Legfrissebb kommentek (csak filmes)

Lazzaro felice - A Szent és a farkas.

A 100-as listán van két magyar film egyébként: Örökbefogadás, Testről és lélekről (ezeket nem láttam). A Mátrix pedig a listán a 35. helyen van! Hát jó. Pedig azt hittem csak vicc volt a lenti kérdés. :)

Ezen filmek többségének van magyar címe is... Itthon valószínűleg sokkal többen ismerik őket úgy.

2019-12-11 23:48:39 [Megérdemelte-e az Oscart...] budaik #11244

Ez olyan , mintha Madonnáról írtad volna :D

előzmény: Dangar (#11243)

A rendező '80-as évek elején készült alkotásai közül kettőt is láttam, az egyik pont az volt, amelynek a forgatása után bekövetkezett a jelen filmben elbeszélt tragédia. Malmros akkori kislány-múzsája, Line Arlien-Søborg nyilatkozatai szerint kettejük viszonyát a rendező a valóságtól eltérően festi le (a róla mintázott karaktert a filmben Ibennek hívják). A vonatkozó dán nyelvű cikkeket a Google fordító korrekt minőségben ülteti át angolra, az egyikből egy rövid részletet bemásolok az érdekességekhez.

2019-12-11 22:46:02 [Megérdemelte-e az Oscart...] Dangar #11243

Ha ennyire tetszik, folytatom:

...csak azok a csótányok nem feküdtek össze Ben Affleck-kel a filmes karrierért, Sean Combs-sal a zenei karrierért, aztán Marc Anthony-val a behalt zenei karrier újramelegítéséért. Kihasználni másokat - ehhez ért, semmi máshoz.

Köszönöm a tapsot, de az élet előadóművésze az, aki igazán megérdemli.

előzmény: Kempesbaba (#11241)

Woody Allen:
Budapest szép volt, remek helyszínnek bizonyult, de érezhető volt a megszálló oroszok jelenléte. Ami nekünk mint filmkészítőknek szerencsés helyzetet teremtett, mert az orosz katonákat, semmi dolguk nem lévén, szerepeltetni tudtuk a filmünkben, ami egy vicces háborús film volt. Az orosz katonák lelkesek voltak, mert nagyon unták Magyarország megszállását. És mindent úgy csináltak, ahogy az a nagykönyvben le van írva: csodálatosan meneteltek például. Ideális helyzet volt, katonák játszottak katonákat, amit hitelesen is csináltak. Ha az Államokban kellett volna 500 katonát foglalkoztatnom, azt nem engedhettem volna meg magamnak, de a Magyarországon állomásozó orosz katonák főleg cigarettát – kartonnyi cigarettát – és hasonló dolgokat kértek, amivel mi boldogan elláttuk őket. Cserébe keményen dolgoztak, ami remek volt. Csak nagyon hideg volt, és nagyon korán sötétedett, így nagyon rövidek voltak a forgatási napok, eléggé elhúzódott a munka, amit nem is nagyon bántam, mert sok minden tetszett Budapesten. A csodás utcák például és az Operaház.

Pál Adrienn, Cléo 5-től 7-ig, Örökség, avagy Guten Tag faszikáim, Európa,Európa, Napló gyermekeimnek, Testről és lélekről

Nem-nem. Most a semleges megy.

Van köztük jónéhány remek film, de anno a Winter's Bone hangulata annyira elkapott, hogy ő a nyerő

előzmény: Danesz99 (#1)

Szerintem ha a magyar címek is fel lennének tüntetve, az kicsivel több voksot hozna. Egyébként a Mátrix az nők által rendezett film? :?

2019-12-11 21:44:45 Under Sandet (2015) / Aknák földjén slawter (5) #15

Mi ebben az elképzelhetetlen? Barátok, akik évek óta jó cimborák, képesek egy pillanat alatt összekapni egy hülyeségen és utána évekig nem beszélnek. Ha egy távoli ismerősöd odamenne hozzád és pofán verne csak úgy, nem kapnád fel a vizet? Nem küldenéd el a francba és kerülnéd el jó messzire ezek után?

A film elég nyomós okokat ad a hirtelen, intenzív érzelmi megnyilvánulásokra és váltásokra. Az, hogy esetleg neked ez nem elég, nem a film hibája.

előzmény: noresz02 (#10)

Minden idők egyik legfeleslegesebb filmje. Már csak azért sem értem az elkészítését mert az eredeti,argentín El secreto de sus ojos megkapta a Legjobb idegennyelvű film Oscarját,ami azért eléggé fel szokta kelteni az érdekődést. Mondjuk a 2 milliós költségvetésre így is termelt 47 milliót,de ebből a USA bevétel csupán 6.4 millió. Ha a történetben látták a kraftot,akkor viszont miért kellett ennyire elbarmolni? Az eredetiből kb. semmi sem maradt,ezzel a gárdával,egy ilyen alapanyaggal a végeredmény konkrétan egy fércmű lett,gratulálok.

Az eredeti nálam All Time Top10,ez meg...meh.

Szerintem tegyél fel nyugodtan, épp aktiváltam egyet.

előzmény: Ragemarci (#13223)

A leendő közkérdések kérdéseivel kapcsolatban kérdezném, hogy mi a szituáció? Mert megvárnám, amíg kipörögnek a nagyon régiek, aztán töltenék fel néhányat

Vérzik a szívem ezért a filmért,több okból is. Egyrészt jó krimiből (egyáltalán: krimiből) kevés van manapság a piacon,így az ember mindig reménykedik (főleg amikor egy bevallottan Agatha Christie-hommáge-ról van szó),másrészt ha szentségtörés ha nem,én bírom Sandlert. Manapság divat őt utálni,pedig a Happy,a flúgos golfossal induló szólókarrierje eleinte igen komoly tényező volt mind a közönség köreiben,mind a kasszáknál: a Nászok ásza,a Vizesnyolcas,az Apafej,vagy a már masszív költségvetéssel készült Kismenő is mind-mind hatalmasat szakítottak,ráadásul a 2003-as Kótyagos szerelem a "rendes" színészek mellé is felmelte (nem mellesleg Sandler pár kisebb fesztiváldíj mellett egy Golden Globe nominációt is bezsebelt,teljesen megérdemelten). Aztán jött még két hatalmas kas(s)za (a Csontdaráló és a Távkapcs),majd 2007-ben az Üres város - és talán pont a legérettebb filmje bukott meg. Én nagyjából itt engedtem el őt,szerencsémre ilyen Jack és Jill,Férj és férj,illetve Nagyfiúk-féle izékbe - talán tudatosan? - már nem futottam bele,a Netflixnek hála aztán 2017-ben elkészült a The Meyerowitz Stories (ismét jelölés-és díjeső),valamint az idei Uncut Gems,amiért valószínűleg Oscarra jelölik,legalábbis Sandler elnyerte a díj előszobájának tartott NBR Award-ot - megelőzve a Joaquin Phoenix-Adam Driver-Robert de Niro triót (azért ez nem semmi).

