Legfrissebb kommentek (csak filmes)

Sokadik nézésre is ez a film egy igazi varázslat.

2023-02-04 19:17:58 MASH (1970) m.kaladze (2) #20

Én a sorozatot néztem még 90nes évek végén csehül, imádtam.... pont ezért (de nem csak ezért) ez a film nekem gyenge..a sorozatban sokkal több a humor
Ahogy már írtam (ne gondoljátok hogy nincs humorérzékem és amit írok szubjektív) a sorozat bejött, de a humor a filmben inkább alpári. Hawkeye és Trapper azt hiszik nekik mindent lehet, úgy beszélnek a nőkkel mint a rib*ncokkal bocs, a felettesekkel mintha kocsmában lennének, semmi de semmi tisztelet... ezek akarnak lenni a pozitív hősök?? Hiába orvosok de katonák is...Tudom valahol szatíra is akart lenni de nekem abzolút nem vicces 2 csillag de csak a későbbi sorozat miatt, ami vicces is volt és azért ENNYIRE nem vetették el a sulykot.

Meglep kissé a lenti utálat. Szerintem annak, ami, ez a film teljesen, tökéletesen, totálisan megfelel. Főleg egy Glass-Old kombót követően, szóval nyilván valami moslékra voltam felkészülve.

Ezzel szemben a Kopogás a kunyhóban hozott magával kurva jó színészeket és operatőri munkát, és egyenesen belegyalogolt a zsánerembe a felütésével. Ez a bilbikus cheap thrill vonal baromira tetszett és el se hiszem, hogy ezt le kell írjam, de természetesen nem homofób a film. Sőt olyannyira nem, hogy a Kopogás meglepően intelligensen kezeli a kérdést, és a főszereplő páros a leghúsvérebb melegpár, amit hosszú-hosszú ideje filmen láttam. Konkrétan nem is jut eszembe hirtelen bármi olyasmi, ahol az itteni viszonyokhoz hasonlóan emberként vannak kezelve a karakterek, nem csak valami fos sztereotípiaként.

Szóval tök jó volt ez az egész, na. Mindenestől. Ha nagyon bele akarnék kötni, nyilván lehetne kifogásolni ezer meg egy apróságot, amit valszeg fognak is még boncolgatni mások, de engem vitt annyira magával a film, hogy ne akadjak fenn a maflaságain, és megérjen a végeredmény egy halvány négyest.

Azt viszont muszáj kiemelnem, hogy szerintem nagyon jót tett Shyamalannel, hogy hozott anyagból dolgozott és kivételesen nem a saját baromságát rakta vászonra. Isten tartsa meg a jó szokását...

Klasszikus olasz filmvígjáték. ITT digitálisan felújítva, parádés magyar szinkronnal (Domján Edit, Somogyvári Rudolf stb.).

Christmas Comes Home to Canaan
Magyar cím: Házhoz jön a szerelem / Házhoz jön a karácsony
Története:
Ahhoz, hogy felépüljön egy rendkívül súlyos autóbalesetből, Bobbernek nagyon nehéz műtétre és hosszú hónapokig tartó lábadozásra van szüksége. Apjának, Danielnek nincs pénze fia gondozására, de egy barátja, az író Rodney Freeman felajánlja, hogy rendezi a tragédia okozta összes költséget. A kórházban Daniel találkozik a kedves orvossal, Briony Adairrel is, akibe beleszeret.

( A film magyar címeként több helyütt is az 1. változatot tüntetik fel, a szinkronizált alkotás főcímében azonban a 2. változat hangzik el (00:15): Youtube: Házhoz jön a szerelem )

Van itt minden, ami mostanában divatos: lásd a kulcsszavakat. Hogy ez mennyire volt hatásos akkoriban? Ma meg már túl vagyunk Brexiten, Lonsdale márkájú pulcsiban akárki járhat, ki vagy mi fékezi meg a végtelen bulizásokat (lásd a röpke jelenet a bérház folyosóján)? De nem ez a lényeg. Ja és a Sólyomszem Lincoln is visszavonultan éli napjait. (?)
Most az igazi ereje (már a filmnek) a hosszan kitartó, nyugtalanító, feszültséget generáló jelenetekben van - amiből nincs olyan sok, de még említésre méltó az öreg és betegeskedő apuka fáradt-szürke, meggyötört valósága is.
Aztán még lehetne sorolni: fiatalok útkeresése, pénz, az őshaza mítosza, vasút..., párhuzamosra szőtt társkapcsolatok. Sokat lehetne beszélni, írni, több téma rejtőzik, de szinte mindet továbbgondolták, fejtegették már azóta. Akit érdekel, ne habozzon, nézze meg a filmet, míg nem válik teljesen kommerszé.

Mert az szamár. A póni az, amit a kocsija elé fogat. Két különböző állat. Az egyik fekete, a másik fehér.

előzmény: -senki- (#18)

Hello!
Ezt a két filmet össze lehetne kötni, a közös pont Jesus Quintana karaktere: A nagy Lebowski, The Jesus Rolls
Illetve ezt a kettőt mint remake: Herék, The Jesus Rolls

2023-02-04 06:22:38 Respect (2021) dittike (5) #2

Aretha Franklin egész életében küzdött önmagával, a múltjával, a bőrszínével és ő maga is nagyon nehezen került egyensúlyba, szerintem ezt jól érzékelteti a film és a daloknak erejük van, hiszen lélekből jönnek.

:o)) Senki? Csak én? Nahát, micsoda filmtörténeti kuriózum! Szóval, van a híres, pompás fotó, amit mindenki ismer, a találkozás az Elbánál, tankönyvek címlapjain szerepelt... a hős szövetségesek végre összeértek, a náci Németországnak vége, ott a folyó, és a két partról elindulnak a hős győzők és egymásnak kezet nyújtanak, összeborulnak. Na, eddig a történelmi díszlet, azután jön a zónákra osztás, meg az acsarkodás. Tudjuk, Patton azonnal inkább az oroszokat támadta volna meg a háború után... szóval volt ott minden. Na, de itt ez a film, az oroszok propagandaszemszögéből. És de, ez azért mégis egy filmlegenda. Fantasztikus egyoldalú maszatot csináltak belőle, de hát 1949. Az NSZK meg az NDK hajnala is benne van a műben, néha olyan patetikus, heroikus kijelentések vannak, mint az amerikaiaknál a nagy vallásos eposzokban szokás, a szent csillogó szemmel a távolba tekint, a jövőbe lát a felhőkön túl, és magasztosakat mond, miközben ünnepélyes zene szól. De itt orosz mindenki. :o) Nincs tolmács, mindenki oroszul beszél, a németek is, amerikaiak is. Az amerikaiak mindig whiskeyt isznak, a szovjetek nyilván vodkát. Persze, a vodka győz, az amerikaiak levegőért kapkodnak az eredeti szibériai piától. És hát az amerikaiak simlis genyák, szemérmetlen táncot ropnak vad, erkölcstelen, imperialista zenére, a szovjetek meg sokszor zászlókat tartva hazafias dalokat énekelnek önfeledten és öntudatosan. Például kiszabadítják a német politikai foglyokat, akik csillogó szemmel lépnek a szabadba és azonnal az új, demokratikus, testvéri, békés országépítés a gondjuk, az amerikaiaknak meg csak a tőke, a nyerészkedés, a hamis, gaz, imperialista ravaszkodás... na, szóval így képzeld el az egészet, nem tudom, hogyan osztályozzam, mert ez nem átlagos, nem nézhetetlen, nem jó, nem zseniális, ez külön kategória. Adok egy négyest, de az nem jót jelent, hanem az egyedi jellegzetesség méltatását. Persze, ezt azért látni kell...

2023-02-04 01:39:45 Nyugati nyaralás (2022) / Riviera East VVega (2) #10

Nagyon-nagyon kellemetlen film, ami maga se tudja, mi akar lenni.

2023-02-04 01:27:51 [Megérdemelte-e az Oscart...] ChrisAdam #11749

Egy másik topikban már elhangzott az igazság: amelyik film éles kritikát fogalmaz meg Hollywooddal szemben, az nem talál ott tárt karokra. Ez ennyi.
Az olyan egyedibb hangvételű filmek, mint a Babylon pedig úgyis megtalálják az útjukat, hogy igazán emlékezetesek legyenek, kultfilmmé váljanak, míg a jelöltek fele a feledésbe merül (és most pont nem a két folytatásról beszélek, természetüknél fogva). De ez már elég régóta így van az Oscarral kapcsolatban, sőt - talán mindig is így volt.

A nagyobb baj, amikor a nyertes lesz egy középszerű feledhető film, mint az utóbbi években többször.

2023-02-04 00:38:57 [Megérdemelte-e az Oscart...] VVega #11748

Igazából semmi többet se kell mondani az Oscar teljes irrelevanciájáról, minthogy a Babylon nincs a legjobb filmek között jelölve, míg az Avatar 2 igen. Ezt sehogy se lehet védeni, egy szánalmas kamu szobor, amire nagyon nem kellene már figyelni szerintem. Odaadják valakinek, oké, de egyszerűen nincs köze ahhoz, hogy melyik film volt a legjobb az adott évben.

Újra néztem megint, ezúttal Médiaklikken keresztül, s még mindig ugyanannyira tetszett, mint első v. második nézésre, de ez azért van, mert mindig is ilyen apa figuráról álmodoztam, amilyent megformál Hajduk Károly ebben a filmben.

