett volna, ha ez a kiábrándultsága megmarad,
és mint Kreiának, neki is az lett volna a célja, hogy eltüntesse az univerzumból a jediket és a sitheket egyaránt. :D


Szóval ezek mindegyik hátborzongató jelenet volt, beleértve Rey tréningjét, vagy inkább útkeresését is.

Ezekhez képest mondjuk nyilván sokkal nehezebb izgalmassá tenni a kötelező Star Wars-szálat, a csatározásokat. Mert hát Star Wars-film nem múlhat el űrcsaták és szárazföldi ütközetek nélkül. Sajnos. És én úgy éreztem, ezeket a részeket Rian Johnson is csak kötelezőből vezényelte le (erről nem tudok sokat, azt tudom, hogy elég lelkes volt a jedisztoritól, a többiről nincs infóm). Mert hát ha már bevezettük Finnt meg Poet, akik amúgy jó karakterek, akkor csináljunk is velük valamit. Ebben a sztoriban engem legalábbis kevésbé érdekelt, hogy mi történik velük, meg úgy az egész Ellenállással. És a csatákat én is A jedi visszatér és a Birodalom visszavág újrahasznosított megoldásainak éreztem. Már megint szét kell lőni valamit, már megint be kell jutni valahová. Hiába Benicio del Toro fasza tolvajfigurája, én végtelenül untam a kaszinós részeket, és az űrbeli szerencsétlenkedés sem hatott meg.

És egyébként túlzsúfolt is volt a film. 2,5 óra az egész, de még így is nagyon sűrű, és sokszor nem jó értelemben. A grandiózus csatákat már annyira elhasználták a film végére, hogy a Hoth-csatát idéző végső összecsapás Luke megjelenését leszámítva nekem nem okozott katarzist. Főleg a szar Paolo Coelho-beszólással Finn "csajától". Ráadásul ez az utolsó csata olyan volt, mintha egy szuperhősmozit néznék...

...viszont amúgy megint a jedis szálat hozom fel, mert ott a kardpárbajok megint nagyon jók lettek. Itt Rian Johnson takarékoskodott, és ez meg is hozta gyümölcsét (nem úgy, mint a csatáknál). Mikor a fénykard aktiválódik, annak ereje, súlya van, és szerencsére nagyrészt itt is tartották magukat az alkotók a földhöz ragadtabb küzdelmekhez, jóllehet, amúgy nekem az előzménytrilógia távol-keleti harcművészetet idéző kardozásaival sem volt bajom alapvetően. Így mint Az ébredő Erőben, úgy itt is azt éreztem, hogy ez egy nemesebb fegyver, nemesebb időkre. :D Valahogy ilyen tisztelettel kellett volna bánni a csatákkal is. Amiket nem volt szerencsés újrahasznosítani a klasszikus részekből. És egyébként a "van benne jó" is annyiszor elhangzik, hogy már nem ütős utalás, hanem egy elcsépelt, modoros frázis lesz.

Ja, és Rey! Ő is megtetszett. Sokkal élettel telibb karakter lett amellett, hogy a színésznő igen szép. És ha minden igaz, akkor elkerülték a nagy klisét, és Rey nem Skywalker vagy Solo, hanem tényleg egy huszadik senki, aki most megmutathatja, hogy képes-e felnőni a világmegváltó feladatra. Ha ez így marad, akkor Rey egy rendhagyó kiválasztott lesz.

Szóval összességében ez egy stabil 4-est fog megérni számomra, és Az ébredő Erőt meg lehet, feljavítom, mert az sokkal összeszedettebb és egyenletesebb színvonalú. Főleg, hogy tegnap néztem újra, és míg Az utolsó Jediknél változott a hangulatom, addig Az ébredő Erőnél mindvégig fel voltam dobva.

