Legfrissebb kommentek (csak filmes)

Hasznos tudnivalók... Minden plázában vetíthetnék, na persze zanzásítva...

2019-06-26 09:31:40 Good Time (2017) / Jólét Bogár Bence (5) #6

Érdekes cselekmény, nem kapkod, de végig dinamikus és elképesztően izgalmas. Olyan volt az egész, mint egy filmes trip, ahol a dolgok fokozatosan vesznek egyre elborultabb és szürreálisabb irányt. Van venne egy kis Lynch, Scorsese is, meg nem kevés eredetiség. Te jó ég, Robert Pattinson milyen komoly színésszé érett. Ha így folytatja, ő lehet az új De Niro. Kiváló film a Good time, ínyenceknek többszöri fogyasztásra is javasolt.

Az utolsó fél óra és Robert De Niro miatt felkúszott egy négyesre. Addig meglehetősen szokványos a film, nézzétek el nekem, de számomra a csoda - az ébredések bemutatása - nem szögezett a képernyőhöz, mint inkább a csoda eltűnése. Na azok az utolsó jelenetek, amikor visszaesik Leonard az állapotába, azok az igazán szívszorító pillanatok. Nagyon jó, hogy nem mondja ki, csupán érzékelteti, sejteti a film, hogy a gyógyuláshoz nem csupán az kell, hogy emeljük a gyógyszeradagot, hanem az is, hogy - mivel már felébredtek - kimehessenek az utcára, a való életbe. Mivel ezt nem tehették meg, ezért zuhantak apátiába, és ezért nem volt elég már a gyógyszer sem.

Ugyanakkor az orvosok álláspontja is érthető: évtizedekig nem tudták mi történik kint a nagyvilágban - Leonard kb. 10 (!) éves kora óta volt bénult állapotban, neki a komplett pubertáskor kimaradt - , ők még betegnek számítottak, akik egy kísérleti gyógyszernek köszönhették állapotjavulásukat, ergo nem tudták maguk sem a gyógyszer hatását hosszútávon, egyszerűen nem lettek volna képesek figyelemmel kísérni őket a kórház falain kívül. Teljesen logikus, hogy ilyen kockázatot az orvosok nem vállalhattak.

Teljesen logikus.

Minthogy az is, hogy ezeknek a felébredt embereknek lelkük is van.

Ezért tragikus ez a történet, mert mindenkinek igaza van, mégsem jó senkinek.


De Nirot mindenki dícséri, így én csupán röviden hozsannázom, az a táncbéli jelenet feledhetetlen. Tényleg így van: ha ez nem Oscar díjas alakítás, akkor nem tudom mi lehet az.

Nem is kapta meg.

2019-06-26 00:21:58 Yesterday (2019) Bogár Bence (?) #2

A jó zene örök. A mai tucatsz@rok, amik mindenhonnan szólnak és jó eséllyel egy év múlva már sehol sem lesznek, meg valószínűleg akkor nem lettek volna ismertek. Megérdemelten, így gondolom. Sok dologban jobb volt az akkori világ, így sajnálom hogy nem élhettem akkor. Springsteen, Elton, Beatles, Queen, Iggy Pop, Clash és még sorolhatnám napestig... Sokkal többen tudták akkoriban, milyen a jó zene. Ma már nem sokan. Tisztelet a kivételnek. :)

előzmény: Mizi (#1)

2019-06-26 00:11:19 Yesterday (2019) Mizi (?) #1

A The Beatles kétségkívül nagy hatással volt a saját korára és ezáltal a jelenkorra is hatással van, de véleményem szerint ma már nem biztos, hogy sikeresek lennének. Teszem fel Mozart művei sem lennének világszenzációk, ha ma írná őket, hiszen a kortárs komolyzenét hallgatók száma elenyésző.

És a poszter is duplán van. (egy pici különbséggel)

Rég idegesített valami ennyire

Semmiség... ezért vagyunk! :)

előzmény: BonnyJohnny (#12949)

Duplikáció történt a Kölcsönlakás topicban. Elnézést kérek, és takarítást! :) Köszönöm! :D

2019-06-25 23:15:59 Kölcsönlakás (2019) BonnyJohnny (1) #19

Szabó Simon beleragadt a tahó szerepbe, amit a Moszkva téren felvett (ahogy Mucsi Zoltán Kapa karakterébe), hogy mennyire jó színész, azt nem tudom megítélni, de a bamba nézése, a bunkó hangja, és az öntelt tahó megjegyzései még mindig több komikummal ruházzák fel, mint a többieket. Ezen állításom mellett kitartok. Az, hogy ez egy kettes színvonal lenne, arról nem tettem említést. A többieké az egyes, Oroszlán Szonja és parókája viszik mínuszba a dolgot. Így átlagolva kijön az egyes osztályzat. :P

előzmény: HejjaX (#18)

2019-06-25 23:09:08 Kölcsönlakás (2019) HejjaX (2) #18

Szabó Simonnál rosszabb magyar színész nincs. Óriási fegyvertény, hogy Oroszlány Szonjának ebben a filmben sikerült őt alulmúlnia.

előzmény: BonnyJohnny (#15)

Minden tekintetben kínos.

2019-06-25 22:47:19 Murder Mystery (2019) BonnyJohnny (3) #3

Úgy tűnik fél évtizedenként Adam Sandler letesz egy nézhető vígjátékot az asztalra. A The Meyerowitz Storiest nem számítva a Cipőbűvölő, azelőtt pedig egy Judd Apatow film érte el a nézhető szintet.
A film egyik érdekessége amúgy, hogy krimiként jobban működik, mint vígjátékként.
A másik pedig a Forma 1-es felvételek. Végre úgy nézett ki ez a sport egy amerikai filmben, ahogy a valóságban. :)

Szeretném kérni https://m.imdb.com/title/tt7454008/ Joseph Truflandier: Ca parle d'amour

2019-06-25 21:46:06 Kölcsönlakás (2019) Kempesbaba (?) #17

Ezzel azt hiszem sokunk tisztában van. Kérdésem inkabb volt provokatív,,költői' kérdés :)

előzmény: critixx (#16)

Ami a kérdést illeti (genetika vagy nevelés, környezet?), arra nincs egyértelmű válasz, illetve nekem a filmből (is) az jön le, hogy vannak olyan tulajdonságaink, melyek örökletesek (genetika), mások pedig szocializáció, kultúra, nevelés által lesz sajátunk. Tehát nem vagy, hanem inkább és.

2019-06-25 21:23:14 Kölcsönlakás (2019) critixx (?) #16

"A lényegi kérdés inkább az hogy ki és mi okból adta meg neki ezt a lehetőséget..."

Évekig élt együtt egy bizonyos pocokkal hollywoodi producerrel, aki később történetesen annak a filmszakmai, állami támogatások felett döntő szervezetnek lett az irányítója, mely ezt a filmet is finanszírozta.

"1. hogyan vették fel a filmművészetire anno"

Ez tényleg rejtély. Mondjuk ugyanezt én Csányi Sándor kapcsán sem értem.