E két remekmű között,mintegy ujjgyakorlatként született meg a Murder Mystery,azaz a Gyagyás gyilkosság,ami nem bántóan rossz ugyan,de nem tudok annyira nagyvonalú lenni hogy ne kössek bele,mert nem érdemli meg. A Spitz-házaspárt alakító Aniston-Sandler közötti kémia gyakorlatilag nulla,jellemük pedig kimerül annyiban hogy a nő tudálékos,a férfi hazug - és hogy egyikük sem tudja befogni a száját. Ez akkor a legzavaróbb,amikor egyszerre kezdenek beszélni,azaz szinte egyfolytában...mondjuk úgy, ha ivós játékot rendeznénk abból hogy kettejük között hány egyszerű,az egyik elkezdi a másik szépen végighallgatja-mondat zajlik le,lehet hogy kiszáradnánk. :P Az alapsztori bugyuta,zavaros és mesterkélt,a sztereotip mellékkarakterek némelyike szimplán semmilyen (Luke Evans),szimplán kariktúra (a félszemű,félkarú ezredes),szimplán idegesítő (a fekete bandatagként "vakeráló" maharadzsa konkrétan übergáz),Gemma Arterton ugyanakkor gyönyörű,maga a megtestesült nőiesség...röviden tömören vow! :) A folyamatosság hiányát viszont minden alkotásban utálom (mivel gyakran kiszúrom,és ezáltal ki is rántódok a filmből): Sandler úgy 10-15 perc környékén megborotválkozik,majd jön két jelenet amiben még borostás,aztán meg már babaposi simaságú arccal szerepel...nálam ez megbocsájthatatlan hiba. (Magánvélemény,de mivel Aniston-t már vagy 10 éve nem láttam semmiben,nagyon meglepődtem a...hmm,szétfolyt arcán,ami sajnos a játékára is kihatott,néhány jelenetben valahogy természetellenesen mozgott a szája.)

A bűntény(ek) megoldása az ad hoc módon adagolt (vagy éppen visszatartott) információk miatt kitalálhatatlan,a stílusok keveredése - látszatnyomozás,minimális romantika,cseppnyi drámázás,csetlés-botlás a gazdagok között,autós üldözés - recseg-ropog,hiteltelen és erőltetett,de a legfurcsább az hogy a film szinte teljesen humortalan. Az olyan jelenetek,mint hogy megtalálnak egy hullát a katélyban,majd rá fél percre Audrey már a tapétában gyönyörködik fennhangon,vagy hogy a legnagyobb menekülés kellős közepén az inasnak odaadott 5 euróból Nick vissza akar kérni fél dollárt (??), egyszerűen arcpirítóak,akinek ez jelenti a humort,azt csak szánni tudom,de komolyan. (A tízperces stáblistát sem értem,nincs igazán jelentősége,de maga a film 97 helyett csupán 87 perc,ez azért meglepett.)

A szinkronra a tisztes iparosmunkát mondanám,bár Csőre Gábor azért kiemelkedik,megkockáztatom hogy annak idején miatta kedveltem meg Sandlert. Nagyon jól passzolnak egymáshoz,Csőre mindig remekül hozza a karakterét,több mint 30 filmben magyarította már a színészt zseniálisan,egy kivétellel: a Happy,a flúgos golfosban Rudolf Péter volt a szinkronja,felejthetetlenül!

Összességében ajánlom,nálam azért 2 csillag mert felbosszantott,de a hármas értékelés sem lenne ördögtől való,szóval egy próbát azért érdemes vele tenni.

2019-12-11 18:20:53 [Megérdemelte-e az Oscart...] Ragemarci #11242

Azért a '90-es években voltak jó pillanatai és egész tűrhető filmekben is szerepelt, nem feltétlenül az Anakondából kell kiindulni

előzmény: Dangar (#11240)

2019-12-11 18:14:13 [Megérdemelte-e az Oscart...] Kempesbaba #11241

Ez igen,taps...

előzmény: Dangar (#11240)

2019-12-11 18:06:57 [Megérdemelte-e az Oscart...] Dangar #11240

Az a véglény önmagát se tudná eljátszani. Láttam már döglött csótányokat hitelesebben színészkedni...

előzmény: budaik (#11239)

2019-12-11 17:55:35 [Megérdemelte-e az Oscart...] budaik #11239

Nagyon hitelesen alakítja magát :D

előzmény: elzablues (#11238)

2019-12-11 17:33:26 Chainsaw Maid 2 (2010) velvetgristle (4) #2

Gyurmatarantínó. Akinek ez bejön, az mindenképpen nézze meg az "első részt" is, ami Nagao Takena munkája. Az a faszi sem normális. Ja, és még létezik egy harmadik rész is Hardcastle-től meg egy "Episode Zero" Takenától, de ki számolja?

2019-12-11 17:24:33 [Megérdemelte-e az Oscart...] elzablues #11238

Jennifer Lopez tényleg ekkorát megy a Hustlers-zel, hogy GG és SAG jelölést is ér?

2019-12-11 16:46:08 [Megérdemelte-e az Oscart...] kobretti88 #11237

Tavaly A kedvenc járt így. Weisz, Colman és Stone kapott egyéni színészi jelölést, de a színészgárda nem. :(

előzmény: Ágó (#11236)

2019-12-11 16:42:09 [Megérdemelte-e az Oscart...] Ágó #11236

Annyira bírom ezeket... pfff... Marriage Story jelölt 3 színészi kategóriában is, de színészgárda díjért nem.
Parasite fordítva. :)

előzmény: kobretti88 (#11234)

Tetszett, de nekem néhol túlságosan művészi akart lenni a film.

2019-12-11 16:31:08 [Megérdemelte-e az Oscart...] Vektor #11235

Azt a mindenit, a SAG jelölte a Parasite-ot a legjobb színészgárda kategóriában. Hatalmas lépés a legjobb film díj felé, eddig mindössze egy idegen nyelvű film kapott ilyen jelölést, a Life Is Beautiful. A Once Upon a Time in Hollywood továbbra is a legnagyobb esélyes, de a Parasite a nyomában van.

