Legfrissebb kommentek (csak filmes)

2018-04-22 15:44:17 Aenigma (1987) / Ænigma Ragemarci (4) #1

Marha vicces. Kíváncsi vagyok, hogy rendezői utasítás volt-e, hogy mindenre szemdüllesztés a reakció. A szerelmes tekintetre és a legnagyobb horrora is. Manapság a szar filmeknél mindent hazavág a gagyi CGI. Ennek azért van egy bája.

A gyengébb Hammer filmek közül való, ez kétségtelen, de a profi rendezés és a hihetetlenül aprólékos díszletek szállítják a megfelelő hangulatot most is.
6/10

2018-04-22 12:02:44 Molly's Game (2017) / Elit játszma Ragemarci (5) #8

99% Tobey Maguire

Ez a film zseniális is lehetne (egyeseknek az is), csak nekem nem jött be, lásd lejjebb, hogy miért nem. De attól még valamennyire tetszik. (Itt akár lehetne hármas is, de...) És látom benne, hogy mennyire jól van megcsinálva, illetve Phoenix is zseniálisan viszi a one man showt.
A rendező előző filmje például nem tetszett. Az tényleg végig szenvedés volt, és a hangulat sem megfogott, hanem taszított (bár lehet az volt a cél), pedig a színészi játékkal éppenséggel ott sem volt baj.

előzmény: Dió (#9)

Ezt korrektül leírtad. A film a hangulatra ment rá, míg a sztorival, karakterekkel, motivációkkal, stb. pedig szándékosan nem foglalkozott. A Brawl in the Cell Block 99 helyett nekem a Drive jutott egyfolytában eszembe, pláne a "klasszikus" liftes jelenet megidézésénél: bemegy a szülői házba, megtalálja a saját anyját szétlőtt fejjel, majd rögtön erre rá a gyilkost. Mi erre a reakciója? Feküdjünk le a gyilkos mellé, fogjuk meg a kezét, és énekeljünk együtt:) Ha az ilyeneken keresztül próbálta bemutatni a főhőst, akkor kijelenthetem, hogy ennél unszimpatikusabbra nem is formálhatta volna őt.
Már csak az lenne a kérdésem, nálad akkor mire ment a négyes?:)
p.s.: Phoenix játéka szerintem itt kvázi annyi volt, hogy végigszenvedte és motyogta a filmet - néha konkrétan annyira szarul artikulált, hogy azt sem lehetett hallani, mint mond.

előzmény: BonnyJohnny (#8)

2018-04-22 11:23:47 Bomb City (2017) Dió (4) #3

Nálam sincs messze az ötöstől, a vége nagyon durva. Ami egyébként azért is nagyot húzott felfelé a filmen, mert odáig azt hittem, csak egy portrét kíván festeni szép csendben, dráma nélkül. Aztán jött a hidegzuhany. Bár az arányok kissé sajnos eltolódtak: a finálé már kicsit túl egyoldalúan próbálta piedesztára emelni a punk kultúrát és a rendszer ellen való lázadást, ami nekem necces volt.

2018-04-22 11:21:14 Molly's Game (2017) / Elit játszma bambula (4) #7

Nagyon kíváncsi lettem rá,hogy ki lehetett ez menő manipulatív színész,a bizonyos Mr. X.

2018-04-22 11:09:44 A Quiet Place (2018) / Hang nélkül Dió (3) #10

Nem könnyű osztályozni, mert nagyon szeretném megadni a négyest (elképesztően jó atmoszféra, elhivatott színészek pompás játéka, pár jól sikerült horrorszcéna), de a logikával megint kissé elbántak.
Szörnyek, akik nem látnak, a szaglásuk se egy nagy szám, CSAK hallásra mennek? Rakjanak ki egy boomboxot vagy bármilyen zajkeltő cuccot egy mező közepére, és mikor odamentek százával, lőjék őket szarrá.
Ezt most még csak arra az alapfelvetésre írom, hogy hogyan tudták legyőzni ezek a lúzer alienek az embereket, és ezen még szerintem át tudtam volna lépni a film élvezhetősége érdekében (mert tényleg van mit élvezni). De pl. az apa halálán már nem. Egy nanoszekundumnyi időre van szükségük, hogy az apa behuppanjon melléjük az autóba, és kioldhassák a kéziféket. Hogyan tereljük el a csak zajra reagáló dög figyelmét? Vágjunk oda egy pár követ a tőlünk pár méterre lévő metálajtóhoz. Ja várj, nem... kezdjünk el ordibálni, és mészároltassuk le magunkat teljesen feleslegesen a gyermekeink szeme láttára. És dobjuk el még a baltát is, megszabadulva minden védelmi eszköztől, mert úgy drámaibb lesz a halálunk.
Szintén befigyelt az a nonszensz is, amitől már a sztorit olvasva féltem: azt értem, hogy ha már teherbe esett a csaj, akkor nem akarta elvetetni a gyerekét, de azt még ő sem gondolhatta komolyan, hogy egy újszülött nem fog sírni? Igen, építsenek hangszigetelt szobát, de hogy annak egy ráhúzható matrac legyen a teteje? Vagy ha már annyira "hangszigetel" a vízesés, hogy beszélgetni lehet mellette, akkor miért nem tákolnak össze valami kunyhót rögtön mellé, hogy odaköltözhessenek? Ezzel egyben meg lehetne spórolni a dögökkel teli vidéken való napi 2x átszambázást is, hogy élelemhez meg fürdővízhez jussanak.
Ezek úgy kb csak az alapvető problémáim, és akkor az olyanokba már nem is akarok belemenni, hogy az x-edik percben lemészárolt, folyamatosan zajkeltő kisállatok hogy élték túl egy évig, hogy ezek honnan szereztek áramot (azért egy generátor elég zajos), vagy hogy Blunt miért akarta minden áron kiszakítani azt a zsákot és felemelni a szöget, ahelyett hogy simán csak lesegítette volna róla... Az ilyenek, mint az utóbbi, amúgy nekem azt mutatják (és így összességében ez a fő problémám), hogy a parakeltésre való fókuszálásban már nem maradt energiája arra Krasinskinek, hogy normális konfliktusokat toljon a sztoriba vagy hogy a fentebbi logikai bakikkal kicsit foglalkozzon.

Ha valakit az ilyen dolgok nem zavarják, akkor ezeket be lehet nyelni, mint kacsa a nokedlit. Én ugyanakkor jobban szerettem volna egy kicsit erősebb lábakon álló sztorit...