"2. miért őt választották a miniszter félrelép mellékszerepére"

Mert annak a filmnek is a fentebb említett pocok volt a producere, akinek nyilván megtetszett az új felfedezett. A forgatás alatt jöttek össze.

előzmény: Kempesbaba (#11)

2019-06-25 21:18:44 Kölcsönlakás (2019) BonnyJohnny (1) #15

Háromnegyed óra után jött az első (régi) poén ebben a "vígjátékban", az is Ganxta Zoleetól... aki (a Cop Mortem után) megint csak a legjobb színész a filmben, amiben szerepel. A második Szabó Simon, aki a szokásos figurájának egy végtelenül minimalista verzióját hozza, de még így is hoz némi "humort" a filmbe.
A többiek semmilyenek, aztán Oroszlány Szonja és a parókája aztán végkép mínuszba húzzák az alkotást.

2019-06-25 20:35:40 Dumbo (2019) / Dumbó slawter (3) #4

Végig az volt az érzésem, hogy a film egyszerűen "felesleges".

na szóval...most végérvényesen beizonyosodott számomra a sokat hallott elcsépelt közhely, miszerint az élet a legjobb forgatókönyvíró. megírhatják a legmegdöbbentőbb fordulatokat minden idők leglátványosabb, legnagyobb költségvetésű filmjébe, soha sem lesz esélye a sugar man-nel szemben. teljesen el vagyok képedve még most is, e sorok írása közben is. mert ilyen amúgy nincsen, csak az életben, és csak egyszer.
nehezen tudok ennél a filmnél inspirálóbb alkotást elképzelni jelenleg. és valóban van vmi szavakba önthetetlenül bölcs, tökéletes önazonosság sixto rodriguezben. csodálatra méltó, gyönyörű, nézzétek!
felemelő élmény!

Asif Kapadia új dokumentum filmjét szeretném kérni:

Diego Maradona

2019-06-25 17:29:21 High Life (2018) / Csillagok határán VVega (1) #4

Elképesztően unalmas, szó szerint nézhetetlen film, nem tudtam kibírni a végéig. Én a magam részéről mindenkit óva intek tőle, időpazarlás.

2019-06-25 17:26:30 High Life (2018) / Csillagok határán dittike (5) #3

Brutális főleg Juliette Binoche de túlteng benne az erőszak és az erotika is ami nem gond sőt...

2019-06-25 16:22:25 [Melyik filmen sírtál?] Ágó #62

Dettó. Azon én is. :)

előzmény: Umberto (#61)

2019-06-25 14:26:24 [Tévésorozatok] caulfield #3632

A szerethetetlenség nagy ül rá. Igazi roncsderbi az egész. Emberi és gépi nyomorultak viadala. Az első évadról is elmondható, hogy hiányzik belőle a lélek, csak direkt ilyen, ettől olyan furamód egyedi. Az ábra, ami után végig koslat Ed Harris jelenti az életet végeredményben. Persze kiderül, hogy az is csak valami máshoz, egy további ajtóhoz vezet. Tűnhet is úgy, mintha vég nélkül, öncélúan húznák a néző agyát.

De lényegében egy állatkertet mutatnak be makacs következetességgel, mely miatt a néző mindig kívül marad. A kérdés, hogy ki szkriptelt, ki nem teljesen kitölti azt a teret, ahova a szemlélő bevonódhatna.

előzmény: kwzatz (#3631)

2019-06-25 14:08:20 When They See Us (2019) captain_b (5) #1

Nagyon remélem, hogy hamarosan megugrik a szavazatok száma!
Hihetetlenül erős alkotás, minden egyes perce. Talán csak a legutolsó részben van 1-2 jelenet ami kicsit "sok" már, de ez is csak egy kis "rosszindulattal", annyira flawless minden pillanat addig.
Ami a valós/kitalált elemek arányát illeti, a most méltán népszerű Chernobyl-hoz hasonló hitelességű és alaposságú, engem speciel maradéktalanul traumatizáló minisorozat. Hihetetlen a feszültség, az izgalom végig, még úgy is, hogy tudod a végkifejletet. Sőt, valahogy úgy sikerült véghez vinniük, hogy mivel tudom, hogy úgyis elítélik a srácokat, valami plusz szörnyű súlya és dühítő volta van a reménykeltő jeleneteknek. Főleg azért, mert nem tűnik csalfa reménynek, így lenne a logikus. A színészek (a gyerekek is!) remekül teljesítenek, és bár egyáltalán nem teljesen egyoldalú a történet (tisztába tesz azért azzal is, hogy a fiúk közül sem mindenki volt makulátlan), bárki igazságérzetét azonnal berántja.
Ahogy visszagondolok, nekem ez az első bármilyen sorozat, ami akkora hatással volt rám érzelmileg, hogy a második résznél még le is állítottam, hogy na, én ezt nem.
Még teljesen a hatása alatt vagyok, szóval majd lehet visszanézek finomítani ezt a kommentet. :) Minden esetre számomra egy maradéktalan remekmű, a legjobb miniseries amit idén láttam, de ha lehetne egy hosszú filmként tekinteni rá, akkor a legjobb film is. Nagyon ajánlom!

2019-06-25 14:01:49 [Tévésorozatok] kwzatz #3631

Az én meglátásaim röviden (egy része kicsit az 1. évadra is igaz, de itt sokkal fokozottabban van jelen):
-feleslegesen túltekert, érdektelen, öncélú plot twistek;
-a történéseknek nincs súlya;
-szerethető karakter továbbra sincs, valahogy lelketlen az egész;
-ZS-kategóriás akciófilmekben elkövetett, klisés baromságok.
Voltak jó pillanatai is, a Kiksuya meg egész jó rész, de összességében szerintem sokkal gyengébb az 1. évadnál.

előzmény: BalaKovesi (#3630)

2019-06-25 13:46:10 Certain Women (2016) / Egyes nők Bogár Bence (2) #6

Hát, ez nekem nem igazán jött be. Laura Dern történetszála szimplán unalmas, Michelle Williamsé már sokkal jobb, viszont Kristen Stewarté pedig nagyon gyenge. Bevallom, sokszor untam ezt a filmet, pedig amúgy imádom a kisebb szerzői darabokat. Más az, mikor egy film a cselekmény szempontjából indokoltan lassú, meg más az is, mikor szinte nem is történik semmi. Az Egyes nők sajnos számomra az utóbbi kategóriába tartozik. Erős kettes, igazából egyedül Michelle Williams munkájával, meg a pár helyütt érdekes képi világgal vagyok megelégedve. Fizikai fájdalmat nem okoz, de nyugodtan kihagyható.

2019-06-25 13:05:47 [Tévésorozatok] BalaKovesi #3630

Én szerettem a második évadot is, bár azt én is elismerem, hogy gyengébb volt, mint az első szezon. A legfőbb kritika ami az ismerőseimtől érte, hogy unalmas, én sem a "legfészkelődésmentesebben" néztem végig, de nem bántam meg, hogy kivártam a végét, jó volt látni ahogy összeérnek egyes szálak. Csak hát így egy év távlatából szinte semmire nem emlékszem belőle, pár jelenet és a zenék megvannak, de elég nehezen tudnám felidézni hogy tulajdonképpen miről is szól az évad. :D

előzmény: kwzatz (#3628)

2019-06-25 12:43:18 [Tévésorozatok] caulfield #3629

Az első részt látva, ami felmerül bennem, hogy vagy valami nagyívűt hoztak össze, vagy csak blöffölgetnek unalmukban.

előzmény: kwzatz (#3628)

2019-06-25 12:42:39 [Melyik filmen sírtál?] Umberto #61

Legutóbb a Toy Story 4. részén.