Szerk.:
Ja, és majd elfelejtettem: a szuperhősfilmektől örökölt betegségek. :D Némelyik mondjuk jól állt neki, gondolok itt Luke epikus jelenésére a film végén, vagy a humorra. De pl. a brandépítési kísérlet itt nagyon erőltetett. Ugye van egy kisgyerek, akiben szintén meg van az erő, és a Luke-témát játsszák alatta, mikor mered a csillagokra. Gondolom, ez az első lépés afelé, hogy a Rian Johnson-féle következő trilógiát előkészítsék,
ami állítólag már nem a Skywalkerekről fog szólni. Oké, támogatom ezt, de azért szerintem ide beleerőltetni olyan, mint a DC erőszakos univerzumépítése. :D

előzmény: Hannibal Lecter (#9)

2017-12-12 23:10:24 [Általános fórum] dikalosz #7211

Én is nagyon hálás vagyok ezért, szarrá spammelem a művészmozik posztjait a KT-val, bármilyen filmes megmenés van, jövök és mondom hogy de hahó uraim, kri-ti-kus-to-meeg. Boldoggá tesz, mennyi ember részt vesz facebookon a játékban, köszönjük! Ezt az oldalt egyszerűen muszáj ismernie minden filmkedvelőnek. Nincs apelláta!

előzmény: ChrisAdam (#7209)

2017-12-12 23:00:11 Bleeder (1999) / Vérveszteség dikalosz (5) #13

Visszatérnék erre egy kicsit. Mit művelt volna Buric mester Chang szerepében jó ég...

előzmény: Tenebra (#8)

Tagadhatatlan. Bár én még ide sorolnám a Bleeder-t is.

előzmény: tomside (#20)

De nyilván igazad is van, és valószínűleg nem így volt. (Bár az amerikaiakról jobban elképzelem, hogy 18 hadosztályt indítanak egy fába szorult macska megmentésére, mint bármely más hadseregről... miközben gond nélkül szénné napalmoznak nyolc ázsiai falut óvodástól) Viszont a történetfejlődés szemszögéből teljesen megfogott a Ryan, mégpedig akkor, amikor az anyuka lerogy a tornácra... az nem giccs, az olyan csapás, ami megindokolja a filmet. Nekem. És azt gondolom, hogy a negyedik gyerekét elmegyek én kiszabadítani egyedül! Ezzel szippant be.

előzmény: budaik (#49)

Az a baj, hogy Spielberg tipikus a gyerekkel kutyával mindent el lehet adni ember.
A legtöbb olyan filmje, ahol simán emberi drámát kell a semmiből létrehozni, azzal nem tud mit kezdeni, kell egy dino, aranyos vagy kevésbé aranyos idegen stb....

A giccsel így az a baj, hogy nem hiszem el, hogy az amerikai katonaság meg akarja menteni a család utolsó csemetéjét és komoly energiát és pénzt áldoz erre, inkább az Acéllövedék a hihetőbb...

előzmény: Ugor (#48)

2017-12-12 22:44:10 Wonder Woman (2017) nygaben (3) #50

Hát igen, szó ami szó, az amazonos világ bizony elég gyászos volt :DD, ilyesféle párbeszédekkel:
– It looks very good. – Very good. – How is she doing? – She's good. – Keep working with her. – I will.
https://www.youtube.com/watch?v=UHaRbkc0a3s

előzmény: unfamous (#49)

2017-12-12 22:40:28 [Általános fórum] Ugor #7210

Chris, te úgy viszed a hátadon a Facebookon a KT-t, mint Atlasz a Földgolyót!

előzmény: ChrisAdam (#7209)

2017-12-12 22:36:20 [Általános fórum] ChrisAdam #7209

Hát tulajdonképpen azért, mert eleinte nem számítottam arra, hogy ennyi komment és ember össze fog jönni, sokkal kisebb elvárásokkal indultam neki a posztsorozatnak. Ekkora aktivitással pedig kevésbé lehet mind nekünk, mind pedig a játékosoknak kordában tartani a dolgokat. Így egyszerűbb és játszhatóbb a sorsolás szempontjából.

előzmény: Ugor (#7208)

2017-12-12 22:24:57 [Általános fórum] Ugor #7208

Gondolom, ez is a globális felmelegedés hatására...

előzmény: ChrisAdam (#7207)