Megértem a zseniális osztályzatokat. Tényleg lehetne az új Taxisofőr, vagy akár a lentebb említett Brawl in the Cell Block 99.
De számomra túl szenvedős volt a film. Nyilván az is volt a cél, hogy érzékeltessék egy kiégett, kiüresedett férfi érzelmi világát (és valószínűleg ennél jobban kevés mozi érzékeltetheti). De nekem ettől függetlenül unalmas volt 10 percenként valamilyen flashbackeel szembesülni és azt nézni, ahogy főhősünk fojtogatja magát. A lődörgése is unalmas lett egy idő után. Akcióból is kevés van, bár ezt csak megjegyzem, nem negatívumként hozom fel, mert pont annyi, amennyit a történet megkíván, és olyankor viszont, mikor van, akkor üt. A story meg közben lyukas. Mi miért történt, vagy néha még az sem látszik, hogy mi történt. Nyilván azért ilyen, mert a film a főhősre koncentrál, csak azt mutatja amit ő is lát, és azt is olyan zavartan, ahogy ő látja. De ide meg bejön a fentebb említett lődörgős tempó és kuszaság.
A film sokkal inkább hangulatot akar megragadni. És abból sikerül betonkeményet prezentálnia, ez nem is vitás.
Mint ahogy azt sem, és nem véletlenül ezt hagytam a végére, és furcsa, hogy eddig ezt senki nem említette...
Joaquin Phoenix akkkkoráát játszik, mint a háááz.

2018-04-22 05:21:54 [Filmet keresek] gyapjukalap #2291

Köszönöm!

előzmény: pobeda (#2288)

2018-04-22 05:13:14 [Filmet keresek] gyapjukalap #2290

Köszi! (az alsó link nekem nem nyílik....:( )

előzmény: Ficus Cucis (#2287)

Valóban egy színházi előadás felvételének tűnik, viszont van már fent hasonló. Szerintem ha az felkerülhetett, akkor akár ez is. Vagy akár egyik se, csak jó lenne valami konzisztensebb rendszer.

előzmény: Ugor (#666)

2018-04-22 00:37:08 Munich (2005) / München dorothygale (3) #18

Nem tetszett.... vannak jelenetek, melyek valószínűtlenek....túljátszottak....

sokrétegű, kifinomult érzékeny remekmű minden ízében. többedik megtekitésre sem unalmas, annak ellenére, hogy nincs már meglepetés. most is tudtam felfedezni magamnak valami újat benne, képes voltam más szemmel látni. gyönyörű ritkaság. a 21. századi filmművészet legjobbjai közt a helye.

Elolvastam ezt a kicsit zagyva wikipédiás szócikket és még inkább úgy látom, hogy ez színházi előadás-

előzmény: Havierez (#665)

2018-04-22 00:09:09 [In Memoriam...] Mizi #2309

Meghalt Verne Troyer

Nyugodjék békében!

Nincs hozzá valahol magyar felirat?
Nem találtam sehol. Ha valak tudna segíteni, azt megköszönném.

2018-04-21 23:00:40 [Filmek - régen és ma] Raul #138

Régen is voltak hosszú filmek, Elfújta s szél, Ben Hur, Doktor Zsivágó, Arábiai Lawrence pl.

https://translate.google.hu/translate?hl=hu&sl=en&u=https://en.wikipedia.org/wiki/The_Phantom_of_the_Opera_at_the_Royal_Albert_Hall&prev=search

Itt is írják hogy film és a Universal pictures forgalmazza!!! Kérném feltenni köszönöm előre is!

előzmény: Ugor (#664)

Ezzel csak az a gondom, hogy ez nem egy film, hanem egy színházi előadás.

előzmény: Havierez (#663)

2018-04-21 21:51:04 [Filmek - régen és ma] csabaga #137

Az Oscarra általában jó, azok között sok a hosszú, régen is volt példa rá. Ritka az Annie Hall játékidő a győztesek között.

előzmény: ilozka (#136)

2018-04-21 21:48:40 Wheelman (2017) BonnyJohnny (3) #2

Annyira nem tartom jónak, hogy négyesre adjam. De valóban ügyes, hogy szinte valós időben, gyakorlatilag egyetlen helyről (kocsibelső) nézve látjuk. Végig pereg, de valahogy a valódi izgalom és átütő erő hiányzott belőle. Frank Grillot viszont csípem. Jól állnak neki az ilyen szikár akcióhős figurák.

2018-04-21 21:31:52 In Bruges (2008) / Erőszakik Norbert Simon (5) #101

Stílusos, egyedi, különleges film. Zseniális mestermű. Elképesztően jól kidolgozottak és a maguk módján különleges karaktereket láthatunk. A Colin Farrel, és a Brendan Gleeson fantasztikusak. Mindketten baromi jól nyomják benne. A Colin Farrel alakítása nekem főként tetszett. A dialógusok nagyon klasszul meg vannak írva. Nagyon érdekes és jó a humora. Rádob még egy nagy lapáttal a zene és hát természetesen a város is. ( Nagyon szívesen megnézném) Csillagos ötöst érdemel.

2018-04-21 20:24:35 [Filmek - régen és ma] ilozka #136

A filmek játékideje egyre csak növekszik, idén már 130-135 perc a standard, miközben 20-30 évvel ezelőtt 90 percben bármiről jó filmet készítettek és csak különösen erős témák esetén lett hosszabb a film, ami végig lebilincselő tudott maradni. Ma már élvezhetetlenségig nyújtják a filmeket. Ez mire jó, csak engem zavar?

Szerintem az Országút fantomja nem igazán "autós". Úgy értem, nem kap olyan fontos szerepet az autó, mint technika, és a száguldás.

előzmény: Tenebra (#2)

Ha nemcsak franchise-ról lenne szó, akkor a Spielberg-féle Párbaj vagy Az országút fantomja is itt lenne, ezek elég jó autós filmek. De így meg tényleg toronymagasan a Mad Max. A szállító még elmegy, a többi számomra gagyi.

2018-04-21 19:04:06 [Filmet keresek] Edwest12 #2289

Szerintem '80-as évek lehet, mert én is emlékszem erre a filmre gyerekkoromból.

előzmény: aftur (#2284)