Mi volt ebben a homofób?
Egy idő után elkezdtem reménykedni benne, hogy tényleg nézhetetlenül rosszá válik, de egyszerűen csak maradt végig épp olyan unalmas és érdektelen, mint ahogy indult.

előzmény: dittike (#2)

Az almafa virága
A bálna (The Whale)
Eltűnt (Missing)
Magic Mike utolsó tánca (Magic Mike's Last Dance)
Tár

Más véleményen leledzem, kifejtem :
A Halott ember a kedvenc filmem tőle, mert úgy mutatja, be a halotti kultuszt, hogy az már szinte csontig hatol, ráadásul külön kiemelendő, hogy az alkotás fekete-fehér, a zenéje karcos és Johnny Depp alakítása is nagyon rendben van.

pontosítsunk: néhány Bp-i művész mozi esetleg vetíteni fogja.

előzmény: Ágó (#1)

2023-02-03 21:13:52 Magic Mike XXL (2015) dittike (4) #1

Nem olyan kiemelkedő, mint az első rész, de azért vannak benne érdekes produkciók.

Carrington V.C.
Története:
Carrington őrnagyot, a Viktória-kereszt (V.C.) birtokosát 125 font elsikkasztásával vádolják, és hadbíróság elé állítják. A tárgyaláson úgy dönt, hogy saját kézbe veszi a védelmét, s azzal érvel, hogy a hadsereg tartozik neki sok pénzzel, mivel a különféle kiküldetéseinek költségeit saját zsebéből kellett fedeznie. Azt is állítja, hogy előzetesen jelentette felettesének, a rendkívül ellenszenves Henniker ezredesnek, hogy kiveszi a pénzt a széfből. A férfi ezzel kockára teszi karrierjét, házasságát és jó hírnevét.

Sok dologban meglehetősen konzervatív vagyok, ennek ellenére azt gondolom, igazán jól sikerült alkotás ez. A világ, amibe bepillantást enged, zárt, bizarr és érdekes és azáltal, hogy kilépnek ebből, a nagyvárosi klubok zárt világából és egy kocsival indulnak el a vidéki, sok szempontból álszent amerikai vidéken keresztül, lényegében szinte egy bemutató turnévá válik a film. Bemutató, de nem propagandatív, véletlenül sem sugallja senkinek, hogy váljon olyanná, mint ők, inkább az lehetett a törekvés, hogy az ismeretlen és talán távolról megvetendő kultúra szerethető és emberi oldalát is bemutassa. És az, hogy a már-már sokkolóan őszinte és szókimondó hozzáállás sok helyzetet megoldhat, szemben a mindent szőnyegalá söpréssel és megjátszással. A három főszereplő "csaj" megmutatja, hogy azért, mert valaki nőnek öltözik, lehet sok dologban férfiasabb egy kovbojkalapos macsónál.

2023-02-03 18:56:41 Magic Mike (2012) dittike (5) #18

A férfiak számára is igen kemény a show business és az éjszakai vetkőzések világa, mely sokszor lélekölő és lehangoló is tud lenni. Ez a film pont ezt a semmibe fulladást jeleníti meg és az ebből való kitörést is talán.

2023-02-03 18:31:26 [Magyar filmek] zéel #557

Átadták a 60. Magyar Filmkritikus Díjakat
Legjobb animációs film: Amok (rendező: Turai Balázs)
Legjobb dokumentumfilm: Döntés (rendező: Ugrin Julianna és Vízkelety Márton)
Legjobb kisjátékfilm: Pragma (rendező: Szelestey Bianka)
Legjobb női epizódalakítás: Szandtner Anna (Larry)
Legjobb női főszereplő: Román Katalin (Hat hét)
Legjobb férfi epizódalakítás: Onofer László (Larry)
Legjobb férfi főszereplő: Vilmányi Benett (Larry)
Legjobb vágás: Lemhényi Réka (Mindörökké)
Legjobb operatőr: Tóth Levente (Magasságok és mélységek)
Legjobb forgatókönyv: Lányi Zsófia (Veszélyes lehet a fagyi)
Legjobb kísérleti film: Igor és Ivan Buharov (Melegvizek országa)

Legjobb rendezés: Csuja László és Nemes Anna (Szelíd)
Különdíj: Mindörökké (rendező: Pálfi György).
A legjobb első film: Magasságok és mélységek (rendező: Csoma Sándor) és Larry (rendező: Bernáth Szilárd).
A Filmkritikusok B. Nagy László Díja: Hat hét (rendező: Szakonyi Noémi Veronika).
A magyar filmkritikusok Életműdíja: Grunwalsky Ferenc

2023-02-03 16:13:53 [Ajánlj egy dokumentumfilmet] Ugor #57

Február 15. és április 6. között ingyenes Verzió vetítések a legjobb dokumentumfilmekből.

A filmnek 219-es a sorszáma itt a lapon, mondhatnánk, évtizedek óta itt hever, aztán még nem nyilatkozott róla senki. Van sokezer más mű, amiről szintén nem mondott még véleményt a publikum, de teljesen érdektelenek is, ez viszont egy kultfilm. Valamilyen szinten a filmtörténelem része, az IMDb-n 7,2, és persze lehet vitatni az értékeit ennek is, akkor is valami szokatlan lenyomat. Bizonyára sokan a meztelenkedésre teszik a főhangsúlyt és ezért vagy jobban szeretik vagy éppen ezért nem, vérmérséklet függvénye. Az nem spoiler, benne van a címben, hogy van két "here", élősködő, antiszociális, bűnözésre hajlamos figura, és róluk szól az egész. Hogy is állunk ehhez... vannak a szimpatikus bűnözőket megfestő filmek, amik vonzóvá teszik a társadalom által "kitaszított" kezelhetetlen elemeket, amelyeket más korok vagy társadalmi rétegek egyszerűen leköpnek, vagy kivégeznének. Tegnap a Petőfi Irodalmi Múzeumban mafláztam azon, hogy betyárvilág... hírhedt rablók, bűnözők, erőszaktevők, tolvajok, orgyilkosok, aztán van velük valami romantikus hőssé avatás, az utókor csárdákat, utcákat, tereket nevez el róluk, éttermekben a mezei vadember kedvenc kajája címen esszük a hagymás, szalonnás izét. A képzőművészet is felkarolja őket, festményeken pózolnak, szobrok formájában fickóskodnak. A talpig magyar látogató meg hej, ez igen, ez a magyar virtus, az igazi férfi, kemény legény, sokáig éljen a haza! felkiáltással megimádja őket. Hát ezek a srácok is valami hmm... betyárok. Vagy valami westernből az outlaws, az is lehet szimpatikusra festve. A társadalom tisztességes polgárai meg elszenvedik néha ezeknek a zaklatását. Rendőrök meg utolérik őket vagy nem. Mindenesetre van valami szabadszerelem-attitűd is, 1974-ben járunk, a társadalom és a gyorsan reflektáló, tükröt tartó filmipar robbanásszerűen szabadul fel a korábbi nézetek bigott igái alól. Ez is benne van. Aztán a végén, hogy ez vezet valahová vagy nem vezet, van-e válasz vagy megfejtés, vagy rájuk húzzuk a vizes lepedőt, azt nem mondom. De tényleg, hova tovább ebből? Egyszerűbb, alsószintű véleményem meg az, hogy egy filmen belül Miou-Miou-val, Jeanne Moreau-val, Isabelle Huppert-el, Brigitte Fossey-el szabadon paráználkodni, inkább megváltás, mint a sors büntetése, és mintha az az üzenet sántikálna be a hátsó ajtón, hogy ezek itt ezzel áldást is osztanak mindenkinek.

The Magus
Története:
Nicholas Urfe a görögországi Paxósz szigetén találja magát, mivel elfogad egy tanári állást a Lord Byron-ról elnevezett iskolában, ahol elődje öngyilkos lett. Ez egy esély arra, hogy szakítson korábbi életével, és megszakítsa kapcsolatát az érzelmileg instabil Anne-nel. A szigeten való tartózkodása során találkozik a titokzatos Lilyvel, egy nagyon kedves úriember, Maurice Conchis társával. Ő meghívja Nicholast magukhoz, aki így sok rejtélyes helyzet szemtanúja lesz. Közben megpróbálja kideríteni, egyáltalán kicsoda Conchis, akinek zsákutcájába jutott...

Másodszori mozis nézésre is betalált rendesen, főleg, a dal a Ködről, mely minden titkot elborít és jelen van a városban, lényegében ez a dal meghatározó eleme is a filmnek, összeköti az időseket és a fiatalokat egyaránt, mert a városhoz tartozik.

2023-02-03 12:37:18 Nagykarácsony (2021) Raul (3) #11

A magyar Vertigo... :)
Viccet félretéve, a Film4 és hasonló tévéfilmes csatornák karácsonyi felhozatalának színvonalát simán hozza, plusz van benne egy-két jó poén, meg karakter. Ha ráadásul még a szélesebb közvélemény is megjegyzi, hogy a kosaras autó az nem daru, akkor már igazán megérte megnézni :)
6/10

Nosztalgikus, búskomor, lassú, meditatív dráma rendkívül erős vizualitással és atmoszférával, finom humorral és erős alakításokkal. Ezt a hervasztó vidéki "életérzést" - megspékelve a coming of age sztorival - kevés film tudja ennyire átadni (még a Bonnie és Clyde atmoszférája is elbújhat mellette), kiváló a soundtrack és a csúcspontokon kifejezetten megindító a film. Azzal viszont egyetértek, hogy a 2+ óra kissé sok, vannak unalmasabb / leülősebb jelenetek, de azért az összkép így is páratlan. A színészek közül mindenki remek (Leachman a legjobb), kivéve a csinibaba Shepherd, aki inkább csak a külsejével hódít. Erős négyes.

Csak azokat tudom jelölni amikről hallottam már, bár a Titanic abszolút nem érdekel.
És van pár ami után meg kell néznem mi is az.
Ha nem is moziban, de vagy Blu-rayen vagy pedig Tv-n mindenképpen a filmek háromnegyede a listán lesz.