De miért ne hinné el az ember szívesen a jó történeteket? Néha nevezzük érzelmi túladagolásnak, vagyis le is giccsezhetjük, de hát pont ezek miatt a "jótörténeket" miatt özönlenek az emberek vallásokba, fogadnak el szívesen legendákat a történelmül realitásai felül, meg hát ezt várjuk al álomgyártól, hogy gyártsa is le azt az álmot. Én meg vevő vagyok rá. Aztán visszatérek a hétköznapokba és megyek tovább a következő álomig.

előzmény: budaik (#46)

Hát igen.. Tulajdonképpen van ebben is valami igazság. Én főként ezeket a giccseket csak utólag fedezem fel a filmjeiben. Olyankor én is elgondolkodom ,hogy ez feltétlenül kellettek hozzá? De mindegy.

előzmény: budaik (#46)

Köszi!Majd meg is szeretném nézni. Majd utána nézek.

előzmény: csabaga (#25)

Aki SEMMIT nem szeretne tudni a filmről megtekintés előtt, az ne olvasson tovább!

Lejárt az embargó, ezért most én is megtöröm a hagyományt, és kivételesen nemcsak pontozok, de kommentelek is. :D

Filmünk az egyik legegyedibb stílusú Star Wars-film, továbbá az év egyik legintenzívebb moziélménye, ám mégsem képes túlnőni azokon a zavaró gyermekbetegségeken, melyek a mai álomgyári megapic-ek sajátjai. Először is: kissé túl hosszú - számtalan szituáció akad, mely tökéletes nyugvópontot kínálhatna, Johnson azonban makacsul szövi tovább a történetet, még akkor is, amikor annak tartalékai kimerültek. Másodszor - és ez már a Marvel-mozik áldatlan öröksége - túlzottan joviális a hangnem. A rendező precízen kidekázza, hogy minden megrázó, drámai momentumra jusson egy (jobb esetben kedvesen, rosszabb esetben irritálóan) vicceskedő gesztus, és annak ellenére, hogy a trailerek egy afféle Birodalom visszavág 2.0-ként pozicionálták, a film mégis eléggé kevert tónusú, ekképp több humort tartalmaz, mint a VII. rész, viszont erre nem mentség az, hogy a játékideje is hosszabb. Johnson egyszerre tesz engedményeket a szórakoztató blockbusterekre éhes plázaközönségnek és az ólomsúlyú tragédiára szomjúhozó rajongóknak (én az utóbbiak táborát erősítem), és bár kifejezetten ügyesen csinálja, jobban örültem volna, ha elszakad az uralkodó trendvonaltól, és nem oldja obligát aranyoskodással az éjsötét hőseposzt.

Mert Az utolsó Jedik hibái ellenére is egy éjsötét hőseposz: súlyos, intenzív és szívbemarkoló. Ami főleg annak köszönhető, hogy ezúttal sokkal könnyebben oda tudunk kapcsolódni az ifjú hősökhöz: a karakterrajzok elmélyültebbek (Kylo Ren útkeresése és vívódása sokkal rétegzettebb és átélhetőbb, mint Az ébredő Erőben), a motivációk világosabbak, s a cselekmény tétje is nagyobb, mint korábban. Johnson pedig meglép néhány igazán hajmeresztő húzást - gondolok itt Snoke halálára, mely amennyire váratlannak tetszik, olyannyira okosan átgondolt -, szolgál néhány könnyfacsaró csúcsmomentummal (Luke és Leia várva várt újraegyesülése), és annyira pimaszul szembemegy a nézői prekoncepciókkal, hogy egy jelenet erejéig nem átallja visszahozni Yodát (a jelenet amúgy kivitelezésében ellentmondásos, viszont pörölycsapásszerű meglepetés). Ha már itt tartunk, Johnson is túltolja kissé a fan service-t, ráadásul egyszerre idézi az Új Remény, a Birodalom és a Jedi visszatér ikonikus jeleneteit/szituációit, szóval aki abban bízik, hogy végre egy "nosztalgiamentes" Star Wars-film következik, mely teljesen szűz ösvényt tör, a csalódni fog.