2019-06-25 11:37:03 [Általános fórum] Raul #7860

Igen, van egy külön fórumtopik: Melyik filmen sírtál?

előzmény: zéel (#7859)

Szívszaggató dráma, rengeteg kérdést feltevő. Meg kell nézni.

Szerettem volna mindig is találkozni szembejövő önmagammal, aki ugye a túloldalról jön felém. Azt hiszem, volt pár ilyen találkozásom már, amikor a másikban azt az ént láttam, akit magamból a tükörben ugye sohasem, hisz jó takaró ez a forma. Érdekes, "szembejövő önmagaim" sosem hasonlítottak rám a test szintjén, sőt.. Aztán azzal a gondolattal is sokat játszottam, hogy egy tüköruniverzumban létezik egy ugyanilyen forma, ugyanilyen lélekkel, mint én. Eredendő képünk, vágyunk ez, hogy irdatlan magányunkat az életben feloldjuk.
Van akinek ez megadatik, erről szól a film. Micsoda dirrel-durral, szenzációhajszával kezdődik a történet. Made in USA, vagyis a kontinens, ahonnan ezt az aljas boldogságeszményt importáltuk, mely azóta ez az egész földkerekségen dívik. A durva az benne, hogy visz magával, megvesz. Basszus, elhittem az örömük.
Mert persze a fiúk szintjén az öröm egy időre igazi is volt. Végül is három idegen, hasonló "ruhájuk" okán egyszerűen egymásba szeret. Mily bizonyíték ez arra, hogy végül is tényleg önmagunkat hajkurásszuk más formákon tükröződve egy életen át.

Rövidke öröm, melyet aztán zuhanás követ. Hisz a három fiú három adoptáló családja csak nem nyugszik, a végére akarnak járni a titoknak, az ikreket miért választották szét egymástól.
Ki ez a Neubauer professzor, aki a nácik elől menekült Amerikába, hogy kísérletei kapcsán feltárja a titkot, vajon az öröklés vagy a nevelés számít-e inkább? Afféle Mengele-szerű vadnáci nem lehet, hisz akkor miért menekült el előlük? Szerintem egy szimplán gonosz, szívtelen tudós, nem kell ehhez a nemzeti szocializmus. Ez utóbbi amúgyis csak egy gyűjtőneve a beteg lelkűeknek, zsigerileg torzaknak.

Egyáltalán létezik-e olyan, hogy szabad akarat vagy a gének, a "karma" okán előre elrendelt minden?

Szerintem a történet szintjén 50-50% a ráhatás. Nevelés és öröklés egyenlően nyom a latba. Hatalmas gyönyörű téma ez, éppen csak a peremét súrolom, ahogy írok róla, de saját életemben is jó bolyongani itt egy kicsit. Mert ez tényleg egy fele fehér fele fekete világ, és noha nem mindig látszik, de minden pillanatban egyensúly van, még egy ilyen kérdésben is, hogy mi a meghatározóbb.

Szabad akarat kapcsán meg nem vitáznék. A "kezdők" kérdése ez. Vannak kultúrák, ahol erre a fogalomra még szó sincs, hisz önmagában abszurd, amire utal...Hisz egyetlen levél sem eshet le..

2019-06-25 08:24:15 A Caça (1964) / Vadászat mimóza (5) #1

Nos, az ilyesmire szoktátok azt mondani: gyomorszájas.
Az egyik legbrutálisabb társadalomkritika, amit életemben láttam. Kíméletlenül kegyetlen példázat, két tinédzser fiú történetében elbeszélve. Az egyik egy mészáros fia, a másik az ács fia. Jó barátok. Kell még többet mondanom? Tele szimbólumokkal, s néhány olyan jelenettel, ami benned marad, amíg csak élsz.

(Nem, nem beszélek folyékonyan portugálul. De az üzenet a napnál is világosabb. Aki ügyes, talán talál angol vagy magyar feliratos változatot. Itt néztem.)

[A cenzúra kötelezte Olivierát, hogy happy endre kanyarítsa a végét. Miért is ne?! 1988 után azonban megoldotta, hogy az eredetileg felvett utolsó jelenettel adják a filmet. Mert a film ötletének megszületésétől kezdve csakis ezt a véget tudta elképzelni.]

2019-06-25 00:00:49 [Hamarosan a mozikban!] tomside #6407
2019-06-24 23:58:35 Lenny (1974) erasto (1) #6

Rémes sajnos, kb 40 percet bírtam...

2019-06-24 21:48:32 [Filmet keresek] Jozsef007 #2483

Két leánytestvér emigrál Amerikába. A kisebbik férjhez megy és gyermekei születnek, a nagyobbik talán Alaszkába megy egy prémvadászhoz. Meghal a kisebbik leánytestvér, s a gyermekeit a nagyobbik neveli fel, aki felad mindent, hogy nevelhesse a gyerekeket. Amikor felnőnek, szerte költöznek, a nevelőanyjuk egyedül marad. A temetésén találkoznak a gyerekek...A film zenéje is nagyon jó

Nézem, nézem és érzem, hogy ismerős...
Gyenge utánzat.

2019-06-24 21:15:58 Woodstock (1970) Ugor (5) #15

Ezt annyira megértem, hogy soha, de soha nem fogom megbocsájtani egyik Istennek sem, hogy nem lehettem ott. És nekem is a sírós DVD-im közé tartozik, igen!

előzmény: zéel (#14)

2019-06-24 20:10:00 [Általános fórum] zéel #7859

(rémlik, hogy már volt ez itt téma)
Ha elsírod magad egy filmen, mert megérint a történet, és fontos szerinted ezzel foglalkozni, az azt jelenti, hogy képes vagy meglátni az igazán értékes dolgokat az életben.

2019-06-24 18:50:07 Woodstock (1970) zéel (5) #14

50 éve!

1970 júliusában ültem a ma már nem tudom, milyen nevű nizzai mozi sötét nézőterén, és sírtam. Nem vagyok sírós, anyám halálakor és legjobb barátom temetésén sírtam, ez negyven év alatt nem sok, azt hiszem. De amikor Alvin Lee ott álldogált a mikrofonnál, pöntyögött valamit a gitárján, aztán csak úgy mellesleg odavetette, hogy I’m going home..., és a húrokba csapott, mindenemet átjárta valami különös, megmagyarázhatatlan, felejthetetlen gyönyör és a belőle születő vágy, hogy ott legyek – sőt, ott kellett volna lennem egy évvel azelőtt azon a marhanagy amerikai mezőn, a fesztiválon, hogy része legyek annak a világnak, amelyet ez film – dokumentumfilm! – megörökített. És sírtam. Nem, ez így nem pontos. Az volt, hogy némán bőgtem, nyeltem a könnyeimet, és tényleg nem tudtam, iszonyúan boldog vagyok-e, vagy rettentően szerencsétlen. Azt hiszem, mind a tizenhét évem... a megélés pillanatában nagyrészt felfoghatatlan és feldolgozhatatlan, bennem kavargó élményei akkor és ott álltak össze egységes képpé, leírható, szavakba, könnyekbe fogalmazódott tanulsággá. (Karsai György, "Woodstock, 1969" ÉS, 25. szám, 2019. június 21.)

