Melyik a kedvenc sitcomod? 👁

Dió kérdése, 2021. március 22.-2021. október 12.

 •   13% (30) Jóbarátok (Friends)
 •   9% (19) Waczak Szálló (Fawlty Towers)
 •   8% (17) Agymenők (The Big Bang Theory)
 •   7% (16) South Park
 •   7% (15) A hivatal (The office)
 •   6% (14) Mr. Bean
 •   6% (13) Egy rém rendes család (Married with Children)
 •   5% (12) Family Guy
 •   5% (12) Rick és Morty (Rick and Morty)
 •   5% (11) BoJack Horseman
 •   3% (7) A Simpson család (The Simpsons)
 •   3% (7) Dokik (Scrubs)
 •   3% (7) Városfejlesztési osztály (Parks and Recreation)
 •   3% (6) A jó hely (The Good Place)
 •   2% (5) Kockafejek (The IT Crowd)
 •   2% (5) Modern család (Modern Family)
 •   2% (4) Nem százas körzet (Brooklyn 99)
 •   2% (4) Szilícium-völgy (Silicon Valley)
 •   1% (3) Így jártam anyátokkal (How I Met Your Mother)
 •   1% (2) Az élet csajos oldala (2 broke girls)
 •   1% (2) Az ítélet: család (Arrested Development)
 •   1% (2) Félig üres (Curb Your Enthusiasm)
 •   1% (2) Kaliforniába jöttem (The Fresh Prince of Bel-Air)
 •   0% (1) Az alelnök (Veep)
 •   0% (1) Futurama
 •   0% (1) Louie
 •   0% (1) Rejtélyek városkája (Gravity Falls)
 •   0% (1) Seinfeld
 •   0% (1) Szeretünk, Raymond (Everybody Loves Raymond)
 •   0% (1) Szex és New York (Sex and the City)
 •   0% (1) Új csaj (New Girl)
 •   Bill Cosby Show (The Cosby Show)
 •   Bír-lak (Full House)
 •   Slágermájerek (Flight of the Conchords)
 •   Szemesnek áll a világ (Only Fools and Horses)
 •   Will és Grace (Will & Grace)

Ahhoz, hogy kommentelhess, be kell jelentkezned.

2021-05-28 22:00:58 tamas.s #35

Alapvetoen a sitcomot egy rettentoen bugyuta mufajnak tartom, amelynek raadasul a legtobb bennfentes US poenja altalaban nem igazan ul itt Kelet-Kozep Europaban, igy nem sok volt, amit figyelemmel kisertem volna. Egy volt, amit vegig tudtam nezni (bar a legtobb humorforrasra az elobbi megallapitasom ezezetben is all), ez pedig az Egy rem rendes csalad. Ez az egyetlen, amit el tudtam viselni hosszabb tavon (sot, egyaltalan el tudtam viselni). A South Parkot viszont bejeloltem; az itthoni HBO-s tv premiertol kezdve neztem, anno gyerekkent, szombat este 22:00-tol, minden heten vartam az a heti reszt :) Valahol a 12-14. evad korul lankadt el a lelkesedesem, de az elso negy evad barmelyik reszet barmikor szivesen beteszem mind a mai napig. Viszont ezt nem egeszen tartom sitcom-nak (bar nem vagyok filmeszteta, ez inkabb csak maganvelemeny). Ezen kivul Lynch Rabbits-jere nyomnek egy szavazatot, ha itt lenne, aminek a mufajarol megint csak lehetne vitatkozni, maga a szerzo azonban sitcom-kent hivatkozik ra es ha ugy vesszuk, hogy tulajdonkeppen a sitcom mufaj kifigurazasa az eltulzott sitcom elemekkel, akkor all is Lynch sajat besorolasa.

2021-04-05 10:00:56 DevilTakeU #34

Nem kötözködés,de nem igazán értem,szerintem a Waczak szálló nem a klaszikus értelemben vett sitcom - vagy ha igen,akkor viszont masszívan hiányzik a listáról a Csengetett mylord?,a Halló,halló,az Igenis,miniszter úr,a Fekete vipera,a Majd a komornyik... -,az animációk meg végképp nem számítanak annak.