2019-12-11 16:30:02 [Megérdemelte-e az Oscart...] kobretti88 #11234

A SAG-jelöltek:

Legjobb színészgárda
Bombshell
The Irishman
Jojo Rabbit
Once Upon A Time In Hollywood
Parasite

Legjobb férfi főszereplő
Christian Bale - Ford v Ferrari
Leonardo DiCaprio - Once Upon A Time In Hollywood
Adam Driver - Marriage Story
Taron Egerton - Rocketman
Joaquin Phoenix - Joker

Legjobb női főszereplő
Cynthia Erivo - Harriet
Scarlett Johansson - Marriage Story
Lupita Nyong'o - Us
Charlize Theron - Bombshell
Renee Zellweger - Judy

Legjobb férfi mellékszereplő
Jamie Foxx - Just Mercy
Tom Hanks - A Beautiful Day In The Neighborhood
Al Pacino - The Irishman
Joe Pesci - The Irishman
Brad Pitt - Once Upon A Time In Hollywood

Legjobb női mellékszereplő
Laura Dern - Marriage Story
Scarlett Johansson - Jojo Rabbit
Nicole Kidman - Bombshell
Jennifer Lopez - Hustlers
Margot Robbie - Bombshell

Hollywoodi Kraftidioten remake, egyenesen annak rendezőjétől. A hófödte hegyek között játszódó véres, sokszor erőltetetten poénos revanshadjárat, mutat némi párhuzamot az Elrabolva című filmekkel, épp ezért biztos, ami biztos, a bosszúálló fater szerepkörbe beleragadt Liam Neesont baszták be főkarakternek. A legértékelhetőbb pont a téli, havas miliő, az elhalálozott arcok neveinek screenre írása, meg a hasonlóan stílusos stáblista.

2019-12-11 14:50:06 54 (1998) Jereváni Rádió (3) #2

Valóban van némi párhuzam a Boogie Nights-al, mivel hasonló kort mutat be, az 1979-es szilveszteri jelenet pedig, khm, finoman szólva is áthallásos (itt is, ott is egy-egy haláleset történik éjfélkor, P. Thomas Anderson filmje kb. egy évvel korábbi, így a lenyúlás vádja alól sem mentes az 54).
De amíg a Boogie Nights-ban kapunk egy tökéletes forgatókönyvet, nagyszerű karakterekkel, az 54 sztorija olyan lyukas mint egy ementáli sajt, karakterekről meg jellemekről csupán erős túlzással lehet beszélni, még a főszereplő is olyan nulla karakter, hogy ihaj. A hangulat persze ott van, de a hangulat nem elég egy jó filmhez.

Kegyelem hármas.

Ahogy páran már leírták előttem, az első fele lagymatag, érdektelen, urambocsá unalmas. Aztán jött a metrós és a kocsi vs. vonat jelenet, és onnantól kezdve mintha más rendezte volna a filmet: húzós, feszes, vagány, kemény. Emiatt kapott tőlem egy négyest, ha ilyen lett volna az első fele, tökéletes lett volna.

Hihetetlen hogy Ole Bornedal filmje immáron 25 éves,de az méginkább hogy mennyire elképesztően jól működik,hogy milyen zsigeri módon hatásos a mai napig. Maga a forgatókönyv - néhány minimális hibától eltekintve - tanítani való,talán ha két jelenetet húztam volna ki az egészből,amúgy minden a helyén van,mindennek van vagy lesz értelme,a színészvezetés magabiztos,a zene telitalálat,a hangulat magával ragadó,ez a film egy igazi kis dán thriller-gyöngyszem. Nagyon tetszett a kellően beteg történet természetes nyersessége (férfi-női nemiszerv,testnedvek...),egyáltalán nem hatott mesterkéltnek,sőt! (Az hogy Martin az ágyban a hátán fekve,egy szál kukiban beszélget a szerelemről Kalinkával,ezerszer közelebb áll hozzám,mint amikor egy >random példa< Angelina Jolie a legvadabb szeretkezés után nyakig lepedőbe burkolózva fekszik mondjuk Banderas mellett.)

"Sajnos" a magyar szinkron szeretete és beható ismerete a tettes kilétét azonnal megölte a számomra (egyetlen tippem volt,bejött),ettől függetlenül nagyon nagy élmény,vétek lenne kihagyni.

Nyilván egy hazájában kasszát robbantó rendező alkotó hiúságát legyezgeti,ha az Álomgyár felajánlja neki saját filmje remake-elését,de ahogy például George Sluzier (Nyomtalanul vs. Nyom nélkül) vagy Baltasar Kormákur (Rejkjavík-Rotterdam vs. Csempészek),úgy Ole Bornedal is betlizett a Nattevagten amerikai verziójával,a Nightwatch-csal. A szomorú az,hogy önmagában véve tulajdonképpen egy korrekt,majdhogynem remek film is lehetne akár,jó alakításokkal,paráztató hangulattal,de az eredeti annyival jobb,nyersebb,hogy lehetetlen külön választani a kettőt,így viszont csak egy gyenge másolat. Kár érte.

2019-12-11 12:00:52 Fright Night (1985) / Frászkarika Edwest12 (5) #11

Az egyik kedvencem a '80-as évekből. Ha pedig a maszkokat nézem, egyenesen "a" kedvencem. Számomra benne van minden, amiért szeretem ezt a korszakot. Fontos megemlíteni, hogy nem csak a látvány viszi a filmet, hanem a sztori is teljesen korrekt, szórakoztató.

2019-12-11 11:38:32 Legion (2017) Ubul (5) #1

tipikus, megint egy sorozat, minisorozatként feltüntetve...már a sorozat menete alatt lehetett tudni hogy berendelik a 2. évadot, szóval itt már tényleg indokolatlan a fenn léte, főleg a maga 3 évadával és 27 részével.
De hát ha már lehet pontozni... :D

Már fent volt.

előzmény: zsandar filip (#984)

Kérnénk szépen, Golden Globe jelölt francia film: Nyomorultak

https://www.imdb.com/title/tt10199590/?ref_=nv_sr_srsg_3

köszönöm...

„Jó reggelt!” - motyogtam magamnak, miután lepergett a film utolsó kockája is. „Hol jártál eddig, hogy ezt nem ismerted?”
A film mindenesetre besorakozik az egyik örök kedvencem, a Vasárnap 6 órakor mellé. :)

Ezt a zsenialitást kivétel nélkül minden KT-s éjjeliszekrényére odacsempészem titokban. (Most kezdem.)
Ha eljött az idő, még átlaga is lesz, mert sorban megtaláljátok. :D

~~Hogy miért nem írok semmi érdemlegeset róla?
Egyszerű: azt szeretném, hogy hófehér lap legyen előtted.~~

Azazhogy, mégiscsak írok valamit hozzá - egyfajta szubjektív reflexiót:

A harmadik babámat vártam, már csak pár hét volt hátra az érkezéséig, és akkor sikerült beszereznem egy gyönyörű, antik, fából faragott bababölcsőt.
Odatettem a karácsonyfa alá, és amikor jöttek a barátaink, megmutattam. Szerettem volna, ha elájulnak tőle. Úgy is lett, dicsérték, csodálták.
EGY kivételével.
Ő azt mondta, miután egy pillantást vetett rá: „Ezt ne, ne így! Ahhoz, hogy ezt megéljem és átgondoljam, nekem idő kell. Olyan idő, amikor csendben vagyok, csak én vagyok, s akkor odaülök a bölcső mellé.”