A színészi alakítások viszont ragyogóak, Mark Hamill pedig egyenesen kolosszális (élete egyik, ha nem A legjobbját nyújtja), és a látvány is pazar (még ha grandiozitás tekintetében nem is vetekszik a Rogue One-nal). Ami pedig a film érzelmi csúcspontját jelenti (Luke halála), e tekintetben a film ismét ambivalens: a legendás Jedi önfeláldozása heroikus és szívhez szóló, ám ahogy azt kivitelezik (Luke "spirituális képmásában" a birodalmi csúcsfegyverek nem képesek kárt tenni, Kylo Ren fénykardja viszont igen?), nos, az már problematikus. És egyébként is tarkítják logikai ellentmondások bőven Az utolsó Jediket. Illetve összességében is erősen túlzó a szokásos PR-szöveg ("a legjobb SW-film A Birodalom visszavág óta"), de annyi bizonyos, hogy Rian Johnson, ha közelítésmódját joggal is érhetik bírálatok, simán tartja Az ébredő Erő által megalapozott színvonalat, mi több, az egyik legeredetibb, legegyedibb, legmerészebb Star Wars-opust sikerült tető alá hoznia.

2017-12-12 20:31:55 Wonder Woman (2017) unfamous (1) #49

Ritkán adok 1-est.... Nálam ez annak jár, amit végignézni sem bírok. Gal Gadot olyan szép, mint ha Walt Disney rajzolta volna, de ez sem menti meg ezt a (számomra) fájdalmason rossz, cukormázas giccsparádét. Felsorolni sem bírom, mennyi kínos jelenet volt az első fél órában! Könyörgöm, miért nem lehet komolyabbra venni a dolgot, miért kell eszetlenül kontrasztos képvilágot teremteni, és abban F kategóriás színészekkel halál komolyan eljátszatni a tutit? Felfoghatatlan, hogyan lehet ennyi elcsépelt klisét, ostoba konverzációt, és kettő perc alatt felépített erkölcsi világbajnok karaktert belezsúfolni egy filmbe. Az egész DC univerzumot be kéne szántatni, és sóval behinteni!

2017-12-12 20:02:01 Kopps (2003) / Zsernyákok ChrisAdam (4) #9

Most én is megnéztem, sok-sok év után. Aláírni tudom, amit írtál. Mérföldekkel jobb, mint amire emlékeztem! :)

előzmény: tomside (#8)

Elromlott a jetpack a hátán, és nem tudott elrepülni. Előfordul :P

előzmény: ChrisAdam (#105)

Woody Allen-től van mit pótolnom, látom ez a film általánosságban nincs az életműve kiemelt darabjai közt, mindenesetre én adok rá egy gyengébb négyest.
Tetszett Woody színészi játéka, valamint ennyire frappánsan humoros, eszes dialógusokkal ritkán találkozok, tényleg sziporkázott a szerepében, nem kevésbé Helen Hunt. Alapvetően a vígjátékok és fantasyk távol állnak tőlem, de ennek a filmnek a fentebb említett dolgai miatt van egy bájos és intelligens kisugárzása, ja és persze a jól megválasztott zenéket sem szabad elfelejteni, valamint anakronizmussal sem tudnám megvádolni a filmet, tényleg elhittem, hogy a 40-es években játszódik. Szerintem mindenképp megér egy megtekintést, egyedi hangulatú darab.

Szia!

Pont emiatt egy olyan változtatást eszközöltünk, hogy mindenki, aki valamilyen formában hozzászólt a 100 nap során valamelyik képhez, játszik, és annyiszor lesz benne a kalapban a sorsoláskor, amennyi napnál szerepel a kommentje. Így nem kell aggódni, hogy esetleg nem vesz részt, mert véletlenül kimaradt és nekünk is könnyebb a sorsolás. Ezt most este posztolom éppen.
De egyébként meg tudod könnyen nézni, hogy kommenteltél-e, alapértelmezetten a saját kommentet a legtetejére sorolja.