2019-06-24 17:03:01 Toy Story 4 (2019) / Toy Story 4. VVega (5) #4

Talán a legjobb negyedik rész, amit valaha készítettek. A Toy Story 3 megismételhetetlen szinjtét ugyan nem éri el, de fantasztikus minden szempontból. Nagyszerű karakterábrázolás és karakterfejlődés, végigneveted és azon se lepődjetek meg, ha a végén elmorzsoltok egy könnycseppet.

A skandináv bölcső. Vagy a puha bélésű koporsó. Nem véltelenül az egyetlen hely volt, ahol mindig is különös hangsúlyt fektettek az autók biztonságára. Mindenhol nagyban tettek erre a tényezőre, mert másoknál a lényeg a szabadságélmény, még ha bele is halsz. Északon él egy hűvös, de gáláns beletörődömség, minden mindegy hozzáállás, amit viszont nem a (déli) kalandvágy fűt, hanem az örökzöldek oltalma.

előzmény: somogyireka (#3)

Hát ez az én jellemhibám, hogy nem bírom, ha valahol meg akarják mondani többes szám első személyben, hogy ezt vagy azt kellene gondolnom valamelyik karakterről. Ez a film (már amennyire még emlékszem a könyvre gyerekkoromból) meglehetősen hű adaptáció, Robinson pedig egy tipikus XVII. századi kolonialista, de messze nem a legrosszabbak közül. Defoe ilyennek írta meg a maga korában. Nem lehet rajta számonkérni olyan dolgokat, amelyek a modern gondolkodás számára visszatetszőek lehetnek. A port.hu-nál nem álltak a helyzet magaslatán.

előzmény: oscarmániás (#3)

Ahogy Hitchcock mondta: 'Ez csak egy film'. Ez mindig, mindenhol igaz, itthon is, most is, 1930-ban vagy 1950-ben is.Akkoriban itthon semmi gond nem volt, a filmek szerint...

előzmény: somogyireka (#3)

2019-06-24 14:38:44 Dronningen (2019) / Szívek királynője ryood (5) #4

amikor a skandinávok vicces filmet, szatírát, komédiát csinálnak, még az is nyomasztóbb tud lenni sok esetben- ha jobban belegondol az ember- mint egy közép-európai drámai akotás. na ebben a filmben humornak nyoma sem volt...pedig talán alapvetően azért boldogabbak, mert mindent képesek a humor szemszögéből megközelíteni...
(és azért az élettereik, városaik élhetővé tételében el kell ismerni, ők a legjobbak a világon. persze az emberek., akikkel élnek ezeken a helyeken, és a köztük lévő kapcsolatok, az már egy más tészta...)

előzmény: somogyireka (#3)

Több kérdés is felmerült bennem:

1. Vajon a biológiai anya már eleve a kísérlet része volt? (Elhangzott, hogy mentális betegségekkel küzdött.)
2. Ki lehetett a biológiai apa, illetve neki volt-e köze a kísérlethez?
3. Miért titkosították ilyen hosszú időre az eredményeket?

Tényleg felkavaró ez az egész történet, a tegnapi megtekintés óta nem hagy nyugodni...

megrázó, felkavaró film, ami "sokkal sötétebb, mint egy Disney alkotás"...
gyakrolatilag már az elején sejtettem, hogy miféle tragédia állhat a nyilatkozatokból hiányzó fivér nem jelenléte mögött...és hát be is igazolódott ez...
őszintén szólva, nekem már a film első harmadában bemuatott korabeli médiacsodálat, szenzációhajhászás a hármasikrek egymásra találásának történetéről, bulvárszintre aljasításáról rettentő émelyítő és rémálomszerű volt. szóval utána, amikor kiderült, ami már kiszámíthatóvá vált, tulajdonképpen megkönnebbyültem, hogy vége a bodogságban úszó örömittas amerikai mámornak. aztán követoezett a poko egyre mélyebb bugyraiba süllyedés a szent tudomány küldetése mindenek felett sztori.
ironikus, hogy a kísérlet mögött, az intézményvezető orvos, pont egy holokauszt elöl menekült ember. és valóban a nénike volt a legundorítóbb figura mind közül, az a mosoly arcán, ahogy igazságot tesz az etikával, emberséggel szemben a tudomány mellett, nem törődvén azzal a számos tragikus emberi sorssal, amit ez okozott. ja, nekem is eszembe jutottak a nemzeti szocialisták maradjunk annyiban..
az egész film végig kiváló, hatásos eszközökkel tárja elénk fájdalmasan szép dramaturgiával ezt az egyedülálló történetet, mely újabb szégyenfoltja az emberiségnek.

2019-06-24 10:54:27 Black Mirror (2011) / Fekete tükör caulfield (5) #122

Az 5/3 viszont tényleg kész önmészárlás. Kegyetlen"!" A felütés még eléggé szokványos, de aztán mintha Miley cicus maga vette volna át a rendezést/írást: szembemegy mindennel, amit a sorozat szellemisége jelent. Vagyis legalábbis úgy tűnik, hogy így tesz. Több, mint bizarr az a kifordítás, hogy például a NIN-számot feldúsítja a pop-reaktornak, elszabadítva ezzel az aranyos vadmacskává vedlett művésznő "alternatíváját". (Állítólag maga Reznor is szimpatizált a dologgal.)
Egy kis buherálás a csinos keverőpulton, majd a ketrecben üvöltözés és hörgés szépen egy, az instás tinik által is könnyen fogyasztható dalocskává idomul. Az orrkarikástól, a belül szinte csupa pink csápolóig kielégít mindenkit - kivéve a valódi hardcore safe space-es Ashley rajongókat, ők azért menthetetlenek.
Ezzel a résszel végleg átadja Brooker a dolgot az idézőjelnek, nincs mai trendi "szóval" „élve” “cringe”-ebb "élmény" annál, mint az a hevület, ahogy a tükröt a macskakörmök elragadják. Szinte nézhetetlen szelídség, szenvedés az egész, tömény horror.
(A Csernobil utazás a Százholdas Pagonyban ehhez képest.)

Határozottan érdekes és újszerű filmélmény volt. Nagyon örülök neki, hogy Scarlett Johansson egy kisebb szerzői filmben is kamatoztatta a tehetségét. A hangulata nagyon érdekes volt, s egyben kiváló, nem is beszélve a remek zeneválasztásról. Nem éppen mindennapi szemszögből készült a film, érdekes kérdéseket tesz fel, elég összetett élmény. Maradok egy erős négyesnél, valami hiányzott az ötöshöz. Nem is vagyok benne teljesen biztos, hogy mi. De ettől függetlenül egy nagyon erős alkotás, a művészfilmek kedvelőinek kifejezetten ajánlatos néznivaló.