De A bálna kiemelkedik ezek közül nekem, valamint a kopogás..és az Asterixis.
Kokainmedve nagy trash élményt várok tőle.
Ahogy a Magic Miketől is. (nem tudom miért, de tetszett az első rész és a második is pedig sem meleg, nem vagyok sem pedig nő. valamint a táncos filmek sem állnak közel hozzám. Ráadásul a másodikban semmi különleges sincs.

Megannyi rendkívül kicsi, lassú, és nem éppen az ártalmasságáról híres állat került már a horror készítők keze nyomán vérszomjas fenevaddá. A csigák sem kerülhették ezt el. Szerintem ez egy szórakoztató mozi a nyolcvanas évek végéről. Nem kell túl sokat várni tőle. Ellenben a hangeffektek és néhány látványosabb rész elég jól el lett készítve így abszolút élvezhető.

2023-02-03 07:15:48 [Tévésorozatok] Ubul #4203

igazából pont a legnagyobb változtatást ott csinálták a játékhoz képest, pedig ott volt több utalás rá, hogy
Bill párja már útálta Bill-t, és inkább elment "meghalni"...ez főleg csak levelek olvasásából derült ki, bár eléggé az arcunkba nyomva. Plusz Bill él(t) a játékban, jó kis összezörrenéssel kezdte a pályafutását Ellie-vel, amire szerintem sokan mérgesek, hogy nem került be filmes eszközökkel a játék után

előzmény: kaamir (#4202)

2023-02-03 07:13:20 [Általános fórum] Ubul #9794

ugyan nem CC, de olyannal igen, hogy nem volt reklám, és rögtön a film kezdődött

előzmény: bambula (#9790)

Volt már ilyen eset, ti. hogy a magyar cím pontosan az ellenkezőjét jelenti, mint az eredeti cím (jelen esetben a Hívőből Hitetlent - fordított Paulus?), de itt a magyar filmcímmel éppen hogy nem lőttek mellé. Ettől a filmtől ugyanis én leszek hitetlenné. Nem hiszem el azt, amit bemutat.

Danny Balint (hö-hö, méghogy német név, Bálintkám) zsidóként azért lesz vérgőzös náci, mert egyszer gyerekként csalódott a zsidó iskolában a hittanórán a judaizmusban. Mivel egyéb okot nem említ a film, illetve ezt nyomatékosítva többször is bemutatja, kénytelenek vagyunk elfogadni a tényt: az alkotók szerint, ha ez az élmény ér téged gyerekkorodban, akkor egyenes az út a nácivá váláshoz. Más lehetőség nincs. Komolyan, ki hiszi ezt el?

Ha a filmkészítők abban gondolkodtak volna, hogy van egy kiemelkedő intellektusú, elvakult náci gyerek, aki menet közben tudja meg, hogy ő zsidó, na igen, az lehetett volna egy kemény dráma. De ezt így, hagyjuk.

P.S.: no, utánaolvastam. A filmet egy bizonyos Daniel Burros élete inspirálta (nem életrajzi a film, csupán ihletője volt a sztori). Az a baj, hogy a film csupán bizonyos elemeket épített be - pl. az újságíróval való beszélgetést - , de az okokat nem sikerült bemutatni.

2023-02-02 22:23:27 [Általános fórum] peti0290 #9793

Én az esetek döntő többségében a Westendben mozizok, ha CC, és ott mindig van (legalábbis mikor én arra járok), de akkor lehet, hogy csak én vagyok peches folyton :)

előzmény: bambula (#9792)

2023-02-02 21:27:50 [Általános fórum] bambula #9792

Én még késést nem tapasztaltam. Legalábbis az utóbbi években nem.

előzmény: peti0290 (#9791)

A Trainspotting és a Visszatérő szerelemgyereke. Igazi bűnös élvezetnek ígérkezik, habár Banks eddigi rendezései... hát szóval... na majd meglátjuk.

előzmény: indiana83 (#2)

Kokainmedve. Nagyon kíváncsi leszek, hogy egy irtózatos nagy baromság vagy baromi jó szórakozás lesz-e. Vagy netán kettő az egyben. :D

Sajnos megnéztem, de szerintem homofób, öncélú, nézhetetlen szemét, ilyen rossz filmet még tán nem is láttam.

Ismét lesz mozikban a Dögkeselyű? De jó!!

2023-02-02 17:26:37 [Általános fórum] peti0290 #9791

Soha...CC-ben minimum 10, de inkább 20 perc csúszás általában. Mondjuk főleg premier környékén, esti vetítéseknél fordul elő. Napközben, már pár hete / esetleg hónapja futó filmeknél nem tudom mi a helyzet, de valószínűleg ott se takra indul a film.

előzmény: bambula (#9790)

2023-02-02 17:08:22 [Általános fórum] bambula #9790

Sziasztok.
Ti futottak már bele olyanba mostanában, hogy egy filmnek előbb kezdödőtt el a vetítése?
Most voltam az egyik CC-ben és mivel mostanában csak egy-két perccel szoktam bemenni a terembe a kiírt kezdés előtt eléggé meglepődtem amikor közölte velem a jegykezelő,hogy siessek,mert mindjárt kezdődik a film,mert 10 perccel előbb kezdenek,de okot nem tudott mondani rá,hogy miért.
Így 14:00-kor nem az előzetesek vagy a reklámok kezdődtek el,hanem a film. :)

Ebben a filmben aztán remek villanyszerelő működött közre.Számomra ugyanis totál feszmentes volt.
Remélem egyszer hazánkban is megjelenik majd az alapot képező regény ,mert kíváncsi lettem rá.
A film jobb lett mint a rendező elöző filmje,de még messze van a Hatodik érzéktől vagy a A sebezhetetlentől.

2023-02-02 16:28:41 [Tévésorozatok] kaamir #4202

The Last of Us - 2. és 3. rész

A második részről igazából nem tudok sokat írni. Ezerszer látott zombis klisékből építkező megyünk, harcolunk rész. Ha láttál életedben egyetlen filmet/sorozatot a témában, akkor láttad ezt is. 6/10

A harmadik résszel viszont rendesen megleptek az alkotók. Nem mondom, hogy ennél jobb drámát még nem láttam, de kétségkívül hatásos volt. Finom, érzékeny és az érzelmek tekintetében hiteles (azt viszont egy percig sem hiszem el, hogy ezek ketten húsz évig élték a kertvárosi idillt a világvége közepén), a színészek pedig remekelnek. Néha elbillen egy cseppet a giccs felé, de át sosem lépi a határt. Szép volt, működött. 8/10

Lehet, hogy hagyni kéne a hülye zombikat meg a két se íze, se bűze főhőst, és inkább ilyen világvége minidrámákra koncentrálni :)

Ettől a filmtől nem lettem okosabb. Nem tudtam meg semmit Jean Michel Basquiat-ról, sem az alkotásairól, sem magáról az emberről. Holt unalmasan előadott nagy semmi ez a film, egyedül David Bowie miatt volt érdemes megnézni, őróla tényleg elhittem, hogy ilyen lehetett Andy Warhol.

A Marvel filmek kénytelenek azzal a hátránnyal indulni, hogy Marvel filmek. Értem ezt úgy, hogy meg kell felelniük olyan kritériumoknak, amik egy filmnek sem válnak előnyére, de egy franchise működtetéséhez elengedhetetlenek. Példának okáért ebben a filmben egy kivételével minden szálat nyitva hagynak, amit bármely más esetben negatívumként hoznánk fel, de itt kötelezőnek tekintik, hisz csatlakoznia kell az univerzumhoz, és ezt úgy tűnik, nem képesek másként elérni.
De ugyanígy előírtnek tűnik, hogy a fényképezés ugyanabból a négy beállításból dolgozzon a teljes 160 perc alatt, mint bármely más marveles filmben is tapasztalhatjuk. Vagy hogy a film íve is fedje bármely másikét a studió művei közül.
Ezért szerintem nem lehet jó film, nem tud az lenni, nem hagyják neki fentről, hogy az lehessen.
De ehhez képest jó. De csak ehhez képest.
Pozitívum, hogy tiszteletteljesen kezelték a főszereplő halálát, amennyire lehetett. Hogy nem próbálták az egyébként ilyen jelenetek alatt full hangerővel játszott fanfárokkal tolni le a néző torkán a szomorúságot, sőt, a zene hiányával még nagyobbat ütöttek.
De két pár galambnyi szárny nem bír el egy embernyi tömeget!!!!
De kár érte. Ki tudja, milyen klassz művek születnének, ha nem receptre rendelnék őket? Ha nem kellene minden filmnek kötődnie minden filmhez, hanem önálló, kerek művek születhetnének, rendezői, írói, fényképezői, színészi szabadsággal. Még amiatt sem kellene aggódnia a stúdiónak, hogy vajon melyik, húsz filmre leszerződött színészük fog badarságot nyilatkozni, kavarva nekik ezzel PR-vihart.

2023-02-02 12:59:35 The Patient (2022) / A páciens ogreg83 (3) #1

A sorozat sajnos nekem a kezdeti lelkesedés után csak egy erős közepesre hozta magát. Carell jó, viszont nekem a Gleeson sajnos csalódás, komolyan vehetetlen, semmi borzongató nincs benne. A zsidó szál nélkül, inkább a sorozatgyilkos lelkivilágára szántam volna több időt. Inkább egy erős hármas, mint gyenge négyes.

2023-02-02 12:30:56 The White Lotus (2021) / A Fehér Lótusz pelu (4) #14

Mindkét évad rendkívül jól sikerült, az elsőben a jópofa bohóckodás, míg a másodikban a pszichológia feszültség, ami kidomborodott inkább. A zenéjét imádtam, és Szicília magával ragadó. A helyszín, a szerteágazóbb történet és a színészek miatt inkább a 2. évadra teszem a voksom, kiforrottabb rész volt.