Nem konkrétan az oldal működésével kapcsolatos, hanem a FB-os "100 napos filmes kihívás" játékhoz lenne egy észrevétel. A játék félidejéhez közeledve lehetséges egy aktuális "állást" lekérni/publikálni, hogy kik vannak még játékban? Most már elég idő eltelt, hogy elveszítse az ember a fonalat - és ha nem minden nap figyel oda, vagy nem kerül a géphez, akkor kimaradhat(ott) 1-1 nap szinte észrevétlenül. THX

Nem nagyon vannak szavak, Kisbarátok. Részemről eddig ez a rendező legjobbja.

Nagyon rideg, realista és keserű az utóíze. Nem egy könnyen felejthető darab.

Azért Obit elég jól megizzasztja, pedig ugye nem erőhasználó. Windu meg kábé a "legleg" jedi mester elvileg.

előzmény: ChrisAdam (#105)

Hát imádom is!! Így, ahogy van!

előzmény: zéel (#93)

Jó napot, jöttem cáfolni!

előzmény: Ubul (#5)

Borbély Alexandra átveszi a legjobb európai színésznőnek járó elismerést (ez majdnem jobb, mint a film!:)

2017-12-12 14:53:13 Kopps (2003) / Zsernyákok tomside (4) #8

Teljesen nyilvánvaló, hogy a film egyszer-kétszer lemegy a sávból, mint ahogy az is, hogy összességében mégis jó nyomon jár. Fares Fares igazi vezér, a film bátor a kísérletek terén, és csak egynéhány poén sikerül gyengére, sül be. A bárjelenet akkor is kiválóan működik, ha teljesen nyilvánvaló a vége, ellenben a tekepályás béna, szóval a minőség nem feltétlenül egyenletes. Cserébe kapunk baromi erős szövegeket, egy párat beírtam az idézetekhez, de sokkal több is megérdemelné. Az életemen is sokat segített a film, most már tudom, hogy klassz függönyt és szőnyeget kell vennem! ;)

AJÁNLOM azoknak, akik kedves, szerethető vígjátékot keresnek a jellemzően hollywood-i altesti poénoktól mentes, európai övezetben.

2017-12-12 14:35:21 [Filmet keresek] necksprain #2209

közben mégis az into the west volt.

előzmény: necksprain (#2208)

Tegnap ezt is újranéztem és bizony, ennek élményét is lehet növelni. Akkorát ütött, hogy még ma is sajog. Elképzelni nem tudom, hogy az a George Lucas, aki az előző két rész gyermekded párbeszédeit, jeleneteit, hullámzó történetvezetését, ritmustalan rendezését lábunk elé hajította, hogy tudta ennyire összekapni magát a harmadik epizódra. Merthogy újra és újra meg kell lepődnöm, hogy mennyire jó A Sith-ek bosszúja, tele van jobbnál-jobb jelenettel, idézhető mondattal. Az első 20 perc úgy, ahogy van fékezhetetlen zúzda, de a legjobb fajtából. Utána Anakin és Padmé rövid jelenetei se gázak végre, de a kancellár és Skywalker közös részei a legjobbak, McDiarmid a zseniális, de Hayden is szerintem remek. Eddig valahogy elkerülte a figyelmemet, hogy milyen zseniális Obi-Wan és Padmé közös jelenete a mészárlás után. A hideg rázott, Lucas nagyon betalált. Aztán hát persze a filmvégi párbajról és a többiről már ezeregyszer zengtem ódákat.
Nagyon-nagyon jó film ez, micsoda dolog lehetett volna ebből a trilógiából, ha Lucas...

De sajnos Jango se kapott szerintem elég teret. Lehetett volna veszélyesebb ellenfél, és nagyon könnyen kinyírják.

előzmény: Mizi (#104)

2017-12-12 14:09:17 The Offence (1972) / A támadás csabaga (3) #10

És az utolsó áldozat is valahogy tőle retteg a mentőautóban...Később mintha a saját történetét akarná a gyanúsított szájába adni.Jó film lehetett volna,de számomra túljátszott és a rendező ezt a mindig két ember párbeszédén alapuló drámát "túlművészieskedte".A film bukása? Piszkos Harry vagy "Popeye" Doyle számtalan hibájuk mellett mégis csak valódi bűnözőket üldöztek,öltek meg és az ártatlanokat megvédték.Itt meg,ki tudja,mi is történt.Letaglózó film,feloldozás nélkül.