Na, ehhez a filmhez is valami ilyen „odaülök mellé, és csöndben megélem” hozzáállás szükségeltetik.

2019-12-11 11:03:58 Seveled (2019) ryood (?) #6

+ ezek az egymondatos semmitmondó "tanulságok" :)

előzmény: elzablues (#5)

2019-12-11 11:00:55 [Filmet keresek] PG #2573

A klasszikus "Majmok bolygoja" tortenet.;)

előzmény: KelemenD (#2562)

2019-12-11 10:57:12 [Általános fórum] PG #8204

Szuksegem lenne nehany rovid filmjelenetre, valaki tudna segiteni?

Pl. a "Kelly hosei"-bol kellene az a jelenet, amikor a tank vezetoje nagy nyugalommal kijelenti, hogy "en vezetem a tankot, hogy hogyan mukodik, arrol fogalmam sincs."

2019-12-11 10:53:19 Seveled (2019) elzablues (2) #5

Szoktál adni más értékelést is a filmekre, mint 5-öst? :) Akárhol belebotlok egy kommentedbe, minden 5-ös. Nehezen tudom elképzelni, hogy nem egy troll vagy.

előzmény: dittike (#4)

2019-12-11 10:41:56 Seveled (2019) dittike (5) #4

Nemcsak hogy vígjáték de filmes utalásrendszer és nagyon kedves kis mozi.

Érzékeny igazán szerethető zenei élmény is egyben.

Élveztem minden percét.

diplomatikus válasz: mert trágár
egyébként mert így mégjobban kihangsúlyozódik:D

A szart miért kell spoilerbe tenni? :D

előzmény: Calavera (#32)

Jaj az a magasságos ez mekkora egy határ szar volt
Pedig még annál a Holdon üldözős jelenetnél bizakodtam.
De még ha a történet olyan egyszerű mint a faék, bizadalmam volt, hogy mint űr-film legalább élvezetes lesz.
Nem sajnos. Rendezőnk nem tudja tagandi, hogysokszor megnézte az Interstellart és már az első pillanatban tudta, hogy olyat soha az életben nem tud leutánozni.

2019-12-11 02:12:04 Freaks (2018) necksprain (3) #2

nem rossz ez na.

előzmény: Ragemarci (#1)

2019-12-11 02:01:20 Joy Division (2007) necksprain (4) #3

vagy jó vagy nem, kis ember vízzel főz. én mindent szeretek. ínyenceknek nem elég, laikusoknak meghozza a kedvét.

2019-12-11 01:56:12 99 francs (2007) / 99 frank necksprain (5) #4

vannak pillanatai

2019-12-11 01:26:02 [Megérdemelte-e az Oscart...] Vektor #11233

Az Ausztrál Filmakadémia is bejelentkezett a jelölésekkel, és kicsit megerősítették azt, hogy a Hollywood, az Irishman és a Parasite Top3. A Marriage Story csak két főszereplő jelölést kapott. Bár ugye ők tudnak tévedni, tavaly a Green Book is csak színész jelöléseket kapott tőlük.

Az igazán kiemelkedő hír, hogy a Parasite még színész jelölést is kapott, tavaly ez még a Romának se sikerült itt.

Parasite - Film, Rendező, Férfi mellékszereplő, Forgatókönyv
Once Upon a Time in Hollywood - Film, Rendező, Férfi mellékszereplő, Női mellékszereplő, Forgatókönyv
The Irishman - Film, Rendező, Férfi főszereplő, 2xFérfi mellékszereplő, Forgatókönyv
Joker - Film, Rendező, Férfi főszereplő, Forgatókönyv

Érdekes módon itt most a Hollywood hullajtott el egy jelölést, DiCaprio kimaradt, úgy, mint De Niro a Golden Globe-nál.

2019-12-11 01:08:35 [Általános fórum] zéel #8203

A KT azért is maradhatott hosszú évek óta a nyugalom szigete, mert a legvadabb pártpolitikai viták idején sem szerepeltek ilyen témák az itteni menüben. Én ugyan időnként nem bántam volna, de ma már egyáltalán nem hiányzik. Ugyanis minden, ami értékes, az a napi pártpolitikán túl van. A napi pártpolitikán már csak röhögni vagy sírni érdemes.
De aki mégis ilyen témákban akar vitázni, annak van lehetősége más fórumokon.
Mi vitatkozzunk filmekről. A komoly, mondanivalós filmeknél pedig (aki nem elégszik meg a színészek vagy a képi világ minősítésével !) itt is fontos megállapításokat tehetünk az ország-világ dolgairól, a társadalom helyzetéről.

előzmény: necksprain (#8202)

2019-12-11 01:04:10 [Észrevételek, kérések és kérdések a lappal kapcsolatban]← (szerk) necksprain #13221
igazandibol nekem is csak plusz egy db kattintas, de megis felbasz. ha ajanlasz fol a rakos gyermekert x forintot, te kiirod aztan h ki vagy es h mennyire faszagyerek vagy? en nem irnam. amit vallalt az oldal rendbentartasaval, arra egy rossz szavam sincs. a szabalyzat ne floodolj reszevel van bajom.

szerk: itthagyom, ahogy volt. latjatok, a szamito vs telo..

előzmény: tomside (#13218)

igazandibol nekem is csak plusz .

előzmény: Ugor (#13219)

Helyettem is írtad. Kösz!

előzmény: tomside (#13218)

2019-12-11 00:12:48 [Általános fórum] necksprain #8202

egyebkent en ezzel is vitaba szallnek, hogy nem mondhatsz velemenyt ezzel kapcsolatban, meg ezzel egyutt a szabalyzat azonos pontjaval szeretnek birokra kelni. es itt nem a veresszaju gecizesre gondolok, hanem hogy annyi ertelmes embert ismertem meg itt, nyithatnek akar egy 'kulturharc oda es vissza' topicot akar a fejlemenyek ismereteben, mert mindenki visszatartja magat, nagyon helyesen, sot!!

de az, hogy amiatti félszünkben, hogy esetleg atmenne egymas sertegetesebe ( megis mi?? nigger? fideszgeci? ballibsi? uuutallak giallokurva, a te anyad te noirfan!!) a dolog, kerlek benneteket, hogy ebben a helyzetben, amibe kergetett bennunket az aktualpolitika(?), arrol akar hadd irjunk mar itt is bizonyos keretek kozott.

ha ez így nem kivitelezhető, akkor megbaszta a kt.

koszi

előzmény: Ugor (#8201)

Hát azt nem állítanám, hogy ettől sokkal több kedvem lett ezt itt csinálni.

előzmény: necksprain (#13217)

Többször értek veled egyet, mint nem, de most az utóbbi eset van. Éppen hogy az a helyzet, hogy Ugor rengeteg olyan munkát végez el, amit észre sem vesz senki, sem te, sem én, és ettől koherens a rendszer. Ha még írásos visszajelzést is ad, az szimpla figyelmesség. Ha te ezt nem akarod látni, nem kattintasz oda. (Én sem szoktam.) Nem szerencsés idegesítőnek nevezni senkit azok közül, akiknek köszönhetően stabilan üzemel az oldal.
Amúgy peace!

előzmény: necksprain (#13217)

Szerintem az Ad Astra 2019 legegyedibb filmje.