2021-03-27 11:37:23 Danesz99 #33

Én őket is bírtam/bírom. :D

2021-03-25 01:36:07 Tibcsaninja #32

Sitcom vagy sem, az ilyen komédia-jellegű tévés sorozataimból megjelöltem négyet, furcsa, hogy ebből is animációs. (Waczak, Family Guy, Rick&Morty, kiemelkedik a BoJack)

Viszont, ha már ezek, akkor a csúcskedvencem hiányzik, az Archer. Pedig Sterling Archer for president.

2021-03-24 12:08:29 kajaktej #31

Egyébként ami még nincs a listán, de nagyon tetszett: Sick Note. Fekete humor, egy olyan megbízhatatlan srácról szól, akit az idióta orvosa véletlenül rákkal félrediagnosztizál, aztán ennek meg egy másik véletlennek köszönhetően kb. előléptetik a munkahelyén, ahelyett hogy kirúgnák.
Mikor a dokija bevallja neki, hogy benézte, a srác inkább lepaktál a dokival, hogy közösen eljátsszák a beteget. A doki hatalmas forma benne :D

Netflixes ez is.

2021-03-24 12:00:47 kajaktej #30

Én most nézem az Arrested Developmentet, és egyszerűen zseniális. :D
Kár, hogy alig ismerik.

Úgy tudom, a Bojack Horseman alkotóit (ami szintén nagyszerű sorozat, bár szerintem sem sitcom) ez is inspirálta, meg ugye a Bojack hangját adó Will Arnett az egyik legviccesebb karakter ebben a sorozatban is.

Minden rész pörög, egyszerre 5 dolog történik, de mindig találkoznak a párhuzamosan futó szálak, amik nagyon abszurd jeleneteket eredményeznek. A foreshadowing, a későbbi cselekményelemek felvezetése, sejtetése több részen keresztül itt is megtalálható. Úgy, mint a Bojack, ebben is sok a nyelvi humor, emiatt a poénok nagy részét talán nem is tudják lefordítani (én angolul néztem). Az első három évad pedig valamilyen szinten politikai szatíraként is felfogható. ​De ami a legjobb, a narrátor. Nem sok narrátoros sorozatot láttam eddig, de nagyon feldobja a történetmesélést. Főleg, ahogy a narrátor "felesel" a szereplőkkel, vagy ahogy pár mondatban bemutatja az egyes szereplők múltját. Néha olyan, mint valami abszurd videokollázs. :D

Miközben nézem, azon gondolkodom, nálunk Magyarországon miért nincs ilyen? Nincs filmes tapasztalatom, de ilyen formabontó eszközökkel szerintem simán lehetne csinálni egy hasonlóan szórakoztató sorozatot hatalmas költségvetés nélkül :)

2021-03-23 18:04:26 Ninety-Four #29

Az egyik abszolút kedvencem a Spaced, sajnos kevesen ismerik itthon. Simon Pegg + Jessica Hynes + Nick Frost + Edgar Wright.

2021-03-23 16:20:39 Xuja #28

Az Agymenők első négy (öt) évada nagyon jó, sőt, a zseniálist is megkockáztatnám, aztán szép lassan süllyedt egyre mélyebbre, a végére teljesen humortalanná válva.

Az Office-on nem lepődtem meg, az IMDB-n is a legjobb szitkom asszem, én egyedül csak a Jóbarátok kultuszt nem értem (nem csak itt, hanem általánosan).

előzmény: Dió (#27)

2021-03-23 15:57:11 Dió #27

Friends vs. How I met your mother állás 15:2. WOW. Azt hittem, a nagyközönség számára ezek kb egy szinten állnak, de úgy látszik nem Magyarországon. :)

A The office 9 szavazatán is meglepődtem - ennek akkor lehet, hogy adok egy esélyt, mert már így is rajta volt a listámon.

Ugyanez megy a Big bang theory 7 szavazatára, mármint hogy meglepődtem rajta, ezen viszont negatív értelemben. Az egyik legbődlibb, legamatőrebb és legkevésbé viccesebb sorozat, amit láttam. Bár csak pár részt láttam belőle, úgy látszik lehet rossz évadba trafáltam.