2018-04-21 19:00:21 The Avengers (2012) / Bosszúállók The Cortez (5) #250

Ez az a film, amit többféleképpen is el lehetett volna cseszni. Megcsinálhatták volna előzménymozik nélkül, vagy eleve az univerzumépítés mellőzésével, vagy amolyan jó kis DC-módra: pár karakternek eredetsztorit adva, a kiemelt alkotást pedig kegyetlenül összecsapva. De szerencsére a Marvel a lehető legátgondoltabban hozta tető alá az egyik legfontosabb projektjét, aminek meg is lett az eredménye: az Avengerst a mai napig a stúdió legjobban sikerült darabjai között tartják számon, valamint „A tökéletes blockbuster”-ként emlegetik, ráadásul más filmgyártó cégekre is nagy hatást gyakorolt, mivel még jobban divatba hozta a szuperhősképregény adaptációkat, de még a moziverzumépítéseket is.
Anno IMAX-ben nézve a játékidő 1. fele totál semmilyennek tűnt, pedig okosan behozták a már korábban felvezetett karaktereket, és még ügyesebben összevarrták az előzmények szálait. Ezen kívül a sztori valóban nem túl agyonbonyolított, meg az is igaz, hogy az egész a filmvégi zúzást szolgálja, de cserébe tele van poénokkal, jó dumákkal, szereplők közti kémiával, visszautalásokkal + egyéb easter eggekkel. A színészek jól hozzák a szerepüket, ám Robert Downey Jr. szokás szerint mindenki elől ellopja el a show-t. Igaz, nem volt nehéz dolga, mivel ő látható legtöbbet a képernyőn, aminek köszönhetően a mozi olyan, mint 1 elnyújtott, emlékezetes zenei főtémával megspékelt, gigantikus Vasember film. A casting egyetlen meglepetése Edward Norton lecserélése- és Mark Ruffalo behozása. Utóbbinak áll a lehető legjobban Banner karaktere, kár, hogy az A hihetetlen Hulk anno nem vele készült el.
A finálé látványban meg akcióban köröket ver az 1. fázis darabjaira, amelyek nem véletlenül lehettek visszafogottabbak zúzás terén. Az itteni filmvégi fightjelenet egy hosszú, őrült, de végtelenül kreatív, igazi audiovizuális orgazmus, aminek az az egyedüli hibája, hogy koppintotta a Transformers 3 városrombolását. Egyébként itt vált igazán a Marvel védjegyévé az action közbeni poénkodás és- csapatdinamika.
Szerencsére a stúdió nem ezzel az alkotással akarta lezárni az univerzumát, így folytatta tovább, ahogyan azt kell. A sokszor nézős Avengersnek, meg a Marvel összefüggő filmes világának köszönhetően, még az 1. fázis gyengébb darabjai is némileg felértékelődnek.

2018-04-21 18:40:19 [Filmet keresek] pobeda #2288

Itt válogathatsz
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_films_set_in_New_England

előzmény: gyapjukalap (#2286)

https://www.imdb.com/title/tt2077886/?ref_=nv_sr_3

Ez a film nincs fent a kritikustomegen! Köszönöm előre is a pótlást!!

2018-04-21 17:07:29 [In Memoriam...] Ubul #2308

amit Danesz99, meg hát előfordulhatott azért filmekben a zenéi is :) + van egy pár dokumentumfilmje

előzmény: Havierez (#2306)

2018-04-21 16:32:34 Butaságom története (1965) Demóna (3) #8

Lö csirke,lö comb,lö zùza :)

2018-04-21 16:17:44 11-11-11 (2011) / A pokol kapuja GothMan (2) #2

Zagyva történet, nevetséges "effektek". A férfi és női főszereplő között viszont nagyon jól működött a kémia, kár, hogy szinte alig lett kihasználva ez a szál.
4/10

2018-04-21 11:36:48 [Filmet keresek] Ficus Cucis #2287

szerintem nem igazán ilyenekre gondoltál, de én pont pár hete botlottam bele mindkettőbe:
https://www.imdb.com/title/tt0365265/reference
https://www.imdb.com/title/tt4263482/reference

előzmény: gyapjukalap (#2286)

2018-04-21 11:29:23 [Filmet keresek] gyapjukalap #2286

Kanada és Új Anglia történelmével kapcsolatos filmeket keresek. Tudtok ilyeneket ajánlani? (mint a Skarlátbetű / Salemi boszorkányok stb.) Segítségeteket előre is köszönöm.

Toronymagasan a Mad Max, az összes többi egy teljesen más ligában játszik.

2018-04-21 09:21:14 Mosquinha (1890) Danesz99 (4) #2

A színészi játék zseniális! A zene meg 1890 egyik legjobbja.

2018-04-21 08:52:02 Mosquinha (1890) jesi (4) #1
2018-04-21 08:18:58 [Filmet keresek] Lénárd98 #2285

Sziasztok!
Egy angol/amerikai filmet keresek, a 80-90-es évekből, pár éve leadta az m1 vagy a Duna TV
Nem sokra emlékszem már belőle: az elején egy nő és egy férfi randevúznak egy étteremben, amiből veszekedés lesz, később a nő elmegy egy meleg barátjához, aki szintén összeveszett a párjával,és ők beszélgetnek
A végén azt hiszem minden rendbe jön, a kamera felemelkedik a szereplőktől és távolról mutatja az Eiffel-tornyot, pedig semmi utalás nincs arra hogy Párizsban játszódott volna az egész. (legalábbis nem emlékszem ilyenre)
Előre is köszönöm.

2018-04-21 08:07:20 [Filmet keresek] aftur #2284

Az 1-es (férj megöli a feleségét) kb. mikori film?

előzmény: betti (#2276)

2018-04-21 00:47:42 [In Memoriam...] Danesz99 #2307

Úgy, hogy ez a filmkedvelő közösség a filmeken kívül szeret zenét hallgatni, színházba járni, olvasni.. stb. és pusztán emberségből megemlékezik ha valaki távozik az élők sorából. Ez a topik pont erre való.

előzmény: Havierez (#2306)

2018-04-21 00:32:41 [In Memoriam...] Havierez #2306

Ez hogy jön a filmekhez? Tudtommal Ő dj volt nem pedig színész/rendező!!!

előzmény: Danesz99 (#2304)

2018-04-21 00:32:06 [In Memoriam...] dikalosz #2305

Egy igazi tehetség távozott, jobbá tette a világot, megreformálta a zeneipart.

előzmény: Danesz99 (#2304)

2018-04-21 00:30:46 [In Memoriam...] Danesz99 #2304
2018-04-20 22:22:10 A Viszkis (2017) / The Whiskey Bandit slawter (4) #30

Jaj de jó, végre megint egy olyan magyar film, ahol remek a kamerakezelés, és számos emlékezetes pillanatot okoznak vele (vonatos szökés). Mennyire rühellem az unalmas, "tipikusan olcsó szar" munkákat az operatőrök részéről, ami sok magyar film sajátja.

Nagyszerű! A színészek, főleg Vincent Perez és a Károlyt játszó Jean-Hugues Anglade zseniálisak! Volt benne néhány jelenet, amelytől meg vagyok győződve, hogy Mel Gibsont is megihlette ez a film a Rettenthetetlen elkészítésénél. A történetről nem is beszélve. A 2 és fél órás játékidő senkit ne riasszon el a megnézéstől, mert ez a film bizony qrva izgalmas!

hát valami iszonyú kínszenvedés volt ezt végignézni. még szerencse, hogy csak másfél órás. valahogy megéreztem, hogy nem moziban kell megnézni.