Hihetetlen jó, optimista kicsengésű és életigenlő, mégis melankolikus Heart of Darkness átirat egy minden elvárásomat felülmúló Brad Pittel, pedig nem kis elvárásaim vannak vele szemben minden egyes filmjét nézve. Fantasztikusan játssza a rideg, gyakorlatias, mégis érzékeny melóst, öröm nézni az alakítását.

A látvány, a zene, a hangok, a világ, mind-mind csillagos ötös, példaértékű, hogy egy ilyen karakterdrámára ennyi pénzt adnak és cserébe még az arcunkba se tolják az űrhidat, holdbázist, mittudomén. Gyönyörű a Neptunusz gyűrűje, fantasztikus az OST (Max Richter, úristen), a holdjárós üldözés hangeffektjei nemkülönben.

De, ha már holdjáró, van egy igen vastag árnyoldala a filmnek, mivel a gyakorlati cselekmény tele van faszsággal. A holdkalózok és a vér-űr-majmok ezer százalék, hogy utólag lettek beleerőltetve a filmbe, egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy az alkotóban fogantak volna meg ezek az ötletek, annyira ponyva húzás mind a kettő. És akkor még nem is arról van szó, hogy mi a túrós ez a power surge meg miért van antianyag-bizgerátor szerelve a rég eltűnt kutatóhajóra, meg miért kell elmenni a Marsra üzengetni, miért nem elég felvenni a szöveget és elküldeni mp3-ban, meg hogy a nukleáris robbanás majd meghajtja az űrhajómat.

Hihetetlen baromságok történnek, de akkorák, hogy én zokszó nélkül megértem azt is, aki rácsapja a karót a filmre. Ha az intimebb, meditatív sík nem vett volna le a lábamról és nem lenne ilyen gyönyörűen lezárva, valószínűleg én is így tennék.

De mivel nagyon tetszett a film lényege, bátran merem ajánlani mindenkinek, aki hajlandó szemet hunyni mérhetetlen sok marhaság fölött, ha cserébe egy értékes és értelmes film a jutalma.

egy megjegyzes az eszrevetelek topiccal kapcsolatban. ha valaki ker, ajanl, korrektal vmit, es ha a helyere kerul, akkor megjelenik a hozzaszolasa mogotti zold pipa. mi ertelme szetfloodolni a szerkesztoknek ilyenekkel, mint "fel van veve", "megvan", " a helyere kerult". emiatt egyszeru felhasznaloknak bele kell lepnunk az adott topikba, ha erdekel, mit akar felvinni az adott forumtars, onnan is meg egy katt a filmhez. szamiton nem zavaro, telefonon igen. Ugor (te vagy a legidegesitobb), ha egy mod van ra kerhetlek, hogy befejezd ezt?

Fel van.

előzmény: BonnyJohnny (#13215)

A Little Woods ismert Crossing the Line címen is. Fel lehetne venni azt a címet is. Köszönöm!

Így van.

előzmény: Danesz99 (#13211)

Most nincs kedvem letesztelni, hogy valóban így működik-e, de szerintem az algoritmus nagyjából a következő: minden oszlopban veszi, hogy hanyadik lennél abban az oszlopban, összeadja ezeket a helyezéseket, és az alapján rak sorrendbe.

Ami rögtön meg is magyarázza, hogy miért előztelek be téged is, meg jesi-t is (aki szintén többszörös Top1). Mindkettőtöknek van olyan mezője, ahol 0 van (neked Toplista és Idézet, neki Toplista és Szavazás), és ezzel nagyon rossz pontszámokat kaptok (végülis utolsó helyen álltok).
Közben 1-2 hozzáadással ezekben az oszlopokban Top10-20-ba lehet kerülni.

előzmény: Ugor (#13209)

Ennek van értelme.
Én speciel azon gondolkodtam, hogy nem a belinkelt kritikák kerültek-e véletlenül oda, mert emlékképeim szerint nagyjából 2 lett elfogadva belőlük (de ezt nem tudom ellenőrizni, úgyhogy nem biztos).
De simán lehet hogy neked van igazad... kösz!

előzmény: Danesz99 (#13211)

Az elsőre nekem se volt világos, de bizonyára az általad felrakatott film nemzetisége és műfaja lett neked elkönyvelve mint kulcsszó.

előzmény: Doc (#13210)

Nézd, ahogy így a táblázatot elnézem, az algoritmus valószínűleg nagyon durván a sokféle tartalom irányába súlyoz. Neked például nagyjából minden számod jobb mint az enyém, két kivétellel: nincs idézeted és nincs toplistád. Úgyhogy ha neked lennék, és zavarna a helyezésem (mint ahogy téged láthatóan zavar), akkor csinálnék egy toplistát (mondjuk "A 10 legnagyobb pofáraesésem") és hozzáadnék 3 idézetet. Ennyinek elégnek kell lennie, hogy elém kerülj - bár szerintem azonnal az első helyen landolnál.

Viszont engem továbbra is érdekelne, hogy mi a csuda az a két kulcsszó, ami az én nevem mellett van. Ugyanis nem tudok kulcsszót hozzáadni, úgyhogy annak 0-nak kellene lennie!

előzmény: Ugor (#13209)

Nekem ez vagány és tökös film volt. Nagyon bejott csipetnyi humor sok akcióval. Kicsit a Kingsman filmre hasonlított véleményem szerint. A legjobban pedig Kristen Stewart játszotta a tökös csaj szerepet.

2019-12-10 21:06:57 Passenger 57 (1992) / Az 57-es utas DevilTakeU (3) #2

Nagyon adom amit írsz. Még moziban láttam anno (vagy háromszor),de jó kis film volt,a casting is okés (Elizabeth Hurley,Tom Sizemore,Bruce Greenwood),a hibái ellenére is nagy kedvencem a korszakból.

előzmény: bruce (#1)

sci-fi jelentése tudományos-fantasztikus mű Szóval ez a film az biztos hogy nem tudományos és ezért annyira nem is fantasztikus ...

Nagyon kis cukorfalat! :o)) Még a szabadságforradalmak előtt a teljes, franciásan könnyen vett élet. Talán megelőzte korát.

előzmény: zéel (#2)

2019-12-10 20:01:31 Passenger 57 (1992) / Az 57-es utas bruce (4) #1

Igazi hamisítatlan 90-es évekbeli Die Hard klón. Snipes rutinból hozza a szerepét viszont Bruce Payne élete szerepében brillírozik(sokat tesz hozzá a zseniális Sinkovits-Vitay András szinkronja). Stanley Clarke zenéje pedig kifejezetten dob a film értékén.