Már csak Murray Bartlett és Aubrey Plaza játéka miatt is érdemes volt látnom őket.

2023-02-02 12:20:47 [Tévésorozatok] Ubul #4201

terv alatt van, csak mindig jött más. Meg gondolom sokan nem keresnek sorozatokra még itt, hanem pl. ide írnak be tapasztalatot.

előzmény: Umberto (#4200)

2023-02-02 11:50:04 The Good Nurse (2022) / A másik nővér Xuja (4) #5

Az első felében eléggé meg voltam lőve, mert - csatlakozva az első kommentelőhöz - egy fordulatosabb, eseménytelibb thrillert vártam, ahol szép lassan bontakozik majd ki a suspense. Ezzel ellentétben ez egy nagyon visszafogott, komor, borongós, helyenként kicsit steril, de a végére kifejezetten érzelmes dráma, ahol a fókusz nem a nyomozáson vagy a rejtélyen van, hanem a főszereplők karakterén és a közöttük levő kapcsolaton. Chastain és Redmayne is bitang erős alakítást nyújt, utóbbi különösen hiteles a zavart elméjű, rejtélyes motivációjú sorozatgyilkos szerepében - őrjöngések és pszichopata tekintet helyett teljesen hétköznapi, visszafogott és nagyon emberi karakter.

A rendezés teljesen átlagos, a képi világ sem emlékezetes, illetve a két órás játékidő belekap olyan szálakba, amikkel aztán nem kezd semmit, így hiába erős a dráma, ez inkább csak a végére bontakozik ki. Szóval összességében nem túl erős a négyesem, de az utolsó 20 perc az tényleg olyan, hogy megéri kivárni. Az meg pláne emel a látottak hatásán, hogy igaz történet az alapja, és a stáblistánál hallható tetszetős score alatt még tovább tudjuk gondolni a látottakat.

Újranézve lecsúszott az ötösről. Az első 45 perc csont nélkül zseniális, az addigi filmtörténelem talán legelvetemültebb percei ezek - véres, erőszakos ámokfutás, rengeteg humorral és iróniával, nagyszerű vizualitással és emlékezetes rendezéssel. A továbbiakban mérséklődik a tempó (sajnos párszor kegyetlenül le is ül) és megpróbál egy sokkal univerzálisabb társadalomkritikát megfogalmazni bűn és bűnösség és a médiamanipuláció kérdésében. A végén azonban kicsit hiányérzetem volt - Kubrick sose volt a visszafogottságáról híres, de itt nagyon megrágja a filmet a nézőnek, premier plánban mutatva mindent. Másrészt pedig túl sokat időzik lényegtelen / unalmas dolgokon, és Rorschach-al egyetértve ott vágja el, ahol még érdekes lehetne a továbbiakban.

McDowell pazar, őrült, látványos, helyenként hidegrázós (az a tekintet..) alakítása viszont nagyszerű, és elviszi a hátán az egészet a lassabb percekben is, illetve a kreativitás / rendezés az természetesen minőségi marad az egész film tartama alatt (és a zenehasználatról még nem is beszéltünk). A negatívumok ellenére tehát nagyszerűnek tartom, de már messze nem annak a mesterműnek, aminek eddig.

Másodszori megtekintésre már megadtam az öt csillagot. Első alkalommal hajtott (volna) előre a kíváncsiság, és ezért elég nehezen viseltem az élet nagy kérdésein való lamentálást. A Mise éjfélkor azonban nem egyszerűen egy horrorsorozat, annál több akar lenni, és ez sikerül is neki. Tipikusan azon múlik, hogy milyen elvárással ülsz le a TV elé. Nem győzöm dicsérni a színészeket, a nagyszerű ötleteket, emlékezetes jeleneteket. Ezúttal átjött! :)

2023-02-02 10:28:49 Babylon (2022) Mikkey (4) #31

Final Cut: Volt egyszer egy... Hollywood :)

2023-02-02 09:57:33 [Tévés ajánló] bambula #322

Duna TV: 02.02. 21:45 Boldog idők(2019.)https://kritikustomeg.org/film/90443/la-belle-epoque-boldog-idok-2019

02.03. 20:55 Kenyér,szerelem,fantázia (1953.) https://kritikustomeg.org/film/9420/pane-amore-e-fantasia-kenyer-szerelem-fantazia-1953

02.03. 22:35 Kenyér,szerelem,féltékenység (1954.) https://kritikustomeg.org/film/9419/pane-amore-e-gelosia-kenyer-szerelem-feltekenyseg-1954

02.04. A postás mindig kétszer csenget (1981.) https://kritikustomeg.org/film/416/the-postman-always-rings-twice-a-postas-mindig-ketszer-csenget-1981

02.06. 0:30 Tágra zárt szemek (1999.) https://kritikustomeg.org/film/1379/eyes-wide-shut-tagra-zart-szemek-1999

02.06. 23:10 A halál keresztútján (1990.) https://kritikustomeg.org/film/197/millers-crossing-a-halal-keresztutjan-1990

02.10. 20:45 Szentivánéji álom (1999.) https://kritikustomeg.org/film/2227/a-midsummer-nights-dream-szentivaneji-alom-1999

02.11. 14:05 Casablanca (1942.) https://kritikustomeg.org/film/77/casablanca-1942

02.11. 21:15 Curtiz (2018.) https://kritikustomeg.org/film/76764/curtiz-2018

02.12. 23:05 Corelli kapitány mandolinja (2001.) https://kritikustomeg.org/film/889/captain-corellis-mandolin-corelli-kapitany-mandolinja-2001

M5: 02.02. 21:10 Egerek és emberek (1992.) https://kritikustomeg.org/film/2548/of-mice-and-men-egerek-es-emberek-1992

02.07. 21:00 A kis Valentino (1979.) https://kritikustomeg.org/film/276/a-kis-valentino-1979

02.09. 21:10 Hannah és nővérei (1986.) https://kritikustomeg.org/film/678/hannah-and-her-sisters-hannah-es-noverei-1986

02.10. 21:00 Egészséges erotika (1985.) https://kritikustomeg.org/film/117/egeszseges-erotika-1986

RTL: 02.05. 23:10 Fifti-fifti (2011.) https://kritikustomeg.org/film/42478/5050-fifti-fifti-2011

Super TV2: 02.05. 22:00 Lányok Dubajban (2021.) https://kritikustomeg.org/film/112566/dziewczyny-z-dubaju-lanyok-dubajban-2021

02.06. 1:20 Még egy kört mindenkinek (2020.) https://kritikustomeg.org/film/98758/druk-meg-egy-kort-mindenkinek-2020

Mozi+: 02.09. 23:00 Téboly (2000.) https://kritikustomeg.org/film/97267/unhinged-teboly-2020

02.12. 21:00 Capone (2020.) https://kritikustomeg.org/film/96395/capone-2020

Paramount Network: 02.04. 16:30 La Bamba (1987.) https://kritikustomeg.org/film/3424/la-bamba-1987

02.09. 21:00 A cigányok ideje (1988.) https://kritikustomeg.org/film/82/dom-za-vesanje-a-ciganyok-ideje-1988

2023-02-02 08:48:31 Sleeper (1973) / Hétalvó Prüstü (3) #13

Az első fele vicces, ötletes, aztán a második felére átmegy unalomba, a végére már idegesítően kínosba. Ugyanezt tapasztaltam a Fogd a pénzt és fuss! esetében, de az még így is valamivel jobb film. Mindkét filmnek jót tett volna, ha 20-25 percet kivágnak belőle, csak úgy meg már inkább túlnyújtott rövidfilmek lennének, ami már megint csak a halálom.

2023-02-02 03:16:45 Athena (2022) / Athéné Channá (2) #4

A kamera mozgás, és képi világán kívül nem sok jót tudok mondani. Sőt… csupa sz*rt. Erőltetett, hatásvadász. Kedvencem amikor állnak egyhelyben amikor leesik, hogy már régen forog a kamera és akkor neki kezdenek a “vének” a beszélgetésnek, vagy csak szimplán rosszul vágták meg, vagy amikor az egyik fiatal nagyban ide oda ugrál, amikor végre megérkezik hozza a rendőr, akinek ezek szerint már régen ott kellene lennie, a srác mozgása alapján.
Aztán a kiváló szövegkönyvről ne is beszéljünk.
És amennyire hatékonyan vezeti át az egyik jelenetről a másikra.
Nem hittem volna, hogy egyszer is eszembe jut a 1942? (Utólag szerkesztve 1917, hat igen, ennyire volt “jó” az a film is) Vagy melyik oscar díjas film, ami khm szintén sz*r, de mintha azt koppintottak volna, csak most a francia konfliktusra, legalábbis a “vágatlanság” látszatát akarják fenntartani.
Khm, az első 10 perc után elvesztettem a figyelmem

Nagyon érdekes, hogy a filmbeli Adolf (aki azért enyhén szólva hímsoviniszta volt eredendően) kit láthatott Katja Riemannban (a tévécsatorna kvázigóréjában): vajon Leni Riefenstahlt? Amúgy szórakoztató a film, de itt is papírforma szerint az alapregény jobb. 70%

2023-02-01 21:05:12 [Tévésorozatok] Umberto #4200

https://kritikustomeg.org/film/130806/the-patient-a-paciens-2022

Ezt a sorozatot rajtam kívül tényleg nem látta senki??? Jó, nyilván túlzok, de miért ilyen kevéssé ismert?