Kifejtem bővebben a véleményem a filmről. Lehet, hogy a Lynch rajongók most meg fognak lynchelni (háhá, milyen vicces csávó vagyok :D) , de muszáj kiadnom magamból. Nos, ez egy zagyvadék. Én az a fajta "tróger" filmnéző vagyok, aki a szórakozás miatt néz filmeket úgymond. Lynch filmjeit pedig én egyfajta nagyképűsködésnek tartom, hogy: "Én ilyet is tudok buzikáim!" Szóval ez a fajta stílus, ami nem szórakoztatás céljából, hanem bármi más céljából készül, nekem nem jön be. Persze bele lehet magyarázni akármit ezekbe az alkotásokba, és lehet lenézően pattogni, hogy a sok hülyegyerek úgyse érti, de az egyszerű ember leszarja az ilyen érveket. Persze a filmben azért voltak szórakoztató pillanatok is (spoiler!: A Winkies mögötti rettenet vagy épp az idős házaspár jelenetei), de az a baj, hogy ezek is csak azért vannak benne , hogy a néző ne aludjon el a filmen. A hangulat is jó volt itt-ott, de nagyrészt nem érdekelt az se, mert untam az agyam. Az elefántember és a Twin Peaks nem rossz, de rájöttem, hogy Lynch filmjei nem nekem valóak. Ilyen az élet.

2018-04-20 14:58:59 Solar Walk (2018) Ágó (?) #1
2018-04-20 13:59:52 [Könyvajánló] ChrisAdam #336

Totth Benedek: Az utolsó utáni háború

Vég nélküli rémálom, vágatlan snitt egy posztapokaliptikus közegről, romok közé égett lélektelenség, szürke köddel érkező reménytelenség Totth új könyve.
Nemrég láttam a szovjet Jöjj és lásd című alkotást, ami kicsit leterített, úthengerként gázolt át rajtam. Nyersen és vadul mutatta be a háborút, kész fájdalom volt nézni, a két és fél óra teljesen beszippantott. Totth könyvénél akaratlanul is eszembe jutott a film, mert ugyanazt a nyers és vad hangnemet üti meg, ráadásul itt is egy kamasz a történet szócsöve (kíváncsi lennék, látta-e a filmet, illetve akkor már a Saul fiát, de egyébként szinte biztos, az általa fordított Az út volt az egyik ihletforrás.).
Totth előző könyve, a Holtverseny egészen makulátlan darab (#322 komment), a határokat bőven feszegető, irgalmatlanul szókimondó és kegyetlen könyv, ami ugyancsak úthengerként működik. A Holtverseny viszont bármennyire is nehéz olvasmány, a folyamatos fekete humor, a zseniális helyzetkomikumok, tarantinói fogások túl tudják lendíteni olvasóját a vitatottabb részeken. Nem így Az utolsó utáni háború, amelyben habár ugyanúgy komoly szerepet játszik az abszurd, fekete humor, de közel sem hagy annyi levegővételt. Sőt, egészen fojtogató főhősünk szürke útja a világvége utáni végtelenségben, szürrealitása elborzasztó és beszippantó. Nyomasztó, és erős elbeszélői formája miatt könnyen ki tudja húzni olvasóját a napsütéses valóságból. Totth filmszerű, színes-szagos képei, leírásai nagyon erős világot képeznek és tulajdonképpen a vizualizáció a regény legerősebb pontja. A hangulat tökéletesen meg van teremtve, viszont ezentúl a regény korántsem annyira makulátlan, mint elődje.
Második könyvnek lenni nehéz, Totth is igazolja ezt, a Holtverseny zseniális, szépen kidolgozott karakterei után itt csak jobbára sablonkaraktereket kapunk, maga a főszereplő sem olyan különleges. Ennek ellenére persze minden olvasó hozzáteszi a maga által elképzelt sztereotípiákat, így aztán elkönyvelhetjük egy szabadabb, aspektusaiban formálható regénynek.
A történet akár egy akadályverseny, a lineáris sztorit folyamatos küzdelmek, menekülések, borzalmak állítják meg - no és visszatekintések, lidércálmok, látomások, amik többnyire izgalmasak és legalább annyira elborzasztóak. Jó, hogy a könyv ügyesen egyensúlyozik a valóság és képzelt valóság közt, néha ügyesen összezavarja olvasóját, így aztán némely lényeges momentum is kérdéseket hagy maga után. Viszont olykor visszaköszön a Holtverseny epizodikussága, holott itt a történet ezt nem kívánja meg. Folyamatos küzdelem és megoldás körforgása a regény, persze végső feloldást egyik kis epizód sem ad. A sztori pikantériáját adja az is, hogy rendkívül céltalan. Ezt jó értelemben mondom, a reménytelen vándorlásról gondolni sem tudjuk, hogy merre fut ki - pontosabban: a mindent elpusztító háborúból van e kiút, van-e menekülés?

Totth könyve közel sem olyan zseniális, mint a Holtverseny, olvasni sem olyan kellemes, mint az, de mindenképp megéri a pénzét. Ugyan sokszor hullámzó a könyv: néha libabőrös epizódok nehezítik a lapot, néha pedig meglepően suta, vagy elkapkodott részek várják az olvasót. Kicsit olykor olyan, mintha egy kiadás előtt álló utolsó verziót olvasna az ember, itt-ott történetileg felesleges szálak, események tarkítják a szöveget, de néha nem is áll ez rosszul a tébolyt elmesélő szövegnek.
Brutalitása embertelen, a Holtverseny se takarta el a durva részeket, Az utolsó utáni háború viszont inkább premier plánba meséli el ezeket a szörnyűségeket. Néha túl is lő a célon, túl tömény és túl sok a vér, a borzalom, meglehet, hogy pont valaki emiatt lesz érzéketlen ezek iránt, visszásan is elsülhet.

Útközben rájöttem, hogy a könyv leginkább filmként működne jól. Filmszerű elbeszélése, a borzalmak és szörnyűségek, a karakterek szenvedése, a reménytelen háborús övezet közege filmvászonért kiált, egy újabb Jöjj és lásd vagy épp történetmesélése miatt Apokalipszis most kerülhetne a vásznakra, egy vizionárius rendező kezében zseniális alkotást lehetne forgatni ebből az erősen jó, de olykor csúnya hibákat vétő történetből.

Totth második könyve egy hosszú rémálom, a vizuális típusoknak még inkább. A horrort, thrillert, szürreális drámát szerető feketeöveseknek ajánlom nagyon is. Nem könnyű menet.

10/8

Igen, látszik, tényleg.
Köszi, valamikor megnézem, az angol szuper. :)

előzmény: gerbence (#3)

2018-04-20 11:29:34 Molly's Game (2017) / Elit játszma Ragemarci (5) #6

Mint film nem a legjobb, de a pókeresek imádni fogják. Egy elzárt világba enged betekintést, ráadásul a tiltet ennél zseniálisabban nem lehet bemutatni. Jessica Chastain pedig még mindig gyönyörű és remek.

Ki volt az spoilerezve eredetileg (nálam látszik is az egyetlen spoileres mondat előtt és után levő fura karakterekből).
Amúgy itt a link, ha angolul megfelel, itt megnézhető a teljes film:
https://www.youtube.com/watch?v=MsLLTDC2E3E

előzmény: tomside (#2)

Ezt biztosan megnézem valamikor, mert ránézésre az új Mad Max ehhez képest kutya töke!

