Legfrissebb kommentek (csak filmes)

van valakinek kedvenc videóklipes listája? az enyém ilyen.

Szinte hihetetlen hogy ez a tinikörnyezetbe ágyazott romantikus akciókomédia jövőre betölti a harmincat. A fejfogósan rossz magyar címtől eltekintve egy remek humorú,kifejezetten aranyos kis limonádé,ami elsősorban a fiatalok karizmájára,a hormonjai (és a fivére) által vezérelt Tom ügyetlenkedéseire,valamint a mindig beváló helyzetkomikumokra épít,minimális üresjárattal. Nem találja fel a spanyolviaszt,viszont a masszív 80-as évek vége-hangulata remek,a tempója szintén,a zseniális soundtrack pedig csak hab a tortán: Seal,Tone Loc,Candy Dulfer és a Sonic Youth mellett az INXS kapásból három dallal is képviselteti magát, márpedig egy Suicide Blonde vagy Disappear minden filmet minimum egy osztályzattal megdob.

A parádésan sikerült első magyar szinkron a mai napig nagy kedvencem,mindenképpen érdemes rápróbálni (bőven a hőskorszakban készült,legjobb tudomásom szerint a neten fellelhető). Az évek során még két verzió készült hozzá,senkit sem megbántva,de ezek jelentősen rontják a film élvezeti értékét.

Randifilmnek (mondjuk két x alatt),vagy anya-lánya/apa-fia mozizásnak ideális - de hogy hová repült az a harminc év?? O.O

7/10

Parodisztikus, néhol szürreális-túlvilági hangulatot árasztó agymenés, aminek témái igencsak a szex körül forognak. Anthony Perkins beszólásai, vallási fanatikus szövegei simán végigröhöghetőek, de időnként a többi szereplő poénjain is fel-fel lehet vihogni. A vizualitásban erős film az A Nap szépéhez hasonlóan, a női lélek sötét oldalát mutatja be.

komplex, sokrétű alkotás brutálisan életszerű kivitelezéssel.
ilyen egy megalkuvást nem tűrő remekmű.

2020-08-04 14:23:52 El hoyo (2019) / A platform kaamir (3) #27

Nagyon tetszik az értelmezésed! Lehet, hogy ennek tükrében újragondolom/újranézem a filmet.

előzmény: pietro (#25)

2020-08-04 14:13:09 El hoyo (2019) / A platform Xuja (4) #26

A második megjegyzéshez: szerintem azért jó koncepció, mert így a véletlenszerű elhelyezéssel be tudja mutatni, hogy az éhező, nélkülöző tömeg se különb mint a felettük levők, és ha odajutnak a felsőbb szintekre akkor ugyanúgy csak a maguk érdekeit nézik. Ráadásul a mi világunkat nézve is megállapítható, hogy amilyen közegbe születik az ember (akár a jólét, akár a nyomor) a legtöbben életük végéig abban maradnak benne.

előzmény: kaamir (#23)

2020-08-04 13:58:25 El hoyo (2019) / A platform pietro (3) #25

Az én értelmezésem szerint a film elsősorban és direkten azokról szól akik képletesen vagy szó szerint, de éheznek. Azaz az elit réteg tagjai, akik az általad említett egyenlőtlenség(ek) haszonélvező, akik a felhalmozott ételt birtokolják és annak töredékét használva kialakítják ezt a „játszóteret”, itt gyakorlatilag meg se jelennek. Tehát a film ilyenformán nem az egész társadalmat jeleníti meg, hanem az elit alatt lévő társadalmat. Szerintem elsősorban az átlagemberekét, a miénket. Az elitek csak működtetik ezt a helyet, amellyel magukat illetve a status quo-t akarják legimitálni. Ebben a börtönben az átlagemberi élet kiszámíthatatlanságát jelképezheti a fent és lent befolyásolhatatlan változtatgatása, illetve azt mutatja be, hogy akik több "morzsát" kapnak, azoknak eszükbe se jut, azt megosztani, még akkor se, ha voltak lent és úgy kerültek fentre. Ezek szerintem valid megállapítások, még ha elég durva általánosítás is, de összességében sajnos tényleg ez a tendencia.

A finálé valóban kissé zavaros, bár egy értelmezésem van arra is. A film szerinti lehetséges megoldás és egyben cél is jelen helyzetben egyedül a gyerekek megmentése lehet. Akik már felnőttek, gyakorlatilag elvesztek, bedarálta őket a rendszer, a felnőtt emberek társadalma már nem megváltoztatható, egyedül a jövő generációé. Ennek ára viszont az, hogy lemondjunk a saját jólétünkről, adott esetben akár a saját túlélésünkről is a jövő generációi javára… Ebben kicsit hasonlít Bong-Joon Ho filmjeire. Ez egy lehetséges megoldásként van tálalva a filmben jelen helyzetre, de hogy ebben igaza van-e a filmnek vagy sem, az már más kérdés.

előzmény: kaamir (#23)

2020-08-04 13:33:31 Valan - Az angyalok völgye (2019) dittike (5) #21

Újra és újra nézve egyre jobban nemesedik ez alkotás, mondhatjuk beérik, s ezáltal egészen Twin Peaks hangulat kerít hatalmába a nézésekor.

Szegeden a Belvárosi mozi Csőke József termében sikerült megnéznem ezt a filmet, főképp Lambert Wilson miatt ültem be rá, de kellemesen csalódtam, hiszen a történet, az események vékony jégen való táncoltatása egészen különleges alkotást hozott ki magából.

2020-08-04 13:28:34 Håp (2019) / Remény dittike (5) #1

Az igaz szerelem és az elmúlás ,valamint az életbe való kapaszkodás reményteli várakozásának nagyonis aktuális vonatkozású alkotása.

2020-08-04 13:27:12 The High Note (2020) / Pont az a dal dittike (5) #2

Egy igazán érdekes film a zeneipar kulisszái mögül, ahol bármi megtörténhet.

2020-08-04 13:24:53 Pesti balhé (2020) dittike (5) #7

Az összetartás, az igaz barátság, valamint az egymásért való feltétlen kiállás filmje ez.

2020-08-04 10:46:47 El hoyo (2019) / A platform SSlayer (4) #24

Felhalmozni nem tudnak, mert megindul kánikula akkor azon a szinten. Az főszereplő az elején megtartott volna egy almát későbbre és kikapcsolták a légkondit, míg le nem dobta. Csak simán mindenki nnit zabált, amennyit bírt, amíg náluk volt a svédasztal(:.

előzmény: kaamir (#23)

2020-08-04 09:29:47 El hoyo (2019) / A platform kaamir (3) #23

A filmes megoldásai kifejezetten tetszettek: horrorként izgalmas, a színészek jók, a fényképezés pazar. A történet egy poénra épül, de legalább működik. Igaz, a finálé a "nesze semmi, fogd meg jól" tipikus esete.

Viszont a társadalmi allegória egyáltalán nem működik, és nálam emiatt csak közepes.