Nem mondom,hogy egyszer nem lehet megnézni,ha túl lendülünk egy két zavaró tényezőn,illettve a bele erőltetett “csavaron” ott én a fejemet fogtam,mondom ezt most miert kellett beleirni a forgatókönyvbe
Harcos jelenetek középszinten azért megütök szerencsére. De azt nem értem nem tudom az 1800 években ugyan milyen konditermek voltak Angliában és Afrikában ,na de le a kalappal a Cuthler elődjeinel . Vicc;). Gyenge 60%

2023-02-01 20:25:10 [Ajánlj egy dokumentumfilmet] offerus #56

Január 29-től február 12-ig BDIF 2023 online, 38 kölcsönözhető filmmel.

Emlékeztetőül, Ugor jóvoltából a filmek többsége megtalálható BIDF 2023 kulcsszó alatt

2023-02-01 20:23:41 The Dropout (2022) / A kibukott marcilu (3) #2

Tegnap fejeztem be a minit, és nem tudok mit kezdeni Amanda Seyfried játékával. Tudom, hogy Emmyt kapott az alakításért, minden kritikában, véleményben azt olvasom, hogy fergeteges, én meg szenvedtem tőle. Néztem videókat Elizabeth-ről is, hogy hátha tényleg ilyen volt, de nem láttam, amit kerestem. Oké, maradok kisebbségben a véleményemmel, de muszáj volt leírnom.

Ez kész röhej; nagyon gagyi a történet, a színészek, minden. Egy nagyon drága, látványos és hosszú Katicabogár és Fekete Macska epizód.

2023-02-01 19:59:05 [Tévésorozatok] kaamir #4199

Itt ezt kb. háromszor játszották el másfél óra alatt. Eddig egyetlen olyan esemény sem volt, ami a karakterekből fakadt volna.

előzmény: Olórin (#4198)

Remekmű! MTV 1 1994 június 21. – Kedd 13.35 adata le ez a filmet, azóta szeretném beszerezni. Sikertelenül. Ha valakinek mégis megvan kérem szóljon. E-mail: zalubel@invitel.hu

Tiszteletem!

Ezt a filmet már kértem a filmkérő topicban, de nem lett feltöltve.

https://www.imdb.com/title/tt23556804/

Köszönöm a segítséget!!

Sziasztok,

Ezt és ezt össze lehetne kötni.
(ugyanannak a regénynek az adaptációi)

2023-02-01 19:17:30 [Tévésorozatok] Olórin #4198

Tehát azt a sémát követi, amit minden egyes film/sorozat/könyv/képregény/játék/akármi, amiben a főhős küldetésre indul? És ettől érezni, hogy videojátékból készült? Na ne szívass már :D

előzmény: kaamir (#4197)

2023-02-01 14:49:00 [Tévésorozatok] kaamir #4197

The Last of Us 1. rész

A játékról még csak nem is hallottam soha, úgyhogy teljesen szűz szemmel ültem le. Hát, egy rész után finoman szólva sem vagyok elragadtatva. Ez eddig egy tizenkettő egy tucat zombi-apokalipszis sorozat, átlagos hangulattal, színészekkel, sztorival. Minden olyan átlagos, ezerszer látott. A 80 perces játékidő rettentő túlzás, ez kb. 15 perc történés.

Mondjuk a videójátékos eredetét le sem tagadhatná, mert a forgatókönyv piszok egyszerű sémát követ: küldetés expozíciója, küldetés ismertetése, elfogadása és végrehajtása. Ennél azért egy filmhez több kellene.

Még 1-2 részt nézek azért, hátha javul.

Ezt a filmet szeretném kérni feltolteni! Köszönöm szépen!

https://www.imdb.com/title/tt23556804/ --> Vedd be a gyógyszered! Xanax

Gyönyörű és szívbemarkoló film.

2023-02-01 11:04:03 The Thing (1982) / A dolog Calavera (4) #181

2015ben írtam ide a kommentem, hogy mennyire gagyi és nem pocsékolom erre az időmet. Hiba volt!
a Superdeep megnézése után dobta fel az imdb mint hasonló filmet, gondoltam, hogy felnőttebb, nyugodtabb fejjel újra nekiveselkedem és milyen jól tettem.

Imádtam az egész hangulatot, -ahogy többen is említik- a hideget a képernyőn keresztül is lehetett érezni, az atmoszféra, mintha tényleg az utolsó utáni antarktiszi kutatóbázison lennénk.

A szereplők nem idióta rohangálással és irracionális tettekkel operálnak, hanem felnőtt, edzett férfiak, akik a legjobban próbálják a helyzetet megoldani.

A nyitott befejezés is nagyon tetszett főleg, hogy már értem a kilélegzés páratartalommal való összefüggését.

2023-02-01 09:11:24 Jungle Cruise (2021) / Dzsungeltúra Mityu (5) #17

Előre kell bocsátanom, én "műfajon belül" értékelek minden filmet, vagyis az általam adott jeles az adott zsáneren (könnyed, szórakoztató, látványos és kicsit vicces matiné-film) belül értendő.
Én nagyon bírom ezt a mozit, a kikapcsolódásra vágyó énem számára ezek "a mozik": jól látható minden (van elég kontraszt és szín, nem kapkodják fél másodpercenként a kamerát), technicolor színek, a klasszikus mese- és kalandregényeket idéző történet és fordulatok (ha Andersent és a Grimm-fivéreket bírjuk, akkor ez ellen a sztori ellen sem lehet kifogásunk), szintén "klasszikus" kalandfilm-zene; és aranyos, szerethető karakterek.
Egyik karakter és egyik szereplő (vagy színész) sem vállal többet, mint aminek lennie kell, tehát így működik a dolog.
Hogy picit sematikus figurák? Az elátkozott, de erős és csupaszív hajós, a bátor hölgy, a meleg (és ezt alaposan megjelenítő) tesó? De kérem, a mesék ilyenek. Századszor is meg akarjuk hallgatni, nézni a hétfejű sárkányt, az óriást, a hajós kalandokat. Ez a dolga. :)
És sztem a vicces fordulatok tényleg viccesek, van annyira érdekes (és jó ritmusú) a történet, hogy végig ébren tart, és a színészek lubickolnak a szerepekben, ahogy mondani szokás (nem véletlen, sztem az összes szerepet konkrét színészre írták. Jó ez így, a fentebbiek tükrében.)
Érdekes a CGI a filmben: míg a párduc nagyon rajzoltnak tűnik, addig a foszladozó és újra testet öltő katonák nekem teljesen valósak.

2023-02-01 08:40:05 The Dropout (2022) / A kibukott Adam Taylor (4) #1

Sokkal nagyobb hájpot kapott, mint a hasonló WeCrashed, de szerintem messze lemarad amögött: klasszikus felemelkedés- és bukástörténet bármiféle meglepetés vagy mélység nélkül, némi személyiségtanulmánnyal. Hiányoltam valamiféle csúcsjelenetet vagy bármit, ami miatt többet tudok és gondolok Elizabeth Holmes-ról, mint egy cikk meg egy wikipedia-bejegyzés elolvasása után. Amanda Seyfried viszont tényleg remek (khm, csak úgy, mint a WeCrashed-ben Leto és Hathaway), és végül is jól szórakoztam, de többet vártam.

2023-02-01 07:57:39 Plane (2023) / A gép Nagy Tamás (3) #7

A film egy lightos akció film, ennek ellenére mégis kikapcsolt!

Teljesen érthetetlen, hogy tűnhetett el a sorozat ennyire a süllyesztőben (haha), miközben egy igazán minőségi darabról van szó. Nem is annyira a sztori miatt, mert az sok újat nem tud mondani az északi vizek vagy a matrózok kegyetlenségéről, sokkal inkább a hangulat és a színészek miatt. Mindkettő csillagos ötös ugyanis, Colin Farrell pedig egyszerűen zseniális, fenomenális, brutálisan jó ennek az ösztönlénynek a szerepében. Szinte alig lehet felismerni, de minden morgása, hörgése félelmetesen hiteles. És szinte egy jelölést nem kapott sehol. Nonszensz.

A sorozatot jórészt valódi körülmények között vették fel, és ez bizony meg is látszik. Ezerszer átélhetőbb, mint bármilyen zöld háttér-CGI kombó. És tényleg, szinte harapni lehet a sorozatban a hideget, érzi az ember a kilátástanságot, a végtelenséget, miközben a táj valójában meseszép. Csak épp nem embernek való.

Sajnos az utolsó rész már gyengébb és ötlettelenebb, mint a többi. Meggyőződésem, hogy ezt a sztorit a jégen kellett volna lezárni. Illetve itt a vége felé kicsit sok a deus ex jegesmedve/hittérítő/eszkimó.

Egy ideális világban ez az alkotógárda készítette volna el Dan Simmons Terror-feldolgozását, és akkor megszülethetett volna a tökéletes északi vizeken.

Egyetértek

előzmény: -senki- (#17)

2023-01-31 19:56:43 The White Lotus (2021) / A Fehér Lótusz Xuja (4) #13

A második évad jobb, mint az első - továbbra is stílusos, fordulatos dráma remek karakterdinamikával és első osztályú zenével és fényképezéssel. A kissé hosszabb sztori és több karakter miatt sokkal élménydúsabb és mozgalmasabb, mint a kissé statikus első szezon. Annak mondjuk nem örültem, hogy pont az első szezon legidegesítőbb karaktere tért vissza, de az ő szála lett talán a legizgalmasabb és legjobban kivitelezett.

Nem értek egyet azzal, hogy a társadalomkritika kevesebb lenne ebben a szezonban - Lucia szála például egy nagyszerű lenyomat arról, hogy a jótékonykodás nem mindig kifizetődő. De a Plaza által uralt négyes is egy nagyon erős szál - félelmetes, amikor Cameron le se szarva a konfliktust továbbra is jópofizik a gyerekkori haverjával, megtartva a látszatot Igazi pszichopata. De pl. a családlátogatás is nagyon kifejező.