Rossz kedv ellen! Vagy csak úgy...
Nagyon bjuti! :)
ITT
Szerintetek ki lehet a magyar hang? Én Udvaros Dorottyára tippelek.

Az is érdekes, hogy ugyan az egyik esküdt megemlíti, a nő lehetett távollátó is, vagyis csak olvasáshoz kellett neki szemüveg és így nincsen jelentősége, hogy éppen aludt, de ezt a többség már figyelembe sem veszi.
Azt is tényként veszik, a nehezen mozgó ember csak olyan gyorsan tud menni, ahogy a bíróságon látták.
Vagyis kezdetben ellene, utána meg a javára elfogulta.Maga az eset nincsen rendesen felderítve, sem a tárgyalás végigvíve...

előzmény: mimóza (#128)

2019-12-10 18:54:49 [Általános fórum] Ugor #8201

Hát, szóval ez, na... de én sem mondhatok itt semmit.

előzmény: zéel (#8200)

2019-12-10 18:35:43 Chernobyl (2019) / Csernobil Bubu (5) #88

Igazán nincs mit! Nem véletlenül kapott Nobel díjat a könyv, de egyszerűen fizikailag rosszul voltam helyenként, így pár fejezet után letettem.
Szerintem ez a sorozat a láthatatlan ellenségekről szól, mint pl a sugárzás. Lydmilla karaktere pedig a tudatlanságot mutatja be, ami lényegi eleme volt a rendszernek. Plusz a technikai és egyéb fejlődések miatt az egyén már bőven nem érheti el a kollektív tudást, ami az egyik oka is volt a katasztrófának. A nő esete inkább a tájékozatlanság, és hazugságok tömkelegének borzalmas eredménye, keveredve a sokkal és a megszállottsággal. A józan ítélőképességről akkor lehetne beszélni, ha minden szükséges tudás birtokában lett volna és úgy hozza meg a döntéseit. De ő a többiekkel együtt csak a sötétben tapogatózott.
Ahogy a férjéről beszél, nekem már nem szerelem / szeretet volt, hanem megszállottság. Egyetértek, az ember érti, miért ilyen, de idegesíti is egyben...

előzmény: DevilTakeU (#87)

2019-12-10 18:34:52 [Általános fórum] zéel #8200

mai hír: létrejön a Nemzeti Filmintézet
hurrá!:) vagy ...?
Az egységes filmtámogatási rendszer létrehozásának célja, az indoklás szerint, a párhuzamosságok kiküszöbölése, a terjesztés egységesítése, de az is, hogy egységes szakmai kontroll álljon mind a tartalom, mind a forgalmazás felett.

2019-12-10 18:08:56 [Filmet keresek] Dibon #2572

Szerintem nem ez, inkább valami régebbi, kevésbé pörgős film volt, tipikus 90-es évekbeli hangulattal.

előzmény: zéel (#2571)

2019-12-10 17:36:03 Andrej Szviszlotszkij (1992) oguszt (3) #1

A legjobb a filmben, hogy bele van vágva egy részlet egy Csontváry-festményből.

Hogy minden idők talán három "legbetegebb" rendezője-e Takashi Miike,Fruit Chan,illetve Park Chan-wook,az TALÁN vitatható,ám az hogy a Saam gaang yi bőven minden idők egyik legmegterhelőbb,legzavarbaejtőbb,"legtovább velünk maradó" filmje,az kétségtelen. (A külön is kiadott Dumplings,azaz Gombócok című szegmenst úgy 14 éve láttam,azóta nem bírom kiverni a fejemből,szóval aki fogékony az ilyesfajta elborultságra,az imádni fogja,már jó esetben - a magam részéről ha Bai Ling a szomszédomba költözne,még a kontinenst is elhagynám. :P)

Hogy mi vár a nézőre? Nos,maga az alkotás egy egymáshoz semmilyen téren nem kapcsolódó antológia,három ország (Kína,Dél-Korea,illetve Japán) három igen egyedi látásmódú rendezőjének három rövid,morbid,perverz kis története - és ezzel együtt mintegy két órányi álmélkodás,félelem,izgalom,undor,düh,szégyenérzet, értetlenkedés,és még ki tudja mi minden,embere válogatja. A három epizód:

Takashi Miike: Box
Fruit Chan: Dumplings
Park Chan-wook: Cut

Miike kisfilmje egy dráma-horror-kísértetsztori,minimális dialóggal és zenével,villódzó képekkel,látomásokkal,a nézőre bízva a látottak értelmezését; a Dumplings egy egészen elképesztő népi mondára alapozó,a tabukat (két kézzel) páros lábbal döntögető történet (nevezetesen a kannibalizmus),az epizód felütése lehetne a "Te mit tennél meg az örök szépségért?" - a sajnálatos, ám nem meglepő válasz: MINDENT!, a Cut pedig egy csodálatosan fényképezett-kegyetlenül elborult bosszútörténet (khm,Park Chan-wook ugye..),egy rendező és feleségének a tortúrája,akiket foglyul ejt egy ismeretlen...hmm,ismeretlen? A megoldás mint mindig,most is a múltban leledzik,szereplői hitelesek,fordulatok még ebben a 45 percben is vannak,és a lezárás is kellően sötét és lélekromboló - egyszóval zseniális.

Véleményem szerint a Saam gaang yi ázsiafilm-fanoknak kötelező (a folytatása sajnos már kevésbé acélos),azoknak akik most ismerkednek ezzel a műfajjal,azért természetesen vannak lightosabb darabok is,randifilmnek viszont semmiképpen sem ajánlanám,tényleg embert próbáló darab.

Örülök, hogy ez lett a nap filmje.
Már legalább fél éve nem láttam, úgyhogy lassan ideje újranézni. :)

2019-12-10 16:51:52 Pola X (1999) The Cortez (3) #3

Polgárpukkasztónak szánt, sokszor zavaros alkotás. A történet egy fiatal íróról szól, aki művészi önmegvalósításának érdekében, elegáns-fényűző környezetét valamiért lepukkant, szar helyekre és indusztriális miliőre cseréli, amely egyébként kellően nyomasztó hangulatot eredményez. Az elején elvont, fárasztó dialógusokat hallhatunk, amikkel sajnos a későbbiekben is bombáz minket a rendező. Melléjük kapunk egy sötétben játszódó, éles(nek) tűnő) szexjelenetet, melyből alig látunk valamit, illetve több, a film jellegéhez teljesen passzoló, elborult ötletet. Ilyen például az ipari koncert meg a beteg, látványos, egyben művészi, szó szoros értelemben vett vérfürdős álombetét. Kizárólag az igényes fényképezés + az erős atmoszféra húzza fel közepesre.