Viszont tisztelettel kérnék egy sporit, aki az előző hozzászólást ki tudja spoilerezni, mert durván tele van írva olyannal, aminek a filmből kell(ene) kiderülnie. Thx!

Nálam eddig a rendező legjobbja a maga négyesével. Különösen a Szerelmi vérszomjjal rokon darab, nagyon örülök, hogy végre hozzáfértem.
Különösen kedves az utolsó félóra Hamupipőke allúziója a toronyba zártsággal, az elhagyott cipőkkel és a megmentő herceggel... aki mellesleg egy akkorát rúg páros lábbal a gyilkosra a pajtában, hogy az ötször visszanézős, és bármelyik harcművészeti film megirigyelné. Amúgy meg ez a kurvák-leszbik-hippik-drogok vonal óriási korkép! Éltem volna! :D
Nagyon élveztem, és ha valakit érdekel egy pazarul felvett klasszikus hippi délutáni szeánsz - vagy party vagy mik voltak ezek egyáltalán -, önmagában azért is megéri megnézni.

Fun fact: emlékeim szerint a JB a szerző valamennyi általam látott filmjében szerepel, óriási pénzt tolhatott mögé, már úgy emlegetem magamban, mint a giallók Coca-Coláját. A következőhöz szerzek is egy üveggel. :)

Semmi újat nem kell tőle várni. A már több mint százszor látott, tipikus klisékkel telezúdított horror filmről van szó. A sztorija nagyon szimpla, túl szokásos, semmi bonyolultság nincs benne. ( Igaz történetet mesél el, egy jókora régi ház tele kísértetekkel, problémás karakterekkel, komor hangulat na és persze jump scare.) Parásnak úgy parás mint ahogyan eddig is megszokhattuk. Különösen nem kell tőle megijedni, főként aki már nagyon sok ilyet látott. Arra tényleg jó volt ,hogy megnézzem és kb ennyi mert megszerettem volna nézni, mert szerettem volna egy kis horrort nézni.

2018-04-19 21:26:45 Iszony (1965) Sziez (5) #9

Kedves Betti, túl vagyok az ötödik ikszen, és amit a házasságról írtam, azt magam körül láttam. Bizony vagy pokol, vagy mennyország. Egy párkapcsolat sose stagnál, az az idő múlásával vagy egyre jobb lesz, vagy egyre rosszabb. Persze, pokollá nem csak a nő teheti, hanem a férfi is, de mennyországgá mindig közös akarattal tesszük.
Nekem egy 35 éves mennyország házasságom van, nem tudom, nálad mennyi a hosszú táv, de én még egyáltalán nem unom! Szerintem ez a legjobb dolog az életben! Persze szerelem kell hozzá, ami ebben a filmben sajnos a nő részéről nem volt meg.

előzmény: betti (#8)

De még mennyire, hogy nem! Nem dokumentumfilm. Tűnődtem ezen közben... ám őszintén szólva már anno a suliban is rázott a hideg az olyan kérdéstől, hogy "Nos, mit akart a költő/író kifejezni?"....
Csak találgatni tudok. Talán az volt a rendező célja, hogy bemutassa, milyen sokfélék vagyunk mi, emberek; milyen sokfélék a sorsok, az utak, a kereszteződések, a találkozások? Az attitűdök, a személyiségjegyek, a viszonyulások? Vagy hitet akart tenni a házasság mellett...?
Személy szerint a fő történettel akkor is elégedett lettem volna, ha nem "ásó, kapa, nagyharang..." a vége, mert annyira tetszett a barátság - mint kapcsolati forma - ábrázolása: őszinte, tartalmas, igazi, talpraesett, természetes volt a dinamikája. Sőt, talán elégedettebb lettem volna, ha nem úgy végződik, ahogy. Pontosabban, ha sehogy sem végződött volna, hanem tartott volna tovább, ugyanolyan természetesen.
Végül azt éreztem, mintha a sok plusz történettel a nézők szájába akarták volna rágni a dolgok szempontjait, és nem kicsit találom bántónak, ha ostobának tartanak... Miért feltételezik rólunk, hogy nem rendelkezünk elég fantáziával ahhoz, hogy kiegészítsük, sokféle variációban továbbgondoljuk/-éljük, amit látunk? :)

előzmény: csabaga (#15)

A többi párkapcsolati bejátszást viszont teljesen feleslegesnek éreztem. Te hogy voltál vele, hiszen ez nen egy dokumentumfilm?

előzmény: mimóza (#14)

A film erőssége a kapcsolati mintázatok okos, alapos ábrázolása. A szituációk életszerűek és természetesek, a karakterek reakciói és megoldási stratégiái egészségesek. A színészi játék hihetővé teszi változásokat, a belső folyamatok hullámzását. Mindezek alapján, és néhány tényleg ütős - mondhatnám, bájosan vagy épp szúrósan eltalált? - poén miatt kap ez a jócskán populáris jellegű darab egy négyest.

(... jut eszembe, a Casablanca bejátszások sem válnak éppen hátrányára.)

2018-04-19 18:01:03 Salaam Cinema (1995) oscarmániás (4) #1

Míg a film elején a tumultuózus jelenetek a teheráni amerikai nagykövetség elfoglalására emlékeztetnek, azonban itt és most a tömegben mindenki mozisztár szeretne lenni. Egy szereplőválogatásra gyűlnek össze, és az iráni rendező géniusznak nincs könnyű dolga, hogy az amatőrökből és dilettánsokból álló seregletet kordában tartsa, és rávezesse őket mi is az a színészet. Megható dráma tárul elénk, ahogy az egyszerű emberek megnyílnak és vallanak arról, miért szeretnének mozifilmben részt venni. Végezetül vágyuk teljesül, még ha nem is így képzelték el a sztárságot.

Mindeközben a tenger túlsó partján...

Ebből az alkotásból végre kibontakozik a történet, miért nem tért vissza az apa Michael Dudok de Wit 2000-ben készült rövidfilmjében. (Father and daughter, 2000) Hála Hayao Miyazakinak, hogy kitűnőre értékelte a korábbi művet, és meghívta Michaelt egy nagyobb lélegzetvételű munkára. Nagy ötletnek bizonyult! Kiderül, ami eddig rejtve volt.
És hát... olyan megnyugtató, hogy a tenger túlsó partján zajlik mindig egy másik történet, amibe - ha szerencsénk van -, bepillantást is nyerhetünk. Így talán nem ránt magába a bánat, még ha látszólag okunk is lenne rá...

A korábbi kisfilm már régóta kedvencem volt, s most ezzel együtt teljes egészet alkotnak, akár egy önmagába záró kör.