Egyre gyakrabban olvasom, hogy ilyen-olyan felmérések szerint az északi országokban a legboldogabbak az emberek. Valamit itt eléggé félrestatisztikáztak. Az élet kellékeinek megszerzése még önmagában nem ok a boldogságra. Sőt, úgy tűnik ezek felhalmozása után lehet csak igazán szenvedni. Soha ennyi lelkében nyomorult embert nem láttam, mint az északi filmek élére állított és hadd éljek az elhasznált, trendi szóval letisztult világában. Pont annyi köze van a skandináv boldogságnak a boldogsághoz, mint a letisztultnak a tisztához. Mesterséges, fehérítővel kisuvickolt divatos borzadály.
Hosszúra nyúlt, közhelyektől nehézkes kezdés. Képeskönyvnyi mintaélet, magassarkúban a vacsora mellett, fagyasztóból a házasélet mehet a mikroba három percre és már élvezhető is. Emberek a saját maguk börtönében raboskodva. De kényelmesek a cellák ezek, így már a lakók a falat sem kaparják és nem küldözgetnek egymásnak rejtjeleket az éjszaka leple alatt a szabadulást tervezgetve. Minket meg Közép-Európában ezzel a boldogságképpel etetnek.
Na jó, egy valaki mégis kaparja a falakat, a főhős asszony, de ő is csak lába köze sóvárgása miatt. Kapuzárási pánik okozta őrület, nem több ez. Érzelemmentes nyomor pillanatnyi önkívületért. És persze olcsó, sunyi módon, titokban, hogy a kellékek meg ne sérüljenek. Jól csinálja, egy ideig a néző még be is dől neki, hátha ő az egyetlen aki nem illik e képbe. Az egyetlen, aki szabadulásért könyörög. Ám önző módon unalmát, kihűlt testét férjének mostohafiával lobbantja lángra. Nagyjából erőszakot követ el a kiskorún, persze annak nem kell kétszer mondani, de a nyitó mozdulat az asszonyé. Aztán reggel meg megy a bíróságra, hogy bántalmazott gyerekek ügyeiben járjon el.
Aztán a fiúcska nem bírja tovább és színt vall apjának..
Innentől mintha egy másik filmet néznék, kapaszkodok a karfába. Legmélyebb félelmeim öltenek testet a vásznon, hetek múlva nagykorúvá érő fiam. Jóideje miatta kínlódok, néha irigylem az északi anyák hidegségét, akkor könnyebb lenne nekem. Lehet boldog lennék, ha igazán nem is, de skandinávosan igen. Moziba menekültem épp magam elől, erre utánam jön az életem és háromszorosára nagyítja annak kínjait. Persze minden anyák kínja ez.
A nőbe visszavágyó kamaszfiú sóhaja, az anya utáni sóvárgás, a gyerekkor utolsó mozdulatai, már majdnem férfiarcon kisfiús könnyek és a királynő végítélete, hogy uralmát mentse. Pusztuljon mindenki, csak ő maradhasson a trónon. Brutális dráma. És a 18 éves Gustav abszolút lényének diadala. Megnyugodtam. A dolgok a helyükre kerülnek, csak lehet, hogy mi nem tudunk már róla. Gustav bemutat a túlvilágról. (túlvilág= az élő lelkiismeret)

Nagyon erős hármas. Egyszeri szórakozásra igazán ajánlott. Ne olvass róla semmit, lődd ki a szinkront, popcorn, fröccs és mehet. Nem ez lesz életed filmje, de egyáltalán nem olyan gyatra, mint amilyennek tartják. Csak szar volt a kezdeti marketing és a film szembement az elvárásokkal.

2019-06-24 08:23:02 Toy Story 4 (2019) / Toy Story 4. polarbee (5) #3

Kicsit félve ültem be rá, mivel a Disney keze alatt készült, de azt kell, hogy mondjam méltó utódja az eddigi kedvenc 3-adik résznek. Nagyon tetszett, hogy a gonosznak kikiáltott figurákat is megkedvelted a végére, sőt drukkoltál nekik. Buzzt kicsit elvitték 1 bites irányba, viszzont a nyúl-kacsa páros fenomenális volt, csakúgy mint Duke. Csak ötöst érdemelhet.

Egyet értek. Az a válaszlehetőség nem a film technikai része, hanem a közvetítőé. Az akkora áttörés, mint a házi mozi, vagy az autós mozi. :D

előzmény: BalaKovesi (#1)

Amivel a leginkább vitába szállnék: "Az áttörés már itt is van: mobilon nézzük a streamelt filmet. Ez maga a jövő." A legtöbb filmet a nagyjából 6 inches mobilomon nézem, gyakran használom a netflixet is, de semmi pénzért nem mondanék le a moziról. Hiszen a mozi nemcsak egy formátum, hanem egy élmény is, ami hozzátehet a film élvezhetőségéhez. Persze nagyon idegesítő az a 3 folyamatosan pofázó és mindenen röhögő tag a 8. sor 10-12. székében, de a mozizásnak megvan a hangulata, pláne ha jó közönséget fog ki az ember (lásd: feliratos vetítések többsége). Valamint legyen akármilyen jó egy házimozi rendszer, akkor sem képes olyan látványt, audiovizuális élményt nyújtani mint egy filmszínház moziterme, vagy ha mégis, akkor az nem éppen volt olcsó. Szerintem egy Ready Player Onenak, egy Blade Runner 2049-nek, egy Star Warsnak igenis szüksége van a mozira, hogy minél nagyobb vásznon lásd. Nolan filmjei nálam például többszörnézősek, viszont a Dunkirkre azóta se vitt rá a lélek hogy itthon megnézzem, valamihez egyszerűen kell a mozi, jobban működik mint kisképernyőn. A napokban néztem meg az Aljas nyolcast, és nagyon sajnáltam, hogy anno nem moziban néztem meg. Nem egy látványorientált film, de úgy érzem valahogy mégis jobban beszippantott volna nagyvásznon. A legnagyobb gond még mindig a pofázó emberekkel van, de szerintem több szól a mozi mellett mint ellene, pláne ha csendes közönséget fog ki az ember. Szóval én nem hinném hogy a mozit ki fogják váltani a streaming szolgáltatások, én legalábbis semmiképp nem választanám utóbbit az előbbi helyett. De hát kinek a pap, kinek a papné.