2021-03-22 17:18:33 oscarmániás #26

A Tót Mucsi János is jó volt, pedig nem vagyok rajongója, mégis a megnyilvánulásainak kétharmad részén felszabadultan tudtam röhögni. Szatírának se utolsó.

2021-03-22 16:32:36 Xuja #25

Amúgy szvsz az alánevetést is lehet jól használni. Igazából csak akkor zavaró, ha a poénok nem igazán jók (de akkor meg alánevetés nélkül is az lenne ugye).

előzmény: MicaHiro (#24)

2021-03-22 16:24:08 MicaHiro #24

Ha már felmerült a kínos alánevetés, bedobnám azért a sokszínűség kedvéért, hogy van egy egész "alfaja" a sitcom műfajának, amikben nincs ilyen*:az egykamerás sitcom

Ezek közül az egykamerások közül ami nem lett említve, és nagy kedvencem volt régen: a 30 Rock. De nagyon szeretem a Community-t, a Flight of the conchords-t, az Office-t, a Scrubs-t és a Parks and recrations-t is.

*tudomásom szerint, nagyrészt

2021-03-22 16:09:58 bruce #23

A legjobb számomra vitathatatlanul a Jóbarátok, szorosan mögötte a Két pasi meg egy kicsi (szigorúan az első 8 évad a többi létezéséről nem vagyok hajlandó tudomást venni). Rém rendes család, Dokik, Egyről a kettőre (nincs a listán egy réges régi sorozat Patrick Duffy-val) is be tudnak szippantani, Mr Bean is ha találkozok vele a tv-ben végig nézem. Próbálkoztam az Agymenőkkel (számomra kritikán aluli) valamint az Igy jártam anyátokkal is azt egy darabig néztem de egy idő után elvesztettem az érdeklődésemet.

2021-03-22 15:59:06 csabaga #22

Egyszerre jutott az eszünkbe ugyanaz.:)

Ott van még a Flinstons.
Magyarul nem csak a szöveg remek, hanem a műhatotát is lehagytuk, sohasem hiányzott.

Egy régi kedvenc: A dumagép

Talán tíz év alatt eljutottam a feléig, még a TV3-on indult, máshol folytatódott, majd átrakták egy nálam nem fogható adóra és azóta sem találkoztam vele, sajnos.

Kedvenc volt a MASH sorozat is, ez is a TV3 létezéséig tartott.
Olyan három és fél évad.
DVD-n kettő jelent meg...

előzmény: ryood (#21)

2021-03-22 15:43:24 ryood #21

dettó!
annyi a különbség, hogy én a Jóbarátokat sem bírom elviselni. soha nem értettem, mi benne a vicces...
egy halvány mosolyt nem csalt orcámra, inkább a tömény unalom jellemezte azt a néhány perccet, amit rászántam életemből.
erőltetett, idétlenkedés volt számomra.
ebből a listából csak a South park marad, ami viszont természetesen nem sitcom.

ha jól emlékszem az Annie Hallban van egy zseniális jelenet (na jó, abban a filmben nagyjából csak azok vannak) amikor egy TV-studioban Alvy Singer kifejezi befutott tévés haverjának, hogy mennyire szánalmas az a konzervnevetéses gagyi (amúgy sitcom), amit alkotnak néhány csík kokain között.

nem az én műfajom, de semmi baj azzal, ha sokan szeretik.

előzmény: Tenebra (#7)

2021-03-22 15:42:48 csabaga #20

Alvy Singernek, az író- humoristának 1977-ben, az Annie Hallban, akkor lesz elege a tévés szereplésekből, komikus jelenetek megírásából, mikor mutatják neki a "jövőt", a vicces jelenetek alá kevert műnevetést.

előzmény: Bubu (#19)

2021-03-22 15:16:33 Bubu #19

Alapvetően a sitcomokat közönség előtt vették fel, például a Jóbarátokat is. Most nem tudom, még mindig így van-e, de ez nem olyan kívülről jött dolog eredetileg. A hangkeverés/ vágás lehet, hogy rontja a hatást...