Mert a mai világban egyáltalán nem az a probléma, hogy nincs elég étel, és emiatt nem jut mindenkinek elég. Bőven van elég kaja jóllakatni az egész világot, csak az elosztás kurva egyenlőtlen. A platform metaforája tehát akkor lenne találó, ha elég ételt küldenének le a 666(!) embernek, sőt még újra is töltenék, ha elfogyna. Csakhogy a legfelső szinteken lévők lepakolják az egész asztalt, évekre elég készletet halmoznak fel a cellájukban, miközben alattuk éheznek.

A másik problémám a társadalmi mobilitás furcsa megjelenítése: itt egyik nap éhezel, a másik nap dúskálsz a javakban. Hát, ez megint csak köszönőviszonyban sincs a valósággal.


Ezektől függetlenül is ajánlom mindenkinek, mert nagyon különleges film!

Hello

Ezt a filmet szeretném kérni.

https://www.imdb.com/title/tt0100130/
Tartalom : Megaville elkápráztat, Megaville nyomaszt. Megaville a szórakozás városa, Hemishpere a fasiszta állam. Palinov a Hemishpere-i rendőrség tagjaként a média csempészek után nyomoz és árukészleteiket megsemmisíti. Nagyratörő apja akaratának engedelmeskedve dr. Vogel agykontroll kísérleteinek alanyává válik. Palinov titkos küldetéssel érkezik Megaville-be. Célja a média feketepiac császárának - Newman-nak - a felkutatása. Felfedezi a Dream-A-Life - Álmodj-Ébren - elektronikus agy rejtekhelyét, de az agyába programozott hallucinációk egyre rémisztőbbek és egyre gyakrabban jelentkeznek. Amikor szembekerül Newman-nal már nem önmaga többé

Köszönöm.

Hello

https://kritikustomeg.org/film/40313/scanners-iii-the-takeover-1992
Magyar cím : Agyfürkészők 3: A hatalomátvétel

https://kritikustomeg.org/film/15692/red-heat-red-heat-unschuld-hinter-gittern-1985
Magyar cím : Vörös börtön
Tartalom : Chris Amerikából meglátogat egy Nyugat-Németországban állomásozó tisztet, a vőlegényét. Számára végzetes tévedés következtében a keletnémet rendőrség elrabolja és brutalitásáról, lelki terrorjáról hírhedt Zwickau-i börtönbe kerül. Itt megismerkedik a börtönlakók kegyetlenkedéseivel. Közben vőlegénye - az amerikai követség támogatásának hiányában - egyéni akcióba kezd Chris kiszabadítására.

https://kritikustomeg.org/film/101160/raiders-of-the-sun-1992
Magyar cím : Az öldöklő nap harcosai
Tartalom : Igazi poszt-apokaliptikus film. A sztori a szokásos - egy nukleáris holokausztot követően az emberiség a túlélésért küzd. Az Alfa-Liga rendet és békét próbál teremteni, azonban a lázadók egy csoportja, a gonosz Clay-el az élen elnyomó hatalmat akar létrehozni. Az a fél győz, amelyik előbb szerzi meg a harchoz szükséges puskaport.

2020-08-04 08:58:50 Pesti balhé (2020) Tenebra (2) #6

Úgy tűnik az első statisztikák alapján, hogy nem jött be az a csel, hogy csak egy nappal a díszbemutató után jelenhettek meg a kritikák a filmről. :'D Mondjuk jelen helyzetben én épp, hogy jóval több nézőt jósoltam volna neki, de úgy tűnik, tévedtem, és a nézők azért találnak ennél jobb filmet a mozikban a mostani soványka felhozatalból is.

Van amúgy ebben a filmben potenciál, mert az alapötlet jó, és lehetne ez egy jó kis nosztalgiázós dramedy is (sőt én igazából egy olyan táborozós tinisztorit, akár komédiát, akár thrillert, akár horrort néznék meg magyar közegben, amilyen a film enyhén Stephen Kinges felütése volt), de a tipikus, lapos magyar vígjátéki "poénok" tönkrevágják.

2020-08-04 08:54:41 Pesti balhé (2020) Raul (?) #5

A régi szép időkben az ilyenek még beszélgettek is egymással :)
(ld. Project X)

előzmény: bambula (#4)

2020-08-04 05:39:05 Pesti balhé (2020) bambula (?) #4

Azért az tényleg szép,hogy 3 ember csak azért regisztrált a KT-n,hogy felhúzhassa a film átlagát. :)

Szerintem a téma sokkal szomorúbb és komolyabb annál, mint, hogy egy ilyen bágyadt, vacak film készüljön belőle. Erőtlen és soványka. Inkább a gyenge hármas, de lefelé görbülő még az is.

2020-08-04 03:03:30 Pesti balhé (2020) Benny Bug (?) #3

Más nagy valószínűséggel úgysem fog arra nyomni. :D

előzmény: Ragemarci (#2)

2020-08-03 22:49:00 Ying (2018) / Árnyék Ragemarci (3) #3

...és nem is ver át. Az egész film képi világa pont ilyen. Ráadásul okosan is van használva, szóval nem a külsőségekben van itt a probléma.

előzmény: budaik (#2)

muszájmegnézni mozi
Aludtam egyet a film után, hogy az első sokkélményen túljussak, valamelyest visszaerőlködtem magam a felszínre az óriási ütés után, melyet követően csak támolyogni tudtam haza, itt viszont a tájon egyenletesen elterülő fájdalom maradt, amivel az ember egyet kezdhet, mert elfojtani nem tudja, elindul a "gyökere" felé, aki ugye önmaga. Hát kemény egy hely, főleg hasonló helyzetben lévő anyáknak. Elrettentő példa arra is, mivé fajulhat az anyai szeretet a fiú iránt. Na jó, mert megkaptuk csomagban az élethez járó legnagyobb tutit, mert megismerhetjük fiúnk okán mit jelent feltétel nélkül szeretni, aztán ahogy eltűnik az imádat tárgya is kezdeni kéne valamit ezzel a szeretettel, és itt jön a java..Érzéstelenítés nélküli életmentő operáció ez a film, ha kibírod, ha felállsz belőle nyerő vagy, de micsoda brutál, életből fel nem ismerhető erő kell ehhez.
És akkor itt van egy tökéletes alkotás, Hajdú Eszter dokumentarista anyukája Barta anyjának fogadott lánya volt, aki mint egyetlen jogutód végigjárja Barta életének egyes helyszíneit, noha nem tényt feltár, de beszél ügyvéddel és azzal a bizonyos "baráttal", akinek fegyverével lelőtte magát Barta, és akkor borzongva nézed a vásznat, és próbálod megfejteni, vajon a fickó ennyire jó színész, ilyen vastag amerikai hájat növesztett az arcára vagy tényleg ártatlan?
A 26 éves Barta 74 nyarán, az LGT amerikai koncertjén kint marad, hogy megvalósítsa amerikai álmát, magára hagyva és igenis becsapva ezzel az LGT-tagokat, akik több éves szerződést kötöttek a következő évekre, melynek egyik feltétele volt, hogy nincs tagcsere. (egy Barta-interjúból kutakodok tegnap este óta, onnan van ez az információ is) Barta marad, szerződést bont, barátságokat szakít, hogy megvalósítsa képzeteit, hogy ne kelljen eztán hajbókolnia, ha meglát egy amerikai kocsit, hanem ő legyen az, akit megcsodálnak. És persze ennek okán lazul a kapcsolata a zenével is, lesz medence, kocsi és amerikai feleség..Miközben hangos leveleket küld az anyukájának, mint az utolsó őszinte részhez magához..akinek, mert az anyai szív sokat érez át kell élnie fia értékvesztését és semmit nem tehet.
Legszívesebben a film vége óta sikítanék, annyira elviselhetetlen egy történet, melyben egyetlen ponton sincs feloldozás, talán csak annyi, hogy Barta anyukája sem él már, 87 évesen végre véget ért elgyötört vánszorgása a halála felé. Szóval ha kijössz a moziból és neked is sírni van kedved, szólj, bekapcsolódhatok, talán az oldja fel ezt az egész nyomorúságot, ha mi együttérzők összekapaszkodunk...de nincs garancia, bárhol, bármikor felbukkanhat ez a történet újra.