A Portia-Tanya szál meg gyengén indul, de aztán az utolsó két részben az egyik legstílusosabb, megidegőrlőbb maffia leszámolásba torkollik, amit tv-ben láttam eddig A logikát itt tényleg kicsit sutba dobták, de Stifler mamája van annyira eklektikus figura, hogy jól áll ennek a szálnak ez is.

Ami kifejezetten gyenge volt viszont, az a főnökasszony szála, arról egyértelműen látszott, hogy copypastelték az első évad egyik legjobb karakterét, de nem sikerült az átültetés. Amúgy érdekes, hogy számomra a középkorú karakterek világnézete és meglátásai sokkal jobban ültek, mint a fiatalok sokszor a woke-ba hajló, életszerűtlen filozofálgatásai.

2023-01-31 19:37:52 Straw Dogs (1971) / Szalmakutyák Xuja (4) #76

Az első másfél órában azt éreztem, hogy ez egy igencsak középszerű alkotás, Peckinpah eddigi filmjeihez képest meg különösen nagynak éreztem a szakadékot. Hatásvadász, gyenge karakterrajzú, felemás atmoszférájú ez a része, mindent a néző arcába tolva a finom sejtetések helyett (illetve próbálkozik egy-két rejtett szállal, de azok is zömmel kifulladnak a fókuszálatlanságuk miatt). Az autóbaleset után már csak legyintettem, hogy micsoda olcsó húzás..

De az az utolsó félóra.. Egy elképesztően explicit, állatias, a hagyományos horroros vérengzéshez szokott szemnek kifejezetten nyomasztó, ugyanakkor baromi életszerű csörtét kapunk, az addig meglehetősen idegesítő Hoffmann pedig olyan szinten kezd el játszani, amilyet még tőle sem nagyon láthattunk. Igazi filmes ámokfutás, kis túlzással az összes home invasion thriller / horror megcsókolhatja a lába nyomát ennek a szekvenciának. Szóval összességében ez most négyes, de nem kizárt, hogy újranézve már kicsit jobban fogom értékelni a mészárszékig vezető részt is.

2023-01-31 19:19:10 Creep (2014) Atazzz (4) #9

Ötletes film, nulla forintból, pontosabban: nulla dollárból.
Tetszett!

A kozmikus kapcsolati hálóból nincs menekvés, mind benne lebegünk. A huszadik században született csillagok sorra hunynak ki, helyükre jönnek létre szellemi fekete lyukakként az influenszerek. A hétköznapi téridő banális valóságát a végtelenségig torzítva magukhoz vonzzák a tehetetlen tömegeket, környezetükben látszólag lassabban telik az idő, a horizontjukba lépve pedig minden esemény a beláthatatlan sötétségbe merülés előtt egy időtlen képet hagy a felületükön, amire érkezhetnek a lájkok meg a kommentek, de hiába mutatják kívülre a tökéletesen lekerekített felszínt, a maguk részéről a belső eseménytelenséget kell élniük, ami igazán nem is nevezhető életnek.
Tény, hogy kijózanítóbb lenne a film, ha kevésbé lenne bárgyú, de már így is kevésbé bárgyú, mint a valóság maga. Nekem a fő problémám – épp ellenkezőleg – inkább az lenne, hogy túl visszafogott a választott témához képest, de a rendező filmjei után már megszoktam a hiányérzetet, és ezen a ponton már biztos vagyok, hogy direkt csinálja, és nagyon jól. Mert mivel mondott többet az előző alkotásaival? A kapcsolatok kiüresedése, a művészetek kiüresedése, a jólét kiüresedése, nem érzek szakadást.

2023-01-31 14:08:46 Men (2022) / Ők lizardking (5) #14

Dió, Olórin: jó volt olvasni a gondolataitokat, és szuper, hogy beindítja a diskurzust a film, illetve teret ad a többféle értelmezésnek, ettől tud a néző igazán kötődni egy filmhez, saját maga adja meg a választ, ahogy Dió is a PTSD-t. És igen, én is úgy értettem, hogy a főhősnő nyilván traumatizálva van, bántották, érzelmileg és fizikailag is, erre jön rá még a férje öngyilkosságának a traumája, ami még bűntudatot is kelt benne. Érdekes Olórin démonos gondolata is, simán lehet így is értelmezni, utána is fogok olvasni a két névnek, köszi! Egyébként az én értelmezésemben is minden megtörtént, amit a filmben láttunk. Nagyon szeretem az effajta weird történeteket, ahol a cselekmény nyilván csak metafora az alkotó kezében, az alkotás fiktív világában azonban számomra mindez tényleg megtörténik, mert az ilyen események önmagukban is szörnyűek, minden erőlködés nélkül horrort lehet belőlük kreálni, hiszen világosan ott van bennük a borzalom. Ezek a borzalmak, fájdalmak, traumák öltenek testet, ezek manifesztálódnak az ilyen történetekben, vannak olyan erőteljesek, hogy önmaguk lábán is megálljanak, mindenféle magyarázat nélkül. De ahogy mondtam, természetesen helytálló lehet a gonosz entitás megléte is, csak leírtam, hogy én hogy látom ezeket a sztorikat.

2023-01-31 13:31:53 Flesh Eating Mothers (1988) fempolip (5) #1

Hatalmas horror vígjáték , tipikus nyolcvanas évek vége amikor a tini horror vígjátékok, paródiák tömegével jöttek a vászonra. Ellenben ez sokkal, de sokkal véresebb az átlagnál.
A játék kicsit színpadias, de talán még jól is áll ennek a filmnek. Remek szórakozás.

2023-01-31 12:42:12 Babylon (2022) caulfield (5) #30

Megint ott van a szeren Chazelle, s bár az eredetiség frontján szerényebb a mutatványa, a megalkuvástól mentes hozzáállása így is bőven kárpótol. Van újra idegtépés és az előadó nyúzása, izzasztása, a vakbuzgalom pedig Tony Montana szellemével kiegészülve idézi meg az álomgyár hajnalát.
Máshol említették PTA 1997-es opusát, melyből nem keveset…, merít a Babylon (Alfred Molina-Tobey Maguire). A hangsúlyozásban viszont élesen eltér: Chazelle nem eszményíti a szereplők közti viszonyt, sosem tette azt, bármilyen furcsán is hangzik még a musicaljénél sem, nála - ellentétben például PTA-val - a rivaldafény felé dobog a szív és sugárzik az áhítat. Brad Pitt Conradja kettesével fogyasztja a feleségeket és az egyetlen barátját sem szereti igazán. Ami egyedül számít az az, hogy George tehetségesnek tartotta őt, a színpad elsőbbséget élvez minden téren. Conrad hangos “Szeretlek” jelenete azért nem működik, mert ő sosem szeretett senkit a sztárságon kívül, s pont ezért veszíti el a státuszát. A saját farkába harapó kígyó esete. A letűnő csillag önmagába roskad, a közönség átlát a szitán, a király meztelen, a látszat lemállik, egy éra tovatűnik.
A későbbi Hollywood pillérei ezen eksztázisban izzó fenoménok kitartott, az utókor számára már láthatatlan momentumaiból állnak. Mint a kamaszkor kritikus pillanatait letudó gyerekkori szertelenség jelenléte a felnőtt személyiségben, úgy konzerválódik a nyikhajság is a nagy depresszión áthaladva.
Amerika és a modern Nyugat egyik fundamentumát teszik ki a joggal szapult kaszinókapitalizmus szipogói, akik válság idején hullanak, mint a legyek, akik a többség gyámságára szorulnának, akik féktelen szabadosságára az értékmegőrzés eszméje tromfol rá és akik bár kiutáltatnak, mellőzötté válnak, a vágószoba padlóján végzik, akár a veterán katonák, létük mégis örök a színek tengerében. Minden mozizóban ott nyugszik a kisördög, hogy fakassza a könnyeket, feszegesse a kereteket. A Babylon egy olyan pszichologizáló werkfilm, mely a nagy mozik közös tudat alá fojtott tényleges forrását mutatja be. Legyen az a halálosztó nem várt megkegyelmezése, egy őshüllő szabadjára engedése, vagy az emberi képzelet mindent átszövő ragyogásának lelepleződése.