2018-04-19 13:33:15 La chiesa (1989) / Démonok temploma tomside (4) #4

Fantasztikus, élvezetes film!
Nyilván nem ér fel a rendező legnagyobbjaihoz, de tisztán visszahat róla Soavi mester teremtőereje. A storyline kicsit szétmegy helyenként, olyan, mintha a történet egyszer-egyszer elindulna valamerre, de aztán nem, megáll megfordul. Ilyenkor kicsit unalmasnak tűnhet, de én épp ez miatt élveztem nagyon, van ideje egy-egy mellékszereplőre a filmnek. Gondolok az idősek jelenetére a toronyban, ahol az egyik legsötétebb horror, amikor a vénasszony a harangot kongatja, akit érdekel, nézze meg, mivel... Vagy a modell esete a tükörrel, a férjé a szenteltvíztartóval, a könyvtárosé a zsákkal. Megannyi fantasztikus, zsigeri, eredeti horrorjelenet.

A történet döcögőiért az is felelhet, hogy mintegy 8 ember dolgozott egyszerre a forgatókönyvön. Magyar szemmel a magyar helyszínek miatt külön fun az egész, és szerettem azt is, hogy Asia Argentónak fekszik a szerep, függetlenül attól, hogy nyilván az apja miatt van benne. (Biztosan nem vitte volna ennyire az apja nélkül, de én ettől függetlenül is szeretem több filmben is.) A "fiatal Denzel Washington" stabilan hozza a karaktert, jól alakít a könyvtáros is meg a vén pap, emberek, itt még színészet is van! Ehhez ebben a szegmensben nemigen voltunk hozzászokva. Ja, és a zene... hát az menetrend szerint zseniális!

A film a Démonok sorozat része lett volna, de szerencsére a rendező megküzdött azért, hogy független darab maradhasson. (Utólag látjuk, jól döntött. Ezt követően készült el ugyanis a Démonok 3., amely jókora bukta lett.)
Megtekintése bőven ajánlott a műfaj kedvelői számára, mert stabil a helye az erősebbek között.

Így messziről egy csavaros kis krimi, nyomasztó hangulattal, de ha sikerül igazán megmártózni benne majd' 2 órára, akkor azért jóval több lesz. Sőt, egészen agyontapos, mert egy olyan bezárt közeget mutat be, olyan erős karakterekkel és jelenetekkel, hogy az epikus - és giallohoz mérten különösen zseniális - finálé egészen mélyről feltörő sóhajt eredményez, visszatérni a valóságba felér egy feltámadással.
A krimi szál ezúttal baromi erős és bonyolult, végre nem egy csak egy egyszerű mondatból álló kis kalamajka valami béna gonosszal, hanem egy csavaros, igen meglepő fordulatokkal szolgáló történet. Engem személy szerint meglepett a gyilkos személye, bár vártam a csavarra, mert talán kicsit túlságosan direktül próbálja megvezetni a nézőt a gyanúsítottakkal. Nem egy zseniális jelenettel bír, amik miatt bőven kaphatna ötöst: húsbamaró, rémisztő tud lenni, ráadásul mindezt minimális vérrel, brutalitással és fényes nappal. Kiráz a hideg, ha erre a kis eldugott falura gondolok, tele babonával és tudatlansággal... amit persze a civilizáció könnyen áthidalt.
Nagyon erős négyes, néhol azért komolyan megbicsaklik, az operatőri munka pedig zavaróan hullámzó, néha zseniális snittekkel szolgál, néha csapnivaló. Ennek ellenére látom az esélyét annak, hogy egy újranézés után megkapja az ötösét. 80%

Jaj, az a boldog vég..pedig a ketrectől eltávolodó kamera kèpe a beszorult lànnyal még egy négyesre is elgyengített volna. Az eleje gyalázat, merüljünk, hogy féltékeny legyen az exed a képekre. Aztán volt hangulata, kilátástalanság. Persze butaságok is, főleg, ha csak abból indulok ki, hogy egy 2 méteres medencében se tudom sokszor, merre mi van, víz alatt nem egyszerű az élet az embernek, főleg ha amatőr vagy. A látvány jó, tetszik, hogy nem gonosz mutáns cápák vannak, de ez se lett olyan bűnös kedvenc, mint a Háborgó mélység.

2018-04-19 10:43:32 La chiesa (1989) / Démonok temploma tomside (4) #3

Jaja!
31:07-nél pl. Parlament,
46:41-nél Lánchíd és nem sorolom, remélem, még lesz.
50:47-nél bemegy a csaj a "Magyarok nagyasszonyának" felirat alatt.
Gondolom, a külföldi szemnek ez a magyar cirádás szöveg elég ijesztő, minek díszletre költeni?
Tök élvezetes magyar szemmel. :)

előzmény: wayage (#1)

2018-04-19 07:57:57 [Filmet keresek] aftur #2283

50-es években játszódó magyar film.

https://www.gyakorikerdesek.hu/szorakozas__filmek-sorozatok__1834694-mi-ennek-a-filmnek-a-cime-lent

A felvezető csak a mai, gyorshoz szokott néző tekintetében esik unalmasnak, a helyes szavak inkább a kimért, stílusos, tudatos... frankó! :)
Lucio Fulci fantasztikus zene kíséretében önti ránk a horrort, és habár nehezen elképzelhető, hogy bármi kiüsse a Ne zaklasd a kiskacsát! az első helyről az életművön belül, a Ház a temetőnél mindenképpen az erősebb darabok közé tartozik.

Két apró finomság:
A szörnyeteg-gyermek korrelációban - ha már a film végi idézet erre tereli a figyelmünket - teszem meg a következő két rövid észrevételt. Egyrészt a kislány babái megfeleltethetőek a halott embereknek, különös tekintettel arra, hogy a babysitter halálát előre látjuk..., másrészt a kisfiú halála a film végén erős metafora, mert az, hogy a kislány felhúzza a föld alól, és elmennek aludni, legfeljebb is annyival tehető egyenlővé, hogy a halottak befogadják. A cselekmény szintjén ez továbbra sem más, minthogy meghal.
Hajszál híján zseniális, műfajkedvelőknek megtekintésre bizonyosan érdemes!
(Kár, hogy csak a pocsék youtube-verzió jutott belőle.)

nem.

előzmény: Bogár Bence (#5)

Úgy fest én leszek az egyetlen aki nem nézi meg most hogy felkerült a néztre angolul, hanem inkább megvárom itthon moziban. :D

2018-04-18 20:44:08 Witness (1985) / A kis szemtanú Norbert Simon (4) #12

Egész szép egész szórakoztató kis film a kis szemtanú. Nagyon kellemes és érdekes története van. ( Én sajnos már csak nagyon nagy vonalakban emlékeztem a filmre.) Most húsvét előtt sikerült újra felkutatnom és megnéznem. Őszintén szólva nekem a Harrison Ford alakítása nagyon szimpatikus és nagyon szívhez szóló. Roppant érdekes a történet két ilyen egymástól abszolút külön világot, kultúrát, közösséget tár fel előttünk ez a film. Az nekem nagyon tetszik ahogy bemutatja az amish közösség életét, és mindennapjaikat. A dráma az nagyon stílusos és szép benne. A Kelly McGillis is szerintem jól játszott. Szerintem thrillernek sem utolsó a sztori. Én nekem jól esett újra megnézni ezt a régi klasszikust.