2020-08-03 22:21:26 Ying (2018) / Árnyék budaik (?) #2

Nagyon szép a plakátja :=)

2020-08-03 21:37:26 Pesti balhé (2020) Ragemarci (?) #2

A pesti trollok megtámadták a zseniális gombot?

2020-08-03 21:21:43 Pesti balhé (2020) Doc (2) #1

Nagyon alacsony elvárásokkal ültem be a moziba, de azokat legalább teljesítette.
A főszereplő nem olyan gügye, mint amilyennek az előzetesek és a sztori alapján vártam, de így meg a sztori áll nagyon gyenge lábakon. A főszereplő időnként gondol egyet, és teljesen mást csinál mint ami várható lenne.
Emlékszem, hogy felnevettem egyszer vagy kétszer, de nem tudnám már megmondani, hogy min. Szóval nem túl vicces film, kicsit olyan beleszarok a zongorába jellegű.
Haboztam a "rossz" és az "oké/elmegy" között, de ez egy rossz film.

Nincs stáblistás jelenet.

2020-08-03 21:09:46 Ying (2018) / Árnyék Ragemarci (3) #1

Érdekes, de kihívás nézni. Leginkább olyan, mint egy hagyományos Xìjù és egy shakespeare-i királydráma ötvözete. Ez még akár jól is hangozhatna, de szerintem túl lassú és (bár persze szeretjük a karakterépítést) elnyújtott. A csatánál meg mindenki döntse el maga, hogy a "gyilkos esernyő harcmodor" menő vagy inkább vicces

Semmilyen film. 3 percre rá már el is felejtettem...
5/10

2020-08-03 20:19:33 The Gentlemen (2019) / Úriemberek biri (3) #18

Aki már látott Guy Ritchie filmet, annak ez nem tud újat mutatni. Inkább unalmas, pedig a sztárok jól játszanak, de túl erőltetett az egész, számomra nem tudta hozni azt, amivel pl. a Ravasz meg tudott venni.
"Újszülötteknél" persze teljesen működhet, egy próbát megér.
Ja, a zenéje is remek.

2020-08-03 19:11:18 Magnum Force (1973) / A Magnum ereje tomside (4) #16

Callahan szétlövi, aki niggerezik, ázsiai spinét hemperget, és a melegek mellett is kiáll (csak tudjanak így lőni!). Tényleg látványosan visszajött a PC irányába. Ezt lekövetni külön élvezeti faktor. :)

Mindent, és többet is leírtak alább a filmről, mint kellett volna, csak az olvasson korábbi hozzászólásokat, aki már látta a filmet, mert sajnos többeknél nem fogott a spoiler gomb.

2020-08-03 18:55:05 Becky (2020) Ragemarci (4) #9

Na meggyőzni azt azért nem akarlak. Szerintem baromság lenne. Röviden le is írtam miért. Ennyi.

előzmény: BonnyJohnny (#8)

2020-08-03 18:47:51 Becky (2020) BonnyJohnny (4) #8

Visszás lenne, vagy értelmetlen? ;)
Szerintem igen is lenne értelme. Ütősebb is lenne. És, én egyáltalán nem éreztem volna erőltetettnek. Persze, az totálisan más hangulatba helyezte volba az addiagakat is, de működött volna úgy is.

előzmény: Ragemarci (#7)

Messze van a hibátlantól, de az előző három után igazi felüdülés. A Moore-éra eddigi legjobbja. A főgonosz érdekes, a történet sem ül le annyiszor és kellemesen elszórakoztatott. Nem veszi magát komolyabban a kelleténél, mégsem önmaga paródiája. Nem a legerősebb négyes, amit adtam, de eléri az alsó határát. Ja, majd elfelejtettem: Barbara Bach!

2020-08-03 15:30:44 Becky (2020) Ragemarci (4) #7

Szerintem meg totál értelmetlen lett volna. gondoljatok csak bele mennyire lenne visszàs, ha a kiemelten náci villain után így zárná a filmet

előzmény: BonnyJohnny (#4)

2020-08-03 15:05:09 Becky (2020) Xuja (4) #6

Remek felvetés, ez tényleg ütős lett volna! És akkor máris okafogyott lenne felesleges karakterekről beszélni:)

előzmény: BonnyJohnny (#4)

Karib-tenger kalózai annak számít? :D

2020-08-03 14:52:52 Mid90s (2018) / A gördeszkások Ragemarci (5) #2

Reznor&Ross világbajnok OST pakolt össze(és a Gyöngyhajú lány sem lóg ki!).

Sok ilyen film van?

előzmény: lizardking (#6)

Én ennek a kérdéskörnek egy komplexebb, illetve specifikusabb ágával foglalkozom, ezért mostanában a filmgyártásnak a csehszlovák-indiai koprodukcióit tanulmányozom.

2020-08-03 14:01:48 [Filmzene] Ragemarci #642

Csak wakandai filmeket néztem mostanában!

2020-08-03 13:56:58 Megint tanú (1995) manuva (3) #14

Szerintem az akkori valóságot jól látta Bacsó, ezzel együtt nem túl jó a film, igaz, rosszabb is lehetne. Maga az ötlet jó, hogy megnézzük Pelikánt csetleni-botlani a rendszerváltás utáni zűrzavarban is. Nyilván egy ilyen klasszikust ennyi idő után folytatni szinte biztos kudarc valamilyen szinten, de ebben az esetben mégsem akkora, mint pl. a Macskafogó 2. esetében.

előzmény: Fonghi (#12)

Sajnos még nem végeztem a São Tomé és Príncipe-i, valamint a Saint Kitts és Nevis-i filmekkel, de utána első dolgom lesz pótolni :)

Köszi, ez most feldobta a napomat! :D

2020-08-03 13:14:14 Clockstoppers (2002) / Időstoppolók Doc (3) #1

A Látogatók minisorozatban volt egy időstoppoló készülék, erősen az az érzésem, hogy az ihlette ezt a filmet.
A látvány jó, de nem igazán gondolkoztak el a következményeken vagy éppen a felhasználási lehetőségeken. Tinifilm, de annak nézhető.