2019-12-10 16:22:40 [Megérdemelte-e az Oscart...] Ágó #11232

Az oroszlánkirály jelölt az animációsok versenyében. :))
Ezen egyrészt jót mosolyogtam, másrészt jogos. Hol másutt indulna?

előzmény: Vektor (#11230)

2019-12-10 16:20:59 [Filmet keresek] zéel #2571

Senki szigete!?

előzmény: Dibon (#2570)

2019-12-10 16:00:03 Chernobyl (2019) / Csernobil DevilTakeU (5) #87

Köszi a kiegészítést és az infókat. Hallottam már a könyvről,szinte minden vonatkozó írás,cikk megemlíti,szerintem én kihagyom.

Borzasztó ilyeneket olvasni,úgy látszik akkor valamennyire jogosan ítéltem meg a hölgyet,és a sorozat alkotói sem véletlenül úgy ábrázolták őt,ahogy. Időközben már többektől is hallottam illetve olvastam az enyémhez hasonló véleményeket Lydmilláról,tehát valamit marha jól eltaláltak Mazinék (legalábbis a karaktere elég heves érzelmeket generál),az már egyénfüggő hogy kinél hogyan csapódik le a dolog,mondom,én majd felrobbantam. Viszont valahol érthető az alkotói szándék,talán az "őrülete" egyfajta szimbólum akart lenni,hogy mennyire képtelenek voltak feldolgozni,sőt nem is értették az átlagos civilek azt ami történik,és simán elhiszem hogy amennyire lehetett,élethűen ábrázolták a vele történteket,de én ott a helyszínen,a való életben is simán felpofoztam volna,képernyőn keresztül nézni pedig amit művel,egyenesen bosszantó,fejfogós volt. Nem tudom hogy hol,mikor vesztette el a józan ítélőképességét,a töréspont nem jött át,valószínűleg ez inkább egy folyamat lehetett nála,aztán pedig szép lassan a rögeszméjévé vált.

előzmény: Bubu (#86)

2019-12-10 14:50:19 [Filmet keresek] Dibon #2570

Üdv!

Keresek egy magyar filmet, amiben (talán) Stohl András játszott, kb 90-es, 2000-es évekbeli film lehet. Egy olyan jelenetre emlékszem belőle, hogy az utcán forintot akar váltani német márkára valami német maffiózóknál, akik egy fekete autóban ülnek, odaadja nekik a pénzt, azok meg padlógázzal eltűnnek...

Ismerős valakinek?

2019-12-10 14:45:28 Wounds (2019) / Sebek Rorschach (1) #2

Úgy húsz percig azt hittem, senki nem tud semmit, a kritikusok buták és amúgy is fúj, ez pedig egy nagyon jó film lesz.

Aztán olyan lejtmenet következett, amit nagyon ritkán látni. A zárás egész konkrétan a világ legnagyobb megborítása akar lenni, de mire odaérünk, már csak nevetünk az egészen.

Ha valakit érdekel, hogyan tud egy jól megrendezett, hangulatos bevezetés után ostoba párbeszédekkel, hatástalan horrorelemekkel és értelmetlenül beszuszakolt mellékszálakkal totálisan kisiklani egy film, az mindenképp nézze meg a Wounds-ot, mert tankönyvbe illő elrettentő példa.

Persze, aki csak egy jó horrort szeretne látni, az messziről kerülje el a filmet.

Így karácsony felé botorkálva az ember fogékonyabbá válik egy kis szirupra. Nincs ez másként velem sem. :)
Meglep a (jelenleg) 2,6-os átlag, mert nem rossz film ez. Oké, valószínűleg sokaknak csípheti a szemét az erős Idétlen időkig utánérzés. Engem ez valószínűleg azért nem zavar, mert nem kedvelem Bill Murray-t.
Aki realizmust vár el egy romantikus filmtől, az persze ne ezt nézze, hiszen 12 nap édeskevés ahhoz, hogy valaki átértékelje az életét, és sikeresen elinduljon a boldoggá válás útján. Amy Smart csini, és amennyire meg tudom ítélni, Mark-Paul Gosselaar is megüti a mércét. Igazából nem sokat lehet írni a filmről. Azt hozza, amit az ember elvár, ha leül egy karácsonyi romantikus vígjáték elé. Vannak benne érzelmek, fényfűzérek, giccses karácsonyi dekorációk, talán még lánykérés is akad, de nem akarok spoilerezni.

2019-12-10 12:26:01 Ki lesz a következő? (1983) Ugor (4) #1

Itt

2019-12-10 11:14:26 Chernobyl (2019) / Csernobil Bubu (5) #86

Idén a sorozat hatására kezdtem el olvasni Szvetlana Alekszijevicstól a Csernobili imát, amire, ha jól tudom, nagy mértékben támaszkodik a sorozat. Az egyik első fejezet pont a Lydmilla-val készült interjú, ami engem ezerszer jobban bosszantott, mint ahogyan a sorozat bemutatta őt. A valóságban a hetedik hónapban járt a terhessége és kérdezték tőle, hogy ez lesz-e az első gyereke. Behazudott két gyereket, egy fiút meg egy lányt, és beengedték. Ez már eleve nagyon durva, de a nő végig így áradozik a férjéről. Ezt amúgy még betudnám annak, hogy nagyon fiatalok és szerelmesek voltak, de egy ponton túl csak azt éreztem, hogy a férje emlékét akarja fényesíteni. Ami szintén valahol érthető. Az óriási tudatlanság és sokk miatt szerintem végig tagadásban volt és szerintem azért nézett rá ugyanúgy végig, hogy a férjét megnyugtassa. Szóval nem teljesen irreális, ahogyan őt bemutatták.
A gyermekkel kapcsolatos meglátásai meg ijesztőek: úgy gondolja, ez a férje és az ő gyereke, az elhunyt kisgyerek testvére, a biológiai apát kvázi csak felhasználta és ki is hagyta teljesen a gyerek életéből. Az, hogy a gyerek folyton beteg és szenved szinte mellékesnek tűnik amellett, hogy emléket állít a volt férjnek. Pszichikailag egyértelműen nincs rendben ez a nő. Érthető, miért, de ettől még nagyon nyugtalanító, zavaró volt olvasni...

előzmény: DevilTakeU (#85)

2019-12-10 09:45:30 Amateur (1994) / Amatőr humble narrator (5) #6

Imádom ezt a rendezőt! Ebben a kedvenc jelenetem, amikor Damian Young megőrül egy Jesus Lizard-számra.

2019-12-10 00:12:42 The ABC Murders (2018) DevilTakeU (2) #1

Mint első véleményező elöljáróban leszögezem,hogy nem szívesen veszem el senki kedvét egy alkotástól,ám az ABC gyilkosságok messze a legrosszabb Sarah Phelps-Agatha Christie kollaboráció. Továbbmegyek: messze a legrosszabb Christie-adaptáció,globále!