2023-01-31 11:48:52 Barbarian (2022) / Barbár Joeker81 (4) #25

Dió szerintem ChrisAdam a kérdést a populáris mainstream horrorra értette, nem pedig a teljes horror zsánerre. Nagyon sötétnek látod a jövőjét a horrornak, de szerintem nem kell féltened, mert mindig volt és mindig is lesz, és az igazán jó szerzői darabok, illetve a másik véglet a trash, mindig periférián mozgott. De szerencsére, ahogy írtad is, mostanában is voltak igazán jó darabok a műfajban, amellett, hogy kitermelődik egy tömegeket vonzó mainstream vonal, de ez minden korszakban megvan csak más köntösben, más elvárásokkal (Rémálom az Elm utcában, Péntek 13.). A mainstream horror esetében nekem az a bajom, hogy folyamatosan próbálkoznak olyan franchise-ok újraélesztésével, ami mondjuk 40 évvel ezelőtt működött, de most már nem működnek igazán, mert mások az igények, de ennek ellenére azért erőltetik a gyártók, mert ott leginkább már csak a pénz dominál. És ebben az esetben tökéletesen értelmezhető amit írtál, hogy hülyére veszik a nézőket, mert már csak a címmel akarják bevonzani őket, a sztori, a horror valódi célja már nem is érdekes a gyártónak. Ugyanakkor van a mainstream horrornak egy elvitathatatlan előnye is, hogy kitermel egy olyan zsáner nézői oldalt is akik nem elégszenek meg ezzel, hanem igen is kíváncsiak a régi idők jó horrorjaira, és keresik a mostani jó darabokat, valamint szülnek igazi nézőből, rajongóból lett szerzői filmkészítőket is. Ismerek olyan nálam fiatalabb nézőket, akiket például a Hang nélkül első része terelt a horror - nem populárisabb - műfaja felé. Szóval úgy is lehet erre mainstream horrorra tekinteni, mint egyfajta "kapudrogra" vagy "pettingre" a zsáner tekintetében és ez a gondolat talán megnyugtatóbb, mint az, hogy "lejáratják" ezt a műfajt.

előzmény: Dió (#24)

2023-01-31 11:14:37 Men (2022) / Ők Olórin (4) #13

Én pont úgy vagyok vele, hogy talán majd egy újranézésnél érik be egyszer az ötös :) Egyelőre egyszerűen nem tetszett annyira, ez minden, de konkrét negatívumként amúgy csak apróságokat tudnék felhozni (pl. kicsit több fogódzkodót itt-ott én is elviseltem volna, a legvégén pedig - amikor az addigra rég nyilvánvaló lényeget, traumát a "férj" szájba rágja - épphogy kevesebbet.
Egyébként meg lehet akár elvontabban is tekinteni a filmre, hogy ti. metaforaként fogjuk fel az egészet, úgy kell nézni, és akkor végül is mindegy, mi történik vagy nem történik, van-e természetfeletti benne stb.

előzmény: Dió (#12)

2023-01-31 06:44:03 Men (2022) / Ők Dió (5) #12

"A bűntudat (illetve ami azt kiváltja) is lehet traumatikus, tehát máris a PTSD-nél vagyunk."
Ezt nem vitatom, csak azt mondom, hogy bűntudatot az ember napi szinten érezhet, míg a PTSD egy sokkal komplexebb és súlyosabb dolog, ezért ha abból készül jó horror, az még elemibb erővel bírhat. És azért is pedáloztam emellett a számodra kevésbé fontos részlet miatt, mert a lentebb írtak miatt így számomra sokkal "személyesebb" is a film, de mivel közben újraolvastam lizardking hozzászólását, és ha jól értem ő is az utóbbi felé tendáló bűntudatra (értsd: traumára) célzott, többnyire valóban ugyanarról beszélünk.

Ennél amúgy is fontosabb, hogy most végre megértettem, amit írtál (hogy már az alagútban felébresztett pucér férfi is egy démon), és nagyon tetszik a Te értelmezésed is:
Azaz, hogy a traumájára akaszkodik rá a természetfeletti entitás. Mert így a dráma és a horror még elemibb erővel kapcsolódik össze, és még nagyobb filmművészeti bravúrként nyom le a nézőnek egy istenes sallert. (Persze ha kukacoskodni akarok, a rendőrautóba bepakolásakor semmi démoni nincs benne, de ezt talán még el tudom engedni.). :)

De visszatérve az én értelmezésemre, azt én sem mondtam, hogy a nő vagdosta a férjét a végén, csak hogy a már a baleset óta amúgy is véres hullát ölelgette. Hogy mennyire reális az, hogy a halott férjét ezt megelőzően összekanalazta az utcáról, nem tudom (nyilván nem ez lesz nekem sem a kedvenc részem), de abban biztos vagyok, hogy semmivel sem irreálisabb (sőt!), mint az a temérdeknyi faszság, amik a sok-sok négyessel megajándékozott, más mai horrorokat feszítik szét (pl. Barbarian). Arról nem is beszélve, hogy nyilván nem az Oxford streetre huppant a srác, hanem valami kis backstreetre. Illetve az, hogy a végén a támadók csak a fejében léteznek, egyáltalán nem zárja ki azt sem, hogy a finálé minden más részlete (pl. a kocsi összetörése) megtörtént a valóságban. Szóval ezt a verziót sem kaszálnám el az általad sem komált "minden a fejében játszódik" sablon miatt, mert annál itt többről van szó.

De ahogy írtam, én sem ragaszkodom ehhez a verzióhoz, mert ha a barlangos ember nem démon, csak egy sima hajléktalan, az is betévedhetett hozzá a végén (mivel a traumáján keresztül őt is másként látta a nő, fennakadhatott a késén, és akkor ez azt is jelenti, hogy az ő vére volt rajta, és mégsem vitte magával a férjét), illetve harmadik opcióként a démonos értelmezésed is tetszik (miszerint a végén a traumája által felébresztett entitás rontott rá), úgyhogy csak hangosan gondolkozom a különböző opciókat összehasonlítva, és egyiket sem zárom ki. :) Az más kérdés, hogy mivel még ezekkel sem magyarázható meg minden részlet, én konkrétan egy kicsivel több fogódzkodó elviseltem volna, és emiatt később lehet ez még négyes is, de egyelőre marad az ötös. Meg az is érdekelne, mindezek után nálad hogy lehet csak négyes. :)

előzmény: Olórin (#11)

2023-01-31 06:19:43 Barbarian (2022) / Barbár Dió (2) #24

"Úgy hozták magukkal a mainstream horror jól ismert butaságait. De hát nem erről szól ez a műfaj már évtizedek óta?"
Sajnos a Quiet place-k és Barbarian-ok korában eljutottunk odáig, hogy amikor ilyet olvasok, az nálam már egy nagyon durva triggert ébreszt fel. Őszintén nem értem ugyanis, hogyan lehet ennek a filmnek a mainstream fordulatait egy lapon említeni a közelmúltban készült olyan horrorokkal, amik úgy voltak igenis jók és használták még a legordenárébb sablonokat is, hogy közben nem nézték teljesen hülyének a nézőt, és nem verték őt agyon egy olyan sztorival, ami konkrétan alapjaiban sem történhetne meg. Szóval próbálom látni a fától az erdőt, de nem megy, és ez azért zavar, mert amíg tömegével születnek ilyen vélemények, mint ez, addig semmi sem fog gátat szabni annak, hogy olyan irányba menjen el a mai horrorgyártás, amiben a józan paraszti ész és a logika már morzsáiban sem lelhető fel. :(

előzmény: ChrisAdam (#23)

az amúgy fordítási hiba vagy miért mondanak következetesen csacsit, miután kijavította is hogy nem szamara, hanem a pónija...? csak poén volt.

Nagyon túl van lihegve a film. ([hvg.hu] Ez nemcsak az év, de az évtized egyik legjobb filmje) Túl tolt karakterek, hatásvadász irreális reakciók, kapcsolatok. Az ominózus vagdosás lényege hogy egy mondatban összefoglalhassuk a filmet amire mindenki felkapja a fejét: miért? Azért mert.

2023-01-31 02:15:03 Babylon (2022) ChrisAdam (5) #29

Nagyon értékes kommentek születnek itt, de dikalosz hozzászólásának kérdései foglalkoztatnak egy jó pár napja. Valahogy mindig arra jutottam, hogy ez egyszerűen a filmtörténelem egyik leglátványosabb coming-of-age története.

Na persze nem azért, mert bármely karakter valódi felnőtté válását látnánk, és ez elsősorban nem is a film érdeme - Manny csak narrátor, aki hozzásimul ehhez a nagyobb történethez, hogy azzal együtt váljon felnőtté. Holywood egy zabolátlan fiatal, aki nem ismer még határokat. Nem tudja, merre tart és mit is hordoz magában. Képtelen megálljt parancsolni, felelőtlen és ez súlyos veszteségekkel is jár.
Úgy tartják, a filmgyártás - és kifejezetten Hollywood - soha később nem ment akkora változásokon keresztül, mint azokban az évtizedekben. A technikai fejlődések, újítások - a hangosfilm megjelenése - előtt még nem volt szilárd medre ennek az iparnak. A Babylon nagyon is tűpontosan, és súlyos okkal ábrázolja ezeket az esendő tiniket úgy, ahogy. Káromkodnak, szeretkeznek, isznak és drogoznak. Ők még kevésbé tudják, hogy mi van a kezükben, nem is sáfárkodnak vele rendesen. Ez a hedonizmus pedig már a legelső pillanattól kezdve magában foglalja az eljövendő bukást.

Hollywood persze felnő, még ha ez nem is pozitív (mikor is az?) - a liberális közegből egy szigorú konzervatív massza lesz. Pápaszemes, szmokingos, de hazug és álságos közösség, ami elveszti gyermeki ártatlanságát, szókimondását, Hollywood pedig - polkorrektség, liberalizmus és egyebek ide vagy oda - bárhány új generáción ment keresztül, mára bizony borzalmasan vén.

Lecsupaszítottuk, megfejtettük. És mindenkit besároztunk. A fiatalt, a felnőttet. Chazelle filmje viszont mégis arról szól, hogy ennek ellenére - pontosabban annak ellenére, hogy az ember, és vele együtt az általa felépített szakma mennyire velejéig romlott, a művészet, ami innen kikerül, mégis makulátlan. Van ebben valami egészen borzalmas ambivalencia, mégis inkább csodálatra méltó. Ahogy az esendő ember alkot. Utat talál, hogy újítson, fejlődjön, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy megalkossa, amit megálmodott. Szentimentális, de mégis erről szól A Mozi. Ezt (is) látja meg Manny a fináléban, ahol nem véletlenül villannak fel éppen azok a címek a fináléban, mindegyik nagyon is szerves része ennek a hatalmas coming-of-age történetnek.

És innen, bátran ki merem jelenteni - a megtekintés után majd' másfél héttel -, hogy Chazelle legjobb filmje.