2020-08-03 12:59:03 Megint tanú (1995) Doc (4) #13

Nekem annak idején tetszett. Akkoriban ezek az erőltetetten nemzethyes dolgok elég újak (és elég idegesítőek) voltak. A szocialista mutyi és a rendszerátmenet okozta káosz keveredése is teljesen új botrányokat hozott, ami Pelikán szintjén kb. annyira lehetett érthető mint ahogy a film mutatja. A kárpótlási jegyes, pártalapításos és hasonló "üzletek" évekkel később lettek érthetőek, és aki nem fejezte be ezeket amikor megérkeztek a nagybani játékosok, az könnyen végezhette koporsóban.

Azt hiszem ennek a filmnek két baja van. Az egyik, hogy nem töltött egy-két évet dobozban, hogy a közönség visszatekintve nézhesse. A másik, hogy nem várt egy-két évet az elkészítésével is.
Igazából ez az átmeneti időszak nem volt sem elég fontos, sem elég hosszú, hogy tényleg filmet kelljen róla csinálni. Az MDF-időszakra elég jellemző volt, azt szerintem egész tűrhetően megrajzolta. De aztán az MSZP ciklus teljesen új balhékat hozott (legalábbis a felszínen) és a közös jellemzőket nem sikerült megragadni.

Úgyhogy azt mondanám, hogy "igen, jogos" a válasz a kérdésedre.

előzmény: Fonghi (#12)

2020-08-03 10:57:30 Shadowed (2020) mimóza (3) #2

Náluk már vállfának sem volt egyszerű lenni egy szekrényben. :))
Nézem!

2020-08-03 07:55:02 Shadowed (2020) oscarmániás (3) #1

Izgalmas lehet David és Lotta rokonának lenni :I

Az alapötlet (támadás IT vonalon az infrastruktúra ellen, és mindezt elterelésként) nem lenne egy rossz ötlet, és még a Die Hard szériához is illik.
A két főszereplő összetalálkozása is szinte hihető, szóval a film eleje egész jó.
Viszont az akciójelenetek próbálják túlszárnyalni a korábbiakat, és ettől annyira hihetetlen lesz, hogy már csak röhögni lehet rajta.
Az hogy egy helikoptert megsemmisít egy autóval - hááát, ezt kár volt.
Aztán mikor a vadászgépet is sikerül túlélnie - a lövéseit, aztán meg a felrobbanását, na akkor végképp komolytalanná válik.
Pedig ebben a filmben benne volt hogy versenyre keljen az első résszel...
Mindegy, ezzel együtt is nézhető mozi, talán még egy négyest is megér. De nem nekem.

Nagyon megosztó film lenne... de szinte senki nem látta és a hype gyakorlatilag nulla körülötte. Egyébként, szerintem ahány néző, annyiféleképpen csapódik le a story. Engem vitt magával a különös-borongós, némiképp elvont, lassan építkező hangulat, az olasz helyszínek szintén jók. A főbb karaktereket érdekesnek találtam, a cselekmény inkább dráma, a végén egy kis thriller beütéssel, illetve szimbolikával. Donald Sutherland most is remek, Mick Jagger pedig színészként is egész meggyőző. Majd elfelejtettem: Elizabeth Debickit minden filmbe, félelmetesen nagy színésznő!
Személy szerint, eddigi legjobb moziélményem, mióta újranyitottak. Betonbiztos négyes.

2020-08-02 21:14:01 Couch surf (2014) bambula (3) #11

Eléggé. :)))))

előzmény: metal_face (#10)

2020-08-02 21:13:09 Couch surf (2014) metal_face (?) #10

:DDDDD ezt vastagon benézték

előzmény: bambula (#9)

2020-08-02 21:11:32 Couch surf (2014) bambula (3) #9

Nagyon tetszik a film rövid tartalom leírása az imdb-n.Csak valahogy egy másik film jut eszembe róla. :)

2020-08-02 20:04:01 The Fixer (1968) / Az ezermester JcWh (5) #4

Egy felirat nem lenne rossz hozzá. :) Csak az a baj, hogy még angol feliratot sem találtam hozzá, ami kissé megnehezíti a dolgot.

előzmény: zéel (#3)

2020-08-02 18:55:01 Becky (2020) Ragemarci (4) #5

Imádom ezt, amikor nincs megalkuvás és finomkodás(nyilván, hiszen akkor már nem is lenne exploitation vagy jelen esetben teensplotation) és örömteli, hogy egy-két éve virágkorát éli a műfaj. Kíváncsi vagyok, hogy a Kevin James fanok közül mennyien nézték végig, mert ez az akció/thriller besorolás nem igazán jelzi, hogy mire is számíthatnak

2020-08-02 18:40:31 Ser du månen, Daniel (2019) / Daniel ryood (5) #2

nem számított nagyon, hogy ismertem a "sztorit", mert annyira életszerűen volt megcsinálva, olyan hiteles benne minden, hogy engem letaglózott, és egy másodpercre nem tudtam unatkozni. nem váltja meg a világot, és mégis rettentően fontos, emberi alkotás.
a végén kissé szentimentális már az amerikai rész, de még ezzel együtt is bőven zseniális osztályzatot érdemel nálam.
PS: gondolkoztam, hogy melyik a jó "kormány"? amelyik tárgyal a terroristákkal, és kifizeti az állampolgáraiért a váltságdíjat, vagy amelyik erre nem hajlandó? arra jutottam, hogy nem tudom ezt eldönteni...

Ezt jól elhuztak. Sajnálom, de valóban kevés volt....

2020-08-02 17:20:56 The Fixer (1968) / Az ezermester zéel (?) #3

:) vagy kalóz-feliratot? (vagy az van?)

előzmény: tomside (#2)

2020-08-02 17:14:38 The Fixer (1968) / Az ezermester tomside (?) #2

Készítsünk neki egy amatőr szinkront. Kalóz-szinkron. Van ilyen?

előzmény: JcWh (#1)

2020-08-02 16:58:32 The Fixer (1968) / Az ezermester JcWh (5) #1

Egészen megdöbbentő mennyire ismeretlen ez a film, pedig az egészet Budapesten forgatták le, ami nem kis szó figyelembe véve, hogy a 60-as évek Magyarországáról és egy brit szuperprodukcióról (ami Alan Bates letaglózóan erős játéka által Oscar-jelölést is kapott) van szó.
A Mafilm Stúdió mellett többek között a Hősök terén, az óbudai Fő téren és (valószínűleg) egy óbudai téglagyár területén vették fel a jeleneteket, továbbá néhány magyar színész neve is megtalálható a statiszták között. Nem is igazán találtam magyar forrásokat a neten a film forgatásáról, kivéve pár képet az mtva archívumában és egy fotót Alan Bates-ről és baráti társaságáról városnézés közben a Budai Várban, háttérben a Parlamenttel.