előzmény: Tenebra (#9)

2017-12-12 13:13:50 Kopps (2003) / Zsernyákok tomside (4) #7

"Ez egy tiszta drive by-helyzet!" :D :D :D

Ajánlom a Ragyogó napfényt Delonnal.

előzmény: Norbert Simon (#24)

2017-12-12 12:04:38 Mother! (2017) / Anyám! Tetovaltlany (5) #38

Regota vartam egy hasonlo filmre mint a Mother.Amikor elkezdtem nezni nem tudtam rola sokat altalaban csak teasert nezek,mert a trailerek manapsag 4percben ellovik a sztorit,(utanaolvastam h itt direkt nem tortent ilyen).Amikor a "Senki se hallgat ram" azt jutott eszembe h o vmi boszorkany vagy talan maga a Fold lelke..s kesobb be is bizonyosott,Masodszori nezesre mar egyertelm volt,Isten,Adam oldalbordaja Eva,Eva aki kivancsiskodik s a tiltott helyre megy majd elkuldik oket,Kain s Abel,stb.Ezt a filmet egyszerre volt fajdalmas/oromteli nezni.Ahogy latom a kommenteket a neten rengeteg UTALJAK a filmet.Erdekes bicskanyitogato lehet a fanatikusoknak.Darren lett a kedvenc rendezom.

2017-12-12 11:52:28 The Shootist (1976) / A mesterlövész tomside (4) #27

Sajnos van egy olyan előítéletem a westernnel, hogy maga a műfaj alapvetően romantikus, és ez engem eléggé távol tart ettől a világtól. Ebben a kategóriában tehát még annyit sem ér a szavam, ha amennyit esetleg máshol, és ezt bizonyára hitelesíti, ha leírom, ez az első John Wayne-filmem.

Azért néztem meg épp ezt, mert szokásom véleményeket olvasgatni, és itt alább láttam, hogy ebben a filmben dobja be John a kiszálló lapot a pókerasztalra. Gondoltam, kezdem akkor a végén, s ha lesz rá inger, 1-2 ismertebb vagy ismeretlenebb gyöngyszemet legalább is jelölök nézendőnek.

Az én ízlésemnek az feküdne a legjobban, ha helyénél és szerepénél fogva egy ilyen film mindenféle manír nélkül, nyers erőszakba torkollva elkövetné azt a kegyetlenséget, hogy figyelmen kívül hagyva a mítoszt, hagyja az elvérző hőst valami pocsolyába fulladni arccal lefelé. Ez itt viszont Hollywood, 1976, és a film egy alapvetően romantikus műfaj regényes hősét hivatott búcsúztatni, aki egy korszak, kis túlzással egy műfaj koronázott királya volt. Innen nézve egyáltalán nem is túlzó, sőt egyenesen visszafogott az a romantikus filter, amelyet a film visel. Teljesen helytálló azt írni, hogy a film irodalmi párhuzama az elégia volna. (Amely egyébként jellemzően a romantika műfaja.) Kifejezetten jól tálalt "idejéből kiesett ember"-tematika, ez a film egy istenadta Toldi estéje! Szerencsére sehol sem aránytévesztő, jó érzékkel teszi ki a hangsúlyokat, és miután csak egy-egy szcénában lóg be valamelyest az "A farm, ahol élünk" idilli romantikája, nem csoda, ha ötösökkel is jutalmazódik a film.

Utaltam rá, idegen lovas vagyok a western tájain, de ez a film ahhoz mindenképpen közelebb hoz, hogy bejelöljek 1-2 ismertebb vagy ismeretlenebb gyöngyszemet nézendőnek. Szívesen AJÁNLOM hozzám hasonlóknak.

Csak 4,8?!:)
Van itt még néhány további ismeretlen gyöngyszem. Én éppen 10 éve készítettem egy ilyen listát. Még mindig időszerű!:(