2018-04-18 20:24:35 The Limehouse Golem (2016) Ragemarci (3) #1

Ez annyira középszar, hogy nagyon hozzáfűzni valója nem is lehet az embernek. Az egészt átjárja és lehúzza egy olyan "ímmel-ámmal" hangulat, pedig nem rossz ez amúgy.

2018-04-18 20:22:06 Scream 2 (1997) / Sikoly 2. Norbert Simon (4) #14

Nos igen! Megtudom érteni az előttem szóló pozitív véleményeket és írásokat. Én magam is azt látom így újra megnézve ,hogy az első részhez képest tetszetősebb a második rész. Viccesebb, és humorosabb talán még az első részhez képest is. Itt szerintem mondhatjuk azt ,hogy azon "ritka folytatások egyike ahol jobb a második rész mint az első." Valóban nagyon jó horror film és nagyon jól adagolja hozzá a humort. A színészek alakításai is szerintem már jobbakká váltak. Kapunk egy egész jó sztorit amin vagy borzonghatunk vagy nevethetünk.

Érdekes, hogy egy alapsztorit/kliséhalmazt egy-két ügyes jelenettel és vagány koncepcióval, no meg egy jó színésszel mennyire fel lehet javítani. Szóval azért kell hozzá ez-az, hogy ne gondoljuk egyből a film+ előtt magunkat. (lsd. Brawl in Cell Block 99)

2018-04-18 18:14:44 The Shining (1980) / Ragyogás mimóza (5) #190

Overlook Hotel, ahol már örökre 1921. július 4-e van. Magának a Gonosznak a főhadiszállása ez az elátkozott panoptikum, ahol ezúttal mindent arra az egy lapra tettek fel, hogy Dannyt és az ő Ragyogását megszerezzék. Itt áll az idő, és a cél elérése érdekében az eszközök sem számítanak. "Lélek? Azt még fel sem találták. Vagy mégis?"

Ui.: Az overlook nem csak panorámát, kilátópontot jelent. Azt is jelenti: megbabonáz, megigéz.

Ahogy itt olvasgatlak benneteket, mindig egy sor újabb dolog jut az eszembe és egyre jobban érdekel a film, meg az igazán megosztó lényege. Már szinte az OFF-ban járnak a gondolataim vele kapcsolatban. Van itt ez a kikarikírozott hidegháború, amikor folyik a harc a háttérben a hülyeségért, a semmiért, valaminek az uralmáért, meg az elv igazáért. Valahol összeér a kettő, a diktatúrák, akár konzervatív, akár szocialista, egyaránt rosszul viselik a másságot. mert eltér az elvárttól, az elképzelttől. Át akarják nevelni, táborba küldik, szabályozni akarják, kivonják a forgalomból. Az ok elég hasonló. Most, hogy ez a film azt hozta ennyi újraértelmezés után, hogy a két sötét oldal küzd a kedves, egyszerű, jóakaratú, stb. másmilyenek feje felett, azok meg menekülnek, bujkálnak, el akarnak lógni előlük valami misztikumba, egy másik létbe, mintha másképp emlékeznék a filmre is, igaz, az újragondolások megszépítik vagy elrútítják a valót, újra meg kellene nézni, azt hiszem. A mese áll, a mese szép, de a részletei, meg az üzente most kissé már kavarognak bennem. Lehet, hogy megérdemelte ez a széles közfigyelmet, tényleg.

előzmény: TomPowell (#101)

"A mese lényege, hogy úgy egyszerűsít le, hogy a mondanivaló lényege azért megmaradjon és átélhető legyen. Itt ez nem sikerült. Egyébként talán azért is, mert túl sok témába belekap: néma lány és vízi szörny románca, hidegháború és űrverseny, kormányzati kísérletezés és kémkedés, elnyomott nők és elnyomott melegek, mozi szeretete és festészet..."

Talán ott lehet a "baj" (tudom, hülye megfogalmazás, de most jobb nem jutott eszembe), hogy ezeket túlontúl elkülönítik egyesek és ezért nem áll össze sokaknak egésszé. Igen vannak némák, szörnyek, feketék, melegek, de ezek csak a kívülállókat jelképezik, azok sokszínűségét. Kb. mintha azt nehezményeznénk, hogy az X-Men mutánsai különböző képességekkel, háttér történettel bírnak. A közeg, a környezet ugyanez. A 60-as évek űrversenye együtt jár a kísérletezéssel és a kémkedéssel. Egyszerű ez szerintem továbbra is, pont ezért működőképes mese, ugyanakkor tálalásában kétségtelenül sokszínű is. Egyébként meglepő számomra,hogy mennyire nem tudunk mit kezdeni ezzel a filmmel, avagy mennyire megosztó. Külföldi fórumokon nem futottam bele ilyesmibe.

előzmény: MicaHiro (#98)

A jogi kínlódás annyira nem volt valószerű, ráadásul összecsapottnak éreztem, onnan egész a végéig. Amerikaias, a szó rossz értelmében.

2018-04-18 10:48:04 Annihilation (2018) / Expedíció caulfield (2) #97

Számomra ez egy nárcisztikus mozgókép féleség, (film-feleség). Amolyan szerelemesnek lenni a saját mutatós tükörképbe eset. A VanderMeer-Garland együtteshez képest a Sztrugackij-Tarkovszkij társaság még úton volt valahova. Persze az oroszok tudták, hogy a “hol” csak egy képzet lehet, egy ikon, mert az a bizonyos hely mindig takarásban lesz, még ha idővel egyébként meg is érkeznek oda. Nekem úgy tűnik, hogy ez a film a szembenállás, a keleti Sztalker pedig a szembeszállás műveletében érdekelt, ezért az utóbbi tud valóban élni, míg emez önmaga árnyékával, mint halálos kórral vív meg egy - ebben a térben felesleges, sehova nem vezető - csatát.

#86

előzmény: TomPowell (#94)

Az, hogy ez az ember megúszhatott egy kettős emberölést számomra a mai napig hihetetlen! Van egy-két bicskanyitogató pillanata a "sorozatnak" de szinte hihetetlen, hogy majd kilenc órát így tudtak kitölteni érdekfeszítő,lényegre törő minden pillanata aranyat ér. Személyes véleményem az, hogy ha a Rodney King ügyben is "rendes" ítélet születik O.J is börtönbe került volna és milyen érdekes, hogy pont azért mentik fel mert fekete pedig Ő volt az aki nagy ívben szart rájuk de a "testvérei" megmentették a börtönből.