A film Bernard Malamud A mesterember című életrajzi-fikciós regényén alapszik, melyben egy ukrajnai zsidó mesterembert jogtalanul börtönöznek be a cári Oroszországban, akit egy vallomásért két éven keresztül fizikailag és lelkileg kegyetlenül megkínoznak. Az eset valóban megtörtént egy Menahem Mendel Beilis nevezetű emberrel 1913-ban. Nem tökéletesen megvalósított a film (főszereplő hangos gondolkodása és egy-két elég gyenge mellékszereplő miatt), viszont Alan Bates erőteljes játéka, a sokkoló kínzások, valamint a film üzenete nagy hatással volt rám és elgondolkodtatott. Főszereplőnk is nagyon érdekes, ugyanis nem igazán érzi magát zsidónak és nincsenek politikai nézetei sem, csak dolgozni szeretne, végül akaratlanul mégis a vallások és ideológiák célpontjába kerül. A film vége pedig mégiscsak kicsit árnyalja a cárizmus megítélését, ami azért egy hajszállal jobb lehetett a szocialista rendszernél. Bates nagyszerű játékát a mellékszereplők közül Dirk Bogarde, Hugh Griffith, Elizabeth Hartman és a nemrég elhunyt Ian Holm is megtámogatja.

Ahogy láttam a regény egészen ismert, viszont a film még nemzetközileg sem nevezhető felkapottnak, pedig Bates játéka és a budapesti helyszínek miatt nagyobb ismertséget érdemelne. Egy Budapesten forgatott angol szuperprodukció, amit hazánkban be sem mutattak és későbbi leszinkronizálásáról sem találtam információt.

2020-08-02 14:22:40 Starfish (2018) Ragemarci (2) #1

Ígéretes kezdés után ez az extinction horror vonal megtöri a film lendületét hangulatát és bár értem én a szimbólumokat, nincs elég mondanivalója A.T.-nek és így indokolatlaná válik ez a lassú, merengő tempó is. Gond még, hogy a szenzációsnak beharangozott OST unalmas és egysíkú és ugyan ez igaz Virginia Gardner játékára, pedig, ha egy ilyen one man showt(bocs ez már nem pc így) nem tudott kihasználni, akkor nem sok keresnivalója lesz a továbbiakban sem nagyobb volumenű filmek közelében.

Persze, hogy divatirányzat volt. A hollywoodi stúdiók így harcoltak a tévé ellen, ami akkoriban fekete-fehér, kicsi és 4:3 volt.

előzmény: csabaga (#14)

Engem a mindössze 78 perces Spencer Tracy film, az Igazság napja zavart a legjobban ebben a tekintetben.
Szinte egy párbeszédekre épülő kamaradarab, de 2.50:1 a képaránya, teljesen mellőzve a premier plánokat.
Mintha egy divatirányzat lett volna az 50-es években a szuper széles kép, használták, ha kellett, ha nem.

Tényleg jól jött Leone, aki aki a totálképeivel "műfajt" teremtett.

előzmény: critixx (#13)

2020-08-02 13:24:42 Flock of Dudes (2016) / Kocsmatúra Kempesbaba (1) #1

Ez egy borzalom.
Sokáig kínlódtam vele,mert tele van olyan színészekkel akiket kedvelek. De amikor a csónakázó tónál hősünk és kis kiszemeltje előtt kezdett el recskázni egy ürge,akkor feladtam. Remélem hogy ez a spoiler mindenki kedvét elveszi eme műremek megtekintésétől.

2020-08-02 12:26:56 Opening Night (1977) / Premier somogyireka (4) #7

Művésznek hívom azt az embert, aki az alkotásért képes behatolni önnön legmélyebb, legfájdalmasabb, legbizarrabb tereibe, nem kímélve a műért önmagát, mert talán az alkotást tartja fontosabbnak, mint a saját életét..ami persze nem biztos, hogy okos dolog..S tudja, noha eredeti nem lehet, hisz nincs itt semmi új a nap alatt, de hiteles még igen. (köszönöm ryood a mai idézetet) És alkotni csakis abból a tartalékból, feltárt világból érdemes és szabad, mely az övé, a többi másolat, valódi erő híján, ami persze csillogó és szép is lehet, de nem üt oda a falhoz igazán.
És olykor egy-egy mű olyan világokat kér tőlünk, ahol addig még nem jártunk, mint például a filmben bemutatott 45 körüli színésznő, akinek egy idősebb szerepet kell eljátszania.Ő pedig komolyan veszi a hivatását és bizony vért izzad, beleszakad abba, hogy összeszedje a készülő műhöz a "kellékeket", vagyis hogy saját öregedésével szembenézzen. Hirtelen jön rá, talán a művészet túl sokat is kér tőle, de nincs semmilyen más hely a földön, ami megtartja, ahova bebújhat, ami megvédi, úgyhogy a kínok kínja árán, de létrehozza a művet.
Az már más kérdés, hogy noha az ötlet zseniális, de maga a kivitelezés, a forgatókönyv az végül elég közhelyes lesz és ahogy a színésznő részegen besétál a premierre az már kb. előrevetíti a váratlan, fordulatoktól mentes véget.

Igen. David Lean és Sergio Leone mindketten igazi mesterei voltak a szélesvásznú komponálásnak. A harmadik a fiatal(abb) Jancsó Miklós. A negyedik bizonyos filmjeiben Kuroszava. Ezekben a filmekben az a szép, hogy tényleg kihasználták az elnyújtott képmező adta lehetőségeket, ellenben a "scope" arányú filmek többségével.

előzmény: ryood (#12)

2020-08-02 01:52:34 Crawl (2019) / Préda The Cortez (3) #7

Izgalmas, nagy részt egy pecóban játszódó aligátoros survivor horror, amiben egyszerre 3 veszélyforrás fenyegeti a főhősök nem túl érdekfeszítő életét. A film látványban, durvulásban, kiváló ötletekben bővelkedik, ráadásul az alkotók kreatívan kihasználták a főhelyszínben rejlő lehetőségeket. Gyenge pontjai a gyengébb CGI, a kiszámítható fordulatok, na meg a tipikus hollywoodi klisék. Összességében közepes osztályzatot érdemel Alexandre Aja 2. állatos bohóckodása.