Nem tudom nevezett hölgy tud-e kötni (mármint SP),de 2015-ben indított sorozatának egyértelmű,már-már feltűnő jellemzője az egy sima,egy fordított. A Tíz kicsi katona indításként zseniális volt,az egy évvel későbbi A vád tanúja csupán egy fáradt meh,aztán a 2017-es Az alibi ismét egy kiváló minisorozat lett,míg a tavalyi Az ABC gyilkosságok - azon túl,hogy konkrét karaktergyilkosság Hercule Poirot-val szemben -,hihetetlenül gyenge,aktuálpolitikai kérdéseket (Brexit,migránsok,...) feleslegesen feszegető,kedvenc belga nyomozónk hátterét pedig tökéletesen félremagyarázó(hazájában Poirot nem rendőr,hanem TISZTELETES! volt - WTF??),elvont,már-már pszicho-horrorba hajló IZÉ. Nem túlzok,eskü. (Van benne pár jelenet,amit egyszerűen nem hiszek el hogy egy Christie-adaptációba beletettek,elsősorban a pszicho-vonal az,ami megterhelő,ugyanakkor az emberekre rágyújtott templom már egyértelmű túlzás. Komolyan,az egész mini hangulata az érfelvágós-visszataszító között ingadozik,én piros +18-as karika mellett is csak max. este 10 után adatnám le a tévében.)

A manírjait ezúttal is megbízhatóan szállító John Malkovich - mint Hercule Poirot - nem bajuszt visel,hanem kecskeszakállt,ez nagyjából el is mond mindent a showrunner hölgy ambícióiról. (Az alaptörténet,a lecsupaszított VÁZ Agatha Christie remekműve,minden más - Sarah Phelps!) A Harry Potter-filmek Ron Weasley-je,a szemünk előtt felnőtté váló Rupert Grint bajuszos-keménykedő Crome nyomozója komolyanvehetetlen/röhejes (kinek mi),a kulcsfigura Alexander Bonaparte Cust talán még sosem volt ennyire szánalmas (az ő háborúban megnyomorított karakteréhez eddig minden adaptáció adott valami kis extrát,még néhány feldolgozás és szerencsétlen egy tolókocsis,félvak félhülye lábfetisiszta hadirokkant lesz - aki ismeri a történetet,az gondolom "sejti" a problémát),Jennifer Jason Leigh pedig annyira jelentéktelen a züllött,sőt,egyenesen gusztustalan házinéni szerepében,hogy még a film IMDb adatlapján sincs feltüntetve (lol).


Rettenetesen rossz,az alapanyaghoz csupán minimálisan köthető minisorozat,talán még életemben nem írtam ilyet,de jó szívvel senkinek sem ajánlom (vagy ha úgy tetszik,jó szívvel nem ajánlom senkinek).

:o)) Én meg mit mondjak... majdnem minden nap ezen dolgozom, ezerszámra nyomom be a filmeket, kulcsszavakat, aztán lassan már az első tízből is kiesek. :o))

előzmény: Doc (#13208)

Ötös, egyértelműen. Kiváló film, ami a végén ott hagy az érzelmeiddel kettesben. Habár a látottaknak vége, azokat elfelejteni szinte lehetetlen, így a Mű szerző nélkül eléri, hogy még jóval a megtekintés után is velünk maradjon az élmény. Ajánlott, főleg ha valaki már nagyon ki van ábrándulva a sok tucatkategóriás selejtből. 90%

Megnéztem magam a Jófejek táblázatban és fura dolgot találtam (mármint azon kívül hogy röhejesen előre sorol valamiért): a "Kulcsszavak" oszlopban 2 van, pedig nem is tudok kulcsszavakat beállítani (sajnos).

Az utóbbi fél évtizedben langyos alkotásokkal előálló Woody Allen prezentálta a legunalmasabb, legérdektelenebb filmjét. (A szinkron tényleg gáz.)

Olyan ez a film, mintha egy 50-es évekbeli film noirt összegyúrtak volna egy 70-es évekbeli drámával és így kijön ez az utánozhatatlan hangulatú 60-es évekbeli alkotás. A bűnös és romlott nagyváros tematikája (ami tipikus noiros téma) vegyül a városi társadalom sokszínűségével (ami a kemény cenzúra feloldása után a 70-es évekre emlékeztethet).
Van két huligán (az egyik a fiatal Martin Sheen), egy hajléktalan, egy meleg férfi, egy fekete házaspár, egy idős házaspár, egy középkorú pár, két katona, egy fiatal szerelmespár, egy középkorú férfi és egy kisgyermekes házaspár...a háttérben pedig folyamatosan a metró zúgását hallani. A nyomasztó érzés, hogy az ember össze van zárva veszélyes(nek tűnő) emberekkel szerintem senkinek sem ismeretlen és itt szinte átragad ez az érzés a nézőre is. A film nagyon hatásos és tartalmas, ma is releváns üzenettel rendelkezik, amit megkoronáz a színészek remek alakítása. Külön érdekesség, hogy a két fiatal huligán éppen az 50-es évek filmjeiből (főként mellékszerepekből) ismerős színészeket terrorizálnak (Thelma Ritter, Gary Merrill, Jan Sterling).
Régen nem éltem át ilyen emlékezetes filmélményt és a film lezárása egyszerűen zseniális!

A diplomamunkáját író fekete srác alkalmasint a filmhez intellektuálisan közelítő nézőt testesíti meg. Az ákombákomos füzet annyira elkápráztatja, hogy csak későn veszi észre a zombivá vált haverját, aki mintegy alkotói fricskaként egészen profán módon agyonüti, majd meggyalázza, ezt az utóbbit csak azért, hogy még undorítóbb legyen az egész. :)
A szerelmi bájitalról meg annyit, hogy ha frissen készül, akkor a tüzes menyecske pont nem a legtermékenyebb napjait éli! :P

Na, ennyit a szimbóleumokról meg a tudományosságról.

2019-12-09 19:58:04 At Close Range (1986) / Lőtávolban panycika (5) #5

Atmoszférikus, amerikai remekmű a 80-as évekből.
Egy kor, egy hangulat, ami már nem jön vissza soha többé..
Erősen ajánlott a 80-as években szocializálódott és a nosztalgikus érzéseket táplálóknak a filmtörténelem eme ragyogó 10 évéhez...

Továbbfűzve az is zseniális a filmben, hogy...
önmagunkról viszont elég egyértelműen eldönthetjük a végére, mennyire vagyunk bűnösek másvalaki gyors meg(el)ítélésében. Az aztán lehet igazán ijesztő, avagy elgondolkodtató. Hja, bocsi, most nézem, ezt már elmondták pár árnyalatban előttem évekkel ezelőtt is fórumtársaink, de mindegy is: most, 2019 végén, ugyanígy van ez. :) Nézem a filmet, s a film néz engem.

előzmény: critixx (#127)