Számomra hiányzik a sorból az Egy úr az űrből (Mork & Mindy). Különösen azért, mert a sitcomoknál itt vezették be a plusz egy mozgó kamerát, mert nem bírták követni Robin Williams energikus előadását.
Plusz még volt egy Cheers is, ami nagy sikerrel ment itthon is, amit nem láttam a listán.

De nekem a Jóbarátok az igazi, amivel együtt nőttem fel, és nem tudta még überelni semmi. Illetve az Így jártam anyátokkal első öt-hat évada...

előzmény: Tenebra (#7)

2021-03-22 13:50:10 Adam Taylor #18

Fáj a Community hiánya, de a voks a Jóbarátok-How I Met Your Mother párosra ment.

2021-03-22 13:27:20 Dió #17

A "nem sitcom" kommentekre reagálva annyit akarok hozzátenni a témához, hogy ezeket valami imdb hivatalos "top 100 sitcom" listájáról halásztam össze:) (csak kivettem azokat, amikről a madár se hallott olyan indoknál fogva, hogy pl. itthon nem vetítették őket, stb). Szóval szerintem tágabban is értelmezhető ez a definíció...

2021-03-22 13:11:58 Kempesbaba #16

Ezt akartam én is írni. A szivem csücskei gyakorlatilag a Jim szerint a világ közepesnél nem jobb klónja. Amikor szóba került,tudtam hogy ismerős,de utána kellett néznem hogy mi az, mert annyira nem maradt meg belőle semmi.

előzmény: Mizi (#10)

2021-03-22 13:11:11 lizardking #15

Azok közül, amiket ténylegesen sitcomnak gondolok a listáról, egyértelműen az Egy rém rendes család a legjobb nálam, egy örökérvényű fricska a (nem csak) amerikai diszfunkcionális családoknak. Mivel azonban szerepelnek a listán, így az olyan rajzfilmsorozatokra is ment egy-egy szavazat, mint A Simpson család, ami a leghosszabb ideig (20 évad) tartotta a magas minőséget; a South Park, ami egy megalkuvás nélküli, őrült társadalomkritika, ami sajnos a 12. évad után már csak egy erőltett nyögdécselés lett; a Rick és Morty, aminél jelenleg kevés kreatívabb, elborultabb dolog létezik a "tévében"; valamint a Family Guy, amit bár szeretek, mindig egy kis fenntartással kezelem, mert sokszor fárasztó, és isten igazából csak Briant kedvelem belőle, egyedül neki írtak mélyebb, szerethetőbb személyiséget a készítők.

2021-03-22 13:07:47 Xuja #14

Abból pont a múltkor láttam 10-15 percet (a nőnapi részből) és a nézhetetlenség határait súrolta.

előzmény: oscarmániás (#13)

2021-03-22 13:02:01 oscarmániás #13

Munkaügyek.

2021-03-22 12:57:10 Raul #12

Egy rém rendes család + Agymenők bárhol, bármikor, a többit meg szinte alig, vagy egyáltalán nem is ismerem.

2021-03-22 12:46:21 dézi #11

amerikai: Dharma & Greg, About a Boy, Ground Floor, Accidentally on Purpose, 10 Things I Hate About You, Mom, Outsourced
brit: The Worst Week of My Life, I Want My Wife Back, Raised by Wolves, Mum, Motherland, Derry Girls
svéd - amerikai: Welcome to Sweden

2021-03-22 12:43:26 Mizi #10

Azt én is kedvelem, meg a Jim szerint a világ-ot is.

előzmény: Danesz99 (#9)

2021-03-22 12:14:35 Danesz99 #9

Én a szívem csücskeit (Still Standing) is bírom. 4 évad és jó a szinkronja is.

2021-03-22 10:35:32 Kempesbaba #8

Számomra nagy szívfájdalom, hogy az utóbbi években nem jön ki olyan sitcom, ami igazán nagyot szólna (ilyen utoljára talán az Agymenők volt).
A mai világ egyszerűen nem kedvez a műfajnak. A polkorrektségnek csúfolt kollektív idiotizmus egyszerűen nem kedvez ennek a műfajnak. Nem lehet úgy poénokat, vicces jeleneteket írni, hogy közben azon rettegnek a készítők, hogy nehogy megsértsenek valakit. így jön a-jobb esetben-öncenzúra és az eredmény a többségében langyos, se íze-se bűze, középszerű sorozat, amire pár hónap múlva már nem is emlékszünk.