Pieces of a Woman (2020) - Mundruczó Kornél
https://www.imdb.com/title/tt11161474/

köszike!

amit hirtelen eszembe jut: Híd a Kwai folyón és Sergio Leone spagetti-westernjei. ezeknél mondjuk szerintem működik a széles vászon.
én mondjuk annak, hogy mozifilmeknél van egy ilyen törekvés, kifejezetten örülök. bár, akkor lenne igazán jó, ha tényleg lenne "funkciója" is a szűkebb képnek. nem csak azért, mert most "mi legyünk mások", mint a tévések, vagy mert ez annyira hipszter. (1:1 meg aztán pláne).
de pl. a Saul fiánál érzékeltem konkrétan, hogy kell az a nem széles kép, valóban sokkal fullasztóbb lett az egész a szűkség által.

előzmény: critixx (#11)

Szerintem a 2.35:1 "scope" képaránynak nem sok értelme van, kivéve, ha valami nagyon látványos panorámaszerű dolgot akarnak filmre vinni. Sajnos manapság iszonyúan átestek a ló túloldalára, minden vígjátékot és drámát ilyen szélesben komponálnak, teljesen feleslegesen (a szobabelsőkhöz és emberi arcokhoz minek szélesvászon?). Lehet, hogy azért, mert mára a 16:9 lett a tévé képaránya és a mozifilmek kényszeresen próbálnak eltérni tőle, "nem tévésnek" látszani, nem tudom.

előzmény: ryood (#10)

2020-08-02 00:06:29 The Shining (1980) / Ragyogás Charlie O'Brian (5) #194

A horror. Nagyon becsülöm, mert szakít klisé gyűjteménnyel. Sötétből jövő támadás, primitív jump-scare ijesztgetések, na ezek nincsenek, vagy minimálisan használva. Őszintén utálom a jump-scare-eket, lehet öregszem, de nem tartom egészségesnek a brutális dörejeket a hangsávban és a bevágott ócska ijesztgetéseket. Messze nem ez a legfélelmetesebb film amit láttam, de eléggé izgalmas és zseniális. Sőt, állítom, hogy a félelmetesség szempontjából sok film lekörözi, lényegesen primitívebbek is. (A legfélelmetesebbre is kénytelen voltam ötöst adni, de az egy sokkal kevésbé elismert film és szerintem is film szempontokból sokkal gyengébb.)

2020-08-01 23:46:16 [Általános fórum] cucu #8618

Bocs, ha mar linkelte valaki:
One Zoom to Rule Them All | Reunited Apart LORD OF THE RINGS Edition
Meghato ujra egyutt latni (majdnem) mindenkit.

2020-08-01 22:49:37 Ordinary People (1980) / Átlagemberek zéel (5) #13

Sok év után újra néztem, ezúttal eredeti hanggal. Ugyanolyan felkavaró, megrendítő, mint elsőre. A barátnőknek, "szomszédoknak" megfelelni vágyó anya továbbra sem a kedvenc figurám.

előzmény: zéel (#5)

egyre inkább úgy vagyok vele, hogy sokkal jobban kedvelem, és érdekesebbnek tartom a 4:3, 3:2 (avagy ebben az esetben 1.66:1) arány körüli kompozíciókat, vizualitást, mint a szélesvásznút.
a film meg persze csodálatos, és olyan szuggesztív atmoszférája van, ami az 50-es évek tájékán egészen ritka, de tulajdonképpen amúgy is...

Elsőrandis film tiniknek. A horror kategóriát meg felejtsük el.
3/10

2020-08-01 20:09:02 The High Note (2020) / Pont az a dal Benny Bug (4) #1

Kedves film, gyakorlatilag a Csillag születik popzenére hangolt változata. Semmi új a nap alatt, de az LA-hangulat remek, a képi világ szép, a történet pedig épp a megfelelő húrokat üti meg, nem szól hamisan. Kis túlzással a tavalyi Yesterday testvérmozija is lehetne, zenekedvelő nézők nem lőnek vele mellé. Dakota Johnson alakítása pedig nagyon természetes és szimpatikus. Ajánlott, néha jólesik egy-egy ilyen is!

2020-08-01 19:54:02 Gyula vitéz télen-nyáron (1970) Kempesbaba (5) #4

Duc de Richleau alább jó pár éve már tökéletesen összefoglalta mindazt amit én is gondolok erről a filmről.
Döbbenetes látni hogy 1970-ben hogy mutatja be (és parodizálja ki zseniálisan) a média nézőkre gyakorolt hatását. Valahol olvastam hogy A Tanú című filmhez is hasonlítják,talán nem is alaptalanul. Remek kor és jellemrajz a kádári szocializmusról,hogy már akkor is mekkora hatalma volt a televíziónak és ezt a hatalmat mennyire szerette a saját hasznára fordítani az aktuális rendszer és mennyire rettegtek attól hogy ez nem sikerül.
A színészi alakításokat igazán nem emelném ki,valahogy mindenki úgy játszott érzésem szerint mintha valami nyári jutalomjátékban szerepelnének,de ezt bőven kárpótolja a briliáns forgatókönyv.

Hot Summer Nights (2017)

A film egy nyár történetét meséli el, amikor is egy magának való srác belekeveredik a drogbizniszbe.

Vtorzhenie (2020)

Három évvel a Chertanovoi események után idegen hajók tartanak a Föld felé. Az emberiségnek azzal kell szembesülnie, hogy látogatóink nem békés szándékkal érkeznek.

,..........,

Kevin James nem szerepel a Everest (2007) Everest - A hegyek fogságában(Graeme Campbell) filmben.

Életem egyik meghatározó mozis élménye,mikor randevú címén egy délután alatt,közvetlenül egymás után sikerül letudni két viszonylag lassú,csendeskés,már-már visszafogott,hovatovább a nyugodtság határán egyensúlyozó,elsősorban a legkülönfélébb korosztályú férfiakat megcélzó amerikai művészfilmet.

Na ez a kettő volt a Kardhal,és a Halálos iramban. :P

Óriási szerencsémre ez utóbbit követően még beiktattunk egyéb programokat is a közös ismerkedős-plázázós este folyamán - mondom szerencsémre,mert bár már Travoltáék is belém állították a maszkulin feszültséget, de az autós inverz Holtpont után a teremből adrenalintól remegő lábakkal,fülemben Ja Rule Furious című dalának taktusaira lépdelve azonnal rükvercben akartam száguldozni a Nagykörúton, tonhalas szendviccsel a számban,minden rosszarcú ázsiainak középső ujjal szalutálva, nemlétező nitróadagolómat a - nyilvánvalóan miattam hadrendbe állított - rendőröket lerázandó a végkimerülésig pumpálva. Néhány tag hasonlóképpen gondolhatta,ha valamikor,hát ott és akkor a kijáró előterében a férfias összenézések száma éves rekordot döntött - és egyáltalán,valahogy minden fiatal srác,melós,igazgató,szingli,apuka eltökélt ábrázattal, sokkal határozottabban lépdelt valós vagy képzeletbeli szívecsücske oldalán.

Még a bringások is.

Végül az aznap estét sikeresen túléltük,a hölgy nevére már nem emlékszem,de azóta is minden évben megtartom a magam kis F&F maratonját,amiről szerintem álmában sem gondolta volna senki,én sem,hogy 20 évvel később már 9 filmnél jár majd,és egyben minden idők egyik legjövedelmezőbb franchise-a lesz. A szemtelenül fiatal,kölyökképű Paul Walker,és az akkor még remek formában leledző Vin Diesel közti bromance epikus,ahogyan a jól felvezetett rosszcsont ázsiai banda,vagy a dögösséget négyzetre emelő Jordana Brewster és Michelle Rodriguez (oldalzsebes hosszúnaci alól kivillanó tanga!) szintén. Ludacris helyett van Ja Rule,a verdák igazi szörnyetegek,hasítanak ahogy kell,a zene dübörög ezerrel,a legelső verseny pedig maga a nagybetűs Ben Hur,csak lóerőkkel. Vagy nem. Számít ez?