2019-06-24 01:34:14 Child's Play (2019) / Gyerekjáték BalaKovesi (2) #5

Ez esetben nem volt rossz ötlet a remake gondolata, csak sajnos nem lett jobb az eredetinél. Értékelem, hogy próbálták viccesebbre venni, csak a poénok nagy része nem talált be, az esetek többségében egy "hahaha, de vicces"-sel jutalmaztam a film próbálkozásait. Az is szimpatikus, hogy elég szabadkezűen nyúltak az alapműhöz, már az alapfelállás is más mint a 88'-asban, csak hát Chuckynak elég elb*szott egy feje van, nem félelmetes, ahogy a film sem az. Az ijesztgetések olcsók és kiszámíthatóak, a(z egyébként elég gyenge) poénok pedig még jobban higítják a hangulatot. A gyerekek idegesítettek, főleg a flegma főszereplő, a zene semmi extra, van benne nem egy kínos jelenet. Azért akadt benne pár jó poén, a hűtlen apuka és a gondnok halála egész jóra sikeredett, azokon nagyon jól szórakoztam, több ilyen kellett volna bele, valamint volt benne egy-két jó beállítás, de több pozitívumot nem igen tudok mondani. Biztos egy fokkal jobban tetszett volna, ha eredeti nyelven, Mark Hamill jellegzetes orgánumát hallgatva nézem meg, sajnos a szinkron sem sikerült olyan jól (hogy egy mostanában igen népszerű mondattal éljek: "nem jó, nem is tragikus"). Végig az járt a fejemben, mint a tavalyi Halloween-nál, hogy pár nap múlva már egy jelenetre sem fogok emlékezni a filmből. Chucky természetesen lementette magát egy másik babába, szóval jöhet a folytatás, az majd talán jobb lesz... Ja, és rip macska

3/10

A gyerekek miért nem verték szét a babát amikor először szabadultak meg tőle? Miért újonganak az áruházban várakozó tömegben idős nők? Egyáltalán mi az a nagy felhajtás egy ilyen random áruházban? Enyhén indokolatlannak érzem, hiszen csak egy babáról van szó, de úgy viselkednek mintha black friday lenne... :D Ha jól emlékszem nem sokkal magasabbról esnek le a főszereplők a film végén, mint a hűtlen férj, akkor nekik miért nem törött el semmijük? Miért veszem én ennyire komolyan ezt a filmet?

2019-06-24 01:13:15 Þrestir (2015) / Madárkák ryood (?) #12

hol láttad a filmet?

előzmény: somogyireka (#11)

2019-06-23 21:18:44 Szabad lélegzet (1973) zéel (4) #1

Egy munkáslány (a fiatal és nagyon csinos Kútvölgyi Erzsébet) és egy egyetemista fiú (Nagy Gábor) tartós kapcsolatának a 70-es években (munkásállam!) kb. annyi volt a realitása, mint most (keresztényi állam) egy szegény lány és egy gazdag fiú kapcsolatának.
Mészáros Márta finom érzékenységgel, beleérzéssel ábrázolja a helyzet drámaiságát.

2019-06-23 20:59:55 Secret Admirer (1985) / Titkos imádó VVega (2) #1

Borzalmas, közel nézhetetlen.

2019-06-23 20:25:19 [Megérdemelte-e az Oscart...] Vektor #11149

A Rocketmant szerintem el fogják felejteni, túl korán mutatták be, és közel se lett akkora siker, mint a Bohemian Rhapsody. A Tarantino film meg természetesen versenyben lesz a díjakért, de ezt már nem számít titoknak, mert bemutatták Cannes-ban, ellentétben az előbb említett két filmmel, amelyeknél még csak pletykák vannak zártkörű tesztvetítésekről.

előzmény: BonnyJohnny (#11148)

2019-06-23 19:45:01 Once Bitten (1985) / Csak egy harapás VVega (2) #2

Tipikusan az a nagyon furán kínos film, amiről üvölt, hogy csak a nyolcvanas években készülhetett el.

Nem olyan pörgős, mint az első rész, de ezt a világot tátott szájjal nézem még mindig. Csoda lett. Ez is.

2019-06-23 16:51:47 Child's Play (1988) / Gyerekjáték BalaKovesi (2) #8

Úgy 8 éves lehettem amikor először meséltek nekem Chuckyról, akkor emlékszem nagyon féltem. Most megnéztem a remake előtt, és sajnos nem igazán állta ki az idő próbáját. Az alapötlet ötletes, és Chucky figurája is elég emlékezetesre sikerült, nem hiába vált kultikussá. Nagyjából ennyi pozitívumot tudok felhozni, meg talán a rövid játékidőt. Untam a filmet, nem igazán kötött le. Ami még zavart, hogy Chucky spontán tudott teleportálni egyik helyről a másikra, érthetetetlenül minden kilincset/kulcslyukat felért, és sajnos nem ütötte meg az ingerküszöböt a Child's Play. Oké, régebbi film, nem a ma emberének készült, de ilyenkor fel lehetne hozni az Ördögűzőt, ami még mai szemmel sem éppen könnyed szórakozás, a Ragyogásról nem is beszélve (kevés régi horrort láttam, biztos fel lehetne még sorolni jó párat). Az autós jelenet egyenesen nevetséges volt (Chucky hogy jutott be a járműbe?), valamint a vége is feleslegesen túl lett húzva, azt hittem már hogy soha nem tudják kinyírni a kis dögöt. A film előtt gondolkodtam, hogy megnézek több régebbi részt is, ha azok is ilyen rövidek, de ezt látva elment a kedvem. Azért remélem az új jobban leköt majd.

3/10

Amikor egy korszakos zseni csak úgy megrázza magát. Nem tökéletes, de egy igazi mozi, “látványorgia” , Zemeckis giccs és egy nagyon jó kis utazás fejen kívül és belül egyaránt.

2019-06-23 13:36:15 Black Mirror (2011) / Fekete tükör caulfield (5) #121

Amikor az ötödik évadra már eljutna az önismétlés mocsarába a sorozat, akkor kell ilyesmivel operálni, mint a második részben a taxis vesszőfutása, hogy hű maradjon önmagához.
Mert végülis mi a legérdekesebb? Hogy mi a fene történt, mi a SZTORI? Kit lőttek le? - mindkettőt? - egyiket se? - vagy csak a túszt? - netán végül egymás karjaiban kötöttek ki ott a kocsiban…? Meg aztán ugye egyébként is olcsó/ banális húzásokkal próbál előrukkolni a produkció: sablonos és túlspilázott drámaisággal, a főhős kínlódik, mert ahelyett hogy szembesülni tudott volna azzal a ténnyel, hogy az ő hibájából halt meg a szerelme, épp az anyját volt kénytelen eltemetni. Illetve végül az ebből következő elcsépelt üzenet: a közösségi média ROSSZ, függést okoz. A cselekmény maga tehát túlnyújtott, a lezárás lapos (már ha valaki képes eljutni addig), a figurák ötlettelenek, a főszereplő által közvetíteni próbált dráma pedig hát… semmi extra… sőt egy ponton az is kiderül, hogy a pisztoly nem is valódi, még a lövöldözni vágyó zsaruk sem oldódhatnak fel egy kis vérontásban. Szóval nincs itt semmi látnivaló. Lehet tovagördülni.

A filmből még csak az első tíz percet néztem meg, de a zenéje annyira elröpített, hogy munka közben meghallgattam az egész soundtracket. Egészen fantasztikus a muzsika, pontosan az a világ, amit a szívem közepébe rejtve őrzök, úgyhogy megy is az ötös erre az alkotásra. A film maga majd a következő időrésben.

Akárhogy is, már csak pluszban kaphat csillagokat.

Itt lehet varázsolódni.

2019-06-23 13:11:10 Nightmare Cinema (2018) Bogár Bence (4) #1

Na végre, egy tényleg jól sikerült horror-antológia. Az volt a legmeglepőbb az egészben, hogy mind az öt történet hozta az elvárt minőséget, mindre járna külön-külön is egy négyes, sőt a másodiktól, ami a kedvencem volt, még az ötöst sem sajnálnám. Remek ötlet volt öt ismertebb direktort felkérni a rendezésre, s mindegyikük kis storyja érdekes és a figyelmet lekötő volt. A mozigépész szerepében Mickey Rourke látható, aki szerintem évek óta nem játszott ilyen remek moziban. A műfaj kedvelőinek szinte kötelező, hisz mindenfajta történet van itt: slasher, nyomasztó, stb... Egy folytatás sem lenne elképzelhetetlen: öt újabb rémtörténettel és rendezővel, de ugyanúgy a Rourke-féle mozigépésszel. Horror-rajongóknak kifejezetten ajánlott darab a Nightmare Cinema.