2018-04-18 09:33:20 Melancholia (2011) / Melankólia mimóza (5) #59

Jó sokára jövök egy lehetséges válasszal, de én csak most értem ide. :) Remélem, még itt vagy. Egy írásban azt olvastam, hogy a rendezőt megkérdezték erről. Azt válaszolta, a 19-es, ahol szakadni kezd a jégeső, a limbo, vagyis a pokol tornáca, az átmeneti hely, ahol várakozni kell...

előzmény: jorgecosta (#29)

:) Kíváncsian várom, egyébként számomra is ez a KT legnagyobb értéke.

előzmény: mimóza (#97)

A mese lényege, hogy úgy egyszerűsít le, hogy a mondanivaló lényege azért megmaradjon és átélhető legyen. Itt ez nem sikerült. Egyébként talán azért is, mert túl sok témába belekap: néma lány és vízi szörny románca, hidegháború és űrverseny, kormányzati kísérletezés és kémkedés, elnyomott nők és elnyomott melegek, mozi szeretete és festészet...
Mind jó témák lehetnek külön-külön, de itt egyszerűen nem áll össze egy szerves egésszé, inkább egy "Fontos társadalmi kérdések, nyakon öntve Nagy Művészettel" című gyűjteménynek érződik.

A Faun labirintusával összehasonítva ott is voltak mesés elemek, de ott végig megvolt egy egységes hangulat és egy értelmesen használt történelmi háttér, amihez szervesen illeszkedtek a mesés elemek. Itt a mesés hangulatból kifejezetten kiránt egy durva/véres jelenet, a valóságból meg kiránt egy musical-betét vagy a karakterek ostobasága.

előzmény: TomPowell (#96)

Kedves fórumtársak, még mindig nagyon új vagyok köztetek a pár hónapos "múltammal", és tíz év múlva is kiskorúnak fogok számítani hozzátok képest, akik voltatok annyira bölcsek, és a kezdet kezdetén, vagy akörül csatlakoztatok. Úgyhogy többnyire inkább csöndben maradok. :) De itt és most muszáj megfogalmaznom valamit, amit fontosnak érzek: a KT-n nem csak filmezni nagyszerű, hanem olvasni is. Elárulom, amikor épp időrésem van, nem csak filmeket nézek, de olvasok is itt... Sokat. Ennek az oldalnak rengeteg erőssége van (sőt, talán csak az van), de az egyik legnagyobb értéke épp a véleményformálás kultúrája. Higgyétek el, egy "külvilágból" idecsöppentnek nagy élmény beleásni magát az okosan érvelő, az alpári módszerektől óvakodó, a másikat tisztelő, de saját meglátását következetesen védő emberek eszmefuttatásaiba. Néhol olyan gyöngyszemeket találtam a "vélemények" fül alatt, hogy megszületett bennem a gondolat: egyszer toplistát fogok összeállítani a nézői értékelésekből. :) Persze filmek fognak benne szerepelni (mi más is szerepelhetne?), de a megjegyzések rovatban ott lesznek a komment-gyöngyszemeitek.
Azért ehhez a filmhez írtam, mert konkrétan ebből a vélemény-áradatból már több aranymondás is ott van a képzeletbeli listámon. ;)

Ez igazán örvendetes információ, van még remény :)

előzmény: Tenebra (#9)

De ennek a filmnek pont ez a lényege, hogy leegyszerűsít, mivel egy mese. Felnőtteknek szóló mese rasszizmusról, testiségről, másságról, de attól még egy nagy mese és azért mert elhelyezi egy adott korban, annak társadalmi kérdéseit használja, még nem törekszik a valóságra, viszont reflektál arra. Az általad felsorolt filmek is teljesen relevánsak az adott kérdésben és megkerülhetetlenek, de a műfajuk, az elbeszélésmódjuk is teljesen más.

előzmény: MicaHiro (#95)

Nem tudom, láttam-e valaha ennyire nyugodt mozit.

A Mozinet nekem is nagy kedvencem. Volt. (Csak, hát a "piac", ugye.)

előzmény: csabaga (#13)

Furák ezek a Maze Runner filmek, rányomom a hármast mert nem nézném akármikor újra, de attól függetlenül mégis kiemelkedik a sok hasonló közül. Valóban nem váltja meg a világot, de szórakoztató és az alap mondanivaló; a tipikus soha ne add fel mellett jelenleg a nekem nagyon tetsző, ne hagyd hátra a szeretteidet/barátaidat volt.

Mozinet király lap volt

előzmény: csabaga (#13)

Egy szerintebb jobb lap, a Mozinet, sajnos 2011-ben anyagi okok megszűnt.

előzmény: zéel (#12)

A Filmvilág azon kevés magyar (havi)lap közé tartozik, mely évtizedek óta tartja magát, sőt, nem csak magát, még a színvonalat is. (Többé-kevésbé.)
És ez igazi bravúr a magyar sajtópiacon. (Ami, ugye, nem is igazi piac, mert az állami hirdetések elosztása teljesen egyenlőtlené teszi a versenyt.)

előzmény: Tenebra (#8)

2018-04-17 18:12:05 Scream 2 (1997) / Sikoly 2. Mario Brothers (5) #13

Az első rész korszakalkotó klasszikus... Ez azonban jobb! Úgy bizony, ez a rész egy hibátlan horrorfilm! Szerintem a Sikoly-sorozat legjobbja. "Kellemesen" brutális, remek fordulatokkal, izgalmas történettel és remek színészi játékkal. Akárhányszor meg tudnám nézni és meg is fogom.

Bárki bármit mond: Ez a film ott van a toppon! Először én is furcsálltam, hogy Timothy Olyphantot választották ki a 47-es szerepére, de aztán olyan faszán hozta a karaktert, hogy az állam leesett. Ennek a filmnek van stílusa, van benne tökösség, szinte zéró CGI-jal, ami még egy plusz pont nálam. A 80-as, 90-es évek hangulatát idézi. Az igaz, hogy nem annyira véres, mint a játék, de kellően brutális ez is. Remek szórakozás, annyi szent!

2018-04-17 17:54:22 Glengarry Glen Ross (1992) zéel (5) #19

Ez egy igen-igen kemény világ, és egy fucking good film!

Abban egyetértek, hogy lehet, sőt kell is filmeket csinálni minden fontos társadalmi kérdésről, így természetesen a kisebbségek elnyomásáról is. De nem ilyen filmet.

Miért? Mert ebből a filmből semmi igazán értelmes következtetést nem lehet levonni. Egyszerűen túlságosan leegyszerűsített az összes karakter és szituáció, pontosan lehet tudni ki a jó és ki a rossz (és azt is hogy mi fog történni). A valóság nem ilyen fekete-fehér.

Aki igényes, valós(nak tűnő) embereket bemutató és igazi problémákról szóló filmet akar nézni, annak ott van mondjuk a 12 dühös ember, a Gran Torino, a Szemet szemért, az Isten városa, a Ne bántsátok a feketerigót stb. stb.