Csak egyetlen dolog számít igazán.

Mindegy hogy egy centivel nyersz vagy egy mérfölddel. Ha nyersz,nyersz.

Tartozom egy vallomással: minden túlkapása és hülyesége ellenére én kedvelem a szériát. A hagyományosan rossz magyar szövegeket illetve szinkronjukat leszámítva mindegyik epizóddal el tudok lenni,jók a csajok,a tempó,a zene,szépek a helyszínek,elfogadható a humor,még az azóta mémmé nemesült,a negyedik résztől fokozatosan építgetett család-tematika is elmegy szódával. Valahogy az egészet körbelengi egyfajta debil báj,ami miatt szórakoztatóvá,ugyanakkor komolyanvehetetlenné is válik egyben,a legnagyobb zúzások ellenére sincs túlságosan nagy okunk az izgalomra,legfeljebb a jobbnál jobb verdák indokolatlanul nagy számban történő ripityára törése okán gördülhet le egy könnycsepp minden férfiember arcán - illetve Paul Walker hiánya miatt,aki egy meglehetősen jóképű,laza,mégis kemény,tetőtől talpig vagány srác volt már 20 évvel ezelőtt,az első részben is. Nem tagadom,kifejezetten kedveltem,Ő volt az a szöszi,kékszemű, kölyökképű,teliszájjal vigyorgó srác,akiről bármikor elhittem hogy két perc alatt ugyanúgy lenyúlná bárki nőjét (ha akarná),mint ahogy elsőként ugrana fejest a legnagyobb bunyók közepébe.

Bocs a hosszú bevezetőért,csupán meg akartam indokolni,hogy miért térek vissza évről évre a sorozathoz - illetve tudatni,hogy fentiek alól egyetlenegy kivétel volt mindezidáig: a Tokiói hajsza. Filmek terén nem vagyok egyszerű eset,az összes felvonást évente újrázom,de hogy az elmúlt 14 év során miért nem indítottam el eddig egyszer sem a harmadik részt,arról halvány fogalmam sincs. Tényleg. Oké,nincs Diesel,nincs Walker,de azért 100 perc nem a világ,ám valahogy mégis,mindig is ódzkodtam Justin Lin rendező úr alkotásától. Bárcsak írhatnám hogy tévedtem,de nem,nagyon nem.

A történet (a mi?) nemhogy egyszerű,tulajdonképpen nincs is,a gimnáziumi környezet meg szimplán agyrém. Az első ránézésre 25 évesnek simán kinéző,amúgy a forgatás idején 24 éves Lucas Black alakítja a kiskorú (!) Sean-t,aki körül zajlanak a - szinte random - események,és aki egyébként a következő részben ismét csatlakozik a többiekhez. Nincs vele bajom, szimpatikus,nyilván kell egy Brian 2.0,de ha ez a maximum amit nyújtani tud,akkor sajnos az Arany Málna jelölés garantált. (A magyar hangnak hozzá választott, kifejezetten modoros-statikus Széles Tamás pedig legalább annyira elbaltázott döntés,mint a borzasztóan sz@rul erőlködő mélyítő Galambos Péter Dieselnek.) Rettenetesen rossz film,a széria leggyengébbje,nemrég fejeztem be,de már egyetlenegy értékelhető jelenetre sem emlékszem belőle. Talán az egyedüli pozitívum Han bevezetése a szériába,illetve az utolsó 2 perc,amin őszintén meglepődtem,előzetesen semmi infóm nem volt róla. Érdekesség,hogy az immáron kilenc filmet számláló széria egyetlen darabja,ami Amerikában bukott,méghozzá nem is kicsit,bár ez nem csoda,számomra érthetetlen módon még nagy nevek nélkül is az első rész büdzséjének több mint a duplájába került.

2/10

A tavalyi Joker kapcsán merülhet fel ez a film, mint előkép. Legalábbis számomra adott a párhuzam. Amit Kubrick csinál itt az a filmes trollkodás magasiskolája. Módszeresen húzza ki a szőnyeget a néző alól, kivétel nélkül valamennyi figurát bedarál az a bizonyos “gép”, mert mindegyiknél elesik a néző bármilyen azonosulás lehetőségétől. (A szándékosan papírmasénak írt szereplők nem számítanak.) De az igazság az, hogy Kubrick mégsem árul zsákbamacskát, bele lehet helyezkedni egy a rendező által vitt fanyar nézőpontba. Szóval végül nyújt egyfajta fogódzkodót, más dolog, hogy rendesen próbára teszi vele az ember gyomrát.

előzmény: Rorschach (#386)

2020-08-01 15:03:52 Kaidan (1964) / Kwaidan Wasp (1) #6

Jót aludtam rajta.

2020-08-01 14:45:14 Srpski film (2010) / A Serbian Film Benny Bug (2) #44

Eléggé bajban vagyok vele...
Én általában nagy lelkesen üdvözlöm az összes olyan filmet, ami el mer térni az átlagtól, meri piszkálgatni a határokat és valami újszerűt mondani. Na, a Szerb film viszont nem csak piszkálgat, hanem páros lábbal át is ugorja őket. A készítők azonban egy nagyon fontos dolgot felejtettek el: ha nincs mögötte épkézláb történet vagy karakterek, akkor a minden undormányt magába foglaló ál-művészieskedés sem menti meg azt. Ez így hatásvadász, undorító, beteg és gyomorforgató. Nem mondom, hogy hetekig rémálmaim lesznek tőle, de az biztos, hogy soha az életben nem akarom újra látni. Ki az a normálatlan, aki egy ilyet megír és rendez?
Persze lehet mondani, hogy burkolt mondanivaló, társadalomkritika, ehhez hasonló dolgok tényleg megtörténnek, ilyen-olyan üzenet satöbbi, de ez a film számomra nem több, mint a hatásvadászat iskolapéldája. Ha nincsenek körülötte a botrányok, a kutya nem nézte volna meg, de jogosan...

2020-08-01 13:58:40 Norway (2018) / Július 22. bromi (5) #2

En megneztem mindkettot es ez a verzio sokkal jobban tetszett. A masikban hianyzott az elozmenyek bemutatasa. Bar borzaszto volt , amit bemutat mindket a film, a masik megis kicsit unalmas volt sajnos.
Persze egy ilyen esetrol nehez olyan filmet csinalni, amire azt mondjuk izlessel h jo film.
Nagyon szeretem a norveg filmeket egyebkent. Vhol ertheto, h sajat tragediajukrol egy kivulallo jobb filmet tud kesziteni.