2019-06-23 10:39:10 Rocketman (2019) Dió (3) #10

Nálam a Queen film és a Star is born mind hármason landoltak, úgyhogy bár Elton John zenéjét nem szeretem, ettől az ajnározó kritikák láttán még így is vártam egyet s mást, de sajnos nem töri meg a szériát - sőt, ugyanazon dolgok miatt hasal el, mint fentebbi társai. Mindazonáltal: Taron Egerton óriási. Szerintem egyértelműen maga mögé utasítja Rami Maleket. Ezt az átszellemülést és beleadást nem egy színész irigyelné meg tőle. Ha van igazság, megkapja majd az őt megillető díjakat. Másodsorban a film első fele igen baró. Ki nem állhatom a musicaleket, úgyhogy nagy szó, hogy nem akartam felállni a székemből, sőt; olyan komplex audiovizuális csinnadrattát pakoltak össze, hogy nekem végig járt a lábam, és a film ritmusával együtt lüktetett a szívem. Innentől viszont jött a már fentebbi filmekben is látott szokásos túldramatizálás és felesleges agonizálás. Úgy látszik, csak azokból a rocksztárokból lehet filmet csinálni, akik a karrierjük csúcsán elkezdenek féktelen módon inni, kokózni, partizni, paraszt módon viselkedni, majd öngyilkossági kísérletet elkövetni, stb... másból nem. Ebbe a sorba áll be a film második felében Elton John is, és egyrészt engem már baromira untat ez a formula a hasonló közelmúltbéli filmek után, másrészt még ha ez is lenne az első ilyen alkotás a sorban: önmagában ettől valaki élete még nem lesz érdekes. Legalábbis biztos nem annyira, hogy filmet akarjak csinálni róla. Maga a zene megérne egy adaptációt, de az meg a film második felében annyira háttérbe szorul, hogy teljesen átveszi a helyét a szenvedés és sajnálkozás, amit végül persze happy enddel old fel az "Elton John 27 éve nem ivott" end title, ezzel szerintem totál feleslegesen piedesztálra emelve a sztárt. Ezt súlyosbítván, a film annyira túltolja a végére a csili-vili, over-the-top, supergay stílusát, hogy attól meg már az ember feje is megfájdul. Ennek, és az agonizálásos baklövésnek hála, a százhuszadik percre nekem már olyan érzésem volt, mintha egy gigászi méretű, rózsaszín vattacukrot akarnának legyömöszölni a belembe, ami nekem olyan szinten a torkomon akadt, hogy együltű helyemben majdnem diabéteszt kaptam tőle. Persze ha valakinek ez a formula még nem szúrja a szemét, bírja a "cukrot" és a sztár zenéjét is szereti, akkor lehet, hogy végig élvezni fogja a filmet, mert csili-vili stílusát tekintve elmondható, hogy lényéhez hűen passzoló filmet kapott Elton John. Tehát ha ez volt a cél, akkor ám legyen.

2019-06-23 07:55:18 I Am Mother (2019) BonnyJohnny (3) #2

Szerintem sok volt a közel két órás játékidő. Feszesebben jobb lenne, mert amúgy valóban igényes munka, és amúgy kivitelezés ügyileg (színészeket is beleértve) nincsen vele probléma.

előzmény: Ragemarci (#1)

Az egyik legjobb koncertfilm az egyik legjobb zenekartól.
Csodálatos a kémia a tagok között... mikor már a csúcson trónoltak.

2019-06-23 01:47:59 Deadwood (2019) necksprain (4) #7

nos megnéztem a sorozat ismerete nélkül, és bár sok dolgot nem értettem, de így is elég állat.

2019-06-23 01:45:02 La familia (2017) necksprain (4) #1

huhh, ez jo cucc! az ismertető nagyon maníros, ez egy minimál dél-amerikai utcagyerekes film.

Értem én, mire célozgatsz, de szerintem a néni náci elveket vallott függetlenül a származásától.

előzmény: paksiendre (#2)

Természetesen arra jutottak, hogy inkább a környezet, a nevelés. És arra meg én jutottam, hogy ehhez kár volt a tudomány nevében embereket megkínozni, adott esetben teljesen tönkretenni.

előzmény: zéel (#3)

A témából ki lehetett volna hozni egy nagyon érdekes darabot, de ez nem sikerült. A cselekmény unalmas, jellegtelen és vontatott is egyben. Cate Blanchett nem rossz, de azért tőle is bőven láttam már emlékezetesebb alakításokat. Sajnos ez nekem elég nagy csalódás volt így. Colin Farrell meg szerepel úgy egy jelenetben, de mégis sikerült találniuk neki egy elviselhetetlen magyar hangot. Grat...

Nyilván sokan kívül maradnak a bodegákon, még azok közül is, akik egyáltalán megnézik ezt a filmet.
Mi közöm hozzá? Oldja meg-oldják meg, van nekem elég bajom stb.

előzmény: Ugor (#3)

Hát ez komoly...
És még most sem tudom eldönteni, hogy ez jó, vagy rossz volt. Eléggé megosztó valami, kicsit modern Gyalog galopp érzésem is volt közben. Nehéz, nehéz...

...akkor a gének vagy a nevelés/környezet?
avagy melyik a meghatározó? válaszol erre a film?

Náci? :DDDDDDDDDDDDDDDDDDD

(Amúgy a többivel teljes mértékben egyetértek, de az a néni nem náci volt :) )

előzmény: hhgygy (#1)

2019-06-22 18:27:20 [In Memoriam...] Danesz99 #2462

Köszönöm neki a Szomszédokat, ami meghatározó 'jelenség' az életemben a mai napig.

előzmény: oscarmániás (#2461)

2019-06-22 18:19:33 Amour (2012) / Szerelem mimóza (4) #80

Szinte páratlanul letisztult, őszinte, mégis diszkréten megvalósított alkotás az élet nehezebbik szakaszáról; ahol a főszereplő talán a csönd, és a folyosó elején tétován megtorpanó kamera.