És még egy apró lábjegyzet: a némafilm korszakában a mozi, mint szórakozás inkább a munkásosztályé, a szegényebb rétegé volt. A filmek témái, motívumai is többnyire obszcének, polgárpukkasztók voltak, sokkal több szex, drog, kétes szakma volt látható a filmvásznon, és Hollywood is többnyire tanulatlan bevándorlókkal volt tele, akik a jobb élet reményében próbáltak szerencsét a nyugati parton. Nemhiába, hogy a hangosfilm megjelenése lemorzsolta ezeket az embereket, a technikai újítások egyre nagyobb szakértelmet igényeltek, maga a gyártás is sokkal szigorúbb feltételek mellett zajlott, és a színészek, színésznők pedig - ahogy a film is bemutatja - sok esetben egyszerűen kiestek a ringből, lévén, hogy tanulatlan emberekként nem tudtak rendesen beszélni, szöveget tanulni. A stúdiók szándéka pedig egyértelműen az volt, hogy megszólítsák a gazdagabb réteget - szintén látni a filmben -, ebből a teljes szcenárióból pedig egyáltalán nem virít ki a sok-sok káromkodó, drog és zabolátlan szex.

2023-01-31 01:41:17 Barbarian (2022) / Barbár ChrisAdam (4) #23

Rávágtam a négyest, pedig sok mindenben egyetértek a kettesekkel is. Egyrészt, nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én már egy jó ideje elegánsan elengedem a fülem mellett az olyan nagyívű kijelentéseket, minthogy ez az év ilyen-olyan filmje, főleg mikor az év jó része még hátravan. Meg amúgy is: ezt majd az utókor mondja meg igazán.
Végső soron pedig csakis a filmnek tesznek jobbat ezek a hangzatos szalagcímek, lelkes marketingkampányok, mert a néző úgy ül le elé, hogy a megváltást várja. Az én filmtáramban pedig vannak csak egyszerűen jó filmek, amik mögé felesleges bármit látni, nem tiszte újat feltárni, egyetlen dolga, hogy a jól bevált recepteket ügyesen és szórakoztatón használja. Azért is merül fel bennem ez a téma, mert nemrég a Nope-ot láttam, ami ugyancsak ebbe bukott bele. Ki lett kiáltva a második eljövetelként, miközben semmi több, mint egy jól összetett szórakoztató film.

És igen, a Barbár tele van kisebb hülyeségekkel, mert az alkotói amilyen bravúrral gyúrják össze a horror ezredjére is újragyúrt elemeit, úgy hozták magukkal a mainstream horror jól ismert butaságait. De hát nem erről szól ez a műfaj már évtizedek óta?

Elég régóta jött szembe horror, ami a szart is kiszedi belőlem, a rendező zseniálisan feszíti a húrt, ráadásul sokszor igencsak meglep, és látszik az igyekezet arra, hogy azért némi maradandóval is felemelje az egyszerű kis történetet - ez nagyon is javára válik: zseniális szekvencia, amikor a csávó a pincére találva mérőszalagért szalad, de ugyanígy nagyon jó a háttérben megbújó kritika a metoo vagy a rendőri jelenlét felé, miközben megbirizgálja Amerika "padló alatt megbújó" történelmének is (ezt a kifejezést Sufjan Stevens egyik dala kapcsán jegyeztem meg, nagyon találó). Ugyancsak zseniális, ahogy keresztülhúzza a néző Keith felé felépített előítéletét, de az is, hogy végül az erőszaktevőt egy másik erőszaktevő leszármazottja öli meg. Ezek az apró kis dolgok azok, amik mégis maradandóvá teszik a filmet, de külön tetszett, hogy mégsem csinál faksznit belőlük, hanem a horrorra összpontosít.

2023-01-31 00:17:57 Men (2022) / Ők Olórin (4) #11

A bűntudat (illetve ami azt kiváltja) is lehet traumatikus, tehát máris a PTSD-nél vagyunk. És hogy ez a film kiindulási alapja, abban morzsányi vita sincs köztünk. Csak az én értelmezésemben ez és a természetfeletti egyáltalán nem zárják ki egymást (sőt): maga a trauma az, amire a természetfeletti szál ráakaszkodik, ezt használja ki, ezen keresztül gyötri Harpert célirányosan. Tehát szerintem minden tényleg megtörténik a végén (lásd a vérnyomokat, az összetört kocsit)* úgy, ahogy látjuk, és Harper, bár ott a kezében a felvezetett balta, nem szabdalja szét vele az "exférjet", mert addigra megbékélt, elfogadott, feldolgozott, továbblépett (a hosszú-hosszú, bizarr születésjelenetekben egyre közömbösebb az arca, már nem fél, legyőzte a traumáját, nincs szükség erőszakra. És ami a vért illeti - egyáltalán nem úgy tűnik, hogy több vér lenne rajta a zárójelenetben, mint akkor, amikor leül a fickó mellé a kanapéra, fejszével a kezében.) Szóval csak azt mondom, hogy nyilván nem kell elfogadnod az én értelmezésemet (én sem vagyok kész teljesen elvetni a tiédet), de ha felpróbálod, rájössz, hogy egyáltalán nem buktatja meg az általad írt üzenetet és az ötösödet :)
* A "magával vitte vidékre a fickó hulláját darabokban" elmélet nekem nem áll meg a lábán. Ha már egyszer, a te értelmezésed szerint - elvetve a természetfelettit -, a valóság talaján maradunk, teljesen irreális, hogy nappal/este a nyílt utcáról minden nyom nélkül összeszedte a kerítésre félig felnyársalt hullát, mielőtt bárki meglátta volna stb.
Ami az erdőszellemet/démont, tehát a mitológiai hátteret illeti, nincs erőm itt kitérni rá, mert hosszú, és eleve nem is a saját gondolatom - de érdemes utánanézni (Green Man és Shee la nig, a kőszobor két arca), nekem is kicsit más, de legalábbis árnyaltabb megvilágításba helyezte a dolgokat.

előzmény: Dió (#10)

2023-01-30 23:41:51 Lúdas Matyi (1977) szabzero (5) #10

Puskaatööltöögeeető!!!
Zseniális !!

2023-01-30 23:37:49 Szaffi (1985) szabzero (5) #5

Zseniális minden tekinteten. Aranyos, humoros.

Nagyon magasan volt a léc, várható volt hogy nem sikerül megugrani.
Nem lenne ez rossz, csak hát volt egy zseniális első rész

#33-as, szerintem zseniális caulfield-bejegyzésre mik a válaszaid, mert most már csak te vagy az egyetlen remény, hogy ezek kérdések fényében megértsem, mi volt ennek a filmnek a célja? Már réges-rég elfelejtettem volna az egészet, ha nincs a kt és itt a kedvencek, akik nem győzik megvédeni, érvekkel alátámasztani álláspontjaikat, amelyeket ezúttal is köszönök.

előzmény: ryood (#30)

2023-01-30 22:28:34 Midsommar (2019) / Fehér éjszakák Jules (?) #173

Szóval bocsi, de ez 1 fos.
Horrornak gyenge.
Drámának beteg.
Nem is értem, mi lehetett a rendező elképzelése...
Van benne 2-3 gyomorforgató jelenet, de aki ilyenre vágyik, van ilyen horrorból sokkal erősebb tömegével.
Fildrámának viszont túl erőszakos, elvont.
Értem én az erőlködést, mikor valaki valami nagyon újat akar alkotni, de ez nem az. Csak 1 beteg film, kellően elhúzva, hogy unalmassá váljon. Mert ha a végére még lett volna valami csavar, de így.. Nem érte meg a 2 és fél órát az életemből(mondom ezt úgy, hogy láttam már 4órás filmet is, és egy percig sem untam)

2023-01-30 22:28:20 Üvegtigris 3. (2010) szabzero (5) #38

Az első kettőt is szerettem, de talán ez volt a legjobb rész.
Jó volt a történet, jók az új szereplők, összeállt a dolog.

2023-01-30 21:50:22 8 Mile (2002) / 8 mérföld dittike (5) #16

A lehető legőszintébb film, amit életemben láttam, minden, amit bemutat, olyan, mintha az ember , a valódi ember igazi sorsát tárná a néző elé, amely a kemény rögvaló és nem a puccos klisék világa.

Nehéz erről a filmről írni, mert nem a szavak szintjén fog meg. De az biztos, hogy megfogott, és nehezen ereszt. Gyönyörű film arról, hogy mennyire kéz a kézben járhat a mérhetetlen boldogság és szeretet, valamint az élet elviselhetetlensége és a lélek legmélyebb szenvedése. Peregnek a kilencvenes évek kamerafelvételei, és szinte minden egyéb csak sejtetve van, mégis gyakorlatilag egyértelmű, hogy mi van a történet másik oldalán, és ez a kettő együtt nagyon erősen hat érzelmileg.
Az atmoszféra nagyon erős, szinte érezni a napfényt, az illatokat, az egész nyaralás hangulatát, a kislány apjához való szoros kötődését; mindezt gyermeki szemmel élhetjük át... Nagyon különleges élmény, konkrétan megmozgat saját emlékeket, érzéseket, de ami a szereplők sajátja, az is nagyon egyértelműen emlékként csapódik le, kicsit a sajátunk lesz, a majdnem két órára. Ugyanezek – a szoros kötődés, a végtelen szeretet - az apa részéről is jól átélhetőek, ahogyan az is, amikor éppen nagyobbá válik, hogy ez nem megy.
A két főszereplő nagyon-nagyon jó a szerepben. Ahogy Sophie felnőttként nézi a felvételeket, úgy villannak be érzések, képek még a film után is. Szerintem még sokáig velem marad ez az élmény. Ezek az első benyomások, de még van pár rétege a filmnek, sok gondolkodni valót hagy. Nagyon szép, de nagyon fáj is - ami mind a filmélményre, mind a benne vázolt kapcsolatra igaz.