2020-08-01 13:19:44 Greta (2018) / The Widow KicsiPeti (2) #6

Teljesen egyetértek veled,én agyaltam a nézhetetlem osztályzáson is,de mivel végig szenvedtem adtam rá egy 2-et. Végtelenül unalmas egy film volt,végig kiszámitható, talán csak egyszer kaptam fel a fejem ,amikor egy ujjal kevesebb lett :) pedig a főszereplőket is szeretem..

előzmény: Ragemarci (#5)

2020-08-01 12:46:13 Greta (2018) / The Widow Ragemarci (2) #5

Jordan megmutatta egy tucat horror után, hogy tucat thrillert sem tud rendezni. Nálam bérelt helye van egy túlértékelt rendezők Top10 listán. Ráadásul a sztori is végtelen unalmasra sikerült, szóval könnyen csaphat át az esti borzongás egy pihentető alvásba.

Nagyon nehéz megfogalmazni, mit is érez az ember a Mechanikus narancs után. Annyi biztos, hogy megérte megnézni. Mikor évekkel ezelőtt kilőttem az első harmad után, nem hittem volna, hogy egyszer ilyet fogok róla írni - pedig akármilyen undorító, öncélú mocsokságnak is hat a bevezetés, nem véletlenül van ott.

Kubrick vérprofi volt, aki nagyon-nagyon értette a mesterségét, erre pedig talán ez a filmje a legjobb példa, legalábbis számomra - formanyelvi bravúr a Clockwork Orange, aprólékosan eltervezett, tudatos film kb. felesleges képkocka nélkül. Nagyon tudta az öreg, mit akar mondani és szerintem meg is találta a módját, hogyan mondja el, még ha ez elsőre nem is egyértelmű, a maga taszító, polgárpukkasztó mivoltával.

Nekem nagyon tetszett, hogy effektíve nem tudjuk meg, hol vagyunk, mikor vagyunk, melyik párttal vagyunk, viszont egyrészt így is kellően ismerős volt a miliő, plusz ez a fogódzkodó nélküli címkézetlenség belöki az egész történetet az univerzális tanmesék kategóriájába.

Továbbá nagyon bejött az, hogy nem húzták fel az egész filmet Malcolm McDowell (egyébként zseniális, brutális, kendőzetlen, undorító, alpári, vastaggal szedett gonosz) játékára, pedig Kubricknál kisebb rendezők ezt simán megtették volna. Szolgaian követi a történetet és mindig pont annyit kapunk belőle, amennyit kell. Irgalmatlan lelki erő kellhetett ahhoz, hogy ezt az alakítást visszanyessék a vágószobában a nagyobb egész érdekében, nagyon értékelem.


Kicsit zavarban vagyok egyébként, hogy X bekezdést írok a film érdemeiről, mégis négyesen tartom - ez egy zseniális film. De az igazság az, hogy ez nekem sok. Szerintem nem arrogancia leírni, hogy értem, mit akart mondani, és sikerült is elmondania; viszont olyan gusztustalan féregségek történnek ebben a filmben költői igazságszolgáltatás nélkül, amik miatt a filmre gondolva elfog a szorongás.

Létezik egy legbelső gát, ami ekkora szemét lélektiprásra nem enged ötöst adni. Fantasztikusan összerakott film, de nem tudok rá gondolni anélkül, hogy görcsbe ne rándulna a gyomrom. Disztópiát így még nem nagyon láttam filmen; vagy nem volt ennyire erős, vagy volt mellette humor, és tudom, hogy papíron a Mechanikus narancs is szatíra, de... én nem nevettem. Kurvára nem. És akármekkora felületes erkölcsrendész kijelentésnek is hat, szerintem ezen a filmen nem is egészséges nevetni.

Az egyetlenegy "negatívum" amúgy, hogy hiába van kvázi tökéletes helyen elvágva a film, módfelett kíváncsi lettem volna arra, hogy most aztán innen hova tovább. Nem gyakran mondok ilyet, főleg nem két óránál hosszabb filmek esetében, de itt nem bántam volna egy extra negyvenöt percet. A madarak azt csiripelik, hogy a könyv továbbviszi a szálakat, hát kíváncsi leszek...

Mindenképpen megéri megnézni, zavarba ejtő film.

Megtörtént eseményeken alapuló, sikkasztós bukássztori az HBO-tól. A főszereplő rohadtul modoros, buziskodik és van, hogy hisztizve vágja ki magát a kínos helyzetekből, de legalább van egy állandó kettőssége. Egyébként Jackman jól játssza el a figurát, míg a többiek alakítások terén, messze elmaradnak tőle. Összességében egy kiváló téma közepes feldolgozásának lehetünk a szemtanúi.

2020-08-01 02:27:44 En la cama (2005) / Az ágyban The Cortez (3) #8

Miért, hányszor kellett volna?

előzmény: Lady Ópium (#7)

Fantasztikusan jó házibuli-film. Meglepően épkézláb sztorival megáldott, viszont túl komolyan vett és borzasztó röhejesen előadott vásári gagyi a Truth or dare egy olyan lezárással, ami után még csak véletlenül sem lehet rá megadni a hármast.

Ámde végig pörög a film és mindig lehet röhögni/fejet fogni/izgulni valamin, így házibulira spicces társasággal nagyon ideális.

Ja, a humor faktort az pedig csak növeli, hogy valami megmagyarázhatatlan okból nem csak a sima moziváltozat került fel ebből Netflixre, hanem rögtön az Extended director's cut, amire egy tucat trash horrornak nyilván kurva nagy szüksége van, hogy kellően ki lehessen domborítani a karakterek és a sztori mélységeit.

Elgondolkodtató, stílusos, (borongós) sötét tónusú és emlékezetes film. A témái fontosak mind a mai napig (ha nem különben). A színészi alakítások sem olyan rosszak. Látványában nagyon szép a film. A benne lévő akció is tetszetős. Izgalmas a sztori, nem kevés drámai és nehéz pillanattal megfűszerezve.

Erős 4 csillagos a film. Nagyszerű történet, remek akciójelenetek, kiemelkedő színészi alakítások.

Köszi a javaslatot, igazad van. Majd figyelek rá.
Én is nagyon bírom a Bíborhegyet. :)

előzmény: Lady Ópium (#790)

2020-07-31 21:29:03 Croc-Blanc (2018) / Fehér Agyar slawter (4) #3

A legújabb The Call of the Wild-nál szitne egyből azt gondoltam, hogy ha már ennyire CGI cuccot csináltak, akkor lehetett volna belőle egy komolyabb animációs film inkább, ahol a főszerep tényleg az állaté. Erre kiderült (tegnap akadtam rá a filmre), hogy itt volt a tökéletes példa arra, hogyan is kell Jack London állatos műveit adaptálni.
Hangulatos grafika és remek megvalósítás, ráadásul fiatalabbak épp úgy élvezhetik, mint az idősebbek.

Bíborhegy ❤

Egyébként 1 másodpercet hagyhattál volna a filmek felsorolása között, mert nagyon egybefüggőnek tűnt, és kissé hadartál is.
Ha nem lettek volna ott a számok, akkor azt se tudtam volna, hogy egy másik filmről van szó.

előzmény: Benny Bug (#789)