Ahányan vagyunk, annyiféle életutunk van, különbözőek a tapasztalataink, de mindnyájunk életében ott a tavasz, a nyár, az ősz és a tél. Hacsak nem kell távoznunk életünk delén, mindenképp eljön a tél. Nos, akkor derül ki, hogy a korábbi évszakokban mennyit figyelmet fordítottunk legmélyebb kapcsolataink építésére, ápolására. (Egyszerűen fogalmazva: végül egészen magunkra maradunk, vagy sem.) Habár a filmben szereplő pár előző évtizedeinek történetét, annak részleteit szinte teljesen a fantáziánkra bízza a rendező, nekem teljesen egyértelmű, hogy egy ilyen szintű egymásra hangolódást, amit náluk láttam, sok évnyi, kitartó, tudatos építkezés előzött meg. Említettétek a lányuk ridegségét: nem mentegetni akarom, de én inkább a fiatalabb nemzedék lázadását éreztem meg benne a szenvedéssel kapcsolatos tehetetlenséggel szemben. Úgy találom, az ő viselkedése inkább reális, nem kirívóan közönyös. Az édesanyja leépülése tehetetlen dühöt vált ki belőle; konkrétan, hogy a modern orvostudomány miért nem képes enyhíteni szenvedésein, ugyanakkor, képzeljétek csak bele magatokat a helyzetbe: hacsak nem vagyunk orvosok, ápolók, laikusként nem tudunk tevőlegesen segíteni egy ilyen betegen. (Hacsak nem visszük kényszerrel kórházba/elfekvőbe/idősek otthonába, ami megint nagy kérdés, hogy etikus megoldás-e, vagy sem.)

"Rossz nézni" - persze, de mi két óra alatt túl vagyunk rajta, és mehetünk tovább... A valóságban az ilyen állapotok eltartanak hetekig, de inkább hónapokig vagy évekig. IGEN, aki otthonápolást vállal, az bizony hős!

A hirtelen fordulat - a férj gyilkossága - durva, igen, de egészen odáig ott volt bennem egy apró kérdőjel, valamiféle várakozás, hogy ez a film mitől Haneke.
Többek közt - ezért.

Lezárhatta volna mondjuk úgy is, hogy a férjet éri egy diabétesz-kóma, s közel egy időben, természetes halállal mennek el - szerelmük úgyis "holtomiglan-holtodiglan" lett volna, de Haneke azért ennél keményebb fickó. A "beragasztom az ajtót, csak mi ketten maradjunk a világ ellen" jelenet nekem brutálisan kifejező volt.

E fordulat hiányában "csak" a Mike Leigh-féle Még egy év újabb kiadását láttuk volna. Az is egy hasonlóan csodás, meghitt, szép kapcsolatot mutat be egy idős pár életében, de
EZ itt HANEKE.

2019-06-22 17:55:04 Ezer év (1964) zéel (5) #1

A tudatlanságban tartott tömegek ezer éves terhe.
A történet 1953-ban játszódik, de ma is meg száz éve is megtörténhet(ett). Egy fiatal, 17 éves lány és egy nős férfi esete.
Máriássy Félix, sok kitűnő film rendezője, ebben a tévéjátékban, drámában olyan színész-óriásokkal dolgozott, mint Páger Antal, Tolnay Klári, Máthé Erzsi, Agárdy Gábor, Sulyok Mária, a fiatal Törőcsik Mari. Az író sem akárki: Karinthy Ferenc.

Lassan indul be, direkt nyilván hiszen felépíti magát, de megéri időt hagyni neki, mert nem okoz csalódást.

2019-06-22 17:30:43 Toy Story 4 (2019) / Toy Story 4. Loretta (5) #2

Mind közül a legjobb rész! És a legjobb moziélményem nemistudommióta... Zsepi bekészítős! :)

A mai nap filmje is remek, nagyon ajánlott darab. Joaquin Phoenix karrierjének egyik legjobb alakítását láthatjuk itt.

2019-06-22 15:36:11 [Tévésorozatok] kwzatz #3628

Kár, hogy a második évadról már nem lehet ilyen szépeket írni.

előzmény: caulfield (#3627)

2019-06-22 14:29:15 [Általános fórum] Danesz99 #7858

Ámen! :D
(Remélem nem haragszik meg érte)

előzmény: BonnyJohnny (#7857)

A legvisszataszítóbb a joviális "tisztességben megőszült" nénike volt, tipikus náci, aki szerint az erkölcs időben változik, tehát az 50-60-as években simán mások voltak az erkölcsök, mint ma, akkoriban ez elment, ma meg nem.

2019-06-22 13:50:55 [Általános fórum] BonnyJohnny #7857

Bár a színésznő valóban férjezett, de a Streep a leánykori neve. Ilyen esetben a helyes forma: Ms. Streep. ;)

előzmény: Danesz99 (#7856)

2019-06-22 12:35:28 [Általános fórum] Danesz99 #7856

Van szülinap topik? Nincs? Nincs. Akkor Isten éltesse Meryl Streep-et! Reméljük olvassa ezt. Happy birthday Mrs. Streep!

2019-06-22 12:20:30 Kölcsönlakás (2019) Kempesbaba (?) #14

Ennek a nőnek egyetlen erénye a kinézete. Ezt váltja már két évtizede kapcsolati tőkére. Így 40 felett ez az erény már kopik,és most válik el hogy lesz e belőle Molnár Piroska (spoiler alert: nem)

2019-06-22 12:13:12 Kölcsönlakás (2019) saatonda (?) #13

még fontosabb kérdés hogy
1. hogyan vették fel a filmművészetire anno
2. miért őt választották a miniszter félrelép mellékszerepére
jó példa arra, hogy a híres színművészetire haláltehetségtelen ember is bejuthat, ill. ilyet zéró tapasztalat nélkül is kiválaszthatnak viszonylag sikeresnek szánt tömegfilmbe.

előzmény: Kempesbaba (#11)

2019-06-22 11:56:21 [Megérdemelte-e az Oscart...] BonnyJohnny #11148

Rocketman?
Vagy egyszer volt Los Angelesben Bohemian Rhapsody?

előzmény: Vektor (#11147)

2019-06-22 11:41:03 Kölcsönlakás (2019) BonnyJohnny (1) #12

Szerintem ő kérte ezt a lehetőséget. De akárhogy is, elfogadta. Megérdemli az osztást.

előzmény: Kempesbaba (#11)

2019-06-22 11:18:52 Kölcsönlakás (2019) Kempesbaba (?) #11

Ti most megtaláltátok ezt a kétség kívül tehetségtelen nőt,aki pedig csak annyit tett,hogy élt egy kinálkozó lehetőséggel. A lényegi kérdés inkább az hogy ki és mi okból adta meg neki ezt a lehetőséget...

2019-06-22 11:14:46 [Tévésorozatok] caulfield #3627

A Westworld első évada egy elmés továbbgondolása a 2000-es klasszikusnak, a Memento-nak (a Teddy nevű kelletlen bűntárssal az oldalán, az örökös révület, illetve az égszínkék felejtés elnyomottsággal és kizsákmányolással bélelt kárhozatába bugyolált főhőssel az élen) és egyben találó kaleidoszkóp a modernen túli, nosztalgiától megrészegedett létállapotról. A két világ közé szorult, sehol nem levő egyént megcélzó, s annak kálváriájáról és felemelkedéséről szóló episztola tíz órásra nyúlt felvolvasása. Izgalmas eszmélésre tett kísérlet az emberség határai, a szabad akarat bilincsbe verő fogalma és az idő kérlelhetetlenségének drámája felett.

2019-06-22 11:13:56 Kölcsönlakás (2019) ryood (?) #10

munkamegosztás :)

előzmény: critixx (#8)

2019-06-22 11:08:51 Kölcsönlakás (2019) bambula (1) #9

Köszi.Akkor ehez a protekcióhoz tényleg csak gratulálni lehet.

előzmény: critixx (#8)