2021-03-22 10:29:49 Tenebra #7

Alapvetően ki nem állhatom ezt a műfajt (a hideg ráz a fiktív világon kívülről jövő műhahotától, ami "megmondja", mikor kellene röhögni), de a Jóbarátokat valami miatt kedveltem, ahogy Mr. Beant is, és ha már a South Park és A Simpson család is fel lettek sorolva (ezek szerintem sem sitcomok, meg még sok, a listában szereplő rajzfilm sem), akkor ezeket is. :D

2021-03-22 10:07:08 Xuja #6

A South Park és Rick & Morty sem szitkom.

Amúgy számomra érthetetlen a Jóbarátok ekkora kultusza. Nem mondom, aranyos kis sorozat, de számomra pl a Mike & Molly is van ennyire szórakoztató (lehet megkövezni :D), és messze nem raknám egy Office & Parks & Family guy (stb) elé.

előzmény: kaamir (#5)

2021-03-22 09:52:27 kaamir #5

Ezek közül a BoJack Horseman a legjobb sorozat, viszont az sztem nem sitcom. Úgyhogy Jóbarátok :)

2021-03-22 09:09:06 BonnyJohnny #4

A sitcomok (de úgy általában a sorozatok) sosem voltak az én világom. :/
Nyilván kivételt képeznek azok a sorozatok, amik ilyen-olyan okból érdekelnek (Star Trekek), vagy amit akkoriban mindenki nézett: Columbo örök, de a egy (nosztalgiával elég erősen átitatott) "forever the best" szavazat jár a Rém rendes családnak is, vagy éppen a Jóbarátok, ami valószínűleg az egyetlen sitcom, amit az elejétől végégig megnéztem TV-ben (bár szerintem a Rém rendes családod darabjaiban talán tucatszor is láttam az egészet, sosem néztem rendszeresen... mert talán soha nem is adták rendszeresen).
Az én sorozat korszakomat a koherens, "egy hosszú film szerű" mini vagy rövid sorozatok hozták el (azokat is sokszor egyben "ledarálva" fogyasztom). Számomra a hosszabb (egy rész egy eset) sorozatok és a sitcomok is inkább a TV-hez köthetőek. De ugye egyetemista korom óta nem igen tévézek, szóval ezek így elmaradnak.
Kivételt képez ez alól a Big Bang Theory. Ami valahol ugyanazt a szerepet tölti be, mint a Jóbarátok (ez a második sitcom, amit elejétől végéig néztem, de már nem TV-ben, sőt, szinkronosan kifejezetten kerülöm), csak menő fiatal felnőttek helyett kocka fiatal felnőttek életét mutatja be. Ez a sitcom közelebb áll hozzám mind korszakban (a Jóbarátok szinte már egy másik világ), mind korban (gyerekként nézni fiatal felnőttek életét nem olyan szórakoztató, mint fiatal felnőttként), mind stílusában (kocka vagyok :P).
Úgyhogy végül is arra ment a szavazatom (mindamellett, hogy a minőségi hanyatlást én is észrevettem :P).

2021-03-22 08:56:53 Mizi #3

Két pasi meg egy kicsi

2021-03-22 07:31:53 Dió #2

Véletlenül lehagytam a "Más, megírom kommentben" opciót - ezt légyszi képzeljétek hozzá:), már csak azért is, mert a kérdést igazából azért tettem fel, hogy minél több minőségi sitcomot összegyűjtsünk.
Én a fentebbiekből a Silicon valley és a Friends összes évadán már minimum ötször végigmentem, szóval nálam ez a kettő a top of the top, de ezeken kívül nagyon bejött a Parks and recreation és a Scrubs is, illetve a Good place, How I met your mother és a 2 broke girls is elég aranyosak. Viszont mostmár nagyon kéne valami új, főleg így Covid alatt, úgyhogy kíváncsian várom a szavazatok alakulását. :)

2021-03-22 00:30:12 Ágó #1

Jó, hogy itt vannak a régebbiek is. :)